A beosztott

2009/11/11. - írta: Modor Tibi

Egy olyan fél éve már felsoroltunk a számunkra meghatározó főnöktípusok közül párat, de túl igazságtalan lenne az élet és mi is, ha a beosztottakat kihagynánk az összeállításból. Korábban úgyis kiderült: a többség legjobban a beskatulyázásokat élvezi, ne rontsuk hát el a szórakozásukat!

Kit értek hát "a beosztottak" alatt egy vállalatnál, vagy akár kisebb cégnél? Ebben az esetben csakis olyanokat veszünk sorra, akik (egyelőre) semmilyen vezetői funkciót nem látnak el.

 

A "nekem jár"-beosztott:

Illethettem volna a "klasszikus" névvel is, de az túl sokat hagyott volna a képzelőerőtökre. A "nekem jár"-beosztott az örök elégedetlenkedő, az önkritikával nem rendelkező csinovnyik.

Képes (lenne) egy életét ugyanabban a pozícióban végigmunkálkodni, gyűlöl mindenféle változást, alkalmazkodási kényszert, kerül mindenfajta felelősséget és pluszfeladatot - folyton több fizetésre ácsingózik. Görcsösen ragaszkodik mindenféle írt, belső szabályzathoz, munkaköri leíráshoz, továbbá a Munka Törvénykönyvhöz. Természetesen a ragaszkodás csak addig nyilvánul meg, amíg jogairól van szó, a kötelességeket már nem tartja ennyire számon.

A cégét állandóan szidja és az éppen aktuálisan újonnan induló vállalatokkal hasonlítja össze, elvágyódik, de ha fel is mond, a következő helyen is puffogni fog. Ő a job-hopper.

-De rühellem ezt a kibaszott Bitumexet, el nem tudom neked mondani. Már megint át akarnak pakolni a debitorokhoz, de nem fogom hagyni magam. Mér nem hagyják már lógva az embert?

A Régenhardt Franci most a Phadowonnál van, azonnal átvették seniornak négyszázért, de persze ugyanazt csinálja, mint itt, és tudod, milyen cafeteria van? Taxicsekk, újlakás-vásárlási hozzájárulás, emellett déligyümölcs, csocsó, velnesszhétvége, támogatott kantin, főnökmasszázs mindenkinek, ingyen túrórudi!

 

Külföldön található munkatársait csak hibáztatni tudja, ő a másokra mutogatás pápája.

-És természetesen most kellene visszatartanunk a kiszállítást a kreditlimit miatt, de azok a kretén németek a vertriebben mindig a hónap utolsó napján nyomják még be a százezres ügyleteiket, hogy meglegyen a havi target, beszarok, komolyan. Én meg majd hajtsam be a VP-n a kintlevőségeket, hurrá.

-(ez a munkád, bazmeg). Ja, durva. Hát igen, a belső kommunikáció még hagy kívánnivalót maga után.

 

Másik alfaja a nyelvvizsgákkal rendelkező, elismert főoktatási intézményben végzett fiatal közgazdász, aki nem tudja elképzelni, hogy ő valamit rosszul tudhat, csak félve lehet esetleges nyelvtani-nyelvhasználati hibáira figyelmeztetni.

Úgy gondolja, Ő már akkora tehetség, hogy tulajdonképpen meg kéne köszönni neki mindezt, ami Ő mindennap a cégért tesz. A cégnek szerinte mindent meg kellene azért tennie, hogy Őt megtarthassa, hiszen Ő pótolhatatlan - csak fedezzék már fel a zsenialitását!

Ha a (fél)éves értékelésen esetleg mégsem azt a visszajelzést kapná, hogy Ő a vállalat egyik legnagyobb tehetsége és kincse, akkor látványosan duzzog, néha patáliázik, előbb-utóbb pedig bosszúból felmond. Ilyenkor úgy érzi, hogy majd utána nagyon meg fogják látni, hogy kár volt Őt menni hagyni.

Természetesen bármikor könnyűszerrel pótolható.

 

Az önjelölt vezető:

Talán a legellenszenvesebb fajta. Gátlástalanul törtet, természetesen mások rovására. Bár hivatalosan ő is a csapat egyenrangú tagja, úgy érzi, hogy "proaktivitásával" joga van mások munkájának minőségét véleményezni, a többieket határidős feladatok elvégzésére emlékeztetni, mindezt természetesen csupa jószándékból és tulajdonosi szemléletből (ownership).

Mások hibáira, mulasztásaira lehetőleg úgy hívja fel a csapattárs figyelmét, hogy azt minél többen hallják, lehetőség szerint a közös vezető is.

-Te Reni, figyeljél már ide! Kiküldted a Rosie Wankernek a mostani fixed asset rekonszilit?

-Ööö (faszom közöd van hozzá), ja, még van itt egy húsz kás difi, várok a Rhonda válaszára.

-Tegnap dél volt a határidő, fel kéne hívni.

-(törődj a magad dolgával, köcsög) Jaja, mindjárt rácsörgök.

 

Büszke arra, hogy "ő egy kis pörgős, minden lében kanál", akár kolerikus-szangvinikus alkat - ezen beismerően jókat kuncog. Szakmai végzettség és tudás "nem jellemző rá". Sajnos általában rövid időn belül elismerik kitartó aknamunkáját, nyomulását, és előléptetik.

Vezetőként a "tökéletesen delegáló" jelző illik rá: dolgoztatni jól fog, de kevésbé fogja érteni, mit csinál a beosztottja. Nem is akarja igazán - az nem az ő dolga.

 

Az aura-penetrátor:

Úgy gondolja, kollégáját bármikor, bármilyen körülmények között joga van zavarni, munkájában félbeszakítani. Nem figyelmeztet előre vagy érdeklődik udvariasan, hanem jön, és csinálja.

Félresöpri az irodaszereket, iratokat, felül az asztalra - azonnal marokra fogja az egeret, és elkezd kattintgatni a fájljaid között. Amit tudnia kell, az a legfontosabb, és azonnal kell neki a válasz. Jellemzően zsíros ujjával szívesen nyomkodja a képernyőt, ha valamit meg akar mutatni.

Ha végre elkotródott, a rumlit és a holmijait rendszeresen otthagyja az asztalon: belépőkártya, toll, szemüveg, kávéspohár. Inkább ne is szóljunk neki, mert még visszajön. Csempésszünk vissza hozzá mindent később.

Munkatársait szívesen használja élő számítógépekként, adatbázisként:

-Tibi, mit jelent a begleichen?

-(nézd meg az online szótárban, baszod) Kiegyenlíteni.

-Aha. Figy, a 90+ Darstellungodban mennyi volt a bruttó végösszeg szeptemberre?

-(nézd meg a közös meghajtón, baszod) Várj, megnézem, egy pillanat, nyitom...

 

 

A túlélő:

Link, de nagyon. Stratégiája, hogy mivel megvan a magához való esze, összehaverkodik a döntési helyzetben levőkkel, megcsinál 1-2 projektet, ahol lehet villantani, de amúgy csak blöfföl és lóg.

Tökéletesen el(ő) tudja magát adni a vezetőség felé, munkatársai viszont sokszor gyűlölik, mert tudják, hogy helyette is dolgoznak.

Jellemzően kiszámolja, hogy az ő ötleteivel és irányítása alatt megvalósított újításokkal, folyamategyszerűsítésekkel mennyi pénzt takarított meg a cégnek - ezáltal felhatalmazza saját magát arra, hogy - szerinte joggal - kibújjon minden hivatalos feladata alól, rendszeresen késsen, vegye ki a kamu betegszabadságokat. Rendszeresen látni másnaposan a cégnél, vérben úszó szemekkel, többméteres sugarú cefreaurával.

Sokszor a vezetői is tisztában vannak esendőségével, de simulékony, bizalmaskodó stílusának köszönhetően ritkán távolítják el.

 

Az önértékelési zavaros szolgalelkű:

A szerény, talán álszerény. Visszahúzódó, csendes, lelkiismeretes. Bár a kezdetekben a kollégái kiröhögik és szemétkednek vele, ő ebbe beletörődik, hiszen egész életében mindenhol így volt.

Munkáját kiemelkedő körültekintéssel és részletességgel látja el, tulajdonosi szemlélete kirívó. Hajlamos túlvállalni magát, hosszú órákat ráhúzva, hogy ne maradjon befejezetlen ügy nyitva.

Idővel, fokozatos tapasztalatszerzéssel és az új munkatársak betanításának köszönhetően lassan elismerik, hozzá fognak fordulni minden felmerülő problémával, amit ő készséggel segít is megoldani. Ám hiába lesz szakértője a saját területének és beszéli a célnyelveket átlagon felüli szinten, saját magát továbbra is csak ostorozni tudja. A kitüntetéstől, elismeréstől csak kellemetlenül érzi magát, minden miatt szabadkozik.

-Na kedves Attila, úgy láttuk, hogy profin jártál a végére rengeteg gázos ticketnek, az újak is nagyon dicsérnek, úgyhogy csak így tovább! Az angoltudásod átlagon felüli, mit mondjak még? Tényleg köszönjük.

-Ne, nem csináltam semmit, meg hát nem tartoztok semmilyen köszönettel. Még mindig rengeteget hibázom, nem tudok igazán semmit, meg hát a múltkor is volt az a befizetés, hát azt például csúnyán elnéztem, ráadásul present perfectben második igealakot használtam...

 

Minden kizsákmányoló kapitalista ideális munkavállalója az ilyen. Ha nem helyez fölé a sors egy lelkiismeretes vezetőt, soha nem kap semmiféle elismerést.

 

Az ügyeskedő:

Rendesen bejár, elvégzi feladatát, de különösebben nem érdekli az egész. A lényeg, hogy valaki fizesse utána a járulékokat - ő amúgy ügyeskedik, seftel. Bámulatosan használja a munkahely által rendelkezésére bocsátott eszközöket (internet, telefon, autó) saját üzleti céljaira, nem beszélve a munkaidőről.

Mellette elhaladva általában az online bolhapiacos, használtautós oldalakat láthatjuk képernyőjén, esetleg éppen részvénycsomagokat vásárol. Mobilja folyton csörög - üzletpartnereit pedig van pofája a céges telefonról visszahívni.

-Édesapám, több lábon kell élni. Mi van, ha holnap azt mondja a cég, hogy ágyeszbugyesz? Figyelj, én eléggé szeretek élni, és megadom a módját. Hidd el, ha nincs a zsebemben 1-2 guriga kápéban, én ugyanolyan szarul érzem magam, mint te, aki a gyerekek perselyét törte fel a múlt hónap végén.

Amit itt keresek, az peanuts, érted? Arra pont jó, hogy a tébét fizetik utánam, meg a rezsit és a törlesztő egy részét kicsengetem. De hát a maradékot is elő kell teremteni valamiből. Persze figyelj, ha tényleg faszáintosan beindul nekem ez a veteránautó-biznisz, én azért dobbantok innen szerintem. Csak hát a fasznak van kedve könyvelőt fogadni meg a beosztottak körmére nézni folyton.

 

 

A térítő:

Ismét egy beteges fajta. Ha mondjuk egyben ügyeskedő, akkor megbocsáthatjuk neki a kozmetikumok, ruhák munkahelyi terítését, igény az ilyesmire mindig van, különösen a hölgyek között.

No de ha a térítő valamiféle küldetését, hobbiját, világnézeti eltorzulását szeretné a többiekre tömegmailekben, szóban ráerőszakolni, ott már talán baj van.

Emberünk nagy eséllyel keres gazdit kisállatoknak, gyűjti az 1%-ot alapítványoknak, menhelyeknek, egyházaknak. Ide tartoznak a minket folyton unalmas színelőadásokra, kiállításokra, koncertekre csábító munkatársak is - általában legalább egy ismerős révén érdekeltek is ezekben.

Ne lepődjünk meg, ha petíciókat próbálnak velünk aláíratni, akár személyesen is.

A politikai agitációs propaganda mostanában már szerencsére kevésbé jellemző, mert az komoly megtorlást vonna maga után, de biztos léteznek olyan munkahelyek, ahol azért nem mindenki fogja vissza magát. 2002 tavaszának fájó emlékei azért még bennem is élnek a viccmailként álcázott politikai hirdetések képében.

Címkék: multi munkahely
88 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rafael Jiménez Valéra (barátoknak csak Rafi) 2009.11.11. 07:57:27

Tetejébe a link túlélő az, akinek sikerül maghúznia az összes jó lábú, miniszoknyás ribancot a cégnél. Ahogy az a kommentből érezhető, sajna nem ez a típus vagyok :)

Az önértékelési zavaros szolgalelkű (30 évesen is pattanásos, jellegtelen küldejű kis vakarcs) lesz mindig a csoportvezető, mert az az utolsó szint, ahol érteni is kell a dolgokhoz. Szerencsére ez a típus sem én vagyok :)

Ernoke 2009.11.11. 09:00:55

ez brutális volt így reggel. nálunk az emberek többsége az első típusba tartozik, egyszerűen meg vannak sértve, ha munkát kell végezni, és ami a legjobb, h ennek hangot is adnak ("ehh, jövök vissza cigizésből, oszt látom, h a főosztályvezető már megint keresett... mi a francot akar ez folyton tőlem?" - nem hobbiból hívogat bazmeg egy olyan férget, mint te, valószínűleg információt szeretne kapni vmiről, amiről persze neked fogalmad sincs megint.)

az aura-penetrátornak van egyébként egy nem ennyire direkt, de szintén gyilkos változata. (egy ilyennel vagyok egy szobában.) ő ugyan lehet, h soha nem ül oda a gépedhez, és nem is szól hozzád, de tevékenységeivel ugyanúgy az őrületbe kerget. napi 3x eszik egyenként több mint fél óráig kibaszott hangosan büdös kajákat, amiket széttereget az asztalán. szellőztetni nem lehet, mert vinnyog, h megfázik, tehát a bűz a szobában marad. ha úgy gondolja, a lyuknyi szobában nekiáll tornázni, guggolásokat végezni stb. a vizes zokniját a radiátorra akasztja száradni. szintén ótvarbüdös kézkrémmel kenegeti folyton magát. nem is folytatom.:D

scsaba1 2009.11.11. 09:01:07

Hőjjj... A térítőnél "kimaradt" a különféle MLM rendszerekbe történő bepalizás.

(Jó, ez most így tök magyartalan, de azért értitek, hogy miről van szó...)

Ahol nem is igazán az a lényeg, hogy vegyél seggkenőcsöt meg tyúkszem tapaszt, hanem az, hogy vedd meg a 100k-s kezdőcsomagot, és te is palizz be lehetőleg minél több hülyét. Ez rohadtul nem tartozik a bocsánatos bűnök közé.

Szigi. · http://depechemode.blog.hu 2009.11.11. 09:22:01

2002 tavasz eszerint nem csak nálam volt mélypont a politikai agitáció terén...

virágelvtárs 2009.11.11. 09:27:24

@scsaba1: Meg a szószerint térítők, akik kihasználnak minden kis szünetet, hogy rávegyenek kiben higgyél:

"Te multkor megint elmentem a VidámSzombatra, olyat éltem át, mint soha. Mondd, te voltál már Jézushoz igazán közel? Mert nekem éreztem, hogy megfogta a kezem. Te, hallod, egyszer el kellene jönnöd, csak kipróbálni! Jó móka, és hiddel, tuti megújulsz! Na visszamegyek a jelentést ki kell töltenem, te ha végeztem, jövök mesélek! Ja, és nefelejts, Jézus mutatja neked is az utat! Pá!"

