Olvasói rovat - Az elektronikuszene-rajongó

2009/07/28. - írta: Modor Tibi

Oh la la, az uborkaszezonban hirtelen megnövekedett alkotási szabadság és szabadidő miatt kicsinyég háttérbe szorultak kedves olvasóink művei, de most elég volt belőlem egy pár napra, következzék hát Ernoke nagyrabecsült törzsrajongónk egy csodálatosan megkomponált darabbal:

A modoros elektronikuszene-rajongóknak több fajtáját különböztethetjük meg.

Nagyon jellemző például a Jean Michel Jarre-on és Depeche Mode-on felnevelkedett, kizárólag feketében járó egyén, aki mindent igénytelen metálnak titulál, ami tartalmaz elektromos gitárt.

Én azonban mégse ezt a típust venném górcső alá, hanem a legsznobabb fajtát, melynek leírását magamról és kispajtásaimról mintáztam. (Tehát minden itt leírt dolog teljesen valós, maximum egy kissé sarkított.) Következzenek tehát a partyjáró elektronikuszene-rajongók.

Figyelmeztetés: némi háttérismeret nélkül esetleg nehezen érthető lesz a dolog!

A partyjáróknál mindent áthat az a törekvés, hogy tömegtől különállónak és hihetetlenül bennfentesnek érezhessék magukat. Ez több dologban is megnyilvánulhat.

1.      Minden hallott zenét műfajokba kell kategorizálni és össze kell hasonlítani
mással. „Valahol a classic és a darkpsy közötti vékony pengeélen táncolt a zene, a magas hangoknál némi Meat Beat Manifesto-s beütéssel.”

2.      A mainstreamebb zenéket enyhe távolságtartással és elnéző mosolygással kell kezelni. Mainstream alatt értendők az olyan alkotások és formációk, amelyeket az is be tud fogadni, aki a hűtő zajából nem hall ki egy komplett zeneszámot. „Prodigy király, de mégiscsak popzene, Liam Howlett pedig rengeteget lopott másoktól.” „Pendulum: jó-jó, de azért mégiscsak
populáris aerobic-drumandbass…”

3.      Kötelező a partyk aranykorát a múltba tenni („a 10 évvel ezelőtti Pecsás Tilos-partyk, na azok voltak az igaziak”), a mostani bulikról pedig kijelenteni, hogy „ezek már nem azok…”

4.      Ehhez kapcsolódik a felhígulás fogalma. Ez azt jelenti, hogy a partykon a bennfentes arcokon kívül mások, esetleg fiatalabbak is felbukkannak. Tevékenységként a bulikon esetleg részt vevő alkoholfogyasztó tinédzserekre való felhúzott orrú panaszkodás tartozik ide („sérti a fülemet ez a részeg óbégatás”), meg az „igénytelen partyállatok” lenézése, akiknek „,mindegy,
csak szeletelni lehessen, és úgyis kidőlnek legkésőbb hajnali 2-kor”
.

A modoros partyjáró hajnali 5 előtt nem lép le sehonnan. Nagyon jellemző a reggeli napsütésben való hazautazásra, hogy látványosan sajnálják az akkor éppen munkába igyekvő embereket, és nem értik, miért néznek rájuk csúnyán, ha esetleg hangosabban viháncolnak. Hétköznap azonban ők vannak a legjobban megsértődve, ha reggel 7-kor munkába menet hangosabb
emberekkel találkoznak a tömegközlekedési eszközökön.

