Olvasói rovat - A graffitis

2010/03/26. - írta: Modor Tibi

A témában igencsak jártas szerző a talányos nevű B.:

A múltkor volt egy írás a modoros rapperről és a kommentekben páran megemlítették a graffitit, gondoltam írok róla egy posztot. Tegyetek be valami zsíros rappet, nyissátok ki az ablakot, hogy bejöjjön az utca szaga és olvassátok, íme:

 

A modoros graffitis

A graffitisek magukat egymás közt writernek vagy firkásznak hívják. Komoly uniót képeznek a már említett rapperekkel. Ennek, ugyanis az az oka, hogy ez a két állatfajta testvéri szövetségbe olvad a hip-hop kultúrában, és ehhez a szövetséghez még társulnak a brékesek is. Az egész rétegre általános vonások jellemzőek, amik típusonként változhatnak egy kicsit. A writer társadalom inkább hasonlít egy állatfalkára, mint normális emberek gyülekezetére. Ez leginkább az egyedek tagozódását jelenti. Mellesleg erre a többségük nagyon büszke is.

A létra alján a toyok helyezkednek el. Ezek a kezdők, de van, aki évek múltán is toy marad, ha szar cuccokat csinál. A falka dominánsai pedig a kingek, ők akik, már régóta rockolják a vonatokat vagy a streetet. A toyokat nem illik embernek nézni. Ez általában a lehúzásban jelenik meg. Ami akkor történik, ha egy kezdőbb „művész” beleír (alkotása belelóg, vagy lefedi) egy tapasztaltabb művébe. Ilyenkor nagyon gyorsan megtalálják a csicskát és sűrű pofonok között, arra kötelezik, hogy a megszabott mennyiségű kannát megvegye nekik. A kanna a festékszórót takarja, de hívják kancsónak meg csörgőnek is (a csörgő hang miatt). A lehúzás történhet akkor is, mikor a kissrác megveszi a festéket a boltban, vagy ha éppen akció közben kapják el a nagyok. Ilyenkor simán elveszik, tehát ellopják. Ez később suttogva terjed, így egyes firkászokat a rettegettség glóriája vesz körbe egy idő után.

A writerek csapatokba, crew-kba tömörülnek. Amik kötelezően vetélkednek egymással, de ez inkább generációk között nyilvánul meg. A csapatok nevei lehetnek kettő- vagy hárombetűsek, esetleg jelölhetik magukat számmal. A betűk rövidítései általában angol szavaknak, de a normálisabbja magyar nevet ad magának. A crewnevekben legtöbbször előforduló szavak a destroy, killers, vandals, family, crew, soldiers, kings, bombers, satöbbi. A névválasztás komoly probléma: olyan nevet kell választani, ami egy kicsit se hasonlít valamelyik nagyobb crew vagy king nevére, mert akkor megint jön a lehúzás, vagy a pofon. A territórium harc, annyira nem tényező, csak a yardoknál beszélhetünk olyasfajta területharcról, amit az amerikai bandafilmekben látunk. A yard itt nem a rendőrt jelenti, hanem azt a helyet, ahol éjszaka parkolnak a vonatok, metrók vagy bármilyen dolog, ami nappal mozog. Ezeket a nagyobb tekintélyesebb crew-k birtokolják, és általában csak a barátoknak van megengedve a bemerészkedés - ha valaki illetéktelent rajtakapnak, jön a verés vagy a lehúzás.

Rengeteg a jól bejáratott panel, közhely a rajzoknál. Minden rajz mellett kötelezően ott szerepel az évszám, a yo felkiáltás vagy a to szócska, és utána a haverok nevei. A szerelmük neve szívecskével is ott virít (nem minden writer szőrösszívű suttyó ám), vagy a fuck szó, ami után lényegében, bármi jöhet. Legtöbbször a cops és a MÁV foglalja el ezt a díszes helyet, de az ellenségek neve is állhat ott: legviccesebb, ha magyar szó követi pl.: fuck hideg vagy fuck eső. Emellett divatosak az angol nyelvű mondatok vagy idézetek rap számokból, pl.: We got the money we got the power, I’m back to the business.

A graffiti veszélyes üzem, erről tanúskodnak a RIP felíratok a művek mellett. A rajzokat kötelező lefotózni, majd felrakni a netre. A firkászok többsége a fotologon tanyázik. Aki igazán kemény arc, az rak fel action fotót is - ez az, amikor alkotás közben kapja le a haver az illetőt. Itt érthető okokból az arcot kitakarják, vagy már eleve nem látszik a símaszktól vagy a fejre tekert pólótól (ilyenkor villannak elő a pálcikakarok vagy a sörhasak). A bénábbak csak rajzzal pózolósat tesznek fel. Emellett komoly angol nyelvű szakzsargonnal rendelkeznek, ezeket a szavakat fórumokon magyarázzák a nagyok a kicsiknek. Csak felsorolásként néhány.

 

Wholecar/ train: egész kocsis/ vonatos rajz (ez váltja ki leginkább a respektet).

Bomba: gyorsan felrajzolt egyszerű alkotás.

Throw up: mint a neve is mutatja, ezt csak feldobják a falra. Általában még a bombánál is egyszerűbb rajz, leginkább a kerek formák miatt különbözik.

Panel: egyszerű vonatos rajz. In line/ out line: az első a betűk belső oldalán fut, a másik a külső oldalán, második kontúrként.

Fat/ skinny cap: a festékszóró tetején lehet cserélni a sapkát, ez a cap, ami foghat vastagon - fat - vagy vékonyan - skinny -.

Töltés: a rajz belseje, színezés. No meg a krosszolás, ami tulajdonképpen a beleírás, tehát a másik rajzának áthúzását, vagy csak szimplán beletagelést jelenti személyes konflikusból.

 

A kategóriák nagyjából hasonlóak, mint a reppernél.

 

1. Az álnéger

Az öltözködését már ismerjük a modoros rapperből, ezt nem taglalnám tovább. Ő az abszolút toy. Neki az egész graffiti csak egy hirtelen felindulás. Általában csak tagel, vagy csak kontúros rajzokat csinál. Festékszóróját a helyi festékboltban veszi, ez meg is látszik a minőségen. Mivel a karrierje körülbelül addig tart, míg ki nem fogy a filce vagy a kannája, komoly stílusa sosem alakul ki. Ez a típus általában a 12-15 éves korosztályból kerül ki. Nevei leginkább az angol alapszókincsből kerülnek ki, tehát a fire-tól, brutal boy-ig minden lehet a neve.

 

2. A csóró, vagy rossz családi hátérrel rendelkező srác

Öltözködése szolid deszkás stílus, amit a pénztárcája enged. Ő is telepi általában és a családja körülbelül olyan, mint amiket a családsegítő horrormeséiben hallunk. Ő vallhatja az „art is shit” filozófiát, de kacsingathat a művészkedés felé is. A festéket már lopja, vagy a legolcsóbbat veszi meg a graffshopban. Ők bizniszelnek a használt festékkel is. Komoly barkácsszakkört alapíthatnának, mivel a kedvenc témájuk a fórumokon, hogy miből lehet filcet csinálni és milyen konyhai eszköz fog legjobban a falon. A legjobb, amivel eddig találkoztam, az a tampon filchegynek. Itt meg is csodálhatjátok. Emellett ő az, akit a későbbiekben megírt gyúrós mindig lehúz.

