Félmillió kitűnő magyar munkavállaló

2013/12/06. - írta: Modor Tibi

Hát akkor beszéljük meg ismét ezt a dolgot, mert az érdeklődés nem szűnik - részünkről sem. Sokadik rész.

Elsősorban lépjünk túl a szokásos alaptételeken:

    • Félmillió: vagy igen, vagy nem - akár több is lehet az új állampolgárokkal együtt, mindegy.
    • Kitűnő: na ez már inkább nem. Bár tökéletesen elfogult vagyok imádott nemzetemmel és hazámmal szemben, a munkamorál nálunk sem kiemelkedő: elképesztően sok a buta, nekemjár-, lusta, követelőző, elkényeztetett munkavállaló. Természetesen van kint kitűnő is, de nem ennyi. Hogy kiemelkedően szorgalmas és tehetséges nemzet lennénk, az sajnos csak egy mítosz - de elkeseredni ettől még nem kell. A származás hajlamosíthat, de nem determinál - ahogy a Laár-Szikora duó találóan hirdette napi horoszkóp-rovatában. 
    • Menekülnek: aki ilyet mond vagy tényleg úgy érzi, hogy menekül, az beteg. Esetleg csak gonosz.
    • Aki kimegy, hazaáruló: faszság. Én is kimentem sok-sok évre, és mégse vagyok hazaáruló. Józsi dettó. Közben hazajöttünk, aztán majd megint megyünk. És megint visszajövünk.

Na most, hogy a legfontosabbakat rendbe raktuk - lépjünk tovább, fejtsük ki bővebben.

Mottónk: ha itthon egy senki voltál, kint is senki leszel!

  • Az országnak a halála a kivándorlás: Hamis. Épp ellenkezőleg: Magyarországnak jót tesz az emberek szabad mozgása Európában és a világban - Európának és a világnak is. Ide is rengetegen jönnek, mi is sokan megyünk - pénzt keresünk, nyelvet tanulunk, egy helyben ill. itthon nem megszerezhető tapasztalatot szerzünk és cserélünk, amit a pénzzel együtt hazahozunk. Vagy nem. Majd hozza más. A bezárkózott országok a történelem során mindig kurvára sikeresek voltak, ld. Dél-Afrika - egészen addig, amíg nem jött az az öreg, álmodozó busman. De hát az EU-nak nem ez lett volna az egyik fő célkitűzése?
  • Az ország színe-java vándorol ki: Hamis. Minden rétegből bőven próbálkoznak külföldön: a hentestől a takarítón, bűnözőn át az orvosig, pénzügyesig vagy sportolóig. Természetesen annak a szemszögéből, aki úgy érzi, hogy ő az ország színe-java, úgy igaz. Önigazolás-féle.
  • Aki egyszer kiment, az nem akar visszajönni: Hamis. A kintlévők többsége bevallottan vagy sem, de egyféle honvággyal, illetve megfelelési-beilleszkedési dilemmával küzd. Mi másért bizonygatná egy hangos részük az itthoniaknak minden fórumon, hogy neki ott mennyivel jobb, és hogy Magyarország mekkora szar hely? Aki meg úgy dönt, hogy kint marad, hátha egyszer még lobbizni is hajlandó lesz exhazája érdekében - ha tényleg egyáltalán olyan sokra viszi, hogy beleszólása lehet bármibe. Az írek erre képesek voltak.
  • A kormány miatt menekülnek az emberek: Hamis. Ha mégis lenne ilyen ember, aki kifejezetten az 1990 után aktuálisan regnáló kormánypártok miatt dönt éppen a távozás mellett, azt csakis szánni tudom. Ez esetben 4+8 jó éve lehetett Magyarországon, máskor szenvedett vagy külföldön élt és négyévente váltott országot. Nagyon buta, kiszolgáltatott ember lehetsz, ha jóléted, boldogságod egy szabadon választott kormánytól vagy focicsapat eredményeitől függ. 2004-ben a kormány miatt menekültek az emberek Londonba és Dublinba, 2011-től meg német nyelvterületre. Mindkettő kísértetiesen egybeesik az adott munkaerőpiacok megnyitásának évével.
  • Ausztriában négyszer annyit keresnek: Igaz. Persze nem minden esetben. Mikor volt ez amúgy másképp? Ha tényleg szeretnél négyszer ennyit keresni kint, akkor nem árt, ha jól tudsz németül és angolul, valamint képzett vagy. Ám akkor esetleg még itthon is jól megélhetnél. Magyarország abban a felemás helyzetben van, hogy a világ leggazdagabb kontinensére került, így a Top 10-t tekinti a jogos jussának.
  • Ausztriában minden olcsóbb: Hamis. Hacsak nem jársz át Magyarországra étterembe, kocsmába, fodrászhoz, fogorvoshoz. Amennyiben kizárólag a Hoferből meg a Billából élsz, illetve nem Bécsben bérelsz lakást, akár jól is járhatsz.
  • Németország kurva jó hely: Igaz. De nem azért, mert ott téged annyira megbecsülnek, hanem azért, mert kb. ugyanaz az egész, mint Magyarország - csak még magasabbak a jövedelmet terhelő adók, jobb a sör meg a foci, és több a külföldi. Mi több, pármilliónyi német szerint pont, hogy szar hely Németország, és ezért ők éppen az USA-ban, Ausztráliában vagy a Baleár-szigeteken basszák a rezet. Esetleg valami kihalt baranyai zsákfaluban, ami persze nemzethalál a németeknek - nekünk meg szintén, hiszen megesznek a külföldiek és elveszik a munkánkat, amit olyan szívesen elvégzünk meg megvan hozzá a tudásunk is.
  • Itthon nincs munkalehetőség, kilátástalanság van: Hamis. A LinkedIn meg a Profession.hu állandóan tele vannak jobbnál jobban fizető lehetőségekkel; nem könnyű egy megbízható, nyelveket beszélő, dolgozni hajlandó diplomást találni. De elég csak egy szerelőt vagy mesterembert keresni, aki időre jön és rendes munkát végez.
  • Itthon kevés az igazán jó munkalehetőség: Igaz. SSC-kből, alacsony hozzáadott-értékű, mégis jól fizetett munkából akad bőven. Szakmailag fejlődni, akármi is légy, na azt nem könnyű. Rossz hír: nem Bécsben meg Münchenben fogod a legjobb állásokat kapni, ha már itthon elérted a plafont.

Mit tegyél? 

Indulj el most - akárhova. A hely másodlagos - a lényeg az, hogy fejlődj. Első szempont a munkaadó, második a munkakör, harmadik a fizetés, negyedik a lokáció. A karriered egy folyamatos befektetés a jövődbe, tehát érdemes rövid távon áldozatot vállalni a hosszú távú eredmények érdekében.

Ha mégis maradsz, és továbbra is utálod az országot, a kormányt, az embereket, akkor nézz magadba. Kötelező volt pl. a magyartanári vagy az ügyvédi pályát választanod? Biztos, hogy neked kötelességed minden vasárnap szerzett rokonaidnál pakolnod-szerelned, hogy arra hivatkozz: nem hagyhatod itt őket? Biztos, hogy azzal segítesz a legjobban, ha neked kell mindent megcsinálnod - ahelyett, hogy esetleg pénzt küldesz? Biztos, hogy mindig más tehet arról, hogy neked szar?

A fejlődés elsősorban a munkád, tehát a karriered - és/vagy a tanulás lesz. Ha az neked perspektíva, hogy igénytelen, középszerű munkát végezz egy másik országban, némileg több pénzért, akkor meg fogod szívni. Verseny van, rabszolgát meg mindig találnak olcsóbban. Aki attól remeg, hogy "elveszik a munkáját", az valószínűleg képzetlen, ügyetlen, műveletlen. A folyamatosan fejlődő, sokoldalú munkavállalóra mindig szükség lesz, de aki semmihez nem ért (=egyvalamihez), az tényleg készülhet arra, hogy hamarosan indiaiak veszik át tőle a feladatait.

