Olvasói rovat - A budai újgazdag család

2010/01/20. - írta: Modor Tibi

 

Fájóan tökéletes lesz a mai beszámoló, amit Egy budai sznob a már ismerős Hegylakóból vezetett le - nem sok szeretetet fedeztem fel az írásban. Egy újabb példája annak, hogy bár a témák akár ki is fogyhatnak - de kit érdekel, amikor mindig lehet még jobbat írni?

Megtalálhatók a II, III, XII. kerületben, de előfordulnak az I. és XI. kerületben is. Anyagi hátterükre rányomta bélyegét a rendszerváltás, a férj ekkor valami óriási mázlinak /pofátlanságnak köszönhetően hatalmas mennyiségű pénzt termelt meg rövid idő alatt, amelyet a gyors szerzéstől megrészegedve képtelenek épeszűen felhasználni. Gyerekeik nevelésére többek közt ezért sem fordítottak nagy hangsúlyt.

A férj általában ötvenes építész vagy multicég közép/felsővezetője, jellemzően magyar nyelven kifejezhetetlen pozícióban (x manager, y account stb.) Talán már az átkosban lehetősége volt arra, hogy nyugaton tanuljon, rendszerint küföldre szakadt családtag révén. A feleség tipikus végzettsége jogász/orvos, de mivel az apa úgyis mindent megkeres, ő már csak kivételes esetben hajlandó dolgozni. Amennyiben orvos, és néha bevállal egy-egy beteget (szigorúan magánrendelés keretein belül), önnön lustaságát és önzőségét előszeretettel fordítja előnyére: ekkor hivatkozik a hivatástudatra, így a néha-néha végzett munkából máris karitatív tevékenység lesz. Két gyerekük van, akik a már említett elitgimnáziumok egyikébe járnak (Móricz, Városmajori, Toldy, liberálisabb szülőknél esetleg Radnóti). Kötelező ugyanakkor egy legalább fél-, de inkább egyéves külföldi tanulmány, Londonban, New Yorkban, Barcelonaban. A kiutazás miatt a tizenöt éves lány/fiú hosszas vívódás után kénytelen elhagyni nagy szerelmét, ezután lesz olyan, amilyennek alább bemutatjuk. Tanulmányaikat gyakran elhanyagolják később említendő okok miatt, de a jónevű gimnáziumok nem engedhetik meg maguknak a buktatást, fontos nekik a felvételi statisztika, így folyton felhúzzák a jegyeiket. A gyerekeknek amúgy nincsenek nagy tanulmányi ambícióik: az érettségi éve előtt nem gondolkodnak rajta, hogy érdemes lenne-e továbbtanulni, és ha igen, hogyan. A választás végül kizárólag valamilyen gazdasági szakra eshet, kiemelt helyen szerepel ezek között a turizmus-vendéglátás ("Ééés szállodáim leszneeek, az mekkora máááár!").

Házuk egy izolált elit környéken található: stricirokokó villa, avagy hipergagyi mediterrán stílusú lakóparki épület. Előbbi esetben a kertben számos, általában műmárvány dísz- és használati tárgy (labdával játszó delfint ábrázoló szökőkút, kertitörpe, faragott pad, kis mélységű medence, grillező) áll a gondosan formára nyírt sövények között. Ugyanitt kap helyet a németjuhásznak/golden retrievernek, egyéb nagytestű kutyának otthont adó, méregdrága kutyaház; a házba természetesen nem mehet be, anyuka idegbajos lenne, ha a ház stílusával megegyező (vagy éppen attól tökéletesen elütő) bútorokban kárt tenne. A polcokon legfeljebb szakkönyvek, és hála az anya ezoterikus érdeklődésének különféle, keleti-aura-béke-boldogság-thai-chi-masszázs-kineziológia témájú könyvek sorakoznak, kiegészülve nagy mennyiségű Coelhóval. Amennyiben a család jobboldali, megszámlálhatatlan Wass Albert kötet lelhető fel a nappali szekrénysorában a spanyolországi nyaraláson készült családi fotó és a görög vázaimitáció társaságában a plazmatévé fölött. Egyéb, sanszosan fellelhető tárgy a gusztustalan, repró-csendélet.

A garázsban egy felső- vagy felsőközép-kategóriás, kötelezően fekete, német autó (Audi A6, BMW 512, Mercedes E) áll - ez az apáé -, a feleség kisebb és élénkebb színű kocsival jár, itt már nem kötelező a német márka (pl. Citroen C4). Mindketten csak akkor ülnek BKV-ra, ha a kocsi véletlenül szervizbe kerül, ekkor azonban a kosszal, lassúsággal, tömeggel stb. megmagyarázzák maguknak, hogy miért nem hajlandóak jegyet venni. Politikai hovatartozástól függően ez kiegészülhet a miniszterelnök szidalmazásával. Amennyiben a gyerek(ek) a mindenkori hatályos jogszabály szerint vezetői engedély megszerzésére alkalmas korú(ak), a géppark kiegészül egy/több kisebb német kocsival, mely az első húzósabb részeg tivornya során nagy eséllyel megsérül.

A szülők életmódja modorosságuk, kreativitásuk teljes hiánya és begyepesedett konzervativizmusuk miatt unalmas. Az apuka idegroncssá dolgozza magát, reggel nyolctól este nyolcig, gyakran otthon is a laptop mögött ül vagy folytat Skype-beszélgetést a nappali közepén a német üzletfelekkel, otthagyva a családi asztalt. Ekkor az anyuka általában méltatlankodik, de az apa lecsitítja, néha meglehetősen tróger stílusban. Kevés szabadidejében jazzt hallgat (vagy mást, de ezt vallja be), esetleg sört vagy bort fogyaszt, szigorúan mértékkel. Rosszabb esetben borszakértőnek hiszi magát, súlyosbíthatja a helyzetet a más posztokban már tárgyalt bortúrázás. A művészettel annyi kapcsolata van, hogy feleségével megnézték az Operaház fantomját, illetve több alkalommal a Liszt Ferenc téren vacsoráztak, ahonnan csak pár száz méter a Radnóti színház, persze ezt nem feltétlenül tudják.

Anyuka válláról levette a terhet a bejárónő a folytonos mosással, takarítással, vasalással; ezért gyakran találkozik hasonló fajtajellemzőkkel bíró barátnőivel tipikusan kávézás céljából. Szívesen és gyakran tölti szabadidejét szépségszalonokban, vagy férjével wellness-hétvégéken. Érdekes, hogy előszeretettel jelenik meg osztálytalálkozókon, de ezt kizárólag azért teszi, hogy az agyát tegye a többiek előtt. Magát és családját fényezve, gyakran a valósnál nagyobb boldogságot és vagyont hazudva, a legszerencsétlenebbeket keresi meg, mert bennük biztosan irigységet kelt.

