A modoros multis - második vérig

2009/01/09. - írta: Modor Tibi

Halcsika! Még 1, azaz egy nap van hátra a szavazásból!

Egyre több pompás ötletet kapunk tőletek mailben vagy a kommenteken keresztül - Tibor most pöttyet el van csúszva, egyszerre modoros multis és egyetemista is, és mindkét fronton teljesítenie köll. A megmentőnk a hétvégén Nyelvész József lesz, aki köszöni, jól van, és nemrég tért vissza feltöltődve jól megérdemelt vellnesztúrájáról (valami magyartanár kolega segíthetne, hogy a fitneszhez hasonlóan ezt is egy sz-szel írjuk?).

Lange Rede, kurzer Sinn - ma újból inkább az olvasói levelekből fogok szemezgetni, ismét Pulitzer-díjas anyagokat kaptam, elsőként nathanpnek szeretném sokadszorra megköszönni odaadását:

Tibikém,

9-kor lesz office meetingünk!
addigra bulletpontokban készíts egy draft prezit
amit defaultban csak a middle management kommentel
de a CEO offfice-nak is felküldjük
hegyezd ki az optimista scenario-ra, ott inkább pro érvek vannak
a vezér majd delegál valakit a projekt-teambe
aki a timingért felel
de te lennél a projektgazda
ehhez készíts elő egy decision paper-t, majd én track changes-zel lejavítom, ahol kell
a releváns OM-ek írják majd alá
a field office-t nem vonjuk be, tudod ők olyan körülményesek ott a végeken
hatékony projektmunkát várok el
ez jó belépő lesz a pozihoz, amit a key account mngmt írt ki
nincs lezsírozva, van emberem az asszisztencián
állítólag teljesen open a pozi
belső embert akarnak, mert a karrierterv része volt  a vállalati survey-nek
nem tehetik meg, hogy outsidert hozzanak
különben is az fél év, míg belerázódna a folyamatokba
addig dadázni kellene
erre meg nincs embere a KAO OM-nek
úgyhogy én majd nyomlak
gondolom nem kell mondjam, hogy asap a projekt
ha gondolod, előtte egyeztessünk egy kávé mellett
a Klárit ne pushingold vele, tudom, hogy nincs erőforrása rá
szóval ez most egy one man show
de a bónusznál persze gondolok rád
vagy te cafeteriában vagy?
mindegy, azt lemeccselem a HR-rel
na ennyi, see you a hatos térgyalóban (tudod, D building, második emelet)
én otthon hagytam az ID-mat, dobok egy SMS-t, vigyél már fel

-nathanp-

Kedves nathanp, nem lehet, hogy te a főnököm vagy? Vagy én a tied? :-) Irományod mindenesetre nagyon challenging, valódi hozzáadott érték.

A másik csodálatos gyűjtemény G. Zoltán nevéhez fűződik, enyhén csípős iróniát és csipetnyi modorosságot vélek felfedezni a fogalmazásban. Nem kifejezetten a Modorosblog stílusa, de a multis szócikkekbe beleillik.

Kedves Modor Tibi!
 
Ezt a szöveget a felmondásom idején szerkesztettem, remélem, hogy még aktuális.
 
Üdvözlettel,
 
Z.
 



 
Korporét poliszi:
 
Viselkedés:
Itt a(z) (cégnév)-nál/nél törekszünk a jó hangulatú munkahelyi légkör fenntartására, ezért amikor csak lehet, vihogj! Biztasd erre munkatársaidat is, traktáld őket disznó viccekkel, családi sztorijaiddal! Az érzelmeidnek is szabad utat engedhetsz, hiszen körülötted megértő emberek dolgoznak a történelmi Magyarország, sőt a világ minden területéről, tehát nyugodtan káromkodhatsz, kiabálhatsz, de akkor csak magyarul. Ne felejtsd el kitenni a határozott névelőt a személynevek elé, szabályos igekötőt viszont soha ne használj be! A kellemetlen tájszólást leginkább trendi idegen szavakkal tudod burkolni.

