Olvasói rovat - A kispályás hobbifocista II. rész

2010/04/17. - írta: Modor Tibi

Kedves Modortibi!

Olvastam még egy régebbi tipológiátokat a modoros hobbifocistáról, ehhez tennék hozzá egy kicsit másfajta megközelítéssel. Az én tapasztalataim szerint a fő típusok a következők:

Üdv:
szeberényi
 


 

1) A hajtós

A játékot véresen komolyan veszi. Személyiségét tekintve többnyire jóravaló, de kisebbségi komplexusokkal rendelkező figuráról van szó, akinek minden alkalmat meg kell ragadnia a bizonyításra. Ebből következően elég jól is játszik, különben nem is járna: az olyan kihívásokat, amikben nem tud elég jó lenni, hosszú távon ugyanis kerüli. Ha a játék jól megy neki és csapatának, akkor bántóan fölényes és nagyképű, minden gólnak ökölrázással és diadalittas kiáltással örül. Ilyenkor ellenfélként elviselhetetlen, csapattársként viszont hálás lehet. Ha azonban a játék nem megy jól, akkor elkeseredett dühöngés, üvöltések ("bazmeg, ezt nem hiszem eeeel!"), csapkodás lesz a vége, s bár ilyenkor leginkább magára mérges, ez csapattársként és ellenfélként egyaránt borzasztó kellemetlen. Reakcióit magánéleti sikerei/kudarcai tompíthatják/élezhetik. Külön bónuszként az első tíz percében már meg lehet mondani az aznapi játékáról, hogy dugott-e a héten.


2) A hisztis

Míg a hajtós nagyrészt jól, önzetlenül és sportszerűen játszik, addig a hisztis önző, öncélú és civakodó. Sokszor jóképességű vagy korábban profi csapatot is megjárt játékosról van szó. Bár tudása azóta már megkopott, szilárdan hiszi, hogy neki egyszerűen jár, hogy ellőhesse a kétes helyzetet - ahelyett, hogy lepasszolná a labdát a tuti gólhelyzetben levő csapattársnak. Fordított esetben természetesen a legdurvábban bassza le a másikat.

Többnyire azért hívják egyáltalán még focizni, mert valamiféle vezető szerepet tölt be a társaságban, vagy csak mert kell az ember. Nyilván védekezni sem fut hátra, de ha a kapus három csatárral szemben egyedül kap be egy gólt, még rá is képes megjegyzést tenni. A saját csapatának nagyrészt kárára van, de persze ha tíz elbaszás után tizenegyedikre végre nagy véletlenül rúg egy bombagólt, akkor elégedetten nyugtázza, hogy még mindig ő a legnagyobb császár.


3) Az elnyűhetetlen

Keményen, sallangmentesen küzd, nem ismer elveszett labdát, mindenre rástartol.

Gondolkodás nélkül belemegy az ütközésekbe, amiből – bár szabálytalanság nem történik – néha sérüléseket okoz. Ha béna játékosról van szó, akkor gyakrabban - illetve szabálytalanság is van. Nem rendez jeleneteket, sokszor az ellene elkövetett falt után is azonnal felpattan és nyomja tovább, mintha mi sem történt volna. Ha még tehetsége is van a focihoz, akkor jelentősen dobhat a meccs iramán és színvonalán. Ha nem tehetséges, akkor is kellemetlen ellenfél. Utóbbinak jellegzetes alfaja a játékintelligencia nélküli hajtógép, aki nem lát a pályán és többnyire nem veszi észre azt sem, ha szabályrúgás vagy bedobás miatt meg kéne állni. Ilyenkor a pálya másik feléről kell már visszahozni a labdával együtt.


4) A csapatkapitány

Többnyire ő szervezi a terembérletet, gyűjti be a zsét. Az átlagosnál jobb játékos, integratív személyiség: próbálja elsimítani az esetleges veszekedéseket, anyázásokat. Tisztán, sportszerűen és elegánsan játszik. Hasznos és szimpatikus fajta - kivéve, amikor a pénzszedés miatt zsörtölődik, illetve amikor a kellemesnél egy árnyalatnyival többször mond olyanokat, hogy "na, guruljon a bőr".


