10 éves a Modoros! Jubileumi, betiltott exclusive interview Tibyékkel

2018/10/29. - írta: Modor Tibi

Szermusztok! Blogger-szerkesztő haverünk úgy egy éve keresett meg bennünket, hogy az egyik legnagyobb magyar internetes újság számára (nincs másik) van-e kedvünk nyilatkozni a régi szép időkről, meg hogy úgy mi van velünk.

Volt - bár Józsi lusta, és annyira boldog és sikeres, hogy nincs ideje ilyeneket írogatni - a helyét azért tisztelettudóan fenntartom a cikkben. A legnagyobb magyar internetes újság sajnos nem találta válaszaimat közlésre méltónak, de ide még jó lesz. A többit ld. alul:

 

1. Melyiket tartod a legmenőbb évnek a magyar blogszcénában (ha így kapásból nem tudod belőni, körülbelül is okés, pl 2009-2010 körül, Józsi meg ugye 2006-tól tolta, legalábbis a blog.hu-s infók szerint) és a saját blogolásod fénypontjának, ha a kettő nem fedi egymást.

● MT: 2008-2010, ami minket illet - egymás után két Goldenblog; meg persze izomtibi, Tarda, ÁSÉS. természetesen valójában mostanára lett igazán _menő_ a blogolás, vlogolás - olyan eredményeket produkálnak az újak olyan dimenziókban, hogy közünk nincs hozzá. Az más kérdés, hogy önálló tartalom általában 0 (kivéve a Tékasztorit, de annak se vagyok olvasója sajnos, pedig biztos kiváló), de csinálják felőlem nyugodtan.

● NyJ:

2. A legbetegebb kommentelők? (esetleg betegkomment-idézettel fűszerezve, nem muszáj szó szerint)

● MT: Styxx. Úgy emlékszem, tőle jött az a leírt jelenet, hogy az önimádat csimborasszója az, hogy felveszi videóra, ahogy saját magát leszopja, majd kiveri rá. De hülye vendégposztokban is jeleskedett: valami modoros öngyilkos terroristával viccelődött, amin aztán elkezdett írogatni nekem egy magyar (?) muszlim (?) csaj (? - aki szerintem megint csak Styxx volt álnéven, de mindegy is). A másik Frengi volt, aki bármelyik poszthoz képes volt valami oda nem feltétlenül illeszkedő saját történetet is beírni.

3. A legjobb fej kommentelők? (szintén)

● MT : scsaba1, TradeMark, raoul duke, Urban Gorilla, Blassius. Biztos volt közöttük kishölgy is.

4. A legfaszább posztjaitok (max 3-4)

● MT: Lakótelepi asszociációkGengszterváltás, A trollok életre keltek, Neked mi a szegénység?, A párhuzamos társadalom.

5. A legjobban félreértett posztjaitok?

● MT: egy idő után az volt a jó poszt, amit minél többen értettek félre: először a Bezzeg… címűben próbáltam ki a blogokon, fórumokban (akkor még nem volt tényező a Facebook) a kb. álposztgyártást, hogy minél több hülyét vonzzunk be. Ezzel együtt A kutyás, nőietlen nő c. kavarta a legnagyobb vihart. Valamiért magára vette a szerencsétlen deményes csaj (holott egy tök másik, ám ezek szerint ugyanilyen régi ismerősömről írtam, sose hallottam róla korábban szerencsére): írt egy ellenposztot az x tízezer olvasójának hótt megsértődve, és ezek után jöttek a halálos fenyegetések az állatbarát, ám embert gyilkolni kívánó kishölgyektől, hogy a román Modor Tibinek kicsi a fasza, mert nincs kutyája, és ki akarja irtani a kutyákat amúgy is. Ja, és küldözgettek magukról képeket, hogy ezt nézd meg, te majom, imádom a kutyákat, és mégis milyen szép és nőies vagyok. A legjobb kommenteket össze is gyűjtöttem utána (2 posztra bőven elég volt).


6. Kapcsolattartás más bloggerekkel (spanoskodás, bulizás, lagzis meghívás stb.) kik az összejáró (v. összejárt) Hungarian Sztárblogger elit?

