Olvasói rovat - Az amatőr filmkritikus

2010/04/15. - írta: Modor Tibi

Hiányoltam már a témát - és eleddig csak én próbálkoztam meg egy hasonlóval. Lássuk be, lehettem volna alaposabb is. Most Néma Bob helyettem is folytatja.

 

A Modoros amatőr filmkritikus

-Oszikám, hogy tetszett a legújabb Wright film, A kék lóbabemberek támadása?

-Látszik, hogy a látványra mentek rá. A szereplők nem voltak olyanok, mint a Fánkosztogató bosszújában, vagy a hasonló Mézeskalács csillagok konfliktusában. Ez a film egy nagy ratyi volt.

-Jah, szerintem is. A Cyberharcos Megváltása faszább és coolabb film.

-Szerintem meg kellene egyszer néznetek egy normális művészfilmet. Olyan, mint a jó bor a léleknek.

 

Na ezekből lesznek az amatőr filmkritikusok.

 

A kommenthuszár

13-17 éves kiskölykök, akik ennek a popkultúrának az egyik legjellegzetesebb példányai: ők azok, akik csirázó társadalmi életüket filmes blogokon és fórumokon élik ki. Mindig van egy kedvenc filmjük, amelyet orrba-szájba védenek.

Ugyanmár, hol van a Kék Lóbabemberek Támadása a Cyberharcos Megváltásához képest. Elmensz a francba, hüje vagy, de komolyan. Abba a filmbe egy lóbabnyi vér sem volt! A Cyberharcos simán megérdemel egy Oszkárt az effektekért.

Na, igen, ők a moderátorok és az adminok kedvencei. Jellemzőjük még a csodálatos hejesirás. Általában 20 éves korukra elfelejtik az egészet, vagy saját blogot indítanak.

 

Az Amatőr Filmrendező

Ő az, akit általában azoknál a híreknél látunk, amelyek egy film rebootjáról, remake-jéről, vagy folytatásáról, előzményéről szólnak. 17-20 éves félelmetes fantáziával megáldott kölkök, akik az említett filmek nagy rajongói. Később vagy regényt írnak, vagy szintén elfelejtik az egészet. Persze ő az, aki saját filmet tervez.

A Kék Lóbab emberek támadásának folytatásába, én egy csomó, több ezres lóbabembert hoznék be, akik már űrhajókkal, és harci robotokkal is jönnének. A filmvégén pedig lenne egy nagy csata, ami egyszerre folyna az űrbe, és a bolygó felszínén. Meg az embereknek is lennének űrhajóik, és a végén pedig a Kék Lóbab Emberek megaszupervezére is feltűnne. Tudjátok mit, csináljunk ebből filmet. Itt az e-mail címem.

Igen, a fantáziája ott van, meg a helyesírása is. Azt reméli, hogy ezeket a kommenteket valami híres rendező felfedezi. Ez sajna csak álom marad.

 

Művészfilmfetisiszta

Ő az, aki megnézett pár európai vagy afrikai művészfilmet, és azóta másra rá se bír nézni. Nála az amerikai filmipar egyenlő a Sátánnal. 20-30 éves értelmiségi egyetemista, aki általában bölcsész szakra jár - persze az Art Mozik elsőszámú vendége. Számára a többi filmkritikus primitív, akárcsak a közönségfilmek.

A Kék Lóbabemberek támadása az egy fércmunka. Nem is nevezném filmnek, hanem inkább egy videóklipnek, amelyet a számítógépsátánja alkotott. Kérdezem én, hol van ebben a színészi játék? A lélek apró törésvonalai által keletkező rezgéshullámok ábrázolása? Hol vannak az emberi érzelmek? A finom háromdimenziós karakterek, akiknek nem tudni az útját.

Én a fiatalokkal nem ilyen fércműveket néznék, amelyet a Hollywoodi pénzgyártó gépezet köpött ki. Javasolnám Az év filmje-díjra A Férfi, aki Nőket Baszott című művet. Az ember tudja, hogy a Férfi benne milyen utat járt be, mit kellett feladnia. Az a film az életről, a színes-szagos, kegyetlen, de mégis csodálatos életről szól.

