Menzán: Az ebéd 1989

2009/10/19. - írta: Modor Tibi

-No kedves csimótáim, mindenkinek megvan a párja? Akkor most az ebédesekkel, napközisekkel levonulunk az aulába szépen, libasorban. Hazemenősök is felállnak, viszontlátásra!

-Víííszóóntláátáásra!

-Sorakozó, harmadik cé! Indulás, Jokonicsy sem izeg-mozog, igazodik szépen.

Az iskola ebédlője előtt sorba rendeződnek a bebocsátásra váró nebulók, akiket a szigorú felügyelőtanár, Magdi néni egyenként, név szerint ellenőriz és pipál ki a listáján: potyázásra, trükközésre tehát kicsi az esély. Magdi néni szúrós szemmel kandikálgat ki aranyláncra erősített olvasószemüvege fölött, méregetve a renitens egyéneket.

A türelmetlenül ácsorgó kisdiákok műszálas-patentos iskolaköpenyeikben álldogálva újra és újra megnézik a heti menüt, hátha történt valami csoda hétfő óta, de nem, maradt a szokásos kínálat - csupa olyasmi, ami a Junior gyermekétkeztetési vállalat szerint a fejlődő szervezetnek minden nélkülözhetetlen tápanyagot biztosít.

HÉTFŐ: csontleves, gránátos kocka

KEDD: májgombócleves, piskótakocka csokoládéöntettel

SZERDA: vegyes zöldségleves, tejszínes tökfőzelék sertéspörköltes feltéttel

CSÜTÖRTÖK: zöldborsóleves, milánói makaróni, ivólé

PÉNTEK: főtt marhaszelet meggyszósszal és főtt burgonyával, csokoládé

A harmadik cé egyöntetűen azt kívánja, bárcsak mindig (második, B-hetes) csütörtök lenne, de persze sose lett. Marad a tányéronként 2 db. májgombóc, a vághatatlan, rághatatlan marhaszelet, a rengeteg, tejszínnel habart főzelék, az édes tészták főételként. Zsoltika csalódottan tisztítja meg gyorsan köpenyével cellkeretes szemüvegét, mielőtt belépne a kantinba.

Bejutás után fellelkesül a gyermeksereg: magukhoz veszik a háromszögletű műanyag tálcát és az alumínium evőeszközöket. A műanyag, füles poharaknál Zsoltika folyamatosan a sárga poharakért küzd, mert akinek piros jut, "az vagy lány, vagy szerelmes". Zsoltika vidáman fütyörészik, ám Ica néni üvöltő hangja félbeszakította az idillt:

-Ki fütyült? ... Gyerünk, ki volt az? Álljon elő!

Zsoltika így inkább leforrázva lapít, és szerencséjére a kisbarátja se mondta meg Icásnak.

-Úristen, ez a Icás úgy tud üvölteni, mint a Sarolt az István, a királyban, amikor a "pusztulj, vagy meghalsz"-ot ordítja! De utálom mindkettőt.

Türelmesen beszélgetve állnak be hát a következő sorba és nézik irigykedve, ahogy a tanárok soron kívül, azonnal megkapják ebédjüket, természetesen porcelántányéron, fém evőeszközökkel, üvegpohárral, majd leülnek piros műbőrrel párnázott székekre.

-De gyűlölöm ezt a rohadék Pajorcsikot. Nyolcadik után megölöm, de minimum megverem. De ha azt sem, kiszúrom a Kispolszkija kerekeit. Az Icást is utálom, de a Pajorcsik a legszemetebb.

-Rám számíthatsz bármiben! Két ember halálát kívánom egyedül a világon: a Csaucseszkuét meg a Pajorcsikét.

Várakozás közben - ahogy mindennap - ismét a konyhásnéniket csodálják: a daduscipőből kilógnak a repedezett sarkak, az összekuszálódott, lakkozott körmű lábujjak, enyhén szőrös vádli, fehér, ujjatlan munkaruha, kikívánkozó hónaljszőr, lepattogzott körömlakk, dauerolt frizura, élénk smink.

-Roli, figyelj már, a múltkor is láttam, a rohadt konyhásnénik három után ott szlapálták az ötliteres befőttesüvegekből az ivólevet! Nekünk meg ezt a felvizezett szart adják, abból is csak egy kispohárral... a húsokat meg a szatyraikban lopják haza, azért ilyen dagadtak.

-Harmadik cé, még senki nem ül le, csituljatok el. Jó étvágyat kívánok!

-Kőőszőőnjük széépen, vííszóóntkíívánjuk (-kihányjuk - mondják a rosszcsontok)

-Mindenki EMELI a székét, nem húzza, megértettük? Doritky is megértette?

Szerda van. Leginkább zöldséghulladékra emlékeztető színes darabkák úszkálnak a zsíros levesekben néhány betűtészta-darabbal, a tejszínes tökfőzeléken a szafton kívül néhány inas-mócsingos húscafat is fellelhető. A fehér, letöredezett fülű műanyag tányérokban még visszataszítóbbnak tűnik az aznapi fogás.

-Ezt a moslékot figyeld, legszívesebben megetetném velük meg az Icással is. Fogadjunk, hogy a konyhásnéni körömlakkja is itt úszik valahol. A poharam alján meg még ott bűzlik a mosogatólé.

-Bárcsak mi is olyan rohadt gazdagok lennénk, mint a Szakátsék! Ott lobogtatja folyton az ezreseit meg a büfében kajálja a melegszendvicset, és soha nem ad belőle. Hát igen, kertes házuk van a Hegyen, meg a múltkor is taxival ment haza a szemétláda.

Zsoltika főzeléket nem kért a konyhásnéniktől, így unott fejjel eszi a pörköltöt szafttal, mellé az asztali műanyag kenyérkosarakban elhelyezett puha fehérkenyér-szeleteket.

 -Csordás!!! Már megint válogatsz, fiam? Mi ez itt a tányérodon, mi?

-Ica néni, nem szeretem a tökfőzeléket.

-(hajráfos stréber különítmény kioktatóan sziszegi) Ica néni, KÉREM, és különben is állj fel!

-Ugyan már, lányok. Csordás, azt tudod te, hogy anyukádnak ezért kellett kérvényt írnia, hogy te féláron kaphasd az ebédedet?

-Igen, Ica néni. Kérem.

-És akkor te nekiállsz válogatni? Most szépen hozunk neked a konyhásnéniktől tökfőzeléket, és addig nem állsz fel innét, amíg azt szépen mind meg nem etted. A szüleiddel pedig beszélünk a fogadóórán. Megáll az ész, más gyerek szülei kifizetik a teljes ebédpénzt, ők is szívesen fizetnének kevesebbet, te meg nem becsülöd meg azt, amit kapsz.

Zsoltika mindenkit meg szeretne ölni. Legelőször a neonzöld karkötős, hajráfos stréber kislányokat, és csak utána Ica nénit.

Gondolatban már a délutáni napközis uzsonnát várja.

Folytatjuk...

