Orthorexia nervosa - a bioétel-megszállott

2022/12/19. - írta: Modor Tibi

A kajával sokan úgy vagyunk, hogy esszük, ami van és amit szeretünk - az aktuális divattrendeket pedig érdeklődve figyeljük a partvonalról, hátha mindegyik elmúlik. És el is múlnak.

Ahogy a reklámokban évtizedekig dicsőítették az azbesztet, a doktorok a legkedvencebbik cigarettájukat, úgy mentek el mellettünk a koleszterintől rettegők, izocukrosok, pi-vizesek, tofus vegetáriánusok, elválasztós- vércsoportos diétások, léböjtkúrások (hehe), paleósok, ketósok, lakto-ovo vegánok, bicsérdisták.

Vagy el se mentek.

Nah, és ha már a Korda Gyuri bácsi és Klárika által is nemzeti sporttá emelt pókerozás után a dartsot (magyarul: pikádót) is ránk szabadították a Globalista Háttérhatalom hobbidiktátorai (sportolni valamit muszáj, úgyhogy jöhet hamarosan a gombfoci meg a csocsó?), úgy szabadultak el az itthoni térben is a Gordon Ramsey-féle új gasztro-befolyásoló személyiségek.

Mert természetesen mi lehetne őszintébb és jogosabb, mintsem hogy a brit-angolszász világ, miután leigázták a fél földkorongot, most a konyhaművészetekben, étkezésben is megmondják mindenkinek a frankót? De már biztosan megváltoztak és jó útra tértek: sokat vétkeztek régebben, de az már a múlt, úgyhogy most viszont már tényleg figyelj oda rájuk, és tedd, amit kérnek!

Persze nagy a verseny még itt is, mert a germanoid érdekszféra minden téren minket szeretne táplálni, legyen szó sörről, tejtermékekről, legendásan kiemelkedő minőségű diszkontláncokról (egyszerűen isteni a még friss, forró, omlós-ropogós túrós-kakaós papucs és mindenféle hasznos péksütijük!) vagy csak sima otthoni főzésről.

Miután nagyvonalúan túlléptünk azon a Kellog's-féle sátáni tanításon, hogy a Nap Legfontosabb Étkezése az természetesen a reggeli - főleg, ha valami fasza kis többszörösen feldolgozott gabonaterméket fogyasztasz tejjel -, akkor vágjunk bele!

Cigarettát, sodrott dohányt, e-cigit, természetesnek mondott és szintetikus drogokat, az alkohol minden létező formáját magukba mértéktelenül toló személyek kezdenek el hirtelen úgy 40-50. életévükre az egészséges étkezés megszállottjai lenni és talán korábbi életük miatt tudat alatt is vezekelni.

És ahogy minden rendes újonnan betért hívő, hatványozott energiával és ítélőképességgel térít és gyaláz mindenkit, aki éppen nem úgy gondolja, ahogy ő. Ez persze rá ugyanúgy igaz volt 10 éve, amikor még teljesen mást gondolt. De akármi is volt (van) rá igaz, éppen az aktuális trend az, amitől ő lefogyott 50 kilót, nem puffad, és még a rákjából is kigyógyult. Ugyanitt nem MLM-es termékeket, táplálékkiegészítőket vásárolhatsz tőle, és még dolgozhatsz is neki milliókért, és neki már soha nem lesz főnöke!

Szóval csakis a termelői piac, az otthoni főzés - azt is csakis gázlángon és sütőben, és sohasem mikróban! A mikrohullámok még ott rezegnek az ételben percekkel-órákkal később is, olyasmi ez, mint a génmódosított élelmiszer: HALÁLOS.

Gint vodkával, pezsgővel, kólával és xixós RedBull-lal nyakaló, kólát szívó emberek válnak az egészséges, kézműves táplálkozás magyarországi helytartóivá, és csak pislogsz, hogy milyen tudásra és pénzre tehettek szert az utóbbi pár évben. Meg hol.

Tudnak szuvidálni, konfitálni, fermentálni, kovászolni, biokenyeret sütni, ismerik a brit és argentin marhadarabolási és steaksütési módokat - bár a lisztnél máris brutális állóháború alakult ki azon, hogy most akkor a teljes kiőrlésű az mégsem jó, hiszen azzal beledarálnak mindent: és akkor döntsd el, hogy a lektinek, toxinok vagy mi miatt fogsz meghalni. Ugyanitt a ketós-paleós csak kutyaként vihog, hiszen tudja, hogy mindenféle gabona halálos, mivel az a dzsungelben se volt, és mégis kiváló erőnek örvendett minden ember akár húsz évig is - és hát az emberi szervezet még nem készült fel arra, hogy ilyesmit meg tudjon emészteni!

