Olvasói rovat - A jobbos kocsmatörténész

2011/07/13. - írta: Modor Tibi

 

A magas fokú előtanulmányokról árulkodó trianoni poszt után ismét Jakováli Hasszán a fedélzeten.


 

A régivágású, szárszóista kocsmatörténész

Jellemzően MDF-es, népiesch vonalon indult el, ám idővel a gulyáskommunizmus alatti botlásait egyre erőteljesebb csurkizálódással igyekezett kompenzálni. A mai politikai térben egyre tanácstalanabbul mozog, jobbára a nem létező KDNP-vel szimpatizálna. Egy harmadik utas Don Quijote, aki a ………………..

Viszonylag olvasott, kultúrakedvelő ember, jellemzően Szabó Dezső-, Csoóri Sándor- és Németh László-rajongó - szellemi inspirációit és az ideológiai alapot innen veszi, de népszerű nála még Kányádi és Sütő András is. Kedvenc filmjei a Nyolcvan huszár, a Tízezer perc és talán a Szegénylegények (bár ez az elmúlt húsz évben ez egyre nagyobb dilemma lett neki). Nagyrészt a Duna TV-ből és a Magyar Fórumból informálódik, esetleg belenéz a Demokratába és a Spektrum történelmi műsoraiba. Igen: ő az, aki még ma is megveszi a Magyar Fórumot és kisszámú hallgatóságának tartott előadását az aktuális Csurka-vezércikk elemzésével kezdi. Zenében leginkább az Illés együttes a favorit (természetesen Bródy nélkül), kedvenc számai a Ha én rózsa volnék és a Miért hagytuk, hogy így legyen, de természetesen az István, a király a non plus ultra, no meg a jó öreg operettslágerek.

Inkább antikommunista, mint rasszista. Tsidózni csak a második-harmadik rövid után szokott néha (cigányozni még ritkábban) - amikor úgy igazán benne van a sűrűjében - de azt is halkan, óvatos körülírásokkal, miután átvizsgálta minden ott ivó ember pacekját. Ha ezzel mégis betalál valakit és az illető felveszi a kesztyűt, akkor zavarba jön és mentegetőzik, hogy neki Erzsébetvárosban is vannak barátai, meg különben is, kiskorában együtt játszott a faluban a vályogvető meg a teknővájó gyerekeivel, és Sára Sándor olyan szép dokumentumfilmet csinált a cigányokról, hogy mindig elsírja magát, ha megnézi. Mivel általában az idősebb korosztályhoz tartozik, erősen nosztalgikus alkat; főleg a jelenkor, abból is a közelmúlt története a szakterülete: „amikor én még kissrác voltam”. Kedvenc témái 1956, Lakitelek, Lech Walesa és a Szolidaritás, privatizáció, négyigenes népszavazás, Bős-Nagymaros és Ceausescu. Felmenői közül büszkén emleget falusi tanítókat, meghurcolt kulákokat, B-listázott Horthy-vitézeket és vármegyei tisztviselőket - sőt, kitelepített svábokat is.

Ő az egyik legnagyobb rajongója a pultoshölgynek, és nem csak azért bókol, mert pár napig csúzliba akar inni - hanem kitartó modorossággal udvarol neki még akkor is, ha Ráhelnek hívják, vagy van egy kis romungrica beütése. Természetesen nagy Erdély-rajongó, többször járt már arra, vagy nagyon vágyik oda: jellemzően Székelyföld az úticélja, túrájába Brassó, esetleg Segesvár még belefér, de Nagyszeben már nem játszik.

Jobb pillanataiban akár vitatkozni is lehet vele, de meggyőzni bármiről is természetesen lehetetlen. Általában fröccsöt iszik, ruházata nem kirívó, hasonlóan öltözködik, mint egy modoros vallásos, mert keresztény és még katolikusként is szimpatizál a reformátusokkal.

Szereti a lengyeleket, a németeket, a kunokat és a jászokat, István királyt, a Batthyány-kormány tagjait és Tildy Zoltánt. Roppantul utálja az oroszokat, a kis- és nagyantantot, Károlyit, Kun Bélát és a Rákosi-korszak minden ismert figuráját.

 

Az újhullámos hardcore kocsmatörténész

Futballhulligánként vagy polgárpukkasztó hobbináciként kezdte a karrierjét, ám mikor a globalista világtőke és a román vendégmunkások miatt elvesztette a munkahelyét, ez egyre komolyabbra kezdett fordulni nála. Antiszemitizmusa akkor teljesedett ki, amikor Magyarországon élő arabokkal kezdett el haverkodni. A magyar politikában természetesen a Jobbik a nyerő nála, de ha nagyon elszánt és paranoid, akkor csak a NYKP-HM jöhet szóba.