140 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szigi. · http://depechemode.blog.hu 2009.10.19. 16:46:12

Gyönyörű lett. Látom, a tanárok "ás" toldalékkal ellátása (Icás, Krisztás, stb.) máshol is ment, nemcsak nálunk :)

Hátrakötöm a sarkad: ezt én is csak később értettem meg :D azt takarja szerintem, hogy a lábfejedet (sarkadat) hátrakötik a seggedhez :)

ripsie 2009.10.19. 16:53:36

A mai napig imádom a meggyszószt. Nálunk valami reszelt hússal adták, utólag világos, hogy minimális húsmennyiséget kaptunk így. Ivólé tényleg leves helyett volt, de csak ritkán, így mindig örültünk neki. Mi a saját és a tanító néni mákos tésztája láttán voltunk mélységesen felháborodva. Kb. több mák maradt a fogunk között, mint amennyit lenyeltünk. Pénteken soha nem volt hús a főételben, a levesre nem emlékszem. Piskóta csokiöntettel? Soha. Egyébként én jó gyerek voltam, a tojáslevest leszámítva mindent megettem. Az viszont apukám szerint is gusztustalanul néz ki. :)

afromagyar · http://afromagyar.blog.hu/ 2009.10.19. 17:01:56

Ugy latom, kimaradt a tejbegriz kakaoszorassal vagy szorppel, pedig az nagyon jo kaja volt!

booo 2009.10.19. 17:03:33

"Két ember halálát kívánom egyedül a világon: a Csaucseszkuét meg a Pajorcsikét." :))
OFF Erről dédnagymamám jut eszembe, aki megkérdezte egyszer (még '89 előtt): "Oszt mondjad jányom, hogy hijják a ti vezetőtöket" "Csauseszku" mondtam a választ. Mire ő: "Híííí be csúnya neve van, há' mér nem magyarositja?"

afromagyar · http://afromagyar.blog.hu/ 2009.10.19. 17:07:16

@misbelief: es tojaskremes kenyer

Ugy tunik, ram is ramtort a nosztalgiazhatnek, mert mult heten tojaskremet is, tejbegrizt is csinaltam.

surranómacska 2009.10.19. 17:08:20

Micsoda élmények! Elképesztő "nosztalgikus" hangulatom lett.
Azok a gusztustalan kaják, és ahogy erőltették őket! Mindig is válogatós voltam (azt hittem legalábbis, később kiderült, hogy _tényleg_ szarul főznek, mert furcsamód ovi-suli után kinőttem).
Egyszer odajött hozzám az igazgatónő általánosban, aki 8 méterről bűzlött a parfümtől mindig és úgy volt kisminkelve 50 évesen, mintha 20-nak érezné magát. Mindenki valami félelemmel vegyes tisztelettel fordult felé, persze a vénlány ezt nagyonis élvezte. Persze valami kaját épp akkor sem ettem meg és megkérdezte miért. Mondom mert nem szeretem. Erre ő: "nem szeretni kell, hanem megenni". No comment, szerintem még ma sem tudnék ilyen frappáns válaszra visszaszólni :DDD Anyámék is csak pislogtak otthon, mikor elmeséltem.
Egyszer az aluminiumkalanakat elhajlíthattuk és sírva röhögtünk a dolgon, egyik hülye osztálytársam meg poénból úgy vitte vissza a konyhásnéninek. Persze olyan balhé lett belőle, mintha legalábbis embert öltünk volna, behívatták a szüleinket meg minden. Kérdezték, hogy otthon is ezt csinálom-e, mondta anyám, hogy nem, otthon valahogy nem lehet a kanalakat elhajlítani. Olaj volt a tűzre persze. :)))
Azt akarták, hogy bevigyünk helyettük 3 (!) másik kanalat, Aztán anyám beküldött nekik (mai napig nemtudom honnan volt) egy kurvanagy zacskónyi ugyanolyan aluminiumkanalat. Nem értem, hogy miért
sértődtek meg utána...

surranómacska 2009.10.19. 17:11:37

A káposztástésztát cukorral adták, a tanárok persze kaptak borsot. Gondoltam én is kérek rá, mert a cukrostól mindig is undorodtam. Erre a paraszt konyhásnő _direkt_ rábaszta a cukrot. Legalább ne rakott volna rá semmit!

Persze a tejbegrízen a három szem kakaó, az is ütött. Utána mindig kértem anyámtól délután, hogy csináljon otthon, és teleszórta tetejét, ki sem látszott a gríz :))

És a bunkó tanárok perszehogy mindig jobb/több kaját kaptak!!

2009.10.19. 17:13:16

Én nem voltam menzás, se napközis, anyukám főzött, de a gyerekeim végig járták a gyermekélelmezés bugyrait, a bölcsitől a menzáig.

A férjemben még mindig mélyen él a 8 év a szegedi egyetemi menzán, alutálcás önkínzóba ma sem megy be önként. (Az idősebbeknek mondom, a menza sztrájk és a csattanó maszlagról híresült el)

A 3 gyerek összes iskolájából a szekszárdi Rózsa kollégium nyert toronymagasan. Igaz ott már érettségi után járt a fiú, jó kaja volt, és a csajok folyton fogyóztak, a potya kajajegyek tömkelege hullott alá.

Mindig tudtam hol milyen a kaja, ha nagy hűtőcsapkodás volt, vagy sokat kellett csomagolni intő jel volt, szekszárdra már volt ugy hogy csak pálinkát csomagoltam.

surranómacska 2009.10.19. 17:14:17

Meg, hogy ne beszélgessünk kaja közben. Ki szigorúbban, ki enyhébben büntetett érte, de a mai napig nem értem, hogy emiatt hogy voltak képesek úgy üvölteni a tanítók. Az még oké, hogy órán ne, de kaja közben??!

raoul_duke 2009.10.19. 17:15:52

@afromagyar: ráadásul a tejbegríz és a tejberizs is igazi kasztosító étel. Vannak ugye az idióta összekeverősök, akik fost esznek, a normálisak meg keverés nélkül eszik.

ellenszenvesfigura 2009.10.19. 17:42:06

ezek mind egész jó kaják (kivéve a tökfőzeléket, broáf), abba most ne menjünk bele, hogy a milánói makaróni pl. darált húsos-paprikás-zsíros tészta volt. jó volt az.

viszont örök kérdések:
1. mi a nyavalyáért nem lehet beszélgetni sorbanállás és evés közben?
2. miért kell automatikusan cukrot rakni a túrós tésztára? úgy undorító. ugyanez vonatkozik az agyoncukrozott sóskára, amiről az ország 60%-a ezért hiszi azt, hogy rossz kaja.
3. a konyhásnénik miért mindig nagyhangúak és kövérek?

és most, aki a savanyúságáról mindig leöntötte a levet rá a többire, szépen üsse meg magát, mert megérdemli.

surranómacska 2009.10.19. 17:54:09

A tanárok / tanítók nagy többsége egy orbitális seggfej, utálják a gyerekeket, Istent játszanak és sokszor az megy ilyen munkát végezni, aki másra már nem jó.

El Topo (Sgt. Elias) 2009.10.19. 18:03:45

Én megőrülök a gyerekeim menza kajájától!
Főztem nekik itthon tojáslevest. Az nem volt nekik jó, mert "piros"volt (raktam bele egy kis pirospaprikát). Csináltam piskótát csokiöntettel, az nem volt jó, mert az öntetben túl sok volt a csokoládé.
A kelkáposztafőzelék sm tetszett neki, mert nem olyan volt, ahogy megszokták, nagy, haragoszöld levelekkel!

fekete mancs 2009.10.19. 18:20:09

a grízes tészta. örök nyomot hagyott bennem. sugárban hánytam ki az aranyló avarra egy pirosra festett támlájú padba kapaszkodva egy szép őszi délután, pont 1989-ben ... :)

dzsíni 2009.10.19. 18:29:39

A meggyszósz dara (vagy mi) annyira jó, én a húst is elcseréltem érte!