Az orthorexia nervosás egyik kedvenc időtöltése a címkeolvasgatás a boltban, amit az alkalmi bevásárlópartner is kénytelen végigasszisztálni, hacsak nem akarja maga ellen kivívni a Megszállott kontrollálatlan dühét (megfigyeltük, hogy minden párkapcsolat legnagyobb szakítópróbája amúgy a közös bevásárlás? És vajon mitől okozhat ekkora frusztrációt a napi/heti élelmiszer beszerzése, főleg kishölgyeknél?) Természetesen a világ legegészségesebb dolga még valami fasza kis fehérjekészítmény - finom csokis vagy puncsfagyi-színű és ízű por -, amit egyéb hasznos és igazán szükséges édesítőszerekkel bele kell gyúrni az így már nagyon egészséges és izomfejlesztő, egyben zsírégető süteményekbe. Hiszen kicselezzük ezzel a fehér mérgek által terjesztett legújabb kori fekete halált - és továbbra is fennakadt szemekkel élvezhetjük a süteményeket, pudingokat, hiszen azokra azért mégiscsak hatalmas szüksége van az emberi szervezetnek és pszichének.

Legalább annyit tettünk ezzel testünkért, mintha edzettünk volna egy jót!

Na de visszatérve a szuvidálós arcra: ő általában már rég elfelejtette azt a lichthófos, Szigony utcai panelt (elnézést, ha pont ott nincs ilyen, csak nem akartam leírni megint, hogy Kabar utcai, mert még felismernek), ahol még a konzerves sertésmájkrém meg a rizsáslecsó voltak a kedvenc ételei, a magyaros milánóis csütörtökök pedig a hónap fénypontjai - és rádöbbent, hogy bizony neki ebben az életkorban már JÁR a minőségi étel. És kurvára élvezi, ahogy a transzglutaminázzal összeragasztott Kobe marhát nyeldekli akár napi háromszor is - de nehogy bármi e-betűs mérget, guargumit vagy nitritet ő megegyen. Ő igenis megtanulta, hogyan tudja kicselezni a rendszert.

Úgyhogy vannak alaptételek. 

Alaptétel, hogy ugye eleve a feldolgozott élelmiszer szar, de leginkább a CBA a szar. Ha jó minőségű kaját akarsz, akkor azt csakis német eredetű diszkontban szerezheted be (Aldi, Lidli) - hiszen ami ott kapható, az egyszerűen mindenben kiemelkedő és kiváló. Ahogy a szerbek bulizni, úgy a németek ételt gyártani tudnak jól, ezt meg kell hagyni. És ha már friss és szuperzöld zöldség-gyümölcs, akkor is ez a belépő szint, hiszen miért is ne várnám el, hogy friss spárgát meg kemény, piros paradicsomot kapjak Magyarországon 2022 decemberében? Igaz persze, hogy aki tényleg szakértői szintekkel kokettál, az már minden magyarországi boltot lenéz, és követendő példaként hozza bármelyik környező ország kínálatát - bár azt mindenképpen alá kell írnom, hogy vákuumozott fél disznófejet közértben eddig csak a csodálatos Bédzsbe' láttam én is... szóval ha valamit irigyelni kell tőlük, az ez.

De persze ez sem az igazi, leginkább A PIACON kell beszerezni mindent. Hiszen a hentes, a disznósajtos, a sajtos meg a zöldséges ott már tényleg és valóban megbízható, ellenőrizhető sarzsú forrásból old meg mindent, és ott még a parizer is olyan, hogy az sose látott kukoricatápos-antibiotikumos, túltenyésztett, húszkilós pulykát. Azt bizony egyesével válogatta, tömte és vágta valami rokolyás-kendős falusi néni a Tápióságban. De nem, valószínűleg ami még ebbe a csodálatos szervezetbe való, illetve ami méltó arra, hogy beletömjük, az a vadhús és a vadvízi lazac, ami szintén garantáltan frissen és leinformált forrásokból kerül az igényes magyar fogyasztó asztalára.

Tegnap ez még mind a fán volt!

Szóval minden meg van ideologizálva: ugyanakkor a cigit, piát ne sajnáljuk magunktól, hiszen az élet értelme az, hogy rendesen kiélvezzük. A feldolgozott, ipari szemetet megvetjük, bár azért 30-40 éves korunkig egész jól elvoltunk vele, de mindegy, úgyis vége van a világnak és nyomorog a fél ország, úgyhogy addig is csak vaddisznót veszek, azt is a piacról, garantáltan biogazdálkodásból, azaz szabadon lőtt forrásból. A kettő nem zárja ki egymást, ahogy az egészséges életmóddal is simán fel lehet hízni, hiszen ez a szervezet természetes védekezése az éhhalál ellen, főleg így háborús időkben, a télre felkészülve. Nem véletlen, hogy a természeti népeknél is a mai napig a háj az nem valami megvetett, lenézett dolog, hanem bizony a jó- és jóllét világos jele! Hiszen ha nem tartalékolt rendesen, akkor bizony nem sok esélye volt arra, hogy a hosszú, élelem nélküli teleket átvészelje. Mi több: az állatvilágban is megfigyelhető. És hát az vagyunk, amit megeszünk! 

