Olvasói rovat - Az Ausztriába ingázó

2011/01/20. - írta: Modor Tibi

Grüß Gott Tibi!

A Modoros emigráns, a Költségkímélés, a Servus aus München, és a Brüsszeli magyar posztokon felbuzdulva vettem a fáradságot és bemutatom a T. Olvasóknak a magyar nép naponta, a sógorokhoz ingázó rétegét. Lehet, hogy nem visít nagyon a modor-radar, de ennek ellenére igen is egy létező jelenség, amit érdemes, sőt ki is kell tárgyalni!

Üdv, Kacagó Gerle


 

Az ingázó

Bár sokan habzó szájjal üvöltik a Vesszen Trianont - azonban itt, a nyugati határszélen sok honfitársunk rendkívül örül az elkobzott területeknek. Nem Erdély, nem a Felvidék, s nem a Székelyföld, hanem a nyugati szomszédunk által birtokolt rész az elcsatolt területeink celebje. Kismarton, Nagymarton, Felsőpulya, Alsópulya, de akár elmehetünk a császárváros Bécsig is. A mai magyar inkább oda vágyik.

Miért is?

Ma Magyarország nyugati feléről több mint 15 000 ember ingázik naponta Ausztriába, hogy ott keresse meg a mindennapi betevőjét. Természetesen euróban. Az átlagos fizetés a magyar bér háromszorosa, és nem kell lemondani a mindennapos zsíros kenyérről, Túró Rudiról, szalámiról, és a hűsítő magyar fröccsről. Ami azért sokat számít, olvasva a Modorosblog korábbi bejegyzéseit a kitántorgottakról.

A korai kelés, a sok munka és a kései hazaérkezés ellenére az Ingázó elégedett, és büszkén mutogatja a modoröltönyét a honfitársainak, hiszen ő mégis csak európai figura, nem pedig egy Kató néni Balogunyomból.

Az ingázó tápláléklánc tetején az ingázó irodista áll. Ő természetesen nem autóval közlekedik, mivel a vonat gyorsabb, nincsen dugó, és környezetbarát is. Az sem mellékes, hogy kicsapva a notebookot lehet dolgozni, így az Ingázó értékes munkaidőt könyvelhet el Bécsújhely és Bécs között - miközben robog alatta a vonat.

Ennek ellenére úgy érzi, hogy este rendkívül jól esik befutni a magyar peronra, magyar levegőt szívni, magyar földön járni, valamint magyar ételt enni (amit természetesen a neje a Spúrban vásárolt), a maradékot pedig odaadni a kis Frakknak. A mélymagyar típus ráadásul kirak egy kicsi Nagymagyarország-kitűzőt a gallérjára is. Szolídan, jelzésértékűen, hogy azért régen nem volt mindig így, és valójában még ma is így van, és az osztrákok fognak majd egyszer nekünk csicskulni.

„Ó Ferikém! Ha nekem már több napot kell ezeknél a mocskos labancoknál töltenem, akkor egyenesen rosszul vagyok. Nem elég, hogy a suttyó sógorok közé kell járnom nap, mint nap, de tele van az a város mindenféle bantu meg thai menekülttel is.”

Jellegzetes ingázó típus a diák, az egyetemista. Szegényeknek megvan a saját egójuk, hogy ők nem holmi szar magyar középiskolába, egyetemre járnak, hanem kijárnak az osztrákokhoz. Azért lehet rossz nekik, mert a magyarhonban tanuló ismerőseik utálják őket, mert vérbeli pojácák, az osztrákok meg ugye azért rühellik őket, mert magyarok. Ezért fel lehet őket ismerni a vonaton, hogy egy kupacban ülnek és májerkodnak egymásnak egy Ájfón néggyel, vagy egy Ájpaddal (hoppácska, a szerkesztőnek itt megint csak a Samsung Galaxy Tab jut az eszébe). Aztán este hétkor hazaesnek, irány az edzés, utána egy kis Matheübung, majd pedig fekvés, mert másnap korán kelés. Igen, de legalább megtanulnak németül. Meg kell azonban jegyezni, hogy a legtöbbjük már a felső tagozatot is Ausztriában járta ki, ezért vicces, hogy 22 évesen a magyar szókincsük egy kicsit tinédzseres:

„Figyuzzatok skacok, holnap dogát fogunk ám írni!” (az egyetemen nincsen doga, az a tollbamondással együtt elveszett valamikor a János vitéz körül, bár már lehet azt sem tanulták)

„Szega, itt állok az osztrák Bzmoton. Az osztrák MÁV csak egy kocsit küldött. No, mindegy. Este egy sör? A Matthias is átugrik.”

Apropó Matthias. Érdemes megemlíteni az inverz ingázás jelentőségét is. Megfáradt osztrák munkások felugranak egy vonatra, átjönnek Magyarba, és bevágnak egy-két sört, szívják az aranymalbit (persze töredék áron) majd enyhén imbolyogva felszállnak a Regionalexpressükre, és hazazötyögnek (inkább suhannak). A szolgáltatásokért átugró sógorok pedig akár egy külön poszt is lehetne.

Azonban az ingázók legnépesebb táborát természetesen a szakmunkások, valamint a segédmunkások teszik ki. Akinek van esze meg egy parányi nyelvtudása, és nem keveri a fánglit a vinkivel, már régen egy osztrák GmbH alkalmazottja. Természetesen sokat dolgozik, mert megfizetik. Kinn jó munkaerő a magyar. Régebben, mikor még volt ellenőrzés a határon, érdekes volt, hogy tömött Lada szamarákkal az emberek mindig bevásárolni mentek reggel hatkor. Akkor azért még ment ám a fosás a Stempeltől :)

-Lujó bazmeg, óvatosan azzal az asztallal. Itt, inkább ejtsd a lábadra, mint kárt tegyél valamiben. Itt minden kurva drága. Nincsen otthon gasztroforradalom. Én Bécsújhelyen dolgozok, de a Naschmarkton vásárolok. Ja, és a tulaj megbízik bennem. Te, nem kérsz bárányhúst? Tudok szerezni.