12 év menza, ebből az első 8 védetten telt, mert a sima menzásokat nem, csak a napköziseket basztatták a tanárok. Mi kenyérgalacsinokkal dobálóztunk. Vizet az hoz, aki utolsónak ül le és MINDIG friss vizet kell hozni, mert a kisegítősök beleköpnek.

Aztán 4 év gimis kollégium (napi 3x menzakaja), ahol minden pénteken csótányirtás volt és ezek ilyen mutánsok lehettek, mert fényben is igen sokszor találkoztunk velük. Az összes konyhásnő paraszt volt, kivéve egyet, akit a többi utált, viszont minden lánynak megdicsérte a ruháját és korlátlan mennyiségű repetát adott, ha más nem látta. Ez lehetett az ő bosszúja.

A háromszög alakú tálca szerintem szigorúan alumínium, a műanyag pedig kizárólag lila és téglalap alakú. Piros pöttyös pohár rulez!

Krisztinca · http://krisztinca.blog.hu/ 2009.10.19. 18:30:52

@El Topo (Sgt. Elias): ez csak azt jelzi, hogy nagy túlélők a gyerekeid. A gasztronómia élvezete is eljön majd, később. Az én anyám meg sem próbálkozott ilyesmivel, én imádtam a grízes tésztát, a kelkáp főzeléket krumplivan, a paradicsomos káposztát, a húsgombócot par.szósszal, stb. Még a főtt marhát is meggyszósszal és főtt krumplival. Ja, és 12 év menza után a káposztás tésztát és a túrósat is cukorral eszem. Mert a menzakaja legyen menzaminőségű, ha igényes kaját akarok enni, akkor azok ne ezek közül kerüljenek ki.

IndaMuncher 2009.10.19. 18:46:06

Erről jut eszembe, ha valaki még át akarja érezni ezt a szocreál életérzést, jöjjön Fehérvárra a Videoton étkezdébe...
Magnifico.

Klárensz 2009.10.19. 18:51:46

Nekem ált. suliban a menzásnénik még jóarcok voltak, barátságosak, lehetett repetázni, egyedi kéreéseket is teljesítették grimasz és beszólás nélkül.

Gimiben meg akkora taplók voltak, hogy pl. bucinudliból 8 db-ot adtak egy embernek, megszámolták, ha több volt, akkor kivették. Repetázni nem lehetett. Aki többet szeretett volna, annak csak annyit mondtak, hogy "ennyi jár egy embernek". A legnagyobb geciségük az volt, amikor az egyik osztálytársam leadta hó elején az összes kajajegyét, másnap meg nem adott neki kaját ua a néni akinél leadta, mert nem volt nála a jegy. Ebből az ügyből botrány komoly botrány lett, ki is rúgták a vén szipirtyót.

Krisztinca · http://krisztinca.blog.hu/ 2009.10.19. 18:55:24

Egyik kolléganőm szokta mondani, hogy "én nem vagyok válogatós, katona-gyerek vagyok, ott a szlogen: elég meleg, elég sós, kiosztható!" :-)

Ormótlan · http://bogaras.blog.hu 2009.10.19. 18:57:45

Kollégiumi menza: ha a suliban délben gombapaprikás volt, a kollégisták másnap reggel tojásos gombát ettek. Ha túrós tészta volt, másnap vacsorára vargabélest kaptak. Ha tökfőzelék volt főtt tojással (mert azzal volt), másnap reggelire tojáskrémet kaptak. Recycling ment nagyban.... Csoda, hogy nem volt ételmérgezés...

A tésztákat agyoncukrozókat meg vágja ketté a nyári villám, nem tudom, ki és miért találta ki, talán túl nagy cukorrépa-termés volt akkoriban, de egy embert se ismerek, aki a káposztás cvekedlit ne sóval-borssal szeretné.
Grízes tészta elkészítési módja ex osztálytárs szerint (akinek nagy kedvence volt de egy adaggal sosem lakott jól, repeta nem volt):
Konyhás néni leveszi a magas szárú vászoncipőjét, gondosan félreteszi, majd leveszi a zokniját, összehajtogatja. Ekkor az előre megfőzött tésztacsíkokat egyenként áthúzkodja a lábujjai közt, ennek hatására kerül a "gríz" a tésztára, majd mindezt bödönbe rakja, s kínálja az éhes nebulóknak.
Garantáltan kapott 3-4 adagot hallótávolságon belülről a srác! :-)

Klasszikus még a paradicsomleves betűtésztával (az egyetlen ehető menzai kaja volt, jóformán paradicsomlé, alig ízesítve, vagyis nem volt elrontva). Krumplifőzelék, ami inkább valami savanyú szósz volt, alig krumplival, hozzá "stefánia vagdalt", ami darált porcokból és áztatott kenyérből készült, agyonsózott egyben sült fasírt volt. A legdurvább étel a ludaskása néven adott robbantott csirkeaprólék volt rizsbe keverve. Ha akartad volna, akkor se lehetett volna megenni, annyi volt benne a csontszilánk. Frankfurtileves, hidegen, zsírosan, 2 karika virslivel? Máglyarakás? Lekváros piskótatekercs, ami olyan kőkeményre száradt, hogy mi régész-sütinek hívtuk csak?
Nálunk (gimiben) kb. kéthavonta volt egyszer rántott hal (igazi tonhal, nem valami darált mocsok rudacskákká formálva) kukoricás rizzsel meg tartármártással. A csirkánek csak lábai meg szárnyai voltak, se combja, se melle soha. Legalábbis nem a tanulóifjúság számára. Az én időmben még nem volt olyan étel, mint pl. milánói makaróni (azt se tudtuk, mi az).

Gimiben a büfében lehetett kapni sport meg Balaton szeletet, tejet, kakaót (poharast és zacskóst), kiflit, májkrémet, márka üdítőket. A negyedikeseknek pálinkát is adott pult alól a büfés néni, amíg le nem bukott. Utána egy évig nem volt büfé sem...

@Erzsebet: óvodában hasonló "élmények" értek, óvónő ölébe hányás megvolt többször is, de nem tanult belőle. Az biztos, hogy amiket akkor akartak velem megetetni, a mai napig nem vagyok hajlandó a pofám közelébe se engedni! Frissen forralt tej, amire rádermedt a föle, a világ legundorítóbb dolga... :-((

A nagymamám konyhás néni volt, amikor én olyan 5-6 lehettem, őt nagyon szerették, mindig adott repetát és nem csinált gonosz dolgokat a kiskölykökkel. Ők ott főztek az iskolában, ez 71-72 felé volt. Ja, és vékony volt és picike. :-)

Szerintem a gyermekétkeztetés kiváló volt arra, ha a kölyköket le akartuk szoktatni az evésről.

Én gimiben csak két évig fizettem a menzát, utána az árán inkább könyveket vettem, persze otthon nem tudták. Az nem tűnt fel, hogy éhesen megyek haza, mert menza után is így volt. :-)

Klárensz 2009.10.19. 18:59:33

A cukros tészták bája az volt, hogy a cukor megolvadt és összevissza fröcsögött a ruhára, ami ettől egyrészt ragacsos lett, másrészt a darazsak is mindig megtalálták.

Apropó darazsak, micsoda dráma volt mindig amikor beszabadult egy az osztályterembe.