A bulizáson kívül egy nagyon fontos ismérv létezik még: a zenecsinálás. Minden modoros elektronikuszene-rajongó csinál zenét legtöbbször számítógépes programmal. Ebből sem mindegy azonban, hogy melyikkel, mert az egyszerűbb programok „buták, tüctücre valók, nem értelmes munkára”. Akinek több pénze van, felszereli magát különféle kütyükkel is. A
beszélgetésekben rendszeresen visszatérő elem a sáv, eq, lead stb. kifejezések használata.
Egymás zenéjét összehúzott szemmel, figyelmesen kell hallgatni, és magasztalással kevert értő kritikával illetni. „Az alapötlet rendkívül érdekes, a basszus kurva jól van kompresszálva, de a közepeken dolgoznod kell még kicsit…”

Gyönyörű, nem lehet belekötni - nagyon köszönjük. Különösen nosferato véleményére és hozzáadott értékére leszek kíváncsi, mert ő aztán tényleg érintett a témában :-))

Én viszont egyszer majd pont a poszt elején említett Kraftwerk-Jarre-DM-Erasure vonulatot szeretném kielemezni, főleg azt a részét, hogy hogyan kapcsolódhatnak egymáshoz különböző stílusok és szubkultúrák.

De ez már a jövő zenéje.

Címkék: zene olvasói
70 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2009.07.28. 13:29:21

tudom, nem ez benne a lényeg, de bántcsja a szemem:

"Depeche Mode-on felnevelkedett, kizárólag feketében járó egyén, aki mindent igénytelen metálnak titulál, ami tartalmaz elektromos gitárt."

mert Martin Gore akkor min játszik? vagy akkor a DM is igénytelen szerintük?

az már csak hab a tortán, hogy Jarre egyes számaiban is van elektromos gitár

bekbórd! 2009.07.28. 13:48:47

Minden zenét besorol valahova, de természetesen a sajátjáról azt állítja, hogy arra nem lehet ráhúzni semmilyen skatulyát.

Vorg a Halhatatlan Báró 2009.07.28. 14:25:46

Semmit nem értek az egészből.
Nem vagyok nagy partiarc :D
Én komolyan nem hallom ki, hogy egyik műfaj különbözne a másiktól, nekem mindegyik egyforma tuc tuc, most ezért bizonyára a rajongók megköveznek, mármint a tuc kifejezésért, de ha egyszer így van. Nem tehetek róla, amikor mondják, hogy hú, ez a téma milyen jól kúszik fel, vagy ha nem vetted észre, hogy ez már egy másik szám, akkor nagyon jól lett átkeverve.... pislogás, aha, aha, aztán ugyanúgy minden számot egyformának hallok.

2009.07.28. 15:22:27

Szerintem ez max a legalább 30 felé járókra igaz így.

A 'mai fiatalok' pont nem rugóznak már a kategóriákon annyira. Vagy szeretik az adott zenét vagy nem.

Plusz a kategóriáknak is lassan annyi. Inkább csak ötletek, keveredésekt vannak. Max az ilyen Tiesto szintü őskövületek mondhatják azt, hogy én csak trencet játszom.

Felfordult a világ rendesen, aki ma még Tilos-partikat emleget, az kb. annyira lemaradt, mint aki az István a királyt isteníti, esetleg Petróleumlámpt üvölt vmi koleszbulin..

Maestro 2009.07.28. 15:26:37

@i: én rugózom, igazi kihívás amikor meg kell állapítani, hogy mi a fasz is az, amit valójában hallunk.
a többiek meg elnéző mosollyal nyugtázzák, hogy jólvan hülyegyerek, éld ki magad.:D

Ernoke 2009.07.28. 15:32:27

köszönöm tibor, igazán megtiszteltél.:-))))

@i: tiesto hogy jön ide? semmi köze ahhoz, amiről írtam...

amúgy tényleg 30 környéki vagyok, de ismerek fiatalabbakat is hasonló kategóriából. viszont "a mai fiatalok"-at természetesen lenézzük.:D

a tilos party-k emlegetésében nem maga az emlegetés a lényeg, hanem annak a megmutatása, hogy "én már akkor is, az őskorban is, az elsőn is ott voltam...". tehát szintén ilyen bennfentes cucc.

