Olvasói rovat - A modoros csocsós / Benne leszünk a rádióban!

2010/06/04. - írta: Modor Tibi

 

Mindenki csak ígérte - cs.mate viszont nem kampázott; a pókeres után témán belül maradunk és nem bánjuk meg. Köszönjük szépen.


 

Íme egy tipológia a csocsóasztal környékén leggyakrabban előforduló arcokról:

Janik:

Jani a legátlagosabb csocsós: leggyakrabban vele és partnerével, Jani kettővel találkozhatsz. Jól játszik, de sosem igazán jól - ha tud sznékelni, általában csak azt csinálja, nem szereti az elegánsabb megoldásokat. Mondja mindig, hogy középről nincs gól, de ha mégis rúgsz, akkor sem néz csúnyán, -persze, húzd be nyugodtan - csak ennyit mond. Nem beszél sokat, néha sokatmondóan összenéz Jani kettővel vagy mesél neki, hogy hát ez nem ment be, de múlt héten egy ugyanilyet pont berúgtam. Kettejük közül legalább az egyik kopasz.

A Janik verhetőek, egy nyertes 5-5-nél ritkán rosszabb a végeredmény leggyakrabban 6-4.

 

A részeg csajok:

A nagyon ritka kivételektől eltekintve mindig rosszul játszanak, meglepő módon mégis lelkesek (ők hívnak ki, visszavágót akarnak). Jellemzi őket, hogy minden kapott és (ha előfordul ilyen) rúgott gól után percekig röhögnek. Ők azok, akik rögtön az elején kiabálnak, hogy nincs mászááááás. Ennek később nem örülünk, mert egyébként vicces asztal alatt mászó részeg csajokat nézni. Jellemzően pörgetnek, és olyankor is röhögnek.

Aki 8-2-nél rosszabbat játszik ellenük, az nem tud csocsózni.

 

A profi:

A profinak két fajtája van, ezek közül csak az egyik igazán aggasztó. Ők kesztyűt hordanak - játék előtt lefújják, letörlik az asztalt és a karokat is, hogy jobban csússzon. Partnerükkel nem kommunikálnak, még az elismerő összenézés is ritka. Őket nem lehet megverni. Technikásan játszanak, sznékelni csak ritkán látod őket.

A másik fajta a sztorizós, aki gyakran elmeséli, hogy éppen melyik (mindig máshol) csocsóversenyen éppen hányadik (5. helytől a 2.-ig) lett, és ha nincs az a középről geci módon ellőtt gól, vagy ha nem dől másfél fokkal jobbra az asztal.

Ezek a sztorik általában kamuk, és ők kicsivel rosszabbul is játszanak, mint kesztyűs barátaik - de még így se könnyű megverni őket. Általában 7-3, 6-4 a végeredmény az ő javukra.

 

A pár:

Nekik is két fajtájuk van, de egyikkel sem jó játszani. Az egyik, ahol a csávó egy átlagos Jani, és a barátnője kedvéért most nem Jani kettővel, hanem vele csocsózik. A lány ilyenkor mindig kegyetlen rosszul játszik, még egy átlagos "részeg csaj" színvonalát sem éri el. Ezt sikongatással, és ostoba beszólásokkal próbálja kompenzálni:

-Jaj, JAJ!! Hihi... bocsi, tudom, hogy szar vagyok, de mindig elgurul a labda.

-(Jani már rohadtul unja, inkább sörözne) Nem baj, majd belejössz. Vigyázz!

-Jaj. Ez most miattam ment be?

 

Ha a csaj középről pörgetésből véletlenül betalál, akkor még durvább sikongatás, és egy jól megérdemelt szerelmes csók következik. Előfordulnak olyan párok is, ahol viszont a fiú és a lány is meghaladja a Janik szintjét. Az ilyen példák mögött mindig többéves kapcsolat és rengeteg munka áll. A fiú nem Jani, más srácok mellé nem áll be, ő csak a barátnőjével játszik. Ők a kocsmában nem ülnek le, mindig a csocsóasztal körül lógnak és játszanak.

Akkor a legboldogabbak, ha nagyritkán összeakadnak egy egyes számú párral (ahogy ugye a csaj balfasz) és lealázzák őket.

A nagy összeszokottság miatt nehéz őket elverni, de egy 6-4 általában összejön.

