Reckl Amál - Modoros melegbár

2009/04/09. - írta: Modor Tibi

Az Ereszd el a hajam! második részében bátorkodtam bíztatni mindenkit, hogy lássanak el minket további beszámolókkal számunkra kevésbé ismert szórakozóhelyekről, bulikról.

Nagy örömünkre a magyar blogszféra méltán elismert alakja, Reckl Amál is bejelentkezett egy saját szerzeménnyel, olvassátok hát nagy örömmel:

 

Mélyen tisztelt Modoros Blog Szerkesztőség!

 

Feltételezve, de meg nem engedve, hogy Önök meglehetősen ritkán (tántalán soha sem) járhattak melegbárban, megejtenék egy kis beszámolót, persze dióhéjban az ottani modorosságokról; bármennyire is nem a nyárspolgárok világa egy ilyen hely, mégis a manírok nem hiányozhatnak innen sem.

 


Az igazi melegbárban már a dekorációról is lerí, hogy milyen törzsközönségre számítanak. Természetesen nem hiányozhatnak a tollboák és a szivárványszín zászlók a falakról. Ahogy a Lack und Leder (bőrcuccos) hangulat megidézése sem; áltlában a szexshopok torzó próbababái vannak fekete bőrbe bújtatva. Ezalól csak a karácsony kivétel, akkor ugyanis a Tescóban 999 Ft-ért kapható fehér (UV-fényben világító), ill. babarózsaszín műfenyők lógnak a mennyezet neccharisnyát idéző álcahálójáról.

 

Halljuk a médiában a rémhíreket, hogy felszolgálói állásba csak kifejezetten jó külsejű embereket vesznek föl, a melegbárban ez hatványozottan igaz. Még a ruhatárban is egy sunnyboy osztja a jegyeket (Egyszer kiszúrtam, hogy az üresjáratokat az Összehasonlító nyelvészet c. művel tölti ki.) A pincérek mind 25 év alattiak, és jól fésült, jó tartású fiúk kivétel nélkül. Egyenruhájuk farmer pólóval, ez természetesen egy mérettel kisebb, mint kéne, hiszen ebben a félhomályban a fantázia dolgozik éppen eleget.

 

A bárpult hasonlít a leginkább a nem kifejezetten melegeknek fenntartott helyekéhez. Talán annyi a különbség, hogy tényleg mindenféle italt kérnek a vendégek. Bailey'stől a koktélokon át a forró teáig.

 

Természetesen a melegbár transzvesztiták nélkül olyan, mint a Túró Rudi piros pöttyök nélkül, nem az igazi. Jobb helyeken (és főleg jelesebb napokon) a vendégek is beöltöznek, de az már-már sztenderd, hogy a színpadon travi-show-val kedveskednek a nézőknek.

 

Alapvetően kétféle transzvesztita van: a díva és a bohóc. A díva olyan férfiból lényegül át művésznővé, aki testi adottságai révén hitelesen tudja játszani a női szerepet, és szó szerint megszólalásig hihető is, hogy nő. Finom arcvonásai vannak, nem túl emberes mérete (mondhatjuk úgy is, sovány), nem túl magas. Hangsúlyos sminkben, kurvás ruhában, parókában a színpad erős fényeiben az illúzió tökéletes. Többnyire valamilyen igazi díva (Streisand, Donna Summer vagy akár Céline Dion) világslágerére tátognak nagyon színpadias gesztusok közepette.

 

A bohócokon látszik, sosem voltak nők, és sosem lesznek. Az okosabbja nem is törekszik erre. Ők a dívák paródiáit adják elő. Nem monumentalitásban akarják utolérni jobb adottságokkal megáldott társaikat (szerencsés esetben), sokkal inkább megnevettetetni akarják a közönséget. Ilyenkor születnek olyan produkciók, mint a Pancsoló kislány egy ötvenes, szépdarab travi előadásában (természetesen az eredeti, gyerekhangon), vagy a Mágnás Miska bármelyik tetszőleges női szerepének szólója, esetleg egy magyar nóta.

 

A transzvesztiták mindig nagyon ki vannak festve, ami valószínűleg a zavaró nemi jelleg (értsd: borosta) eltüntetését is szolgálja, de jó ürügy a legcsillogósabb, legfeltűnőbb kencék kipróbálására is. Majdnem mindig parókát viselnek, ha nem, annak "dramaturgiai" oka van. A paróka levétele ugyanis a travi show-n belül maga a polgárpukkasztás, az igazi merészség. A fellépő ruhák sosem egyszerűek, mindig különleges, fényes, drága, ill. ezeknek látszó anyagból készülnek. Flitterekkel, tollakkal és boákkal sikerül a véletlenül női szemmel szinte (persze csak szilveszterkor) hordható költeményeket földobni.