● MT: igen, igen és igen. A mai napig napi BARÁTI kapcsolatban vagyok velük: nathanp, izomtibi, nosferato - ill. persze a Gyűlölt ellenségeink-legénység, kiegészülve két legkedvesebb olvasónkkal (raoul duke és TradeMark), és hácséval is megnéztünk már 1-2 kocsmát. Ja, és a zseniális Urban Gorilla, A Negatív Sznobizmus felfedezője, kutatója, leképezője, formába öntője - őt egyébként még 2000 tájékán kezdtem el csodálva követni az indexes polfórumon, annyira zseniálisan szopatta a népet (akkor még nem létezett a “trollkodás” kifejezés).

7. Milyen kereskedelmi megkeresések voltak, a legbénábbtól a legkomolyabbakig, és minek tettetek eleget?

● MT: ha kiveszem belőle a negatív ajánlásokat (kb.: ne haverkodj a gyűlöltellenségesekkel, és akkor gazdaggá teszlek), nagyon komoly nem volt. A UNIT Magazinban viszont több írásom is megjelent, Józsi is segített összehozni egy Samsung-tablet-kampányt, majd a Senior-Méta gyártó-forgalmazóival dolgoztunk együtt párszor - rájuk ma is nagyon szívesen emlékszem vissza.

Elnézve, hogy az általam kifejezetten nem csodált Tibi atya, Trollfoci meg hasonlók mekkora és milyen közönséget vonzanak, talán nem is baj, hogy nem ebből élünk.

8. Milyen nonprofit megkeresések voltak, a legbénábbtól a legcukibbakig (pl disznóvágás megnyitó), és minek tettetek eleget?

● MT : más bloggereknek segítettünk elindulni, legalábbis próbálkoztunk reklámozni őket - ezt leszámítva nekem nem ugrik be semmi. 0rbánt se nagyon buktattunk.

9. Nyelvész Józsinak főképp: az a bizonyos opera, kb meddig pörgött, kb hány nézője volt

10. A kedvenc szavatok, szófordulat stb. amit vagy ti kreáltatok, vagy ti gyűjtöttetek és többé-kevésbé megragadt a köznyelvben? (vagy akár nem, de nektek nagy lieblingetek)

● MT: Józsin keresztül jó sok. Én személyesen semmit nem találtam ki, csak jókor loptam és tettem közzé (vagy adtam tovább Józsinak). Berománul, kicsattint, prátol, stricirokokó, tereza.

11. A könyv kb milyen példányszámban fogyott? Üzletileg mennyi értelme volt?

12. Modoros könyvötlet felmerült? Esetleg lesz? (bocsesz, ha már volt is, cs. lemaradtam).

● MT: igen, de mégsem. Nincs annyi ember, aki elolvassa ezt a sok szemetet, amit ont magából a sok közlési kényszeres. Persze az enyém jobb lenne, majd talán ha öregebb leszek - és akkor is valami ifjúságit írnék, mint pl. Csukás István a Vakáció a halott utcában címűt. Benedek Szabolcs is írt egyet mostanában, A kvarcóra hét dallama címmel, na egy ilyen egyszer szóba jöhet - de hogy muszáj-e papírra, arról nem vagyok meggyőzve. Maradjanak a fák a Rómain!

13. Egyéb merchandise? Kereskedelmi tevékenység (ha jól emlékszem a modoroson voltak pólóhirdetések, talán Meta, szóval ilyesmi)

● MT : itt Józsi lesz a kulcsember, nálam ezeken kívül tényleg csak próbálkozások voltak. Arra viszont élesem emlékszem, amikor Józsi odaát ötletelt az olvasókkal, hogy póló vagy bögre kéne-e olcsón, és akkor az egyik kedves rajongója felajánlotta neki, hogy a bögrét nyugodtan húzhatja a faszára.

14. Effektív mennyi közvetlen bevételt hozott a blogolás?

● MT: nekem a válság legsötétebb évei alatt (2011 előtt, régen minden jobb volt) annyi zsebpénzt termelt (adtunk számlát, de frankón!), hogy ne kopogtasson a végrehajtó, úgyhogy köszönöm mindenkinek, aki anno megkeresett ilyesmivel.

15. És mennyi közvetettet? Már ha? Pl. segített-e hozzá álláshoz, h: „Hú, Q jó a blogod! Azt te csinálod?” Párkapcsolathoz stb.

● MT: chi trova un amico, trova un tesoro; illetve rajtam kívül szerintem a legtöbb szerzőtársam hatalmasakat élvezkedett is a blognak köszönhetően. Álláshoz nem segített hozzá, mert a megélhetési bloggerséget nem tartom sokra - igyekeztem hobbiszinten megtartani (sikerült), a nőket meg a való életben összeszedni (sikerült). Ráadásul ez a fajta blogolás se a kishölgyeményeknél, se a versenyszférás munkaadóknál nem feltétlenül jó referencia.

