Olvasói rovat - A netfüggő szülő

2010/04/23. - írta: Modor Tibi

Kedves Tibi,

saját és ismerős szülőkről mintázva megírtam a Netfüggő szülő jellemrajzát, ha alkalmasnak találod, tedd ki. Amennyiben poszt lesz belőle, kérlek, említsd meg, hogy az írást nem csak a saját példák, hanem ez a fergetegesen vicces és végtelenül megható rövidfilm is ihlette, amelyben szerintem sokan ráismernek saját vagy szüleik első lépéseire az internet világában.

Üdv
Rékuc


A netfüggő szülőt nagy valószínűséggel távolba szakadt, koleszos egyetemista vagy nagyvárosban/külföldön élő gyermeke vezette be az ámítógép és a világháló rejtelmeibe. Sok esetben régi, idejétmúlt asztali gépet kapnak a szoba sarkába, mert emilezni és híreket olvasni, na meg a gyerekekkel kamerázni jó lesz az is.

A szülő eleinte óvatosan, sőt gyanakodva közelíti meg a gépet, görcsösen ragaszkodik a távollevő gyerek vagy a szomszéd Pistike által, kockás füzetbe leírt okosságokhoz: számítógép bekapcsolása – Skype bejelentkezés – böngésző elindítása – Outlook Express kezelése. A jelszavak és a telefonos support telefonszáma kiemelt helyen szerepel a füzet elején és a telefonos noteszben egyaránt, a supportot pedig gyakran hívja olyan problémákkal, hogy ’nincs net’, aztán egy idő után már rutinosan kapcsolja ki-be a modemet, vagy megtanul várni, amíg a gép kapcsolódik a hálózathoz.

Minden kezdet nehéz, így aztán a kezdő netfüggő szülő sorra elköveti a kötelező hibákat: összekeveri az e-mailcímet és az url-t, ezért aztán a böngésző címsávjába @-t, az Outlook címsávjába pedig www-kezdésű címeket ír és dühöng, amiért nem működik a küldés. Egy idő után megtanulja kezelni az emilt, a webcímeket azonban még sokáig a Google keresőbe írja, a segítő javaslatokat ’működik az úgy is’, ’minek túlbonyolítani’ felkiáltásokkal elhárítva.

Az Outlook címtára hamarosan megtelik hasonló helyzetben lévő, szintén netfüggő szülő ismerősökkel, akikkel boldogan elkezd csereberélni giccsesen villogó (anyuka) vagy pajzánul vicces (apuka) .pps-fájlokat, és hamarosan se vége, se hossza a tömegmaileknek, láncleveleknek. Természetesen minden hoaxnak bedől és lelkiismeretesen árasztja el családját felhívásokkal a legújabb pénzgyűjtő, vírusfigyelmeztető (leégeti a merevlemezt!!!!) és hasonló akciókról. A böngészés közben felugró popup-ablakokra kivétel nélkül rákattint, aztán csodálkozik a pornós reklámleveleken és bosszankodik, hogy ’lassul a gép, fiam, csinálj valamit, ki kéne takarítani innen ezt a sok szart’.

Miután ’fiam’ vagy a szomszéd Pistike legyalulja a Windowst és az ingyenes vírusirtó helyett telepít egy fizetőst, szigorúan megtiltja az Internet Explorer használatát és a Firefoxra felteszi az adblockot, a netfüggő szülő egy fokkal jobban vigyáz a reklámokkal, és a növekvő rutin során a hoaxok is kezdik elveszíteni varázsukat. Helyette intenzív kvízezésbe, honfoglalózásba kezd, ahol gátlások nélkül alázza porba távolba szakadt gyermekeit és lázasan gyűjti az aranykoronákat. Hamarosan rátalál a fórumokra és onnantól hevesen vitatkozik a politikától elkezdve a kötésmintákon át a szilvatermesztési tanácsokig minden témában.

Mindeközben a netfüggő szülő legfontosabb eszköze és köldökzsinórja a Skype, ahol hosszú estéken át nézi webkamerán az unokák minden mozdulatát, vagy aggódik a kisebbik, egyetemista gyermek étvágya, új frizurája és túl sok fülbevalója miatt. A gyerekek telefonjai megtelnek ’nem jössz Skype-ra?’ üzenetekkel és hamarosan a Facebookon is bejelölik egymást. A netfüggő szülő ekkor már a legújabb fajta laptopról, irgalmatlan sávszélességű wi-fin keresztül fórumozik, netbankol és minden lehető ügyet az interneten keresztül intéz (házastársával gyakran összekapnak a géphasználaton, így hamarosan mindketten külön notiról nyomják), valamint a Picasát is letöltötte, hogy az unokákról készült karácsonyi fotókat a megfelelő effektekkel megküldve tölthesse fel a Picasawebre, amiről természetesen körlevelet küld az összes ismerősnek. A régi asztali gép elfeledve porosodik a gyerek régi szobájában és csak azért nem dobták még ki, mert ahhoz csatlakozik a nyomtató.

