Olvasói rovat - Focis osztály 10 éve

2010/01/28. - írta: Modor Tibi

 

A modoros nosztalgiahullám ihlette első, de nem utolsó olvasói posztja következik most kp-tól. A szokásostól ellentétben csak 10 évet megyünk vissza az időben, de azért már ez is távoli múltnak tűnik.

Karácsony Kupa - első rész

 

1999. december 18., hétfő. Az Y2K nem érezteti a hatását, egyáltalán. Még két nap a téli szünetig. Délelőtt 8:46, a kicsengetés utáni első perc a 8/A tantermében. A lila köpenyes (fodros fehér szegéllyel) Vattacukor Dauer - tudomást sem véve a szokásos nyomott hétfői hangulatról, amit még a közelgő téli szünet sem dob fel és a kolbászoszsömle-szag is megfejel - még folytatná a Rákóczi szabadságharc leverését, mikor kivágódik az ajtó, és a huzat leveri a faliújságon lévő Titanic posztert (Di Caprio & Kate Winslet) a Bravo Sportból kitépett fiatal David Beckham- és a PC-X Magazin közepéből kivágott, szétdartsozott Alien Trilogy-poszter mellől, mire Arató Katinkának ("Te hülye kis pisis, James Cameron = Terminator 2!" írta fel egyszer a padjára Miskolczy Pali) elhúzódik a szája és Kecsap meg Bodnár Tomi viharzanak be.

- Na, kispöcsök, hallottam, hogy tegnap megnyertétek a Mikulás kupát... Uhh, kezét csókolom tanárnő! Még órát tart?
- Bodnár úr, Németh úr, nahát! Ha jól tévedek, Önöknél lesz a következő órám. Készültek rá?! De…
(és a tanári asztalon lévő, a történelemóra tartamára elkobzott - főleg piros és Neolux-szal hőálló ezüstszínűre lefújt X-Press-ON előlapos - Nokia 3210-esek halmára pillant, mindegyik kijelzőjén ott a pontos idő) látom, már szünet van. Sebaj, amennyivel előbb kezdtük, annyival később fejezzük be. Kérem, hagyják el a termet! Szóval, a felkelés utolsó szakaszában...

A hamisított Hugo Boss parfümillatot izzadó Bodnár (már hízásnak indult vállalkozóivadék) és a rossz fogsorú Kecsap (szakadt félcigány kinézet, de hatalmas arany- és vajpuha szív) részéről mély kuss, megszégyenülten kioldalognak, közben Kecsap a farzsebéből előhúzza a 99 játékos fekete tetrisgépét. Közben Vattacukor az akkori évben a piacra berobbanó henger alakú krétával ("nem porzik és vizes táblára is fog", a francokat) lenyomatja az épp lecsúszni készülő fóliát a kocka alakú, unalomszürke és csupa karc 3M írásvetítőn (a bal alsó sarokban egy fekete filces "AC Milan - 1899" taggel)

De alighogy Vattacukor Dauer öt perc múlva kilép az ajtón, Kecsap és Bodnár máris rohannak vissza.

Közben a csapat összegyűlik Inkei Gábor és Hajnal Zoli padja körül. Mert meg kell beszélni újra a győztes vasárnapot. Inkei (csatár-csapatkapitány) a legnépszerűbb az osztályban. A család igazi újgazdag, ezért Inkei a legmenőbb halvénykék Adidas szabadidőruhát, fehér EGO Sport pólót és 98-as Nike Shoxx-ot hord. Vastag ezüstlánc, egy darab karika fülbevaló, alig serkenő bajusz.

Hajnal Zoli - aki az iskolai csapatban kapus, az osztálycsapatban pedig amolyan mindenes - az osztály szívtiprója. Kőmosott világoskék farmert, fekete Asics edzőcipőt és ETO mezt - 6-os számú, Hajszán Gyula - visel. Fején a korai Lipcsei-frizura egyik felturbózott és reinkarnálódott változata látható, némi 2002-es Beckham+szőkítő kombóval. A hajába egy piros zsinór van belekötve, amit a bal füle mögé simít. Gyűrű, nyaklánc, karkötő és egy darab Playboy nyuszis fülbevaló.

Miután a tesiórára való előkészületképpen fehér DSK pólójának a hátára vékony, kék színű golyóstollal ráapplikálta a 10-es számot és a "Gullit" feliratot odaér Miskolczy Pali is (első igazi focis élménye volt a faterral az osztrák egyen közösen nézett 92-es svéd EB, innen az örök nosztalgia a holland aranygeneráció után), aki Inkei után a legjobb a pályán, de a csajoknál jelenleg szopóágon van. Sötétkék Nike szabadidőnadrág, oldalt fehér csíkkal, amilyet Thierry Henry is reklámozott egy óriásplakáton ("Francia áttörés"), magasszárú fehér Reebok sportcipő, a szivacsos pink nyelve kifordítva és az orrhoz lefűzve, valamint fekete, géppel kötött pulóver, mellmagasságban egy fehér csíkkal + Kurt Cobain-haj.

A pattanásos arcú, kockás ingbe és köldökig felhúzott fekete farmerbe öltöztetett kövérkés Németh Zebulonka finom arcverejtékének gyöngyözésén át eközben Mayday logót firkálgat az első padra, és arra gondol, hogy mekkora szívás, ha az embernek mindkét szülője az iskolában tanít, az egyik ráadásul igazgató is. Még a csapatba sem tud bekerülni! Még raver sem lehet így!!! Igaz, ha ügyesebb volna és ha havonta inkább a Focivilágot venné az 576 KByte helyett, talán... És ha esetleg még lenne egy 3210-ese is!

