Olvasói rovat - A hivatásos fényképész

2010/02/22. - írta: Modor Tibi

 

A., újabban kedvenc olvasói posztjaim alkotója (Háromnevű ember, Pecás) ismét egy eddig kitárgyalatlan embertípust pécézett ki magának, akit a megszokott nyers stílusban tesz helyre.

A fotós (férfi):

 

Egyszerűen a legtaszítóbb típusok egyike, maga a tapintatlanság szobra. Persze nyilván nem minden fotós ilyen, mint ahogy nem minden taxis lehúzós tolvaj, és nem minden rendőr korrupt vagy esetleg szadista.

Szóval a tárgyalt típus a régivágású idősebb 50-es fotós a pofátlanabbik, vásári fajtából. Bármilyen rendezvényen jelenjen is meg, legyen az esküvő, temetés, újévi koncert vagy csak Nobeldíj-kiosztó, mindenhol a retkes, elzsírosodott, általában drapp, (néha bőr) fotósmellényében van, borostásan, a kitaposott sportcipőjében, koszos farmergatyában.

Neki szabad, ő melózik. Koncert közben tekergeti a gépet, zajong, elemet cserél, ami még be is van csomagolva, mert az előbb vette a non-stopban. Szóval beáll az ember elé fotózni, jön-megy az első sorban, végzi a dolgát, és közben körüllengi valami talán valós, talán csak a megjelenéséből és a viselkedéséből áradó vélt, enyhén áporodott levegő a nagy hajtástól, a rohangászástól, mert kemény az élet, menni kell, csinálni kell bazmeg. Nincs megállás. Nyakamon a fiatalok.

Néha a mobilja is megszólal, és néha még fel is veszi. "... Ja, ja, jóvan. Megcsinálom a Zeneakadémiát, azt megyek is. 10 perc. Hány szám?... Jó, csörgök, szeva." Amíg ott van valahol, nincs nyugta tőle senkinek. Esküvőn belevillant mindenkinek a pofájába, lefotózza a tányért is kajával együtt, de még a nyelőcsőbe is befotóz egy párat, addig követi az eseményeket, amíg el nem tűnik a kaja a gyomorban. Legszívesebben még a WC-re is a násznép után menne. De mielőtt lelép, még azért eszik is egy kicsit, meg bedob egy-két-há ingyenkoktélt. Aztán, amikor eljön az “átadás”, attól a jó édes anyja őrizzen meg mindenkit: piros szemtől a teleszájjal zabáláson át az elbambult, félrészeg pofákig van ott minden, ami kell. A helyzet az, hogy az ügyfél a végén - főleg, ha csak egy kicsit is jobb ízléssel verte meg az élet – csak ritkán elégedett az ilyen nagyüzemi lagzis vásári falunapi fotósokkal. Drága a szolgáltatás, viszont rossz is egyúttal. A végén mindenki azt konstatálja magában, hogy "ilyen szar fotókat én is tudtam volna csinálni."

A vásári fotós alfaja a videós, aki nem zajong, nem járkál annyit, megjelenését tekintve valamivel jobban ad magára, nem borostás, nincs bőrmellénye sem, és nem is olyan tapintatlan, mint a fotós. Előre kiválaszt magának 3-4 shooting pointot a teremben, és a rendezvény alatt azokat végigjárva onnan nyomatja a show-bizniszt. Ő hamarabb le tud lépni, mert végig azért mégsem filmezhet. Tőle nyugodtan be lehet állni, kétpofára zabálni, mert olyankor már rég nincs ott. Olyankor ő már a házipornó-forgatáson van. Szigorúan csak kazettára, amitől természetesen még a helyszínen jutányos áron örökre megválik + ÁFA és feltétlen diszkréció. Úriemberek vagyunk.

A tévés stábok kamera mögötti alakjairól hasonló "jókat" tudnék csak hozzátenni - priceless, ahogy állófogadásokon beállnak csipegetni a taxisfarmerjukban.

92 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2010.02.22. 07:25:09

Nehéz is egy halivúdi szuper produkciót fényképezni, egy alsódughagymafalvai lakodalomban.

2010.02.22. 07:33:13

Volt egy imerősöm, valaha jobb napokat élt, de lecsúszott fotós.

Ő temetésekre járt fényképezni, a címet a parte cédulákról vette, nem kellett őt megrendelni, ment magától.

Szóval fekete öltöny, és fotózza a gyászoló rokonságot. Ránézésre meg lehetett állapítani, hogy mennyit lehet kinézni a rokonokból. A fájdalomtól megtört szívű család nem kérdezgette egymást a gyász pillanatában, hogy ki rendelte oda a fotóst, nyilván minidig a másik, vagy a temetésszervező.

A képek eg óra alatt elkészültek, utána lehettett ügetni a családhoz, és be nyújtani nekik a számlát, a jó borsosat, áfa nélkül persze.

Általában mindenki fizetett. Egy temetést nem lehet megismételni, meg azért azt is jó volt tudni, hogy ki az aki ott volt. Mert a nagy zokogás közepette nem lehet körbe tekintgetni.

GAbica 2010.02.22. 07:40:00

Állat jó! :)
Csak megírhatnád a többi altípusát is a hivatásosnak

El Topo (Sgt. Elias) 2010.02.22. 07:50:21

@Frengi:

De most komolyan valaki megnézegeti a temetésen készült fotókat később?
Jó, nekem volt egyébként olyan kollégám, aki kölcsönkérte tőlem a videokamerát egy temetésre, de azt sem nagyon értettem. Azt még csak megértem, hogy bizonyos temetéseken az FBI fotósa ott van...

