Olvasói rovat - Modoros Otthon

2010/10/22. - írta: Modor Tibi

Szia Tibi!

Fogadd szeretettel a Modoros Otthon c.
lakberendezési havilap legfrissebb számát. :)

Üdv.
MoDorka

 

 



Tökéletes minimalizmus

Divatos napjainkban a minimál stílus, de ennyire letisztult és végletes formában ritkán találkozni vele, mint Keresztes Gábor és Anasztázia új otthonában. A fővárosi, háromgyermekes család eltökélt szándéka volt, hogy rohanó világunkban megteremtse a béke szigetét, ahová az egész napos stresszel teli munka után valóban öröm és megnyugvás hazaérkezni. A belépőt rögtön elvarázsolja a hatalmas tér, a tágasság, a világosság és a tisztaság érzete.

„Tudatosan törekedtünk arra, hogy mindenből fehéret válasszunk – meséli Anasztázia, a háziasszony.

– A tiszta, egyszerű, mégis elegáns szín csöppet sem unalmas, hiszen annyi árnyalata van a fehérnek, amely gondosan tervezve vonul végig az enteriőrön. Ennek fő bizonyítéka a nappaliban főhelyet elfoglaló nagyméretű fehér alapon fehér festmény, amelyet egy brüsszeli aukciósház kínálatában fedeztünk fel. Természetesen rögtön beleszerettünk, és azonnal megvásároltuk.

- És mit ábrázol a festmény?

- Ó, hát éppen ez a csodálatos benne! Minden napszakban máshogy esik rá a fény, minden pillanatban meg- és megújul, ezzel arra serkentve a nézőt, hogy más és más interpretációval tegye magáévá a mondanivalót.

- A minimalista stílus szerint minél több osztatlan tér kívánatos az enteriőrben. Úgy látom, hogy ezt itt maximálisan sikerült megvalósítani, ugyanis egyáltalán nincsenek közfalak.

- Szakítottunk a hagyományos térszervezéssel és végül csak a vendégvécét különítettük el, a többi helyiség mind egybenyílik, és csak néhol alkalmaztunk jelképes elválasztó elemeket. Így a fény, a levegő és a tekintet akadálytalanul áramlik végig az egész lakáson.

- Merész döntésnek tűnik ez például a fürdőszoba esetében, főleg egy háromgyermekes családnál...

- Egyáltalán nem az! Mi egyébként is a naturista életszemlélet hívei vagyunk, így nem titkolunk a gyerekeink előtt semmit; sőt, jónak látjuk, hogy ha minél hamarabb tisztában lesznek az emberi testtel és annak működésével.

- Úgy látom, hogy az irányzatnak megfelelően semmilyen felesleges kép vagy dísztárgy nincs a lakásban, a minőségi bútorok modern vonalvezetését csak néhány szál bambusz emeli ki diszkréten.

- Egy ilyen végletekig letisztult, egyszerű stílusú enteriőrbe nagyon gondosan kellett kiválasztani a szobanövényeket is. Egy burjánzó karácsonyi kaktusz színkavalkádja, vagy egy fikusz harsogó, aggresszív zöldje az egész miliőt tönkretehette volna. Mivel ez a téma különös gondosságot igényelt, a kiváló referenciákkal rendelkező Jo-Cu-Zen Kft. kertépítő céget kértük fel arra, hogy megtervezze és -valósítsa a lakás szobanövényekkel való berendezését.

- Itt van velünk Dr. Beleznay Amarillisz, a Jo-Cu-Zen Kft. ügyvezetője is, aki maga vette kezébe az irányítást, amikor megkapta ezt az izgalmas és kihívást jelentő feladatot. Hogy zajlott a tervezés folyamata?

- Valóban, a nagyobb és fontosabb megrendeléseket általában én szoktam koordinálni, így történt ez ebben az esetben is. Miután két hetet a munkaterület felmérésével és a lakók mindennapi életének megismerésével töltöttem, három látványtervet mutattam be a megrendelőknek. Az alapos előkészítésnek köszönhetően mindhárom koncepció megnyerte a tetszésüket, annyira, hogy hosszú hetekbe telt, amíg sikerült a végső döntést meghozniuk. A nyertes terv a „Két szál bambusz” munkacímet viselte, és annyira illik a lakás és a benne lakók életviteléhez, hogy a megrendelők azóta sem módosítottak semmit az eredetileg kitalált elrendezésen. (A másik két terv, amely végül nem valósult meg, a „Három szál bambusz” ill. az a „Négy szál bambusz” munkacímeket viselte. A család végül azért vetette el őket, mert félt, hogy a túl sok növény esetleg zsúfolt érzetet keltene.)

- Mi volt a nyertes terv fő koncepciója?

- A koncepció lényege abban állt, hogy hagyni kell érvényesülni a szabad tereket, a letisztult formákat, a fehéren a fehér játékát, nem szabad agresszív növénytársulásokkal elnyomni a kialakult minimalista hangulatot. Emiatt esett a választásom a bambuszra, amely hangulatában tökéletesen beleillik az enteriőrbe, ráadásul manapság nagyon divatos. A három mint misztikus szám, végigkísérte az egész munkafolyamatot. Három munkanapot áldoztam arra, hogy megtaláljam a tökéletes helyet a lakásban a bambuszoknak. Volt egy pont, ahol minden körülmény összeesküdni látszott ellenem, mert ugye a ház építésekor még nem vették figyelembe, hogy majd itt ilyen munkálatokra is sor kerül. (Ezért is hívnám fel minden jövőbeli ügyfelemnek a figyelmét arra, hogy lehetőleg időben, még a ház terveinek elkészülte előtt vonják be a szakértőt, mert ez a sikeres együttműködés záloga!) Végül természetesen sikerült leküzdeni a problémákat és néhány kompromisszum árán létrejött a ma is látható egyszerűnek tűnő, ámde gondosan megkomponált és hatásos enteriőr.

- Hogy történt a bambuszok helyének kiválasztása?

- Az első szál bambusz végül az előtérbe került. Helyét alapvetően a mágneses mérések és a feng shui alapelvei határozták meg. Sajnos itt volt szükség a legnagyobb kompromisszumra, mert a kis Benjamin, a család legifjabb tagja, nehezen szokta meg, hogy egyedül nem tud még úgy kimenni az ajtón, hogy nem borítja fel a növénykompozíciót, de a háziak már sokat tettek annak érdekében, hogy leszoktassák szeleburdiságáról a csintalan trónörököst. A második szál bambusz a hálórészben kapott helyet. Itt igyekeztem egy olyan példányt kiválasztani, amely kissé haloványabb árnyalatú a szokásosnál, nehogy túlzottan elüssön az itt uralkodó nyugalmat árasztó, hamvas törtfehér árnyalattól. Egy kollégám újabb három napot töltött a megfelelő árnyalat kiválasztásával, de az átadás alkalmával megbízóim felcsillanó tekintete feledtetett minden bosszúságot, és elmondhatom, hogy bőven megérte a befektetett energia.

- Tökéletesen elégedettek vagyunk az otthonunkkal – veszi vissza a szót a háziasszony.

– Esténként hazaérkezve megszűnik körülöttünk a külvilág, és a békés családi körben átérezzük a lakás szellemiségét, a belőle áradó nyugalmat és harmóniát.”