-Ne is mondd! A Loft Frici mondta, aki egy Fertő parti étteremben dolgozik, hogy tíz euróért adják a Pusztaschnitzelt. Tudod mi az, te? Sertésborda lecsóval. És viszik, mint a cukrot bazmeg. 

-Négykor kelek, ötkor a vonaton vagyok, estére érek haza. De tudod, a nagy lóvéért meg kell dolgozni.

-Jössz ünnepnap is? Az dupla pénz ám!!”

Szintén jelentős hányadot képvisel a takarítók kasztja is. A legjobb, mert nem nyolcórás munka, öt-hat euró óránként, abból pedig az ősanyák simán tudják fizetni a kis Petike különóráit, edzéseit, okostelefonjait. Jobb esetben a férj is kinn dolgozik, így az asszony csak besegít a költségekbe, meg hogy azért mégse unatkozzon, kijár heti kétszer egy idős nénihez rendet rakni.

A szezonmunkások száma szintén jelentős a szüret idején. Nem mintegy, hogy ötszáz forintot vagy öt eurót fizetnek egy órára a szőlőben…

Bár a jelentőségük csökkent, de azért még mindig látni göncösöket. Általában régi autóval (korábban Zsigulival, Wartburggal, mostanában tizenöt-húsz éves nyugati kombival) járják vidékeit lomizni, majd itthon eladják a kincseket. Általában viszik a bicikliket, illetve mindent, ami vas.

És még vannak a plazmázósok is. Ők azok, akik hetente egyszer-kétszer kijárnak egy osztrák kórházba megszűretni a vérüket, hogy kinyerjék belőle a vérplazmát. Kapnak érte pár eurót, és állítólag nem is veszélyes. Azért engem érdekelne, hogy akkor miért nem az osztrákokat csapolják meg? Aztán meg csodálkozunk, hogy fogy a magyar...

86 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Alkohol Kapitány 2011.01.20. 22:49:51

Első!
Egyébként jó, mindig szerettem a Bécses posztokat

Fagyees 2011.01.20. 22:54:43

plazmát adni úgy tudom tíznaponként lehet

Mitya Ivanov 2011.01.20. 23:05:19

plazmázósok? én azt hittem, hogy plzmatévékkel kereskednek.
Nem hallottam erről vérplazma biznicről, de elég fura.

Styxx 2011.01.20. 23:43:49

Kiváló, szinte közszolgálati poszt a Modoros Autonómia adón.

Judea · http://roleplay.blog.hu 2011.01.20. 23:53:09

Nekem is volt egy ismerősöm, tanári diplomával ment idénymunkázni. A jó ég tudja mit csinált, egyesek szerint az építőiparban nyomult. Gondolom keverte a betont meg ilyenek. Egyszer kaptam tőlük karácsonyra osztrák bort. Akkor még nem tudtuk, hogy ez mit jelent, de az arcunkra fagyott a mosoly mikor megkóstoltuk. :)
Ha kimentek, legyetek udvariasak és a pincébe ne menjetek le, ki tudja miket tartanak ott.

2011.01.21. 07:54:28

"Azért lehet rossz nekik, mert a magyarhonban tanuló ismerőseik utálják őket, ..."

Magyarhonban mindenki utál mindenkit, mert valami utálni valója mindenkin van.

@Judea: hagyd már ezt a tanári diplomát, a tanári diploma pont olyan mint a jogász diploma (szakvizsgázottak, kivételek), mindenre jó és nem jó semmire.

Nekem Magyar Bálint megszüntette a tantárgyam, máshoz nem értek (a másik diplomámhoz csak 4 félévet tudtam abszolválni, mert nem volt rá pénzem) hát nem fogok szégyneletemre a Dunának menni.

A poszt jól meg van írva, érdekes szegmense a magyar társadalomnak, ilyenek vagyunk, ezen még csak mosolyogni sem tudok.

2011.01.21. 08:05:56

@Mitya Ivanov: jó kis ájrót fizetnek érte, aki meg van szorulva kijár rendszeresen.

Unokahúgom Bécsben dolgozik, egyébként soproni, de vett inkább kinn egy lakást. Azt mondta nem feltétlen éri meg vonattal járni, aki tud parkolni annak az autó olcsóbb lehet.

El Topo (Sgt. Elias) 2011.01.21. 08:18:32

Érdekes, nekem meg a plazmázásról a plazmavágás jutott eszembe. Meresztettem a szemem. Nem is tudtam, hogy a fémfeldolgozás ennyire menő az _őrvidéken_.

migueldiez 2011.01.21. 08:28:14

Nagyon jó, igazi szatíra. Sajnos nincs személyes tapasztalatom, de valahogy annyira valószerűnek tűnik.
(Ez a belterjes haverkodás például megfigyelhető egyes buszjáratokon, amelyek a Hegyen közlekednek, volt is poszt erről itt egyszer.)

- SunDisc - 2011.01.21. 09:08:40

Ne hagyjuk ki a Sopronba ingázó fogfájós östrákokat sem.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.01.21. 09:19:24

Nekem az inverz ingázásról a következő sztori jut mindig eszembe: egyszer az öcsémmel Bécsben töltöttünk egy hétvégét, és szombat este bulizhatnékunk volt. Nekivágtunk hát a nagy bécsi éjszakának, de semmi érdekeset nem találtunk. Gondoltuk, megkérdezünk valami helyit, hova kell menni. Leszólítóttunk a Stefansdom-nál pár jókedvű fiatalt, hova szoktak menni, ha jó bulira vágynak. Mire szinte kórusban válaszoltak: Budapestre!

