Segítünk kivándorolni!

2013/09/15. - írta: Nyelvész Józsi

"1.5 hét külföld után ismételten rá jöttem, hogy mégis csak jobban bírom ezt a nyomoronc országot."

(Károly, 31, Facebook-felhasználó)

A közösségi portálokon, magánbeszélgetésekben sokan az országból való elköltözés húrjait pendítik, aztán mégis bántóan kevesen eveznek új vizekre. A Modoros csapata két évtizedes expat-tapasztalat birtokában szívesen segít, hogy nektek sikerüljön.

Először is, külföldre menni nagy kihívás. A legtöbben - we hate to break it to you - soha nem fogtok külföldre költözni, szakszóval "kivándorolni". Miután kipanaszkodtátok magatokat, elégedetten nyújtóztok egyet, és lokálkodtok egy bődületeset.

 

 

1. Az örök lokálkodó

Mi a lokálkodás? A kérdés jogos, mert bár a tevékenység nem új, a kifejezést mi találtuk ki. Szóval sokadszorra posztoljátok ki, hogy innen menekülni kell, főleg a közhangulat romlása és diktatúra miatt; utána pedig indulhat a szombat délután! Bringáztok egy óriásit a városban, lementek a Rómaira, aztán a párotokkal sétáltok egy nagyot a Szabadság hídon. Esteledik, de holnap az unokatesótok születésnapját ünnepelitek Gyömrőn, ezért gyorsba vesztek valami ajándékot. Közben laza egy órás telefon a Muttival, ami király: egyrészt ezen modern technológia révén körülbelül jelen van a vásárlásnál és egyúttal a sokéves előfizetői múltadnak köszönhető ingyenperceket is lebeszéled. A külföldre menés halasztható, sőt, komplex jellegéből fakadóan halasztandó, nehéz döntés. Mint a budai hegyek körvonala őszi időben, úgy veszik sejtelmes ködbe az ötlet.

 

2. Akinek nem jött be a külföld

A vadabb, mintegy meggondolatlan figurák néha nyakukba veszik a világot: repülőre ülnek és elszegődnek pizzafutárnak vagy piti utazásszervezőnek Londonba. Hamar, nem ritkán szülői segítség révén jönnek haza. Nekik próbálunk meg szakértelmünkkel most segíteni, élményeiket az alábbi sorokban feldolgozva: 

"Nem jó külföldön."
 

Barátom, ilyen nincs. Ne kommenteljetek Facebookon és emailt se küldjetek, mert kb. minden földrajzi helyre gondoltunk, egészen az antarktiszi kontinensig bezárólag, és mindenhol (Magyarországon is) teljesen jó. Neked azért nem volt jó, mert a saját hibádból, képességeid hiánya miatt nem rendezkedtél be kényelmesen.

"Nehéz külföldön."

 

Aki itthon nem sikeres valamennyire, az jó eséllyel máshol sem lesz az varázsütésre. Jó eséllyel egy csicska vagy, akit csak a kinti fizetési átlag motivált a költözésre. Terv nem volt azon kívül, hogy itthoni tróger meló helyett kinti tróger melóval egy kicsit többet tegyél félre. Higgy nekünk, itthon még mindig könnyebb lébecolni.
 

 

3. Akinek bejött a külföld

Ez a poszt nem nekik szól.  

 


- Csá, Csongi, mi van? De rég láttalak! Ott vagy még a DeLonghinál?
- Jahh, helló Dzsozef! Meg sem ismertelek. Jól kigyúrtad magad. Jahh... ott. Mostanában nagyon ajánlgattak egy marketinges állást Münchenben, jól is hangzik, pénz is okés, de olyan messze van. Nagyon nehéz döntés. Még a muterékkal sem beszéltem.
Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása