Panelkarácsony Nagyiéknál 1991

2009/12/23. - írta: Modor Tibi

 

Békásmegyer, "lábas" panelház, a falon mindenhol mustársárga mozaikcsempe, az egyik oszlopon tábla: "Az árkádok alatt parkírozni, labdázni és kerékpározni TILOS!". A kaputelefont kémlelve hirtelen beugrik egy régi telepi legenda, miszerint ha egyszerre két gombot tartunk benyomva, akkor a riasztott felek egymással is tudnak társalogni. Állítólag tényleg működik. Na de most csak egyet nyomott le Rolika - direkt előreszaladt; a babakocsisok számára 45 fokos dőlésszögű, "akadálymentesített" rámpán páros lábbal felugrott, csak hogy ő riaszthassa a "Békási Mamáék"-at. 

 

-Tessék!

-Szia Mama, mi vagyunk!
-Nyitom, gyertek - tartsd addig lenyomva, Ricsikém!
 

Az előtérben Ricsi és Roli ismét gyorsan végigolvassa a kedvenc hülye nevű lakók névtábláit - amióta valami maszek beépíttette a földszint felét és utazási irodát nyitott, ide kerültek át a postaládák is. Ricsike már hívja is a liftet. A télies időjárás miatt nem annyira átható, de így is karakteres a szemétledobó egész lépcsőházban terjengő szaga. A durva festésű falon rengeteg, kulccsal vagy érmével karcolt üzenet: szívben "Kriszta + Vili", "Büdös fogszabájzos Reni", "Depeche Mode", "OI!" - benne kettőskereszttel. 

-Ricskóka, hányszor mondjam már, hogy gyalog megyünk, nézze meg az ember, a Mamáék az elsőn laknak!

-De légyszi már, nálunk nincs lift! Naaa... 

Rolika közben fürgen felrohan az elsőre, így az ajtóhoz is ő ér fel elsőként - Ricsi meg hirtelen eltűnt: könnyű kis testét nem érzékelte a lift, így felhívták a hetedikre, töksötétben. Most, hogy a szomszéd jólelkűen visszahozta az elsőre, megszeppenten szipog.

 

-Látod, Ricsike? Hát kellett neked liftezned, leesett volna a karikagyűrű az ujjadról, ha felsétálsz velünk, mi? Nézz a szemembe, ha hozzád beszélek! Na, eltörött a mécses. Nincs semmi baj, nyugodj meg. Látod, szerencséd volt, lehozott a Tatusek bácsi. Köszönjük szépen, Tatusek bácsi, jó egészséget, boldog karácsonyt. Üdvözöljük az Irma nénit is. Na menjünk be, a Mamáék már csak rád várnak.

 

Tipikus két és fél szobás lábaspanel-lakás: az előszobából balra nyílik a nappali göröngyös tejüveggel borított ajtaja, jobbra a gardrób, utána a fürdőszoba, majd a vécé. Szemben a konyha spejzzel, kis balkanyar után egyenesen tovább a félszoba középen, majd végül a hátsó nagyszoba. Az ajtók alján keskeny szellőzőnyílások, a konyhaajtó felett szintén - ezt nyomatékosítva a felirat: "A szellőzőnyílások eltakarása tilos és életveszélyes!". A falon kalocsai mintás tányéróra, hortobágyi gémeskutat ábrázoló gobelin. Nagyiék félig teli szájjal adják a kicsit zsíros puszikat. 

-Gyerekek, vegyétek fel szépen a mamuszkákat, és indíts kezet mosni, úgy-úgy. Már elkészült a finom töltött dagadó, Ricsikém - ahogy szereted. Úgyhogy üljetek csak be szépen, merek a finom leveskéből is.

 

A konyha egy ötnégyzetméteres helyiség, szemben piros étkezőpulttal, a pult hátsó részén apró, műanyag rácsos szellőzőnyílásokkal. A konyhapulton túl, a bukóablakon át a lichthofra, illetve a szembeszomszéd két méterre levő konyhájába látunk - Roliék át is integetnek neki, ahogy felülnek a gólyalábú hokedlikre. Az asztalon gömb alakú alumínium szódásszifon, mellette házi, csatos műanyagkupakkal ellátott szörpösüvegek, zománcozott szürkészöld kenyértartó. Egyszerre csak három ember fér hozzá az ebédhez, így a vendégek több turnusban ülnek be a konyhába - nagyvonalúan előreengedve a fiatalságot.

Mama közben a leves mellé kenyeret vág: melléhez szorítja a veknit, majd körkörös mozdulatokkal szeli az ék formájú szeleteket, azokat a pengén átnyújtva a gyerekeknek. 

-Tessék fiúk, a rágókat tessék szépen ráragasztani a tányér szélére, így ni! Egyetek melléje kenyeret is, mert elrontjátok a gyomrotokat! És ha készen vagytok, akkor türüljétek meg a kicsi szájatokat, itt van, adom a konyharuhát, úgy-úgy. Hogy ízlik, finom, ugye? Na, jól van. Meghiszem azt. Egyetek csak. Olyan jóízűen esztek, jó rátok nézni.

 

A rokonság már összegyűlt a nappaliban: a nagynénik, nagybácsik, unokatesók mind ott zsonganak. A nappali egyik oldalán óriási szekrénysor, a csipketerítőkkel díszített polcokon a kevés könyv szinte mindegyike Szilvási, Moldova vagy Berkes, de ott van még Horn Gyulától a  vadiúj Cölöpök is. A vitrinben asztali óra, porcelándíszek, a Home Shopping csomagküldő szolgálattól a beígért Fiat Panda helyett kapott ajándék díszek, unokák fotói álló képkeretben (szintén ajándék). A radiátoron párologtatás céljából enyhén megzöldült vizestálak, az ablak előtt sárga, házgyári sötétítőfüggöny.  A házinövény-gyűjtemény főleg filodendronokból és diffenbachiákból áll, a karcsú vázában pávatollak és buzogányok. 

