Kedves gyalogos embertársam!

2011/11/04. - írta: Modor Tibi

Egy 35 éves, budapesti férfi vagyok - igen: autós, 18 éves vezetési tapasztalattal. Hétvégente átvedlem én is kerékpárossá, gyalogossá: hatalmasat csatangolunk vagy karikázunk az Asszonnyal meg a Srácokkal a környéken. Van tehát némi fogalmam arról, hogy milyen az utak világa a volánon innen és túl. Butának se mondanám éppen magam éppenséggel: a Fazekasban, majd a Közgázon végeztem - bőven a bolognai agyrém előtt. Zenében mindenevő vagyok: a Beatlestől kezdve a zúzós Scorpions- és Tankcsapda-nótákig, a relaxálós-kikapcsolós Enigmán keresztül az eszméletlen Prodigyig bezárólag bármi jöhet.

Így talán nem szerénység azt állítani, hogy nem vagyok vadember, beszűkült vagy szakbarbár - és talán nem sértelek meg, kedves Gyalogos embertársam, ha pár kérést intézek Hozzád az autóstársadalom nevében.


1. Tisztelet. A gyaloglás-kerékpározás fölöttébb kellemes elfoglaltság tud lenni egy hétvégén vagy munka után - az ésszel megszervezett tömegközlekedés pedig bizonyára környezetkímélő is lehetne -, de Te elsősorban azért választod ezeket a közlekedési formákat, mert a személygépkocsit nem tudod Magadnak megengedni. Nem büszkeség, a praktikum meg a felelős gondolkodás, hanem a szükség vitt rá. Így kérlek, kicsit több tisztelettel kezeld az autóvezetőket, akik komoly összegeket fordítanak havonta arra, hogy emberibb körülmények között utazhassanak. Míg te felhőtlenül sétálgatsz, bringázol, utazol (mások vezetnek helyetted) - a vezetőknek egyszerre millió helyre kell odafigyelniük: sajátjuk és egymás biztonságára, számtalan impulzus éri őket.

2. Zebra. Az általános közvélekedés szerint a zebrán mindenkor elsőbbsége van a gyalogosnak, és bármikor csak úgy átmehet rajta. Nota bene: a lámpa nélküli zebra csak egy kijelölt hely az átkelésre, ahol én átengedhetlek Téged - ha úgy tartja kedvem. Mielőtt lelépnél az úttestre, nézz körbe és várd meg, amíg az összes autó elhalad - és ha már nem jön senki, akkor átmehetsz. Ha esetleg az emberségünkre és a jóindulatunkra alapozol - horribile dictu: zsaroló módjára arra gondolsz, hogy "úgyse mer elütni" -, akkor ne vedd rossz néven, ha vezetőtársam inkább kicsit rátapos a gázpedálra a miheztartás végett. Ne éljünk vissza saját gyengeségünkkel, tiszteljük az erősebbet az utakon is! Ugyanez vonatkozik a járda képzeletbeli meghosszabbításánál, vagy ha éppen piros lámpánál szeretnél átkelni: nincs elsőbbséged. A lassítás, megállás növeli az amortizációt és a fogyasztást, ezáltal a környezetet is jobban megterhelve. Ha megállunk, az a Te irányodba egy barátságos gesztus, de nem jár. És mint ilyet, illik megköszönni - minél gyorsabban (lehetőleg futólépésben) átjutni, és nem az úttest közepén megállni trécselni, piknikezni.

3. Piros lámpa. Ahogy az előző pontnál is írtam, a piros lámpa azt jelenti, hogy nem mehetsz át. Soha. Még akkor sem, ha 5 kilométernyire sem látsz autót vagy ha már villog a zöld. Gondolj csak bele, mi lenne akkor, ha én mint autós szétnéznék - és ha nem jön senki, egyszerűen átmennék a tilos jelzésen! Vagy még átcsúsznék a "majdnem" sárgán. Százezrekre büntetnének, akár a vezetői engedélyemet is bevonhatnák - hozzáteszem: jogosan.

4. Közteherviselés. Ha már szóba került: nem csak a társadalmi-anyagi helyzet vagy a puszta erőfölény miatt érdemel az autós pöppet több tiszteletet a gyalogostól, hanem azért is, mert mi egyszerűen többet teszünk a közösbe. Áfát és illetéket fizetünk, amikor a gépjárművet megvesszük; regisztrációs adót, súlyadót, vizsgadíjat, parkolócédulát, jövedéki adót; a karbantartással, alkatrészekkel megint csak áfát; a szerelőnek, a benzinkutasnak, a vizsgáztatónak, a Hankook-gyárban dolgozóknak munkát adunk; a mi befizetett forintjainkból épülnek nektek a szép új utak, alagutak, hidak, kerékpárutak, járdák, biztonságos gyalogosaluljárók - kerülnek ki a jelzőlámpák, jelzőtáblák, tartják karban az átkelőket, festik fel nektek a zebrát. A gyalogos, a kerékpáros ezzel szemben mennyivel járul hozzá mindehhez? Semennyivel! Csak egy kicsit gondolj utána, kérlek. Köszönetet vagy hálát nem várunk Tőletek mindezért, csak egy kis megértést és fair hozzáállást.

5. Kulturált átkelés. Újabb kényes témához értünk: bizony Magyarországon még van hova fejleszteni a gyalogosok közlekedési morálját - gondoljunk csak a fent már említett, a színeket-átkelőket kissé slendriánul értelmező emberkékre. De mi van akkor, ha szabad jelzést kaptok, de még beragadt autók állnak a zebrán? Egy reggeli csúcsforgalomban, amikor csak lépésben tudunk haladni, bármikor előfordulhat hasonló - ehhez hozzá kell szoknotok. Az átlagmagyar gyalogos ilyenkor sajnos ész nélkül nekiáll átmenni a zebrán, kerülgetve szerencsétlen vezetőket - nem törődve azzal, hogy esetleg felszabadulna további hely az úttesten, és mi csoroghatnánk tovább. Ilyenkor ajánlott megvárni, mire kitisztul a zebra, és csak utána elindulni (persze zöld jelzés esetén).

