Miért volt jobb a Kádár-rendszer?

2012/03/13. - írta: Modor Tibi

Kádár-rendszer, a 60-as, 70-es, 80-as évek, az emberarcú szocializmus, a legvidámabb barakk. Elrévedő nosztalgia, düh, gúnyos mosoly, fiatalkorunk, legyintés - kevés ilyen ellentétes megítélésű korszak található a magyar történelemben, ráadásul az emlékek még frissek: a mai harmincasok is különösebb erőlködés nélkül fel tudják idézni ide kapcsolódó emlékeiket.

Talán tabukat döntögetünk mai összeállításunkkal, de mondjuk ki: a Kádár-rendszer Mátyás király uralkodása óta a magyar nép legsikeresebb, legboldogabb, leggazdagabb időszaka volt - nem véletlenül hozza ki szinte minden független felmérés Kádárt legnépszerűbb történelmi személyiségünknek. Ez nem érzelmi kérdés: ezek a puszta tények. Persze, nem mindenkinek alakult úgy akkoriban az élete, ahogy szerette volna, de nem hiszem, hogy mások egyéni szerencsétlensége, rossz sorsa miatt a többségnek utólag rosszul kellene magát éreznie. A magyar lakosság túlnyomó többségének igenis hatványozottan jobb sora volt, mint korábban vagy azóta bármikor.

 

Békés gyarapodás, kiszámíthatóság: az értelmetlen, pusztító, idegen érdekekért vívott és elvesztett háborút gyors talpraállás, majd hosszú, békés évek váltották föl. Az újjáépítés soha nem látott mértékben adott munkát, új otthont a nemzetnek. A Horthy-korszak úrhatnám- és cselédtársadalma után olyanok juthattak összkomfortos lakáshoz és diplomához, akik húsz évvel korábban soha nem álmodhattak volna ilyenről.

Tényleg jó volt magyarnak lenni: bizony, utoljára akkor lehettünk büszkék magyarságunkra. Nyugaton elismeréssel hívtak minket a legvidámabb barakknak, a csehszlovákok csak szimplán irigykedtek, a románoknak nem volt mit enniük, a lengyelek meg akkor még tényleg szerettek minket. Kádár János tényleg megoldotta zseniálisan lavírozó külpolitikájával, hogy a kecske is jóllakjon, és az a bizonyos káposzta is megmaradjon.

Többszázmillióan jártak a világszerte elismert Ikarus-buszokkal, ették a lédús szabolcsi almát - a nyugatnémetek meg a DDR-esek pedig itt, a Balatonnál találkozhattak és költhették pénzüket. Bauxitbányászat, vaskohászat. Akkor még voltak bányáink, volt iparunk, volt mezőgazdaságunk. Persze most sokan jönnek, hogy elvették a földjüket meg a birtokukat - de tegyük szívünkre a kezünket: igazságos az, hogy a társadalom csak egy szűk rétege rendelkezik az erőforrások fölött és ott basáskodik egy hatalmas földdarabon, amit meg se tud művelni, másokkal dolgoztat éhbérért, a hasznot meg szépen zsebre rakja? A választ kinek-kinek a lelkiismeretére bízom, de amúgy nem. Legyen elég annyi: a korszerű termelőszövetkezetekkel, a gépesítéssel sokkalta hatékonyabban lehetett belső ellátásra is termelni - méltán vált KGST-szerte, de Nyugaton is hőn keresetté a magyar áru.

Rubik-kocka, Az idő urai, Panyova, BudaPrint, Egervin, Tisza, Globus, Kanizsai bútor, Kispesti traktor, Váci úti Hajógyár! Milyen hajókat gyártanak manapság? Már a kenut is Kínából hozzák. Csepeli Vasmű, Ganz-Mávag, Alföldi porcelán, Pécsi kesztyű...

Sportélet! A magyar sport a legjobbak között volt az egész világon relatív és abszolút értelemben is. Az olimpiai örökrangsoron elfoglalt helyünk sem a módszerváltás utáni sokszor szűk hét esztendőnek köszönhető... hanem inkább annak, hogy korábbi sikeres sportnemzetek bomlottak fel azóta, így még mindig valahogy meg tudtunk maradni az elitklubban. El tudjátok képzelni, milyen az, amikor a teltházas Népstadionban a magyar válogatott tétmeccsen is győzelmi esélyekkel lép pályára, és egy döntetlen után kifütyüljék? Ugye nem? Ma már egy Luxemburg feletti 1-0-val kiizzadt győzelem után is ódákat zengenek a csapatról. Régebben a kijutás volt a minimális elvárás, nem a harmadik-negyedik hely, meg a tisztes helytállás...

A Videoton meg a Tatabányai Bányász végigverték Európát, a Fradi Juventusban nyerte meg a VVK-t, a Dózsa meg csak kis híján maradt le a KEK-ről az angolok ellen. Az MTK nevének hallatán még a zvezdások lába is megremegett, a Honvédot felemlegetve pedig még a tordinói patkolókovács is kezet csókolt.

Kádár János maga. Ez egy végtelenül szerény, puritán ember volt. Sosem tagadta meg munkásparaszti származását, és élete végéig csak egy kis kertesházban lakott, amikor egyes elvtársak már fényűző, hivalkodó villákat-erődöket építtettek maguknak a hegyen. Kádár János olyan ember volt, hogy te vagy én vagy bárki odament hozzá egy május 1-jei ünnepségen, akkor mindig volt hozzá egy jó szava - soha nem volt fellengzős vagy leereszkedő, nem voltak allűrjei. Egyszerűen emberi volt, és az is tudott maradni - nem részegült meg a hatalomtól.

Egyetlen szenvedélye volt: a vadászat. De úgy érzem, ez a minimum, ami kijár egy tízmilliós, sikeres ország vezetőjének. Tudod, milyen sztorik keringenek arról, hogy hogy tört rendszeresen borsot a ruszkik meg a Csau orra alá? Rengetegféleképpen.

És igen, a szovjet megszállás, ami miatt a mai napig árulónak nevezik. Képzeld csak magad a helyébe! Te mit tettél volna? Nézed, ahogy a börtönökből kiszabadult köztörvényesek fosztogatnak, gyilkolásszák a szerencsétlen kiskatonákat, terrorizálják a lakosságot? Nem volt más választása, rendnek kellett lennie. Akkor lett volna hazaáruló, ha hagyja káoszba süllyedni a népét - így csak a nagyobb bajt előzte meg. Pedig megtehette volna ő is, hogy dobbant, mint azok, akiket ma meg hősként tisztelünk... akik aztán a 80-as, 90-es években bársonyszőnyegen, kackiásan vonultak vissza Magyarországra... de hát a rendszer mégis ezeket tünteti ki, nem azt, aki jóban-rosszban kitart a hazája mellett. Nem baj, én nem vártam soha semmiért hálát, magam miatt tettem. Nem tudtam volna elszámolni a lelkiismeretemmel.

Rend volt! Mindamellett, hogy igenis volt sajtószabadság. Most neked az a sajtószabadság, ha leírom, hogy húzzanak az oroszok a picsába? Mindenki tudott a sorok között olvasni, mert ma szerinted másképp van? Igen, rend is volt. Aki erőszakoskodni vagy bűnözni próbált, azt azonnal elkapták és lecsukták. Ma mi van? Írjunk kérvényt, megvizsgálják, beterjesztik, felterjesztik, elbírálják - és közben kirámolták a lakásodat. Munkanélküliség se volt - gondoskodtak róla, hogy mindenki dolgozhasson. Aki meg nem akart dolgozni, azt vitték KMK-ra, nem volt mese. És bizony ott megvolt a helye a czigánynak is. Nagybátyám mesélte, évente kétszer kimentek a telepre mosdatni. Ott összefogdostak mindenkit, szépen megnyírták mindenkinek a haját, majd slaggal fürdettek. Te, embertelen vagy sem, ezeket muszáj valahogy kordában tartani, különben a fejedre nőnek. Próbálnád megvédeni a kis összekuporgatott vagyonkádat vagy a családodat ezektől, még téged ültetnek le önbíráskodásért, a tárgyaláson meg a képedbe röhögnek.

És akármit mondasz, szabadság is volt. Nyelvet tanulhattál, dolgozhattál, kirándulhattál, zenélhettél. Azt csináltál, oda mentél, amit-ahova csak akartál. Ez, hogy nem utazhattál Nyugatra, ez hülyeség. Én is voltam, a Bandiék is voltak, aztán mi is mehettünk meg a Bandiék is. Ma meg? Ma lehet, hogy könnyebb utazni, de ma már megfizetni nem tudod! Itt van a boltokban a sok nyugati termék, de nincs rá az embernek pénze. A jó magyar terméket kiviszik, a magyar ipart leépítik, behozzák a silány külföldit, a hasznot meg kiviszik az országból.

Támogatták a kultúrát - de nem csak szavakban. Lehetett menni színházba, moziba, a jobbnál jobb könyveket fillérekért vettük - a tévében pedig még igazi, minőségi szórakoztatás ment. Színházbérletünk volt, de az egész családodat elvihetted moziba hétvégenként, a beiskolázás pedig nem került egy teljes vagyonba. A fizikai dolgozók előnyt élveztek a lakáskiutalásnál, a szellemi munkások egy idő után már csak szövetkezetibe mehettek sok pénzért, mert még volt szolidaritás az államban! A 80-as évekre meg jobban éltünk szinte, mint az osztrákok, ott lehetett fusizni meg ügyeskedni, ahol csak akartál. Ha egy tíz évvel később születek...

Ma meg? A gengszterváltás vadkapitalizmust hozott szabadrablással, csináltunk ide egy balkáni Indiát, kínai illegális elosztóközpontot, egy pornófővárost (a magyar pina világmárka), egy összeszerelőországot, szemétlerakóországot, ahol a neohorthysták ellen a nyugati kapitalizmus kebelén felnőtt neokommunisták harcolnak. Valaki csípjen meg, könyörgöm!

264 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pan Modry 2012.03.13. 06:28:40

Hat...

A Kadar rendszerrel annyival volt esetleg jobb hogy akkor huszonix evvel fiatalabbak voltunk, sok rokonunk elt akkor aki mar nem stb...

A rendszervaltasban is csak azt sajnalom hogy nem vegeztek ki vagy legalabb kuldtek huvosre a Kadar rendszer iranyitoit, foleg akik a besugo ugynokrendszert mukodtettek.

2012.03.13. 06:44:25

az volt a jó, hogy fiatalok voltunk, és szartunk az egész rendszerre.Kit érdekelt hogy mit hazundak, a Luxemburgi rádiót (a fiataloknak mondom az RTL-t) hallgattuk.

Styxx 2012.03.13. 06:51:28

Kevés volt a fizikai megsemmisiítés, ebben igaza volt Biszku elvtársnak. Amugy jó poszt.

2012.03.13. 08:22:33

Kiváló:) Azt persze elfelejti mindenki, hogy gazdaságilag életképtelen modellre épült az egész.

@Pan Modry: ami az első bekezdésben írtál amiatt van nekem is nosztalgiám.

Kiddy (dugnám nikki sixx-et!) 2012.03.13. 08:44:37

Hujjuj, főoldalt szimatolok, mi lesz itt órák múlva?!?!?! =D

Akiket én ismerek, azok nem foglalkoztak a politikával, sem az eszmével, egyszerűen csak annyit láttak, hogy volt munkájuk, azt meg is fizették, vettek lakást, jól éltek, odafent meg támogatták a gyerekvállalást. Nekik ennyi elég volt, nem próbáltak soha a függöny mögé nézni.
És persze szomorúan csóválják a fejüket azon, ami ma itt megy.
Ennyit tudok mondani.

Rothstein 2012.03.13. 08:58:24

Remek poszt, az egyszerű ember (99.99%) kb ennyit látott/érzett.
Egy helyen hibádzik csak: Magyarságra büszke nem lehetett senki. Mi voltunk az utolsó csatlós és megérdemeltünk minden területvesztést.
Csak ne vakargassuk meg miből is éltünk ilyen "jól".
Mert az a jó élet sem volt olyan jó. Max a testvéri Szovjetunióhoz meg romániához (szándékos a kisbetű, igen) képest.

Donjon 2012.03.13. 09:07:32

Az én gyerekkorom már az utolsó 10 évre esett. Akkor már nem volt hurráoptimizmius, nap mint nap szembesültünk az inflációval. Pl.: Fagyi 3ft-ról 4-re. :) (Ez kb. 87-88)
De alapvetően jó volt gyereknek lenni akkor, de szerintem a mostaniak is hasonlóan fognak vélekedni a mai korról. A nosztalgia egy érdekes jelenség.

2012.03.13. 09:29:42

Sohasem tagadta meg munkás-parszt származását: hát mitagadás, elég nehéz is lehetett volna palástolni.

Magyarnaba 2012.03.13. 09:31:48

Sokat gondolkodtam rajta, hogy is van ez. A Kádár-kor jelenti a magyaroknak az utolsó aranykort, egy elveszett édenkertet, amire párás szemmel emlékezünk (már aki), mert nyugodt időszak volt annak, aki nem izgágáskodott. Ezek a reminiszcenciák nálunk gőzleeresztő szelepként működnek, pálinkázás közben, a hazai ipar leépítésének kitárgyalása közben nagyon hálás a témát adnak.

De mondjuk a románoknak mi lehet az aranykor? Van-e ilyen egyáltalán? Nekik 90 előtt nagyon kemény diktatúrájuk volt, karaj helyett csau-képpel a hentesnél és nagyon durva besúgórendszerrel. Mindezek ellenére náluk is van ilyen nosztalgiázás? Ha van, aki onnan származik, világosítson már fel!

Nathaniel Arthur Parrott 2012.03.13. 09:37:46

Szinte már fizikálisan fáj, és ezeknek magyarázd el. Lehetetlen feladat, próbáltam. Buszon nyuggernek, mert már az agyamra ment a lökdösődésével, a bunkóságával és a bezzegkádárba olyan jól esett belekötni. Örülök, hogy 2 megálló múlva végállomás volt, különben meglincseltek volna
Igazán kiváló poszt.

Demszky 2012.03.13. 09:47:23

Egy undorító dágvány volt, amiben csak a prolik hemperegtek és nekik sír a szájuk. A Kádár egyik nagy érdeme az volt, hogy elszaporította őket. Kevesebb prosztó = élhetőbb ország.

petrice 2012.03.13. 09:49:41

A mostani rendszer egyetlen, viszont hatalmas előnye a gondolat szabadsága, bár túl nagy árat fizettetnek érte már 22 éve.

Dzsoni Kráncs 2012.03.13. 09:58:40

A legviccesebb,amikor manapság a sajtószabadságért tüntetnek,akkor pedig semmi nem jelenhetett meg kontroll nélkül,még egy amatőr 18 éves költő első verse sem a helyi lapban.
Pár jobbos felvonul katonai ruhában,erre rettegni kell az erőszaktól,akkor szovjet katonák járőröztek az utcán és nem volt ritka látvány a tank sem városunk utcáin (80'-as évek).

petrice 2012.03.13. 10:01:30

@Hadrian77: Ja, csodavilág, évtizedekig eldöcögött valahogy és ahhoz képest kevés nyugati kölcsönt ettünk meg 3,60-as kenyér formájában..

2012.03.13. 10:12:22

@Dzsoni Kráncs: de ami.kor sz.ilvesz.terkor t.űz.iját.ékot csin.áltak az j.ó vol.t, mi?

@petrice: azé.rt az u.tolsó p.ár év.ben ig.en cs.ak el.szalad.tak azok a kö.lcsönök.

petrice 2012.03.13. 10:15:02

KJ ela.dott minket Mosz.kvának, akárhonnan nézzük, szerencsénk csak azzal volt, hogy kim.aradt az akkor megs.zokott szem.ély1 kul.tu$z div.atból.

(most ebben mi nem tetszett a szűrőprogramnak?)

nigara 2012.03.13. 10:22:58

Jó poszt, összességében igaz. Persze bele lehet kötni ebbe-abba, hogy azmégsemúgyvoltjó, stb. Pláne azoktól nem kéne, akik csak hírből/demagógiából ismerik. Mindenesetre ezt emelném ki, mint összegzés:

"A gengszterváltás vadkapitalizmust hozott szabadrablással, csináltunk ide egy balkáni Indiát, kínai illegális elosztóközpontot, egy pornófővárost (a magyar pina világmárka), egy összeszerelőországot, szemétlerakóországot, ahol a neohorthysták ellen a nyugati kapitalizmus kebelén felnőtt neokommunisták harcolnak."

kennyking 2012.03.13. 10:31:04

@Hadrian77: Nem feltétlen volt életképtelen.81-ben 1 milliárdot vettünk fel ( fekete/ Surányi, ohh....), aminek a kamatai tíz év múlva 20 milliárd lett. Tehát nem túlfogyasztás volt.Szerintem más céljai voltak ennek a hitelnek, mert ezek után jöttek a gazdaságban az új törvények ( gmk, később az egyesülési jogok- vagy mik-) léltrejöhettek a magántársaságok és a torán a hab, a spontán privatizáció.A rendszerváltás ( szerintem rendszer korrekció) nem véletlen jött egy magasztos gondolat lecsapódásaként.Egyébként mindenkinek tele volt a töke akkor.És tele van a töke most is.Ha életképtelen rendszerről beszélünk, akkor ez a mostani az.Ez a mostani " liberális demokrácia" az a rendszer, amit csak hitelekből lehet fenntartani, még egy ideig-óráig.
Egyébként szerintem nehéz összehasonlítani a két rendszert, akkor fiatalok voltunk , és ugye az idő mindent megszépít, de ma is ugyanazt a farkat szívjuk.Talán akkor biztonságban éltünk ( anyagilag és köz-ileg is), ezért tűnik ma már úgy, hogy akkor jobb volt az élet.Mondjuk, mához képest, már az sem volt kevés.