Mérlegelj! Csak a pénz miatt ne menj ki, legfeljebb határozott időre. A több pénzt, jobb életszínvonalat pótolja-e mindaz, ami itthon tartana? Hova akarsz eljutni, mi érdekel. Akarod-e, hogy a gyerekeid ott nőjenek fel. Vagy itt? Ha tényleg menekülsz, ki és mi ellen?

Ne legyél rabszolga. Légy magaddal szemben is igényes. Ha három hónapon túl is úgy érzed, hogy rutinból dolgozol, mozdulj - mert elkorcsosulsz.

81 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Excsimóta (törölt) 2013.12.07. 09:13:13

ELSŐként szeretném, ha nem haragudnál Rám Tibor, de az az igazság, hogy szánom-bánom, remélem megbocsátsz, hogy nekem ez nem jött most át.
Értem én, nem vagyok hülye, hogy egy karikírozó posztot írtál a sok idióta ún. szakújságíró kivándorlós cikkeiből, de valahogy ezen nem tudtam most nevetni, inkább elszomorodtam.

Elszomorodtam, mert eszembe jutott, hogy a magyarországi kivándorlás, mint olyan, tömeges jelenségként nagyon közeli kapcsolatban van sok millió ember kilátástalanságával és nyomorával, aminek nagyon nem örülök.
Csak hogy tudd: én is szó szerint bőgve távoztam az országból és kénytelen vagyok a többi kivándorlós modoroson megjelent cikkekben alkalmazott stratégiákat alkalmazni azért, hogy ne vegyék észre rajtam, hogy mégsem olyan jó itt kint. Esélyem viszont nincsen hazamenni, mert otthon minden nagyon szar, a politikusok hülyék és hogy a magyarországi helyzetet röviden és tömören összefoglaljam: egyenesen rohanunk a szakadék felé.

Tudod Tibor, ebben én nem kívánok asszisztálni.

Még végtelenül sem szeretnék személyeskedni, de amint még pár évet öregedtek, úgy az árbocotok egyre feslettebb lesz és a szél már nem repít titeket olyan sebesen felfelé, akkor majd ti is elgondolkodtok, hogy mégis jobb lett volna kint maradni.
Azt kívánom, hogy ne legyen igazam...

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2013.12.07. 09:31:19

"Esélyem viszont nincsen hazamenni, mert otthon minden nagyon szar, a politikusok hülyék és hogy a magyarországi helyzetet röviden és tömören összefoglaljam: egyenesen rohanunk a szakadék felé."

Te vagy Bartus? Amúgy most még hóvihar is van, úgyhogy igazad lehet.

sírjatok 2013.12.07. 13:24:34

@Excsimóta: igen igen tudjuk, 2010 végére összedől az ország, 2011-ben már éhséglázadások lesznek, 2012 végéig legkésőbb fel kell venni az IMF hitelt különben összedől az ország, de legkésőbb 2013-ra már mindennek vége, na jó 2013 végére, addig még van egy szűk hónap.

dr. Kóser Malac™ (a legnagyobb demokrata civil)! 2013.12.07. 13:24:38

Szerintem ez egy jó post volt (ismét).
Kíváncsi vagyok, hogy ide is jönnek a vandégmunkások egymás f*szát szopni és birkázni az itthon is boldogulni tudókat... :)

nincs1itt 2013.12.07. 13:25:08

@Modor Tibi: Tibor, bizony. Sajnos gyenge kezdés után, erősen visszaesett a poszt nívója. A LinedIn, meg a Profession, aha... Hagyjuk, éveket töltöttem a kamu és/vagy szándékosan kozmetikázott "állásajánlataikkal". Mindenben megfelelek, az általad így aposztrofált feltételeknek:"...megbízható, nyelveket beszélő, dolgozni hajlandó diplomás...".
Sajnos, nem érzek egy csepp frusztrációt, honvágyat meg pláne nem! Az ott, Hátsó Hátasztán, Kijafaxagyerek-alsó.
A pénz és az életszínvonal valóban nem minden, a gyerek jövőjét éppen ezzel a két dologgal lehet megalapozni. A magyar társadalmi, erkölcsi és gazdasági(nehéz, ezt röhögés nélkül leírni) viszonyok még a pénz megléte ellenére sem adnak - számomra - kellő biztonságérzetet. A gyerek jövőjére nézve, semmi képpen sem!
Aki nem "mosogatni" van kint, az NEM is tervezi a visszatérést, mivel itt VAN jövőképe. Amúgy a magyar legendáriummal kapcsolatosan tökéletesen egyetértek!

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2013.12.07. 13:50:13

@dr. Kóser Malac (a legnagyobb demokrata)!: ilyen itt nincs, mire gondolsz.

@nincs_itt: Na jól van. De azért dicséretes, hogy rendszeresen olvasod és kommenteled az itthoni híreket, nem veszítettünk el teljesen.

@sírjatok: Már csak pár hónap, és minden jobbra fordul. És akkor hazajön az ötszázezer kiváló munkavállaló, akiknek az állam kötelessége, hogy munkát teremtsen, kivéve, ha mégis szabad piacot akarunk.

dr. trafik nomac 2013.12.07. 14:02:48

Vannak akik hazamannek, aztan sirankoznak, hogy milyen szar, meg van aki azert jon el, mert kulfoldon a hulyek is jobban elnek, de akinek van agya soha nem megy vissza. Es igen, en menekultem otthonrol, pedig anyagilag meg voltam becsulve, es nem hinnem, hogy en vagyok a bolond.
MO ezzel jol jar ?! Gondold mar at picit, csak mert nem kell oket eteni, meg is hazadobnak valami zset, attol meg NEM MO-t epitik.

Azbej Tristan · http://kerdem.blog.hu/ 2013.12.07. 14:02:54

Segítjük az itthoni újrakezdést: gyerehaza.org/
(immáron egy éve karrier- és vállalkozásfejlesztési tanácsadással is).

Ez volt itt a "reklám" helye, remélem eljut azokhoz, akik hasznát tudják venni.

nincs1itt 2013.12.07. 14:03:25

@Modor Tibi: Bocsánat, közben néztem bele a hvg.hu legolvasottabb híreiről érkező e-mailbe, neked is hivatkozom:

hvg.hu/itthon/20131206_El_lehet_menni_gimanistak_kulfoldi_egyete#utm_source=hvg_top&utm_medium=email&utm_campaign=newsletter2013_12_07&utm_content=top3&type-id=HvgTopHvg&user-id=225BFEAA

Ők, nem az a korosztály, akik ismernék a módszerváltás előtti korszakot, a szüleik befolyásolhatják őket, ez igaz. Viszont ezek a fiatalok, tudatosan készülnek, ismerik a nyelvet, nem alacsony nívón, tehát tájékozódnak(külföldi forrásokból). Szerinted véletlenül döntenek így?

navan 2013.12.07. 14:03:40

@sírjatok: Moralisan, ertekrendjeben mar osszedolt.

Makkasz 2013.12.07. 14:03:50

Nagyon szomoru ez a poszt, teljesen alaptalan dogmak kijelentsevel probal meg rendet tenni.

Az hogy masutt jobbak a kereseti lehetosegek, magasabb az eletszinvonal, hogy Magyarorszag elszakadt rednszervaltaskori ertekektol, lemarad szomszedaitol, demokracia haldoklik, az atyaskodo allam mindenbe beletenyerel nehez jonak nevezni.

Az emberek boldogulasukat keresik miota vilag a vilag. A felgyorsulo kivandorlas, a keves gyermek szuletese azt jelzik, az embereknek nem jo ami az orszagban tortenik. A jelzes vilagos, csak hallani kell a szot, erteni a mierteket.