Öltözködés:
Ha van otthon használaton kivüli sötétitőfüggöny, autóüléshuzat, akkor ne dobd ki, itt még nyugodtan el lehet hordani. Ha este buliba készülsz, de nincs időd hazamenni átöltözni, akkor dolgozhatsz a buliszerkódban is. A péntek különös nap, ilyenkor megengedett/ajánlott a kék szinű farmernadrág, főleg akkor, ha feszül, de legalábbis kopott. A török gépsoron készült tucat-ékszerek és a plázákban vásárolt bizsuk a társadalmi poziciót, illetve a párod szerelmét hivatottak jelezni, ezért mindig pulóveren kivül hordd őket, bármilyen kicsik, vékonyak is. Az esernyőt nem szabad vizesen összecsukni, előbb száritsd ki alaposan, csak utána csukd össze! Másnak is van esernyője, tehát hasra esni nem fognak benne.

Hajviselet / arcszőrzet:
Ez a bekezdés azokra vonatkozik, akiknek (még) van. Ha nincs, hordhatsz fejkendőt, hozzáillő napszemüveggel. Hajszin terén bármely szin(kombináció) megengedett, főleg a festett/tövénél barna. Elegendő minden második héten borotválkozni, férfiaknak is. A dezodorok, parfümök mindenféle káros anyagot tartalmaznak, használatukat lehetőleg kerüld!

Parkolás:
Ingyen parkolóhely mindenkinek jár. A garázsban tárolt gépkocsidért, és az abban keletkezett károkért a cég teljeskörű felelősséget vállal. A kijelölt parkolóhely csak tájékoztató jellegű, parkolj oda, ahová kedved tartja! Rajtad kivül mindenki Kispolszkival vagy Smart-tal jár, ezért ne foglalkoztasson, hogy más hogyan fér el melletted. A sebességkorlátozás a kerékpárokra vonatkozik, nem rád. Ha kérdések merülnének fel a közlekedési szabályok terén, járj sóderes Ifával!

Biztonság:
Legfontosabb dolog a biztonság. Mindent ennek rendelünk alá. Tűzriadó esetén csak a lépcsőt használd, a lift a főnököknek van lefoglalva. Kövesd a rikitósárga mellényes kollegák utasitásait, mert ők arra lettek kiképezve, hogy jól tűrjék a stresszt, és pánikhelyzetben is tudják uralni a helyzetet. Ha már a hétköznapokban nem tudják. Ők felelnek a többiek életéért és testi épségéért, segitsd a munkájukat azzal, hogy nem halsz meg!

Irodahelység:
A légkondicionáló berendezés csak a te asztalod feletti hőmérsékletet szabályozza, bátran állitgasd igényed szerint. Céltudatos kollégák fáradhatatlan közbenjárásának köszönhetően az ablakok most már nyithatóak, hogy friss, tiszta, budapesti levegőhöz jusson mindenki - hiszen a klimaberendezés szűrt, temperált levegője nem mindekinek felel meg -, ezenkivül a Váci úton egykerekező motorosok és a szirénázó mentőautók is feldobják az unalmas irodai csendet.

Munkamenet:
Akkor jössz dolgozni, amikor csak akarsz. Az ajtókat beléptetőkártya nyitja, ha esetleg otthon hagytad, dörömbölj nyugodtan, valaki úgyis meghallja, és szivesen beenged. Ha esetleg neked is feltűnik, hogy már mindenki más itt van, akkor hivatkozhatsz a kaotikus közlekedési állapotokra, a reggeli teendőidre, a bankod nyitvatartására, gyermekeidre.
Soha ne ismerd el, hogy hibáztál, mindvégig tagadj. Az utolsó szó joga a tiéd, pláne akkor, amikor felmondasz. Ha valamire megkérnek, először ellenőrizd, hogy mennyi idődbe fog kerülni, és mindenképpen érdeklődj a dolog sürgősségét illetően.

