Olvasói rovat - Világ túrázói / Túrázók világa

2010/02/25. - írta: Modor Tibi

A mai utazós írás A magyar turista méltó folytatása, Horikától - az oly' gyakran hiányolt és követelt klasszikus, nyelvi modorosságokkal.

1. A társasutak visszatérő élcelődési formája a buszsofőrök feltételezett ittasságán vagy vezetési képességén való poénkodás. Pl.


"Te Pista, aztán vezettél már ekkora buszt?"
"És hogy nem alszol el éjjel vezetés közben" - "Ki mondta, hogy nem alszom?"
"Nem tudom melyikünk fog vezetni: én mingyár elaszom, Józsi meg részeg!"


2. Az anyagcsere fiziológiai megnyilvánulásai szintén kiváló alkalmat teremtenek az urbánus kellemkedéshez. Miközben a busz lekanyarodik a benzinkúthoz, a túravezető eleve így konferálja fel a megállót:


"Most egy 10-15 perces technikai szünet következik."

Technikai szünet. Jól van. Ezek után mindenki kirajzik a buszból, és - utasonként eltérő intenzitással, de főként a nők részéről - megindul a vécé keresése. Illetve dehogy vécé.


"Bocs, merre van a kétbetűs kitérő?"
"Nem tudod, hol van a technikai helyiség?"


Ezzel próbálják meg leplezni, hogy pisálniuk kell vagy cséndzselni, esetleg egy kiadós locsolófosás alakjában kikívánkozik a cukrozott vaj által megbolondított avas túrós pacal. Mert aki a technikai helyiséget keresi, az nyilván nem az előbb említettek céljából megy oda, hanem pl. kezet mosni.


3. A határellenőrzéseknek is megvan (megvolt) a maga lélektani hatása. A paszporkontrolt követően a sofőr még ki sem oldja a kéziféket, már repkednek a poénpetárdák:

"Józsi, előbújhatsz, tiszta a levegő!"
"Akkor a kokain Nálad van, ugye?"
"Huhhh, még jó, hogy a Kalasnyikovot nem vette észre"

És ezen mindenki olyan jól tud nevetni, hogy csak repülnek a cerbonadarabok, talán még egy-egy tonetti is kicsúszik a hangos derű jótékony takarásában.


4. Nem sokkal a határ átlépése után kb. U x H SMS érkezik, ahol U = az utasok száma, H = a külföldi ország mobilszolgáltatóinak száma. Minden csoportban akad egy-két vadhajtás, aki ezeket a roamingos-üdvözlős SMS-eket felolvasa. Félhangosan vagy hangosan; nyilván az újszerűség által gerjesztett izgalmi állapot folytán.


5. A gyalogtúra kezdetén bágyadt közönnyel mérem az időt: hány perc után hangzanak el a rekeszizmokat kikészítő, hólyagfakasztó poénok:


"Huh, sok van még?"
"Nem állunk meg?"

 

Ha ezek nem mennek le 5 percen belül, akkor system failure.


6. A modoros fotósok büszke táborát gyarapítván, magam is sokat fotózok az utazásokon. Mivel ún. komoly (eleve, ez a szó!) gépem van (tükörreflexes), és elkattintás előtt hajlamos vagyok állítgatni, mindez elképesztő fordulatokat bír kiváltani az útitársakból. A két alapeset:


- ha tájat, virágot, épületet stb. fotózok, a hátam mögül még az exponálás előtt MINDIG elhangzik az obligát mondat: "Készül a művészfotó?" Hát a nyári villám hasítsa ketté, aki ilyet mond.
- ha embert fotózok, és megy az állítgatás, akkor az előbbinél még fertelmesebb szeszélyszikrával veszik el az életkedvemet: "Készül a sztárfotó?". Ez minimum tarkólövést érdemelne, de ennek rögtön van egy párja is: "Készül a címlapfotó?" - utóbbi kerékbetörés, de előtte teleobjektívvel pépesre verés, memóriakártyával szemkinyomás.
De miért van az, hogy a fenti fordulatok minden utazáson elhangzanak, a Portugáliától Észtországig, a városnézéstől a tengeri kajakozásig?


7. A túrák legszomorúbb pontja az, amikor a túravezető - valahova a messzeségbe bökve - megmutatja a célba vett hegycsúcsot. Ilyenkor összeszorított fogakkal várom a lórúgásnyi adagokat, amik persze soha nem maradnak el:

"Nem mondod!"
"Ez most komoly?"


Soha nem fogom elhinni senkinek, hogy az útitársak nem egyeztetik előre ezeket a verbális méreginjekciókat.


8. Ha a túra során valaki megbotlik, már készítem magamnak a Xanaxot, hogy átvészeljem:
 

"Hoppá, nem kellett volna annyit innom / innod az este!"

Általános derültség. De mi a fasznak?


9. Ha a pihenőt követően ismét útnak indul a csoport, akkor a földről való feltápászkodás / mással való felhúzatás sine qua non-ja a "Jaj, öreg csontjaim" fordulat. Ez különösen akkor vicces, ha ezt egy fiatal mondja.


10. A napi úticél elérésekor megindul az önfeledt falatozás. Zörög a celofán, harsog a paprika, szörcsög a dobozos Sió. És akkor jön a szó, ami maga a modorgia: "csúcscsoki". A szövegkörnyezet mindegy is.


11. A fárasztó túrát követően, útban a szállás felé készülök az újabb dózisra. Jöjjön, minél előbb, legyünk túl rajta.

"Na, asszem ma nem kell altatni".

Rohadj meg.


12. A szállásra érkezés utáni átöltözés ismét csak kiváló táptalaja a szellemi sziporkáknak. A bakancslehúzás fázisához annyira hozzátartozik a "Húúú, mindenki jobban jár, ha ezt nem viszem be a szobába!" fordulat, mint a túravezetőhöz a szívószálas hátizsák.


13. Este a szálláson beindul a seftelés.


- Izomlazítót porlevesre ("Brokkoklist vagy hagymakrémest kérsz?" - "Pfú, nekem mindegy, amelyiket Ti kevésbé szeretitek!"),
- impregnáló spray-t naptejre ("Elég volt? Biztos? Szólj, ha kell még!"),
- ronggyá olvasott Storyt ronggyá olvasott Nők Lapjára ("Á, maradhat nyugodtan!"),
- vízforralót ceruzaakksi-töltőre ("Ú, köszi, ez életet mentett!")
cserélnek.
 

Ami egészen addig nem baj, amíg valahonnan meg nem üti a fülemet az egyik legaljasabb geg: "Köszi, majd ha nagy leszek, meghálálom".

Mi is köszönjük. Hálánk örökké üldözni fog - csak utol ne érjen! ;-)))

162 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.02.25. 07:13:39

Ezbazmeg hibátlan! Minden egyes szó valóban elhangzik minden egyes túrán!!!

GAbica 2010.02.25. 07:31:02

:D :D :D
Ehhez ennyit tudnék fűzni!
És ahogy nagyapám az ő sajátos stílusában mondaná:
Örök hála és dicsőség hazánk felszabadítóinak. (=köszönöm)

El Topo (Sgt. Elias) 2010.02.25. 08:12:51

Nálunk ilyen belső modoroskodások voltak.
"Innentől rövidítünk!"
Ennek az volt az apropója, hogy vlt egy túravezetőnk, aki nem nagyon szerette a térképet, meg a tájolót. Ha szabadszemmel meglátta a célpontot, akkor toronyiránt akarta leküzdeni a hátralévő távolságot. Ebből volt néhány kacagtató történet, egyszer Boldogkőváralja felé bevezetett minket egy csipkerózsa bozótba. Másfél kilométert mintegy öt óra alatt tettünk meg, és úgy néztünk ki, mintha megküzdöttünk volna fejenként öt medvével.
Máskor egészen jelentéktelen sétára készültünk, a Salgótarjáni várba. De ezt úgy képzeljétek el, hogy látszott a vár onnan, ahol a buszról leszálltunk. Igaz, térdig ért a hó, de hát a táv semmiség, jöttek velünk gyerekek, meg terhes nők is. Aztán valami bozótost addig kerülgettünk, hogy a végén megint megláttuk a várat, teljesen más irányban, mint kellett volna, és gombostűfejnyi méretben. Vagy tíz kilométerre lehettünk tőle.

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2010.02.25. 08:38:05

Uramatyám ez milyen volt.
Föleg a buszos rész. A busz még el se indult de a bogyorított hajú nöök már adják elöre-hátra minden irányba a rántotthúsos, paprikás szalámi, zöldpaprikás, körözöttes, zsugorfóliás zsemlyéket.
Ezeknek a szaga rövid idö alatt valódi otthoni konyhai miliööt generál. Kávé termoszból, gyerekeknek kóla fanta narancs, (szpritej). A 7up az csak zupp. Ezen persze szarrá röhögi magát mindenki, csak úgy dülöngélnek a kerekképü, tüsihajú, disznószemü kisgyerekek.
A férfiak miután megtöltötték öblös beleiket körbeadják a laposüveget, pálinkásbutykost. Az asszonyok szeme ilyenkor szikrákat szór. Ha addig jókedvüek voltak, hirtelen alábbhagy a lelkesedés. Beindul a zsémb. "ne igyatok má' annyit Sanyi"
"minek kell ez megin?" "most indultunk el de ti már isztok"
ok ez lement, a férfiakból kiválik egy társaság vagy már eleve kiváltak rögtön az elején és elfoglalják a hátsó üléseket. Ott lumpolnak, söröznek hátul. Nemigen szállnak ki, csak ha huggyozniuk kell. A nejük közben a többi nejjel lenn a parkolóban sémfeli ezeket odafenn.
Szóval elvan mindenki. Ez volt az észrevételem.
Köszönöm.
Szerbusztok

Blackrock (törölt) 2010.02.25. 08:42:21

"Nem tudom melyikünk fog vezetni: én mingyár elaszom, Józsi meg részeg!"