71 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GAbica 2010.04.23. 07:23:13

Az utolsó bekezdést leszámítva az apámról szól. :)
Gratula.

pause 2010.04.23. 07:34:17

"’lassul a gép, fiam, csinálj valamit, ki kéne takarítani innen ezt a sok szart’."
neeeem,csak annyit hogy jajjj nagyon lassú ez a gép,de legalább tudok beszélni a gyerekkel..
és hiába cserélte le a pc-t a legújabb laptopra, még mindig sas módszerrel gépel:D(köröz köröz,lecsap)

virágelvtárs 2010.04.23. 07:53:30

Hahaaa,az én szüleim se rosszak. Valamit csinálni kell (kattints az IGEN-re egyet) a kattintás után kb. 2 centiről ketten elkezdik pásztázni a teljes képernyőt, hogy mi történik. Mindent ekkor felolvasnak, amit látnak. Kamerán át ez azért szerintem vicces.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.04.23. 08:08:24

Igenigen, apám nagy netpolgár.:)
Mondjuk ő nem a semmiből kezdte. Hamarabb látott és használt számítógépet, mint én. Annak idején rendkívül lelkesen használta és tanulta a ROSYTEXT használatát, ha valaki ehgyáltalán tudja, mi volt az. Munkahelyén ő volt az első, aki nem írógépnek használta, hanem valóban szöveget szerkesztett vele.
Aztán lett gép otthon is. még később internet is.
Használja, guglizik, mélezik, bankol.
A gyerekbetegségek egy részét kinőtte, például nem kattint már mindenre, ami színes és villódzik.
De azért a mai napig vannak döccenői.
Sosem fogja megjegyezni, hogy a weben nem szükséges duplán kattintani. Húsz évvel ezelőtt elsajátította a duplaklikk tudományát, azóta ragaszkodik hozzá.
Számomra rejtélyes módon a mai napig nem tud fogalmilag elválasztani nyilvánvalóan különböző dolgokat.
Tehát nem biztos a böngésző és a weboldal közti különbségben, de simán összekeveri a saját gépét az internettel is.

pPanni 2010.04.23. 08:26:51

A telefonos support mellett a gyakorlott gyerek feltesz egy távoli elérést lehetővé tevő szoftvert, és a frászt hozza a szülőre, amikor "a nyíl most itt mozog magától, mi történiiiiik????" :D

Kacagó gerle · http://hobbitippek.blog.hu/ 2010.04.23. 08:52:50

A legnagyobb probémát anyukámnak az egérhasználat jelenti. A duplaklikk helyett két sima klikket csinál, és már nevezné is át a fájlt...

Lenry 2010.04.23. 09:09:02

fater még a google-be címetírós státuszban van, anyám eggyel tovább jutott, de egyébként tökéletes leírás.

a vírusos problémát meg megoldottam egy Linux-szal. azóta nem kellett újrarakni, gyors, biztonságos, nekik meg tökmindegy volt, hogy mit tanulnak meg.

dianafan9 (törölt) 2010.04.23. 09:34:51

Hogy maradhatott ki ebből az IWIW?!
Éjjel-nappal azt tolják, négyszer annyi ismerősük van, mint nekem, aki 15 éve tolom a netet.

ja, és az internetet négy T-vel Internettttnek mondják.

Avee 2010.04.23. 09:51:00

:) :) :) ... és a két kezes egérhasználat? Anyukám profi benne.

GAbica 2010.04.23. 10:00:12

@dianafan9: Igen, a négy T-s internetttt az kimaradt :)
Apa iwiwen él kb, minden nap küld piát minden ismerősének. Többször.

Kassian 2010.04.23. 10:14:42

Az apám szinte tök ilyen. Amikor 94' táján elkezdtem netezni, leszarta az egészet, amikor kapott egy gépet tőlem, azt mondta, hogy mihez kezdjen vele (ráadásul erősen műszaki beállítottságú az öregem), azt sem tudta, hogy mi a bánat az az Internet Explorer és halvány dunsztja sem volt mi a bánatot kell beírni a böngészősávba...Megmutattam neki. Baszki, azóta nem lehet kirobbantani a gép elől. Igaz, még mindig belefut vírusokba és - bár kétmilliószor elmagyaráztam neki - még mindig olyasmire is rákattint, amire nem kellene, egész jól boldogul. Filmeket és tévét néz, netes rádiókat hallgat, csetel stb. Igaz pl. programokat installálni vagy önállóan letölteni egyáltalán nem tud illetve meg van róla győződve, hogy a gép összes problémáját csavarhúzóval, feszmérővel és forrasztással meg lehet oldani.:)

lmntn 2010.04.23. 10:15:54

Sas gépelési stílus mellett van egy másik, aki úgy gépel, mint a villám: Ritkán üt, de akkor nagyot

migueldiez 2010.04.23. 10:18:32

Ezeket nyomokban anyám is tartalmazza.

A kezdeti nehézségek után (lépésenként leírni, hogyan tudja használni a Skype-ot az általam létrehozott fiókkal, plusz "van egy nagy eS betűűűű, aaarrra kell kattintaniiii!!!") :)
De hihetetlenül szépen és gyorsan felfejlődött, netbankol ő is, és előbb kezdte használni az olyan okosságokat, mint például a Google Translate.