Meetingek:
Az értekezletek eleje mindig unalmas és mindig ugyanarról szól, tehát nem baj, ha lekésed. Hintázz a széken (azért vettünk olyanokat), vakaródzz, ásitozz. Mivel vizesballon nincs a termekben, hozz magaddal innivalót. A meeting végén kézdezz meg mindent, amiről lemaradtál, vagy amire nem figyeltél oda.

Étkezés:
A közelben számos önkiszolgáló étterem működik, ahol olcsó, izletes, egészséges és bőséges fogásokat találhatsz. Mindenki megtalálhatja a kedvére való ételeket. A kiszolgálás gyors és udvarias. Amennyiben ez neked nem felel meg, úgy hozhatsz magaddal hazait is. Persze nem egyszerű mindennap uzsonnát csomagolni, viszont már hétfőn elhozhatod az egész hétre valót és a hűtőben tárolhatod, ahol mindig van elegendő hely. Ha esetleg megfeletkeznél róla, úgy a takaritónők kidobják a megromlott ételt helyetted. Készségesen el is mosogatnak, rendet raknak utánad, hiszen ez a dolguk. Pénteken viszont nincsenek tekintettel senkire és módszeresen kidobnak mindent, amit találnak.

Telefonálás:
Mivel a bejövő nemzetközi hivások számait a készülék nem jelzi ki, ezért fontos, hogy tudd, ki beszél a vonal túlsó végén. Ezt mindenképp ki kell deritened, még mielőtt bemutatkoznál! Aki ennek nem tesz eleget, az nem is akar veled igazán beszélni. A "halló" kifejezést mindenhol megértik, hiszen magyar. A telefonhivásokért a cég nem fizet, de legalábbis nem annyit, amennyit te, bátran hivj fel akárkit, és csevegj vele órákat! A beszélgetésekre a kollegáid is kiváncsiak, ezért ne suttogj, mert akkor a vonal túlsó végén sem értik, hogy mit mondasz.
Mobiltelefon: Amennyiben biztos szeretnél lenni abban, hogy nem herdáltad el feleslegesen a legújabb készülékre a fizetésed, akkor ne használd a hangtalan üzemmódot! A fantáziadús, trendi csengőhang mindenkinek kiváltja az elismerését, de csak akkor, ha polifónikus. Vécébe, konyhába ne vidd magaddal, csiripeljen, vibráljon csak az asztalon, majd valaki felveszi helyetted. Ha valaki mégis megvető pillantásokat vet rád és a mobilodra, akkor nézd meg a kijelzőn, hogy ki hivott, és kezdj el méltatlankodni, hogy mit akar tőled munkaidőben. Az ilyen kellemetlenségeknek elejét veheted, ha szines hevederen a nyakadban hordod a telcsid.

Email / Internet / Számitógép:
A cég email kapacitása végtelen, ugyanigy a tárolható adatmennyiség is. A virusok, spam-ek elleni védelem pedig tökéletes. Bátran szörfölj a neten, ami megtetszik, azt töltsd le, tárold a gépeden, hiszen a tiéd. Küldj emailt barátaidnak, és bátran fogadj leveleket többmegabájtos mellékletekkel. Ha megtetszik (de ha nem akkor is), küldd tovább házon belül, hadd szórakozzanak a többiek is (úgyis ráérnek). Bármilyen szofver letöltése és telepitése megengedett, probléma esetén a Ctrl+Alt+Del billentyűkombináció használata nyújt gyors és biztonságos megoldást.

Céges rendezvények:
Minden negyedéves zárás után a cég egy összejövetellel hálálja meg munkatársainak erőfeszitését. Az idő előrehaladtával a partikon az étkezés aránya fokozatosan csökkent, ezért még otthon egyél, hogy azután szépen le tudd inni magad. Ha nem vagy egy nagy piás, és szerinted az italokért kifizetett milliókat hatékonyabban is el lehetne költeni munkaerő-motivációra, akkor
a. igazad van
b. a te bajod

Egyéb:
Amennyiben olyan probléma merül fel, amit a jelen irás nem fed, úgy cselekedj kedved és vérmérsékleted szerint és mondd azt, hogy nem tudtad.

