Olvasói rovat - Egy vidéki futballklub története

2011/03/06. - írta: Modor Tibi

 

Helló Tibi!

Tisztelettel jelentem, újra itt vagyok, ebben az írásban egy vidéki futballcsapat rövid történetét mesélem el. Előre figyelmeztetlek, hogy a Wikipédia-szócikkek stílusában fogant alkotás nem túlzottan vicces, és csak mérsékelten modoros, de sajnos igen jellemző.

Üdv: Csikai Gábor

U. I. Csak a Goldi!


Alapítási év: 1907

Csapatnév: Eurocredit Révényi TFC

Színek: Arany-zöld

Székhely: Warsovszky Emil Stadion, Révény, Goldenstern Ignác utca 13.-17.

Legfontosabb eredmények: 3-szoros Magyar Kupa győztes: 1972, 1974, 1993, Magyar bajnoki ezüstérmes: 1965, 1975; Magyar bajnoki bronzérmes: 1974,1978, 1992.

Szurkolói csoportok: Rongyosok alapítva: 1930-as évek, megszűnt 1981. Carno Killers a: 1991, Gold-Green Gladiators a:1995

 

Kezdetek

A klub története a múlt század elejére nyúlik vissza. 1905-ben néhány lelkes helyi ifjú, akik a városban 1857 óta működő Goldenstern Textilgyárból verbuválódtak, futballcsapatot alakít, és sikerül meghívni a városba egy bemutatkozó mérkőzésre a fővárosi BTC-t. A mérkőzés 11-2-es fővárosi sikerrel ér véget, de a több ezer néző arra sarkallja a fiatalokat, hogy egy igazi klub alakításán törjék a fejüket. 1907-ben végül a gyár vezetősége rábólint az ügyre, és 1907. március 12-én a Cudar Világ vendéglőben zászlót bont a Révényi Goldenstern Textilgyár Football Club, melynek tiszteletbeli elnökévé a gyáralapító Goldenstern Manfréd fiát Goldenstern Ignácot választják meg. A csapat a Horhonyos-réti pályán eleinte barátságos mérkőzéseket játszik, és mivel ezeken igen jól helyt áll, (az egyik legnagyobb siker az FTC-vel szemben elért 3-3-as döntetlen), 1910-ben beneveznek a harmadosztályú bajnokságba.

 

10-es évek

Ezekben az években a harmadosztályban szerepel a klub több kevesebb sikerrel, eleinte RGTFC, majd később egyszerűen Goldenstern FC néven. A legjelentősebb esemény ezekben az években az, hogy 1912-ben átadják a pálya nyugati lelátóját, mely háromezer szurkolónak biztosít helyet. Az avatómérkőzésen az MTK látogat Révénybe, és végül 4-2-es fővárosi siker születik.

 

20-as évek

1922-ben elkészül a Horhonyos réten a teljes stadion, melynek lelátóin immár nyolcezer ember buzdíthatja a Textilest, vagy az akkoriban elterjedt, és mind a mai napig használt becenevén a Goldit. A csapat az új stadiont méltóképpen ünnepli meg: először megnyeri az avatásra rendezett négycsapatos nemzetközi tornát (az ellenfelek az Austria Wien, a Győri ETO és az AC Milan), úgy hogy a döntőben 3-2(!)-re veri a Milant, majd 1923-ben feljut a másodosztályba. A következő esztendőkben aztán a helytállás és a bennmaradás a cél, amit a klub kiválóan teljesít.

 

30-as évek

Ezt az évtizedet méltán nevezhetjük a klub első aranykorának. A csapat először 1932-ben megnyeri a másodosztályú bajnokságot, majd öt éven keresztül vitézkedik az első osztályban, többször is dobogóközeli helyen végezve. (1934: 4. hely, 1936: 5. hely.) Ebben a szárnyalásban fontos szerepe van a korszak legendás játékosának, a 16-szoros válogatott Warsovszky Emilnek. A „Sánta” becenévre hallgató zseniális ballábas csatár 315 alkalommal húzza magára a klub arany-zöld szerelését, és 218 alakalommal zörgeti meg az ellenfelek hálóját. A hátvédek rémeként is emlegetett játékos a világháború előtt emigrál, és itthon megszerzett tudását több nagy külföldi csapatnál is kamatoztatja, irányítja többek közt a Benfica és az Osasuna gárdáját is. Távozása hatalmas űrt hagy maga után, a csapat kiesik az első osztályból, és egészen az ötvenes évekig nem is tudja visszaverekedni magát.