Möff CAT a Torcsvúdos gyerek 2012.03.13. 10:47:49

A Kádár-rendszerben az volt a jó, hogy IRL lehetett nyomni a S.T.A.L.K.E.R Online-ot :D:D:D

2012.03.13. 10:52:21

@kennyking: az a gazdaság nem volt túl hatékony, ráadásul az emberek akkoriban kezdték megszokni, hogy alanyi jogon járnak nekik dolgok. Hiába lett volna átmenet, a gazdaságot akkor is ugyan olyan fájdalmas lett volna a nyugati vérkeringésbe bekapcsolni.
Fiatalsággal, idő szépítésével meg a biztonsággal én is egyet értek.

kewcheg 2012.03.13. 10:52:27

Nekem a kádárrendszer azt jelenti, hogy= elvtelen komcsik mindenféle impexekben, meg egyéb jó helyeken a valagukat vakarászva összeloptak egy jó nyugati kocsit, meg egy budai villát, az általuk ellett utódok pedig ma a leggecibb vérszívó kommunista nagytőkések.
Továbbá: lehetett jókat röhögni a csuhásokon, meg gúnyolni a vallást,előírni hogy egy komcsi munkahelyen nem tarthatott a dolgozó templomi esküvőt, ellenben elég alantas módon titokban támogatták a szexuális szabadosságot (lásd akkori magyar filmek, újságok)
Továbbá: aljas geci imperialista nyugat, fel kellett a laktanya mellett elmenő nyugati kocsik rendszámát írni, ugyanakkor a Duna-parti szállodákban, a Balatonon csontig benyaltak az ott dagonyázó nyugatnémet és egyéb kapitalista vendégeknek, a leggázabb komcsik nyaliztak nekik a legjobban, miközben irigyelték a Mercijét meg a viszkijét.És ezek a kommerek a nyugatnémet vendéghez szerettek volna hasonlítani, annak erkölcsi alapjai nélkül (elég megnézni egy Bujtor Csöpi filmet )
Valamint:általánosan züllesztés, mert a dágványban vegetáló proletár a legjobb proletár, mindenki lop a gyárból,mindenki magának kapar otthon, a fusiban és lehetőleg feljelenti a szomszédot, mert annak hifitornya is van
Szocialista nagyüzemek: egy mai munkavállaló el sem tudná képzelni, hogy miért kaptak ott fizetést az emberek, igazgató elvtárs egész nap vedelt meg zabált, valamint ha kellett utazott a szovjet elvtársakhoz, valamint ha fölállt neki, tologatta Micikét, akit kávéfőzésért fizettek...
Úgy összességében, mit adott kádárelvt. ennek az országnak, amit Ausztria, Finnország, Svájc, Svédország nem adott meg sokkal jobban a polgárainak mindenféle sanyargatást és gyötrést is mellőzve?
Szerintem, én azt gondolom hogy minden mai nyomorunkért 90 százalékban ez a rendszer okolható, és főleg a fejekben lévő nyomorért....

Idet 2012.03.13. 10:52:34

@Rothstein: De, csak vakargassuk! Hát mindenki megvakult itt?! Egy mesterségesen fenntartott rendszer szatellitjei voltunk, és amint az anyabolygó feldobta a talpát, mi is repültünk. Ne hogy már Horn Gyula bontsa le a kerítést!
Azokból a kölcsönökből éltünk(fel) a hetvenes évek óta, amit most levernek rajtunk. Fekete elvtárs bepasszírozott minket az IMF-be, mert ő látta, hogy ez az egész Kádár féle szemfényvesztés nem tart ki enélkül. Ő biztosította magát és a családját a Leumi bankban, minket meg most esz a fene az ő nagyszerű üzlete következtében.

2012.03.13. 10:54:15

amikor a gyerekem (80-ban született) elsőaldozós hittara járt, behivatott az iskolaigazgató, hogy hogy képzelem én, ezt be kellett volna jelenteni, hogy hittanra jár a gyerek.
- de kérem szépen, én bejelentettem.
- Hol? Kinek?
- Hát a plébánián a Gyula atynának, hát ahol kellett.
azt hittem ott helyben üti meg a guta, én meg arra gondoltam, hogy csak a folysóig birjam ki röhögés nélkül.
szép volt, lehetett rajtuk röhögni, mindig adtak rá valami okot.

Idet 2012.03.13. 11:04:06

@kewcheg: 110%-ig egyetértek veled!
A fej- és lélekbeli nyomor, igen, szerintem is ez a legnagyobb bűne a Kádár-rendszernek. Puhány, sunyi, rinyáló, jóra rest, irigykedő, alkalmazkodni és önállóan gondolkodni képtelen masszát neveltek az emberekből, akik megelégszenek a jus murmurandival. Túlélési technikává emelték a lélekvesztést.
Fogalmam sincs, hogyan lehet kilábalni ebből.

Idet 2012.03.13. 11:06:24

@kewcheg: És még: kiváló szálláscsinálói voltak a hiénakapitalizmusnak.

Mikrobi 2012.03.13. 11:07:23

Hát ez döbbenet! A többezer felakasztott, többtízezer bebörtönzött, többmillió megfigyelt, megfélemlített ember nem számít?! A felvett 20 milliárd dollár hitel, amiből az ideigtartó jólétet finanszírozta a Kádár, nem számít?!

nigara 2012.03.13. 11:11:20

@kewcheg: Úgy összességében, mit adott kádárelvt. ennek az országnak, amit Ausztria, Finnország, Svájc, Svédország nem adott meg sokkal jobban a polgárainak mindenféle sanyargatást és gyötrést is mellőzve?

Nyilván mindenki jobban szeretett volna Ausztriához, Svájchoz stb. hasonló rendszerben élni. De nem a kádárrendszertől függött, hogy nem arra az oldalra kerültünk. Amiről a dolog szól, az az, hogy abban a rendszerben talán ez volt a legtöbb, amit ki lehetett hozni (sosem tudjuk már meg) - sajnos nem nagyon volt lehetőség beinteni a világrendnek.

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2012.03.13. 11:16:39

@Dzsoni Kráncs: A legviccesebb, hogy Te is, és még sokan mások azt hiszik, hogy 21 éve demokráciában élnek. Holott az egész egy jól megrendezett színjáték, a demokráciát soha nem ismerő népnek. Egy kis szakirodalom:
www.kibulizottorszag.net/tartalom.html

Dzsoni Kráncs 2012.03.13. 11:17:18

@Hadrian77: A szovjetek csináltak tüzijátékot?Erre nem emlékszem,de arra igen,hogy minden gyerek odaszaladt hozzájuk jelvényéért,csak én nem,mert reakciós családból származom.
Amúgy szerencsétlenek 17-19 éves gyerekek voltak.
Még egy jelenet:'91-ben jelentkeztem cserkésznek,Györkös bácsihoz kellett menni,aki civilben autófényező volt,aztán később elítélték közösség elleni izgatásért,vagy ilyesmi,persze nem kellett volna SS-egyenruhában utazni a buszon.
A történelmi kép,amikor először jártam a honi szélsőjobb ismert alakjánál épp egy zaporozsecet próbált eladni két orosz kiskatonának.

lüke 2012.03.13. 11:19:27

@Idet:
szia
isteni volt:)
s a tudás amit felszedtek, az ma is látszik:)

gagauzz kalauzz 2012.03.13. 11:19:53

Nincs értelme a magasztalásnak és a csulázásnak sem. Leéltem jó néhány évet az átkosban. A nosztalgia forrása a biztonság volt. A biztonság értéke igen nagy. Nem igaz az, hogy a zember kultúrgénjeiben csakis az örökös verseny, a túlélésért folytatott harc van beprogramozva. Az a biztonság olyan volt, amilyen. Szovjet ölelésben, a vége felé már hitelekkel megtámogatva, vélemény - szólás - utazási szabadság keményen megkurtítva. Ennek ellenére az a gyanúm, hogy ma sokkal több depressziós és boldogtalan ember él itt, mint annó. És jobban ment a helyesírás is.:))))

hulyeinformatikus 2012.03.13. 11:22:13

"Az újjáépítés soha nem látott mértékben adott munkát, új otthont a nemzetnek"

Mielőtt piedesztálra emeljük a szovjet szocializmust, vessük össze, hogy Európa szerencsésebb fele mit ért el ez idő alatt.

Kérdés, hogy Kádárnak vagy inkább 56-nak köszönhető-e, hogy kelet leggazdagabbjai, legszabadabbjai voltunk.

Légvárak 2012.03.13. 11:23:03

@Frengi: Szép amit leírsz, kár , hogy egy szó sem igaz belőle. A gyerek, ha 80-ban született feltehetően 86-ban ment iskolába. Ekkor nekem már több vállalkozásom volt és oda utaztam ahová akartam. Egyébként jó, hogy beírattad hittanra, mára már szüksége lesz rá... Az amiről te beszélsz legfeljebb a 60-as években fordulhatott elő.

Alpha Wolf 2012.03.13. 11:27:15

Ha akoriban szűlettetek volna akor nem lenne blogolás meg a gép elött rothadás
mentettek volna cépen dógozni ha nem pedig akor közweszéjes munkakerűlőként a bőrtőnbe, ahol agybafübe vernének tittekket.

2012.03.13. 11:28:50

@Dzsoni Kráncs: főleg a mostani Pláza helyén lévő laktanyából lődöztek, mi akkor a belvárosban laktunk, onnan szépen láttuk.
Én is voltam cserkész, aztán a Györkösnél is voltam, valami ismerős mondta, hogy az öregnél lehet jó bakancsokat szerezni:) Egyből be akart szervezni a mozgalom Ifjú sólymok ifjúsági tagozatába:)

kewcheg 2012.03.13. 11:36:15

@nigara: Nem arra az oldalra kerültünk, persze, és kádárelvt.kapva-kapott az alkalmon, hogy ha már egyszer rabság, akkor legalább olyan legyen,mint amilyet ő elképzel, kisszerű,gagyi,megalkuvó,beletörődő.Nem verünk meg,ha jó leszel.Cserébe:sunnyoghatsz a munkahelyen,lophatsz (mai leképeződése: szlovákrendszám,adócsalás) életben maradhatsz,és lesz mit enned,ha jó leszel, több év alatt még egy halom ócskavasnak való trabant vagy skoda is a tied lehet.
Tudod, az egészben a leggenyább dolog az volt, hogy maga kádár meg a reformkommunistái is tudták, hogy szar az egész, hazugság,hiszen ezért volt az, hogy "cinkosan összekacsintottak a néppel a szovjetek átbaxása miatt" tehát tudottan fenntartottak egy romlott társadalmi rendet- nyilván-anyagi érdekekért.Tehát itt jön be a képbe, hogy pénzért cserébe hazugságban lehet-e néhány évtizedig tartani többmillió embert,akiből "lakosságot" nevelünk? Vagy szerinted kádár meg volt győződve arról, hogy ő kommonista, és a rendszer jó és jó irányban halad?
Egyékkén azt a néhány meggyőződéses kommunistát-akiket ismertem- még tiszteltem is valahol.Legalább hittek valamiben.....

HZ · http://nagyvilag.blog.hu 2012.03.13. 11:40:17

@kewcheg: @Frengi: Csatlakoznék, leírták, amit én gondolok erről

Emellett a poszt kiváló, remekül jellemzi a 60 éves korosztály túlnyomó részének világnézetét.

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2012.03.13. 11:43:01

@kewcheg: Kádárnak nem volt magánvagyona, ellentétben Orbánnal! Pedig Orbán egy napot sem dolgozott! A jogi diplomája egy nagy nullát ér.

kennyking 2012.03.13. 11:43:54

@Hadrian77: Valóban nem volt hatékony az akkori gazdasági rendszer ( mert minek, ha a KGST minden szart megvesz, ami még mindig fényévekkel volt jobb minőségű, mint a hazai- értsd: román, mongol, orosz, stb.), de az ész nélküli, átgondolatlan ( vagy nagyon is átgondolt) privatizáció még a kilábalás csírájának az esélyét is elvette.A munkaerő képzettsége nem volt rossz, kissé elavult dolgokat gyártottunk, de azért a nyolcvanas években komoly innováció volt.Jó, ez még nem volt az élvonal, de eladható termékeket gyártottunk.Erre mindig azt mondják, hogy a nyugat-németek, meg az angolok nem vásároltak tőlünk.Miért vásároltak volna? Ellenséges tömb voltunk, az ellenségeinktől nem vásárolunk, csak amit muszáj.Mit nem adnánk ma azért, ha Törökország, Uruguay meg Egyiptom motorvonatokat rendelne tőlünk, meg buszokat.Ma ezeket Kína gyártja.Azt csinálják, amit mi akkor.Nem túl jó, de az Ugandai piac is piac, mi meg egyből a németekkel, franciákkal akarunk versenyezni, akik eu ide vagy oda, igenis protekcionista gazdaságpolitikát folytatnak és leszarják ezt a nagy odatartozás érzését.
Nem állítom, hogy akkor minden szép és jó volt, de azért olyan nagyon szar se.Speciel már nagy lépés lett volna, ha a párttitkárokat kivágják a cégektől és Jugoszláv mintára mindenki mehetett volna dolgozni nyugatra.( Azért az egy nagy szabadság.Ma például ezért foglaljuk imába az eu nevét.)
Szerintem, ha 60-tól- 80-ig akkora lett volna az életszínvonal növekedése, mint a rendszerváltástól máig, kitört volna a második 56.

Dzsoni Kráncs 2012.03.13. 11:46:52

@Hadrian77: Fegyvermániás is volt az öreg,az én cserkészkedésem egy hétvégéből állt,amikor kimentünk a ravazdi erdőbe és mindenféle mosdási és szarási lehetőség nélkül vegetáltunk három napot,egyik este nagy tüzet rakattak velünk,nehogy odajöjjenek a vadak,persze egy róka mégis odacsámborgott,erre kitalálták,hogy veszett,valami riasztópisztollyal lőtték szét a fejét.A harmadik nap már olyan volt,mint Vietnám,az egyik gyerek,12 évesek voltunk kb.,kést fogott a másik nyakához.
Kaja se volt nagyon,és aludni se tudtam a katonai sátorban,és öt kullancs volt bennem mire hazaértem.
Többet nem mentem,de mások mesélték,hogy ők még csajoztak is cserkészeten.@butus, a Magyar Köztársaság állampolgára: Persze,sőt azt is hiszem,hogy a köztársaságot mindenáron meg kell védeni,egyenlő jogokért egyenlő bért,ne diszidáljon senki anyuék budai villájából,soha többé rasszizmust.

isti77 2012.03.13. 11:48:08

Nem félsz, hogy ezért lesittelnek? 2012 van, nem 2009. Ez kimeríti a kommunizmus bűneinek megtagadását. Hogy egyetértek-e a cikkel, azt inkább privátban... nehogy cellatársak legyünk.

2012.03.13. 11:50:30

@Dzsoni Kráncs: pedig aztán Ravazdnál igen fasza kis tábort raktak össze, öcsém később már kulturált körülmények között cserkészkedett. Az atya, akihez jártunk szombaton, találta ki, hogy szervezkedik nekünk ilyet 90-ben.

Légvárak 2012.03.13. 11:51:03

@kewcheg: Nem volt mindenki kommunista, mint ahogy én sem. De a cikk teljesen reális, azokban az időkben nem volt más választása az ország vezetőjének, nevezetesen Kádárnak. Ehhez képest az összes KGST-tagország között magasan jól élt a társadalom. A belvárosban szinte mindent lehetett kapni ami pl. Romániában vagy NDK-ban csak álom lehetett. Persze loptak akkor is, de nem ennyit és nem ilyen pofátlanul. De majd rádöbbensz 1-2 év múlva, ha eddig nem döbbentél rá...

Pan Modry 2012.03.13. 11:52:32

@gagauzz kalauzz:

Marmint kinek volt biztonsag az egesz. Merthogy nekem az a rendszer leginkabb arra hasonlitott, mint amikor hazidisznott artanak es az megkapja a napi moslekot es vigan elvan. Az a rendszer valojaban tokeletes volt a moslekevoknek, ellenben azoknak akik ennel tobbet akartak, peldaul vallalatot csinalni stb... azoknak nagyon szar volt.

En nem banom hogy most verseny van, legalabb van miert felkelni, van miert hajtani. Engem rohadtul nem motival az hogy elvagyok es ezert cserebe megkapom a kozepszeruseget.

Alpha Wolf 2012.03.13. 11:57:49

Hűjék vagytok az őszes bloggeres fasz takarodgyon dógozni!

amzso 2012.03.13. 12:04:02

"a Fradi Juventusban nyerte meg a VVK-t" :DD -- csak hogy a modorosságot is dícsérjem a sok vérkomoly kommentelő között.

Pontos 2012.03.13. 12:07:59

Sok igazság van a leírtakban, s nagyon messze vagyunk attól Ma azoknak áll a világ, akik kilopják/kilopták a szemünket - büntetlenül.

kennyking 2012.03.13. 12:08:03

@Légvárak: NDK-s ismerőseink a nyolcvanas évek végén a mikrosütőre azt hitték tv.Csak lestek, hogy a belvárosban nyugati cuccokat lehet venni ( lemezek, ruhák stb.)Azt mondták, ez már a kapitalizmus.Mondjuk, nem volt rossz az NDK-ban nyaralni.A német bulák imádtak minket:)
87-ben Clevelandból jöttek látogatóba rokonok.A kis rokoncsajt elvittük Helloween koncertre a Kisstadionba, de előtte egész nap vedeltünk.Másnap azt mondta, hogy ilyen nagy szabadság nincs az USÁ-ba, pl. még hosszú évekig nem ihat legálisan alkoholt.Na, ezen a szabadság dolgon jót röhögtünk.

marand22 2012.03.13. 12:09:27

@kewcheg:
Tökéletesen igazad van, szerintem te is láttad a Csinibabát, minden benne van.

defenestratio · http://www.youtube.com/watch?v=SEuBeH4LCyU 2012.03.13. 12:11:48

@kennyking: és ki volt a karmester, vagy inkább kapocs a nyugati tőkés világ, és a honi vadprivatizátorok között 80-as évek végén, 90-es évek elején? Biszku volt veje, akinek még orbán is hajbókol manapság: Patai Mihály, a Bankszövetség mai elnöke...