 

Aki igazán modoros:

Ők a legnehezebben behatárolhatók, mert az összes fenti kategóriában megtalálhatóak (főként párok és néhány Jani). A csocsóasztal mellett számtalan lehetőségük adódik arra, hogy kiélhessék magukat, és igazán modorosak legyenek. Leginkább akkor vannak elemükben, ha a baráti kör néhány tagja is nézi a játékot, és mind engedelmesen nevetnek.

- Fogd a rövidet! Jobbról fogja elhúzni!

- Nyugi, meglesz! Ááá, mákosrétes!

- Ezt szépen kiszotyiztad, Tibi. Megvan nektek az 5? Hát igen, de így könnyű. Nálunk alszik a védelem. Hallod, Öcsi, figyelj oda, kapus vagy, nem portás!

- Nyugi, lövünk egy teszkót, és nyerünk. Vágod, amikor visszapattan a labda. Teszkó gazdaságos.

- Igen, bár mi inkább bónusznak hívjuk. Múltkor is, emlékszem, lőttem egy - hííííí FOGD A RÖVIDET!!!


Jó hír továbbá, hogy a Hotel Végtelenékkel bimbódzó kapcsolattal párhuzamosan szó lesz ma este fél hét és fél nyolc között a Modorosról a Rádió Pluszban is egy párperces bemutató erejéig. A műsor természetesen online követhető - illetve a keletebbi országrészben a meggyfára fellógatott rádióból is meghallgathatjátok, mit mesélnek kedvenc blogunkról.

Szeged és 60 km-s vonzáskörzete: FM 100,2 Rádió Plusz
Szentes és kb. 40 km-s vonzáskörzete: FM 95,7 Rádió Plusz
Berettyóújfalu és kb. 20-25 km-s vonzáskörzete: FM 90,3 Rádió Plusz
Derecske és kb. 30 km-s vonzáskörzete: FM 94,7 Rádió Plusz
Miskolc és kb. 40 km-s vonzáskörzete: FM 103 Sztár FM

38 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mr2 2010.06.04. 09:06:52

Nem szoktam játszani, de azt hiszem, hogy ismerem az összes típust. Szerintem telitalálat az írás!

Mitya Ivanov 2010.06.04. 09:13:34

Na igen kb ilyenek vannak. Különösen a Jani és a pár leírása sikerült, vagy legalábbis ezeket ismertem meg jobban. Ja és persze a részeg csaj, az alap.
Még kiegészíteném, hogy elsősorban a Janik csinálják azt, hogy ha sikerül nekik egy, góllal végződő lövés, akkor sokatmondóan felnéznek az asztalról, körbenéznek, és megszámolják villámgyorsan, hogyí hányan látták a mozdulatot. Azonban itt a modorosság másik fele, mert aki az asztal körül áll, az rezzenéstelen arccal figyel tovább, mintha valami rutin mozdulat lett volna. Mindez kb 1,5 mp alatt lezajlik, de mindig megismétlődik.
Szintén Jani, hogy a csókának van egy viszonylag bejáratott lövése (mondjuk tenyérrel), ami tényleg jó, erős lövés, csak hamar kiismerhető. Így a Jani félprofiból csicskává változik, ahogy kiismerik ezt a lövést.

Én a mászásos dolgot úgy ismertem, hogy az elején megegyeztünk abban, hogy milyen eredménynél van mászás, szerintem ez tök korrekt:) függetlenül attól, hogy részeg csajjal, vagy profival játszottunk.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.06.04. 09:28:00

Én az a modoros vagyok, aki egyszer egy barátnő kedvéért kipróbálta a csocsózást, kétszer-háromszor rávették hogy játsszon. Aztán, mivel barátnő úgyis volt (tehát nem az asztalnál kellett felszedni) nem is erőltettem tovább a dolgot, mert szerintem a csocsó értelmetlen, főleg azzal a mozgáskoordinációval, mi nekem van. Azóta én vagyok az a típus, akit huszonheten győzködnek de mégse játszik...

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2010.06.04. 09:33:56

Gratulálok Tibikém, nagyon örvendek, bánne lásztek a rádjióba kisszivem, nágyszerű te.