-Édesapám, ahhoz a fehér pöttyös virághoz nem nyúlunk, mert mérgező, rendicsek? Az asztalt meg félretoljuk, mert a Hugi néni is úgy halt meg, hogy beverte a fejét az asztal sarkába.

 

Az üveg dohányzóasztalt, rajta a műanyag gyümölcsökkel megrakott kiskosárral a gyerekek miatt a szoba sarkába tolják előrelátóan a nagyszülők, hasonlóan a Népszabadság feliratú újságtartóval. Szintén biztonságba helyezték a nádfonatú, búrás állólámpát és a gurulós lábakra állított Videoton-színestévét. A karácsonyfán a gyerekek által készített díszek mellett rengeteg üvegdísz található: a csúcs, a gömbök mind-mind élénk színekben csillognak, szaloncukorból csak az utálatos konzum jutott - így az unokák legalább nem dézsmálják meg a fát idő előtt.

A család felnőtt tagjai kedélyesen dohányoznak és kávéznak a durva huzatú, mustárbarna rökamién, néhányuknak ott fityeg szájában a fogpiszkáló - élénken vitatják meg az átkosban elhallgatott témákat. 

-Most mesélték, hogy a hidakat nem is a németek, hanem az oroszok robbantották fel még 45-ben, beszarás. Csak a felségjelet mázolták át a gépeken. Szegény Sanyi bácsi is hányszor mesélte, hogy ő még futott az után a villamos után, ami alatt éppen felrobbantották a Margit hidat.

-Persze, hogy a ruszkik voltak. Nem is volt kérdés. Az Osztyapenkót is a szovjetek lőtték hátba.

-Még ilyet!

-Ki kér még kávét?

-Én, Anyu, főzöl egyet? Köszi. Szóval úgy szar ez a kormány, ahogy van. Én beszéltem pár belsős haverral, ők megmondták, hogy 94-ben nem fogják átadni a hatalmat.

-Ezeknél bárki jobb lett volna, én megmondtam. Tönkretettek ezek mindent.

-És Trianont visszaadják szerintetek?

-Minden jel arra mutat, hogy valami lesz, valami van a levegőben. Nézd meg az oroszokat, cseheket, jugókat, románokat - mindenhol forrongás, változás, ezek már leosztottak mindent a hátunk mögött.

-Na, a gyerekek mindjárt befejezik a kaját, legyen most az ajándékosztás?

-Legyen, de mi tényleg csak ilyen kis apróságokkal készültünk...

-Ne hülyéskedjetek már, persze, mi is. GYEREKEK! Gyertek szépen, megjött a Télapó meg a Jézuska! Na, szóval ezt neked hoztuk, Gyuszi, ez a tied, Jutka...

-Na most tényleg, nem megbeszéltük, hogy idén már csak a gyerekeknek veszünk? Ne csináljátok már.

-Hát jó, de ez tényleg semmiség, csak jelképes.

-Ó, Campari, Napoleon... hát a kedvenceink, nagyon eltaláltátok! Nagyon köszönjük. Na jó, Sanyival mi is készültünk, de ezek már tényleg csak szimbólumok!

-Hú, könyv, de izgi, vajon melyik lehet..?

-Nem kell finomkodni, tépd le róla nyugodtan!

-Á, A halhatalan Beatles, oltári!

-Nem volt meg még?

-Á, dehogy (dehogynem, kétszer is), óriási, köszönjük szépen! De tényleg nem kellett volna ilyen költségekbe verni magatokat! Boldog karácsonyt!
 


Az illusztrációkért (még bővítem őket a nap folyamán) ismét hadd tolmácsoljam tiszteletteljes köszönetemet Blassius barátunk felé. Hamarosan az Ő kiegészítéseivel folytatjuk a Panelünnepeket.

95 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Alkohol Kapitány 2009.12.23. 08:52:45

Zseniális.
A képért külön grat

GAbica 2009.12.23. 08:54:47

hát ez annyira, de annyira telitalálat, hogy szóhoz sem jutok :)

Mitya Ivanov 2009.12.23. 08:55:26

nagyon üt a poszt, bár nekem az ilyen élmények kimaradtak. Nekem mindkét nagyszülő falusi volt. a posztban szereplő nagymama is falusi vonásokat mutat erősen. , ennek ellenére békáson lakik. Vajon mióta lakik ott? Milyen panel az, ahol van lichthof? És milyen az, ahol nincs étkező? A Fiat Panda sosem érkezett meg?

GAbica 2009.12.23. 09:20:56

@Mitya Ivanov: az én nagymamám belvárosi, de falun nőtt fel, így a különbség az, hogy ott régi bérházban karácsonyoztunk. A legtöbb panelben meg nincs étkező, az már házi tuning volt :)

doszy 2009.12.23. 09:30:14

"a nappali göröngyös tejüveggel borított ajtaja"
Alternatíva a sárgásbarna színű, kör és/vagy rombusz mintákkal díszített üveg.

A rökamién és a foteleken ott figyelnek a mama horgolásai?

2009.12.23. 09:38:29

"mi tényleg csak ilyen kis apróságokkal készültünk..."
"Na most tényleg, nem megbeszéltük, hogy idén már csak a gyerekeknek veszünk? Ne csináljátok már."
"Hát jó, de ez tényleg semmiség, csak jelképes."