 

A színpadi show elkerülhetetlen része a tánc. Ez többnyire az aktuálisan fellépő művész hátterében erotikus (majdnem meztelenül), de sajnos offbeat táncot jelent, ami egy diszkóklasszikusnál annyira nem jó. Persze a fiúk mind nagyon szép testtel rendelkeznek, így a ritmusérzék teljes hiányát könnyedén megbocsájtja a közönség.
Néha kifejezetten táncos produkciók is látszanak, ami nagyjából a koreográfust és néhány barátját jelenti, amint mesterségesen rongyos ruhákban és/ vagy cicanadrágban ugrálnak a legaktuálisabb slágerekre. A stroboszkóp használata kötelező!

 

Az egész show-t átlengi a szexis, frivol hangulat. Öröm látni, hogy hiába húz szoknyát egy férfi, akkor is csak arra tud gondolni. A műsorszámokat egy konferanszié lelkesítő szövegei kötik össze. Mint valódi anglománok imádjuk, amikor a műsorvezető angolul is megszólal. Szintén elmaradhatatlan pillanat, amikor az egyetlen igazi énekesnő (aki nőnek is született és tényleg énekel is, ráadásul a hangja is kiváló!) fölszól a félplaybacket indítandó: "Nyomj egy plajt, aranyom!"

 

A travi show után ketté oszlik a vendégsereg. A nagyobbik teremben indul a diszkófívör, a kisebbik részben karaokizni lehet. Egyes források szerint van, aki nem egyedül távozik, ha már kibulizta magát.De ez már nem melegbári sajátosság, azt hiszem.

Üdv:
Reckl Amál


Kedves Amál, ez egy nagyon forró poszt volt, hatalmas kedvvel fogyasztottuk.  Különösen a Mágnás Miska ütött minket szíven, köszönjük szépen. Jómagam már megfordultam hasonló lokálokban, de csupán a kíváncsiság vezérelt, nem is maradtam sokáig (és persze egyedül mentem haza).

A meleghimnuszok (I will survive, Jimmy Sommerville & Bronski Beat összes, többit ld. az Evör-B-Oldalon) azért mindenképpen említést érdemelnek, aranyos számok.

Szívből remélem, hogy mai vendégposztunkkal egy újabb réteget is meg sikerült szólítanunk ;-)

Címkék: zene buli olvasói
35 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

semota · http://livewithit.blog.hu 2009.04.09. 11:47:14

ez tök jó, de ebben mi az, ami modoros? ez simán egy szubkultúra leírása, aminek megvannak a maga belső szabályai.

Prinzessin Erbsen (törölt) 2009.04.09. 12:38:39

A szerző szerencséjére ezt sokan nem tudják kontrolálni.

Mitya Ivanov 2009.04.09. 12:52:49

akkor már legyen poszt a falusi kocsmákról és az egyetemi sörözőkről is plazmatévével a falon ahol sport1-et lehet nézni
nem is értem

IndaMuncher 2009.04.09. 13:13:12

A Technika, és a (kis)ember óta nem is volt értelmes poszt szerintem. :(

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.04.09. 13:26:59

@F.house: mire lennétek kíváncsiak? Ötleteket, kész posztokat mindig szívesen fogadunk.

Nyelvészkedés is várható, de be kell látni, hogy hamar ellőnénk mindent, ha egy témára állnánk rá.

dino vercotti · http://bianconeri.blog.nepsport.hu/ 2009.04.09. 14:00:12

Tibi, szerintem írjatok egy posztot Somosról, aki a BL meccseket szokta közvetíteni a magyar tévében. Van egy ikertesója, az is egyfolytában modoroskodik. A tegnapi Barca-Bayern közben jutott eszembe az ötlet.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.04.09. 14:09:45

@dino vercotti: ilyesmiben sajnos külső segítségre szorulok, mivel nem nézek tévét :-)

De hasonló témakörben lesz még poszt. Köszi.

dino vercotti · http://bianconeri.blog.nepsport.hu/ 2009.04.09. 14:37:45

@Modor Tibi: akkor egy javaslat: próbáld meg bekapcsolni a tévét jövő szerdán 20 óra 45-kor (m1), igazi aranybánya lesz. De tényleg, megéri!

dino vercotti · http://bianconeri.blog.nepsport.hu/ 2009.04.09. 14:41:08

Még egy javaslat: informatikai modorossági fordulatok kezdő internetezők számára, vagy kezdő internetezők szájából: belépni a keresőprogramba, csetelni a csevegőszobában, ráklikkelni egy alkalmazásra, egészen odáig, amikor a honlapok címét keverik az emailcímmel. Csuda muris posztot lehetne ám belőle írni!