Iwiwet szerencsére nem használja, és a Facebookról meg sikeresen lebeszéltem.
(Van ugyanis egy elrettentő oldal, ami csak a Facebookos szülő-gyerek "baleseteket" gyűjti, például, ahogyan egy apa kitölti a "How dirty is your mind?" tesztet, és az eredmény 80 % -ra jön ki, gyerek kommenteli - és hasonlók.)

El Topo (Sgt. Elias) 2010.04.23. 10:46:57

Az internetttt négy tével megvan apámnál is.
Meg olyanokat mond, hogy "beütöm az internetttbe" (google keresés).

Mondjuk egyel csökkent az átlagos napi stresszterhelésem, mióta a sógorom lediplomázott és informatikus, mert azóta ő a helpdesk.

Danis 2010.04.23. 10:51:06

@El Topo (Sgt. Elias): Igenigen! A duplaklikk itthon is megvan! :)

El Topo (Sgt. Elias) 2010.04.23. 10:55:39

Ja, és rohamot kap, ha valami változik a megszokotthoz képest! Például kitesznek egy virtuális billentyűzetet a google-ra.
A mai napig a startlap a kezdő oldala, mert csak.
És 600*800-as felbontást használ, pedig nagyobb a monitora, mint az enyém.

bekbórd! 2010.04.23. 10:58:19

Anyámat sikeresen megtanítottuk, hogy nem kattintunk mindenre, úgyhogy egy FlashPlayert sem mer magától frissíteni. Felolvassa magyarul kiejtve a szöveget, és kérdezi, hogy most akkor mit nyomjon. Iwiwen követi minden rokon-ismerős kisgyerek cseperedését, fölvette a kapcsolatot az egész családfájával.

Penya666 2010.04.23. 11:01:33

@El Topo (Sgt. Elias):
ROSYTEXT jee:) Nagy dolog volt az anno. Nekem anyam netezik is meg wordozik is de iszonyat alap szinten, es hatalmas hibakat elkovetve. Gepelni jol gepel mert anno sokat hasznalt irogepet. Viszont a szovegeibe visszakoszon hogy az irogepen // zarojel van nincs hosszu i meg ilyesmik. Egyes helyett is I-t ir. Az kifejezetten kellemes pl excel tablaban. Apam mikor olyan helyen dolgozott kb 1 het alatt teljesen belejott az excelezesbe, pedig elotte soha eleteben nem latott olyat. Csodalkoztam is. Mert o utoljara akkor szamitogepezett mikor a 90es evek elejen nyomta a 286osomon az eszkereket.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.04.23. 11:21:43

Mondjuk anyám viszont a számítógép közelébe sem megy, és ezt nyugodtan lehet szó szerint érteni. De neki iagzán speciális a viszonya az ilyen technikai dolgokkal.
Még sráckoromban történt, a VHS fénykorában, hogy beállítottam egy felvételt a videomagnón és elmentem otthonról. Anyám otthon volt és hallotta, hogy a video elkezd valamit csinálni, megijedt, és mivel nem találta a kikapcsológombot, kihúzta a konnektorból az egész verkcájgot.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2010.04.23. 11:25:06

apámék már a picasawebnél járnak. gratula nekem a türelemért és a nevelésért.
viszontnevelés, mi?

lárvalányhaj 2010.04.23. 11:26:19

@migueldiez:

"(Van ugyanis egy elrettentő oldal, ami csak a Facebookos szülő-gyerek "baleseteket" gyűjti, például, ahogyan egy apa kitölti a "How dirty is your mind?" tesztet, és az eredmény 80 % -ra jön ki, gyerek kommenteli - és hasonlók.)"

Nekem van pár egykori tanárom is a fácsés ismerőseim között. Az egyikük szemre egy őszes halántékú, tiszteletreméltó honpolgár, családdal, gyerekkel meg minden, viszont a fácsén különösen szeret ilyen kúrós teszteket kitölteni, és mivel a Privacy menüpontot még nem találta meg, én az összes ilyennek megkapom az eredményét. Meg mittomén, arról is kaptam értesítést, h a Compare People Who is hotter? részén rám szavazott egy másik koleganővel szemben, lol.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.04.23. 11:28:47

"ingyenes vírusirtó helyett telepít egy fizetőst"
A postoló mibe fogadjunk, hogy netfüggő szülő - miért rosszabb egy free wírusirtó, mint egy nem free? Főleg, ha a free az ugyanaz, mint a fizetős, csak crackelt :)

Amúgy meg okos gyerek kapásból nem Windózt tesz a régi asztali gépre, hanem Linuxot, aztán az nem kap vírust.

