Olvasói rovat - A világjáró vadász

2010/04/05. - írta: Modor Tibi

A vadászokról már volt szó, pl. A Korrekt Embernél is megszólalt egy korrekt vadász. A mai - ebben a témában első - összefoglalót egy névtelen olvasónk jegyzi, én tekintettel a vadászokra VBK-nak neveztem el.

 

A világjáró vadász életkora 45 év és a halál között van. Általában egy porbafingó faluban, legfeljebb vidéki kisvárosban él (ha Budapesten lakik, az árulás) és egy középszar mezőgazdasági vállalatot vezet, valamint tulajdonol. A nagy privatizációs mutyikról lemaradt, legfelsőbb körökben nem veszik komolyan, cégét ezért kíméletlen szigorral irányítva szerez magának tekintélyt – jobb híján - a helybeliek között. Az 500 fős falu apraja-nagyja nála dolgozik minimálbérért: a mezőgazdasági trükköket jól ismerve adót még életében nem fizetett, így még a gazdaságilag nehéz időkben is képes jelentős profitra szert tenni. Nevét a környéken rettegik, ő mindenki István (Sanyi, Gergő) bácsija: egy feudális földesúr, egy ötödik vonalbeli gengszter és egy helyi Terminátor keveréke, akit legközvetlenebb barátai is csak Úrnak szólítanak. Általában legalább alpolgármesteri székig viszi.

Ő a tipikus „törpék közt óriás, óriások között törpe”, ezt tudja is jól magáról, ezért társaságát mindig úgy alakítja, hogy ott ő legyen a leggazdagabb. Csak így tud érvényesülni, önbizalmának alapja, ha nála sikertelenebb emberek veszik körül. Egyfajta közösségért felelős Don szerepet is betölt: úgy hírlik róla, hogy még Bajnai Orbánt is ismeri, és bármit el tud intézni. (Bár senki nem hallott olyan esetről, hogy valamit sikerült volna elintéznie.) Négy évnél régebbi X5-ös BMW-vel jár, ami vadászatra alkalmatlan, de a faluban legalább mindenki azt hiszi, hogy vadonatúj, és a helyi 28 éves Ladák között tényleg. A vadászok sajátos nyelvét jól ismeri, a nem létező magyar vadászati kultúra és etika elszánt védelmezője és hajlamos megfeledkezni arról, hogy a magyar vadászok szinte mindig, mindenben a német vadászokat utánozták és utánozzák ma is. Öltözéke követi a német eredetű és magyarnak tartott tradíciókat, puskája agyazása soha nem lehet műanyag, csak spanyol diófa gyökeréből készült, egyedi megrendelésre tervezett darab.

Ha olyan vadásztársat lát, aki – óh, borzalom – terepmintás ruhát vesz a tradicionális vadász-zöld lódenkabát helyett, azt hangosan megszólja, és mindig kötelességének érzi a más vadászati nézeteket valló társai nyilvános megnevelését és kioktatását. Újdonsült vadászokat meghív magához egy borozgatásra, hosszan oktatja őket az Igaz Vadász mibenlétéről és ezalatt gondoskodik arról, hogy az új generáció is őt tekintse Igaz Vadásznak. Lőni azt nem tud, hibázáskor mindig a puskát/távcsövet okolja, esetleg a hajtókat és a vadat, mert miért nem tudott egy pár percet nyugton állni az a rohadék vaddisznó?

A világjáró vadász abban különbözik az átlagos vadásztól, hogy világot jár és ott vadászik, erre sok pénzt költ el. Ez pedig a magyar vadász-hierarchira csúcsára emeli. Anyagi helyzete sajátságos én-világának alapja, vélt és relatív gazdagságát igyekszik is egyértelművé tenni, vadász összejöveteleken gyakran hallasz tőle ilyen mondatot: „Hogy mennyibe került ez a puska? Á, fillérekbe, talán másfél- vagy kétmillió.” Véleménye vadászcimborái között Szentírás, de vadászmagazinokban is folyamatosan publikál. Ezek azonban kizárólag nárcisztikus, önző megnyilvánulásai. Nem a népművelődést szolgálják, hanem így igyekszik minél több vadászolvasóban tudatosítani azt, hogy ő mekkora vadász, míg az olvasók mekkora senkik. Barátai nincsenek - akikre barátaiként tekint, valójában csak valamilyen módon kiszolgáltottjai, akik félnek tőle, és ezért hajlandóak reggeltől estig a seggét nyalni. Családja vagy nincs, vagy volt, de elvált, vagy van, de feleségét rendszeresen csalja - ezekről a kalandjairól pedig hosszan sztorizgat a vadászházakban a hasonszőrű haverok előtt. Vadászkörökben csak azok tesznek úgy, mintha szeretnék, akik reménykednek egy soha meg nem valósuló meghívásban valamelyik saját területén rendezett vadászatra. Vitába szállni vele senki sem mer, csak az, akinek még több pénze van, mert a világjáró vadászok között – legalábbis itt, a Balkán sarkán - ez a Rang.