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2010.02.22. 08:17:04

ráadásul az ilyen kizárólag analóg technikára dolgozik, így ha esetleg kéred cd-re kiírva a sok "jó minőségű" képet, akkor a kisunokája szkenneli be egy ezer éves kéziszkenneren, ami miatt a színe és a felbontása is szar lesz. a szaki persze megpróbál fotósoppban rákompenzálni, de csak rosszabb lesz a helyzet. kívánságra tudok mutatni ilyen remek képeket.

2010.02.22. 08:28:30

@El Topo (Sgt. Elias): hajaj!
De még mennyire!Sőt. Amikor Sirt rendbe teszik, leszedik a szalagokat, és felírják, ki mekkora koszorút hozott, hogy ha legközelebb menni kell viszont, akkor pontosan akkora koszorút vigyenek.

Van olyan is, hogyha nyitott a koporsó a ravatalon a halottat is lefényképezik.

A legjobbak azok ha cigányt temetnek, ott nagyon bőkezűek a rokonok, pénz nem számít - még akkor sem, ha köztemetés.

Nekem a férjem csinált egy pár képet az anyám temtésén, épp mostanában szkenneltem be. Megállapítottam, hogy az a vörös hajszín nem igazán állt jól, viszont a gyerekeim - allig ismerték az "én anyukámat" hozták a formát: olyan bánatos képet vágtak, hogy abban hiba nem volt. Meg lehetett elégedve a falu.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.02.22. 08:42:30

@Frengi:

Fura, nálunk nem volt szokás temetéseken fotózkodni.
Sőt, jó ideje már apám vázalekötözési betegsége is csökkenőben van.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.02.22. 08:58:25

@Gabica [almighty]:

Hát ez ilyen gyerekkori tortúra volt minálunk. Nagyban hozzájárult, hogy nem lettem egy kimondott temetőjáró ember.
Szóval a rákoskeresztúri temetőben körülbelül ötmillió rokonom nyugszik, síronként mintegy három kővázával. Ezeket télre meg kell védeni az időjárástól, mert ugye szétfagynak. Mások ezt úgy oldják meg, hogy nejlonzacskót húznak rá.
Mi más utat választottunk. Illetve hát az öregem, ugye.
A vázák rituális lekötésére csakis november végén kerülhetett sor, amikor már jó hideg volt.
Egy-egy váza lekötözése a következőképpen nézett ki. Erre a célra szánt gumilabdával a fenekén maradt víz kiszívása, szivaccsal kitörölgetés. Váza kitömése újságpapírral, majd beburkolás szemeteszsákkal. Eddig oké, majd az eddigiek lekötözése házilag készített viaszos zsineggel!!!!!!!!
Fehér csomagolópapír, majd újabb nejlonréteg, ismételt kötözés!
És így tovább, az összes kibaszott kővázával. Nekem körülbelül a harmadiknál lefagyott a kezem. Az ötödiknél elkezdtem könyörögni, hogy menjünk haza, de hát ez nagyjából egész délelőttös program volt, viszont innentől kezdve lehetett szapulni engem, hogy milyen lusta disznó vagyok. Lehettem vagy hat éves.
Ennyit sanyarú gyermekkoromról.:D

GAbica 2010.02.22. 09:08:11

@El Topo (Sgt. Elias): na bassz... ez lehetett a jó elfoglaltság... Nagyanyám max. egy zacskót tettek rá, aztán postásgumi, és szeva.
Most már értek mindent :)

raoul_duke 2010.02.22. 09:32:44

Ezeknek a bőrmellényes testszagú szakadékoknak a következő generációja az a rasztahajú sokzsebesgatyás adidas superstaros füves operatőr, aki szintén biztos benne, hogy ez a viselete tetszőleges eseményre pont jó. Órákon keresztül cuccolja be a kábeldobokat meg a dobozokat meg a fémbőröndöket meg a faszom tudja még mit, rengeteg helyet foglal, bármit átrakhat bárhova (amit nem ő hozott, azt is), hiszen ő itt most dolgozik, őt ezért fizetik, ha nem kell felvétel, hát neki úgy is jó, ha azt hiszitek, hogy ő ezt nagyon élvezi, hát elmondja, hogy nem, sőt nagyon nem, mert hát van egy kurva jó filmötlete a másik rasztahajú koszos spanjával, ami annyira bejövős lesz, hogy beszartok, csak hát addig kell a pénz ezekből a szarokból.

cd-r 2010.02.22. 09:44:06

a temetési fotósnál csak egy durvább van: a hivatásos temetési beszédmondó. kiváncsi lennék, mi viszi rá őket, hogy azzal keressék a kenyerüket, hogy egész nap ájtatos pofával, teátrális dumával temetéseken szerepeljenek. valami beteges pszichikai elváltozást sejtek a háttérben, bár nyilván jó pénz van benne és előbb utóbb már le sem szarják a sok sírórívó embert, meg a halottakat.

2010.02.22. 10:04:45

külön alfaja a fotósnak az iskolai fotós. egy férfi és egy nő érkezik. a férfi - ellentétben a fent leírtakkal - nagyon ad magára, és a george michael kinézet gyanút ébreszt bennük a szexuális irányultságát illetően, hiszen dekoratív (szőke) asszisztense nem a barátnője.
fantasztikus tehetség, a "rosszalkodós" osztályképről csak a szélén álló 3 ronda lány fél arca maradt le, azokért meg úgy sem kár. a fotók közül lehet tőle barnítottat, best classosat és díszkereteset rendelni.
én ilyenekkel találkoztam hosszú iskolai pályafutásom során =P

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.02.22. 10:10:39

@cd-r: ajvé, főleg a "társadalmi temetés"-nél. Ez a műszó az olyan temetésre, ami nem egyházi szertartás szerint megy. Nehéz úgy beszédet mondani temetésen, hogy a feltámadás ne kerüljön bele. De sikerült az illetőnek, elég lehangoló volt.