...és te tudod, hogy vissza fog jönni, és neked végig kell hallgatnod addig, amíg ki nem találsz egy tapintatos, vagy bunkó választ, hogy lekoptasd.

Mitya Ivanov 2009.11.11. 09:33:05

Nézd Kedves Modor Tibor, poénkodhatsz a blogodon, de nekem ez akkor is járMeg kell nézni a munkaszerződéseket: ott világosan le van írva, hogy kinek mi a feladata, és kinek mennyi a felelőssége. Te többet keresel, más a beosztásod, akkor legyen több a munkád is, ergo több a felelősséged. Arról nem is beszélve, hogy a cég fizette neked a faszomtudja milyen tanfolyamot, és amikor elvégezted, egyből ugrottál egyet felfelé a ranglétrán. Ja hogy jól jön a pluszpénz, de kérlek, mire fel? Én is ugyanazt csináljam mint te, kevesebbért? Na ne röhögtess már, menj a picsába..dolgozz meg a pluszpénzedést, és haggyál békén az ilyen hülye kérdésekkel, hogy van-e megrendelő formanyomtatványunk...

betépett felhasználó 2009.11.11. 09:45:36

haaaat nem tudom, de igy atszaladva a tipologiat csak 1 dolog jut eszemben.
lehet Freud nem is volt olyan hulye??

majdminden esetben csak arra gondolok, hogy ejnye bejnye milyen karakterdeformalo hatassal jar a dugatlanág.
Egy rendszeresen megkapott forro nunci, vagy kokemeny dako megovna az embert az ilyen mh-i potcselekvesektol.
Most, hogy jobban belegondolok, valszeg ezert is nem ismertem magamra egyik kategoriaban sem.
kac kac

Balfake 2009.11.11. 09:55:35

Mégis honnan veszed, hogy a dugás a megoldás a lét összes problémájára? Az éhenhalástól pl. tuti nem véd meg.

misbelief · http://tevhit.blog.hu 2009.11.11. 09:59:33

Én a szervezkedő _buzgómócsingot_ említeném meg, aki folyamatosan céges szabadidős programokat, csapatépítő tréningeket stb. szervez saját álmai megvalósítása érdekében, ahelyett, hogy kollégáit békénhagyva elintézné egyedül a hétvégén.

oriza triznyák 2009.11.11. 10:08:29

Ez telitalát, ismét!

Egy kiegészítés: a büdös(szájú), beszéd közben nyálat fröcsögő kolléga, tudjátok, akinek mindig fehér trutyi van a szája szélén. Az ilyen csak 30 cm távolságról tud beszélgetni, ha hátrálsz, jön utánad. Mindig nyomul és jópofáskodik, a nőknek udvarol, a férfiakat ölelgeti.

Ernoke 2009.11.11. 10:09:58

@oriza triznyák: ennek a rosszabb fajtája ha hátrálsz, megfogja a karodat. nekem ilyenkor ütéskényszerem lesz.:S

Mitya Ivanov 2009.11.11. 10:12:19

@oriza triznyák: ja az ilyenről már volt szó.

oriza triznyák 2009.11.11. 10:12:23

@Ernoke: és az a legrosszabb, hogy az ilyen általában jólelkű, és ért ahhoz, amit csinál, de elviselhetetlenné teszi a szaga és a stílusa.

LyukasBogrács 2009.11.11. 10:12:26

A "nekem jár"-beosztott:

Nekem volt egy ilyen kolleganom. Csak rajta meg az osanyasag jegyeit is fel lehetett fedezni. Eredmeny:

Slampos, elhizott, kinyult polos-farmeros.
Taska: cementeszsak meretu barna mubor.
Smink: szemkonturceruza jo vastagon korbe. Ennyi.
Orok beszedtemak: banki torlesztoreszlet, gyerek ovija, a tobbi ovis gyerek, a tobbi ovis anyuka, haziorvos, haziugyved, kormany, disznovagas.

Kataszrofa.

Maestro 2009.11.11. 10:15:34

@Balfake: de legalább úgy halsz éhen, hogy de jót kúrtam:)

kis kiegészítésekkel élnék:
Van még az, aki régen túl sok vészhelyzetet nézett és annyira túl pörög, mint Carter doktor. Úgy gondolja, elég széles tudás birtokában van ahhoz, hogy csak nagyon konkrét kérdéseket intézhessen az aktuális téma expertjéhez, ám amikor az visszakérdez, rögtön kiderül, hogy teljesen hülye módon állt neki megoldani a problémát. Stílusa próbál simulékony lenni, de annyira idegesítő jelenség, hogy mindenki megfojtaná egy teáskanál vízben. Még a szar poénokon is hangosan röhög, ilyenkor néha leesik neki, hogy nem találta el a közhangulatot, hiszen mindig igyekszik ahhoz csapódni. Lelkiismeretes munkaerő képét mutatja, és általában az is, csak a benne élő, jellemének 20%-át kitevő potenciális lúzer néha bekavar, és kapitális hibákat vét, ami után általában a kollegák részéről történő kollektív lebaszás utáni sértődés következik, ám az is csak addig, amíg rá nem jön, hogy a közhangulat most az, hogy ő volt a hülye és a lebaszás jogos.

Van még a hullarabló (ez nálunk nagyon megy, mindenki ilyen, és itt meg van bocsátva): amikor kiderül, hogy egy kolléga elmegy, rögtön elkezdődik a harc a helyéért, a korábbi eszközeiért, mindenki próbál valamit lecsippenteni a céges asztalára korlátozódó egszisztenciáját megemelendő. Ez nálunk olyan méreteket öltött, hogy amikor az áthelyezett kolléga mögött becsukódott az ajtó, rögtön mindenki rabolt, Enyém a szék! Jó, akkor enyém a dokkolója, én viszem a billentyűzetét, xy pedig befoglalta a helyét, mert nem lehet rálátni a monitorára.

vicces dolgok ezek..

Blackrock (törölt) 2009.11.11. 10:16:46

Bazz, ez megint kurva jó kis post volt. Még emésztem, mert reggel van, és még nem döntöttem el melyik kategória vagyok, továbbá összegzem ezen irányú tapasztalataim is.

Egy "új" típust viszont rögvest be tudok passzintani. Ő pedig - jobbat nem tudtam kitalálni - a "Régi bútordarab" ( a továbbiakban RB).

RB legalább 4-5 éve a cégnél dolgozik, általában még mindíg abban a pozícióban, ahová annak idején felvették. Előfordul multinacionális környezetben is, de valódi "lételeme" a 10-20 főt foglalkoztató kis -vagy középvállalkozás. RB jelentős átfedéseket mutat a "nekem jár" kategória versenyzőivel, hiszen tele van a töke neki is mindennel, és heti szinten legalább 3x fontolgatja a kilépést. Ám erre, ha csak ki nem rúgják, soha nem kerül sor.

Ami mégis megkülönbözteti őt a "nekem jár"-tól, az az új kollégák irányában mutatott teljes bizalmatlanság és megvetés. Ebben az esetben RB saját munkája iránti utálata valamiféle torz büszkeséggel keveredik, és szereti kioktatni a "friss húst" arról, hogy "működnek a dolgok mifelénk".

- Figyelj...ööö...bocs, hogy is hívnak?
-(itt dolgozom már 4. hónapja bazze!) Sándor vagyok.
- Ja, igen, na Sanyikám próbáld meg magad hozzá szoktatni ahhoz, hogy itt a készletezés itt nem úgy működik, mint valami csiri-biri multinál. Érted?

RB szereti kivesézni az új kollégákat és ha módja van rá (és miért ne lenne) igyekszik őket eláztatni őket a górénál is.