"üzenetekkel és hamarosan a Facebookon is bejelölik egymást"
Ha a gyereknek esze van, akkor ezt nem hagyja, mert amint anyuci meglátja az első jobb buli képeit... :D

Styxx 2010.04.23. 11:40:57

Jó poszt, gr. Nálunk is megvan csomó minden. A Hoax-okat lassan kinövik, most a skype-os unokázás a sláger. A duplaklikket sajnos én is tolom. Olykor nem kevés tűzrókás földgömb virít az alsó sorban.
Anyukám meg szerény műszaki képességei és silány helyesírása ellenére a felhasználóbarát fejlesztések géniusza. Pl. az egész rokonság átvette tőle, hogy a közeli családtagoknak csak a kezdőbetűjét írja be az SMS-ekben.

nadivereb 2010.04.23. 11:45:52

Anyám szerintem soha nem fog eljutni a későbbi stádiumokba. Még mindig kis sárga post-itekre van felírogatva a belépési jelszó, a freemail.hu kezelésének hótbonyolult folyamatábrája. Üzenetet törölni még mindig nem tud, ráadásul még mindig megnyitja az ismerősöktől kapott vicces ppt-ket, amiket aztán nem tud bezárni. A nem betűs billentyűktől retteg, huszonnégyszer ellenőrzi, hogy biztos jó gombokat fog-e lenyomni, mielőtt beüt egy @-ot. Egyszer nem töltött be a freemail, gondoltam, nyomok egy frissítést, de a Ctrl+R billentyűparancstól sikítófrászt kapott.
Ja, már vagy hat-hét éve "internetezik".

medvedr 2010.04.23. 12:01:11

Ez én vagyok, csak nincs skype meg IWIW.

kisebbik rokk 2010.04.23. 12:36:51

Imádom a netező szülőket! Anyukám már túl profi (már a hoaxozásról is lebeszéltem), de nagymamám nemrég kezdte, és jót lehet derülni, miközben segít az ember neki. Ha hagyja. Egyszer megkért, hogy töltsem le a gépére a fotókat a fényképezőről, meg másolgassak át fotókat ide-oda, de aztán amikor látta, mit csinálok, megrémült, és meggondolta magát. Mivel a nagybátyám "máshogy csinálta" (=nem total commandert használt), azt hitte, én rosszul csinálom, és nem tudtam neki megmagyarázni, hogy "többféleképpen is lehet". :) De amúgy nagyon ügyes, e-mailezik és távoli tájakról nézeget képeket a neten. :)

A rövidfilm meg tényleg _szívmelengető_.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.04.23. 12:46:20

Másolásról az jut eszembe, hogy apámnál azóta javult a helyzet, mióta nem használ Norton Commandert.
Annak idején mindig villámgyorsan megtelt a merevlemeze, pedig nem is tett fel semmi újat a gépre, csak másolgatta a fájlokat jobbról balra, meg vissza.
Aztán ha nekiálltam rendbeszedni, csak néztem, mint Rozi a moziban, volt a gépen százharminc darab autoexec.bat, meg ezernégyszáz io.sys.:)

Vorg a Halhatatlan Báró 2010.04.23. 13:27:28

Kíváncsi vagyok, majd a gyerekeim velem kapcsolatban miket fognak rötyögni, milyen kütyük lesznek mire odáig eljutunk, ami nekem most természetes és napi használatú az nekik őskövület lesz és a sok új katymasszal meg majd én nem tudok mit kezdeni.
Én bírom az ilyen szupernagyikat, akik hajlandók megtanulni és elfoglalni magukat, nézelődnek a neten, családoznak, unokáznak, szerintem aranyosak.
Persze, ha hülyeséget csinál és telefonál akkor lecseszem :D

torzi 2010.04.23. 14:04:46

anno kb 10 éve egyszer dobott olyat az élet, hogy este dolgoztam egy anyagon, messze az otthoni gépemtől. hirtelen kellett valami cucc a melóhoz onnan, felhívtam anyámat, aki életében számítógépet nem használt, elmagyaráztam neki hogy osszon meg egy mappát, indítson el egy ftp szervert, és amikor végeztem, csinálja vissza az egészet :) mindezt azon a telefonvonalon, amin a gép a netre csatlakozott :)
a mai napig erre a számítógépes teljesítményemre vagyok al egbüszkébb :)

Fapuma (törölt) 2010.04.23. 14:23:59

Fasza poszt, tetszett.

Az megvan mikor erintopadon ket kezzel dolgozik valaki es tobbujjal /esetleg ket kezzel/ egyszerre kijelol/atnevez/athelyez/letorol?

Ennek egy korabbi/alacsonyabb szintje mikor a szulo meg csak a mobiltelefonnal ismerkedik. Na akkor jonnek az ures sms-k, meg olyanok, hogy "proba", meg az hogy "csorogj"...