Ezek annyira életszagúak, hogy az már félelmetes... Az ilyen protokollok miatt már jó előre kifordult gyerekként az embernek a gyomra, ha a karácsonyi ajándékozási kötelezettség körüli hercehurcára gondolt. (23-án 18.30-kor a szülők: "-Jaj, a Mici néninek is kéne még gyorsan venni valami szart. Tusfürdő jó lesz? - Mit tudom én, a te nagynénéd, nem? Egyébként öt éve tusfürdőt kap, jó lesz az most is.") :-/

Szocio Pata (kikvogymukblog) 2009.12.23. 09:39:58

Klasszikus poszt, grat! A részletek kidolgozása külön bámulatos. És amikor hiányolni kezdtem a (jugoszláv) Napóleon konyakot, mint a telepi ünnepek alapitalát, a végén az is beütött!
És ott van a címlapon!

szabiaki (törölt) 2009.12.23. 09:41:43

Hát nem sok modorosság van benne.
Modoroséknál minden évben elhangzik, hogy ennél rosszabb karácsonyunk sose legyen, közben minden évben szarabb.
Aztán téma még a "na az időjárás felelős meg erőltethette volna magát, legalább egy kis havat karácsonyra, mutatóba, a hangulat miatt"
"Szent este petárdázni? Milyen dolog már ez?"
Amúgy a képet aki csinálta, nem éppen erőssége a rajzolás, ami nem is lenne gond, ha nem publikálná.

zombizan · http://libertarius.blog.hu/ 2009.12.23. 09:42:32

Ezek az emberek, ebben a világban hitelesek, leírás alapján őszintén szeretik egymást és igyekeznek jól érezni magukat. Ennyiben nekem ez a story egy picit kilóg a modoros körből.

De az "-És Trianont visszaadják szerintetek?" zseniális!

Annyi praktikus megjegyzés, hogy én még nem láttam olyan kis konyhás panellakást, ahol ne valamelyik szobát vagy az előszobát nevezték volna ki étkezőnek, legalább a családi ünnepek idején.

El Topo (Sgt. Elias) 2009.12.23. 09:45:43

Sok helyen így megy ez még ma is. Szép szentesték, idegeskedéssel, miegymással... A cédés magnóból Jimmy vonyítja a mennyből az angyalt.

Mitya Ivanov 2009.12.23. 10:01:46

a szabadszájú jutka így válaszol: jaj gyerekek elmentek ti a picsába, ilyen drága holmikat vásárolni, azért köszönöm, drágák vagytok

darnmarquee 2009.12.23. 10:05:11

"Mama közben a leves mellé kenyeret vág: melléhez szorítja a veknit, majd körkörös mozdulatokkal szeli az ék formájú szeleteket, azokat a pengén átnyújtva a gyerekeknek."

Ez annyira szép volt, és pontosan így csinálta az én nagymamám is, egészen meghatódtam.

El Topo (Sgt. Elias) 2009.12.23. 10:06:30

Én is ott feküdtem le, amikor Trianon visszaadását firtatják!:) Óriási!
Ámbár '91-hez képest nekem a kettővel előző karácsony volt életem legizgalmasabbja.

El Topo (Sgt. Elias) 2009.12.23. 10:11:16

@Gabica [almighty]:

Aki kitalálja, merre jártam 20 évvel ezelőtt, az nyer egy buksisimit.

Mitya Ivanov 2009.12.23. 10:12:07

a 91-táján már ewmlékeim szerint megjelentek a politikai törésvonalak is, amik a nagyinál eltöltött közös karácsonyok alkalmával felszínre is kerültek. Nálunk nem szenteste, hanem karácsony napján este volt a közös összejövetel, és a családtagokból addigra elszállt a meghittség. Kiderült, hogy mindenki az MDF-re szavazott, de azok annyira tehetségtelenek, hogy kormányozni sem tudnak, túl voltunk a taxisblokádon, azt is meg kellett beszélni. a 90 es évek első fele egy nagy trágyadomb volt.

GAbica 2009.12.23. 10:13:57

@El Topo (Sgt. Elias): hm... nagyon kellene az a buksisimi. katonaság?

GAbica 2009.12.23. 10:17:28

@El Topo (Sgt. Elias): bár erősebb a gyanúm, hogy erdély. most így belegondolva, hogy izgalom, meg 89 karácsonya.

SanGiovese 2009.12.23. 10:18:52

"a kevés könyv szinte mindegyike Szilvási, Moldova vagy Berkes" - ó, ez fájt!

El Topo (Sgt. Elias) 2009.12.23. 10:19:27

A katonaságon már túl voltam.
Húsz éve Karácsonykor Marosvásárhely felé döcögtem gyök kettővel, egy kiérdemesült IFA-val. Szép volt.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.12.23. 10:23:15

Kösz mindenkinek a méltatásokat :))

@Mitya Ivanov: a lakótelepekre nem kevés vidéki születésű elvtársat költöztettek be pár évtizeddel ezelőtt. A lichthofról betoltam egy képet, lehet gyönyörködni. Nem vágod a Fiat Pandát? Nagyon fiatal lehetsz :P

@szabiaki: jó az a kép nagyon is - én kértem el őket felhasználásra. Mindkettőt.

@zombizan: persze, jó emberek ezek. Ez a lakás ergonómiailag pont így lett kialakítva - pontosabban MEGHAGYVA, erről árulkodnak a kinthagyott figyelmeztető táblICSKUk is.

@El Topo (Sgt. Elias): csak nem Erdélyben? :)) Nu mai trageti in popor!

Zorita 2009.12.23. 10:24:37

ja-ja, én is meghatódtam helyenként, főleg a nagymama tipikus gesztusai: kenyérszelés, miegymás. Esetleg még egy olyat benyög a nagy közös beszélgetés közben, hogy "De jó, hogy mindenki el tudott jönni, tudjátok, lehet, hogy jövőre én már nem lehetek itt" - de hát, mint tudjuk még az elkövetkező 10 évben mindig elismétli ezt.

El Topo (Sgt. Elias) 2009.12.23. 10:28:42

@Modor Tibi:

Azám. Egy faszom keravillban dolgoztam, utolsó eladóként, és a haverom felhívott, hogy a Szív utcában áll a vöröskeresztnél, kéne még sofőr, megyek?
Mondtam a főnökömnek, hogy magánügyben távol, és mentem.

szabiaki (törölt) 2009.12.23. 10:35:29

@Modor Tibi: nem, nem jó a kép. tipikus esete annak mikor valaki nem tud rajzolni és ráfogja, hogy ez a stílusa.

