Olvasói rovat: Évenkénti családi ünnep

2010/08/04. - írta: Horváth Oszkár

Ismét a család rovat bővül egy elemmel: Mamaottmarad tett hozzá a családi modorosságokhoz, amelyek a szülői értekezlettől a netezésig szépen ki lettek már forgatva. Ezúttal a Telkeshez közel álló szereplők a szereplői a vendégségnek.


 

Évenkénti családi ünnep. Még mondják, hogy mi magyarok nem tudunk ünnepelni, meg hová lettek a hagyományok? Nálunk ez mindig így néz ki. Egy hónapon belül szinte mindenkinek van valamilyen évfordulója - ha nem volt, áttettük. Mindenkinek alkalmas nyáridőben összejön a szűk família. Testvérek, gyerekeik, unokák, unokatestvérek. Vejek, sógorok, sógornők. Szeretet, érdekazonosság, jóindulat.

Jó ebéd, ital módjával. Beszámoló foszlányokban.

 

Itt vannak, kelj már fel, te meg fésülködj - szevasztooóók - gyertek be - mi van veletek - na majd megdumcsizzuk. Hova üljél, hát a fenekedre, jaaaajj, nem kellett volna, jéé, honnan tudtad hogy ezt – hozom, bocs, rögtön jövök vissza. Mindjárt kész a leves, de édes, el ne tedd az albumot, ebéd után rámegyek. Ez még a tavalyi, ezt meg a haverom hozta, ezt kóstold, erdélyi.

Valakinek kalap, naptej, kardigán, fürdőruha? Asztalhoz. Szedjél, mégis te vagy a nagyi. Erős pityu? Mami sóó, vágtam kenyeret, csak letakartam. Hideg a szóda, te lassan idd. A málna elfogyott, ez bolti, de jó fajta, ne nyald le a keverőkanalat, ha kérhetem – köszi, szeretlek.

Ez új recept, a netről, vagy a fodrászomtól? De én átalakítottam. Meglátod, ez jobb lesz. Kapros, nem szereted? Van pacal is. Vegáknak sajtsaláta, rakott padlizsán. Tojás nélküli. De azért tudod, nincs jobb a kirántott húsnál. Hagymás krumplival. Majd elfelejtettem, itt a kovi-ubi, saját! Én krumplival szoktam...  na milyen? Te hogy szoktad? Szavad ne feledd, apa, hozd már azt a bort, naná, hogy a fehéret. És még egy szódát. Lacika kólázik, a lányok iceteát kértek. Szegény Mutterral de jót nótáztak anno. Ma meg csak ez a tucctucc dívik. Az összes gyerek belesiketül. Te meg csipszet eszel, mikor itt a jó kaja? Fura egy ízlésed van hallod. Abban nincs is hús, igen, az kapros. Az meg petrezselymes. Az csak hagymadarabka, kicsit megsült, de ehető. Nem véres, pritaminos. Az darált házi paprikakrém, bolond. Sült krumplit egyél a mekiben, ennyi emberre lehetetlen, aztán dobhatom ki literszám az egyszer használt olajat. Mi, te avval jársz, ilyet se hallottam.

Zsoltikám, vettünk neked alkoholmentest, direkt a te kedvedért. Milyen guminőről beszélsz? Az is jobb, mint az összecsukható tábori fapina. Na hehehe, most tanul a gyerek. Ejnye Bubu, ne röfögj hangosan. Nem vagyunk Kínában. A hugid két hónapos, nála természetes, sőt, létkérdés a büfi, nem mondta még jóanyád?

Nem raktunk rá gyertyát. Annyit meg se tudnánk egyszerre gyújtani, ki akar olvadt viaszt enni? A cukordísz a kicsiké. Énekelünk?  Ej, a vizeskancsó bent maradt, na mindegy, kinek adjam az elsőt? Trüffel. Nekünk alig volt meggyünk az idén. Cseresznye semmi, a ringlót a pele zabálja. Ez nagyon finom, ki kér repetát? Habot? Itt van még szalvéta, nem baj, majd kimosom, ebből a céklalé is kijön, egyébként meg occó volt.

Kávét szieszta előtt vagy után kértek? Cukros, lájtos, mentes? Van sima tej is. Három cukor sok tej – most reggelizel? Hahaha. Tudom, te csak kanalat kérsz bele. Én ilyenkor már nem iszom, a Józsit meghajtja.

Hagyd bogaram, elboldogulok, csak hordjátok ide be, az is elég segítség nekem. Pihenjetek, csacsogjatok, mindent hallok itt is. Nem alszom, csak pihentetem a szememet. Olyan jó hallgatni titeket. Igaz, a szomszédban füvet vágnak, de hát most ér rá, dolgozó ember. Neki van munkája, mikor vághatná? Na, akar valaki zuhanyozni? Tele a hordó, tettem ki türcsiket. Nem, nincs több tollaslabda, keressétek meg a tavalyiakat a tujákban, de a rigófészket le ne verjétek. Na itt vagyok, hol az az album. Ja, a ballagás, azon ott voltunk.

Fagyi jöhet vegyesen?  Van még rá egy kis ribizli, szeretitek. Habot-csokit-csokishabot? Melegített dzsemmel? A kókuszt otthagyod, majd megeszi apád. Gyerekek, olyan jó látni, hogy nőnek a kicsik. Lacika már olvas? Mit fog csinálni az iskolában?

Nem baj, vedd le gyorsan, kimosom, anyád észre se veszi. Ki küld neked ilyenkor esemest? A zapeh, egymillahatötven áfa, na szép. Győzzed csak megkeresni. Papa, te nem kérsz fagyit? Tudom, nincs söríze.

Mikor utaztok, ja, hazajöttetek már. Jó volt? Hol is? Tudod, csak futkosok ki-be, és mindennek a felét hallom, de majd összerakom utólag, hehe. És azt ismeritek, hogy négyen utaznak egy kupéban... ha a nagyságos asszony megint fingana, én voltam, hahahahaha... áá, én folyton elfelejtem a vicceket, vagy elrontom a poént. A kollégáim mindig szórakoznak rajtam emiatt. Már?? De még csak hat óra, mi lesz a vacsorával? Várj, csomagolok, mi meg nem esszük ezt a halmot egy hét alatt se. Akkor beviszed holnap, mikrós dobozba teszem. A torta a tetején van fóliában, rá ne üljön a kutya. Otthon nézd meg a gyerekeket, a múlt héten az én seggemben is volt egy kullancs. Csak csipesszel, gyorsan, csavarintva.

Gyuszikám, de jó, hogy láttalak, tudtál valamit aludni délután? Tízre már fuvarba mész, főzzek még egy kávét? Nyitom a kaput, balra  balra-balra-mégbalra-egyenes, tedd rá a világítást, vedd be a kezed kölök! Ti is indultok, ez az Irénkéé, szegény az idén lemaradt, ez gyógyleves lesz, meglátod.

Szevasztooóók – meg se beszéltük igazán, mi van veletek - na majd jövőre megdumcsizzuk! Üzenj, ha hazaértetek! Ne egyél bele, az a holnapi ebéd. Majd főzök mellé rizsát.

312 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cenzoora 2010.08.04. 08:48:16

ez annyira ott van, hogy láttam a családomat közben :DD

Mitya Ivanov 2010.08.04. 08:53:49

ez bazzeg 10/10. Nagyon ott van minden szó, ahol kell, és akkor amikor kell.
Amikor mindenki elmegy, a családanya még nekiáll mosogatni, a férje már alszik mire végez, majd a nő is elalszik mellette, és agyvérzést kap reggelre, de nem hal meg, mert neki még dolga van a sárgolyón.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2010.08.04. 09:07:34

hasonlóan elmés a disznóvágás is, kötelező epegörccsel.
shameless plug: coruscus.hu/fassag/disznooles-szavakban
megengedem, hogy olvasói rovat legyen belőle.

Ernoke 2010.08.04. 09:08:32

ez pontosan így van, bár élőben ennél sokkal szörnyűbb...

Kacagó gerle · http://hobbitippek.blog.hu/ 2010.08.04. 09:16:06

Pöpec.
Jó látni ilyenkor a frissen borotvált nagybácsikat, nagypapákat kényszervigyorral.
De megszakítják a családi cécót, csak azért, hogy a Híradót megnézzék :)

afromagyar · http://afromagyar.blog.hu/ 2010.08.04. 09:21:57

Nagyon joooooo!

Sajnos nalunk sosincs ilyen, mindenki utal mindenkit.

Szocio Pata (kikvogymukblog) 2010.08.04. 09:28:29

10-es, alapból.
És még ajánlanám ezt a rövidfilmet, kötelező olvasmány a témából: film.indavideo.hu/video/f_barbarok/

Mitya Ivanov 2010.08.04. 09:30:50

@afromagyar: attól hogy mindenki utál mindenkit, attól még lehet ilyen:) sőt akkor a legnagyopbb buli

egyébként a posztban szereplő nő, épen olyan, mint a veri az ördög a feleségét c filmben a főszereplő.
port.hu/pls/fi/films.film_page?i_film_id=2653

El Topo (Sgt. Elias) 2010.08.04. 09:35:26

Hálistennek ez a dolog nálunk nem megy, mármint a saját családomnál persze. Akivel nem akarok találkozni, azzal nem is találkozom.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.08.04. 09:41:52

nah pont emiatt van, hogy én anyáméknál még karácsonykor sem ülök le az asztalhoz, hanem 2 órával előbb vagy később megeszem egyedül a szobámban...

afromagyar · http://afromagyar.blog.hu/ 2010.08.04. 09:42:32

@Mitya Ivanov: nalunk olyan van (vagyis inkabb csak volt), hogy azt beszeltek mindig ki, aki eppen nem volt ott.
Ennek nagy mestere volt a szent es serthetetlen MINTACSALAD, akik felhatalmazva ereztek magukat az eszosztasra.

Mi meg, anyam-apam-tesom meg en, kicsit mindig kilogunk a sorbol, ezzel folyamatosan temat nyujtva a MINTACSALADNAK.

A legutolso (elotti) happening igencsak kiverte naluk a biztositekot.
"Teeeenyleg hozzament egy NEEEEEEEEGERHEEEZ?"
Azota szerencsere se kep, se hang.

Viszont egy jopofa csaladdal szivesen atelnek hasonlo osszeroffeneseket.

bekbórd! 2010.08.04. 09:43:40

Nagyon ott van a poszt. A "szavad ne feledd" meg a cseresznye ebben a meglehetősen zavaros koktélban :)

Mitya Ivanov 2010.08.04. 09:48:27

@afromagyar:
Nálunk addig voltak ilyen összejövetelek, amíg a nagyszülők éltek. Ott is volt probléma, meg veszekedés, főleg ha politika került szóba, vagy ha az volt a téma, hogy ki miért nem ment férjhez, és miért él együtt valakivel 8 éve házasság nélkül:) Bármekkora is volt az ebéd közben a szunnyadó gyűlölet, és bármennyi bicska nyílt ki a kezekben, nagyanyám egy másodperc alatt rendet tett és úgy ért véget az egész, hogy de jó volt találkozni.

Mitya Ivanov 2010.08.04. 09:53:27

evés előtt az örökös és idegesítő játék, hogy

- szedjél
- szedjél te
- én nem szedek
-akkor szedjetek ti
-Jóska, szedjél
-én nem szedek
-akkor szedjen a családfő
-szedjen inkább a legidősebb
- itt mindenki fiatal
-akkor szedjen az, aki előbb meg fog halni
-akkor szedek én!
-jaj ne hülyéskedj Laci!!!
-Elég a szerencsétlenkedésből, Jóska szedek neked
-Jó szedjél
-Szárnyat nem kérek, tudod mit szedek én magamnak

stb

CosmoBacsika 2010.08.04. 10:28:03

@vészmadár (pica pica): Uhh bocs, de ezen most elszomorodtam.