 

3. A gyúrós vagy gengszter alkat

Ő az, akinek semmi művészi indíttatása nincs, tehát „art is shit”. Legtöbbször a graffiti mellett huligánkodik is. Bárhogy szerezhet festéket, csak ne kelljen érte fizetni: tehát lopja vagy lehúz. Róla terjednek a kalauz megveréséről meg a biztonsági őr megkéseléséről, toyok kipakoltatásáról szóló hírhedt sztorik. Ő már eljuthat a king státuszig. Öltözködése a helyi kemény arcéra hasonlít. Gyakran hord melegítőt és kötelező a kapucni. Általában tökkopasz és ő az, aki a hátára tetováltatja a budapesti metró térképét. Sokszor üzletel droggal és általában maga is fogyasztó. Párszor meglátogatja a rendőrőrsöt is az idők folyamán.

 

3. A filozófus rapper megfelelője

Más néven street art-os. A graffitiből már kiábrándult, vagy inkább művészlélek ember. Sokszor művészeti sulikba jár. Inkább jólszituált családból kerül ki, de nem ritka a csóró egyed sem. Ő matricázgat inkább, stencilezget - ha fest, akkor inkább igazi festéket használ. Az idő folyamán kiállítása is lesz. Fellelhetési helyei a belvárosi romkocsmák, amiket általában ő fest ki. Legtöbbször valamilyen elvont magyar nevet választ. Csendes fűfogyasztó, nagyon ritkán van „rendőrparája”.

 

4. A jó családból származó és a már befutott öreg, king

Ezt a két típust öltözetéről kapásból kiszúrja az ember. A jólszituált csemetét általában elhanyagolják a szülők, így lehetősége van éjszaka grasszálni - mellé pedig megvenni a normális festéket és a cuccokat, amiket később bemutatok. Az idők során válhat belőle king, de nem úrigyerek az összes nagy név. A king már elmúlt húszéves. Belőle is kétfajta van. Az első a még aktív 25 év alatti, ő csinál illegál dolgokat is. Emellett van az idősebb, aki már túlvan minden parán. Tetoválószalonja, esetleg graffshopja van. Leginkább már csak legált (gyárfalra) fest és jamekre (verseny) jár.

A kingek között sok grafikus van - lehet akár saját ruhamárkájuk is, de elhelyezkedhet autófényezőként is (ezek általában a gyúrósok). A kingnek szintén lehet kiállítása a későbbiekben. A ruházatuk a következő, Nike vagy New Balance cipő, Carharrt vagy más graffitis márkák minden mennyiségben, általában sötétkék egyenes szárú farmer és póló. Sokszor hordanak szürke kapucnis pulcsit és fullcapet. Kötelező a háton hordott baszott nagy Tatonka hegymászó övtáska.

 

A graffiti járulékos eleme a rajongó és az ellenző.

1. A rajongó

Ez sokféle lehet. Van a liberális művészettörténész, aki hatvanéves létére művészetként értékeli az egészet, de azért bizonyos keretek között. „Én tisztelem ezeket a fiatalokat, de azért bizonyos korlátok közé kéne szorítani, például falakat építeni a város szélén.” A tizenhároméves hiphop-rajongó kisrác, aki még csak a matekfüzetbe próbálgatja, belőle lesz az álnigga. Ezek mellett ott vannak a kiscsajok, akik bármilyen firkától hanyatt fekszenek. „Jujj ez tök szép, és hogy másztál fel oda?” „Jaj én ezeket nem tudom elolvasni. Mi van odaírva?”.

 

2. Az ellenző

Ez tulajdonképpen bármilyen lehet. Vagyis az egész többségi társadalom, de itt most a leghangosabbakat emelném ki. Általában öblös, de lehet kisember is. „Én ezeknek letörném a kezét!” hangoztatja sűrűn, nem törődve az esetleges erőfölénnyel.

Másik érve a „Mi lenne, ha én is lefújnám a házatok?”, miközben a delikvens csak az elhagyott gyár falán próbálta kiélni magát. Szívesen hangoztatja, hogy „bezzeg Nyugaton nincsen graffiti”, dehogy nincs, csak ott takarítanak, meg elzártabbak a városok negyedei. Sokszor jön a „Hol a szarba művészet ez?” mondattal, amikor utoljára általános iskolában vitték múzeumba, de a kortárs művészetről is ezt vallja.

Utoljára, pedig a korrekt” graffitisek védekezései:

„Jó oké csinálom, de magántulajdonra nem. Akik ilyen szobrokra írnak, azok csak ilyen csicskák, az igaziak normálisan tolják. Meg nyugaton, ez már egy elfogadott művészi forma, már általános iskolákban is oktatják.”

Aki kedvet kapott, hogy graffitissé váljon, annak itt egy lehetőség:

From Toy to King


 

Hát, ti tudjátok. Ez a szubkultúra se nagyon vonz, de az írás az ott van. Kösz, B.

108 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.03.26. 07:39:59

Na, ha kijut a főoldalra, itt komoly flame lesz.
Az írás egyébként remek, egészen biztosan így van, ahogy a szerző írja, nagyon ott van a rendszerezésben.
Mindazonáltal nagyon határozottan le kell szögeznem, hogy nagyon kemény ellenzője vagyok a grafittizésnek. Kizárólag akkor tartom elfogadhatonak, ha
1). valaki megbízza a grafittist, hogy a tulajdonában lévő dolgot lefesse
2). a lefestett dolog a grafittis tulajdonát képezi.

Minden egyéb esetben megengedhetetlennek tartom. Egyszerűen nem tudom felfogni, hogy a picsába jön ahhoz bárki, hogy másnak a cuccához hozzányúljon és összegányolja. És most ne jöjjön nekem senki azzal, hogy milyen sivár egy csomó kerítés, meg épület grafittik nélkül, mert nem érdekel! Nekem személy szerint sokkal jobban tetszik egy sivár és tiszta gyárépület, mint egy olyan, ami úgy néz ki, mintha megdobálták volna festékbombákkal. Nem gondolom, hanem határozottan tudom, hogy a rendetlenség rendetlenséget szül. Amelyik falra fölkerül egy tenyérnyi tag, azt hamarosan ellepik a grafittik. A grafitti vonzza a szemetet, a szemét a bűnözést.
A grafitti elleni küzdelem nagyon fontos lenne a rendvédelmi szervek részéről, mert nagyon gyorsan, aránylag kis energiabefektetéssel, nagyon látványos eredményt lehetne elérni vele. Úgy értem ezt, hogy a lakosság relatív biztonságérzete nagyon sokat javulhatna ettől. Személy szerint nem vagyok a testi fenyítés híve, de ezeket a grafittis arcokat nagyon-nagyon hosszú és nagyon-nagyon fárasztó közmunkára itélném. Kevés pénzért is elvállalnám, hogy állok mögöttük egy 870-es Remmingtonnal, amíg csutakolják az összegrafittizet falakat, hidakat, vagonokat. Azt is megbánnák, amit nem is ők festettek.

nuklearis_baromfi · http://nuklearispillanatok.blogspot.com 2010.03.26. 07:42:36

Na, ez jó kis kommentfolyam lesz. Megyek, hozom a pattogtatottkukoricát, és frissítgetek.