Mitya Ivanov 2009.12.23. 10:36:58

@Modor Tibi: köszi a lichthofos képet, brutál kilátás lehetett:) Galambszar és döglött galambok nem voltak benne?:)

a fiat pandát azért kérdeztem, mert 91 ben mi is kaptunk fiat panda kulcsot, de nem érkezett meg. Egy nagynéném évekig kérdezgette, hogy megérkezett-e már.

kicsibuta 2009.12.23. 10:41:39

A lakás beosztása olyan, mint a tesóméké! (Csak nem Békás, hanem Dunakeszi.) A bútorok és kiegészítők leírása félelmetesen precíz. :D
A képek szerintem is eléggé izék: a testtartások nagyon jók, az arcok nagyon nem jók. :)

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.12.23. 10:42:33

@El Topo (Sgt. Elias): kemény túra lehetett, bár akkor még nem volt divat a manele.

@szabiaki: jól van na, nekem tetszik. Ha van kedved akár utólagosan is illusztrálni bármelyik posztot, szívesen fogadom.

@Mitya Ivanov: igen, és a helyi sztorik szerint folyton záptojást dobáltak ki a szomszédok a konyhaablakon. Galamb - persze, simán. Ja, akkor elnéztem, Fiat Pandát vágjuk. Nem érkezett meg, de rendeltünk Whisper 2000-t :D

Styxx 2009.12.23. 10:50:09

b+, ha lenne ezen az ócska vason szagkárya, akkor 4D-ben átjönne, ahogy a mezítlábas Szimphoniák elnyomott csikkjeinek bukéja keveredik a konyhaszaggal.

Az pedig nem lichthof, hanem Kazimir Szeverinovics Malevics szovjet-orosz festő alkotása a kubista korszakából: A jövő fényei, olaj 220 x185 cm, a Sotheby'sban kikiáltási ára: négymillió-nyolcszázezer font. Állítólag nagy csata várható R. Avramovics és Gyeripaszkaja között.

T. Nyelvtannáci bloggazda:
"Rolika közben fürgén felrohan az elsőre, így az ajtóhoz is ő ér fel elsőként - Ricsi meg hirtelen eltűnt: könnyű kis testét nem érzékelte a lift, így felhívták a hetedikre..."
"-Látod, Rolika? Hát kellett neked liftezned..."

Pls javítani,
Üdv:
Styxx, aki antigramma-nazy, ám szenvedélyes bakivadász-buzi:-)

HRita · http://gorbe-sminktukor.blog.hu 2009.12.23. 10:54:31

Nagyon jó lett :) "maszek" :D - na, ezt a kifejezést nagymuterom a mai napig használja, főleg fodrászatok és élelmiszerboltok esetében :)) Nem tud leszokni róla. Kijavítottuk egy ideig, hogy manapság már mindegyik az, de most már nem erőltetjük, mert minek :))
Az itt _vázolt_ nagymama is szimpatikus, mint El Topo összes nagyanyja meg a sajátom is :D

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.12.23. 10:55:51

@Styxx: ja, a nagyszülők is folyton összekeverik őket - ld. a kaputelefonnál, azt nem vetted észre? Direkt volt ;))

Balance Of Power 2009.12.23. 11:09:32

Hianyolom a tajkepposztert a nappalibol es a csimpanszposztert a WC ajtajanak belso oldalarol. Biztos ott vannak, csak nem lettek megemlitve. Amugy jo, bar ez a tema mar tobbszor is teriteken volt. Kellene egy cimlap es nehany hoborgo kommentelo!

Zorita 2009.12.23. 11:10:33

@Modor Tibi: "a lakótelepekre nem kevés vidéki születésű elvtársat költöztettek be pár évtizeddel ezelőtt." igen, az látszik a nagymama beszédin :)) (enyém is nagyjából így beszélt (bár ő nem volt elvtárs), "türüljétek meg a kicsi szájatokat" :) )

PiBá 2009.12.23. 11:10:51

Na ja. Ha takarítanák a szemétledobót, akkor nem lenne szaga .... De így ezt is bele lehetett szőni a történetbe.

afromagyar · http://afromagyar.blog.hu/ 2009.12.23. 11:20:04

En gyerekkoromban mindig is karacsonyra vagytam, csakhogy a csaladbol csak mi laktunk "emeletes hazban", es anyam hulye termeszete miatt soha a kutya se nezett fel hozzank. Mi persze mentunk a ket nagymamamhoz, de ok kerteshazban nyomattak.
Nem tudom, nalunk nem volt szokas a nagy csaladi osszejaras. Mi, gyerekek mentunk, de a szulok nem igazan.

Egyik legemlekezetesebb gyerekkori karacsonyom, mikor apam 24-en reggel atom reszegen hazatamolygott egy disznotorbol, es a fotelbe ulve az "En orzom a szilaj menes" kezdetu notat kezdte enekelni...

afromagyar · http://afromagyar.blog.hu/ 2009.12.23. 11:21:01

@afromagyar: de hulye vagyok mar megint, kihagytam egy szot: szoval mindig ILYEN karacsonyra vagytam gyerekkoromban.

Chazz Reinhold 2009.12.23. 11:21:54

szép, szivet melengető leírás, mestermunka
és az első illusztráció is telitalálat

Patrick Bateman 2009.12.23. 11:30:54

@Balance Of Power: Igenigen, a nappali egyik falát elfoglaló tájképposzter, pálmafás-homomokos technicolor tengerparrtal, jobb oldalon, a bambusznád kunyhó fölött kicsivel megsárgult villanykapcsoló, az ultramarinkék égen a bárányfelhők közé szög belőve, azon egy körívesen levágott fatuskószelet hátlapú óra lóg, "Emlék Máriaszentszlászlóról" felirattal. A redőny résein betűző nap egy ferde csíknab kifakította a színeket, itt egész közelről halványan még látszik Rolika kétéveskori lekváros tenyerének lenyomata...