A gyerekek életét a bulizás és a vásárlás tölti ki. Tipikus tartózkodási helyük a Belbuda-háromszög: a Millenáris, a Moszkva tér és a Mammut környéke. Utóbbi helyre járnak bulizni; a fiú még a szokottabbnál is hivalkodóbb módon öltözve (Tommy Hilfiger-cipő, a korábban már említett Ralph Lauren-ing, opcionálisan cápafogas nyaklánccal; bumszli karóra, Gucci/Armani-farmer, esetlegesen felvágós és/vagy idióta napszemüveg, a fiatalabbaknál baseballsapka stb). A buli előtti alapozást haveri társaságában (evidens, hogy hasonló fajtajellemzőkkel rendelkezők), whisky vagy egyéb tömény ital fogyasztásával végzi. Eközben a társaság tagjai mobiljaikon youtube-os videókat néznek, esetleg részeg sztorikat emlegetnek fel, vagy sportbeli/szexuális sikereikkel kérkednek, névelőgyakorisággal használva egyes trágárságokat.

-Hallod geci, szilveszterkor csajom egy másik csajjal smárolt, mondja már rég látta aztán így kurvára megörültek egymásnak vagy mi.
-Húúú az kemény bazmeg! Micsináltál erre?
-Há nem voltam ott baszod.Vágod akkor már így holtkészen voltam a Benjivel együtt.
-Ja jóvan akkor nem para. Múltkor edző kihajtott mint a kurvaisten aztán beájultam az ágyba. Utána megszólal a teló, Krisz hív hogy este buláj van érted, mondom takaraggyámá gecibe alszom érted!

Opcionálisan kötekednek; kedvenc célpontjaik a kasztukon kívül eső, gyengébb emberek, akiket egy pár megalázó szó közlése után elengednek. Szeszes üvegeiket gyakran a padkának vagy házfalnak csapva törik szilánkokra. A buliba egymást támogatva, öblös röhögéssel és minősíthetetlen káromkodásokkal érkeznek. A belépést követően nagy arcot előadva csajoznak, a pultnál dacból húszezressel fizetnek és ha sört isznak, az csak Coronita lehet. Gyakaran részesei a szórakozóhelyi balhéknak; a szekus rendszerint kivágja őket. Az intézkedés alatt a rendbontók hajlamosak a következő mondatot elereszteni: "Jóvan tegyél csak ki, nem tod te ki az apám, holnap visszajövünk és..."

A lány hétköznapjait a "shoppingolás" tölti ki. Barátnőivel végigjárja az összes, számára kanonizált bevásárlóközpontot, plázát, gondosan ügyelve arra, hogy a Nagykörútról ne kerüljön ki, sőt, lehetőleg Pestre se kelljen átmennie. A barátnők gyakran együtt próbálnak ruhát a próbafülkében; ezt mobiltelefonos-ajakcsücsörítős-ribanctartásos fényképeken meg is örökítik és közkinccsé teszik egy aktuálisan menő közösségi oldalon (tavaly még iwiw, idén már facebook). A képaláírásban sok csillagot, szívet és egyéb jelet használnak, címeként előszeretettel adják a "drágáim" szót. A ruhapróbára sokszor nem is vásárlási szándékkal kerül sor, hanem ezen képek elkészítése végett.
A közösségi portálos adatlapon egyébként kimerítő felsorolás szerepel az általa "lájkol" vagy "cejiz" dolgokról: "Szép fiúk, Fashion street, Caffe Latte, Őrült Partyk, a Csajok, D&G, Milli, Jégkert" stb.

A lány barátnőivel jár bulizni, előtte a tízfős lánycsapat órákon át tud készülődni valamelyikük lakásán, (sminkelés, ruhapróba, pózolás) miközben koktélokat kevernek és pezsgőznek. Ez a legmegfelelőbb idő a pasitéma kitárgyalására is - kizárólag fokozott affektálással.

-Hááát most nem tom mi lesz így az Áronnal, ííígy vagyunk iiis meg nem iiis, értiteeeek
-Jaj Tami, ne csináld máááár! Biztos tökre jól megvagytoook! Ha meg nem akkor majd keresünk neked valami helyes srácot, tudod, görlpááávöööör!

A buliba miniruhában, magassarkúban és kistáskával mennek, hogy levadásszák a kasztuknak megfelelő hímnemű egyedeket. Kötelezően taxival távoznak.

A bulit megelőzheti egy kör a Mammut előtt parkoló Hummer limuzinok egyikén (minél több kereke van, annál menőbb); a kis ribancok erre az értékrendjükben magasztosnak számító eseményre még inkább kicsípik magukat. Pár pohár pezsgő után artikulálatlan üvöltéssel hajolnak ki a tetőablakon, szívgörcsöt hozva ezzel az Andrássy út járókelőire. Alap, hogy itt is tucatszámra készülnek fényképek, felhasználási módjuk a fentebb bemutatottal azonos. Szélsőséges esetben a Hősök terén pózolva fotózkodnak, a képnek pedig a "This is how we live" címet adják.

Ismét nagyon örülünk, hogy nem vagyunk egyedül a meglátásainkkal. Gyönyörű poszt, nagyon kellett már egy ilyen - szívből köszönjük.

472 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ügyeske 2010.01.20. 16:59:41

@muhi: nekérdkimagadnak, téged nem is ismer a posztoló, nem vakargatja feltűnési viszketegségét sem és nem hasogassa a szőrszálakat sem és nem ápolgatja a kissebségi komplexusát sem.
Egy Igaz jelenségről szólt, ami sajnos létezik.
Akinek neminge, nem veszi magára.

Sztávrosz_ (törölt) 2010.01.20. 17:03:25

@logikusan@: Nem a származás miatt vannak elítélve (bár szerintem senki se ítélte el őket).

"Anyagi hátterükre rányomta bélyegét a rendszerváltás, a férj ekkor valami óriási mázlinak /pofátlanságnak köszönhetően hatalmas mennyiségű pénzt termelt meg rövid idő alatt,"

E miatt hívjuk őket újgazdagnak.

Sztávrosz_ (törölt) 2010.01.20. 17:12:40

@muhi: "Igaz is, nem is, talál is, nem is." Mint ahogy az itt megjelent összes írásra ezt lehet mondani. Attól még jó :)

lárvalányhaj 2010.01.20. 17:15:29

@vészmadár (pica pica):

én közvetlen közelről ismertem ezeket az embereket, és valahol megértem őket. gondolj bele, hogy fönt laksz kb. az ország leginkább elit részén, apád egyrészt az univerzum igazgatója, másrészt annyi lóvéja van, hogy maga sem tudja pontosan, hogy mennyi, gyakorlatilag nem tudsz olyat kérni, amit ne kaphatnál meg. vajon milyen ambíciói lehetnek egy (átlagos intelligenciájú, átlagos érdeklődésű) gyereknek ezek után?

nota bene, egyébként is azt látom, hogy az emberek többségébe semmi ambíció nem szorult. a legtöbben végiglébecolják az iskoláikat, beérik valami középszerű állással, amit lehet egy életen át utálni. a pasik max. azt tűzik ki célul, hogy minél több nőt megdugjanak, de aztán végül ugyanazzal a terebélyes alfelű, minden tekintetben középszerű nővel fogják leélni az életüket.
hogyha mindemellett még az a kényszer sincs, hogy legalább a saját életüket finanszírozni tudják, akkor aztán a többségnél tényleg semmittevésbe fordul az egész.