Az poszt ismét 10 pontos. Respekt.

cd-r 2010.03.26. 07:45:26

hogy stílszerű legyek, ez king lett. benne van minden.

cd-r 2010.03.26. 07:49:36

@El Topo (Sgt. Elias): topo, ugye nem nem gondolod komolyan ezt a "tenyérnyi tagtől a bűnöző negyedig" teóriádat? :DD sztem inkább fordítva van: az eleve ilyen helyekre szívesebben fújnak vmiért. (eldugottabbak, autentikusabb helyszín, stb)

El Topo (Sgt. Elias) 2010.03.26. 08:00:37

@cd-r:

De. eléggé komolyan gondolom. Egy patika tisztaságú helyen te sem dobod el a csokipapírt, ahol meg térdig ér a szemét egyébként is, ott meg igen. Ahol már térdig ér a szemét, ott egy kis késelés már fel sem tűnik.

cd-r 2010.03.26. 08:08:52

@El Topo (Sgt. Elias): "Amelyik falra fölkerül egy tenyérnyi tag, azt hamarosan ellepik a grafittik. A grafitti vonzza a szemetet, a szemét a bűnözést" én erre értem. nem hinném, hogy a tenyérnyi tag és a bűnözés között ok okozati összefüggés lenne. amúgy az itthoni graffek 90%a nem tetszik. ötlettelen, stílustalan, közepesen szar kézügyességgel megáldott vandálhajlamú emberek készítik őket. komolyabb helyeken városonként meg lehet különböztetni a graffesek stílusát, mert még erre is odafigyelnek.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.03.26. 08:17:19

@cd-r:

Szerintem meg van.
A grafittivel nem az a baj, hogy stílustalan, meg ötlettelen, hanem hogy van. Mondjuk annyi engedményre hajlandó vagyok, hogy egy külvárosi, bontásra váró gyárépületen KEVÉSBÉ zavar, mint a teréz körút frissen vakolt társasházán. Egyszerűen hogy az isten faszába jut valakinek eszébe másnak a tulajdonát szétbarmolni?
És ezeket kurva könnyen föl lehetne deríteni, mert a festéket be kell valahonnan szerezni, és ráadásul a grafittisek ismerik is egymást, két sallertől befújnák az anyjukat is, nemhogy egymást.
Csak a dicsőséges rendőrség itt is olyan hatékony, mint bárhol máshol.

2010.03.26. 08:37:28

@El Topo (Sgt. Elias): persze ha lehetne vele pénzt begyűjteni (helyszíni bírság), akkor a hóba pesselésért is megbüntetnének mint graffitizés.

Mindazonáltal szerintem sem való máséhoz hozzányúlni és a hazai graffitizők eléggé alacsony színvonalat képviselnek.

Styxx 2010.03.26. 09:12:31

Az írás tényleg King. Megkockáztatom, hogy felülmúlja sok, a témában jelesre értékelt évfolyamdolgozat színvonalát.

Érdekelne, hogy vajon bárki is előjön-e a farbával (szó szerint és átvitt értelemben is:-)) és kifejti a pro-graffiti véleményét, kockáztatva egy masszív veseletépő szájkaratézást Topo részéről:-)

Nem graffiti, max tag de többnyire sima falfirka szerintem néha kifejezetten hangulatjavító. Olykor politikailag bátor (pl. a végső soron Milosevict buktató Otpor öklöt ábrázoló tagok www.seeklogo.com/images/O/Otpor-logo-4FA52E2ACA-seeklogo.com.gif)

De az egyik kedvenc falfirkák a szigony utcai lakótelepről: " A rék egye meg az egész Jónás famíliát!" amikor észrevettem, majdnem leeseem a röhögéstől a bicikliről.

Ok, tudom, ha én is abban a panelben laknék, nyilván nem röhögtem volna.

Styxx 2010.03.26. 09:14:50

@Styxx: nyitható link:
www.antiwarsongs.org/img/upl/Otpor.png

A falfirka pontos idézete:
" A rák egye meg az egész Jónás famíliát!"

bocs a hibákért

misbelief · http://tevhit.blog.hu 2010.03.26. 09:30:44

Hű de utáltam a sok SDO logót mindenfelé! Létezik még ez a "crew"? (Sok seggfej...)

Smacika 2010.03.26. 09:38:39

@Styxx: Legalább a "Jónást" a grafitis pöcs is nagybetűvel írta?
Mert akkor nem valami suttyó volt.
Én amúgy nem haragszom a grafitis faszikra, a szentendrei hév mellett kifejezetten fasza rajzok vannak.
Persze nem túl etikus dolog összebaszni a mátyás templomot, meg más házát, de engem nem zavar.
Így legalább háromszoros áron közbeszerezhet a "pógármester" egy céget aki "lepucujja".

Szocio Pata (kikvogymukblog) 2010.03.26. 09:48:11

A hatvanéves művészettörténészen hangosan nyihogtam. Súlyosan beflesselt az arca! Az még jár romkocsmába, gazsulál is nekik!

Kassian 2010.03.26. 09:53:18

Az "Évi szeretlek! Malacka" az melyik kategória?

Styxx 2010.03.26. 09:54:07

@Szocio Pata (kikvogymukblog):
hatvanéves művtöris is szeret huszonéves tarisznyás bölcsészcsajoknak ripacskodni, lásd tegnapi poszt:-)

Styxx 2010.03.26. 09:55:02

@Smacika:
asszem eredetileg full nagybetű volt. De nem graffity style. Sima falfirka, csak jó nagy batár betűmérettel.

Szocio Pata (kikvogymukblog) 2010.03.26. 09:55:12

Én egyébként azoknak a nyuggerköcsögöknek a kutyáit fújatnám le velük, akik teleszarják a várost. Testfestés.

Szocio Pata (kikvogymukblog) 2010.03.26. 09:59:07

@Styxx: Jaja. Bár ha tanár bácsi az illető, nem kell a Szimplában fáradoznia, házhoz, illetve sulihoz megy neki a sok friss husi, akit hülyíthet a fiatalkori elcseszett absztrakt képeivel, és Caravaggio "21. századi fényelési technikájával."

_UnderCover_ 2010.03.26. 10:00:21

NNo, ezt már vártam. 1996 óta érintett lévén em kívánok részt venni a társalgásban, és nem vállalok közösséget a tizenéves vastagfilces gyerikekkel (a posztban 1. 2. és 3. altípus)
Bocs a reklámért: akit valamennyire érdekel a téma, örömmel látjuk a blogunkon (graffpontblogponthu)
A kommenteket azért figyelni fogom :D

Szocio Pata (kikvogymukblog) 2010.03.26. 10:01:39

@diwat26: Szóval azért, figyeljünk, mit írunk? :)

_UnderCover_ 2010.03.26. 10:06:39

@Szocio Pata (kikvogymukblog): Szólásszabadság van, különben is, én ugrálnék (akinek mindenképpen a k* anyját) :D

bekbórd! 2010.03.26. 10:07:44

Nekem tetszik, ha lepukkant épületeket, vonatokat festenek, és ezáltal ezek jobban néznek ki, mint előtte. A komoly rajzokat bírom, a tagelést -pláne normális falakra- rühellem, akik ezt csinálják, tényleg utolsó csicskák, miattuk ítélik el a tehetséges firkászokat is.

Óvári 2010.03.26. 10:10:53

Én egy külső felújítást igénylő házban lakom és idén pár millió forintnyi önerővel meg lehetne pályázni,hogy az önkormányzat felújítsa. De a lakásszövetkezet úgy döntött,hogy amíg a fővárosnak nincsen határozottabb állásfoglalása a grafitti ügyben,addig nem érdemes pénzt beleadni.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2010.03.26. 10:14:54

@El Topo (Sgt. Elias): ritka pillanat, hogy tökéletesen egyetértünk :) a koldusokkal és a csövingerekkel kb. azonos mértékben züllesztik le a város(oka)t.

Hogy hozzáadjak még valamit: legviccesebb az a kisvállalkozó, aki butikját, kocsmáját, bicikliboltját a firkász haverjaival fillérekért dekoráltatja ki, ezáltal olyanná varázsolva a helyiséget, mintha az óbudai Szeszgyár mellett sétálgatnék a K-híd felé.