Idet 2012.03.13. 12:12:25

@butus, a Magyar Köztársaság állampolgára: Drága életem, nem volt szükségük magánvagyonra. Az egész ország a hűbérbirtokuk volt. Vadászni, piálni, orvoshoz menni, kefélni (aki még bírt), zabálni, minden ingyen volt nekik és futva. Sofőrrel vitetni a kis "maradékot" a gyerekeknek vidékre...

Idet 2012.03.13. 12:14:32

@lüke: Szia!
Hát, tudnánk mesélni...

Pontos 2012.03.13. 12:15:37

@Mikrobi: Ezeket a hülyeségeket honnan veszed. Csak a töredéke igaz. Járj utána hiteles forrásokban.
Ami meg a hitelt illeti: Abból legalább mindenkinek jutott. Az azóta felvett hitelekkel mi lett? Ja, éhenhalás, megfagyás, nyomor. Egyeseknek jutott valóban, de a nagy többségnek csak az egyik napról a másikra élés, vagy még az sem.

Idet 2012.03.13. 12:17:00

@Alpha Wolf: A rohattéletbe, apám, én szabaccságon vagyok!

Kelly és a szexi dög 2012.03.13. 12:17:54

Mátrix wazze, abban élünk!

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2012.03.13. 12:20:00

@Idet: ...és? Amit leírsz, annak legalább 90 %-a nem jár Orbánnak is?

2012.03.13. 12:23:27

@butus, a Magyar Köztársaság állampolgára: Ajánlom figyelmedbe Hahner Péter: 100 történelmi tévhit, avagy amit biztosan tudsz a történelemről - és mind rosszul tudod c. könyvét, (vagy talán ennek a második része) annak is "Kádár János szerény ember volt" fejezetét.
S nem mintha Orbánt szeretném védeni, de Kádár sem sokat dolgozott irógép műszerészként. :)

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2012.03.13. 12:24:09

@Idet: mellékesen én sem mai gyerek vagyok. Legalább olyan idős vagyok, mint Te, ha nem öregebb!

Rothstein 2012.03.13. 12:24:39

@Idet:

Persze, vakargassuk. Nálam senki nem utálja jobban a Kádár-rendszert. Nagyobb kárt tett a fejekben a rákosinál. Az rövidebb volt brutális és idióta. A kádár sunyi, cinkos, hosszú és lassan őrölt föl.
Az a legfájóbb, hogy egyrészt senkit nem lőttek agyon a rendszerváltáskor, másrészt hogy ez a réteg újratermelte magát. Az ivadékaik ott ülnek mindenütt vezető pozíciókban.

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2012.03.13. 12:26:54

@Rothstein: @Brother Love: ...nekem sem volt zándékom Kádárt védeni!
Neem kellett újratermelni önmagukat. Hiszen rendszerváltás sem volt!
www.kibulizottorszag.net/tartalom.html

Haloperidol 2012.03.13. 12:28:03

A Kadar korszak jo volt minden olyan embernek, akinek mas vagya nem volt az eletben, mint a panel-Trabant-hetvegi haz haromszog.

Ha valami mast, tobbet akartal csinalni, akkor mar gyanus voltal, neked esetek, es lehuztak teged is a mocsarba. (Hacsak nem voltak nagyon-nagyon magas kapcsolataid a partban)

Akik nosztalgiaznak, azok mind ilyen emberek.

Idet 2012.03.13. 12:28:56

@Pontos: És te honnan veszed, hogy csak a töredéke igaz?
Ami a kölcsönöket illeti, amikből mindenkinek jutott: feléltük az egészet, semmi abból arra nem ment, amire épeszű vezetés költötte volna! Illetve, a vezetésnek nagyon is megvolt a magához való esze: hogy a hatalmukat fenntarthassák, be kellett tömni az emberek száját, ez volt a legvidámabb barakk- maszlag. Pláne '56 után. Az nem bírta őket foglalkoztatni, hogy a jövővel mi lesz. Noha a szocialista nagyszöveg szerint folyvást azt építettük.
Ami mindenkinek kijut azokból a kölcsönökből, az az adósság, amit az unokáink (ha lesznek) is fizetni fognak.

kennyking 2012.03.13. 12:29:03

@defenestratio: Ezt így nem tudtam, de az biztos, hogy a késői kádár-rendszer prominensei még ma is pozícióban vannak.Meggyőződésem, hogy ha nincs rendszerváltás ( ?),ma a pártfőtitkári székért Orbán és Gyurcsány marakodna.Ráadásul a " rendszerváltó" elitet kitenyésztették ( pl. soros-ösztöndíj, stb.) Tudatos, megtervezett dolog volt.Jót derülök, amikor azt hallom, hogy " a nép szabadságösztöne elemi erővel tört a felszínre", ( hogy adjunk a modorosságnak:)
Ezért nevezem a rendszerváltást rendszerkorrekciónak.Egyszerű tulajdonosváltás történt.

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2012.03.13. 12:30:21

@Brother Love: ..én egyébként "E" voltam. Mondd ez Neked valamit?

marand22 2012.03.13. 12:30:25

@Légvárak:
A 70-es években vidéken még így volt, a 80-asokban talán már nem. Apám (körzeti orvosként) azért nem kapta meg a miniszteri dicséretet, mert mi öcsémmel hittanra jártunk (mondta ezt neki 1978-ban szemtől szemben a járási rendőrkapitány).
Viszont arra is emlékszem, amikor a tanácselnök kiparcelláztatta a Duna-holtág melletti mezőgazdasági földterületet, majd átminősítette nyaralóövezetnek és kiosztotta a csókosoknak (értsd párttitkár, országgyűlési képviselő, stb.). Meg arra is emlékszem, amikor a 80-as évek végén először indítottak a helyi választáson több jelöltet, és sikerült a korábbi képviselővel szemben a sofőrjét állítani, aki majdnem megnyerte a választást, mire gyorsan visszaléptették.
Sok-sok bohóckodás volt, de az idő ezeket megszépítetette, a 800000 párttag és családtagjai, a sok megalkuvó ezeket szépen elfelejtette. Attól még egy szemét rendszer volt, ami ezreket megölt, tízezreket börtönbe küldött csak azért, mert másként gondolkodtak. Apám 1961-62-ben még megkapta válaszként, amikor maximális pontszámmal nem vették fel az egyetemre: "az ön és a szülei közömbös politikai magatartása miatt, valamint azért, mert egyházi gimnáziumban érettségizett". Amikor végre felvettek az orvosegyetemre egyházi gimnáziumban érettségizettet (Törő prof., aki egy véres komcsi volt, megszűnt dékán lenni), azokból később szinte mind egyetemi professzor, ill. osztályvezető főorvos lett. Apámat is egy párttitkár csókos gyereke túrta ki a kórházi állásából.

kewcheg 2012.03.13. 12:31:36

Néhány szép történet a -nem is olyan rég- múltból:
'80-asok végén még rúgtak ki állami alkalmazottat azért,mert templomi esküvőre hívta a kollégákat.(a kirúgó még él,és remél:)))))
közeli hozzátartozóm pedagógusként csakazért járhatott büntetlenül templomba, mert olyan nagyszerű(mellesleg kommunista) főnöke volt,aki ebbe "beleegyezett"..
Pártelvtársok sofőre tudna mesélni bebaszott pártkáderek hazafuvarozásáról Tokaj szőlővesszeiről, minek során az elvt.-ok besza.behu. a kocsiba,mialatt a sofőrt kényszerítettek,hogy a Volgát nyélgázon 140-nel hajtsa(ennyit tudott a volga)Ilyen baleseteket eltussolták általában...
Volt olyan elvt. aki baleset után begipszelt lábakkal járt dolgozni, hogy a felettes párt meg ne tudja hogy mi volt....

Idet 2012.03.13. 12:32:23

@butus, a Magyar Köztársaság állampolgára: Nem. Csak annyi, amennyi a világon minden kormányfőnek kijár.
58. Hátte?

Idet 2012.03.13. 12:38:43

@kewcheg: Meg a vadászatok utáni "bulik", másnap a Volga hátulja rogyásig megrakva vadhússal, disznósággal, a helyi TSZ a kölcsöneit ezentúl nem fizette vissza, sőt vissza nem térítendő állami támogatásokat kapott mindenféle címeken. Így volt sok TSZ sikeres, ha valódi feltételekkel dolgoztak volna, beadják a kulcsot.

kewcheg 2012.03.13. 12:39:35

@Idet: emberi erővel sehogy...:(

Az igazi Svarc Enegger · https://www.youtube.com/watch?v=Ik9qunsZZtY&index=21&list=RDJVoyWQSNr8I 2012.03.13. 12:41:35

Beteg ez a cikk, és nagyon gyermeteg. A szerző tudatosan hazudik vagy tényleg ilyen lyukas a memóriája?
Végül is mindegy. Csak az a szomorú, hogy az ilyen barom gondolatmenetek miatt lehetséges, hogy a politikai elit, pártállástól függetlenül, továbbra is hülyének nézzen mindenkit.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2012.03.13. 12:44:46

És a tévé mennyivel jobb volt! Akkoriban még igazi, minőségi tévéműsorok készültek valódi színészekkel, nem ilyen barátokközt meg valóvilág. Még a reklámok is színvonalasak voltak. És a helyes életmódra neveltek.

Jó, hétfőn nem volt adás meg a hírek is kicsit lassan értek ide, de kinek kell az a nagy rohanás? Úgyis jött Chrudinák Alajos és mélységében elemezte a nemzetközi helyzetet a mai felszínes szarság helyett.

Na meg a Kudlik Juli! Nem gondolnád ma már róla, de igazi szexbomba volt a maga idejében. Nem ilyen műanyag, műmelles, műajkas, műsegges, műkörmös izé, hanem igazi, nagybetűs NŐ.

Árkus József és Parabolája meg kenterbe veri a humor nagyágyúit. Igazi, bátor, rendszerkritikus humor volt az övé, igazi, bátor, rendszerkritikus csöcsökkel.

marand22 2012.03.13. 12:46:27

@kewcheg:
1996-ban mesélte kollégám, aki kiskatonaként a HM vadászüdülőjében volt őr a 80-as években, hogy bizonyos emberek érkezése előtt a fegyvereket el kellett dugni. Ilyen volt pl. a Hofi, aki ha beivott, AMD-vel lőtt mindenre, ami/aki mozgott.

Idet 2012.03.13. 12:47:36

@Püspök utcai gombaszedő: Mondd, te most oltogatod a kedves blogger közönséget, vagy komolyan beszélsz?! Ebben az esetben részvétem.

kennyking 2012.03.13. 12:49:24

@butus, a Magyar Köztársaság állampolgára: Köszi a linket, nem ismertem.Érdemes elmélyedni benne, megvan az esti program.Köszi!

Idet 2012.03.13. 12:50:08

@Püspök utcai gombaszedő: Mondd, te most oltogatod a kedves blogger közönséget, vagy komolyan gondolod?! Az utóbbi esetben részvétem.

Idet 2012.03.13. 12:52:35

@Püspök utcai gombaszedő: Jól van, jól van, még nem ittam 2. kávét:)

kewcheg 2012.03.13. 12:54:23

@butus, a Magyar Köztársaság állampolgára:
most szerintem nem Orbánról van szó, hanem a kádárrendszerről....kádárnak úgy tudom nem volt gyereke, tehát olyan nagyon nem kellett kuporgatnia,továbbá minden költségét állta a MN.Ezen túlmenően,hmmm,hogy finoman fogalmazzak, eléggé egyszerű ember volt,nehezen tudom elképzelni, hogy rajongott volna az élet olyan raffinált örömeiért, mint egy jó kis Lamborghini Countach,vagy egy szép yacht.Nehéz lehetett neki ajándékot venni.
Mindamellett tudatában volt annak, amit tett, mintahogy az utolsó nyilvános szereplésén ez látszik is,tehát mondjam azt, hogy ő maga rombolta le az illúziót, amiben még most is többszázezer mama meg papa hisz....

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2012.03.13. 12:56:46

@kewcheg: ...tudom, hogy nem Orbánról van szó, csak éppen, szerintem egy kutya. Mivel nem volt rendszerváltás, csak a szereposztás változott, és igazodott a XXI.-ik századhoz.

bircaman maxval · http://hurramilliomosleszek.co.nr 2012.03.13. 13:00:11

Hogyan lettem becstelen ember?

A kommunizmus fő baja nem a gazdasági abszurditása és kegyetlen politikai praktikái. A gazdasági abszurditás is önmagában elég baj, a kegyetlen politikai módszerekről nem is beszélve. Azonban van egy még nagyobb gond: a rendszer erkölcsi tarthatatlansága.

Bár én pont abban az évben - 1967-ben - születtem, amikor a magyarországi kommunizmus elhatározta, hogy gazdasági reformokat fog bevezetni, azaz nem éltem át a magyarországi kommunizmus Rákosi-féle kezdeti romboló szakaszát, sem a kádárizmus kőkemény időszakát, 22 évet éltem át kommunista viszonyok között, de ez pont elegendő ahhoz, hogy a rendszer alapjaiban kihasson rám. A 22 évből az első hat évemet nem számolva (hiszen akkor még nem éreztem semmit a politikából), azt lehet mondani, hogy tudatosan 16 évig szenvedtem a kommunizmus csizmája alatt elnyomva.

Szerencse, hogy a 16 évből kilencet másik kommunista országokban töltöttem, 3 évet Bulgáriában és 6 évet Kubában, így lehetőségem volt megismerni a kommunizmus két másik változatát is: mindkettő keményebb rendszer volt a kádárista változathoz képest.

Az ember gyerekkorában ösztönösen hajlamosabb a jóra, mint felnőttkorában. Egy gyereknek az igazságérzete erősebb, még nem akar az "egyszerűség kedvéért" hazudni, sőt a kényszerű hazugságokat sem szokta még meg. Azt megértettem már akkor, hogy nem mondhatjuk meg véleményünket egyes dolgokról, melyek valakihez kapcsolódnak, mert azt a valakit ezzel esetlegesen feleslegesen megsértjük, hiszen lehet, hogy az a valaki másképp gondolja ugyanazt a személyes kérdést. Nem mondjuk senkinek, hogy pl. nevetségesen van felöltözve, mert neki lehet, hogy pont az tetszik, ami nekünk nevetséges. Az evő ember ételére nem mondjuk, hogy rossz, mert nekünk bármennyire is nem tetszik az az étel, neki attól még lehet akár a kedvence is. Ezt megértettem, de képtelen voltam megérteni, hogy egy jelenségről nem szabad véleményt mondani, hogy egy dolgot nem lehet többféle módon elemezni.

Különösen a kamaszkor elején jött elő ez a probléma igen éles módon. Akkoriban iskola után szinte minden nap jártam könyvesboltba vagy antikváriumba, volt heti 40 Ft zsebpénzem, s akkoriban ez nagyon sok dologra elég volt, az antikváriumokban voltak 3-5 Ft-os könyvek is, de az újak sem kerültek 10-12 Ft-nál többe. Kedvencem a sci-fi és a politika volt. A politika akkoriban természetesen csak a hivatalos, kommunista propagandát jelentette, s én bizony elolvastam ilyen kiadványokat, elsősorban az ismeretterjesztő kategóriát, hiszen a komolyabbakat nem értettem. S látványosan nem értettem egyet velük.

Mind a mai napig emlékszem Ipper Pál (akkoriban neves tévés újságíró) fiataloknak szóló propagandakönyvére, melyben vehemensen védte a "szocialista" rendszert a kapitalizmussal szemben. A stílus könnyed volt, amolyan kitalált (vagy valós, ezt nem tudom) beszélgetések formájában, melyben 14-18 éves fiatalok osztották meg kérdéseiket elsősorban közéleti kérdésekben, majd azokat a "bölcs" újságíró megválaszolta. Pl. az egyik fiatal megemlítette, hogy tavaly Olaszországban volt 1 hónapig, rokonánál, s megfigyelte, hogy ott a tévéműsorok milyen változatosak, érdekesek, sok film, sok zene, vetélkedők, szemben az unalmas magyar tévéműsorral, s nem érti, hogy miért nem csinálnak a magyar tévések is hasonló, érdekes műsort. A válasz az volt, hogy Olaszországban kapitalizmus van, a munkásokat kizsákmányolja a tőke, s a tőke kezében lévő médiák feladata, hogy a munkások figyelmét elvonja az osztályharcról és a szocializmus felé való törekvésről, ezért a műsor nagyon érdekes, hogy a munkás egész este a tévé előtt szórakozzon, viszont nálunk a szocialista Magyarországon a dolgozó nép kezében a hatalom, többek között a televízió is a népé, így a feladat nem a munkások figyelmének elvonása az osztályharcról (hiszen a nép már győzött, nincs szükség osztályharcra), hanem a munkásság és a társadalom többi részének művelése, ezért vannak látszólag unalmas műsorok, melyek azonban művelik a népet. Nagyot nevettem a demagógián, de a legmegdöbbentőbb az volt, hogy a könyvbeli fiatalok - pedig nálam idősebbek voltak - simán lenyelték a hazug érvet. (Ezért is gondoltam, hogy valószínűleg nem is volt beszélgetés, melynek alapján a könyv született, hanem a beszélgetőpartnerek csupán az szerző agyszüleményei, hiszen ilyen könnyen meggyőzni valakit képtelenség.)

