A zeneipar fejfájára

2012/02/27. - írta: Modor Tibi

Nem epigramma, inkább szomorú, elégikus nekrológ lesz ez egy igazi zenerajongótól. 

Kijelenthetjük bátran - vagy akárhogy -, hogy 2012-re a klasszikus zeneiparnak mint olyannak véglegesen vége. A profi, igényes, jó minőségű muzsikát retrórajongók és vájtfülűek egy szűk, kitartó rétege őrizgeti majd díszdobozokban - az emberek 97%-nak pedig tökéletesen jó lesz továbbra is az, amit éppen a rádióban vagy a tévében adnak, esetleg a youtube-on nézeget. Csapnivaló hangminőség, giccses, saját készítésű videók unikornissal meg csillogó rózsaszálakkal, megasztárok, eurovíziós senkik.

Pedig azt, hogy idáig eljuthattunk, azt is az annyit szidott tömeges lemezgyártásnak és az azt eredményező kulturális forradalomnak köszönhetjük. Az Egyesült Államokból induló őrület előbb az Egyesült Királyságot, majd Európát és a teljes világot megfertőzte. Aki tudja, mit jelentett a paplan alatt, a szülők és a szomszédok feljelentésétől rettegő tinédzserként agyonzavart Rádió Luxemburgot vagy Szabad Európa Rádiót hallgatni, a zajok közül valami zenefélét kihámozni, autodidakta módon angolul tanulni próbálni - az érti azt is, miért görbül sírásra a szánk. Mi még tudtuk értékelni az igazi jó zenét, nekünk a Zene jelentett mindent. Egy lemezneppertől szerzett Zeppelin- vagy Jethro Tull-bakelitre vagy egy-egy farmerre hónapokig gyűjtöttünk, éjszakákat gürcöltünk, csak hogy megszerezhessük. Később, már jobban keresőként rendes magnókat, lemezjátszókat vásároltunk, gyűjteményünket pedig nagy becsben tartottuk, sok lemondás árán bővítettük csak.

A zenejátszásnak-hallgatásnak akkor még kultúrája volt. Kikeresni a kívánt korongot megszokott helyéről, kivenni a külső- és a papírtokból, fény felé forgatva, gondosan ellenőrizni a mikrobarázdákat, puha ronggyal vagy külön arra készült bársony tisztítóval, körkörös irányban megtörölni a lemez mindkét oldalát, újra és újra elolvasni a címkét - Apple, Parlophone, E.M.I., Geffen - leülni a fotelba, rágyújtani, tölteni egy jófajta konyakot, beülni a fókuszpontba, lehúzni a redőnyt, majd átadni magunkat az igazi jó progresszív rockmuzsika élvezetének. Ahogy a lemezjátszó karja leereszkedik, a tű először érinti a bakelitet, ahogy felhangzik a hangszórókból a jellegzetes pattogás - igen, az is hozzátartozott. Nem a digitális, steril, valószínűtlenül tisztára retusált hangok, hanem természetes, lágy, igazi analóg hangzás. Amikor még a felvétel is direkt sztereóban ment, nem hangsávonként vették fel valami stúdióban hónapok, évek alatt. A Please Please Me-t a fiúk tizenkét óra alatt vették fel - igazi együttesként. Nem valami metronómos dobszólóra játszottak egyenként tök kussban, hanem élőben zenéltek - együtt. Nem erről kéne szólnia a rock & rollnak vajon?

A zenét a mi korosztályunk embere még megbecsülte. A munkájával keresett pénzből vette a legjobb korongokat, és nem adta kölcsön senkinek. Évekig vadásztuk a legjobb cuccokat az Ecserin, börzéken, a Pecsában, nyugatra járó kamionos ismerősöket nyaggatunk, Szabadkáról csempésztük a többit. Az ember a lemezeket lezárt üvegvitrinben tartotta, és csak a legjobb vendégeknek mutatta meg. Az igazi lemezgyűjtő ahogy megvette a bakelitet, azonnal átmásolta a legjobb krómos kazettára, azt tű csak egyszer érinthette. Vagy egyszer sem. Megtartotta lefóliázva. És - visszatérve - zenehallgatás közben gyönyörködtünk a borítóban. Igazi borítók voltak, valódi műalkotások. Egy jó borító legalább annyira fontos volt, mint egy jó album. Az eltalált lemezborító harmonizál a zenével, önmagában is képes volt műfajt teremteni, forradalmasítani. Gondoljunk a Bors Őrmesterre, a Revolverre, Fehér Albumra, Abbey Roadra, Aftermathra, Number of the Beastre! De nem kell messzire mennünk: Utazás, Emelet I., Elmondatott! A maiak közül tudnánk most csuklóból mondani egy borítót? Vagy egyáltalán egy jó albumot? Könyvtárból kivett és átmásolt válogatáskazetták, az ugráló lemez vagy a begyűrt szalag miatti hibákat a mai napig hallani véljük az agyonmasterelt verziókban is - tudtuk, hogy a Michael Caine alatt kell átkapcsolni a B-oldalra, és akkor ott kezdődött az Our House... Mikor vettél utoljára egyáltalán egy CD-t vagy bármilyen zenét? Csak letöltesz, ugye? Pedig emlékszünk még, milyen érzés volt még csak pár éve is az Exciter vagy a Heathen Chemistry megjelenésének hétfőjére szabadnapot kivenni, és reggel beállni a HMV vagy a Virgin elé, hogy elsők között vehessük kézhez a vasárnap még lefóliázott készletet. És utána egész álló nap azt hallgattuk, elemeztük a srácokkal a társaságban, fórumokon, mindenhol. Ami elsőre nem tetszett, meghallgattuk hát másodszorra vagy harmadszorra, és akkorra már megtetszett.