5) A komolytalan

A focit alapvetően társasági eseményként és nem sportteljesítményként vagy versenyként éli meg. Igazándiból le se szarja, hogy nyer-e a csapata, vagy hogy épp miatta kap be egy potyagólt. Viszont jókat derül az olyan jeleneteken, mint amikor a lecsúszó labda nekivágódik a tornaterem plafonjának, vagy valaki kötényt kap, vagy elbotlik a saját lábában. Amikor valami miatt áll a játék, beszélgetést kezdeményez teljesen váratlan témáról. A történéseket gyakran kommentálja valami poénosnak szánt beszólással.

Csapattársait megosztja: páran röhögnek rajta, a többieket viszont általában iszonyúan idegesíti, akár jó játékos, akár nem, mert a koncentráció hiánya miatt mindig a tudása alatt teljesít.


6) A csicska

Alapvetően ügyetlen, és ennek ő is tudatában van. Ezt viszont lelkesedéssel próbálja kompenzálni. Lebassza a komolytalant, illetve utasításokkal, buzdításokkal látja el a többieket, próbál a csapat szíve lenni. Különösen, ha kapus. Aztán, ha túl sok hülyeséget beszél vagy nagyot bénázik, akkor a jobbak leugatják - ilyenkor vagy nekiáll magyarázni a bizonyítványát, vagy megpróbál átmenni elnyűhetetlen üzemmódba, persze alacsony hatékonysággal. Mivel béna, de lelkes, gyakran hagyja ott a lábát vagy kaszál el valakit, ön- és közveszélyesen játszik, de ha sérülést okoz, legalább bűntudata van.


7) A „koca”

Két alfaja létezik, de a lényeg, hogy egyik sem egy igazi sportember. Az egyik még a foci előtt is elszív egy szál cigit, esetleg túlsúlyos és lassú, kondija még a mezőny többi részéhez képest sincsen. Elsőként kérdezi meg a játék után, hogy na ki jön sörözni.

Többnyire csendesen játszik, nem kizárt, hogy jól is, de a végére kifullad, ekkorra teljesen használhatatlanná válik, cserét kér, önként beáll a kapuba vagy egyszerűen lebattyog. A másik alfaj az (újra)kezdő: egészségügyi szempontokból vagy netalán a társaság miatt vág bele a fociba, ami talán korábban ki is maradt az életéből. Mozgáskoordinációja esetleges, játékintelligenciája nincsen, a focihoz való viszonyáról pedig sokat elmond, hogy a lesszabályt egyébként nem ismeri, és a BL-lel sincs képben. Nem képvisel nagy játékerőt, de a többiek nem is várnak tőle el sokat. Ha pedig magához képest felfejlődik, még elismerést is kaphat. Mindazonáltal ezekre a típusokra is jellemző lehet az ön- és közveszélyes játék.

33 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Motorpenis 2010.04.17. 18:01:09

Életemben először 7-8 évesen fociztam talán, és ez volt az utolsó alkalom is egyben. Általános iskola alsóban volt testnevelés órán, ahol a tanárok azt hiszik, hogy ha fiú, akkor foci. Beálltam, de a csapattársak folyton üvöltöztek, és mindig mindegyik egyedül akarta megnyerni a meccset, így gyorsan ki is szálltam, nekem elég volt ebből a hülyeségből egy életre.

Hal Stanton 2010.04.17. 18:11:28

Jó poszt, rendesen kivesézted a mája tüdejét a focijának.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2010.04.17. 18:47:37

@Motorpenis: a cv-dben írt "csapatjátékos vagyok" sor erős túlzás akkor :)

Klárensz 2010.04.17. 20:04:10

Ha nem lett volna már egy hasonló poszt, akkor most hőbörögnék, mert ez a poszt sokkal többet érdemel egy szombat délutánnál és 7 kommentnél.

TradeMark 2010.04.17. 20:31:50

faterom szerint, aki nem szereti a focit, az vagy hülye, vagy buzi :D

Hal Stanton 2010.04.17. 21:05:52

22 férfit figyelni 90 percen át mekkora buziskodás már, nem?

Hal Stanton 2010.04.17. 21:09:37

@lr: kivesézte magát, aláírom. :)

szeme közé, laposan! 2010.04.17. 21:24:19

Az elnyűhetetlen játékintelligencia nélküli alfaja is tudja, hogy olyan, hogy "szabályrúgás" nincs is...

nadivereb 2010.04.17. 21:34:13

@Motorpenis: Egyesek szerint a 7-8 éves fiúk viselkedése később megváltozhat. Persze mi tudjuk, hogy ez hülyeség.
Egyébként mi 7-8 évesen mindig kajacsatáztunk az ebédlőben. Azóta nem eszem.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.04.17. 22:15:41

Jézus mária, mi ez a fasság, hogy tiltott kifejezést használok és nem engedi át a kommentem?