Kecsap kezdi:


- Na, igaz?
- Ja, Pandúrékat lemostuk 3-1-re, aztán a Fazekas már nem volt akadály. Te abba' csupa Horváth Gellért játszik. Átmentek a fénymásolón, vagy mi. Amúgy gólkirály lettem.

Villan a szeme önelégülten Gajcsy Melindára, aki erre egyből elteszi a Vészhelyzet magazint (címlapon: "a Jeanie Boulet alakító Gloria Reuben a való életben is AIDS-es lett?!") a padba és teljes mellbőséggel - lila-fekete testhezálló kötött pulóverén "I love Ross, Chandler & Joey" kitűzővel - Inkei felé fordul.

- De te! Hogy milyen moslék a Fazekas csarnoka. Tök kicsi, aztán kitalálta a Fekete Kani, hogy nincs kint a bordásfalon se. Hát a faszom, hogy lehet már így játszani, pattogott össze-vissza. Még ha palánk lett volna! De így?! Meg a Kazinczyval egy öltözőbe raktak minket, be is vágtuk a kis hugyosokat a zuhanyzóba!

- Ahonnan aztán ki kellett őket paterolni, hogy cigizhessünk. A kis gecik erre meg beköptek minket. Meg ki akarták cseréltetni az Inkei Goldstar magnójában az Our Happy Hardcore kazit valami köcsög Greendayre. Mintha mi csak úgy szarnánk a góliátelemeket. Hát a faszom, remélem a Tej-Kupán februárban a csoportkörben megkapjuk őket. Szíjjelrugom őket!

- Valami köcsög bíró meg azt is kitalálta, hogy nem lehet atdobni a félpályát, mert az első meccsen úgy nyertünk 21-5-re, hogy csak a Hajni meg a Gabi izzadt meg.

- Pali meg úgy osztotta a zsugát a Kiszubornak meg a Gabinak, baszd meg, mint az állat. Nyelük volt, nagyon! Aztán mégis a Kiskani a Fazekasból lett a legjobb játékos, mert az apja, a Fekete Kani, aki az ottani diri, vezette a döntőt, aztán a Kisfekete pofázott a Nagyzubornak, ő meg egy szabadnál izomból úgy tökön lőtte, hogy utána egy percig csak fetrengett. Még a védőnő is megnézte volna, ha a Kiskani hagyja, de ahogy meglátta a Marikást, hogy hozza a jeget, hogy rátegye a brére, egyből jól lett. Olyan gyorsan ugrott fel, ahogy az Arató Kati a Paliról, mikor a Dauer benyitott a tizedik termébe a Mikulás bálon. Ennél csak akkor röhögtünk jobban, mikor a torna elején a táblára azt írták fel a helyi harmadikos csicskák, hogy „Nem a győzelem, hanem a részvétel fontos!” Szóval a Nagyzubor ezért csak harmadik lett a legjobb játékos választáson.

- A Csille ellen meg, na jó, nem csőztünk, de végig egykapuztunk, Hajni ki is mehetett cigizni a kapuból a meccs közben, a Csapi erre meg felbaszta az agyát a Fekete Kanival együtt, hogy mi ez, hogy megalázzuk az ellenfelet, „ezt nem lehet így drága gyermekeim”.

- A Gétechnél meg nem gyengén túlkorosok voltak, basszus, egynek olyan sűrű borostája volt, mint a Vattacukor Dauer hónaaljkutyája…

- Fúú, öcsém, az nem gyengén erős, tényleg!

- … aztán mikor kérdeztük, aszonta, hogy csak tizenöt, pedig apám-anyám életére, hogy legalább tizenhét volt a csávó. Olyan sörhassal!!

- Legalább lassú volt.

- A Kazinczy meg olyan XXL-es lila mezben játszott, amin rajta volt, hogy női kézilabda szakosztály. Tök röhej, öcsém!

- Sunyuljunk már a klotyóba, Bodnár, van Kimed?

- Bassza meg, mingyá’, csöngetnek, majd a nagyszüniben.

 

Kecsap a narancssárga Adidas pólójában és narancssárga Adidas esőkabátjában leül Gajcsyék padjára és irigykedik egy sort, mivel neki ez (10.-es évfolyam, nyolcosztályos gimnázium) nem jutott ki, csak a béna csapattársak.

- Oké, ti kis gecik. De csak azért nyertetek, mert a Kiszubor meg a Nagyzubor is befért a korcsoportba. És én már nem, basszameg, pedig milyen csapat lehetett volna! Tudjátok, mit? Ugyis olyan jók vagytok, induljatok már a gimi Karácsony Kupáján.

- De ott csak kilencediktől lehet, nem?

- Ne okoskodj Hajnika, idén mi szervezzük. A nyertes tortát kap. A Gudicsékat meg a Nagymarosiékat szarrá fogjátok verni, az tuterák. Bár a Jokonicsyékkel lehet meggyűlik a bajotok. Meg velünk is. Gyertek csak! A nevezés ötszázér' megy. Na, nekünk tépnünk kell órára, beszéljétek meg. Majd a nagyszünet utáni szünetben adjátok ide a pénzt, meg iratkozzatok fel. Csácsumi!