Pedig a letöltéssel és az ipodizációval nem csak a zenét és az előadót magát teszed tönkre, hanem a zeneélményt is. A minőség csapnivaló, a megkomponált albumokat mint hibátlan, kerek, egységes, egész unitásokat számokra (ugye figyelünk, hogy nem dal vagy nóta, hanem szám és track!) tördeled - amit a CD-knél már rákfeneként emlegettünk, a szkippelést - itt már céllá emeltük, az audiovizualitást pedig max. koncert DVD-kre száműztük. Hol marad a borítók órákon át tartó bogarászása, a friss lemezillat beszívása, a papír zörgése, a címlista és a szerzőpárosok, a magyar-angol-orosz számcímek olvasgatása, a dalszövegek szimultán tanulmányozása? Ez mára mind-mind kiveszett. A zenehallgatás mint olyan, megmaradt valami járulékos programnak. Mosogatáshoz, takarításhoz, futáshoz, edzéshez, háttérbe, liftbe. Ki képes ma már leülni otthon, behúzni a függönyt, feltenni a Meddle-t vagy az Equinoxe-ot és elejétől a végéig, megállás nélkül végighallgatni, minden rezdülését átérezni, saját magát kikapcsolni? Senki. Közben megy a tévé, a net, olvasgatunk, kiveszünk egy újabb sört, telefonálunk, beszélgetünk, valamit folyton babrálunk.

Sajnos ilyen irányba halad a világ. Rohanunk, oda se figyelünk, eligénytelenedünk. A profi hifi-tornyokat laptopok hangszórói meg mélynyomók váltják fel, a bakeliteket és kazettákat digitális remastered hangzás, a kábeleket és aranyozott csatlakozókat, végfokokat, banándugókat wifi meg streamelés, a CD-t pedig mp3. Hús-vér zenészek helyett rádiós bemondókért, producerekért, valóságshow-sztárokért és DJ-kért rajongunk.

A világ legjobb zenéit kitermelő kiadókat csődbe visszük, emberek ezreinek-millióinak munkáját vesszük el, letűnt korok hősei kényszerülnek olcsó haknizásra, a gondosan megtervezett tűzijátékos-látványorgiás stadionkoncertek a karizmatikus rockistenekkel a XX. század távoli emléke maradnak.

A zenélés pedig nem a profik sajátja lesz többé. Maradnak majd az amatőrök, a zenélés puszta öröméért játszók, a garázs- és fesztiválzenekarok, a pinceklubok, a kétórás remixek és a felhő - a zenét hobbiból és lelkesedésből fogják csinálni, korlátlanul terjeszteni, az interneten bárkiből lehet sztár. A profin szervezett kampányok, eladások és újranyomások helyett a letöltésszám és az élő fellépések látogatottsága, hangulata fogja az előadók sikerét jelenteni - a legjobb és legigényesebb zenékhez a legszegényebb is bármikor hozzájuthat.

Szép kilátások, szép új világ, mondhatom.

Címkék: zene nosztalgia
77 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Möff CAT a Torcsvúdos gyerek 2012.02.27. 08:27:47

A Michael Caine/Our House kombóért hatttalmas respect!!! Madness nagyon komoly zene még mindig :)
Amúgy, modoros vagy nem modoros, de egyet kell értenem, a mainstream egy fos.

2012.02.27. 08:34:14

Tibi, te sosem voltál vájtfülű:)

dr. Ferenczi Sándor 2012.02.27. 08:43:32

Összefoglalom a posztot: régen még állt a faszom - ma már nem.

Pan Tau 2012.02.27. 08:45:07

Jaj meghasad a szívem ha csak rágondolok, h. régen milyen igényes zenék voltak: Dr Albán, Bonanza Banzáj, Ace of Base, East 17...huhú emlékszem Szabadkára jártunk le kaziért. Mámamár csak a Mága "jácctam királyoknak, hercegeknek" Zoltán ér valamit egyedül, nameg a Mesterhármas!

vitaygeorgina 2012.02.27. 08:58:21

Az illető magyarul arra veri magát, hogy öreg.
Aki a kétezres évek környékén született, az már soha nem tudja meg, mi az igazi zene, de erről csak ő maga született, mert hát minek született ilyen későn?

2012.02.27. 09:00:24

@vitaygeorgina: aki Mozart és Beethoven halála után született, már sosem tudja meg milyen az igazi zene :)

Dzsoni Kráncs 2012.02.27. 09:22:59

Szerintem bájosan nosztalgikus.Tényleg jó volt megvenni a kazit,nézegetni a borítót,elolvasni a számok szövegét,próbálni lefordítani.Négy-öt hallgatás után már kívülről tudtuk.
Igazán azok lehetnek csalódottak,akik rokkerek voltak,mert a rokkerségnek mindig volt egyfajta lázadó jellege,társadalmon kívülisége:a csöveknél bandázni,neoluxszal kifújni,hogy Heavy Metal,felvarrót,kitűzőt viselni,kannás bort inni,szarni a rendszerre és a felnőttekre.
A mai rokker pedig ugyanúgy része a mainstreamnek,mint a kis buzi rapper vagy a legfrisebb dj-k,mutogatja Beverly Hills-i pecóját és fasza Mercedesét,amit ő amerikaisan Benznek hív.
Ugyanúgy a pénzért csinálja,mint a többi stílus képviselői,csak ő még hazudik is,mert elhiteti,hogy valami mást is kínál.Holott ma már a rokk sem életérzés,csak üzlet.