2010.02.22. 10:24:08

@cd-r: Ez egy kitűnő szakma. amikor a férjem munkanélküli lett azt tervezte, hogy egy régi beszédmodótól veszi át a praxist. A kellékek meg voltak hozzá: belvárosi lakás, mert ugye irodára nem fussa, és az ügyfeleket fogadni kell, és egy autó, amivel el jár a temetésre.
Ez egy fontos foglalkozás, mert a halálnak is meg kell adni a módját.

Hogy mi viszi rá? Lásd fennt.

Erre sem alkalmas mindneki, ahogy vőfélynek sem.

Ormótlan · http://bogaras.blog.hu 2010.02.22. 10:37:11

@El Topo (Sgt. Elias): Ez rosszabb, mint a rendszeres kukoricán térdeplés...

El Topo (Sgt. Elias) 2010.02.22. 10:39:52

@Professor Pizka:

Egyszer már valahol leírtam, hogy jött össze a társadalmi temetés az egyházival.:D
@Ormótlan:
Hát, nem semmi volt az biztos.:)

El Topo (Sgt. Elias) 2010.02.22. 10:42:13

@Professor Pizka:

Egész konkrétan itt írtam le, mi van akkor, ha a társadalmi temetés keveredik az egyházival.:D

gorbe-sminktukor.blog.hu/2009/12/13/notipusok_olvasoi_poszt_a_hipochonder_virulens_oregasszony

Mitya Ivanov 2010.02.22. 10:43:23

temetésen fotózni nagy gyökérség én mondom, és akkor így van. Legfeljebb a végén.
Az esküvőn pedig mindenki önjelölt professzionális fotós lesz, mindeki kattogtat villantgat, még a templomban is. Aztán amikor vége van a banzájnak, az ifjak elutaztak nászútra, a postaládájuk tele lesz 63,8 Gbyte 6038x3879 felpontású, egyenként 7 gigás képpel. Az önjelölt profi fotós valamiért azt hiszi, hogy minél több giga egy kép, az annál jobb, és minél nagyobb számok vannak az "X" mellett, akkor ő annál profibbnak néz ki és a kép annál élethűbb. Természetesen minden képen ugyanaz van, ifjú pár itt ott-amott, kijön bemegy, áldás békesség. És mindegyik önjelölt fotós persze azt is hiszi magáról, hogy Ő az egyetlen aki jó képet csinált, mert ellentétben a meghívott hivatásos fotóssal, ő nem beállított jelenetekkel dolgozik, hanem csak úgy művészmódra lazán elkapja a pillanatot és az az igazi. Továbbá az ifjú párnak köztelező megköszönni, és kötelező CD-re kiírva kérni a képeket az önjelölt profi fotóstól. Mert ha nem, akkor sértődés van, keményen.

Ormótlan · http://bogaras.blog.hu 2010.02.22. 10:44:06

@Frengi: Hát, ha nekem valamely hozzátartozóm temetésén megjelenne egy ilyen fotós, az igen olcsón megúszná a saját temetését, mert ott helyben beledöngölném a földbe. Az ilyen az nem fotós, hanem keselyű a javából. Az meg hülye, aki nem hívja, de fizet neki... :-(

Hal Stanton 2010.02.22. 10:48:21

Katt. kattkatt katt. katt. katt katt katt. Jó, nézzetek fel egy picit. Katt kAttttt kattkatt.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.02.22. 11:05:37

@El Topo (Sgt. Elias): hát az én grószmuttim ugyan vidéki és gój, de a tünetek nagy részét produkálja. Temetőből (három km oda, ugyanannyi vissza)hazafelé jövetben elesett, mert szaladt hogy elérje a zöldet. És baja van a szomszédban lakó hatvanéves vénasszonnyal. 87 lesz idén :-)

Styxx 2010.02.22. 11:10:46

Zseniális poszt, gr. Egyik kedvencem:
"de még a nyelőcsőbe is befotóz egy párat, addig követi az eseményeket, amíg el nem tűnik a kaja a gyomorban. Legszívesebben még a WC-re is a násznép után menne"
A Frengi által bedobott nem kevésbé izgalmas temetéses félOFF tematikához:

Hihetetlen, de igaz.

Kilencvenes évek közepén, khmm rövid ideig volt egy kis közöm egy videotékában dolgozó csajhoz (tudjátok, mint Gabcica ex-ei, esetemben egy százas mennyiségi osztó alkalmazandó Gabcicájéhoz képest. Bocs Gabci, magas labda. Remélem nincs harag, tudod, hogy szeretlek meg minden:-))
Na szóval, akkor a videotékákba még lehetett csekély díj ellenében VHS kaziról másolatot készíttetni. Ifjú, pendrive-n szocializált olvasótársaimnak ez gondolom sötét középkor feeling, de volt ilyen. Ez technikailag úgy nézett ki, hogy a videotékán a tévén éppen az a film ment, amit átvettek.

Egy pasi bevitte az anyósa temetését átvetetni. Na most jön a csúcspoén: Több vadidegen ember, miután ezt látta, RENDELT magának is egy-egy másolatot!