Kecsap meg Bodnár elrohannak és épp elkerülik Miss Mussót, az angoltanárnőt. (A megbeszélés tehát tolódik.) Aki a döcögő angol nyelvű jelentés után

- Áj riport jú dö klássz iz redi for dö lesszön. Nóbádi iz ábszend. - rebegi Arató Katinka lesimítva testhezálló rózsaszín Devergo felsőjét (fekete csótányropi is van hozzá), de hiába, Miskolczy Pali nem figyel rá, Faludi Zsanett lila Budmil táskájába próbálja az Ivancsics Nellinek írt bocsánatkérő levelet becsúsztatni (legjobb barinője, csak odaadja neki). Miss Mussó egyből elkezd feleltetni.

- Gergely Márton és Táncsics Tihamér.

Tiha, betonhátvéd (aki eddig a bében volt, ahol a karácsonyi Sterbinszkyre próbált jegyet szerezni) kivonul a tanári asztalhoz, miközben az UFO Tarzanját fütyörészi félhangosan. Kínai piacos fekete Buffalo, fekete farmer, fehér atléta, fekete műbőr dzseki, ezüst fülbevaló mindkét fülben, kiló zselé a hajon, láncos brifkó a farzsebben, Malizia. Laza.

 

-Tanárnő, ha most egyesre felelek, akkor hányast kapok félévkor?
- Háát... (lapoz a naplóban) kettest.
- És ha ötösre?
- Akkor is kettest.
- Akkor kezét csókolom
- rakja vissza a húzott cetlit (iskolai élet Angliában)Tihi és elegánsan visszatér a Palival közös hátsó padjukhoz, ami stratégiailag a legjobb helyen van (középen-hátul) és előveszi a nagyfater készletéből megdurrantott áfonyás Jerzabiyak gyümölcsvodkát és a pad takarásában jót húz belőle.

- Pali, megígértem, hogy utolsó napon berúgunk, vagy nem? Igyál!

Pali kissé megilletődve visszacsúsztatja a padba a múlt havi Focivilágot (a Premier Liga aktuális játékoskeretével, Gullit már a Chelseaben alkot) meghúzza, és keresztbe álló szemekkel, valamint elakadó lélegzettel elhatározza, hogy ezentúl soha nem iszik semmiféle alkoholt, marad a Jokonicsy-féle mentolos Kimnél (csak nem letüdőzni!). Ezután Thihivel testvériesen megosztják a walkman fülhallgatóját (kazi: Soho Party, aktuális szám: Baby, nem kell más) és a feleléstől többé-kevésbbé megmenekülve elmélyednek a Focivilágban. Tiha azonban hamar megunja és a dipóból előveszi a szeptemberi Playboyt, Ullmann Mónikával.

Közben a szőke Gergely Marci (kapus) (farmer, fehér póló, kockás favágó ing, tiszta grunger lenne, ha a homokszínű háromcsíkos, kézfogás ikonos karban nagyon rövid Alliance felső nem rontaná el az összképet) erősen izzad a táblánál, ám ennek nem a hiányos tudás, hanem Miss Musso antipátiája az oka. Mintha tényleg a "Parker Lewis sohasem veszít"-ből jött volna. Ez jó alkalmat ad Inkeinek, hogy Gajcsyval (aki előtte ül) flörtöljön és huszadszorra is előhozza a Mikulás-bálon történteket, miközben Hajnal hátrafordulva, teli vigyorral próbálja megérteni Faludi Zsanett suttogását, hogy a Kelly Familyből ("Zsani, ők azok, ahol a szép lányok a lányok, a ronda lányok pedig a fiúk?") Angelo miért hasonlít Hajnalra.

Lassan elmegy az óra, közben Inkei hátraadja Paliéknak az 1995-ös novemberi 576 Kbyte-ot, ahol a FIFA 96 100%-os értékelést kapott. Palinak csupán a nyálcsorgatás jut, lévén 4MB rammal rendelkezik, ellenben Inkei DX4-100-asán SVGA-ban is fut a gém.

A nagyszünetben - miközben az ajtó fölötti, csontszínű, kocka alakú Videoton hangszórókból a "Kozmix a Házban"

 

"Tiéd az élet
Ne légy buzi
Minden éjjel
Mással jársz..."

 

...recsegve szól, felváltva a Scooter "How much is the fish" című dalával, mélységesen elkeserítve Marcit aki a "Dörömbölnek a vágyak"-at kérte a sulirádió kívánságműsorában, ha már Dire Straits-et nem lehet - megy az észosztás a csapatnévről. Mortal Szombat, AC Lian, Sördögök, Interlian. (Az olaszfocibuzulás a magyarázat, de ez nem mentség a catenaccióra.) Mikor Palitól jön az ötlet: Str8A. Nemhiába, Pali a legjobb angolos, a TV3-on mindíg megnézi Monty Python Repülő Cirkuszát.

-Kicsit eminensül hangzik, de a legjobb ötlet.

A sorsolás izgalmai, a szurkolótábor összeszedése és a torna még csak ezután következik...

Mint látjátok, a témák sosem fogyhatnak el, hiszen előbb-utóbb minden nosztalgia lesz :))

72 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mitya Ivanov 2010.01.28. 08:53:03

gullitot 98-ben kirúgták a chelseatól, éppen newcastle-ben volt, vagy talán már onnan is kirúgták

GAbica 2010.01.28. 09:48:41

:) :) :)
"Mintha mi csak úgy szarnánk a góliátelemeket."