Számomra az alap a Szabad Európa Rádió volt akkoriban, egész délután őket hallgattam, sokszor még leckeírás helyett is. Minden szavukban hittem, éreztem, hogy én "oda" tartozom, nem "ide". Megérintett a szabadság szelleme, ami a rádióból sugárzott. Persze, később már tudtam, hogy a SZER-nél is voltak kissé zavaros dolgok, hiszen mint amerikai kormányintézmény, bizonyos témákban nem volt teljesen szabad - de összehasonlítva a kommunista magyar médiákkal a különbség így is ég és föld volt.

Nem akartam hazudni, én el akartam mondani a véleményemet mindenről. De a családban azt tanultam, hogy az embernek csukva kell tartania a száját, mert "baja lesz". "Azt akarod, hogy apádnak baja essék?" - hallottam, én meg ezt nem akartam.

Amikor 1980-ban a "felszabadulás" 35. évfordulóját "ünnepeltük" az iskolában, rajzórán készíteni kellett egy rajzot az alkalomra, s aztán a legjobbakat kiállították az iskolánk egyik falán. Én nagyon találóan fejeztem ki érzelmeimet, nem rajzoltam semmit Magyarországról, nem másoltam semmilyen meglévő képről, hanem egy nagy A3-as rajzlapra rárajzoltam két teljesen egyforma tankot, egyiket a lap baljára, másikat a lap jobboldalára. A két tank között egyetlen különbség volt: a baloldali tankra egy hatalmas horogkeresztet rajzoltam, a jobboldalire egy hatalmas vörös csillagot. A két tank egymásra irányított csővel volt, de mindkettő sértetlen. Alul pedig látható volt Magyarország határvonala a két tank alatt. A rajztanárnő nem értette meg rejtett üzenetemet, s be is került a kiállításra az én képem is. Aztán magán az április 4-i ünnepségen tapasztaltam, hogy az egyébként zárt vitrinben lévő közel 40 kép közül az enyém hiányzik, s az utolsó pillanatban vehették ki, mert látszott a hűlt helye, azaz nem volt már idő a képek átrendezésére. Úgy tűnik, hogy valaki, egy, a rajztanárnál "ideológialag képzett" valaki észlelte, hogy a rajz "furcsa" és kivette, mielőtt még megérkeztek volna a hivatalos vendégek (kerületi pártbizottság, munkásőrök, minisztérium) az iskolai ünnepségre.

De ez egy kellemes emlék a sok kellemetlen között. Én megtanultam, hogy nem szabad az igazat mondani.

Aztán 16-17 éves koromban már benőtt a fejem lágya, s tudtam, hogy a hivatalos butaságok ismételgetése nem hazugság, mert nem a véleményem a fontos, hanem a propaganda visszaadása. De előtte megéltem 5-6 pokoli évet, amikor kényszerből hazudtam, s mélyen szenvedtem a hazugság miatt.

Akkor tanultam meg hazudni, s mindent értelmetlennek gondolni. A kommunizmus tanított meg a gátlástalanságra, az erkölcstelenségre. Sajnos a negatív példa mind a mai napig kihat rám, alapvetően becstelen embernek tartom magamat most is. Bár sikerült sok dolgon felülemelkedni, s a szellemi tér felé orientálódni, valahol legbelül megrontotta értékrendemet a kényszerű hazugság. Mindezért Marxot, Lenint, s elsősorban Kádárt vádolom, ezt az emberromboló szörnyeteget, aki politikai nézetek terjesztése érdekébben nem átallott gyermekek lelkébe gázolni. Ennél nagyobb gazemberség nehezen található...

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2012.03.13. 13:00:33

@Idet: Minden kormányfőnek jár tokaji szőlő és kőbánya is? Munka nélkül? Nem tudtam.

Miklós52 2012.03.13. 13:03:19

@Dzsoni Kráncs: Kérlek írd meg hol van az a város ahol orosz katonák igazoltak magyar embereket, hol jártak az utcákon orosz tankok?

kennyking 2012.03.13. 13:05:03

@butus, a Magyar Köztársaság állampolgára: Sosem gondoltam volna, hogy valaha egyetértünk.

defenestratio · http://www.youtube.com/watch?v=SEuBeH4LCyU 2012.03.13. 13:05:08

@kennyking: egyetértek. ha pedig hithű kommunista volnék, akkor azt is mondhatnám, hogy ezek a csávók árulók, eladták a mozgalmat, elloptak, ellopattak mindent, amit a nép saját magának épített, a köztulajdont a saját hasznukra fordították.

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2012.03.13. 13:09:35

@kennyking: ..látod, látod. Nem is olyan nagy ez a világ. Nem olyan nehéz hasonló gondolkodásúra lelni. Tudod Bereznay végkövetkeztetésével nem értek egyet. Erről már vele is váltottam pár levelet. Ő a vér nélküi megoldás híve. Szerintem nincs ideje ennek az országnak kivárni a vérnélküli megoldást!

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2012.03.13. 13:12:25

@Idet: ...csak, mint Lüke! Látom, hogy ismered.(közös a nevünk)

kennyking 2012.03.13. 13:12:54

@dr. birca max: Nekünk ( büntiből) indulni kellett a Ki tud többet a Szovjetunióról nevű vetélkedőn, a szakközépben.A kezünkbe nyomtak egy Szovjetunió című újságot, hogy abból készítsünk tablót, amely belépő lesz a versenyre.Elég tanácstalanok voltunk, de aztán valamelyikünk kitalálta, hogy az újság közepén van egy nagy fotó ( kétlapos, mint egy poszter), amelyen valamilyen béketáborbeli " Béketüntetés" volt.Ezt kivágtuk, felragasztottuk, és egy hatásvadász látványos feliratot kreáltunk:- A moszkvai dolgozók a trolira várnak ! Páros lábbal vágtak ki minket a versenyről, amit a korabeli vicc szerint a CIA nyert.

Idet 2012.03.13. 13:14:37

@butus, a Magyar Köztársaság állampolgára: Minden tiszteletem mellett, ez zöldség. Már miért ne dolgozott volna meg érte?! Hát, kapálni nyilván nem kapálta be, legalábbis felnőtt korában már nem. A kőbánya az apjáé volt (tilos örökölni?), a szőlő - ami már nincs is meg, tudomásom szerint - a feleségéé. Szerinted Angela Merkel vagyona honnan van? Hát a Nicholas Sarkozyé? Az illusztris angol és amerikai politikusoké? Mind lopta, vagy "szerezte"? Gyurcsány például az anyósáéktól kapta...

kennyking 2012.03.13. 13:23:06

@butus, a Magyar Köztársaság állampolgára: Már megint egyetértek.Szerintem vér nélkül nincs rendszerváltás.Amit Rákosi csinált, vagy előtti Horthy, vagy még előtte Kun Béla, az rendszerváltás volt.Nem azt mondom, hogy ez jó, vagy pozitív, csak azt, hogy rendszert úgy lehet váltani, ha az előző rendszer vezetőit, magas szintű működtetőit, tisztviselőit likvidálod akár átvitt értelemben, akár fizikailag.Az nem rendszerváltás, hogy leülök egy általam ellenörzött és engedélyezett ellenzékkel tárgyalni, hogy átadom a hatalmat, a kasszakulcsot, a kapcsolati tőkét.

felka 2012.03.13. 13:25:30

"A válasz az volt, hogy Olaszországban kapitalizmus van, a munkásokat kizsákmányolja a tőke, s a tőke kezében lévő médiák feladata, hogy a munkások figyelmét elvonja az osztályharcról és a szocializmus felé való törekvésről, ezért a műsor nagyon érdekes, hogy a munkás egész este a tévé előtt szórakozzon.."

egyébként mai szemmel pedig van ebben valami, sok évig éltem Olaszországban, mely ország szépen lassan de biztosan halad a szellemi és anyagi leépülés felé. (tombol a munkanélküliség, és az átlagember igen felszínes az élet minden területén)

a tévéműsorok siralmasak, most már kora délután is csöcsökkel, és 5 éves szintű vetélkedőkkel tűzdelve.
főműsoridőben leginkább csiriviri varieté...
szal attól függ milyen szemszögből nézzük a dolgokat..

ON

kennyking 2012.03.13. 13:26:08

@defenestratio: Ehhez nem kell hithű kommunistának lenni.Azt csak valami lepkekergető idealista hiszi, hogy a rendszerváltás azért volt, mert mi szabadságban akartunk élni.Ez egy vagyon átcsoportosítás volt.Valahol olvastam, hogy a vagyonok negyven-ötvenként tulajdonost cserélnek.Visszanézve a történelmünkön, nálunk ez a ciklus gyorsabban cserélődött.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2012.03.13. 13:27:11

@kennyking: Azért sokat léptünk előre, ma már ilyen béketüntetés elképzelhetetlen lenne.

2012.03.13. 13:27:24

@Miklós52: Győrben tényleg jártak az utcán tankok, mert a városban volt a laktanya, a gyakorlópálya meg a városon kívül, és valahogy oda kellett jutniuk.

eastern sugar 2012.03.13. 13:28:29

én igazán megértem azt, hog az emberek 99 százaléka telibe szarta, hogy nem lehetett rendszerellenes cikkeket írni meg tüntetni, ellenben volt tanácsi lakás meg zsiguli, és kevésbé kellett félni tőle, hogy holnapután utcára teszik őket. ezért szerintem teljesen meg lehet érteni ezt a nosztalgiát. orbán is igazán szeretne itt valami ilyesmit építeni, csak nem szoci, hanem kereszténynemzetihorthysta maszlaggal leöntve, csak nem áll a háta mögött világhatalom, ami pénzelné. ez a közmunkaprogram is ugyanaz az álmunka áltermeléssel, mint a kgst korában az a rengeteg állás. csak most meg már nehezebb kiszúrni az ember szemét a nagyvenhétezerrel. de a személyi kultuszra azért ugyanúgy vevők az emberek, és még mennyivel nagyobb lenne a támogatottsága a pasasnak, ha úgy élnének itt, mint a szociban, csak éppen itt egy kis médiaszabadságnyirbálás, meg ott egy kis megfigyelés. senki le se szarná, úgy nyerne száz százalékkal vlasztást, ahogy kell. most is ha megnézzük, a jónép nagy többsége azért utálja viktort, mert szegények vagyunk, erre retorikát építeni is könnyebb, és közben csak egy maroknyi blogot olvasó stb kisebbség azért, mert az alkotmány meg schmitt pál így meg úgy.
egyébként életem tragédiája, hogy túl későn születtem, mindig is szerettem volna megtapasztalni a nyolcvanas éveket, valamiért tetszik az a balatoninyaralós sstb hangulat, ami árad azokból a filmekből, könyvekből, amik erről szólnak. /bár a fateromnak egyetlen szava volt a hetvenes évekre: lábvíz./ legjobb lett volna a hetvenes évek elején születni, akkor a langyos szocializmust még láttam volna, a rendszerváltáskor lettem volna igazán fiatal, ami szerintem állati nagy buli lehtett, és még most is elég fiatal lennék. de nem jött össze :)
amúgy meg kár a korrupción sírni meg azon, hogy nyugaton mennyivel jobb, tisztább stb, mi lenne velünk mutyi meg ügyeskedés meg fusizás meg munkahelyi toll-lopás, bkv-n bliccelés, kisstílű adócsalás, szlovák rendszám, okosba feljavított villanyóra, vizezett sör, vendégátbaszás, telefonkártya-hekkelés, benzinturizmus, csempészett ukrán cigi, flexszel kerékbilincslevágás, doboz bonbonért előbb sorrakerülés nélkül? ez itteni jelleg, és van bája, lássuk be, mindenki ehhez szokott, de ha más csinálja, vagy ne adja isten, nagyban, akkor meg mindjárt ugatunk. közben mindre elmondjuk, hogy csak azért csináljuk, mert nyúzzák a népet, és nekünk is meg kell élni valahogy, pedig büszkék is lehetünk erre a kisstílű találékonyságra nekünk ez jutott :)

bircaman maxval · http://hurramilliomosleszek.co.nr 2012.03.13. 13:29:18

@kennyking:

Én belvárosi, szinte már-már liberális szellemiségű általános iskolába a 70-es években.

Ilyen versenyeken olyasmiket is megengedtek, amit máshol nem nagyon. Amikor nevet kellett választani a rajnak, az osztályfőnök végigröhögte velünk az idióta javaslatokat. Elhangzott többek között a Rákosi Mátyás Raj, a Horthy Miklós Raj, a Richard Nixon Raj, a Henry Kissinger Raj, valamint a Hitler Adolf Raj javaslat, ez utóbbit egy vicces zs idó osztálytárs agyalta ki.

Legtöbb szavazatot végül a John Koenig Parancsnok Raj elnevezés kapott (aki nem tudná, az akkoriban szupernépszerű sci-fi sorozat főszereplője, lásd Alfa Holdbázis). Aztán szavazás után, osztályfőnök felszólalt: "na jól van, jól szórakoztunk, most pedig akkor beírom, hogy a nevünk Táncsis Mihály Raj lesz, ezt választottuk teljes egyetértésben".

vörös meteor 2012.03.13. 13:30:40

A kötöttfogású kormányzás tekintetében,figyelembe véve az akkori két pólusu világot,talán a maximumot hozta ki a lehetőségekből.Az is hozzá tartozik a lényeghez,hogy Magyarországon kb.1000 ember (de lehet hogy sokat mondtam) dolgozott azon tevőlegesen hogy a rendszer váltás bekövetkezzen.(10.000000-ból),) És tulajdonképpen nem is rajtunk múlt hogy ez bekövetkezett.

Augustin 2012.03.13. 13:31:01

"Fiatalsággal, idő szépítésével meg a biztonsággal én is egyet értek. "

Ja. Bár én a végén születtem, de az előző rendszer mindenképpen jobb volt, mert akkor még élt a nagymamám.:)

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2012.03.13. 13:31:33

@Idet: ..mielőtt félreértenél, nekem az összes megélhetési politikusról ez a véleményem. No, de maradjunk Orbánnál. Elvégezte az egyetemet, és jogászként nem dolgozott. Rögtön politikus lett. A politikusoknak ilyen magas a fizetése? Mire föl? Te is nagyon jól tudod, hogy az elmúlt 21 év politikusai mindent összeharácsoltak, egymásnak privatizáltak. Előttem ez nem munka, hanem a lopás kategóriája.

kennyking 2012.03.13. 13:32:03

@Püspök utcai gombaszedő:
:)
Nem is lenne baj, ha csak ebben hasonlítanánk a kádár-korra.

Mateahos 2012.03.13. 13:32:57

Majd ha generációváltás történik akkor talán kilábalhatunk ebből a primitív nihilista, bunkó, tuskó életszemléletből.Többet ártott a 40 év mint a 150 év török uralom.Ha hülyék okoskodnak abból semmi jó nem fog kisülni.Mindig minden regnáló vezetés lopott és lopni fog, de nem mindegy hogy a haszonból vagy a veszteségből teszi ezt."Zsíros álmos lángos ország"..... via Lovasi

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2012.03.13. 13:33:50

@Idet: Ja, és az apuka bányája. Ahol párttitkár volt, és a pártkapcsolatokat kihasználva megszerezte a bányát. Előttem ez sem tisztességes jövedelem, hanem a más, az állam pénzének az elrablása.

Mateahos 2012.03.13. 13:37:12

@eastern sugar: ott a pont.A francnak nem lehettem 90-ben 30 éves.Még most is másnapos lennék :))

kennyking 2012.03.13. 13:37:28

@vörös meteor: Szerintem is Kádár a maximumot hozta ki a rendszerből, élhettünk volna úgy is , mint a románok , vagy lengyelek.( A német más állatfaj-mármint az NDK-s)Igaz, akkor nem lenne ma annyi elégedetlenkedő, mert az ő szocializmusukhoz képest ez a liberált demokrácia maga a mennyország.

Mikrobi 2012.03.13. 13:38:17

@Pontos: szerintem te olvass történelemkönyveket. Csak 1990 után kiadottat nézz, ami az 1956-os forradalomnak nevezi, nem ellenforradalomnak! Mindjárt megtalálod a 2000 kivégzettet, az Interneten tán név szerint is, meg a többtízezer börtönbe zárt, megnyomorított embert is!
Ami meg a hitelt illeti: ment Angolába, meg a testvéri Szovjetúnióba 3%-os kamatra, barátom!

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2012.03.13. 13:38:39

@kennyking: Tudod Bereznaynak az az álma, hogy a nép majd felébred és kiveti magából az összes mai politikust. Ez szerintem így megmarad az álom szintjén.

kewcheg 2012.03.13. 13:39:32

@butus, a Magyar Köztársaság állampolgára: Senki nem védi itt Orbánt, mindenki a saját lelkét viszi a vásárba...Ha olyat tett, amit állítasz, fizetni fog, ha nem...akkor , mindamellett - bár nekem se tetszik sok dolog (pl. manyup tagokkal való kibaxás) kádárhoz,és elvbarátaihoz képest minden mai politikus oltári segédmunkás(ministránsfiú) elég annyit mondanom, hogy tudtommal senki kezéhez nem tapad vér, senkit nem ért fizikai retorzió ideológiai nézetei miatt.(persze ,biztos van olyan, hogy nem nyer meg egy pályázatot emiatt..) de kérdem én, hol van ez attól, hogy élő,érző emberek azért kerülnek börtönbe, akasztófára, amit gondolnak,és történetesen még igazuk is van....

kennyking 2012.03.13. 13:39:35

@Mateahos: Hrabal mondta, hogy Közép-európa az a hely, ahol nem érdemes kijózanodni.Egyébként kurvajó volt a nyolcvanas években tizenévesnek lenni.Ma se lenne olyan rossz, de ez a hajó már elment, vagy megöregedtem, vagy mi.A nyolcvanas évek Szentendréje a világ legjobb helye volt.

bircaman maxval · http://hurramilliomosleszek.co.nr 2012.03.13. 13:41:44

@Idet:

Gyurcsány anyósa nagyon nem volt milliomos, ez egy mítosz. Apám kolleganője volt, sokáig ugyanaz volt a beosztásuk.