A poszt priceless

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2010.08.04. 10:38:49

@Mitya Ivanov:
- én még nem szedek, kezdjétek el, mindjárt odaülök, csak sül a hús
- a háziasszony nélkül én nem szedek
- kurvaanyád, dehogynem! (gondolás)

@vészmadár (pica pica): egyszer elviszünk valahová, és megmutatjuk, milyenek a barátságos emberek, meg úgy nagyjából a társaság és a szimpatikus viselkedés alapjai. Tetszeni fog! Ez a karácsonyos nagyon durva.

+

1. egyik fogást a lakoma végén derül ki, hogy elfelejtették feltálalni
2. EGYÉL SALÁTÁT IS (úgy, hogy éppen egy salátát rágsz), belőlem azonnali gyilkolási vágyat vált ki, csak azért nem ölök, mert gyorsan csinálnám, és úgy nem fáj eléggé

ii@_ 2010.08.04. 10:40:18

Zseniális, szóról szóra így megy a nyári "összeröffenésen", meg karácsonykor, meg húsvétkor is. :)
Amivel még kiegészíteném, az a gyerekek produkáltatása, nagyobbak esetén egymást túllicitálva hencegés eredményeikkel. Janika, énekeld el szépen, amit az óvodában tanultatok! Ágikámat felvették ám a jogra! Az is nagyon szép, a Pisti meg területi második lett judoban!

Prophet 2010.08.04. 10:42:31

A rántott hús - húsleves tényleg verhetetlen párosítás. Bárhol, és bármikor, hosszú utakra is, a Jupiterig oda, és vissza..

Mitya Ivanov 2010.08.04. 10:44:13

@nosferato:

Gyilkolási vágy2

"De'jszen alig ettetek valamit" és "vegyetek még, fogyjon el, ne kelljen rakosgatni", amikor éppen azon gondolkodom, hogy kihányjam-e az egészet, vagy bevegyek 2 marék bilagitot.

Szanaszét Szolizott Szilikonos Szőke 2010.08.04. 10:44:38

@Mitya Ivanov: zseniális, ez nálunk is mindig így van, ezért szedek inkább mindenkinek, megelőzve a hülyeséget :D

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2010.08.04. 10:52:25

@Mitya Ivanov: a szerencsétlen szedő meg végül saját magának alig tud szedni.

@nosferato: ecetes fejessaláta úgy, hogy ropog a fogaid alatt a kristálycukor.

ezértregisztráltam 2010.08.04. 11:06:35

valamint evés közben:
- Miért nem esztek soha semmit?
meg:
- Biztos nem ízlett!

lmntn 2010.08.04. 11:07:44

Zseniális, komolyan. A gyerekprodukáltatás tényleg hiányzik, és ott van még az is, hogy utána hogy kibeszélik a vendégeket.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.08.04. 11:11:39

@lmntn:

Házigazda kezembe nyomja a nagykést:
-Na támadd meg vele Józsikát, megmutatja, mit tanult a dzsiu dszicu táborban.

lmntn 2010.08.04. 11:25:34

@El Topo (Sgt. Elias): És utána a legjobb: Csinálsz valami lassu mozdulatot, és akkor jön, hogy ne úgy, hanem felülről, vagy oldalról, mert tipikusan a gyerek csak egy 47,9 fokos szögböl érkező félköríves támadást tud elhárítani, azt is csak ha jobbkezes a támadó, és a bal lába van elöl... Tehát szépen beállít, hogy hogy támadj, és akkor jól bemutatja rajtad, neked meg ámuldoznod kell, hogy milyen jól meg tudná védeni magát a sikátorban.
És a hozzá tartozó mondat: na mutass pár FOGÁST. ÁÁÁ. Mindig kikészültem attól...

afromagyar · http://afromagyar.blog.hu/ 2010.08.04. 11:27:11

@ezértregisztráltam: meg (unokanak, ha szulok nincsenek ott): biztos anyad mondta, hogy nalunk ne egyel.

misbelief · http://tevhit.blog.hu 2010.08.04. 11:31:21

És az ajándékozás? :)
"Na, kivel kezdjük? Először a gyerekek? Nem spóroltatok a celluxszal! Tépjed nyugodtan! Ne-ne, várjatok, hadd bontsa ki!! Remélem, nincs meg! Megvan a blokkja, ki lehet cserélni! Fú de izgulok! Na, bújj bele, próbáld fel! Ugye milyen jól áll neki? Neked is tetszik? Nincs meg, ugye? Nagy kő esett le a szívemről! Anyád súgott! Kell nektek a papír?" stb-stb. :)

El Topo (Sgt. Elias) 2010.08.04. 11:35:26

@lmntn:

Aztán ha véletlen elvágom a gusztustalan kis pulya nyakát, akkor megy a sápítozás.

migueldiez 2010.08.04. 11:36:32

"Gyuszikám, de jó, hogy láttalak, tudtál valamit aludni délután? Tízre már fuvarba mész, főzzek még egy kávét?"
Csak azt szeretnem kerdezni, ez ö maga lenne? A Golfos Gyuszi? Vagy ez egy ilyen tiszteletadas? :)

Styxx 2010.08.04. 11:38:27

@Szocio Pata (kikvogymukblog):
Ez szuper kisfilm, nagyon kössz.
@Mitya Ivanov:
A Veri az ördög a feleségét alap, szerintem abban a rétestészta nyújtó jelenet a No 2 ever ételjelenet a magyar filmtörténetben a Latinovits féle pirítós velő mögött.

A poszt 10/10, gr. Ha hivatalos lett volna Pokorny Lia a Barbárokból, akkor tuti beszól a magát halálra dolgozó háziasszonynak, hogy van számos gyertya is, és akkor nem lesz a torta csupa viasz:-)

migueldiez 2010.08.04. 11:38:48

Ja, nalunk k Karacsaonykor a következö hangzik el mindig menetrendszeruen;
"Na, jol sikerult halat vennim ez nem olyan pocsolyaizu"
A masik nagy sztori, hogy a sok _Csendes ej_, meg _Mennyböl az angyal_ utan azt gondoltam, hogy teyjunk vissza a klasszik Kiskaracsonynagykaracsonyhoz,
mire a vegen a nagyfater morcos fejjel kijelentette, hogy ez _komenista_.

Mitya Ivanov 2010.08.04. 11:44:39

"Jaj ne menjetek már, hiszcsak most jöttetek, hát most sem tudtunk beszélgetni, annyit azért árulj el, most ugye nem bukott meg a ricsike 3 tárgyból, ne mond, ezek a tanárok nem értenek hozzá, pedig olyan jófejú gyerek. Bezzeg nálunk a Tomika kitűnő...Várjatok hadd pakolok (vagy: hagypakojjak) egy kis húst, a gyerekek is szeretik, finom hazai, ebben nincsen Emolekula.
Ott az a rengeteg sütemény hozzá sem nyúltatok, teszek egy kis kaprostúróssat meg egy kis kőttrétest, meg a balatoni mézes. Tessék itt van egy husosszendvics az útra."

scsaba1 2010.08.04. 11:46:05

@Styxx:

"Budán" már csak ilyet használunk, csodálom, hogy ti itt még nem ismeritek. Persze az egyetlen helyi kis cukrászdában, csak szálasat lehet kapni..."

Mitya Ivanov 2010.08.04. 11:46:22

@Styxx: nem tudod esetleg hol lehet hozzájutni ehhez a filmhez? Nagyon ott akarom tudni a DVD-im között

El Topo (Sgt. Elias) 2010.08.04. 11:49:18

Az útravaló az büntet. Jóindulatú nőrokonunk egy időben mindig adott a srácoknak útravalóul egy-egy tubus sűrített tejet, jó cukrosat. Na most azzal a büdös kölkök hazáig hézagmentesen kikenték az autót belülről.

Mitya Ivanov 2010.08.04. 11:50:52

@El Topo (Sgt. Elias): Mondjuk aki nem veszi el a gyerekektől a sűrített tejet, az megérdemli, hogy kimázolják a kocsiját belülről:))

scsaba1 2010.08.04. 11:53:13

@El Topo (Sgt. Elias):
Egyébként még mindig jobban jártál, hogy a langyos és túlcukrozott sűrített tejtől nem az autót fosták össze hazáig...

El Topo (Sgt. Elias) 2010.08.04. 11:54:18

@Mitya Ivanov:

Másodszorra már résen voltam, nyugodj meg!:D

scsaba1 2010.08.04. 11:56:43

@vészmadár (pica pica):

Csupa fény és szeretet lehet nálatok az ünnep... Tisztára, mint a Whamtól a Last Cristmas... :)

El Topo (Sgt. Elias) 2010.08.04. 11:57:34

@scsaba1:

Az autót egyszer én magam fostam tele szinültig.:)
Kisgyerek voltam még, de erre emlékszem. Nagyanyáméknál szüret volt és jól bemustoztam. Elindultunk haza apám 100-as Skodájával. Út közben mondja apám, hogy neki be kell ugrani valamit megbeszélni a Simon üvegessel a Váci utcába. Le is parkolt (akkor még lehetett a Váci utcában parkolni), be is ment. Csak hát az üvegesnél voltak éppen, meg telefonja is volt, elhúzódott a megbeszélés. Én meg közben teledörrentettem a kocsit.

afromagyar · http://afromagyar.blog.hu/ 2010.08.04. 12:06:14

Rajottem, a poszt olyan, mint egy dalszoveg a Belgatol.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.08.04. 12:13:01

A modern kaja kimaradt. Például amikor keresztanyám bolognai spagettit gyártott. Az eredeti recept kissé módosult. Kis hagyma ment a darált hús alá, némi kis paprika... pörkölt, csőtésztával, csak darált húsból és hosszú tésztával...

Illetve a különféle saláták, cukros-zsírostejfölös nehézlovassági majonézzel...

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.08.04. 12:32:00

@afromagyar: "Viszont egy jopofa csaladdal szivesen atelnek hasonlo osszeroffeneseket." pont ez a lényeg, a jópofa családok nem járnak össze kínosan feszengős elbaszott családi kajálásokra:)

afromagyar · http://afromagyar.blog.hu/ 2010.08.04. 12:33:42

@El Topo (Sgt. Elias): :D
Egyebkent suritett tej gyerekkorom egyik alom-edessege volt, a mesesajttal egyetemben. Bar, ha jobban belegondolok, a mesesajt szerete csak idonkent utotte fel a fejet.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.08.04. 12:34:16

@nosferato: ne fáradj, anyukámmal szívesen leülök bármikor enni, de a családom többi részével nem... nem kell ezen elszomorodni, én sem teszem... eleve nem szeretek másokkal nagyon együtt enni...

Mitya Ivanov 2010.08.04. 12:35:37

@Professor Pizka:
a falusi milánóira egy másik recept:
nagyanyám kedveskedni akart és megkérdezte, hogy mit eszünk meg jóízűen. Voltam kb 8 éves és mondtam, hogy a milánói makarónit. Ez volt az egyetlen étel, amit a menzán megettem, és ezt mondtam neki is. Megkérdezte, hogy az meg mi, és hogy kell csinálni. Én mondtam, hogy az hosszú tészta +paradicsom és sajt.
Megyünk a nagyiékhoz legközelebb és egy tál cérnametélt, leöntve paradicsomlével, mellé reszelt sajt. Nem volt túl jó.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.08.04. 12:35:50

@scsaba1: nincs különösebb baj vele, nem tartunk nagy faxnit, a kicsi öcsém, ő kap ajándékot, mi többiek meg váltunk pár szót, én néha ott is alszom olyankor, ennyi...

nem vagyok különösebben keresztény amúgy sem:)

rdi 2010.08.04. 12:37:19

Jó lett a poszt.