 

A Megmondóember

Ő az, aki abszolút bennfentes a szakmában. Annyi filmet látott, hogy simán mindenkit lehurrog, aki csak ellentmond neki. Ő nem primitívnek, hanem hülyének tartja a többi filmkritikust. Számára az Oscar és más díjak nem jelentenek semmit. A Kommenthuszárnak ezt mondja:

Ugyanmár. Cyberharcos Megváltása, meg a Lóbabemberek támadása. Mit tudtok ti az igazi filmekről. Ezek Oscart kaptak, hö, persze. Az Oscart is keményen pénzért adják kisfiaim nem tudjátok? A többi rendezőt pedig kiszorítják Hollywoodból. Nem a művészfilmeskedő marhákat, hanem az igazán igényes rendezőket. Akik TUDNAK FILMET CSINÁLNI, MINIMÁLIS PÉNZBŐL! Az Élőholtak Alkonyába ezerszer hihetőbbek voltak a dögök, mint ebben a két marhaságban, amit ti említettek. Menjetek vissza a garázsba BMW-ét tuningolni, vagy zúzatok vissza WoW-ozni.

 

Az Önjelőlt filmrendező kommentjére:

Ugyanmár. Itt agyalsz azon, amit nem tudsz megvalósítani, ahelyett, hogy valami saját dolgot ötlenél ki. Gondolom, hogy csak egy tízen éves kis takony vagy, aki nem tud semmit se az életről. Zúzzál vissza Diablózni. És hogyan tudnál egy ilyen szintű filmet leforgatni?

 

A Művészfilmes támogató megjegyzésére csak ennyit mond:

Te se tudod mi a jó film. A jó filmnek története van, fogd már fel. De ennek, amiket te írsz? Komolyan mint egy Madonna videó klipnek a szarabbik fajtából. Menjél a Kék Osztrigába segget rázni, vagy a Krúdyba hümmögni.

A végén persze a Megmondóember lesz a primitív, míg a Művészfilmfétisiszta a melegbártulaj, a Kommenthuszár a hülye, az Önjelölt filmrendező pedig a takony.

 

De a tanulság: Azért hasonlítanak a netes viták a paraolimpiákhoz, mert bármelyiken is nyersz - így is, úgy is retardált maradsz.

Címkék: film olvasói
45 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hal Stanton 2010.04.15. 07:40:09

A kék lóbabemberek odabasz. Viszont én kizárólag a jó filmeket szeretem. A rosszak nem jönnek be.

GAbica 2010.04.15. 08:09:53

Fánkosztogató bosszúja... :D :D :D

Jól eltalált kis poszt.

noirp 2010.04.15. 08:20:34

@perfor: Kék Lóbabemberek, aranyos :)
Naaaa! Vi? ;)

Néma Bob · http://kriptid.blog.hu/ 2010.04.15. 08:35:38

Köszönöm, köszönöm:)

Saját élmények alapján dolgoztam, volt már elégszer dolgom ilyen barmokkal:)

2010.04.15. 08:49:09

Persze egyikük sem tudja, hogy a legjobbak a k-európai szatírák a 70-80-as évekből ;)

Néma Bob · http://kriptid.blog.hu/ 2010.04.15. 08:50:39

Igen.

Nagyon magas, szocialista humor. Burkolt társadalomszatíra, a burleszk eszközeivel.

Hol vannak ehhez képest Bud Spencer videóklipjei?

scsaba1 2010.04.15. 08:56:44

Értem én, hogy a kék lóbabemberek a navik akarnak lenni.

A Rendőrakadémia I-II-kurvasok meg úgy látom nemzedéki élmény.(Még akkor is, ha van, aki nem vallja be, hogy látta, és gyerekkorába jókat röhögött rajta.) A buzibárt nálam is kizárólag Kék osztrigának hívhatják csak. A Capellát és a White Angelt csak azok ismerik akik járatosabbak a homoszexuális szubkultúrában, de a Kék osztrigát mindenki vágja.

Néma Bob · http://kriptid.blog.hu/ 2010.04.15. 09:03:30

Rendőrakadémia.

Viccelsz?

Az I és II nálam ott van a legjobb vígjátékok pantheonjában.