Utána azzal szivattam a csajt, hogy nyithatnánk egy tematikus videotékát: Temetések, újratemetések. Brezsnyev, Andropov, Csernyenko, Nagy Imre, Kádár stb.

surranómacska 2010.02.22. 11:12:01

Temetésen fotózni az egyik legundorítóbb szokás. Komolyan, valaki visszanézi? Esetleg mutogatja az ismerősöknek később "nézd, milyen szép temetés volt" felkiáltással? Ettől sugárban hányok. Meg mikor azt figyelik ki milyen és mekkora koszorút vitt.
Ha engem valaki le akarna fotózni a temetésen, tuti leüvölteném a fejét, temetés ide vagy oda..
Az emberek csak még idiótábbá váltak a TEKNIKA fejlődésével, mint azelőtt. :O

GAbica 2010.02.22. 11:18:44

@Styxx: én is imádlak :)
Basszus, és mit csináltak vele? De most komolyan? Megnézték, mennyivel meghatóbb, mint az, amin ők voltak? Vagy mi az isten?

Mitya Ivanov 2010.02.22. 11:19:21

egy videózós igazi amatőr nagybácsim egyszer megkérdezte tőlem, hogyan kell a kétórás mpeg4-et megvágni, és mondjam el telefonba, mert ő úgyis megérti. Persze nem értette meg, én meg mondtam neki, hogy majd az üzletben megvághják normálisan. De nem, csináljam én, de még azt elárulta, hogy azért kell nekem először látni a felvételt, mert WC-zés közben későn kapcsolta ki a kamerát. Faszán megvolt, hogy letolta a gatyáját és aztán vette észre, hogy működik és kapcsolta ki.

Styxx 2010.02.22. 11:35:56

@Gabica [almighty]:
Örülök, hogy vetted a lapot:-)
Ez az ami nekem is rejtély. Talán mivel közepes méretű város, két nagy több-tesco parkolónyi méretű temetővel és néhány kisebbel, így benchmarklotak? A B....-t temetőbe vegyünk sírhelyet vagy inkább a Z.....-ba? Ilyen szertartást rendeljünk v másmilyet?

@Mitya Ivanov:
"Faszán megvolt, hogy letolta a gatyáját és aztán vette észre, hogy működik és kapcsolta ki." na ezt kellett volna feltolni a gumicsizmára, vagy hasonló "szakhonlapra" és az unalmaskodó nagybácsi aztán meggondolná, hogy legközelebb mikor piócáskodjon:-)

Mitya Ivanov 2010.02.22. 11:39:37

@Styxx: megmondom az őszintét:)) egy másodpercig átfutott az agyamon, hogy gyorsan csinálok egy másolatot, de mégsem, mert amúgy kamera nélkül rendes a fószer:)

Smacika 2010.02.22. 12:05:52

Zseniális! Már várom a "hivatásos" fotós kommentelőket!
A nagybátyám esküvőjén vagy 20 éve egy ilyen házaspár volt. A faszi a kamerás, a csaj meg a fotós. Lett is kurvanagy balhé, hogy nem készült az élete naagy eseményéről normális kép vagy viedó. Perre mentek a videjósok, hogy nem fizette ki nekik, oszt a bíróságon mikor visszanézték a békítőfaszi azt mondta, hogy örüljön a fotós, hogy nem kártérítésért perel vissza a bratyesz.

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2010.02.22. 12:13:26

Esküvőmön volt hivatásos fotós, meg videós. A képeket még megnéztem, a videót már nem biztos... Miért kellett?

Hogy ne legyen egyik meghívott sem megbízva a "nemes" feladattal, hogy "Ugye akkor végigszopod az egész rendezvényt, rohansz, hogy mindig elöl legyél, de a násznép végéről is legyen kép szemből, de a bevonuláson már megint Te állj elöl. És ne is egyél a többiekkel, meg amikor táncolnak, akkor azt is fel kéne venni, meg hát ugye akkor nem is fogsz sokat inni. Ja, és legyen meg minden másodnagynéniről az őt megillető mennyiségű kép, hát igen, a menyasszony ágán is, meg figyeld, hogy hol tudod tölteni az elemeket, meg fél szemed a vőfélyen, mert rajta látod, amikor majd történne valami, de te addigra legyél ott..."

Szóval erre volt egy külön fizetett ember. Vőfély sem azért volt, mert különben összekeverjük a húsleves és a desszert sorrendjét, hanem azért, hogy ennyi embert valaki baszogasson, ha meg valaki veszekedősre issza magát, ne a násznép másik felének kelljen kivezetnie...

Amúgy meg fontoskodjon csak a fotós, azért fizetik.

Styxx 2010.02.22. 12:34:39

Egy bíró haverom azzal villogott, hogy az ő lagziján baleseti helyszínelő volt a fotós.

migueldiez 2010.02.22. 12:54:03

Ez kulön brilliáns a posztban;
"...kemény az élet, menni kell, csinálni kell bazmeg. Nincs megállás. Nyakamon a fiatalok."

Nekem úgy tunik, ez az arc mintha Gyulabá´ fotós változata lenne, a benne sistergő gyulölet miatt is.
Az igénytelen öltözködés meg valami muvészattitud lehet - hiszen megendedhetik maguknak.
Hallottam egyszer csoportárstól, aki az egyik országos napilapnál volt szakmai gyakorlaton, hogy a sokzsebes naci simán játszik zakóval akár a Gresham palotában is, meg bárhol (valami Salman Rushdie közönségtalálkozó volt).
@raoul_duke:
Ez kurva jó leirás, nekem nagyon tetszik - de azt vágod, hogy ha a poszt cimlap lesz, akkor neked reszeltek :)

2010.02.22. 12:54:13

Volt egy barátunk, aki a helyi lap fotósa volt.