Az anyós édesapja persze a Kádár-elithez tartozott, ez tény. De ne felejtsük el, hogy ez akkoriban nem sok pénzt jelentett, meg nagy vagyont, hanem kiváltságokat: ingyen autó rendelkezésre, szép villa Budán (ami tanácsi lakás státuszban volt, azaz nem volt tulajdonukban), jog a KB pártüdülőjében lenni, jog a Kútvölgyi Kórházban gyógyulni, stb. Konkréten tudom, hogy akkoriban a legfelsőbb szint mennyi fizetést kapott. Nagyjából havi 40 ezer körül, amikor az átlag 5 ezer volt az országban. Az átlag 8-szorosa. Ma ez több.

Gyurcsány már a jelenlegi feleségével való megismerkedés előtt milliomos lett. Hogyan? Kamatoztatni tudta a kapcsolatait.

Kard 2012.03.13. 13:42:58

@kewcheg: +1, teljesen egyetértek.

kennyking 2012.03.13. 13:43:13

@butus, a Magyar Köztársaság állampolgára: Szerintem is.Mindig van utánpótlás, amit kitenyésztenek maguknak.( sogor, koma).Ez olyan, mint a magyar foci.Beszántani az összes pályát, bányába az összes játékossal és majd ötven év múlva az akkori ötévesek közé bedobni egy labdát a libalegelőn. Szóval a rendszer toldozgatásával, foltozgatásával csak konzerváljuk a mai állapotokat.És ez az optimista verzió, mert a háború után McCarthy, az amerikai nagykövet mondta, hogy Magyarországon mindig minden változik, de sosem lesz jobb.

Mateahos 2012.03.13. 13:44:19

Puritánsága Kádárnak maximum a stílus hiánya az ő esetében.Azért dobogókői nyaralók, 500-as Merci, külön vonat "megvót" a fő puritánnak.Western filmek "viszkivel" volt a kedvenc időtöltése.Halála után 18 misit szedtek ki a széfjéből, ami mai árfolyamon laza pár száz milla.

bircaman maxval · http://hurramilliomosleszek.co.nr 2012.03.13. 13:44:54

@vörös meteor:

Ez teljesen így van. A 80-as években Magyarországon a nagy többség nem akart más rendszert. Engem ez akkoriban elborzasztott, én akkor is antikommunista voltam.

eastern sugar 2012.03.13. 13:46:24

@kennyking: ja, valami ilyresmire gondoltam :)

micsoda? 2012.03.13. 13:47:48

"Kádár János tényleg megoldotta zseniálisan lavírozó külpolitikájával, hogy a kecske is jóllakjon, és az a bizonyos káposzta is megmaradjon."
Sajnos, ez az amit nem tud OV. hiába van diplomája, meg tanult Angliában.
Bizony, hogy jobb volt, tudtam tervezni mindenféle hitelt felvenni, volt két hetes beutaló. A tudásnak volt tekintélye akár párttag volt, akár nem. Persze a sufniból előbujt semmirekelők nem igy látják.

Liquid_Night 2012.03.13. 13:49:02

@petrice: A Gondolat Szabadsága semmit se ér, ha bérrabszolga és poprabszolga vagy...

a_fater 2012.03.13. 13:53:19

Nagyon jó poszt!

hány és hány ilyen embert ismerek... ahogyan őket hallgatom, mindig azt érzem, igenis fontos dolog a propganda, és a szovjetek olyan munkát végeztek, hogy annak gyümölsét adott alkalommal utódaik még 100 év múlva is learathatják. Beszarás.

Meg amikor jönnek azzal, hogy Ganz, hát ja, nyilván Ganz Ábrahám is kommunista vlt csak nem tudott róla :)

Kurtztól várom a "réegna Horthy alatt minden jobb volt" posztot :-)

lüke 2012.03.13. 13:56:25

@vörös meteor:
de jó kis csapat volt:)
ott hokizott Egri János:)

Nadiposzi (törölt) 2012.03.13. 13:58:32

@dr. birca max:
Ez jó, nálunk a rendszer bomlásának az indikátora a Luke Skywalker őrs felbukkanása volt, 86-ban. Én egy keményvonalasabb, mondhatni konzervatívabb brand hordozója voltam a Béke raj Mókus Őrsének helyetteseként.

NDT · http://nemdomi.blog.hu 2012.03.13. 13:58:52

@kennyking: Mekkora sztori! :D

Amin még derültem a kommentekben, ahogy valaki a Trabantot ócskavasnak titulálta. Szerintem ez egy erős túlzás...

lüke 2012.03.13. 14:00:17

@micsoda
a legjobb beutaló a CGT üdölöjébe volt, két hétre , repülövel ezer forintért ,St Maxime Cote d azur( St Tropez mellett)
(igaz csak fehérházi kaphatott)
www.youtube.com/watch?v=2z4qH67gs40

kennyking 2012.03.13. 14:00:39

@dr. birca max: Én is Bp.-re jártam suliba, nálunk is már lazaság volt ideológiailag.A tanárok politikai vicceket meséltek, röhögtünk a KISZ funkcionáriusokon.( Van az a sorozat a Comedin, a Városfejlesztési osztály.A gyerekeimnek mondom, hogy a KISZ titkárok olyanok voltak, mint a szőke főszereplő csaj.Állandóan lót - fut, szervezkedik, ami azt jelenti, hogy mások dolgozhatnak felesleges dolgokon, amíg ő csak szervez és tündököl a dicséretekben). Volt nálunk a suliban egy divat, miszerint a köpenyünkre kiaggattuk a kiváló dolgozó, meg élmunkás rendeket.Komoly gyűjtéseket végeztünk, mert a végén már úgy néztünk ki, mint egy szovjet marsall.Aztán betiltották egy idő múlva, mert állítólag nem volt vicces.Szerintem az volt.

Dzsoni Kráncs 2012.03.13. 14:01:23

@eastern sugar: A balatoni hangulat tényleg más volt akkor,bár lehet,hogy csak azért,mert gyerek voltam,de pl. a Bujtor filmeket is ősszel kellett forgatni,mert nyáron tele volt minden turistával,a strandon nem tudtad letenni a pokrócot,a kempingek,szállók tele voltak,mindenki kiköltözött a garázsba a kecót meg kiadta.Minden házon ott volt a Zimmer Frei,és nem csak NDK-sok jöttek,rengeteg belga,holland,dán,francia is volt,egyszer láttam egy izlandi rendszámú lakóbuszt is Csopakon.
Még ált.sulis voltam,de pl.a tihanyi révnél is volt diszkó,Füreden még a 90'évek közepén is öt volt,esténként egymillió ember a sétányon,ma aug.20.-án sincsenek annyian.@Hadrian77: Már megvolt a tábor akkor is,én is azt hittem,hogy oda megyünk,de úgy látszik nekünk keményebb élet dukált.@Miklós52: Ez Győrben volt...bár azt nem írtam,hogy igazoltatták az embereket,csak alakzatban járkáltak,meg tankkal.A szovjet laktanyában pedig,gondolom katonai vétségekért,még akkoriban is voltak kivégzések.

Miklós52 2012.03.13. 14:04:42

@Hadrian77: Köszönöm a választ. Sajnos ez mindenütt így volt van ahol harckocsizó laktanya van a városba, ja és megszálló csapatok, szebben mondva baráti csapatok állomásoznak. Németország mind két részén is így volt.

nigara 2012.03.13. 14:05:14

@kewcheg: Nem, egyáltalán nem gondolom, hogy Kádár meggyőződéses kommunista volt. És azt sem gondolom, hogy társadalmilag jó irányba mentek a dolgok.
Én gyerek voltam abban at időben, sok mindent nem láttam a rendszerből meg a társadalmi vonatkozásokból, de gyerekként egész biztos, jobb volt akkor lenni, mint a ma, amikor kivagyiság, erőszakosság, önkéntes gyerekprostitúció és a drogok képzik a gyerekek értékrendjét.

Amiről a poszt szól, konkrétan azok a dolgok, mégiscsak igazak.

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2012.03.13. 14:05:52

@lüke: Szia! No, olyannal sem utaztál nyaralni(CGT). Se Te, sem én.

Pszt! 2012.03.13. 14:05:56

Az a röhejes, hogy a kommentelők 99%-ának FINGJA SINCS, milyen volt a Kádár rendszer, mert nem élt, vagy nagyon kicsi volt akkoriban.

a_fater 2012.03.13. 14:06:04

@dr. birca max: most is lesz rengeteg raj az iskolákban, csak más értelemben :)

átlátó 2012.03.13. 14:08:09

Puritán ember is volt a János, még tévét se nagyon nézett, de sakkozni is szeretett.
A poszt a valóságot írja, amellett, hogy vágytam a megszállók kitakarodására, de az utolsó bekezdésben leírtakat kihagytam volna az életemből...ezek ugyanis most hasonlóak az ÁVH. vastagnyakú izéihez, - csak kicsit másképp nyúznak.

kennyking 2012.03.13. 14:10:53

@a_fater: Mondjuk az tény, hogy kádár-rendszer valamilyen szinten megoldotta a cigánykérdést.A munkájuk akkor sem ért sokat, de legalább volt.

2012.03.13. 14:12:33

@Légvárak: egyáltalán nem szép, inkább nevetséges, de ha neked úgy jobb, akkor most találtam ki.
Megjegyzem az egész iskolából abban csak 2 db gyerek volt első áldozó abban az évben.

csodálkoztam is hogy amikor a kicsik voltak első áldozók a többi gyerek valhogy túlkorosnak tűnt, vagy csak az akceleráció miatt volt, mert az nem lehet hogy ennyi neofita szülő támadt elő hirtelen a semmiből.
Persze tudom én jobb későn mint soha, a tékozló fiú is kedvesebb, de azért mosolyogni lehet rajta, különesen hogy az szülők ugye ott ültek a padsorokban, és nem nagyon tudták, hogy mi a mise rend, mert persze a diákmisére menni a gyerekkel az már azért sok lett volna.

bircaman maxval · http://hurramilliomosleszek.co.nr 2012.03.13. 14:15:15

@a_fater:

A rendszerváltáskor 22-23 éves voltam. Az nagyon kicsinek minősül?

kennyking 2012.03.13. 14:17:33

@dr. birca max: Én 68-as vagyok.90-ben született az első lányom.Ebből is látszik, nem nagyon voltam képben.

a_fater 2012.03.13. 14:18:20

@dr. birca max: nem értem a kérdést, én csak a cigánysággal kapcsolatos problémákra céloztam egy nagyon gyenge és modoros szóviccel.

vörös meteor 2012.03.13. 14:21:24

@dr. birca max:

Igen az ember elgondolkodhat azon mi jobb,politika diktatúrában élni elfogadható egzisztenciális körülmények között,vagy pénzügyi diktatúrában élni teljes bizonytalanságban,illetve kiszolgáltatottságban,ahol már a múlt sem biztos,)
Arról nem beszélve hogy az össz-szenvedés nagyobb lett,ezekben az országokban gondolok itt a prostuticióra,a gyermek prostuticióra a kábitószer függőkre,s magának a bűnőzés elharapódzására,az anyagi kiszolgáltatottságra.( Nyugat nem várt áldása)Morálisan és egszisztenciálisan megtört gerincű emberek milliói próbálnak élhetőbb világot előteremteni a maguk és családjuk számára.Kádár tudta hol a kisember tűrőképességének a határa.A mai politika garnitúra elfelejtette hogy honnan indult el.Bizony ha ilyen körülmények lettek volna a 70-es években,egy második 56-is kitört volna,)Ma az emberek nagy része kénytelen egy vállránditással elfogadni,hogy ez a kapitalizmus.Holott nem ez.És még egy történet 1994-ben beszélgettem egy idős emberrel,56-ban disszidált Argentinában élt.Tulajdonképpen meghalni jött haza kb. 80-éves volt.Azt mondta hogy mi itt most örülünk meg bizakodunk hogy milyen jó világ lesz itt szabadság meg demorácia meg piacgazdaság stb. húsz-huszonöt év múlva,de azt mondta hogy az lesz itt mint a Horthy korszakban egymillió ember nagyon jól él majd
a többi próbál megkapaszkodni a közép és felső közép osztály szintjén, és három millió koldus lesz az országban. Akkor csak mosolygtam rajta. "nem kellett volna"Az öreg látnok volt úgy látszik,meg történelmi tapasztalata illetve a Magyar nép-lélek ismerete is a birtokában volt:

2012.03.13. 14:23:34

@vörös meteor: Argentínában élt, ott ugyan az volt, amit megjósolt.

kennyking 2012.03.13. 14:28:33

@vörös meteor: A múltkor elgondolkodtam azon, hogy ha a nyolcvanas évek közepén egy időgéppel három napra átjöhettem volna 2010-be, akkor néztem volna, mint aborjú az újkapura.Internet, szmítógépek, plázák, " nyugati" autó mindenkinek, csili-vili világ, száz tévécsatorna, stb. Nem mentem volna vissza.Ha egy hónapra jönnék egy átlagfizetéssel, már lehet, hogy elgondolkodnék, de, szerintem maradnék.

kennyking 2012.03.13. 14:30:59

@Hadrian77: Argentínában tíz éve volt az, ami még előttünk van.A jelenlegi rendszer fenntarthatatlan.Előbb-utóbb meg kell nyomni a reset gombot.

vörös meteor 2012.03.13. 14:32:04

@kennyking:

Pedig most legalább száz féle shampon közül lehet válogatni.:)semmi endorfin felhő:)

2012.03.13. 14:32:38

@Pszt!: mert egy történelmi korszakról csak annak lehet fogalma, aki akkor élt.
Végülis kommented tökéletesen illik ide, az egyik legmodorosabb fordulatok egyike a "Fogalmad sincs róla, akkor még nem is éltél..." kezdetű nóta.

2012.03.13. 14:35:30

@kennyking: az argentin társadalom kb olyan mint itt volt a két háború között és ami most is alakul. Sok szegény, vékonyka középréteg és kevés kőgazdag.

fapad 2012.03.13. 14:38:38

@LION_heart: pontosan erről van szó!

lüke 2012.03.13. 14:40:14

@butus, a Magyar Köztársaság állampolgára:
az a szakszervezet
(véletlen késöbb arra jártam,de tényleg odajártak, parti, nagy legalább 300 szobás ház)
nem a TGV:)

kennyking 2012.03.13. 14:43:02

@Hadrian77: Igen, bár ugyanolyan nem lesz a két társadalom, hiába az egyik " legeurópaibb" társadalom az argentin.Mi komcsi diktatúrából lettünk " demokrácia", ők jobbos katonaiból.Argentína nagy ország, mi kicsik, mi eu tagok vagyunk , ők Mersucor ( vagy mi), szóval más, de a pénzügyi összeomlás kiváltója ugyanaz, ugyanazzal a recepttel.

lüke 2012.03.13. 14:44:47

@vörös meteor:
lehet választani:Kuba, Kína, È-Korea
söt szerintem Ukrajna, Oroszország
ott is egyszerre
épitik a szocializmust( meg a kapitalizmust)

kennyking 2012.03.13. 14:45:38

@vörös meteor: :)
És ennyi meztelen nőt sem lehetett látni a tévében, interneten, újságokban.Meg is unta őket a magyar társadalom egy része.:)( És akkor még felvonulások sem voltak a Népköztársaság útján.)

lüke 2012.03.13. 14:47:35

@kennyking:
de tökén és profiton alapulóból
( junta érdektelen a töke szempontjából)

2012.03.13. 14:48:00

@kennyking: a Szuperbolában micsoda csöcsök voltak már akkor is:)

pfekete101 2012.03.13. 14:51:05

Hat ez tenyleg a hircsarda 2. :)

Miklós52 2012.03.13. 14:56:48

@Dzsoni Kráncs: Azt nem tudom, hogy kivégzés volt-e, szerintem nem. Viszont részt vetten mint sorkatona egy közös hadgyakorlaton ahol láthattam, hogy milyen óriási a fegyelem , és testi fenyítés volt azt láthattuk.

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2012.03.13. 14:59:03

@lüke: Tudom. Én is a szaksszervezetre gondoltam és nem a gyorsvasútra. (TGV)

lüke 2012.03.13. 15:03:20

@butus, a Magyar Köztársaság állampolgára:
OK
AZ TUTI HOGY SE TE; SE ÉN NEM KAPTUNK bocs beragadt

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2012.03.13. 15:03:50

@lüke: "az azzal se"-t a fehérházi beutalóra értettem.