AdamBast · http://soundcloud.com/adambast 2012.02.27. 09:30:33

@Möff CAT a Torcsvúdos gyerek: mindig van aki félreérti, de hogy ilyen hamar és ennyire... tisztelet!

2012.02.27. 09:31:03

Röviden összefoglalva: régen minden jobb volt. Sőt, akkor még a szar zenék is jók voltak.

Komlói Análkirály 2012.02.27. 09:37:58

Pont leszarom, hogy milyen felületről dübörög a cucc, amikor bezavarom a babámnak a kormosba. Ha nem kell költeni bakelitre, több marad vazelinre. Hehe

Pan Tau 2012.02.27. 09:40:24

@Brother Love: Ahogy mondani tetszik! Megjegyzem régen még a modoros blog is jobb volt!
Hiába régen könnyű volt még lehetett miről írni, de ma már a jó témák meg vannak írva, a jó zenék is elkészültek, a fontos dolgok kitalálva...kész vége, ennyi. Most mit találjak én ki, amikor már minden ki van találva!
Meg ezek a zenék is! Ezek nem is zenék...hát ülni a komputer előtt és nyomogatni a gombokat én is tudom, ez a zene?...ne már ezek nem is tudnak hangszeren jáccni...hát ez nem zene!

Komlói Análkirály 2012.02.27. 09:46:27

@Pan Tau:
"régen még a modoros blog is jobb volt!" Egyetértek. A színvonalromlásról főképp a sok szemét kommentelő renick lehet. Mekkora egy frusztrált-gyökér banda.

paha · http://paha.blogspot.com/ 2012.02.27. 09:50:31

Régen bakelitről krómos kazira, ma cd-ről flac-ba. :D

Pan Tau 2012.02.27. 09:53:19

@Komlói Análkirály: Olyan ez, mint focimeccsen a hullámzás! (önmagát szórakoztatja a közönség, Knézy legalábbis így gondolta)

Komlói Análkirály 2012.02.27. 10:05:04

@Pan Tau:
Halottról jót vagy semmit, de Knézy a magyar focit sirató prédikációival, a sértődött kiszólásaival, amikor arra célozgatott, hogy nincs a helyszínen és a képernyőről nem tudja megítélni, hogy les volt-e vagy sem, meg a 99'-es Bayern-Man U 1:2-vvel, amikor sir Alexet dilettantizmussal vádolta 90 percen át, mert Giggset a jobb szélen játszatta, majd amikor a végén bevágtak a manchesteriek két gólt kussolt. Szóvbal olyan suttyó volt szegény, isten nyugosztalja, mint az itteni, posztokon fanyalgó kommentelőkj némelyike.
A fia, az ifj. Knézy, na az legalább rendes nőverő magyar ember!

Stefánia kisasszony 2012.02.27. 10:09:51

@Komlói Análkirály:

Egyszerűen képtelen vagyok megérteni, hogy miből táplálkozik a férfiak látszólag csillapíthatatlan szenvedélye az anális szex iránt. Tisztában vagyok természetesen azzal, hogy a végbélnyílás szűkebb, mint a hüvely, de akkor ennyi erővel egy szűknyakú üvegpalackba is dughatnák a pöcsüket. Vagy akár egymás seggét is tömködhetnék. Szerintem ez valójában a nő megalázásáról szól. Undorító!

lépésváltás · http://magyarszleng.blog.hu/ 2012.02.27. 10:14:39

Te a multban elsz b+.
hetkoznapinaplopo.blog.hu

Pan Tau 2012.02.27. 10:15:56

@Komlói Análkirály: Jó ez a párhuzam.
Ha a posztolók (némelyike persze) a Knézyk és a magyar foci a modorosblog, akkor érdekes megállapításkora juthatunk pusztán logikai úton, mert arról nem igazán lehet vitatkozni, h. a honi labdarúgás szar-e, vagy nem-e szar!:-)

Megjegyezm én minden hazaira kimegyek!

Komlói Análkirály 2012.02.27. 10:29:30

@Stefánia kisasszony:
Ha nálad a szex a 90% súrlódás + 10% fantázia kategóriába tartozik, akkor nincs min csodálkoznod. Mivel férfi vagy, beszéld meg férfitársaiddal a kérdést.
@Pan Tau:
Téged, a másik renicket is meghivatkozom, hiszen nem olvas minden olvasó IP-címeket.
Látom nem bírtad ki szánalmas szurkapiszka nélkül, Modoros színvonala = magyar foci, mi? De te mégis kinn vagy minden meccsen.
Szánalmnas, függő, beteg ember, inkább kezeltesd magad.

Pan Tau 2012.02.27. 10:39:22

@Komlói Análkirály: Most mit tegyek kedvelem az olyan embert szivatni, aki csak addig érti a tréfát, amíg a másikon kell röhögni. Akinek van humorérzéke - és nem csak állítja magáról, h. van - az saját magán tud a legjobbakat kacagni!

Komlói Análkirály 2012.02.27. 10:43:13

@Pan Tau:
Stimmel, kacarássz csak, sírva vigadva, renickhadseregeddel együtt.

Pan Tau 2012.02.27. 10:52:14

@Komlói Análkirály: Hm, igazán felesleges lenne ezt a jelenséget olyan fontosnak feltűntetni ami indokolná a hadsereg felvonultatását. Ez csak puszta szórakozás két xls, két adatlap, két akármi között.
Megjegyzem megvoltam én klón nélkül is, amíg tudtam használni az eredetit. Azt meg ragaszd be a lutra-albumodba kiccsíra!