Styxx 2010.06.04. 09:46:47

Zsírkígyó poszt, le a kalappal cs. mate.
Részeg csajok a szemeim előtt:-)

Tibi, az évezred rádióinterjúja letölthető lesz netről is? Ui úton leszek és nem biztos, hogy adáskörzetben, de szívesen meghallgatnám azt a modoros pofádat:-)

Styxx 2010.06.04. 09:51:35

@Styxx:
Mármint megnéztem a honlapjukat, de archívumot nem találtam. Ez amúgy az a rádió, ahol a két bájosan amatőrködő, idétlen csaj tolja a celeb pletykákat és egy blogot is visznek? Egyszer Szeged környékén hallgattam őket és hüledeztem, olyan jópofin setesutáskodtak. Asszem egyszer meg index-ketrecben is voltak, mármint mint blog.

Gournoddam 2010.06.04. 10:37:13

Van még továbbá a kopogós, aki attól függően hogy az ország melyik _szegletében_ _szocializálódott_ kopog. Van aki elismerés miatt, van aki bocsánat kérés _gyanánt_. A lightosabb fajta csak gól után, a keményen modoros, még a szerzett labdák után is.

További modorságok:
-gól után jutalom korty sör, slukk cigi. kapott/adottnál is.
-jó helyen szotyizott/kiló szotyi
-tüzoltó vagy rendőr lesztek?
-alkalmi pároknál: elől vagy hátul leszel kérdés kötelező szexuális félreértése és ezen humorizálás
-50-es megjelölés egyedien (filctoll, nem 5 forintos stb)
-új kihívóknál játék elején kézfogás és bemutatkozás; játék végén gratuláló kézfogásnál kötelező nem nyúlok keresztbe a másik kézfogásán bénázás. (akkor is gratuláció, ha lesz visszavágó)
-lányok ellen cicik méltatása, "véletlen" belebambulás majd megjátszott hopp lebuktam rihi-röhi

czibere117 2010.06.04. 10:53:04

@Gournoddam: Megelőztél a slukk cigivel és a kopogással! :)

A majdnem profik illetve a hosszabb ideig asztalt bérlők szokták még csinálni, hogy (Mi is a neve, grip?) egy szalagot tekernek a rúd végére. Olyat, mint a teniszütőkön van. A szalag maga praktikus, de nagyon modoros, ahogy lógó cigivel/söröspohárral a szájban feltekerik.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.06.04. 10:57:59

@czibere117. grip a neve, a "Titán-karbonszál" szindróma játékspecifikus szimptómája.

i_d 2010.06.04. 12:56:23

meg van az a profi, aki fülhallgatóval hallgat valami zenét, sztem az is kurvamodoros, ez a kopogás meg szörnyű, főleg mikor nem csak potyagól miatt, hanem mert hozzákerült a labda, nyomorultak.

Kurtz ezredes · http://gyuloltellensegeink.blog.hu 2010.06.04. 16:06:40

Tökéletes. A részeg csajoknál jön csak be igazán a mi "kanadai stílusunk" - egy sor/egy érintés.

Archenemy 2010.06.04. 16:14:38

Kocsmacsocsósok, ez egy ilyen Jani alfaj

Jellemzően enyhén spiccestől a komolyan bebaszottig játszanak, nem is rosszul alapvetően, jellemzően 2-3 sör után megy nekik a legjobban.

Játékstílusuk a megivott italok függvényében egyre inkább a "ha nálam van a labda, rálövöm" felé tendál, ezzel az agresszív, agyatlan stílussal időnként még a profiknak is okoznak meglepetést, hiszen csak ezt gyakorolják. Góljaik 70%-át középről vagy hátulról lövik.

Gyakran kifejtik, hogy sznékelni köcsögség, a sok passzolgatástól meg ügyeskedéstől megáll a játék, illetve rühellik azokat a fontoskodó buzikat, akik törölgetik a pályát meg szíjat tekernek a kar köré.

Rendesen bebaszott állapotukban általában másznak a végén.

The reaper 2010.06.04. 16:17:06

Nagyon jó írás lett. :D
Én kb 6 éve abból 3-4 üzembiztosan működő mozdulatból, meg a gyors reflexekből élek. És igen, a malac gólokat én is lekopogom. :D
És persze egyértelmű, hogy keresztben nem fogunk kezet, mert az bunkóság.

driopios 2010.06.04. 16:27:24

Mi az a "sznékelés"?