Donjon 2012.03.13. 15:06:58

@Légvárak: Én is 80-ban születtem és apámat számon kérte a tanítónéni, hogy miért irat be hittanra (református). Csak annyit mondott apám, hogy szeretné, ha erről az oldalról is megismerjem a világot.
Nem volt semmilyen dorgálás már akkor, csak fejcsóválás.
A tantónéni hithű elvtársnő volt, ahogy tudom. Nagyon szerette a katonatiszti egyenruhát. Többször is házasodott. Szüleimet is tanította még csak más néven. :)

bircaman maxval · http://hurramilliomosleszek.co.nr 2012.03.13. 15:07:14

@vörös meteor:

Ha nincs demokrácia és szabadság, de az életszínvonal jó, azt sok embernek szokott tetszeni. Pl. Bruneiben nem lázong a lakosság, pedig abszolút monarchia van, s választásokról csak annyit tudnak, hogy külföldön létezik ilyen fura szokás. A brunei szultán az államfő, a kormányfő, a hadügyminiszter és a pénzügyminiszter, valamint a parlament elnöke, melynek tagjait egyébként is ő nevezi ki. Ezen kívül elnöke még az összes létező tanácsnak. A külügyminiszter és egyben kereskedelmi miniszter meg az öccse. A helyettese meg a fia. S persze a legfelsőbb bíróság tagjait is a szultán nevezi ki. A szultán kritizálása súlyos bűncseleménynek számít. S persze az ország olajvagyona a szultán tulajdona. Dehát az emberek nem elégedetlenek, mert az egy főre eső GDP nagyobb, mint az USÁ-ban, Svájcban, Japánban. Nem hallottak vagyonadóról vagy jövedelemadóról. Az egyetlen adó az alacsony vám és a cégek vállalkozási adója, de ezek sem magasak.

Szóval ha valaki tud biztosítani egy magas szintet és közben politikailag nincs szabadság, ezt sokan elfogadják. A gond az, hogy ez ritka eset, Brunein kívül kevés hasonló hely van.

A jellemző inkább az, hogy a politikai szabadság hiánya a szar életszínvonallal jön csomagban.

bircaman maxval · http://hurramilliomosleszek.co.nr 2012.03.13. 15:09:46

@lüke:

Kínában, Oroszországban és Ukrajnában biztosan nem épül semmilyen szocializmus...

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2012.03.13. 15:10:47

@lüke: látod, hogy milyen öregek vagyunk. Ma már nemcsak azt nem tudják, hogy ki volt Egri János, hanem azt sem, hogy mit jelentett a "fehárház" szó a mi időnkben.

XCat 2012.03.13. 15:12:18

Ebben valahogy nem látom a paródiát. Van?

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2012.03.13. 15:14:40

@Donjon: a 80-as években ez már nem volt téma,(hittan, egyház) csak néhány elvakult személynél.

pfekete101 2012.03.13. 15:14:46

"Kádár János tényleg megoldotta zseniálisan lavírozó külpolitikájával, hogy a kecske is jóllakjon, és az a bizonyos káposzta is megmaradjon."
Es mibe is kerult ez az orszagnak?
Hogyan is valtozott akkor az allamadossag?

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2012.03.13. 15:22:51

ontopikként: ignorance is bliss. ezért volt jobb régen. de roppant a csipa, és kellett a fogyasztás.

bircaman maxval · http://hurramilliomosleszek.co.nr 2012.03.13. 15:23:20

@kennyking:

Az informatikai fejlődés a leglátványosabb.

Az első laptopom egy 386SX-processzoros gép volt, 80 MB merevlemezzel, 4 MB RAM-mal. 1992-ben. Mindenki röhögött, minek ilyen hatalmas merevlemez, hiszen ezt képtelenség megtölteni! (Persze csak irigyek voltak, akkoriban még az asztali számítógép is ritka volt, nemhogy a laptop.)

Éppen az év elején cseréltem le 80 GB-os merevlemezemet (tehát pont ezerszer akkora, mint az akkori laptopban). Már szégyenkezve mondtam el másoknak, hogy csak 80 GB a merevlemezem.

Ja, s a laptop processzorának a sebessége 25 MHz volt - hű, de gyors, alig 3 perc alatt betölti a Windows 3.1-et, mint a villám! Most meg valaki tanácsolta, hogy ideje már valamit tennem a gépemmel, mert nevetséges, hogy egy 1,8 GHz-es kőkori processzoral röhögtetem ki magamat.

XCat 2012.03.13. 15:24:17

@pfekete101: Hogyan is változott az államadósság az elmúlt 32 évben? :)

Hogyan fog az elkövetkezendő kettőben? Na, erre koncentrálj.

kennyking 2012.03.13. 15:25:52

@pfekete101: 81-ig semmi, akkor 1 milliárd, aminek a kamatterhei tíz év alatt 20 milliárdot tett ki.
Ma hogyan változik az államadósság? És mibe kerül az erőteljesen csökkenő életszínvonal az országnak?
A " fejlett nyugaton" is van államadósság, nem is kicsi, csak ők tudják fizetni, mi meg nem.Hogy mi miért nem, az összetett kérdés, de 22 év után ezt azért nem lehet egyértelmüen a kádár-rendszer nyakába varrni.Inkább vegyük az antalli-örökségnek.

kennyking 2012.03.13. 15:31:25

@dr. birca max: Az öregem Bécsben vett egy Commodore 16+4-est 85-ben, vagy 86-ban.Ma egy mobiltelefon többet tud.A fater, aki megállt a fejlődésben 20 éve ( harcos komcsi volt, ma is az, csak kissé rezignáltabban)a múltkor elvitte a rokongyerekeknek Borsodba, mert hogy legyen nekik is számítógépük, mert nincs.Hiába mondtam neki, hogy nem tudnak vele mit kezdeni, mert már programok sincsenek hozz.( A régi, magnós fajta), de neki komputer és komputer között nincs különbség.Mondtam, hogy adjuk el, hátha valami gyűjtő ad valami félkomoly összeget érte és abból vehetünk nekik valamit, de szegény nem értette amit mondok.Szerintem ott porosodik valahol ez a gép ájrópa határán.

XCat 2012.03.13. 15:31:52

@kennyking: Ejnye, és az utolsó 10 év? Vagy az még nem évült el annyira, hogy emlegetni is merjük? :D

Múltkor nézem, Szijjártó nyilatkozik. Riporter felveti, hogy egyes újságírók veszélyben érzik a demokráciát. Szijjártó visszaszól, hogy na és? Nem jelent meg nyomtatásban? Nincs mindegyik szabadlábon? Akkor meg mi van?

Putyinék ide fognak járni arroganciát tanulni, én már látom. :)

nigara 2012.03.13. 15:33:29

@kennyking: abszolut egyetértek! Rendszerváltás a hozzánk hasonló "komcsi" országokban is volt, és nézzük csak meg, hogy ők hol tartanak...
Ez biza az MDF-ből indult, és a "jópéldát" követve rabolták ki az országot az aktuális politikai elit tagjai.

XCat 2012.03.13. 15:34:44

@kennyking: Ebayen próbáld meg. Hátha. Tegyél rá ilyen plecsniket, hogy hidegháborús időkből származó ősi szocialista relikvia, ennyi csúsztatás belefér. ;)

Donjon 2012.03.13. 15:41:11

@butus, a Magyar Köztársaság állampolgára: Ezért írtam le a nénit is. Egyébként úgy tudom most is él még. 8 éve még találkoztunk osztálytalálkozón.

Más: Pont most néztem meg a Túsztörténet c. filmet Bery Ary-val. Zseniális volt amilyen amatőrséggel állt hozzá mindkét oldal a helyzethez. A fiúk sem szedtek még túszt és a rendőrök sem találkoztak még ilyen helyzettel. Nem volt semmi spec. eszközük amivel közelebb jutottak volna a megoldáshoz, csak a kivárás.
Érdekes volt látni az akkori világ egy szeletét. Nekem is kicsit a mindennapi valóság volt, hasonló környezetben éltünk.
Plusz bástya elvtárs azaz Both Béla is szerepelt mint magas rangú elvtárs.

Megint más: A héten szerencsém volt meghallgatni egy 76 éves történész-lelkész prof. életének egy szeletét, hogy hogyan volt a könyvkiadás akkoriban. Írt egy vallási-néprajzi könyvet a 70-es években, de az egyházügyi hivatal, hol letiltotta, hol más nevén akarta kiadatni. Komoly hányattatás után 88-ban adták ki.
Folyamatos megfigyelések, befeketítések, áthelyezések, stb.
Egyszer pl. Békéscsabán a helyi egyházügyis megkapta, hogy lehetetlenítse el. Véletlenül kicsúszott a száján, hogy 5 év múlva már nem lesznek egyházak. (70-es évek vége volt) A prof. egy frappáns válasszal riposztolt, hogy ha egyházak nem lesznek akkor párt sem lesz, mert valahol le volt írva a marxengels elvtárs, hogy ezek felépítmények amik majd meg fognak szűnni a kommunizmusban. Majd eltávozott.
Mire hazaért addigra ott várta a fekete autó, de nem vitték el, hanem az elvtárs megkérte, hogy segítsen neki, mert beíratták 2 elemivel egy marxista egyetemre vallás témában. Ezek után a prof.-lelkész írta a házi dolgozatait a funkcionáriusnak.
Később a 90-es években összefutott a Balatonon egy másik funkcival akit szintén jól ismert. Az egyik beszélgetés során felvetette, hogy nem csoda hogy összeomlott a rendszer, mert olyan embereket hagytak érvényesülni mint ez a 2 elemis elvtárs. A másik erre kikelt, hogy azt az embert ne bántsa, mert ő volt az egyik legjobb emberük, legjobb dolgozatokat írta.
Na több se kellett a prof. bevallotta, hogy ő írta végig azokat az irományokat. Volt ám nagy meglepi.:)
Mondtam is Jenő bácsinak (Így hívják a prof.-ot.), hogy meg kellene írnia az élettörténetét. Még film is készülhetne belőle.

XCat 2012.03.13. 15:48:04

@Donjon: "Érdekes volt látni az akkori világ egy szeletét."

Az akkori filmek nagyjából annyira hasonlítottak az akkori világhoz, mint a mostani filmek a mostanihoz.
(=nem nagyon, de néhol kicsit mintha tényleg olyasmi lenne.)

Donjon 2012.03.13. 15:50:08

@PsychoCica Dö Ríl: Konkrétan azért érdekes ez a történet mert megtörtént eset alapján írták, de egyébként én a környezetre, a házakra, autókra, ruhákra gondoltam.

2012.03.13. 15:54:18

A nagyszüleim a Boldog Békeidőket sírták vissza, nekik az volt az aranykor, kiegyezés, Ferenc Jóska, de vége lett a szép világnak, menni kellett, és nem jöttek vissza, pedig a falevelek is lehullottak,nincsen Kunbélának olyan katonája, sej haj, azátn Csonka Magyaroroszág nem ország, Egész magyarország megnyország, ha a Föld Isten kalapja, lapja, lapja, hazánk a bokráta rajta, vége lett, oda van, elvették a szerbek...
Ehhez az új rendszerhez már nem tudtak hozzá szólni, nekem meg már a könyökömön jött ki, hogy mit mondott a jegyző úr, meg az intéző, meg a méltó.

A szüleim már nem élnek, ebben az új redszerben nem sokat időztek, de gondolom most ezeket a dumákat nyomnák.

Bár apám mindig mondogatta, hogy ez a keresztény világ már 2000 éves lesz lassan, a kommunista világ még csak 50, várjunk még egy kicsit, aztán majd eldönjük melyik volt a jobb, no hát most már tudjuk, hogy a kommunista világ nem ér meg 2000 évet, úgyhogy a kérdés ezzel el dőlni látszik, bár ki tudja, még akár mi is lehet. Nagyapám szerint a kommunizmusban majd minden közös lesz, még az asszonyok is, és sajnálta, hogy ő már azt nem fogja megérni.

XCat 2012.03.13. 15:56:48

@Donjon: Jah úgy igen. Tudod mi nagyon jó még? A Dögkeselyű. Az egyetlen jó magyar akciófilm, szerintem azóta is, de nagyon ott van.

XCat 2012.03.13. 15:59:51

@Frengi: Ez nem keresztény világ. :) Ez egy elmebeteg világ.

Rothstein 2012.03.13. 16:07:33

@eastern sugar:

Annyira ne bánd hogy kihagytad a 80-as éveket. Bár gyerekként, nem tudva semmiről, jónak jó volt.
A rendszerváltás nem volt egy nagy durranás. Mondjuk én nem vagyok pesti, vidéken nagyon semmi sem volt. Az emberek tudomásul vették.
Az igaz a mai világ sem jobb, de ez a következménye az előzőnek, ahogy itt sokan rámutattak.
Na de valóban, várjuk az ezredestől a Horthy alatt minden jobb volt című posztot.

Donjon 2012.03.13. 16:08:05

@PsychoCica Dö Ríl: Nekem Az Erőd c. film tetszett Szinetártól. Az akció nem komoly, de a párbeszédek fantasztikusak. Kicsit a "hanyatló nyugat ópiumáról" szólt.
Unatkozó milliomosok katonásdit játszanak profi zsoldosok ellen egy elhagyott erődrendszerben. Aztán a dolgok elfajulnak.
Olyanok játszanak benne mint Kovács "Deziré" István, Bács Ferenc, Oszter "rúzsasándor" Sándor, Gáspár "Róka" Sándor, Rajhona Ádám, Hernádi Judit, Reviczky Gábor, Madaras József, stb.

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2012.03.13. 16:11:50

@Donjon: ..ez is az akkori világról szól, csak egy történész szemén keresztül:
www.kibulizottorszag.net/tartalom.html

XCat 2012.03.13. 16:15:05

@Donjon: Az is jó, pár napja néztem újra. Egyedül az zavart benne, hogy az istennek sem akarták kimondani az ország nevét. :D

Meg azért volt benne ideológia is bőven, pl a vénember a náci egyenruhában, aki elárulja akiket vezetett, meg ilyenek. :)

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2012.03.13. 16:18:17

@nigara: rendszerváltás nem volt, de minden rossz Antall Jóskától indult. Ő kezdte felszámolni a magyar ipart, eladta az összes cukorgyárat, holott a vevőnek csak a piac kellett. Be is zárták azóta mindet és szinte megszűnt a cukorrépa termelés Magyarországon. Antall fizetett minden tehén kivágásáért 30 ezer forintot. Ezt követte még 17 év rablás. Csodálod, hogy itt tartunk?

vörös meteor 2012.03.13. 16:18:55

@kennyking:

Rendben de itt arról volt szó hogy egyfajta német vagy skandináv tipusú erős szociális hálóval rendelkező jóléti társadalmat épitünk majd fel,)
Már társadalom sincs (csak érdek csoportok)jólétről ne is beszélve.Az erős kikaparja a gesztenyét magának, a gyenge hulljon el, egyfajta új kasztrendszer épül ki "aki kimarad lemarad" ,)
"kezdetben csak két latorról volt szó, miez a sereg körülöttünk,)"

Donjon 2012.03.13. 16:23:36

@PsychoCica Dö Ríl: Pont ettől volt olyan titokzatos.
Persze rengeteg bújtatott utalás volt benne, hogy a rothadó kapitalizmusban így megy. Az ember semmit ér csak a pénz, bezzeg nálunk minden rendben van. Milyen jó, hogy nem kell így élnünk, mint a filmben.

Möff CAT a Torcsvúdos gyerek 2012.03.13. 16:25:13

Ha szabadon lehetne fegyvert tartani itt is, mint az USA-ban, simán Mad Max 4 lennénk már szerintem, van annyi elkeseredett, begolyózott, torkig lévő ember ebben az országban.

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2012.03.13. 16:33:17

Minden tiszteletem a szerzőé. De. Janibának semmilyen érdeme nem volt. Mindent Moszkvában döntöttek el. Mindent. A legvidámabb barakk fílinget is.

Az akkori és a mai rendszer egy hatalmas nagy átverés. Erről szól butus kibulizottország-os linkje. Az átkosbeli állapotok csak annyiban módosultak, hogy a gondosan kontraszelektált jóeftársak valahogy mind megtollasodtak, illetve a másik imperialista hatalom (USA) is beszállt a korábbi elnyomóink (Szu, ma orosz imperialisták) oldalán az elnyomásunkba (elmentek a tankok, bejöttek a bankok).

www.angelfire.com/realm3/hmult/IIvh/IIvhhern1.htm

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2012.03.13. 16:38:16

Ez meg egy arról szóló történet, hogy az 1956-os forradalmunk valójában Moszkva akciója volt (verjük csak szét újra Budapestet jelszóval).

www.magtudin.org/Otszaz%20gramm%20pragai%20sonka.htm

kennyking 2012.03.13. 16:42:45

@vörös meteor: Ja, emlékszem, hogy azzal kampányolt mindenki, hogy szociális piacgazdaságot akar.89-ben szereltem le, lövésem sem volt, hogy ki kicsoda.Azt hallottam, hogy az MDF nácifasiszta meg horthysta, visszajön az urambátyám korszak.Az SZDSZ meg harcos antikommunista volt, minden este komcsivérbe akartak fürödni.Gondoltam, dobok rájuk egy x-et. Nagyon benyaltam ezt az egész történetet.
Így utólag a Krassó pártja, a Magyar Október Párt tünik valódi rendszerváltó pártnak.Ki is nyírták.Esetleg a Petrasovits Anna pártjából lehetett volna...talán...

kennyking 2012.03.13. 16:44:40

@Donjon: A Gyula vitéz télen nyáronban Kinizsi sört ittak, aminek árpád-sávos címkéje volt.Az ország egyharmada Jobbikos sört ivott, csak nem tudott róla.

vörös meteor 2012.03.13. 16:52:52

@kennyking:

Igen Krassó radikális volt megalkuvást nem ismerő ember talán az utolsó igazi "forrdalmár". Münich Ferenc utca átnevezése stb.