Komlói Análkirály 2012.02.27. 10:57:44

@Pan Tau:
"Azt meg ragaszd be a lutra-albumodba kiccsíra! "

Látom jól megy neked a saját magadon kacarászás. D

Pan Tau 2012.02.27. 11:16:20

@Komlói Análkirály: Kezdetben a tizedét nem gondoltam komolyan, de csábított a helyzet, h. még a törzskommerek is rendre mellélőttek, az mondjuk meglepett, h. te mint harcedzett 2.0 közszereplő mennyire nehezen viseled a személyedre irányuló "támadásokat", ez főleg a blog műfajának ismeretében volt számomra meglepő. Szóval én még mindig röhögök, de ha te nem, akkor lehet, h. nem veled, hanem rajtad!

Elárulhatom, h. most már én sem tudom téged hova rakjalak!

2012.02.27. 11:43:23

Nem töltök le zenéket, szól a rádió és kész, az utcai zenészeknek meg fizetek.
Régen sem gyűjöttem lemezeket, CD-t is csak komolyzenét, mert az olcsóbb volt a jogdíj miatt (így aztán nem volt egy Bartókom sem, pedig szeretem).
Egyszer felvettem magnóra Cher: Cigányok Csavargók Tolvajok számát (ennek kb 40 éve), aztán soha többet semmit. Ez a dal azóta is a kedvencem - bár ez sokat ront rajtam az exem szerint.

noirp 2012.02.27. 11:57:55

Azt nem tudom, hogy Tangerine Dream-ék életművéhez ugyan hol a füttyben jutnék hozzá itthon, ha nem a YouTube-ról... Mert kb 2-3 cd(volt) tőlük kapható.
Perszepersze, tudom, 80-as évekbeli modorosság, Panoráma-főcím, akkor is bukom rájuk, evvan.

Mainstream-re nem vagyok fogható, én se, túl sok az egyforma fa-és műanyaghang és a félrefogott hangok...de ezt szerintem én jegyzem meg huszadjára.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2012.02.27. 12:17:28

@Komlói Análkirály: édesapám, attól, hogy stratégiailag fontos helyekre megpróbálod beszúrni a hehe meg a nah szavakat, még senki nem eszi meg, hogy te én vagyok...

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2012.02.27. 12:52:24

@Komlói Análkirály: ha lenne trónom, még akkor sem. Csak erősen csodálkozom, mert utánozni akkor érdemes valakit, ha ennek vannak várható hozadékai: Saint-Germain, Eric Cartman, Casanova, ezeknek az imitátora nagyot haraphat...

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2012.02.27. 12:52:25

@noirp: Torrentről. :)

De a fos emlékek elevációja szépen jelenik meg a posztban. (Persze, én is emlékszem rá, hogy melyik szám hol volt levágva a szalag végén húsz éve, de nem vagyok benne biztos, hogy ez feltétlen szükséges eleme a zenehallgatásnak.)

Viszont az, hogy manapság már alig készül album, az tényleg kár.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2012.02.27. 13:03:16

@Stefánia kisasszony: most úgy csinálok, mintha komoly kérdés lenne, és szigorúan férfioldalról válaszolok: a dolog fizikai kellemessége is biztos benne van, de talán valóban ez a legkisebb szelete, egy másik rész valóban a másik személy feletti irányítás bírása. Minden, kicsit erőszakosabb, vehemensebb szexuális tevékenységben ez van benne, akár elviselője, akár okozója a férfi (mindkettőre van példa, mindkettőnek vannak rajongói, meg olyan is, aki ezt is, azt is szereti). Hogy ez az erőszakosság meddig megy el, az azt gondolom, nagyon-nagyon változó, én személy szerint nem szeretem a fájdalmat, tehát ez a dolog nálam bnem játszik, de ugyanakkor van, akinél a fájdalom örömérzetet okoz, vagy akár szexuális örömet (a csilirajongóknak is ez a heppjük, megjegyzem). Harmadrészt: bár a dolognak bizonyára lenne egy mérhető hányadnyi rajongója bármilyen univerzumban, férfi és nő egyaránt, de valószínűleg igaz, fele ennyire nem érdekelné a népeket, ha nem számítana a köztudatban még mindig valamiféle kuriózumnak. már csak azért sem, mert - mint azt több modoros-poszt is mutatta - rengeteg embernek komoly averziói vannak mindenféle testnyílásban megbúvó szaggal, ízel, baktériumokkal kapcsolatban (nyilván náluk már eleve az orális szex sem játszik).

Komlói Análkirály 2012.02.27. 13:18:48

@vészmadár (pica pica):
Csak jókat röhögünk rajtad a szünetekben, de arcoskodjál még egy sort, ha azt szeretnéd, hogy a tanáriban is téma legyél. D

lecsó kolbász (törölt) 2012.02.27. 13:24:15

@Pan Tau: "...hát ülni a komputer előtt és nyomogatni a gombokat én is tudom, ez a zene?..."
Szerintem ez annyira azért nem fekete-fehér.
Jelenleg egy netes rádiót hallgatok
és az itt lévő chill out/longue/acid jazz zenék
90 %-a így készül(t) és kurva jó zenék.
Meg persze az is egyén függő, ki mit szeret.
Slayer-től a Ten years After-on át a
Morcheeba-ig nálam elég nagy a repertoár.

Pan Tau 2012.02.27. 13:30:00

@vészmadár (pica pica): Reméltem, h. elmondod magadtól és nem kell rákérdezzek, de már tegnap este olyan nyughatatlan bizsergést éreztem a Panoráma alatt, szóval: volt hétvégén ATM?