A Csupasz Pisztoly, és a Nagy Durranás mellett.

XD

@scsaba1: Hát jah. Az a film most ezeknek az úriembereknek az egyik céltáblája:)

2010.04.15. 09:09:04

@scsaba1: többek közt:) meg pl. Zongora levegőben, szerintem a legjobbak azok voltak ahol Kállai, Tomanek Nándor, Őze játszottak együtt vagy külön:)

Styxx 2010.04.15. 09:14:48

@Néma Bob:
"Menjetek vissza a garázsba BMW-ét tuningolni, vagy zúzatok vissza WoW-ozni." LoL:-)

"Az év filmje-díjra A Férfi, aki Nőket Baszott című művet. Az ember tudja, hogy a Férfi benne milyen utat járt be, mit kellett feladnia. Az a film az életről, a színes-szagos, kegyetlen, de mégis csodálatos életről szól."

Végre, egy Igaz Esztéta! Bobikám, akkor kalapozz össze potom 800 millát az előkészületekbe, és mutassuk meg a világnak, mitől döglik Pasolini!:-)

Néma Bob · http://kriptid.blog.hu/ 2010.04.15. 09:17:27

@Styxx:

Sajnálom, de én havi 30 000-ből nyomorgok fent pesten, és ebből csak egy művészi eszközökkel operáló realista pornót tudtam összehozni.

De első műnek jó lesz.

IndaMuncher 2010.04.15. 09:20:36

A "fércmunka" szó megemlítéséért pluszpont jár mindenképp. Nincs olyan negatív kritika amiben ne írnák le.

Styxx 2010.04.15. 09:41:09

@F.house:
Ja, egyszer összehozhatnának egy Fércelő-, és Úriszabó tehetségkutatót, hogy a "fércmunka" kifejezés pozitív kritikában is polgárjogot nyerjen:-)

@Néma Bob:
Lehet, hogy ismerlek? Hogyan í..... k...........?

Néma Bob · http://kriptid.blog.hu/ 2010.04.15. 09:44:21

@Styxx:

Én rendeztem a Pinabarlang expedicióját. Majdnem megnyertem hozzá Mucsit.

A 10 perces snitt a punciról.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.04.15. 09:59:40

Én az ilyen lóbabemberes filmekért el sem indulok a moziba, úgyhogy kritikát sem tudok mondani róluk. Egyszerűen képtelen lennék beülni rájuk, mert modoros filmbuzi vagyok. Az ilyen vámpíros, kockáshasas filmektől már akkor kidobom a taccsot, ha hölgyismerőseim mesélnek róla.

Néma Bob · http://kriptid.blog.hu/ 2010.04.15. 10:16:06

@El Topo (Sgt. Elias):

Én meg Stephanie Meyer összes művét egy poénos kis könyvégetés keretében tűzre dobnám.

scsaba1 2010.04.15. 12:22:00

@El Topo (Sgt. Elias):

Én meg megvárom, amíg megjelenik a torr... akarom mondani a tékában.