6. Kulturált közlekedés a járdán. Bizony, főleg a budapesti belső kerületekben egyre nagyobb gondot jelent a parkolás a gombamódra szaporodó, ún. demszkykarók és a folyamatos tiltások, korlátozások miatt. Sok helyütt nincs más lehetőség, mint a járdára felállni. Szépen kérlek, légy tekintettel a járdán parkoló autókra! Ha a babakocsid nem fér el a házfal és a lökhárító között; ha te nem tudsz átbújni anélkül, hogy összefogdosnád-maszatolnád az autómat, akkor ne is erőltesd! Más járművéhez nyúlni több, mint tapintatlanság. Mibe kerülne a kocsit inkább az úttest felől megkerülni? Ugye semmibe? Neked csak egy lépés, nekünk hatalmas segítség.

 

Dióhéjban, avagy in a nutshell ennyi volna így elsőre - nagyon remélem, hogy többen is elkezdtek majd "autós fejjel" gondolkozni gyalogosként, hiszen ne feledjétek: a gyalogos ugyanolyan résztvevője a közlekedésnek, mint bárki más! Bízom benne, hogy ezzel is sikerült közelebb hozni két "ősi ellenfelet" - pedig a részetekről egy kis pozitív hozzáállással, több odafigyeléssel mindjárt könnyebb lenne az együttműködés.

481 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

efi 2011.11.04. 18:21:59

1. Senkit nem érdekel, h hányfele kell figyelned. Ha nem megy, menjél busszal.
2. A nagy büdös francokat nincs elsőbbsége a gyalogosnak a zebrán. És neked jogsit adtak?
3. Te sem mehetnél pl 90-nél gyorsabban a falun kívül. Nem is szoktál??
4. Ez sem érdekel senkit. Ha nem bírod anyagilag, ne sajnáltasd magad.
5. Hát ne ragadj be apafej a kereszteződésbe! Megint nem ismered a kresz-t ?
6. Ha nem találsz parkolóhelyet, így jártál. Egy frászt állhatsz a járdára, más meg téged kerülgessen mi?

stim 2011.11.04. 18:22:41

mert miközben valaki tiszteletet vár el meg szokás adni is azt.

Frankofil 2011.11.04. 18:23:30

@efi: Na látom te eljutottál a 6. pontig is.

gyutyka 2011.11.04. 18:25:43

Gyönyörü nap. Már sirok.

Frankofil 2011.11.04. 18:31:55

Na bezárt a bazár,lekerült a nyitólapról,úgy látszik nem jön már több majom,pedig igazán szórakoztató nap volt.
Köszi Tibi!

a rettegett drótos 2011.11.04. 18:36:54

zseniális bazmeg, zseniális. :D
Kutyákat csibészelnek így.

2011.11.04. 18:39:36

Ehh, miről maradtam le!

Alal 2011.11.04. 18:45:13

Ejj... ez olyan jó lett, hogy ha nem ismerném a blogot, már ordítva téptem volna a billentyűzetet, hogy leosszam a posztolót... általános iskolában ilyenre adtak volna 5*-t :)

A Tyne folyó déli partja 2011.11.04. 18:48:22

jesszus, mennyi hozzászólás. azt hiszem, előbb megvacsorázom.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2011.11.04. 18:52:13

Kösz a méltatásokat meg a ketrecet is - azért látszik, hogy mennyire vállalhatatlan a téma: álnéven mindenki dicséri, de lájk az alig van :D

Müszélia 2011.11.04. 18:56:13

emberek, ez egy karikatúra, és annak yooo

2011.11.04. 19:08:15

"Közlekedj okosan!" Öblös bácsival, az Iskolatelevízió megbízásából? :)

A poszt toló tipikusan az a fajta, aki bringásként a járdán teker, holott ott van az a rohadt drága bicikliút két méterre tőle, mert ilyenekre bezzeg van pénz...

(Egyébként üzenem, hogy a Prodigy már elég avíttas, ráadásul egy igazán jó dobásuk volt, a Smack-nek a videóklipje, demonstrálandó, hogy a kapanyél is elsülhet. Hallgassa meg a Pendulumnak a Woodoo People feldolgozását, ahhoz képest a Prodigy csak mellébeszélés.)

A Tyne folyó déli partja 2011.11.04. 19:10:17

mielőtt elolvasom a hozzászólásokat, nyugtasson meg valaki, hogy ez csak karikatúra.

mégsem én voltam? 2011.11.04. 19:15:24

nagyon jóóóóó, beestem az asztal alá :-))

szeretünk, Tibi!

A Tyne folyó déli partja 2011.11.04. 19:30:41

@tea fan: azt mondjuk elmesélhetné, hogy hogy is jussak el a városon kívülre biciklizni, ha a városban nem mehetek azzal...

A Tyne folyó déli partja 2011.11.04. 19:33:15

@stf!: khm,én a helyedben inkább nem küldtem volna el ezt a hozzászólást. nem égetném magam tovább. egyértelműen nem tudtad értelmezni, hogy miről is szól ez a blog.

A Tyne folyó déli partja 2011.11.04. 19:36:34

@Nevem Earl: biztos számít, hogy lapos...nálunk kicsit nehezebb biciklizni, nincs egy egyenes utca, persze, hogy nincs annyi biciklis.