@wowww: az a barátom, akire akkor gondoltam, saját bevallása szerint nehezen emésztette meg, mikor gitár került a dm zenéjébe...

noirp 2009.07.28. 15:48:56

Na, mentek a fláncbááááá :DDDD
A posztból nem sokat értettem, mert nekem az elektronyos műfajok kissé összemosódnak.
És én a fotelban dögölve szoktam ilyeneket hallgatni. Vangelist (hangsúlyosan NEM az 1492-t) is, meg ipari zajt is. Igen, Jarre-t is. Jaja. Néha dj Sterbinszkyt is.

Összefoglaló: e tükörben úgy látom, modoros vagyok, lusta disznó, és vén, mint a Múmia :DDD

Vorg a Halhatatlan Báró 2009.07.28. 16:16:39

@Rafael Jiménez Valéra (barátoknak csak Rafi): Na, ezt ismerem! Hurrá :D De csak azért, mert az MTV állandóan nyomatta anno, miközben én a rock klipekre vártam :)
Meg kb egy hete emberem előásta az eins zwei polizei-t. Muhaha

Ernoke 2009.07.28. 16:18:43

ezért írtam, h háttérismeret nélkül esetleg nehezen érthető, elég szűk rétegről van szó. nem baj, én meg a szörfösből nem értettem egy büdös szót sem.:D

Ernoke 2009.07.28. 16:20:48

@Vorg a Halhatatlan Báró: ezeknek a zenéknek semmi közük azokhoz, amikről a poszt szól.:)

Vorg a Halhatatlan Báró 2009.07.28. 16:38:56

@Ernoke: oké, oké, csak tudod, mint írtam, fogalmam sincs róla és valaki elárulhatná, honnan tudják, hogy ez most trance, ez meg már mittomén mi van még, komolyan érdekel, bár magát ezt a típusú zenét nem szeretem. Hogy lehet megállapítani, hogy egy bizonyos zene milyen műfaj a technon belül? Amikor pl a három német csávó befutott, nem jut eszembe a nevük, még egész jók voltak, aztán ahogy múltak az évek úgymond elhardcorosodtak. Na most ez mit is jelent? Hardcore techno. De mi a nevük jaaj..egyfolytában a Kozmix jár a fejemben, de nem azok ugyebár, hanem aaa...na valaki biztosan kisegít majd.

Tudom, hogy ez édeskevés, csak annyira megörültem, hogy legalább azt ismerem amit Rafael Jiménez Valéra (barátoknak csak Rafi) írt :)

Na többet nem írok, a végén még lecsaptok

Rafael Jiménez Valéra (barátoknak csak Rafi) 2009.07.28. 16:42:56

@Vorg a Halhatatlan Báró: remélem azért a mester "Gut, gut, super gut"-ja is ott figyel valamelyik írott CD-n. Esetleg piacon vett TAKT kazin. Alapművek! :)

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.07.28. 16:43:52

@noirp: hohohohó, Vangelisz, pompázatos! :-))

2009.07.28. 17:05:04

@Ernoke:

Nyilván én is ebbe a korosztályba tartozom, ezért tudom.. :-)

Meg persze már akkor a Cinetripeken pancsoltam, amikor Laki még biciklivel hozta a P3-matt meg a 14"-os crt-monitort a Rudasba a vetítésekhez..

És persze nekünk szinte kötelező Faternak (esetleg Apunak) hívni Palotait, mintha évtizede barátok lennénk..

sydo 2009.07.28. 17:19:45

jó a poszt, kicsit magamra is ismertem :/
:)

sydo 2009.07.28. 17:27:37

ami még kimaradt, kötelezően csak friss, maximum 1-2 hetes mixeket hallgatni.
1 hónapos, vagy régebbi mixeket már "old!" felkiáltással lefikázni.

kardinálispinty 2009.07.28. 17:36:39

mint amúgy nyitott szemléletű igénytelenmetálrajongó, borítékolnék pár hozzászólást a nemmegértő, deazonbanmetálrajongóktól:

- a ZENE az, amit hangszerekkel játszasz, ezek csak gépek (szintetizátor? orgona, elektromos gitár?)
- ilyet én is hegesztek otthon géppel, ebben semmi extra nincs (jaja, és a Photoshop birtoklása egyenlő azzal, hogy grafikus vagy)
- egyik olyan mint a másik, megkülönböztethetetlen (de a Tankcsapda 17. A-F-C-G alapú dala az bezzeg kőkemény művészet)
- ezek mind drogos állatok (kannásbor rulez)
- hülye plázapicsák zenéje (ugyanez gótkurvában lázadás)
-egyedi, ez? egyenhaj, egyenruha, divatmajmok (eszembe villanik a Manowar koncertek előtt az egyéniségek kavalkádja)

égafater 2009.07.28. 17:50:31

@Ernoke:

sztem jó a post, egyáltalán nem olyan mint a szörfös.

mondjuk nekem az FMK és a titusztadeusz volt az alap. nyugalom volt, szeretet, ismerősök, no kopasz, no para, csak a pincewc-ben hallatszott át a made in-ből a baila-baila...

Vorg a Halhatatlan Báró 2009.07.28. 18:13:53

@kardinálispinty: Én is mindig azt mondom, hogy ez a zene nem ZENE, aztán le vagyok hurrogva. Ez a véleményem. Mondjuk én nem tudnék összedobni egyet sem, mert még a boci bocit is nehezen tudom elzongorázni, így tiszteletem azoké, akik ezt olyan szinten művelik, hogy világhírűek, elismertek a saját műfajukban stb.

Ormótlan · http://bogaras.blog.hu 2009.07.28. 19:45:03

A poszt értékét az adja, hogy főbb vonásaiban bármilyen zenei, sőt, tágabb értelemben bármilyen művészeti irányzat elkötelezett rajongójára igaz.

rale 2009.07.28. 19:52:53

Aki kíváncsi, milyen besorolásai vannak az elektronikus zenének, az itt megnézheti, vannak példaszámok is amibe bele lehet hallgatni:
techno.org/electronic-music-guide/

Mert ugye nem minden egyenlő a tuctuccal, bár sokan ezt gondolják. Ha például a bejegyzésben említett Prodigyt vesszük, az breakbeat, azon belül big beat, ami a 90-es években élte fénykorát.

kardinálispinty 2009.07.28. 20:15:48

Aki azt hiszi, ez csak elektronikus tánczenében van így, az sosem elemzte az Amorphis 4 lemezét, mellyel az amúgy doomos elemekkel tarkított death metal (ámbár a doom újkori svéd, nem pediglen a Black Sabbathban gyökerező, a Trouble nevével fémjelzett ősváltozata) progresszív, mi több, esetenként AOR-es dallamokkal átszőtt folk/death/gothic irányvonalba csapott át, hogy mára helyet adjon az amúgy HC/straight edge-ig visszanyúló (azon belül: New School) modern numetal bandák és az európai power/epikus zenekarok szentségtelen gyermekeinek hatása alatt álló csapatok divathatásának, s fogyasztható, modern rock/metal-lá avanzsáljon.

A dob sztem amúgy echte hard rock.

cd-r 2009.07.28. 21:57:53

szívesen csattogtatja a drum and bass 2000 óta halott, a minimal sem az igazi mióta minden kocsmában ezt nyomják, most a dubstep eléggé kezd feljönni, bár abból is kezd sok lenni a kamu wobblizás, viszont a breaks szőrén szálán eltűnt a süllyesztőben és hasonló kijelentéseket.

Ernoke 2009.07.29. 09:16:57

@rale: gondoltam rá én is, h belinkelem ishkurt, de megelőztél, köszi.