Visszafogott elegancia

A fészekrakás mindig sok időbe és fáradságba telik, ez mostani vendéglátóink, Dr. Felföldy Elemér és Keveházi Borbála esetében is így történt. Az értelmiségi pár eltökélt szándéka volt, hogy rohanó világunkban megteremtse a béke szigetét, ahová az egész napos stresszel teli munka után valóban öröm és megnyugvás hazaérkezni. Természetesen ez nem ment egyik pillanatról a másikra. Két évig keresték kitartóan a megfelelő telket, amíg egyszer csak ölükbe pottyant a szerencse egy hirtelen eladóvá vált hétvégi ház és a hozzá tartozó hatalmas telek formájában, amit rögtön meg is vásároltak.

„Ezután következett a munka oroszlánrésze – meséli Elemér.

 

- A hétvégi házat elbontattuk, hiszen a 80-as évekbeli épület már nem felelt meg a mai kor követelményeinek; és a lapjukban munkáival már többször is szereplő Mosonyik Dénes építészt kértük fel, hogy tervezze meg számunkra az elképzeléseiknek megfelelő épületet. Egy méltó környezetben fekvő, igényesen tervezett és épített, klasszikusan elegáns házat szerettünk volna, amelyben méltóképpen fogadhatjuk a külföldi rokonainkat és barátainkat is.

- Volt-e valami különleges kívánságuk az épületre vonatkozóan?

- Nem igazán, mindvégig a visszafogottságot tartottuk szem előtt, semmiképpen nem akartunk hivalkodó, öncélúan magamutogató dizájnházat építtetni. Amit kértünk, azok véleményem szerint ma már minden újonnan épülő ház szükséges elemei: kertkapcsolatos nappali, üvegfalú medencetér a hozzátartozó szaunával és konditeremmel, borospince, hobbi- és médiaszoba. Utólag még egy liftet is beszereltettünk, mert félkészen már sokkal nagyobbnak hatott a ház, mint amilyennek a tervezőasztalon látszott.

- Úgy tudom, a belső terek kialakítását Zilács Orsolya lakberendező felügyelte.

- Igen, Orsolyát kértük fel erre a munkára is, hiszen az előző két házunk berendezése után már nagyon jól tudtunk együttműködni, szinte a kimondatlan gondolatainkat is eltalálta.”

 

A 2x190 nm-es élettér enteriőrjeit egész nap bejárják a napsugarak. A falak tojáshéjszínűek, de Orsolya, aki mindig szereti valami különlegességgel, egyedi ötlettel megbolondítani a teret, egy helyen bőrtapétázással, másutt pedig egy-egy vakolatlanul hagyott falrészlettel tette izgalmasabbá a látványt, amitől életre kelt, dinamikusabbá vált a tér. A ház központi része a hatalmas nappali. Itt kapott helyet a diófából készült felső kategóriás dizájn lerakóasztal és a hozzáillő dizájnfotelek, amelyek a tavalyi milánói bútorkiállításon elnyerték a szakmai zsűri különdíját. Az angol lakáskultúra ihlette az egyedi tervezésű és kivitelezésű szekrények felső szegőlécét, amely az ablakok és ajtók keretével harmonizál. Az üveglépcső, amely különleges térélményt nyújtva lebeg a fejünk felett, láthatatlanul vezet fel a felsőbb szintekre. Az egyedi konstrukció német szakemberek munkája. A szigorú miliőt puha kelmék, takarók és gyönyörű esésű függönyök lágyítják. Ezeket, valamint a drapériákat és a díszpárnákat Damjanich Brúnó enteriőr-tervező tervei alapján, saját kollekciójából varratták. Brúnó gondosan válogatta össze üzletéből a hozzáillő szőnyegeket is.

Kenderes Zulejka élettérelemző segédkezett a kandallók megfelelő helyének kiválasztásában, a hálószobák berendezésében, valamint a megfelelő, pozitív energiát sugárzó dísztárgyak beszerzésében.

„Miért volt szükség több kandallóra is?

- A megbízók úgy gondolják, hogy a polgári enteriőr nélkülözhetetlen kelléke, és szeretik is az általa árasztott hangulatot – magyarázza Zulejka –, ráadásul a kandalló tüze jelképezi a családi összetartozást; megfigyelhető, hogy ahol kandalló épül, ott általában szorosabbak lesznek a családi kötelékek is, ezt a praxisomban többször tapasztaltam.

- Hogyan kerültek kiválasztásra a dísztárgyak?

- Többségében meleg színű, szív alakú, egymással harmonizáló dísztárgyakat választottam, amelyek még jobban hozzásegítik a lakókat ahhoz, hogy tudjanak szeretetet adni és kapni.

- A hálószobák mindegyike más-más stílusú lett.

- Izgalmas és inspriáló feladat volt a tervezésük, igazi kihívást jelentő feladat, amelynek során megvalósíthattam önmagam. Az első hálószoba berendezését egy nomád törzsi sátor ihlette. A gyalulatlan deszkaágyak egy jó hírnevű, kimondottan hasonló bútorok gyártására specializálódott asztalosműhelyből származnak. A padlót és a falakat kilim szőnyegek borítják, amelyek megemelik a helyiség energiaszintjét, biztosítják a termékenységet, a háztartási hűséget, védenek a rontás és a természet ártó erői ellen. A második, vörösben tobzódó szoba intimitását fokozzák az egyedi, Franciaországból hozatott világítótestek, amelyek sejtelmes fényükkel igazi hangulatot teremtenek és különleges formájuk által egyben izgalmas térelemek is. A harmadik hálóból nyílik a háziasszony pipereszobája, amelynek a sarkába egy mini zen-kertet terveztem a tökéletes kikapcsolódás érdekében.”



A szokatlanul nagyméretű konyha lelke az elegáns és praktikus főzősziget. Az egyedileg tervezett és minden igényt kielégítő konyhabútor és –felszerelés egy spanyol konyhastúdió munkája. Külön figyelmet érdemel a bútor és a gerendamennyezet összehangolt árnyalata. A tervezéskor egyhetes személyre szabott ergonómiai tanulmányt készítettek, amelynek során minden munkaeszköz helyét úgy alakították ki, hogy az a lehető legjobban kézre essen a tulajdonosoknak. Vendéglátóink ugyan nem szoktak főzni, de mint mondják, előfordulhat majd a jövőben, hogy kedvük szottyan kipróbálni ezt a hobbit is, és akkor jó, ha kéznél van minden, ami szükséges lehet. E célból építtették meg a sarokban lévő nagyméretű kemencét is, amely természetesen kenyérsütésre is alkalmas.

"Az eredményt látva nem kétséges, hogy megérte hosszú évekig várni, amíg felépült ez a jól tervezett otthon."

- Ez így igaz – feleli nevetve házigazdánk.

-Bár voltak bőven bosszúságok és nehézségek, de kitartottunk az eredetei elképzeléseink mellett, és ma már tökéletesen elégedettek vagyunk az otthonunkkal; esténként hazaérkezve megszűnik körülöttünk a külvilág, és átérezzük a lakás szellemiségét, a belőle áradó nyugalmat és harmóniát.”



Kevés pénzből okosan

Vendéglátónk egyedülálló budapesti diáklány, akinek a lakása szívmelengető példa arra, hogy az igényes lakberendezés nem csak a gazdagok kiváltsága, hanem sok esetben mindössze némi ötlet, ízlés és furfang kérdése. Kárpáthy Helga 22 éves egyetemista eltökélt szándéka volt, hogy rohanó világunkban megteremtse a béke szigetét, ahová az egész napos stresszel teli tanulás után valóban öröm és megnyugvás hazaérkezni. Mindezt úgy, hogy nappali tagozatos hallgató lévén igencsak szűkös anyagi forrásokkal rendelkezett, de ahol nem futották az anyagiak, azt ötletességgel pótolta.

