Az Excelguru

2009/12/08. - írta: Modor Tibi

  

-Nos hát kérem szépen, a legmélyebb tisztelettel köszöntök minden kedves egybegyűltet a mai, haladó Excel-tréningen. Rengeteg ismerős arcot látok, de hát ha valaki mégsem ismerne: Wichshund Máté vagyok, a Bitumex megbízottan önkéntes mindentudó Excelguruja és pesztonkája. Van ugyebár egy ilyen kis különbejáratú perverzióm, hogy én az egész életemet munkalapokon tárolom, vezetgetem, analizálgatom, makrókat írok rá. Annak vagyok a híve, hogy mindenre van megoldás, csak kell találni egy jó kis képletet vagy makrót hozzá.

 

Jómagamról még annyit, hogy - aki esetleg nem ismerne - már idestova lassan három éve rontom itt közös levegőnket a nyitott irodában: még a jó öreg Szedlacsek Miri csoportjában kezdtem a kezdetek kezdetén mint Junior P2P Analyst, onnan nyergeltem át Vonhinten Helgushoz az angol PO-ra riportálni, és hát ott kitanultam bizony az Excel minden csínját-bínját. Voltam én már itt a cégnél azóta minden, csak akasztott ember nem.

 

Leszögezném az elején: majd itt varázsolunk együtt sok csodát, mutatok rengeteg apró trükköt, de leginkább csak a "learning by doing"-módszert ajánlom mindenkinek - megkapjátok a doksit is, azzal eljátszhattok akár munkaidőben is, a főnökötök majd legalább azt látja csak, hogy dolgoztok! Hihi. Szóval nem garantálhatom, hogy mindent elsőre meg fogtok érteni meg meg fogtok tanulni, de nem is erre megy ki az a bizonyos játék. Kaptok egy jó alapot, amivel el lehet indulni - ha meg elakadtok, akkor pedig F1, és oldjátok meg magatok! Na jó, a tréfát félretéve: mindenki nyugodtan fordulhat hozzám bármilyen apró-cseprő panasszal, különösen a Hölgyeknek szól ez az utóbbi ajánlat! Persze ez még nem felhívás keringőre - meg férfitársaim se fogják vissza magukat, természetesen csak abban az esetben, ha Excelről van szó!

 

No, mindenki sikeresen bejelentkezett, mindenkinek felállt a... a rendszere? Hihi. Na várjál, Kingu, segítek, így ni. Dóci, nálad is minden oké-zsoké? Ne segítsek, szép hercegnőm? Tudod, hogy rám BÁRMIKOR, BÁRMIBEN számíthatsz. Jó, akkor nem. Te tudod. Akkor tisztelettel megkérnék mindenkit, hogy ha készen áll, akkor kattyintson szépen erre a hivatkozásra, és ott nyissa meg az exel_traning_mate.xls becses nevű fájlocskát és mentse le a virtuális meghajtójára, rendben? No hát akkor csapjunk a lecsóba, én amanda vagyok!

 

Először is leszögezném, hogy angol nyelvű Excellel fogunk dolgozni, angol parancsokkal - a magyar borzasztóan körülményes és következetlen. Komoly emberke angol Excellel dolgozik. És mi márpedig komoly emberkék vagyunk, vagy mi a kutyafüle!

 

Első próbatétel: szépen kiszámoljuk, hogy ki hány napos! És ez még semmi, hogy milyen kis csudákat tud még ez az alkalmazás. Na, akkor ide, az A1-es cellába mindenki szépen írja be a születési dátumát. Hölgyek esetében lódítani ér! Szépen, angol formátumban. 08/12/1980, oksa? Következő lépés: B1-es cella, no, itt jön a barbatrükk: lusták vagyunk gépelni, meg tegyük föl, hogy napi rendszerességgel kell nekünk ez a fájl, szóval írjuk be szépen, hogy egyenlőségjel, TODAY(). Ez az. Csak egészen csöndesen, zárójelben megjegyezném, hogy a magunkfajta komoly, jómunkásemberek az egyenlőségjelet egy pluszjellel is helyettesíthetik, és nem használnak függvényvarázslót. De hát a rutin meg az évek majd meghozzák ezt is. Megvan?

 

Alrighty - mondja a lengyel, akkor C1-es cella, és ez itt a számolás része: +B1-A1, magyarán szólva kivonjuk a mai dátumból a születési dátumunkat, no de mit kapunk? Valami kurta-furcsa dátumfélét. Utolsó lépés: jobb egérgomb, format cells, number, general - és láss csodát: bizony, néhányotoknál látok ott tízezer napot is, kicsit megijed az ember így harminc után meg felé, igaz-e? De hát az ember annyi idős, amennyinek érzi magát, nincs is ezzel semmi baj.

 

No de evezzünk komolyabb vizekre - bemelegítésnek, ujjgyakorlatnak jó volt ez a kis számolás. Ki hallott már a VLOOKUP-függvényről? Ó, nagyon jó, szóval vagytok egy páran. Bizony, a VLOOKUP, magyarul FKERES - ha esetleg valakinek az előtanulmányaiból így ugrik be - egy varázsszó, ajtókat tárhat fel előttetek a munkahelyen, pedig nem egy rocket science, gyengébbek kedvéért ördöngösség! Egy példán keresztül megvilágítva: itt van egy táblicskum a munkavállalók kódjaival, mellettük a nevekkel, látjátok? Azaz. Namost én kaptam itt egy másik fájlt mondjuk a Kopf & Jägeres Lutscher Petitől, de csak a kódok szerepelnek benne, plusz a fizetések. Hát egyenként kikeresgetni a neveket bizony embert próbáló feladat. Erre találták ki a VLOOKUP-ot. Na pötyögjétek be szépen utánam, és utána rögtön elmagyarázom: +VLOOKUP(D4,salarys_2009!D:E,2,0) - tehát: FÜGGŐLEGESEN, vertikálisan keresünk - ezért vélukáp, MIT keresünk? Hát a kódot, ami a D4, no de HOL keressük? Hát a salarys_2009-es sheeten, ahol szintén ott vannak a kódok, s mellettük a nevek. Ezért hát kijelöljük mindkét oszlopot, és mivel A MÁSODIK oszlop tartalmazza a kívánt adatot, beírunk egy szép, nagy kettest. Utolsó kritérium az pedig a 0 vagy a FALSE, tehát konkrét értékre keresünk, nem tartományra. Viri a varázslat, piri a parádé, csili-csalamádé, hipp és hopp: voálá!

 

Kinek NEM világos? És kinek világos? És ki tartózkodik? És ki volt lusta föltenni a mancsát? Hihhi. Na jó, tudom, elsőre ez bonyinak hangzik talán, pedig lesznek még itt a későbbiekben olyan válogatott finomságok, amikor mi - komoly emberkék lévén - nem számolgatjuk meg, hogy hanyadik oszlop tartalmazza az adatot, hanem szépen beleágyazunk egy MATCH-függvényt, vagy esetleg nem jobbra, hanem balra szeretnénk keresni, no, arra találták ki az INDEX- és a MATCH-képletek tanári kombinációját, úgyhogy lehet fölfelekötni azt a bizonyos alsóneműt!

 

Na látom, gyűrtek vagytok kissé - tízperces kávészünet? Na de ötvenre mindenki itt legyen ám, mert kukoricára térdepeltetem a későket!

261 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lárvalányhaj 2009.12.08. 13:28:41

@malackarosszarc:

ja, de az a baj, h a picsoid csajok elvárják a _csicsergést_ is, is ha nem csicsergek, kiutálnak, és megnehezítik az életemet.

Bambano 2009.12.08. 13:35:22

@Siendor: az, hogy az excel ilyen szinten makrózható meg van benne vb, csak arra jó, hogy a vírusokat jól tudja futtatni...

A szó elszáll, de néha word is:)

Aki meg adatbáziskezelő helyett excelezik, az megérdemli.

fade 2009.12.08. 13:36:20

Atyaisten mi megy itt... A posztban kifigurázott emberek megjelentek észt osztani, haláli, csak baromi UNALMAS olvasni.
A sok kocka infós azt értse már meg, hogy az emberek 98%-a nem "vonzódik" az ilyen dolgokhoz, csak megcsinálja hogy hó ötödikén jöjjön a pénz a bankszámlára mert a gyerek megint rinyál valami hannah montanas kistáskáért :))))
A geekségnek is vannak fokozatai, az újonnan jött kommentelők valahol a master és superb között vannak félúton. Makróznak kisujjal meg SPSS-eznek SQL-ben, aztán otthon hokiznak a 87. szintű mágus karakterükre a fasz tudja melyik online rpg-ben. Ez aztán az élet :)

El Topo (Sgt. Elias) 2009.12.08. 13:38:13

@hana:

Gyere, mesélj a harisnyáidról!

Csomorkány 2009.12.08. 13:41:36

@Bambano: Na ez pl. nem igaz. Az Excelben megtanult Visual Basic makrónyelv nélkül meg sem tudnék mozdulni az ACCESS adatbáziskezelőben, mivelhogy annak a makrónyelve is Visual Basic.

A valódi összefüggés így néz ki: aki Excel problémákhoz tud makrókat írni, az tudni fog Access problémákhoz is.

Szóval ha pl. Hana megtanul némi makróprogramozást, az igenis nagyon hasznossá válik a teljes Microsoft Officeban, az meg a legtöbb cégnél nélkülözhetetlen.

Csomorkány 2009.12.08. 13:42:14

Másképp fogalmazva én nem Excel-mániás vagyok, hanem Visual Basic mániás.

El Topo (Sgt. Elias) 2009.12.08. 13:44:47

@malackarosszarc:

A női beosztottaimat úgy is hívtam, hogy tyúkudvar.
Amikor már nagyon kész voltam idegileg, szórtam nekik magot is.

tabanyi 2009.12.08. 13:46:12

Mindennek megvan a maga helye és ideje, és ez az egyetem.

Haspók_ 2009.12.08. 13:49:17

@Csomorkány: Furcsának találom, hogy oktatóként vacaknak tartod az Excelt. De ez lehet, hogy azért van, mert aki tudja, csinálja... stb. :) Bocs ezért a megjegyzésért, de a lényeg az, szerintem azért a készpénzosztásnál valamivel többre lehet használni. A vállalatoknak pedig nem adatbázis-építésre kell, ezt igazából nem is értem, hogy miért gondolod.

Pénzügyi területen nélkülözhetetlen a mindennapos munkában, és a vlookup valóban az egyik leggyakrabban használt függvény, nyilván ezért is szerepel a posztban.

Bambano 2009.12.08. 13:49:30

@Csomorkány: access adatbáziskezelő? ez nekem új... tranzakciók, ilyenek? mert ha nem, akkor az csak egy turbó clipper.

Fapuma (törölt) 2009.12.08. 13:52:17

minden wannabe excell gurunak
nem veszitek eszre hogy szopatjatok magatokat itt? pont arrol szol a poszt mekkora balfaszok vagytok, ti pedig meg ezt is uberelitek, leaaltok itt hullamozni az excell elott. menjetek at a microsoft excell team blogra. ha valaki akkora segg hogy kepes a kiadasait excellben vezetni az mas buntettre is kepes...

IndaMuncher 2009.12.08. 13:52:45

@SárgaEminenciás_sargacsik.hu: Az az ACDC hivatalos kampánya a legutóbbi albumukhoz.Ugyanis olyan keményen zúznak, hogy áttörnek a céges tűzfalon is. :)

Szerintem poénos kampány volt, az volt a lényege, hogy a videoklipet ugye nem lehet bizonyos cégeknél youtube-on megnézni mert le van pl tiltva.

ACDC rocks the office.

hana 2009.12.08. 13:54:58

@Csomorkány: Mivel pillanatnyilag nem kell használnom, és nincs vele problémám, továbbá a múltban sem nagyon volt rá szükségem, mondhatjuk, hogy kezdő vagyok. Engem egyszerűen csak érdekel ez a program, tetszik, szeretném jobban érteni. Hajlandó vagyok némi makrót is megtanulni, hogy a legtöbb cégnél nélkülözhetetlen MS-t jobban tudjam használni. :)

@El Topo (Sgt. Elias): Most el kell mennem (harisnyás lábakkal) de később nagyon szívesen. ;)
Egyébként milyen magot szórtál nekik? Egyébként szerintem két fajta irodista van: akinek slow tabletta kellene, meg akinek konkrétan egy kis speed. :D

nadivereb 2009.12.08. 13:55:17

Ismerősöm excel-táblázatban kezeli a karácsonyi ajándékait, kinek mit vett, kitől mit kapott. Ügyel rá, hogy hasonló legyen a vásárolt ajándék ára, mint ami az elmúlt évek kapottcucc-átlagai alapján várható, illetve hogy egymáshoz közel álló személyek ne kapjanak hasonló dolgot, viszont árban ne legyen nagy a differencia.

hana 2009.12.08. 13:55:48

- 1 egyébként :P sorry.

malackarosszarc 2009.12.08. 13:56:09

@El Topo (Sgt. Elias): én néha lemackózom a férfi beosztottakat, valahogy nem örülnek neki, csak brummognak. adjak nekik mézet? :)

Csomorkány 2009.12.08. 13:57:11

@Haspók_: Azt tanítom, amit használok. Ennek egyik eleme kétségtelenül az Excel, és a tanítási stílusomról jó a posztban rajzolt karikatúra. Tablicskuval súlyosbítva...