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2009.04.09. 15:48:30

@Modor Tibi:
Kár, hogy nincs tv-d. Igazi manír-aranybányára találtam a minap.

A Lisa csak egy van (szerintem a cím se semmi) c. német sorozat bármelyik tetszőleges mondata kielégítené a legigényesebb modorrajongók vágyait is.

Gyönyörű tükörfordíások folytán csodás germanizmusokban szökken szárba A Modor. ;-)
Főleg az nagyon jó, amikor humorizálni próbálnak.

(Ja: a Hálózaton adják, ha valakinek rajtam kívül még van tv-je.)

Amúgy szétoffolom a saját vendégposztomat...

Lilienfeld 2009.04.09. 16:18:49

Egyszer én is voltam. Fél éjszaka vártam, hogy történjen Valami Különlegesen Szexi, de két szolidan puszilkodó srác volt a legnagyobb látványosság.
Aztán megérkezett az egyszál csippendél is: egy téglatest alakú, egybenyakú, kopasz 'férfiszépség'...
A zabolátlan erotika helyett csupa pohárba kapaszkodó, bátortalanul pillantgató egyed. És szar zene.
Legalább olyan unalmas volt, mint bármelyik nemmeleg diszkó.

Balance Of Power 2009.04.09. 16:19:10

Es mi van az olyan melegekkel, akik behanynak a "meleghimnuszoktol"? Mert a belinkelt listatol normalis ember nemi identitasra valo tekintet nelkul behany.
Az valoban erdekes, hogy Madonnat meg a Pet Shop Boys-t mennyire imadjak. Nyilvan, mert provokativ eloadok. Egyszer voltam hazibulin heterokent egy meleg parnal es ott projektoron az emlitettek koncertvideoi mentek a projektoron. Pedig mekkora fos mindketto...

Toni Polster 2009.04.09. 16:54:27

szerencsere a HIV virus faradhatatlan lelkesedessel vegzi nemes feladatat az ilyen bohem szorakozohelyeken.

a leirastol kb a hanyinger kerulgetett

malackarosszarc 2009.04.09. 17:21:37

mondjuk ebből tényleg nem derül ki, hogy a homók között mi is számít modorosnak (mondjuk nagyon úgy csinálni mint ha hetero lenne vagy nagyon úgy csinálni mint ha meleg lenne...)

de kezdetnek nem rossz

Toni Polster pedig megérdemli, hogy tarkóján csattanjon egy síléc

malackarosszarc 2009.04.09. 17:22:43

@Modor Tibi: húsvét modorosság?
málna zakó, moha nadrág, locsolóvers... hm?

hotten totta 2009.04.09. 17:52:56

@Reckl_Amál:
Szvsz jól leírtad, grt. Hogy nem a modorosságra gyúrtál kifejezetten, az semmit sem ront az élvezeti értékéből.

Egyetlen apróságot hiányolok. Gakran a látogatók túlnyomó többsége hetero. Pl. kb 7-10 éve a Capellában nyílt napok stb. Ha monjduk hetero pasi vagy és elmész a csajoddal vagy fordítva, v egy vegyes társasággal, és éppen mondjuk szólóban piáért állsz sorba, akkor tuti, hogy kiszúr egy távoli ismerős (konkrétan engem a bankfiókomból az egyik ügyintéző csaj) akinek látod a kikerekedett szemén a pletykaéhes áldöbbenetet (ala Mónika), jézusom, ez is meleg!? Te vagy röhögsz az egészen magadban, vagy kínos a szitu. Mert annyira nem ismered az illetőt, hogy elkezdj magyarászkodni (azzal csak rontassz, még inkább megerősíted a látszatot) vagy ott fősz a saját levedben és imádkozol, hogy mielőbb rajzolódjon melléd a csajod, mert lehet, hogy a névnapja óta nem kapott puszit tőled, de most egy látványnyelvessel demonstrálnál rajta. De a csajod nem megy oda. Mert, hogy éppen téged vár a piával. Szóval jó kis békebeli helyzetkomikum terep.