„A lakásnak nem voltak igazán kedvező adottságai, de ez ellen nem tudtam mit tenni, mert nem én válaszottam ki. Kész tények elé lettem állítva, mikor még érettségi ajándékként megkaptam a szüleimtől pár évvel ezelőtt – meséli Helga.

 

- Úgy sejtem, nagyobb átalakításokra nem volt lehetőség…?

- Mindenképpen amerikai konyhát szerettem volna, így szükséges volt lebontani egy-két falat. Szerencsére a szüleim is egyetértettek abban, hogy a mai kor igényeinek az eredeti ódivatú lakásbeosztás már nem felel meg, így a közelgő születésnapomra való tekintettel ebbe még beszálltak, és így végül sikerült az egész lakást felújítani, beleértve a villanyvezetékek cseréjét, a fűtés korszerűsítését, valamint a festést és a mázolást is.

- Ezek után a lakás berendezése viszont már teljesen önre maradt?

- Igen, innentől kezdve már csak magamra voltam utalva. Szerencsére drága nagymamám kisegített néhány antik bútordarabbal, így nem kellett a földön aludnom az első hónapokban sem – meséli nevetve.

- Gondolom, ez meghatározta a lakberendezés további irányát?

- Igen. Az Ikea-stílus amúgy sem áll közel hozzám, otthon másmilyen miliőben nevelkedtem. (Riportalanyunk édesapja az a Kárpáthy Zoltán, akinek otthonát 2009/3. lapszámunkban mutattuk be „Nagystílű élettér - egy budai villa metamorfózisa” címmel.[Szerk]) Így persze még nehezebb dolgom volt, mert nem tudtam elintézni a berendezést néhány papírpolc vagy műanyagszék beszerzésével. A nyakamba vettem hát a várost, ízléses és mégis megfizethető kiegészítők után kutatva. Az első darab egy bizományi kirakatában szólított meg. Egy állólámpa volt, amely régóta porosodhatott már ott, de én rögtön megláttam benne a lehetőséget. Megdobogtatta a szívem és addig hívogatott, kellette magát és mosolygott rám, amíg nem bírtam neki ellenállni, és végül hazahoztam. Akkor következett a munka nagyobb része. Két napon át vásároltam különböző hobbiboltokban, majd otthon alkotóelemeire bontottam új szerzeményemet. Kicseréltem az ernyőjét egy saját tervezésű és készítésű stilizált indonéz motívumokkal díszített ernyőre, itt levágattam, ott hozzáillesztettem, lecsiszoltam, átfestettem, és végül a szoba egyik fő éke lett belőle!

- Ragyogóan sikerült megvalósítani a néhol merész, eklektikus, de összességében véve mégis egységes enteriőrt.

- Tudatosan törekedtem arra, hogy a különböző stílusok és anyagok szimbiózisa végül megnyugtató harmóniában egyesüljön. Érdekes, hogy ezt a harmóniát néha pont a szokatlan ötletek teremtették meg. A fáradt borsózöld lámpaernyő például önmagában nem mutatna eléggé, de a mögötte lévő antik hatású magenta falfestés dinamikus ellensúlya élővé teszi és feldobja a teret.

- Azt hiszem, bármelyik lakberendező kollégám elismeréssel adózna ilyen biztos ízlésnek. A másik nagy újítás a konyhában valósult meg.

- A konyhával nagy gondban voltam. Egy dologban semmiképpen sem akartam kompromisszumot kötni: mindenképpen modern, gépesített konyhát szerettem volna. Szerencsére ebben a szüleim sem láttak kivetnivalót, hiszen nem akarták, hogy a házimunka esetleg a tanulás rovására menjen; így karácsonyi ajándékként megkaptam a szükséges konyhai berendezéseket, ráadásul mindjárt egy bútort is hozzá, hogy legyen hová beépíteni őket. A problémám már csak az volt, hogy ebben a helyiségben így túlzottan high-tech hangulat uralkodott, ami elütött a lakás többi részétől. Ekkor volt szükség megint valami jó ötletre, ami egy kis melegséget varázsol az enteriőrbe. Sokat gondolkodtam rajta, míg végül egy pofonegyszerű és nagyon olcsó megoldás jutott eszembe, amit még a kevéske ösztöndíjamból is meg tudtam valósítani. Vásároltam pár négyzetméter mediterrán színvilágú csempét, de nem egyfajtát, hanem különböző csempecsaládok képviselőit, majd hazahoztam az egészet, és éjszakákon át kirakóst játszottam velük. Minden egyes darabnak a helyét pontosan megterveztem, hogy végül a kívánt hatást eredményezzék.

- A végeredményt látva azt kell mondanom, hogy megérte a fáradságot, az álmatlan éjszakákat. A konyha üde színfoltja ez a különleges, egyedi, eredeti falikép, amely rögtön magára vonja a tekintetet és fantasztikusan beleillik az eklektikus miliőbe. Megint beigazolódott, hogy a lakberendezéshez elsősorban nem sok pénzre, hanem ötletre, fantáziára és jó ízlésre van szükség.

- Igen, pontosan így van. Amikor az évfolyamtársaim nálam vendégeskednek, akkor mindig igyekszem nekik is elmagyarázni, és a saját példámon megmutatni, hogy a jó ötletek mennyit számítanak a lakberendezésben. Tökéletesen elégedett vagyok az otthonommal, és külön jó arra gondolnom, hogy mindez a saját ötleteim nyomán valósult meg és a két kezem munkájának az eredménye. Így amikor esténként hazaérkezve megszűnik körülöttem a külvilág, még jobban átérzem a lakás szellemiségét, a belőle áradó nyugalmat és harmóniát.”

111 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Stiel 2010.10.22. 08:43:45

Rohanó világunkban kincs az ilyen írás. :)

'A másik két terv, amely végül nem valósult meg, a „Három szál bambusz” ill. az a „Négy szál bambusz” munkacímeket viselte.'

Ütős! :)

'Sajnos itt volt szükség a legnagyobb kompromisszumra, mert a kis Benjamin, a család legifjabb tagja, nehezen szokta meg, hogy egyedül nem tud még úgy kimenni az ajtón, hogy nem borítja fel a növénykompozíciót' - bakker, és képesek nem a hülye bambuszt arrébb rakni, hanem a gyereket szívatni.

Stiel 2010.10.22. 08:46:20

Elküldtem véletlen, pedig még nem voltam kész.

Élettérelemző, az kell még! Meg miliő és enteriőr! Jobb lesz vigyázni, mert még a végén meglátom a lehetőséget és harmonizálok a szekrények felső szegőlécével.

Stiel 2010.10.22. 08:47:02

Ééés jók a nevek is. Tényleg alapos munka, köszi.

Stiel 2010.10.22. 08:53:44

Jó fej a 'csóró' egyetemista is, aki az olcsón berendezés mintaképe, de közben azért a szüleitől _kap ezt-azt_.

totyizselé 2010.10.22. 08:54:07

Zseniális!
Tömény, de mégis ment elsőre is.
Persze hogy nem kell sok pénz, ha kap a leányzó egy lakást, apuék felújítják, nagyi ad bele antik bútort, apu egy komplett konyhát.
A visszatérő nyálas, csöpögős formulák...
Kegyetlen jó poszt!

doszy 2010.10.22. 09:05:03

Szinte nem is tudom, hogy a modorost olvastam-e, vagy tényleg valamelyik magazinból van bemásolva. TöKKéletes!