El Topo (Sgt. Elias) 2010.01.28. 09:56:36

Hajszán mezével virítani!:D:D:D
Az ajtó fölötti hangszóró viszont NEM Videoton volt.

Zorita 2010.01.28. 10:08:49

nekem ez már egy kicsit dekadens, túl sok az "erőltetetten bújtatott reklám" :)) mondjuk '90-es évek vége

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2010.01.28. 10:34:23

a sunyulás megvan.
3210-esem nekem is volt, de én akkor már nagyobb kisfiú voltam.
miss musso meg '81-ben a hónap csöcse volt a playboyban.

Penya666 2010.01.28. 10:54:57

Elegge nagy tevedesek vannak az irasba. 99ben egy csomo dolog mar nem volt meno ami bennevan, es egy csomo meg nem! A hangszoro meg beag volt. De amugy jo az iras osszessegeben.

RobDN 2010.01.28. 11:04:42

Ez nem gyenge volt! :D
Teleregényt a 8.A-ról, fanarttal, napi frissítéssel! :D
Mi az a csótányropi?

Penya666 2010.01.28. 11:16:13

@RobDN:
Csotanyroppant, masneven holdjaro. Magastalpu cipo. Pl a cikkben emlitett buffalo.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.01.28. 11:18:35

@Penya666:

Ritka elbaszott egy divat volt. Minden csaj nyomoréknak nézett ki benne.

greggrant 2010.01.28. 11:19:09

Öregem, micsoda idők voltak azok! Csak tudnám, hogy ezek után a minden szünetbeli focizást kivéve miért nem sírom vissza ezt?! :)
Egyébként meg csatlakozom a folytatást követelőkhöz, képregény formában kellene ezt kiadni, olyan Sajdik-féle rajzokkal :-)

cd-r 2010.01.28. 11:28:44

@Penya666: azaz !! BEAG hangszóró alap ! 99-ben hol volt már menő a rave? meg a grunge? ezek mind 92-94-es dolgok.

cd-r 2010.01.28. 11:29:58

kínai piacos buffalo (aka baffula) viszont tényleg adta az ívet heh

Penya666 2010.01.28. 11:34:09

@cd-r:
Ja sok benne a 90es evek kozepi dolog. A kim se 99es akkor mar szerintem kurvara nem is lehetett kapni, a mayday meg 95-96. A 486dx4-100 szinten. 99be mar p2esekkel rohangaltak az emberek. Our happy hardcore is 96os :)

Szigi. · http://depechemode.blog.hu 2010.01.28. 11:39:09

Ez inkább 15 évvel korábbi, 10 éve nem voltak már se réverek, se Our Happy Hardcore kazi, nem is beszélve a Baby nem kell más-ról.

Szigi. · http://depechemode.blog.hu 2010.01.28. 11:41:30

a 6.A kirándulásának lesz még folytatása?

gregorio 2010.01.28. 12:13:49

én pont 99-ben voltam nyolcadikos. :)

tényleg vannak benne pontatlanságok, de ha jól emlékszem a How much is the fish az a Scooternek már eléggé a végén volt, kb akkortájt, meg a Kozmix a házban is akkoriban ment.

a számítógép kapcsán annyit, hogy éppenséggel lehetett vkinek 4 MB ramja, de alapvetően arról szólt az az időszak, hogy kinek van már P2-ese (menő), kinek P1-ese vagy 486-osa - ez kissé ciki volt, mentek a beszólogatások a "szar" gép miatt, meg hogy mikor lesz már új, és kinek vmi még régebbi 386-os vagy akár 286-os - őket nem nagyon "bántották", mert akinek ilyenje volt, ott egyértelmű volt, hogy a család nem áll jól anyagilag, és nem csak arról van szó, hogy vkinek olyan hülye a családja (tényleg volt ilyen vitám!), hogy fontosabb neki egy korfui nyaralás, mint egy 433 Mhz-es P2-es a 166-os P1 helyett.

a holdjáró cipők szörnyűek voltak. ott kezdődik, hogy kimondottan alacsony vagyok, és pont akkoriban volt először, hogy volt olyan lány az osztályban, akinél egyáltalán magasabb voltam végre.
évekig azt hittem, csak 1-2 ilyen lány van, aztán érettségi évében vagy max az előtt eggyel (szintén nyolcosztályos gimi) esett le, hogy ennél azért többen vannak ők, csak a holdjáró miatt nem tűnt fel eddig. :)

szóval a kisebb pontatlanságok ellenére nagyon jó az írás, nagyon beidította bennem a nosztalgiát. :)
Tibi nosztalgiaírásai is jók, csak ő más generáció, így nem érzem annyira át az egészet, ez viszont, mivel vannak hasonló személyes élményeim, telitalálat! :))

Szigi. · http://depechemode.blog.hu 2010.01.28. 12:16:14

@gregorio: How Much... és Kozmix a házban is 98-as. 99-ben már ezek az Alice DeeJay-k meg társaik mentek, a lányok meg egytől egyik Jamiroquai rajongók voltak. Jó, hogy vége annak az időszaknak.

Rich.mond 2010.01.28. 12:19:28

@Szigi.: Jah, 15 év lesz az a tíz.Bár nálunk nagyon vidéken egy-két év késéssel értek el a divathullámok -de mindig megérkeztek azért.
A gimiben TÉNYLEG Videoton hangszóró volt.