ufó - tardai arc, modoroschan küldi a szlenget 2009.04.09. 19:04:55

igenigen... :))
a helyzetkomikum az nagyon jáccik...
nálam a melegbár nem pálya, de ajánlom mindenkinek a magic mirror-t a sziget fesztiválon, érdemes bekukkantani :))) egy kicsit, különösen betépve ( lol-lol :))): villognak a szemek a félhomályban, mindenki tekergeti a nyakát ide-oda, és a másikról "...senki nem tudja, hogy jön vagy megy..."
amúgy meg néha olyan állat zenék vannak (nem meleghimnuszok), hogy leragad :))) az ember pár percig..., illetve eső esetén egy kicsit tovább is marad..., amíg megy tovább...

feltételes reflex 2009.04.10. 02:11:14

Ez tetszett, ugyanakkor most tényleg nem tudom, hol volt itt a modorosság. Szórakoztató, ámde egyszerű elmesélése valaminek, amit a kíváncsi(skodó) hetero közönség megtekinthet. (A többiről meg fogalma sincs, hehe)

Ha létezik szubkultúra, ami csurig van modorossággal, akkor ez az. És ha van közeg, ahol a modorosságot emlegetni fölösleges, akkor az szintén ez :) Annyira természetes, annyira lételemük, annyira szervesen kapcsolódik, hogy én máris ezerszer modorosabb vagyok az "annyira..." háromszoros, sőt négyszeres ismétlése miatt, mint mondjuk háromezer Matthias show együttvéve:-)))

attila.1969. · http://attila1969.wordpress.com/ 2009.04.10. 05:52:03

Gratulálok az írásodhoz,kedves Amál!Legközelebb álruhában' elmehetnél élményt gyüjteni egy kötényes gőzfürdőbe.Szívesen elolvasnám a véleményedet e különös világról is.(Tudom,hogy anatómiai okok miatt nehezen kivitelezhető..De te nagyon talpraesett nő vagy.Biztosan találnál rá megoldást..

IndaMuncher 2009.04.10. 09:39:11

@Modor Tibi: Nekem lenne némi adalékom informatikusokhoz, de az nem tenne ki egy egész posztot és amúgy is volt már róluk szó. Valamint azt sem tudom, hogy nem túl szubjektív -e.

Bettie Page · http://90es.blog.hu 2009.04.10. 12:41:22

ááá reckl amal ez kurvajópost volt. mi az angyalba jártunk 5 évig, és az pont ilyen volt:) meg a capella is ilyen, az alterego, meg a revans:) amúgy szerintem a homibár magában egy nagy modorosság, de hát ott végülis lehet csajozni. (márúgyértem nekünk. lányoknak)

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2009.04.10. 13:02:26

@RUSZKIBAKA:
És szerinted hogyan kellene magamat álcázni. Kicsit nehézkes lenne... :)

@hivatal.blog.hu:
Köszönöm. Azt hiszem ez úgy van, hogy az alapanyagnak szolgáló péntek este egyfajta nyílt nap volt a helyen, ilyenkor szerintem is heterók voltak többségben. Bár sose lehet tudni...
Voltam olyan estén is, ami nagyon nem ilyen volt (kedden), az teljesen más volt. Csöppet sem vidám, de erről már írtam "odahaza".

A meleg modorosság az, ha valakin látszik, mert akarja, hogy látszódjék. Akkor is lila nadrágot vesz, ha egyébként utálja a színt. Vagy felnőtt férfiakat (viszonytól és identitástól függetlenül) aranyomnak, cuncimókusnak, darlingnak neveznek. És persze a fő modorosság, amikor egy meleg férfi kicsit nőnek is érzi magát, és eszerint viselkedik. Saját magát például vén szatyornak nevezi. És akkor a dizájnerruhákba öltöztetett pincsikről nem beszéltünk.

Másrészt azt is modorosnak találom, amikor egy meleg nyíltan irtózik a fent leírt típustól. Nem baj, csak modoros dolog.

Vérnyúl, Döme, Dagi, Fufu, avagy a Jó, a Rossz, és 2009.04.10. 13:11:53

egyszer láttam egy nagyon megindító transzvesztita show-t, érezni lehetett benne a melegek/transzvesztiták életének minden árnyoldalát, a rengeteg szenvedést, és sérelmet, elutasítást, amin keresztülmennek életük során a többségi társadalom miatt...