El Topo (Sgt. Elias) 2009.10.19. 19:05:21

Ja, a kápsztás cvekedlit meg borssal ÉS cukorral eszem.:D

HRita · http://gorbe-sminktukor.blog.hu 2009.10.19. 19:05:59

Óriási lett a poszt!
Valaki magyarázza már el az etimológiáját annak, hogy az összes tanárnak/konyhásnéninek miért adtunk következetesen -ás/-és végződést általánosban. Matektanárunk a Mónikás volt, földrajztanárunk meg az Attilás. Akkoriban teljesen természetes volt, ma viszont már nem értem.

Ica nénit meg én is ütném, miután így megalázta szegény Zsoltit. Hát mit tehet arról a gyerek, hogy csóró? Hát b+, _már elnézést_, de ennyire megszégyeníteni, pláne nyilvánosan! És rengeteg ilyen alázós ember van, főleg iskolában. Hívnám hozzájuk a Gyulabát, mintha kéne.

Az István, a király és a Csauseszku hatalmas odamondás :)

jokonicsy 2009.10.19. 19:23:12

Ideje lenne a Jokonicsy gyereket Vonhinten Helgussal osszehozni :-)

El Topo (Sgt. Elias) 2009.10.19. 19:25:04

Volt egy tornatanárnőm, a Fábián. Mi csak páviánnak hívtuk. Na az úgy üvöltött, hogy még felnőttkoromban is összerezzentem, ha az iskola udvarán elkurjantotta magát, pedig jó messze laktam onnét.

Lorinn 2009.10.19. 19:26:34

Eddig csak olvastalak benneteket, de ez a poszt olyan emlékeket juttat eszembe, hogy muszáj írnom nekem is.... odaégett paradicsomos káposzta zsírgombóccal, milánói szigorúan EGY kávéskanál sajttal, májpuffancs a borsófőzelékben, köménymagos kelkáposztafőzelék, resztelt máj főtt krumplival... uzsonnára lekvárosbukta, amiben mindig csak a felénél derült ki h van benne lekvár, szalonnás kenyér, fél kakaóscsiga, a zsíros kenyérből meg mindig volt repeta mert mindig maradt ki.. meg a hagymából is :)))

nyílméregbéka 2009.10.19. 19:58:55

Sikerült kitörölnöm ezeket a horrorisztikus gasztronómiai emlékeket. Mostanáig!
Hideg mákos tészta, konyhásnéni által KÉZZEL összefogdosott csalamádé; ebédek, amelyknek a kenyér (!) az egyetlen élvezetes darabjuk!
Meggyszószos hús - ezt ki találta ki, remélem, élve rohadt meg az illető. Még ennél is durvább a SÓS gyümölcsleves! Jó gazdagon megsózva! Csoda, hogy élünk!!
Paradicsomlevest és paradicsomos káposztát általános óta nem ettem, és halálomig nem is áll szándékomban!
Fujj, de szörnyű emlékek, most el kell mennem valami jót enni ;-D

2009.10.19. 20:14:23

@El Topo (Sgt. Elias): az én gyerekeim a napközis teát sirják vissza

Miss Marple 2009.10.19. 20:24:55

@Frengi: NAPCSITEJAAAAAAA!!!! rulez, rulez!

El Topo (Sgt. Elias) 2009.10.19. 20:25:37

@Frengi:

Nabaz. Pedig az irgalmatlan.
Mondjuk én a nosztalgia jegyében néha csinálok magamnak tepertőkrémet.

El Topo (Sgt. Elias) 2009.10.19. 20:26:52

@nyílméregbéka:

A meggyszószos hús pedig fasza dolog, ha az ember saját magának csinálja.
A paradicsomos káposzta dettó.

2009.10.19. 20:27:19

Az én anyósom konyhás néni volt, a karjuk majd le szakadt úgy mentek haza minden nap.

Amikor a férjem megismertem épp gyúrt, és kötelező volt a napi fehérje adag, amit a koleszből haza lopott liter tejföl, meg 21 pár virsli formájában vett magához.
(és ez csak 1 konyhás néni, beszorozni a létszámmal, és mindjár világos, hogy miért nem jut tejföl a bablevesbe)

Kész kaja nem ment sláger számba, a friss nyers hús, a vaj, a kakaó, sajt kiló számra és minden ami egy konyhán fellelhető, nem jártak boltba az biztos.

medvedr 2009.10.19. 20:34:54

Paradicsomleves betűtészta, trágárságok a tányér szélére kirakva. Túróstészta büdös túróval porcukorral. Talán ezek nem voltak megemlítve. Ami minden képzeletet felülmúl, az a hadsereg kajája, -ha lesz róla poszt érdekes dolgok fognak előjönni.

2009.10.19. 20:38:01

@El Topo (Sgt. Elias): az a baj, hogy a legtöbb kaját rendesen is meg lehet csinálni

ott van benne az anyag, és erre elbasszák, vagy adnának kevesebbet de jót, azt megenné a gyerek.

Igen, de akkor mit vinnének el a disznótartók?

Ugyanis a fent említett anyósséknál a huga járt a konyhára moslékért - nem ingyen, valami jelképes összeget fiezttek érte, de a 2 kannának naponta meg kellett telni, ahhoz elég szarul kellett főzni, hogy megteljen a moslékos dézsa.

Prophet 2009.10.19. 20:39:23

"Két ember halálát kívánom egyedül a világon: a Csaucseszkuét meg a Pajorcsikét."

Csillagok ötös:D A Jokonicsy nevet hogya ejtjük fonetikusan? Holnap megyek felolvasni az öreg Pósalakihoz, aztán a faszom se érti ezt a sok nyustyu vlah nevet!

Nálunk is volt a tanároknak külön sarok, mi állhattunk sorba, végig a falnál, egyesével, libasor, ahogy kell. de legalább játszhattunk a csappal, eltömíthattük zsepivel.. egy idő után feladtam, és otthonról hoztam a kaját (egy utcában lakni a sulival nagy királyság ám). Egy kedves (!!!!) konyhásnő aztán megkérdezte egyszer, hogy ne adjak egy kis... valamit? Azt hitte, nincs pénz. Pedig még rendben is voltak a ruháim, bár pár túrva lett... mondjuk most is, csak most már direkt választok minél igénytelenebbet:D

Orron kifröcskölő kakaó, stb. "Reggeli ital". Volt büfé is, a sarokban. A bejáratnál 3 lépcső, azt át kellett ugrani nekifutásból. Szemben a dróthálós ablak. Rock'n roll. Meg azok a kék, össze vissza hajtogatott vasfogasok, akasztók. A penetráns ételszag, a moslékos vödör...

El Topo (Sgt. Elias) 2009.10.19. 20:53:14

@Frengi:

Anyám meg éppen konyhavezető volt, nagyon nagy gyerekétkeztető helyen.
Évekbe tellt, mire olyan szakácsnőket talált, akiket eléggé meg lehetett fenyegetni ahhoz, hogy ne vigyék haza a virslit a derekukra csavarva. Amikor anyám betiltotta a reszelttészta-leves készítését, úgy néztek rá, mint a juhok.

Krisztinca · http://krisztinca.blog.hu/ 2009.10.19. 20:56:40

@medvedr: Paradicsomleves betűtészta --- > SZAR VOLT A KAJA kirakva...