-Szia főnök úr! Te, ráérsz egy kicsit?
- Mondjad, Jenő bácsi.
- Ezt az új srácot honnan szalajtották? Ez a gyerek ott mereszti a valagát egész nap a gép előtt, de ahogy észre veszem, nem nagyon akarja felfogni a munka lényegét.
- Jenőkém, még csak 1 hete van itt a Laci. Igyekszik a szerencsétlen...
- Laci, nem Laci, leszarom...mindegy, te fizeted.

Természetesen az új kolléga az ellene folyó kampányról mit sem tud, hiszen RB semmit nem árul el "érzéseiről".

A rövid, hétindító értekezleteken RB aktívan részt vesz, ám az esemény után nem győzi kifejteni, hogy bezzeg évekkel ezelőtt ilyen hülyeségekre nem volt szükség, mert mindenki tudta, mi a dolga. Bezzeg most, hogy a cég tele van mindenféle jöttmentekkel, képtelenség jól dolgozni. A legutóbb a Zoli, aki szintén már évek ótta itt tolta az igát is emiatt lépett ki.
Abban az esetben, ha az új kolléga véletlenül valami értelmeset merne mondani mondjuk egy értekezleten RB egyből közbelép. De ha nem, akkor az értekezlet után alaposan kioktatja az új embert, hogy "kicsit vegyen vissza az arcból", mert itt még azok sem jártatják a szájuk, akik "megtehetnék".

na, hát így elsőre kb. ennyi.

oriza triznyák 2009.11.11. 10:19:39

Komoly kategória még a főnök személyi titkárnője. Kezeli a naptárat, megveszi a főnök feleségének, anyjának, gyerekeinek és szeretőinek a karácsonyi ajándékot, csak ő főzheti a "föncinek" a kávét, néha együtt ebédelnek, stb.

Ettől aztán olyan qva bennfentesnek érzni magát, hogy egyre magasabban hordja az orrát. Ha valaki időpontot kér a főnöknél, csak sóhajtozik, hogy az nem lesz könnyű, és nem győzi érzékeltetni, hogy neki mekkora része van a munkában. Aki nem nyalja ki a seggét, azt rövid úton kiszekálja a cégből.

greggrant 2009.11.11. 10:29:28

@Blackrock: ajjajj, ismerős :)
Tibikém, édes apám, nem tudnád hozzáilleszteni a posztodhoz? :)

fade 2009.11.11. 10:33:31

Multinál dolgozom, imádom a multis postokat. Még! :)

hullarabló: Volt nálunk egy srác akinek lejárt az egy éves szerződése, utolsó nap közölte velünk hogy nincs hosszabítás, ma van utoljára. Aki előtte világraszóló cimbije volt, felcsillanó szemekkel:
- Te, figyelj, akkor cseréljük már ki a laptopjainkban az akksit, te úgyis leadod holnap, neked már mindegy, az enyém meg régóta gyengélkedik...
Mentségére szólva, a búcsúbulira azért eljött :))))

RB: Igen, 50+-os, "régen minden jobb volt" arcok, nálunk is van bőven. Az egyik egyszer felállt hogy akkor ő most felmond mert nem bírja ezt a pofátlanul sok admisztrációt és különben is ez a cég milyen mélyrepülsében van, régen ilyesmi bem volt stb stb. Azóta kis fisz-fasz partnercégeknél erőlködik megkapaszkodni, sztem a felét se keresi a régi pénznek, de legalább SZABAD! Exkollégák néha mosolygnak rajta kicsit :))

Zorita 2009.11.11. 10:36:20

az ezekkel a baj, hogy mindegyik a véredet szívja (kivéve talán az ügyeskedő)

Vérnyúl, Döme, Dagi, Fufu, avagy a Jó, a Rossz, és 2009.11.11. 10:40:34

kimaradt a szexuálisan zaklatós kolléga:

kolléganők köríméljeire van olyan hülye, hogy körímélben válaszol egy másik szexuálisan zaklatós kollégának, olyan tartolommal, hogy mit művelne az eredeti ímél küldőjével.

szexuális tartalmú csatolmányokat küldözget körbe, természetesen a nagyfőnök is megkapja véletlenül.

előszeretettel használja a dugnám, blokkolnám, tolnám szavakat kolléganők háta mögött a többi szexuálisan zaklató kollégával, illetve jókat röhögnek a hímsoviniszta / nőgyűlölő / szőkenős vicceiken.

szívesen ijeszt rá a pályakezdő asszisztens kislányra a fénymásolóban puszta jópofáskodásból, és a kelleténél sokkal de sokkal közelebb áll hozzá, mint amennyire kis hely(i?)ség indokolná.

számítógépnél ülő kolléganők telefonját, billentyűzetét, egerét átkaroló hadművelettel használja, hogy a kolléganőnek lehetőség szerint az asztal alá kelljen bújnia, ha nem akar hozzáérni, vagy a szagát érezni. természetesen közben előszeretettel kutakodik a kolléganő személyes íméljei, fájljai között. természetesen közben nem felejt el zsarolni, hogy ő aztán nem az az ember, aki megsértené a privátszférát, de jelentőségteljesen megjegyzi, hogy bármikor és bárhonnan rálát a kolléganő monitorára virtuálisan.

nem lehet mellette elmenni úgy a folyosón, vagy az asztalok között, hogy "véletlenül" ne simítsa végig a kolléganő mellét, vagy fenekét valamelyik testrészével. fenéknél általában az ágyékával, mellnél általában a karjával.

Maestro 2009.11.11. 10:44:57

@Vérnyúl, Döme, Dagi, Fufu, avagy a Jó, a Rossz, és:

nálunk az összes kolléga, bár mérsékelten, de ilyen. A kevés női kollégának pedig, aki az irodánkba téved, és jól néz ki, kb meggyullad a teste, annyira szugeráljuk. Rendszeres, hogy ha valaki sztoriban van, és megjelenik a kollegina, csend lesz, és csak nézünk és nézünk. Az egyik lány aztán megunta és amikor kifelé menet megérzett valamit, visszafordult és közölte velünk, hogy ne bámuljuk a seggét.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.11.11. 10:47:07

@Vérnyúl, Döme, Dagi, Fufu, avagy a Jó, a Rossz, és: @oriza triznyák: ajánlom A munkahelyi udvarló c. posztot pár héttel ezelőttről :)

@Blackrock: jaja, legjobb, amikor a főnök el is hiszi, hogy az új fiú teljesen gyökér, és meglepődik, amikor leül vele is beszélgetni, és kiderül, hogy csakis az RB áztatása miatt hitte, hogy ügyetlen.

@Mitya Ivanov: teljesen jogos, magamba szálltam.

@greggrant: pontosan erre jó a kommentálás :-))

Demetriosz 2009.11.11. 10:52:29

Zseniális a poszt!

A régi bútordarabnak van egy alfaja, az állandóan szenvedő (mártír). Minden munkafolyamat szenvedést vált ki benne, rossz ránézni, inkább próbálja kerülni az ember. Ennek ellenére a mártír reggel 7-től este 7-ig bent van, hiszen a mártíriumán kívül nincs semmi az életében. Ha van esetleg családja, az általában az utolsó a sorban.
Ha visszajön szabadságról, fél napig teljesen normális, aztán visszazökken. Minthogy ő szenved a legtöbbet a cégnél, az egója ezzel arányosan magas (a munkájuk színvonala-hatékonysága soha se érdekelt). Akit nem lát szenvedni, azt ókeresztény fennsőbbséggel nézi le.

Ha valaki ajánl neki egy sokkal jobb munkát háromszoros fizetésért, akkor is marad, gyakorlatilag börtön-függő.

