A Nagy Adat

2013/12/31. - írta: Modor Tibi

Megmondták már ezerszer: 2014 és a XXI. század (jajbocsánat, római számmal írtam) a Nagy Adat, azaz a Big Data bűvöletében fog telni. Statisztikák, de olyan igaziak: trendek, szórások, gördülő átlagok, adatbázisok. Szegény Excel-huszárok élete is egyre nehezebb: bizony vége azoknak az időknek, amikor lehettél még valaki, ha tudtál egy VLOOKUP- vagy OFFSET-függvényt - sajnos itt komoly táblákra, joinokra és SQL-szerverekre lesz inkább szükség.

Vagy a Google Analyticsre, ami a magunkfajta blogger-adatbányászoknak egy bámulatos eszköz - ráadásul mi használni, bemutatni és értelmezni is tudjuk az Adatot, nem csak vicces, semmitmondó számokat meg keresőszavakat közzétenni. 2008. vége óta 6 millió látogatás, 12 millió oldalletöltés - ez már akár reprezentatív is lehetne. Persze nem az, de majd úgyis meglátjátok, miért nem. Elég csak a múltkori pártpreferencia-felmérésünkre visszatekinteni.

Felmerülhet bennetek, hogy mire akarunk mi itt kilyukadni.

Ezt máris elmondjuk, és ki is fejtjük, néhány, valóban érdekes adattal.

Hát vágjunk bele!

Namost a következőről van szó:

Éspedig így néznek ki a számok:

Rövid bevezető után következzen a lényeg.

Csapjunk bele a lecsóba, ne kerülgessük a forró kását.

Magyarország vs. Külföld:

84,6% Magyarország; 2,72% Egyesült Királyság; 2,11% Németország; 1,05% Egyesült Államok.

És bár az elmúlt öt évben valóban megfigyelhető némi elvándorlás, ez egyrészt minimális (pedig állítólag a legjobbak mennek el, azok pedig Modorost olvasnak!) - másrészt a 2012. nyári hullám után mintha kezdenének visszaszivárogni az emberek (esetleg a cégük nem külföldi szervert használ). További aranyos szabályszerűség, hogy karácsonyra és szilveszterezni még a modoros emigráns is haza szeret járni - bár mivel szezonálisan kiigazítottam az elhajlásokat, ez a grafikonon kevésbé szembetűnő.

Kulfold.png

Budapest vs. vidék:

A vízfej itt még inkább kicsúcsosodik. Az összes, Magyarországon belüli látogatás 69,2%-a Budapestről érkezett, utána 2-3 százalékos girizdekkel Pécs, Szeged és Debrecen.

Na de hogy változott ez az elmúlt években? Nem divat már Üllő, Ócsa, Üröm, Dunakeszi? Mindenki újra a Kazinczy utcába vágyik, vagy miután visszavágyott, újra kifelé vágyott? Nos, bámulatosan és folyamatosan csökken Budapest aránya. Budapesten megunták a blogot, inkább tumblereznek? Tényleg mindenki kiköltözik továbbra is innen? Vidéken is bevezették az internetet? Akármi lehet.

Videk.png

Desktop vs. mobil:

Kevesen veszik komolyan a trendeket - csak beszélnek róla (vagy azt sem), pedig.

Természetesen csalok meg torzítok, hiszen 60%-nál kezdődik az y-tengely, de 2013 végére a forgalom negyede mobil (tehát telefon vagy táblagép). Ha körbenéztek a tömegközlekedési eszközökön meg a nyilvános helyeken, akkor talán mégsem annyira meglepő ez.

Mi már régóta beszálltunk a mobilinternetbe egy jó kis androidos alkalmazással, dísznek jó.

Mobil.png

Böngészők:

Hát igen. Ahhoz képest, hogy az emberek imádnak a munkahelyükről netezni, és a legtöbb cég továbbra is erőlteti az Internet Explorert, elég kegyetlenül fest a valóság a redmondi óriás számára.

Idén a Chrome önmagában is átvette a vezetést, de csak az Android böngésző javára tudott némileg gyengülni. A hajdani első Firefox tehetetlen, az Explorer meg úgy látom, tényleg már csak a munkahelyen netezők kedvét próbálja elvenni a lógástól.

Bongeszok.png

És végül: a Facebook visz mindent?

Röviden: nem. Bővebben: úgy sem. 

Az Indexnek és a blog.hu-nak mi legalábbis sokkal többet köszönhetünk, mint a csodafegyverként emlegetett közösségi hálónak. Lehetne ezt beágyazott kommentekkel, reklámokkal fokozni, de nem tervezzük. Nem szeretjük a nagyon buta, agresszív, ám mégis hangos és magabiztos embereket.

Jó látni, hogy a közvetlen (+keresési) forgalom stabil, sőt: növekszik. Hálásak vagyunk ezért.

Forrasok.png

Ennek jegyében jövőre jó posztokat, kevés buta embert kívánunk mindenkinek - nagyjából rajtunk múlik :))

Ma estére pedig ezt.

Üdv,

Tibi és Józsi.