Ki lehetne még egészíteni azzal, hogy kibeszélik az éppen jelen nem lévő unokatestvért.

>Szegény Zoliról nem hallottatok mostanában? Legutóbb is milyen rosszul nézett ki, de hát nem csoda azután, hogy a Móni egyik napról a másikra elköltözött a két gyerekkel. Állítólag nem is engedi látni őket.<

afromagyar · http://afromagyar.blog.hu/ 2010.08.04. 12:39:55

@Professor Pizka:
Peldak erre:
- muflin (ld. muffin)
- gorogsali (voroshagyma, mindenfele aprora vagott zoooccseg, trappistasajt)
- lasagna (lebencsteszta-reteg kozt megbuvo perkelt
- GORDON BLUUUU (ld. cordon bleu)
- stb

niyabinghi 2010.08.04. 13:11:52

Engem a kötelező puszizkodás akaszt ki, főleg a bibircsókos arcú rózsinénikkel. Gyerekkoromban mindig attól rettegtem, hogy ha a bibircsókból kiálló szőr megbök, a helyén nekem is nő egy olyan szőcsing. o.O (A mai napig megvan ez a para, csak már nem adok neki hangot, inkább nézegetem a helyet pár napig a tükörben, nehogy...)
Btw: miért kell mindig, minden rokonnak puszit adni, annak is, akit szinte kétnaponta látok? Anyámék nem egy puszizkodós társaság, de van egy unokatesóm pár háznyira tőlük, na ő mindig jön, ölel, puszil, én meg ordítani tudnék. Anyám mindig mondja, hogy a f*szért neki ajvékolok ezért, hagyjam, szerinte megsértődne ha szólnék, így inkább kerülöm a találkozást, ha meg mindenképpen muszáj, igyekszem üdvözlésnél vagy búcsúzkodásnál nagyon elfoglalt lenni, de így sem mindig úszom meg. :/

scsaba1 2010.08.04. 13:15:25

@rdi:

Azt hallatom, hogy iszik, meg a fizetését sem adja nagyon haza. Gyereknek is link volt, kimaradt a középiskolából is, emlékeztek, hogy mennyit sírt miatta a Marink. Mondjuk volt kitől tanulnia, az apja sem volt különb. A zuglói kertesházuk árát is majdnem legurította a torkán.

Mitya Ivanov 2010.08.04. 13:18:27

@scsaba1:
most szállt el egy ilyen kommentem:))
az apja sem volt különb, alkoholista ez mind, a gyereket is kicsapták a ipariskolából, a Zsuzska meg már most kurva:)

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.08.04. 13:28:49

Születásnapi tortán az öngyulladó gyertya alap. Had szórakozzék a gyerök! ;)

Zorita 2010.08.04. 13:31:15

@afromagyar: a görögsali tévépaprikával, és az úgy jól el is nyomja mindennek az ízét :)

és még egy:
- rósejbLi

virágelvtárs 2010.08.04. 13:44:08

Én akkor hova üljek? AHOVA A PALOTAIASSZONY! Hát a Senekedre (popsidra, SEJHAJODRA stb.), HAHAHA, érted?

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.08.04. 13:53:32

@Modor Tibi: jujj, ezt még a fodbalnál és a szpihológusnál is jobban utálom

El Topo (Sgt. Elias) 2010.08.04. 13:56:23

@vészmadár (pica pica):

Én attól kapok rohamot, ha valaki nagy sLunggal jőn.

persicsbalint 2010.08.04. 13:58:13

Hú. A poszt egyszerűen zseniális, a kommentek büntetnek.

persicsbalint 2010.08.04. 14:01:29

Ertél klub.
Fizikoterápia.
Brutusz vagy blutu.

afromagyar · http://afromagyar.blog.hu/ 2010.08.04. 14:03:03

@virágelvtárs: ja, nem is beszelve a jol nezel ki/de meghiztal/de lefogytal/de jol tart az asszony/jol karbatart'az urad beszolasokrol.

Infomaker 2010.08.04. 14:03:32

Nálunk már ritkák az ilyenek, de apukám mindig elkezdi mesélni azt a viccet, már nem emlékszem pontosan de talál két faszi valami kaját, erre az egyik megeszi, kihányja ,a másik megeszi vagy mittomén hogy is van :)

Meg rántott hús kiszedés közben a kedvenc viccét midig elmeséli:

Kohn és Grün étteremben esznek, kihoznak két szelet húst, egy kisebbet, és egy nagyobbat.
Kohn egyből elveszi a nagyobbat.
Grün rászól:
-Hát miért vetted el a nagyobbat? Azt nem illik!
-Miért, melyiket illett volna elvennem
-hát a kisebbet!
-Hát ott van!

:DDDD

cd-r 2010.08.04. 14:05:45

a kirántotthús szó használatáért minden esetben plusz pont jár, most is.

afromagyar · http://afromagyar.blog.hu/ 2010.08.04. 14:06:07

@persicsbalint: egyszer egy ismeros mondta, hugy budmil kutya. Pitbull helyett.

persicsbalint 2010.08.04. 14:06:28

@Infomaker: Arról szól, hogy "Te is megtaláltad a fésűt!" És főzeléket esznek benne.

persicsbalint 2010.08.04. 14:07:21

@cd-r: Sőt, _kombó_ jár azért, ha rizsával együtt szerepel. Meg koviubival.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.08.04. 14:09:55

A kirántotthús az picsafüst! A námberván az a fasírozott.

Mitya Ivanov 2010.08.04. 14:14:39

@El Topo (Sgt. Elias): azt nem úgy hívják?
inkább az a gáz ha fasírtnak, fasíltnak, vagy fasértnak mondják

niyabinghi 2010.08.04. 14:17:31

Na és aki biciglivel garambolozik? :)

niyabinghi 2010.08.04. 14:18:19

Na és aki biciglivel garambolozik? :)

niyabinghi 2010.08.04. 14:18:53

Összes f...om bele a blogmotorba :P

Sz.Lacc · http://fusslaci.blog.hu/ 2010.08.04. 14:25:21

kirántotthús = kabátoshús
Vidéki-e vagyok? :-)

Ernoke 2010.08.04. 14:31:50

apám olyan, h teljesen absztinens, de az éves kötelező családin mindig tele van olyanokkal, h "csak sör legyen meg pálinka", meg "majd a kocsmában megbeszéljük". ezzel kiválóan tudja azt a látszatot kelteni soha az életben nem látott odavetődött "rokonok" előtt, h rendszeresen iszik.:D különbenis alkoholizálni kell ilyenkor. a férfiak sört kapnak, hozzá esetleg pálinkát, a nők valami iszonyú körömlakklemosó-szerű likőrt. (dehát görögből van!)

afromagyar · http://afromagyar.blog.hu/ 2010.08.04. 14:32:15

@Mitya Ivanov: esaztismeritekhogy "ki a fasirt nekem, mikor nem is tudok olvasni"? Haha.

Infomaker 2010.08.04. 14:32:21

Mint a parizer vagy parizel? ezt sosem tudtam.

Infomaker 2010.08.04. 14:33:36

@afromagyar: Ez már majdnem olyan mint a Kuglófasz vicc :)

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.08.04. 14:33:51

a fasírt vagy a fasírozott oké, ez a nevük, az utóbbi kicsit előkelőbb... no de amikor a tényleg fasírtot vagdaltnak kezdték nevezni...

vagdalt akkor, ha egybe sütötted, nem? bár azt anyum egybefasírtnak nevezi...

jah, és afasírtos vicc persze, ha az az ebéd:

"csávó kiveszi a levelet a postaládából, és nézi. Már megint ki a fas írt?"

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.08.04. 14:34:49

@Infomaker: parizer, azaz párizsi, ugyanúgy mint berliner vagy isler vagy wienernemtommi, ami a bécsi szelet...

persicsbalint 2010.08.04. 14:34:52

@Ernoke: Dehogy! Házilag készített likőr, etilalkohol, víz és aroma hozzáadásával. Ilyennel: www.shopmania.hu/shopping~online-etel~vasarlas-szilas-aroma-25g-jamaikai-rum~p-2559354.html

ezértregisztráltam 2010.08.04. 14:36:40

a kirántott hús
a hasáb
a kovácsolt uborka
a párolt kápolta

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.08.04. 14:36:58

@niyabinghi: a bicigli nem annyira fázós, ugyanis a hasonulás miatt MINDENKI úgy ejti, de az már súlyos , amikor biciglinek is írjáj, sőt, rám már szólt nyelvtannáci, hogy mielőtt beleszólok a biciglis témába, tanuljam meg elírni, mert az nem bicikli:)

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.08.04. 14:37:32

amúgy ez a rosejbni vagy mi a bánat név, ez honnan ered?

Ernoke 2010.08.04. 14:39:08

@persicsbalint: ja, igaz, ami házi, az mindig csúcs, sokkal jobb, mint azok a bolti szarok, akkor is, ha vécétisztító-szerű háziborról vagy ilyen aromás likőrről van szó.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.08.04. 14:41:43

@Ernoke:

Anyám régebben gyártotta a tojáslikőrt lelkiismeretesen, minden ünnepre, de én nem ittam.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.08.04. 14:50:51

@niyabinghi: azaz. 4 éve egy gyerekdarabhoz kértek fel, hogy írjak zenét, olvasom a dalszövegeket, mondom mi a faszom ez a vínersnicli? kihúztam persze egyból, mondom nehogymár egy gyerekeknek szóló darabba beleírjunk valami 100ezer éves, tök ismeretelen tájjellegű kaját (ez lejött a szövegből, hogy étel)

nah,a szövegíró vissza akarta rakatni, hogy ezt mindenki ismeri, mondom én 27 vagyok (akkor), mégsem hallottam soha...

végülis a "vínersnicli lesz" szöveget kicseréltem kis itt-ott javítás mellett "rántotthús-szelet"-re... stimmelt a szövegritmusa:)

mama ottmarad 2010.08.04. 14:50:54

Köszönöm a gratulációkat, látom, kellemes csapot nyitottam ki :)
A mi egyszerű, "troli" családunkban mindenki szeret mindenkit, de a kajában válogatósak. (Újdonságok, modern ételek meg nem kóstolása.) Egyfajta hagyománytisztelet.
Lehet, hogy fárasztó, de biz' Isten, évente kétszer, terápia, a feltétel nélküli szeretet egymásra öntése. Modoros nagyitól biztonsági őr Gyusziig. Aztán 6 hónapig megint semmi, csak temetés vagy keresztelő.
Egymásra nézni nem merés, mert röhögés :)))

niyabinghi 2010.08.04. 14:51:21

A granadérmars (menzán gránátos kocka) kimaradt.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.08.04. 14:52:46

jah, amúgy hülye elnevezések, félremondások:

az milyen, amikor jüönnek az anyókák plazmaFELEZÉS-re a kórházba (plazmaferezis)

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2010.08.04. 14:52:50

@niyabinghi: gránátos kocka? krumplistészta az.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.08.04. 14:53:45

@niyabinghi: mer' az a krumplistészta:)

neked a darás metélt (grízestészta) volt a fülemnek sokáig darázs-metélt...

jah, amúgy még indexes cikbben is olvastam már ezt a szókapcsolatot: "az ártatlanság VÉDELME" (vélelme)

persicsbalint 2010.08.04. 14:57:55

Ízes derelye vs. barátfüle? _Az már smafu?_

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.08.04. 15:00:50

megjegyzem, ahhoz képest, hogy az előző posztban mindenki kurva nagy táplálkozási szakértő volt és mindig mindenhol egészségesen étkezik, eléggé képben vagytok a lekváros derelyétől a rántott húsig terjedő klasszikus menzai ételszegmensben:)

niyabinghi 2010.08.04. 15:10:58

@vészmadár (pica pica):
Tudom, hogy az a krumlistészta. :)
Ember a smarnit (császármorzsa) meg a berét (tócsi) nem ismerte ezeken a neveken, pedig egymástól 60 km-re nőttünk fel.
Targonya megvan? A perkelttel meg ki lehet kergetni a világból.

virágelvtárs 2010.08.04. 15:11:03

És ki kéri a NYELESHUSIT?