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2012.02.27. 13:31:27

@Komlói Análkirály: a nevetés jót tesz a tüdőnek és a szívnek, csak nevess bátran.

@Pan Tau: vettem fel egy kis pénzt egy automatánál, igen...:)

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2012.02.27. 13:40:00

@Komlói Análkirály: @Pan Tau: @vészmadár (pica pica): tényleg tök jó volt, de innentől legyetek szívesek privátban vagy a kapcsolódó posztban megbeszélni.

Pan Tau 2012.02.27. 13:45:09

@vészmadár (pica pica): Milyen könnyedén terelsz!:-)

Mit szólsz ehhez az időjáráshoz? hát meg kell bolondulni, egy hete még röpködtek a kemény mínuszok, most meg itt a tavasz!

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2012.02.27. 13:51:05

@Pan Tau: a poszthoz: én nem sírok a régi cuccok után, annyit vettem én is csak észre, hogy sok, albumon jó banda élőben elvérzik, mert rutintalan. hihetetlen, hogy négy heti havazás "termékét" alig néhány nap alatt semmissé teszi egy kis nap és szél...

Pan Tau 2012.02.27. 13:57:09

@vészmadár (pica pica): Ja! Az embernek nem is volt kedve kimenni abba a hidegbe, inkább otthon a nővel üzekedni, mondjuk most meg jön a tavasz, ilyenkor meg megnő a férfiember étvágya.

Egyébként ezek az új zenék már semmitérőek...a gregorián énekek az igen...esetleg keverni egy kis metálval!

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2012.02.27. 14:02:07

@Pan Tau: én azt mondom, le kell ásni a gyökerekig, amikor a zene még zene volt, kő, egy darab fa, vonító farkasok tutulásával, fogaknak csattogása, az igen...

Fapuma (törölt) 2012.02.27. 16:26:01

Csak engem zavar ez az önmagával vitatkozó, más nickkel ugyanabból a billentyűzetből jövő analis fergeteg? Isten látja a lelkemet, de nem érdekel a madarak se**beqrási hajlandósága minden és bármilyen poszt kapcsán. Kicsit unalmas, javasolnám más, sokkal inkább témához illő blogok felkeresését.
Megértésed(teket) előre is köszönöm!

Ps. ha ez valami újdonság, amivel a blog nézettségét, olvasottságát kívánjuk feldobni, akkor elnézést kérek, sose voltam jó salesman.

noirp 2012.02.27. 16:45:35

Ja!!! Album és borító ügyben ajánlom az elkeseredettek figyelmébe Vangelis Szárnyas fejvadász cd-jét. Tán még kapni.

2012.02.27. 17:41:00

@Fapuma: egyszer gondoltam rá, hogy rendszerezni kellene a nickeket, al és fő csoportba osztani, de macerás és letettem róla.
Nekem mindig az ugrik be egy nickről amihez köthetem, az ilyen filmes nickek mint a Kurtz ezredes (Apokalipszis most) mindig a Marlon Brando jut eszembe öregen és kövéren.
A Pan Tauról meg az a bárgyú csehszlovák filmsorozat kapalos embere.
Egyébként a tiéd is filmes nick kategória.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2012.02.27. 17:57:43

@Fapuma: nem én vagyok az a nick, nem tudok mást mondani, nekem egy nickem van. (volt egy korrektormalacos, amikor a malackarajon voltam rövid ideig érdekelt, de akkor sem magam akartam, és így is mindenki tudta, hogy én vagyok).

Styxx 2012.02.27. 17:58:03

@Fapuma:
Szerinted Pica = Komlói A King? Ezt jó hallani, mert már rám is célozgatott priviben valaki.Persze lehet, hogy csak poénkodott, mint egyszeri Fapuma a bringával:-)

Fapuma (törölt) 2012.02.27. 18:10:15

@Frengi: Igazán sajnálom - mert kedvellek téged -, hogy ez a nick téma előjött, de korábbi életemből tudom, hogy a frengi törökül szifiliszt jelent. (Ha akarod csekkold le a wikipédián). Tudom bunkó vagyok, hogy felhoztam/elmeséltem itt, de nem tudtam megállni. Érdekes, hogy ennek ellenére sohasem gondolok ÚGY rád, ha érted mire gondolok.

@vészmadár (pica pica): Én elhiszem, semmi gond, csak kicsit felülprezentált lett a téma.

@Styxx: bassz, az de jó volt. Máig sem értem, hogy tudtam meglépni. Nem volt szép. BTW mi van a bringával?

Styxx 2012.02.27. 18:23:17

@Fapuma:
Semmi gáz, jó poén volt. (főleg így utólag)
Valaki jól járt vele:-(
Én viszont nem bírtam ki, elcsábultam, megvettem az újabb fejlesztést, a bordásszíjast
www.trekbikes.com/us/en/bikes/town/urban_utility/soho/soho_deluxe/#

(az enyém két évvel régebbi modell, dobfékes elöl is)
a gyerekek meg rágják a parkettát.

Mitya Ivanov 2012.02.27. 18:39:58

nagyon ari poszt lett, én is így gondoltam, egészen addig amig el nem kezdtem érdeklődni olyan zenék iránt, amelyeket nagyon nehéz beszerezni.