Istenem, de szép is ez.:) Régi osztálykirándulások jutnak eszembe.

- Kati néni, mikor indulunk már...?
- Hát Lajos bácsi egy picit elaludt. Majd ha felkel.

Lajos bácsi, a sofőr előző éjjel annyira betaszajtott, hogy nem bírt kiszállni az ágyból, amit mellesleg teljesen össze is hányt.

2010.02.25. 08:48:54

Nálunk a pinkelpauze dízik a pisiszünet megnevezésére:)

Több mint tíz éve elmentünk egy három napos szakmai kirándulásra, egyik nap Jászberényben az Electrolux volt a cél másnap TVK. Látjuk este a vacsoránál, hogy a sofőr vedel mint a teve a sivatagban. Megkérdeztük a tajt részeg embert, másnap miként jutunk el Tiszaújvárosba?
- Alföld, sík vidék, talán van esélyünk!
Becsületére legyen mondva ő volt a legkorábban kelő és legfrissebb ember másnap, pedig ő is hajnalban feküdt le mint mi.:)

El Topo (Sgt. Elias) 2010.02.25. 08:49:18

@Blassius:

Ahham, a fiatal csapat meg-e van, akik fejenként egy tálca sörrel szállnak fel a buszra, és azt az osztyapenkóig meg is isszák. Innentől kezdve negyedóránként követelnek pisiszünetet, illetve még a budaörsi madarasteszkónál is meg kell állni, mert hát elfogyott a sör.

2010.02.25. 08:57:19

Én egyébként a leírtak miatt kerülöm az ilyen utazásokat. Inkább szervezek barátokkal, családdal közösen, akkor mindenki tisztában van vele mi a cél, és ha eltévedünk az is miattunk van:)

sorica123 (törölt) 2010.02.25. 08:59:52

Fúúú de bosszantó dumák:///
'- ha embert fotózok, és megy az állítgatás, akkor az előbbinél még fertelmesebb szeszélyszikrával veszik el az életkedvemet: "Készül a sztárfotó?". Ez minimum tarkólövést érdemelne, de ennek rögtön van egy párja is: "Készül a címlapfotó?" - utóbbi kerékbetörés, de előtte teleobjektívvel pépesre verés, memóriakártyával szemkinyomás.' - nekem még van egy kedvenc modoros dumám. Valahányszor valaki matat a táskájában, van okos, aki megjegyezze, hogy 'a női táska rejtelmei'. Ha az illetőnek egyszerűen csak kiborult a táskazsebe vagy hebehurgyán tette el a mobilját, akkor is. Broáfff:/

cd-r 2010.02.25. 09:06:11

legszebb túraélményem az volt, mikor az osztállyal beatrice (!!) koncertre vittek minket budapestre (kb hatodikosok lehettünk). a baj ott kezdődött, mikor indulás után cirka 10 perccel rámjött a hasmenés. innentől kezdve 20 percenként állítottam meg a buszt és gyakorlatilag végigfostam fél magyarországot. :D

Tökös Veréb 2010.02.25. 09:16:40

@cd-r: nálam ugyanez volt csak hányással. csak én hánytam a buszon akkor.

2010.02.25. 09:26:15

@Tökös Veréb: kerék fölött ültél?:)

blueeyed333 2010.02.25. 09:27:10

ez hatalmas, gratulálok a szerzőnek hibátlan:)

Ernoke 2010.02.25. 09:30:02

messze vagyunk még, törppapa?

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2010.02.25. 09:33:43

És az megvan, hogy a busz hátuljának rohadt melege van, az eleje meg majd megfagy, vagy fordítva? (főleg 256-os IKARUS-on). És akkor megy az anyázás előre-hátra.

Gimis élményem még az állandó "Kispál-deszar, DJ Bobót tegyetek be!" És visszafelé!

Egyszer Párizsig és vissza hallgattuk a "Miért nincs nyáron hó?" örökbecsűt - elkövetőért lásd az aktuális velvet cikket! Kicsit rányomta a bélyegét a hangulatra... (Soha Party feat. Rendőrgyilkos Előd)

sorica123 (törölt) 2010.02.25. 09:44:14

@cd-r: 'végigfostam fél magyarországot' - :)))
Egyik barátnőm járt úgy, hogy volt egy időszak, amikor nem bírta a buszozást. A fél családja Erdélyben lakik. Na most ahányszor hazajött (otthonról), első körben kipanaszkodta magát, hogy hányt-e vagy sem, kellett-e daedalon és ha igen, hány marék stb. Egyszer szépen megköszönte, de nem fogadta el a kajámat, mert öööö uborka van benne, és buszozás előtt pont azt evett... szegény. Én a buszozást jól bírom, vasgyomrom van, de volt egy rövid gyomorideges időszakom, ritka szar dolog az is.
@A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél: vrhááááh. Amikor a fél banda fujjol, a másik örül magának, és kész háborúk vannak azon, hogy mit hallgassunk. Mer a mindenkori másik az szar, nem lehet kibírni, fuj.

sorica123 (törölt) 2010.02.25. 09:45:34

@sorica123: ja nem is! nekem adta az ő szendvicsét, mert belesandított és befigyeltek az ubik. Így hiteles:)

soldat 2010.02.25. 10:03:38

Ez egyszerűen telitalálat, csúcszuper! Barakásoknak kötelező.

aribeth 2010.02.25. 10:08:17

Jézusom. Ezeken mind átestem. Többször. Ég áldja a társasutakat.

Silent Bob 2010.02.25. 10:09:10

@El Topo (Sgt. Elias): Ezek vagyunk mi. :D
Egy prágai kirándulás alkalmával Mosonmagyaróvárnál meg kellett állnunk pálinkát venni és nem azért mert keveset vittünk.

Rich.mond 2010.02.25. 10:10:01

@A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél:

Hm, egyszer vonattal akartal eljutni Spanyolországba, de technikai okok miatt az olasz-francia határon buszra raktak minket. El tudod képzelni, amikor ugyanezt a vitát negyven talajrészeg OLASZ egyetemista folytatja le? Persze a sofőr és a busz elején lévő kaller is be-be kapcsolódott, miheztartás végett.

Eszembe jutott időközben a "mér nincs nyáron hó, az volna jó, ha volna hó, de nem van".Huhh...nálunk anno mindig abból volt a vita, hogy a house-osok Dj Budai 8 remixe, a discosok Bravo Hits 6-a, vagy a rockerek tankcsapda kazettája kerüljön-e be a sofőr féltve őrzött magnójába.
Általában mindig ő zárta le a vitát a "húzzatok most már az anyátok picsájába!" felszólítással, és feltekerte a Kossuth Rádiót.

Tökös Veréb 2010.02.25. 10:10:58

a legjobb mikor beáll egy busz a benzinkúthoz és kb 40 ember rohan a budira. a kutasok meg anyázzák őket. "na már megint idejönnek a parasztok szarni meg hugyozni"

hawkeye 2010.02.25. 10:11:46

Bocs, Horika, te mazochista vagy?

Nem?

Akkor mi a durváért jársz olyan helyekre, olyan emberekkel, ahol hülyére frusztrálnak téged?

Aztán meg rajtunk kompenzálsz, egy ilyen poszttal... :)

Rich.mond 2010.02.25. 10:12:05

Amúgy a poszt remek iromány, minden szava telitalálat.
Jellemző még, amikor megállás előtt az a nő méltatlankodik a legjobban, hogy "most miért kell már megint megállni?", aki tíz perce sírt ki magának egy "kétbetűs kitérőt!el kell mennie a kishelységre/mosdóra/elintéznie a folyóügyeit".

Ja, fociszurkolókkal teli buszon alap, hogy MINDEN benzinkúton meg kell állni:)

jewel79bp 2010.02.25. 10:13:35

Ez tetszett! :)
((Nekem is beugrott a Baraka ;)

Styxx 2010.02.25. 10:15:26

Mekkora poszt, gr, és hihetelenül jó kommentelői extrák:

@Blassius: @El Topo (Sgt. Elias): @A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél: @sorica123:

gr nektek is.

Volt egy zseniális Keresztury Dezső írás a Mancsban kb 10 éve. Ifjú Dezsőke meg a bátyja teljesen be volt oltva kamaszként sport ellen. Beiratkoztak (talán Debrecenben?)egy túra egyesültebe. Az összes tag viháncoló nagydumás nyugdíjas. Túravezető laci bácsi a legviháncolóbb, leg nagydumásabb és az összes túrázó nyugger vele jópofizott, és nyalta a seggét. Igen ám, de túravezető Laci bácsi a túra felénél hirtelen meghalt. Az addig spanoskodó nyuggerek a tetemet le se szarták, végi Keresztury Dezsőnek és a bátyjának kellett a hullát cipelni.