Nem tudom, a gimis stúdiósok mindenhol olyan menő arcok voltak, mint nálunk?
A focis rész meg telitalálat, cak nálunk kisvárosi gimik között ment a harc-ill. volt egy másik városbéli gárda,a szakközepes-szakmunkás egylet.Na mondanom sem kell, mereven utálta egymást a két társaság.

És Playboyt cak kis pöcsök olvastak, a kemény arcok már akkor is az ÖKM-et vették:)

Rich.mond 2010.01.28. 12:20:50

@Szigi.: Hogy én hogy utáltam a Dzsemirokvájt...

Rich.mond 2010.01.28. 12:26:40

@Szigi.: Mondjuk mielőtt leszóljuk az akkori csajokat a holdjáró cipők miatt, ne feledjük, hogy a fiúknál akkor hódított az a bazi nagy csattal ellátott cipőfajta, amit én speciel fel nem vettem volna semmi pénzért.

Rich.mond 2010.01.28. 12:31:11

Na, itt egy 99-es slágerlista -mégpedig a nyári.Nem kis nevek bukkannak fel. Dj. Budait pl sokat méltatlanul elfelejtették:)

1 1 4 1 HEVIA
Tierra de Nadine EMI

2 21 2 2 LOU BEGA
A LITTLE BIT OF MAMBO BMG

3 2 7 1 DJ STERBINSZKY
EGY NYÁR A FLÖRTBEN EMI

4 új 1 4 KÜLÖNBÖZŐ ELŐADÓK
JUVENTUS MIX VOL.1. Sony Music Hungary

5 3 11 1 ÁMOKFUTÓK
Ezüst eső Magneoton

6 5 11 3 RICKY MARTIN
RICKY MARTIN Sony Music Hungary

7 11 6 7 ATB
Movin' Melodies Record Express

8 7 24 1 GANXSTA ZOLEE ÉS A KARTEL
Helldorádó Sony Music Hungary

9 6 10 2 BACKSTREET BOYS
Millenium EMI

10 4 6 3 DJ BUDAI
THE DJ MIX VOL.2. Universal Music

11 10 7 8 JAMIROQUAI
SYNKRONIZED Sony Music Hungary

12 8 8 4 MIKE OLDFIELD
Guitars Warner Music

13 19 14 2 DOPEMAN
Magyarország rémálma Magneoton

14 15 16 4 BRITNEY SPEARS
Baby One More Time EMI

15 9 7 5 FILMZENE
AZ ESMERALDA SOROZAT DALAI EMI

16 17 32 8 DJ STERBINSZKY
HITS FROM CLUB E-PLAY Universal Music

17 14 33 1 JAZZ+AZ
Kalózok Tom-Tom Records

18 23 13 1 ÁKOS
Ismerj fel - Best of Ákos BMG

19 20 19 11 THE OFFSPRING
Americana Sony Music Hungary

20 13 34 3 CHER
Believe Warner Music

21 25 18 5 ANDREA BOCELLI

Sogno Universal Music
22 36 3 22 TARKAN

Tarkan Universal Music
23 16 14 3 MICHAEL FLATLEY
Lord of The Dance Universal Music

24 12 5 12 SUB BASS MONSTER
Félre az útból Magneoton

25 új 1 25 SANTANA
Supernatural BMG

26 22 6 21 RED HOT CHILI PEPPERS
Californication Warner Music

27 18 7 13 MR. PRESIDENT

28 29 27 2 VENGABOYS
The Party Album EMI

29 28 12 3 HUPIKÉK TÖRPIKÉK
HUPI BIRTHDAY EMI

30 27 8 9 EDDA
Nekem nem kell más MI-5

_kp_ 2010.01.28. 12:54:08

udv a gimi zold pvc-vel boritott tornacsarnokabol, ahol a sarokba betolt korlat ala zsufolt piszkosbarna szinu szovetboritasos matracokon ulve egy dx2-33-ason potyogok. ekszerben!!!! sietnem kell, mert olvad a laposteton a ho, es csopog a matracokra, valamint rogton kezdodik a 9/a-s lanytesi is.

a helyszin egy videki gimnazium, ahol majdnem megall az ido, es a trend is folyamatosan csuszik, legalabb minusz ot evet. vagy tobbet, neha. a megyeszekhely extrem menonek szamit, budapest meg olyan (lehet), mint egy hithu glam-metalosnak a 80-as evek los angelese.

a szereplok elegge korlatolt technikai, kulturalis es gazdasagi hattere (nem feltetlenul a sajat hibajukbol) siman koszono viszonyban van a trendcsuszassal. ez van. (a szamitastechnikaban 95-ot a segamegadrive jelenti aladinnal, a zeneben a 2unlimited a no limits-el.)
es valami megmagyarazhatatlan okbol a bevalt regit nyomjak az izgalmas uj helyett. maradi modorossag vajon? videk.

cd-r 2010.01.28. 13:02:47

@_kp_: ez tapasztalat vagy így képzeled el a vidékieket?

cd-r 2010.01.28. 13:04:23

nálunk kb nulla csúszással jelentek meg a trendek (vidéki megyeszékhely), kábeltévéből elég jól lehetett már tájékozódni akkoriban is zenéről, divatról.

cd-r 2010.01.28. 13:05:05

annyi, hogy nagyon extrém külsőségeket (punk taraj pl) nemigen lehetett látni.