Az orszag haldoklik.

high up! 2013.12.07. 14:04:18

Postamester, amellett, hogy te csak kb. 10%-nyi felületet ismersz a kivándorlásból (és ezért csak 10%-nyi, felületes véleményt írtál meg a témáról), még azt a hibát is elköveted, hogy egymás utáni bekezdésben mondasz ellent önmagadnak:

"Itthon nincs munkalehetőség, kilátástalanság van: Hamis."
"Itthon kevés az igazán jó munkalehetőség: Igaz."

Na ez van. Messze vagy még attól, hogy megértsd, hogy csak az vágyik haza meg megy vissza Mo-ra, akik még 3-5 év után se tudtak vagy semmi szakmai meg anyagi előrelépést csinálni. Ezekből van a nagyon kevés és ezek a nemzetközileg versenyképtelen, használhatatlan munkaerő. Ebből kiszámolhatod, hogy Mo-on egyre jobban csak az "alja" népe fog maradni. 9,5 millió betanított munkás, sehol semmi szellemi erő.

És még egy: a felhívásod, miszerint ne legyél rabszolga, az pont a magyar viszonyokra vonatkozik. Ha valahol rabszolga vagy, akkor pontosan Mo-on, és legfőképpen a "nemzeti" meg "magyar" cégeknél. Nyugaton egyes állásoknál túlkínálat van, ennek következtében lehet a fizetést rendre lefele nyomni, de mint írtam, csak a lúzerje nem tud váltani és ehelyett visszajön.

kvadrillio 2013.12.07. 14:04:23

LENNE ITTHON ELÉG MUNKAHELY, HA MINDENKI AKI TÁVOZÁSRA BÍZTAT, KIMENNE INNEN A FITYFENÉBE !!! :o)

profilo 2013.12.07. 14:04:45

@nincs_itt:

Szóval nem érzel "egy csepp frusztrációt" sem...
Majd a következő mondatban leírod,hogy "Hátsó Hátasztán" és "Kijafaxagyerek-alsó".

:)

Blogföldi munkásságodat elnézve erős sértettség dolgozik benned.Megbántottak azzal,hogy itt nem ismerték fel benned a zsenit,a tökéletes munkatársat,a dolgozni akaró embert,pedig te megfeleltél a kívánalmaknak.
És most megmutattad nekik!
Hazatérni természetesen nem fogsz,mert a "gyerekem jövője" életérzésszerű "magyarázatot" oly tökélyre fejlesztetted,hogy nem adod meg az esélyét sem annak,hogy újra a padlón,újra bukottnak lássanak.

De van amit még nem tudsz.
Ha bukik a rendszer,ami "elől menekültél",akkor haza kell jönnöd,mert visszatérteddel alá kell támasztanod tanulmányok,blogbejegyzések tucatjait,miszerint ti azonnal hazatértek és a "kint szerzett" tudást,tapasztalatot felhasználva hozzáláttok szeretett hazánk "újjáismétfelépitésének".
Amennyiben ezt nem teszitek,akkor lesztek csak igazán "hazaárulók"...mert az nem lehet,hogy ezt a félmilliót csak a pénz motiválta.

:)

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2013.12.07. 14:13:11

@dr. trafik nomac: Nem biztos, hogy baj, hogy nem Magyarországot építed :)

Gondolom, a németek-britek milliói, akik valahol a világ másik felén élnek, azok miatt dől össze London meg Berlin.

@nincs_itt: Szerintem ez egy tök jó dolog. Olyan tudásra tesznek szert, amire itthon nem lett volna lehetőségük - egyben ez az itthoni, elkényelmesedett intézményeket is természetes versenyre ösztönzi.

A világ legjobb egyetemei mindenhol tele vannak külföldiekkel, és minden országból mennek külföldre. Vagy húzzuk újra a vasfüggönyöket, az a biztos.

@Makkasz: Ja, haldoklik Németország is. Német ismerőseim nagy része a Brit-szigeteken, Ausztráliában meg Svájcban keresi a boldogulást. Európa beteg embere :(((

@high up!: Persze-persze :) Ha nem lenne ilyen kurva hideg, kimennék a tetőteraszra, és koccintanék erre egyet betanítottmunkás-lúzerként.

Mobilisnak kell lenni, fejlődni kell, ennyi. Ez nem egy országban fog megtörténni, hanem többen.

Don Quixote de la Ferko 2013.12.07. 14:40:14

Még annyit, aki itthon alkalmatlan egy vállalkozás felépítésére, az a hazatérte után is csak rabszolga lesz.

sírjatok 2013.12.07. 14:40:28

@Modor Tibi: ezen kívül a minimálbér volt a legnagyobb csapás a magyar könnyűiparra, óriási marhaság volt megduplázni, populista, demagóg húzás!

Ráadásul a minimálbér olyan alacsony, hogy négymillióan nyomorognak, hát megintcsak jól elbaszták az urak, ennyiből nem lehet megélni!

Én aszondom a leggazdagabb 10% pénzét el kéne venni, és szétosztani a szegények között. Persze demokratikusan, nem pedig adókkal meg mindenféle állami szolgáltatásokkal, mint ebben a rohadt diktatúrában. Ennyi kéne, de az urak inkább bartelleznek helyette a bankokkal meg a multikkal.

nincs1itt 2013.12.07. 14:40:56

@Modor Tibi: Köszi a dícséretet... Érdekel, hogy mi történik arrafelé, de a világ más részei is.
Nem, nem jó dolog! Mert a legtöbbje, már nem tér vissza. Mert a szerelme, a karrierének első mozzanatai és legfőképpen az a kontraszt amit megtapasztal nem a visszatérésre buzdítják.

Ad Dio 2013.12.07. 14:41:16

Jó poszt. Ebben a témában ritka kivételként igyekszik tárgyilagos is maradni.

Csokáv 2013.12.07. 14:41:55

De bizony kormány, meg elmúltnyolcév. Pár évvel ezelőttig többé-kevésbé felfelé mutatott a családom életszínvonal görbéje, de 1-2 éve ez már lefelé konyul. A gyerekek jövőjét nem ott lent képzelem el, és semmi olyat nem látok, hogy ez a következő 10 évben változhatna.
Nem szeretnék, de kötelességem kimenni, hogy nekik ne szarabb életük legyen, mint nekem. Ne így legyen, de a kölkök életével nem játszok inkább szerencsejátékot.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2013.12.07. 14:49:42

@Csokáv: És amikor a gyerekeket betervezted, akkor azt hitted, örökké úgy fog maradni?

@nincs_itt: Majd számoljuk meg inkább 5-10 év múlva. Jósolgatni mindenki tud, legfeljebb nem jön be. Én hazajöttem, és sokan mások is. Jól keresünk, jól élünk. Persze jobb lenne egy londoni fizetés egy ciprusi klímával, de sokan ettől még jól érzik magukat pont itt.

@sírjatok: Ez így van. 47 ezerből éljen meg az anyád, de felháborító, hogy egy hómunkás többet keres, mint egy tanárember.

nincs1itt 2013.12.07. 15:54:42

@profilo: Miért gondolod, hogy nem lehetek sértett? Szerinted olyan nincs, hogy valaki tényleg haragos, mi több bántja, hogy a szülőföldjén nem tekintik "zseninek" - nem is vagyok az - ezért külföldön kell megélhetést, biztonságot keresnie, amit meg is talál??
A rendszer számomra nem az Orbán vagy Gyurcsány(egészen lesarkítva) "rendszerét" jelenti, hanem azt a balkáni nívót, ahova Hátsó Hátasztán, Kijafaxagyerek-alsó jutott! Nem kis szerepe volt ebben a politikusoknak, de azért a zemberek sem vétlenek!!
Látod, most engem "fikázol", onnan... Nem mókás egy picit? Nem írtam semmi dehonesztálót, csak a szubjektív véleményemet fogalmaztam meg, amit te is megerősítesz! Ha nem megyek "haza", akkor leszek csak igazán, büdösidegenszívű hazaáruló, amikor meg elmentem, akkor szimplán "menekültnek" titulál a hozzád hasonló egy-bites.
Igen, volt lehetőségem, mivel megéltem ott is, lehet, hogy ez nem tetszik egyeseknek, de külföldön is megélek, nem is rosszul. Az a kis "extra", hogy nem naponta, hetente változnak a körülmények, tudok fejlődni, mert a munkaadóm elvárja, de lehetőséget is ad erre...
Végezetül, igenis baromira haragszom a "magyarokra"! Ennél, nagyottmondóbb, handa-bandázóbb, széthúzóbb, nagyképűbb csapatot nem láttam. Pedig errefelé, aztán van mindenféle nációból bőven! Tudod mi a véleménye a kollégámnak, az egyik Mo.-al szomszédos országból érkezett!? Az, hogy a "magyarok" mindig hazudnak... Azthittem elsüllyedek ott helyben, mert nemrégen tapasztaltam meg, hogy mennyire igaza van!