94-ben a választások éjszakáján már mindenki a szociknál ivott (ők győztek, rengeteg piájuk volt, meg ők voltak a legtovább nyitva)persze mi is ott vedeltünk, a sajtó is és a fotós is.

Ezek olyanok, hogy amíg kamera van a közelükben, nem lehet őket leállítani, dolgoznak sunyi módon, aztán meg másnap már ott virít a képed a helyi lapban, és hogy milyen? Hát az attól függ, milyen viszonyt ápolsz a sajtóval.

Csak hajnalban, amikor haza indult már mindenki, akkor derült ki, hogy az kamera (ami akkor másmél milla volt) hip-hop eltűnt. Volt bennem némi káröröm, mert én szóltam, hogy nem kéne, meg menjünk már, meg gecik vagytok, hogy itt fotóztok. ez már nem tartozik a nyilvánosságra, de beszélhetsz ezeknek.

(Az Isten mindig ott segít, ahol nem várnád,mert a félrészeg barátnőm már a mezcserénél tartott, de még azt is skerült megörökíteni, szóval így ez a kérdés megoldódott)

Persze rendőrség, nyomozás, kihalgatások, ahogy kell. Megkerült a tettes is (a kamera nem, hál Istennek). Újdonsült szoci képviselők tesvére volt az elkövető. (mindenki úgy lop ahogy tud).

Végül a fiú is megtanulta, hogy bizonyos körökkel jobb nem elegyedni, végezd a dolgod, és húzzál haza.

Styxx 2010.02.22. 13:03:21

"Az Isten mindig ott segít, ahol nem várnád,mert a félrészeg barátnőm már a mezcserénél tartott, de még azt is skerült megörökíteni, szóval így ez a kérdés megoldódott)

Persze rendőrség, nyomozás, kihalgatások, ahogy kell. Megkerült a tettes is (a kamera nem, hál Istennek). Újdonsült szoci képviselők tesvére volt az elkövető. (mindenki úgy lop ahogy tud)."

:-)))))
b+ Frengi a te életed se kispálya.

"mert a félrészeg barátnőm már a mezcserénél tartott"
ebben a szoci milliőben vizuálisan Lendvai Ildikó felsőteste ugrik be. Hát, nem futok a mosdóba:-)

raoul_duke 2010.02.22. 13:45:18

@migueldiez: mé? Jön a sok koszos jamaica adidas felsős kikérni magának?

Blackrock (törölt) 2010.02.22. 13:53:07

"régivágású idősebb 50-es fotós" Az egyik gyermekkori barátom apja egy az egyben ez a figura volt.:)) Szabadidejében a saját feleségét fotózta, amint valamelyik haverját szopja nagy átéléssel.:) Egyébként mindenhova tényleg fotós mellényben, zsíros, koszos hajjal és körmökkel és rojtosra térdelt gatyában ment el. Imádta a hivatalos rendezvényeket, ahová sajtófotósként el is jutott. Kettőt kattintott és máris ott jaszkarizott a svédasztalnál.

Erős rokonságot mutat az 50 körüli operatőrrel.

2010.02.22. 13:53:56

@Styxx: Régen volt na!

Ez csak azért tűnik úgy, mert öreg vagyok és 50 évbe rengeteg minden belefér.

migueldiez 2010.02.22. 13:56:39

@raoul_duke:
Természetesen csak vicceltem, :)
(de ha még bicikli is lenne a leirásban, akkor biztosan)

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.02.22. 14:24:50

nekem gyerekkorom egyik rémes élménye volt a családi fényképalbumban két "anyu ballag 18 évesen" kép között egy "dédnagypapa nylonzsákban"...

akkor jöttem rá, hogy a családom vagy perverz, vagy bolond.

Mitya Ivanov 2010.02.22. 14:29:24

@vészmadár (pica pica):
"dédnagypapa nylonzsákban"..., azért ez.

Az ország északeleti részében élő görögkatolikus romák körében van egy szokás, hogy a koporsóban fekvő testet lefényképezik, talán csoportkép is van. Ezt csak úgy mondom:)

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.02.22. 14:35:31

nah, hát romák nem vagyunk, de a nagyszülők-dédnagyszülők Újheliek, azaz Sátoraljaújhely. Engem baromira sokkolt, ilyen valami nylonnal volt letakarva, pár virág, ilyesmi... tiszta ijesztő ez 5 évesen...

Mitya Ivanov 2010.02.22. 14:38:40

@vészmadár (pica pica): bingó, Újhelyről és környékéről beszéltem én is. Akkor ez egy régi GK szokás lehet, amit már csak a romák tartanak.

thomasmakmusz 2010.02.22. 14:52:26

@Styxx: Én nem villogok, de az én esküvői fotósom kórházban volt fotós a szövettanon.
Azért jó képek lettek.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.02.22. 15:01:51

@Styxx:

Még jó, hogy körbe nem rajzolta az ifjú párt, zsírkőkrétával.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.02.22. 15:08:38

@El Topo (Sgt. Elias): vagy vett szövetmintát, rögtön a DNS-vizsgálathoz. (mi több: modoros anglomán orvosoknál, szándékosan mondva DNA)

Styxx 2010.02.22. 15:17:55

@thomasmakmusz:
akkor komoly makróképek készülhettek mondjuk a gyűrűkről.:-)
@El Topo (Sgt. Elias):
:-)))) majd a bontóperen:-)
Erről jut eszembe, egy ügyvéd spanom egyszer azon háborgott, hogy: b+, eddig a legtöbb esküvőn, ahová meghívtak, később én képviseltem vagy a vőlegényt, vagy a menyasszonyt a bontón:-)

@vészmadár (pica pica):
"akkor jöttem rá, hogy a családom vagy perverz, vagy bolond."
magamat a lista elejére véve, szerintem ez legtöbb modoros törzsolvasóra is megáll.
Egy blogtalin külön ruhatár kellene a fejszéknek meg a szájpeckeknek:-)

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.02.22. 15:23:05

@Styxx: sztem én normális vagyok. A kantár hova sorolható?