A Tyne folyó déli partja 2011.11.04. 19:46:08

jelentem, nem tudok elküldeni eg hozzászólást, pedig nincs is benne semmi csúnya szó.

hallari 2011.11.04. 19:48:35

@grgrgr: "A szintévesztők pl. nem kaphatnak jogsit, akkor se, ha milliomosok." Tévedés, a '80-as években már lehetett így jogsit szerezni, egyik rokonomnak se volt ezzel problémája. Én '91-ben tettem le, egy kicsivel több utánajárás volt, de engedélyezték.

A Tyne folyó déli partja 2011.11.04. 19:51:48

@titan: van rajta alvázszám, az nem lesz jó?:)

A Tyne folyó déli partja 2011.11.04. 19:57:55

@szita szita péntek: á, nekem a "p a r ó d i a" "érted" és a "sem" szavakkal lehetett a gondja.

Nadiposzi (törölt) 2011.11.04. 20:07:05

@KürtiT (Tromb74):
Jaj, baszki.:D
Elképzeltem, hogy állok a 6-os - Tüzér utca kereszteződésben, a hátsó ülésen Alohara Kutsceki, a félig japán, félig polinéz ukulele művész penget, aláfestésként Azumi mind a négy hengere macskásan dorombol. Az ablak leeresztve, fölényünk tapintható.

A Tyne folyó déli partja 2011.11.04. 20:07:21

@neuromanc: ennek pont az a lényege,hogy sokan valóban így gondolkodnak.

A Tyne folyó déli partja 2011.11.04. 20:16:33

na, ezt a zenei kommentelgetést hagyjátok már abba, mert sírok a röhögéstől.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2011.11.04. 21:24:08

Nem valami kifinomult szórakozás ez, elismerem, de munkától eltompult aggyal kiváló.

mazs_ 2011.11.04. 21:41:50

Napközben csak belenézni tudtam, hát ezt nem hiszem el, hogy ennyi embernek nem esett le, de még akkor is jöttek, amikor az első pár kommentelőnek finoman jeleztétek, hogy tán nem kéne felhergelniük magukat.

doszy 2011.11.04. 21:57:17

Tibi, a bestseller generátor mintájára nem csináltatok ti egy kommentgenerátort is? Változatos beszólások, de mintha hasonló algoritmus alapján működnének (kivéve a BM rendeletet beidéző kollégát, neki jár egy extra farmermellény).

doszy 2011.11.04. 22:02:03

@neccharisnyás útonálló: Ezen már szó szerint sírva röhögtem. :D

@doszy: Ja bocs, "kolegát".

2011.11.04. 22:04:07

@doszy:

Modoros kommenteket majd hoz az Élet, azzal aztán nem versenyezhet semmilyen algoritmus. :)

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2011.11.04. 22:14:28

jujj de gyönyörű sok egybites komment született! főoldalas lett a modor? grat tibi.

Mabuel 2011.11.04. 22:37:04

Király a poszt, grat, Tibi!
De! A címlap tette fel rá igazán a koronát! :D Most végeztem a kommentekkel, mert mindet elolvastam (egyik-másik után bizony kellett pihennem kicsit).
Csak így tovább!

...::: Flúgos Kamionos :::... 2011.11.04. 23:27:50

Hát ez felháborító!
Mikor már mindenki betartja a szabályokat, nincsenek bunkók, csak udvarias, türelmes és segítőkész közlekedők, mindenki szigorított KRESZ vizsgát tesz, és valóban csak azok kapnak jogosítványt, akik alkalmasak az autóvezetésre, mikor a közlekedési morál már-már szinte tökéletes, akkor jön egy ilyen poszt, és romba dönt mindent.

Drága uram, vagyis Uram!
van fogalma arról, hogy holnap, vagy akár még ma, hány baleset történik pusztán emiatt a poszt miatt? Az autósok elkezdenek majd agresszívan közlekedni, vadászni fognak a gyalogosokra, és aki az útjukba kerül, annak annyi.
Plusz mindenki, aki nem érzi magát lúzernek, és vigyáz az imidzsére, az autóba fog ülni. Ennek hatására már ma szmogriadó volt a faluban, és ez csak rosszabb lesz.

egyébként jómagam is gyalogos vagyok, azaz voltam, mert az autó ára, amit meg akartam venni, az lement. Úgy értem, hogy nem a kereskedésben, hanem a torkomon. Szóval marad a gyaloglás, de most, hogy elolvastam a posztot, holnap gondolok egyet, megfogom magam, és veszek egy zebrát, és azzal fogok közlekedni, mert a posztban azt olvastam, hogy a zebrán elsőbbsége van az embernek. Szóval akkor én leszek a Jani, mindenhol átmehetek, megállás nélkül. Ha valaki esetleg tudja Győzike telefonszámát, esetleg megírhatná nekem, holnap felhívnám, hogy nincs-e egy megkímélt, keveset futott, garázsban tartott zebrája. remélehetőleg sikerrel járok, és holnap már mindenhol elsőbbségem lesz.

Tisztelettel, egy gyalog járok kerékpáros

murrayd 2011.11.04. 23:34:09

Tényleg igazán modoros. Az autódon lehetne valami megkülönböztető jelzés, hogy megadjam a neked kijáró mély tiszteletet (majd veszek kalapot is) a szép tanulmányi, valamint az életben elért eredményeidért és a soha el titkolt adó- és járulékteherért, amiért joggal érezheted privilegizáltnak.