Styxx 2009.12.23. 11:31:52

@Modor Tibi:
Áááá, én meg azt hittem, hogy tömegszórakoztató blogot tolsz, erre kiderül, hogy a teljes élvezeti érték átéléséhez minimum két humán-, három reál Phd, meg egy Moszad mester elemző képző elvégzése is kell:-)

@afromagyar:
bcs, magaslabda és remélem, hogy nem tartassz rasszista bunkónak, de a nicked, meg az avatárod alapján az atomrészegen disznótorból hazatántorgó öregedet úy képzelem el, mint egy kétméter-húsz centis, százötven kilós Shakil O'Nealt:-)

pause 2009.12.23. 11:34:05

szerintem ez nem modors inkabb aranyos:D
de jellemzo,igen jellemzo,igaz nekem 16. keres nagyim van,de kb ugyanez a felallas ott is

migueldiez 2009.12.23. 11:42:18

Bármennyire is elkoptatott, ez "olyan emberi". :)
Néha felállt a hátamon a ször, ahogy elképzeltem a helyet - néha meg tényleg majdnem én is meghatódtam - egy igazi hangulati hullámvasút! :)

afromagyar · http://afromagyar.blog.hu/ 2009.12.23. 11:44:42

@Styxx: nemnem :).
De a ferjem majdnem ilyen ;).

Mitya Ivanov 2009.12.23. 11:47:05

az talán kimaradt a posztból, hogy a lakásba belépve, megcsapott a napok óta tartó főzőcskézés és a régi beidegződés miatt télen_nem_szellőztetünk_annyit_mer_kimegy_a_meleg összes szaga: rántotthús, húsleves, töltötthús, almáspite, bejgli, fenyőillatú "erspré".
Illetve: nagymama mondja: gyorsan-gyorsan kezetmosni, raktam ki nektek TÜRÜKÖDDZŐT, a sárga a pannikájé, a kék a Jocójjé.

Balance Of Power 2009.12.23. 12:03:49

@migueldiez: Ez a jelenetsor tenyleg kellemes, ha ugy tetszik emberi, ha nincs benne semmi kenyszeredettseg. Ha ugyanezek a szereplok az ev barmelyik reszeben spontan ugyanugy osszejarkalnak. Vagy az akkori gyerekek ma egyutt buliznak es a rokoni kapcsolatot barativa egeszitik ki.
De ha mindenki utalja az egeszet es csak azert jonnek ossze, mert Karacsonykor ugy illik, akkor semmi ertelme az egesznek.
A szuleim par eve fogtak magukat es leleptek 24-en Hevizre wellness-ezni. Akkor epp nem volt kedvuk a csaladdal baszakodni. Ami az adott pillanatban nem megy, azt nem feltetlenul kell eroltetni.

Maestro 2009.12.23. 12:04:43

hát ez a miliő... néha még mindig kísért.
posztötlet: az egyetemisták családi karácsonya. és ez nem modoros, hanem kibírhatatlan:)

Balance Of Power 2009.12.23. 12:08:20

@Zzz_: Nemtom, engem valamiert nagyon irrital, hogy a parom nagyanyja 40 evvel Pestre koltozese utan is suk-sukozik meg kisjanyomozik stb. A szulofalujukban maradt sogornojetol ugyanakkor ugyanezt fenntartasok nelkul elfogadom, sot tetszik. Igaz, az o hanghordozasatol nem szaladok ki a vilagbol es o nem is ugy beszel az 50-es lanyaival, mint ha meg mindig debil kisgyerekek lennenek.

lr 2009.12.23. 12:17:28

Tibikém, úgy látom, jót tett a belső konkurencia megjelenése ;)
(A kép tetszik.)
_Bulldog Karajcsont mindnyájatoknak!_

Zorita 2009.12.23. 12:24:03

@Balance Of Power: lehet, hogy érzelmileg nem kötődsz hozzá annyira, azért irritál :)
gyerekként meg persze, hogy még a saját nagyanyámat is kinevettem "mama, de az nem fotőj, hanem fotel! hihihi", aztán később meg már hiányzott is, sőt kiakadtam azon, hogy a vidéki haverok / barátok miért nyomják el tudatosan a tájszólásukat, amint Pestre kerülnek tanulni, dolgozni stb...

surranómacska 2009.12.23. 12:59:28

Kirázott a hideg sokszor, ahogy olvastam. Főleg a nagymama ahogy vágja a kenyeret... wáá :D
Amúgy panelben tényleg a nappaliban nyomatják a nagyobb összejöveteleknél a kajálást. Asztalok összetolása, a lakás összes székének összegyűjtése - valakinek mindig az alacsony kisszék jut. :) Ja, és ha lehet, akkor az asztal egyik oldala a kanapé felé néz, oda is tudnak ülni, sorban, szépen.
Ezek a posztok a kedvenceim!

Ormótlan · http://bogaras.blog.hu 2009.12.23. 13:26:31

1. A sztori hiteles és kuuuurvajóóó!
2. Blassius szerintem TUD rajzolni.

"Hugi néni is úgy halt meg, hogy beverte a fejét az asztal sarkába." - erről jut eszembe, a kenyérszelős résznél nálunk az ment, hogy nagyanyám rákiabált nagyapámra (ő szelt), hogy "Rossz nézni, fiam, hogy micsinász, a Pista is így vágta el ëgyszër a mellyit a nagykéssel, ahogy të fogod azt a kënyeret!!"