Tény, hogy mióta megtanítottak az Access kezelésére, csak alkalmi problémák kapcsán veszem elő közvetlenül az Excelt, ill. rendszeresen meghívom Accessből, hogy mindenféle csilivili outputokat állítsak elő benne az Accessben tárolt adatokból.

Haspók_ 2009.12.08. 13:58:08

@Bambano:
"az, hogy az excel ilyen szinten makrózható meg van benne vb, csak arra jó, hogy a vírusokat jól tudja futtatni..."

Meg pl. arra, hogy egy minden nap/héten/hónapban ugyanolyan módon elkészítendő rutinmunka, amit "kézzel" alkalmanként kb. 2-3 óra lenne megcsinálni, egy makró megírása után már csak egy percig tart.

El Topo (Sgt. Elias) 2009.12.08. 13:58:12

@hana:

Vettem a boltban ilyen madáreledel keveréket.
Ezeknek a csajoknak ostor kellett volna, nem tabletta.

Csomorkány 2009.12.08. 13:58:25

@Csomorkány: Bár utóbbira még jobb a Word.

El Topo (Sgt. Elias) 2009.12.08. 13:58:56

@malackarosszarc:

Nem tudom így messziről, HOGY mackózod le őket.

Bejgli 2009.12.08. 14:00:59

jaj, istenem, szinte hallom a hangját, miközben egy barom :(

Csomorkány 2009.12.08. 14:01:52

@Haspók_: És honnan veszed az adatokat? Ha nem Excelből, hanem a központi adatbázisból, amihez megfelelő jogosultságokkal többen hozzáférnek, akkor ugyanarról beszélünk.

Ha Excelből, akkor bocs, de valamit elszúrtatok ott a cégnél.

Haspók_ 2009.12.08. 14:07:11

@degreen:
"és az adattábla rendezettségéről is beszéljünk, mert csak úgy fog rendes találatot adni. "

Már a pluszjel kifogásolása is súlyos, de ez a rendezettség meg abszolút érthetetlen. Életemben eddig egyszer hallottam valakitől, hogy szerinte a vlookup csak úgy használható, ha az adattábla sorba van rendezve. Eddig azt hittem, hogy ez az ő egyedi téveszméje...

Blackrock (törölt) 2009.12.08. 14:07:32

@Csomorkány: egész véletlenül rossz fórumon kommentelsz?

malackarosszarc 2009.12.08. 14:10:44

@El Topo (Sgt. Elias): aszongyák, hogy olyan tanitónénisen... nem vagyok egy ordibálós valaki, megjegyzem a kollégák sem szolgálnak rá. Ha mondjuk nagy csúszásban vagyunk és megy a csicsergés akkor: Macikáim... Ha nagyon ideges vagyok akkor Tündérmackót mondok és állítólag egyszer mondtam azt, hogy Mókuska és arra nagyon megijedtek. Amúgy nem tűnnek túl riadtnak...

Csomorkány 2009.12.08. 14:11:55

@Blackrock: Szerintem teljesen ontopic kérdés, hogy tkp. mire is való az Excel, miután kiröhögtük azokat, akik teljesen szerelmesek belé.

Nem mondom, arról is cseveghetünk, mi mindent lehet egy munkahelyen csinálni Excel-tanfolyam helyett.

El Topo (Sgt. Elias) 2009.12.08. 14:13:22

@malackarosszarc:

Hát, mondjuk ettől én sem lennék elragadtatva.
Engem szigorúan négyszemközt lehet ilyen tündérmackónak, meg ilyesminek szólítani. Még négyszemközt is többnyire csak bizonyos szituációban.

cd-r 2009.12.08. 14:16:02

@El Topo (Sgt. Elias): ez jó taktika én is próbáltam már kolléganőkkel. vittem nekik sütit, így legalább 10 percig befogták a pofájukat, amíg azt tömték magukba. csak ugye ezt az állapotot kéne egésznaposra nyújtani, arra meg már nem megoldás a sütemény, ezért elkezdtem kemikáliákban gondolkodni. xanax, seduxen, andaxin közepesen nagy dózisokban kávéban gondosan elkeverve lehet hogy kielégítő eredményt hozna. mindenképpen ki fogom próbálni.

fade 2009.12.08. 14:16:06

@Fapuma: Az index címlap áldásos hatása. Jönnek tömegével az emberek, fingjuk sincs miről szól a blog csak írnak, írnak és írnak. Meg "csevegnek"...