Ha nála gazdagabb vadásszal találkozik, azt már ő is Úrnak vagy – vadászokra jellemző infantilis beütésként – Bácsinak nevezi. (Külön kasztot képeznek azok a világjárók, akik a magyar nyelv régi szófordulatait használva igyekeznek bennfentesen műveltnek és tradicionális hagyományápolónak tűnni. Ők azt mondják: Lajos Bátyám! Kél fél a náp! Bé köllene menni a kástélybá! Nem szokták észrevenni, hogy keverik a különböző tájszólások kiejtéseit, így előadásuk a második mondat után hiteltelen.)

A világjáró vadász vidéki életmódjára jellemző a nagy lakomák szervezése, ahol ingyen zabálhatja magát mindenki degeszre a saját nevelésű disznóból rendezett disznótoron. Az állandósult evés és az X5 eredménye, hogy a világjáró vadász alkatilag és fizikailag teljesen alkalmatlan bármiféle vadászatra, a megterhelő külföldi hegyi vadászatokra kiváltképp. 120 kiló alatt nem találsz világjárót. Trófeaszobájának falát mégis sok hegyi vad díszíti, elejtésük körülményei legjobb esetben is homályosak. Az elejtés utáni fotók többször gyanúsak, a vad már a hullamerevség állapotában van, ami arra utal, hogy a fotók legalábbis órákkal az elejtés után készültek. Aki ravasz, ezt észreveszi, aki okos, az elhallgatja.

A világjáró vadász lenézi bennszülött kísérőit, nevüket sem tudja, de nem is akarja megjegyezni. Általában „Valamelyik Mohamed”-nek titulálja őket, és láthatólag nem szeretné tudomásul venni, hogy ha ez a „Valamelyik Mohamed” öt percre egyedül hagyná a vadonban, azt nem élné túl. Vadászat közben állandóan izzad, liheg, büdös a szája és egyfolytában elégedetlen. A helyi hivatásos vadászvezetőket nem társnak, hanem szolgának tartja, és nagyokat csodálkozik, ha ezt ők nem hagyják szó nélkül.

Ha az Igaz Vadászt keresitek, vagy az Igazi Világjáró Vadászt, akkor olvassatok. Széchenyi Zsigmondot.

31 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

m4rc11 (törölt) · http://vilagrol.blog.hu 2010.04.05. 12:15:44

Ez nekem nem jött át, bár én ettől a szubkultúrától elég messzire állok...

Tényleg vannak ilyen "földesurak"? Mármint, biztos vannak, de nem hiszem, hogy maniert sznobok lennének... Azok inkább (modortalan) parasztok.

Magyarnaba 2010.04.05. 12:18:26

Igazi Világjáró Vadász még Kittenberger Kálmán. Ritka jó könyvei vannak.

Sebibá 2010.04.05. 13:06:22

Nagyon ismerős ez a típus. Telitalálat! :)

dagger 2010.04.05. 13:10:07

Vannak ilyenek, én ismerek egyet személyesen is.
Van egy alfaja aki a vadászat mellett borászatot tart fenn, minden helyi versenyt az ő borai nyernek ha jk ha nem... :)
Külön posztot lehetne írni az ilyen emberek fiáról, a "trónörökösről". Épp hogy az első éjszaka jogát nem gyakorolják :)

bekbórd! 2010.04.05. 14:29:03

És az ilyen fazonok tudnak a nagy vadászösszejöveteleken a legordenárébb, legalpáribb módon bebaszni. Másnap próbálnak bocsánatot kérni a rangsorban velük egy szinten levőktől, akik látszólag el is fogadják: "ugyan, mindenkivel előfordul, egy jó kis vita volt", de a későbbiekben inkább kerülik a társaságát.