Motorpenis 2009.10.19. 21:16:38

A betűtésztában soha nem volt "zs" betű!

aerobikzona · http://aerobikzona.hu 2009.10.19. 21:24:26

Óriási!! :)))

És _tényleg_ _mindig_ csütörtökön volt milánói makaróni + ivólé. :)))

raoul_duke 2009.10.19. 21:26:23

@Motorpenis: szerencsére anélkül is ki lehetett rakni, hogy PINA, meg azt is, hogy JEDI meg USA :)

kőleves 2009.10.19. 21:36:19

Nekem azt mondja meg valaki, hogy vajon melyik szocialista nyelvzseni találta ki az "ivólé" elnevezést? (Elvégre a víz is lehetett volna az, hiszen azt is megiszod...) Meg tulajdonképpen mi is volt az? Az ízére annyira már nem emlékszem, csak arra, hogy úgy vártam a menzán mint a megváltót. A milánóival együtt.

El Topo (Sgt. Elias) 2009.10.19. 21:39:57

@raoul_duke:

Azt, hogy USA, azt golyóstollal firkáltuk rá a Diolen Mobi köpenyünk hátára. A köpeny sötétkék volt, a golyóstoll is, csak avatott szem látta.:)

raoul_duke 2009.10.19. 21:53:17

@kőleves: vegyél egy körtés-almás siót, olyan az íze.

@El Topo (Sgt. Elias): :)) köpenyre szerintem nem írtam, de amolyan kezdetleges tagelésként azért 1-2 "durva helyre" (portásfülke, másik teremben a tábla alsó, vízszintes része pl.) odakerült.

aerobikzona · http://aerobikzona.hu 2009.10.19. 21:59:22

@Modor Tibi: az osztálykirándulósnak is várjuk ám a folytatását! :)

El Topo (Sgt. Elias) 2009.10.19. 22:14:20

@raoul_duke:

Kicsivel később már golyóstollal dekoráltuk a szimatszatyrunkat is.

bej Kutyej · http://uzsidoboz.freeblog.hu 2009.10.19. 22:21:23

@kőleves: Habár 89-ben még csak 5 éves voltam, volt, ami még 99-ben is ugyanaz volt menza tekintetében...
Ivólé: szerintem egy klasszikus menzai ital, soha máshol nem hallottam még ezt a szót. Az ivólé számomra egy őszibaracklé-szerű italt takar. Nem volt teljesen őszilé, de színre pont olyan, és ízre is az dominált.
Na és a főzelékre nagy kanállal odatoccsantott szaftos hús.:D
Középiskolai menzán nekünk először háromszögletű fémtálcánk volt, utána fehér műanyag tálca. Mindkettőn eléggé csúszkált minden, mert zsíros-vizes tapintása volt, főleg a műanyagnak. Ezen kívül a műanyag szögletes tálcával nem is fértünk el az asztalon rendesen. Az evőeszközök tapintása is hasonló volt.

El Topo (Sgt. Elias) 2009.10.19. 22:24:10

Az alumónium evőeszköz az ördög találmánya.

raoul_duke 2009.10.19. 22:40:27

Nem zsír az, hanem szaft!

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2009.10.19. 23:03:37

@El Topo (Sgt. Elias): az alumínium evöeszköz, a viaszkosvászon, a beton, a metlaki,a flex stb.

@raoul_duke: de jó is a menzás szaft... Vastag karú gözben kifehéredett malacképü konyhásnök mérik, loccsantják a kékcsíkos peremü tányérra

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2009.10.19. 23:05:29

nem tudom az volt már, hogy a marhaszelet menzán kb szürkés-barna színüre fött felsál, melyet könnyen felismerhetünk a hússzeletet keresztben átszelöö mócsing törésvonal nyomán.

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2009.10.19. 23:08:32

a menzán a tálcákat vékony, filmszerü zsírbevonó réteg óvja a korróziótól, érintése enyhén undort keltö. A szalvéta fel van szeletelve, és nem papírból van, hanem valami meghatározhatatlan zsírpapír szerü szoció anyagból. A zsírt csak szétkeni, vízzel érintkezve azonnal szétmállik

acidszarka · http://kigondoltam.blog.hu 2009.10.20. 01:25:39

Sorban állás!

Mikor kicsik voltunk, a végzősök mindig betolakodtak a sorba, legelőre. Mikor végzősök lettünk, mi is jól betolakodtunk.

acidszarka · http://kigondoltam.blog.hu 2009.10.20. 01:30:16

Ja és az mi, hogy cukros, tejfölös túrós tésztában szalonnadarabok??

TaDaM87 2009.10.20. 03:08:56

- BÁRKI leejtette a gimiben a tányért és összetört, az EGÉSZ ebédlő tapsolt. nagyon hosszan.

- kosaras fiúként kevesebb kaját kaptunk, mint a 75éves, 30kilós némettanár

TaDaM87 2009.10.20. 03:10:39

egyszer a csokinyusziból csináltunk egy jót. betörtük félig a fülét, feltöltöttük ivólével, csalamádéval díszítettük. Koktél á lá Rábit.

Motor Tibi 2009.10.20. 03:12:25

A menza csak arra jó, hogy később elmesélhessük a vele kapcsolatos élményeinket.

Maxim_Isayev 2009.10.20. 07:25:54

@F.house: Vidi? Kalandtúra és időutazás? Minden paníros cuccnak ugyanolyan íze van mert mindet ugyanabban az olajban sütik. Bármit eszel, hasmenésre számíts. Csak nem a hárombetűs IT szolgáltatónál szaggatod az istrángot?

Háromszögletű alutálcával faszán lehetett a kolesz folyosóján frizbizni. Néhány ablakot kitörtünk így. Sárga 3 - 5 decis műanyag pohár? A konyhások csak addig mosták ki ameddig az ujjuk beért, így a reggeli tea alatt lehetett látni az előző napi kakaó maradékát.
A kajajegy kis színes fecni a cég bélyegzőjével és halvány dátumbélyegzővel.. Mindig volt belőle maradék amit otthon anyukám vasalójával újítottam fel, így ha valami jó kaja volt simán lehetett repetázni.

GAbica 2009.10.20. 08:29:41

Ja, és minden menzán van Nusi néni.

parrre 2009.10.20. 09:26:46

1, náluk nem volt Nusi néni, volt viszont Berta néni
2, A menzai sólet egy ISTEN !
3, Nálunk a koleszban lopták a kaját. Le is buktattuk őket, meg is lett az eredménye, átmentek egy másik konyhához, és tovább loptak :S
4, 10-ből 9 reggeli : mócsingos kolbászvég (a közepe hol volt ???) Liga sütőmargarin, kenyér, "teja" de olyan cukros mint a szomszéd Rózsinéni

Királyos poszt!

Mitya Ivanov 2009.10.20. 09:34:10

@Blassius: arcukon hajszálerek, kiegészítők: szemüveg, konty, zsiros hajtincs, kötény, zsíros felkar, lötyögő bőr.

az általad írt zsiros rétegre azt hittem hogy szappan, csak arra volt jó hogy lecsússzon a tányér a tálcáról

misbelief · http://tevhit.blog.hu 2009.10.20. 09:34:11

Elhangzott többször a 3szög alumínium tálca. Ezek általában el vannak már deformálódva az igénybevételtől, nincs rajtuk egyetlen vízszintes négyzetcentiméter sem, így lehetetlen a tányért úgy elhelyezni, hogy az teljes felületén, stabilan felfeküdjön. Ehelyett billeg...