 

40-es évek

Az első osztályból való kiesés után újabb problémákkal kell szembenéznie a klubnak. A gyártulajdonos Goldenstern család a zsidóüldözések elől elmenekül az országból, az új, magyar tulajdonos pedig azt követően, hogy a csapat nevét megváltoztatja Révényi Textiles FC-re, nem nagyon akar a csapatra áldozni. Így nem meglepő, hogy a klubot a másodosztályból való kiesés szele is megérinti, ezt azonban sikerül elkerülni. 1942-ben a gyárat és klubot is a hadsereg veszi át, ettől kezdve a csapat Nagyturul Honvédségi Ruhagyár FC néven szerepel, de a háború végéig jelentősebb eredményeket nem sikerül elérnie. A háború után visszaveszik a Révényi Textiles FC nevet, mely a gyár államosítása után Vörös Március Ruhagyár FC-re, a csapat színösszeállítása pedig vörös-fehérre változik.

 

50-es évek

A klub csak 1951-ben kap új stadiont a lebombázott régi helyett, és másodszor is sikerül az a bravúr, hogy a stadion avatása utáni évben egy osztállyal feljebb lép a csapat. Az első osztályban most csak két évadot sikerül maradni, utána pedig a klub éveken át fel-le hintázik a két osztály között. Ebben az időszakban keletkezik a csapat himnusza, a Balázska Mihály dallamaira Karczagi László által írt Textiles-induló, mely azóta is minden meccs előtt felzúg a stadionban. (Igaz, a kilencvenes évek óta a legendás révényi metálzenekar a HORRIBLE PROHIBITION feldolgozásában):

„Jól megruházzuk az ellenfelet,

hét-nyolc a hálóba, s máris mehet,

süthet a nap, vagy hullhat a hó,

méretre készül a révényi zakó”

 

A korszak emblematikus figurája Rácz József, a legendás „Pupu”, aki kis híján az aranycsapat tagja lesz, de sajnos első és egyetlen válogatottsága alkalmával összeveszik Sebes Gusztávval, így többé nem hívják be. Rácz ezután a csapatnál marad, és 1962-es visszavonulása után évtizedeken át a csapat edzője lesz. Fontos esemény még ezekben az években, hogy a klub 1957-ben új nevet kap: innentől Révényi Textilgyár FC néven szerepel, és visszaveheti eredeti arany-zöld szerelését is.

 

60-as évek

1962-ben az éppen másodosztályú csapat irányítását Rácz „Pupu” veszi át, és ez jó döntésnek bizonyul, mert 1963-ban ismét elsőosztályú lesz a klub, majd nagy meglepetésre 1965-ben már bajnoki ezüstöt ünnepelhet. Bár a csapatnak az utolsó pillanatig megvan az esélye a dobogó csúcsára, de a zárófordulóban erősen bundagyanús körülmények között 3-2-es vereséget szenved az MTK csapatától, így az „aranyos” remények elúsznak. Miután pedig az „ezüstcsapat” több tagja is budapesti alakulatokhoz igazol, a Révény FC visszasüllyed a középmezőnybe, ahonnan évekig nem tudja felküzdeni magát.