Ernoke 2010.02.25. 10:18:38

@sorica123: Erdély az durva, én egyszer olyan ételmérgezést kaptam ott egy 2*3 centis darab házisajttól, h komolyan azt hittem, meg fogok halni.

vincere 2010.02.25. 10:26:50

ez nagyon király, a posztíró felvezetésein és kommentjein jobba röhögtem, mint az idézeteken :))

szerencsére gyalogtúrázni tapasztalt túrázókkal szoktam, társasútra elvből nem járok, buszos utazást meg max. egy jól bevált társasággal szoktam, akik nem ilyen modorosak :)

a repülőgépen utazók is tudnak alkotni, bár ezt talán lefedte az magyar turista poszt.

Mitya Ivanov 2010.02.25. 10:30:47

- na szálljunk le egy gyógycigire.
- jé te dohányzol? nem is tudtam
- á dehogy, csak ha buli van, meg most utazásnál.

Mitya Ivanov 2010.02.25. 10:32:34

@Ernoke: ha egyszer lesz egy modoros erdélyes poszt, akkor oda kommentelek egy olyan sztorit hamenéssel és székelyesemberessel, hogy na. Benne voltunk a TV-ben

Rich.mond 2010.02.25. 10:33:48

@Mitya Ivanov: Amúgy jellemző módon az amúgy abszolút mértékben "nemdohányzó" útitárs órákon belül képes lerabolni haverjainak, utitársainak a cigikészletét. Venni persze nem akar, mert úyis csak "egy-két szálat" szokott elszívni.

mezítlábasfellebbezés 2010.02.25. 10:43:15

Vagy: "az Isten fizesse meg..." A csúcscsoki történetét egy volt pasim ecsetelte egyszer: szerinte ugyanis ő és a baráti társasága találták ki valami külföldi hegyen, ahol többen is voltak, és ez a bizonyos többség terjesztette el aztán szerte széles e világunkban. Khm... Az az egész csávó megérne egy modoros-posztot, pl. azzal, ahogy ecsetelte, hogy Ady nem tud verset írni, vagy hogy az Országház rAnda. Egyébként kevés túráim alkalmával egyetlen egyszer sem volt olyan mondat az itt felsoroltak közül, amelyik hiányzott volna!!!

mobo 2010.02.25. 10:45:30

"Ha a túra során valaki megbotlik, már készítem magamnak a Xanaxot, hogy átvészeljem:

"Hoppá, nem kellett volna annyit innom / innod az este!"

Általános derültség. De mi a fasznak?"

Ha neked ehhez xanax kell, akkor alkalmatlan vagy a társadalmi együttélésre. Ha ennyi idős korodra (tökmindegy, hány éves vagy) nem tudtad kifejleszteni a megsemhallásos visszavigyorgás képességét, akkor evolúciós selejt vagy... : ))

vagyok, aki vagyok... 2010.02.25. 10:48:51

nagyon jó volt! én ugyan már jóideje nem vetemedek buszos túrista útra, de a beszámolók alapján meg van a fíling. ráadásul a nyaralási beszámolókról is lehetne posztot írni (akkor viszont behúzom majd a nyakam :) )

vagyok, aki vagyok... 2010.02.25. 10:49:49

és khm, be kell valljam cigirabolásból én is jó vagyok :(

Mitya Ivanov 2010.02.25. 10:50:18

@Lukréciamia: A csúcscsokit magyarázza el valaki, mert nem áll össze a kép

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2010.02.25. 10:53:01

Mindig van egy hányós. Vagy egy zöldes-fehér arcú kisgyerek vagy egy Irénke néni, aki szegény egész végig elöl ül és szédeleg.
A gyerek a tanárokkal ül elöl, emiat kimarad minden poénból. Iskolai rendezvényen meg elájul.

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2010.02.25. 10:53:53

Hatalmas jelenet még az is, amikor valakire már igencsak rájön a kényszer, hogy meglevegőztetné a viperát, de ezzel mondjuk egyedül van a társaságban.

Előresétál, egyeztet az idegenvezetővel, csoportvezetővel, buszvezetővel, hogy hát akkor most meg kéne hamar állni, mert már szóval nagyon jó lenne.

És ilyenkor a sofőr meg az idegenvezető fejében átsuhan, hogy amíg 45 ember leszáll, meg visszaszáll, az önmagában 6 perc 40 másodperc, plusssz egy cigi, megmégegy, hamárállunk vegyünk ki valamit a csomagtartóból stb, de 25 percen belül nincs továbbindulás. Ezért elkezdődik az alku - előrehozzuk a következő megállót fél órával, és akkor már egy óra múlva leszállhat, addig ugye kibírja? Vagy még átmegyünk ezen a városon, vagy majd a következő pihenőben (a sofőr tudja, hogy most 40 km-en át csak alagutak és viaduktok váltják majd egymást - az utas nem)...

Emberünk agyán átfut, hogy kurvára nem, de hát mit tehetne...

Mondjuk láttam már olyat, hogy az utas közölte, hogy akkor előveszi itt és kicsavarja a gyíkot, és ezt nyomatékosítandó már el is kezdte kiszabadítani az eszközt - kiderült, hogy hát igazából semmi akadálya a megállásnak, és annak, hogy egyedül ő szálljon le... ;)

mezítlábasfellebbezés 2010.02.25. 10:54:41

Hatodikos koromban Szilvásváradon voltunk táborban, amit "erdei iskolának" csúfoltak. Valami túrára indultunk reggeli után, ami félig folyós tojásrántotta volt. A régi típusú ikarusnak elromlott a lengéscsillapítója, vagy bármi mása, amitől a szerpentinen irtózatosan elkezdett föl-le rázni. Egy osztálynyi gyerek hányta össze a buszt, mert volt, aki nem ért le amikor többször is megálltunk hányásszünetre. Volt olyan, aki el sem indult, hanem telibekapta az előtte ülő ülésének hátulját. Mikor a buszunk aztán kilehelte a lelkét (máig nem tudom, miért nem állt le korábban), gyalog mentünk tovább a szerpentinen osztályostul, amibe némi változatosságot az vitt, hogy az úttest egyik oldaláról a másik oldalára kanyarogtunk néha. "Akkor este nem kellett altatni..."

lr 2010.02.25. 10:54:56

Csúcscsoki? Ez nekem új volt.

@Lesből Támadó Ruhaszárítókötél: Meg, ez azonban még jóval újabb gyártmányokon és modelleken is általános jelenség volt. Sajnos az utasonként állítható szellőzőrostélyok rendeltetésszerű használata meg már meghaladja a hazai átlag műszaki kultúrát. (Tegyem hozzá: 256-os Ikaruson-hogy a gondos tervezés, vagy a profitorientált tulajdonos által besűrített üléssorok eredményeképp,azt nem tudni, de-_mindig_ kevesebb volt a szellőző, mint az ülőhely, és az egész buszon kb. 3 sor volt, ahol jó helyre esett :))

@cd-r/sorica123:nekem is egy erdélyi hazaút volt a csúcs-buszélményem ezen a téren. Minden egyes fekvőrendőrön és hasonlón meghaltam kicsit, majd újjászülettem.

@hawkeye:én úgy vettem ki, h ez lehet a munkája. Ez persze nem mentség! :P

Mitya Ivanov 2010.02.25. 10:55:49

Az is említésre méltó mozzanat, amikor a a csapat leszál, elmennek a mellékesbe, és mivel addig vissza kellett tartani mindent, azért az elsők elbújnak a klotyóba, aztán ott robbanásszerű öblösfingások hallatszanak, mások meg a piszoárnál teszik ugyanezt, csak jóval visszafogottabban, félve a darabosfingtól. Halk röhögések a kollektíva részéről, meg ilyen beszólások, hogy buszos utazás előtt azért mégse kéne babgulyás, meg hasonlók.

Elég undorító volt ez a komment, elismerem, de az igazságról beszélnünk kell, úgy érzem.

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2010.02.25. 11:00:13

@Mitya Ivanov: én se értem, mi a rák az a csúcscsoki?
miért nem csúccsoki? csúccsoki geciiiii!

Maestro 2010.02.25. 11:01:38

A csúcscsokit megvédem. Cserébe a sporttársak életmódjától függően tetszőleges fogyasztási cikké konvertálható, úgymint csúcscigi, csúcssör, stb.

A túramodorkodás _non plus ultrája_ a teljesítménytúrák, pl Kinizsi 100, és az ehhez kapcsolódó index-fórumok tartalma.
Jellemzően egy pozitív y irányban eltolt sinus-görbén szór a hozzászólások száma az idő függvényében, és évről évre ugyanazok a kérdések jönnek elő. A csekély érdemi információkon kívüli részt kitölti a saját eredményekkel való pöffeszkedés, az iszonyatos szájkarate, és az olyan, a túragyakorlatot és az egész természetjáró intézményt alapjaiban megrengető tényálladékok kivesézése, hogy pl. "Börzsöny nyeregben a kilátó után a Naszálypusztai szántás felé jobb oldalon a negyedik facsoport után van egy nyomóskút, azon márpedig ZÖLD NÉGYZET jelzés van, és nem PIROS HÁROMSZÖG!".

szamarhegy 2010.02.25. 11:02:27

Gondolom ezek a mindenki által ismert panelek segítenek az ismerkedésben, hogy vadidegen emberek között elinduljon valami ismerkedés féle (olyan szükséges rossz féle), ha meg nem akkor így jártak... :)

2010.02.25. 11:04:52

@Blassius: csúcscsoki az, amikor felérsz a csúcsra, mászva, négykézláb, stb., és a hátizsákból előveszel egy tábla csokit és elmajszolod.
Én sok régi ember írásait olvastam, csúcscsokit már azok is ettek akik 100 éve másztak hegyet.