5.A Magyar Október Párt az ország mai gondjait az 1956-os forradalom és szabadságharc eszményeinek maradéktalan megvalósításával kívánja megoldani. Magyarország legyen független, szabad, semleges ország, amelynek lakói jólétben élnek, és ahol érvényesül a népfelség elve. A Magyar Október Párt intézkedéseket követel a nyomor felszámolására, igazságos szociálpolitikára, a gazdaság talpraállítására, a természeti környezet megóvására. A Magyar Október Párt küzd a magyar nemzeti kisebbség kollektív jogainak biztosításáért, a határainkon innen és túl élő magyarság jogegyenlőségéért. Küzd a kommunista önkény áldozatainak rehabilitásáért.
Minden politikai és gazdasági lépést csak a magyar nép érdeke vezéreljen.
A párt konkrét javaslatait a programtervezet tartalmazza, amely végső alakját a közgyűlés vitája, módosításai és jóváhagyása alapján nyeri el. Céljait a Magyar Október Párt az igazsághoz hű tájékoztatással, meggyőzéssel és politikai nyomásgyakorlással kívánja elérni.

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2012.03.13. 17:25:49

@rdos: Nagyon köszönöm- Ez a láncszem nekem hiányzott. Eddig nem értettem, hogy 50 év alatt hogyan válhatott ez a nép bárgyú birkává. Már értem. Az is volt, annak is maradt.

2012.03.13. 17:36:56

Csak a korrektség végett, a "magyar pina világmárka" szlogenért dobjunk egy greetingst a Rózsaszín Pitbullnak:
www.youtube.com/watch?v=i4AHhe2BFOU

Na meg a poszthoz zenei aláfestés a Burzsoá Nyugdíjasoktól:
www.youtube.com/watch?v=_dDTNRU0KCA

kennyking 2012.03.13. 17:45:49

@vörös meteor: Ma (is) ez egy vállalható program.Én akkor nem értettem, de szerintem sokan voltunk így.

combo 2012.03.13. 17:52:19

@Brother Love: "az egyik legmodorosabb fordulatok egyike a "Fogalmad sincs róla, akkor még nem is éltél..." kezdetű nóta."

Bár nálam benne vagy a modoros-kommentelők top 17-ben, most ki kell javítsalak. Nincs annál modorosabb, mint amikor 20 éves kis csitrik kioktatnak, hogy demenciás nyugdíjas munkásőr vagyok. Azt se tudják, mit csinált egy munkásőr, csak hallották valahol ezt a fordulatot, jópofának tűnik, és papagáj módjára ismételgetik. Hogy jönnek ők ahhoz, hogy ítéletet mondjanak rólam és egy olyan korról, amiben egy percet sem éltek?

Semmi sem fekete vagy fehér, így volt ez a Kádár-rendszerrel is. Akkor épültek az utak, a panelek, meg minden. A nulláról, öregem. Igaz, hogy államadósság is lett belőle, de a rendszerváltás óta ez megnégyszereződött (dollárban), aztán most egy szaros 4-es metróba is belerokkan az ország. Ennyit a nagy gazdasági csődről.

Kádár nem volt hibátlan ember, ahogy senki se az. De a Rákosi-rendszerben volt börtönben (életfogytiglant kapott, koholt vádak alapján), egyesek szerint meg is kínozták, annyira, hogy azóta rángatózott a válla. És mint tudjuk, aki egy elnyomó rendszerben börtönben ült, az csak jó ember lehet.

Sajtószabadság? Nekem ne gyere ezzel, Hofi jobban merte kritizálni az akkori hatalmat, mint a mai humoristák a mostanit.

Az oktatás és a tudomány is sokkal színvonalasabb volt, mint manapság. Egy diktatúrának ugyanis vannak előnyei is, nem kell demagóg módon szavazatokra hajtani, így a moziban például az ideológiai áttekintés mellett tudományos ismeretterjesztő kisfilmet is végig kellett nézni a Tűz van, babám! előtt, ha tetszett a népnek, ha nem. Mellesleg a szakmaiságot is jobban megbecsülték, a töltelék pártemberektől eltekintve.

Ha megnézed, volt legitimációja is a rendszernek, 1994-ben a Kádár-rendszerre szavaztunk szabad választáson. (Kár, hogy azt a rohadt népnyúzó Bokrost kaptuk helyette.) És Orbán miniszterelnök úr is megmondta, hogy a többségnek mindig igaza van.

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2012.03.13. 17:57:22

@butus, a Magyar Köztársaság állampolgára: Örülök.

Felteszem az 1956-os linkre reagáltál. Hát lehet hogy birkák voltunk, hogy vagyunk az sajna sanszos. Amúgy nekem úgy rémlik, a szojvet eftársak nem kissé megijedtek.

Leginkább azon, hogy mekkora erejűvé vált a provokációjuk, hogy pár száz lelkes fiatal igencsak megnehezítette a hatalmas szojvet hadsereg életét, és okozta sok szojvet katona halálát.

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2012.03.13. 18:04:40

@rdos: a szovjetek ijedtségét értem. Csak az a baj, hogy nélkülük, a kezdeméneyzésük nélkül akkor sem történt volna semmi.
Az lehet, hogy ha valaki most is elkezdené, robbanna a dolog. Csak a kezdet hiányzik, de nagyon!

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2012.03.13. 18:20:02

@butus, a Magyar Köztársaság állampolgára: Értem. Jól látod, robbanna. Mert ilyen helyzetet teremtettek az eftársak, amit ráadásul folyamatosan fokoznak!

Nekem nem hiányzik az erőszak. Nem hiszek benne, bár elismerem, néha jól esik. És hát van aki meg is érdemelné a "dádá"-t.

Abban hiszek, amint a többségnek leesik a tantusz, a szemfényvesztés szekértolói szégyellni fogják magukat az utcán. Mert majdnem minden szembejövő a képébe fogja vágni:

Kollaboráns!

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2012.03.13. 18:27:48

@rdos: Igen, ezt mondja Bereznay András is, hogy erőszak mentesen! No, de nálunk már időből nincs sok! Főleg nekem. Már 68 vagyok, és szeretném azért megélni a valós rendszerváltást!
Én azért a biztonság kedvéért elküldtem a linket Bereznay Andrásnak, kikérve a véleményét. Természetesen amikor megkapom a választ, Téged is értesítelek.(ezt már másodszor írtam meg, mert egyszer már eltünt, és még mindig nem látom)

Erzsebet 2012.03.13. 18:50:38

Az én gyermek-és ifjú korom a Kádár rendszerben telt. Jóérzéssel gondolok rá. Iskolásként rühelltem az úttörő mozgalmat. Mai eszemmel visszaemlékszem, bizony jó volt. Sok szülő hét végén is dolgozott. A pedagógusok szerveztek sport-, kulturális-, és úttörő programot. Utáltam, hogy annyira le vagyok kötve és nem héderezhettem otthon. Nem volt annyi csellengő, kulcsos gyerek. Az ünnepek, felvonulások is szépek voltak. Frengi ír a vallási életről is. Szüleim, még a Horthy-rendszerben felnőtt, egyszerű dolgozó emberek voltak. nem vegzálta őket senki a templomba járás miatt. A suliban ateista nevelés folyt. Nem jó szemmel nézték, ha egy diák egyházi szertartásokon vesz részt. Az én időmben első áldozók is sokan voltak. Két csoportnyi alsó tagozatos, nem túlkoros, zöme a mis iskolánkba járt. A ruhát a hittan teremben vettük fel, nem mentünk úgy végig a városon. Cigány gyerekek is jártak hozzánk. Ezek városi muzsikus, vagy dolgozó családokból kerültek ki. Egy-kettő volt problémás, de a tanárok lerendezték őket. Gimnáziumban és munkahelyemen KISz-tag is voltam, a házasságomig bezárólag. Tanári felügyelet alatt zajlottak a diszkók és bálok. Kulturáltan szórakoztunk. Általános iskolás kortól részt vettünk mezőgazdasági munkában. Építő táborban nem voltam, nem bírtam a kemény melót. Jó dolognak tartom azt is, hogy munkára nevelték a fiatalokat. Most nagy része nem tud mit kezdeni az idejével,ezért csavarog, vagy otthon unatkozik. Első munkahelyemre 18 évesen kerültem. Itt is tanítottak, számítottak a munkámra. A megszálló hadseregről is mindent mondanak. Beszélem a nyelvet, több vevőm került ki közülük. Párukkal megismerkedtem, otthonukba is meghívtak. Tudom, hogy létezett a testi fenyítés és a kivégzés is. A mi időnkben kevés fiatal került be a felső oktatásba. Egy szakmunkásképzővel is el lehetett helyezkedni. A lakáskörülmények voltak még siralmasak. A boltokban nem volt olyan választék. Mindenhol egyforma áru volt. Rendszeresen jártunk moziba, színházba, már fillérekért kaptunk olcsó könyveket. Vállalati üdülőben pihentünk két hetet. Gyerekként a legtöbb szocialista országba eljutottam, nem hiányzott a Nyugat. Most a városi tömeg közlekedés is drága, évente egyszer utazom el nagyszüleim 30 km-re lévő sírjára. a jövő is kiszámítható volt, nem kellett annyit idegeskedni az anyagiak miatt. A mai fiatalok többen végezhetnek egyetemet, de elhelyezkedni nehéz. Nyelveket akkoriban nem tanultak annyian. Orosz tagozatos gimnáziumban sajátítottam el közép szinten. Anyanyelvi tanárokat is alkalmaztak. A nyugati nyelveket is azok tudták jól, akik tagozatos gimibe jártak. Fiam barátai közül sokan nem dolgoznak, nincs semmi jövő képük.

XCat 2012.03.13. 19:07:43

@tff: Meg a Körtisz Tóninak...

2012.03.13. 19:30:21

@Erzsebet: engem nem kis elégtétellel töltött el, amikor egy alkalommal találkoztam azzal a személyzetissel, aki rányomta a pecsétet a felvételi lapomra "káderfeljelsztésben nem szerpel, tovább tanulását nem javaslom."
Én mégis tanár lettem, ő viszont már régen nem személyzetis: bútort vásároltam, és ő volt a pakker, hát ilyen ez a szelavi.

szellőláb 2012.03.13. 19:49:38

@Frengi: Ahogy látom, mi többet éltünk az átkosban, mint amennyit ebben a szép új világban fogunk. A hetvenes évek középiskolásai (kivéve a ténylegesen polgári származásúakat) túlnyomórészt elfogadtuk a viszonyokat és élveztük a fiatalságunkat. Kb a nyolcvanas évek elejére családot alapítottunk és nagyjából a rendszerváltás környékén kezdtünk el válni. Fiatalkori emlékeink miatt sírjuk vissza a hetvenes éveket, a nyolcvanasokat pedig azért, mert akkor voltak kicsik a gyerekeink megannyi szép emlékkel, és a házasságunk is rendben volt még. Ehhez Kádárnak semmi köze. Mosolyra húzom a számat, ahogy huszonévesek magyarázzák nekünk, mit kellett volna éreznünk az elnyomásból, pufajkáznak és komcsiznak. Sokat lehet tőlük tanulni, az biztos :-) Nagyobb gond az, hogy a mi korosztályunk nagy része nem volt képes fejben átállni az új módira, és helyette pótcselekvésekbe kezdett. A legnagyobb gond viszont az, hogy ahogy látom, a rendszerváltás utáni korosztályok nagy részének ugyanúgy nincs fogalma arról, hogy mit kezdjen ezzel a fene nagy szabadsággal. Helyette pótcselekszik: trianonozik, angol helyett rovásírást tanul. Félek, hogy ha ők majd a mi korunkat elérik, fele annyi szépre sem fognak emlékezni, mint mi.

pincze 2012.03.13. 19:51:59

A 80-as években már lazult a rendszer , megjelentek az első maszek ifák , gmk-ák , diplomata boltok , butikok , a tévében elmondták a beszédeket és közben mindenki próbálta a kis magán életét élni .

XCat 2012.03.13. 19:58:47

@Frengi: Most meg a szart pucolod egy külhoni vén szar alól. Sokkal előbbre vagy a tanárságoddal. Meg mi is.

2012.03.13. 20:02:34

@szellőláb: milyen fasza gyereknek képzeltük magunkat, amikor az éjszakába a cigánnyal a székelyhimnuszt húzattuk, persze csak halkan,

no meg összekacsintva, hogy sebaj pajtás, semmi sem tart örökké, 150 év alatt sem lettünk mi törökké.

Házibuliban biztosan elsütötte valaki, hogy a magyar értelmiség előtt két út áll, az egyik az alkoholizmus, a másik meg járhatatlan.

meg hogy kalandvágyból mi itthon maradtunk.

Meg amikor a Fradi megnyerte a bajnokságot, végig skandálva a Rákóczi úton, hogy bajnok lett a Ferencváros, megengedte Kádár János.
Szovjet -magyar meccsen meg, hogy Zárd el az olajat, meg: nem kell a zsiguli.

És persze mindig volt valaki aki állította, hogy a Lenin szobor kezébe zsíros kenyeret nyomtak.

Éljen Kádár János! és hozzá halkan, hogy kenyéren és vizen.

Istenem, mekkora ellenállók voltunk! A régi szép idők, ilyenek ma már nincsenek.

combo 2012.03.13. 20:18:06

@Frengi: Ez kurva jó lett. Ezt vedd dicséretnek.

XCat 2012.03.13. 20:21:23

@PsychoCica Dö Ríl: (elnézést, nem fért el bennem)

@pincze: Tudod mi volt a fura? Nem volt kötelező politizálni. Ha nem volt rá igényed - mert ugyan mi a francért lett volna - ki tudtad kerülni. Most gyakorlatilag csak akkor lehet, ha nem szólsz semmire, és közterületre is csak bedugaszolt füllel mégy.

szellőláb 2012.03.13. 20:28:28

@Frengi: És mekkora lázadók voltunk a vállig érő hajjal, kopott farmerben és a hülye gázálarc tarisznyánkkal :-))) Két egymást követő évben "hely hiány" miatt nem vettek fel egyetemre, pedig a szükséges pontszámom megvolt. Fel sem merült bennem, hogy esetleg nekem is beszámolták azt a három évet, amit az öregfaterom az 56-os műsoráért lenyomott Vácon (egy ideig Darvas Ivánnal egy cellában, hogy dicsekedjek is). Határőrnek viszont bevettek, pedig oda csak a politikailag megbízhatókat vitték. A fene érti ezt.
Ami inkább fáj, az az, hogy a fateromnál pont ennyi idős korában diagnosztizáltak rákot, ami 57 évesen el is vitte, (és hát nagy pénzeket fizetnék, ha időnként lebaszhatna.) Viszont a ma is élő anyámnál nem tudok 10 percnél tovább maradni, mert olyan bigott fideszes lett. Én a saját családomban nap mint nap látom azt az iszonyú megosztottságot, amiért én egyértelműen .....t teszem felelőssé.

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2012.03.13. 20:37:46

@szellőláb: nem vagy egyedül ezekkel a gondolatokkal és gondokkal.

XCat 2012.03.13. 20:40:35

@szellőláb: @butus, a Magyar Köztársaság állampolgára: Legyetek ti is fideszesek. Bosszúból. Csináljunk nekik négyharmadot, akkor majd nem lesz kivel kicseszni. :)

szellőláb 2012.03.13. 20:47:16

@butus, a Magyar Köztársaság állampolgára: Biztos vagyok benne, csak van aki titkolja, vagy nem jár a modorosra, ahol értő fülekre talál.

2012.03.13. 21:05:14

Azért akárki akármit mond, az öreg nem szarozott, a Rákosiékat egyből feladta amikor a csendőrök elkapták, aztán a Nagy Imrét is kivégeztette cserébe azért mert fordítva nem sikerült.

szellőláb 2012.03.13. 21:14:39

@PsychoCica Dö Ríl: Bármit válaszolnék, az félre érthető/magyarázható lehetne, és politizálni nem szeretnék (főleg nem itt)

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2012.03.13. 21:18:15

@szellőláb: mondd ki nyugodtan: boldogabbak is voltatok! :)

Donjon 2012.03.13. 21:19:29

Kedves @combo:, az írása alapján tényleg decens lehet. Kádárt a saját hittestvérei börtönözték be. Ugyanis ő is magas rangú pártfunkci volt a Rákosi alatt, tehát fontos része volt a rendszernek már akkor is. (A témához ajánlom a Tanú c. filmet)

Részlet a wikipédiáról: 1948. augusztus 5.–1950. június 23. között belügyminiszter. 1949-ben részt vett a Rajk László elleni per előkészítésében.

És kérem meséljen már milyen fontos és hasznos tevékenységet végzett a Munkásőrség ami miatt vétek volt feloszlatni? (Segítségnek a Csapd le csacsi c. filmet ajánlom.)

Rich.mond 2012.03.13. 21:20:34

"a Fradi Juventusban nyerte meg a VVK-t" -zseniális :))

Na, ez egyébként egy nagyon jó poszt! Annyiszor, de annyiszor végighallgattam már... és alapvetően nehéz vele vitatkozni, pedig a kb azonos startvonalról induló Ausztria ezen idő alatt (höhö) valamivel előrébb jutott.

Bicepsz Elek77 2012.03.13. 21:22:37

Hat jo kerdes. En csak 10 evet eltem benne, de sok primitiv emberrel("tanar")talalkoztam az oskolaban is. Meg emlekszem a Leninbacsis kepre a falon, meg a tanitoneni meselte, hogy a csunya car kivegeztette a batyjat. Es mindez 1987-ben. Meg, hogy szenzacio volt, ha jott a banan. Meg mindenki slamposan oltozkodott, kotelezo gagyi koppeny paxtollal a zsebekben. Persze, aki akart autot, az akkor is szerzett. A szomszedban ruszki tisztek voltak beszallasolva a csaladjaikkal(5 evente cserelodtek). Azok mindig arultak aranyat meg szonyeget, es vettek Beatles lemezeket, farmert, dollart es neha pornoujsagot. Mondjul oda betoro nem jott, mert felt, hogy lelovik. Szerintem nem volt jobb, csak egyenlobb es mas vilag. Minden gagyibb volt, de a penz nem allt annyira az emberek koze. Es a hetfoi TV szunet meg kifejezetten jo volt!!!!! Akkoriban alig lehetett sajat lakast szerezni.
Ami azt illeti, ha 1956 gyoz(elmeletileg), lehet, hogy akkor is mexikoi fele kapitalizmus let volna...
Ui.: az oroszok 1991-ig itt voltak, es mondtak, hogy szamonkeresrol almodni se merjen senki!!!!