Bellagio 2010.01.20. 17:21:00

Azt mar eszrevettetek, hogy a XII. keruletben nincs jo no? Csak ezek a csunya bolcsesz kinezetu atlagnok. Atmegy az ember mondjuk Kispestre es csak csorog a nyala.

cd-r 2010.01.20. 17:24:45

@xenuka: te szcientológus vagy hombre? a nicked erre enged következtetni?

kapucsengő86 2010.01.20. 17:33:43

Alapvetően nekem is tetszik a poszt alapötlete, de egyetértek azokkal, akik szerint még lett volna mit finomítani a kedves szerzőnek. ;) Én egyébként nem elit-zónában élek, de azért így is szembetűnő a már sokak által írt összemosás (ti. stikliken meggazdagodott újgazdag vs. képzett értelmiségi). Amúgy viszont ehhez hozzátenném, hogy sok esetben tényleg nem lehet világosan elkülöníteni szerintem ezt a két réteget, különösen, ha a második generációról, azaz a gyerekekről van szó (a szülőknél azért még világosan látszik a különbség). A stiklis újgazdag-csemeték ugyanis a szomszédban lakó orvos vagy közgazdász gyerekeivel nőttek fel, együtt járnak iskolába, nameg szórakozni is. Elitgimibe bejut mindkét csoport, ha tudás nincs, akkor igazgató bácsi alapítványának támogatása révén. Onnan meg már egyenes út a felsőoktatás, hiszen ma már kit nem vesznek fel akárhová?! Az persze más kérdés, hogy a diplomáig eljut-e a gyerek. Külföldre - ha van pénz a családban - újgazdag és jólmenő értelmiségi család gyermeke egyaránt kijuthat, de többnyire nem a szülők unszolására szokott ez történni, hanem a gyerekére, az meg, hogy papa-mama erre nem mond nemet, szintén nem feleltethető meg egyértelműen a szülők foglalkozási jellemzőinek. Jó kocsi mindkét esetben gyakori, legfeljebb a valódi értelmiségi szülő 1-2 évvel később és több unszolás veszi meg a gyereknek. Ami viszont tényleg nem ide illő, az a szórakozóhelyes szekus-fenyítésről szóló részlet, ez inkább az echte-kőbunkó, sokszor vidékről "felkerült" gengszterek szintén kőbunkó, és gyakorlatilag sosem elitgimibe járó porontyaira jellemző, akik - valljuk be - szerencsére még mindig nem adják számottevő részét a Budai elővárosok lakosságának. :) Szóval javaslom, hogy aki legközelebb hasonló poszt megírásába vágja a fejszéjét, szedje ízekre a konzervatív, budai bennszülöttet, a szerencsés felsőértelmiségit, az újgazdagot és a gengszter állatot, így talán szerencsésebb lenne az összeállítás. A gyerekekről már lehet összevont jellemzést is adni, de ez a hegylakós posztban szerintem már egészen sikeresen megtörtént.

bmezei 2010.01.20. 17:34:57

Én a második kerületben lakom és mégse járok ilyen szar helyekre mint a kaméleon meg nem is hordok a fent említett márkájú cipőt. Kikérem magamnak. Egyébként a blog iró irígykedik hogy Buda egyes részein csend és nyugalom van nem úgy mint ahól Ő él.

kapucsengő86 2010.01.20. 17:35:50

@kapucsengő86: "több unszolás után" akart lenni az előző kommentben, csak kicsit gyorsan írtam, bocsi :)

ellenszenvesfigura 2010.01.20. 17:47:29

@bmezei: egy tanyán még nagyobb a csend és a nyugalom:)

Lenry 2010.01.20. 17:48:59

nekem erről a posztól a álom.net c. "film" jut eszembe. nem is tudom, miért...

El Topo (Sgt. Elias) 2010.01.20. 17:53:08

@Kurokiraly:

Na azt gondoltam, hogy neked tetszeni fog, pendejo.:)

belekotty 2010.01.20. 17:57:27

@bmezei: Látom te sem olvastad el úgy hogy meg is értsd amit írt.

kapucsengő86 2010.01.20. 17:57:45

Ja, és azt kihagytam amúgy, hogy a gyerekekkel való nem törődés nem jellemző szerintem, sőt! Különben is, attól hogy valaki jól él, miért hanyagolná el jobban a gyerekei tanulmányait, mit egy panellakó?! Esetleg fordítva jobban el tudnám képzelni. És ez a "ceji" meg "lájk" sem a jólét eredménye, hanem a butaságé. Egy 15 éves falusi csitrire ugyanúgy jellemző lehet, mint egy vele egykorú hűvösvölgyi emós libára.

szimplalány 2010.01.20. 18:07:52

ja meg ez is röhej: "multicég közép/felsővezetője, jellemzően magyar nyelven kifejezhetetlen pozícióban (x manager, y account stb.)"

látszik, hogy a városszéli panelből figyeli a kedves olvasó az elitet :)

a közép és a felsővezető között egy világ a különbség. fizetésben nagyságrendi. a manager és az account kifejezetten az alsó pozíciók megnevezése, az account közvetlenül az ügyféllel szív és tipikusan 20-25 közötti, managernek pedig mindenki manager a portás fölött. sőt, mint tudjuk ő is: front desk manager :)

ellenszenvesfigura 2010.01.20. 18:10:52

az alapján, hogy minden kitárgyalt modoros típus sértődött képviselői megjelennek a blogon, igazán lehetne már egy "politikus család" poszt is, kíváncsi lennék a kommentekre.

ügyeske 2010.01.20. 18:11:34

@szimplalány: mint tudjuk?
na tudjukmeg végre !!
Az account manager az ősmagyarokról elnevezett mobilszolgáltató cégnél nem keres havi 1,5 milla alatt, de lehet hogy lefelétévedek.
nehogymán megsirassuk őket !!

Persze a takarítónőt is hivhatják ugy hogy "cleaning manager"

Bellagio 2010.01.20. 18:12:16

@szimplalány:

Azert ezzel egy kicsit vitaba szallnek, ugyanis szerintem a hierarchia a kovetkezo:

trainee -> assistant -> account -> professional -> manager -> director -> CEO szint. Es vannak meg a junior es senior elnevezesek. Ez persze nincs kobe vesve, de azert a manager mar igencsak kozepvezeto es eleg szep fizetest visz haza (mondjuk ez ceg- es orszagfuggo)

ügyeske 2010.01.20. 18:19:39

@ellenszenvesfigura: nyissunkegyet, legyen.
Írd meg az első, nyitóposztot !!

ellenszenvesfigura 2010.01.20. 18:25:38

@ügyeske: nem ismerek ilyen alakokat, béna vagyok, lusta vagyok hozzá stb. persze most lehet mondani, hogy háhá, csak a pofád jár! hát csak az jár.:)
de azért kíváncsi lennék egy ilyen család életére, szóval aki ismer ilyet, az tényleg megírhatná.

nyílméregbéka 2010.01.20. 18:46:29

Különben amúgy a II., III. és XII. kerületeknek is van lepattantabb része. Tipikusan ilyen volt a Nagyenyed utcának az a 3 háza, amit hálistennek lebontottak már, az a nyóckerben is simán megállta volna a helyét. A II. kerületben egyes Margit körúti házak még fényes nappal is félelmetesek. A III. kerületi lakótelepekről, Szentednrei út, külső Bécsi út egyes ingatlanairól meg ne is beszéljünk. Csillaghegyen, Békáson van olyan család, aki tiszta Serény Múmiák.