Mitya Ivanov 2010.10.22. 09:05:54

kemény volt, gyémántos. Mindegyik irritál, de a végén a diáklány, nagyon idegesítő. Segge alá tolnak mindent, és kész tények elé állítják.
Rohanó világunk, megdobja a teret, dinamika, hobbi és médiaszoba, üde színfolt, nyugalom szigete.

2010.10.22. 09:16:46

Egy időben meg vettem minden ilyen újságot. Régiségeztem, kellett a szakirodalom.

Sok kacatommal találkoztam később az újságokban, viszontláttam a fotókon, volt olyan is, hogy a nagymamától örököltként, pedig tudom, hogy mit alkudott érte.

memph 2010.10.22. 09:31:53

@altoid: a poszt is nagyon, de ez a "Rusztikus modernitás" mindent visz :)

Winston Smith 2010.10.22. 09:33:25

Ez nagyon süt.

És igen, a végén a diáklány a katarzis.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.10.22. 09:41:37

@memph:
A rusztikus modernitás modern parasztságot jelent valójában.

Mitya Ivanov 2010.10.22. 09:47:43

remélem Kárpáthy Helga 22 éves csóró diáklánynak ebben a rohanó világban, vizsgákra és bulikra készülvén azért sikerült otthonában egy olyan sarkot kialakítani, ami csak és kizárólag az övé, ahova a rohanó hétköznapok minden búját-baját és terhét maga mögött hagyva egy jó könyv, egy bögre zamatos, nyugtató tea és a snuggie társaságában elvonulhat.

2010.10.22. 09:50:20

Ez nagyon jó lett, teljesen kiverte nálam a biztosítékot:)
Élettér elemző, mi... sárkány ellen sárkányfű....:)

Lord Ruthwen 2010.10.22. 09:54:01

"Ennek fő bizonyítéka a nappaliban főhelyet elfoglaló nagyméretű fehér alapon fehér festmény, amelyet egy brüsszeli aukciósház kínálatában fedeztünk fel. "

A kép címe: Moszkva télen :D

Motorpenis 2010.10.22. 09:54:41

@Mitya Ivanov: Bizony, Helgusnak Fejős Évát, Joshi Bharat teát!

Szerintem Helgusnak amúgy cigarettafüst szaga van, és kezd mélyülni a hangja a dohányzástól. Viszont ellenben jár spinningelni és csak ásványvizet iszik (meg koktélt), mert ügyel az egészségére.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.10.22. 09:55:24

@Mitya Ivanov:

Baszki a snuggie-t éppen most akartam írni.:D

vincere 2010.10.22. 09:57:21

kiváló, alapos munka! külön tetszenek a stílusokon átívelő állandó motívumok... :)
a diáklánynak szívlapát

F79 2010.10.22. 09:58:19

Hányingerek a lakberendezési magazinok. Valaki tudja hogy miért mindig olyan házakat-lakásokat mutatnak be ami minimum milliomosoké? Miért nem tényleg használható és megvalósítahtó ötleteket? Az egyikben még néha az árak is kiírva, 4-5 mio pl csak burkolatokért egy 70 nms lakásban, feltüntetve mint "olcsó". És persze mindig mindenki boldog. Happyness factory.

Mitya Ivanov 2010.10.22. 10:00:34

@Motorpenis: de néha betol egy csíkot is, és neki is betolják a rudat

El Topo (Sgt. Elias) 2010.10.22. 10:07:36

Tudom, hogy néha unalmas vagyok a havashenrikes formámmal, de boldogult legénykoromban dolgoztam olyan helyen, ahol ilyen lakberendező zseniknek árultunk dolgokat. Hát nem kicsit volt súlyos.
Olyan arcok jártak be a boltba...
És azóta ez még sokat fokozódott gondolom.

2010.10.22. 10:08:29

@Motorpenis: na ja, és lúgosít ezerrel..

El Topo (Sgt. Elias) 2010.10.22. 10:17:53

@Frengi:

Hát ilyen keveréke a pokrócnak és a fürdőköpenynek.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2010.10.22. 10:18:34

@memph: Koszi szepen, legalabb egyvalaki ertekeli az erofeszitest... :)

nyuszy 2010.10.22. 10:33:49

Ez valami hihetetlenül jó lett, annyira szörnyű.
Azt hiszem, ez az első poszt, amelyiknek kivétel nélkül minden szereplőjét (értve ezalatt a csak megemlítetteket is) bármikor addig csapkodnám egy baltával, amíg felismerhetetlenné nem válnak.

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2010.10.22. 10:43:07

Ez a post zseniális, köszi :)
Minden szava kincs!

medvedr 2010.10.22. 10:43:11

Nagyon klassz! Fel is idegesített, mint a lakberendezési lapok általában! Nagyon jó írás, remek stílusparódia és megfigyelések.
Élettérelemző mail címe nincs meg valakinek, nagyon nagy szükségem lenne a segítségére, az ékszerteknősünk terráriuma valahogy nem jött be.

Magyarnaba 2010.10.22. 11:02:12

@altoid:

Minőségében és hatásában bátran versenyre kelhet a poszttal. A 8 évesen domborodó has és a békésen alvó patkány priceless.

É2I 2010.10.22. 11:16:18

Pfejj, majdnem hánytam! Ez annyira ütős lett, hogy majdnem abbahagytam.
G R A T U L A !

Ja és szerintem az "enteriőr" szó benne van a világ tíz legmodorosabb szavában.

doszy 2010.10.22. 11:35:40

@Frengi: Én se tudtam, rákerestem, és az első oldalon ezt találtam: snuggiesinpublic.com/wp-content/uploads/2009/04/snuggie.jpg :)

Hal Stanton 2010.10.22. 11:43:04

Jó, csak elég kurta.

Prophet 2010.10.22. 12:04:42

Azért én szívesen kihasználnám a diáklányt, már biztos csak az előző "pasijáról" beszélne, Szabolcsról, akivel Havannán (nem a lakótelep) olyan emlékezetes napokat töltött.. vagy valami hasonló. Vagyis: van az a pénz:)

madarles 2010.10.22. 12:09:29

ááá zseniális :)

bajor gizella 2010.10.22. 12:29:58

Fujj de jó kis téma. Annyira féltem hogy megjelenik majd Dr. Abonyi Károly, és neje Zsuzsa, akik időt nem kímélve jártak ki az Ecserire, kis eldugott galériákba és a környező országok bolhapiacaira, hogy meleg kis fészküket igazán különlegessé téve leljenek rá a kortalan örök, régi bútordarabokra. Ezzel minden egyes darabhoz személyes emléket kötve, hiszen ki ne idézné fel meleg szívvel az ecseri nyüzsgő forgatagát, vagy az ódon pincehelyiségekben berendezkedett öreg ócskásbolt meghatározó illatát.

Egy nyarat dolgoztam a falk miksa egyik elég meghatározó galériájában. Undorító volt.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2010.10.22. 12:51:35

Nekem az volt a célom, hogy egy olyan disznóólat alakítsak ki, ahova az egész napos blogkommentelés után hazamehetek ordibálni a gyerekkel. A kialakításnál különös figyelmet fordítottam arra, hogy a legközelebbi piásüveg sose legyen két méternél messzebb, így aztán hazaérkezés után elég hamar megszűnik a külvilág.

Nadiposzi (törölt) 2010.10.22. 12:53:47

@altoid:
Hadd csatlakozzam én is pár elismerő szóval:
Jó volt, mester!

MágnesPeti 2010.10.22. 13:11:14

Egykori lakberendező zseniként vettem dolgokat innen-onnan legénykorúaktol... Hát nem kicsit volt súlyos.
Olyan arcok dolgoztak a boltban...
És azóta ez még sokat fokozódott gondolom.