 

70-es évek

Aztán a hetvenes években beköszönt a klub második aranykora. Rácz „Pupu” az évtized elején a csikócsapatból több fiatalt is felhoz a felnőttekhez, akik kiválóan beépülnek az együttesbe. A megújult gárda már 1971 megvillantja oroszlánkörmeit egy bajnoki negyedik hellyel, valamint egy MNK-kupa elődöntővel, de az igazi sikersorozat 1972-ben kezdődik. Először megnyerik a kupát (Népstadion 60 000 néző (!) Révényi Textilgyár FC-Ferencváros 2-1 Gsz: Tárnoki 22', 78'), majd 1974-ben ezt megismétlik (Népstadion 65 000 néző (!) Révényi Textilgyár FC-BP. Honvéd 3-0 Gsz: Tárnoki 7',61' Szabó III. 58'.), sőt ebben az esztendőben a bajnoki bronz is összejön. A fantasztikus menetelést egy újabb bajnoki ezüsttel koronázzák meg, majd a korszak zárásaként 1978-ban a harmadik helyen végeznek. A nemzetközi szereplés már kevesebb dicsőséget hoz a csapat számára. Mindkét kupagyőzelem után túljutnak az első körön (1972: RTFC-Dinamo Zagreb 2-2, 1-0; 1974: RTFC-Dinamo Tbiliszi 2-0; 2-1); de 72-ben a második kör után (RTFC-Olimpique Lyon 1-3, 0-4), míg 74-ben a harmadik kör után (2. kör: RTFC-FC Zürich 2-0, 0-0; 3. kör, RTFC-Valencia 2-2, 0-5) kénytelen búcsúzni a Goldi. A korszak legendás alakja Tárnoki László „Tarka”, aki 118 bajnoki és 5 nemzetközi porondon szerzett góljával beírja magát a gárda aranykönyvébe. Az évtizedben még egy fontos esemény történik a klub életében: a textilgyár új szentélyt építtet a sikert sikerre halmozó alakulatnak; a 12 000 férőhelyes Warsovszky Emil stadiont 1975. július 1-jén adják át, az avató-mérkőzésen a Szpartak Moszkva csapatát látják vendégül, az összecsapás 3-3-as döntetlennel zárul.

 

80-as évek

A „csodás évtized” után csöndesebb időszak következik a klub életében, a nyolcvanas években folyamatosan dobogóközeli helyeken végez a csapat, de a nagy kiugrás továbbra is várat magára. Ebben az évtizedben könyvelheti el a klub az első, nyugati csapathoz történő igazolást; ifj. Tárnoki László előbb az Eintracht Frankfurt, majd az Auxerre játékosa lesz.

 

90-évek

Ezek az esztendők sokkal mozgalmasabbra sikerednek, mint az előző dekád. 1991-ben a Révényi Textilipari Vállalat külföldi kézbe kerül, és felveszi a Carnotext nevet (Révény ókori római neve, a Carnotia alapján), és vállalja a klub szponzorálását, amely ettől kezdve Carnotext FC néven szerepel az élvonalban, nem is sikertelenül. Előbb Tárnoki László irányításával bronzérmet szerez az alakulat, majd immár Bácsi András edzősködésével harmadik, és sajnos azóta is utolsó kupagyőzelmünket ünnepelhetik. (Népstadion, 12 000 néző Carnotext FC Vác 0-0, tizenegyesekkel 4-3). A nemzetközi szereplés azonban gyorsan véget ér: az első fordulóban a Sparta Praha búcsúztatja a fiúkat (CFC-Sparta Praha 1-2, 0-3). 1995-ben aztán becsap a mennykő. A Carnotext csődbe megy, és már nem tudja tovább támogatni a klubot. A helyi önkormányzat szerencsére mentőövet dob a csapatnak, de ez csak a túléléshez elég; a meghatározó játékosok sorra elhagyják az ekkor Révényi FC néven szereplő klubot, amely innentől kezdve folyamatosan a kiesés ellen harcol.

 