2012.03.13. 21:24:40

@szellőláb: fater Nagyatádon volt katona a családi háttér miatt, ezredes mellett volt személyi rádiós, leszerelés után egy év sem telt el, és beadta a kérelmet, hogy szeretne Hollandiába menni rokonlátogatóba. Meg sem próbálták beszervezni, egyből megkapta az engedélyt legnagyobb csodálkozására. Ez a kiszámíthatatlanság is része volt a rendszernek, igyekeztek bizonytalanságban tartani.

XCat 2012.03.13. 21:29:51

@szellőláb: Megértem az aggályaidat. :)) Nem állt szándékomban kiforgatni, de persze, ahogy akarod. Én a magam részéről kezdek eljutni oda, hogy már csak nevetek mindenen, ami történik, és várom a finálét. (Hegedülni nem tudok sajnos.)

szellőláb 2012.03.13. 21:37:40

@Modor Tibi: Ne tudsz provokálni :-) Boldogabb voltam annál, mint ahogy sok fiatal szerint kellet volna lennem, de nem sírom vissza. Frengivel viszont kár, hogy akkoriban nem találkoztam, mert akkor közös sztorikat is idézhetnénk :-)

Donjon 2012.03.13. 21:40:30

Szerintem szét kellene választani azokat a dolgokat amik a korból adódtak és azokat melyek a politikai rendszerből.
Higgyétek el egy nyugat-európai is tud hasonlókat mondani, hogy régen jobb volt, mert tisztelték a fiatalok az időseket, volt munka, biztonság, jólét, stb.
Ezek az utóbbi dolgok máshol is megvoltak, csak valódi fedezetből teremtették elő.

Bicepsz Elek77 2012.03.13. 21:42:22

"Azok szidjak legjobban a Kadar-korszakot, akik a legnagyobb haszonelvezoi voltak!!!"
"Nyugdijasnak nincsen langos, nem jon vissza Kadar Janos!"
A majalison sincs mar ingyen.virsli es sor!!!!

XCat 2012.03.13. 21:47:40

@Modor Tibi: Én boldogabb voltam. Sőt, az életszínvonalam is sokkal jobb volt.
Fillérekért kaptál biokaját (nem volt más), a legszarabb csoki jobb volt az EU-s normánál, természetes anyagokból készült ruhát (most 85 egy valahogy kinéző kosztüm, hozzá 25 alsó hangon egy rendes cipő), tisztább levegőt, ingyenprogramokat, létbiztonságot, kevesebb idegbeteg hülyeállat honfevtásat, ha tanulni akartam segítettek és nem cseszegettek miatta, ha volt pénzem (és volt!) mehettem nyugatra, keletre, délre, körbekörbe. Anyám haza tudott hozni egy szatyor könyvet, és nem jelentett gondot hogy eltöltsünk egy napot a vidámparkban délelőttől estig. JÓ volt.

Mindezt egy viszonylag "szegény" emberként. Jah banán, az nem volt, csak ha megkented a boltost. De akkor az is dögivel.

@Donjon: Valódi fedezet? Nézd már meg, hogy ott valódifedezettéknék mennyi az államadósság. Segítek; ugyanannyi, vagy több. Esetleg egy egész kicsivel kevesebb.
Hülyeségeket szerintem nem érdemes belekeverni. hogy ki kit tisztelt, meg nem tisztelt. Olyan szempontból nem volt rossz, hogy nem volt majdhogynem kimondva, hogy aki megvénült, az onnantól egy darab szemét, suvasszuk el valami otthonba, ne is lássuk, nem trendi, csak zavar.
Többnyire találtak neki valami zugot, ahol elnyámmogott.

combo 2012.03.13. 22:00:17

@Donjon: Hékás, talán nem a Tanúval kellene példálózni, ha azt akarod nekünk beadni, hogy milyen rettenetes cenzúra volt Aczél elvtárs alatt.

"És kérem meséljen már milyen fontos és hasznos tevékenységet végzett a Munkásőrség ami miatt vétek volt feloszlatni?"

Ne terelj, nem erről volt szó. De ha már így megkérdezted, egy haszna mindenképpen volt: Amíg te vízipisztollyal pózoltál a hölgyek előtt, addig én AMP-69-cel.

szellőláb 2012.03.13. 22:00:53

@Hadrian77: 78-ban szerettem volna kimenni Bécsbe egy három napos IBUSZ túrára. Ehhez engedélyt kellet kérnem az illetékes hadkiegészítő parancsnokságon. Egy ilyen öreg hadnagy kérdezi: minek akar maga odamenni? Hát csak úgy körülnézni. Nem jó magának itthon? Dehogy nem! Na akkor ne menjen sehová! Fél év múlva én nyitogattam Hegyesben a sorompót az IBUSZ buszoknak. Ugyanakkor a szüleim havonta hozták be a National Geografic aktuális számát, amit a faterom 56-ban disszidált haverja fizetett elő nekem. És amiért időnként baszogattak szekrény ellenőrzéskor: Hát ez milyen újság? Hát ilyen földrajzos. Bassza meg gyerekem, ide csak olyan újságot hozzon, amit én is el tudok olvasni! Nem mertem mondani, hogy az ABC-s könyvemet már sajnos kidobtam :-) Abszurd dolgok történtek. Aki megérte azokat az időket, annak a Tűz van babám minden egyes jelenete, kockáról kockára megvan.

Kurtz ezredes · http://gyuloltellensegeink.blog.hu 2012.03.13. 22:04:36

@a_fater:
Rövidke poszt lenne, de nagyon szívesen megírnám, csak feljelentenének érte ügyvédolvasóink.

XCat 2012.03.13. 22:05:41

@combo: Ha láttam egy munkásőrt, biztonságban éreztem magamat. Tudtam, hogy nem mer senki belém kötni, megtámadni, mert ha mégis, odajön és segít.

Ezért önmagában megérte őket tartani. De ugyanez volt a helyzet a szabadságos katonákkal is.

Most simán végignézi mindenki, ha ott késelnek meg előtte, ő ugyan bele nem fog szólni alapon. Legfeljebb kirakja youtubera, és begyűjt 300 lájkot.

Donjon 2012.03.13. 22:11:05

@combo: Nos épp a Tanú volt az amit évekre elzártak pozőr úr.;)

Bicepsz Elek77 2012.03.13. 22:25:25

Lehetne "zelmulthuszev" poszt!!!!

szellőláb 2012.03.13. 22:31:33

@Vedere' Lavór: Azért az kurvára nem mindegy hogy mikor látta az ember a munkásőröket. Az én öregfateromat 57-ben konkrétan a frissen alakult munkásőrök vitték el, és utána mondjuk a mi családunkban egy darabig senki nem érezte magát biztonságban, ha munkásőrt látott. A nyolcvanas évek munkásőrei már egy operett alakulat volt, akik legalább segítettek, ha jött a Duna. Emlékeim szerint a szabadságos katonák általában részegség közeli állapotban közlekedtek, akik a lányokat szabad prédának a fiúkat meg vetélytársnak tartották.

XCat 2012.03.13. 22:31:40

@Bicepsz Elek77: Ki merné azt megírni. :) Majd 50 év múlva, ha már tudjuk, hogy alakult.

combo 2012.03.13. 22:31:57

@Vedere' Lavór: Jól mondod, elég volt csak szigorúbban néznem (indokoltabb esetben köhhentenem egyet), és egyből tudta mindenki, hogy hány kilós.

Mondjuk az egyenruhánk mai szóhasználattal élve elég ciki volt, de szerencsére azért fel lehetett dobni pár kitüntetéssel (pl. a Kiváló munkáért jelvényt már 8 évnyi Izzóban töltött munka után megkaptam).

XCat 2012.03.13. 22:48:47

@szellőláb: Nekem meg másféle emlékeim vannak. A világ meg az emberi elme már akkor is úgy működött, hogy leginkább azt látta meg, amit meg akart látni.

Ok nélkül viszonylag ritkán vittek el embereket. Lehet hogy nagyapád pont olyan volt, de ki tudja. Csak ő, meg aki feladta. Lehetett sima túlkapás is, az mindenhol van. Most is bőven, sőt, bővebben.

@combo: nem nagyon emlékszem már az egyenruhájukra, de bennem valahogy az maradt meg, hogy a fegyveres ember jó, mert azért van, hogy megvédjen minket. Valahogy meg is maradt, nekem a mai napig megnyugtató rendőrt látni.

* Kigugliztam, annyira nem szörnyű ez. Kicsit oroszos beütése van. :D

mzgldr 2012.03.13. 22:54:08

@szellőláb: Ne vedd magadra. Míg neked egy viszonylag gondtalan fiatalságod volt, Tibi már a 90-es évek keserű kenyerét ette. Az erőn felüli fogyasztás ellenére a kívánt életszínvonal soha el nem érése, az Adidas cipő és Diesel pulcsi mint státuszszimbólum. A vállalkozók gyerekei által képviselt jólét utáni vágyakozás. Legszebb éveidet meg valami német szopodában kellett eltölteni, hogy a 30-as éveid közepe-vége felé már egy viszonylag emberhez méltó szinten tudjad élni az életed, de a munkahely elvesztése és a bizonytalan jövő által okozott hidegrázás még mindig szerves része a mindennapoknak. Oh mein Gott!

szellőláb 2012.03.13. 23:21:36

@Vedere' Lavór: Nagyapám 56-ban konkrétan munkástanács tag volt, ami ma talán dicsőség, de 57-ben a munkásőrök másként látták. Ügyükben egy (nem végre hajtott)halálos és több súlyos ítélet született. Az akkori pufajkás kommandósoknak ezt az egyszerű nép az életük végéig el nem felejtette, de nyíltan senki nem beszélt róla.
Az jó, ha te örülsz, ha rendőrt látsz, mert talán változott valamit a világ, és szerintem is az normális, ha a rendőr biztonságot jelent.
89-ig minden szocialista országban egyenruhás láttán görcs ugrott a gyomorba,mert soha nem lehetett tudni, hogy mikor, hol, miért fog beléd kötni és megbüntetni. A mi korosztályunk talán ezt sosem felejti el (és van aki még nem hiszi el, hogy Ausztriába tényleg nem kell útlevél)

szellőláb 2012.03.13. 23:44:58

@mzgldr: Ha Tibit akarod kóstolgatni, keresd bátran direktben. Tapasztalatból mondom, hogy pikk-pakk helyre teszi a dolgokat :-)

XCat 2012.03.14. 00:05:45

@szellőláb: Miért, fideszes?

Megértem a személyes indokaidat, de ez tényleg azon múlik, hogy ki milyen körülmények között találkozott a dolgokkal. Az emberek többsége nem vadállat, még akkor sem, ha nem olyan nehéz őket azzá tenni.
Gondolom aki ilyeneket csinált, az sem alszik túl jól.

Én 89 előtt is játszottam a zsarukkal, elszedtem a bilincseiket meg ilyenek, szerettek. Mondjuk én gyerek voltam. :D

Hogy ki mit hisz el... ezt önmagában kell lerendeznie, külső segítséggel vagy anélkül. A helyzet az, hogy egy átlagembernek egyrészt semmi befolyása nincs ezekre a dolgokra, másrészt meg nagyon köze sincs hozzájuk.

Éljen, dolgozzon, csináljon gyereket hogy a halála után is legyen valaki aki dolgozik, csinálja végig a lelkivilágából adódó dolgait, és reménykedjen hogy nem kerül bele semmi történelmibe. Kb. ennyi.

szellőláb 2012.03.14. 00:14:40

Korábban kellett volna megtennem, de talán még nem késő bejelenteni: meghívást kaptam a KISZ zászlóbontásának 55. évfordulójának alkalmából rendezendő ünnepségre, amit el is fogadtam. Már csak egy párat kell aludni, és találkozhatok a régi cimborákkal (elvtársakkal). Na ott aztán lesz nosztalgiázás :-))

XCat 2012.03.14. 00:30:13

@szellőláb: Drakulálunk! Videó és hangfelvételeket (a titkosakat is) kéretik az illetékes szerveknél 3 napon belül leadni. :)

szellőláb 2012.03.14. 00:31:48

@Vedere' Lavór: Az akkori dolgok elkövetőinek és elszenvedőinek többsége már jól alszik. Ezért is nem kellene a nevükben nyilatkozni.
Ami meg az élőket illeti, tegye meg mindenki, amire képes, lehetőleg ne kreáljon olyan dolgokat, amit a családja meg a barátjai előtt szégyellnie kellene, aztán kb. jól alszik. Történelmet kevesen tudnak csinálni, de nem is vágyik rá mindenki

XCat 2012.03.14. 00:47:29

@szellőláb: Jah, de muszáj pont annak a rakás balfasznak vágyni rá, akik most csinálják?.. :)

szellőláb 2012.03.14. 00:56:18

@Vedere' Lavór: Mivel politikailag képzetlen vagyok, nem tudom megítélni, hogy mennyire értenek hozzá, de nagyon drukkolok nekik, hogy sikeresek legyenek.

XCat 2012.03.14. 01:10:54

@szellőláb: Azt mondtam, hogy balfaszok. Nem azt, hogy nem értenek hozzá. Értenek, sajnos.
:)

Öblös · http://modoros.blog.hu/2009/05/12/az_oblos 2012.03.14. 06:11:55

Én sajnos – Ozzy Osbourne-nal ellentétben – emlékszem a nyolcvanas évekre (is)…

nigara 2012.03.14. 07:46:14

@rdos: " Az átkosbeli állapotok csak annyiban módosultak, hogy a gondosan kontraszelektált jóeftársak valahogy mind megtollasodtak "

Na azért megkérdezném, hogy ez mikor is módosult??? Mert ami a kádárrendszer után jött, az hatványozottan rablás i8ll. megtollasodás volt - na ebben tényleg változott: a pofátlanság és a mérték.

nigara 2012.03.14. 08:10:31

@rdos: bocsi, félrenéztem - csak azért, mert eddig sokan jöttek azzal, hogy az átkosban milyen jól ment a pártfunkcionáriusoknak. Persze azt elfelejtik hozzátenni, hogy az összes többi embrenek is jól ment, sokszorosan jobban, mint manapság...

2012.03.14. 08:15:27

@szellőláb: Milyen fasza gyereknek képzeltük magunkat, ha éjszaka elhúzattuk a cigánnyal a székely himnuszt, persze csak halkan.

Aztán meg összekacsintva: sebaj pajtás semmi sem tart örökké, 150 év alatt sem lettünk mi törökké.

johnny rottenbiller 2012.03.14. 19:09:12

Ebben az írásban mi volt a modoros? Kevés mondatával lehet vitába szállni. A foci jobb volt: igen. Több lakás épült, mint ma: igen. Olcsóbb volt az élet: igen. Az átlagállampolgárnak több lehetősége volt, mint az úrhatnám Horthy-rendszerben: igen. Rend volt: érezhetően nagyobb, mint ma. Kultúra: Hol van ma egy fiatal Huszárik, vagy Fábry Zoltán, vagy Jancsó Miklós?
Ja, hogy nem kellett pofázni, ugrálni? Hát, igen! Erről igazán nem Kádár tehetett.
Ja, és hogy a mai generáció sokkal többet tett le az asztalra '89 óta, meg hogy a belit dolgozta ki - ellentétben az őseinkkel - hát, komolyan, mingyá elsírom magam.

Rich.mond 2012.03.14. 20:53:39

@bélukám: Akkor neked is azt mondom, mint szegény nagyanyámnak: ha mindennel egyetértesz, akkor Ausztriában miért jobb?
Na ugye! Tehát annyira mégsem volt jobb.

LoverCase 2012.03.15. 05:15:08

hát én egyidős vagyok a rendszerváltással, szóval elsőkézből semmilyen tapasztalatom sincs. ha 10 évvel előbb születtem volna, akkor se lenne nagyon sok, gondolom. a szüleim sose szerettek mesélni a rendszerről (katolikusok, nagyapám Horty-rendszer alatt volt katonatiszt).

a kommentek jók voltak

pincze 2012.03.15. 17:27:17

A krumplileves , az legyen krumplileves , Cipőt a cipóboltból helyett van Majka papa .

évuska 2012.03.16. 22:06:25

@Hadrian77: Hát... Ezek a számok Dél-Amerikáról:

Csökkenő szegénység: Az extrém szegénységben élők számának alakulása Latin-Amerikában

Argentína:
1990 és 1999 között: nincsenek elérhető adatok
1999 és 2009 között: -42,4 százalék

Bolívia:
1990 és 1999 között: +58 százalék
1999 és 2007 között (a legutolsó elérhető adatok alapján) : -14 százalék

Brazília:
1990 és 1999 között: -44 százalék
1999 és 2009 között: -45 százalék

Ecuador:
1990 és 1999 között: +19 százalék
1999 és 2009 között: -82 százalék

Venezuela :
1990 és 1999 között: +50 százalék
1999 és 2009 között: -54 százalék

Forrás: Az Egyesült Nemzetek Latin-Amerikával és a Karibi-térséggel foglalkozó gazdasági bizottsága (CEPALC)

magyardiplo.hu
süti beállítások módosítása