Styxx 2010.01.28. 13:05:18

@_kp_:
:-)
Nekem inkább ilyen "hosszú ötvenes évek" feelingem volt. Ez a te hosszú 1999-ed, egy kis anakronizmusba még senki se rokkant bele, na. Me különben is, az ember élete, olyan mint egy régen olvasott regény, csomó minden összefolyik. Jól toltad, gr. Gullit "sexy football" Chelsea-je akkor már a múlt, abban igaza van Mityának, de nem baj az. Akkor ha jól emlékszem Gian Luca Vialli volt, szintén játékos edzőként kezdte, mint Gullit. R. Abramovics meg még Moszkvában takarékoskodott a bevásárlásra. A 92-es EB-n a hollandok voltak a nagy vesztesek? Medrt azt a dánok nyerték meg, úgy, hogy a kizárt Jugoszlávia helyett behívták őket, mert a slejtezőn kiestek. A szövetségi kapitányuk épp a házukat készült kifesteni, amikor szóltak neki, hogy: "hí a dán haza." Korabeli kisszines emlékfoszlányok a tömeges internetezés előtti korból.

virágelvtárs 2010.01.28. 13:06:20

@Rich.mond: Hát igen, a '80-as éveken jókat lehet virulni, a '90-es évek első fele az olyan volt amilyen, de '99-re azért kicsit tetőzött a szar. Egy-kettő különösen divat volt:
Hevia-félék is, meg minden, ami kelta, meg
minden ami gregorián.
Meg a jazz meg Az mert az "tényleg milyen igényes zene milyen frappáns szöveggel."
Hát a faszom.

_kp_ 2010.01.28. 13:11:32

@cd-r:
akkor es ott ez volt.

_kp_ 2010.01.28. 13:14:21

@Styxx:
jo, lehet az is van benne. ;)

"egy kis anakronizmusba még senki se rokkant bele, na."

Rich.mond 2010.01.28. 13:15:10

@cd-r: nálunk azért kellett idő...kábeltévé sem volt ennyire elterjedt, legalábbis a kilencvenes évek közepén.Mondjuk én vidéki kisvárosban töltöttem gimiséveimet, a megyeszékhely azért más tészta volt.

Rich.mond 2010.01.28. 13:18:29

@cd-r: Nagyjából nálunk is ez volt. Egyébként vidék és vidék között is elég szignifikáns a különbség, de egy vásárosnaményi gimnázium spec így nézett ki. A töritérképek, a szekrények,a táskatartók, a padok, a biológia szertár mind-mind az ötvenes-hatvanas évek hangulatát idézte.A padlónak (parkettának) volt egy jellezetes szaga, a falak rendszerint olyan fura zöldra voltak festve -könyékmagasságig olajfestékkel.

Rich.mond 2010.01.28. 13:20:00

@virágelvtárs: Nekem a 90-es évek közepe a kedvencem.De az évszázad legvégére tényleg minden borzadály összejött.
Meglep, hogy a Hupikék Törpikék album senkire sem gyakorolt nagy hatást:)

El Topo (Sgt. Elias) 2010.01.28. 13:26:23

@Rich.mond:

Na jó, hát ha arra gondolok, hány országban fért fel a slágerlistákra, előkelő helyezésbe a Schnappi das kleine Krokodil című dal...

virágelvtárs 2010.01.28. 13:37:15

@El Topo (Sgt. Elias): Cseszed, a feleség most fedezte fel két hónapja, hallgatta vagy két hétig. Addig ittam ám rendesen, gondolhatod.

greggrant 2010.01.28. 13:52:49

@cd-r: vidéki kisvárosban eléggé lassan terjedtek akkoriban a trendek. Kábeltévé csak lakótelepi részen volt, máshol max tányéros tévé, egyébként meg csak a földi adók. De még most is nagy siker a helyi zenés szórakoztatóipari egységben, ha megszólal a Macarena vagy a Ketchup Song. brrr...
@Rich.mond: Hupikék Törpikék rúlz! :) "Kend rám, kend rám, és mondd, hogy az én hibám" :-P

Rich.mond 2010.01.28. 14:28:55

@greggrant: Nekem a "Hókuszpók nem ver át..." kezdetű dalocska volt a "kedvencem". Sajnos még gimidiscoban is berakták, hiába toporgott az emberfia a stúdiós cool-fésznek, hogy "baz'meg, most itt van a csaj, tegyél már be valami lassút baszod, hétfőre hozok tíz üres kazettát, ha berakod a Titanic zenét".

amúgy a vidéki kisvárosi léthaz hozzátartozik, hogy it tnem lehetett menni a Dokkból a ZP-n át a Rióba, hogy mindenki emgtalálja a zenei ízlését. Volt az egyetlen dizsi, meg a "rokkosoknak" egy kocsmája, ahol bömbölhetett a Csapda, a 'Róra, meg az Action.

Rich.mond 2010.01.28. 14:30:02

@Rich.mond: uh, mennyi elütés, ezer bocs...

brodaclop 2010.01.28. 14:40:23

A Hawks meg Tigers dzsekik vajon miert hianyoznak?

lr 2010.01.28. 14:43:17

Az ajtó feletti hangszóró Tesla (ha erről a szürke műanyagdobozos, ékalakúról beszélünk.)