2000-es évek

Az évezred nagyon rosszul indul az egykor szebb napokat látott klub számára, 2001-ben ugyanis a csapat kiesik az NB1-ből, és az önkormányzat is bejelenti, hogy innentől kezdve csak utánpótlás-nevelést hajlandó támogatni. Mivel tőkeerős befektetőt nem sikerül találni, a klub gyakorlatilag megszűnik létezni, az a veszély fenyegeti, hogy csak a megyei harmadosztályban indulhat. Szerencsére azonban néhány helyi vállalkozó összefog, és Goldi 1907 FC néven újraszervezik a csapatot, és sikerül megvásárolniuk egy másik, épp csődbe ment klub másodosztályú indulási jogát. A csapat két évig szerepel a másodosztályban, aztán 2003-ben újabb jelentős változások történnek. A Goldi megnyeri a bajnokságot, és újra kivívja magának az első osztályú indulás jogát, a csapat tulajdonosa pedig a milliárdos üzletember, Pethő András lesz. Az Eurocredit RT azóta rengeteg pénzt fektet a klubba, az új stadion engedélyeztetési fázisba ért, a csapat pedig gyökeret vert az első osztályban. Jelenleg Zolnay Károly irányításával csapatépítés folyik, amíg az újonnan szervezett akadémia diákjai nem érik el az NB1 színvonalát, a csapatot tehetséges, külföldi játékosokkal próbálják erősíteni. A lehetőségek tehát adottak a csapat számára, hogy újra múltjához méltóan szerepeljen, és bízunk benne, hogy ez hamarosan így is lesz.

47 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2011.03.06. 09:45:22

Nagyon kedves kis írás. Minden szokásos sport újságírói modoroskodás benne van, gondosan mellőzve minden egyéni gondolatot.

Gratulálok, szépen megcsináltad!

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.03.06. 09:50:13

Nagyon szép, felemelő történet!

"Tarka a labdát ugratja, Fradi a kupát b...szhatja! ÉjájééjááÓÓÓ! Révény itt a jó!"

medvedr 2011.03.06. 09:58:54

Nagyon jó írás! Nem vagyok_fotbalista_, de igen-igen tetszett. Egyszer volt alkalmam hallani egy kutatási beszámolót a 20-as 30 as évek foci erőszak! botrányairól. Abból úgy tűnt, hogy a vidéki csapatok története ennél jóval kacifántosabb (is) lehetett. A cseh bajnokságban történő indulásoktól az össze vissza átigazolásokig, hihetetlen sztorik voltak. Ez mit sem von le az írás élvezhetőségéből. Jelenkori történések, szösszenetek a csapat _házatájáról_ meglesznek?

Mitya Ivanov 2011.03.06. 10:54:51

király, majd elolvasom:)
én tovább írnám:
a 2020-as évek végén csapatunk egyeduralkkodó lett a magyar bajnokságban, sorozatban 3 bajnoki címmel. Mivel a minioszterelnök a futball nagy barátja, különösen a vidéki futballé, ezért megajándékozott bennünket egy új stadionnal. Sajnos pont rosszkor, mert abban az évben nem lettünk bajnokok, ugyanis a stadion építése miatt legtöbbször idegenben kellett játszanunk. Mivel nem lettünk bajnokok, a BL ben sem indulhattunk, és amiatt a sok divatszurkoló elmaradozott a meccsenikről, és az új 30 ezres stadionban legtöbbször 2-3 ezren lézengtek. Ez ssajnos a vég kezdete is volt, a kormányváltással a támogatók is elmaradoztak. Tavaly sajnálatos módon kiestünk az első osztályből, a stadion gyepét pedig birkákkal tartjuk karban...........

Baloggie 2011.03.06. 11:00:40

Először azt gondoltam, hogy ez a Diósgyőr lesz, de az ennél végtelenül szomorúbb történet, sajnos.

Baloggie 2011.03.06. 11:13:02

@Mitya Ivanov: adná az isten, hogy ez a valóságban is bekövetkezzen, így a '10-es évek elején :)

2011.03.06. 12:18:46

@Baloggie: először én is arra gondoltam

@Professor Pizka-nak magyarázd már el, hogy azért a Budapest tábla után is van élet.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.03.06. 12:35:02

@Frengi: Persze hogy van. Állítólag Diósgyőrben is van valami focicsapat, dehát ez kamu.
"Sötét van, nem látok, diósgyőri cigányok"

(csak a Szpari)

2011.03.06. 13:11:11

@Professor Pizka: Igen, valamennyien ismerünk tréfás rigmusokat, melyeket vidám szurkolók énekelnek csapatuk buzdítására, mint pl:
"pestről a fradi lejött hozzátok parasztok,
enbékettőbe sietve menvén ...anyátok" éneklik a Menyből az angyal dallamára a tréfás kedvű drukkerek.
Esetleg azt hogy "Diósgyőrben mindenki cigány... stb"

Hozzáteszem ezek a szurkolók komoly fejtörést okozna, ha Diósgyőrt meg kellene keresniük a térképen.