Gumineaux 2010.03.26. 10:39:42

„de lehet kisember is. „Én ezeknek letörném a kezét!” hangoztatja sűrűn, nem törődve az esetleges erőfölénnyel.”
Jah, én is kisember vagyok, de rohadtul idegesít a hülyegyerekek ún. taggelése, az egész város úgy néz ki, mint egy nyomornegyed. Már gondolkodtam rajta, hogy veszek anti-graffiti filmet, azzal fogom lekenni a környezetem felületeit és minden kis graffitis köcsög bekaphatja.

Attila1234 2010.03.26. 10:48:07

"Én meg tizenhat évesen kicsit a lépcsőházban graffityztem,
no de féltem, hogy lebukom. Örökre befejeztem. Na szevasztok!"

cd-r 2010.03.26. 10:50:36

„Én ezeknek letörném a kezét!” van egy olyan sanda gyanúm, hogy ez lesz itt a lényeg 300 kommenten keresztül, csak más szavakkal :D

Styxx 2010.03.26. 10:53:31

@diwat26:
Lehet, hogy neked a K. anyádat, de ha te rágsz be ránk, akkor sanszosabb, hogy ki lesz dekorálva a portánk, mint fordítva:-)
Bekukkantottam a blogotokba, igényes, gr.
A kép erről a csajról, meg jópofa:
graff.blog.hu/2010/01/12/madc_700wall_projektje#more1667961
Topo, Modor, az ő kezét is letörnétek?:-)

misbelief · http://tevhit.blog.hu 2010.03.26. 10:54:19

@Gumineaux: ez a "kisemberezés" érdekes dolog - ha valaki egy bizonyos szubkultúra tagja, hajlamos ezt a világ legfontosabb, legközpontibb dolgának tekinteni, ergo mindenki más, aki nem vesz rész benne = kisember, átlagember, kispolgár stb.

Azon nem gondolkodnak el, hogy mi van, ha a lekisemberezett embertársnak is van valami hobbija, szenvedélye a könyvelésen (hisz' mi mást dolgozhatna?) kívül. Akár olyannyira, hogy emiatt ő is lekisemberez másokat! :)

2010.03.26. 11:02:03

Egy klasszikus a témához:
Moby Dick : Falfirkáló

Frissen meszelt fehér falak
Vajon a festék mit takar
Falra pingált feliratokat
Eltüntetett sztárjaidat.
Illegális dekoratőr
A házmester úr nem műértő
Műveidtől rohamot kap
Omoljon rá a vakolat.
Refr.:
Falfirkáló fesd a falra a sztárod.

cd-r 2010.03.26. 11:03:19

@misbelief: abszolút egyetértek. itt is akárhány szubkultúra képviselője megjelenik, annyiszor kerül elő a kisember/kispolgár/paraszt kifejezés azokra, akik más körökben mozognak. mókás dolog ez.

égafater 2010.03.26. 11:33:07

én csak a kisebbeknek és gyengébbeknek, de LETÖRNÉM A KEZÉT!!!!! és belegyömöszölném az elvágott torkába.

az erősebbeket pedig jó messziről elküldeném a qrvaannyába, és elfutnÁk az autóval.

amúgy tényleg kis gyökér pondró az összes "művészlélek". tök menők, tiszta amerika vazz, gratulálok.

IndaMuncher 2010.03.26. 11:34:21

@El Topo (Sgt. Elias): Egyetértek mindennel, de kevesebb szánalmas dolog van a legális graffitinél. Pl amikor a tüzéptelep, vagy a szolárium bejárata van hivatalosan graffitivel fellogózva hagyományos cégér helyett. Szerintem gáz.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2010.03.26. 11:39:35

a környék adja a tag-ek mennyiségét. amúgy olyan ez, mint a macskahugyozás. territórium jelölés. ha az egyik odavizel, akkor a másik, king-ebb is odaspriccel. és így tovább. de ezek tényleg a toy gecik kategória.

a tampon-stick viszont ötletes.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2010.03.26. 11:41:11

@Styxx: nem törném le senkiét. Amíg úgy csinálják, hogy nem látom, addig nem is érdekel a dolog. Olyan ez, mint a modern színház meg a dzsesszbalett, vagy akár a blogolás.

Csináljuk, egymást megtapsoljuk, de nem erőltetjük rá senkire.

noirp 2010.03.26. 11:48:20

Őszintén szólva, én se rajongok ezekért a műfajokért. Kézletörés helyett viszont inkább újrafestetném velük az összeszart falat (igen, egy gyárépületét is), saját zsebükre persze. Vagy leüli a felújítást a kis édes.

Itten egyébként van egy aluljáró, ahol szerintem legálisan csinálják. Közvetlen a főiskola mellett. Elég ordenáré dolgok születnek ott. Legtöbb művészúr bumba, rikító feliratokat mázol.
Nagyritkán felbukkan olyan is köztük, aki tud rajzolni, de ez mondjuk azt jelenti, hogy (egy példa) a falon rózsaszín csíkos zokniba húzott orrú (csőrű?), hatszemű, emberfejű madárfélék ülnek a faágon egy bádogernyős lámpa festett fénye alatt. (Akkor az volt az első asszociációm, hogy "no ebből az anyagból én is kérek").

Ja, egyébként gyanús, h vannak köztük leendő tanárok is, ui. belátni a rajzterem épületébe, és ott pont ilyen mázolmányok állnak a falon.
A rajzterem-épület külsején, utcafronton persze, meg egy méretes pina, egyik kollégám szerint "a gyöngykagyló".

Mindenesetre sztem ez úgy művészet, ahogy a kitalált középkor történettudomány.

mocc 2010.03.26. 12:00:02

"3. A filozófus rapper megfelelője
Más néven street art-os. A graffitiből már kiábrándult, vagy inkább művészlélek ember. Sokszor művészeti sulikba jár. Inkább jólszituált családból kerül ki, de nem ritka a csóró egyed sem. Ő matricázgat inkább, stencilezget - ha fest, akkor inkább igazi festéket használ. Az idő folyamán kiállítása is lesz. Fellelhetési helyei a belvárosi romkocsmák, amiket általában ő fest ki. Legtöbbször valamilyen elvont magyar nevet választ. Csendes fűfogyasztó, nagyon ritkán van „rendőrparája”." - www.mkkp.hu minden paraméterek megfelel :)

cd-r 2010.03.26. 12:02:15

@F.house: láttam már autentikus falusi csárdán is graffitizett logot. kurva jól mutatott a felmuskátlizott lovaskocsi mellett, ami az udvaron állt dekoráció gyanánt.

Zorita 2010.03.26. 12:06:28

engem egyébként érdekelt, hogy a Dózsa György úti metróállomást hogyan dekorálták, mert teljesen olyan, mint egy igényes graffiti. Utánanéztem, Szász Endre festménye. Szerintem pl. ilyen, vagy hasonló céllal KORREKT MÓDON, simán lehet graffitizni. A taggelőket meg találja meg napi háromszor a king, és jöhet a verés ÉS a lehúzás.

cd-r 2010.03.26. 12:11:56

@Modor Tibi: az úton-útfélen pofábamászó óriásplakátok, panelhomlokzat méretű cégreklámok és logoerdők nem idegesítenek senkit? mert szerintem ugyanúgy vizuális környezetszennyezés, mint a leggányabb graffiti, vagy széttagelt fal. engem spec jobban idegesítenek a pofámba vigyorgó 5 méteres politikusfejek,áruházlánc és egyéb logok, mint pár idióta önmegvalósítása.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2010.03.26. 12:20:45

@cd-r: de, kurvára zavarnak. Ráadásul modoros környezetvédőként minden papírpocsékolást elítélek.