bejött egy gyönyörű, estélyiruhás, kifestett nő a boudoirként berendezett színpadra, elkezdett énekelni, majd elkezdett vetkőzni az öltöző asztalnál. szokásos: kesztyűk elegáns lehúzása, mint dita von teese szokta csinálni, harisnyák, estélyi ruha levetése, közben szomorúan énekelt, hogy egyedül van stb, aztán fűző, aztán melltartóban-bugyiban elkezdett lesminkelni, leszedte a rúzst, a műszempillákat, letörölte az arcáról a festéket, majd levette a parókát, a melltartót, és ott állt előttünk egy férfi, aki 10 perc alatt alakult át egy gyönyörű nőből...

eszméletlen megindító volt.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.04.10. 13:24:36

@Toni Polster: a legjobb példáját szolgáltatod a szánalmas modorosságnak, köszönjük. Remélem, sokat gondolkoztál a hozzászóláson :-)

@Reckl_Amál: tévém nem is nagyon lesz szerintem, de sok szeretettel várjuk további meglátásaidat, ha már így rákattantál erre a műsorra! A posztot meg még egyszer köszönjük.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2009.04.10. 13:47:37

@Modor Tibi:
Kizárt, hogy sokat gondolkozott volna ezen, vannak, akikből csak ez jön. Más úgysincs a fejükben.

Egyébként szívesen. A Lisa csak egy van (németül is jó a címe: Verliebt in Berlin) pedig öl, butít és nyomorba dönt. De mindenesetre röhögni lehet rajta.

A sztori is modoros, Betty, a csúnya lány klón. Tegnap Betty, akarom mondani, Lisa a főnöke érdekében a rúd körül táncolt. Persze nadrágkosztümben és szemüvegben. Nála talán csak a szépfiú igazgató/ tulaj nagyobb modormester. Rendkívül hiteles, amikor a "színész" modellkedésből hozott hunyorgásokat alkalmazza sorsdöntő értekezleteken furmányos gondolkodása megjelenítésére.

Tényleg! A férfiakon végzett végleges teljes test szőrtelenítés az nem ide tartozik?

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.04.10. 13:55:40

@Reckl_Amál: az szexuális beállítottságtól független szerintem, inkább praktikus okok vezérlik :-)

attila.1969. · http://attila1969.wordpress.com/ 2009.04.10. 19:28:23

@Reckl_Amál: Nemhiába mondom,hogy ügyes talpraesett nő vagy..Biztos megoldanád..Nincs lehetetlen...(pld:férfiparóka,hosszúkötény,mellszorító,stb.).esetleg személyzetnek álcáznád magad,stb..

Balfake 2009.04.10. 22:44:44

Kedves Amál, milyen egy nem modoros melegbár?

pitaa 2009.04.13. 10:13:58

reckl amál bármit ír, mindig iszonyú...
meg ez a meleg téma állandóan, le lehetne jönni róla, más is van a világon :)

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.04.13. 13:42:08

@pitaa: a Modorosra pont kellett ez a poszt, én kértem a vendégszereplést!

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2009.04.15. 16:02:24

Balfake!

Jó kérdés. Olyanban nem jártam. ;)

Én vagyok 2009.05.14. 11:57:12

Itt mindenki deklarálja, hogy ő csak véletlenül tévedt a buzibárba. Nem ez maga a modorosság netovábbja? Engem nem érdekel a pincsik szaporítása, nem is járok pincsikiállításra.

Elég sarkítottak a meglátásaid, de legalább nem használtál obszcén vagy degradáló kifejezéseket. Mondjuk egy nőtől, aki életében egyszer letévedt a buzibárba, elég korrekt volt.

Ja! És a "pokol tüzén fogtok elégni" típusú hozzászólásból is csak egy született! :-)

Én vagyok 2009.05.14. 11:57:55

Nem lehet HTML elemeket használni? Előző hozzászólásomban csináltam volna dőlt betűt a modoros kifejezésre.

honeycutt (törölt) 2009.06.18. 23:42:06

hát ez a bejegyzés elég szar. látszik, hogy a szerző még életében nem volt melegbárban. csak akkor meg nem értem minek ír erről.

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2009.07.01. 21:51:50

"offbeat " bazmeg! Mennyire megvan ez :)) Dorisz osztálytársnőm csinálta ezt a táncot, kábé mintha mindentől függetlenül síelni tanult volna a sulibulikon. Zene egyáltalán nem zavarta.

Áááá vázz és B-oldal linkelés? Köszi :)) A Bronski Beat az egyik oka, hogy jól megférek a melegekkel, az I will survive viszont lehetne annak az oka, hogy ne! De akkor ott van ugye a house zene... szóval 2:1

És csatlakozom, Magic Mirror a Szigeten óriási, kb. bármikor mész be, geci nagy zenék.
süti beállítások módosítása