Mitya Ivanov 2010.08.04. 15:12:05

@vészmadár (pica pica):
tegye fel a kezét, aki nincs képben a klasszikus menzai ételszegmensben.
Köszönöm, mindenki volt gyerek

scsaba1 2010.08.04. 15:14:25

@vészmadár (pica pica):

Kicsoda? :) De legalább nem adunk életvezetési tanácsokat...

virágelvtárs 2010.08.04. 15:14:36

@persicsbalint: Ez hogy sikerült, hogy előbb jött a válasz, mint a kommentem?

Na, ezért érdemelsz egy KÓDUSERNYŐJÉT!
Na jó nem, az a PAPÁJÉ!

Mitya Ivanov 2010.08.04. 15:15:07

@persicsbalint:
- direkt neked tettem félre lábát, attól majd gyorsan tudsz futni, nesze itt van fogd meg csak ne szígyellősköggy.
- de mama, a tyúk a szarban mászkál meg kapirgál fujj nem kell!!
- ejnye no, lehúztam a bőrit, tiszta jaz.......

persicsbalint 2010.08.04. 15:16:10

@virágelvtárs: Nem tudom, csodálatos dolgokra képes ez a technika. Mindenesetre nagyon egyzserű adatbázis-szinkronizációs hiba lehet a háttérben.
Azt hittem kapok egy piros hangszórót. :)

persicsbalint 2010.08.04. 15:18:38

És az, hogy minden szörpre azt mondják, hogy málna?
"Na, igyunk egy kis málnát, milyen van?"
"Van még egy kis barack, idd meg a végit, ne maradjon!"

virágelvtárs 2010.08.04. 15:19:16

@Mitya Ivanov: A répát meg egye a zolika, attól JOBBAN TUD FÜTYÜLNI!
A csirkeszív meg a macska, a máj meg az egér! Pisti eddmeg mindkettőt és majd KERGETŐZNEK A HASADBAN!

scsaba1 2010.08.04. 15:21:00

@persicsbalint:

Klasszikus, unalomig ismert poén: "Mit isztok, van kóla, narancs kóla, szup kóla?"

afromagyar · http://afromagyar.blog.hu/ 2010.08.04. 15:21:32

@persicsbalint: vagy kolat. Van barna, szoke...
Sot, van udittttto is.
Meg szevenna. Esetleg zup.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.08.04. 15:23:12

@Mitya Ivanov: mondjuk én menzán életemben először tavaly ettem, 29 évesen, ha voltam gyerek, ha nem:)

Mitya Ivanov 2010.08.04. 15:23:19

@persicsbalint:
igen a szörp a málna:)
és van a fehér ital, ami ásványvíz vagy szóda. Van a színes ital, ami szénsavas üdítő, tovább egyenlő kóla. Ezen van a narancskóla, ami a fanta, van a fehér kóla, ami a citrom. Más nem volt.

persicsbalint 2010.08.04. 15:23:43

@scsaba1: A szup a zsup (7up) akar lenni? Ugyanitt vna szrájt is. És Miranda. A Montain Dew meg már hatalmas káosz. Ezért is jobb a málnás meggymárka és a traubiszóda.

afromagyar · http://afromagyar.blog.hu/ 2010.08.04. 15:25:19

@niyabinghi: egyszer apam elettarsa megkerdezte apamtol:
- Pista, mit tegyek a kifott tesztara?
Apam meg:
- A fedot, Katikam!

Masik: "- Tudod, hogy szeretlek en teged, Katam? Mint marhaporkuttet csuuutesztaval."

Mitya Ivanov 2010.08.04. 15:25:27

@vészmadár (pica pica): ezt mondjuk sejtettem, hogy te más bolygóról jöttél:))

virágelvtárs 2010.08.04. 15:26:12

@Mitya Ivanov: Esetleg házi bodzaszörp? Neharagudjatok, én ezeket az AGYONCUKROZOTT, GYÁRI, MŰ borzalmakat nem iszom.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.08.04. 15:26:26

@persicsbalint: igen, ez alföldön van, a málna = szörp. De tegyük hozzá, elsőre ugyan neked furcsa, ugyanakkor gondolj bele:

veszel egy ÜVEG kólát (holott műanyag, mégsem egy palack kólát veszel)

iszol egy gyümölcsTEÁT vagy csalánTEÁT... van benne teafű? nincs... mégsem azt mondod, hogy csalánfőzet (ami amúgy a szakszerű neve lenne)...

szval ez ismert és gyakori nyelvi jelenség... kiskunsági gyerekként én a pálinkát is gyerekkoromban csak szilvának ismertem, ha barackból volt, akkor is szilva...

amúgy a szörp másik neve a jaffa:)

niyabinghi 2010.08.04. 15:27:53

Még mindig nem esző húst? De egy kis csirkemell csak lecsúszik? Regge' még kinn kapirgát a udvaron. Ennem tápos,né meg, milyen szép sárga a bőre a kukoricátú, ilyet nem adnak a bótba'!

persicsbalint 2010.08.04. 15:28:01

Amúgy ilyen családi rendezvényeken kell a 69 Ft-os osztrák vagy német nevű söröket dícsérni, mert mégiscsak jobb, mint a Borsodi.
"Mit iszunk?"
"Van ez a Schüttenburger Pils, meg a Soproni"
"Add azt a németet, azok még tudnak jó sört főzni, nem úgy mint a borsodi vízbe főzőtt patkányhús! Mert volt olyan is, benn az üvegben ott volt a patkány ám! Én tudom, haverom látta, mikor kocsmában voltak Miskolcon 87-ben. Azok voltak a szép idők."

Vagy amikor a Tuborgot képesek prémiumsörként eladni...istenem..

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.08.04. 15:28:03

@Mitya Ivanov: dehogy... csak gyerekként otthon ettem, mert nagymama főzött, gimnáziumtól meg a pénzből Ossian és Omen-kazettákat vettem, akkor meg sehol nem ebédeltem:)

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.08.04. 15:29:04

@persicsbalint: mondjuk a málnás meggymárka az konkrétan málnamárka:)

Mitya Ivanov 2010.08.04. 15:29:23

@vészmadár (pica pica):
a jaffa a rostos narancslevek összefoglaló neve volt, majd átment mindenbe, ami sárga.
Sokáig nem értettem, hogy hogyan jön ide Tel-Aviv régi neve, aztán megtudtam, hogy egy narancsfajta neve a Jaffa.

persicsbalint 2010.08.04. 15:30:12

@vészmadár (pica pica): Alföldön? Zalai vagyok, falusi, nálunk is így van, sőt, sokszor én is így mondom, büszkén! :)
Jaffa nagyon jó, tényleg így van!
Az üveg vs. palack,flakon pedig mindenhol így van, nem Alföld-specifikus. Kólásüveg, ásványvizes üveg, üveg étolaj stb.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.08.04. 15:30:24

@afromagyar: azaz, csőtészta, csigatészta, lebbencstészta, levestészta.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.08.04. 15:34:44

@niyabinghi: asszem a bazi nagy görög lagziban volt ez: nem eszik húst? (komplett rokonság elnémul) na nem baj, akkor majd sütök neki bárányt.

Infomaker 2010.08.04. 15:36:20

Hitlerszalonna volt már? :)

niyabinghi 2010.08.04. 15:38:20

@vészmadár (pica pica):
Ja, a bárányos ott hangzott el, a csirkés témával meg engem basztattak. o.O

nadivereb 2010.08.04. 15:41:29

@virágelvtárs: Nekem azt mondták kiskoromban, hogy ha lenyelem a görögdinnye magját, akkor az kikel a hasamban. Évekig féltem dinnyét enni.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.08.04. 15:44:07

@Mitya Ivanov: én meg azt olvastam, a narancsízű italok (plö Fanta) csak itt, közép-európában édesek, máshol inkább a savanyú ízvilág jelelmzi. De nálunk belenyúltak, mert egyszerűen a jaffa és a hasonló italok miatt mi kulturálisan abba nevelődtünk, hogy a anrancs az egy szirupédességű (klasszikusan, kicsit kátrányízű is) valami.

medvedr 2010.08.04. 15:56:40

@persicsbalint: A 70 es években jelent meg a literes kóla üveg üvegben, sztem innen jött az hogy minden üveg. Kivéve a tej. Az zacskó.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2010.08.04. 16:35:35

@vészmadár (pica pica): UK & Írországban 2x ilyen édesek, de már ihatatlanul :)

BBEN 2010.08.04. 19:14:57

A kiskrapekok haverja, kb. 50 éves pocakos, kopaszodó nagybácsi, a lehajtott dobozos Königsburg után elereszt egy öblös böffentést, majd vigyorgó fejjel az 5 éves Dominik felé fordul:

- Hallottad, hogy bőgnek a szarvasok? WÁHHAÁAHAÁAHAAA
Na gyere ide te rosszcsont, elmondjuk a mamának a verset amit tanultunk, és kapsz sört, na gyere!

"Fekete felhők tornyosulnak az ég alján, egy bús paraszt szarik a falu sarkán, ijedten hátranéz, fénylik a töke mint a sárgaréz." WÁHÁHÁHAHAHAAAHHHA

Látod, tudsz te normális mondókát is, nem csak a sok hülyeséget amit az ovodában tanítanak!

ellenszenvesfigura 2010.08.04. 19:43:57

A cím lehetne akár a Modoros Anyu is. Az országban fellelhető anyuk 80%-a ilyen.

nyílméregbéka 2010.08.04. 20:11:19

Oh Jézus. A mi családi dzsemborijaink kb ilyene voltak, míg éltek a nagyszülők. A legjobb akkor volt, mikor az (anyai) német származású, magas műveltségű sznob diplomás nagymamám és az (apai) falusi, 8 általánosos vasutas nagypapám próbált csevegni egymással két órán keresztül.
Ha unokatesók is jöttek, az még jobb volt, a rendőrök által többször keresett szinte fiatalkorú bűnöző uncsiöcsi, és a kitűnő tanuló kékszemű uncsihugi. Így utólag elmesélve kurva jó buliknak tűnnek, akkor inkább kínos volt

2010.08.04. 20:12:14

Irigykedve olvastam a posztot. A kommeteket is.

Bár milyen modoros családi összejövetel is jobb mint a semmilyen.

Nincs családom, szüleim nem élnek, nincsenek rokonok, nagynénénik unokatestvérek.

Néha összeterelem a fiakat meg a csatolt részeket az ország 3 pontjáról, ha épp otthon vagyok. Ennyi.

Jó nektek.

aggyistenbrittudós (törölt) 2010.08.04. 20:16:49

@afromagyar: budmil kutya :)))))))))))))
használni fogom!!! nekem pitbul-stafford keverékem van, de ezentúl budmil lesz. bocs, de ezt lenyúlom, nem is kérem az engedélyed.