Továbbá azért, hogy naponta bejársz városszéli/vonzáskörzetbeli otthonodból, elég port és különféle igen hatásos oxidokat juttatva azok tudejébe, akik nem hágtak a társadalmi ranglétra eme magas fokára, a városban laknak, vagy autóval jönnek és valójában használják a legendák P+R parkolóit és az igen megalázó tömegközlekedést, továbbá proli módon a lábukat - és nem átallanak feltartani a haladásban.
Ha holnap erre jársz, dudálj sokat, tedd le nyugodtan az autót ott, ahol jól esik (pl. bejárók előtt, járdákon), hogy visszafizess valamit ezeknek a megátallkodott, tiszteletlen, torz és degenerált kreatúráknak. És nem utolsó sorban amikor valamilyen rendkívüli okból kiszállsz, lélegezz mélyeket - vigyél haza minél többet abból, amit hoztál.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.11.04. 23:34:38

@De gustibusaut bene, aut nihil: férfiember kizárólag jóféle manele zenét hallgat. Nicolae Guta vagy Sandu Ciorba játszhat.
@Modor Tibi: már úgy volt hogy meglájkollak, de megláttam a Hartay-ajánlást. Majd legközelebb.
@Hadrian77: mióta olvastam az útleírását a 17. expedícióról a Vize Professzor fedélzetén, sarkkutató akarok lenni, de legalább egyszer elhajózni oda. Nagyon szomorú hír.

Levéltáros · http://leveltar.blog.hu/ 2011.11.04. 23:57:49

Kedves blogíró,

Alapvetően egyetértek a koncepcióval, de azért ne vegyünk már minden autóst egy kalap alá!

Egyértelmű, hogy a gyalogos (nem adófizető) alacsonyabbrendű, mint az autós (a benzin literjenként többszáz forint adóvál járulunk hozzá az ország épüléséhez), de az durva lenne, ha a prémiumkategóriát összemosnánk a Suzukival!

Zebránál álljon meg minden 8 milliónál olcsóbb autó, és mi többiek mehessünk a buszsávon is, vagy ha az nincs, akkor a járdán. Ilyesmiért kéne küzdeni, nem csak úgy írogatni passzióból.

Üdvözlettel,
egy autós (prémium!)

murrayd 2011.11.05. 00:17:23

@Levéltáros: Támogatom, további kiegészítő javaslatom, hogy a gyalogosból és biciklisből is legyen prémium kategória.

Így a prémium kategóriás autóknál bevezethető egy újabb prémiumfelszerelés, a parkolássegítő, táblafelismerő szenzorok mellé olyan érzékelő is, ami felismeri a prémiumgyalogost (pl. évszakhoz és trendhez illő öltözék és kiegészítők, stb.) és kerékpárost, és segíti az autóst a megfelelő hozzááállás kialakításában. (BIIP: "Előzékenység mosollyal", BIP-BIP: "Gázra léphet, nincs önbecsülése, úgyis elugrik")

A kerékpáros kategória mondjuk további kidolgozást igényel, mivel egyes kétkerekűk többet érnek, mint egy rozoga egykor-prémium autó, továbbá a kiegészítők és felszerelések ismét belerondíthatnak a besorolásba. Ezért szakértők bevonása javasolt, de egy parlamenti bizottság felállítását sem tartom elképzelhetetlennek.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2011.11.05. 01:52:27

Na ezt privátban kaptam, kommentnek bőven beillik:

Hello,

ez volt a legprimitivebb blogbejegyzés, amit mostanában olvastam.
25 éves vagyok, nincs autóm (nem is terzvezem), biciklizem, gyalogolok, babakocsit tologatok. Msc-t végeztem (Nyugat-Európa) az itteni egyetemmel párhuzamosan, végzettségem szerint mérnök-informatikus vagyok.

1,) A gyalogosnak a zebrán elsőbsége van, ő tesz szíveséget ha elenged. Ajánlok egy külföldi tanulmányutat, nem Romániába, Ukrajnába hanem Olaszországba, Belgiumba, Hollandiába. Érdekes módon ott sohasem akartak elütni a zebrán, automatikusan megáltak ha odaértem, sőt biciklisként sem kellett attól tartanom, hogy nem adják meg az elsőbséget, ami jog szerint jár! Ugyanis ez benne van a kreszben.

Babakocsit sem éppen olyan biztonságos tologatni az úton, a magadfajta arogáns alakok miatt.

2,) Ne parkoljon a járdára, nem csak azért mert tilos, hanem mert végtelen bunkó dolog is. Nem vicces dolog forgalmas úton (számtalan helyzetben pedig egyébként lehetetlen is és életveszélyes!), babakocsival kimenni az útra (és ott hallgatni a dudálást), azért mert egy faszparaszt úgy gondolta, hogy a parkolóhely neki "jár".

3,) Zebrában való beragadás - tapasztalatom szerint inkábbb az a gyakoribb, hogy bár az autós láthatóan nem tud továbbhaladni (pl: balra kanyarodni), csak azért is ráhajt a zebrára, mert "ő az erősebb".

4,) A piros lámpa: ha jobban körülnézel, számtalan olyan helyzetet láthatsz az autós 70-80 hajt át a piroslámpán, és, jééé csak nem megússza a gyík...... Én minden legalább egyet.

Mellesleg a piros lámpán senki ne menjen át!

Üdv.: xxxxx

sdani 2011.11.05. 03:48:19

@Modor Tibi: Azert milyen jo dolog, hogy vannak, akik veszik a faradtsagot es meg privatba is irnak, hogy hogyan kell viselkedni egy jolnevelt sofornek. Ok tenyleg jobba akarjak tenni ezt az orszagot, mi meg csak rohognk rajtuk... ezert tart itt ez az orszag. :-D

Szalonnassy Albin urfi 2011.11.05. 06:08:19

@stf!: En talalkoztam az intelligenciaddal: csirke72 neven kommentelt itt a jomultkoraban.

@Modor Tibi: Egyebkent Tibi - ellentetben a fizetett talpnyaloiddal - SZVSZ (ettol hanyok amugy) en ugy gondolom, hogy azert nem 100%-os a kharaktered mert valoszerutlen. Vo.: Oblos, Jutka, Osanya stb. Ez utobbiakat mindannyian ismerjuk szemelyesen, targyi szemely viszont atesett a paripa tuloldalara, if ju szi vat aj min.