Ernoke 2009.07.29. 09:17:34

@i: a Papázás mindenhol megvan, pl. Goa gil-t is kizárólag így kell hívni.:D

IndaMuncher 2009.07.29. 14:14:51

@Vorg a Halhatatlan Báró
Nagyon könnyű, összességében a hangzásról, különbőző ütemek, hangok keménysége, hangszíne. Pl a house sokkal mélyebb és akusztikusabb(?), a trance sokkal ércesebb elektronikus hangzású. Arról nem is beszélve, hogy néhány tipikus hangmintáról, vagy dobalapról simán felismerheted melyik előadóról van szó. PL Paul van Dyk zenéit már a dobalapról és a basszustémáról felismerni. :)
Régen sok ilyet hallgattam, és épphogy rákeverték, 10 másodperc után már tudtam melyik szám jön egy mixben. :)

kicsibuta 2009.07.29. 15:52:26

Hurrá, megint egy olyan poszt, amiből csak a kötőszavakat értettem meg. :) Bár ha a DM elektronikus zene, akkor én is szoktam ilyesmit hallgatni. De a poszt jó: vannak olyan ismerőseim, akik odavannak ezekért a stílusokért, és tényleg ilyeneket mondanak. :)

Silent Bob 2009.07.29. 17:01:50

@cd-r: Ez ráadásul igaz, leszámítva a dárenbéz halottat. :)

Silent Bob 2009.07.29. 17:03:19

A cikkel amúgy csak az a baj, hogy rettenetesen modorosan van megfogalmazva, ember így nem beszél.

Ernoke 2009.07.30. 09:08:26

@Silent Bob: pedig hidd el, h de... majdnem szó szerinti idézetekből áll az egész.:D

Pepin bácsi 2009.07.30. 10:02:23

azt hiszem, maradok az "igénytelen metálnál"

Silent Bob 2009.07.30. 14:15:48

@Ernoke: Tejóég, akkor te ilyen wanabe underground művészekkel barátkozol. :D

Ernoke 2009.07.30. 15:06:22

@Silent Bob: ami még ennél is szörnyűbb: én is wanabe underground művész vagyok, ezek szerint.:D

cd-r 2009.07.30. 20:09:53

ami kimaradt: a modoros elektronikus zene rajongó semmit nem vet meg jobban, mint a trance műfajt. azt egyszerűen elvből muszály utálni. és ez alatt nem csak a lakossági, de a psy és egyéb válfajok is értendőek, szóval: a trance minden formája ciki.

noirp 2009.07.31. 08:12:31

@cd-r: "lakossági trance" ez jó:)

Ernoke 2009.07.31. 09:29:46

@cd-r: a poszt nagy része elkötelezett goa- és psy rajongók szájából származik... én inkább a house-t mondanám, mint amit utálni kell. de persze tök mindegy, lényeg megintcsak az, h valaminél / valakinél felsőbbrendűbbnek gondoljuk magunkat.:)

Balance Of Power 2009.07.31. 09:34:15

Hat nemtom, en modoros vagyok, de zenekent szvsz tenyleg csak azt lehet jellemezni, amit hangszerekkel hoznak letre. Mint ahogy egy festmeny is, legyen az akarmilyen modern, festekkel keszul.
Mas az, ha rasegit egy kis elektronika, de amit csak es kizarolag DJ-k raknak ossze, nem ertelmezheto zenekent - szerintem. Persze ettol meg lehet a maga mufajaban szinvonalas.
Egyebkent party-n kivul is ezt hallgatjak az elektro arcok? Ugy ertem, otthon takaritas kozben, kocsiban stb? No offense, tenyleg erdekel.

cd-r 2009.07.31. 10:30:00

@Balance Of Power: ezen az elven a kizárólag elektromos gitárral/orgonával/dobbal létrehozott valami sem zene.

Balance Of Power 2009.07.31. 11:38:29

@cd-r: Azok hangszerek. A szoftverek meg a lemezjatszok nem azok. A DJ nem zenesz.