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.08.04. 20:20:07

@Bachterman:
Á, sok kedves emlék! És az a dög tényleg nem akart kijönni az ólból! 4en mentek rá, úgy rángatták fülénél fogva. :DD

bekbórd! 2010.08.04. 20:21:12

A háziasszony persze minden fogásnál szabadkozik, hogy most miért nem sikerült olyan jól:
-Nem kaptam olyan sonkát, amivel szoktam.
-Ez a teszkós liszt nem úgy kel meg, ahogy a másik.
-Közben hívott az Ica, az meg, tudjátok, mennyit beszél, le se lehet lőni. De azért ehető, nem? Vagy vedd ezt a világosabbat!
-Nem tudom, mostanában nem süt egyenletesen ez a sütő.

nyílméregbéka 2010.08.04. 20:22:23

Na, mikor lesz kistestvér?

Mi szépet tanultatok az OSKOLÁBAN?

Tudom, hogy epeköved van, de ezt a kis tőtöttkáposztát meg kell kóstolnod!!

bekbórd! 2010.08.04. 20:25:19

Ezekben az otthoni ünnepi kajákban szinte mindig van sonka-gomba-sajt. Frankón passzol hozzá a "kecsup" is.

szcsongor 2010.08.04. 20:27:19

@vészmadár (pica pica): A biciGlitől én is falra mászok. Szerintem semmiféle hasonulás nincs ott, elhiszem hogy sokan mondják G-vel, én is hallom így, de nem helyes. Gondolj bele, a cikláment se ciGlámennek mondod... Hallottam már egyébként parFist is partvis helyett, ez nálam a biciGli kategória :)

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2010.08.04. 20:30:07

@nyílméregbéka: "minden, ami jó, az vagy illetgális, vagy pajzán, vagy rákkeltő".

Eleve asztalnál felnőttek kellemetlen pikánskodása!

aggyistenbrittudós (törölt) 2010.08.04. 20:32:12

@vészmadár (pica pica): én rühellem a családi összejöveteleket. az én családom olyan,hogy kinézi azt, akinek nincs diplomája. van köztük bölcsész, fordító, biológus, nyelvész,reaktorfizikus,(én)közgazdász. na már most, a jelenlegi PÁROM szaki, és nem bírják elviselni, hogy egy értelmes, képzett nő, hogyan is kötheti össze az életét egy >ilyennel<. leszarják, hogy ő is KÉPZETT (baszki, képzett!),csak engem hívnak meg, és hogy egyedül jöjjek. Hát nem megyek, a sok elfoglaltságomra hívatkozva. Egyszer-kétszer muszájból elmentem (hugik esküvői), de itt volt vége. Pedig ezt leszámítva mindig jó a hangulat, és szépen, helyesen beszélnek, de ez a sznobság hányás.

persicsbalint 2010.08.04. 20:35:39

@bekbórd: Azaz, a sütő valahogy mostanában nem olyan, mint régen. De amiatt is van ez, mert már az élesztő sem a régi, vagy éppen olyan jó, igazi vajat sem lehet már kapni! De a tojás házi, legalább az.

bekbórd! 2010.08.04. 20:46:46

-Anya, amíg te mosogatsz, meg pletyóztok, addig megmutatom a Gyuszíjjéknak a pincét. ;) Na gyertek, az ajtónál fejet lehúzni!

A Tyne folyó déli partja 2010.08.04. 20:52:30

@vészmadár (pica pica): az nekem is darázs volt. de mi inkább stercet ettünk (lehet, h. az ugyanaz, mint a tészta?)
amúgy nálunk, sváb ősök lévén, teljesen elterjedtek voltak ezek az általad kifogásolt "100 évvel ezelőtti' kifejezések...

scsaba1 2010.08.04. 20:53:27

@BBEN:
"Aztán mondjad csak Tomikám, láttál már pinát?"
A háziasszony pironkodva:" Jaaaj, Béla bácsi, hogy mondhat ilyet, 'isz még gyerek. (A kölyök elpirul, retardáltan vigyorog)
"Milyen gyerek? 12 éves, mink ilyen idősen már a lányok után szaladgáltunk... Teri, Teri, ha nem dől össze a szénakazal, akkor ma az én feleségem vagy..."

A Tyne folyó déli partja 2010.08.04. 20:54:24

@persicsbalint: mostohaapám anyukája mindent kólának hívott. volt sárga kóla, meg piros kóla, stb.

persicsbalint 2010.08.04. 20:55:35

@bekbórd: Délután 4-kor jönnek föl a pincéből, a világukat se tudják. Ezután kell nekiállni tortát enni, a terítő (viaszkosvászon abrosz), de még a fal is tortás lesz. Opcionális még ezután a kertek meglátogatása, egy kicsit itt, egy kicsit ott metszünk a fából, míg valójában le nem csupaszítják teljesen.

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.08.04. 20:57:41

@niyabinghi:
Ó, a pusziszkodás! Nagyapám öccsének nem szerettem kiskoromban sose puszit adni, mert a középkorú férfiember borostája má bizony gyorsan nőtt és bökte a négyéves kis babapopsi arcbőrömet. Nevették is mindig, mikor mondtam, hogy szúr. :)

persicsbalint 2010.08.04. 20:58:17

@Animacs: A sterc az olajban pirított liszt, nem tészta, nincs benne tojás például.

A Tyne folyó déli partja 2010.08.04. 21:01:03

@vészmadár (pica pica): egyetértek, én se szeretek társaságban enni.

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.08.04. 21:11:12

@virágelvtárs:
Hát én mindig megettem, fütyülni mégse tudok.
Viszont, csirke kapirgálóját is mindig kipecáztam a levesből - lettek is olyan csülkeim! ;)

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2010.08.04. 21:17:29

@Bachterman: ja, csak holnap reggel jön ki. Elbasztam, a tanár is emberből van :-))

niyabinghi 2010.08.04. 22:05:22

- tápszi = tepsi
Egyik haver nagyija: Egyé tésztát, leán. Ott van a asztalon. Én meg kerestem, hogy hol, mert ott volt egy nagy tányér süti, de tészta sehol. A végén rákérdeztem, kiderült, hogy arra gondolt a drága mamó.
A minden szörp = málna, a szénsavas ÜCCSIK = kóla alap.
Elsózott kajánál szerelmes a szakácsné, a feldöntött sótartó veszekedést mutat, a kiöntött víz meg keresztelőt és akkor azonnal megy a találgatás, hogy vajon kinél, felekezettől függetlenül.

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.08.04. 22:18:08

Tepszi, eszcájg, málna, hokedli, grenadírmars... most csak ennyi ugrott be. :(

sorica123 (törölt) 2010.08.04. 22:47:34

@vészmadár (pica pica): ...kotlett. Azt hiszem. de a schintzel is az, és románul şniţel-nek írják (ugyanúgy ejtődik):)
A görög lagzis filmből az az egyik kedvencem! Nem a kedvenc filemem amúgy, de ez nagyon aranyos (és jellemző a vonalas mindenevőkre - nem igazán vágják, hogy hogy is működik egy vegetáriánus).
@nyílméregbéka: nabazz, epekő, káposzta... egyik ismerősünkkel rendszeresen eljtássza tatám, hogy kikérdezi, hogy iszik? nem iszik? mér nem iszik? Mert antidepresszánst szed, nem mer inni, ki tudja, mekkora adagtól áll fejre. Tatám egy darabig elmodoroskodik ezen, mindenki más diplomatikusan őszül.
@persicsbalint: zupp volt az, de már egy ideje nem látom az italt se, nemhogy halljam ezt a ferdítését a nevének.
@neccharisnyás útonálló: málna mint mi? Nyilván nem mint gyümölcs, vagy nem mint az a gyümölcs, ami amúgy beugrik róla... Hokedlit nem értem, tepszi, miaz, pösze vagy?, grenadírmars azt hiszen paprikáskrumpli, de ki használja ezt a facsaros sváb elnevezést?, eszcájgot én is szoktam mondani, elég rusnya...

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.08.04. 23:12:52

@sorica123:
Málna=szörp (bármilyen! akkor nőttem föl, mikor felötlött, hogy miért hívom a narancsszörpöt málnának-de még mindig úgy hívom!)

Hokedli - komolyan szürke? Még szerencse, hogy nem használom sokat. 4 lábú fa szék, aminek nincs háttámlája, csak a 4 láb+ ülőfelület

Tepszit nagyanyám mondja, eszcájgot detto

Grenadírmars=krumplistészta

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.08.04. 23:48:45

@sorica123: Még egy szó, csak neked! :)

VAJLING
Na ammi?

:DD

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.08.04. 23:57:53

nekem például tepsi, de baranya nagy részén tepszinek mondják... a vájling meg, drága barátom, eredendően teknő, mosóteknő, de konyhában átvitt értelemben baromi nagy tálat meg fazekat is jelent, nálunk egy vájling levest evett öregapám, az egy ilyen extra méretű tányér volt...

amúgy a tészta az székelyföldön is a süteményt jelenti (mi is a tésztájáról beszélünk, hiszen rétestészta, ugye), amit meg mi tésztának mondunk, az a laska.

BBEN 2010.08.04. 23:58:07

Nagyfater szerint: " A krumplistészta nem étel, hanem köret-körettel." - azóta se szeretem én sem túlzottan, mióta rávilágított papi erre az igazságra.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.08.05. 00:05:13

@BBEN: gondolom papádnak is az volt az alapelve, az az étel, amiben van hús:)

én mondjuk szeretem a húst, de abszolúte el tudom képzelni a hústalan ételeket, spenótot, krumplistésztát vagy rántott tököt is:)

bekbórd! 2010.08.05. 08:42:34

@vészmadár (pica pica): én Veszprém megyében találkoztam először azzal, hogy tésztának mondják a sütit. A tésztát pedig "kifőtt tésztának" hívták.

A sterchez szárazon kell pirítani a lisztet, ráönteni a babot/borsót/krumplit a főzőlevével együtt, majd ha kidagadt, belekeverni az olvasztott disznózsírt.

nyílméregbéka 2010.08.05. 08:46:57

@vészmadár (pica pica): tényleg, Erdélyben a süteményt tésztának nevezik, a tésztát pedig laskának. "Van itt egy kis sertéspörkölt, majd főzünk hozzá laskát!" - én meg nem értettem, mi az istenért kellene még a pörkölt mellé gombát is főzni!?? :-D

Mitya Ivanov 2010.08.05. 08:55:31

@bekbórd:
veszprém megyei mindkét nagyszülőm a kifőtt tésztát csuszának mondta, a vékonyat pedig csíknak, mákoscsík, túróscsík.
a tészta az tényleg sütemény volt.

Az a sterc recept, amit írtál, az egyszerűen brutális:))

rdi 2010.08.05. 08:55:42

Tepszi (így), hokedli, grenadirmars, rigli, vájling - ezeket nálunk is mondják, pedig nem vagyunk svábok.

Stelázsi megvan? Krumplissterc?

rdi 2010.08.05. 08:59:15

@Mitya Ivanov: Én úgy tudtam, hogy a csusza és a sima kifőtt tészta között az a különbség, hogy a csuszát még utólag jól át is sütik, tepsiben, túróval, hogy jó piros legyen az alja. A kifőtt tésztára meg csak úgy rárakják a mákot, túrot, mikor mit, de már a tányéron.

rdi 2010.08.05. 09:01:20

Még valami: ha hajszál vagy szőrszál van a levesben, akkor valaki az asztálnál megjegyzi, hogy "a szakácsné átlépte a kondért".

Én kérek elnézést.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2010.08.05. 09:05:35

a laska és a tészta körüli gebaszra még egy lapát:
erdélyben a galuska a töltött káposzta. kedves rokon nagyon meglepődött, amikor somlói galuskaként jó kis kapros töltött káposztát várt, és pudingos matymaringot kapott az asztalra.

a vájling az a széles peremű, nagy, füles fémedény. kívül piros, barna, esetleg csontfehér színekben, belül pedig "kendermagos" mintás mázzal. dagasztásra, terményszedésre, disznóvágásnál nyers töltött áru tárolására, vagy hús dagasztásra használják.
sajtár néven is ismerik, a német weidling szóból származik.