bajor gizella 2010.04.15. 12:49:41

Egy nagyon fontos kimaradt.A filmklubbos. Kijárta a filmelmélet-filmtörténetet vagy a magyar-esztétikát,Erasmussal eljutott Bulgáriába és útközben rájött hogy számára a film csak a bolgár filmgyártás remekeinél kezdődik, és ott is ér véget. Mindent megnézett a témában, semmi más nem érdekli, és úgy nézi meg az avatart, hogy közben párhuzamokat von egy 68-as bolgár népfelkelős film és aközött, majd megállapítja hogy az eredeti(mármint a bolgár) jobb volt. Bármilyen népcsoport behelyettesíthető, a legkommerszebb a skandináv imádat. halott ember vagy bölcsészkaron ha nem rajongsz mazd mikkelsenért, vagy susan bierért, és nem teszed oda minden mondatod után hogy skandináv filmgyártás.
A másik igazi elmebeteg csoportot a bollywoodi filmekért rajongók teszik ki, olyan nevekkel vagdalóznak mint saruhk khaan, és a röpke 4 órás filmvetítés után még további 4-et simán rászánnak komparatív vizsgálatokra az amerikai és az indiai technikai felszereltésget illetően.
A legbetegebbek persze a tőlünk legkeletebbre létező népek filmjeiért rajonganak. Régi vágású filmrajongók közül kerülnek ki a Kurosawa buzik. Ők vsz. már iskolában is a verselemzést imádták a legjobban, amiről két álmos rendszerinformatikával elbaszott nap között sem hajlandók lemondani. Imádják azokat a filmeket ahol sógunok és klánok apró foszlányokra aprítják egymást olyannyira hogy a végén egy darab virágzó cseresznyefával búcsúzik a táj. Az ők kisebb unokatestvéreik képezik a mangafunokat.szellemileg visszamaradt fiatal felnőttek, és tizenéves barátaik alkotják ezt a kis szerencsétlen emberhalmazt. Ha megemlíted hogy a minap a 3 éves gyereked a minimaxon éppen végignézett egy szexuális abúzust két fiatal kézilabdásfiú, és az edzőjük között, majd az egyik kislány átváltozott egy kamaszlányok melleit zabáló szörnyeteggé, csak legyintenek hogy megint korlátolt emberrel van dolguk. Számukra ez gyönyörű, egyáltalán nem aberrált és művészi értékkel bír. Amint bekerülnek egyetemre, és nem veszik fel őket keleti-nyelvek japán szakirányra, rögtön elfelejtik honnan jöttek, és maradnak a skandinávoknál, vagy másodgenerációs filmklubbossá válnak speciálisan a mongol filmekre fókuszálva.

misbelief · http://tevhit.blog.hu 2010.04.15. 13:12:45

A port.hu fórumaiban szoktak feltűnni olyanok, akik egy szokásos fórumos párbeszéd-folyam közepébe bedobnak egy komplett (előzőleg wordben megírt) saját elemzést, bevezetővel, tárgyalással, befejezéssel, jelentéktelen részletek taglalásával. Tehát pl. így kezdik:

"Vegyes érzelmekkel indultunk el a moziba péntek este, a jegyünk a 7. sor közepére szólt..."

bajor gizella 2010.04.15. 13:25:09

Ó és még a filmklubról magáról egy mondatot. A filmklubos általában valami magát profi műkritikusnak valló,(valóságban a kerület újságnál a kultúra rovat szerkesztőhelyettesi rangjáig eljutó) über sokat tudó ember alkotja. Legtöbbször férfi. Ő az aki nem tud kijönni 40 évesen se az adott szubkultúra gyönyöreiből, és önszántából, csak a társadalom kedvéért lértehoza a filmklubbot. Vásárol egy projektort a satnurnba 69.999 forintért. Ez volt a legolcsóbb, és imádja hgoy ez megtérül, hiszen le lehet írni az adóból. (ez az első vállalkozása) Kibérel egy pincét, padlást, kávézót, tantermet hozza a kis vetítővásznat, a masinát.pontosan a meghirdetett kezdés után 5 perccel. A következő fél órában a technikai problémákkal kell szembe néznie:hangosítás projektor többszöri lefagyása,torrentelt dvd be nem olvasása, székek nem megfelelő elrendezése. a lányok nevetnek, de elnéző szeretettel nézik a csetlés-botlást.
Végre elkezdődik a film, kettő perc után kezd újra bufferolni, semmi gond, valami poén ilyenkorra mindig van, általában a nem akarja az igazságot a végszó. Ekkor mocorgásmentes 2 óra következik, ami után krákogással megkezdődik az elemzés. Első kérdés: HOGY TETSZETT?? A legbátrabb általában a filklubos haverja aki elsunnyogja az egyébként 300-500 forintos belépőjegyet, hogy töltse a létszámot, és legyen vitapartner. ő kezdi. Imádja elmondani elsőként a véleményét, ami általában a sztori újramesélésével kezdődik kiragadva egy-két ZSENIÁLIS JELENETET. meg RENDEZŐI BRAVÚRT. Aztán néhány bátrabb lány közli hogy ő a FILM NŐI SZEMMEL NÉZVE ELÉG BRUTÁLIS volt, és szerinte finomíthatott volna a rendező a KARAKTEREKEN.
Egy órát vitatkoznak azon hogy mit akart a beszélő farkas mondani azzal hogy ÚÚÚÚ. aztán a filmklubos két mondattal kimondja a végső szubsztanciát, miszerint mindenkinek mást jelent az úúú. Bólogatnak, és aha élményüket egy arany ászokkal, valamint feketeerdő teával teljesítik ki. Ezután a filmklubos nem felejti el a következő filmvetítés promotálását sem, bízva a következő heti létszámnöüvekedésben. Általában sosem duzzad 15 főnél többre a látogatók száma, és a vállalkozás veszteségességére csak 1 év után jön rá. ekkor vagy árat emel, vag yhelyszínt vált, vagy befejezi a klubbot. De az eltel egy évre is nagyon büszke, hiszen kultúrát adhatott a köznek.