KEzdtem az U2-vel a rajongást, 1990 környékén megpróbáltam beszerezni a Rattle&Hum-ot és a joshua tree-t, nagyon nehezen, Pesten sikerült, úgy vettem kézbe, mint a gyémántot.
Az Achtung Babynél már úgy voltam vele, hogy jobb reggel megvenni a cuccot, nehogy lekéssek valamiről. Aztán a megvettem és rámásoltam egy BASF FECOII-re. És úgy hallgattam, ahogy Tibi leírta, néztem a borítót közben, értelmeztem a képeket, olvastam a dalszövegeket, énekeltem, léggitároztam is talán, de puff dob az mindenképpen volt. Ja és a basszust teniszütővel játszottam, azt úgy lehetett pengetni, ahogy Adam Clayton is csinálta..
Ez így ment a POP-ig aztán ráuntam az U2-re, ezért az az utána következő lemezeket már másolva, de még CD minőségben szerztem be.
Következő korszakom az Asian Dub Foundation és holdudvara volt, ott megint belelkesültem és képes voltam JApánból megszerezni a diszkográfia hiányzó darabjait.

Később elkezdtem foglalkozni az angol undergrounddal, industriallal, dubbal és roots reggaeval, az On-U sounddal, és rájöttem, hogy vagy anyagi csődbe megyek az angliai rendeléssel, vagy nem lesznek meg nekem ezek a nagyon minőségi cuccok. Innentől nem volt kérdés, hogy mi következik, és következett is a rapidshare, isohunt, mininova, amíg volt.
Az azonban igaz, hogy van egypár zene (de inkább film), amit letöltés óta meg sem nyitottam.
De a lényeg az, hogy ha nincs mp3, akkor nem tudom, hogy ki az a Gary Clail, Adrian Sherwood, New age Steppers, Lee Perry Dub Syndicate, Revolutionary Dub warriors, RSW, RDF etc.

Rich.mond 2012.02.27. 19:25:30

@Möff CAT a Torcsvúdos gyerek: Jaja, éppen most kaptam rá megint :)
One step beyond....de kurva szarul hangzott a bátyám rommá másolt Polimer kazuján.

Fapuma (törölt) 2012.02.27. 19:38:18

@Styxx: most azon gondolkodom megírtad-e már a modoros kerekpáros posztot, aki a család összes megtakarítását egy pénznyeLő biciklire fordította.

Látom te leragadtál az olcsó megoldásoknál. Javaslom néz körül itt: www.kgsbikes.com/9FF05970-86AC-11DF-B6520014D1525925 ahol egy kerék 2500 dollár.

Ne lovald bele magad nagyon, csak vicceltem ám! :) Klassz ez a Trek.

2012.02.27. 20:15:19

@Fapuma: www.frengi.de/ megnéztem, valóban, de én nem tudok törökül, és német nyelvterületen élek, Gruss Frengi

eulimen_ 2012.02.27. 22:04:16

Én akkor kaptam kicsit hülyét, amikor a kezembe került egy afféle _hájend_ magazin (2003 környékén), amiben a legújabb lemezjátszók akkori áron kb. 600 ezer _HUF_ körül voltak kaphatók. A maximálisan egyenletes forgás érdekében többkilós, tíz centi magas, kvázi lendkerék funkciót betöltő hipercsapágyazott tömbre kell rátenni a lemezt (természetesen a tű edzett irídium-platina nemesötvözet). A hajtómű a zaj minimalizálása érdekében viszont olyan kis teljesítményű, hogy magától nem indul el a lejátszás: tehát lemezt felrak, kézzel bepörget, és kb. 10 percnyi ballasztforgás után már valószínűleg rá lehet kapcsolni a hajtóművet, meg ráengedheted a tűt.
És ugye az erősítő csak CSÖVES lehet, mert annak van igazi hangja (az ilyen tranzisztoros tákolmányokban úgyis elveszik a hangzás egy része, hiába nyomatod 44,1 kHz szemplinges CD-ről, papa), csak a csórók meg a botfülűek használnak réz- meg ezüstdrótot. Először is, VEZETÉK ugyebár, és hát ami nem arany, az csak drót lehet. A hájend hangszóró doboza pedig kizárólag erre a célra nevelt erdőkből származó fából készülhet, 20 évig tartó szárítás, pácolás és egyéb kezelés után feldolgozva, maga a hangszóródoboz pedig 4 tűlábon áll, de KIZÁRÓLAG olyan márványpadlóra állítva szól kifogástalanul, ami alatt legalább 50 centis aljzatbetont öntöttek.
S ahogy nézegettem a magazinban az illusztrációként beszerkesztett enteriőröket és a hájend-berendezések stílusát, egyszeriben világossá vált előttem, hogy aki az ilyeneket komálja, az vagy rettentő sznob, vagy egyszerűen csak meleg.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2012.02.27. 22:17:49

@eulimen_: gyönyörű, köszönöm Neked. Legyen egy szép estéd! :-)

pocaklakó minimanó 2012.02.27. 23:40:49

@eulimen_:

Hejj, egy ilyen hájend lemezjátszóra pakolnék fel - persze csak akkor, ha lenne - egy Bugyi testvérek besztofot az RCA, leánykori nevén The Victor Talking Machine Company bakelitjéről. :)

imittto 2012.02.27. 23:46:07

@eulimen_: Egy másik, témába vágó magazinban 3 oldalon át 8 digitális audio kábelt teszteltek. A két legdrágábbnak métere 45 illetve 65 ezer volt szerelve. És megmagyarázta, hogy a 45 ezres a jobb, a 65 ezresen mintha a vonósok nem gyantázták volna a vonót...még egyszer: DIGITÁLIS (koax) kábelek. És ha ez nem lett volna elég, a cikk írója pár oldallal később MP3 lejátszókat hasonlított össze, kitért rá hogy 160 kbps már bőven hozza a CD minőségét.