A dx4-100 már '96-ban is kicsit karcsúnak számított (inkább a P100 volt a menő középkategória már akkor is)-ettől pesze lehet, h elment rajta a Fifa98 svga-ban, főleg mondjuk egy S3 Virge-el, Tseng ET6000-el, überburzsujoknál voodoo1-el (ha ugyan támogatta) megspékelve. :)

Amúgy remek ám a poszt, el is morzsoltam 1 könnycseppet.

(Én iskolarádióztam is, az nagy fless volt. :))

Blackrock (törölt) 2010.01.28. 14:43:49

@brodaclop: Talán azért, mert 99' tájékán az már baromira nem volt divat. Az még bőven 91-93 közti időszak, a függönyhajjal, bőfarmerrel, nike edzőcipővel együtt.

brodaclop 2010.01.28. 14:45:47

@lr: Nem vagy eleg modoros videokartya-szakerto: az kerlek szepen Virgacs meg Csengeto. (Nekem akkoriban csak egy 512-re felbovitett Trident 8900 jutott.)

brodaclop 2010.01.28. 14:47:23

@Blackrock: Pedig 95-96-ban meg siman azt jatszottuk Pest utcain, hogy ki lat tobbet belole. Volt a Hawks-csapat es a Tigers-csapat es komoly, verre meno kabat-spotting versenyeket rendeztunk. Egy jo napon akar huszat is lattunk.

Imiface · http://zenezenezene.blog.hu/ 2010.01.28. 15:25:30

Ez most elég gyenge, mint már előttem mondták páran, tárgyi tévedések vannak benne, 99-ben már egy csomó, itt szereplő dolog nem volt, vagy kiment a köztudatból/divatból.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.01.28. 15:54:37

@brodaclop:

Indiana Hawks, mi?:D
Azért arra kiváncsi lennék, hogy ezzel a névvel létezik-e csapat bármilyen sportágban.:D

cd-r 2010.01.28. 15:55:12

@greggrant: hát nemtom, 99 körül mi már konkrétan untuk a drum and bass-t pl, meg épp kezdtünk leszokni a bőgatya deszkás cipő kombinációról. de nyilván nem ez volt az általános. emlékszem konkrétan kiröhögtek akkoriban az egyenes siltes baseballsapka miatt.

Krisztinca · http://krisztinca.blog.hu/ 2010.01.28. 16:16:21

Ezek nekem mennyire ufó dolgok... 99... akkor kezdtem dolgozni (irodában), a ruhákról ennyit: kosztüm, blúz, magassarkú. És nagyon nem holdjáró.

Blackrock (törölt) 2010.01.28. 16:50:41

@brodaclop: ja, de az még mindíg nem 99, pláne nem 2000. addigra szerencsére kikopott a divatból.

@cd-r: szerintem az egyenes siltes baseball sapka miatt ma is kiröhögnek.:) Az speciel szerintem is gáz.

Blackrock (törölt) 2010.01.28. 16:52:34

@Krisztinca: 99-ben, dipó előtt egy évvel már én is jócskán túl voltam ezeken a divathóbortokon (bár hawks, seminoles, vikings stb. jakóm sosem volt). A holdjáró cipőket egyébként én sem szerettem a csajokon.

cd-r 2010.01.28. 17:12:28

@Blackrock: naja, ez magaslabda volt, illett lecsapni. _ott a pont_

Krisztinca · http://krisztinca.blog.hu/ 2010.01.28. 17:34:42

@Blackrock: Amúgy sem tetszett soha, de nekem eleve kimaradt, mert akkor tanultam vezetni. Örültem, ha lapossarkúban ment (cserecipő rulez :))...

El Topo (Sgt. Elias) 2010.01.28. 17:45:29

@Krisztinca:

Mondjuk egy darabig én is nehezen szoktam hozzá a vezetéshez.... surranóban....

Sunsetjoy · http://retemu.blog.hu 2010.01.28. 18:43:35

subba.blog.hu/2010/01/21/retro_divat_hawks_dzseki
hehe, rákerestem, és mit találtam:)

Amúgy meg Indiana Pacers meg Atlanta Hawks van, de így együtt...

csavargo 2010.01.28. 21:08:00

Azé Ulmann Mónikáról az itt megemlített Playboyban jó képek készültek,nagyon jól nézett ki a képeken a csaj :)

horika 2010.01.29. 00:27:01

1999-ben melegítőalsóban járni? No way.

Frankó a cikk, de a leírtak egy része inkább a 90-es évek közepe.

nazális menyétpornó 2010.01.29. 09:45:22

-Tanárnő, ha most egyesre felelek, akkor hányast kapok félévkor?
- Háát... (lapoz a naplóban) kettest.
- És ha ötösre?
- Akkor is kettest.
- Akkor kezét csókolom
ez a duma mindent visz

Vágási Matyi 2010.01.29. 11:28:08

Ahogy többen is írtátok, a 486 tényleg nem volt nagy kunszt '99 végén, legfeljebb akkor, ha az különbejáratúan a kis Inkeié volt.

A P2 viszont tévedés, én ilyenkor már 7-800 MHz-es P3-akra csorgattam a nyálam a 166-os P1-ünk helyett.

loláb 2010.01.29. 16:55:09

Nagyon nem jönnek össze az idősíkok.