medvedr 2010.04.05. 15:28:05

Talált a poszt, jól is meg VAN írva. . Megfigyeléseim szerint Budapesten élő körbetartozó, megcsúszott építőipari vállalkozást vezető vállalkozók között is sok modoros világjáró vadász van. Afrikai vadászat, Dél -Afrikában,- alap. Vannak, akik válás után a társkereső rovatban is az elejtett kudu kopnyájával hirdetik magukat, nyilván azért, hogy az aranyásók ráharapjanak. Nem csupa eleve megrohadt emberből áll ez a társaság, időnként fel vállalnak nemes ügyet is , egyszer- egyszer önzetlenül is segítenek. Ha szerencsés időpontban találkozunk velük , egy élethosszig tartó jó kapcsolatba keveredhet velük a nem vadász ember, márha kellő türemmel és bölcsen hallgatja a sztorikat. Legjobban velük lehet sírva vigadva bebaszni, az tény.

medvedr 2010.04.05. 15:29:14

Pálinkaforrásaik (minőségi) kiapadhatatlanok.

Kacagó gerle · http://hobbitippek.blog.hu/ 2010.04.05. 16:57:11

Én azt nem értem, hogy az egyenzöld ruhakombináció helyett miért nem vesz fel barna nadrágot. Akkor úgy nézne ki, mint egy fa. Így akár az álcázás nagymestere is lehetne.
Ha igazi világjáró, akkor valamilyen totemnek lógnia kellene a nyakában. Pl. krokodilfog

2010.04.05. 17:34:48

@Magyarnaba: Kittenberger Afrikában vadászott sokáig és komolyabban :)

El Topo (Sgt. Elias) 2010.04.05. 18:38:54

Ezek nem vadászok. Karamojo Bell, az egy vadász volt. Gyalog üldözte az elefántokat, amíg lőhelyzetbe nem kerültek. A naplójában leírta, hogy volt olyan év, amikor 44 pár Velskoen bakancsot tett tönkre. Külön szolgái voltak, akik betaposták neki a bakancsokat.

Wagner Úr 2010.04.05. 20:18:31

Ennél szarabbul ezt meg sem lehetett volna írni.

"a nem létező magyar vadászati kultúra és etika elszánt védelmezője"

igénytelen, kinyilatkoztató senki vagy :)

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2010.04.05. 20:31:33

@El Topo (Sgt. Elias): és akkor már bror von blixen-finecke-ről ne is beszéljünk.

Feesh 2010.04.05. 21:06:00

@Wagner Úr:
Elevenbe talalt, ugye ? :)
Sajnos az igazsag neha faj.

Jo kis poszt, egyedul a lakhelyul szolgalo izlestelen, batarnagy hazat hianyolom, a szabadteri(!) kemencevel.

Ormótlan · http://bogaras.blog.hu 2010.04.05. 21:26:46

Végtelenül távol áll tőlem a téma (azon kívül, hogy minden kiránduláson eszembe jut, vajh van-e a közelben bebaszott vadász, aki épp engem néz őznek), az biztos, hogy aljanép. Nagy kunszt úgy lövöldözni, hogy előtte évek alatt az egész vadállományt odaszoktatták már az erdő közepi etetőhelyre (ez talán nem is legális), majd a mellette épített összkomfortos (láttam ilyet, az erdő közepén, parabolaantennával...)lesből lepuffantják szegény éhes jószágot...
Egy esetben tudnám elfogadni, ha a vadász és a családja csak azt a húst ehetné, amit maga lő.
A vadállomány "szinten tartása" meg mondjuk ott kezdődne, hogy nem a ragadozókat irtjuk ki elsőnek. Ha lenne farkasunk, nem kéne vadász, aki a "túlszaporodott" őzeket, stb. megritkítja. Ezzel szemben a szép lassan hozzánk is visszalopódzó aranyaskálokat lövik, az északi erdeinkben lassan (és talán csak esetlegesen) megtelepülő hiúzokat meg úgy kell védeni rejtegetni, mint az atomtámaszpontokat, nehogy valami barom kilője...
Amúgy a posztban sok igazság van, kár, hogy a politikai összefonódások nem kaptak nekik megjáró mértékű hangsúlyt. Ne feledjük, hogy nálunk vadászni évtizedekig csak pártvonalon lehetett, tuti, hogy ma is ezen alapul nagyrészt a vadászat...

ain't we the lucky ones 2010.04.05. 22:23:10

Igen, a politikai vonal általában adott.
És miért van az, hogy ezek szinte mindegyike _elsüti_ a plíznotos viccet? Ami nem jó, de legalább jó szar.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2010.04.06. 00:14:08

@Wagner Úr: pedig tudhatnád már a hungarikumos posztból, hogy semmi se magyar, mindent sokkal fejlettebb kultúrájú nemzetektől vettünk át! Azt mondják, marad a bőgatya meg a fütyülős barack, de Jancsi bácsi megsúgja neked, hogy még az sem :))

scsaba1 2010.04.06. 07:11:22

@Ormótlan:

A ragadozók kiirtásáról már a nagyszüleink intézkedtek. Az utolsó farkast, "réti toportyánt" a Kiskunságban valamikor a 45-46-ban lőtték ki.