16 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Petrence 2013.12.31. 13:56:58

Folyton kimoderál a blogmotor... De hogy miért??? Ez a komment vajon elmegy?

skvugdskuvsdiov 2013.12.31. 13:57:03

lemaradtak a kepekrol a szinmagyarazatok...

Jóléti Dán Kekszesdoboz 2013.12.31. 14:26:18

Ha nem lenne modoros egy csomó közös gondolat az öblösökkel, jutkákkal, nagydumás krapekokkal, irodában kakálókkal, ősanyákkal, pasizós csajokkal, gasztrobloggerekkel, modoros teaivókkal kapcsolatban kimondatlan maradt volna. Nem jutottunk volna el ahhoz a webkettes közös élményig, hogy az emberben nem a különbségek meglelése a fontos, hanem sokkal inkább mindaz, ami bennünk közös és összekapcsol.
Én már egy kicsit szittyóztam különben. bujék.

Donjon 2013.12.31. 15:15:15

Hát én munkahelyen sem használom IE-t, mert egy nagy rakás f**. A modorost ott is FF-on nézem. Olvassa Ön is alternatív böngészőn az Internetet. Higgye el megéri! :)

Trónkövetelő 2013.12.31. 17:49:20

A ciprusi cégjegyzéket KIZÁRÓLAG IE7-esnél RÉGEBBI böngészővel lehet elérni. Szóval nem lebecsülni a régieket. (Mondom ezt úgy, hogy jelenleg is firefoxxal szálltam bele az internetbe). A chrome meg szar, 2 hónap pornózástól kikészült.
A cég szervere, ahol dolgozom, meg tudtommal elefántcsontparti :)

Túrós (törölt) 2013.12.31. 17:49:27

Megint lehet kommentálni? Ez mekkora már!

Jóléti Dán Kekszesdoboz 2013.12.31. 19:06:44

@Túrós: zsír nem? Kár hogy van modi, de ez a buzik miatt van akik anno dacumán itt élték a senkit nem érdeklő magánéletüket.

2014.01.01. 13:11:52

Van egy olyan félelmem, hogy miattam szűnt meg a kommentelés lehetősége, úgyhogy megmukkanni is alig merek. :-(

Ráadásul azóta a trollfociról is kitiltottak, pedig Isten uccse, nem vagyok troll!

modor gyuri 2014.01.01. 13:12:07

hát ezért is kár nyitva tartani a kommenteket.

Cave Nick 2014.01.01. 17:35:38

Az a modorosság megvan, hogy _minden_ esetben, ha a statisztika szóba kerül (de főleg a TV-ben -ami nekem persze nincs- politikai műsorokban) idézni kell azt a Churchill szájába adott >bonmot<, miszerint ,,csak azt a statisztikát hiszem el, ami magam hamisítottam"?

baby bee (törölt) 2014.01.01. 21:12:21

@Cave Nick: :D meg azt, hogy statisztikával minden bizonyítható és mindennek az ellenkezője is.

sírjatok 2014.01.01. 21:28:32

@baby bee: kis hazugság, nagy hazugság, statisztika.

fonak71 2014.01.02. 16:44:54

@Űrlény Lajos: Engem meg egy nevetségesen kicsinyes dolog miatt tiltottak le itt anno még jóval a kommentszünet előtt (úgy tűnik az ezredes kicsit a szívére vette, hogy "kijavítottam" egy haditechnikai/történelmi (nem politikai) apróságban egy poszt egy mondatát - nem tudom már, igazam volt-e, de kapásból "ezen a blogon jelenleg nem kommentezhesz" lett az eredménye perceken belül, ilyesmit csak a vincenten, meg egy-két másik bizonyos belterjességel jellemezhető blogon tudtam korábban elérni, de ott rendszerint már az első hozzászólással, itt meg viszonylag rendszeres korábbi kommentelőként).
Na lássuk, ez most átmegy-e, mert másik felhasználónéven írok, de ugyanahhoz az indapasshoz kötött. Ha nem (volt már, hogy egyszerűen csak nem ment át a moderáción látszólag ok nélkül), max. majd valamikor csinálok egy újat, ha egyszer mindenáron szerepelni akarok még itt. :)

Kurtz ezredes · http://gyuloltellensegeink.blog.hu 2014.01.02. 17:40:26

@fonak71:
Helló-belló!
Utólag már bevallhatom, hogy anno volt egy kedves kis játékunk az én szeretett Tiborommal. Minden posztban elrejtettünk egy apró kis tévedést, hogy az abba belekötő okostojásokat izomból kimoderálhassa. Ennyit nem nézel ki belőlem, hogy tudom milyen a Schwarzlose géppuska? :)

fonak71 2014.01.03. 10:03:09

Huh, nem semmi ha erre emlékeztél, vagy utánanéztél :)

Kurtz ezredes · http://gyuloltellensegeink.blog.hu 2014.01.03. 19:41:08

@fonak71:
Volt még pár, KaFFka, vagy Weisz Richárd. Még Közbiztonság Szilárd is megtisztelte ezeket egyszer.
süti beállítások módosítása