KFV · http://korosfeltunesiviszketegseg.blog.hu/ 2009.10.20. 09:40:23

Hogy a modorossághoz is visszakanyarodjunk:

Ki hallotta már a meglehetősen morbid, néha fájdalmasan igaz _gyeRmekéheztetés_ kifejezést?

arongeri 2009.10.20. 11:21:29

marvlev 2009.10.19. 13:09:10
nagyon tetszik, de harmadikban még nem így játszik az ember, főleg nem ilyeneket mond.

Modor Tibi · modoros.blog.hu 2009.10.19. 13:18:45
@laccc: @marvlev: pedig de, nem szoktam fikciózni :-))

Felmerül a kérdés, meddig tartott neked a harmadik? :)

Penya666 2009.10.20. 12:39:20

iskolai menzarol hozom a kajat. Paradicsomos kaposzta a mai menu meg azonosithatatlan zoldsegleves. Es pont olyan mint regen!

afromagyar · http://afromagyar.blog.hu/ 2009.10.20. 12:47:12

@El Topo (Sgt. Elias): egyetertek, szoktam is csinalni. Emberem eleinte undorkodva nezte (felejuk nincs ilyen), most meg imadja. Hetvegen meg LANGUS-t kellett neki csinalnom. Igy mondja: LANGUS.

sorica123 (törölt) 2009.10.20. 14:19:14

@trolibusz: elvileg túrós, gyakorlatilag trutymós tészta:) a legutolsó tipikus menza helyen, ahol rendszeresen ettem, ez volt az egyik, amit rendszeresen elrontottak. Volt egy tábla teljesen avas szalonnájuk, azt tették mindenbe, amibe kellett... én meg bogarászhattam. Amúgy anyukám eszi cukorral, de nekem valahogy az nem tetszik.
@Maxim_Isayev: most nálunk is hároszögű, de műanyag tálca van. És jó kaja, bár egy ideje már kb mindent megeszem (nyilván, ami ehető és nem szalad el:)).
Régi menzás emlékeim viszont nekem is borzalmasak. Nem tudom, amúgy mennyit ettem volna, de az a sietség, a sok tátott szájjal csámcsogó gyerek eleve megadta a kezdőlöketet ahhoz, hogy ne akarjak enni. Aztán megláttam, hogy a tanárok/óvónénik normálisan elkészített kaját esznek, nálunk is befigyelt a csúszós nyavalyatörés a tálcán... hát kész. És nálam az tette be a kiskaput, hogy ha nem eszel meg ezt vagy azt, akkor Te Válogatós Vagy Kényes vagy, nem ember. Olyan, hogy *egggyereknek* valami nem ízlik, nincs. Komolyan, nem az nem becsüli meg az ételt, aki válogat, hanem aki szemétnek se veszi, beletömi a gyerekbe, meg rosszul csinálja meg eleve.

jo.e 2009.10.20. 14:47:20

Hát ez király volt! Mondjuk ezt a "bunkó tanárok mindig többet kaptak" dolgot annyira nem értem a posztolóktól. Ebből a szarból? Nem mindegy? Nem hiszem, hogy nekik külön üstben (v. miben) hozták a trutymót.
A disznótelepes összeesküvés nekünk is megvolt :)
Muhaha. De vicces volt ez - így utólag...

lr 2009.10.20. 15:15:37

-Olyan ferdén szeletelt krinolin, hogy _egyetlen_ kör alakú keresztmetszete se legyen - mustárral, kenyérrel.
-99% cukortartalmú, áttetsző "lekvárral" megkent kenyerek, melyek ha véletlenül kifújta volna a szünetben a szél a szádat, és beleragadtak, félórás, fájdalmas szájzárat okoztak.
-Menzatea (biztos perverz, de én ezt -a menzamilánóval együtt- szerettem)
-Pénteken fasírt, "a 7közbeni maradékokból van" urban legendet(?) fenntartandó
-Cérnametéltes leveskocskaleves, de méteres tésztákkal ám, hogy esélyed ne legyen kultúráltan elfogyasztani!
-Az alu 3szögtálcán _soha_ nem fért el normálisan a minimum 4 féle bizbasz, a műag utódja még tört is, végül a 4 szögletűek meg már kicsik voltak, de legalább az asztalon sem fértek el.
-Tanároknak mindig mindenből tutibbat nálunk is ment - sztem ez olyan generációs trauma lehet, mint Antall József, és Dagobert bácsi kapcsolata
- Felnőtt koromra tudtam meg, h spenótból létezik _finom_ is (ami nem 90% lisztből van)

Zolomon: ez ütős :) nekem Huszárik Manó Igénytelen önkiszolgáldája ugrott be, de csak a beletoccsantás végett.

Erzsebet 2009.10.20. 15:29:10

Én a rádióban hallottam olyan menzáról, ahol a konyhásnénik szívvel-lélekkel dolgoznak. Ismerik a gyerekeket, tudják kinek mi a kedvence. Helyben van a befőzés és házi süteményeket is sütnek. A szülők is elkérik a recepteket. A miskolci Központi Leánykollégium menzájáról is legenda kering. Unoka húgaim is nagyon szerettek ott enni, főleg a vacsorák voltak kiválóak. Az undormány főzelékeket tésztákat otthon el lehet finoman készíteni. A sárgaborsót is szeretem, de ritkán főzök, mert a fiam nem szereti.

corrado 2009.10.20. 15:34:35

@Ormótlan:
"de egy embert se ismerek, aki a káposztás cvekedlit ne sóval-borssal szeretné"
én mind2vel nagyon szeretem :)

még alsó tagozaton kérdezte meg egyszer a tanárnéni, hogy miért nem eszem meg a tojáslevest. kis gondolkodás után közöltem vele, hogy azért nem mert kihányom. nagy szörnyülködés lett belőle, mondta is, hogy nem kell ám ilyen csúnyát mondani...
mai fejemmel biztos megmondanám neki, hogy ha kevésbé gáz a válaszom, akkor tovább erősködsz baz+, hogy egyem meg...

KFV · http://korosfeltunesiviszketegseg.blog.hu/ 2009.10.20. 16:06:16

@lr: Biszony-bizony, muszáj volt úgy belebaszni azt a natúrszeletet :)

Aki nem ismerné az emlegetett remekművet:

napirajz.hu/archives/2005/07/17/tejfeles/#comments

brodaclop 2009.10.20. 16:24:04

Napköziben zsemle, de olyan, aminek a fele letöredezik, amint megfopgod, hozzá teavaj és hitlerszalonna.

bej Kutyej · http://uzsidoboz.freeblog.hu 2009.10.20. 17:42:18

És a finomfőzelék? Szerintem az is tipikus menzakaja. Sose értettem, mitől "finom", mert csak a neve volt az... vagy mert finomra vágott zöldségekből áll?
A menzateából középsuliban kétféle volt: a sima tea, ami inkább teaillatú forróvízhez hasonlított, a másik meg a gyümölcstea, annak jó íze volt, bár inkább cukros.
A koleszban délután lehetett enni zsíroskenyeret sóval meg hitlerszalonnás kenyeret is. Volt, mikor vacsorára vagy reggelire adtak joghurtot, de kanalat nem, ezért vagy ittuk, vagy kés lapjával ettük. A koleszban még az volt a jó, hogy nagyibb eséllyel kaphattunk repetát a jó kajákból, mint a nem koleszosok, mert minket ismertek a konyhásnénik elég jól.