Egyébként gondolj bele abba a hisztibe, hogy ha egy medve kedélyesen lesétálna XII. kerületbe (vagy éppen Gyöngyösre) a hegyvidékről és kifosztana néhány kukát. A farkasokról már nem is beszélve...
A nyuszisimogató hobbizöld, batikolt szoknyás, potenciális LMP-szavazó ősanyukák is hörögve követelnék, hogy azonnal pusztítsák el ezt a rémes fenevadat.

Magyarország túl "civilizált". Hiányoznak a nagy kiterjedésű erdőségek, árterek, mocsarak-lápok, ahol ezek a nagyragadozók otthonra találnának.

De ez egyébként általános iskolás tananyag. Egy faj nem csak azért pusztulhat ki egy adott területről, mert konkrétan halomra lövik, hanem azért is, mert elveszik az életterét.

(Már megint elkövetem azt a hibát, hogy egy szórakoztató blogon elkezdek észt osztani marékszámra... :) )

noirp 2010.04.06. 08:05:52

@Magyarnaba: Ez az, ezt akartam mondani. Inkább Kittenbergert szvsz, mint Széchenyit. (Nekem legalábbis Kitty hitelesebb, Széchenyin mindig is átjön a nem-biológus "úri vadász", "fehérvadász")

noirp 2010.04.06. 08:13:58

@scsaba1: Jövök én is! :)
1) Nem vagyok ősanya, de igenis ragadozópárti vagyok. 2004-2005 körül egy jósvafői vadász farkast lőtt, seggberúgták, helyeseltem. Fenntartom azt a véleményem, hogy kisszámú (pláne kóborló) ragadozó igenis elfér Magyaro.-on. Farkasra, hiúzra gondolok elsősorban. Nem pedig pl. a rókákra. ("akik" márrendszeresen besuttyannak a városba kukázni, pl. Veszprémben--de azt nem hinném, hogy a farkas követné ezt a példát).
2) A vadász kultúrában engem a nem körültekintő telepítés zavar. Még a 80-as években is volt kísérlet a _vadpulyka_mint szárnyasvad betelepítésére. Ilyen sportérték, olyan trófea, ment a laholás. A Nimród 1983-as évfolyamában utána lehet járni. Belegondoltam: legközelebb a kenguru jön, vagy mi?? (Hálisten nem sikerült)
Ahelyett h. a túzok (a vadpulykának talán legjobban megfelelő analóg) ápolásába-védelmébe szálltak volna be jobban, a barmai.

noirp 2010.04.06. 08:14:30

fászombá! Mért tűnik el a kommentem?!

noirp 2010.04.06. 08:15:54

@dagger: Ha leány a ded, akkor "kis hercegnő".
Vö. Oszter Sándor és Oszter Alexandra. :))

Ormótlan · http://bogaras.blog.hu 2010.04.06. 15:53:23

@scsaba1: Ezzel (is) tisztában vagyok, sajnos a gyakorlati oldalát is ismerem. A réti toportyán amúgy aranysakál, nem farkas, ha már észosztás. :-D
Azért a Mátraerdőn vannak kiterjedt erdőségeink még, szerencsére, s ahogy noirp is írja, bizony jó dolog, ha odatévednek a ragadozók.
Egyébként a farkast Európa nagy részén bizony agyonlövéssel irtották ki, jóval azelőtt, hogy az élőhelyeiket beépítették volna lakóparkokkal és sztrádákkal...