A POPPET kifejezesert viszont kulon pont jar. Egy volt koteres szobatarsamra emlekeztet, meg az elso egyetem elso evebol. Negyen laktunk egy szobaban, 3-an voltunk elso evesek, o negyed. Hatarozott keresem ellenere feszt golyaknak hivott minket ami nemcsak ezert irritalt elbaszott modon mert idosebb voltam nala, hanem mert egy szuletett nimand volt, egy un. JOPOFA KOCSOG es az ilyentol kulonosen boszito a lekezelo megszolitas. Mivel keresem suket fulekre talalt ezert felbujtottam a tobbieket es egy kocsmazos este befejezesekent - mintegy megkoronazva az ejszakai uvoltozest es kukaborogatast az utczan - jol megcsapkodtuk azt a faszt. Azutan rend lett.

2011.11.05. 08:02:17

Magasságos Isten, mi volt itt!

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.11.05. 08:53:39

@murrayd: na igen, mi a helyzet az épített gépekkel? a némethből' hozott váz és rajta jó shimano szett viszont kerekek, agyak, első villa cserés? hét volt a bringa plusz egy húszas a feljavítása? Na ez most milyen kategória? :-)

Elijah_Baley 2011.11.05. 09:12:06

@Professor Pizka: Manele sajnos nem lehet, bár igen nagyon szeretem, hallgatni nem merem, mert oláh az asszony, még azt hinné, kedvelem a románokat

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.11.05. 09:17:25

@De gustibusaut bene, aut nihil: nálam épp a barbatul care-i barbat című szám szól, teljes hangerővel és nyitott ablakokkal :-) utána guta mester jön :-D

stf! 2011.11.05. 09:25:16

@Szalonnassy Albin urfi: Azt kétlem, mert először és utoljára jártam itt. Nekem ugyanis nem életcélom mások szívatása. Mint már írtam, ez az intelligencia. Ez a blog meg ezt teljesen nélkülözi.
És ezen most lehet verni, akinek van mit.

Vérnyúl, Döme, Dagi, Fufu, avagy a Jó, a Rossz, és 2011.11.05. 09:58:36

@Professor Pizka:

ahh du sande, dassz gehört sih nikt, junge damen in öffentlichkeit cu kompromittíren. sém dikk!

@KürtiT (Tromb74):
mit összejönni?! már fel is csináltuk egymást!

Elijah_Baley 2011.11.05. 10:03:30

@Professor Pizka: helyes, a magas művészetet nem szabad rabságban tartani, meg köll osztani embertársainkkal, főleg, ha nincsenek felkészülve rá. Én személy szerint inkább autóból terjesztem, mert az módot ad a kevéssé heroikus, ám egészségügyi kockázatot jelentősen csökkentő menekülésre.
Otthon csak bunyóspityut hallgatok nyitott ablakkal,és bár köpedelem amit kibocsát, de a lakótelep népe szereti és ezáltal engem is befogad.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.11.05. 10:03:39

@Vérnyúl, Döme, Dagi, Fufu, avagy a Jó, a Rossz, és: vasz ikk höre doh ruménise cigojnermuzik dasz vén zoll dasz kompromittíren?
Ikk bin niht svanger ikk hab' nur cu fíl getrunken. vir zollen noh ejnmál cuzámmensláfen.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.11.05. 10:07:07

@De gustibusaut bene, aut nihil: ez egy kilencker újépítésű, tele disztingvált multirabszolgákkal és külföldi bérlőkkel. A Les preludes következik, hogy ne tudja eldönteni a sok kretén, hogy egy román cigányvajda vagy egy fidesznáci szórakozik velük :-D

Vérnyúl, Döme, Dagi, Fufu, avagy a Jó, a Rossz, és 2011.11.05. 10:16:59

@Professor Pizka:
nájn, nikkt dén ruménise cigojnekmuzik, zondern dén arslekken alsz forspíl :)))

GatyaPityu 2011.11.05. 10:17:18

Ez a post valami vicc akart lenni, ugye? Egy rossz tréfa... Mert ha komolyan gondolja az író, akkor nagyon el van tévedve. Lehet, hogy 18 éve vezet, de akkor itt az ideje egy kis KRESZ ismeret frissítésnek. A kijelölt gyalogátkelőhelyet ugyanis úgy kell megközelíteni, hogy biztonságosan meg tudjon állni a gépjármű megadva az elsőbbséget az átkelni szándékozó gyalogosoknak. (Igen, mindig a gyalogosnak van elsőbbsége a "zebrán").
Kettő: dugóban a kereszteződést, gyalogátkelőhelyet csak akkor szabad megközelíteni, ha az autós tisztán látja, hogy ki is tud hajtani belőle a szabad jelzés alatt. Ha nem, akkor zöld ide vagy oda, de várnia kell! Ezért vannak a sárga csíkok is kereszteződésben. A járdán parkolást meg inkább nem is kommentelném, annyira abszurd...

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.11.05. 10:21:35

@Vérnyúl, Döme, Dagi, Fufu, avagy a Jó, a Rossz, és: arslekken kann doh zér gut zájn. vi das blasen: man zoll nur an der gúten zájte zájn :-)

Elijah_Baley 2011.11.05. 10:30:27

@Professor Pizka: nincs szebb dolog annál, mint mélybalkáni cigányzenével amerikai expatokat kulturálisan abuzálni. Levezetésül lehet nekik adni egy kis gogol bordellót, így jelentősen csökkenthető bennük a nagyvizentúli biztonságos otthon csalóka érzete...