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2009.12.23. 13:40:34

ezt a szellőzőnyílások eltakarását sosem érettem. nálunk a budiajtón volt. ha eltakarjuk, bent marad a szarszag, és megfulladunk? volt amúgy szép, fél óránként üzemelő házközpontú szagelszívó, ami mellékesen kiváló csótányközlekedőként is funkcionált.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2009.12.23. 13:43:55

egyébként ez a panelhangulat a hetvenes és nyolcvanas évekre is ugyanúgy jellemző.

haruka 2009.12.23. 14:02:33

@surranómacska: Ez annyira alap, nálunk is mindig így volt régen, mikor nagymamáméknál voltunk! :) Meg olyan is volt, hogy az unokáknak a kisszobába terített nagymamám külön.
Azért hiányoznak ezek a névnapozások, szülinapozások, karácsonyok. :)

Gumineaux 2009.12.23. 15:05:09

@Bachterman:
Ha gázkészüléket - pl gázbojler - működtetsz zárt térben, akkor az esetleg keletkező szén-monoxid nem tud távozni és megfullad mindenki. Ezért kell alulra/felülre szellőzőnyílást tenni amit nem szabad eltakarni.
Nyilván a WC-nél más miatt kellett a szellőzés.

Hal Stanton 2009.12.23. 16:21:37

Ott voltam közben a szobában, annyira átélhető, csak kellemetlen, hogy nem készültem egy kis "aprósággal".

Motorpenis 2009.12.23. 18:01:18

A görgős kerekeken nyugvó Videoton tv nagyon ott van, de a posztban említett nagyszülők elfelejtették bekapcsolni, pedig a karácsonyi ebéd, vagy vacsora alapzaját ez adja meg, duruzsolnia kell a tv-nek a háttérben, valakinek a feje mindig belelóg, tehát nézni nem érdemes, ellenben, ha elfogy a téma, akkor oda lehet pillantani, és új témát kezdeni a műsor kapcsán.

Apropó:nagyon vártam egy modoros bejegyzést az osztály által elővezetett karácsonyi műsorokról és az iskolai ajándékozásokról. Jó volna, ha egy tehetség ezt is megírná!

Krisztinca · http://krisztinca.blog.hu/ 2009.12.23. 18:05:09

Tesómék laktak panelban, komolyan mondom, teljesen más az atmoszférája pl a tízemeletesnek. De az viszont mindenütt olyan. Annyira megmaradt az elszáguldó motorosok fülsiketítő hangja a közeli úton - a riasztókat beindította, a hangok ide-oda pattogtak a házfalakon. A budi hangja a fszt-től a tizedikig, a firkák a liftben, az elől lyukacsos kád, a házgyári csap, a kisebb füstre a szomszéd tömbhöz kiérkező tűzoltók, akik daruval próbálnak bejutni az ablakon (alig tudnak leparkolni, darut lerögzíteni) - mindezt végignézni az ablakból... Az erkélyen virágot locsolók, lecsorog a koszos víz az alatta száradó ruhákra... Karácsonykor minden ablakban piramiségő, fenyőfa vagy hóember, de minimum egy csillag... stb

medvedr 2009.12.23. 18:25:55

@Modor Tibi: Igen volt ilyen is, hogy beköltöztették a vidéki születésű elvtársakat. A legdurvább lakótelepi (össze)költözések a 70-es évek lakótelepeire azok voltak amikor a vidéki/tanyasi nyomor miatt költöztek be a családok a panelbe.Inkább vidéki városokra volt a jellemző ez a forma. Úgy, hogy vitték az öreg nagyszülőket is a panelbe. Általában belvizes tanyára hivatkozva, -így kaptak lakáskiutalást. Így voltak fejkendős öreg nénik, meg bőrcsizmás öreg bácsikák a lakótelepen, plussz a fiatalok egy v. két babával- természetesen egy 2 szobás lakótelepi lakásban. A szerencsétlen öregek nagyon gyorsan kihaltak, de addigra a legtöbb ilyen család is szétment, mert nem erre az életformára szocializálódtak, csak a jobbnak hitték mint a tanyát, meg a gyár is jobb meló volt mint a tsz.

nyílméregbéka 2009.12.23. 19:59:00

Ez a lábas panelház a 2. fotón a MI HÁZUNK! :-)
Békásmegyer, gyerekkoromban. Nagyszülők Angyalföldön, illetve Budán laktak, lakótelepen MI laktunk, de a családi karácsony mint esemény leírása teljesen passzol.
Mindenhol ugyanígy volt? Klónok vagyunk? :-O

bekbórd! 2009.12.23. 21:17:24

Ahogy néztem a kommenteket, nem én vagyok az első vidéki gyerek, aki megrökönyödik, hogy panelban lichthof?

CernaGeza 2009.12.23. 22:19:43

szevasztok

paneles vagyok én is (bár nem ott lakom ahol a békási mama) ...de az ajtók alján még a mai napig ott műanyag szellőzőrács!
A klozet ajtajából kivágtam pár éve, hogy a macska tudjon vécére menni (hoppá!) , illetve a konyhaajtót egy az egyben feldaraboltam tüzelőnek, de a többi ajtón még megvan.

- Különben vidéki rokonakkal rendelkezvén valóban a lift egy adu-ász, de a rokonság megérkezte után fél órával beáll a kínos csend..

- "...és fiam, hát mit csináltok ti itt egész nap?"
.." én belehalnék ha nem mehetnék ki a kertbe" Stb.

Szabványos menet, hogy mama megérkezte után előkerül a 40-50 kg. zöldség, (tök, lecsópaprika) - ami pont kiváltja a legutóbbi alkalom óta megrohadt kupacot.

esclavo 2009.12.23. 22:33:08

már-már virtuóz... :-) egészen megható, azér a búcsúzás folyamatát csakmegírnám. úgy kerek.