Haspók_ 2009.12.08. 14:16:50

@Csomorkány: Ezek szerint neked olyan a munkád, amihez Access kell. De itt nem arról van szó, hogy az Access és Excel ugyanarra jó, csak az Access sokkal jobb abban, hanem arról, hogy az Access és az Excel másra való.

malackarosszarc 2009.12.08. 14:18:22

@El Topo (Sgt. Elias): négyszemközt, bizonyos szituációban egyáltalán nem a tündérmackózom
Amúgy ez onnan jött, hogy akinek a helyére kerültem azt gondolta, hogy akkor tud uralkodni a férfia beosztottakon, ha férfiasodik: ordított mint a ló, nagyon trágár volt és bizony hegyeset köpött. Na pont ilyen nem akartam lenni... de megszavaztatom velük és ha akarják jövőre abbahagyom a Mackózást :)

malackarosszarc 2009.12.08. 14:19:23

@cd-r: de akkor ki dolgozik majd? :)

El Topo (Sgt. Elias) 2009.12.08. 14:20:31

@cd-r:

Szopóálarcot nem vittél nekik?

Haspók_ 2009.12.08. 14:22:17

@Csomorkány: Az adatok csak adatbázisból jöhetnek, honnan máshonnan...? Nem is értem a kérdést. Ha Mancika küldi excelben, ő is eredetileg egy adatbázisból szedte. De nyilván nem Mancika fájljára fog az ember makrót írni...

El Topo (Sgt. Elias) 2009.12.08. 14:23:35

@malackarosszarc:

Nem is elvárásként fogalmaztam meg.:D
Csak mondtam, hogy megfelelő hangulatban engedékenyebb vagyok.
Én általában beosztottakkal, függelmi viszonyban lévőkkel is normál, emberi, közönséges hétköznapi hangon beszélek. Nagyon sok kell ahhoz, hogy megemeljem a hangomat, akkor viszont rezdül a csillár, hullik a por a mennyezetről és hosszú csend szokta követni.:)

Fapuma (törölt) 2009.12.08. 14:26:17

en per pillanat nem ertem mi a fasz ez, de gondoltam nem offolom szet ezt a gyonyoru posztot ezert gondoltam beszurom ide ezt es ezzel megfeleloen modoros szakertove valok en is, amire mindig is vagytam.

A kamatsokk általánosan, nemzetközileg javasolt mértéke a kemény devizák esetében 200 bázispont. Tekintettel a magyar kamatváltozások mértékére ez az Excell file kiszámítja a HUF-ra 200 bázispontos és 300 bázispontos kamatsokk esetében is a gazdasági érték sztenderd módszer szerinti változását.

A PSZÁF auditált jelentésekben szereplő megfelelő adatokat a zölddel jelzett cellákba kell felvinni a Kamkock súlyok HUF200 munkalapon, A többi cella védett, hogy ne lehessen elrontani. A bevitt adatok azután automatikusan átkerülnek a más munkalapok megfelelő celláiba is.

fasza mi?

Csomorkány 2009.12.08. 14:28:09

@Haspók_: Az az igazság, hogy tényleg nem túl hosszú az a lista, amire komoly szakemberek szerint, akik tehát átlátják a szoftverkínálatot, tényleg az Excel jó. Másrészt én magam is ritkán ütközöm manapság ilyen problémákba, de arról nincs szó, hogy soha.

Igen jó pl. diagrammkészítésben, gyors számítások összehozásában, és azt sem mondtam, hogy a sokat emlegetett FKERES függvényt soha semmire nem használom. Ha Te ezen túlmenően tudsz valamit, tényleg kíváncsi vagyok.

Pl. anno elég sokat tanultam a pénzügyi függvényekről, amik bele vannak építve, el tudom képzelni, hogy az sok helyen jól jön.

2009.12.08. 14:30:38

amióta nem kötelező szivesen használom az exelt, nincs azzal semmi gond, arra van kitaláva,

Az exelguru meg alkalmazkodik a környezetéhez, magyarul le kell menni az oktatandók szintjére.