Mitya Ivanov 2010.02.25. 11:06:15

@Maestro: még mindig nem vágom mi az a csúcscsoki, meg csúcscigi.
viszont a gyógysör, a gyógycigit mi használtuk, csak éppen nem mindig utazásokkor, hanem egyetemen kezdő zűllött alkoholista korunkban. Minden 1, azaz egy gyógysörrel kezdődött, és most itt vagyok az elvonón. Kb így.

mezítlábasfellebbezés 2010.02.25. 11:07:10

@Mitya Ivanov: @Blassius: már nem nagyon emlékszem a történetre, mert régen volt - és javítsatok ki, ha tévednék - de a csúcscsokit az a csoki, amit eleve arra a célra tesznek el, hogy a csúcs meghódításakor, valahol ott lecsüccsenve elmajszoljanak. Kb. jutalom, amiért felértél és nem haltál meg közben :D Ez az exem és a társasága a csúcsjelző fába is bevésték a nevüket és valami olyasmit is, hogy itt ették a csúcscsokit ezek és ezek. Állítólag innen terjedt el. De lehet, hogy ez csak egy mountain legend, amivel a csávó szeretett volna felvágni.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.02.25. 11:07:48

nem keveredett össze itt a turista és a túrázó szavak jelentése az elején?

turista nem megy busszal... ha véletlenül másik országrészbe megy túrázni, akkor is vonattal.

amúgy ha ettől eltekintünk, akkor találó a poszt:)

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.02.25. 11:09:46

nah, én is összekevertem rögtön, tehát helyesen:

túrázó nem megy busszal

2010.02.25. 11:11:15

@vészmadár (pica pica): túrázó, turista, kulturista a fokozatok:)
Igazából a csúcscsoki arra is jó, hogy feltölt annyi energiával, ami a lefelé úton elég lehet.

Intizar 2010.02.25. 11:14:52

Nagyon szép poszt, bizony fáj!
Hanem azért fölhorgad egy gyötrő kérdés: posztolónak nincsenek barátai? Miért nem azokkal túrázik? Vagy azok ILYENEK? Ajvé.
Ennyi utálat közepette elég förtelmes lehet a hobbinknak élni.

migueldiez 2010.02.25. 11:16:08

Ez igen, mind a poszt mind az összmunka utána.

Az tényleg mondja meg valaki, hogy miafaszér´kell mindig mindenhova zölpaprikát vinni, és a buszút elején(!) már elövenni?! Félenk, hogy éhenhalnak? ACsak mert az egész buszt betölti a szag.
Van még hozzá az elmaradhatatlan nyammogás csámcsogás, ha az illatról nem jöttél volna rá, hogy esznek.
Ami még nem volt eddig, az a tahó, aki mögötted rúg bele idönként a térdével a széktámládba - és egész végig nem veszi észre magát - illetve aki elötted bassza az orrodra a ulése támláját, mikor kérdezés nélkul 45-60 fokos szögben hátradönti a zavartalan pihenéséhez.

Viszont nekunk komolyan akartak osztálykiráduláson, olcsóbb szállást Ausztriába levajazni, hogy csempésszen mindenki egy palac orosz pezsgöt, a zulése alatt át a határon. Aztán az _össznépi felháborodás elsöpörte_ a tervet.

thomasmakmusz 2010.02.25. 11:31:30

Én egyszer utaztam együtt Németországba egy süket-néma csapattal.
Na olyan zajongást még életetekben nem hallottatok, vágjátok, mert nem veszik észre, mennyire zörögnek-csörögnek mindennel.

terasz9 · http://www.teremibalazs.hu 2010.02.25. 11:31:44

hú, de tudok ilyenkor örülni, hogy nem járok társasutazásokra.
családi nyaralás rlz.

Z-o-g 2010.02.25. 11:34:03

@Styxx: Tibor, nem dezső.
egyszer szilveszterkor a lovin egy turfra adott autogrammot :) Innen tudom... :)

Intizar 2010.02.25. 11:34:50

@Blassius: MI az istennyavalyája ez, hogy "kiderül" a csajról, hogy "fingós"? Fingani mindenki fingik, még az Úr Jézus is. Legföljebb a nők nem tartják szellemességnek, és igyekeznek megkímélni tőle embertársaikat.

Archenemy 2010.02.25. 11:37:42

@Blassius: "a férfiakból kiválik egy társaság vagy már eleve kiváltak rögtön az elején és elfoglalják a hátsó üléseket. Ott lumpolnak, söröznek hátul. Nemigen szállnak ki, csak ha huggyozniuk kell."

jé, há azok mi szoktunk lenni

El Topo (Sgt. Elias) 2010.02.25. 11:46:09

Vizitúrákról ismertem egy érdekes kis brigádot, úgy hívták magukat, hogy TÚLÉLŐK. Na most ezt úgy kell érteni, hogy ők nem megtették, vagy teljesítették a túrákat, hanem a szó szoros értelmében túlélték.
A főnökük Gibbon névre hallgatott, nem is elsősorban a hosszú karjai miatt, hanem alkoholtól elszürkült arcszínezete miatt. Evezni nem szerettek, tehát órákkal később érkeztek meg mindenhova, mint bárki más, ellenben talajrészegen. Sátrat sem nagyon vertek, olyan állapotban nehéz is lett volna, ott éjszakáztak, ahol összeestek. Ha eső jött, megáztak. Nem volt semmijük, mert amit véletlen hoztak magukkal, azt is elhagyták.

jo.e 2010.02.25. 11:46:16

@El Topo (Sgt. Elias): Salgótarjáni vár nincs ! Salgói van, meg somoskői. :)

El Topo (Sgt. Elias) 2010.02.25. 11:48:04

@jo.e:

Akkor ez a salgói volt, mert a somoskőihez csak szlovákián keresztül lehetett feljutni.

Elcseszett nick 2010.02.25. 11:49:56

Osztálykirándulás túrázással:

Ülünk a kastélyban, ahol megszálltunk, az ofő meg lelkesen szervezett egy szerencsére fakultatív túrát az ofő helyettes vezetésével, akit "elfelejtett" megkérdezni erről. Rákérdeztünk nála:
- Tanár úr! Hallottuk mennek túrázni.
Mire ő:
- Ja bazzmeg, beosztottak.

cd-r 2010.02.25. 11:50:30

@Intizar: ez a baj a nőkkel, pedig pár dinamikus fingással bármelyik idegen társaságban oldhatók a kezdeti gátlások.

vincere 2010.02.25. 11:50:53

@Maestro: akkor el is érkeztünk a modoros teljesítménytúrázóhoz (én inkább ehhez tartozom) és a modoros kezdő/első teljesítménytúrázóhoz. utóbbiból sok szép példány merészkedik ezekre a túrákra, akiken jókat lehet röhögni túra közben, utána meg jól kicikizni őket a fórumon :)

a teljesítménytúrázót is kicikizik, egyszer felszálltam a vonatra (mellesleg az utasok 80%-a ugyanarra a túrára utazott, mint én), és beszóltak a ruházatom miatt. megnéztem volna azt az embert az 50 km végén...

erdélyi utazáshoz annyit, h. az első utamról hazafelé az autó hátsó ülésén ültem, nem hánytam, de utána 2 napig rosszul voltam

mocc 2010.02.25. 11:53:36

Anyósom nagy túrázó, túraszervező, tőle szoktam ilyeneket meg még ilyenebbeket hallgatni. Mi antiszociálisak vagyunk, kirándulni kettesben, vagy a barátainkkal járunk, ám 2x elmentünk nyaralni busszal. Mögöttünk ülő debil család hozzájárult, hogy megjelenjenek az első ősz hajszálaim. Az egész család válogatás nélkül sötétidióta volt. Mindegyik! Kedvencem tőlük a hazaúton: "-Mi az Isten van ezzel a szar hűtőtáskával?! Minden meleg benne! (mögöttük ülő félkretén: - Mondjuk jégakut kellett volna tenni bele! - Haggyá máá kurva drágán vettem a hűtőtáskát, aztán még akkut is vegyek hozzá külön, mi?!
Itt ki is hullott néhány csomó hajunk...

jo.e 2010.02.25. 11:55:38

@El Topo (Sgt. Elias): Igen az lehetett, az a kalandosabb.
1ébként már nemcsak - bár lehet, hogy csak az eu miatt ez a látszat. De oda végig "autóút" visz föl.

greggrant 2010.02.25. 11:57:07

szerencsére gimnázium óta nem volt részem ilyen társasutazásban, elég volt az is. A klisék nagy része alkalmazható volt rá.
Nagyon nagy poszt, gratula! A kommentelőknek is!