Sexual Harassment Panda 2013.12.07. 15:54:45

Szerintem ez a poszt nagyon jo lett , legalabbis en is hasonloan gondolom mint te.

dr. Kóser Malac™ (a legnagyobb demokrata civil)! 2013.12.07. 15:54:49

@Csokáv: "Pár évvel ezelőttig többé-kevésbé felfelé mutatott a családom életszínvonal görbéje, de 1-2 éve ez már lefelé konyul."
Hol dolgoztatok, az SZDSZ-nél? :D

nincs1itt 2013.12.07. 15:55:01

@Modor Tibi: Stimmt! számoljuk meg később! El ne feledd! Persze, mindenki szeretné, ha londoni fizu+hawaii klíma ;oD de sajna ez nem gyakori! Semmi gondom azokkal, akik ott is jól élnek, jólérzik magukat ott! De azt nem hagyom szó nélkül, ha fikázzák, mocskolják azokat, akiknek nem jó valamiért!

Huple macskája 2013.12.07. 15:55:19

Szerény tapasztalatom szerint otthonról inkább a jól képzett, gyakorlattal rendelkező szakmunkások tűnnek el.Ezt akkor fogják majd észrevenni az urak amikor lehúzzák a frissen javított budijukat és megszólal a csengő.Magam részéről annyit, hogy egyszerű szakiként ötször annyit keresek, a billa szar de a cba mégszarabb volt.Ja és ha az itteni analógia szerint egyszer majd mindenki okos meg diplomás meg vállalkozó lesz ki fogja elvinni a kukát?

Csokáv 2013.12.07. 15:55:30

@Modor Tibi: Ahogy írtam, pár évvel ezelőttig gyarapodtunk, egy jobb és jobb lett lassanként. Most meg egyre kevesebb és kevesebb van, és sajnos nem ismerek egyetlen olyan embert sem a bő ismertségi körömben, akinek egyre jobban menne a sora. Mondjuk nincsenek is tudjukmilyen belső körös ismerőseim...

dr. trafik nomac 2013.12.07. 15:56:10

@Modor Tibi: "Nem biztos, hogy baj, hogy nem Magyarországot építed :)" Kerdezd meg barmelyik vallalatot akik mernokoket foglakoztatnak, mennyire nincs munkaero, ennyit jelent ez...

high up! 2013.12.07. 15:56:14

@Modor Tibi:

És most hogy hazajöttél elárulnád, hogy milyen területen dolgozol? És hogy az állmnál vagy a versenyszférában. Esetleg még a fizetést is megtudhatjuk?

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2013.12.07. 16:00:08

@dr. trafik nomac: Most akkor munkaerő nincs vagy munkalehetőség? Amúgy igen. Nehéz jó embert találni, ezt a posztban is írtam.

@high up!: Pénzügyi területen dolgozom a versenyszférában. A fizetésem nem annyira nagy szám (bruttó félmillió fölött jóval + bónusz), de én kiválóan elvagyok belőle. Mi más, budai vagyok, a Frankel Leó utcában lakom, barátnőm neve... Nyugat-Európában jól többet tudtam ilyen munkával keresni, de hiányzott itthonról minden, ennyit megér.

WhyCantITouchIt? 2013.12.07. 16:27:33

Hiánypótló egy poszt.

Én személy szerint már rohadtul unom hogy mindenhonnan az ömlik, hogy itt mindenki és minden szar, és te csupán a rendszer ártatlan áldozata vagy, rajtad kívül mindenki hülye, menekülj innen stb.

JediL 2013.12.07. 16:27:48

"SSC-kből, alacsony hozzáadott-értékű, mégis jól fizetett munkából akad bőven."
alacsony hozzáadott-értékű - azaz?

dr. Kóser Malac™ (a legnagyobb demokrata civil)! 2013.12.07. 16:28:01

@nincs_itt: Ez pont fordítva szokott lenni. Azok (a többnyire egyszerű emberek) ugatnak haza, akiknek ez feltétlenül szükséges az önigazolásukhoz.

JediL 2013.12.07. 17:12:16

úgy értem, dolgoztam már SSC-ben - közgazdásszal, orvossal, jogásszal, tanárral, kertészmérnökkel, építőmérnökkel, iparművésszel stb... együtt.
Hasznos munkát végeztek, még ha nem is a szakmájukban, és pénzt kerestek.
Ez hogy pattant ki a fejedből, ez az alacsony hozzáadott-értékű terület?

HaCS 2013.12.07. 17:13:09

Tibi!

Már meg ne haragudj, de borzasztóan beszűkült a látásmódod ezzel az országgal kapcsolatban.
Jártál már vidéken? Vagy esetleg "megbízható, nyelveket beszélő, dolgozni hajlandó diplomás" körökön kívül? Tudtad, hogy "A magyarok 26 százaléka anyagilag nélkülöz, súlyosan deprivált." ?

index.hu/gazdasag/2013/12/06/a_magyarok_negyede_nelkulozik/

Emlékszel-e még mik találhatóak a Maslow piramis alsó két szintjén?

Ugyanis ez a két szint ahol ez az ország borzalmasan teljesít.
El tudsz képzelni egy mondjuk Nagyecsedi születésű képzett, tehetséges asztalost? Akinek mondjuk valószínűleg nincsenek milliói egy műhelyre, gépekre. 100 km-es körzetben évekig nincs a munkájára SZÜKSÉG, pedig ő maga keresi. Nincs LEHETŐSÉGe a szakmájában dolgozni, fejlődni, pénzt keresni, ebből következően enni, fűteni (ugye legalsó szint). Elmehet betanított munkásnak (már ha felveszik, mert ott is tömött sorok vannak) és eljuthat oda, hogy egy 4000 Ft-os oda vissza vonat Debrecenig mondjuk állásinterjúra megterhelő költség lesz. Ezt a lehetőséget nyújtja neki Magyarország.
Hollandiában meg két hét alatt találnak(!) neki munkát munkaközvetítők(!), akik intézik a papírmunkát, a hivatali dolgokat, szükség esetén szállást is.

Tibi! Ezek az emberek nem a több pénz miatt mentek ki, hanem egyáltalán a bármennyi pénz miatt, és a lehetőségek miatt. Amíg a helyzet ezen a téren itthon nem változik NEM FOGNAK VISSZAJÖNNI, mert továbbra sincs hová. Továbbra sincsen több asztalosműhelyünk. A honvágy, és egyéb szociális szükségletek csak a piramis 3.-4. szintje. Plusz a honvággyal szemben is állhatnak szociális érzelmek és itt kell, hogy megcáfoljam a mottótokat.
Odakint akkor is lehetsz valaki, ha itthon egy senki voltál.
Ha mást nem, azt érezheted, hogy nem vagy fölösleges, szükség van rád. ezért mások hajlandóak beléd energiát fektetni, Win-win jellegű játszmákat játszani.
Hogy visszafordítsam a mondandódat, nem véletlen, hogy a beilleszkedési zavarok hatására egyesek hosszú ideje súlyosan frusztrált kommenteket írnak, de mégsem jönnek haza.