GERI87 2010.04.15. 13:26:16

kék lóbabember:D (Avatar)

sajna kimaradt a modoros eredetibe nézek csak filmet tipus..:(

az avatart én megse nézem, van mondanivalója elvileg de nagy kék emberkék hagyjanak mááá
meg a sztori is már uncsi..

ami még ratyi film és láttam is az a "Janosik egy igaz történet"
szlovák cseh lengyel marhaság..

enyhén leutánzott magyar népviselet meg várná az ember hogy vmi robin hood szerű történet kerekedik
vagyis hősünk betyár de odadja a pézt a szegény emberöknek de NEM..:D
csak rabol..
a végén meg a bordájánál fogva föllogatják
ebbe mi a népi hős????

érzeték a rendezők is hogy ez elég satnya ezért vagy tizszer elmondatták hogy rákoczi seregében szolgált aminek kb semmi jelentősége..de mindegy ők tudják.

amikor a romantikusnak szánt enyelgés során a csaja szájbaköpdösi a gyereket akkor megált bennem valami:D

2010.04.15. 14:06:18

@GERI87: Avatar mi? Mint az 50-es években amikor a gonosz imperialista, reakciós szabotálni akar, de rájön, hogy a rossz oldalon áll, és önkritikát gyakorol, felfejleszti a kommunizmust és övé lesz a legszebb esztergályos leányzó:D

El Topo (Sgt. Elias) 2010.04.15. 14:30:13

Mondom, az ilyen szánalmas computeranimációkért én be sem megyek semmilyen moziba. Na jó, legfeljebb a gyerekek kedvéért, mondjuk a Verdák az jó volt.
De múltkor belepörgettem valamelyik ilyen emmerich féle biszbaszba. Összességében mintegy tíz perc alatt néztem végig a filmet.:) De mondjuk a mai napig el tudok érzékenyülni Gelsomina nézésén.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2010.04.15. 14:33:28

fermentálóok a sok difftongustól! remek poszt írt bob.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2010.04.15. 14:33:44

Kedvencem a háborgó:

-Ez a film mekkora agyatlan szar volt! Két órát elbasztam az életemből erre a trágyára. Kész rablás, ezt a negyedik részt már nyilvánvalóan kizárólag a pénzért csinálták meg.
-Mennyi volt rá a mozijegy?
-Fasz se tudja, dvd ripet töltöttem.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.04.15. 14:53:11

@Hadrian77:

Igen, meg a Szállnak a darvak, a tündéri Tatjana Szamojlovával.:)

misbelief · http://tevhit.blog.hu 2010.04.15. 15:11:05

"nyáresti mozinak, popcornnal kíváló"

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2010.04.15. 15:15:21

Én mondjuk a középiskolai filmklubnál tovább nem jutottam, de oda megérte járni, ha másért nem, hát azért a sztoriért, amikor a Senkiföldje című filmet tekintettük meg.

Az egyik tanárnő külön felhívta a figyelmünket arra, hogy figyeljünk a bibliai utalásokra a filmben. Csak hát ilyen címmel több film is jelent meg, a mozisok meg Alain Tannerét szedték elő, amiben a főhős egy francia-svájci határon élő embercsempész, aki dug egy nőt. Vagy többet, esetleg többen dugnak egy nőt, már nem emlékszem pontosan. Kár, hogy aznap a film utáni beszélgetés elmaradt, pedig mi találtunk több bibliai utalást is.

virágelvtárs 2010.04.15. 15:43:19

Na meg a szintén már a húsz felé közeledő gimnazistagyerekek, akik azt mondják, hogy "Nekem annyi minden történik az életemben, filmet lehetne róla forgatni, de komolyan" aztán: "amúgy el is kezdtem írni egy forgatókönyvet, tudod, csak úgy magamnak...aztán kitudja, érted" meg: "figyelem a filmeket, blogokat, olvastam ezt azt, kicsit értek is amúgy hozzá". Na ez, na ez modoros.Is.