Mitya Ivanov 2010.04.23. 15:24:20

húsvéti sms-ek karácsonykor történő megnézése és a küldő azonnali felhívása, hogy jaj köszi az üdvözletet, de eltévesztetted, nem húsvét van hanem karácsony, hahahaha

mocc 2010.04.23. 15:26:34

Koleszosként mindenki el volt ragadtatva, hogy milyen vagány anyám van,hogy emilezik velem, meg úgy ált.használ netet. Büszke is voltam rá! Outlook használattal viszont a mai napig akadnak problémái, viszont pikk-pakk megtanult szkennelni.De azért a nyomtatóban festékpatront cserélni, ahhoz azért én vagy a férjem kell :)

Mitya Ivanov 2010.04.23. 16:11:03

kb 10 éve volt egy kolléganőm, aki akkor ismerkedett az internettel (én is akkor) és az akkor kezdődő továbbküldős emaileket (pl 154 gyönyörű kép, a világ legszebb helyei, a világ legrondább női stb) megválaszolta (!) néha félrenyomva a válasz az összes címzettnek gombbal. Ilyeneket írt, hogy "a 130. kép szerintem schaffhausen, meg milyen édes kiscica; én is voltam a Parlamanetnél és szerintem is szép"

Styxx 2010.04.23. 17:09:19

@Mitya Ivanov:
Áááá, csak nem K.Tüncivel dolgoztál együtt,:-)
Kb 15 éve még nem sok magyar tartalom volt a neten, volt egy Moka c. viccportál.
Volt egy, ha jól emlékszem Sony nevű törzskommentelő, elég kemény netfüggő arc, kb mint manapság Topo vagy én:-)
Ennek a Sony gyereknek írt egy nagybátyja egy magán e-mailt oda a Móka fórumra, mert azt hitte a szerencsétlen vén f@sz, hogy azt csak a Sony gyerek látja,vagy én se tudom, hogy mit gondolt.

Emlékszem ismertette a bácsi a siklóernyősöket, de valahogy így: "A Hármashatárhegynél ilyen narancsgerezd alakú szerketnyűkkel röpködnek"

Amásik, meg, hogy a nyolcvanas-kilencvenes évek fordulóján állítólag komplett IT analfabéte, de pozícióban lévő egyetemi professzor, pöffeszkedő fontoskodók közül állítólag többen kiíratták az irodájukra a nevük, tudományos fokozatuk mellé ez e-mail címüket, és most jön a lényeg: a password-ot!
Ez lehet, hogy UL, de az első sztori tuti igaz.

fánk (törölt) 2010.04.23. 17:28:38

vagy 10 eve csinaltam anyamnak egy frimeles postafiokot azota az imelt FRIMELnek hivja....

nadivereb 2010.04.23. 17:45:40

@fánk: Á, igen, én is sokszor hallottam már, hogy "küldtem egy freemailt"...

mirjam* 2010.04.23. 18:24:18

Én is kaptam már a papámtól olyan freemailt :), ami így kezdődött:
"Szia mIRJAM,
nEM TISZTELETBŐL ÍRTAM CSUPA NAGYBETŰVEL A NEVED, HANEM MERT VALAMI BENYOMÓDOTT."

Meg az egyik volt kollégájának egy matematikai bizonyítást:
(a+b) a négyzeten stb...

noirp 2010.04.23. 19:12:33

Én itt csak mosolygok, mer' nekem anyám vezényelte le, hogy hogyan rajzoljak mindenféle (mole-) kulákat a diplomamunkámba (már azt se tudom, melyik hiperspecializált Word-eszköztárat használtuk).

Anyai nagyanyámra viszont sokban stimmel a poszt! Azokat a jeleneteket, amit anyámnak, mint helpdesknek képes rendezni?? juj! Mint a durcás kisgyerek, amikor nem érti, hogy nem lehet kiszedni a maci szemét :DDD

A villámgépelőn (ritkán üt, de nagyot) jót röhögtem :D

vagyok, aki vagyok... 2010.04.23. 19:27:24

jegyzettömb a gép mellett, iwiw, stb. abszolut találó :) néha én is mosolygok, de ezzel együtt örülök annak, hogy használják. unokákkal msneznek stb. ez közelebb hozza őket egymáshoz. a gyerek meg már rajtam röhög. így megy ez :D

AZATYAURISTEN 2010.04.23. 21:21:11

szüleim naponta bejelentkeznek Skypon, majd hetekig semmi..."odaadtam a gepet a Pistinek, mert csupa szines oldalak jelentek meg, meg videok. azt mondta, tele virussal, besült az alaplap" anyam: "persze, mert ejjel-nappal pornozol, mar el sem jössz a gep elöl!" :)

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2010.04.23. 23:12:36

jé nem is láttam hogy kikerült :))
a sasos gépelésen negyed órája röhögök visítva, pont így gépelnek mindketten :D
remélem mindenki megnézi a filmecskét is!

SOPHIE 2010.04.24. 09:34:29

Izé.
Arra emlékszik itt valaki, hogy Ő milyen volt, mikor ismerkedett a nettel? Akárhányéves korában.

Úgy tűnik, nem a témába vág, de megkérdezném mondjuk ezt: milyen zenéket hallgatsz?
Ha a 20-as éveid határozzák meg pl a zenei ízlésedet, akkor ez a poszt rólad is szól:)

steleto 2010.04.24. 12:50:49

Sírva fakadtam. Jaj, anyu, anyu, de szeretlek. Miért ilyen lasssssssúúúú? S ezt nem értem, hogy most ez miért nem hozza be, s a k. facebookon, hogy minden áldott nap kapok szívecskét, halacskát, kisnövényt.. iwiw-en mindenkinek ír a szülinapjára, névnapjára..