De ki tudja, egyszer akár lehetnék DJ Tibor Modor coach Photography is...

16. A legintenzívebb szakaszban napi szinten mennyi időt bíbelődtetek blogolással?

● MT : 2-3-4 órát biztos.

17. Az Index blogketrec mennyiben volt áldás és mennyiben átok?

● MT: csakis áldás volt, és abból is a régi, klasszikus oldalsó ketrec. Ez a mai ketrec olvasottság szempontjából ma már szar, bezzeg régen. Az Index-címlapos posztok nélkül, főleg a Facebook előtti világban én semmire se vittem volna, ez egészen biztos.

18. Modor: szerinted, te még meddig tolod? A csúcsidőszakon mennyi volt az állandó olvasós és mennyi most? Nyelvész: Nálad ua, értelemszerűen a most kivételével.

● MT: szerintem örökké, csak Pom-Pomként mindig más gúnyában, más témában, máshogy. Oldalletöltést tekintve a Google Analyticsben jobb időkben havi 200-300 ezer, mostanában 20-30 ezer jön össze - bár nem is posztolok. Lehet, hogy írni kéne?

19. Legnagyobb olvasottságú posztok? Összesen mennyi oldalletöltés máig? (2017. okt.)

● MT:

Hogyan fogjunk magunknak gazdag pasit? (62e)

Most szopsz vagy szopatsz? (55e)

Lakótelepi MILF-vadászok (51e)

Az expasim (48e)

Modoros becenevek (46e)

BKV-hajójárat: az ország szégyene (44e)

Az őszinte állásinterjú (42e)

Minden nő kurva (40e)

Fegyencedzés vs. testépítés (40e)

 

...szóval a népet továbbra is leginkább a társas kapcsolatok és a _sex_ izgatják igazán, ez jó hír. Sajnos a mélyebb mondanivalójú tartalmakat inkább lefossák, de ez nem meglepő. 2008-tól eddig 14,5 millió oldalletöltés jött össze.

20. Józsi: te teljesen lekattantál a blogolásról? Ha igen, mikortól és miért?

21. Hogyan ismertetnétek néhány mondatban a főtermék blogjaitokat (Tibi: Modoros, Józsi: szleng) azoknak az olvasóknak is, akiknek gőzük sincs róla, hogy mi a pöcsöm ez az egész?

● MT: Jó nagyokat kívánok! Mi a nagy harci helyzet? Mi blogolunk sokmindenről, farmermellényben. Témáink: modorosság és különféle nyelvi bravúrok, mesterkéltség, helyesírás, közhelyek, tipizálás, a társadalom és kasztjai.

21+1 (A LEGFONTOSABB) Mi az a kérdés, amit ez a faszszopó falusi víziló nem tett fel, pedig a legelnökibb és arra értelemszerűen a válasz.

● MT: kedves tőled - kösz, jól vagyok. Sokat dolgoztam és tanultam azóta, a legtöbb társadalmi elvárásnak megfelelek, sőt, talán túl is teljesítem: papírok, címek, családi állapot, anyagi helyzet.

Az élet minden területén sikeresnek és szerencsésnek mondhatom magam, úgyhogy igyekszem minden pillanatot megbecsülni és kiélvezni. Sokminden változott: vicces visszaolvasni a régi matulás cikkeket (Magyar ember vs szlovák ember; Ablak-zsidó), azokat összevetni a 444-es moralizálásokkal (ugyanazok a szerzők) - de úgy összességében ma már én se nagyon mernék viccelni akármivel, mert a toleránsok tuti halálba hajszolnának meg lecsukatnának. Mondanom se kell, hogy a viberes-instás-vlogos világ az új hőseivel számomra már egy párhuzamos társadalom, nem is érdekelnek.

Jótanácsom mindenkinek: igenis nőjetek fel, és kezdjetek el élni! Hogy legyen mit mesélni ; - )

21 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Krisi 2018.10.29. 23:10:15

A legjobb az nyilván a kutyás nőietlen nő volt a kommentek miatt, komolyan mondom azóta máshogy tekintek a kutyás nőkre (lehet ezért vagyok modoros szingli? Kituggya)
A személyes abszolút kedvenc viszont a horgászos összefoglaló, illetve a biciklifutár aspiráns. Asszem mindkettő vendégposzt szóval bocs modor tibi :(
Bár ha úgy vesszük ez dicséret mert a tanítványok túlnőték a mestert
Hogy elment ez a tizen sok év, erre ugye szintén van valami modorosság hogy a kora-30asok nosztalgiáznak.
Az élet egy nagy modorosság

Szigi. · http://depechemode.blog.hu 2018.10.29. 23:39:30

Az van, hogy óriásiak vagytok, köszönünk mindent.