Judea · http://roleplay.blog.hu 2011.01.21. 09:28:28

@Frengi: Jó legközelebb agysebészt írok. :) Ettől még kontrasztos a dolog, ezerszer lerágott csont, hogy bizonyos diplomás rétegek, nem tudnak olyan megélhetést biztosítani ami az adott végzettségből jönne. Gondolom Németországból nem vándorolnak el ennyien az értelmiségiek?

Judea · http://roleplay.blog.hu 2011.01.21. 09:52:20

@Vérnyúl, Döme, Dagi, Fufu, avagy a Jó, a Rossz, és: Erről egy nemlétező, de a világ legrövidebb könyve jutott eszembe: A német humor ezer éve.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.01.21. 10:37:39

Igazából ez azért nem igazán tartozik a modorosság témakörébe, mert a felsorolt csoportok közül egyik sem általánosítható olyan értelemben, ahogy a posztoló teszi. Az első csoportra pl. a nagymagyarkodás kb. annyira jellemző, mint az egész társadalomra.

Az ingázó diákokra is marhaság ez az általánosítás, ilyen formában még nem találkoztam a típussal, mert több ilyet is ismerek, van olyan aki gyűlöli az osztrákokat, van olyan aki haverkodik osztrákokkal és magyarokkal is, nagy egója az ingázás miatt pedig egyiknek sincsen, hiszen nem ők találták ki, hogy már felsőben osztrák suliban tanuljanak, hanem a szüleik. Ami viszont lényeges, hogy sok esetben nagyon rosszul járnak ezzel, mert ahogy a posztíró is írja, elszigetelődhetnek itthon és kint is. De erre is tudnék ellenpéldákat mondani, mellesleg az osztrákok jellemzően nem szoktak negatívan hozzáállni a magyar diákokhoz.

Egyébként ha már ingázás, ennél van egy jóval modorosabb réteg, akik vásárolni járnak át Ausztriába, és nekik minden ott kezdődik, mert itthon csak szart lehet kapni. Nem, nem azokról beszélek, akik az akciókra ugranak, és így olcsóbban megússzák, mint itthon, hanem azokról akik kimondottan drága márkás cuccokért mennek. A poén, hogy én határszélen nőttem fel, és ezért azt hittem Parndorfba csak a határszélről járnak emberek, és azok is az akciók miatt, aztán kiderült hogy egyesek képesek Budapestről vagy még távolabbról odamenni vásárolni.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.01.21. 10:39:18

Egyébként a plazmázásból nem úgy kell megélni, hogy te magad szívatod a véred. Hanem buszos "utazást" kell szervezni. :-))

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.01.21. 10:41:31

@- SunDisc -:
Egyszer rendeltem valamit egy osztrák webshopban. A webshop tulaja írt nekem erre, hogy ha ok bedobja a postaládánkba a cuccot, és a fogorvosához vigyem a pénzt, és akkor nem kell szállítási meg átutalási díjat fizetnem.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2011.01.21. 11:03:35

Ausztriába ingázóknál, ott élőknél természetesen én is megfigyeltem ezt-azt :))

-Akik oda jártak sok-sok évig középiskolába, egyetemre, a mai napig sokszor úgy beszélnek németül, mintha magyar fonetikus átiratban olvasnák. Ennyire nehéz kimondani a "besszer" helyett azt, hogy "besza/bessza" az "ekelig" helyett azt, hogy "éklig/éklich"? Jó, tudom, Svájcban a "besszeR" is helyes lehet.

-A plazmázás helyett olyat ismerek, akin pénzért hajtanak végre gyógyszerkísérleteket, basszátok meg. Természetesen teljesen normális dolog ez, nincs benne semmi rossz, leginkább osztrákok vannak még ott rajta kívül!

-A Tschuschokat (jugók, albánok, stb.) meg a Piefkéket (németek) az asszimilánsabb fajta nagyon utálja - és amúgy az osztrákok is partnerek abban, hogy a magyarokat kevésbé utálják, így mindenki jól jár. Aki azt hinné, hogy az osztrákok utálnak minket, az téved. Ők ilyenek, ők alapból mindenkit gyűlölnek, a szomszéd népeik népszeriségi mutatójában amúgy a svájciak után jövünk rögtön, a németeket is megelőzve. Német ismerőseim szerint olyan, hogy "unhöflicher Österreicher" (udvariatlan osztrák) az felesleges szópárosítás, mint pl. a "schwarzer Neger" (fekete néger) vagy a "tote Leiche" (halott holttest). De ezt már meséltem egyszer, azt hiszem.

bajor gizella 2011.01.21. 11:22:00

megmondom mit kell tenni. kell egy bécsi lakcím, meg benyögöd hogy ápolod távoli rokonodat ingyen és bérmentve, és máris a világ egyik legjobb egészségügyi rendszerét élvezheted. Néha leruccanok masszíroztatni, Tradicional Chinesische Medizin, azaz TCM, jó a fogászat szar, meg külön van, de a többi nagyon ott van. Ha akarod áztathatsz, sőt egy ismerősöm eskü alatt vallotta hogy neki síbéretet is ingyen adott az orvos, mert hát nem volt elég sportlich az életmódja.
Ha má ott vagyok, megnézem ezt is. Olyan szép, hogy besírsz.
www.youtube.com/watch?v=GI3RlgNJRtA

bajor gizella 2011.01.21. 11:46:47

@altoid: Akkor tudom elképzelni hogy egy bécsi fiatal otthagyná a legzsiványabb bulikat, krudert meg dorfmeistert mondjuk ha teljesen retardált.
két alfaját tudom ennek elképzelni. Rjong a botafogóért, meg Paya Beáért, hát ebből látszik hogy a winerschnitzel még nem biztosíték a marginalizált csoportok kialakulásának megakadályozására. A másik súlyosabb tömörülés akik imádják a retrót, de nem úgy ahogy mi gondolnánk. Időutazóként vetik be magukat a 90-es évekbe ragadt "bulizz a város legnagyobb partiarcaival" morrison n az ixediken bulikba, ahol "belépés a hölgyeknek ingyenes, uraknak 1500HUF". Számukra a felhajtott nyakú ing, és a hegyesorrú cipő jelenti az örökké elbukott fiatalságot, amelyet csak nálunk kapnak vissza a welcome unicum next mellé. Addig a percig amíg szól a Kosheentől valami, és flitteres topokban táncolnak, csillámporral beszórtszemű lányok, baj nem lehet. Én azért örülök ha hazamennek.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.01.21. 11:56:26