S a szkájp, s a k. pps-ek, amiből minden nap 5-öt kapok és aztán számon kéri, hogy láttam-e.. a legszebb ez, a legérdekesebb az, a legviccesebb amaz.. s ha mondom, nem, de hááát miéééért nem, olyan szépek, s van hozzá zene is!!
Van egy mappám, most kereken 40 ilyen levél van..

Egyébként engem a Schönherz koliban 12 éves korom óta bekockítottak, úgyhogy az IRC-től kezdve a Linuxig átestem sokmindenen.. s tudom, hogy okoztam fejfájást azzal, hogy most nekem miért kell parancsokat beírnom, s mountolni a cd-t stb.. :) régi szép idők!

2010.04.24. 16:29:52

Erre mondom én, hogy ahogy azt a móricka elképzeli.
A modoros ifjuság úgy gondolja, hogy minden olyan ami kütyü, és gombok vannak rajta, ahhoz kizárólag ő ért.
Én - teljesen modorosan - kijelentem, hogy már akkor volt PC az irodában, és már akkor neteztem, amikor itt a kommentelők nagy része még csak hátulgombolós volt.

A gyerekeim semmivel nem értenek jobban - lévén nem szakemberek - a géphez, mint én, kivéve talán egy- egy részterületet. A régi gépeimet többnyire ők kapják meg, és nagyon meg vannak vele elégedve. Legutóbb egy Samsungot passoltam, még garanciális volt, de nem volt benne kamera (nem volt pénzem és gyorsan kellett egy gép), és a gyerek a seggét verte örömében a földhöz, hogy megkapta.

Mindig jót röhögök, amikor az ifju titánok két ujjal chatelnek, én 10 ujjal és vakon, de hát övék a jövő.
Ha össze jön a család, persze mindenki hozza a lapost, mert nálunk ugye tévé az nincs, igy csak azon tudunk filmet nézni.

Az én gépemhez hozzá nyúlni szigorúan tilos.

Én nem is tudok semmit kérdezni a kölyköktül, mert nem ismerem a magyar szavakat, német menüm van.
Amikor a fiu megkapta a gépem, mondtam neki, hogy nem fogja tudni kikapcsoni, csak ha... Jaj anya, ne néz már hülyének, ki tudok egy gépek kapcsolni.
Jó, azért elmondom: Start menü, Herunterfahren.

Aztán persze jön az üzi, hogy kössz anya, erre nem jöttem volna rá.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.04.24. 16:37:50

@Frengi: modoros-e bármilyen idegen nyelven hagyni a menüt, csak mert értjük?:)

kisebbik rokk 2010.04.24. 17:23:44

:D
Rajtam is lehet ám nevetni, az a legjobb. Ujjaim alkalmatlanok az össze-vissza mozgásra, ezért nem tudok se zongorázni, se 10 ujjal gépelni, hanem mondjuk csak 5-tel, ha másnapos vagyok, 3-mal. :) De azért vakon és viszonylag gyorsan, szerencsére.

nyílméregbéka 2010.04.24. 18:23:42

@El Topo (Sgt. Elias): "Anyám otthon volt és hallotta, hogy a video elkezd valamit csinálni, megijedt, és mivel nem találta a kikapcsológombot, kihúzta a konnektorból az egész verkcájgot."
Az ÉN anyám ilyet már nem tesz, ezzel szemben rendszeresen "megnyom valamit" a távirányítón, miáltal a csatorna elállítódik, a videó meghal vagy akármi, lényeg, hogy a videófelvételnek lőttek.
Ennek fényében igyekszem az internettől lehetőleg távol tartani. A Wordot még úgy-ahogy használja, bár múltkor elkezdett valamit írni, aztán "megnyomott valamit, és feljött valami furcsa ablak", azóta ott tartózkodom a szobában, ha szövegszerkeszt, és közbelépek, még mielőtt letörölné a merevlemezt.

2010.04.24. 18:44:29

@vészmadár (pica pica): hát ha leszel szives elmagyarázni, hogy hogyan tudom megtanítani a gépem magyarul akkor örömmel veszem, de sajnos nekem ez csak félig sikerült, de nem is érdemes, mert ha valami bajom van, nem tudnám elmagyarázni senkinek, hogy mit akarok
sokan azt sem képesek meg érteni, hogy a tasztatúra válás csak egy klikk, ha az ember felveszi alapértelmezettnek a magyart is, inkább írnak ékezetek nélkül, sort sor álá tapogatva...