2018.10.30. 04:25:09

Pár évet kihagytam, de ezért érdemes volt rákeresni.

Burgermeister 2018.10.30. 10:55:20

Fasza ez mmind.Olvasom ujra oket.

papierusz 2018.10.30. 11:01:29

@Krisi: Most szegény Boggiee, vagy hogy írják futott rá a rollerre a kutyájával együtt. RIP Palkó, halál a kutyatartó kutyásokra!

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2018.10.30. 12:29:23

Hát gratula, meg még tízszer ennyit éljetek, és sose legyen férgetek!

Mindig csodálkoztam, hogy mennyi hozzászóló volt/van, aki képtelen felfogni a blog lényegét, még akkor is, amikor az arcába tolja mindenki azt. Rossz lehet humorérzék nélkül élni...

Mitya Ivanov 2018.10.30. 14:14:36

ez a blog még létezik?

2018.10.30. 14:26:54

A Tarda fenomenális, a modoros elég szar volt.

ADIZS 2018.10.30. 14:36:38

Szellemi apuskáim vagytok, gondolkodásom legnagyobb formálói! Örök hála!

kukasmacska 2018.10.30. 15:34:01

Jó időnként újraolvasni a klasszikusokat (ingyenélő, kutyás nő, stb) de kell(ene) friss anyag is.

Donat Ella 2018.10.30. 17:45:09

A legjobb fej kommentelők listáján szerintem Brother Love is helyet kaphatott volna.

blur7 2018.10.30. 18:05:15

A Modorosblog indulásának napjaiban fejeztem be második szakdolgozatomat. A blog még nem hathatott rá, mivel csak 2009. januárjától olvasom. Úgy gondolom, hogy azért még talán Modor Tibi is tudná értékelni a fáradozásaimat azon a téren, hogy ne tegyem tele tudományosság látszatát keltő kifejezésekkel. Ab ovo úgy írtam, hogy később ne kelljen disztingválnom, esetleg expressis verbis felhívni a kedves olvasó figyelmét olyan momentumokra, amelyek ex cathedra megnyilvánulásként hathatnak, akár de lege lata, akár de lege ferenda.

Mondom: ezt akkor még nem a blog hatására tettem, de az elmúlt tíz év megerősített abban, hogy jó volt az irány. Azért kerültem ezeket a kifejezéseket, mert a megelőző tíz évben egyetemi hallgatóként tömegével találkoztam ezekkel mindenféle könyvekben meg előadásokon. Éreztem azt, hogy valami baj van ezekkel, de nem tudtam még megfogalmazni, mi a is a jelenség neve. A blog nevében benne van a válasz.

Azt azért hozzá kell tennem, hogy a "szofsztikáltabb" kifejezést benne hagytam, úgy gondoltam, ennyit még én is megengedhetek magamnak. Talán még Modor Tibi is megbocsájtotta volna nekem ezt a kis eltévelyedést.

Burgermeister 2018.10.30. 18:26:39

Hatalmasok vagytok, miért nincsennek ujabb bejegyzések? Hébehóba idézek tőletek és aki hallja fogja a hasát, beszabehu, ilyenkor isten vagyok és szopkodják a brét.

Jóléti Dán Kekszesdoboz 2018.11.06. 20:58:53

Kiégtem Tibi! Ti vagytok a világ legjobb bloggerei GEC!

Jóléti Dán Kekszesdoboz 2018.12.09. 18:21:20

Annegreta Sauerkrauterbratwurst Krankenhauser

Cave Nick 2019.01.06. 20:20:28

@Jóléti Dán Kekszesdoboz: Ha veszek egy elektromos autót, szerinted a mostani árakon KIJÖN A MATEK?

Brother Love (törölt) 2019.01.08. 16:01:53

@Donat Ella: Szerintem is.

Jóléti Dán Kekszesdoboz 2019.01.19. 16:17:38

Meghalt Boo, a világ legcukibb Facebook-sztár kutyája !
süti beállítások módosítása