a_fater 2012.02.28. 00:26:22

Próbálok elképzelni egy olyan embert, akinek a Number of the Beast és az abbey Road is megvan, és mindkettőt nagyra értékeli. Tudom, hogy van ilyen, de ez számomra már olyan szürreális :)

mojoking77 2012.02.28. 03:59:40

@eulimen_: Udvozollek a High End vilagaban. Anno evente volt kiallitas, talan a Hiltonnak az aljaban? (Egyszer voltam, de volt egy tanarom kozepiskolaban, aki az oroksege egyjeletos reszet ilyen cuccokra koltotte. Persze o nem volt amugy sem teljesen normalis). Teny, hogy van kulonbseg a Tesco Gazdasagos hifitorony, es egy High End lemezjatszo, csoves erosito, profik altal meretezett es epitett hangfal komboja kozt, csak az arat nem eri meg. Es sajnos tenyleg ki lehet hallani kabel es kabel kozt is (persze szigoruan analog kabelek eseten) neha a kulonbseget. Persze felesleges megvenni a top-ot, de ha az embert erdekli a hangtechnika, azert figyeljen oda egy kicsit....

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2012.02.28. 08:19:10

@mojoking77: külön történet, hogy a kiscsávó a másfélmillás cuccán aztán miket hallgat...

a_fater 2012.02.28. 09:54:44

@pocaklakó minimanó: akkor Te zeneszerető ember vagy:)

Bevallom, én inkább a Maidenhez húzok, ami érdekes, mert más metált viszont nem bírok meghallgatni. Esetleg régi Metallicát, amennyiben az thrash metál, de ehhez nem értek.

Ernoke 2012.02.28. 09:57:09

amúgy a megkomponált albumok tönkretevésében van valami, tegnap Chemical Brotherst hallgattam számonként, a kazetta után furák voltak a törések, meg persze az is meglepett, mikor az elektrobank rendben végigment, nem szólt bele Madonna (amit az öcsém véletlenül rávett még 99-ben:D).
ez a számonként dolog még a Fat of the Land-nél volt nekem furcsa. az albumborítókat pedig ki nem szarja le, normál letöltéshez mellékelik, te meg kinyomtatod és nézegeted. akartam linkelni worst album covers-t,d e annyi van, nem tudok választani.:D

pocaklakó minimanó 2012.02.28. 13:15:13

@a_fater:

De csak az igényes zenéket szeretem, nem a mindenféle tucc-tuccot. Jöhet bármi, nem ragadok le egy stílusnál. :)

Mc_Fly 2012.02.28. 14:33:51

@mojoking77: Egyszer egy exnő szabályosan lebaszott, amikor mutattam neki egy számomra nagyon kedves dalt, és megkértem, hogy próbálja meg füllhallgatóval, szépen, odafigyelve meghallgatni, ne laptophangszóróról.. ők valami kukacoskodó szent őrülteknek látnak ezért minket, pedig a vallásos hifistákat én is borzasztóan gyűlölöm.

Főleg azért, mert ugyanez az embertípus hiszi el az örökmozgót, és megveszi a pí-vizet meg a varázskarkötőt. Ott aztán érvelhetek nyugodtan a pszichoakusztikai elvű kódolásokkal meg a vezetékben jelen lévő elektromos és mágneses viszonyokkal..egyszerűen nem egy nyelvet beszélünk, az ő megcáfolhatatlan állításait ("porcelánkorong kell a hangfal alá, mert az jó.") nem lehet a tudomány eszközeivel megcáfolni.

A csúcs, amit egy ún. Hifi magazinban olvastam, az írható cd-k összehasonlítása volt. Nem hazudok, ott is meg volt említve, hogy a vonósok nem úgy szólnak az olcsóbbról hallgatva.. egy szájbavert szövött bitmintáról beszélünk, legalábbis tudtommal nem a kottát meg a VST pluginokat tartalmazza a CD, de lehet, hogy én vagyok lemaradva. Csillapíthatatlan gyűlöletet érzek az ilyen minden tudás nélkül okoskodó entititások irányába. Ennek oka talán az irigység, hogy aki ilyen hülye, az hogy engedhet meg magának milliókat hificuccra.

eulimen_ 2012.02.28. 21:13:40

@Mc_Fly: azért abban megegyezhetünk, hogy a CD-re kiírt adathalmazban alapból van némi redundancia (pölö hogy az olvasó ne tojjon be már rögtön az első mikrokarcnál). Kérdés az, hogy az égetéskor ráírt cucc visszaolvasásakor mennyire veszi igénybe a hibajavító mechanizmust. Tehát igenis lehet különbség ugyanazon _muzsika_ ugyanazon írási sebesség választásával két különböző típusú CD-n (főleg, ha régebbi, _cirka egyszeres_ lejátszási sebességű _CD-játékossal_ nyomod). Vesd össze még az örök "mínuszos vagy plusSzos DVD-t használjak, esetleg DVD-RAM-ot?" kérdéskörrel.
@mojoking77: @imittto: az én hajam is égnek áll attól, ha bizonyos emberek olyan tényezőket próbálnak meg racionálisan összehasonlítani, amit a legnagyobb jóindulattal csak irracionáloisan lehet: érzékszerveikkel már fel sem foghatnak, biológiai képtelenség érzékelni, gyakorlatilag a tudatalattijuk és a 45 évük élettapasztalata alapján _teszik le a garast_ "A" vagy "B" mellett. A megközelítés hasonlósága okán egyébként ugyanebbe a családba sorolom a SOMMELIER-ket, ők a borok hájendjei, az íz-illat szinesztéziások, de _ezer bocs_ az offért, itt abba is hagyom.