Lenry 2009.12.24. 00:47:57

"Tipikus két és fél szobás lábaspanel-lakás: az előszobából balra nyílik a nappali göröngyös tejüveggel borított ajtaja, jobbra a gardrób, utána a fürdőszoba, majd a vécé. Szemben a konyha spejzzel, kis balkanyar után egyenesen tovább a félszoba középen, majd végül a hátsó nagyszoba. "

leszámítva, hogy nincs spájzunk, tök ugyanilyen a mi lakásunk is

Nyelvész Józsi · http://szleng.blog.hu/ 2009.12.24. 09:02:45

@darnmarquee: Én nagymuterjaim még késsel geci nagy keresztet is belekaristoltak a kenyérbe, mielőtt először felvágták. Mekkora volt az is. Már gyerekként lestem, mi a pálya. :D

afromagyar · http://afromagyar.blog.hu/ 2009.12.24. 09:07:43

Minden kedves kommentelo tarsamnak bekes, boldog, aldott karacsonyt kivanok es eredmenyekben gazdag, sikeres, boldog uj esztendot!

(Remelem, eleg modorosra sikerult. ;))

Rebegő ajkak 2009.12.24. 11:00:38

"Nagyiék félig teli szájjal adják a kicsit zsíros puszikat."

:)

Tényleg megható...jó kis retró karácsony. Mindenkinek BUÉK.

Mitya Ivanov 2009.12.24. 11:05:01

@Nyelvész Józsi: ja ez a keresztrajzolás nagyon alap. Gyerekkoromban azt hittem, azért van ez, mert nem tudják eldönteni, hogy vizszintesen vagy függőlegesen kezdjék vágni a kenyeret.
Meg persze volt olyan is, hogy "semmit nem szabad a tányéron hagyni" és "ételt soha nem dobunk ki". Ehhez ma is igyekszem tartani magam. De ez már nem panelkarácsony modorosság.

szliper 2009.12.24. 11:27:11

@Nyelvész Józsi: Józsi vazze, az én 82 éves nagymamám is a mai napig megteszi ezt a mozdulatot! :)

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2009.12.24. 13:57:32

@Nyelvész Józsi: halkan jelzem, hogy én még mindig úgy szelem meg a kenyeret.

@Krisztinca: a piramiségőt nem értem, mindenki izraelita vallású, hogy hanuka-műgyertyát tesz az ablakba?

rózsa2 (törölt) 2009.12.24. 14:27:57

Tegyük hozzá,hogy kevés volt a hely egy plafonig érő karácsonyfának. Egyszer próbálkoztunk vele,a fater fel is döntötte, amikor kinyitotta az erkélyajtót.

rózsa2 (törölt) 2009.12.24. 14:31:38

@bekbórd:

Újpesten meg Újpalotán is van lichthófos konyha.
A Füredi úti lakótelepen meg ablaktalan konyhás lakás is.
Képzeld el, abban rántott húst sütni...

bekbórd! 2009.12.24. 16:40:16

@rózsa2: Olyan másfél szobás állítólag nálunk is van, aminek a konyhája ott van, ahol a többinek az előszobája, így csak a kisszobán (ami máshol a konyha) át, vagy max a lépcsőházba tud szellőzni. És ha belegondolok, hogy teljes családok is nőttek föl ilyenben...

666E 2009.12.24. 17:17:43

meg van egy nagy fából készült szekrény aminek a vitrines részében lakkozott porcelánok vannak, ilyen fácánokról meg juhászlegényekről. továbbá ezer éves képeslapok, valami nagy és súlyos világatlasz, csipkés hímzett zsebkendő vagy mi, ja meg egy olyan ébresztőóra ami rohadt hangosan kattog. mindenki egy kicsit ki van öltözve, nagyi felvette az ékszereit, férjeura meg betűrt vajszínű ingben és szövetgatyában van. gyerekek csíkos pulóverben, alatta ing, gallérja kihajtva. ja és a legfontosabb: beállított családi fotózkodás kaja közben és a fa körül.

Krisztinca · http://krisztinca.blog.hu/ 2009.12.24. 17:26:47

@Bachterman: fenét, egy elkezdte, aztán sorba vette mindenki. A nagy tacskóáruházak gyorsan legyártottak pármilliót, és 800 ft-ért árulták. Tízmillió piramiségő országa.

rózsa2 (törölt) 2009.12.24. 20:24:40

@bekbórd:

Képzeld el, hogy ha a kisszoba felé szellőztetnek, az aki az állandó ételszagban nő fel, vajon jóétvágyú ember lesz, vagy ellenkezőleg, megundorodik?

ufó - tardai arc, modoroschan küldi a szlenget 2009.12.24. 21:38:57

én nem vagyok Nagyi, de keresztet teszek a kenyérre :)

legyen szép a karácsony mindenkinek :)

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2009.12.25. 17:36:13

@Krisztinca: na igen, költői kérdés volt. ;) egyszer megkérdeztem egy ilyen embert (nem mellékesen vérbő antizsidóista volt), hogy tudja-e, mit jelképez az a kilenc fény. persze, hogy nem tudta. én meg voltam olyan geci, hogy nem mondtam el neki.

FikuszKukisz 2009.12.25. 21:34:00

Huhh... köszönöm ezt az élményt, komolyan ROSSZUL LETTEM. Én soha nem éltem panelben (szerencsére), de több rokonom igen, és a hangulat ismerős. Annyira lepukkadt, gyilkos a hangulat, a panelek tövében a leszáradt hó alatt görnyedező büdöskék, a macskák, akik valahol az alagsor és a földszint között élnek valahol, és mindent összeszarnak, a szétrongyolt lábrölők a küszöb előtt/alatt... huhh... minden olyan letargiát és szomorúságot áraszt, nem is csodálom, hogy mi vagyunk a legpesszimistább ország Európában.
Ez a keresztet vágós szar meg mindig feldühít, ugyanúgy az is, hogy mindig kaparjuk ki az utolsó cseppet is dobozból, pedig az a fél kiskanál cucc egyáltalán nem éri meg az erőfeszítést. Oké, hogy nem VOLT kaja, rendben, de kérem, hagyjunk már fel vele, olyan... sivár.
Én rettegek a panelektől, remélem soha nem kell laknom ilyen emberketrecben.