átlátó 2010.01.20. 18:58:59

Én vagyok a mazochista, hogy elolvastam és végig. Nem az írással van baj, az ül, az elfogadható túlzásokkal együtt. A baj az, hogy ezek az izék tényleg ilyenek. És ilyenkor nekem eszembe jut a Hitlerjugend. :)
Kérem tekintetbe venni, hogy nem javasoltam a lőszergazdálkodási szempontokra figyelemmel, a párosával való egy lövéses kivégzésüket.

átlátó 2010.01.20. 19:03:24

És jut eszembe....valamelyik nap Bécsben egy ismerős osztrák Salzburg környékén síelt pár napot. Plasztikus beszámolót adott a magyar újgazdagok viselkedéséről és gyermekeik neveléséről, étkezési, valamint italozási szokásaikról. :) Nem tudtam érveket felhozni ellene. :)

átlátó 2010.01.20. 19:11:28

Látom megzavarodtam: Tehát egy bécsi ismerősöm mesélt, aki Salzburg környékén síelt.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.01.20. 19:19:58

@lárvalányhaj: leszámítva, hogy nekem személy szerint nincs kifogásom a némiképp terebélyesebb hátsó ellen, egyetértek:)

cd-r 2010.01.20. 19:50:06

@szimplalány: szóval a multik felsővezetése az elit. azigen. végülis, ha az embert kilóra mérjük, akkor akár igazad is lehet. még jó, hogy nagyon sokan vagyunk, akik semmiképp sem szeretnénk egy ilyen elit részesei lenni.

figyelem (törölt) 2010.01.20. 20:31:06

@átlátó: Hitlerjugend, hmm?Nem rossz ötlet, eltünne a böröndjével együtt néhány kommentelő..bár a Waffen SS jobb lenne:DDD

LyukasBogrács 2010.01.20. 20:41:41

@Mintapolgár:
@Káposztakukac: @Winston Smith: @Nödön:

Az IBS-t én is hiányoltam, bár én csak két ibs-est ismertem: miskolci vállalkozó gusztustalan némber kölkét és egy, a tandíjat egy óceánjáró konyhájában összehozó, ott elhízott dzsúdóbajnokot.

Balfake 2010.01.20. 22:16:03

Pest egyes részein viszont tudnak helyesen írni.

Amúgy én nagyon szívesen fetrengenék hülyén egy nagy rakás pénzben annak biztos tudatában, hogy bármit kilóra megvehetek, életem ettől nem szegényedne, hanem enyhén szólva kiszélesednének lehetőségeim. Aki nem, az nagy valószínűséggel hazudik vagy Assisi Szent Ferenc.

figyelem (törölt) 2010.01.20. 22:25:30

@LyukasBogrács: amikor az IBS indult-'91-ben, még az Etele úton-Teddy/Farkasházy/oda rakta be a kölkét és befizetett +1 millkát az IBS-nek,/akkor még nem volt más magánegyetem/főiskola/hogy el is végezze azt/1 barátom járt oda, a forrás hiteles/....

betyár (törölt) 2010.01.20. 22:29:28

@RAMBO:
Nem színvonalat akarok felmérni. Valaki azt írta, hogy a hülyebudaiúrigyerekek az ibs-re járnak, gondolom,mert az krva drága, de bezzeg a Corvinusra nem jutnak be. Erre írtam, hogy a Corvinuson meglehetősen sok budaistb. van, mert mégis csak okosabbak, műveltebbek, így képesek megszerezni a 480 pontot. Nekem ugyan közöm nincs a Corvinushoz, de még mindig a legkurrensebb diplomát adja az ELTE, Sote mellett. Sajnos akkor elqrták, amikor Pestre építették, de lám, az ELTE TTK TÁTK már Budára került.

átlátó 2010.01.20. 22:31:54

@figyelem: Fiatalokról van itt szó kérem... :)a WaffenSS férfiaknak való. Nem akarom külön hangsúlyozni, hogy a frontkatonákra gondolok és nem valami csürhére.

Fidel figyel 2010.01.20. 22:56:05

mi értelme egy ilyen cikknek - noha soxor találóan emeli ki a sokaknál előforduló tipikumokat. fel kéne ébredni mindnyájunknak. Nem fikázni kéne egymást, hanem kiemelni a jót, sok budait ismerek, aki pont nem ilyen. Mi értelme az ilyen előítéletesdinek? Hova vezet? mi a cél vele? még inkább a feszültségek szítása? hova miért? Ti nem únjátok azt, ami körbevesz, ami miatt mindenki ilyen negatív? Kezdd Magadon a változást, amit szeretnél Magad körül! gyerünk!!!

átlátó 2010.01.20. 23:26:24

@Fidel figyel: Tényleg igazad van, de komolyan. Én például onnan tudom, hogy nem vagyok olyan, mint itt a "szereplők", hogy már megváltoztam. Ja... és magamon kezdtem. :)

Buzzword 2010.01.20. 23:35:35

Süt az írásból a keserűség, és piszokul elveszi az irónia élét; a posztot kb. a stricirokokó kifejezés menti meg a szimpla epehányássá aljasulástól. Komolyan, ott egy pillanatra én is elhittem, hogy a beküldő nem az újgazdag főnökére/excsajára/szomszédjára haragszik. (Sanszos!)

Buzzword 2010.01.20. 23:39:09

Egyébként a jelenség létezik, és az említett réteg gyerekei valóban irritálók kissé, de hát a sznobok is prosztók egy olyan országban, ahol a parvenü lánykák Nissan Micra CC-t kérnek és kapnak "sweet seventeen"-re egy tökös Bimmer Z4 helyett, "prémium kategória" címen.

Nyelvész Józsi · http://szleng.blog.hu/ 2010.01.20. 23:57:06

Egy az egybe megvan, ahogy a gyerek magyarázza, hogy a Benjivel (szigorúan Bendzsinek kell kiejteni) fullra kész voltak. :D

Nyelvész Józsi · http://szleng.blog.hu/ 2010.01.20. 23:59:57

@Buzzword: Nekem volt ilyen újgazdag (hozzáállásban, nem pénzben), ultrasznob, budai nőm. Legrosszabb, ami történhet veled. Megértem a beküldőt, és szerintem pont ez a parázsló gyűlölet a legjobb az írásban. :D

Buzzword 2010.01.21. 00:20:08

@Nyelvész Józsi: Ismerem ezt a típust én is, de csak másodkézből (gimi, cca. évfolyamtársak 80%-a), úgyhogy csajozásnál mindig elvből elkerültem, talán ezért szelídebbek az indulataim:-)
Ettől függetlenül, rendes magyar embör IBS-re nem járatja a kölkit,a C4 Citromot pedig nem tartja executive class-nek, ebben egyetértek.

lr 2010.01.21. 00:45:14

Na mizu gyerekek, címlap van?!? :P

Egy dolgot hiányolok: oldalt csíkos bőr műsportcipő, gyárilag mérési hibahatáron belüli vastagságú talppal. (Jövőre már úgyis ciki lenne újra ugyanazt felvenni,ugye.)