Styxx 2010.04.15. 16:14:24

@Püspök utcai gombaszedő:
40 év bolyongás után Mózes a Kiválasztott Nép élén átlépte a francia-svájci határt:-)

lampaules 2010.04.15. 16:42:46

Nekem a filmes fórumokról két modorosság jut eszembe:
-"csak eredeti szinkronnal szabad nézni!", "a magyar szinkron valami förtelem!"
a másik, a magát filmkritikusnak képzelő egyén:
-"Tom Blackburn a már a Malária fiai-val és a Józan álmokkal bebizonyította, hogy ott van Hollywood legtehetségesebb rendezői között. Bár az utóbbi időkben több filmje-gondoljunk csak a Tézisre, vagy a Sarah naplójára- is vegyes fogadtatásban részesült a szakma részéről, de a Három fal között akkor is az utóbbi évek legjobb thrillere lenne, ha Brad Pitt helyett Csányi Sándor játszott volna a főszerepben."

2010.04.15. 16:55:03

Ki látta a Forró vizet a kopaszra c. filmet?:) Amikor a főszereplő bemegy egy tök idegen lakótelepi lakásba, felveszi a papucsot, beül a fotelbe, bekapcsolja a tévét, minden tök ugyan olyan mint otthon. Kiszól a vélt feleségének a konyhába, elbeszélgetnek a büdös kölökről... :) Eszméletlen jó!

TradeMark 2010.04.15. 19:53:44

azért a végén ez a "tanulság" kicsit erős...

Styxx 2010.04.15. 21:01:48

@TradeMark:
mi több, ha nyelvtannáciskodunk (ezt pont én mondom:-)) akkor van egy többlet "o". helyesen paralimpia

El Topo (Sgt. Elias) 2010.04.15. 22:03:24

@medvedr:

Az is. :)
Meg az emberi sors.:D

Gregorius_hun 2010.04.15. 23:24:28

@esszelelj: Ez így van :D

Mindenesetre az én kedvencem az, hogy a web 2 lehetőségei miatt ma már minden harmadik retardált, aki 30-nál több filmet látott, kb. filmes blogot indít.

Ahelyett, hogy olvasnátok inkább, nézitek ezeket a holivúdi maszlagokat, amik megölik a fantáziátokat!

Bemmbemm · http://nemzeti-radikal.blog.hu/ 2010.04.16. 14:11:53

"Azért hasonlítanak a netes viták a paraolimpiákhoz, mert bármelyiken is nyersz - így is, úgy is retardált maradsz."

Gratulálok. Te biztos az maradsz, de egy mozgássérültet azért nem illik retardáltnak nevezni.

Néma Bob · http://kriptid.blog.hu/ 2010.04.16. 16:54:28

Mindenféle irónia nélkül elnézést kérek az érintettektől.

Nem gondoltam volna, hogy ennyire sértő.

Elnézést, legközelebb nem követem el ezt a hibát.

biopszia 2010.04.17. 18:35:43

A Férfi, aki Nőket Baszott az tényleg nagyon ott van!

[c] 2010.04.17. 22:33:04

@esszelelj: "csak eredeti szinkronnal szabad nézni!", "a magyar szinkron valami förtelem!" - ezt gyakorlatilag _minden_ filmnél elsütik többen is.

Néma Bob · http://kriptid.blog.hu/ 2010.04.18. 08:49:12

A Férfi aki Nőket Baszott az tényleg jó film. Van benne valami elvontság, ami jó.

AZATYAURISTEN 2010.04.18. 22:53:23

@Püspök utcai gombaszedő: :)

Nemreg neztem meg ezt a rövidfilmet: A mazlista. Ismeritek? Eleg durva.
süti beállítások módosítása