HakapesziM 2011.11.05. 10:47:03

Véleményem szerint rosszul teszik, hogy ennyire erőltetik a gyalogos mindenáron való elsőbbségét. Ez oda vezet, hogy sokan, mondván, elsőbbségem van, az nekem márpedig jár, minden körültekintés nélkül lépnek a zebrára. Ez a feltétel nélküli elsőbbség csak akkor működhetne, ha minden zebra előtt stop-tábla lenne. Minden egyéb esetben - bármilyen kis sebességgel közelítünk az átkelőhöz - van olyan tetszőlegesen kicsi távolság, amin belül ha a gyalogos lelép, már nem lehet megállni. A gyalogos nem jármű, sérülékeny, mozgásának nagyobb a szabadságfoka, de gyakran a szándéka sem egyértelmű. Engem úgy tanítottak a szüleim: nézz körül kisfiam, mielőtt átmész a zebrán. Nem is fognak elütni, tudok várni pár másodpercet, ha pedig folyamatos a forgalom, figyelve, de határozottan lelépek, sosem volt még problémám. Hiba azt tudatosítani: neked van abszolút elsőbbséged, ne is törődj a forgalommal, hiszen kötelességük megállni. Oda vezetett ez a hamis megközelítés, hogy nemegyszer zebra nélkül is öntudatosan lépdel át az úton a nagymama, és a jámbor autósok - el nem üthetik - de egy árva dudát sem pöccint meg egy sem, ugyan néném, fáradjon már el a harminc méterre található zebrához, s ott keljen át. Vagy: lámpával védett gyalogátkelőnél, zöld jelzésnél megáll a beidomított autós (a gyalogosnak piros), és készségesen int a járókelőnek, tessék parancsolni!

Stiel 2011.11.05. 10:48:18

@Atro: 'Ez a post valami vicc akart lenni, ugye?'

Hogy fején találtad a szöget!

@stf!: igen, még mindig mindenki más a hülye. Köszönjük, Emese.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.11.05. 10:55:05

@De gustibusaut bene, aut nihil: lejátszottam nekik a csillagok háborúját. most Vivaldi: La folia következik, nem vagyok én egy kegyetlen állat.

stf! 2011.11.05. 11:03:23

@Stiel: Most miért hülye Emese?

Vérnyúl, Döme, Dagi, Fufu, avagy a Jó, a Rossz, és 2011.11.05. 12:01:53

@Professor Pizka:

deeeehüüüllyeeevaaagy! :) (vinnyog)

aggyá nekik egy kis soad-ot. mondjuk keverve egy kis army of lovers-zel, és akkor aztán tényleg nem fogják tudni, mi újság. :)))

Stiel 2011.11.05. 13:45:44

@stf!: most nem Emese a hülye. :)

qrisz 2011.11.05. 14:04:32

Posztíró, hogy az análpápa jönne el érted.

2011.11.05. 14:08:37

@qrisz:

Ez az átok baromira tetszett! :D

neccharisnyás útonálló (törölt) 2011.11.05. 15:10:23

@Professor Pizka:
Mi ez a manele-mánia? Most őszintén. Te már kb. a tizedik ember vagyok, akitől hallom. Azé nem ennyire jó a román lakodalmas rock. Meg különben is. Támogasd a magyar árut, hallgassá' Fekete Pákót!

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.11.05. 15:35:10

@neccharisnyás útonálló: szoktam én lakodalmas rockot is hallgatni. Városi kultúrnövényként az embernek igénye van arra, hogy a porszívójával csárdásozzon. Én is pontosan ezt tettem ma és fennhangon kántáltam, hogy "Egy kicsi házban a domb tetején...!"

A manele népszerűségének az az oka, hogy nem magyarul van, ezért annyira azért nem ciki, mint Kadlot Karcsi.

imittto 2011.11.05. 15:37:45

Kissé szétzuhanva jöttem ma be, de bearanyoztad a napom! KÖSZI!!!

GatyaPityu 2011.11.05. 15:43:34

@Stiel:
Nem ismerem igazán ezt a blogot, egy másikon linkelte be valaki ezt a bejegyzést. Rákattintottam és elolvastam. Ennyi. A blog előéletét ezért nem ismerem.
Amúgy simán benne van a pakliban hogy léteznek ilyen hozzáállással, gondolkodással hús-vér emberek, akik önigazolás gyanánt még komolyan is vennék az itt leírt szöveget.

bikmakk · http://srbija.blog.hu 2011.11.05. 16:09:30

@Stitch: Így van, _KUTTYa KÖTTelességed!_
:)

tundrazuzmo (törölt) 2011.11.05. 16:20:58

Kedves Posztoló!

Fáradtságos munkával leírt posztod eléggé izzadságszagú. Egyenlőre nem tudom eldönteni, hogy komolyan-e gondoltad, avagy nem. Ne legyél má' ennyire modoros, ezért kerültél ebbe a blogba, hát nem konstellálod?

bikmakk · http://srbija.blog.hu 2011.11.05. 16:24:10

@Szocio Pata (kikvogymukblog): Á, az Egészséges erotika stílusú beszéd még mindig! Ezt én is nagyon. Maradok őszinte, stb. :)

bikmakk · http://srbija.blog.hu 2011.11.05. 16:30:28

@szita szita péntek: Te nem posztot írtál, hanem kommentet, nagy különbség!

bikmakk · http://srbija.blog.hu 2011.11.05. 16:39:47

@tundrazuzmo: Egyenlőre vagy egyelőre? Nem mindegy. Kérdés, hogy fifti-fiftiben gondolkodsz-e avagy hezitálsz.