El Topo (Sgt. Elias) 2010.04.17. 22:29:20

@nadivereb:

Én sem vágom, megpróbálom ide ugyanazt a kommentet, elnézést a próbálkozásért.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.04.17. 22:29:53

Akkor bajban lennék veled. Jó erős 20 éve is elmúlt már annak, hogy én utoljára valami batikolt dolgot felvettem. Az is egy szétrongyolódott farmernadrág volt. Viszont csináltam hozzá kanárisárga bakancsot.

hagymásbab85 2010.04.17. 22:35:20

Az én megfigyelésem az, hogy annak van a legdrágább foci cipője, aki a legrosszabb játékos, ha lehet egyáltalán játékosnak nevezni. Vannak, akiknek holt fingjuk sincs a focihoz, azt sem tudják hogy kell a labdába belerúgni. És mégis mennek minden héten, és elrontják a nagyok játékát. Ki tudnék szaladni a világból, ha ilyen egyénnel hoz össze a sors. Ma is.......sajnos, és nevettünk rajta ezerrel, ő meg észre sem vette, sőt, erőltette, hátha egy labdát pontosan oda tud rúgni a másik emberhez. Komolyan mondom, akinek nincs érzéke hozzá, az menjen és nyomogassa a számítógépet egész nap, de esze ágába ne jusson a tudását reklámozni egy focipályán sem. Vagy kezdjen el kötögetni otthon.
Másik faj, aki próbálkozik, kicsit tud is, de a mozgását képtelen koordinálni, nem tud megállni és állandóan letarolja az ellenfelét. Öröm ellene játszani......
Következő faj, aki önző és utálja mindenki, ő pedig ezt élvezi. Az ilyet ott kell hagyni, hadd játszogasson magába, vétek lenne akadályozni a játékban. Úgysem veszi észre, hogy magára maradt.....
Vannak, akik tipikusan olyan játékosok, akiket nem sok intelligenciával áldott meg az élet. Ők azok, akik 2 méterről izomból agyonrúgnak mindenkit. Persze ők kapuba nem szeretnek beállni, hátha viszonozzák a kedvességüket.
Vannak, akik évek óta focizni járnak, fejlődés mégsem látszik a játékukon. Próbálkoznak tiszteséggel, de a labdakezeléskor is min. 5 méterre pattanik el tőlük a labda és veszélyesebbek az ablakokra, mint a kapura. Az ilyen embereken csodálkozom, hogyhogy 5-10 év alatt nem ragadt rájuk semmi??
Vannak, akik ellen ajánlatos boka és sípcsontvédővel játszani, különben előfordulhat hogy este kék zöld foltos lesz az ember lába.
Vannak, akik csak támadni szeretnek és mindig elfelejtenek visszaérni védekezni. Persze ők az elsők, akik támadáskor először elkérik a kapustól a labdát. Rühellem őket....
És végül vannak, akikkel élvezet játszani, mert ésszel játszanak. Nem menőznek, nem önzőznek, nem rúgják le a másikat, tudnak labdát vezetni és pontosan passzolni. Teszik a dolgukat.

hagymásbab85 2010.04.17. 22:44:13

Elnézést, kihagytam egy fajt. Ők azok, akik állófocit játszanak. Mintha egy 1x1 méteres négyzetet nem lehetne elhagyni.......pedig el lehet, mert szabály nem tiltja. Maximum sétálni hajlandóak a pályán. Az ilyeneknek gombfocit szoktam ajánlani.

nadivereb 2010.04.17. 22:44:27

" Komolyan mondom, akinek nincs érzéke hozzá, az menjen és nyomogassa a számítógépet egész nap, de esze ágába ne jusson a tudását reklámozni egy focipályán sem. Vagy kezdjen el kötögetni otthon."

Pedagógusnak azért ne menjél.