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2010.04.24. 18:46:28

@Frengi: nyilván nem rólad szólt az írás, de te kivétel vagy az átlag alól, kivételként kijelenteni hogy 'márpedigaznemúgyvan', nem modoros, hanem....... :)

2010.04.24. 18:54:03

Vettem egy kis digi kamarát, hogy azért legyen néha mozgókép is
A gyerekeim azonnal lecsaptak rá, majd közölték, hogy ez szar, nem működik. Hát jó, ha szar akkor nekem azért még jó lesz, nem dobom ki. Felhivtam a vevő szolgálatot, mondom, hogy mindig azt irja hogy keine Raum, azt mondja hogy tegyek bele speiche kártyát, mondom neki, hogy már tettem 4 GB-set. Hát ez a baj, hogy a gép ezt nem bírja el, csaka 2 GB-s jó bele. Vettem, bele tettem, azóta működik, de már nem kapják vissza, vessenek magukra, ha nincs annyi eszük, hogy utána nézzenek.

Az exem, aki egy technikai analfabéta, de a net előtt kockul minden szabad percében, nem tudta begyújtani a gázkonvektort. Mondom neki, hogy a gugoló a te barátod, beírod a tipus, és ott lesz az. És csodák csodája ott volt. Megjegyzni ugyan képtelen, de azóta minden ősszel= gugoló, Fég, és ott van.

2010.04.24. 18:56:38

@Rékuc: szerintem meg egyáltalán nem vagyok kivétel, mert valamennyi kolléganő laptoptáskával utazik, mobil netje van, és tőlem csak idősebbek.Ja és nekünk nem a céges irodai gépünk van.

2010.04.24. 19:17:58

Hogy a fiatalok mennyire néznek bennüket hülyének, itt egy példa:
vagy 10 éve történt, a meglátogattuk fiatal ismerőseinket az Odvaskői barlang szálláson. Békésen sörözgetünk, közben mondják a lányok, hogy elmennek telefonálni. Hová? Van itt telefon fülke a közelben? -kérdeztem (ez a Bükk hegység majdnem közepe) Na, az elnéző mosoly kiült az arcokra.
Mint a hülye gyereknek magyarázzák, hogy mobil telefon, és hogy nincs térerő. Hogy hogy nincs? - kérdezem, és látom rajtuk hogy csak a jómodor miatt nem röhögnek.
- Nincs 10 perce, hogy innen a forrástól telefonáltam, szerintem most is van, és elővettem a 60-as készülékemet (ha mond még ez egyáltalán valamikenek valamit) és láss csodát: lehetett telefonálni.
Utána persze nem győztek magyarázkodni, hogy azt hitték, hogy.
Azért mert az ember elmúlt annyi, attól még a saját jól felfogott érdekét felismeri, vállalkozó voltam, muszáj volt hogy az ügyfelek utól érjenek, még aha öreg vagyok akkor is.

Amikor a kolléganőmet agyvérzéssel laszázalkolták, ajánlottam neki, hogy vegyen egy gépet (szédült, nem tudott kimenni a lakásből), azt mondja, hogy öreg már ő ehhez. (akkor volt annyi mint én most).

Vett gépet, bele tanult, hála a webkettőnek meg találta a régi ismerőseit, és talált magának egy férjet is a neten.

A kulcs szó: a motiváció, ha az van, akkor megy minden, de ha nincs akkor minden erőlködés hiába.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2010.04.24. 19:37:47

@Frengi: tőled idősebbek??? Na neked se szabad a közeledbe menni, ha öregítő hatással vagy az emberekre :D

(ha már az értetlenkedő kötekedésnél tartunk)

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.04.24. 19:45:14

@Frengi: a kikguglizáshoz csak annyit: vannak dolgok, amiket elvből nem vagyok hajlandó kiguglizni: bármi, amit arra szánnak, hogy használjuk, sokan, az legyen érthető és egyértelmű... Rékuc fényképezőgépéhez oké, hogy kelljen a manual, de egy szaros 25k forintos kis kompakt géphez ne kelljen neten böngésznem 3 napig, mit hogyan kell... ugyanez igaz TV-re, videómagnóra, DVD-re, nem professzionális szoftverre... emiatt nem tudom elfogadni, hogy a linux mennyivel jobb, mint a windows... persze, de hadd ne kelljen már az átlagos júzernek 10 hetes tanfolyamot elvégeznie, hogy netezhessen...

scsaba1 2010.04.24. 20:27:47

@Frengi:

Táska nagyságú Motorola, hogyne... Vágom. Az analóg rendszer volt, jóval kevesebb toronnyal, nagyobb hullámhosszal. A hőskor.

AZATYAURISTEN 2010.04.24. 20:56:02

@AZATYAURISTEN: most igy visszaolvasva becsuszott egy kis hiba, apam mondta, hogy besült a gep, ha nem volt egyertelmü;)

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.04.24. 21:11:27

@Rékuc: imádlak, de ez nyelvi babona:) Tiszántúlon az bezony tőled idősebb és nem nálad... ráadásul azzal sem igen lehet érvelni, hogy így alakilag összecseng egy másik jelentéssel, mert a nálam is összecseng alakilag:)

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2010.04.24. 21:15:22

@vészmadár (pica pica): erdélyiül a paszuly is fuszulyka, ezért jelölik az ilyesmit külön a szótárakban :)

2010.04.24. 21:38:23

@scsaba1: nekem már nem, csak egy nagy böhöm 0660-as (ami meg is szűnt azóta) na annak nem volt térerő problémája, az a pokol fenekén is múködött.