M'é''? Tudtad?

Vajon a szerző visszamegy még valaha ilyen munkakörnyezetbe? Ezek után kétlem :-)

Mindenkinek fergeteges, fantasztikus hétvégét és bulikat kívánok - az év eleji vizsgaidőszak alatt is jelentkezni fogunk erőnkhöz mérten!

Egy konténerrel! :-)

Címkék: multi munkahely
35 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Miss Marple 2009.01.09. 22:09:38


:) :) :) :)
Ki a búbánatos istennyila ez a nathanp, hogy ilyen kicseszett találó stílusgyakorlatokat ír minden poszthoz (beleértve a Szlengblogot is)?! Egyszerűen nem tud tévedni! Elképesztően jó! Valami nyelvész ez is, mi?


(Szegény Z. meg nagyon elkeseredett lehetett már a felmondási ideje alatt...)

ern0 · http://linkbroker.hu/ 2009.01.09. 22:11:39

nathanp: ez perfekt volt

esetleg még brénsztormolhatunk itt a kommentekben, tibiék majd memózzák a fontosabb issuékat, kieksztraktolnak belőle egy tudúlistát, aztán revjúv után körímélezik

scarlet ruby blue 2009.01.09. 22:12:20

Sajnos értem nathanp írását, elejétől a végéig. :o

Miss Marple 2009.01.09. 22:16:09

@ern0: Namostan a tudúlistán elgondolkodtam egy pillanatra, de már megvan. :):):)

scarlet ruby blue 2009.01.09. 22:27:51

@ern0: nem körímélezik azt, hanem kiküldik all-ba vagy group-ra. :)

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.01.09. 22:28:48

@Miss Marple: mindenkire gyanakszom, többek között Józsira meg az index stábjára is :-)

De én hiszem, hogy egy lelkes amatőrről van szó!

Miss Marple 2009.01.09. 22:33:54

@Modor Tibi: Az Index stábja, attól tartok, minden gyanú felett (alatt...) áll... A Józsi síel (vagy last minute-en van Malajziában?). Csak valami profi lehet. Egyszerűen káprázatos írások. Így ismeretlenül is köszöntöm! (Úgyis tudom, hogy te, Tibi, tudod, ki az! ;) )

schokobanane (törölt) 2009.01.09. 23:46:14

@scarlet ruby blue:
Nekem viszont sajnos a projektgazda után ószanszkrit. (Mondjuk ahhoz képest, hogy soha nem dolgoztam multinál, lehet, hogy még ennyi is valami.)

ssüni 2009.01.10. 09:57:05

A felmondólevél nem eredeti. Én ezt már olvastam valami viccnek álcázva az interneten. "Lopott poén nem poén".
Az iwiw-ről mikor lesz poszt? "Megérne egy misét az is".

gregaba 2009.01.10. 11:42:45

Ugye nem csak én érzem úgy, hogy könyvgyanús a blog? :) Ha az "értékellek"-ből könyv lett, valamikor később ebből is össze lehetne dobni egyet.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.01.10. 12:01:24

@Miss Marple: ide a rozsdás bökőt, hogy nem ismerjük! Vagy ha igen, akkor nem tudunk róla :-) A köszöntésedet meg olvasni fogja úgyis a Művész Úr! :-)

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.01.10. 12:02:37

@gregorik: Köszönjük az ötlet felvetését, blogot megkönyvesíteni nem kicsit modoros :-)
El se tudom képzelni, hogy nézhet ki a Szakítósblog lefűzve, brrr...