HRita · http://gorbe-sminktukor.blog.hu 2010.02.22. 15:26:25

Ha lesz az esküvőmön hivatásos fotós (nem lesz), akkor majd sorozatfelvételt fogok készíttetni (nem fogok)leendő férjem szájára fókuszálva, amint épp kimondja: igen! Szerintem ennél nincs romantikusabb.

A poszt pedig ismét nagyon jó.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.02.22. 15:27:04

@Styxx:

A bontóperen már a házasságot lehet körbefirkálni.
Egy cigány spanom, aki jár zenélni lagzikba, mondta, hogy volt ő már muzsikálni bontóperen is.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.02.22. 15:29:05

@HRita: a te esküvődet úgy képzelem, hogy a szülőknek küldesz egy képeslapot, nekünk meg egy blogbejegyzést, aminek a lényege az lesz, hogy eszed ágában sincs férjhez menni, de a nemnászutat épp most tartjátok valami Andokbeli furanevű országban. És a turmixgépet küldhetjük a megadott címre:)

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.02.22. 15:34:35

@El Topo (Sgt. Elias): én egyszer a pécsi vízműnél vesztem össze telefonon egy ilyen háeressel, mert kértem a személyzeti osztályt, felvették, mondja, a nevét (legyen mondjuk Pin Csilla). mondom nevem, kérdem, személyzeti osztály?

nah, erre 5 percen át azt hallgattam, hogy ők háér, a személyzeti az elavult, és ha dolgozni akarok egy munkahelyen, illene tájékozódnom arról, milyen részlegnek mi a neve. végül csak annyit mndtam neki, ha ennyire anglomán, akkor miért nem éjcsár, baszki, és ettől még szaros személyzetis...

Styxx 2010.02.22. 15:37:51

@vészmadár (pica pica):
attól függ, hogy a kantár végén Overdose, vagy a Ponyvaregényből a Béna fityeg:-)
Hrita-nak az esküvőjén + a lagziján végig az arról írandó poszton fog járni az esze:-) Még jó, hogy nem nagyon illusztrálja fotókkal a blogját, mert akkor lenne egy csomó ilyen beszólása: -Piri néni, tessék még egyszer lehányni a harmonikást, mert lemaradt a fényképész:-)

El Topo (Sgt. Elias) 2010.02.22. 16:11:58

@vészmadár (pica pica):

Ettől a nagyzolástól vért tudok hányni. Dolgoztam már olyan cégnél, ahol én voltam az értékesítési igazgató, volt egy ügyvezető igazgató, meg egy fejlesztési igazgató. Azt' ennyi.

2010.02.22. 16:27:37

@El Topo (Sgt. Elias): Ilyenről még nem hallottam, de azt már láttam is (Egerben a Régi ÜMK szemben volt a börtönnel), hogy szabaduláskor tust húz a banda.

2010.02.22. 16:32:52

@El Topo (Sgt. Elias): Ja és hogy témánál maradjak: én még jártam olyan jobb temetésekre, ahol a cigány banda húzta. Nem ám hanszóróból valami munkás gyászinduló, vagy Egmont nyitány - ízlés szerint.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.02.22. 16:34:40

@Frengi:

Hát new Orleans-ban meg ilyen jazzband nyomatja a halottasmenetnek, nem?:)

2010.02.22. 16:39:15

@HRita: a bontóper után meg szépen levagdosni a vőlegényt a képekről, ott áll a menyasszony a csokor meg kinyúlik a semmibe.

Először anyámnál láttam ilyet: ő a második férjet vágta körbe, de amikor ugyan ezt láttam a többdiplomás barátnőmnél, nála itt ott belógott egy csonka kéz, vagy látszódott egy egy fél láb.

migueldiez 2010.02.22. 17:22:03

@El Topo (Sgt. Elias):
Jaja, itthon is be lehetne vezetni, én majd olyat szervezek le magamnak, jobb esetben.
(ez az egyik James Bond filmben volt, Élni, és halni hagyni, azt hiszem)

Erzsebet 2010.02.22. 17:29:25

A temetési szónokok gyakran kiugrott papokból kerültek ki. Legenda keringett egy szülőfalumban szolgált rk. papról. Ő házasság miatt lépett ki. A 60-as, 70-es években párt temetéseken ő beszélt, csodálatos beszédkészsége és énekhangja volt, a nép szájtátva hallgatta. A halott lefényképezése és videó a romák körében divi, nemcsak a gk. cigányok csinálják. Különös temetési szokásaik vannak. Részt vettem a meggyilkolt és feneketlen-tóban megtalált cigó prostituált, Lakatos Szilvi temetésén. Mit mondja, nem tudtam hónapokig aludni. Őt is muzsika szó kísérte a temetőbe. Van még egy morbid szokás a bizánci kereszténységben. A nyitott koporsóban fekvő halottat megcsókolják a gyászolók. Az én hozzá tartozóimnak urnás temetése volt.