666E 2009.12.25. 22:02:22

@FikuszKukisz:
Fura amúgy, mert nekem pl tökre tetszett a paneli élet. Most családi házban lakom, de az első 20 évemet ilyen környezetben éltem le és számomra pont jó volt. Még most is szívesen laknék panelben. Oda valahogy jó hazamenni. Komolyan mondom, hiányzik amikor megyek fel a lépcsőn. A tipikus lépcsőház-szag. A fém korlát és a félemeleteknél lévő vékony ablakok, elszáradt szobanövények amiket senki sem locsol. Tűzlétra. A kilátás az erkélyről. A hangok a játszótérről. Szembeni ablakok látványa, itt-ott ki van teregetve. Maga a környék, a falfirkák, a betonból itt-ott kikandikáló fűcsomók, a közeli ABC, meg a kis éjjelnappali, a grund, meg az általános iskola.. A házak előtt autót mosó szomszéd, meg ahogy kis patakokban folyik le a víz az út enyhe lejtőjén. Az itt-ott lévő kis füves részek és a bennük lévő évtizedes kitaposott ösvények. Valahogy baromira otthonos az egész.
Ezerszer jobb mint a belváros.

Winston Smith 2009.12.26. 09:31:50

@666E: Csak a nosztalgia beszél belőled, azért egy családi házhoz képest a panel nem egy nagy királyság...

Bár az kétségtelen tény, hogy a lakótelepek nagy többségénél még ügyeltek arra, hogy sok zöldterület legyen a házak között. A belvároshoz (vagy akár a luxusként árult Marina-parthoz) képest ez kétségtelenül óriási előny. Ezerszer inkább költöznék panelba, mint a kutyaszaros belvárosba (leszámítva az egyetemista éveket, amikor csak az számított, hogy minél több kocsma legyen a közelben, és ebben a belváros kétségkívül verhetetlen).

Mitya Ivanov 2009.12.26. 11:10:12

@FikuszKukisz:
"Ez a keresztet vágós szar meg mindig feldühít"
elmeséled, hogy miért dühít fel?

afromagyar · http://afromagyar.blog.hu/ 2009.12.26. 11:16:05

@666E: en teljesen aterzem, amirol beszelsz, en ugyanigy vagyok vele - csakhogy nem csak a panellel, hanem minden hellyel, ahol eltem valamikor.
Belvaros, kulvaros, panel, kisvaros, nagyvaros, mind hianyzik valahol, de mindenhonnan menekultem. Valszeg azert, mert van bennem egy olyan vagy, hogy szeretnek sokfele kornyezetben elni, sok dolgot kiprobalni.

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2009.12.26. 19:01:48

Megbeszéltük, hogy csak a gyerekeknek veszünk :))) + ismeretlen nevű "vendégségsütemények" létezése, geci jó, de otthon anyád nem tudja utánacsinálni. Négergrémes. Specialitás megfőzése.

A Napoleonon befostam, az mekkora egy rohadék modoros ajándék. Szerintem egész Magyarországon HÁROM ÜVEG NAPOLEON van összesen és azt ajándékozzuk körbe 25 éve, hogy baszná meg, aki először kitalálta, hogy a. a márkázatlan napoleon konyak jó b. hogy egyáltalán iszik valaki konyakot.

MortálWombat 2009.12.27. 01:28:47

Úristen, mekkora proli mán, aki a 21. sz-ban kenyeret eszik??? blöe

Bk!

Prophet 2009.12.27. 23:38:43

A fa körüli éneklés hiányzik! Senki nem kezdi el.. senki nem tudja mi legyen. Az egy borzasztó rész!

mezítlábasfellebbezés 2009.12.28. 10:12:57

Nem olvastam végig a kommenteket, így ha ismétlek valakit, akkor bocs! Pilleszék (nálunk pilleülcsike:)) megvan??? Aminek ha leveszed a tetejét, virágcserépnek is jó volt?

bekbórd! 2009.12.28. 16:05:49

@Lukréciamia: Jááj, így névről nem vágtam, de megvan. Ilyen 2 tölcsérszerűből összerakott magasabb műa. puff.
Meg a kárpitozott puffok is nagyon mentek. A gyerekeket mindig arra ültették, a fotel a felnőtteké.

Der Beste 2009.12.28. 20:56:41

@bekbórd: A puff a legjobb találmány. Most vettem panelt, valami ilyesmi puffot akarok bele venni.

Nyelvész Józsi · http://szleng.blog.hu/ 2009.12.29. 09:17:07

@Der Beste: @bekbórd: PUFF, bazmeg, nem csak az én nagymuterom hívta így. :DD

stf! 2011.11.21. 15:06:32

Köszönöm utólag is, nagyon jó volt.

Celtic 2013.11.02. 17:16:21

" A nappali egyik oldalán óriási szekrénysor, a csipketerítőkkel díszített polcokon a kevés könyv szinte mindegyike Szilvási, Moldova vagy Berkes, de ott van még Horn Gyulától a vadiúj Cölöpök is."

Ez az A verzio, de ott a B is, amikor a konyveknek abszolute semmi kozuk egymashoz, nem egy iro, nem egy sorozat, nem egy kiadas, sot az is lehet, hogy xy trilogianak csak a masodik kotete van ott. Ilyenkor egyetlen osszefugges van koztuk : a '60-as evekben ott jart konyvugynok, aki rabeszelte a nagyszuloket erre a szep "sorozatra", nagyon jo kis konyvek vannak benne (nagyresze persze a konyvkiadok raktaraiban hever evek ota) es valahoyg el kell sozni...

Egyebkent a fele kb. tenyleg ertekes volt, nekunk volt benne 1-2 Verne, Cooper otreszes indiankonyveibol ketto resz, Tolkien: Babo meg Prus: Farao, amiket anno olvastam belole.
süti beállítások módosítása