@Vágási Matyi: lehet h nem elírás az (ok, hogy nincs olyan termék), bár ennél a csoportnál talán kevéssé jellemző dolog, mint az egy poszttal ezelőtt előkerült kifelé villogó, befelé fillérbaszó felső középosztálynál (volt valaha 1 jó TC cikk az itthon dívó "fényezetlen fekete lökhárítós hófehér BMW 712i - kultúráról".)

Zombizan: nem igazán látom, hogy az általad idézettek miért zárnák ki egymást. Találva vagy? :P

@Szocio Pata: sztem egy vidéki hozzászólására reagáltál, aki bár túlzóan általánosítva, de kb. azt gondolhatta, hogy "a budaiak ilyenek, a pestiek meg ilyenek szeretnének lenni". Tudod akadnak még vagy 8millióan, akiknek ez a város mind a 22 kerületével pest, így, kis p-vel.
Szerk.:most látom, nyertem 1 hangszórót :)

@Rékuc: vártam, mikor jönnek meg az irigyezők! :D
(Ami azt illeti, kicsit későbbre számítottam, de hát válság van...)
Mondjuk ESSsseker, bmezei és társaik az igaziak...de hát mi is okozhatna durvább kisebbségi komplexust annál, mint mikor felmerül a veszélye annak, hogy amire te elbasztad az életedet, azt az általad az alapján lenézettek szarba se nézik, mivel messziről ordít rólad, h nem vagy boldog, és egyetlen nem érdekalapú emberi kapcsolatod sincs? :D Muszáj vhogy racionalizálni - de elsöprődik ez az irigyezés is hamarosan, sok más egyébbel együtt.

@pause: üttős meglátás
@ot002: szintén
@kamasuka:szintén
@kulics:szintén
@betépett felhasználó: szintén! :D
@SzedlmajerLaszlo:szintén

@Loopglover:látom, te is figyeltél :D
Az a kifejezés, hogy "Olvasói rovat", mond-e neked valamit?

@capor: nem az, hogy külföldön tanul, hanem hogy _hogyan_, és ebből következően: minek.

@eszkep: nekem lenne: kit szeretnél meggyőzni?

@Zahal úgy érted, pest jobb partizni, meg fogyasztani. azért ne mondd már, h élni is (persze nem kéne, h ez így legyen).

@betyár:hopp, 1 újabb találat, vagy miaszösz? Ha nem inged,minek veszed magadra? :D Hol láttad te leírva, h minden budai ilyen?

@bivalyrobi:ezzaz, mondd oda a tutit! :)

@gorillka: az ilyeneken jókat lehet kacagni mostanában, ahogy szaporodnak az "Eladó" táblák a palotákon.

@wolf gabor: látom, te is megértetted a poszt lényegét.
Azt kell mondjam, h _tartalmában_ (tehát nem feltétlenül formájában) vhol. xenuka világítja meg a szépet, még ha más blogokon enged is el orbitális fasságokat (no offense).

@looksha: respect, de ne feledd: aki autóban méri magát, az nem lehet sikeres ember (hogy újra a 712-es bmw-re utaljak :D)

@Szaktanár: eszetlen jó! :D

@seahawk: Címlapról? Légy üdvözölve! ;P

@gulasZuppe: talán nyiss ki egy térképet, és nézd meg rajta a kék vonalakat. A járatsűrűség meg lehet, h nem ok, hanem következmény. De majd elmúlik.

@Minden Nick Foglalt Már Talán Ez Nem: hát nem tudom, részemről ha már választani kell (és ebben az országban még olyan 20-30 évig biztosan) inkább a boldogság, mint a gazdagság.

@vészmadár: sztem. ne bassza-ára van annak, nem kicsi (és ami a legjobban betesz nekik: nem kifizethető pénzzel).
(Nem akarnék itt most a karmával jönni, meg ezekkel, ha nem saját bőri tapasztalat lenne. Meg off is.)

@Cheque Republic: érdekes nóta lehet - spec. pont jobbat tenne a környéknek, mint a túlkoros dízel buszok és a kevésbé túlkoros X5-ök padlózása.

@balfake: nem a sok pénz káros, személyiségtorzító hatásairól van szó, hanem a munka nélkül szerzett sok pénzéről.(Ismerek olyat is, aki munkával jutott fel a hegyre, és ő uaz. a normális ember maradt, aki volt.:O)

@Fidel figyel: amúgy igazad van, de ugye a címlapról jöttél? ;)

A stricirokokót meg talán fölösleges is már tovább méltatnom, és olyan szempontból is remek a poszt, h kezdek rájönni, hogy nekem nem a "pesti" csajokkal van a problémám, hanem a budaiakkal - uakkor. azoknak van igazsága, akik szerint kicsit olyan, mintha 2 típus keveredne a posztban (és ez amiatt is lehet, mert a gyerekeik már együtt lógnak - csak max. magát halálra dolgozó apukáénak valahogy kevéssé megy a beilleszkedés ezek közé).

lr 2010.01.21. 00:48:47

A balfake-nek írotthoz talán még annyit, hogy természetesen ez az ember sem boldog. Kiegyensúlyozott, akadnak is szép langyos kapcsolatai, de alapvetően egy szinten túl asszem óhatatlan, hogy az embert túlnyomó többségben érdekvezérelt férgek lengjék körül.

dropopi 2010.01.21. 01:07:22

<p><span style="color: rgb(255, 0, 0);">itt sem jártam még</span></p>

lárvalányhaj 2010.01.21. 01:32:41

@lr:

...aztán az újdonsült burzsimurzsi egy idő után elhiszi, hogy az emberek rajongása valóban az ő személyének szól, és nem a pénzének... na ilyenkor szokták a maradék eszüket is elveszteni.

@Balfake:

nem akarok persze álszent&képmutató lenni, biztos, hogy jól jönne az a kis pénz. el is fogadnám, ha adnák. ha viszont azt mondanák, hogy akkor lesz a pénz az enyém, ha képes vagyok bevállalni az összes olyan lemondást, erkölcsi és egyéb kompromisszumot bevállalni, amit ezek az emberek bevállaltak, kategorikusan nemet mondanék. egyszerűen nem ér meg nekem ennyit az egész. jobban szeretném, ha reggel hányás nékül is bele tudnék nézni a tükörbe.