combo 2012.02.29. 04:53:15

@Hadrian77: "aki Mozart és Beethoven halála után született, már sosem tudja meg milyen az igazi zene :)"

Igazad van, már a komolyzene sem a régi. :-(

Az még hagyján, hogy a könnyűzene valahogy így csoportosítható:
1. Zörej: techno, death metal stb.
2. "A tekinteted felperzselte a szívem, sallala, diridom": dallama és ritmusa nem sokkal bonyolultabb, mint a Süss fel, nap (jellemzően a-moll pentaton, triola vagy szinkópa nélkül).
3. Alternatív zene: Ha trendi akarsz lenni, és nincs hallásod (XXI. századi sanzon).
4. Emo: Ez a pszichológia asztala, nem tudok hozzászólni. (Nem tudom, melyik a rosszabb, a depi vagy a homárság.)
5. Retro zene: Ez vagy kimerül a Coco Jamboban, vagy bömböl a 6cmx8cmx16cm méretű Genius számítógépes hangszórón Buddy Hollytól a Rave on! @ youtube. Miért nem Karády Katalin akkor már?

De az már mindennek a teteje, hogy a komolyzene is elkorcsosult:
A kis elkényeztetek sznobok azt hiszik, hogy egy Wim Mertens: Struggle for pleasure, vagy egy Yann Tiersen: Comptine d'un autre été: L'après-midi olyan nagy művészet. Aki egy kicsit is konyít a zenéhez, az egyből levágja, hogy ezek a populáris, minimalista szarok a komolyzenében olyanok, mint a fenti listában a 2. pont. Yann Tiersent mellesleg nem sokkal bonyolultabb eljátszani, mint a kevésbé népszerű, ennek ellenére mégis a magyar zongoraoktatás megkerülhetetlen bástyáját képező "Szántottam gyöpöt" című örökbecsűt.

Summa summarum, a legteljesebb mértékben egyetértek a kommenteddel.

combo 2012.02.29. 05:42:30

@combo: A negyvenes elvált anyukák nevében engedelmeddel nemtetszésemet fejezem ki, hogy ránk nem is gondoltál. Nem, nem Kaczor Ferire célzok most, hova gondolsz (annál igényesebb vagyok), hanem a spirituális zenére. Tudod, Enya, indián zene és hasonlók, melyek a madárcsicsergéstől válnak igazán autentikussá.

Azon pedig nyugodtan elvitatkozhattok, csibéim, hogy milyen kábel, hangfal és erősítő a tutkó (vagy hogy mondjátok), de nincs értelme. Ugyanis az élőzenének semmilyen flancos technika nem érhet a nyomába. A legtöbb lepukkant, mamám hátsó konyháját idéző látványvilágú művészcsehónak az élőzene varázsán túl speciális atmoszférája van, mely magába szippantja az embert, amint belép. Ha pedig hangversenyre megyek, előtte tájékozódom az interneten, hogy akusztikai szempontból hová érdemes ülni, és elintézem, hogy az legyen a helyen. Republic-koncerten pedig legfeljebb 1 méterre állok a hangfaloszloptól, hogy szívem átvegye a dob ritmusát. Felemelő érzés így csápolni.

Ernoke 2012.02.29. 09:44:14

@combo: de jó, végre valaki szereti az Igényes Zenét, azok a jó kis Republic-dalok, hejj...

az vajon miért lehet, h a legtöbb Igényes Magyar Könnyűzenei előadó ilyen nyugdíjas csirkefarhátas novemberi hideg esőslatyakos siratóéneket nyom? Karácsony után voltam Zorán koncerten, komolyan mondom, az Alice in Chains ahhoz képest egy vígoperett. azt meg pláne szörnyű volt nézni, ahogy az emberek mosolyogva!!! hallgatták, ezt nem tudtam értelmezni, olyan volt, mintha a nagyanyjuk haldoklásán mosolyogtak volna... mondjuk említhetném Koncz Zsuzsát vagy Máté Pétert is, mint komoly depresszióba ejtő tényezőket, ez valami magyar sajátosság, vagy az emberek mindenütt a szörnyűségeket szeretik...?

aminél pedig a legfontosabb az élő hangzás, az a drumandbass, a méteres hangfalakból kijövő szub-basszusoktól olyan érzésem lesz, mintha a nyakamat cirógatnák, dorombolni tudnék.:)

Ernoke 2012.02.29. 10:01:55

igazából a könnyűzene szót is hiba alkalmazni az előbb említettekre, nehezebbek, mint az ólom, és jobban kifárasztanak, mintha 30 kilós menetfelszerelést cipelnél valahol Somme környékén egy lövészárokban. meg vagyok róla győződve, h aki ezeket szereti, az valójában az élettel hadilábon áll, de akkor már őszintébb lenne tényleg az Alice in Chains meg a heroin.:D

bonobonohu · http://bono.hu 2012.02.29. 13:07:12

@Dzsoni Kráncs: ja, és ha elfogyott a pénz narkóra, akkor csinálni kell egy "rokk a drog ellen!" koncertet... :-P :-D

bőrmók 2012.03.02. 15:54:39

A videóklippekről nem is beszélve. Minek egy zene mögé videó, animáció, rajzfilm?

Gyökösi Attila · http://grundstudio.hu 2014.10.27. 18:42:54

És régen legalább a lovam hátára pattanhattam, ha dolgom támadt a városban, most meg mehetek metróval. :)
süti beállítások módosítása