2011.03.06. 13:11:19

Hát ez a Révény-Lyon meccs textilipari rangadóak is elment volna, ruhagyáriak a takácsok ellen:)

csikai81 2011.03.06. 13:24:08

Csak az ETO, csak az ETO, hej-hej!!! Az alapötletet a Győri ETO történetéből merítettem, de van benne némi diósgyőri beütés is.

Judea · http://roleplay.blog.hu 2011.03.06. 13:37:16

Nem Warvasovszky Tihamér stadion?

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.03.06. 13:59:49

@Frengi: "Anyád kurva volt allééé, apád paraszt volt alééé! Fradista (MTK-s, UTE-s, stb.) lettél aléééé, ALLLÉÉÉÉÉÉÉ!"

petrice 2011.03.06. 14:02:05

Rácz Pupu bácsi éjjáéjjáó

2011.03.06. 14:10:55

@altoid: milyen felkészült vagy:)
"Zööld háányás, zöööld takony, szereti a ...... nagyon":)
"Enbékettőőőő keleti (nyugati) csopooort" :)

Atlétás Bandi · http://azelott.blog.hu/ 2011.03.06. 14:17:52

@csikai81: gondoltam, hogy egy jó része az ETO :) Nagyon tetszik a poszt, gratulálok!

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.03.06. 14:17:57

@Hadrian77: "... vagyunk! Sportszerűen szurkolunk, hogy: b... meg a zanyád! A kuuurva anyád!"

csikai81 2011.03.06. 14:23:42

@medvedr: Szösszenetek nem lesznek, viszont tervben van egy meccsközvetítés az összes dögunalmas hülyeséggel("ídény eleji forma","mindkét csapat mindent megtett a győzelemért, de sorra kihagyták az ordító ziccereket, nem sikerült a hálóba juttatni a pettyest" stb

2011.03.06. 14:29:58

@altoid: vidéki sláger a "Buuudapeesten mindenki cigány, mindenki cigány, mindenki cigány!":)

@csikai81: baazz, győri vagyok, ETO meccsekre is sokat jártam, vannak régebbről könyveim is, de elsőre nem jött át..:)

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2011.03.06. 14:30:10

Nagyon sok, organikusan elrejtett részlet van itt. Goldberger-Textiles amúgy van/volt is a fővárosban :) bár a kékfestői hagyományok miatt így lett kék-fehér a hasonló profilú egyesületek színe.

AC Milan-verés a 30-as években, név- és színváltoztatások, befektetői csoportok, jogelőd, indulási jog adásvétele...

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2011.03.06. 14:34:47

Ez nem is annyira modoros (jó, a szófordulatok igen), mint hihetetlenül precíz. A történetek, a becenevek, minden olyan, mintha. Van benne egy kis Dunaferr, Sopron, Pécs és még ki tudja mi, de összességében tényleg ilyennek tűnik a magyar futball múltja.

Mitya Ivanov 2011.03.06. 14:36:35

@Püspök utcai gombaszedő: én nyomokban debrecent is felfedezek benne

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2011.03.06. 14:42:43

@Mitya Ivanov: főváros dettó. Már amennyiben az Újpestet, Csepelt vagy Kispestet fővárosnak tekintjük, mert csak 1950 óta az :)

Weiss Manfréd, azúrkék-meggypiros. Bástya, Vörös Lobogó, Vörös Meteor, ÉDOSZ, Dózsa, Honvéd. Utóbbiak meg tűrik, hogy megint levetették Kispest nevét, na de ez legyen az ő bajuk.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2011.03.06. 14:49:13

@csikai81: A kihagyott helyzetek bizony megbosszulják magukat.