Ami az ország halálát illeti, kissé összetettebb a kérdés.
Ahogy nézegettem a népességszámlálási adatokat, nekem az a következtetésem, hogy az a félmillió ember nem a Budapesti agglomerációból hiányzik, még csak nem is Nyugat-Dunántúlról. Ezzel persze nem azt mondom, hogy innen nem történt kivándorlás, csak azt, hogy ezt egy belső migráció pótolta.

Az ún. elmaradottabb térségekben eközben egy borzalmas folyamat bontakozott ki. A képzett munkaerő vagy elvándorolt, vagy helyben maradt más munkakörben, szakmai tudása leromlott, elavult.
Ennek következtében ma már ott tartunk, hogy a képzett munkaerő (meg persze az infrastruktúra) hiánya miatt nem települnek oda vállalkozások.
Ez egy negatív spirál, aminek a végén a megyéink felét sóval behinthetjük.
Ez nem valamiféle jóslat, meg rémhírkeltés, ez itt és most játszódik le a szemünk előtt.

Hogy katasztrófa-e ez azt döntsd el magad.

2013.12.07. 17:13:52

A legjobb, amit tehetsz a hazáddal, hogy kimész. Van félmillió munkanélküli, nekik kell a hely, ők nem akarnak/tudnak kimenni. Ha te tudsz, mindenképpen jobban jársz. Közelebbről nézve pl az orvos egyértelműen jobban jár. A takarító szintén, mert itthon takarítóként éhen halna, kint nyugodtan tervezhet. A középen lévő szellemi munkás szerintem a poszttal ellentétben nem veszélyeztetett faj, az indiait, kínait soha nem fogja Ny-Európa befogadni a saját földjén olyan mennyiségben, mint a magyart, lengyelt, stb. Plusz amit szeretek a külföldben pont az, hogy nem kell karriert csinálni mindenáron, láttam negyvenéves ügyfélszolgálatost 10 éve ugyanannál a cégnél ülni a telefon mögött. Amúgy igaz, a vesztes sajnos mindenhol vesztes marad, aki nem alkalmazkodik, annak annyi, stb, stb.

Don Quixote de la Ferko 2013.12.07. 17:14:00

@Modor Tibi:

Baromi nagy tévedésben vagy.
Jó embert nem nehéz találni, csak meg kéne fizetni, hogy dolgozzon is. Igaz, akkor nem futná évente kétszer Hawaii nyaralásra a főnöknek.

♔batyu♔ 2013.12.07. 17:14:04

Na, a ballibsik ezért hamar lefideszeznek.

Pedig végre egy korrekt poszt az indexen. Minden szavával egyetértek.

ati27 2013.12.07. 17:14:13

@nincs_itt:
Hm.. Ja.. Hát akkor én is hazaáruló lettem.. :D Ha egy mód van rá, akkor én már haza sem megyek.. 2 éve nem voltam otthon, és egyre kevésbé hiányzi. Persze bennem is van harag, mert azaz ország sokkal-sokkal élhetőbb lehetne.. És elszomorít valamennyire, hogy így alakult.. Az is egyre világosabb már, hogy erről a helyzetről bizony nem csak a politikusok tehetnek' Sőt. A politikusi mentalitás csak egyfajta fokmérője a társadalmi állapotoknak.. Az már más tészta, hogy itt olyan területen dolgozhatok, ami magyarországon nem nagyon létezik.. Másrészt a munkakörülmények között is ég és föld a különbség.. Ennek ellenére követem az otthoni eseményeket, és bizony nagyon nem jó irányba tart az ország!

2013.12.07. 18:00:23

@♔batyu♔: Koma, te vagy az első, aki a "fidesz" szót leírta.

A poszthoz még annyit, hogy a kivándorlás oka szerintem részben HR-probléma is a cégeknél. Főleg az angolszász vállalatoknál érződik az a tendencia, hogy inkább kivenni akarnak a beosztottakból, mint fektetni beléjük. A vicc az, hogy ez még Londonban, vagy New York-ban sem feltétlenül így van, de ide már így jut el a policy. Mindez olyan középvezetők révén, akik kizárólag a jókor jó helyen, vagy jókor jó f**szban ülésnek köszönhetik a pozíciójukat. A tudásuk hasonlít szakmailag a féltudású magyar elitére, amit olyan jól írt le régen az indexen egy szerző. Ezt sokan nem bírják, lelépnek, máshol mást tapasztalnak és máris ott feszül az ellentét a hazád szereted, ott élnél, de a választott otthonod jobban megbecsül.

Mr. Waszabi 2013.12.07. 18:52:25

Jó poszt. A szomorú aspektusa az, hogy a rendszerváltás és a határok kinyitása lassan negyedszázada volt, és a témával kapcsolatos alapvető dolgokat most kell magyarázni, ilyen posztokban - és még felháborodást is kelt.

Mert, visszatekintve, a lehetőség ott volt a tanulásra, szemléletváltoztatásra ez idő alatt, a fokozatosság is megvolt hozzá, csak többnyire inkább a "mit szeretnénk hinni" győzedelmeskedett a "mit kellett volna tenni" helyett.
Igazából emiatt van ma nyomor és kilátástalanság itt. Mert a tehetetlenség az egyes emberé.

Meg lehetett tanulni itthon is a szükségeseket és alkalmazni is volt és van is hol itt is, csak éppen az oktatási rendszer nem segítette ebben az időközben közben felnőtt generációkat fikarcnyit sem. Ma sincs olyan tárgy sem általános, sem középiskolában, amely a nemzetközi világba való beilleszkedést, praktikus gondolkodást, alkalmazkodást, problémamegoldást oktatna abban a korban a gyerekeknek, amikor még fogékonyak, alakíthatók. Szerintem elsősorban ez betonozta be a szemléletet erre a 25 évre, amely merevség miatt sokan szenvednek ma, amikor a havi betevő, vagy már megszerzett egzisztencia megtartása miatt kényszerülnek számukra ismeretlen világba és a mély vízben kell tanulniuk úszni. Egy másik világhoz szocializált szülői generációtól ugyanis nem várható, hogy olyasmiket tanítson gyermekének, amelyről sem fogalma, sem tapasztalata nincs.

Nem lett volna baj, ha a szakmunkásképzést nem számolják fel a 90-es években, mert jó mesterember tisztességes munkához és keresethez tud jutni a világ minden táján, s nem kényszerülne pl. mosogatni vagy egyéb nagyon alja munkát végezni (értsd: nem lehet belőle egzisztenciát teremteni). Mert ma a kikényszerülők nagy többsége vagy abszolute képzetlen, vagy diplomás (de nem tudja külhonban alkalmazni a tanultakat).

A másik alapvető, nagy hiányosság a nyelvismeret, amelynek valódi hasznát szintén nem propagálta az iskolarendszer kellően, s nem is irányították rá a figyelmet. Ma is nyelvvizsgában gondolkodik a rendszer, holott inkább ismeretre volna szükség.
A szülők felelőssége ebben ugyanannyi, mint az életszemlélet alakításában - amit nem ismer valaki, nem tapasztalta, azt nem tudja tanítani sem.

J.László 2013.12.07. 18:52:48

"...Mi több, pármilliónyi német szerint pont, hogy szar hely Németország, és ezért ők éppen az USA-ban, Ausztráliában vagy a Baleár-szigeteken basszák a rezet..."

Vagy Nagy-Britanniába mennek orvosnak. Ugyanis Németországban is "szarul" fizetik az orvosokat, ápolókat.