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.01.10. 12:03:28

@ssüni: nyomokban már volt, inkább kategóriák alá gyömöszöltük be a wiwes ismérveket - de oké, felvettem a vázlatok közé.

e_e 2009.01.10. 21:18:12

@Modor Tibi:
ugyanilyen alapon a facebook "status updates"-funkciojat javaslom alaposabb kielemzesre, hovatovabb onallo poszttemakent. (bar javasoltam en mar egyebet is es szartotok ti ra magasrol, az istenit!)
tehat azon facebookos embereket, emberkeket, akik azt is beirjak, ha kaksizni mennek, ill. mindig beirjak, mennyire busyk most es ezert nem ernek ra meg tobbet facebookolni.
na, viel spass noch!

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.01.10. 21:53:38

@e_e: Hoppá! Remélem, nem ismerjük egymást :-)

Nem szartunk semmire, csak számtalan ötlet és koncepció kavarog a fejünkben - nem beszélve az olvasói ötletekről és mailekről.

De ennek örülni kell - az induláskor azt hittem, hogy csak pár hónapig fog kitartani a muníció ;-)

e_e 2009.01.10. 23:00:58

@Modor Tibi: a szartok ti ra-megfogalmazast trefasnak szantam, kvazi a "hetvegen jol kiutom magam, az kurvaisten!"-stilus egyik mellekagakent. vulgarmodorossag. hogy vagy? szarul, de buszken, esatobbi.
nem hangsulyoztam, nem hangsulyozhattam, hisz smileyt kirakni, modort jelolni a szovegtestben az iden mar nem meno.
de talan erted te ezt magadtol is, edes oregem, ajtosi dureres kolega! de javits ki, ha tevedek!

e_e 2009.01.10. 23:09:25

@Modor Tibi:
opardon, de engedtessek meg meg egy tema folvetese:
oszinten sajnalom, hogy farmermelleny-jelolesi-javaslatomat eltekozoltam szulak andreara, amikor van a vilagon egy ember, akit ugy hivnak, hogy jeszenszky zsolt. a mahasz egyik foembere, emellett a MAGYAR LEMEZLOVAS EGYESULET elnoke. meselhetnek rola sokat, de beszeljenek helyettem sajat szavai, eme kozelmultban irt kis szosszenete:

index.hu/velemeny/olvir/dj090107/

wiwes adatlapjat, maganleveleit kinek volt szerencseje olvasni, nem feledheti az mar onnantol kezdve zsolt szemelyet sohasem.
(wannabe-regieskedo-kedelyeskedo stilus szinten meger egy miset, ugyi?)
de mennyire modorosak mar ezek a szoszatyar kommentjeim,
csokolade, pusza

janomano 2009.01.11. 00:10:44

Szerintem ez a multis anglofilkedés színtiszta hülyeség, átmeneti állapot. Anno decibel Faludy Gyuri bácsi is írt az amerikás-magyar nénikről a 40-es években, akik "bedrájvoltak a csörcsjárdra". Ez csak egy ilyen pótbaromság az olyan embereknek, akik nem tudnak angolul, de szeretnének, ugyanakkor nem akarnak érte erőfeszítést tenni, tehát majomkodnak.

pause 2009.01.11. 11:20:42

nekema fyi a kedvencem

Morgan le Fay 2009.01.11. 12:51:55

Sziasztok!

Már régóta olvasom a blogot, nagyon tetszik, csak így tovább! Hiánypótló abban az értelemben, hogy eddig nem tudtam címkét tenni egy zavaró jelenségre - hogy egyes emberekben mi is zavar - de most már egy szóval el lehet intézni: MODOROS! :)

Hogy a témához is hozzászóljak: "lsz válaszolni, hogy a Q4 végi staff meetingre jöttök-e és hívjátok a CFO-t is."