@vészmadár (pica pica): én mindig azzal kezdem elolvasok mindent használati utasítást, elképesztő dolgok vannak benne.

93-ban vett a férjem az irodai géphez egy CD-romot, valami elképesztő összegért, és egyúttal előfizetett a CD-s jogszabály gyűjteményre. (addig könyv alakban járt, aminek
a tartalmát bepütyögtem egy adatbáziba), nem tudom hogy boldogultunk az előtt. Én a helyesírásommal a kiskocsis Optimán simán meghalltam volna.

Jaj, és micsoda nagy élmény volt amikor szines monitort vettünk, én a fekete fehéren nem tudtam kirakni a passziánszot mert mindig elfelejtettem, hogy a káro meg a pikk az piros, a treff, meg a pikk az fekete, hát voltak nehézségek, nem mondom.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.04.24. 22:23:51

@Rékuc: én alföldi gyerek vagyok, nekem a fuszulyka és a paszuly is természetes:) meg a bab is:)

killercsiga 2010.04.24. 23:55:46

@vészmadár (pica pica): "én alföldi gyerek vagyok"
Ezt én is imádom mondogatni és übermodoros. :D

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2010.04.25. 08:14:47

Jó lett :) És jó a film is. Amikor én voltam külföldön hosszabb ideig, akkor FAXOLNI lehetett, a szülők vettek faxot. Az volt a menő. Hegyekben állnak a régi gépek apám műhelyében, mindenkinek csilivili laptop, anyám nem miattam, hanem a vidéken élő barátnője miatt kezdett skype-olni. Volt IRC-jük is 10 éve, de még mindig nem értik a lényeget. A szöveg szerintük még mindig a Wordben van BENNE.

És ha azt mondod, kattintson nyugodtan az x-re, akkor még 4-szer el kell mondani ordítva, mire rákattint. "Jól van, hova rohansz?" Ha nem vagyok ott, mindent meg tudnak oldani egyedül. Ha ott vagyok, azt is megkérdezik, amit amúgy tudnának.

Az egyetemen meg az egyik tanárnő fordítva fogja az egeret rendszeresen. Inkább behozza az írásvetítőt, és mutat "fóliákat". Imádom :)

nemazamasik 2010.04.25. 09:17:17

Vicces ez a görbetükör :) Egyébként olvastátok a Hajtóvadászat öregekre c novellát? :P

vincere 2010.04.26. 18:10:48

@El Topo (Sgt. Elias): az én anyukám totál ilyen :))
egyszer beállítottam otthon a videójukon (na azt se volt semmi elmagyarázni, hogy működik), h. vegyen fel egy filmet, és elmentem hazulról. órák múlva kétségbeesetten, szinte sírva hívott fel, h. úristen, valami villog, most mi lesz. azért villogott eprsze, mert befejeződött a felvétel...
mentségére legyen mondva, h. az utolsó munkahelyén meg kellett tanulnia a számítógépes pénztárazást, megtanulta.
de eszembe se jut, h. vegyek nekik gépet, pedig külföldön élek. egyszerűen nem tudnának vele semmit csinálni

Pocócicó 2010.04.27. 01:15:57

Apám valami ősöreg email címemre küldi a leveleit, még véletlenül se használja a 'válasz' gombot. Meg van sértődve, hogy nem olvasom a leveleit...

Jó írás, sikeresen fedeztem fel magamat az első bátortalan próbálkozástól a 'profi szintig' :D

Lányom azóta szídja magát, mióta megmutatta, hogyan lehet netezni. Idebetonoztam magam a gép elé :DD

Noked-Lee 2010.04.28. 10:15:24

jó a poszt :)
én attól rettegek, mi lesz, ha muter megtalálja neten a buliképeinket :)

Gerusz · http://gerusz.blogspot.com 2010.04.28. 17:39:18

Én már szerencsére kitanítottam a szülőket, bár néha radikális lépésekhez kellett folyamodnom (pl. Outlook Express levakarása a gépről úgy, hogy írmagja se maradjon... :D ). Ezért szerencsére azóta csak alkalmanként kell online helpdesket játszanom, azt is főleg amiatt, mert ismerkednek a webkettővel (marketing miatt).
Régebben viszont sokat kellett mögöttük állni, na meg jegyzetfüzet is volt, néha vázlatosan lerajzolva a képernyő, és hogy azon hova kell kattintani.
Szerintem egyébként a legtöbb "Hol van a billentyűzeten az 'any' gomb?" kérdés kezdő netszülőktől származik :)

Celtic 2010.05.08. 10:37:45

Nagyon jo a poszt, a filmet csak most tudtam megnezni, de az is lenyugozo :) Tenyleg egyszerre vigyorogtam, ertetlenkedtem es meghatodtam tole. Talan a legjobb anyuka elso mondata a gyereknek: "Van ott eleg kajad?" :)
süti beállítások módosítása