Blackrock (törölt) 2009.11.11. 10:56:26

@greggrant: a másik kedvencem egyébként az "örök beteg (és fáradt)", aki - érdekes módon - általában 25-35 év közötti korcsoportba tartozik és rendszerint nőnemű. Reggelente szenvedő arccal érkezik be a munkahelyére. Érkezését már messziről hallani, hiszen olyan erővel köhög, hogy 3 méteres körzetben beleremegnek az ajtók, ablakok. Az asztalhoz ülve hangosan szipog meg sóhajtozik majd kipakolja az egész, otthoni gyógyszerkészletet.

A rövid, betegségmentes időszakokban is "készül" a következő kórságra. A kollégák napra készen értesülhetnek mindenféle egészségügyi problémáiról, gondjairól. Valamire ugyanis folyton gyógyszert szed. A munkájával csak felületesen foglakozik, viszont hetente, kéthetente legalább egy alkalommal orvosnál van, amiért később ér be vagy be sem jön és, ha a cégnek van egy kis szerencséje, a kollegina hamarosan - immár sokadjára idén- betegállományba vonul.:)

nagysuhi 2009.11.11. 10:57:10

Nálunk is volt egy "vállalati jogász.". Sima fizikai melós volt és beperelte a céget, hogy az egyik sarokban kb 8 méter magasan állandóan nyitva volt egy ablak, a huzat a veséjére ment és az orvosi és gyógyszerköltségeket fizessék ki neki. természetesen az első lehetséges alkalommal lapátra került.

Blackrock (törölt) 2009.11.11. 10:58:07

@Zzz_: és ebből lesz a "mindenki az én véremet szívja" kolléga.:DDD

Sz.Lacc · http://fusslaci.blog.hu/ 2009.11.11. 10:59:42

No ez ismét igazán modoros blogos lett... :-)))

Egy kis kiegészítés Az ügyeskedő-höz:
Benne van vagy 6-8(-10-20) bizniszben, de valahogy nem akar összejönni, bár mindegyik tuti üzlet.
"- Vágod Ferikém! Ez most a jövő üzlete, nem kell sokat belefektetnem, és meglásd, fél év múlva dől a pénz!
- őőőőő Gyulám, biztos hogy a kambodzsai teafü jó biznisz? Múltkor is bebuktad a grönlandi műszőrkabátos témát!
- Jaaaajj, dehogy is, csak idő kell neki, míg megismerik az emberek! Összeálltam most egy teheráni fószerral, aki azt mondta, 20 éve ebből él, és hogy a nyugati országokban már nagyon megy ez a teás téma! Te, ennek olyan BMW-je volt, hogy behugyozol! Mivel itthon még nincs terjesztője, és ő már nem akar új országba betörni, ezért keres most disztributorokat. 200-ért kizárólagos jogokat kaptam!
- Hát nem tudom, ahogy gondolod...
- Te, asszonynak nem akarsz ilyen teafüvet vinni? ÁLLÍTÓLAG jó májra, epére, viszérre, gyomorgörcsre, hátfájásra, orrdugulásra, MINDENRE! Aztán ha bejön és elfogyott, szólj ám, mert van még! Kollégáknak olcsón megszámítom.
- őőőő, köszi inkább nem...
- Te tudod..
"

Na befejezem, mert ez kezd a fejemben egyre hosszabb párbeszéd lenni.
:-)))

El Topo (Sgt. Elias) 2009.11.11. 11:05:46

Imádom még a VETERÁN-t. Két héttel régebben van a cégnél, mint én, de ha nem tudnám, hog konkrétan mennyivel hamarabb érkezett, azt hinném, hogy előbb volt a cégnél, mint a tulajdonos. Magabiztosan használja a belső szlenget, igaz, nem okvetlenül tudja, mit jelent, csak hallotta másoktól használni. Barátságosan, de nagyon határozottan oktat ki, ha a konyhában rossz fakkba helyezed az elmosott kávéskanalat.
8 évvel fiatalabb náld, de leöcsiz.

Zorita 2009.11.11. 11:10:27

@Blackrock: ú, lehet, hogy nyelvtani hibáim is vannak?? :D

GAbica 2009.11.11. 11:19:29

Zseniális. Amelyik beosztottam nem szerepel a poszban, azt már a kommentelők pótolták.
Az RB legrosszabb fajtája az, aki még a munkájában is a tíz évvel ezelőtti dolgoknál tart és sírva riad meg minden változástól.

Mitya Ivanov 2009.11.11. 11:24:27

@Maestro: úgy értem, hogy kifizették e neki a gyógyszereket?
volt egy hasonló eset nálunk, ezért kérdezem: a sztori annyi, hogy egy kollegina idegileg kikészült, testi-lelki bajai lettek emiatt, majd megpróbálta a melóhelyére kenni az egészet, merthogy a munkahelyi stressz okozta minden baját.

mici˙ 2009.11.11. 11:25:37

van a beosztottnak egy különleges típusa, a főnök felesége. gondolom ez multinál annyira nem jellemző, (max. a főnök macája kategória) de nekem volt szerencsém hozzá, nem is volt semmi gond, mert kedves és segítőkész volt, de amikor kiderült, hogy elhagyom a céget, akkor olyan csalódott volt, mintha az anyámat árultam volna el két rekesz sörért.

Mitya Ivanov 2009.11.11. 11:28:24

van még a jellemfejlődésen átmenő jófej is:
érkezik egy gyakornok csaj, akivel először rendes, segítőkész, mindent megmutat, majd (leginkább akkor, amikor kiderül, hogy van faszija) egyre unottabban válaszol a kérdésekre, aztán már a száját is húzza, a végén meg beszól, hogy "itt vagy már egy hónapja, nem igaz hogy nem vagy képes megjegyezni", és "ezt tanultad az egyetemen, akkor csináld", vagy "pénzt kapsz ezért nem?, akkor dolgozz!"

Alkibiadész [alkibiadesz.blog.hu] 2009.11.11. 11:34:04

Jó a poszt, nagyon is, a közvetlen kollégáimat és természetesen magamat is azonnal osztályozni kezdtem...

Esetleg még az intrikust is be lehetnetenni plusz a "függőlelkűt", aki valamiért valakinek mindig a seggét nyalja és semmit nem bír önállóan megcsinálni...

IndaMuncher 2009.11.11. 11:40:06

@Balfake: Végre egy jó érv.
@betépett felhasználó: Ha jól megdugom a csajomat este, akkor is idegesíteni fognak egyes emberek a melóban, nem látom az összefüggést.

betépett felhasználó 2009.11.11. 11:53:10

@F.house: azokat az embereket kell estenken jol megdugja alaki, akik masnap hozzak az arcukat.
Nehogymaaaaa egy kellemesen aktiv ejszaka utan masnap barki is eljatszana a megnemertett pinaviragot/hervadtlofaszt... egy fentet, max igy letrehozodna egy fent nem emlitett, es majd mindenkit magaban foglalo kategoria: a D -ak csoportja.
Aki nem D, az 1ertelmuen ND, vagyis NEMDUGOTT.

a sok ND miatt ez a vilag ott, ahol....
make love, not work!!

virágelvtárs 2009.11.11. 11:56:04

Meg ott van még a Joker: Két perc nem telik el, hogy ne nyomjon el egy vicces körímélt, ha épp elmész mellette, megbök, és hangosan felröhög, két típusa van, a vicces, ámde fárasztó, illetve a kicsitsem vicces, de magáról elhivő. Vagy mindenki szereti, mikor már a céghez érsz, és rosszallóan néznek, ha megkérdezed, hogy "Ki ez a seggfej, ti hogy bírjátok?", vagy már eleve utálja mindenki, és felkészítenek.
A főnök neki elnézi a hülye vicceit, neked soha.
A főnök egy hülye viccét nem nézi el, aztán mehet másik céghez viccelődni.
Amikor új helyen bemutatják, előre felkészül a bemutatkozó szövegre.
Amikor kezet fogsz vele először a közös irodában, kézrázó mütyürrel viccel meg. És te nevetni fogsz.