Mitya Ivanov 2010.08.05. 09:27:19

@rdi: szerintem a csuszatészta az, amikor nem vágják a főzés előtt a tésztát, hanem tépkedik és úgy dobják a vízbe

Mitya Ivanov 2010.08.05. 09:30:05

@Bachterman: Északkelet Mo-n galuska, néhol ukrán hatásra haluskának mondják a kifőtt tésztát és a levesbetétet is.

bekbórd! 2010.08.05. 09:33:46

-De jó ez a kis napsütés. Tennapelőtt még nem gondoltam, hogy a kerbe tudunk enni. Úgy dörgött, villámlott... Tifelétek milyen idő volt?
-Ne is mondd, ott jég is volt! Erre nem?
-Az hálistennek nem, de olyan szélvihar, aszittem, megkezdi a tetőt.
-Meg van bolondulva az időjárás, régen ilyen nem volt.
-Nem. Akkor nyáron nyár volt, télen tél. Azér estefelé már hűvös lesz, adj majd a gyerekekre valamit, nehogy huzathűlést kapjanak!
...

mama ottmarad 2010.08.05. 09:34:15

@rdi: és itt van még az öreglebbencs. (Élnek-e még abból a korosztályból, aki így nevezték? Kézcsókom nekik!) Szárított, nagyobb darabokra tördelt tészta. Lebbencslevesnek, csuszának, vagy slambucnak való.
Van, aki az öhöm-re esküszik, de az tarhonyával készül. Ez a téma külön (modoros) történet lehetne, ha még nem lett volna.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.08.05. 09:36:51

@Mitya Ivanov: a levesbetétben a grízgaluska vagy habgaluska, a galuska az a nokedli neve a menzán, szval ott nem pörkölt van nokedlival, hanem pörkölt galuskával, igaz, az sem pörkölt, hanem paprikás, de mindegy is ez már:)

a másik, ami már előkerült, a tócsni, aminek még ezer neve vabn, nem is mindenütt ugyanaz a receptje pontosan, de hasonló, a lepcsánkától a rösztiig millió étel van, ami alapvetően valami lereszelt krumpli:)

mama ottmarad 2010.08.05. 09:45:23

Nem esett szó még a panír-maradékból kisütött falatkákról, ami általában a gyerekeké, de mindenki szereti. Ezer neve van: vak csirke, kofic, panírka...

bekbórd! 2010.08.05. 10:00:28

A leves előtt a levesben főtt hús (pl. csirkeaprólék, vagy sertés "húsoscsont") kerül az asztalra a zöldségekkel. Mehet a csámcsogás, cuppogás, velő szipákolása a csontokból, csirkefejből.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2010.08.05. 10:07:00

@mama ottmarad: vagy falcs.
@bekbórd: a csont pedig a 'csontostányérra' kerül, arról meg a kutya táljába. persze a tányér porcelán, és nem csontból van.

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2010.08.05. 10:07:40

@bekbórd: "Tennapelőtt még nem gondoltam, hogy a kerbe tudunk enni. Úgy dörgött, villámlott..." - ez bazmeg :)))))))) ezt is tényleg, muszáj elmondani.

Ásványvíz, vagy szóda? "á, JÓ NEKEM a szóda".

Még az ÁSÉS Esküvőzés topicból ide emelném a húslevesbe belemerőkanalazáskor kötelező elbaszott modoros mondatot: "VAN BENNE ANYAG!", szedjél húst is. Szedjél zöldséget is. Szedjél levét is.

mama ottmarad 2010.08.05. 10:16:02

@nosferato: ráadásul nem házi, hanem "igazi szóda", nem holmi pöttyös víz.
Cukrosoknak meg ott a Dejt.
Valamint: ne kenyérre' lakjá' jól.

Mitya Ivanov 2010.08.05. 10:24:24

@mama ottmarad:
edd meg a kenyeret, a haját is levágtam neked

rdi 2010.08.05. 10:27:46

@vészmadár (pica pica): a pörkölt és a paprikás között nem az a különbség, hogy a paprikásban van tejföl is, míg a pörköltben nincs?

rdi 2010.08.05. 10:33:29

@vészmadár (pica pica):
A tócsni: nálunk a kollégák hozzák elő rendszeresen a témát, hogy hát igen, a tócsni, az milyen finom, és milyen egyszerű, és hányféle neve van! És mindenki kötelezőnek érzi felsorolni az összes nevét, amit ismer. Aztán pár hét múlva előkerül a téma újra, és mintha sose beszéltünk volna róla, újra mindenki kötelezően felsorolja, hogy hány nevet ismer a tócsnira, majd megjegyzik, hogy az mind ugyanaz. És nem unják meg. Nem tudom megmondani, hányszor hallgattam már ezt végig.

Még az a szép, hogy Közép-Európában az összes nép ismeri, és saját nemzeti eledeleként tartja számon a németektől kezdve a lengyeleken, szlovákokon és magyarakon át a románokig.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2010.08.05. 10:39:15

@rdi: ne is mondd, kurva unalmas. Jajj, szotyi? Meg mag meg makuka meg rica? Prósza, rösti, tócsni, hehhe. Na meg a bodag, sercli, kopogó - oltári!

mama ottmarad 2010.08.05. 10:45:55

@Mitya Ivanov: igen, a kenyérnek Nagymamámnál is haja volt, nem héja.

bekbórd! 2010.08.05. 10:52:36

@rdi: tényleg, párszor már én is sorolgattam, csak nem ugyanabban a társaságban. Vagy lehet, hogy már ugyanabban is? :D

Ernoke 2010.08.05. 11:03:17

@bekbórd: kiskoromban rendszeresen jártam egy rokonhoz vasárnap ebédelni, imádtam ott lenni, mert a lakás irtózatosan kupis és mocskos, de nagypolgári gangos házas volt, és ez nekem akkor rohadt izgalmas volt. a néni állítólag iszonyú büdös volt, én ezt akkor nem éreztem, csak A Húsleves volt a lényeg... pontosan ugyanígy volt megcsinálva, és mindig akkor tálalta, amikor elkezdődött a "30 perc alatt a föld körül - nemzetközi magazin" zenéje. azóta is rajongok a húslevesért, és arról a zenéről mindig a néni hatalmas, sötét májgombócai jutnak eszembe. (tehát azért vannak pozitív rokoni tapasztalataim is.:D)

Ernoke 2010.08.05. 11:11:30

a nagyi főztjéről ne is beszéljünk, sztem ott lettem végleg zsíroskaja-rajongó. ráadásul ő nekem külön "gazdagította" mindig az ételeket-italokat, tejbe tejszínt, húst csak zsírban, a legtöbb cupákot mindig én kaptam, mert gyenge, sovány kisgyerek voltam. a mai napig emlékszem, mennyire mohón vártam a borsostokányt, körömpörköltet, nyúlpaprikást vasárnaponként, mert anyám amúgy igyekezett gátat szabni a (szerinte túlzott) húsfogyasztásomnak.

Zorita 2010.08.05. 11:24:15

@mama ottmarad: megmaradt panírfalatkák nálunk "egér" néven fut, ha vendégek jöttek, ki is készültek, ha nem magyaráztuk el, mi is az, és miért szeretik a gyerekek :)

bekbórd! 2010.08.05. 11:35:10

A modoros családi kajálásokon előkerülnek a vitrinből a vékonyfalú csiszolt poharak, aranyszélű tányérok, szép evőeszközök. Ilyenkor nem lábosban teszik az asztalra az ételt, és külön kistányér (vagy kompótos) jár a salátához. Ehhez a terítékhez már alkalomhoz illő mintás szalvéta dukál (amit meg lehet menteni jövő évre, ha nem használta fel a rokon).

balra 2010.08.05. 11:42:09

"Hányat kérsz a gombócból?
Hányat? Akkor nem kérek. HÁHÁHÁHÁHHÁHÁ!!!"
Meg az,hogy:
"Az urak két órakor ebédelnek, ehhehe." Mikor kicsit késik a kaja.

És ezt mindig, de MINDÉG eljátsszák.

balra 2010.08.05. 11:44:45

@rdi: ó, a tepszi! attól a fogam csikorog.

portsider 2010.08.05. 11:53:45

@Zorita: panírfoszlányra még: "fickója".

"Szívem, a rizsből hány cicit kérsz? Tartsd a tányérod. Egy cici, két cici, na meg a bimbója."
Irgalmatlan ebéd után:
"Ma is éhen maradtunk."

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.08.05. 11:54:57

@rdi: Stelázsit hallottam már, de nem ugrik be, mi.

Vajlingot én hatalmas öblös zománcos fémedénynek ismerem, a lavór kb. 10-20 literes verziója, nagyi abban tartotta a gyümölcsöt, mielőtt kimagozta, meghámozta a befőzéshez. Tessék Szentendrére elmenni, ott a skanzenben van sok.

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.08.05. 12:02:44

Levesben a tészta, zöldség, főtt hús az csak simán a "sűrűje".

Ja, és ne tessék csodálkozni, nem kizárólag svábból szedem a szavakat. Van abban bőven felső-magyarországi, tán még némi dél-alföldi is.

rdi 2010.08.05. 12:16:35

@neccharisnyás útonálló:

stelázsi = polc (de csak a spájzban, könyvespolcra nem mondják. Bár lehet, hogy azért, mert ahol a kifejezés eredetileg elterjedt, nemigen volt könyvespolc a házban.)

camparisoda 2010.08.05. 12:29:27

@neccharisnyás útonálló: zsenge gyerekkoromban csak kapkodtam a fejem a titokzatos szavakra, melyeket az öregek kevertek beszédükbe: sezlony, stelázsi, menázsi, rádli, nachtcastli, stb. Mind közül a nicht vor dem kind jelentését fejtettem meg legelőször, talán, mert ezt hallottam legtöbbször.

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.08.05. 12:47:07

@camparisoda: Nicht vor dem kind! :DDDD
Sezlony az tán a tűzhely.

@rdi: Valami spájzra asszociáltam így zsigerből.

Sámli, valaki?

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.08.05. 12:47:34

Ja, meg sparhelt, ha már tüzeskedünk.

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2010.08.05. 12:53:08

@neccharisnyás útonálló: a sezlony eredetileg: "chaise lounge", amit én parasztos angolságommal cséz lánudzsnak mondanék persze, de a samzelizét is csempsz elszájsznak mondom... valójában a fotel és a kanapé közti átmenet, amin festményeken jól lehet szőlőt enni. Illetve múzeumokban ilyenek előtt állsz értetlenül, hogy "akkor ezt így most hogy", miközben azon filózol, mikor nem néz oda a teremőr néni, és léphetsz le zacskótlan lábban CSAKAZÉRTIS a szőnyegről a parkettára, a kurva anyját.

bekbórd! 2010.08.05. 12:54:22

@neccharisnyás útonálló: A sezlon az heverő vagy vmi ágyszerűség.

Ernoke 2010.08.05. 12:55:36

@camparisoda: nagymamám rendszeresen használta a titokzatos "zunszniksz" kifejezést. ő maga se tudta pontosan megmondani, mit jelent, én se bírtam sose rájönni, és így 15 év távolából már azt is elfelejtettem, milyen szituációkban használta. csak ez a 2 szó maradt meg - zunsz, és niksz.
(sohnst nichts?)