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2010.06.04. 16:34:10

ja, nem ártan tisztázni az alapfogalmakat, nem mindenkinek volt öblös az apja

szeme közé, laposan! 2010.06.04. 16:37:59

Mi a faszom az a sznékelés???

i_d 2010.06.04. 16:57:28

meg a játékstílus egy másik alfalja, ami csak a bénább kategóriában fordulhat elő, az INTIM CSOCSÓ, amikor valaki nem marokra fogja a markolatot, hanem 4 ujjal + hüvelykujjal, neadjisten mutató+középső+hüvelykujjal bénázik.

dex.ion 2010.06.04. 17:14:52

a poszt csillagos ötös

(wannabe jani:))

baliquez 2010.06.04. 17:20:13

Nagyon régóta csocsózom de igazából sosem tanultam meg rendesen. Ezt kompenzálandó valódi mókás kamucsocsó amit tolunk a "jól bevált párommal".

Jellemzően 2v2-t játszunk, hátul jobb szeretek, ő meg elöl effektívebb. Szakkifejezéseink vannak (Nagyátló, Hajni-féle hintacsel, Godunov, Sámán ésatöbbi.. végtelenül idegesítő lehet és undorítóan modoros) és gusztustalan szokásaink (szabályos időközönként a játék belassítása, majd amikor már tényleg hányunk a saját pofátlanságtól "bemondjuk az aneszt-et"). Csúnyaság, na. Amúgy átlagosan játszunk szerintem. :P

[Sven] 2010.06.04. 17:27:22

Az asztal üvegét csapkodós kimaradt.

Magyarnaba 2010.06.04. 17:41:25

A részeg csajok néha beleegyeznek a vetkőzős csocsóba is! Ott viszont figyelni kell és az elején rögzíteni kell a szabályokat, mert aztán az egy bekapott gól / mínusz egy ruhadarab nemcsak az egy (nem pár!) zoknira vonatkozik majd, hanem próbálkoznak hajgumival, gyűrűvel, szemüveggel is a melltartó, bugyi helyett. A csalók!!! :-)

corner88 2010.06.04. 17:44:28

Egész jó lett a csoportosítás! Annyit fűznék hozzá, hogy esetleg a modoroson belül lehetnének azok is, akik félprofik (mi ilyenek vagyunk), azaz megy a sznéjk, pin, behúzások, stb., de egy összeszokott profi csapat azért még legyőz és nem versenyzünk.
Szal ezek olyanok hogy csendben figyelik az asztalt, leteszik csendben az ötvenest és közbene gymás között sugdolóznak. Majd a játék elején koncentrálnak, semmi beszéd, de ha vezetnek, akkor egyre-inkább szabadulnak fel, megpróbálnak mindenféle kiseb extrát, szopatást, és ez verbális téren is igaz.
Negatívum: folyamatos idegesítő sugdosás, még vezetés esetén is; szendeként kezdenek, majd a végén idegesítően humorizálóak lesznek bizonyos esetekben
Pozitívum: ha nyernek nincs megalázás, ha vesztenek elfogadják
És megemlítem, hogy a keresztbe kézfogás tényleg nem szokás, a lekopogás a folyamatos bocsánatkérés miatt van, bár persze egy kocsmában részegen mi a fasznak?, ugyanígy a gripp is, és ha már kocsmában vagyunk akkor a körty megérdemelt sör és cigi alap, nem?

Vírus 2010.06.04. 17:50:38

Jól tippelem, hogy Modor Tibi = Nyelvész Józsi = Hotel Végtelen? :)

Archenemy 2010.06.04. 18:11:45

@Yooha: nálunk az a szabály, hogy akik nullára kapnak ki, azaz egy gólt se lőnek, azoknak át kell mászniuk az asztal alatt. Ezt azért lazán vesszük általában, nyilván kényszeríteni úgysem lehet senkit.

doszy 2010.06.04. 18:18:35

@Yooha: Alázás, főleg ha egy kocsmányi részeg csaj előtt kell megtenni. :)

Ismertem két tényleg profi srácot. Nem nagyzoltak, nem vettek fel a kocsmában kesztyűt, de VB-re is jártak, és mikor minket (és mellesleg a kocsmában mindenkit) szarrá vertek, nem arcoskodtak.

purga · http://horrormirror.blog.hu 2010.06.04. 18:45:46

vazze telitalálat:) nekünk van csocsó-asztalunk és házi bulin előfordul a kesztyűsön kívül az összes típus, mondanom se kell, h a részeg csajok vannak túlsúlyban:)

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2010.06.04. 19:19:30

ma is tanultam valamit.
a cikk jó, bár a szubkult totál idegen nekem.