2010.02.25. 11:57:36

A középiskolai osztályfőnököm másodállásban idegenvezető volt hétvégénként külföldi utakon. Élmény volt vele osztálykirándulni. Alapból egy Tintás Barnes volt és nekünk sem tiltotta az ésszerűség határain belül, és nagyon jó sztorikat meg anekdotákat tudott mesélni a helyhez kapcsolódó korábbi idegenvezetői élményeiről.

nyílméregbéka 2010.02.25. 12:03:59

@Ernoke: Erdélyben járva nemdohányzó létemre én is tarhált cigit szívtam végig, mert ott még a kutyák meg a tehenek is azt a nagyon durva cigarettát szívták, aminek a neve most nem jut eszembe :-D
Viszont a vizet egyenesen a patakból, a tejet kajakra a tehénből ittuk, és mégsem kaptunk hasmenést. Erősek-e vagyunk? :-D

TuskóHopkins 2010.02.25. 12:07:48

A csúcscsoki tényleg jó dolog. :-)
Barlangászoknál végponti csoki néven fordul elő. (végpont értelemszerűen ahol visszafordul az ember és kifelé jön a barlangból)

El Topo (Sgt. Elias) 2010.02.25. 12:09:23

Egyébként tudom, hogy a hócipőtök tele van a családommal, de akkor is kikívánkozik, hogy a modoros túrázó archetipusa az apám. A mai napig részt vesz az OPTT összes túraversenyén, már mindenkit ismer és mindenki ismeri. A térdei eléggé készen vannak, és száz kiló alá ritkán megy a versenysúlya, de négykézláb is végignyomja a versenyeket. Utána boldogan belázasodik és elájul.
Túrára menet, vagy onnan jövet a vonaton kiteregeti a lepedő méretű térképet és jó hangosan elmagyarázza, hogy két vagonnal odébb is lehessen érteni. Ezt kizárólag idegenek kedvéért csinálja, mert akikkel túrázni jár, azok kb. fejből ismerik a térkép minden miliméterét.
Vizitúrán főnyeremény az öregharcos. Először is csak enyhe alapfokon tud úszni, tehát eléggé fél a víztől.:D
Kajakba nem tud beülni, de indiánkenuba szívesen beszáll, vezérevezősnek (kormányozni nem tud).
Kihasználva a kenu viszonylagos tágasságát elhozza a komplett háztartást, hogy semmi ne hiányozzon a kényelméhez. Látam már nála rendes méretű lavórt is, hogy legyen miben borotválkoznia. Hajnali hatkor bombabiztosan felkel, és nyüzsögni kezd. Hajóban mindig kell neki valami, papírzsebkendő, fényképezőgép, kaja, bármi, természetesen mindig az, ami legalulra van csomagolva.

Mitya Ivanov 2010.02.25. 12:16:45

@Intizar: az ilyen autópályás Wc-kben nem ritka, hogy egy légtérben van a női és a férfi szekció, csak fallal van elválasztva, főleg balkánon és dél európában. Ha nem a férfi részlegből jött a hang, akkor a legjobb csaj nevét mondták, hogy ancsa/julcsa/marcsi te voltál ugye?

Zorita 2010.02.25. 12:32:21

annyira jó ez a poszt, mint egy frissítő nyári zápor, köszönöm a kellemes perceket, ezért érdemes.
annyira jó, hogy most azt sem tudom, mihez kezdjek :D
viszonylag sok buszos utazáson veszek részt (_szintén_zenész_), szerencsére összeszokott _bagázs_ már nyíltan vállalja, ha szarnia kell, és azért szeretne leszállni a buszról.

nyílméregbéka 2010.02.25. 12:40:27

@El Topo (Sgt. Elias): igen, az! Két hétig egyik kezemben a Carpati, másikban a csíki sör :-)

Életem első buszos társasútja amúgy a velencei karneválra vezetett. Iszonyat boldog voltam, amiért emeletes busz vitt minket. Egészen addig, amíg a gyakorlatilag KÉT busznyi ember sorba nem állt a rábafüzesi benzinkút WC-jénél.
Azóta mindig a lehető legapróbb busszal megyek.

vivax 2010.02.25. 12:42:40

hát ja, jó vót.
most azon morfondírozom, mi lenne, ha ezeken a társas kiruccanásokon egy kurva szó nem hangzana el, csak mennének az emberek páros libasorban, halálos némán, mint valami elbaszott robotok. jó lenne mi?

El Topo (Sgt. Elias) 2010.02.25. 12:43:32

@nyílméregbéka:

Igen, egy ideje már lehet Ciuc sört is kapni, annak idején, mikor elkezdtem erdélybe járni, még csak Hargita volt. Valami iszonyatosan szar sört képzelj el!

Ernoke 2010.02.25. 12:51:07

@cd-r: pláne ha még meg is gyújtod! lesz akkor ott móka és kacagás!

@nyílméregbéka: állatok vagytok:D mondjuk ott is csak én lettem rosszul, de vhogy sejtettem, mert alapból folyamatos diétán vagyok évek óta a gyomrom miatt. hülye voltam, h nem vigyáztam.

Styxx 2010.02.25. 12:55:43

@Z-o-g:
Bcs, benéztem, ksz. Szép relikvia. Gondolom et még a régi lovin volt, az Arena plaza előtti időkben?
@El Topo (Sgt. Elias):
Jópofa apád túrás/vizitúrás jellemzése.
Akkor ő ilyen öblös túravezető?

Bobby Newmark 2010.02.25. 12:57:01

@vivax: Pontosan így válnak olyanokká, mint a robotok. Néhány if-then feltétellel belőtt, automatikusan lejátszott hangminta, mindenkinek ugyanaz, mindig.
Ha nem tűnt volna fel, pont ez a baj.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.02.25. 13:11:52

@Styxx:

Igen, gyalogtúrákat most már vezet is. És kurva hangosan telefonáálva szervezi a spanjaival a túrákat és amelyik kivételesen nem akar menni, az lusta disznó.:D

vivax 2010.02.25. 13:14:22

@Bobby Newmark: feltűnt, csak azt nem értem, hogy miért választja valaki sokadszorra is az utazásnak ezt a formáját, ha annyira idegesítik ezek a loop-ok?
talán mert egy bundi vagy valami ilyen erszényesszerű kis prémes valami?

J. McClane 2010.02.25. 13:16:40

Modoros modoros-kirtikusról mikor lesz írás?

Bobby Newmark 2010.02.25. 13:16:40

@vivax: Pl mert ő a sofőr, vagy a túravezető?

vivax 2010.02.25. 13:18:23

@Bobby Newmark: az írásból ne ez jön le, de lehet hogy igen?
lehet.

cd-r 2010.02.25. 13:18:58

@Ernoke: az talán már túlzás, viszont fennhangon bejelenteni társaságban, hogy akkor te most kimész maszturbálni a mellékhelységbe, egész jól is elsülhet. egyszer ki fogom próbálni.

nyílméregbéka 2010.02.25. 13:22:18

@El Topo (Sgt. Elias): ittunk Harghita sört is, de én nem éreztem rossznak... talán a melléje kísérőnek adott házipálinka vette el az ízét :-D

Buszsofőrökkel társasúton csak egy kísérteties élményem volt. Toszkána, borkóstolós vacsora, melyen részt vett a csoport mindkét sofőrje. Naaaagyon jó lett a hangulat; késő este hajtottunk haza, a busz érdekesen, fiatalos lendülettel kanyargott, pár csomag a fejünkre potyogott a felső csomagtartóból, de mi olyan jól éreztük magunkat, hogy ezen csak röhögtünk.
Másnap sápadtam csak el, amikor visszaidéztem, hogy a vacsora ELŐTTI bor- és pálinkaivásnál a Béla sofőr ült mellettem (és ivott), a vacsora UTÁNI szeszfogyasztásnál pedig a Jocó sofőr ült mellettem, és ő is ivott!! :-D
Nemtom, melyikük vezetett hazafelé aznap este, de hogy nem alkoholmentest fogyasztott, az fix.

ovatosduhaj 2010.02.25. 13:22:23

A fotóshoz még egy rendszeres beszólás (kuncogással kísérve persze):

"aztán nehogy fennmaradjon a s..." (vége elharapva, mert nem biztos benne, hogy sapka, de valaki azért tudja)

Aki nem tudja, hogy "sapka", az zavartan mutogat feléd miközben mondja és kuncog.

Főleg tükörreflexes gépekkel rendelkezők vannak ennek a remek beszólásnak kitéve.

Régebben volt még a "Biztos raktál bele filmet?", "Felhúztad?", a "Fejünk is legyen benne", ill. "Lábakat ne vágd le" szövegek. Vagy "viccesen" a társaság termetesebb tagjait fényképezve a többiektől: "szélesvásznú filmet raktál bele?"

Meg persze az egymás mellett állók szamárfület mutatnak a másiknak.

Aztán, ha fotózol valakit: "nem vagyok én genetikus" aztán magyarázza: "fotogenetikus, hahaha"

Fotós oldalról érkező humoros beszólások pl.: "itt repül a kismadár", ill. ha mindenképp vigyorgós képet szeretne a fotós akkor az "itt repül a <pillanatnyi hatásszünet> békegalamb"

fehso2 2010.02.25. 13:31:57

Azért ez inkább a turista (koca)túrázókról szól.