Maxim_Isayev 2009.10.20. 18:02:42

@Kisandie: Na tényleg a rizskokk az tipikus menzakaja volt az ehetőbb fajtából.
Reggelire vagy vacsorára főtt krinolin, folyósra (!) higított mustárral. Az de gusztustalan volt! Meg tarhonya AKA sörét minden mócsinghoz univerzális köretként. A marhahús valószínűleg kényszervágásból vagy végelgyengülésben elhullott állatból származott, olyan száraz és rágós volt mintha bakancstalpat sütöttek volna.

Maxim_Isayev 2009.10.20. 18:08:35

@bej Kutyej: Hát igen, a finomfőzelék überszar kaja volt. Koleszban a pénteki vacsora azért volt jó, mert hideg kaját (konzerv: májkrém vagy gyíkhús = vagdalthús) adtak. Azt legalább nem tudták elbaszni. Máig őrzök egy májkrémet, itt van az asztalomon enyhén púpos doboz, asszongya: SERTÉSMÁJKRÉM, ára 6,60 Ft lejárati dátum a dobozba ütve: 81 06 Szerintetek?

2009.10.20. 18:31:46

@bej Kutyej: nekem anyukám csomagolt, és nagyon irigyeltem a napközisek hitler szalonnáját, de anyu sosem vett, mert tett el lekvárt :-)

flymazs (törölt) 2009.10.20. 18:41:16

Nálunk az ivólé leves helyett volt. A császármorzsára emlékeztek?

bej Kutyej · http://uzsidoboz.freeblog.hu 2009.10.20. 19:16:23

@flymazs: nálunk az volt a szabály: ha ivólé van, akkor nincs leves, ha leves van, nincs ivólé.

bej Kutyej · http://uzsidoboz.freeblog.hu 2009.10.20. 19:41:13

@flymazs: de jobban elolvasva te is ugyanezt írtad.:D

Herrera kapitány 2009.10.20. 21:58:37

@HRita: Ráadásul ugye kevesebbet is evett, vagyis még csak pofátlan se volt szerencsétlen :D

Mérges gomba 2009.10.20. 22:17:59

huh gyerekek az ezredforduló ebben sme ozott változást ahogy elnézem a kommenteket:) én akkor voltam gimis koliban, egy jó konyhás BÁCSI volt, a józsibácsi, mindenki szerette mert rendes tata volt, a koleszosok hamar le is spanoltak vele és akkor adott nekik tanáradagot:) (mert azok nálunk is többet kaptak), 3szögletű alutálca checked:D alumínium urigellerizálódott evőeszközk checked (nálunk a punk csajok ellopkodták a villákat és karkötőnek meghajlították). mi a leveseket egységesen sportlevesnek hívtuk (mindent bele!). Én egész végig menzás voltam (pedig híresen válogatós vagyok, ezt anyámék is tudták de gondolták hátha) így amikor jött a kaja igen népszerű lettem az éhenkórászok körében:) általában kihoztam a cuccot, ha volt valami ehető (pl menzás krumplipüre, csontleves, túrógombóc -szigorúan 3 apró szem-grizestészta, azt én szerettem) akor azt megettem ha nem akkor nagylelkűen felajánlottam a kolis barátnőmnek aki minden falatért hálás volt:) A menzák máj-mániáját viszont utáltam...finom krumplipüre még emészthető szaft és MÁJ! minthogy nálunk kutya van és akkoriban iylen emberi fogyasztásra nem alaklmas állati főtt belsőségeket kaptak vacsira nekem mindig ez jutott eszembe a májas kajákról...brr...egy jól rajzoló barátnőm meg hamisította a kajajegyeket, kis tapétavágókéssel lekapargatta a dátumot, és mivel nagyon profi volt betűírásból rámásolta tussal az éppen aktuel dátumot:D

nagyaron86 2009.10.21. 10:52:41

RIZSKOCH!!! meg a tarhonyáshús. az a tarhonya nem volt tarhonya, hanem valami ilyen fura izé. fujj.
tyű. engem az oviban egyszer nyakonöntöttek egy kanna vízzel, mert nem ettem meg a kaját...
Középsuliban viszont, annak ellenére, hogy elég szar volt a kaja (pl ott volt ez a zöldségleves szerűség a hullámosra vágott répa testekkel vagy mi, és mindig volt benne valami izé, talán a zöldség rostja, valami vékony szálas dolog, ami állandóan ráragadt az ember állára és elég visszataszítóan nézett ki) , volt választék (melyik szart kéred?), és a konyhásnénik is rendesek voltak. Volt A meg B menü, aztán egy idő után a B menü lett a vega menü. Én akkor sem voltam vega, de aki az volt arra is rájárt a rúd. A vegások általában valami bepanírozott dolgot kaptak rizzsel. Amolyan diétás menü volt ez. Mindig rizs, meg valami rántott marhaság. Egyik alkalommal valami paníros gombócot adtak a rizs mellé, és mikor szétvágta a késsel a vega osztálytársam.... Rizs volt benne!

bej Kutyej · http://uzsidoboz.freeblog.hu 2009.10.21. 11:08:42

Koleszbeli negatív élményem: amikor reggelire nem teát adtak, hanem kakaót vagy vaníliás tejet. Állítólag nem is tej volt, hanem a reggeli italnak nevezett cucc. Asszem akkor utáltam meg a meleg tejtermékeket úgy általában, mivel utána fél napig fájt meg bugyborékolt a gyomrom... A meleg cukros tejnek meg már az említésére is. Amúgy se voltam nagy melegtej-rajongó, mert amikor nem vettem észre, és beleittam, és rátapadt a szájpadlásomra a föle..brrrrr....

Igen, hideg vacsora péntekenként = konzerv, löncshús, néha müzliszelet.

lárvalányhaj 2009.10.21. 11:59:43

Én meg utáltam a menzakaját. Oviban külön lekvárt vittek be a szüleim, és minden étkezés helyett lekváros kenyeret ettem, később meg egyszerűen csak nem fizettek be ebédelni.

balra 2009.10.21. 12:40:30

Esküszöm megvolt ez a duma, ez a kispolszkis, meg a csaucseszkus. Mondjuk kicsit előbb, nem 89-ben.

balra 2009.10.21. 12:45:44

És sosem volt milánói.

kutasbandi 2009.10.23. 12:28:00

Vajas mézes kenyér!

Ha jól emlékszem, akkor össze volt keverve a vaj a mézzel (gondolom könnyebb volt kenni a kenyeret). Ha nem lenne okt.23, és nem dolgoznék reggel 6-tól este 9-ig, akkor rohannék is venni macismézet. Ilyet egyik kajakiszállító sem vállal, igaz? : (((

Maestro 2009.10.24. 15:04:13

nálunk külön korszakok voltak, a 90-es évek közepétől a 2000-es évek közepéig.

kisiskolásként saját ebédlője volt a sulinak, természetesen ótvarszar kajákkal. Hogy ne kelljen megennem a tökfőzeléket (amit egyszer belémtömtek, azóta a szagától rosszul vagyok), kb két kancsó vizet ittam meg.

később ment a versenyzés, ki mennyi vizet bír, illetve egy pohár milyen gyorsan megy le.

énekessuliba jártam, a lányok mentek a kórusukkal valahova, mi meg haltunk meg az éhségtől, már ment az ebédidőnk, a lányok még sehol, gondoltuk lemegyünk kajálni. már épp befejeztük, mikor megjelent a délutános tanár, majd beírta, hogy "Engedély nélkül ebédelt, ezért megintem!". Apám itthon alig bírta aláírni, úgy röhögött.