Mitya Ivanov 2010.06.04. 19:29:58

mint mindenhol, a csocsóban is megvan a korrektember. Aki szótlanul lealáz, beszopat mindenkit, majd a 2 perces 10-0 után kezet nyújt és megköszöni a játékotm, esetleg még odaszól, hogy jó voltál, itt és itt kellene még javulnod (és akkor meglehet a 10-1 ellenem).

A Tyne folyó déli partja 2010.06.04. 20:58:18

@Professor Pizka: már miért lenne értelmetlen? játék, nem kell nézni az értelmét. én speciel imádom, pedig nem vagyok jó. és nm tartozom egyik kategóriába se, szimplán szeretek játszani.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.06.04. 22:57:02

@Animacs: bevettem a foglamazásgátlót. Nekem értelmetlen mert ha arra koncentrálok, hogy a jobb kezemben levő nyárasat a megfelelő helyre toljam, akkor a ballal nem foglalkozom egyáltalán. Ez megakadályoz a csocsó élvezetében, mert amúgy egy teljesítménykényeres, komplexusos fasz vagyok, aki nem szeret olyasmit csinálni, ami nem megy neki. Márpedig ezzel az egyszerre egy nyárs technikával meg lehet élni Vlad Tepes udvarában, a csocsóasztalnál meg nem.

(jut eszembe ultis cikk volt már?)

A Tyne folyó déli partja 2010.06.04. 22:59:48

@Professor Pizka: engem viszont hidegen hagy, h. nyerek-e vagy vesztek egy játékban. a volt barátomat ez marhára idegesítette, mintha nem lenne tökmindegy egy otthoni kártyapartinál pl., h. nyerek-e vagy vesztek:) egyesek túl komolyan vesznek mindent:Ö

amúgy, én anno sokat csocsóztam (itt meg sajna alig néhány helyen van, igaz, kaptam egy kétszemélyes asztalt karácsonyra- hogy a tesómék is tudjanak játsazni:), és a felsoroltak közül egyikkel se találkoztam, mászásról még sose hallottam, se snakezésről, vagy mi:) mi csak játszottunk.

waketomi 2010.06.05. 12:20:57

"kapus van, nem portás"

balkan 2010.06.20. 00:16:09

Ach a csocsó!

Az írás jó, csak kevés. A legjobb a csocsóban, hogy csapatjáték. Van benne összjáték, de különböznek a feladatok. Hiába megy a demó elől, ha nincs egy rendes kapusod aki megvédi a segged. Mindig vannak olyanok akik megveszekedetten menekülnek a csocsó elől, inkább a dartsban, vagy a poolban (mint kocsmasportban) találnak megnyugvást. A kocsma, mint színtér emeli ki leginkább a lényegét. Mivel az eléggé szigorú nemzetközi szabályok itt fellazulnak, az egyszeri játékosnak is lehet esélye. A cigaretta az egyik legnépszerűbb kémiai fegyver, ahogy ott füstölög az asztal végében pontosan az ellen szemét csípve. Vagy a döntő lövést akkorra tartogatni, mikor a kocsmákban az általában szűkre szabott helyen valaki elférkőzik a játékosok mellett. Pontosan lehet érezni mikor van egy csapat morális csúcson, vagy gödörben. Az előbbit a klasszikus a kapus térfelén lévő holtpontra való "véletlen" csalogatásával előidézett üresjárattal lehet kizökkenteni, utóbbiból jobb minél hamarabb valami "csöves" (lekopogni való) góllal kijönni. De számtalan módszer van ami izgalmasabbá teszi ezt a játékot a kocsmákban mint a versenyeken.
Lányokat nem illik mászatni. (legfeljebb ha van padlószőnyeg ;) )
Amúgy a modorosság hozzátartozik a kocsmasportokhoz. Maga a közeg és közösség előtti kiállás, megmérettetés és a játék öröme gyártja a kézenfekvő magamutogatást és tolvajnyelvet.
Ja és a sznék tényleg megöli a játékot.

Testleépítő Antifocista Műfutballhuligán 2010.06.28. 03:31:59

Én abszolút Jani vagyok, de egyszer egy másik Janival megvertünk két profi gyereket, és azóta sem játszom (max. részeg csajokkal), de nagy is az arcom erre a teljesítményre.
süti beállítások módosítása