Szóval ezerszer egészségesebb egy biogazdálkodásból származó mézes aranygaluska nasinak a Lángosszíve Parádén, némi jó gyümölcspálinkával - mintha idióta koplalás közepette megennénk valami zacskós szar GMO-s salátát felvágottal meg bolti kenyérrel. A lisztet saját földünkön termesztett tönkölybúzából őröltük, a mézet saját méheink adták, a tojást a szomszéd Eta néni kukacon és rovarokon élő tyúkjai, a gyümölcsöket pedig a saját fánkról szedtük éretten, féregmentesen - és nem vártuk meg, hogy magukról lehulljanak.

De mi ezeket csak kiröhögjük, hiszen jól tudjuk, hogy az élet egyik értelme az óramű pontosságú éhezés, az intermittent fasting - és valójában az étkezés csak egy rossz, civilizációs ártalom: első világbeli probléma. És ahogy a méregdrága, egészségesnek, eredetinek és biónak mondott élelmiszeripar-szegmens (mondjuk egyfajta Business Class-ételgyárnak, ahol a prémium-illúzióért ötször annyit fizetsz ugyanazon a gépen) is csak egy iparág, amit azért hoztak létre, hogy a protestáns munkakultúrában, napi 12 óra után megölt lelked még valami vigaszt találjon abból a rengeteg pénzből, amit amúgy nem tudsz elkölteni hasznosabb dolgokra.

Szóval nem, mi ezeknél sokkal különbek és ügyesebbek vagyunk - mi még az orthorexia nervosásokat is kicselezzük!

12 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kool a Bácsi 2022.12.19. 17:19:48

Tibikém, eljárt fölötted az idő, gyengécske poszt már megint... *ásít*

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2022.12.20. 07:16:10

nem elég modoros, de egy kis xilit-eritrit kombóval fel lehetne dobni.

Szekrényszagú néni 2022.12.20. 09:16:13

Mondjuk a germanoid érdekszféra, sőt a brit és ma már valószínűleg a hottentotta is tényleg jobban és olcsóbban termel, mint az adómból eltartott elbaszott magyar tahók, úgyhogy sajnos az ő kajájukat fogyasztom. Brühühühühü.

**ADAM** 2022.12.20. 17:17:30

Ismét egy jól felépített és átgondolt poszt, telitalálat a jómódú budai kishölgyek és fiatalurak felé.
Komoly pszichoszociális háttérmunka húzódik mögötte.

Sir Yangus 2022.12.21. 18:54:06

Határozottan jót tenne e térdig érő gazzal körbenőtt, évtizede be nem indított Skodaként alvó blognak, ha újra engedélyezve lennének a vendégposztok, mert ott bizony meg tud csillanni friss tehetség is, élvezhetővé téve az olvasást, görgetést. De ha a házigazda továbbra is humora részének tekinti az öniróniába bújtatott elutasítást, akkor csak szép lassan megeszi a rozsda az autót.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2022.12.22. 08:47:40

@Sir Yangus: nem tiltotta senki, csak lusta vagyok megszerkeszteni őket. De amúgy támogatnám a dolgot, csak rá kell vennem magam.

Sir Yangus 2022.12.22. 15:50:52

@Modor Tibi: Vedd rá magad! Remélhetőleg idő van, hiszen gyökér vagy, nincs EQ-d, nem értékeled az intelligens és sarcasm nőket, ezért nők biztosan nem rabolják el az idődet. A multit meg tedd tálcára, krapek!

baalint1 2023.01.06. 12:37:37

Túl sokféle táplálkozási szektát gyúrtál egy cikkbe, illetve túl gyorsan váltogatsz köztük. Mondjuk végülis van ilyen is. Volt olyan gyúrós munkatársam, aki mindent szemét kajának nevezett, ami a látókörén kívül esett, aztán hiába a zabpehely + csirkemell kombó, simán evett a kétséges eredetű török büfés kajákból, vagy épp bármit, ami házi, függetlenül annak összetételétől.

Milgauss 2023.01.06. 18:25:02

Pikádóért jár a piros ponty!

agytörzsy prof 2023.02.07. 14:20:49

"a prémium-illúzióért ötször annyit fizetsz ugyanazon a gépen" - nem a prémium illúzióért hanem az extra lábtérért fizetsz, ami 180 cm fölött kardinális kérdés. Köztudott, hogy az economy üléseket 140 cm magas, láb nélküli, egy karral rendelkező torzóknak tervezték

Milgauss 2023.02.07. 21:57:17

@agytörzsy prof: kardinális? First world problem, ki lehet bírni két órát economy-n, de tízet is; persze ha a cég fizeti, akkor nem bánom a business class-t. 180 fölött vagyok, mindig végigalszom az utat, akármekkora a lábtér.
süti beállítások módosítása