Ernoke 2009.07.31. 11:55:21

soha nem értettem, h pl. ilyesmire hogy lehet azt mondani, h nem zene, csak azért, mert elektronikus...

www.youtube.com/watch?v=rt6QBZfTdcM

Ernoke 2009.07.31. 11:58:42

@Balance Of Power: sokmindent hallgatnak az elektro arcok, többek között ilyesmiket is, persze.:)

raoul_duke 2009.07.31. 12:04:27

Jó is Infectedre pihenni, bár lakossági az is.

@Balance Of Power: minek ennyire korlátozni a zenét?

Balance Of Power 2009.07.31. 12:21:10

@Ernoke: Hat azert ez egy komplett dal, valaki megkomponalta, meghangszerelte, felzongorazta stb. Es siman eloadhato eloben is.

@raoul_duke: Felreertes ne essek, nem izlesekrol es pofonokrol akarok vitatkozni, de annyi korlat mindenkeppen kell, hogy klasszikus ertelemben veve zenekent lehessen ertelmezni a zenet.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.07.31. 12:25:30

@Balance Of Power: egyetértek, szerintem:

DJ: nem zenész, nem zenél, de zenét csinál, értelmez újra.

Kraftwerk, Jean-Michel Jarre: zenészek, és amit csinálnak, az zene + megfelelő műszaki háttérrel és támogatással elő is tudják adni.

Ernoke 2009.07.31. 12:26:42

@Balance Of Power: dehát kb. minden elektronikus zenét valaki megkomponál, feljátszik, akármi...

Ernoke 2009.07.31. 12:31:52

@Modor Tibi: így már más, ezzel egyetértek.:)

raoul_duke 2009.07.31. 12:59:09

@Balance Of Power: és akkor a zenének vége volt Bachnál? Vagy Wagnernél, vagy kinél? :) Én sem kötözködni akarok, meg igazából az nem is érdekel, hogy mi a zene meg mi nem.

Az számomra művészi teljesítmény, ha valaki szoftverrel, dj pulttal, stbvel nekem tetsző zajt állít elő, az meg nem, ha hangszerekkel szar zajt állít elő, még ha az az elsővel ellentétben ez zene, akkor sem.

Balance Of Power 2009.07.31. 13:10:04

@Modor Tibi: Ilyesmire gondoltam en is. De tovabbra sem erzem zenei teljesitmenynek egy DJ munkajat - muveszi teljesitmeny ettol persze meg lehet.

Vérnyúl, Döme, Dagi, Fufu, avagy a Jó, a Rossz, és 2009.07.31. 15:13:34

khm-khm...

valakinek rémlik Koop - Koop Island? az EGÉSZET digitálisan-elektronikusan csinálták.

cd-r 2009.07.31. 15:18:06

@Balance Of Power: az elektronikus zenét nem djk készítik, hanem ők csak előadják. óriási különbség. persze olyan is akad, aki djskedik és mellette zenéket is készít, de ez két gyökeresen különböző fogalom.

cd-r 2009.07.31. 15:21:35

pontosabban lejátsszák lemezről, cdről, nem előadják.

cd-r 2009.07.31. 15:33:53

még annyi, hogy az is elég nagy tévedés , hogy az elektronikus zenéket kizárólag szofvereken készítik. az igazán minőségi darabokat analog szintetizátorokkal, samplerekkel, dobgépekkel, nagyon komoly stúdióeszközökkel csinálják, amiknek persze vannak jóval gyengébb minőségű szoftveres megfelelői is. igaz, hogy ezeket jóval többen használják, de ugye ez nem lehet minőségi fokmérő. (na ez jó modoros lett, sebaj)

cd-r 2009.07.31. 15:49:36

www.durftal.com/music/edmx/dmxstudio/studio.htm kb így fest egy közepesen komoly stúdió, ahol ilyesmi zene készül. ezeknek a nagy része már ránézésre is HANGSZER szerintem.