Csomorkány 2009.12.08. 14:31:28

@Csomorkány: Ja, meg jól használható olyan makrók tesztelésére, amelyeket az Accessbe tervezek beépíteni. Tehát egyfajta fejlesztői környezet.

malackarosszarc 2009.12.08. 14:33:03

@El Topo (Sgt. Elias): én sem minden nap mackózom, tényleg ez van a rezdülő csillár helyett, a tündérmackó után van hosszú csend :), mondjuk kíváncsi lennék arra a női főnökre, akiből soha nem bújik elő a tanítónéni.

Zool2107 2009.12.08. 14:36:35

Az excel tud már 65535 sornál többet kezelni?

raklap 2009.12.08. 14:37:08

fúúú ez kemény... azon túl hogy open és close soha nem jutottam tovább az exelbe... azt a acess valamit se értem hogy mire jó.. de tutkeráj hogy ezek jók mert sokan használják.

ezeket a vállalatírányítási cuccokat sem értem hogy mik azok de biztos jók mert a gugli sok találatot ad rá.

de azt tudom hogy ha nekem cégem lenne és valakinek a ki kéne keresnem valami adatát és ahoz nekem függvényt kéne pötyögni... na akkor rúgnék ki mindenkit...

de akkor is kirúgnék mindenkit ha nekem mint a cég alkalmazottjának 2 klikknél többe kerül egy grafikon elkészítése...

Zorita 2009.12.08. 14:41:22

@Fapuma: expert level, valóban. de sajnos én csak adatbázisnak használom munkám során az excelt, k.s.k.ö.l. (shift+F1: kérem segítsenek, különben öngyilkos leszek)

Blackrock (törölt) 2009.12.08. 14:42:00

@Csomorkány: no offense, mate (hogy kicsit modoros legyek), de szerinted kit érdekelnek ezen a blogon az ilyenek, hogy: "Ja, meg jól használhatók olyan makrók tesztelésére, amelyeket az Accessbe tervezek beépíteni. Tehát egyfajta fejlesztői környezet."...?

Pont az olyanokon röhögünk itt, mint te.:))
De azért ne vedd magadra.

El Topo (Sgt. Elias) 2009.12.08. 14:44:34

@malackarosszarc:

Belőlem is ki szokott bújni a tanítóbácsi.:)

Csomorkány 2009.12.08. 14:49:23

@Blackrock: Na, akkor ontopic vagyok, nem? Egyébként Haspóknak válaszoltam.

Ügyeletes Megmondóember 2009.12.08. 15:02:24

És bazmeg pont ma vagyok 10000 napos. Nem is akartam elhinni, amikor még viccelődtél is vele.

t.y7.hu/10kdaysold.png

Kéééééész. :D

vincere 2009.12.08. 15:08:45

@Ügyeletes Megmondóember: na én meg kiszámoltam, h. már több mint egymilliárd másodpercet éltem :-D

afromagyar · http://afromagyar.blog.hu/ 2009.12.08. 15:09:57

Na, most akkor jo az excel vagy nem jo? Vagy mi van? Mert lemaradtam.

Haspók_ 2009.12.08. 15:11:35

@Csomorkány: Mert a komoly szakemberek szerint, akik átlátják a szoftverkínálatot, melyik az a program, amelyikben pl. jobban lehetne lízing törlesztőrészletet számolgatni, cash flow-t elemezni, egyszerű pénzügyi modelleket építgetni stb.? :) És vajon miért az Excelt használják mindenhol a világon? :)

Bandúr Kandi 2009.12.08. 15:14:35

@Mitya Ivanov: kb. 5 éve használunk OpenOffice-t a cégnél minden irodai feladatra. Teljesen alkalmas mindenre, csak tudni kell használni.

Haspók_ 2009.12.08. 15:18:55

@Blackrock: No offense, de más meg rajtad röhög, mert rohadtul nem érdekli a Helgus szopatása és csak mosolyog azon, hogy még mindig vannak olyanok, akik nem tudják, hogy mire való a space és a tab. De azért ne vedd magadra. :)

Blackrock (törölt) 2009.12.08. 15:30:10

@Haspók_: nem veszem magamra és megszólítva sem érzem magam (lehet, hogy foglalkozom annyit a worddel és az excellel, mint te). De hidd el, hogy jóval több embert érdekel itt Helgus szopatása, mint az, hogy rugózol ezen szar excelen és azt hiszed, hogy kurva hozzáértő és menő vagy azért, mert idefirkálod a lúzer szakzsargonod. Elárulom, nem vagy menő. Szóval barátom, elmehetsz a szépen a picsába.:)