terra incognita 2009.11.11. 11:58:13

van még egy kedvencem, a lelkisegélyes. az első napon a legjobb barinőjévé fogad, mert sikerült reggel az ő kedvenc színében pompázó nyakláncot/karkötőt/pólót/sálat felvenned. Átlag napi háromszor érdeklődik a szerelmi életed után, mert tök jó ilyesmit kvzás közben kidumálni. Mivel nem válaszolsz kellő lelkesedéssel, megállapítja, h bizonyára nagyon csúnyán megbántott vki, és élete céljának tekinti, h a szakítás után kialakult lelki bástyáidat lebontsa. Szerencsés vagy, mert ő igazán tudja, hogy mi kell neked: az, h lásd, más is van aki találkozott már hozzá nem méltó férfival (ő) és mégis talpra tudott állni. Ettől a ponttól kezdve pedig a végítéletig hallgathatod h vele milyen szemetek voltak. Kivéve, ha tapló módon közlöd, h nem azért hozza mindennap ugyanaz a srác a kaját neki, mert kinézte a feleségének, hanem mert az utca az ő körzete. Ezután mindenkinek elmond mindenféle érzéketlen kurvának, a többi kollega bőszen bólogat, de valójában szörnyen irigyelnek, h le tudtad rázni magadról.

Zorita 2009.11.11. 11:59:36

@betépett felhasználó: gondolod, fel kellene venni erre külön alkalmazottakat a szinglikre való tekintettel?

betépett felhasználó 2009.11.11. 12:05:23

az ND nem feltetlenul szingli.
es igenis, az irodai kaveautomata, fenymasolo, vizforralo mellett lehetne egy koedukalt helyseg, ahol cegpenzen fizetett "szakemberek/~asszonyok besegitenenek.
ekkor nem az "xymar megint baschzatja a fonok" mendemonda terjengene a 10 orai kave illataval, hanem, hogy "xy mar megint basscchhzza a fonokot"
azert van kulonbseg e ket dolog kozt, tessek beismerni.
amugy most latom, hogy az elso sorban linkelt fonoktipus utolso par hozzaszolasa is a to dugni, or not to dugni korul forgott....
na ez se veletlen.
amugy ha jobban belegondoltok es az elet ertelmebol tobbszoroson gyokot vontok, csak ide lyukadunk ki.
LYUKADUNK be!

szexistavagyoke?

IndaMuncher 2009.11.11. 12:05:41

@betépett felhasználó: Hát nem tudom én egy kellemesen aktív este után is be tudok pöccenni, egyesek túlértékelik a szex hatásait szerintem.

betépett felhasználó 2009.11.11. 12:09:24

@F.house: en a hatas hianyanak kronikussagarol regeltem

terra incognita 2009.11.11. 12:14:54

@betépett felhasználó: szexista hát:)
amúgy egyetértek, bár egy numera semmire sem elég. én dugatlannak olyanokat mondok, akik képtelenek kicsit is élvezni az életet. ha egyedül van, örülhetne h flörtölhet bárkivel, de ehelyett nyafog, h jajj, mért nincs neki senkije. ha meg párban van, akkor azon, jajj, olyan fáradtak, hetek óta este 9kor már alszanak, :)

scsaba1 2009.11.11. 12:21:44

@Vérnyúl, Döme, Dagi, Fufu, avagy a Jó, a Rossz, és:

Vérnyúl, ez valami kényszer nálad, hogy mindenről a Szexuális Zaklatás Panda jut az eszedbe, meg a mocsok macsók? Ezt már régen meg akartam kérdezni... Na mindegy...

Na de képzeld el, hogy ez a kolléga a "büdösszájú" is egyben valamiféle fordított személyiségzavarral, mert magát minimum Brad Pittnek képzeli, pedig valójában csak egy zsíros hajú és büdös szájú kis gnóm, aki egy átlag márciusi napon is ráizzadja nagymagyarországot a világoskék műszálas ingére...

scsaba1 2009.11.11. 12:24:28

@virágelvtárs:

Nem is gondolnád, hogy mennyire egyforma a retorika. Ez is üzlet, meg az is... Egyébként meg ha az ördögnek van emberi formája is, akkor mindenképpen úgy képzelem el, mint N. S. -t....

scsaba1 2009.11.11. 12:29:01

Egyébként a hőbörgőket nehézgépuskákkal lőném néha legszívesebben, mert egy hülye százat csinál. Borzasztóan tudják rombolni a morált meg a főnök tekintélyét...

Zorita 2009.11.11. 12:29:45

@betépett felhasználó: Ausztriában láttam autópálya pihenőhely mosdójában a tampon-, és óvszerautomata mellett vibrátorautomatát is. Először kurvára ledöbbentem, de aztán nagyjából ezzel magyaráztam én is :)

Humphrey 2009.11.11. 12:32:44

ANNYIRA szeretnék beszólni, de nem megy... :) ez odabaszott, rendesen

El Topo (Sgt. Elias) 2009.11.11. 12:35:00

Az a kolléga megvan-e akiről konkrétan senki nem tudja, hogy mi a rákos retket keres a cégnél egyáltalán.
Senki nem tudja, hogy egészen pontosan mit csinál. Jellemzően a cég egész területén megtalálható, mindenkit lebasz akit ér. Hamarabb bent van mint akárki, és a kocsija mindig utoljára marad a parkolóban.
Beosztottai nincsenek és a vezetők sem tudnak megegyezni abban, hogy voltaképpen melyikükhöz tartozik. Ha rossz érzésed lesz és hátrafordulsz, ott áll mögötted. Füle mint a csúcstechnológiás lokátor és sunyin pislog a szemüvege fölött.

betépett felhasználó 2009.11.11. 12:37:00

na... igy mar jobb, latom kezdjuk erteni egymast.
amugy ha mar ez az altema, ide kivankozik, hogy ha picit is hinnek istenben, kikovetelnem, hogy azonnal gyartson maganak egy szexpartnert, a sok benazasast csokkentendoul... bar ki tudja ordokkomeval neha mit muvel...jajj, ezt tenyleg nagyon off, kerem torolni

lárvalányhaj 2009.11.11. 12:49:39

@Vérnyúl, Döme, Dagi, Fufu, avagy a Jó, a Rossz, és:

Szerintem azzal semmi gond, hogyha valaki azt mondja vmelyik nőre, hogy "dugnám", elvégre a nők is meg szokták beszélni, hogy ki a jó pasi. A többi, amit írtál, az tényleg gáz.

Vérnyúl, Döme, Dagi, Fufu, avagy a Jó, a Rossz, és 2009.11.11. 12:50:38

@scsaba1:

igen. de ne aggódj, pszichátriai kezelés alatt állok, nem vagyok közveszélyes.

(vazze, miért kell ezeket állandóan lejátszani? igen, nekem ez jut eszembe róla, mert ezzel foglalkozom nap, mint nap. igen, ennél tágabb az érdeklődési köröm, de nekem ez a fontos. baszki, valaki meg megszállottan bmw matchboxokat gyűjt. valaki meg megszállottja a magyar adó és jogrendszernek. igen, vagyunk még egy páran nördök, nem mindenki lehet olyan boldogságosan egyszerű, normális ember, mint mindenki más.)

fújj, vizuális típus vagyok. éppen ebédelnék, de elment az étvágyam.