Balance Of Power 2009.07.31. 16:30:48

@cd-r: Jo, hat en nyilvan a posztbol indultam ki, az pedig a "partyjarokrol" szol...

Ernoke 2009.08.01. 18:20:46

@cd-r: a szoftvereknek az a nagy előnye, hogy nem kerülnek százezrekbe, és így az is tud zenélni, akinek nincs pénze stúdiós dolgokat venni (amikkel nyilván sokkal jobbat és szebbet lehet csinálni, dehát...)

@Balance Of Power: a poszt a sznob elektronikus zene-rajongókról szól, csak én neveztem el ezt az "alfajt" így. de közülü(n)k tényleg mindenki csinál is zenét, idióta zenebuziknál szerintem ez természetes is.:)

cd-r 2009.08.01. 19:28:51

@Ernoke: naja, ez így van, főleg ha lehekkeljük őket torrentekről vagy innen onnan :DD máskülönben rohadtul drágák a szoftok is.

Kolo 2009.08.02. 20:37:12

Tudjátok a hangszerek-vagy szoftverek-teljesen mindegy, mert ezek CSAK ESZKÖZÖK.
A zenei ötletedhez, vagy éppen az atonális önmegvalósításodhoz TEHETSÉG szükségeltetik.-(már ahhoz, hogy ezt rajtad kívül élő ember meg is hallgassa)
Én zeneiskolába jártam, és mégis élvezettel merülök el egy-egy zajzenében is, ott is van tempó-
hangmagasság-
hangszín-
tudjátok, a zenei hangesemények jellemzői:)

cd-r 2009.08.02. 21:44:43

@Kolo: örülök, hogy ezt megosztottad velünk, valszeg még soha senkinek nem fordult meg a fejében, hogy a zenéléshez tehetség is kell.

Ernoke 2009.08.03. 09:24:58

:D
(amúgy tény, hogy a szoftverek is rohadt drágák, dehát ö izé, nem feltétlenül veszi meg az ember őket, ahogy írtad.)

KopaszMercis 2009.08.09. 08:26:54

@kardinálispinty:

modern metalcore nem numetal... a nunak semmi koze a sXe-es eminensekhez.. ha mar jopofizol csinald rendesen :)

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2009.08.09. 14:08:24

@Kolo: ööö

mi az az atonális önmebgvalósítás?

én is jártam zeneiskolába, és még a 'tonális síkok súrlódását'(sic!) is értem...:)


tempó, hangmagaság, hangszín a legtöbb természeti zajban van, akkor az mind zene?


amúgy meg az elektronikousnak nevezett zenével akkor van baj, ha az alkotás kimerül dobloopok és innen-onnan nyúlt hangminták(wrf) összepakolásában

a szintetizátor is hangszer (persze nem a kisérőautomatikás lakodalmas verzióra gondolok:)))

Ernoke 2009.08.10. 15:47:26

@A Hannibal Lektűr-attitűd: én is jártam zeneiskolába, de sajnos nekem fogalmam sincs ezekről a dolgokról...

a hangmintás zene szerintem a legérdekesebb mind közül, de valóban nem azt kell érteni alatta, mikor zeneszámokból kiveszel akármiket, és aláraksz egy előregyártott dobloopot.

deltafly · https://edzoruha.com 2009.08.12. 11:12:48

Ahogy a mai fúvószenekarok az Abbát tolják a koncerteken, úgy fogják tolni majd 30 év múlva a mai, igényesen megalkotott és jól hangszerelhető visszafogotabb (szoftveresen megalkotott) zenék egy részét is.

Kövezzetek meg, de szerintem a lakodalmas zene előbb esik ki a zene fogalmából mint a dárembéz...

Én lenni mindemellett rocker.
süti beállítások módosítása