Az Our Happy Hardcore a scooter első (vagy talán második) albuma volt, kb 96-97 környékén. A How much is the fish pedig kb a hatodik-hetedik albumról lehet.(Ez kb 99 lehet, bár talán később)

99-ben nem a 99 játékos tetrisek mentek, Gameboy már 93-4 körül volt, de 95 környékén már Gamegear (olyan mint a gameboy, csak szines, és jobb) is volt.
Az SVGA kérdés sem volt már régen kérdés akkoriban. 97 környékén lettek elérhető áruak itthon is az első pentiumok, 5X86-osok, 4 MB-vel maximum a százezer éves 2X86-os, 3X86-osok mentek.
Én 99-ben a Starcrafttal játszottam, meg a sokadik Red Allertel\Command&conquerrel. De emlékeim szerint 99 környéki az első Diablo is.

99-ben már nagyon rég nem voltak raverek, a narancssárga felső-szálkoptatott farmer 95-96 körül volt menő. Akkoriban a Replay, meg Titanic pufidzsekik, és a X-Treme márkájú, magastalpú csatos gulivercipő volt a menő viselet.

loláb 2010.01.29. 17:10:19

Ja, és még valami:

99-ben már nem másolt kazikat halgattunk, hanem bőven (irott) CD-ket, de 2000 környékén már napsteren töltöttük le a zenéket.

99-ben a kereklámpás E oszályú mercédes 2 éves volt, a menő gyerekek pedig Peugeot 206-tal rajoskodtak. A G astra és a négyes golf pedig éves volt akkor, azaz a F astrát már "classic"-ként forgalmazta az opel.

Hasonmás 2010.01.29. 23:45:11

1999 a zenében: ATB, Better Off Alone, Britney, Gigi D'Agostino és ami a legfontosabb: EIFFEL 65: BLUE!

Vágási Matyi 2010.01.30. 05:08:07

@Hasonmás: Ma hallottam egy Blue remixet, ha jól emlékszem lassút. A refrén legalábbis benne volt. Vicc.
@loláb: '99-ben E39-el voltál nádzson menő. Már ha odaadta a fátter.
486-oshoz kb 16MB RAM a reális.

Mondjuk ekkor még a pubertásba se pottyantam bele.

Jim 2010.01.30. 10:12:32

Csá csumi se volt még sehol...

Tibi bazmeg, én azt hittem, hogy 79/80-as korosztályból vagy (ez ugye még szóba se került, hogy kis faszszopó 80-asok, meg vén köcösg 79-esek)

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2010.01.30. 13:26:10

@Jim: abból is vagyok, ez egy olvasói poszt, azaz nem én írtam :))

Jim 2010.01.30. 22:18:03

@Modor Tibi: öhh, faszom, ezt beszoptam, jaja, látom, csak olyan rövid volt a neve, az enyémnél pont egy betűvel rövidebb. na jól van, megnyugodtam, baszkikám, most már csak ajánlani merem, hogy 80-as legyél, ne 79-es:)

a Bloom 2010.02.01. 13:36:10

@Rich.mond: B+, errol eszembe jutott, ki volt az akkori baratnom. :)

a Bloom 2010.02.01. 13:42:12

@brodaclop: Mert kurva hideg van? :D
Bocs, most jottem vissza ebedszunetrol.

mybudapest · http://mybudapest.blog.hu/ 2010.02.02. 08:32:55

én is 99-ben voltam 8.os egy pesti de külvárosi suliban. zenében valóban túlhaladottabbak voltunk, félúton a Brooklyn Bounce és a Mr Oizo között (utóbbi volt az osztálykirándulás himnusza). reppereknek kiforrott dolog volt a ganxsta-dopeman-tko szentháromság, de alapvetően mindenki azt hallgatta, amit le tudott a haveroktól másolni kazettán. meg persze bejártunk a Virgin Megastore-ba a Sugárban meg a Duna Plázában meghallgatni a frissen kirakott albumokat.

a pc-m egy p166 MMX volt, simán ment rajta a fifa 99 és kortársai, az akkor egy közepes pc-nek számított. akkoriban volt a tájékozatlan szülők slágermondata, hogy "nem akarunk drága számítógépet, CSAK játszani kell" :D nagyobb gond volt a net és a cd irók égető hiánya, így minden játékot iratni kellett (900-1000ft) egy elég fura huszonéves srácnál aki a sulival szemben lakott. háányszor csöngettünk fel suli után a kaputelefonon, hogy "szevasz Öcsi, megvan már a rólerkoszter tájkon?... tudod az az új vidámparkos". meg hazáig izgulni, hogy nem lesz-e error a telepítésnél. persze jobban meg is becsültük a játékokat, havi kettőt tudtam venni nagyon jó esetben. sláger volt még: GTA 1, Sim City 3000, Caesar III, NFS, C&C... persze akkoriban is volt minden osztályban egy újgazdag bezzeg gyerek, akinél megérinthettünk egy 500 wattos házimozit vagy egy modemet.

cipőben akkoriban inkább a csajoknál ment a holdjáró, fiúknál a kupakos Nike volt a menő. aki meg olcsón akart márkás cipőt az teremcipőben járt. reppereknél akkor élte virágkorát a két FB, a FishBone és a FuBu.

TV műsorok közül minden olyan menő volt ami 10 után ment, X-akták, South Park az HBO-n másnap csak ezekkel tudtál bekapcsolódni a beszélgetésekbe. meg persze az időtlen Barátok közt :)

fnpg 2010.07.05. 19:09:54

Tudom, hogy ki vagy...
süti beállítások módosítása