Der Beste 2010.10.22. 13:22:47

Ez piszok hosszú, majd este elolvasom.

TorreCDO 2010.10.22. 13:41:29

nem sok hiányzott hogy befejeljem a monitort, ez nagyon tömény lett.

rdi 2010.10.22. 13:43:50

Én a lakberendezési "szaklapokban" kizárólag a képeket nézem. A szöveget nem olvasom el, legfeljebb a nagybetűs címeket. Az újságot szigorúan kölcsönkérem, pénzt nem adok érte.

Ebből a posztból megtudtam, hogy jól teszem.

noirp 2010.10.22. 14:05:02

MoDorka a király! :)

Néhány kérdés:
Keresztesiéknél a karácsonyfa is fehér alapon fehér? (gondolom, egy hars-zöld, tiritarkán díszített fa robbantaná az enteriőrt)
Felföldyéknél a hobbi-és médiaszoba, dizájnfotel és dizájnbudi mellett hogyhogy nincs dizájncenter? Ha már...?
Ki fizeti a 400-500 nm-es békés családi fészkek gázszámláját? (proli kérdés :-))

Azt hiszem különben, h nálam a "burjánzó tüzes macskapöcspaprika"-projekt, keverve a "K+F kupleráj" projekttel (=fénymásolt cikkek random halmai, a kupacok tetején egy-egy előnyálasított bögrével) és a görög hangulatú "káoszkonyhakosz" dizájnnal, lett a nyerő. De megkérdezem lakberendezőmet, Kitschy Kitty Zénobiát--akit amúgy nagyon ajánlok nektek--mert már elfelejtettem a részleteket.

noirp 2010.10.22. 14:05:55

dejjó hogy kommentáltam.

noirp 2010.10.22. 14:14:39

@altoid: urg argh girbargh uh huh huh uh kóóóó kurrrrrrrrrrr

Fordítok: kurrrrrrrrrvajól megírtad :)

noirp 2010.10.22. 14:15:53

@Stiel: Legyen ön is miliömös.

noirp 2010.10.22. 14:20:55

@É2I: a motiváció után jön közvetlenül és nem messze van a listában a prioritástól :)

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.10.22. 14:26:54

@noirp: mondok továbbiakat

kompetencia
architektúra
semi-letális
kvázi
provinciális
hölgyemény

noirp 2010.10.22. 14:30:26

@vészmadár (pica pica): innováció, csapatszellem, kulcsfeatúra, vállalati filozófia, vállalati küldetés, platform, organogram, tudásalapú, hozzáadott érték, magas minőségű/magasfényű

Te, kicsúsztunk a 10-es listából :-)

noirp 2010.10.22. 15:02:42

@theo: Nem baj, neked is éppúgy jár a :DD

Patrick Bateman 2010.10.22. 15:02:48

"Noha a fészekrakás, az otthon melegének megteremtése tradicionálisan a női princípiumhoz kötődik, úgy tudom, a családi lak kialakítását tudatos együttgondolkodás, közös tervezés előzte meg. Korábbi ismeretségünk, öt kontinenst is megjárt sportbarátságunk kapcsán már hosszú évek óta kísértem figyelemmel vibráló interakcióitokat, és gyorsan nyilvánvalóvá vált, hogy mindketten nagyon határozott, sokszor öntörvényű személyiséggel, kész elképzelésekkel vagytok megáldva/megátkozva. Nem csalt ez a felszínre rejtett feszültségeket a tervezés és a kivitelezés során?
- Ó, hogyne csalt volna - nevet Elemér. Éppen ezért, már a kezdet kezdetén precízen és tudatosan szétválasztottuk a felelősségi köröket. Párom biztos kézzel vette irányítása alá az élhető közösségi tér kialakításának és berendezésének feladatát, míg nekem az anyagválasztás jutott. Családom több generáció óta a történelem viharai által tépázott közegben csakis saját ügyességére, éleslátására támaszkodva tudott egzisztenciát teremteni és azt megőrizni. Én ebből a miliőből a konok és törekvő géneket hoztam magammal örökségként, atyai hozományom pedig egy jó tanács volt miszerint is semmi sem olyan drága, mint egy kezdeti rossz választás következményeinek későbbi orvoslása. Erre figyelemmel igyekeztem a felhasznált nyersanyagokat olyan szemüvegen keresztül nézni, mely elsősorban a tartósságot, szilárdságot és időtállóságot priorizálja a rövid távú anyagi megfontolásokkal szemben.
A kanapé hasított bőrhuzata például, amelyen ülsz, aleuti barna cet péniszének négyszeresen cserzett és tengeri sóval pácolt felhámja. Az üvegfelületek meisseni hőálló kvarcüveg lapokból készültek, melyeket zéró gravitációs centrifugákban, nagy nyomáson növesztettek nanotechnológiás eljárással. A terasz hidegburkolata karrarai márvány, ez alkalmi vétel volt, némiképp kalandosan jutottunk hozzá. Ezeket a táblákat az Uralban fejtették ki a Kreml és a Vörös tér építéséhez, és az előrenyomuló német csapatok elől visszavonuló szovjet utászalakulatok hagyták hátra. Ezek a döntések persze sok-sok utánjárással, álmatlan éjszakával jártak, de most, ha körülnézek - öleli át mosolyogva Bori vállát - nyugodtan ki merem jelenteni hogy megérte, és ha újra hozzá kellene fognom, pontosan ugyanígy csinálnék mindent."

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2010.10.22. 15:20:06

@Patrick Bateman: Ez utott, mint a kisusti derekszogu! :D

noirp 2010.10.22. 15:22:35

@altoid: Mikroposzt-párbaj.
Lesz következő forduló? (Kérünk mééég! :))

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2010.10.22. 15:59:34

Manapság ismét hódít a neogótikus stílus, épp ezért úgy gondoltuk, Villámlátogatás rovatunkkal ebben a hónapban régi ismerősünket, Viktort keressük fel, akiről azt csiripelték a madarak, hogy nemrég költözött egy felújított barokkos-neogótikus belvárosi ingatlanba.

- Hát ez itt az én szerény hajlékom, hölgyeim és uraim - mutat körbe mosolyogva az arannyal futtatott mennyezetű, tágas bejárati lépcsőházban. - Bár az építkezés kicsit sokáig tartott, majd tíz évig kalapáltak rajta, de azt kell mondjam, Steindl Imre és lelkes csapata remek munkát végzett, még úgy is, hogy a feng shuihoz csak ösztönösen értettek.

És nem alaptalan a Viktor hangjából kicsendülő büszkeség, hiszen ez a kis fészek valóban képes arra, hogy óvó burokként körbevegye és hermetikusan elszigetelje az itt lakókat a külvilágtól és a mindennapok komor valóságától.

- Szerencsére a negyven kiló aranyat nem nekem kellett beszereznem a festéshez - meséli Viktor nevetve - de tény és való, hogy beköltözéskor úgy éreztük, egy kis plusz csillogás feldobná a helyet, így került hát sor a Korona áthozatalára, A homlokzatot is újravakoltuk, de még ezzel együtt is igazán alkalmi vétel volt.

Olvasóinkat is arra bíztatjuk, hogy alaposan bújják a hirdetési újságokat, hiszen ki tudja, mikor akar valaki sürgősen és áron alul megszabadulni egy Viktoréhoz hasonló belvárosi ékszerdoboztól...

2010.10.22. 16:22:06

Nekem a kedvenc újságom még az NDK-ban kapható Kultur im Heim volt. Azóta csak újgzadag parvenünk lakásait mutogatják.