Amúgy meg egy-két városi helyre bizony elkelne pár fenevad, ami azt illeti. :-)

terasz9 · http://www.teremibalazs.hu 2010.04.06. 16:01:17

A vadászokat ugyan nem ismerem, de az "Embör" az átjött egy ismerősöm személyében. És egyébként ő is vadászott. Ilyen mélyzöld cuucban.

noirp 2010.04.06. 16:36:43

@Ormótlan: Hát pl. Berlinből vagy öt éve hallottam az első vaddisznós riportot. A gyesznók a kertvárosban flangálnak. :)

(A németek--úgy tudom--kényesek a rendre, nyugalomra és tisztaságra, míg a disznók valahogy nem; előbbiek mégse kezdtek puska után kapkodni. Vajon miért?--ez most tényleg kérdés)

scsaba1 2010.04.06. 21:03:11

@Ormótlan:

Ha már kontrázás, akkor pontosan: A nádi (réti)toportyánt (Canis lupus minor)régebben a farkas (Canis lupus) , egyik alfajának tartották. A '60-as években zárták le a vitát, hogy márpedig ilyen állat nincs, a réti toportyán nem más, mint az aranysakál (Canis aureus). Viszont a népnyelvben ez össze-vissza keveredett: farkas, toportyán, féreg - egyformán jelenthetett közönséges farkast, aranysakált, ill. egyes vidékeken akár medvét is (már a toportyán), vagy akár elvadult, nagy testű kutyát is.

Viszont a Természetbúvár cikk, amit olvastam, a '40-es évek közepét jelölte meg - így akkoriban joggal hívták még a farkast toportyánnak.
-----------

Agyonlövéssel: igen, mert az egyre intenzívebbé váló mező- és vadgazdálkodás, illetve az állattenyésztés nem tűrte meg a konkurenciát, illetve ezzel párhuzamosan az élőhelyét is felszámolták. Az európai őserdőket jó részét kiirtották - megjelent a tudatos erdőgazdálkodás, illetve a művelhető területeket mezőgazdasági művelésbe vonták. A folyókat szabályozták és gátak közé szorították, a mocsarakat lecsapolták.

Persze: néhány nemzeti parkban megjelenik egy-két kóbor példány, esetleg megtelepszik 1-1 kisebb falka, de tömeges megtelepedésre sem esély, sem mód sincs. Viszont így meg a nagyragadozók nem tudják átvenni az ember szerepét az ökoszisztémában.

(Hozzáteszem: én is ragadozó-párti vagyok, csak igyekszem komplex rendszerben gondolkodni)

scsaba1 2010.04.06. 21:04:27

@noirp:

A vaddisznóknak távolról sincs olyan rossz sajtója, mint a "vérszomjas" farkasnak, vagy a "rettenetes" medvének.

Troecsvoek 2010.04.07. 11:59:39

@noirp: Akkor olvasd el a Szarvasok nyomában c. könyvét :)

kovacsg4 2010.04.08. 10:35:04

Ez kivételesen jó poszt volt. Végre valaki nem annak fényében fikáz valakit, hogy bezzeg ő mekkora király :D

Én is vadász vagyok, bár még jóval 30 alatt, így nem is vagyok "igazi" vadász, de az itt leírtakat jól ismerem.
Mondjuk azt kihagytad, hogy a modoros vadász, és ezzel együtt a világjáró alfaja is rendszerint bazinagymagyar is, és az osztrák vadászkalap alól löki a sódert. Két hét tanzániai levegő se mossa ki belőle a honi okosságot, és rendszeresen osztja az észt, és a bennszülöttek gyalázása mellett a cigányozás, zsidózás az esti program.
Rendszeres kérdése "És ....-ot olvastál-e?" Amire rendszeresen kiderül, hogy te olvastad, de ő bezzeg nem, vagy már nem emlékszik rá, így aztán beég. Ha rasszista kirohanásait szóvá teszed a "Bezzeg Sztálin milliárdokat gyilkolt meg." frázissal fele, és baromi okosnak tartja magát, még ha nem is volt semmi köze a témához.

Vérnyúl, Döme, Dagi, Fufu, avagy a Jó, a Rossz, és 2010.04.08. 14:15:47

kimaradt a balfasz vadász, amelyik vaddisznónak nézi a másik vadászt, és lelövi. meg az a vadász, amelyik a szomszéd "hangoskodó" gyerekekre lövöldöz légpuskával. meg az a vadász, amelyik nem tartja külön elzárva a fegyvert, meg az éleslőszert, és a gyereke megtalálja, és saját magát lövi fejbe vele. meg az a vadász, amelyik seggrészegen oroszrulettet játszik a másik vadásszal, és veszít. meg az a vadász, aki "szerelemféltésből" lelövi az asszonyt.

Donna Anna · http://operahumor.blog.hu/ 2010.08.21. 20:56:51

Ilyenek még vannak? Azt hittem, ez a típus Móricz ideje után kiveszett...

Én mondjuk csak Hemingwayt olvastam vadászatügyben, bár azért ő is modoros a maga módján, de nyilván nem eléggé.
süti beállítások módosítása