666E 2011.11.05. 17:24:51

www.youtube.com/watch?v=TaUfikLCHjc

szerintem remek illusztrációja a posztnak

Stiel 2011.11.05. 21:22:01

@Atro: benne van. Szerintem ez a poszt arra jó, hogy amikor az ember elindulna azon az úton, aminek a végállomása a fenti gondolkodásmód, akkor időben észbe kapjon. Persze csak az értelmesebbje, sajnos van, aki menthetetlen.

lomposfarkas 2011.11.05. 21:28:31

És még senki sem linkelte ide az ALAPMŰVET???
Gusztáv közlekedik:
www.youtube.com/watch?v=q-RsBh6bMcA

stf! 2011.11.07. 12:54:46

Akkor is az enyém lesz az utolsó szó.

MorgenStern 2011.11.08. 07:46:47

az ilyen sofőrök miatt kell bevezetni Magyarországon is "az emberi élet kioltására alkalmas eszköz" kategóriába a gépjárműveket.

ja és a zebra az állatkertben lakozik, aki áthajt felette az megjárja mert az alvázat szétrúgja a patáival!

ismét bebizonyosodott, hogy diplomával észt nem osztanak.

teszek egy merész kijelentést, de az ilyen lófaszjóskák szoktak lecsengetni és 20 méteren legyorsulni a bringa úton.

ám lehet a postolo egyiptomban tanulta a kreszt, de tudtommal ez érvényes:
KRESZ - KPM-BM együttes rendelet a közúti közlekedés szabályairól
21. § Gyalogosok közlekedése

(7) A kijelölt gyalogosátkelőhelyen áthaladó gyalogosnak a járművekkel szemben elsőbbsége van. Ugyancsak elsőbbsége van - kijelölt gyalogosátkelőhely hiányában is - az útkereszteződésnél áthaladó gyalogosnak azokkal a járművekkel szemben, amelyek arra az útra kanyarodnak be, amelyen a gyalogos áthalad. A megkülönböztető jelzéseket használó gépjárművekkel szemben azonban a gyalogosnak elsőbbsége ezeken a helyeken sincs.

Αphelion 2011.11.08. 10:34:32

@MorgenStern: Megkérdezhetem hogy honnan találtál rá erre a posztra?

Celtic 2011.11.09. 21:49:54

Ez allat volt. Sajnos, csak kb. feleig olvastam a commenteket (mostanaban meloban nincs ra idom, este meg sok mas dolgom van), de nagyon feldobott :)
- A joslat, hog ymikor lesz cimlapos es mikor jonnek az okostojasok...
- A 400. kommentelo aki meg mindig elemi erovel haborodik fel....
- A turistak, akik zavarjak a quadozokat...
- gyalogosrendszam es hasonlok

(Errol jut eszembe, ezen a heten logtam a BKV-n. Annyira szokatlan volt, hogy amikor leszalltam a villamosrol es setaltam Kalvin-Corvin negyed kozott, egyfolytaban az embereket lestem, melyik lehet ellenor. Nem tudtam kiverni a fejembol a gondolatot, hogy az utcan is megbuntethet egy ellenor...Hat ezert tartok itt)

Celtic 2011.11.09. 22:00:27

@atila68: bookmark. Eddig olvastam ma este.

Celtic 2011.11.10. 17:26:45

@alib: Elarulom, hoyg en is megkoszonom az autosnak, ha atenged. Kedves szulovarosomban is, ahol fel sem merul, hoyg barki elutne, nemcsak engem, mast sem, mert az emberek nem rohannak. Megis megkoszonom egy biccentessel, ahogy nagybetuvel irom a Te nevmast is. Mert egyszeruen igy mukodok. Nem azert, hogy a foldon vagy a mennyben ezert majd valami jutalmat kapjak (nem hiszek az uttorok 12 pontjaban, se a tizparancsolatban), hanem mert egszeruen ugy erzem magam jol, hogy kommunikaljak az emberrel, hacsak egy biccentes erejeig is.

Celtic 2011.11.10. 21:11:16

@Szabványok: Nyert, eddig ez tetszik a legjobban :) Gyonyoru comment volt :)

Celtic 2011.11.10. 21:31:50

Na, vegigolvastam, oltari volt. Es most tartozom egy vallomassal: 40+ letemre szeretem a Quimbyt, Kispalt es a Kiscsillagot. Ja, meg a PASO-t, dehat azt nem lehet nem szeretni :)
Quimby: Contry Joe McDonald
www.youtube.com/watch?v=kAJ2YT608V0
Valahogy olyan aktualisnak tunik a
"Mer' amúgy világhírű vagyok
Csak a világ nem tud róla
A nyerget már megvettem
Épp hogy csak nem futotta lóra"
verszak.

Most mulik pontosan: eloszor a Csik-fele verziot hallottam, Szigeten, egy kocsmaban, sokezer mas zene koze bepreselve egy MP3 CD-re. A kocsmaros sem tudta, mi ez, de eleg sokat ultem abban a kocsmaban, hogy ujra halljam. Aztan mikor hazajottem, rakakerestem, kesobb kiderult, hogy eredetileg Quimby-szam. Jo az eredeti is (es van benne egy plusz verszak is), de nekem akkor is a Csik-fele verzio lett a kedvencem - amit meg nem untam.

Na, ennyit mara az onvallomasokrol.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.11.11. 11:16:27

@Celtic: ez nem csoda: ezeket a zenekarokat csak olyanok szerethetik, akik már nem várnak semmit az élettől, főleg csajozás terén. azaz minél idősebb vagy, annál jellemzőbben.