A poszt többi részével kapcsolatban: végre egy poszt, ami igyekszik a maga valós helyére tenni a dolgokat. Elismerésem ezért.

micsoda? 2013.12.07. 18:53:08

Hajaj, legalább ekkora posztot írhatnék én is, hogy mennyire rossz a fogalmazás, és a leírtak nagy többsége csúsztatás.
Azért egyet kiemelnék;"A kormány miatt menekülnek az emberek: Hamis."
Valóban nem a kormány miatt, hanem az általa meghozott (túl sűrű), ill. meg nem hozott (ritkább, de szakszerűbb/) döntések miatt.

dr. trafik nomac 2013.12.07. 18:53:19

@Modor Tibi: Nem vagyok benne biztos, hogy direk terelsz, igy akkor az alapoktol probaljunk epitkezni.:
"Most akkor munkaerő nincs vagy munkalehetőség? Amúgy igen. Nehéz jó embert találni, ezt a posztban is írtam."
Ez ket dolog egy es ugyanaz.
- Ha nincs kepzett munakero, nem lesznek jol mukodo gyarak sem.
- Ha nincs gyar, nincs munka sem.

Valóraváltógép 2013.12.07. 18:53:36

Biztos velem van a baj, de én ebben nem látom az iróniát. Nekem ez egy tökéletesen tényszerű leírásnak tűnik.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2013.12.07. 18:53:42

Nem tudom ez az írás mennyire akart vicces lenni,de atól tartok sokan lesznek akik nem akarnak ide visszajönni.
Mert esélyt sem látnak a normális irányba való változásra.

Ne érdekeljen! 2013.12.07. 18:53:58

kb a poszt felénél néztem meg, hogy melyik az a blog, amit soha többet ne olvassak, akkor láttam meg, hogy a modoros :)

Szelid sunmalac 2013.12.07. 18:54:25

Szia Tibi! Amennyire korabban jol ismerted az altalad felhozott temakat, es beletrafaltal a vicces dolgokba, annyira romlik egyre jobban a blog szinvonala. Rettenetesen szuk latokorrol teszel bizonysagod, es lathatolag fogalmad sincs a mikentekrol es a miertekrol. Nem artana kicsit szetnezni a temaban, mielott kifigurazo posztot irsz rola. Szomoru....

smartdrive 2013.12.07. 18:54:28

@Modor Tibi: a Frankel Leó utca kb. annyira Buda, mint a budai alsó rakpart: max. topológiailag

EzVan:) 2013.12.07. 19:40:07

@storker: ájj baszod, beletapintottál a lényegbe.

van olyan multi az országban, ami tulajdonképpen egy kommunista nagyvállalat.
teljesítmény nem számít, semmi nem készül el időre, csak a pacsizás megy, haverkodás, fontoskodás.

ha jól dolgozol, akkor kikezdenek igen gyorsan, mert kiderül, hogy te tíz ember munkáját végzed el simán, azaz: biztosan sumákolsz, lopsz, vagy mindig elmész időben haza, stb a szokásos behelyettesíthető.

olvasod a belső hr policy-t, aztán mire az ideér, olyan, mint egy utópia, amit valamelyik másik bolygón írtak.
annyira magyar az egész, hogy szinte hihetetlen.

EzVan:) 2013.12.07. 19:40:17

@Mr. Waszabi: szerintem ne ekézzük a posztírót, lehet neki is nézőpontja.

viszont, csak hogy értse, miért lehet utálni ezt az országot:
nekem a gázszolgáltató emberét kellett lefizetnem azért, hogy a gázszolgálató másik embere által jóváhagyott terv szerinti szerelést ő kegyeskedjen elfogadni....

tikk 2013.12.07. 19:40:37

Kedves Tibi

A mai posztodról egy régi olvasmány élmény jutott eszembe. Az individualizmus , a változások felgyorsulása,a hihetetlen kényelem amiben élünk, mind eltávolít minket egymástól és ezáltal önnmagunktól is. Ezen túl részletkérdés a modern embernek hogy a határon innen, vagy túl éli elhagyatott csak saját maga körül pörgő életét.

" Máskor a környezetéről beszélt rövid kitörésekben, a kor hátborzongató finnyásságáról..
_Nézd ezeket a világrengető találmányokat , amelyek száz éven belül lesznek haszontalanok vagy divatjamúltak, az autót, a vasutat, holott tudod mit jelentett ez a gályarabság és a lóháton való utazás hatezer éve után?..De a nagyközönségnek az összes kosztümös film és a drogériákból utána dobott puha fedelű történelmi regény dacára sincs pontos emléke semmiről, minden társadalmi problémát olyan "normákhoz" képest vizsgálnak , amelyek soha sem léteztek, az emberek úgy követelik a fényűzést, békét , nyugalmat, mintha kisemmizték volna őket, holott ezek soha és sehol nem jártak senkinek.Ez a kor iszonytatóan magányos. Mi annak idején hatosával hetesével laktunk egy szobában , embertömeg hömpölygött a városok utcáin, ma pedig ezekben a magasházakban eltompult lelkek kísértenek fényűző elszigeteltségben , és a televízió ablakán át bámulják, hogyan ölelkezik-csókolózik egy másik világ.." Eddig az idézet.
Mondjuk ez irodalmi szöveg, de engem mélyen elgondolkodtat miben is gyökereznek "valódinak vélt" bajaink.

_most_ 2013.12.07. 19:40:42

ez nem egy vicces blog volt régebben?

Boka1 2013.12.07. 19:41:01

@storker: nem hiszek a jókor, jóidőben siker sztorikban. Sok minden más kell hozzá. Minden idő jó, minden idő most van. Nem siránkozni kell, hogy korrupció van, hanem együttműködni vele. Mert most van rá a jó idő. Nem sírni, hogy nincs szakember, hanem most kell jó szakemberré válni, amikor nincs konkurencia! Ahogy a híres golfozó mondta: minél többet gyakorlok, annál szerencsésebb vagyok. Az sem véletlen, hogy pont most a legnagyobb eus pénz lenyúlásoknál ( útfelujitások) verte szét az adóhivatalt a kiugrott fickó. Most kell kihasználni, hogy emiatt szétesett az ellenőrzési és bizonyítási rendszer. Mindig van egy csodás lehetőség kicsiben és nagyban is. Igaz, nyugisabb a tv-t nézni este otthon.

2013.12.07. 22:41:17

@Boka1: Én kizárólag a multik egy szeletéről beszéltem, magam is ismerem belülről ezt a világot, ahogy sokan mások. Egyébként nem hiszem, hogy az emberek korrupcióval és ügyeskedéssel akarnak vagyont szerezni. A legtöbb ember mindig középen van, nem az megy el, aki ügyeskedni akar, hanem az, aki pont nem.

high up! 2013.12.07. 22:43:15

@Modor Tibi:

Teljesen hiteltelen állításaid vannak. Havi 500 ezer bruttó feletthez már vezetői állás kell. Ezt meg nem a gyakorlat nélküli, még harminc évesnek se levő visszatántorgók kapják meg. Mert ilyen pozícióba van 30-szoros túljelentkezés. És csak azokból, akik mögött 10-15 év szakmai gyakorlat van.

Még akkor se tudom elképzelni a fizetésedet, ha mondjuk bróker vagy, vagy pénzügyi slágertermékeket forgalmazol, mert 500 ezer bruttót nem adnak még 10 év gyakorlat után se akárkinek.

Annyi tudjál: havi 500 ezer felett a társadalom felső 7-8%-ába tartoznál.
Az egész lelkendezésed a visszatérésről ott bukik, hogy az emberek 80%-a nem tartozik se a felső 7-8%-ba, se a meg nem szopatott felső 15%-ba.
Hanem abba a 80%-ba tartoznak, akik szopórolleren vannak már évek óta a fizetésüket és életkilátásaikat tekintve.

Kuruc ezredes · http://polgarda.blog.hu 2013.12.07. 22:43:30

@_most_:
Nem, ez sose volt az. Alapból a ti hergelésetek céljából készült, csak évekig túl buták voltatok felismerni.

2013.12.07. 22:43:35

@Boka1: "Nem siránkozni kell, hogy korrupció van, hanem együttműködni vele."