A túrázók szerintem mások. Nincsenek túl sokan és inkább sportemberek. Persze róluk is lehetne írni egy posztot, depozás, alvázzsírzás, vízhólyag műtés, leukoplasztozás, porcerősítő, etetőpont...stb.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.02.25. 13:32:35

@nyílméregbéka:

A mostani Hargitha nem az akkori Hargitha, gondolhatod.

A sofőrökről: Jugoszláviában buszoztunk a Karszt hegységben, nagyon durva szerpentineken. A kanyarokban a busz minden irányban túlterjedt az út méretein. Az izgulósabbak konkrétan kómában voltak, mert mindenhol centiken múlott, hogy nem bucskázott le a busz párszáz méterrel lejjebb.
A helybéli sofőr meg időnként elengedte a kormányt, mert sebességet is kellett váltani, neki viszont csak egy keze volt. Jókat nevetett a beszari utasokon, és mondta, hogy ő itt behúnyt szemmel is lehozná a buszt, mert ő már itt volt partizán is. És be is húnyta a szemét. Na itt én is elvesztettem kissé a fonalat.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.02.25. 13:36:24

@fehso2:

Meg a könnyítési verseny, mert ugye minden grammot cipelni kell!:D:D:D
Ismertem olyan csávót, aki a fogkeféje nyelét hosszanti irányban megfúrta egy négyes fúróval, hogy annyival is könnyebb legyen!:D

fehso2 2010.02.25. 13:40:23

@El Topo (Sgt. Elias): fogkefe??? Minek az? A természetbe nem azért megy az ember! :)))
Különben meg levéllel kell fogat mosni, vagy ujjal! :)

jacks_colon (törölt) 2010.02.25. 13:43:01

Komolyan azt hittem, hogy a modoros "tapasztalt" turazok kifigurazasa lesz a cel. Ehelyett a tapasztalt turazo fikazza a pornepet. Kicsit csalodott vagyok.

A modoros dslr-es is megerne egy bejegyzest, aki "komoly" gep birtokaban "komoly" fotosnak kepzeli magat, mindig komponal, es szigoruan a hasznalati utasitasban lerajzolt lab- es keztartassal hajlando kepet kesziteni, akkor is amikor hetagra sut a nap.

("Kattintsd mar el azt a szart b..meg, mert nem tudom tovabbi 2 percen keresztul tettetni hogy onfeledten vigyorgom!!")

napirajz.hu/archives/2005/10/14/fotozas/

steleto 2010.02.25. 13:49:06

Fáj az arcom, annyit vigyorogtam olvasás közben! Szuper jóóóó!! Köszi!!

Sz.Lacc · http://fusslaci.blog.hu/ 2010.02.25. 13:55:54

Helló!

Hát ez igen-igen ütős sztori volt! Legmélyebb hódolatom a szerzőnek! :-)

Társas utazáson kb. 20 évvel ezelőtt voltam szülőkkel. Bár akkor élveztem, de valahogy most már nyomasztó emléknek tűnik. Nem akarnék ilyenen részt venni.
Az megvan, hogy ilyenkor mindenki a lehető legszutyokabb piáját viszi közös fogyasztásra?

"- Ááá, nehogy a Jégert vigyük, inkább ezt a konyakot (Napoleon ***), úgy sem issza itt meg senki!
- Jahh, igaz. A Gyulabá-nak meg úgy is mindegy, mit iszik az öreg szeszkazán!"

theveryguest 2010.02.25. 13:56:09

Igazából ez nem a túrázók, hanem a "mocskos turisták" leírása.

brodaclop 2010.02.25. 13:58:47

A szerzo bizonyara csak irigy es sertodott, hogy o nem tudja kivenni a reszet a fergeteges humorparadebol.

bajor gizella 2010.02.25. 13:59:06

légy résen! köszöntöm a nagyenyedi két fűzfa cserkészcsapat midnen egyes bátor jelentkezőjét, ezen a borongós HAJNALI REGGELEN. öveket bekapcsolni, nyakkendőt megigazít, és figyel, mert most vázolnám nagyvonalakban a túra menetét. indulás után megmásszuk azt a hegyet ott.höhöhö.a többit később. az egerészölyvek és a rétisasok fognak minket teljesítményfeladatokkal szórakoztatni ma, a hegycsúcson edig a mókusok készítettek elő egy akadályversenyt.
-nemáááá.
nem nyafog, hát hogy lesz belőled így rendes ember?
paramétereket nem mondok, nem is lényeges.höhöhö.
na akkor vigyázz kész rajt.egy-két-há ééés fiúk fel a fejjel a harc a mien kálljunk csatasorba vidáááman.
-psz.zsömi. cigit hoztál?
- jaj már fiúk. ne most. ha elkap a csopvez. akkor bünti lesz.
-maradjunk le.
-zsömi, tibus, geri. mit susmutol az alvégen? tessék felzárkózni, mert akki nem léhép egyszerre...

nemértekhozzá(m) 2010.02.25. 14:12:57

baromi jó írás, kettő az egyben, mert miután másodszor is elolvastam sem tudtam eldönteni, hogy tényleg azokat a balfasz túrázókat oltja, akik a közhelyes poénokat szórják, vagy azt a seggfejet parodizálja, aki minden ilyen túrán ott van de semmi sem jó neki, főleg az utastársak, mert ő ennél sokkal különb, és ezek itt körülötte csak 'kúltúrsznob barbárok'

ha nem is ilyennek szánta az író azért pacsizom (:

brodaclop 2010.02.25. 14:44:03

@J. McClane: Meg a modorosan osszekacsinto modoros-kommentelok. :)

"Na, mibe, hogy megint jonnek a cimlaposok. Meglatjatok, mindjart feltunik egy sertodott X es elkezdi bizonygatni, hogy az nem ugy van."

"Az egyik expasim harci horcsogoket tenyesztett a Wartburgja csomagtartojaban."

"En meg jartam egyszer Burundiban es egy a poszthoz a legkisebb mertekben nem kapcsolodo sztori esett meg velem, de azert elmeselem."

;)

@ndtomas 2010.02.25. 14:49:42

buszra felszállás után kötelező beszólás a "mindenki itt van?" kérdés után az "aki nem, az szóljon!" :P

különben sose értettem, hogy miért csinálnak egyesek bohócot magukból azzal, hogy posztban említettekhez hasonlókkal "szórakoztatják" a társaikat.

2010.02.25. 14:51:21

@@ndtomas: érvényesül a kereslet-kínálat ősi törvénye:) páran mindig vevők ezekre a baromságokra:)

cd-r 2010.02.25. 14:55:07

@brodaclop: modoros modoroskommentelőfikázóról is lehetne ennyi erővel poszt: "na már alig várom, hogy jöjjenek a törzskommentelők és lecsapjanak a gyanútlan címlaposokra. bizonyára ebben élik ki a hajlamaikat. úgy csinálnak, mintha ők lennének az élet császárai, közben egy szaros blogra kommentelnek reggel 7től este 10ig."

horika 2010.02.25. 15:05:34

Köszönöm mindeninek a meleg szavakat!

horika 2010.02.25. 15:06:08

@brodaclop: ÖÖÖ... Bevallom, igazad van... :))

horika 2010.02.25. 15:11:25

@soldat: Eltaláltad, a Baraka útjain alapul a mögöttes élményanyag.

@hawkeye: Nagyon szeretem a barakás utakat és az útitársaimat is - engem csak ezek a szemét mondatok zavarnak.

@Intizar: lásd előbbi kiegészítés. Egyáltalán nem érzem magam antiszociálisnak, de aki csilliárd alkalommal is jön ezzel a "készül a művészfotó?"-val, azt kb. 10 mp-ig nagyon utálom.

brodaclop 2010.02.25. 15:13:01

@horika: Csak gondoltam, ha mar felhaborodott cimlapos turazo nem jar erre, akkor beugrok, hogy ne legyen hianyerzeted. :)

horika 2010.02.25. 15:14:22

@@ndtomas: Pásszámeg, ez kimaradt! :))

Még valami: én bavallom, hogy saját magam is hergelem, amikor "várom" ezeket a mondatokat. Amikor tudom, hogy mindjárt jön, mindjárt mondani fogja valaki, már nézi a gépem, most fogja mondani, MOST......

2010.02.25. 16:08:26

Évekig vezettem gyalogos és tiszai túrákat is.
Úgy hogy a túraveztők fikázását kéretik mellőzni.

Egy esős napon Tisza túrán unalmunkban versenyt rendeztünk, ki hozta a legfeleslegesebb dolgot.

1.Hely : egy 220w -tal működő radiós magnó.
2.Tapétárzó kés
3. 100x100 as vas platni.

Amit a legjobban utáltam hallani:

- megiszunk még egy sört és utána felverjük a sátrat.
- a következő kanyarnál ott van az a hely ahol tavaly is táboroztunk, csurogjunk le addig.
- szeretnék hajat mosni, olyan helyen táborozzunk ahol van meleg viz.

Italozási rekordunk: Tiszabecstől az 5 l pálinka Záhonyig tartott ki - 5 főre.

Leghosszab túránk: Tiszabecs- Mindszent( 21 nap után besokaltunk és feladtuk)

Legrövidebb: Kéked- Zsujta (Hernádon 2 óra evezés után kurva nagyot borultunk, és elúszott mindenünk.)