Meg az igénytelen, craiovai kirakodóvásárt idéző cégérek, az aranyászokos, kokakólás üzletfeliratok.

Majd ezekről is lesz poszt :)

lr 2010.03.26. 12:50:56

Nnna, ez érdekes. Én eddig azt hittem, h modoros kispolgári átlagvéleményen vagyok.

Hogy a vak is látja, hogy mi az az igényes graffiti és mi a szánalmas próbálkozás, meg a gányfos villamosablaktegelés. És hogy az előbbi kizárólag olyan helyeken jelenik meg, amik nélküle még sokkal kevésbé emberiek.

De nem. Most akkor mi lesz?

Fapuma (törölt) 2010.03.26. 13:02:51

most komolyan elgondolkodtam, tenyleg van aki erre azt hiszi/mondja hogy muveszet? eddig azt hittem hogy ezt csak ugy mondjak, most pedig felek hogy tenyleg EZT hiszik...

Vérnyúl, Döme, Dagi, Fufu, avagy a Jó, a Rossz, és 2010.03.26. 13:11:00

jöhetnek a kövek, meg a vascső, de akár még a mókusok is.

a legjobb grafittis helyek a városban:
szentendrei hév vonala
kőbányai út
kelenföld máv megálló aluljáró
régen a fővám tér aluljárója (most újították fel, nem tudom, mi lett a grafittivel)

mondom mindezt úgy, hogy egyszer kaposváron valami kis csicska rátagelt a motorházfedelemre.

lr 2010.03.26. 13:15:29

Kiegészíteném még pár dologgal az előzőt, hogy csak az ne értse, aki ne akarja: Berlini fal.

Ugye a legjobb lenne, ha nem is lenne - és az igényes graffiti épp ilyen helyeken terem. Persze lehet mondani, hogy attól, hogy masnit kötsz egy rakás szarra piros szalagból, a szar még ott marad (a mindennapokban én is az okok megszüntetésének a híve vagyok a következményeké helyett), de nem tudom felfogni, mi abban a rossz, ha valaki pl. egy málladozó rozsdaövezetet feldob az igényes(!) munkáival addig is, míg kezdenek vele valami európait.
Ilyen értelemben megáll a "lepukkantság öngerjesztésének" teóriája is, csak furcsállom, hogy miért az első taget kéne a kiindulópontnak tekinteni, mikor - nem győzöm elégszer mondani: igényes esetekben- messze nem az az.

Hogy szerintem mi a határ? Hát kb. a vonatkocsi ablakának az alja (ugyanis szeretek rajta kilátni).

De örömmel látom, h szép munkákat készítők még odáig sem jutnak el (én legalábbis vonatkocsin profi dolgot még nem láttam, vagy max. ilyen meghívásos legált.)

Vérnyúl, Döme, Dagi, Fufu, avagy a Jó, a Rossz, és 2010.03.26. 13:19:42

a mávot a grafittisek tartják egyben. ha nem fújnának, szétesnének a kocsik. a festék legalább összetartja.

Styxx 2010.03.26. 13:35:41

@lr:
Ez a berlini fal pont nekem is eszembe jutott, meg többnyire egyetértek azzal, amit írsz. vannak ötlettelen, tré graffitik. Még azt is elfogadom, hogy a legtöbb ilyen. De ha Pesten feltűnne pár igazán ötletes Bansky, az szerintem hozzáadott érték lenne a városképhez. Pár megaberuházásból felhúzott csúf épület, néhány béna gigaposzter, begyűjtetlen kutyaszar jobban bosszant, mint a legtöbb graffiti. Szerintem BP se grafitikkel, se tagekkel nincs agyondekorálva (félre ne értsetek, ne is legyen). A szegedi kétfejű kutyapárt tagelések pár éve meg kimondottan jópofa volt.
Na, rám is lehet köpködni:-)

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2010.03.26. 13:42:45

@lr: kedvenceimet Belfastban láttam, szarrá is fényképeztem a várost. Sajnos az állítólagos megbékélés jegyében egy csomó militarista "mural"-t átpingáltak iskolásosztályok virágokkal meg őzikékkel, de azért maradt még elég politikai-történelmi jellegű.

Szocio Pata (kikvogymukblog) 2010.03.26. 13:47:54

Lehet, hogy "tarisznyásbölcsész" leszek, de ezt a "művészet" dolgot hagynám. A művészet mindig úgy kezdi, hogy senki sem gondolná, hogy az, aztán az lesz. A barlangrajzoktól egészen a bluesig. Engem pld sok helyen szórakoztatnak. Inkább Tibi véleményét osztom a magántulajdonnal kapcsolatban. Egyébként szerintem nem a graffiti a hibás: az agyatlanul tageleő kisköcsögök amúgyis teleszarnák és széttépkednék a dolgokat.

_UnderCover_ 2010.03.26. 14:02:35

@Szocio Pata (kikvogymukblog):
"A művészet mindig úgy kezdi, hogy senki sem gondolná, hogy az, aztán az lesz."

Ráadásul az az egészben a kínos, hogy a "művészet" mindig is nagy ívben tett rá, hogy "művészetnek" tartják-e.
Akármilyen frusztráló, de az általatok elismert vagy megvetett graffiti alkotóknak édesmindegy, hogy a szemlélő mit tart az alkotásaikról.

Mielőtt elindulna az "akkor-én-meg-jól-betöröm-az-orcádat" reflex, jelzem: ez nem az én véleményem. Ez a nagy büdös helyzet, függetlenül attól, hogy tetszik-e vagy nem.

_UnderCover_ 2010.03.26. 14:08:18

@Vérnyúl, Döme, Dagi, Fufu, avagy a Jó, a Rossz, és:
www.dura.hu/hajdu_graffiti/

A bácsi, Hajdú József közismert, hírhedt személyiség graffitis körökben. Szerintem bolond, de az ártalmatlanabb fajtából. Több, mint tíz éve "foglalkozik" a témával, lelkesen megjelenik mindenhol, de még nem sikerült megérteni az alapokat sem. Tipikusan naiv, külsős szemlélete van, közben az ezredik értekezést írja az utcai művészetekről.

bajor gizella 2010.03.26. 14:27:43

toy king. felejtő. street art. értem? a street artos mindig-értsd délután- kurva fáradt. világ problémái mellett olyanokkal kell megbírkózni hogy 1, nem vették fel a képzőre ezek a mocskos gecik vagy 2, felvették képzőre, de szopatják őt ezek a mocskos gecik 3, nincs színvonal, se modaernitás a képzőn ezek miatt a mocskos gecik miatt. ha megbeszéled vele a találkozót 4-re akkor 5-ig nyugodtan elfoglalhatod magad mással, órája nincs. messziről kiszúrod a street artisztot, mert csörög. ez részben táskájában hordott kannáinak, részben óriásira méretezett ruházatának köszönhető. meglátod, és torzult arcod rögtön elárulja neki, hogy az ipodjához tartozó fehér zsineget hesszeled. mer még az is tele van háromszemű űrlényekkel baszod. miér? kérdenéd, de ő azt hiszi ez mindenkinek tetszik.ha szerencsés vagy akkor rögtön a tárgyra tér-ezáltal kihagyva a fent vázolt problémahalmazt. a gondjára. mert neki mindig van. nincs fű, van fű de nincs kanna, van kanna de lecsukták a haverját aki falazott neki, van haver fű kanna, de eltörött a faterja lába és otthon kell lennie, van fű kanna haver faterláb egészséges de szúr a lépe a sok futástól, és különben is nincs egy kis pénzed kölcsibe. kannára.olyan jó fej csaj vagy. ne már. festek neked valamit. akarsz egy szitázott pólót? csak neked. a négyes metró tervrajzával. ne basszá má föl. vampon 5 ér árulom darabját. jó akkor egy cigid azér csak van? jaj máeis jobb-úgy szívja mintha tömény fü lenne. elmond pár sallangos sztorit a képzős mesteréről aki végigkúrta a70-es éveket. úgy meséli mintha vele történt volna. ami éjjel vele történik azt félangol kifejezésekkel tőmondatokba nyögi vissza, vissza sose kérdez. figyelned nem muszáj. legjobb hely a gödör ahol van mit szemlélni. fel sose vidd magadhoz, mer kitalálja hogy kifesti a szobádat, és napokig fog hivogatni vele, jobb esetben csak simán bealszik az ágyadba. lába büdös.
rajongásodnak töretlennek kell lennie. ha kitalálja hgoy milyen fun lenne egy szendvicsmúzeum, neked azt kell mondanod hogy jéé hogy erre még senki se gondolt. kapcsolatod így a street artossal igen jó lesz. csak ne tanuld el tőle hogy az egész világ egy lejmolnivaló emberhalmaz. mert téged is utálni fognak a hátad mögött mint a szart.