El Topo (Sgt. Elias) 2009.11.11. 13:19:03

@Vérnyúl, Döme, Dagi, Fufu, avagy a Jó, a Rossz, és:

Azér kell ezeket olyton lejátszani, mert akármekkora blogceleb vagy, nem ismer mindenki, és izony van akinek szemet szúr, hogy bármiről legyen is szó, rákezdesz a kedvenc nótádra.
***Rorsach teszt***
-Mi jut eszébe erről a képről?
-Ez egy nagycsöcsű nö.
-Öhöm. Na és ez?
-ez egy nem túlságosan nagymellű nő.
-És ez?
-Hmmmm! Ez már döfi! Nem akármilyen kannák!
-Mondja, maga perverz?
Én? Maga mutogat nekem csöcsöket és én vagyok a perverz?

Erzsebet 2009.11.11. 13:28:45

A szomszédasszonyom a Kádár-rendszerben párttitkár volt egy vállalatnál. Munkaideje alatt állandóan seftelt Hétvégeken Romániába járt ki üzleti utakra. Pulóvereket árult utána a kolléganőinek. Az Avon-nál és a Tupperware-nel is kiemelkedően teljesített, mindent elsózott a cégnél. Esténként pedig állandóan bemutatókat tartott.

Ernoke 2009.11.11. 13:29:41

@Blackrock: ez gyakran fedésben van az általam említett lájtos aurapenetrátorral.
amúgy sem bírom azokat az embereket, akik mindig kibebaszottul vigyáznak az egészségükre, kötik be a torkukat, ha nyitva van az ablak, meg "borzasztó fáradtak, mert előző este csak 7 órát aludtak a front miatt". ne legyen már egy velemkorú fiatal csaj olyan, mint egy vénasszony.:S kényszert érzek rá ilyenkor, h kirakjam őket éjszakára a hidegbe, meg 3-4 órás alvásokkal dolgoztassam őket 1 hétig mondjuk.:D

Ernoke 2009.11.11. 13:31:25

@betépett felhasználó: attól még, h pár hónapig nincs fasz/pina a közeledben, nem kell automatikusan retardált barommá válni.:D

GAbica 2009.11.11. 13:38:41

@El Topo (Sgt. Elias): nálunk ők a senior szakértők :)

@virágelvtárs: és igen, ez odabasz.

betépett felhasználó 2009.11.11. 13:46:24

@Ernoke: ezt azoknak sugd meg, akik azza lesznek.
lyukasgobracsnak NE szolj, rajta nem segit

Vérnyúl, Döme, Dagi, Fufu, avagy a Jó, a Rossz, és 2009.11.11. 13:46:54

@El Topo (Sgt. Elias):

má' boccsánat, de ezt a blogceleb dolgot kikérem magamnak. ezt most kifejezetten sértésnek vettem.

rorsach :)

@betépett felhasználó:

kivételesen nagyon egyetértek veled. tény és való, hogy genderfüggetlenül sokkal kibírhatóbb és kevésbé hülye az ember a munkanapon, ha előtte rendesen kikefélte magát. dugni jó. egészséges, épen tartja a lelket, szellemet, testet, élénkíti a vérkeringést, segít kiüríteni a salakanyagokat, elmulasztja a fejfájást és az allergiás tüneteket.

cd-r 2009.11.11. 13:48:30

a jóarc kollégáról még nem volt szó:

- nem telepedik rád , ellenben kurva jókat lehet vele röhögni cigizés közben
-nem terrorizál mlm, vallás, szex, drog rock n roll és hasonló témájű körmailekkel
-nem furkál a hátad mögött
- szívesen segít ha balfaszkodsz valamiben, ez nem jelent neki gondot
-nem csak ő sztorizik (ez nagyon jellemző típus amúgy), hanem meg is hallgat, mégha a te sztorid nem is olyan érdekes
-nem vamzerkedik senkire, néha pletyál, de nem túl rosszindulatúan, inkább csak a csajok seggformájára tér ki részletesebben
-ha esetleg ugrik a ranglétrán és te nem, akkor sem lesz veled főnökösködő
-nem büdös a szája vagy ha igen nem áll 20 centire a pofádba
-semmit nem akar jobban tudni nálad
-nem firtatja a magánéletedet és a kereseted

nem sok ilyen van, de cégenként 1-2 ilyennel lehet találkozni. általában nem vezető beosztásokban dolgoznak.

betépett felhasználó 2009.11.11. 13:50:17

@cd-r:

de kihagytad, hogy az ilyen kolegat csak az ertekeli aki maga is ilyen fajta.
ezert hat riszpekt :) neked.

afromagyar · http://afromagyar.blog.hu/ 2009.11.11. 14:06:02

Barki barmit mond, a modoros-posztok csak a hozzaszolasokkal teljesek! :)

Mi van azzal a beosztottal (bar, ha jobban belegondolok, ok inkabb vezetok, vagy legalabbis potencialis vezetok), akik mindent ugy elnek meg a melohelyen, mintha egy kibaszott nagy harc lenne?

- Rita, a faszomba, szallitott mar a Modimpex?
- Meg nem, keson adtuk le a rendelest es naluk 6 het a szallitasi hatarido.
- Ki nem szarja le, ussuk mar szet oket. Nem ezert fizetjuk oket, vazzeg.
- De nem erted, hogy mi csesztuk el?
- Leszarom, erted? Ok a beszallito, mi meg a vevok vagyunk. Nem erdekel a nyomoruk.

Ezt kovetoen nekiall "eszkalalni", hiv boldog-boldogtalant, emaileket ir meg konferenciahivasokat szervez, aztan a nap vegen meg mindig ugyanott tart, nem lesz elobb szallitas, de addigra mar az idegosszeroppanas szelen all.
Az, hogy partneri viszony t alakitson ki a masik ceggel, teljesen ismeretlen szamara (pedig a jo kapcsolatok milyen sokat szamitanak!).

Sajnos a kollegakkal is ugyanezt a jatekot uzi: mindenki csicska, lusta szar, semmirekello. Ha valaki beteg, az tutira csak log, ha valaki idoben hazamegy, jon a nagy dumaval, hogy bezzeg o bent van este 8-ig (ha raszolsz, hogy Pistikem, draga, de en mar bent voltam fel 8-kor, te meg 10 utan ertel be, eloadja, hogy persze, mert nem birt elindulni otthonrol, mert mar reggel Webex meetingje volt).

Vérnyúl, Döme, Dagi, Fufu, avagy a Jó, a Rossz, és 2009.11.11. 14:45:18

@cd-r:

ó igen, és a bölcs öregek! nekem az a kedvencem.

-mindent tud a cégről káin és ábeltől, de minimum noé bárkájától
-minden idióta kérdésre tudja a választ
-minden anomáliát meg tud magyarázni egy cégbeli történéssel (az akkor volt, amikor a vezér elment, helyette jött egy másik, de közben volt egy harmadik)
-ő a közösség összetartó ereje
-ha pozícióban van, lehet rá számítani, hogy gyorsan átlátja majd az újonnan jöttek erőviszonyait
-szükség esetén támogat, oktat, vagy éppen jól lebasz és helyretesz, de tisztán oktató szándékkal
-összeroppan a cég, amikor nyugdíjba megy.

régen az ilyeneket hívták sámánnak, vagy vajákosnak...

betépett felhasználó 2009.11.11. 15:17:36

es azokrol sem volt szo, aki egymaganak fonoke es beosztottja is.
na, az ilyen baszathatja magat egez nap, ha elotte nem tette ezt mas vele. NEMAT|VITTertelemben

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.11.11. 15:43:32

@cd-r: ó, van ilyen bőven, pl. jómagam is ilyen vagyok :-))

Sajnos posztnak viszont nem lett volna elég vicces.

Styxx 2009.11.11. 17:07:51

És a diszkréten dugható kollegina?

Egyszerre csak eggyel hetyeg, gyakran a cégen túli világban official apuci is része az életének. Persze már csak ezért sem verik nagydobra, (pl csak együtt járnak szkvasozni) de az egész cég tudja.