(Tényleg, külön gratulálnék a kupadöntők csökkenő nézőszáma és a Vác elleni obligát 0-0-hoz. Annak idején a grundon szamszungozásnak hívtuk azt, amikor valaki tizenöt méteren át kísérte a labdát az alapvonalon túlra.)

2011.03.06. 14:51:40

@altoid: Vidi meccsen hallottam e kedves kis rigmust: "Bodzát szedünk, bodzát szedünk, bodzát szedünk és BNV-t veszünk."

medvedr 2011.03.06. 15:33:37

@csikai81: Hajrá, már várom! Ez nagyon király lett.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2011.03.06. 15:45:34

@medvedr: @csikai81: addig ajánlom ezt a nagyon régit:

modoros.blog.hu/2009/02/08/a_modoros_fotballista_es_a_sportriporter

(akkoriban szarrá fikázták, de szerintem jó lett)

Meg az összes "labdarúgás" címkét.

sTormy 2011.03.06. 15:46:27

@csikai81: Akkor viszont "Rába, Rába, Rába! Rába-sztatok máma!"

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.03.06. 18:08:06

@Professor Pizka: Most erre mondjam azt, hogy röfröfröf? :))

Szocio Pata (kikvogymukblog) 2011.03.06. 19:13:40

Baszki Gábor, ez nem vicces?! 10 pontos poszt! Add el az összes klubnak évkönyvként, csak a neveket kell kicserélni benne! És ha már modoros rigmusok:

"Pestről a Fradi, eljött hozzátok, parasztok, parasztok!" - mennyből az angyal dallamára.

"Váradi Béluska, úgy lő mint egy géppuska!"

"Bólints, Tibi!Bólints, Tibi!"

csikai81 2011.03.06. 19:48:32

@Szocio Pata (kikvogymukblog): Kösz szépen. Csak egyetlen kérdésem van: nem írtad ezt már meg a kikvogymukon?:)

Judea · http://roleplay.blog.hu 2011.03.06. 20:18:36

Illés Béla a legnagyobb király, Illés Béla a legnagyobb király!!!

Kíváncsi vagyok, hogy ki csapja le először ezt a magas labdát. (Vigyázat antiszemitizmus csapdaveszély!!!)

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.03.06. 20:20:41

@Judea: A Nemzet Bélája? a legnagyobb cigány, a legnagyobb cigány :-DDD

Judea · http://roleplay.blog.hu 2011.03.06. 21:00:23

@Professor Pizka: Vigyázz a 90-es évek legnagyobb játékosáról beszélsz. Ez teljesen hivatalos, ráadásul meccsrekorder.

mrs.starkey 2011.03.07. 11:01:19

lipcsei peti, te lófejű g*ci. és közben repülnek felé a kockacukrok...
egy válogatott meccsen voltam és a b-középben álltam, hát majd beszartam, semmi normális szurkolás nem volt ott, csak az undorító és bunkó rigmusok, amikről gondolom minden meccsen kb. ugyanabba a sorrendben mennek, nem uncsi ez nekik egy idő után???
(és titokban én nem a magyar válogatottnak szurkoltam, de csak láthatatlanul mertünk örülni a gólnak. :D)

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.03.07. 11:44:22

@Szocio Pata (kikvogymukblog): ez a dolog szállodáknál és iskoláknál is jó fokmérő:

ahol már a portás is aranysújtásos libériában van, ott lesz patkány
amelyik öregített pergamenen ad ki díszoklevelet, az max. 50ezer lakosú mezőváros 10 éve, ELTE-ről honosított vándorprofokkal akkreditált hurkaegyetem.

minél ostobább egy játék, annál inkább meg akarják magyarázni, hogy ész kell hozzá (gyúsósok is imádják: azért mert gyúrni nem eszetlenül kell, lehet jól és rosszul, előszeretettel mondják el, ez milyen hihetetlen agytevékenység)

és minél fosabb egy bajnokság, annál hivalkodóbb a szurkolói élet. azzal kell kitölteni a játékidőt.

hehe

májkifiam 2011.03.07. 14:03:13

nekem a dorogi bányász ugrott be, bár ők kicsit régebben voltak toppon jenő bá'-val = )

Mitya Ivanov 2011.03.07. 14:34:57

@Judea: Béla király, a százados, az utosló játékosok egyike aki miatt még érdemes volt magyar meccsre járni. A másik ilyen Gera.