2010.03.26. 14:35:02

@bajor gizella: mi ez a nagy imádat a vonalhálózati avagy Beck térkép iránt?

Zorita 2010.03.26. 14:41:35

@bajor gizella: jáhhááj:
"mindig-értsd délután- kurva fáradt. világ problémái mellett olyanokkal kell megbírkózni hogy 1, nem vették fel a képzőre ezek a mocskos gecik vagy 2, felvették képzőre, de szopatják őt ezek a mocskos gecik 3, nincs színvonal, se modaernitás a képzőn ezek miatt a mocskos gecik miatt."

az ilyen típusú arcokat (pedig már fejlődőképes vagyok, és nem izgatom magam minden faszságon :D ), de azért szívesen arcon gyűrném! a "képző" természetesen tetszőlegesen behelyettesíthető.

Gumineaux 2010.03.26. 15:01:08

@bajor gizella: Hát ez elég plasztikus leírás lett, gr.
De miért van az az érzésem, hogy testközeli tapasztalat eredménye? :))

Fapuma (törölt) 2010.03.26. 15:09:46

akkor vegyunk egy peldat: tenyleg biztos rembrandt van rijn nem tudhatta hogy akkor o muvesz-e vagy sem, elismert-e vagy sem, teny hogy nem elt tul jol, szegenyen halt meg akkor bizonyara a kora nem tartotta muvesznek, ergo egy tagelo fasz, aki mindehova odaszarik, ilyen alapon bizonyara negy muvesz csak a kora nem ismerte fel, de bizonyra halala utan kiallitjak a "muveit" betondarabokra es vasuti kocsikra festve...

hat ez az erveles mega LOL hogy mi volt regen es ki nem tartotta muveszetnek most pedig megis az.

nyugodtan hasonlitsd magad rembrandthoz, akit nem ert meg a kora, de majd kesobb... jaj!

vincere 2010.03.26. 15:18:25

@lr: francba, épp most akartam megjegyezni. többször voltam Berlinben, mindig elmegyek a Fal maradványaihoz és megcsodálom a graffitiket.

Mitya Ivanov 2010.03.26. 15:29:42

@bekbórd: én most ebben egyetértek veled.

_UnderCover_ 2010.03.26. 15:44:23

@Fapuma: nem vitatkozom veled (se mással), de meg szeretném jegyezni, hogy:

1. Nyilvánvalóan nekem válaszolsz, de nem használod a "Válasz erre" gombot.
2. Csúnyán elferdíted, amit mondok.
3. Alapvető gondok vannak a mondataid központozával
4. Valóban használod azt a szót, hogy LOL
5. Ez a kis logikai ámokfutásod alapján retorikából elégtelent kapnál bárhol.

Ennyit szerettem volna. Elnézést, ha megsértettelek.

lr 2010.03.26. 16:27:20

@Styxx: Igaz is, akartam írni, h már várom, mikor hozza fel vki Banksy-t.
Ő megint egy más kategória, mert van többlet (társadalmi) mondanivalója, ami az adott helyen érvényesül (a'la MKKP) - és ezek jobbára megint csak nem felújított műemléképületek, v ilyesmi.
Én az ilyesminek pl. BP-n, mint jelzésértékű dolognak örülnék. Legalábbis szeretném úgy értelmezni, hogy van a városnak legalább 1 lakója, aki magáénak érzi, és fel kívánja hívni a többiek figyelmét az általa felismert problémákra.

Fapuma (törölt) 2010.03.26. 16:37:29

1. szarok a valasz erre gombra,
2. egy gondolatmenetet futtatam le,
3. nyelvtan naci vagy, a doktorimban ugyeltem minderre, itt nem erzem szukseget, hogy akademiai szinten nyivanuljak meg ebben a mondvacsinalt vitaban,
4. Valóban használod azt a szót, hogy LOL
- ezt gondolom te sem erted, lehet hogy gondoltal valamire, csak nem tudtad megfogalmazni, szavakba onteni a gondolataidat - ez nem baj, sokan vannak igy,
5. -

Ennyit sem szerettem volna.

Dont feed the troll.

bajor gizella 2010.03.26. 16:45:54

ne menjen már ez a jó graffitisek, tegelő hülye köcsögök modorosság.
vagy tüdőből utálod az összes falrongáló szemetet, vagy elfogadod hgoy vannak 13 éves hülye kis gennyládák akik spórolt pénzüket ennek a szarnak a megtanulására áldozzák. na most azok akik erre adják fejüket általában szellemileg hát hogy is mondjam nincsenek éppen a csúcson. később se lesznek mer szétszívák, de ezt hagyjuk. szóval mi a kurva életet vársz már egy 13 éves hugyostól? legjobb ha semmit, ha többet akkor keveset láttál.
az ilyen művészet kontra szórakozás téma szintén állati modoros faszkodás, főleg otthon ahol gyakorlatilag a porbafingáson kívül nem nagyon csinálnak mást ezek a suttyók. aki öncélúan fújja teli a köztereket az akkor nem művész? akinek magvas mondandója vanaz művész? baszod ezek milyen olcsó műértő modoroskodások? ha művészet ha nem, ha utálod ha nem ezek itt lesznek, mert mindig lesz pár faszinger akinek ez fun. másnak meg az ének az esőben a fun. kurva életbe ennek a magyarkodásos minden mögé rakjunk már be gyorsan vlaami ideológiát mentelitásnak. bölcsész köcsögök.

Styxx 2010.03.26. 16:48:24

@diwat26: @Fapuma:
Neba, két értelmes ember miért kóstolgatja egymást?
Persze ha ez nektek így jó, akkor pofám lapos.

Styxx 2010.03.26. 16:49:25

@lr:
Ahogy elnézem a mapi poszt kommentjeit, mi vagyunk a mérsékelt kisebbség:-)

Zorita 2010.03.26. 16:51:56

@bajor gizella: semmi gond, le kellett volna pattintanod a kis tegelő élősködőt, amikor először kölcsönkért. de most már mindegy, na.