Ez ugye nem azt takarja, amire elsőre lehet belőle következtetni?

Szeretnék avatart a hozzászólásaim mellé! 2013.12.07. 23:35:47

@Huple macskája: Csak arra az egy mondatodra reagálnék, hogy ki fogja elvinni a kukát.

Magyarország lakosságának meglepően nagy része sötét, mint az éjszaka (finomabban fogalmazva: funkcionális analfabéta, de az mást is jelent). Emiatt mindig lesz, aki elviszi a kukát.
Ha meg már minden magyar kiművelt lesz, akkor a vendégmunkások fogják ezt elvégezni.

Amúgy egyetértek veled.

kzolika 2013.12.08. 09:22:00

@high up!: Hat, oreg ideje kimaszni a szatyorbol a kö alol, ahol eddig eltel. Havi 500 egy 4-5 eves tapasztalattal rendelkezo, nem betanitott munkat vegzo alkalmazottnak realis. Akirol Te beszelsz, mondjuk legyen egy beosztott nelkuli szakerto, ott olyan 650-900 iparagtol fuggoen. Kiugrasok vannak le- es felfele is. Az igazi kozepvezeto, akinek mar van beosztottja is, az olyan 1 millios csomag, akar tobb is.
Mielott nagy hahotazasba kezdenel, adok egy peldat: Állami Számvevöszék, mondjuk 600 alkalmazott. Mivel állami, ezért van üvegzseb, a fizetesek valamennyire nyilvanosak. Egy egyszerü osztás kihozza, hogy egy nem vezeto beosztasu atlagbere majdnem eleri az 500 ezret. Es ilyenbol ott van 450 fö! Es ez még csak allami szektor egy nagy szervezete! Es torekednek ra, hogy versenyszferaval konkuraljanak a fizetesek, de azert kicsit alatta maradnak.
Vagy gondolj egy MOL-ra. Hany ember is dolgozik ott? Es a takaritono se keres keveset.

orvlat 2013.12.08. 09:22:14

@high up!: Teljesen hiteltelen állításaid vannak. A multinál, ahol dolgozom kb 100-an vagyunk értékesítők(=a lánc legalja, alattunk max a biztonságiak+takarítók). 500-at szerintem csak a frissen jöttek nem kapnak, mindenki más igen. A régebben itt lévő nagyon jól teljesítők 8-900-at. És nem pénzügy.

Excsimóta (törölt) 2013.12.08. 13:03:00

@orvlat: @kzolika: mondjátok el kérlek, hogy ha szinte mindenki csak pár évet eltölt a munkahelyén és máris 500-at keres, akkor miért bruttó 228 ezer Ft ma Magyarországon az átlagbér? Ráadásul ez is rettenetesen torzít, mert a néhány jól menő szektor (olaj, bankok, néhány közigazgatási ág) elnyomja az átlagot.

Akiket ti mondtok, azok csak a fővárosi, diplomás, 3-20 év gyakorlattal rendelkező, keresett szakmában dolgozó munkavállalók.

3 év alatti gyakorlat esetében fel sem vesznek, mert nincs gyakorlatod, 15-20 év gyakorlat felett pedig vagy nagyfőnök vagy vagy munkanélküli, mert öreg és drága vagy. 45-50 éves kor felett pedig már lehetetlen elhelyezkedni, akármilyen jó szakmád/diplomád is van.

Marad még a vállalkozás, ott meg a korrupt csalók keresnek jól, akik mindent feketén csinálnak, megkennek mindenkit, magukat és a dolgozókat minimálbérre jelentik be, ettől pedig kifordul a belem.

"Mielott nagy hahotazasba kezdenel, adok egy peldat: Állami Számvevöszék,": itt csak a megbízható elvtársak dolgoznak, bekerülni lehetetlen, munkájuk felesleges. Minden évben pofáznak vmit, hogy ezt kéne csinálni, ez így nem lesz jó, de senkit nem érdekel, tulajdonképpen tök feleslegesek.

"Vagy gondolj egy MOL-ra.": ez igaz bizonyos pozícióknál, de én azt hallottam, hogy túlzottan kizsigerelik a munkavállalókat, több 35-40 éves, aki régóta ott van szívrohamot kapott a nagy hajtástól

Ez a nagy büdös helyzet elvtársak...
És mondom ezt úgy, hogy nekem is keresett diplomám van, fiatal is vagyok, csak ugye a jövőbeli kilátások sehol, hiszen a főnökeim alig idősebbek, mint én (5-10 évvel max), a feljebb lépés kizárt (üvegplafon), amíg ők ott vannak, hiszen mindig tapasztaltabbak/okosabbak lesznek nálam (hacsak ki nem rúgják őket 35-40 körül), a gazdaság meg makroszinten szar és rossz irányba is megy, változás nem látszik, a szektoromat meg sanyargatják (gazdasági), létszámstop volt évekig, most is csak nagy nehezen vesznek fel valakit.

De volt választásom: vagy halálra hajtottam magam és reménykedtem, hogy lesz valamikor majd előléptetnek normális fizetésért vagy éppen hogy csak meg tudtam élni az egykori fizetésemből (ami tegyük hozzá papíron versenyképes volt az átlaghoz képest, csak minden szar adót befizettek utánam, eltartottam csekély 8-8.5 millió ingyenélőt).

Én a harmadik utat választottam, elhúztam külföldre, kicsit lejjebbi pozícióban, de vásárlóértékben többet keresek, nyugi van a munkahelyen, túlóra alig van, a főnökök és munkavállalók között vannak idősebbek is, van perspektíva.
Igaz, hogy amikor elhagyom Budapestet, akkor még most is sokszor könnybe lábad a szemem (pedig nem vagyok egy kis légypiszok, egy kicsit mackós, de gyúrós gyerek vagyok), de a szeretteim nagyon hiányoznak kint... :-(

Egyébként meg most elfelejtettük az ország másik felét (80%-át), a nem fővárosi, nem keresett szakmában tevékenykedő derék honfitársainkat, na ők aztán igazán szarul élhetnek...

AlbaZen 2013.12.08. 13:03:03

"Ha itthon is egy senki voltál, kint is egy senki leszel" - Ez a mondat számomra a kivándorlás alaptörvénye lett

Mala Suerte 2013.12.08. 17:51:46

Remek poszt, részletesebb és mélyebbre megy, mint az örök kedvencem, viszont annak jó pár mondata visszaköszönt a kommentek között, őszinte örömömre.

modoros.blog.hu/2012/10/30/ezert_voltam_muszaj_eljojjek_magyarorszagrol

Jóléti Dán Kekszesdoboz 2013.12.09. 08:01:22

Nettó szánalom ahogy bizonygatjátok ezt a szar kivándorlós narratívát. Én gecisokat voltam külföldön, de soha nem győzködtem senkit hogy milyen bazijó megminden. Ti baszki kompenzáltok, vetítetek, projektáltok. Önmagatokat basszátok át másodpercenként amikor elhiszitek hogy nektek kinn jó. Mer izé, van bankártyád, igaz albiban tolod még 7-8-9-10 évig vagy kitudja meddig de lehet hogy hazajöttök, majd a srácoknak jobb lesz, nekik már könnyű lesz, a kisebbik már nem tud magyarul a nagy még néha otthon beszél félévente egyszer de a kicsinél már leálltatok, Zsuzsának bejött a izé de annyira nem csak elhisszük hogy jó a szaridőben élni meg zabálni a szarkaját meg repterek shoppingolós estrangement magányában úgycsinálni mintha nem lennénk kurvára magunk alatt, ja faszom. Akkor áltassátok csak magatokat, én egyet biztosan tudok, hogy amikor végre hazajöttem a kurvasok év után, akkor végre egy akkora levegőt tudtam venni, egy olyan kibaszottul nagy, jóleső levegőt, hogy végre itt vagyok és ujjongtam, és nyáron lementem úszni a tóra most meg eljárok kirándulni a hegyre és itthon vagyok. Itthon és nem a világ kibaszott végén. És van rendes kolbászozó, meg söröző, meg borozó és ha lemegyek akkor a saját honfitársaimmal magyarul megbeszélem a dolgokat. Nem pedig úgy mint a metroszex urbán művészbulikban a sok nemzetközi szararc hogy "hell yeah it's so cool dude, yeah I love it." Anyád.