Egyszeri Ernő 2010.02.22. 17:33:50

@VulpesVulpes: Véletlenül nem váci vagy, mert ott mászkál minden évben egy George Michael hasonmás? Nálunk csak a székek lógtak a képbe....

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.02.22. 18:08:02

@Styxx: én egy ilyen választási izére egy csomó fideszessel keveredtem oda egyszer. szembejött egy régen (10+ éve) nem látott ismerősöm, mitöbb gyerekkori haverés nyakamba borult, hogy nyertünk aze' megyünk a Köztársaság térre gyere te is iszunk és bemutatlak pár embernek, dehát te úgyis mindig tudtad, hogy Orbánék... Én meg ugye ott néhány ilyen polgári körös vagy milyen frissen letört szarvú aktivistával voltam ott megáldva. Azok addig is sejtették, hogy engem nem az őszinte hevület vitt velük, hanem egyéb indokok (csaj, hogy messzebb ne menjünk. Ezután persze befurakodott rákosikomcsi tégla lettem, utóbb hallottam, hogy az egyik azt terjeszti rólam, hogy állományban is vagyok bizonyos szerveknél.
Viszont megtudtam, hogy van olyan tudósító, aki egy praktikus kis dobogón állva tudósít, hogy ne csak a feje búbját lássa a kamera...

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.02.22. 18:11:57

@El Topo (Sgt. Elias): jelenlegi állásomban sofőr, szakács és detektív is vagyok :-)

2010.02.22. 18:17:40

@Erzsebet: Erre rácáfolok, mert az egyik sógor tesvére (rá hallottam ezt a jelzőt először: véresszájú kommunista)volt ilyen szónok.

Petőfibányán.

Ott ugyanis nem volt templom, így pap sem, nyilván.

A falu - gyönyörű sztálin barokk település, én
sosem gondoltam falunak, ha van szocialista város, mint Dunaúj, pl. akkor ez szocialista falunak felel meg. De még a szocilaista rendszerben is halltak meg emberek. Temetni kellett, és hogy legyen pofája a dolognak hát kellett valami formát adni.

Nagyapámat - aki nem volt kommunista ugyan, de a klérust sem szerette, és mivel a pap nem vállalta, igy kézenfekvő volt, hogy ő jön - is ő temette.
Szép beszédet mondot, nem cifrázta, nem hagyta ki Kun Bélát sem akinek az öreg katonája volt, Szálasiról nem esett szó, pedig a papa őt is kedvelte.

Na ő volt az aki ezt hivatásból és nem pénzért csinálta.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.02.22. 18:18:51

@Professor Pizka:

Ez milyen szar! Én is ültem már dózsa táborban kettősrangadón.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.02.22. 18:22:08

Különben meg ne ingereljetek, mert most néztem meg az MDF-es képviselőjelöltek bemutatkozó videoját, és most nem tudom eldönteni, hogy én nem vagyok magamnál, vagy mindenki más.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.02.22. 18:28:47

@Professor Pizka: én voltam már komcsi, zsidó, náci, kufár, zsidó-komcsi, gyanús nevű és persze jobbostibi is.

mindegyiknek igen mély alapja volt, általában az, hogy az illető pártállású illető (höhö) véleményével nem azonosultam MAXIMÁLISAN. (a zsidó az a liberális gondolataimból adta magát egyértelműen, plusz a nevem i-re végződik... ha te nem érted, nem baj, én sem értettem:)

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.02.22. 18:43:12

@vészmadár (pica pica): hát mert mondjuk a Krauszból szokás KomlósIra, a Weiszből VértesIre, Schwartz-ból SzálasIra...oppá elnézést :-)

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.02.22. 18:53:18

ahha...

én Széplábi vagyok:) ammeg mi lehetett?:)

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.02.22. 19:42:38

@Bachterman: jaja, olyan néven is kommenteltem régebben:)

@El Topo (Sgt. Elias): Schönfuß? höhö, a végén kiderül, mégis sváb vagyok?:)

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2010.02.22. 19:44:32

@vészmadár (pica pica): megleltelek akkor zswiwen ;)
nem volt nagy mutatvány...

-Torrente- (törölt) 2010.02.22. 21:38:43

Fényképész, operatőr és firkász -> óvakodni tőlük!

vincere 2010.02.22. 22:34:22

@El Topo (Sgt. Elias): egyszer én is voltam igazgató, egy fél asszisztenssel...
le is minősítettem magam az önéletrajzomban utána koordinátorra :)

Midnite · http://www.binarychoice.hu 2010.02.22. 22:41:02

"mindenhol a retkes, elzsírosodott, általában drapp, (néha bőr) fotósmellényében van, borostásan, a kitaposott sportcipőjében, koszos farmergatyában.

Neki szabad, ő melózik. "

Ez mennyire igaz! :D Bármilyen eseményen úgy lehet kiszúrni a fotósokat, hogy a sok szmoking meg designer cucc között figyeled a kockás ing-tornacipő vagy farmer-póló kombót.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.02.22. 23:10:05

@vincere:

Ja, én se nagyon emlegetem az önéletrajzomban. Gondolhatod, hogy nem én találtam ki, hogy igazgató legyek.