Fapuma (törölt) 2010.03.26. 16:56:57

@Styxx: szo nincs vitarol, egyszeruen utalom latni azt a sok szart mindenutt a varosban es meg jobban utalom, ha valaki el szeretne magyarazni nekem, hogy ez valojaban MUVESZET csak en nem ertem. szegyen egy kozepkori templom oldalan egy fos, amit a keszitoje feltetelezhetoen igen nagyra tart, en meg leginkabb eltornem a kezet teglaval, miutan lesurolta...

torontoban, montrealban sok helyen lattam, itt ottawaban szerencsere soha...
elkepzelem az ottawai parlament epuletet rajzoljak, na az mokas lenne, biztos toleralnak a derek kanadai kiralyi lovasrendorseg tagjai, ja biztos...

mybudapest · http://mybudapest.blog.hu/ 2010.03.26. 17:43:05

@Fapuma: jaja, mert itthon egész nap a Parlament falát dekorálják, együtt spanglizva a kormányőrséggel.

mybudapest · http://mybudapest.blog.hu/ 2010.03.26. 17:48:20

a poszt nagyon jó egyébként. a graffiti kapcsán arról feledkeznek meg sokan, hogy ez nem egy nyílt, átlátható szubkultúra mint mondjuk a vasútmodellezők, képregénygyűjtők. mivel a tegesek 95% nem ismeri egymást meg mindenki arctalan ezért nincsenek konvenciók, általános értékek a graffitiben. mindenki megy a feje után meg csinálja a maga vérmérséklete szerint, ezért nem érdemes általánosítani.

2010.03.26. 18:02:39

Ha újra lennének kézzel festett moziplakátok és mozi minden faluban, talán lekötné őket.

Richard Milhous Nixon 2010.03.26. 18:06:04

Én kifejezetten Baszod Bélával értek egyet.

medvedr 2010.03.26. 18:09:58

Az összes kibaszott graffitis dugja fel a seggébe a festékszóróját! Miért érzik úgy hogy festhetnek engedély nélkül, arra ami nem az övék. Úgy tudom sok helyen valami lakkal védik a házfalakat amiről könnyen le lehet tisztítani amit ezek a jó emberek ráfújnak. Nem tudja valaki hogy hol kapható ilyen?
@cd-r: Szopkodjad még a faszát ezeknek a derék műveszeknek, legalább az értékteremtésig meg a spontán önmegvalósítás pozitív pszichés hatásáig jussál el! m Amikor a Te cuccodat mázolják össze, biztos kurvára megértő leszel Te is. Az óriásplakátot, amiből tényleg sok van, legalább engedéllyel rakják ki, illetve van rá mód, hogy leszedesd (ha nem is túl hatékony)

/tmp 2010.03.26. 18:21:23

@Styxx: Farka van kettő annak a kutyának, nem feje. Egyébként amit ő csinál az tényleg művészet.

cd-r 2010.03.26. 19:06:45

@medvedr: régebben én is érdekelt voltam a dologban testvér, de majd a kedvedért kivetetem a lengőbordáimat, hogy leszophassam magam.

cd-r 2010.03.26. 19:10:22

@medvedr: és ha engedéllyel vannak kinnt a plakátok, attól kevésbé idegesítőek? ne viccelj már. persze el lehet távolítani, azonnal kerül is egy másik a helyére.

medvedr 2010.03.26. 19:20:01

@cd-r: Ebben az esetben vetesd ki a lengőket tezsvírem, meg az alsó felső metsző és szemfogakat is, aztán hajrá!

El Topo (Sgt. Elias) 2010.03.26. 19:28:55

@Modor Tibi:

Na, már nem múlt el hiába a mai nap.
És remek példa egyben arra, hogy milyen fasza dolog az, hogy én például úgy tartlak nagyra téged, hogy a legritkább esetben értünk egyet maradéktalanul.
De azért most még ne kezdjük egymás faszát szopni!:)

Ormótlan · http://bogaras.blog.hu 2010.03.27. 07:16:49

Aki annyira kurva nagy művésznek érzi magát, rajzoljon papírra, szkennelje be, tolja fel a netre. Ingyen van, senkinek nem árt vele, s a közönsége is lehet megértőbb.
Aki nem művész, annak meg vállból amputálni mind a két karját, s ha lábbal is tud falat/vonatot fújni, akkor hajrá.

Apropó: miért nincs jó nagy jövedéki adó a festékszórókon? Ha valaki építési hatósági igazolást ad a festékboltban, hogy neki pl. lakásfelújításkor a radiátorát kell átfesteni, annak visszaigényelhető.

the játszótér · http://thejatszoter.blog.hu 2010.03.27. 08:04:21

5 alapkategória van (álnigga, csóró, gyúrós, filozófus, king)Mégis 4-es számú a king az utolsó. Rébusz? Nem. De jó az írás ismét!

Gera 2010.03.27. 10:33:45

@diwat26: Ha "édesmindegy, hogy a szemlélő mit tart az alkotásaikról", akkor mi a francért kell egyáltalán megmutatni? Miért nem fest otthon a kerítés belső oldalára, ha csak magának csinálja? Akkor nem zavarna senkit.

Celtic 2010.03.28. 12:26:26

Sztem kurva jo graffitik voltak a 2-es villamos regi Fovam teri megallojaban. Sajnos, azota eltuntek :(

De a nagy kedvenc az a Rakoczi teren: "...es a 4-es metro bemutatja: Keep Floyding! Pink Floyd harminc meter melyen!" Mindig rohogok, ha meglatom. Vagyis, ma mar annyira nem: par felhulye korok osszetagelte :( Na, ezeknek a kocsogoknek tenyleg erdemes lenne kezet torni.

Vágási Matyi 2010.03.28. 14:18:33

Fasza lett.

Street art: mkkp.hu (régebbiek jobbak)

Light graffiti:
insurance-quotes-for-you.com/Light_Graffiti.html

Dr. No 2010.03.30. 16:19:55

@cd-r: "ugye nem nem gondolod komolyan ezt a "tenyérnyi tagtől a bűnöző negyedig" teóriádat? :DD"

Pedig jobb, ha tudod, New Yorkban ez volt a zéró-tolerancia elv alapvetése. Aki meghirdette, egészen az elnökjelöltségig vitte.

en.wikipedia.org/wiki/Rudy_Giuliani

Különös figyelmedbe ajánlom a Law enforcement c. részt.

cd-r 2010.03.30. 16:24:19

@Dr. No: azt hiszem new york kicsit más tészta. nálunk nincs köze a graffitinek a gengszterbandák terület jelöléseihez.

cd-r 2010.03.30. 16:31:42

felesleges bárkinek is győzködnie, hogy a "graffiti rossz". nem a graffiti rossz, csak rengeteg a rossz graffitis, akik ráadásul még tahó rongálók is.

Dr. No 2010.03.30. 16:35:44

@cd-r: Mivel a válaszodból látom, hogy nem olvastad el, amit belinkeltem, kiemelem belőle a topic szempontjából leglényegesebb mondatot. Sőt, hogy mindenféle szellemi fáradságtól megkíméljelek, igyekszem le is fordítani a magam gyarló módján:

This involved crackdowns on relatively minor offenses such as graffiti, turnstile jumping, marijuana possession, and aggressive "squeegeemen", on the theory that this would send a message that order would be maintained.

cd-r 2010.03.30. 16:42:47

teljesen lényegtelen, hogy a hatalom hogyan viszonyul a graffitizéshez.

Dr. No 2010.03.30. 16:50:56

@Dr. No: Hopp, ez kicsusszant, mielőtt rendbe tehettem volna, szóval (ne a fordítás minőségével törődj, légy szíves):

Ez (t. i. a "Betört ablakokon" alapuló agresszív kényszerítő és elrettentő rendfenntartási stratégia, megjegyzés tőlem) magában foglalta a viszonylag kisebb súlyú szabálysértések elkövetőinek felelősségre vonását is, mint például a graffiti, potyázás a tömegközlekedési eszközökön, marihuánabirtoklás és agresszív ablakmosás (t. i. autóké a pirosnál, megj. t.), ama feltevés alapján, hogy ez a fellépés a rend fenntartásának üzenetét hordozza.