El Topo (Sgt. Elias) 2010.02.25. 16:14:31

@Frengi:

Na akkor a következő!

Egyszer vezettem egy túrát Tiszabecstől. Azt tudtam, hogy nem vérprofik jönnek, konkrétan a Fővárosi Operettszínház tánckara és a műszak.
Cipelik le a partra a cuccot, egyszercsak meglátom az egyik lányt, aki egy fritőzt cipelt!!!
Mondom: azzal meg mit tervezel, kisvirág? Hát a barátja nagyon szereti a sültkrumplit és minden este azt fog neki csinálni. A villanyfritőzzel. Az erdőben.

kicsibuta 2010.02.25. 16:20:39

@El Topo (Sgt. Elias): Én egyáltalán nem unom a családodat. Mégmégmég, lécciléccilécciii! :) A poszt is rohadtul jó (már tudom, miért nem társasutazom több mint 15 éve), de ezen konkrétan besírtam: "Utána boldogan belázasodik és elájul." :D

2010.02.25. 16:25:14

@Hadrian77: én csak simán túracsokinak hivom: muszáj vinni, mert ha leesik a vércukor akkor nincs kéznél más.Szőlő cukor is jó, de a csoki jobb.

2010.02.25. 16:29:25

@Z-o-g: szilveszterkor lovira menni: modoros

afromagyar · http://afromagyar.blog.hu/ 2010.02.25. 16:30:41

"Nem sokkal a határ átlépése után kb. U x H SMS érkezik":
Egyszer, mikor Magyarorszagrol vezettem Belgiumba, hatam mogott a ket lanyommal, a nagyobbik ugy gondolta, megviccel. Ahogy atleptuk a magyar-osztrak hatart, kuldott egy sms-t a telefonjarol titkos szamrol, hogy "Udvozoljuk Torokorszagban". Jo poen volt, kar, hogy sms-nel latszik a titkositott szam is :).

2010.02.25. 16:40:34

@El Topo (Sgt. Elias): apádban ismerős vonásokat véltem felfedezni.

Modoros túravezetőként az országot 2 részre osztom:
van ugye Kék tura pecsételő hely, és van ami csak két túra útvonal.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2010.02.25. 16:49:20

öreg vagyok én már ehhez.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.02.25. 17:13:33

@kicsibuta:

Jó, akkor mesélek még a vén zászlótartóról!:)
Ugye azt kiemeltem, hogy hajnalban felkel mindig. Persze nem csinál nagyébresztőt, hanem addig tesz-vesz, hogy mindenki felébred rá.:)
Na, egyszer valahol a csallóközben eveztünk, amikor arra ébredtem, hogy apám tapintatosan kirántja a fejem alól a táskát, mert úgy gondolta, hogy valami múlhatatlanul fontos dolog van benne, nem emlékszem már micsoda. De vágod, szóval nem kihúzta, hanem olyan mozdulattal, mint amikor a bűvész kirántja a terített asztalról az abroszt és a teríték ottmarad. Koppant a fejem.:D
Na, felkeltem és hogy legalább a többieket ne keltse fel, mondtam neki, hogy menjünk be a faluba kávézni. Beballagtunk, kávéztunk. Ha már ott voltunk, ittunk egy sört is. Aztán még egyet. Közben kisétáltam a kocsma elé a sörömmel, és felnéztem a templomtoronyra. Háromnegyed hét volt.:) És a második sörömet ittam.:D

El Topo (Sgt. Elias) 2010.02.25. 17:17:54

Volt nálunk egy fickó, valami Feri volt a rendes neve, de csak úgy hívtuk, hogy "Erősjános & Divatdiktátor".
Egyrészt állandóan emelgetett mindent, másrészt ha bárhol az Isten háta mögött kiszáltunk a hajóból, azonnal tiszta farmernadrágot, és vasalt inget vett fel. És úgy mozgott 20 másik ember között, akik jellemzően gumicsizmában, úszógatyában és derekukra gumizott spritzdeckben voltak.

Parmezanidész · http://bemorgo.blog.hu 2010.02.25. 17:30:32

Szeretnék köszönetet mondani a locsolófosásért, elég pontos szakkifejezés :D

2010.02.25. 17:31:02

@Frengi: két éve szerveztünk túrát Schneebergre, Ausztriába, 7-kor indultunk, 10-kor raktuk le a kocsit. Könyv szerint is 8 óra a szintidő 1500m szintkülönbséggel. Mentünk 15 percet, erre egy csaj szól, hogy álljunk meg szédül, nem evett reggelit, leesett a vércukra.
Húga egy évvel korábban Rax túrára elment tornacipőben!

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2010.02.25. 18:06:41

bazmeg el topo, veled (vagy családoddal) van olyan, ami még nem történt meg? :)

2010.02.25. 18:09:37

@Hadrian77: Ha körbe nézek egy túrán azzonnal látom, hogy ki a profi és ki a lelkes amatőr.
Az amatőrökön mindig kifogástalan és új profi szerkó és bakancs van, a profikon sokat próbált, és nem is mindig profi szerkó.

Én magam 15 éve járom a világot egy ócska Fermis zsákkal, mert nem találok ugyan olyat. Biziben vett cseh bőrbakancsom már nem bírta, azóta már a 2. márkás bakancsom nyűvöm, de egyik sincs olyan jó.

2010.02.25. 18:16:39

@El Topo (Sgt. Elias): Az én férjem ügyvéd volt, s mint ilyen neki munka ruha a fehér ing. Egész évben gondosan félre tette a kidobásara szánt darabokat, és a túran 1x haználatos ingként viselte a szintén visletes vászon nadrágokkal ( az utúlsó darab Tokajban végezte a kukában), mivel könnyen leégett.

Mondanom sem kell, hogy állandóan a cikizés tárgya volt az ismerősök között:
- a nyakkendőt otthon felejtetted,
- zakó nélkül beengedtek a kocsmába?

az idegenek simán hülyének nézték.

2010.02.25. 18:29:39

@El Topo (Sgt. Elias): egy rendes túrázó alap felszerelése a 0,05-ös "kézigránát" amelyet azonnal kibiztosítasz.

Jobb esetben a B52-es, melyet 0,5 -ös műanyag kólás üvegekben tartasz magadnál.
Lapos üveggel csak az amatőrök járnak.

2010.02.25. 18:30:36

Van egy barátom, együtt jártunk fősulira, tokaji, ráadásul Lékayba járt (hajós szakközép). Meghívta egy közös vasutas ismerősünket látogatóba, aki nem tud úszni, elcsalták kenuzni egy ismerősével, majd a Bodrog, Tisza összefolyásnál a legnagyobb örvények között kiugrottak a csónakból otthagyva a vasutast, hogy ők most úsznak egyet:)

Motorpenis 2010.02.25. 18:37:16

A buszsofőr lehet alacsony, vékony, bajszos, olasz selyeminges fickó, félcigány; diszkózenét hallgat.

2010.02.25. 18:49:03

@Hadrian77: Azon a szakaszon tilos fürödni - műtárgyak közelében veszélyes, és a kenuból vizbe ugorni is tilos.

Csak híd után balodalon lehet, és tud kikötni, de nem könnyű.

Tehát egyáltalán nem vicces.

kicsibuta 2010.02.25. 18:51:33

@El Topo (Sgt. Elias): Háromnegyed hét... Uhhh... :S
Cserébe egy nem is olyan régi történet: kétnapos rendezvényen voltunk belföldön, négyen osztoztunk egy kis kétszobás házon. Az egyetlen hímnemű kijelentette, hogy ő nem tud mással egy szobában aludni, így övé lett a nagy szoba és a franciaágy, mi meg hárman csajok egy kanapén és egy fotelágyon szereztünk kék foltokat és izomlázat forgolódás közben. :S Innentől érdektelen a történet, ám ez kapcsolódik a reggelhez. Szóval, másnap a szomszéd városba kellett érni 10-re, az ürge paragép, induljunk el korábban. Úgy elindultunk, hogy 9-re már a célnál voltunk. Háromnegyed nyolctól negyed kilencig bírtam cérnával a baromságait (szófosásban szenved), aztán olyan hangerővel üvöltöttem rá Békéscsaba főutcáján, hogy szerintem Sopronban is hallották. Amikor megkérdezte, mi a baj, közöltem vele, hogy hozzám fél 10 előtt inkább ne beszéljen, ha "a fejét a nyakán szereti". (Tizenvalahány évig dolgoztam állandó délutános műszakban, iszonyú morcos bírok lenni a délelőtti órákban.)

2010.02.25. 18:58:13

@Frengi: ezt annak mondhatod, aki ott nőtt fel a folyón szinte, hajósnak tanult, a flottillánál szolgált, szóval ízig vérig vízi ember. Amikor együtt kenuztunk viszont tilos volt a délutáni kikötés előtt alkoholt fogyasztani.