Wizardus86 2010.02.22. 23:17:42

nah mint a sorok között megbúvó ellenség, kíváncsi vagyok a tévés posztra :D

666E 2010.02.24. 21:35:35

a hobbifotós is tud kibírhatatlan lenni. mindenhova viszi a gépet és mindent rögzít. a járdát lefotózza ahogy sétál, fáknak a kérgeit makrozza, ha talál valamit, akkor az egész csapatot megállítja és elvárja, hogy tapintatosan várjuk meg amíg egy teljes sorozatot csinál két szexelő katicabogárról. múvésznek tartja magát és mindenhova feltölti a képeit amit előszeretettel mutogat másoknak. egy nyaraláson például rengeteget fotóz, de mégis egyik képe s utal arra, hogy egyáltalán hol volt mert a fotóin csak levelek erezetei látszanak meg például egy "idegeneknek belépni tilos"-tábla valami régi faajtón stb. a néző teljesen tiszta lelkiismerettel megvádolhatja, hog nem is volt horvátországban, csak ide kiment a kertbe.

cantaloupe 2010.02.24. 22:14:23

A poszt maga szuper volt, jót nevettem, mert ráismertem pár dologra, ami rámillik.

Viszont a kommentelők nem tudom, mire fel ilyen arrogánsak...aki igazán profi, az nem leszólja a kezdőket, mert mindenki indult valahonnan, nem?
Sőt, gyanítom, hogy a legtöbb utálkozó valami huszadrangú lapba fotóz, vagy utazási porospektusban és nem a művészképeiből él meg, World Press Photo kitüntetése sincs.
Igen, idegesítő, hogy a 18 éves fruska Rebel-lel nyomja, mikor nem ért hozzá, de ugye van egy adag irigység is ebben?

A Leica-ról meg annyit, hogy az sem mindig művészkezekben exponálódik...nagybátyám szerencsétlenkedett vele a kivilágított Niagaránál, egy képe sem lett jó.

NDT · http://nemdomi.blog.hu 2010.02.25. 18:28:31

@cantaloupe: ezt most nem tudom, mire mondod, szinte alig esett szó ilyesmiről:) mindenesetre üdvözlöm a nagybátyádat, nem mondták neki, hogy egy távmérős manuális gépet bonyolult használni?:)

amúgy jó a poszt. szoktam menni fotóbörzére, ott nagyon jól megfigyelhető ez a típus. meg sok másik is ;)

NDT · http://nemdomi.blog.hu 2010.02.25. 18:31:12

@cantaloupe: nem értem, miért mondod ezeket, a kommentekben szinte szó sincs a témáról:)
mindenesetre üdvözlöm a nagybátyádat, nem mondták neki, hogy a távmérős manuális gépeket bonyolult kezelni?:)

jó a poszt, járok fotóbörzékre, ahol ezt és még sok másik típust is jól meg lehet figyelni;)

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2010.03.02. 13:10:32

@666E: ezen elsírtam magam a röhögéstől :) ha nem gond, forrással együtt lenyúlom és kiteszem magamhoz, annyira, de annyira találó :D

Mityu Addideapénzt kft LE 2010.03.10. 07:57:00

@666E:

A hobbifotós idegesítő jelenségét fokozza, amikor tevékenysége párosul PS-huszárkodással. Gyárt 8-nyi alapvetően használhatatlan képet, amelyeken mindegy, hogy jó részén helytelen a fehéregyensúly, életlenek, semmitmondó képek, árnyékok bebukva, világos részek kiégve, majd neki áll PS-ben tele effektezni. Persze a valódi utómunkáról, a fényképezés alapjairól hírből sem hallott. Megvette x ezer forintért a márkajelzéssel ellátott gépet (mert ez a trendi), de automata üzemmód opción kívül maximum a motívum programokat használja. Manuálisan nem használja a gépét: "Oldja meg az automatika! Ezért vettem!" felkiáltással nyomkodja az expo gombot.
Ha véletlen meg meri kritizálni valaki valamelyik képét abból a pár százból, amit feltöltött valamelyik fotómegosztóra úgy érzi csupán vérig akarják sérteni, s ennek megfelelően reagál. S a habot a tortára az rakja fel amikor azt látom, hogy hasonszőrű hobbifotósok ájuldoznak egy-egy képe láttán mondván "Húúú ezt nagyon eltaláltad, remek fotó!" Filmes gépet az ilyennek azért nem szabad a kezébe adni, mert az relatíve sokkal drágább mulatság lenne (nyersanyag, előhívás, nagyítás). :))

passanid 2010.11.04. 03:25:51

Kimaradt a vadalmavicsorral mosolygó, naftalinszagú belvárosi néni a fotószalonból. Már harminc éve nyomatja a szakmát ami meg is látszik a város legnagyobb múltra visszatekintő középiskoláinak folyosóin: az érettségi előtt álló lányok mindegyik tablón ugyanabban a természetellenes pózban csavarják hátra a fejüket a bal válluk fölött (ki találta ki, hogy ez szexi?), ezenfelül egy huncut kis mosolyt is rá kell erőltetni a szájukra. A fiúkkal pedig igyekszik a lehető legkarótnyeltebb szocreál mosolymentes pózokat felvetetni. A tabló csúcspontja persze a kopasz kémiatanár, aki a huszonegynéhány évvel ezelőtt készült dús barnahajas, NSZK-s pornópajeszos képéből csináltatott a nénivel tízezer darabot és ott lapulnak a fotósfiókban, gyanútlan tablókra várva.
A hobbifotósokból lesznek az amatőr művészfotósok- szexelő katicabogarak, fekete-fehér beállítás, nesöneldzsíografik ezerrel - ha már rajzolni, festeni szobrászkodni nem tudnak kell valami, amivel elmondhassák magukról mekkora "művészek". Tehetség nem kell csak egy drága fényképezőgép+ némi Photoshop 7.0. Kár, mert a fotózás annyira művészet, mint amennyire a szcientológia vallás...
süti beállítások módosítása