@bajor gizella: A te esetedben soha nem tudom eldonteni, hogy most szivatsz, vagy komolyan beszélsz... :P

A sztori maga elég rég volt, lehet azota javultak a dolgok Wien-ben, de tény, hogy akkor végul egyetlen normalis helyet sem talaltunk.

@Modor Tibi: En eddig kizarolag Ausztriaban tapasztaltam, hogy utalnak/lenéznek azert mert magyar vagyok.

2011.01.21. 12:04:48

@altoid: én Rakúskoban kerülöm a városokat, kinn a friss levegőn nem találkoztam még lenézéssel, ott az egyenlőség jobban működik:)

GERI87 2011.01.21. 13:21:51

@altoid:

A magyar ember Ausztrián keresztül éri el az áhított nyugatot, így nem csoda ha kosz is marad utána..

Meg a magyar ember külföldön amúgy is hatványozottan bunkó.
(nem jár annyi cigány külföldre hogy rájuk lehetne ezt kenni)
Legalábbis én eddig mindíg megbizonyosodtam erről...

Bárhová mész, ha obégató káromkodó bokorba hugyozó embert látsz az tuti magyar:)

Nincs is jobb mint örségváltáskor hangoskodni...magyarul szétosztani a fél világot...ez kuttyakötelességünk.

Pan Modry 2011.01.21. 13:36:58

@GERI87:

a hugyozasrol nem tudok, en ha latok vkit szandal-zokni komboban en arrol tudom hogy tuti magyarok...

Egyszer Niagara Falls Cityben voltam egy vendeglobe, rohogok a tagon amikor meglattam a feher Tennis zokni - barna szandal kombot, o meg odajon hogy ti is magyarok vagytok? Na, nalunk az egyik leanyzonak meg Budmil taskaja volt

2011.01.21. 13:37:52

@Modor Tibi: A magyarok mindig tudják, hogy kik utálnak kit, hogy hol utálják a magyarokat.

Valahogy én ezt sosem tapasztalom. Itt ezt a hülye román picsát azért nem kedvelem, mert állandóan kiabál, ott ül a konyhában és egésznap egy zoknit köt. A litván szobatárs éjjel 1-ig nyomta skypon, de a másik litván csajjal bagózás közben összehaverkodtunk. Most egy székelyudvarhelyi lánnyal ketten vagyunk magyarok, jól kijövünk, de a múltkor a két savanya magyar-magyarral csak éppen hogy.

Volt egy román ápoló csaj, egyfolytában szidta Romániát - mejegyzem amit mondott Magyaroszágról is el lehetett volna mondani - nem győztem mondogatni, hogy szép ország, az emberek kedvesek, vendégszeretőek. Én védtem a Román hazát. Mit lehet mondani az ilyen hülyének, hogy igaza van?

A lengyelekkel megvagyunk, bár sokan vannak, de a papirus (a cigi) összehozza az embereket.

Osztrákoknál még nem dolgoztam, de amennyit velük voltam nincsenek rossz tapasztalataim.

A bessert én is bessernek mondom, örülök hogy egyszer sikerült a tájszólásról leszoknom, nem tanulok meg még egyet.(szerintem németül sem fogok soha megtanulni: egyik betegen órákig kinylódott velem, hogy úgy modjam a R-t ahogy azt a Farkasházy mondja, nem ment, mondtam, hogy nálunk aki így ejti az r-t logppédushoz viszik, ezt én nem tudom megtanulni.)

Olyan ez az egész mint amikor egy zsákba belenyúlsz, és nem tudod hogy milyen alma kerül a kezedbe, ha három rohadt jön egymás után még nem következtetthetsz arra, hogy az egész zsák rohadt, csak rossz akadt a kezedbe, nem volt szerencsénd.

GERI87 2011.01.21. 13:55:28

@Andrejko:

Bizony-bizony az öltözködés se semmi...:)

Meg a járás is sokat elmondhat...pl apám ez alapján kiszúrja az amcsikat...mindig bejön neki.

Aztmondja ők valahogy magabiztosabban járnak...a magyar meg mint hangos de feszélyezett kakas az idegen baromfiudvarban.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.01.21. 14:17:33

@GERI87: Tudom hogy imádsz provokálni, de azt nem hiszem el, hogy ezt te mind komolyan gondolod. Vagy ha igen, ajánlom figyelmedbe az alábbi posztot:

modoros.blog.hu/2009/06/28/bezzeg_1

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2011.01.21. 14:36:48

@altoid: az osztrákok kb. úgy vannak velünk, mint mi az erdélyi magyarokkal. Sokaknak szegény rokon, másoknak lenézendő keleti valami.

@Frengi: az r nem ejtése a szó végén az nem tájszólás, hanem a hivatalos kiejtés (nem ejtés).

@GERI87: valaki bunkó, de valaki meg összehúzza magát, felveszi a legjobb ruháját és bocsánatot kér, amiért oda mert menni.

2011.01.21. 14:38:25

@Modor Tibi: a tiroli lenézi a bécsit, mindegyik lenézi a burgenlandit és mindhárom sajnálkozik a magyarokon.