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2010.08.05. 12:56:26

bocs, elírtam, angoloknál lounge, amúgy longue (mint hosszú), így már mindjárt van értelme. Eközben ezt találtam:
en.wikipedia.org/wiki/Fainting_couch

Hogy külön bútordarab arra a célra, amelyre a naccságos asszony anno ráájulhatott? Mekkora színész gecik voltak ezek a nagyságos asszonyok, és micsoda képmutatás-pártolás a korabeli asztaloskultúra, hogy mindezt támogatta? Megáll az eszem. Ájulókanapé. Ó hogy rohadjál meg...

Ernoke 2010.08.05. 13:01:34

@nosferato: én azt olvastam vhol, h olyankor illett elájulni bizonyos szituációkban (viktoriánus korszak!), meg persze a fűző is igen nagyban rásegített erre, mert szerencsétlen Női Hölgyek gyakorlatilag egész nap fuldokoltak. (én már akkor is szédelgek, ha sokáig nincs szellőztetve vhol, nem akarom elképzelni, milyen lehetett 50 centisre behúzott derékkal, összenyomorított belső szervekkel élni.)

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.08.05. 13:03:42

@nosferato: Ó, kösz.
Naccságos asszonyok nem mindig színészkedtek ám. Darázsderék ürügyén úgy összehúzták rajtuk a fűzőt, hogy a belső szerveik maszekul összetöppedtek. Úgy nem volt nehéz oxigénhiánytól elájulni. Főleg, ha a levegőtlen szobában tartózkodtak egész nap a fehér, hamvas bőr ürügyén.
Persze, olykor azért meg is játszották.

Sparheltre még mindig nincs jelentkező? Pedig valaki megmondhatná az eredeti alakját.

bekbórd! 2010.08.05. 13:07:56

@neccharisnyás útonálló: Sparhelt: Sparherd - takaréktűzhely

camparisoda 2010.08.05. 13:11:02

Polgári lakások tipikus hálószobájában (akkor is, ha kis lakás volt és kispolgár, és mellette csak konyha volt), a szoba közepén állott a dupla ágy, az ágynemű nappalra díszes ágytakaróval letakarva. Mellette éjjeliszekrények. Fölötte esküvői kép, és vagy szentkép, illetve Fried Pál féle félakt. Egyik oldalon két db. kétajtós ruhásszekrény, a másik szabad falon hármastükör. Az ágyak végében állott a SEZLONY, vagy sezlon, melyre ebéd után, ruhástól ledőlhetett a ház ura, illetve ezen aludt az egyke, ha nem volt gyerekszoba.
A helyiség csak a leghidegebb téli napokon volt fűtve, amúgy a többkilós dunyhákkal takaróztak. Azok alatt nem lehetett megfázni. Enyhe molyirtószag terjengett.

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.08.05. 13:11:09

@Ernoke: @bekbórd:
Na most akkor kinek adjam az ajándék fakanalat? Törjétek kettőbe!

bekbórd! 2010.08.05. 13:15:16

Falun hallottam a kokasborítóról, megvan nektek?
Ez vmi lyukas kosár, amit ráborítanak a kakasra, aki utána kidugja a fejét a lyukon, és el lehet kapni. Beszartam rajta :D

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.08.05. 13:27:06

@bekbórd:
Kosarat a kotlósra borítottak mifelénk, hogy nyugodtan tudjon ülni a tojásokon, miközben költi.
Bár kakast is valszeg könnyebb levágni a kisbaltával, ha egy lukon kidugja a fejét.

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2010.08.05. 13:48:37

A sezlony gyakorlatilag szopatószófa. Mert mégis kényelmes, de azért annyira ülsz, hogy lássad, mi történik. Schmuck Andornak azt hiszem, van otthon ilyenje, de az is lehet, hogy eladná.

niyabinghi 2010.08.05. 14:25:57

Boldogult anyai nagyanyám szokta mondani, hogy na, ezt a sok kurva klumpetot, amit ezek összehordtak a lakásukba... Aztán emlékszem még a renájzli, a trotli és a pfandli szavakra is.

ellenszenvesfigura 2010.08.05. 14:36:45

firhang megvan? úgymint függöny (der Vorhang).

bekbórd! 2010.08.05. 14:39:05

siszli: Schüssel - tálka

A kokasborítóval halat is lehet fogni sekély vízben :)

niyabinghi 2010.08.05. 14:40:04

@ellenszenvesfigura:
Meg a slafrok.
Meg a jajmán, csuktyad be a ajtót, még meglátnak itt pöndölbe'.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.08.05. 14:40:19

@niyabinghi:
A pfandli, az fándli, miszerint kőműves serpenyő.

niyabinghi 2010.08.05. 14:44:00

@El Topo (Sgt. Elias):
Valami kis edényre mondta a Mama mindig, nem volt a családban kőműves. :)

TűzoJtó, kuJcs, fagylaJt?

El Topo (Sgt. Elias) 2010.08.05. 14:48:32

@niyabinghi:

Hát lehet. A fándli az a kőműves serpenyő, a cserpák meg a habarcsmerő kanál.

bekbórd! 2010.08.05. 14:48:36

Kicsi voltam, öreganyám kérdezte: -Kérsz préshurkát? Most vettem.
Kértem, aztán meglepődtem, mikor hurka helyett valami mócsingos disznósajtot adott. Moondtam, hogy ez nem is hurka.
-Jaa, hát ez préshurka, te pluncnira gondoltál.

Presswurst - disznósajt, Blunzen - véreshurka

niyabinghi 2010.08.05. 14:54:17

@El Topo (Sgt. Elias):
Ezt nem tudtam. :) Córesz megvan? :D

Maxim_Isayev 2010.08.05. 14:58:43

Grádics?
Kiszni?
Lajtorgya?
Pallás?
Gádor?
Szürü?

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2010.08.05. 15:17:03

@Maxim_Isayev: grádics: lépcső
kiszni: faláda
lajtorgya: szintén létra, padlásra
pallás: oda visz a lajtorja
gádor: pincelejáró, tetővel
szürü: döngölt földű terület, ahol csépelni szoktak

akkor most én:
szuterén?
srófciher?
almárium?

tiszta etimológiai gyűjtés lett itt a végére.

Zorita 2010.08.05. 15:20:20

@bekbórd: préshurka! ez mekkora jó fordítása a haggisnak! köszi

Sand Lover 2010.08.05. 15:29:49

@Zorita: Ha abból indulunk ki, hogy presswurst=disznósajt, akkor nem, mert a haggis nem disznósajt, hanem birkabendőbe csomagolt fűszeres birkabelsőség.
Semmi köze a disznóhoz.
Haggis-t ettem már de a disznósajtot bottal sem piszkálnám meg.

Mitya Ivanov 2010.08.05. 15:31:11

@Bachterman:
A szuterén ilyen sous terrain, érted.
az almárium meg valami szekrényféle, aminek a tetején van a húsvéti rozmaring alma, amit tavasszal is meg lehet enni.

Nekem a kászli és a stelázsi a homály egyébként.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2010.08.05. 15:35:03

@Mitya Ivanov: a stelázsi polcos, ajtótlan szekrény. spájzok/éléskamrák tartozéka. erre került minden évben újra az élekre rajzszögezett, és a felületére papírozott védő, hogy a felrottyanó (megerjedő) befőtt ne koszolja össze a polct.

Sand Lover 2010.08.05. 15:38:30

@Mitya Ivanov: A stelázsi polcot jelent, a kászli meg talán (nacht)kasztni, vagyis éjjeliszekrény. (?)

Mitya Ivanov 2010.08.05. 15:45:45

@Morgan LeFay: nagyanyámnál a kászli a konyhában volt, mindig odadugta a csokikat előlem.

mama ottmarad 2010.08.05. 15:45:50

Örülök, hogy ennyi mindenre alkalmas volt egy kedélyes családi ebéd felemlegetése. Eszem a zuzátokat.

Maxim_Isayev 2010.08.05. 16:20:28

@Bachterman: Nem hittem volna, hogy a szürü meg a grádics ismerős valakinek :)

rdi 2010.08.05. 16:21:09

@bekbórd:
Nálunk nem disznósajt a disznósajt, hanem préssajt. Gondolom, innen ered.

rdi 2010.08.05. 16:26:50

kamásli?
slejfni?
vackor?
pejsli???

rdi 2010.08.05. 16:28:36

Főleg a pejsli érdeklne, hogy valaki ismeri-e!

És van még:
ciszterna
poncihter (sőt poncihter pogácsa)

Sebibá 2010.08.05. 16:47:56

Úgy látszik nekem nagy szerencsém van, mert az én családom egyáltalán nem ilyen. Szüleim elváltak apámmal annyira nem jó a viszonyom, így az anyai ágon lévőket tekintem a családnak. Anyámnak 2 húga van és a 3 család rendszeresen összejár 1-2 havonta minimum. Nálunk sosincs ilyen kényszerösszejövetel. Mindig jól megvagyunk. Hálistennek.

bekbórd! 2010.08.05. 16:48:15

@rdi: pejsli a szalontüdő
Bäuschel - tüdő ejtsd: bajsel
(ezt most meg kellett néznem, hogy kell írni)

bekbórd! 2010.08.05. 16:53:25

@rdi: poncichterek a szőlősgazdák, akik a szőlő között babot is termesztettek, ezért Bohnenzüchter-nek -babtermesztőnek- csúfolták őket

2010.08.05. 16:55:36

Aki egy kicsit is tud németül a fenti szavak nem okoznak neki gondot, bár én a Nachtkästchennel még megküzdök, de csak ha ki kell mondani.
A nagymamán simán naktkaszlinak mondta, de az nem ajánlom senkinek, mert a nakt egészen mást jelent mint a nacht.

afromagyar · http://afromagyar.blog.hu/ 2010.08.05. 17:03:45

@bekbórd: es akkor unalmunkban el lehet nezegetni a bajuszrol, szakallrol, bibircsokrol, dagadt, pecstegyurus ujjrol lelogo kis huscafatkakat...

mama ottmarad 2010.08.05. 17:06:29

@Sebibá: elárulnád, miből jött le a kényszer jelleg és a nem vagyunk meg jól egymással érzésed?
Mert már a bevezetőben is ott van: szeretet, érdekazonosság, jóindulat. :)
Az, hogy a magunk modorosságán tudunk mulatni, félreérthető?

El Topo (Sgt. Elias) 2010.08.05. 18:04:23

@niyabinghi:

Hogyne, de a córesz az más tészta.
Az onnan származik, ahonnan a
-gólesz
-siker
-róse
-dalesz

Érted hogy mondom.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.08.05. 18:06:39

@Morgan LeFay:

A disznósajttal az a bajod, hogy valószínűleg csak a boltit ismered.
A lőrinci piacon a parkoló felőli első sorban van két banya, könnyű felismerni őket, mert ikrek.
Olyan disznósajtot árulnak, hogy ott helyben a piacon széttördeljük és megesszük.:)

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2010.08.05. 18:12:13

@rdi: kamásli: cipőkoton.
slejfni: cetli, fecni, kutyanyelv. pölö a távíró lyukszalagja is slejfni.
vackor: vadkörte. volt egy ilyen mese, egy medvéről, aki imádta.
pejsli: film.indavideo.hu/video/f_szalontudo/
ciszterna: vízgyűjtő akna
tüttyölt ratyli: jó vicc :)

feladvány: felpessedt?
fötret?
seprence?
sperhakni?
kulimáz?

niyabinghi 2010.08.05. 18:28:20

@El Topo (Sgt. Elias):
Ajvé, de még hogy. :)

Meg még a gajdesz, balebuste, samesz, ciceszbejszer, siksze.

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.08.05. 19:06:08

Grádicsot én használom. Almárium meg üveges szekrény.
Vackor- lol. Gyerekkorom mackófigurája.