Csókacsalád. :)

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.01.11. 17:15:30

@e_e: azt se tudom, ki az az Ajtósi ;-)

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2009.01.11. 17:31:30

Poltikiailag korrekt kornyezetben eltoltott idomre emlekezek a facebook profilomban ezzel:

Everything is inappropriate.Therefore doing anything is contrary to our policy and not allowed on these premises. So you are encouraged to do nothing. For a short while. Because we have just learned that everybody is doing nothing here, so our new rule is that doing nothing here is strictly inappropriate. We have no idea what you should do. Leaving might be a solution, but that is, according to our policy, inappropriate...

nácivadász tűsarkúban 2009.01.11. 19:24:01

a facebook status update megőrjít engem is, tényleg van aki minden általa végrehajtott cselekvésről ott tudósít. Közhely/modorosság/szánalmasság minden mennyiségben, igazi aranybánya.

Steve the Great 2009.01.11. 21:43:30

@bombalurina: Erre van külön alkalmazás is, ha a facebook nem lenne elég: twitter.com/

feltételes reflex 2009.01.11. 23:08:37

én egyszer simán beírtam a facebookra hogy (Én) 'is sleeping'. az olyan sokatmondó.

jut eszembe, fel kéne menni fészbúkolni, ezer éve nem voltam...:)

Repülő Majom · http://www.kutyushop.hu 2009.01.12. 00:37:23

Jó kis bullshit-gyűjtemény, látom az írójának keményen szüksége lenne egy megmondó bullshit-gombra (ha máshova nem, hát a munkahelyére).
Az "arckönyv" meg szimplán idegesítő, mindenki angolul fogalmazza meg, mit csinál éppen. A szörnyű az, hogy én is. Le kell szoknom erről a baromságról, úgysem kíváncsi rám senki (meg mégis mi a fifty frászt írjak bele, hogy éppen most körmölök az üzenőfalra? De az is lehet, hogy egyszerűen unalmas az életem, és ettől nem lesz izgalmasabb).

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2009.01.12. 02:06:44

egyet értek az előttem szólókkal:)

nathanp hibátlan

nathanp · http://loscatrachos.blog.hu 2009.01.13. 06:49:24

Jóreggeleket mindenkinek,
köszönöm, köszönöm, igyekszik az ember.

noirp 2009.01.18. 13:54:40

Tibornak ajánlom figyelmébe a _kommunikációs értekezlet_ (=napi megbeszélés) kifejezést, amit melóhelyemen gyűjtöttem.

Alan 2009.01.18. 16:29:19

Csak egy röpke kérdés, mer' télleg nemtom:

az asap kifejezést a fenti röffenetben hogy kell ejteni?

magyarosan: asap a projekt

vagy angolosan éj-esz-éj-pí a projekt

vagy még modorosabban (merthogy a teljes angol túl hosszú):

eszep a projekt

Ez a kérdés, válasszatok!

Balance Of Power 2009.01.21. 10:03:58

asap, aszap - en legalabbis igy mondom

2009.01.24. 21:44:20

ez inkább bullshit, mint modor, nem?
bár Z. a leveléért legalább egy arany farmermellény gombot megérdemelne

eszembe jutott két, farmeringes kollégám által kedvelt kifejezés _megboldogult_ multis koromból:
fejtágítás
gyűlünk (azaz megbeszélés lesz)

aszterik 2009.05.01. 17:16:14

Öltözködés: nálunk inkább ez megy: "Cuki a felsőd, a Zarában vetted?" / "Csajok, megyünk együtt a Glamour-napokra?" / "XY jó fej? Táskák, cipők érdeklik?"

hoel 2009.06.06. 10:04:05

Baszki, ez a nathanp mindent tud, ami irás. Ötlet neki: vannak helyek, ahol igen jó pénzeket lehet keresni blogirással. Ajánlanám, nézz utána nathanp( persze , amikor már szarosra kerested magad, gondolj az ötletgazdára is, bankszámlaszámot adok)

Apafarkas 2009.07.03. 14:28:52

Sajnos az utolsó szóig értettem az egész irományt.
A ASAP-ot egyébként mi teljesen fonetikusan "S" betüvel írjuk. De tele van már a tököm vele...

Egyébként van errefelé egy jó mondás is:
"Még nincs teljesen kész, de már majdnem elkezdtük"
süti beállítások módosítása