Interregnum alatt diszkréten nyüzsög pár önjelölt jelölt, aki betöltené a piaci rést.

Persze ők is diszkrétek. Annyit nem ér az egész, hogy kollégával összebalhézzanak. Virágnyelven puhatolóznak.

Nem kamu, a saját fülemmel hallottam:
- Csajozol mostanában?
-Hát, volt pár numerám, de nem a cégből.
-Ja, akkor ne is folytasd.

Blackrock (törölt) 2009.11.11. 18:34:33

@cd-r: istenem, mintha csak magamról olvasnék...:) Azt még tedd hozzá, hogy a "jófej kollégák" az esetek szinte 100%-ban szerények is.:)

@Ernoke: ha nyár van és 40 fok, akkor is zárva tartja az ablakokat, mondván, hogy kisfaszom-tudja-milyen pollennek van szezonja, amire ő fo-ko-zott-an allergiás. Viszont csukott ablak mellett sem engedi elindítani a légkondit, mivel (bár ez speciel igaz, de kit érdekel egy +35 fokos irodában) az is károsítja az egészséget. Így kellemes pálott fasz és punci szagban telnek a forró nyári napok a szobában.

Aztán jön az ősz, majd a tél.

Ősszel megint nuku a szellőzés, mert az "Örök Beteg" a kinti +10-20 fokot már dermesztő hidegnek éli meg. Ennek megfelelően magasnyakú garbóban, és derekára kötött(!!!) kabátban ül az asztalánál. Mindennek csúcspontján behoz egy elektromos hőssugárzót is, melyet szigorúan kajakra föltekerve üzemeltet. És lőn csoda, a kinti ősz ellenére az irodában nyár honol +28-30 fokkal. Mert közben beüt a fűtési szezon is...tehát a tél (egy része) is kellemes izzadságszagban telik el. Aztán az "Örök Beteg" szépen elmegy az évi rendes 3-5 hetes betegszabijára.:))))

nyílméregbéka 2009.11.11. 20:36:47

@Blackrock: én sosem értettem, hogy ez az Örök Beteg típus hogy mer ennyiszer elmenni betexabira?!
Én csak akkor merek, ha már nagyon fáj, vagy nagyon lázas vagyok, és mindig fosok, hogy valami félbehagyott melóm miatt kitör a botrány, míg fekszem. Ez meg elmegy egy hét szabira... egy hét betegácsi... egy hetet dolgozik.... beteg... szabi.... beteg..... kicsit dolgozik.... hopp, most elesett és eltörte a bokáját... beteg.... gyógyulgat... visszaesett... bejön.... varratszedés... begyulladt.... haza.... dolgozik.... szabadság.... nyaralás alatt megcsípte a medúza, és most megint beteg.
És esküszöm, az ilyent soha nem rúgják ki! Hogyhogy?!

Prophet 2009.11.11. 23:59:54

Dwight Schrute az Office-ból. Ő a legjobb alkalmazott! Zseniális az a sorozat..

rettentó 2009.11.12. 09:10:03

"A politikai agitációs propaganda mostanában már szerencsére kevésbé jellemző..."

Jó neked. A politikai térítők nálunk állandóan agitálnak. Amikor megkérdezik, kire szavaztam, csak annyit mondok: titkos választás volt.

Ernoke 2009.11.12. 09:10:13

@nyílméregbéka: én elsősorban azt nem értem, hogy nem érzi meg azt, h táppénz alatt 60%-on van a fizetése...
és tényleg nem rúgják ki soha! mondjuk én örülök neki, ha betegszabin van, mert egyrészt tudom, h tulajdonképpen semmi baja nincs, másrészt legalább addig sincs itt, h engem idegesítsen.:D

2009.11.12. 11:22:27

Kimaradt a szélessávú prérikutya.

Az a fajta szociális ragadozó, aki a boxában felállva három percenként körbenéz, tekintetével állandóan keresve a többiek monitorán valamit amit ismer, és jó beszélgetési alapnak gondol.
Ha ilyesmit lát, akkor vagy a helye elhagyása nélkül messengeren (amennyiben nem blokkolja a céges proxy), de leggyakrabban személyesen támad. Óvatosan odaódalog az áldozathoz, és a válla fölött elkezd sztorizni az áldozat által éppen nézett weboldalról, videóról, vagy -ínségesebb felhozatal esetén- csak egyszerűen a háttérképéről.

Általában telefonos ügyfélszolin, vagy IT helpdeskeken tenyészik, munkakedve minimális, viszont folyamatosan a facebookon és a youtubeon lóg, szent kihívásnak gondolva hogy minden divatosabb, vagy épp csak alakulóban levő meme-t ismerjen. Ha pedig valaki éppen csak most talált rá, azzal hangosan, és viccelődve közölnie kell, hogy ez már lejárt, és van új verziója az adott videónak, amit azonnal látnod kell.
A fentieken kívül szürke karakter, alíg ismeri valaki. A neve viszont a céges funlistáról ismerős mindenkinek, mint "az az állat, aki telespammeli az inboxom"

Mitya Ivanov 2009.11.12. 14:39:41

@Equinoxe: az ilyennek azonnal megráznám a pofonfát, azt repülnének az arcábaa csicskalángosok asszem

extrovertalt 2009.11.13. 10:41:40

"ráadásul present perfectben második igealakot használtam"
xDDD
az világbajnok:]

Vérnyúl, Döme, Dagi, Fufu, avagy a Jó, a Rossz, és 2009.11.13. 14:30:07

@nyílméregbéka:

azért, mert táppénz-betegácsi alatt rendes felmondás alóli védelme van, ha hosszútávon beteg, akkor betegácsi-tp után is még 30 plusz felmondási védelem van, oszt ráadásul olyan indokkal sem lehet kirúgni valakit, hogy "sokat volt beteg". felmondás csak a munkáltató működésével, a munkavállaló viselkedésével, képességeivel, vagy teljesítményével összefüggő ok lehet.

ciki. főleg az, hogy aki meg nem mer elmenni betegácsiba, az meg melózik a táppénzes helyett.

butatót 2009.11.15. 00:05:56

@oriza triznyák:
Ez nagyon ott van! Az ilyen ráadásul a főnökét is képes terrorizálni.Amikor a cégbe kerültem, örököltem az elődöm titkárnőjét. Az első pillanattól érzékeltette velem, hogy valójában ő az én főnököm, és azt is, hogy ennek ellenére nagyon nagylelkű és mindent megad nekem, amire (szerinte) szükségem van. Így nekem is eleve koffeinmentes kávé járt (az előző főnökének magas volt a vérnyomása), az irodám minden reggel 40 fokra felfűtve várt (az elődöm fázós volt), az asztalra Népszabi naponta bekészítve, a szerinte érdekes cikknél kinyitva. A székemen különleges gyógypárna (az elődöm aranyere miatt).
A kollégákkal csak mély fedésben, a konspiráció összes eszközét kihasználva tudtam találkozni, mert hozzám senkit be nem engedett.
Egy hónapig tartott megszabadulnom tőle, utána persze mindenkinenek elmondta, hogy azért cseréltem le egy vele ellentétben diplomás, nyelveket beszélő, szervezésben profi kolléganőre, mert van köztünk valami.

butatót 2009.11.15. 00:09:37

@Styxx:
Az előbb említett titkárnőm a feleségemmel jár "szkvasozni". Akkor most mit gondoljak? :/

Intizar 2009.12.12. 01:11:12

Szívem hőn repes annak láttán, hogy a modorfőinkvizítor fölszentelt ajakán (tollazatán) a köv. kifejezés csendül: "egy olyan" (a.m., körülbelül, hozzávetőleg). Hogy én emiatt hányszor és mily könyörtelenül levék kiröhögve! Pedig szerintem pofára áll és érzékletes.
süti beállítások módosítása