2011.01.21. 14:42:21

@Hadrian77: persze 105 évvel ezelőttig, ameddig nem volt hegymászó- meg síturizmus addig a tiroli volt a legszegényebb az egész brancsból.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.01.21. 14:51:13

@Modor Tibi: En csak arra emlekszem, hogy anno 1988-ban, amikor egy alpesi falu panziojaban szalltunk meg, eltavolitottak a torulkozoket a szobankbol, hogy el ne lopjuk. Az etteremben latvanyosan minket szolgaltak ki utoljara, es kategorikusan megtiltottak, hogy az ocsemmel a kertben jatsszunk. Persze ugyanannyit fizettunk, mint az osztrak vendegek, akiknek meg kinyaltak a segget. Sehol Europaban nem tapasztaltam megcsak hasonlot sem. Azota a labancok, hogy ugy mondjam, nem a szivem csucskei.

Szanaszét Szolizott Szilikonos Szőke 2011.01.21. 15:05:33

@altoid: adj nekik most egy esélyt :) 88-ban más volt a világ, te is tudod, akkor még volt magyar ne lopj tábla is :( menj ki most, nem fognak utoljára kiszolgálni. Ingáztam én Budapest és Bécs között eleget, jó volt, mindenhol udvariasak és rendesek voltak velem és szerencsére már a fiatalok egy része beszél angolul is.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.01.21. 15:19:09

@Szanaszét Szolizott Szilikonos Szőke: Hat nem is tudom... Azota is voltam egyszer-ketszer (bar nem tul sokat) es nem sikerult megkedvelnem oket. Mondom ezt ugy, hogy Nemetorszagot peldaul nagyon szeretem, es nemetul is jol tudok...

Zorita 2011.01.21. 15:23:40

szeretem az osztrákokat, mindig el kell mesélnem, ha szóba kerülnek, hogy mindig megkönnyezem, amikor eszembe jut, hogy az uniós csatlakozásunk után nagy óriásplakátokon üdvözöltek minket az EU-ban. Olyan volt, mint egy nagy képeslap, rajt': Üdvözlünk az Európai Unióban, sógor!" - szipp...

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.01.21. 15:31:14

@Zorita: Hat ha ez igaz, akkor lehet hogy csak nekem volt pechem veluk. De vegulis mindegy, annyi mas szep hely van Europaban! :)

Styxx 2011.01.21. 15:34:52

@Modor Tibi:
"olyat ismerek, akin pénzért hajtanak végre gyógyszerkísérleteket,"
Londonban laktam (többek között) egy dél-afrikai meg egy namíbiai búrral.
Ők mondták, hogy faszájul lehet keresni pénzt "drug trial"-lal, érdekel-e? Én rendesen beparáztam, mert kb úgy értettem, hogy valami kábszeres büntetőperben kellene hamisan tanúskodni. Ők röhögtek, mert már nagyjából tudták, hogy nálam milyen nyelvi hibákra számíthatnak és elmagyarázták, hogy gyógyszer kísérletről lenne szó. De így sem érdekelt. Egyik bevállalta, mindig folyt az orra, és kapta a leveleket valami laborból: Mr. Werther Roentgen. Így hívták a fószert, elég ütős név.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.01.21. 15:38:35

@Styxx: Ha van egy folos vesed, tudok egy keszpenzes vevot!

2011.01.21. 18:46:11

Ezek a kedves sógorok levédették Sopron orra elől a Kékfrankos hazája mottót, mire Sopron levédette a Kékfrankos fővárosa szlogent:)

Aki szép beszédet akar hallani nézze a Bulle von Tölz sorozatot:)

2011.01.21. 18:49:30

Azért az is érdekes, hogy az osztrákok Hitlert németnek tartják, Beethowent pedig osztráknak.

GERI87 2011.01.21. 18:56:55

@altoid: @Modor Tibi:

Csoportos utazásokon vannak ilyen típusok..arra jellemző...persze ettől pl még nem mindenki olyan, de ilyen is van...:)

Gondolom ez is kialakít rólunk egy képet.

Ha egyedül mész külföldre az más...

"1988-ban, amikor egy alpesi falu panziojaban szalltunk meg,....."

Látod, ez is kialakult valami végett...van alapja a zokni-szandálos magyar túrista jelenségnek:)

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.01.21. 19:43:03

@GERI87: "Látod, ez is kialakult valami végett" - ja, ostoba, szűklátókörű előítéletnek hívják az ilyesmit. Egyébként nagyon jellemző, hogy minél kisebbségi komplexusosabb egy nép, annál inkább szereti lenézni azt, aki még nála is kisebb és csóróbb. Lásd pl. amikor a magyarok leszólják a harmadik világot olyan hangnemben, amit egy nyugati nemigen engedne meg magának. :P

GERI87 2011.01.21. 19:51:01

@altoid:

Nem vitatkozom veled, én ilyennel hogy hátrányom lett volna még találkoztam sehol...
De az említett típusokkal igen:)

Áhá...csak nem a "mindenafrikaiszalacsiszinten van" okfejtésemre próbálsz utalni?:D
Mondjuk ez így sarkított ám:D

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.01.21. 19:58:10

@bajor gizella: buliban csend legyen és pálnika. a többi...az ilyen ugribugri.

fzoli415 2011.01.21. 19:59:32

@Andrejko: a szandálzokni viseletét jó érzékkel mellőztem (a tennis zokni mindig bordás szárú, piros-kék csíkos!). De tény, hogy önkéntelenül én is klasszikus Budmil hátizsákkal szerepeltem a messzi usában, és bele sem gondoltam :))

Ja igen, a tökös úszógatyáról a vendéglátóim már egy évre előre figyelmeztetve, saját érdekemben nyomatékosan letiltottak ;)