Daniel Murphy 2010.01.21. 01:38:15

Tetszett, bár én vidéki vagyok, de itt is vannak tipikusan ilyen családok.
Dekoratív feleség, szolárbarna, látszik rajta a gyakori fodrászat és kozmetika, ennek ellenére az összhatás valahogy mégis igénytelen, ruházata - bár drága - divatjamúlt, "cigányos"*. Kocsival jár mindenhova, magassarkúban (de nem tűsarkúban!) nyomatja neki, közben cigizik. Beszédmódja igénytelen, "parasztos"**.
A fiatalok leírásából kicsit hiányoltam a szinte mindig meglévő drogozást, 15-16 évesen (csajok 1-2 évvel korábban) már a Hyperspace-en tolják és dobálják be a bogyókat/lapátolják magukba a gyorsot. Ruházatuk általában divatmárkákból áll (Retro, Devergo, Energie, valószínűleg ebben különböznek a legjobban városi társaiktól, itt a Ralp Lauren, Calvin Klein, stb. nem olyan elterjedt). Húszas éveik elejére általában _megkomolyodnak_, a fiúk az apjuk cégénél kezdenek el dolgozni, a lányok férjhez mennek.

* - semmi köze nincs a romákhoz.
** - semmi köze nincs a földművelőkhöz.

Vágási Matyi 2010.01.21. 08:26:59

@lr: Nekem is egyből az ugrott be, el is olvastam mégegyszer. :)
De ezek pont nem basznak fillért ha autót kell venni.

@Daniel Murphy: Szolibarnaság már-már kötelező.
Cigányos, mint a leopármintás göncök? Azoktól én is rosszul vagyok.

Cheque Republic 2010.01.21. 08:31:13

@lr: Valóban érdekes nóta, bár igazán nem erről a témakörről szól. Nem vagyok egy nagy verselemző, de szerintem a szövegíró enyhén skizofrén lehet és mintha a betegséggel járó tüneteket öntené metaforákba. Egyébként hallgasd meg, mostanában ez az egyik kedvencem:
www.myspace.com/drsimlis

Bellagio 2010.01.21. 09:10:44

@Vágási Matyi:

Lehet, hogy oreg vagyok, de ez mit jelent?:

"De ezek pont nem basznak fillért"

Vágási Matyi 2010.01.21. 09:30:17

@Bellagio: fillérbaszó = fukar

Azaz nem verik fogukhoz a garast, ha autóvásárlásra kerül sor.

gulasZuppe 2010.01.21. 09:34:43

Az elmult 10-15évben változott jelentősen a 2./12. kerület. Elkezdtek az addigi csaladi hazas (bar regi lerobbant) telkekre epitkezni, es mindehova 10-50 lakásos társasházakat huztak/nak fel. És egy csomo tele van 30-50Milkó/lakás (aztán azon a vagyonadó szerint meg csak 22milkót ér...na mindegy). A lényeg, hogy viszik mint a cukrot, mindig a legdrágábbat viszik elsőre, de annyi kecó épül, a filler utca egyik reszen regen volt 2 haz par lakóval, most 3 társasház vagy 50 lakással. Arra senki nem gondol a kerületben, hogy par év alatt a triplajara nőtt forgalom tovább fog növekedni, még lehetetlenebb helyzetetket teremtve...régebben nem engedték ennyire beépíteni a területeket, de a pénz nagyúr mostmár minden mehet.
Ezen a bkvse tud majd valtoztatni, csak egyre nagyobb lesz a forgalom, a tömeg-sűrűség, es egy amugy kellemes nyugodt városrészt teljesen szétbasznak.

belekotty 2010.01.21. 10:04:10

recandle "barátunk" ilyen leveleket küldöz.

tegnap Részletek Kevesebb részlet redcandle - köcsög
Címzett: belekotty@freemail.hu
Tárgy: köcsög
Dátum: 2010. január 20., szerda, 14:59:42

Faszszopó kurva anyád. Még egy beszólás és véged van anyáddal együtt.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.01.21. 10:06:02

@belekotty:

Min vagy meglepődve? Hát tegnap is látszott, hogy nem százas.

ebfül 2010.01.21. 10:12:57

Még annyit hozzátennék, hogy azért évente egyszer ezek a népek is átlépik a Dunát: amikor Pestre mennek az Operabálba. Hogy nem bírták a budai oldalra építeni az Operát!

Bellagio 2010.01.21. 11:08:14

@Nödön:

Azert gyakrabban jarunk operaba. Nomeg TGI Friday's sincs Budan :)

belekotty 2010.01.21. 11:15:37

@El Topo (Sgt. Elias): A családban van pár jogász. Ez veszélyes fenyegetés. Erősen fontolgatom hogy feljelentést teszek. Simán kideritik pontosan ki volt és nagyon megüti érte a bokáját. Nyugaton már gyakorlat hogy ilyenért a bíróság eltiltja az internet használatától, sőt van ahol még felfüggeszetett is kaphat - ha az első eset csak.
Ha nem, ülni fog.

Bellagio 2010.01.21. 11:25:51

@belekotty:

Le kell szarni, szanalmas kis gyoker. Ha akar johet velem is szorakozni, jol fog jarni...

Daniel Murphy 2010.01.21. 13:11:22

@Vágási Matyi: Jól látod a helyzet, hatalmas karikafülbevaló, prémes nyakú kabát, pulóver felett hordott csillogó öv, _egyik sem hiányozhat_ az újgazdag feleség ruhatárából.

Sztávrosz_ (törölt) 2010.01.21. 14:13:33

A hozzászólások számából azt látom hogy a burzsujok sokkal de sokkal sértődékenyebbek mint a köcsögÁJTÍsok :)

redcandle 2010.01.21. 14:57:52

@belekotty: szánalmas köcsög vagy.

S4mu3l 2010.01.21. 18:44:33

Turizmus-vendéglátás szak helyett kötelezően !!IBS!! vagy valami nemzetközi kapcsolatok / üzleti kommunikáció szak akárhol

Mitya Ivanov 2010.01.21. 19:30:12

@S4mu3l: nem akárhol, hanem valamelyik királyos főiskolán, az agygyengék pedig a fehérvári kodolányin

G_P 2010.01.21. 19:35:42

Igen durván fárasztó volt a kommenteket végigolvasni, de túl vagyok rajta. Néhány ferdítése ellenére én inkább egyetértek az írással, mint nem.

Nekem az nem tetszik, amikor egész Pestet egy kalap alá véve lecsórózzák, leparasztozzák. Tessék körbenézni 16-17-18. kerületekben is, sőt, Kispesten és Újpesten is vannak értelmiségiek, nem csak fent. Csak odafent nagyobb becsben vannak, a pestieknek meg mi jut? A szánalmas, előitéletes sztereotipiák, hogy ilyen csóró meg olyan bunkó. Mennyivel jobb egy szilikonmellű nákoló picsa a Rózsidombról?

nyanyus 2010.01.21. 22:07:37

@Grace Park: Miért olvasol számodra ilyen fárasztó dolgokat?
Én ide születtem,(XII.ker) ide születtek a gyerekeim, mert azt akartam, hogy ezt lássák, ami itt van és ezt a mentalitást kövessék. Egyiknek sincs pearsingje, sem tetkója, nem drogoznak, hanem hajtanak, mint állat. A fiam 3 utcával feljebb, a lányom 4 buszmegállóval lejjebb lakik. Ez nem véletlen!
Laktam én XIII. ker Árpád híd lakótelep 4 évig, majd II. kerületben egy évig, de amikor adódott egy lehetőség ideköltözni, hát azonnal éltem vele. A gyerekeim azt bizonyítják, hogy jót léptem. Egyébként baromira nem érdekel sem a XVI., sem a XVII, sem a XVIII. kerület. Hívjál sznobnak, de kiesik a látókörömből.