Levéltáros · http://leveltar.blog.hu/ 2010.04.17. 23:46:10

@Csabikuci85: Állat jó, a "hisztis" kommentel jelentkezik. Akkor tudod, hogy ma miért hívtak focizni?

kaffer 2010.04.18. 01:36:39

@Csabikuci85: 1. Győrből, vagy környékéről írsz. 2. A kommentedből azt látom te nem szeretsz ütközni a pályán, kerülöd és utálod a kemény ellenfeleket. Na, én az ilyenek ellen baszom fel magam, mikor szabályosan arrébteszem, és látványosan, csattanva a parkettára (linóleumra) veti magát. Ez így egy típus.

Pennywise 2010.04.18. 02:17:54

Egesz jo. A hisztis tetszik a legjobban, de sok ilyen barommal talalkoztam a palyan.

nyesi 2010.04.18. 09:19:27

Addig örüljetek, amíg vannak ügyetlenek, mert így tudtok sikerélményre szert tenni. Nem hinném, hogy kiemelkedően jól fociznának, akik most itt kritizálnak. Van olyan közeg, ahol ők a lúzerek. Amúgy meg toleránsabbaknak kéne lennetek,mert ha ti elkülditek a kevésbé tehetséges embereket, akkor lehet hogy ők meg nektek szólnak be az egyetemen, amikor tanulni kellene, de nem értik, hogy 100-as IQ alatt hogyhogy bekerül valaki és lassítja az óra menetét. Amiről ti írtok az tömegsport nem profi. Ha többnek érzitek magatokat, akkor igazoljatok le valamelyik megyei csapathoz és űzzétek magas színvonalon a fost. Ja és mielőtt beszóltok van pár első helyezésem a foci terén, meg egyetemre se melegedni járok. Pancserek

hagymásbab85 2010.04.18. 21:06:25

1. Nem Győrből vagy környékéről írok, de még Gy-M-S megyéből sem. Nem talált, de remélem a kapura veszélyesebb vagy.:-)
2. Írtam valahol, hogy nem szeretek ütközni a pályán?? Ez is mellé lőtt...... Te profi játékos lehetsz.:-)
3. Engem azért hívnak, hogy meglegyen a csapatlétszám.:-) De legalább engem hívnak focizni és nem a monitor előtt élem az életem.
Köszi srácok a megjegyzéseket, remélem a csipkelődés kielégített titeket. Valakinek csaj sem kell hozzá.....

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2010.04.18. 21:43:23

@Csabikuci85: szerintem a "pattanik" miatt gondolt Győr környékére a kolega :) Nyugat-Magyarország azért csak stimmel?

AZATYAURISTEN 2010.04.18. 22:34:05

@Wagner Úr: engem:) Egyszer elvitt egy fanatikus (es egyben modoros, "A" szektor) "Rapidler" a becsi Sankt Hanappi Stadionba egy "nagyon jo" meccsre, es nemcsak azert, hogy a gatyamban bevigyem a vodkat az asvanyvizes üvegben:) A stadion valoban szep volt, a fü gyönyörü, este volt, csupa romantika:) A jatek, az csapnivalo volt, mar nem emlekszem, ki volt az ellenfel, azt hiszem, horvatok talan, de csak kb. 10 rajongojuk volt (vagy csak annyinak sikerült elerni a stadionig es fel a lepcsön a latoterre a "B" szektor mellett) A tovabbiakban fegyveres örök vedtek öket a meccs alatt, de föleg utan. Nekem bejött, en jot szorakoztam, jobb volt barmelyik esti tv müsornal. Sosem hittem volna, mennyi kemeny es ertelmes ferfi kepes kisirt szemekkel a jardan terdepelni egy meccs utan:D Az egesz kicsit mondjuk jobbos dolog volt, es paran indultak jatek utan "Itaka klatschen", de nem ez volt a lenyeg.

AZATYAURISTEN 2010.04.18. 22:35:35

@AZATYAURISTEN: ja, a lenyeg!!!!! Rapid veszitett, hogyis hagyhattam ki! :)

TradeMark 2010.04.18. 22:36:09

@ügyfélszolgálatos: nem szeretem, ha a parasztot pejoratív értelemben használják....ha nincs paraszt, nincs kenyér az asztalon...ezt írd fel.

AZATYAURISTEN 2010.04.18. 22:57:52

@TradeMark: de ha nincs kenyer is van paraszt:)

AZATYAURISTEN 2010.04.18. 23:03:11

@El Topo (Sgt. Elias): en meg egy bizonyos szemely kommentjere napok ota sehol es sehogy nem tudok valaszolni!????
süti beállítások módosítása