Aztán a suli költözött, nem volt saját ebédlő, így átjártunk egy közeli koleszba. Hát ott aztán minden volt, mindentbele leves, hajszál, köröm, légy, és egyszer valami olyasmit találtam, ami nagyon hasonlított egy fogra, de nem lehet biztosan kijelenteni, hogy az volt...

Ha szar kaja volt, bosszúból összekevertük mindennel, és úgy vittük vissza - ezt a konyhás személyes sértésnek vette.

Asztalon kint lévő leveses edénybe az összes só és bors, majd jól összekeverni, aztán röhögni az utánunk jövőkön.

Evőeszközhajlítgatás, úgy visszaadás, konyhásnéni kérdezi, ez mi: mondom már így vettem ki....

A vizes galacsinokkal mi a wc-ben emberkedtünk, aztán kitaláltam, hogy ha nekidobok egy kosárlabdát, akkor biztosan rá fog tapadni és lejön, úgyhogy szépen beledolgoztam a falba.

Kicsit hiányzik ez a következmények nélküli állapot...

Pitypalatty úrfi · http://proletarokkozt.blog.hu 2009.10.24. 15:07:54

"A türelmetlenül ácsorgó kisdiákok műszálas-patentos iskolaköpenyeikben álldogálva újra és újra megnézik a heti menüt, hátha történt valami csoda hétfő óta"

Valójában úgy fest, 20 év alatt nem történt semmi csoda.
A mai menzán tök ugyanez a menü.

Maestro 2009.10.24. 15:09:22

ja és egyszer olyan sajtos tésztát adtak, amin spermaszagú tejföl volt. azt hiszem akkor jött el az a pillanat, hogy ebédbefizetéskor nem mentem le perkálni...

taecleau 2009.10.24. 20:03:25

Állunk a sorban, konyhásnyanya egykedvűen adagolja a főzeléket azzal a jófajta nagy kanállal, amivel egy merítéssel egy tányér tele is megy. Épp mi jönnénk, amikor meglát egy bazinagy csótányt mászni maga előtt. Fogja, leveregeti a kanálról a főzeléket, csótánynak odacsap, majd elfolytott káromkodás után adogatja tovább a főzeléket.

Mi, akik láttuk, aznap csak levest kértünk, de 5-6-al mögöttünk már vették el a főzeléket is...

Dariengo · http://dariengo.blog.hu 2009.10.25. 06:27:21

Gyümölcsleves. Valami lila, meleg tele cseresznyemaggal és szilvahéjjal. A csókosoknak jutott ket darab meggy/ tányér.

Ideal Standard 2010.06.15. 15:09:43

hatodiktól nyolcadikig költöttem ezt a verset. Nyolcadik év végére már 40 versszakossá duzzadt, sajnos már nem mindegyikre emlékszem. ja, és köszönet Dudinak és Gezsónak az egy-egy saját versszakukért!

Menzai rímek

A Tokástól félek,
Hogy mikor ad jelet,
Mehetünk enni
Mérgezett levest.

Nincsen itt semmi,
Csak nokedli.
Az is akkora,
Mint a ló fasza.

Pöcegödörvíz,
Százéves kenyér,
Annak megkezdte
Felét az egér.

Meggyszósz is van itt,
Mócsingos hússal.
Azt hittem, meggyel,
Közben csak maggal.

A tálca törött,
Nincs mosogatva.
A tányérokba
Hipó van rakva.

A rántott húshoz
Salátát adnak,
A salátában
Bogarak másznak.

Figyel a tanár,
Közben ordibál.
Persze ő otthon
Rántott húst zabál.

Nem minket illet meg
A rántott sertésszelet,
S’ rakott káposztával
Nézünk farkasszemet.

Háromlábú szék!
A gyerek felborul.
Tanár mérges lesz,
Rögtön kiborul.

Pofonok csattannak
Jobbról és balról,
A tálcák potyognak
Le az asztalról.

Lebbencsleves jött!
Mennyei manna!
A tanár háta mögött
Öntöm az asztalra.

Mérgezett leves,
Egészbe krumpli,
Ez itt a menü.
Meg lehet unni.

Finom a kaja,
Csak nem nekünk,
S’ a konyhás disznaja
Hálás nekünk.

Ha bár ezt sem hiszem,
Mert ez a szar kaja
A disznó tűrését is
Jócskán meghaladja.

De nekik van igazuk,
Mert ez itt a kínálat,
Sok finom kaja, mit
Szem-száj kívánhat.

Aki nem hiszi,
Járjon utána.
Aki megeszi,
Mindet kihányja.

Ha mégse hányja ki,
Az az ő baja.
De örökre megjegyzi
Ez menzakaja!

thevoyager 2012.03.02. 00:18:34

Csodálkozom, hogy az eddigi kommentekben nem került elő - lehet, hogy csak nálunk volt jellemző:
amikor kéthetente pénteken rántott hús volt (milliméteresre lapítva persze), akkor a konyhás néni kézzel baszkodta a tányérba a szeleteket, és minden szelet után lenyalta az ujjait.

hutp 2012.12.08. 14:09:08

A kedvencem a zöldborsó-főzelék volt, abban az undorító, lisztes fehér szarban, és mindig édes volt.

Egyébként van életemnek egy hatalmas rejtélye, amit sosem értettem: a fehér műanyag tálcákban miért vannak fekete pöttyök? Úgy néznek ki, mintha mákszemeket szórtak volna bele, amikor kiöntötték.

sweet_child 2012.12.18. 00:18:54

Ezeket az a menzás emlékeket nem lehet elfelejteni! Azok az ízek, illatok, képek beleégtek az agyamba.
Általánosban szinte végig menzás voltam, gimiben csak másfél évig, mert harmadik elején átmentem egy másik suliba, ahol nem volt kantin..de talán jobban is jártam...
az emlékeimben ott él a lelapított víz ízű krumplipüré, a húsleves amiben lerágott csontdarabkák úszkáltak, porcos húsdarabok.. a cukrozott káposztástésztától én is kurvára ki voltam akadva..meg amikor napköziben behozták az uzsonnát és a paradicsomtól átázott vajaskenyérrel szúrták ki a szemünket.. Meg olyan felvágottat vagy mócsingos szalámit tettek rá, amit még a macskámnak se adnék..a szikkadt brióssal és vajasmézes kenyérrel pedig egyenesen ki lehetett kergetni a világból. Az is kiakasztó volt, amikor elénk öntöttek egy szedőkanál zsíros löttyöt amit zöldséglevesnek neveztek és a főfogás pedig mákostészta volt.. nem csoda, hogy mindenki korgó gyomorral távozott..az íztelen szörpök, műanyag ízű agyoncukrozott por teák, hát nem is tudom, hogy tudtuk ezeket meginni.
A paradicsomos káposztát/tökfőzeléket mind a mai napig meg nem eszem.

Egyszer emlékszem volt kukoricás rizs, rántott hallal (valamiért akkor mindenki többször repetázott)

zsíros hús zaftos milánói..mai szemmel nézve elég érdekes, de akkor előszeretettel ettük..hát ez a kommunista gasztronómia...

és úgy utáltam sorban állni..a nagyok mindig beálltak elénk, aztán pedig volt ez a "ha előre engedsz én is előre engedlek" módszer, hogy még előrébb juthass..

óó ez ám nosztalgia!
süti beállítások módosítása