Blackrock (törölt) 2009.12.08. 15:31:31

@Haspók_: amúgy meg, ha nemtetszik a "rendszer", menj nyugodtan a témába vágó blogokra. van belőlük bőven.

malackarosszarc 2009.12.08. 15:32:53

Excel-ben már nagyon jó vagyok, de ki szopatja a Helgust?

malackarosszarc 2009.12.08. 15:38:04

@afromagyar: azt nem tudjuk, de az igen, hogy ki nem szopatja Helgust:)

MajdnemAraya · http://azenwin10em.blog.hu 2009.12.08. 15:41:49

@nadivereb: "Ismerősöm excel-táblázatban kezeli a karácsonyi ajándékait, kinek mit vett, kitől mit kapott. Ügyel rá, hogy hasonló legyen a vásárolt ajándék ára, mint ami az elmúlt évek kapottcucc-átlagai alapján várható, illetve hogy egymáshoz közel álló személyek ne kapjanak hasonló dolgot, viszont árban ne legyen nagy a differencia.'

De mit tesz majd az ismerősöd a táblázatával, ha valakitől kap egy szalvétát Leonard Nemoy aláírásával?

Zorita 2009.12.08. 15:44:54

@MajdnemAraya: jézusom, szép suttyomban becsempészted az egzisztencializmust a nyugodtan kommentelgetők közé

MajdnemAraya · http://azenwin10em.blog.hu 2009.12.08. 15:46:20

@Zzz_: :)
Nem tudom miért, de valahogy egyből ez ugrott be...

Bambano 2009.12.08. 15:47:16

@Haspók_: ami kézzel 2-3 óra, arra már nem való az excel. Én is láttam nagy-nagy magyarországi cég éves költségvetését, excelben, 60 ezer sor volt. Hülyék.

2009.12.08. 15:51:16

kedvet kaptam egy exel táblázathoz,

lassan itt az évvége, ki kellene gyűjteni a filofaxból, hogy mennyit kerestem, hol, mikor, mennyit fizettem biztosítást, mindjárt itt az adóbevallás ideje, és valamit bugyogni kellene a steuerberaternek, mert ez sem egészen normális, hogy kis cetliken tartom nyilván a bevételt.

Haspók_ 2009.12.08. 15:56:49

@Blackrock: A space vagy a tab számít nálad szakzsargonnak? :D

Haspók_ 2009.12.08. 15:57:32

@Bambano:
"ami kézzel 2-3 óra, arra már nem való az excel."
Hanem mi?

malackarosszarc 2009.12.08. 15:57:59

@Blackrock: ő szopatta, de már nem... :)

Blackrock (törölt) 2009.12.08. 16:02:03

@Haspók_: általánosságban beszéltem szakzsargonról és a hozzád hasonlókról is, a kommentek kapcsán, te agyoniskolázott.

Ami, mondjuk kicsit ellentmondásos, mert belőletek él a vállalkozásom. Ez persze az általam leírtak hiteléből semmit nem von le.:)

MajdnemAraya · http://azenwin10em.blog.hu 2009.12.08. 16:03:10

@Blackrock: Inkább nem magyaráznám meg. Tudod, ez olyan "mi beavatottak tudjuk és értjük a poént" dolog volt.

Na jó, egy sorozatból vettem a példát, ami négy geekről és egy csini kis szösziről szól...

Haspók_ 2009.12.08. 16:10:57

@Blackrock: Hol beszéltél általánosságban? Szerintem ez elég konkrét és személyreszóló: "azt hiszed, hogy kurva hozzáértő és menő vagy azért, mert idefirkálod a lúzer szakzsargonod".

Blackrock (törölt) 2009.12.08. 16:17:32

@Haspók_: miért, nincs igazam? Nem ezt hiszed? Naná, hogy ezt hiszed. Akkor meg minek izzadunk egymással? De azt javaslom, hogy mélyülj el egy picit ebben a blogban és megérted, miről is beszélek és miről is szól a blog.

Ha pedig nem érted a soraimban lévő leheletnyi iróniát, akkor végképp nincs miről beszélnünk.:)

vincere 2009.12.08. 16:22:11

@Ormótlan: ez a Breakdown komoly függőséget tud okozni sztem!