Mc_Fly 2010.01.21. 22:10:39

@nyanyus: anyáknapja!

Egy XVI. kerületi lakos, piersing nélkül

G_P 2010.01.21. 23:10:27

@nyanyus: a pearsing mit jelent? Éneklő körtét? És az összes pestinek testékszere van, vagy hogy is kell ezt most értenem?

G_P 2010.01.21. 23:11:14

@nyanyus: Ha akkora arc vagy, akkor biztosan tudsz angolul is, és azt is tudod, hogy piercingnek írják helyesen, vagy ez alól is felment a hegyi lét?

Mc_Fly 2010.01.21. 23:22:51

@Grace Park: biztos paranoid vagyok, de amikor néha szükségből át kell mennem arra az oldalra, szinte érzem a tekintetek mögött ezt a fennhéjázást.:D

Meg az elbaszott divatmajom úrifiúk a moszkván/móriczon, vagy a 61-esen, a kinézetükkel meg ahogy állnak, már azzal kiérdemelnek egy pofont. A posztban idézett beszélgetést nem számítva.. Nem mondom, hogy ellenszenvesebbek, mint a 6-oson a baross utcánál felszálló untermensch, ahol cigányhifin szól LL Juni, de nem is sokkal jobbak, hiába a nagyságrenddel jobb életszínvonal.

G_P 2010.01.21. 23:29:46

@Mc_Fly: Detto. Beteg népség, és egymást is checkolják, hogy van e krokodil, lovacska, gantpajzs a ruházaton, mert ha nincs, akkor baj van ám.

blur7 2010.01.22. 09:46:44

@Grace Park: Nagyon jól megfogalmaztál egy jelenséget. Tetszik. (Nem a jelenség.)

Zilius 2010.01.22. 11:20:37

Vicces a poszt, de azért a valóság nem ilyen. Két (vagy több) vonalat összekevert a szerző. Van 1-12 (esetleg)11 kerületi sokadik generációs értelmiségi család, ami opcionálisan lehet gazdad is, de nem feltétlen az (ilyenkor jön a képbe a multis dolog pl) meg van az újgazdad, de abból se a nagyon egyszerű - mert az nem az említett helyeken lakik. Utóbbi lelőhelye inkább a II.ker, hűvösvölgy, nagykovácsi, telki. De: szülőnek itt se feltétlenül kell iskolázatlannak lennie. mindkét 'típus' egyetemre megy tovább az esetek 90%-ban. típus1: elte/közgáz, típus2:közgáz/bgf - esetleg ibs, ávf.
szerintem.

nyanyus 2010.01.22. 13:54:11

@Grace Park: Most mit csináljak? Nem tudok angolul, mert az én időmben még a németet tudni volt kötelező.
Én már akkor a XII.kerülteben laktam, amikor még az ismerősök vasárnaponként hozzánk jártak "kirándulni". Amikor még az iskola mellett kukoricás volt és ha bármire szükségem volt, azért be kellett menni a "városba". Érdekes módon akkortáj a körúton, vagy belvárosban lakók közül senki sem lett volna hajlandó ideköltözni. Igaz, hogy nyaralni sem vittek nagyon kisgyerek koromban, mert hiszen ott volt a kert, meg a nagymama.Én tudom, hogy mit jelent egy gyereknek itt felnőni annak ellenére, hogy persze nagyot változott a világ. Létezik egy életfilozófia, ami mellett mindenki lerakhatja a voksát.
Hol szeretnél lakni? Egy 5 csillagos, pazar szálloda legszerényebb szobájában, vagy egy kissé lepattant szálloda legelegánsabb lakosztályában?
Én az elsőre szavazok!

Mc_Fly 2010.01.22. 17:27:25

@nyanyus: magyarázd már el kérlek, mi az az "életfilozófia", amitől a budai emberek többek pl. nálunk, XVI. kerületi lakosoknál? Nálunk is sok a polgári család, nemzeti értékrend dominál, C-kategóriás állampolgárok egyáltalán nincsenek, plusz a mátyásföldi villáknak nem kell szégyenkezniük a budai épületek mellett, sem szépségben, sem életkorban. Remélem, belegondolsz, amikor százezres tömegeket általánosítasz.

Erzsebet 2010.01.22. 17:37:48

Nekem Budán a XII. ker-ben a Denevér utcában éltek idős rokonaim. Komfort nélküli kis ház volt nagy kerttel. Villamos-és buszmegállótól távol. Háború előtt gazdálkodtak, utána pedig boltban dolgoztak.Ott is éltek egyszerű emberek.

nyanyus 2010.01.23. 12:06:25

@Mc_Fly: Itt semmiféle általánosításról nincs szó. Ezzel csak azt akarom mondani, hogy zömében ugyanolyan normális emberek laknak itt is, mint mondjuk bárhol másutt. Az, hogy ez az őslakosság felhigult az újgazdagokkal, vagy újonnan ideköltözőkkel az nem azt jelenti, hogy ezek a puccos kerületek csupa puccos és a postban említett egyedekből állnak.
Az meg, hogy Te C kategóriséának vallod magadat, vagy a XVI. kerületet az azt jelenti, hogy kisebbségi komplexusod van. Ezt senki sem mondta, hanem saját magad állítod.
Az életfilozófia pedig azt jelenti, hogy pl. én és a családom nem lakik extra villában, hanem csak egy régi, de felújított ház 73 m2-es lakásában. Ez a dög elegáns szálloda legszerényebb lakosztálya. Ezért a lakásért ma biztosan kapnék másutt nagyobbat, szebbet. Én meg mégsem költözök. Én ehhez ragaszkodok ha már megvan. Ezt szoktam meg és nem a flanc és felvágás miatt.

Rahsid 2010.01.23. 15:35:48

@nyanyus: 73nm-es LAKÁSodra vered magad? Csak azért mert Budán van? Vicces kis álsznob vagy. :)

Mc_Fly 2010.01.23. 17:13:44

@nyanyus: Feladom, mivel látom, alapvető szövegértési gondokkal küzd.
Ezt írja:
"Az meg, hogy Te C kategóriséának vallod magadat, vagy a XVI. kerületet az azt jelenti, hogy kisebbségi komplexusod van."