Már az első ránézésre lehet látni, hogy azt a fiókot nem lehet kihúzni, azt az ajtót nem lehet kinyitni. A kanapéra terített mokett takaró alkalmatlan, hogy rá üljenek, ránézésre hibák sorozata van a fotókon, pedig dolgozik a fotoshop rendesen.

Ajálom még az Ideal Homot, az még nézhető (sajna én csak nézem mert angolul nem tudok.)

bajor gizella 2010.10.22. 16:27:45

Kislány koromban mindig arról álmodoztam hogy lesz egy házikóm az erdő szélén, a házikóban lesz szép konyha, a konyhában sül majd a friss ropogós cipó. A pincében fűszeres borocskák érlelődnek, és minden arra tévedő barátomnak jut belőlük egy kortyocska.
Képzeletemben ez a ház nagy árnyas fákkal volt köülvéve, kertem vadvirágot és zsályát termett, kedvenc padomra, pedig az őszi eső vájt komor, patináns barázdákat.
Itt éldegéltem én, ebben a kis meleg fészekben, Ismeretlen eltévet vándorok, és jóbarátok egyaránt kényelmesen megfértek, valahogy mindenkinek jutott hely a meleget árasztó kandalló körül.
Később aztán rájöttem hogy az erdő széli kis vándorkunyhót magamban őrizve hogy tudok kompromisszumokkal ugyan, de az álmodozó kislánynak nem csalódást okozva boldogulni.
Szentendrében az az igazán nagyszerű, hogy mikor az ember hazaérkezik egy fÖlvételről, vagy akár egy színházi produkcióról, le tudja vetni magáról a maszkot.Önmaga lehet. az az álmodozó kislány.
A kertben árnyas fák között a kérges padon három fehér cica piheni ki a macskalét fáradalmait. Olga Mása Irina hangzik a válasz, a még fel sem tett, csak magamban gondolt kérdésre. Hiába no, foglalkozási ártalom, kacagja a művésznő. Itt-ott a kertben kőszobrok, és zsályaillat. Belépve a házba pedig rögtön a mázaskerámia kandallópárkány vonzza a tekintetet. Mikor Selymesvári Gréta átadta ezt a csodállatos munkáját azt mondta nekem. A művésznőnél eztán már az összes jó ember el fog férni. És milyen igaza volt...

MoDorka 2010.10.22. 17:30:11

Köszi mindenkinek! :)

@Motorpenis:

"Helga is vicces volt. Kispénzű diáklány, oszt érettségire lakást kapott. Melyik egyetemre jár?"
ELTE rekreációszervezés és egészségfejlesztés szak, költségtérítéses képzés. :)

"Pornózik?"
Még mit képzelsz??? :)

MoDorka 2010.10.22. 17:33:19

@perfor: "Jó, csak elég kurta."
Jöjjön a második rész is? ;)

MoDorka 2010.10.22. 17:42:56

@noirp:

"Keresztesiéknél a karácsonyfa is fehér alapon fehér? (gondolom, egy hars-zöld, tiritarkán díszített fa robbantaná az enteriőrt)"

Jó kérdés! Egy karácsonyfás különposztot megér. Majd decemberben, ha van rá igény. :)

Addig is: a Keresztesiék fáját is a Jo-cu-zen tervezi, naná. Csak nem gondoltad, hogy lemennek, és vesznek egy fenyőt? :) Naszóval, augusztusban kezdik a melót, októberre megvannak a látványtervek stb. Három részletben számláz érte a kertépítő cég, az utolsó részt a leszállításkor fizetik ki. Ami egyébként úgy történik, hogy dec. 23-án elküldik a lóti-futi recepcióst, hogy hajtson már végre fel valahonnét egy akármilyen fát. Akkor már csak amolyan féloldas, csálé maradékot kap, de nem baj, mert azt mondják rá, hogy egyedi vonalvezetésű és illik a merész enteriőrbe. Műhó, két ezüstszál, és voilá... :)

"Felföldyéknél a hobbi-és médiaszoba, dizájnfotel és dizájnbudi mellett hogyhogy nincs dizájncenter? Ha már...?"

A cikk elején mondták, hogy nem akarnak dizájnházat, csak a legszükségesebbeket... ;)

"Ki fizeti a 400-500 nm-es békés családi fészkek gázszámláját? (proli kérdés :-))"

Aki a bejárónő(ke)t, a kertészt és a medencetisztítót. :)

MoDorka 2010.10.22. 17:47:06

@Frengi: Kb. minden második bemutatott házon/lakáson tökéletesen látszik, hogy abban úgy, ahogy a fotózásra összerakták, lakni nem lehet. Dehát nem is az a lényeg... :)

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2010.10.22. 17:52:05

@MoDorka: "Akkor már csak amolyan féloldas, csálé maradékot kap, de nem baj, mert azt mondják rá, hogy egyedi vonalvezetésű és illik a merész enteriőrbe."

Ha meg egyik oldalán teljesen hiányoznak az ágak, mert a rakás alján rothadozott három hétig, akkor kubista ihletésű.

Az pedig, hogy összesen csak három ágra került gyertya, nem egyéb, mint a karácsony konstruktivista-manicheus átértelmezése.

chilis csokoládé 2010.10.22. 18:04:27

A festmény, ami fehér alapon fehér négyzetet ábrázol:

hu.wikipedia.org/wiki/Szuprematizmus

A Tyne folyó déli partja 2010.10.22. 18:51:15

@Motorpenis: az hagyján. de fel is fognak nőni. minimum a kamaszkorban már zavarni fogja őket, hogy mindenki látja, ahogy pisilnek, fürdenek, stb..

A Tyne folyó déli partja 2010.10.22. 18:53:28

@Motorpenis: meg egy csomó bútort. én meg örököltem apukám után egy negyed lakásrészt, mivel anyukám benne lakik, és kifizetni nem tud, kitörölhetem vele. kénytelen voltam harmincon felül a magam erejéből venni egy nem túl elegánsat. és még ennek is örülhetek (hogy itt másképp megy a lakásvásárlás).

A Tyne folyó déli partja 2010.10.22. 19:02:19

@MoDorka: na igen, az ilyen újságokban még én sem láttam olyat, ami mondjuk az én igényeimnek megfelelne. de az itteni showhome-kban se. pl. egyikben sincs szekrény, kb. fotel-kanapé-tévé a berendezés. mást nem is lehet bennük,csak ülni, és tévét nézni. nálunk meg ez nem igazán játszik.

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2010.10.22. 19:15:15

@chilis csokoládé: ezek jók, készítek egy pár ilyet explozionalista stílusban Vladimir Boudnik emlékére

Patrick Bateman 2010.10.22. 19:17:22

@Animacs (a Tyne folyó déli partja): Visszatérő fogyatéka továbbá a designlakásoknak, hogy könyvespolc sincs, legfeljebb egy magasfényű deszka halogénvilágítással, amire ugyan rá lehet tenni a Füst és hamu két számát és egy Coelho-kötetet, mahagóniból faragott indiai elefánt könyvtámasszal megtámogatva, de mondjuk kétezer kötet praktikusan már csak az ikeás PANCREAS állványon fér el. De úgyis jönnek majd az ebookok.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2010.10.22. 19:26:21

Egy kiralynoi lak

A WX418-B kisbolygo terraformalo bazisan vagyunk, hogy az ehavi "Meghitt Feszek Nagycsaladosoknak"-kulondij nyertes palyazatat bemutassuk.