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.01.21. 20:01:14

@Andrejko: A Budmilt sose fogják nekem megmagyarázni. Én a nagy kilencvenes évekbeli megosztó kulturális dualizmusban Fibri-hívő voltam és lenéztem a Budmilosokat. A killtec meg...ugyanmár, akkor már inkább legyen Recop vagy Cassone.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.01.21. 20:01:46

@GERI87: De igen, meg Ernoke "Latin Amerika borzalmas úgy ahogy van" c. okfejtésére is. Szerintem nekünk magyaroknak kissé ellentmondásos a viszonyunk más népekkel. Egyfelől egy alkalmat sem hagyunk ki egy jó kis önostorozásra, másfelől meg ha olyat látunk, hogy máshol még nálunk is roszabbul élnek, rögtön mi leszünk a Nagy Fehér Vadász, aki megmondja a tutit. Én már eleget láttam ahhoz a világból, hogy felismerjem: semmi sem úgy van, ahogy azt a közhelyek láttatni próbálják. Ezért is imádjuk a Modorosblogot, oder?

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.01.21. 20:05:28

@altoid: á, az osztrák, hisztis, a nagy orrát fenn hordó népség. Kifele összetartanak, de befele frakcióznak, mindenütt ott vannak az embereik, a legnagyobb magyar bankok osztrák kézben vannak :-)

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.01.21. 20:05:59

@Professor Pizka: Sosem értettem, mi a baj a Budmil-lel.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.01.21. 20:08:35

@altoid: nálunk, Tirpakisztánban egy időben státusz-szimbólum volt. Szerencsére ez hamar elmúlt, ahogy bejött az átlós csíkos adidas melegítő :-)

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.01.21. 20:08:40

@Professor Pizka: Ráadásul titkos komancsok is: a kétfejű sas karmai között máig ott a sarló-kalapács!

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.01.21. 20:13:11

@Professor Pizka: Hát igen, így jár, aki nem követi a divatot. Nem tudja, hogy ami ma menő, az holnap ciki, holnapután meg ismét menő, csak retróban...

GERI87 2011.01.21. 20:18:03

@altoid:

Natürlich...de én még nem láttam mindent én magam...és valószínűleg nem is fogok...de eljutnak dolgok anélkül is...

A középkorban is biztos voltak ellenzői a könyvnyomtatásnak mondván az írott kódex az igazi tudástár a nyomtatott meg nem ér annyit..

Az hogy nem voltam pl Afrikában még tudhatom mi van ott...

Ez a "saját szemeddel kell látnod, meg kell élned" meg olyan hogy egyfelöl igaz ugyan, de Csehországról is elhiszem hogy létezik pedig soha nem voltam ott...

Amúgy értem mit akarsz...

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.01.21. 20:26:40

@GERI87: Akkor jó. Én sem azt mondom, hogy nem lehet tájékozott az ember hírekből, filmekből, stb, csak azt, hogy azért a valóság mindig jóval összetettebb annál, mint amit ezek megmutatnak. Szerintem egy kis nyitottság és szerénység az, ami sok magyarból hiányzik (és itt NEM rád célzok), annak beismerése, hogy az emberek mindenütt csak emberek, nincs olyan, hogy _ab ovo_ jobbak vagy roszabbak. Hiába no, gyógyíthatatlan liberáliskozmopolitazsidótarisznyásbölcsészrasztabiciklisfutár vagyok. :)

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.01.21. 20:35:20

@Professor Pizka: Hát kérlekszépen, néha megtekerek egy gandzsát, meg a Kati is befigyelt már a Szigeten a világzenei sátorban, de a hernyót csak ünnepi alkalmakra tartogatom!

A Tyne folyó déli partja 2011.01.21. 20:51:03

@Judea: az elvándorlás minden népben, emberben megvan, tökmindegy, ki, hol él, mit csinál. nekem itt mondta 15 évesen iskolát abbahagyott gondozó, meg tanár is, hogy "külföldre kéne menni". pedig nem tartoznak a hú, de szegény országok közé.

Judea · http://roleplay.blog.hu 2011.01.21. 20:53:17

@Animacs (a Tyne folyó déli partja): Értem én, csak ott inkább az újdonság, esetleg a tanulási vágy hajtja az embereket, itt emellett főleg a megélhetési vágy.

GERI87 2011.01.21. 20:53:59

@altoid:

Hát igen..erre mondanák hogy annyi baja van a magyarnak nincs ideje meg kedve még nyitottnak és szerénynek is lenni:)

A Tyne folyó déli partja 2011.01.21. 20:57:56

@GERI87: a hülyeséged már fáj. egyrészt külföldön, turistaként úgy általában elengedi magát akármelyik nemzet, másrészt, láttál te már angol ifjakat turistáskodni? teleüvöltik a repülőgépet, meg a repteret, zeng tőlük az egész. és nem, képzeld el, nem magyarok. írek ugyanez. állítólag az olaszok is, azokkal nincs tapasztalatom,csak hallottam.
esetleg tartózkodtál már a Balatonon német társaság mellett? azok se tartoznak a finom, halk kategóriába.

A Tyne folyó déli partja 2011.01.21. 21:02:57

@Judea: leginkább az a hiedelem, hogy azt hiszik, ott jobb. továbbgondolni nem tudnak, azt látják, hogy mondjuk, Spanyolország olcsó (nekik), de hogy valószínűleg egy spanyol a saját spanyol fizetéséből nem így gondolja, azt már nem látják.

Judea · http://roleplay.blog.hu 2011.01.21. 21:07:00

@Animacs (a Tyne folyó déli partja): Nos igen ,de ha kifognak egy jól fizető állást ott akkor jól járnak, de ha valami sitt melót akkor nem jártak jobban. Leginkább annak jó aki egy drága országban keres és egy olcsóban vásárol. Gondolom ezen elvek alapján vándorolnak a posztban szereplő emberek is.
Te mit dolgozol odakünn? Nem emlékszem, hogy olvastam volna még.