Az ellenfél szurkolói mindig azt mondták Illásről, hogy tipikus magyar játékos, itthon király, de külföldön félt kipróbálni magát. És ez lehet hogy így is volt, mindenesetre jobb karrierje volt, mint egy olyan játékosnak, aki abban fáradt el, hogy meséket találjon ki arról, hogy az aktuális edzőnél miért nem játszott.

Szocio Pata (kikvogymukblog) 2011.03.07. 14:39:09

@csikai81:
Focit nem írtam. A Tibi már mindenben megelőzött: szurkolótípus, amatőrfocista, stb.
De klubtörténet nem volt.

2011.03.07. 14:54:10

@mrs.starkey: Amikor Barcikán játszott a Fradi, na az volt a szép meccs. A szurkolói magatartást tanítani lehetett volna.

Az eredményre sajnos nem emlékszem. De a szurkolók nagyon jól teljesítettek.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.03.07. 19:14:25

@Mitya Ivanov: ja. viszont azért amikor Jean-Pierre Ungabunga védekező középpályás körbeszaladta, átugrotta, lecselezte, lefutotta, leugrotta, akkor az embernek azért könnybe lábadt a szeme. A másik nagy csoda a Halmai nevű volt, aki futott, mint pók a falon, csak zavarta a labda.
Mondjuk meg voltunk mi áldva ezekkel a helyi érdekű Maradonákkal, ld még Véber Gyuri, vagy örök kedvencem, Kirchmayer Tibi a Szpariban, akinek tényleg egész jó bütyke volt, nade futni... öt métert... ennyiért?
Dehát az a korszak... Nagy Sanyi (helló Véber, hogy van a lábad?), Plókai, Mracskó... ajjaj.

Mitya Ivanov 2011.03.07. 19:43:25

@Professor Pizka: +galaschek Péter, aki képes volt a kezdőkörben végigjátszani egy meccset, de - modorosan szólva - a labdáinak szeme volt és tényleg képes volt a csatár lábához rúgni a bőrt. Na ezzel csak az volt a gond, hogy akkor már a nemzetközi fociban is az üresbe belőtt passzok voltak a menők, és ha a csatár fut és nem állva várja a labdát.
Lehet hogy városi legenda, de amikor az nb1-ben is elkezdték mérni egyes játékosok meccsa alatti futásteljesítményét, akkor galacsheknél valami 2800 méter jött ki, ami szinte semmi. Amikor rákérdezett egy Tv s meccs után a riporter, akkor az volt a válasza, hogy nem ez foci és nem futóverseny.

Halmai azért letett az asztalra pár dogot külföldön is, mégha az Izrael is volt.
Akit zavart a labda, az Dombi tibi, akit frankfurtban elküldtek, mert olyan szinten volt béna, hogy zavarta az edzést.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.03.07. 19:50:37

@Mitya Ivanov: Dombi Tibi közismert neve közismert műesései miatt Esőember :-)
Galascheket tényleg kár lett volna kihagyni. Meg ahogy az egész magyar ugar mellett harminc éve elment a vonat. Ez a kilencvenes évek eleji generáció volt az amelyiken a legnagyobbat csattant, azóta már kezd egészen magához térni a dolog, legalább a maiak nem csodálkoznak, hogy jé... szalad, pedig nincs is nála labda. Nézem, hogy Mónos is kimaradt, pedig az is egy nagy varázsló volt. Vancsa, Árgyelán...

2011.03.07. 20:23:48

@Professor Pizka: Kollégám mesélte, hogy még a 70-es években levitte játszani a pár éves kisfiát a játszótérre. Volt ott egy gyerek, aki a többiektől külön a mászókát rugdosta és istentelenül káromkodott.
- Hát téged hogy hívnak, kisfiam?
- Mátyus Janika!

A becsúszások koronázatlan királya:) Faterját ismerem, nem semmi az öreg, pedig jócskán benne van már a korban:)
süti beállítások módosítása