Én mindig azt mondom, nem akarok olyan öreg lenni, hogy tetsszen a Quimby:)

Ernoke 2011.11.11. 11:20:33

@vészmadár (pica pica): Elismerem, h nem várok semmit az élettől csajozás terén, de azt, h öreg vagyok, csak akkor, ha befizecc botoxra, és találsz is ráncot rajtam hozzá:D

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.11.11. 11:48:21

@Ernoke: ebből - áttételesen utalva a vérnyúl-pizka tengely vonalán elindult ezredes és a leszbikusok témára - az is kiderül, téged dugtak már meg minőségileg megfelelően.:)

Ernoke 2011.11.11. 12:50:47

@vészmadár (pica pica): viszont macskám van, nem nézek tvt és zöld teát iszom, tehát buzi vagyok:D

Celtic 2011.11.11. 13:19:39

@vészmadár (pica pica): Nezd, ha gondolod, elintezhetjuk, hogy ne kelljen ezt a kort megerned. Valami megoldast majdcsak talalunk :) (Jartam en mar banyasznapon Komlon, igaz az jo 20 eve volt)

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.11.11. 13:22:22

@Celtic: Komlón 15 éve úgy van bányásznap, hogy nincs is bánya (de lassan bányászok se).

A kort meg akarom élni, csak azt az elmeállapotot nem (lelki kort), hogy a Quimby bejöjjön...

Celtic 2011.11.11. 13:39:06

@vészmadár (pica pica): Pedig jo az. Az ember elmulik 18 es elkezd erdeklodni mas zenek irant is, mint az "oszinte kokemeny rock"

Banyasznapon bevallom, egeszen a MAV allomas sorozojeig jutottam, szoval ennyit lattam belole.

En viszont olyan szenilis ven hulye nem akarok lenni, hogy egyfolytaban, mindenrol AZ jut eszembe.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.11.11. 13:41:30

@Celtic: ha az ezt jelenti, akkor én már 137 vagyok, de ivarérett korom óta csak az jut eszembe mindenről.

Kozika · http://www.k-1.hu 2011.11.11. 16:35:24

aki idejön azzal, hogy mekkora pöcs a poszt írója, azt köszöntsük meleg kézfogással, hiszen először jár itt...
ööö azt mondtam meleg? nem úgy értettem!!! :)

A Tyne folyó déli partja 2011.11.11. 18:57:50

@vészmadár (pica pica): most már tényleg kénytelen leszek meghallgatni egy Quimby számot, hogy tudjam, miről is beszéltek. hogy milyen lelkiállapot is kell hozzá. én még egy számot se hallottam tőlük (legalábbis, nem tudok róla, csak a nevüket ismerem. meg hogy eléggé menők. meg hogy a Szilárd eggyel felettem járt a gimnáziumban:)
@Celtic: "Az ember elmulik 18 es elkezd erdeklodni mas zenek irant is, mint az "oszinte kokemeny rock""

mint írtam, ugyan nem ismerem a Quimby zenéjét, de van egy sanda gyanúm, hogy azon,és az "őszinte kőkemény rockon" kívül még van pár kategória...arról nem is beszélve, hogy én inkább pont ez a kor előtt voltam mindenféle zene rajongó, ez is, az is, és utána ismerkedtem csak meg a rockkal.

A Tyne folyó déli partja 2011.11.11. 19:16:00

@Ernoke: akkor én is, bár cicám nincs (de szeretnék), tévém sincs, zöld teát szoktam inni, bár leginkább a kávéra szavazok.

Celtic 2011.11.11. 19:40:00

@Animacs (a Tyne folyó déli partja): "hogy azon,és az "őszinte kőkemény rockon" kívül még van pár kategória."

Ez a Modoros blog.

Celtic 2011.11.11. 21:25:25

@vészmadár (pica pica): Ismertem ilyen embert, bar az ugy 80-as IQ-val rendelkezett. Mondjuk, en sem a magas IQ-m miatt tudok mas szorakozast is elkepzleni a szex mellett, hanem valoszinuleg alacsony a tesztoszteron szintem. Viszont ahogy eszrevettem, bizonyos IQ alatt csak a szex az egyetlen szorakozasi forma. Meg a Maunika-so.

(Mielott felreerted, legkevesbe sem Rad ertettem, csak ez tenyleg egy megfigyeles)

Celtic 2011.11.11. 22:00:48

@vészmadár (pica pica): Ja, szoval homokos vagy. Fogadni mernek, hogy furodni is szoktal minden heten.
:)

(Csak megprobalok mar en is macho lenni, de asszem meg gyakorolnom kell)

Möff CAT a Torcsvúdos gyerek 2011.11.12. 23:05:12

Ójeeee, hatalmas királyság ez a poszt!
Minden szava arany, annyit hozzátennék még, hogy azért nem minden autósra vonatkozik, rám sem!
Mert nekem pl. BMW-m van, így kicsit sérelmezem, hogy egy kalap alá kerüljek a többi autóssal, akinek nem az van. Nekem több jár, az a helyzet, közlekedésből is.
Hogy érzékeltessem, miről is beszélek:
1. Ezzel csak egyetérteni tudok, figyeljen má' oda a sok kecseg, akinek nincs BMW-je! Faszom... :/
2. Nóta bene: ha azt hiszi a puhatestű, hogy BÁRHOL elsőbbsége van egy másféltonnás bajor vassal szemben, akkor magára vessen azért, amit kap: ő kereste a bajt! Fasszom...
4. Közteherviselés a faszomat, azt! MIKOR büntetik meg 3 kilára a puhatestűt, mer' gyorsan futott? Ha??? Nekem meg jön a csekk, mer' siettem épp? A négyszáz ficcses bengáról má' nem is beszélek... Fassssszooom...
5. 6. Kultúrált közlekedésről inanútsell annyit, hogy amelyik összetaperolja a verdát, annak szilánkosra fogom baszkodni a kezét a bézbózütővel! Akár a zebrán csinálja, mer épp úgy gondolja, hogy nem fér el tőlem, akár a járdán a faszom babakocsijával! Vigye a kölkét kézbe, bazmeg, nem olyan nehéz! Ha meg már nagyobb, akkor tud gyalogolni, megin' nem kell a babakocsi! Faaaaaaaaa....
süti beállítások módosítása