Szó sincs a streetgang-ek jelzéseiről, éppen ellenkezőleg. Az alapállás az, hogy ahol betört ablakok, koldusok és graffitik vannak, ott hiányzik a "law and order", és ez a környezet a komolyabb bűnözésnek is melegágya. A gyakorlatban egyébként úgy tűnik, hogy az elgondolás bejött. Az ajánlott irodalom rövid összefoglalása:

en.wikipedia.org/wiki/Broken_Windows

Dr. No 2010.03.30. 16:53:27

@cd-r: Mondjuk már az is árulkodó, hogy a felsorolás a graffitit milyen felsorolás részeként említik.

Dr. No 2010.03.30. 16:54:07

@Dr. No: Az első "felsorolás" szót kéretik figyelmen kívül hagyni.

cd-r 2010.03.30. 17:01:41

ez ok, lehet, hogy működik is, de továbbra is úgy gondolom, hogy nem a graffitik vonzzák a bűnözést, hanem azok már az elhanyagoltság hozadékai. bár nyilván nem tudom ezt alátámasztani semmivel.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.03.30. 17:09:45

@cd-r:

Nyilván nem. Az viszont bizonyítható, hogy ezeknek a dolgoknak a rendbehozásától nagymértékben javul az emberek relatív biztonságérzete.
Tehát, ha ezeket a tényleg egyszerűen és olcsón megoldható dolgokat elintézi a rendőrség, akkor nagymértékben javul a közérzet, függetlenül attól, hogy alapvetően a bűnöési statisztika mondjuk nem javul nagy mértékben.

Dr. No 2010.03.30. 17:15:22

@cd-r: A graffiti nem bűnözés, ezt senki sem mondta, hanem olyan "kismértékben társadalomellenes magatartás" (low-level anti-social behavior), mint pl. a marihuánaszívás vagy az utcára hugyozás. Mivel az igazán jó művészet is általában "kismértékben társadalomellenes magatartás" bizonyos értelemben, nyilvánvaló, hogy a kettőnek vannak érintkezési pontjai. De azért a graffitiben inkább a vandalizmus dominál, csak egészen kis része éri el a művészi színvonalat, ebben, gondolom, Te is egyetértesz.

Na most az elméletnek a kisebb szabályértések és a komolyabb bűnözés között felállított összefüggését azóta is folyamatosan támadják "szakberkekben", és ami New Yorkban működött, az pl. Los Angelesben tudtommal kevésbé.

Csak azért írtam le egyébként, hogy valami megfogható tényanyag is legyen amögött, amiről vitatkoztok.

Dr. No 2010.03.30. 17:20:28

@Dr. No: Még mielőtt valaki megjegyzést tenne, TUDOM, hogy a marihuánaszívás nálunk bűncselekmény. De azért mindenki tisztában van vele, gondolom, hogy mennyire komoly ügy valójában.

cd-r 2010.03.30. 17:26:02

@Dr. No: "De azért a graffitiben inkább a vandalizmus dominál, csak egészen kis része éri el a művészi színvonalat" egyetértek és abszolút nem is pártolom a mennyiségi graffitizést (ld. tagelés), sőt azt sem állítom, hogy nem kell vmiféle szabályozás ezek megfékezésére. megvannak ennek a dolognak az autentikus helyszínei (pl panelfalak, ipari létesítmények környezete), ahová stílusban is jobban passzolnak és talán kevesebb embert is zavarnak.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2010.03.30. 18:09:47

@cd-r: szoktam sétálni az Óbudai sziget felé a Filatorigátnál, és elég szarul néz ki szerintem mostanában.

Mint klasszikus hozzá nem értő - "szeretem a szépet" - a 90-es évekbeli bolygón átmegy a rakéta meg vicces arcok, szóval ezek hova tűntek? Szinte csak kiolvashatatlan logókat látok mindenhol, és hurkalábú tinédzserek jaszkariznak. Nem ők a kingek ránézésre :)

Egyedül a Geronimo melletti falnál tetszik a tüntetés a zászlóval, de azt akár a hely is csinálhatta.

Spiritmonger 2010.03.31. 22:56:43

asszem ez az a szubkultúra, aminek csak egyetlen kezelése van, és az a verés.
ennek elvégzésre mindenki alkalmas, mert a graffitisek általában kis csicskák, fizikai erő nélkül, cigiznek, füveznek, szívják a festéket, szóval, nem az ultratriatlonista/ketrecharcos típusúak
az összes kis köcsögöt szét kéne ütni, aki tageli a köztulajdon, vagy belerondít a szép művekbe

típuskiegészítésnek annyit, hogy a gyúrós altípus eljuthat akár a 40-es bicepszig is, de az se sok, csak egymás között ad valamit

a sztorik legnagyobb része kamu, mint minden más szubkultúrában, de itt a zene is szar.

nem lenne baj, ha mindenki csak azt festené, ami az övé, illetve a vonatot, metrót igényesen, versenyszerűen

Spiritmonger 2010.03.31. 23:02:46

@Styxx: anno vagy 15-20 éve, a rákospalota-kertvárosi vasúti megállóban volt a fedett bódé falán hasonlóan ütős feliret, miszerint:

Gyulainé a délker kurvája

mybudapest · http://mybudapest.blog.hu/ 2010.04.07. 07:53:40

@Spiritmonger: na megjött a modoros webrambó, ki éjjelente gondolatban a várost járja és megtisztítja a mocsoktól, védelmezve az elesetteket:D gondolom ilyen Van Damme-ba oltott Chuck Norris lehetsz, aki szenvtelen arccal egy gépágyúval a vállán járőrözik és írtja a 13 éves reppereket. erről is lehetne majd poszt, hogy virtuálisan mennyi kemény ember van indán ha graffitisekről/romákokról/bringásokról/stb van poszt.

Donna Anna · http://operahumor.blog.hu/ 2010.07.27. 23:34:00

Randa düledező gyárfalon, kerítésen nem zavar, főleg, ha színes és jól néz ki. De az egyszínű faszrajzok meg a szeretlekMónik unalmasak. És ha már vonatra vagy buszra festenek, fessék le az egészet egy stílusban. Külföldön néha fel is kérnek nevesebb graffitiseket buszok dekorálására. Az összecsapott viszotn nem szép.

Snar · http://graffblog.blog.hu 2012.09.11. 23:19:58

Jómagam is writer vagyok, de mégsem nevezném ezt művészetnek. Szoktam vonatokra húzni, gyárépületekre, elhagyatott házakra, buszmegállókra, hirdetőtáblákra, trafóházakra, stb-stb, és hol lenne ez művészet? Én legalábbis nem tartom magamat művésznek. Amit én művészetnek neveznék az a street art, amit Banksy is képvisel (bár engem nem vonz picit sem), vagy a legál, amin órákon át dolgoznak, és nem pedig egy illegál, amin jobb esetben 15 percig dolgozhat az ember :) Vagy egy marker tag egy busz ablakán, az sem művészet. Vandalizmusnak már inkább nevezhető, bár nem mondanám teljesen annak, mert nem tesszük használhatatlanná azt a valamit, pl én életemben nem vertem szét egy szemetest, padot vagy akármit, én csak a nevemet hagyom ott, attól ugyanúgy használható marad. Remek cikk amúgy, gratulálok az írónak!:)
süti beállítások módosítása