Én a hozzászólásomban azt állítottam szó szerint, hogy "nálunk .. C-kategóriás állampolgárok egyáltalán nincsenek". Ebből ön azt szűri le, hogy nekem kisebbségi komplexusom van. A mondatom, bár nem politikailag korrekt, azt jelenti, hogy nem élnek nálunk a belső kerületekben igencsak nagyszámú, cigány életmódot követő emberek. Gratulálok, hogy nyilvánosan mutatta be, hogy milyen egy mellét verő budai ember. Persze nyilván nem mind ilyen, nem szabad általánosítani:)

Nyelvész Józsi · http://szleng.blog.hu/ 2010.01.23. 22:51:38

Ez a redcandle gyerek ki lett moderálva. Hamarabb kellett volna kibasznunk. Írhatja a fenyegető mailt, várom. :D

nyanyus 2010.01.24. 01:38:36

@Mc_Fly: Semmivel sem küzdök, főleg szövegértési gondokkal. Vajon ki állította, hogy a XVI. kerben C kategóriás állampolgárok nincsenek. És ki állította, hogy vannak? Mondjuk az én fejemben ez a szortirozás meg sem fodult. Nem verem a mellem, csak egyszerűen itt lakom, itt maradok és itt érzem jól magam. Aki Pécelen ézri jól magát, az miért nem zavar téged? Itt nőttem fel és valószinűleg itt is fogok meghalni. És?

nyanyus 2010.01.24. 01:39:22

@boO.2.0: Te szegény kis szerencsétlen. Ha egész életedben összerakod, amid van, akkor sem jutsz idáig!

steleto 2010.01.24. 02:08:19

Sziasztok!

XI. ker-i vagyok (értelmiségi szülők szegény gyerkőce), II. ker-be jártam elitgimibe. Az osztálytársaim kétharmada ilyen volt. Nem is értettem, hogy egyiket másikat hogy vehették fel.. Én nagyon röhögtem az egészen, mert eszembe jutott az az 5 év, amit ott töltöttem! Pár dologtól eltekintve, hihetetlen találó volt! Jó ég! Ha ők is olvasnák vérig sértődnek vagy azt mondanák: leszarom, ki ez a paraszt, aki ezt írta?!

Gratu!

medvedr 2010.01.24. 15:11:01

Ilyen budai bennszülött vagyok a XII. ker. -ből. Itt születtem (még a kórház is itt volt), itt jártam ált. suliba, a középiskolás éveimet töltötem vidéken, meg egyetem után 7 évet, a többit a XII. ker.-ben. Még a családi temetkezés is kerületen belül van megoldva-ez is nagy sznobéria tárgya bír lenni. Korom miatt a posztban említett ifjú garnitúrát nem láttam. (Csak egyes egyedeit látom időnként lógni a plázákban. ) Szerintem sokkal inkább értelmiségi és ősbudai a hegyvidék, de lehet hogy tévedek. A jellemző figurák inkább a második kerületben lehetnek, itt kevesebbet látok, de kétségtelenül vannak. Az építészetről írt toposzok se igen jellemzőek, műkő szobrok, delfines szökőkút, kimaradtam valamiből. A poszt szerintem egy kis frusztrációt is kiír a szerzőből, csak az nem látszik, hogy az frusztrálja-e hogy nem ott lakik, vagy az általa megfigyelt tényleg köcsög viselkedésű egyedek okozták-é ezt.

medvedr 2010.01.24. 15:20:12

Of kórsz egy kissé prolinak és zsúfoltnak látom Pestet és szeretek itt lakni.

ellenszenvesfigura 2010.01.24. 17:07:57

mondjátok már meg, mit jelent az, hogy "proli"? aki harcolt a nagy októberi szocialista forradalomban?
aki vasgyárban dolgozik? aki panelban lakik? aki tesco burgonyapelyhet eszik? aki kevesebbet keres havi 200-nál? vagy?

G_P 2010.01.24. 17:30:47

@medvedr: jah, proli pl Stefánia út

Celtic 2010.01.26. 19:23:22

Megjegyeznem, ez nekem nem vag ossze:
"Nagykörútról ne kerüljön ki, sőt, lehetőleg Pestre se kelljen átmennie" Ez kb. a festoi Martirok utja (leanykori neven Margit krt), ott meg benzingozon mas nem nagyon van.

"egy kör a Mammut előtt parkoló Hummer limuzinok egyikén (minél több kereke van, annál menőbb); a kis ribancok erre az értékrendjükben magasztosnak számító eseményre még inkább kicsípik magukat. Pár pohár pezsgő után artikulálatlan üvöltéssel hajolnak ki a tetőablakon, szívgörcsöt hozva ezzel az Andrássy út járókelőire."

Ez a ketto sem egeszen ugyanott van.

Nem kotozkodni akartam, tetszett a post, de ez olyan furcsa.

Vágási Matyi 2010.02.28. 10:51:10

Nagyon páwák is a fiatalok.
B verzió: PÁWA, azaz Pólus Árkád Westend Aréna.

Persze mindez myvip-en képfeliratként, vagy a profiloldalon.

nahátnahátnahát 2010.02.28. 22:20:00

@vészmadár (pica pica): Isten jelenlegi és minden korábbi ismeretünk szerint: VAN. Ha nem lenne emberfeletti hatalom, nem lenne se világegyetem, se föld, se semmi. De olyan nincs. Szóval van. Hogy tőled fényévekre? Csak a te hibád. kis butus.

gabcigirl 2010.04.03. 22:25:37

Kicsit általánosít a poszt. Én ismerek olyan értelmiségi családfőt, aki Újpesten lakik, jelenleg nagyobb panelban, közben 2 milkát simán hazavisz havonta.(Szóval az újpesti mivoltnak nincs köze a prolisághoz egyáltalán.)

A panel oka: sokgyerekes család, három gyerek már felnőtt és apa mindgyiknek lazán vett saját lakásokat hitel nélkül. A szülőknek így egyelőre kompromisszumként lett a panel mert nem akarták eladni a sokszintes vidéki vityillójukat.

igorka10 2010.07.12. 18:47:44

Sziasztok, hű olvasója vagyok a blognak, mindíg nagyon tetszenek a postok (kommentek kevésbé :)! Én valahogy mindíg próbálom objektíven olvasni bármely cikket/postot, mert ezt (szerintem) CSAK így lehet élvezni a szó szoros értelmében. Egyetértek a budai sznobizmussal/újgazdag szülők csemetéinek nagyképűségével, mert benne élek. Agglomerációban lakom Buda mellett: Budaörsön, és tanulni és a délutáni időmet tölteni egyaránt Budára járok, szórakozás téren viszont Pestet preferálom jobban, és észrevehető mindenképp a leírtak valóságtartalma csak itt túlzásokkal van tarkítva de teljesen jelenvan (saját tapasztalat szerint). Engem viszont egy valami zavar: engem levidékiez kb 10ből 9 budapesti (igen budai és pesti egyaránt ezt így értettem)..., pedig a város ahol élek Buda közvetlen szomszédságában található kisvárosi légkörben, a Móricz/Moszkva tér 30-40perc BKV-val, autóval forgalomtól függően 15-50perc!

DinnyeTM 2011.02.07. 08:11:45

"setleg részeg sztorikat emlegetnek fel" - de most komolyan, ki az aki nem? :D
süti beállítások módosítása