Haspók_ 2009.12.08. 16:53:43

@Blackrock:
"miért, nincs igazam? Nem ezt hiszed?"
Nincs, nem. :)

Egyébként nem sok olyan poszt van a blogon, amit ne olvastam volna el. :)

Fapuma (törölt) 2009.12.08. 17:46:54

ismertem egyeszer egy helgust, csak a felesegem meg ne tudja. lehet hogy ugyanaz akirol ti beszeltek. ketszer olyan gyorsan szopott mint ahogyan vitte be az adatot a zexcellbe. jo munkasasszony volt, na!

miert veszekedtek, ha lehet verekedni is?

vincere 2009.12.08. 18:09:32

@Ormótlan: ma is tanultam valamit :-)

ElCapitan 2009.12.08. 18:19:02

@Rich.mond: bce-n van női exceloktató is, és nem is volt modoros, talán a fejlettebb intelligencia megelőző hatású kicsit a degenerált jópofizásra

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.12.08. 19:02:06

@Mitya Ivanov: bizony nagyon egy kaptafa. Azt meg inkább nem mondom meg, hogy mikor voltam és milyen minőségben, mert lebuknék :-))

@El Topo (Sgt. Elias): bazmeg, talán nem is tudod, hogy MENNYIRE találóan írtad le a lényegét. De én nem bánom.

@Styxx: a munkahelyi udvarló néven már volt egy ilyen. A ráhajolós-egérmegfogós-susmorgós módszer is simaLIBA.

El Topo (Sgt. Elias) 2009.12.08. 19:13:23

@Modor Tibi:

Örülök hogy ilyen maflának tűnök, baszodalássan!:D

HRita · http://gorbe-sminktukor.blog.hu 2009.12.08. 19:44:10

Egy idősebb volt kolléganőm az Excelt Wordként használta. Az A1-es rubrikában elkezdte írni a szöveget, új sornál meg Enter helyett rákattintott az A2-re. Mindezzel nem lett volna baj, ha nem épp ő az igazgatóhelyettes, aki a hivatalos szabályzatot és dokumentumokat öntötte ebbe a formába.

Mitya Ivanov 2009.12.08. 20:27:25

@Zool2107: a 2010-es Excel állítólag 1 millió sort és 60 ezer oszlopot kezel majd

Styxx 2009.12.08. 21:05:20

@Mitya Ivanov:
Ne má! Mekkora poszt lesz a modoros Excel 2010 felhasználó!:-)

Dom Cobb 2010.01.05. 12:07:19

"Annak vagyok a híve, hogy mindenre van megoldás, csak kell találni egy jó kis képletet vagy makrót hozzá."
Ezt én is szoktam mondani, aú.

Van_mikrohullámú_sütőtök? 2010.02.04. 18:17:22

Végül is tényleg meg lehet mindent csinálni vele, nem ? :)
Hiszen normális adatbázisokhoz ott van az ODBC
visual basicben sok mindent meg lehet csinálni
amit meg nem arra ott vannak az ojjektumok

Nekem a legnagyobb marhaság amit csináltam egy VBA script ami összerak egy formról egy textfájlt amihez leszed a netről egy HTML tábleát, felszorozza és fel FTPzi az adatot egy shell scripttel együtt.

Ja, és közben midi fájlt játszik le a háttérben :D

Persze ha lett volna kéznél más eszköz, hát azt használtam volna. Azért ennyire nem vagyok fanatikus :)

Amúgy ők már egy letűnt korhoz tartoznak, kb. 10 éve nem igazán éri meg excelezni, hiszen van perl, php, fhash, delphi meg ezer más fejlesztői környezet. Ja, és ráadásul mindenre van már valami kész progi.

Mitya Ivanov 2010.02.04. 21:23:57

@sambalabammbumbumm:
uhh mekkora egy komment, gyááááááááijjjjááááááááávvvvvvááááááááá

Mitya Ivanov 2010.02.04. 21:25:45

@Krumpl Izsák: különben igazad van/volt. végigrágtam magam a calc-on, és valóban.

xboxer 2010.03.03. 13:26:22

Nos igen, tényleg ilyen a számítógépes arcok szerint a humor.
Epic post, again.

dibbler 2011.01.02. 19:59:38

Fogd fel úgy, mint egy scriptelhető tök jó táblázatkezelőt. A script szerkesztő és futtató ráadásul nagyon komfortos.
A scriptelés ma már mindenfelé elérhető, a kieg funkciókat sokszor scriptekkel oldják meg - ha a feldolgozási sebesség nem kritikus.
Igen, az adatbázis csatoláshoz nagyon szegényes a támogatás.
süti beállítások módosítása