kzolika 2013.12.09. 08:01:36

@Excsimóta: Nem keresek annyit, mint ugyanebben a pozicioban kinn, de a) megelek ebbol is es megtakaritani is tudok vmennyit, b) ezt a szart mar ismerem, c) vmennyire hiszek az allandosagban, 30 felett uj eletet vmi nagyon nagy sokk hatasara kezdenék, d) igaz, hogy Ny-Eu-hoz hasonlitjuk magunkat, de még igy is jobban elunk, mint a vilag nagyobbik resze.

kzolika 2013.12.09. 08:01:56

@Excsimóta: Barmely multinal lehet szivrohamot kapni a hajtastol.
Pesttol 30 km-re, akar vonattal naponta jarva lehet keresni 400-at a sokak altal nem is olyannak gondolt mezogazdasagban.
Nekem volt egy MOL-nyugdijas szomszedom 10 eve. Takaritono volt nem is a kozpontban, hanem valami telephelyen. Sirt-ritt mindig, hogy keves a nyugdija, aztan egyszer kiderult, hogy 150. Ismetlem, 2003-ban, kb. kepzetlen segedmunkas volt a MOL-nal. De lehet, hogy valami geci titkos projekten dolgozo fedett atomfizikus káder volt, a szefjeben egy picsanagy dosszie "MOL-hasznossal".

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2013.12.09. 21:45:41

@Csokáv: nem biztos, hogy jól értek mindent. Kimentél pénzt keresni, a gyerekek itthon vannak, mindezt értük, mert ez nekik jó? Vagy kimentek veled?

Amúgy nem értem, miért olyan nehéz mondjuk egy viszonylag nem túl bonyolult, de azért differenciált álláspontra jutni, hogy kinek-kinek a maga útján kell és lehet boldogulnia, a maga értékrendje mentén. És ez valakinek azt jelenti, hogy itthon, valakinek azt, hogy külföldön, és egyik sem hülye, és egyik sem áruló.

Hátrányos helyzetű kaviár 2013.12.09. 21:45:49

Megpusztulok, de komolyan ... :D

Látod, Tibor, így jár az, aki megszünteti a kommentelési lehetőséget huzamosabb időre. Rögtön komolyan vesz a blogját a sok fogalmatlan. Így jártál... :P

zzmouth peangp 2013.12.09. 21:46:17

@Wind Callman tér: Pedig hidd el, hogy nincs is jobb a finom óceáni éghajlatnál. Én például imádom a szürkeséget, meg az esőt. A legtutibb helyen lakom, a Heathrow légifolyosója alatt, percenkén leszálló 747-esek duruzsolásában, 17 feka dílerrel társbérletben. Szart lapátolok tíz órában, de jól fizetnek. Nyáron megyek haza a frissen vásárolt jobbkormányos húszéves Astrámmal. Sokat nem maradok, mert otthon nem lehet élni. A második világháború óta nem volt ekkora szegénység, megmondta a gyúrcsány. Itt boldog vagyok.

ϟϟϟ 2013.12.09. 21:46:22

2004 óta hány magyar cukrászda nyílt Bécsben?

2013.12.10. 07:55:28

Angolszász országban tényleg nem jó élni 30 felett. Ez a konzumidióta társadalom sok esővel valóban csak húsz után elviselhető, max pár évig. De azért egy németes kivándorlás, Bajorország, Frankfurt, netán Svájc akármelyik része, Ausztria, azon belül Salzburg, Graz, vagy akár az igenis kurvajó Bécs már miért ne lehetne tökéletes második kivándorlási célpont? Simán el tudom képzelni a nyarat a Wörthi-tónál, vagy hazajárva a Balatonra négyszer akkora fizetésből királykodni. Persze akinek multinál összejön a nettó 400, az nyilván itthon marad és nem él vegyes életet, ami pl Bécsből röhögve megoldható és semmi lemondás nincs benne.

Excsimóta (törölt) 2013.12.10. 19:46:23

@kzolika: "Nekem volt egy MOL-nyugdijas szomszedom 10 eve. " Az összes MOL alkalmazott fizetésére következtetsz a volt MOL-t takarító szomszédod magas nyugdíjából? Gratulálok...
A 400 meg bruttó négyszáz vagy csalunk, feketézünk? Úgy tényleg jó lehet élni, ha átbasszuk a kormányt és a munkavállalóinkat.

@Wind Callman tér: hogy te így élted meg, az egy másik dolog... én sem mondom, hogy tökéletes, de sokkal jobb, mint otthon pár dolgot leszámítva.

"Mer izé, van bankártyád, igaz albiban tolod még 7-8-9-10 évig vagy kitudja meddig"
Talán a magyar fizetésedből rögtön veszel egy öröklakást?

"jó a szaridőben élni meg zabálni a szarkaját meg repterek shoppingolós estrangement magányában úgycsinálni mintha nem lennénk kurvára magunk alatt"
ha szar helyre mész, akkor így jártál, shoppingolni meg az otthoni fizetésekből nemigen fogsz tudni olyan vidáman, hacsak nem az általam korábban említett korosztályba tartozol/vállalkozóként mindenkit megkensz és csalsz

Lejjebb fog esni minden arrogánsnak az arca, amikor kicsit megöregszik és kiesik a nyerő rétegből, jönnek a gyerekek, eüi problémák stb... szingliként/egy barátnővel kötelezettségek nélkül tényleg egész jól el lehet lenni fiatalon (25-40), csak utána borzalom, hogy mi vár rátok! De ne legyetek mérgesek, ha bekövetkezik, mert én megmondtam!

mrbateman 2013.12.10. 19:46:30

@vészmadár (pica pica): Ez így nem jó!
valakinek hülyének kell lenni...különben mi értelme lenne ennek az egésznek!?:-)

50peregy4 2013.12.13. 22:23:42

Nagyképüre sikeredett.Nem modoros.Proccos.

Jóléti Dán Kekszesdoboz 2013.12.17. 20:32:29

@Excsimóta: Berúgva írtam ezért estem át a ló másik oldalára. Nem mondom, hogy nem jött be eleinte, de azért mindig ott motoszkált bennem a kis rugó, hogy én odakinn nem vagyok önmagam. Itthon van egy csomó szar dolog, de nem vagyok idegen. Nekem az identitás fontosabb ezek szerint mint a jólét. Itthon megint kápéban fizetek, szaladok a pénzem után, de értékelem azokat a kis dolgokat, amelyeket a hazaiak szerintem nem is feltétlenül vesznek észre. Végül is mindegy, én örülök ha valaki megtalálja a számítását külföldön, de magamból kiindulva attól tartok, hogy a mélyben minden elvándoroltban ott van a kivándoroltak fájdalmas görcse.

Opus Pocus 2013.12.25. 21:07:15

Már azt is szomorúnak tartom, hogy helyenként bármiféle létjogosultsága lehet a "munkaerőpiac" szónak.

Külön szomorúság, hogy egyes emberek arra kényszerülnek, hogy a saját életük helyett elsősorban a munkavállaló életét éljék és ha esetleg marad valami, az talán lehet a sajátjuk.
Nem az ország beteg, hanem minden fogyasztásra épülő és az ún. demokráciát működtető társadalom. A különbség annyi, hogy az egyik előrébb van a pokol felé vezető úton, a másik még nem annyira.

SiDor 2013.12.27. 17:40:27

@Huple macskája: Szívemből szóltál....pedig itt sem és otthon sem én/mi visszük a kukákat!
süti beállítások módosítása