GERI87 2011.01.21. 21:25:10

@Animacs (a Tyne folyó déli partja):

Nem nem láttam angol ifjakat...de magyart igen és én arról beszéltem...attólmég a hugyolós, szandálos, hangoskodós, "ugyseértik anyukám..nem igaz Béla bazdmeg?" típus az echte ungarishe..nna.

Ilyent más nemzet fiainál nem láttam.
és akkor mi van?
semmi.

GERI87 2011.01.21. 21:28:17

@Animacs (a Tyne folyó déli partja):

Nem nem láttam angol ifjakat...de magyart igen és én arról beszéltem...attólmég a hugyolós, szandálos, hangoskodós, "ugyseértik anyukám..nem igaz Béla bazdmeg?" típus az echte ungarishe..nna.

Ilyent más nemzet fiainál nem láttam.
és akkor mi van?
semmi.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.01.21. 21:56:55

@GERI87: semmi nincs.
Egyszer egy luton-bp fapados járaton, ahol kómáztam, mert előzőleg a national expressel átbuszoztam a fél impériumot, arra riadtam fel, hogy egy matajrészeg angol betmennek öltözve rohangál a folyosón...

szellőláb 2011.01.21. 22:03:03

Ahogy szállnak az évek, megfordulsz itt-ott, látod, hogy van, ami hasonló, van ami más, mint itthon. szinte minden találkozás hagy benned valami nyomot, és lassan kialakul valami véleményed egy adott nációról. Abszolút nem biztos, hogy ez általánosságban is igaz, mégis, neked ez a véleményed. Minél többet jössz-mész, annál árnyaltabb lesz a kép. Lehet, hogy még így sincs igazad, de legalább a saját tapasztalataid alapján a saját véleményed. Amúgy meg szerintem alapvetően befolyásolja a későbbi véleményedet, hogy mennyire vagy nyitott, vagy előítéletes. Mit látsz meg egy idegenben először? Inkább ami tetszhet, vagy ami taszít? Pl. ha az első németországi élményed az Oktoberfest, könnyen lehet, hogy azt fogod itthon mesélni, hogy a németek szeretnek eszméletlenül bebaszni, simán az asztal alá hugyoznak, sőt részeg asszonyaik ásítozás közben a sötétben esnek kelnek a sörsátrak kifeszített köteleiben. Igaz ez minden németre? Gondolom, hogy nem. Persze van, aki érti, miről makogok, van, aki meg nem is akarja.

Donna Anna · http://operahumor.blog.hu/ 2011.01.21. 22:24:45

Nekem Bécs közelebb van, mint Pest, de mostanában már alig járok ki. Egyetlen dologért fogok hamarosan menni, náluk még van jó operaelőadás. Drága, de a pesti se sokkal olcsóbb, ha látni is akarok valamit + utazás 20 ezer = ugyanott vagyok, de Bécsben világsztárokat hallok, nálunk meg lassan mindenkit kirúgnak, aki nem olyan hazaffyas faszfej, mint Perencz Béla.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.01.21. 22:34:55

@Donna Anna: szégyen oder nicht a pesti operában nem voltam még sose pedig három évet laktam mögötte. De ahogy a műsort meg a szereposztásokat nézem, olyan túl sokat azért nem vesztettem. Ami érdekes az a müpa műsora, időnként egy-egy világsztár sokezeré' de például a Pálur János jubileumi koncertjére 1400 ft. volt a jegy Sir James Galway meg valami 3000 Ft, pedig az ÁHZ (Achtung, komolyzenei modorosság hangzott el) még utána is bazsevál, ha jól emlékszem, tán schubertet.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2011.01.21. 23:35:23

@Frengi: pedig VAN Beethoven ugye flamand volt igazából, nem német - azazhogy de, csak nem úgy :)

Judea · http://roleplay.blog.hu 2011.01.22. 08:46:46

@szellőláb: Akkor lehet neked ezt kell olvasni:
gyuloltellensegeink.blog.hu/2010/04/16/a_nemetek_1
De van az osztrákokról is:
gyuloltellensegeink.blog.hu/2009/11/12/az_osztrakok

Legalább annyira vegyétek komolyan mint a modorost. :)

cd-r 2011.01.22. 10:19:31

@bajor gizella: há' nemtom, voltam pár ilyen 'zsivány' osztrák bulin, de ezeken kb annyiban merült ki a helyiek partyzása, hogy még taj részegen is viselkedtek és kurvára nem bírták elengedni magukat. ehhez képest a magyarok hírhedt merevsége is üdítő latinos pezsgés.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.01.22. 11:34:37

@cd-r: ceterum censeo, a zsivány partikon a zenét a partizók szolgáltatják, artikulátlan üvöltözéssel. Isznak mint a gödény. Extra-hiper-ultraspace zsivány bulikban ultiznak is.

cd-r 2011.01.22. 12:31:56

@Professor Pizka: sőt, verekednek. ezt hiányoltam én az osztrákoknál. sehol egy hangos szóváltás, egy jóízű verekedés, turházás, sarokba okádás, pedig hát lássuk be, ez a bulizás sava-borsa.

szellőláb 2011.01.22. 13:11:57

@Judea: :-) Ha komolyan vennénk, akkor csak golyószóróval léphetnénk határt.

A Tyne folyó déli partja 2011.01.22. 13:24:58

@GERI87: mert nem vagy hajlandó észrevenni. tipikus "bezzeg a külföldi" idióta hozzáállásod van. nyilván, a hangoskodó kizárólag magyar lehet, más, á dehogy. azért utasítottak ki briteket pár spanyol meg görög nyaralóhelyről. meg a newcastle-i reptéren se túl sűrű a magyarok előfordulása, ennek ellenére ordítozós társaságok valahogy mégis előfordulnak. de biztos magyarok, csak álcáznak.