Az elhagyatott, uresen kongo folyosokon setalva erezzuk, hogy az egész napos stresszel teli munka után ide valóban öröm és megnyugvás hazaérkezni. Nehany lepcsosoron leereszkedve vegre belepunk a kis csalad meghitt szentelyebe. A bazis legcserelo-berendezesenek halk duruzsolasat megnyugtatoan ellensulyozzak az otthon cuppogo, recsego zorejei, melybe neha velotrazo halalsikoly visz szint.

A futurisztikus, kisse indusztrialis enterior meglepoen jol harmonizal a termeszetkozeli, tisztan xenobiologiai eredetu epitoanyagokkal; latszik, hogy az apartman a loft es a natural minimalism iranyzatok harmonikus otvozesere torekedett. A barokkosan fantaziadus diszitoelemeket jozan egysegbe foglalja a felhasznalt anyagok szigoru, puritan tisztasaga: az egesz lakas a csont es a nyalka temaja kore epul. A dominans szinek a takony-zold es a hulla-szurke; a sejtelmes hangulatot neha jatekosan megtori a falakban vonaglo testekbol kiomlo belek vorose.

A haz urnoje kedvenc foglalatossaga, tojasrakas kozben fogad bennunket. A tojokamra padlojat organikus, selymes nyalka boritja, idealis jatszoteret biztositva a kis arctamadoknak. A nagyobbacska alienek szetmarcangolt telepesek koponyaival fociznak, ebbol is latszik a belso terek nagyvonalu kialakitasa.

Amikor meglattam ezt a kis odon, hangulatos bazist, rogton beleszerettem - sziszegi kedelyesen a Kiralyno. Rendkivul kedvezo aron jutottam hozza, es a szukseges atalakitasok csak megjobban megmozgattak a fantaziamat. Egy svajci formatervezo muvesz, H.R. Giger tervei alapjan dolgoztunk, de nagyon sokat segitett regi baratnom, Ellen Ripley is: a sarokkadas savfurdo peldaul az o otlete volt. Imadunk vendegeket fogadni, es aki idelatogat, legszivesebben orokke ittmaradna...

A Tyne folyó déli partja 2010.10.22. 19:35:54

@Patrick Bateman: igen. egyébként, szerintem az angolokra tervezték őket...ugyanis, pont ez az, hogy itt ami albérletben laktunk, (ok, az még érthető valahol), vagy megnéztünk lakást (azt is, amiben laktak már, és eladó volt), a nappali berendezése az volt, amit írtam: fotel, kanapé, tévé. az albérletek berendezése is ennyiből áll. szekrény,könyvespolc, minek az...és akkor engem támadnak egyesek,hogy minek veszek lakást. mert 35 évesen kicsit többre vágyom annál, hogy az összes ingóságom egy ilyen szekrénybe beleférő, leginkább ruha legyen.www.ikea.com/gb/en/catalog/products/90121762
(ez a standard a kiadandó lakásokban. mondom, ezen kívül lenni szokott a szobákban egy darab ágy, nappaliban meg kanapé. kész.

A Tyne folyó déli partja 2010.10.22. 19:38:48

@Patrick Bateman: jah, hát kérlek szépen az én itteni lakásomba pl. tegnap érkezett egy ikeás fotel. berendezés még: homebase, argos (de ezek összejátszanak), wilkinson polcok, Ikea, meg a használt bútor kereskedés.
mellesleg, én bizony szeretem az Ikeát, márpedig azért, mert az praktikus. (a jelek szerint a svédek sokkal praktikusabbak az angoloknál).és nálam a legfőbb szempont ez.. sokra megyek egy szép/antik/különleges, de használhatatlan bútordarabbal.

blueeyed333 2010.10.22. 19:49:00

A diáklány felidegesített..azt hiszem ez mutatja milyen jól sikerült:)

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.10.22. 20:27:54

"bambuszok helyének kiválasztása" xDDDDDDDDD
És igen, ez a "nem tudok főzni, de van egy fullos konyhám, félmillás robotgéppel, hátha egyszer kedvet kapok" is roppant tipikus.

Node, hol marad heti celebpárunk, Tótkomlósy Kamill vállalkozó, és partnere, Potróczky Pilla modell, énekesnő, társaságilény vidéki búvóhelyének fotókkal jól dokumentált bemutatója?

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2010.10.22. 20:53:34

A mai rohanó világban fontos, hogy legyen egy kis kuckó, ahova elbújhatunk

Ilyen kuckónak nevezhető a fényképeinken látható Markó utcai lakrész is, amely Lajosnak és Robertónak ad otthont, hogy a bűnözés stresszel teli világából kiszakadva (3 ill. 5 évre, 2 éven belül felülvizsgálattal) feltöltődhessenek pozitív energiákkal.

A kifejezetten meghitt, 4x3 méteres alapterületű, egylégterű lakás kicsinynek tűnhet, ámde kiváló fekvésű, távol a világ és a vizsgálati fogda zajától. Az ablakok absztrakt geometriai formákkal díszített, rácsos kialakítása, a vastag, hangszigetelt ajtó és az ágynemű nélküli emeleteságy mind a funkció és esztétikum összefonódását hirdetik.

-Hát igen, a hellyel kissé szűkösen állunk - magyarázza Lajos - és bevallom. nem kevés ötletesség kell ahhoz, hogy mégis otthonosan éljünk itt. Leginkább tárolóhelynek vagyunk híján, pl. a drogot egy damilról lelógatva a vécékagyló szifonjában tartjuk, így ni. Roppant praktikus.

- Meg aztán az ilyen merészen innovatív hajlék nem való akárkinek: fontos, hogy a benne lakók nagyon szeressék egymást - veszi át a szót Robertó - másképp könnyen veszekedés lehet a vége.

A jó hír az, hogy az ilyen és ehhez hasonló, belépő szintű lakhatás bárki számára elérhető: nem kell hozzá lehetetlenül nagy önrész, és megfizethetetlen kamatokat sem kell magunkra vállalni, elég hozzá egy előre kitervelten, csoportosan elkövetett súlyos testi sértés.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2010.10.22. 21:25:43

kardélre hánynám mindet. vagy legalább lápavasra rántanám őket, hadd lengjenek exhibicionista zászlóként az üde őszi szélben.

ZON 2010.10.22. 21:27:13

Lord Ruthwen:
"fehér alapon fehér"
Méghogy " Moszkva télen"...
Ne röhögtess.

MÉSZ A GECIBE ! (Ez az echte fehér alapon fehér!):)

Panzer 2010.10.22. 21:39:08

MoDorka: ez nagyon utott!!! :) Koszonom!!! :)
Elcseszett egy hetem volt, de igy legalabb latom, hogy masnak is rossz... :)

Egyebkent meg rusztikus modernitas a kiraly.

yenoee 2010.10.22. 22:22:37

Zseniális poszt!

Azért van úgy néha-néha, hogy a dizájnlakást a fotózás kedvéért kissé megtuningolják egy teherautónyi kölcsön dizájnbútorral és azokat a napi használós tárgyakat, melyek nem illenek oda, elpakolják a képből:)

zsanka · http://csombor.blog.hu 2010.10.22. 22:40:32

@MoDorka: Jöjjön a második rész is:))))) Nagyon jó a poszt, gratulálok!