2010.02.25. 19:00:30

Amikor a Tisza tavon voltunk madárlesen a főnököm beugrott a vízbe valakinek a sapkájáért, na ott meg azt mondta a túravezető, hogy ezt még egyszer ne csinálja, mert ők évente találnak 2-3 hullát a vízben és ez az úszkálás a hínáros, iszapos, vadvilágos vízben azokat juttatja az eszükbe.

vincere 2010.02.25. 19:02:15

@El Topo (Sgt. Elias): tényleg nem semmi a családod, de bármennyit írhatsz róla, én se fogom megunni :)

El Topo (Sgt. Elias) 2010.02.25. 19:07:00

@kicsibuta:

Tegyél ki egy táblát, hogy ügyfélfogadás 12-től!:D

El Topo (Sgt. Elias) 2010.02.25. 19:16:41

@vincere:

Apám első evezéssel töltött napja mindjárt jól telt: Closterneuburgtól Pozsonyig, hozzávetőleg 70 km.:D
Még én is azt hittem, hogy vállból fogják a seggemet amputálni a végére.
És hát végig parázott az öreg, hogy itt borulunk, ott borulunk, megfulladunk, hajó alá kerülünk, satöbbi.
Na, akkoriban még rendes határok voltak, nem ilyen schengeni cucc, Hainburgnál útlevelet kellett volna kezeltetni, de nem tudtuk, pontosan, hol. Aki nem ismerné a kanyart, olyan 15 km/h sebességgel folyik ott a Duna. Megyünk lefelé, mint a távirat, egyszer csak kimutat az öreg merőlegesen a partra, OTT KELL KIKÖTNI! Mondtam, hogy ezt már baszhatjuk, innen már nem fog sikerülni. De a faterban még nagyon éltek a régi beidegződések és váltig erőszakoskodott, hogy próbáljunk odaevezni. Ekkor tűnt fel szemből a Donauprinzessine, akkoriban az egész Dunán a legnagyobb turistahajó. És én megpróbáltam átvezni a farhullámán. Ez körülbelül olyan volt, mintha a Dobogókőre próbálnék fölevezni.:D Persze nem sikerült, de utána apámat tulajdonképpen újra kellett éleszteni. Egy kicsit megviselte a mutatvány.:D

NDT · http://nemdomi.blog.hu 2010.02.25. 19:56:57

jajnekem
SMS-felolvasós telibetalált:)

azokért a fotósnak címzett poénokért viszont én is ölni tudnék "sztárfotó" meg "művészfotó"... anyátokat

2010.02.25. 20:09:31

@Hadrian77: Én ott a Honvéd Aurórásokkal tévedtem el. Én nem eveztem, nyugodt volta, de 8 óra bolyogás után közöltem, hogy még 2 cigarettám van próbáljun meg partot fogni.

2010.02.25. 20:13:52

@Frengi: Minket vezető vitt térképpel, épp azon voltunk hogy megnézzük a szigetet, ahol még megvan a temető és a volt lakosok visszajárnak halottak napján, mikor láttuk, hogy észak felől sűrű fekete fellegek gyülekeznek. Amilyen szerencsénk volt, amikor kikötöttünk és elindultunk a busz felé, akkor szakadt le az ég.

2010.02.25. 20:15:14

@El Topo (Sgt. Elias): ezt az én gyerekem nem élte volna túl az biztos:)

A fiaimat nem nagyon tudtam rá venni, hogy velünk jöjjenek evezni, egyszer csupán a legkisebbet, de az is besokallt, hogy 50 - eket jöttünk egy nap.

A legnagyobb most túrát vezet a Salsan, meg szlovéniában, meg mikor hol, rafting, ugye az már ZWC nagyon sok. A kicsik meg mennek vele potyázni.
Csupán arra kéretem őket, hogy mint ahogy az amerikai elnök és alelnök nem ülnek egy gépre, ők se üljenek egy hajóba.

666E 2010.02.25. 20:26:16

Nagyon tetszett ez az iromány, külön odavoltam, hogy a szerző ki is fejezi a megvetését a leírt dolgok elkövetői felé. De tényleg szerintem ebből a szempontból két féle ember van:
– Akinek eszébe jutnak ezek a dolgok, de el is veti a gondolatot, hogy ezen közhelyeket ki is nyilatkozza, elvégre túl lapos és a legkevésbé sem egyedi..
– Míg a másik, akinek szintén eszébe jut és ő nagy lelkesen be is veti azzal az őszinte meggyőződéssel, hogy ez rajta kívül tényleg senkinek nincs itt olyan fejlett humorérzéke, hogy eszébe jussanak ilyen magas szintű poénok.
És lehet én spirázom túl a dolgot, de az ilyenben pont ez a fajta lenézés az ami zavar.. meg hogy képes kinézni másokból azt, hogy hálás közönség lenne ilyen aljadék poénokra.

@ndtomas 2010.02.25. 20:40:16

@666E: eleve gáz, hogy mástól hallott dumákat sütöget el, ráadásul kéretlen repeta-stílusban, de ha saját kútfőből teszi, akkor se kéne kötelezőnek érezni minden alkalommal. és még azt hinnénk, az ember nem papagáj. ja, nem is: biorobot - ahogy már valaki előtte diagnosztizálta

El Topo (Sgt. Elias) 2010.02.25. 20:41:46

@Frengi:

Nálunk ez úgy volt, hogy én már elég rutinos vadvizi rája voltam, mikor apám kifundálta, hogy jönne ő is.:)

Ormótlan · http://bogaras.blog.hu 2010.02.26. 04:29:32

@sorica123: ha nekem ilyet mondanak, előszedem a nesszeszeremet és kinyitom. Műszerész csavarhúzók vannak benne... :-)

2010.02.26. 07:55:28

@El Topo (Sgt. Elias): A hagyományos Tiszabecsi indulásnál szinte kötelező a leittasodás, mert nem tudják, hogy rögtön a vízre szállás után jön a Tisza egyetlen ám de igen veszélyes szakasza, ahol evezni kell, itt nem lehet csurogni, mert megy a viz.(Annak aki tudja, hogy mindig egy kicsivel gyorsabban kell menni mint a víz, ez nem igazán jó hír, mert itt nem lehet benyomni a Haway gombot.)

Évek óta jártam már a Tiszara, de egyszer nem akartam hinni a szememnek: Mi van? Nincs folyó? Mi a fasz ez itt keresztben? Még idejében rá jöttem, hogy egy új sarkanytyút építettek, és sikerült gyors rajtot venni, kihúzni nagyon nagyon jobbra, majd a sarkantyút elhagyva kikötni egy padon és megpróbálni összeszedni a kiborulók holniját.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.02.26. 08:01:52

@Frengi:

Nekem a tisza felső szakasza bakfitty, mert én életem első vizitúráját a Melegvízen abszolváltam.:D
Ismeri valaki?

acidszarka · http://kigondoltam.blog.hu 2010.02.26. 08:26:52

Jules (Zsül) kimaradt, Gyula vagy Juli viccesnek/művésziesnek gondolt becézése. Körző a féllábúra büntet.

jacks_colon (törölt) 2010.02.26. 08:56:38

@Jaguar: En mar b..sztam! Uh ne kotekedj velem!

2010.02.26. 09:22:48

@El Topo (Sgt. Elias): nem vagyok benne biztos, nem a Bakonyban van?

El Topo (Sgt. Elias) 2010.02.26. 09:31:44

@Frengi:

Debizony!
Sümeg, Nagytárkány Gógánfa... februárban.

Vágási Matyi 2010.02.26. 11:30:57

Locsolófosás, nájsz!
Olyat hallanék egyszer, aki a water closet-et keresi.

System failure?
Modorgia, baszki. Sok :D

Jokoncsyék nem mennek majd külföldre, mondjuk a friccekhez oktfestre?

Magyarnaba 2010.02.26. 11:55:39

Egyszer én is örültem, hogy emeletes busszal utazhatok, fel is furakodtam az elsők között, hogy felülhessek a fenti legelső helyre és nézhessem a "plazmatévét". Örömöm kb. 100-m megtételéig tartott, mert akkor jöttem rá, hogy kurvára inog-hömpölyög az a fenti első rész. Négy és fél órás út volt... Kicsit dülledt a szemem a végére, hogy ne hányjak.

A gimnáziumi osztályfőnökünk pedig túramániás volt és minden osztálykirándulás teljesítménytúrába torkollott. Egészen a pécsi látogatásig, amikor a tévétorony megtekintése helyett is túráztatni akart és úgy megsértődött egy szerény ellenvetésen, hogy azonnal megszakította a kirándulást és hazavonatoztatta az osztályt. Következő évben végre egy szülő-különítmény vitte az osztályunkat Zalaegerszegre és végre ihattunk fél éjjel, majd a városban futkorászhattunk részegen (titokban)! :-)

rawdu 2010.02.26. 15:39:01

Erdélyblogot követel a jónép. Nehéz ügy, mert senkit nem szabad megbántani és megsérteni.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.02.26. 19:03:22

@rawdu: tévedés. bárkit meg lehet bántani, mert az igazság nem lehet bántó, a hazugság meg nem számít:)

így is túl sok az udvariaskodás:) az erdélyiek épp elég modorosak ahhoz, hogy kifigurázhatóak legyenek

balra 2010.03.02. 16:25:34

A nyolcasnál a "Minek iszik, aki nem bírja?" kérdés is felcsendül, az kurvaélet. Hibátlan modorgyűjtemény amúgy.

ot002 2010.03.04. 13:52:14

Az utóbbi hónapok legjobb írása, köszi! "Modorgia" 11/10 ;)
süti beállítások módosítása