A Tyne folyó déli partja 2011.01.22. 13:27:06

@Professor Pizka: dehogy,azt te csak képzelted. csak angolnak öltözött, de magyar volt, tudod, csak tesz ilyet.....

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.01.22. 13:45:14

@Animacs (a Tyne folyó déli partja): @Professor Pizka: Szerintem mindketten tévedtek. Maga Batman volt az, egy különösen zsiványra sikeredett osztrák buli után!

cd-r 2011.01.22. 17:57:52

a bezzegkülföldizőknek ajánlanám ezt a remek dokumentumfilmet. az angol kisvárosok proliteknó mozgásáról szól: www.vbs.tv/watch/music-world/donk-uncut-uncensored-full-length

GERI87 2011.01.22. 18:05:21

@Animacs (a Tyne folyó déli partja):

"mert nem vagy hajlandó észrevenni."

Naná..direkt nem nézek oda:)

Ezen most hiába húzod fel magad...nem mondtam hogy kizárólag magyar lehet...de amit ÉN láttam azok magyarok voltak...ennyi az egész.
És nem egyedülálló eset volt.

Találkoztam lengyel kurvával, csattrészeg görög pisisekkel...de a bunkó magyar gyakoribb volt, ennyi.

Valószínüleg azért mert olyan helyeken jártam ahol nem ritka a magyar turista...newcastleben biztos nem láttam volna...

Nyílván te meg sokszor láttál angolokat bebaszva fetrengeni...én nem.

Én olyan magyar fóbiás vagyok hogy az egyetlen amerikai akivel találkoztam külföldön az tudott magyarul mert itt élt 2 évig egy alapítvány végett:)

Judea · http://roleplay.blog.hu 2011.01.22. 20:14:31

Agyelszívás ellleni induló:

Hazug itt a tél
Folyton a tavaszról beszél
De közben süvít csak a szél

Itt nyomorít a nyár
A tüze mindent felzabál
Az ember enyhet nem talál

Itt nem közös az ég
Nem csoda, ha nincsen közösség
És minden álmot fog a fék

Elmenni innen messzire
Nem lenne válasz semmire
Nem lehetsz gyenge ennyire
Feledni és feladni kész
Veled lesz úgyis az egész
Innen akármerre mész
Maradni igazán merész
Állj meg és nézz szembe vele

Hiába minden szentbeszéd
Ha süket egy egész nemzedék
Jó volna, ha magadon kezdenéd

Nézz csak szembe a korral
Amelyik mindig bosszút forral
Egymást őrli minden oldal

Elmenni innen messzire
Nem lenne válasz semmire
Nem lehetsz gyenge ennyire
Feledni és feladni kész
Veled lesz úgyis az egész
Innen akármerre mész
Maradni igazán merész
Állj meg és nézz szembe vele

Csak annyit mondok, hogy nagy néha gondolkodj

Ha sokat zörgetsz az ördög ajtaján
Egyszer kinyitja neked majd talán
Öröme fájdalom
A szava bánt nagyon
Vigyora biztos gyilkos és kaján

Minden bilincsed éget
Évek szítják a feszültséget
Ne tévedj
Ha választhatsz
Akkor válaszd azt
Aki már rég kiválasztott téged

Ne menekülj el, csak ezt ne
Tudod, hogy létezik éteri eszme
Ha az ostobát
Játszanád most tovább
Maradék hited is odaveszne

váj mí 2011.01.22. 21:23:40

Némár a sok álszentet :P Oszt az osztrákiába ingázó kurvoid-kategória hun marad, he? :P

lárvalányhaj 2011.01.22. 22:35:07

@Judea:

A dal szerzőjének szerencsére nem kell tartani az agyelszívástól, mert őt úgyse hívnák sehova. :P

Judea · http://roleplay.blog.hu 2011.01.23. 10:51:06

@lárvalányhaj: Mindig mosolyra fakaszt ez a fajta sárdobáló személyeskedés.
Megérne egy posztot a rajongók és ellenrajongók modorossága. :)

nemlétezőnicknév 2011.01.23. 16:37:20

Csak egy aprócska kiegészítés: Én is ingáztam évekig suliba és én is felső tagozatban kezdtem, mégsem vagyok tinédzser szinten a kommunikációban. Emellett voltak kötelező jelleggel magyar óráink is, eleinte Magyarországon, aztán jött egy tanár a suliba és ott tanultunk történelmet, nyelvtant, irodalmat. A nyelvoktatás pl. hatványozottan jobb kint mint itthon... ez van. Amikor Mo.-n egy érettségiző osztályban angolból kitöltögetős teszt a dolgozat, addig kint nyolcadikban két oldalas essay-t kell írni.

ivan_v 2011.01.26. 14:08:59

GERI87:
az általad emlegetett zokni + szandál kombó német/osztrák találmány amit persze néhány honfitársunk is átvett mert azt látta anno a balatonon.

és nem csak a magyarok lopnak törölközőt :
sportgeza.hu/tenisz/blog/2011/01/26/federer_torulkozoket_lopkod/

Mbraun 2012.07.18. 20:17:53

Szerintem Ausztria elheto orszag.En a svajci hatarhoz kozeli faluban dolgoztam egy szezont. Nagyon tetszik. Sajat tapasztalat, szeretik a magyarokat, utaljak a nemeteket.A nemetekhez kepest szerintem az osztrak nagyon baratsagos. Termeszetesen mindenkinek mas a tapasztalata, de ha most pl. London es Becs kozott kellene valasztanom, akkor biztos a szomszed fovaros lenne.
Ja es hogy mindenhol sok a bevandorlo, mert Pesten nincs egyetlen kulfoldi sem, csak a magyar. Hagyjuk mar ezt....
süti beállítások módosítása