Presszós Laci 2010.10.23. 05:21:51

Fantasztikusan undorító. A nevek viszont odabasznak.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.10.23. 14:49:54

@noirp: Ön naiv, ezekben a lakásokban nincs karácsonyfa, ha érted, hogy mondom :-)

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.10.23. 15:16:06

Professor Pizka a nyolcadik kerületi bérkaszárnya tetején találta meg álomotthonát. A régi manzárdszobákat egybenyitották, a lift utolsó, hatodik emeleti ajtaja mellől visz fel egy keskeny csigalépcső a TUTO lakattal záródó vasajtóhoz.
"A Petrof pianínómat kicsit nehéz volt felhozni, egy kiváló barátom, Berger Kató segített benne" mesél Professor Pizka, kortárs gondolkodó, hivatásos mizantróp.
A lakás amúgy kurvára nem érdekes, a legolcsóbb fehér csempe és szürke greslap van lerakva, a bútorok innen-onnan zabrált használt cuccok. A könyvek olcsó könyvespolcokon vannak. Pizka lakosztálya egy barátságtalan priccs a sarokban, meg egy fotel, mögötte egy ízléstelen barna gümb-búrás lámpával, amelyet az egyik szomszéd néni akart kilomtalanítani. Pizka ott szokott olvasni.
Miért költözött ide? Kérdezzük az ismert mogorva seggfejt. A professor szó nélkül egy függönyhöz vezet minket. A függönyt elhúzva a mélyben elénk tárul a város egyik legforgalmasabb tere. Az ablakpárkányhoz rögzített állványon pedig egy hangtompítóval felszerelt, tükröződésmentes optikájú SZVD típusú mesterlövészpuska.
Én ezzel vezetem le a stresszt, mondja vendéglátónk, és rutinos mozdulatokkal csőer hozza a szovjet fegyvert és a tömegből kiszed egy fehér pufidzsekit és picsanadrágot viselő diszkós kispicsát.
Azért távoztunkban inkább a másik irányból kerüljük meg a házat...

pause 2010.10.23. 16:21:45

hat nemtudom hogy a kommentek vagy a poszt maga basz oda jobban:D

cd-r 2010.10.23. 17:40:18

nagyon remélem, hogy az élettérelemző egy fél ház árát lerántotta róluk a 3 hónapig elhúzott, de amúgy 2 perc gondolokdást igénylő tanácsadásért. hú hányan élnek az ilyen orbitális madarakból.

Veronka 2010.10.23. 18:57:33

Úgy képzelem, ezeket a cikkeket szoftveresen írják. Még az új kor hajnalán, az első buhera PC-k idején, a garázs-szerkesztőséges időkben, egy különösen hajszolt este szentségelve sóhajtozott a főszerkesztő a sógornőjével való összeveszése után,(aki eddig a cikkeket írta, a fényképeket maga a főszerkesztő úr készítette, olvasószerkesztó a nagyobbik lány, könyvel a feleség), mi lesz a holnapi lapzártával, a nyomda már várja az anyagot. Mert Józsi, a másodunokatestvér szomszédja utána nem ér rá, a magyar!Star warsos könyvet kell csinálnia. Meghallotta ezt a fia, aki hamarjában összeütött egy cikk-generátort. Az ötlet fényesen sikerült, rengeteg TB-költséget megspórolt már rajta. Azóta csak a progit finomították, bár nem szükséges sokat cizellálni, mert végtére is minden lapszám ugyanarról szól, soha nem terjesztik fel szépirodalmi díjra.
1. Tulajdonos
1.1 Egyedülálló lány (bele értendő a lakberendező/építész mama, jól menő vállalkozó papa)
1.2 Egyedülálló férfi (beleértendő tökéketes hangzás, költséges hobbi)
1.3 Család kis gyerekekkel erdő szélen
1.4 Család kirepülő gyerekekkel belvárosban

2. Stílus
2.1 Mediterrán
2.2 Minimál
2.3 Loft
2.4 Újgazdag

3. Megemlítendők
3.1 A család barája építész
3.2 A háziasszony barátnője lakberendező
3.3 Kertépítő
3.4 Asztalos
3.5 Az a bűbájos kis üzlet, ahol a háziasszony vette a ...
3.6 A csempebolt

És ezen pár adat alapján már ontja is a cikkeket, csak a nevek helyét pontozza ki. Később kifejlesztésre került az unuverzális cikk kezdőfokozaton nem szaklapok részére (helyi újságok hétvégi száma, stb), ahol még ennyi adat sem kell.
Lehet, hogy van celeb2.0 kiegészítő egység is. Így azután már a szivarszobájában csak hátradől a főszerkesztő úr, belebámul a kandallójába, és áldja az eszét, hogy Zsolti fiát a Műegyetemre járatta.

Veronka 2010.10.23. 20:09:18

Visszanézve a mamám hatvanas évekbeli Lakáskulturáit, a szocialsta mintaember lakás ideálja is speciális volt. Némileg emlékeztet a minimálra, kb. annyira lakályos, és mennyi hézi barkácsolás meg tipp...

FeketeFarkas 2010.10.23. 21:05:57

A cikk nagyon jó, rögtön elment a kedvem, hogy valaha is ilyen lapot vegyek. Valaki, aki nálam jobb ebben, igazán megírhatna egy látogatás Kolompár Dzsenifernél is, az még hiányzik.
Művészien elhelyezett ócsakvashalmok és rongyok az udvaron stb...

Stiel 2010.10.23. 21:51:35

@Veronka: mi még középiskolában viccelődtünk az egyik haverral, hogy a Vavyan Fable/Nora Roberts/stb. nevek alatt futó bestsellereket is simán lehetne szoftverrel generálni. Előre beépítesz pár karaktert, cselekményből elég néhányféle, aztán sablonokat a párbeszédekhez, tájleírásokhoz, meg még talán kell egy-két apróság, de utána már csak be kell diktálni a neveket, és mehet is a busz.

Aztán egyszer valaki felvetette, hogy lehet, hogy tényleg így készülnek.

Patrick Bateman 2010.10.24. 11:30:08

@Stiel: És ez valóban így volt. A különféle ösztrogéntúltengéses női neveket viselő Bastei-Verlag kiadványok csapatmunkában születtek, a vékony, bicikliőrült Joachim volt a felelős az egzotikus helyszínekért könyékig a TUI-katalógusban, Petra a neveket túrta össze, a szemüveges, alacsony kopasz, hasítottbőr zakós Mario storyline-t rajzolt flipchartra, a végén pedig a Bundesliga-frizurás Günther megírta az egészet egy Macintosh Classic II-n, betördelte, és addig húzta, míg bele nem fért 69 oldalba. Ezt követően Herr Niedelmayer és a felesége elolvasták a kefelevonatot, és megjelölték azokat a mondatokat, amelyek túl hosszúak voltak, ezeket újraírták.

Ormótlan · http://bogaras.blog.hu 2010.10.24. 11:45:11

@altoid: A posztot olvasva arra jutottam, hogy elcsesztem az időmet rá, túl valósághű, borzalmas. De a kis kiegészítésed újra értelmet adott az életemnek! ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ

Ormótlan · http://bogaras.blog.hu 2010.10.24. 11:56:52

@Professor Pizka: Berger Katót gyerekkorom óta nem láttam. Hogy szolgál a kedves egészsége? :-)

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2010.10.24. 16:45:10

@Ormótlan: Koszonom, koszonom! :) De azert el kell ismerni, hogy MoDorka zsenialis eredetije nelkul engem sem szallt volna meg az ihlet...

aribeth 2010.10.30. 15:43:11

Zseniális a poszt, az egyik legjobb a modoroson.

@Professor Pizka:
Időnként ki lehetne bérelni?

kida 2010.12.06. 10:09:55

rég nem volt ilyen jó poszt. a standard kezdés-befejezés hatalmas...
süti beállítások módosítása