Kulimáz lehet kulimász?

@El Topo (Sgt. Elias): Hun van pontosan az a piac?

El Topo (Sgt. Elias) 2010.08.05. 19:45:26

@niyabinghi:
Mesüge, rásekol, hazér.:)

Bazmeg, úgy beszélünk, mint a Nagy durranásban az indiánok.:)

Részemről Schwarz Winetou.:D

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.08.05. 19:46:24

@rdi: nem, tefföl lehet akár egy csirkepörköltben is, bár azt inkább paprikásnak készítik el (avagy megkészítik, ahogy nagyanyám mondta)

röviden és egyszerűen: a pörköltnél a húst előbb megsütöd kicsit, zsíradékon és hagymán, azaz pörzsanyagot képzel rajta, UTÁNA megy rá víz meg egyebek.

A paprikásnál nincs a hús megsütve, hanem a vízben fő meg a hús.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.08.05. 19:48:18

@neccharisnyás útonálló:

Konkrétan itt:

http://old.utcakereso.hu/bp.18.Balassa_Bálint_u.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.08.05. 19:49:25

@vészmadár (pica pica):

Jesszusom, tudom már miért nem csinálok paprikást soha.

AgentO 2010.08.05. 19:52:40

Nem maradhat ki: "telyány, neüljazasztalsarkára, mer'sosemmészférjhez"

A Tyne folyó déli partja 2010.08.05. 19:58:54

@persicsbalint: ja, valami rémlett, h. nem egészen az, de nem emlékeztem pontosan, h. mi is. utána isnézek mindjárt a receptnek, azt szerettük.

bekbórd! 2010.08.05. 20:00:32

@Bachterman: sperhakni - álkulcs

-Kis csiTkeszörpöt gyerekek? A Mama csinálta! (kérdezi ezt persze a Mama)

A Tyne folyó déli partja 2010.08.05. 20:08:12

@sorica123: (és jellemző a vonalas mindenevőkre - nem igazán vágják, hogy hogy is működik egy vegetáriánus).
erről eszembe jut egy ilyen vicces képregényféleség. ( a cartoon az angol Metro újságban.). csaj szól az étteemben, h. vegetáriánus. hogy nem eszik húst. mire a pincér. akkor disznó? csaj: nem, nem eszem csirkét sem. pincér: akkor csirke? csaj: nem eszem húst! pincér: akkor megkérdezem a szakácsot. ...a szakács bárányt ajánl...(egyébként rólunk se akarja elhinni néhány rokon. úgy kell neki.)

ellenszenvesfigura 2010.08.05. 20:14:46

@Animacs: ennél rosszabb az a széles réteg, akik szerint a hal nem hús. ennek tudható be, hogy kishazánkban a böjt = vég nélküli halzabálással.

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.08.05. 20:20:29

@ellenszenvesfigura:
Böjt idején tényleg halat ettek. Ősi keresztény szokás. Európában. Is.

@El Topo (Sgt. Elias):
Köszke! Utánajárok!:)

A Tyne folyó déli partja 2010.08.05. 20:38:26

@vészmadár (pica pica): volt barátom ezért megszólt, mivel (vegetáriánus lévén...) szerinte én csakis köretet eszem. magasról tojok rá...

A Tyne folyó déli partja 2010.08.05. 20:42:00

@Mitya Ivanov: nálunk sose mondták csíknak, pedig szintén odavaló vagyok....csuszát se nagyon mondtak.

Mitya Ivanov 2010.08.05. 20:45:49

@Animacs: de a nagyszüleim nem odavalók, ahova te való vagy és ahol most én lakom
:)

A Tyne folyó déli partja 2010.08.05. 20:50:27

@ellenszenvesfigura: attól is a falnak megyek. valakinek elmondom,h. nem eszem húst, mire megkínál hallal....az is hús, bakker.

rdi 2010.08.05. 20:51:48

@bekbórd:
Bäuschel - köszönöm, ezt a szót nem tudtam németül, ezért aztán nem tudtam, honnan ered a pejsli, már megérte idejönnöm. :)

poncihter: igen, és ezért a poncihter pogácsa = babos pogácsa. A tésztájában főtt és ledarált babot gyúrnak, tényleg nagyon finom.

rdi 2010.08.05. 20:54:30

@neccharisnyás útonálló:
Érdekes, a vackort sokan azonosítják mackóval, mivel volt az a mese, hogy "Vackor, a piszén pisze kölyökmackó..."
A mesében a mackó neve tényleg Vackor volt, de a szó eredeti jelentése vadkörte.

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.08.05. 20:57:29

@rdi:
Vágom, hisz mindég csak arra vásott a foga a bundás állatjának.
Aki meg nem tudja, mi az az almáriom, hallgassa meg a Micimackó-dalt!

El Topo (Sgt. Elias) 2010.08.05. 21:05:47

Na és azt tudjátok-e, hogy a Vackor miért ebben a versformában íródott?

niyabinghi 2010.08.05. 21:17:21

@El Topo (Sgt. Elias):
Legalább van, aki érti, ez is valami. :)

Részemről meg Kohn Rozál :)))

El Topo (Sgt. Elias) 2010.08.05. 21:29:38

@niyabinghi:

Hát, érteni valamennyire értem, beszélni nem tudok. Olvasni meg egyáltalán nem.

bekbórd! 2010.08.05. 21:56:03

@ellenszenvesfigura: igen, a böjti napokon tetszik nekem is a magukat nagy kereszténynek beállítók önsanyargatása: nem eszünk rántotthúst 1500-ért, inkább fogast, ami 2400,- :)

niyabinghi 2010.08.05. 23:04:20

Az is _több a semminél_. :)

El Topo (Sgt. Elias) 2010.08.06. 06:34:28

@niyabinghi:

Több a séminél? Whehehehehe.:D

rdi 2010.08.06. 08:52:05

@El Topo (Sgt. Elias):
"Na és azt tudjátok-e, hogy a Vackor miért ebben a versformában íródott?"

Nem. Miért?

El Topo (Sgt. Elias) 2010.08.06. 10:06:04

@rdi:

Kurva egyszerű a magyarázat.:)
Azért, mert a költőket soronként fizették.
Egy sor vers konkrétan 7,80 volt. És hát így volt gazdaságos.:)
Egyszer volt
hol nem volt
volt egyszer
egy medve
nem is medve
csak egy apró
loncsos, lompos
és bozontos
piszénpisze
kölyökmackó.

Kormos mindig pénzzavarban volt éppen.:)
És azt hallottátok, hogy annak idején rendesen cenzurázták a Vackor verseket?

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.08.06. 10:29:31

gyerekverset (ami persze nem is az) Weöres Sándor után írni értelmetlenség...

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.08.06. 10:30:33

@El Topo (Sgt. Elias): Füst Milán nem keresett volna túl jól ebben a rendszerben:)

El Topo (Sgt. Elias) 2010.08.06. 10:33:15

@vészmadár (pica pica):

Hát nem.:) De Kormos ügyes faszi volt.:)

niyabinghi 2010.08.06. 10:38:10

@El Topo (Sgt. Elias):
Ezen most lekarmoltam magam, de nem baj. :D

El Topo (Sgt. Elias) 2010.08.06. 10:46:57

@niyabinghi:

Hülye vicceim vannak, és már a kölkeim is eltanulják.:)

niyabinghi 2010.08.06. 11:43:18

A hajlam öröklődik, legfeljebb a módszereket tanulják. :D

El Topo (Sgt. Elias) 2010.08.06. 11:51:42

@neccharisnyás útonálló: @niyabinghi:

Múltkor mondtam valami hasonlóan hülye viccet, mire a kisebbik gyerek, aki öt éves ugye, fektében, faarccal azt mondta, hogy "muhahaha".
Utána engem kellett felmosni.:D

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.08.06. 11:55:11

@El Topo (Sgt. Elias):
Ragad rájuk, mint a kosz. 10 éves kölök már tud a Mandiner blogról. (saját gyűjtés)

El Topo (Sgt. Elias) 2010.08.06. 12:13:32

@neccharisnyás útonálló:

Jézusom! Én előbb mutatnék a gyereknek animal pornót, mint azt a kloaka maximust!

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.08.06. 12:18:04

@El Topo (Sgt. Elias):
Hidd el, szerintem magától találta. Vagy a haverjaival. Bár nemtom mit ért meg belőle. Meg hogy hat rá az ottani nép - bár ezek a közép-felsővezető szülőkkel bíró népek nekem, a proli-polgári középnek, mindig is fehér foltok maradnak.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.08.06. 12:58:03

@neccharisnyás útonálló:

A mandinerre simán kitenném a 18-as karikát.
Főleg mióta én is kommentelem, ha érted, hogy mondom.:)

mici˙ 2010.08.06. 13:14:48

@niyabinghi: ezek jiddis szavak, te kis mesüge :D

niyabinghi 2010.08.06. 13:21:03

@El Topo (Sgt. Elias):
Én néha azt hiszem, hogy a nagymutter meg titkos szlengblog-fan, mert az érted, hogy mondom már hangzott el tőle is. A bolgárúrkéremben is elejtette szegény faszinak amikor betelefonált, én meg sikoltoztam a gyönyörűségtől. :D

niyabinghi 2010.08.06. 13:24:38

@mici˙:
Ajvészűzmária, el is felejtettem. :D

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.08.06. 13:25:48

@niyabinghi:
Én a Visszhang TV telefonos műsorából frissítettem a politikai szókincsem. Csak mióta Pörzse a Parlamentben vakargatja a ..... már nem köpnek annyi vért a szépkorúak.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.08.06. 13:27:47

@niyabinghi:

Az ajvészűzmária zseniális!:D

niyabinghi 2010.08.06. 13:43:11

Fent említettől gyakran hallás.

OFF
Nagyis poszt olvasása után valami eszembe jutás, kommentelés. Film este megnézés. :)
ON

A Tyne folyó déli partja 2010.08.06. 18:27:12

@Mitya Ivanov: te írtad, h. abból a megyéből vannak:)

Mitya Ivanov 2010.08.06. 21:07:18

@Animacs: egyik oldalról a nagyszüleim Veszprém és Győr között éltek kb félúton levő faluban, a másik nagyszüleimnek pedig vas megyei gyökerei voltak. De mindkettőnél megvolt a csusza és a csík is.

Mitya Ivanov 2010.08.06. 21:07:21

@Animacs: egyik oldalról a nagyszüleim Veszprém és Győr között éltek kb félúton levő faluban, a másik nagyszüleimnek pedig vas megyei gyökerei voltak. De mindkettőnél megvolt a csusza és a csík is.

A Tyne folyó déli partja 2010.08.06. 22:51:50

@Mitya Ivanov: nekem mindkettő Ajka felé inkább. egész pontosan egyik Városlőd, a másik Herend. az apai nagypapa tősgyökeres veszprémi (jut eszembe, ezt a kanadai rokonok - a Városlődről elszármazottak) nem akarták elhinni, mikor mondtam nekik. folyton kérdezték,h. apukám hova valósi. és nem bírták felfogni, h. Veszprémbe, eredetileg, nem költözött oda egyik faluból se, ott született, papa szintén, meg ki tudja visszafele meddig mindenki...szerintük a városokba csak mindenki beköltözik faluról. pedig elég régóta lakott hely az, meg még város is....

Intizar 2010.08.09. 17:48:35

@El Topo (Sgt. Elias): Úgy is nevezték a metrumot, hogy magyaros hétnyolcvanos.
Egyébként córesz: carut, szorogattatás, siker: sakhar, megrészegedik, róse: rás-ha... : valaminek a feje, főnöke, dalesz: dalut, szegények, nyomorultak, nyomorúság. Meséljek még?
süti beállítások módosítása