Jóval kevésbé olvasott, mint népiesch kollégája - ha mégis kezébe kerül valamilyen szakmai kézikönyv, akkor az csak Wass Albert, Badinyi Jós vagy Földi Pál munkája lehet, esetleg a Gede testvérek valamely kiadványa, horribile dictu Szálasi naplója, de azt még az igazi történészek sem tudják értelmezni. Információit főleg a Bombagyárról, a Kurucinfóról és a Metapediáról szerzi, szóba jöhetnek még Bayer Zsolt publicisztikái valamint az Echo TV műsorai is. Ebből kifolyólag forrásismeret- és forráskritika-kompetenciái a gyenge pontjai közé tartoznak. Természetesen a nemzeti rock elkötelezett híve, P-Mobil, Beatrice és mindenek fölött a Kárpátia, de súlyosabb esetben Magozott Cseresznye és Egészséges Fejbőr is megjelenhet a palettán. (Mivel be van oltva irónia ellen, ezért kedveli a Rammsteint és a Laibachot is.) A tananyag szemléltetése kedvéért minden apróját a zenegépbe dobja, és minimum egy órán keresztül megy a „Hol vagytok székelyek?”, és egyre csak „Ott, ahol zúg az a négy folyó” a vurlicerből, de ha számára gyanús alakok érkeznek a kocsmába, akkor beveti repertoárja brutálisabb részét is, és még jobban felhangosíttatja a gépet a pultossal. Természetesen főleg a második világháborús filmekért rajong, de Koltay Trianon-dokumentumfilmjét is nagy becsben tartja.

Inkább rasszista, mint antikommunista, hiszen vevő a balos demagógiára is. Általában már az első korty után elkezd zsidózni vagy cigányozni: így kezdi ventillálni érzéseit, melyeket a híradó, vagy a munkahelyén történtek hoztak elő belőle. Ha ezt valaki nehezményezi, akkor turbó fokozatra kapcsol fröcsögésben, kifejti borgőzös elméleteit, az illetőt meg ordenáré módon elhallgattatja és lehordja mindenféle bérencnek, meg aminek első blikkre lehet.

Kutatási területe főleg a népvándorlás kora, még az írott források nagy hiánya se riasztja vissza attól, hogy megcáfolhatatlan bizonyosságokat nyilatkoztasson ki. A magyar nép eredete kapcsán nagyon sok iskola alakult ki a kocsmatörténészek körében, így változatos előadásokat hallhatunk tőlük e témában. Az ókorból csak a sumerek és a parthusok érdeklik, a XX. századból pedig Trianon és előzményei, valamint a Horthy-korszak Gömbös Gyulától kezdve, meg persze a második világháború, de az alap. Ő is elmerült a genealógiában, a magyar celebek és ballib politikusok családfáján kívül a sajátját is kikutatta, felmenői közül büszkén emleget vagy talál ki hadifoglyokat, mártírokat, forradalmárokat, sőt csendőröket, ugyanakkor nagy igyekezettel tagadja le és titkolja román, örmény és kochanita őseit.

A történelem mellett nyelvészettel is foglalkozik, szereti etimológiailag elemezni a különböző nép- és városneveket, és ebben Anonymus illetve a tamana.hu módszereit követi. A jelentéstanhoz is ért, a magyar, román és zsidó szavaknál hajlamos az előadás témájának vagy pillanatnyi hangulatának megfelelően variálni a jelölő és a jelölt viszonyát: egy marosvásárhelyi magyar hirtelen román lesz, ha munkahelyről van szó; míg a magyar tudós, ha Amerikába emigrál, akkor zsidóvá válik; de ha Nobel-díjat kap, akkor megint magyar lesz.

Kedvenc úticéljai Dobogókő és újabban Szlovákia, de kutatói ösztöndíjjal legszívesebben Türkmenisztánba vagy Kazahsztánba menne Szaparmurat Nyijazov életét, vagy a magyar solymászat történetét tanulmányozni. Vitatkozni vele értelmetlen és roppant kockázatos. Általában fröccsöt vagy magyar sört iszik, és bár nagyon dicséri a pálinkát, inkább Hubertussal kíséri le, mert a különbözet a zene-, vagy a gyümigépbe megy. Vallásilag skizma volt az újhullámos kocsmatörténészek között, az autentikus irányzat természetesen táltoshívő - míg a lázadó iskolánál germán-viking, vagy mezopotámiai istenek jöhetnek szóba. Az igazán autentikusak ruházata Usztics Mátyáséra vagy Bulcsu vezérére hajaz, de egy tematikus póló meg egy tarsolylemez a minimum, a kreatívok kerítenek egy kefiját is hozzá. A türelmetlenebbek hétköznap munkásöltönyben jelennek meg az ivóban.

Szereti a belső-ázsiai törököket, a palesztinokat, a norvégokat (!), Koppányt, a Bárdossy-kormány tagjait és Ahmedinedzsádot, roppantul utálja Amerikát, Izraelt, a románokat, de itt a végtelenségig lehetne folytatni a sort. Kedvenc országai Irán, Törökország, Ujgurisztán és újabban Koszovó.

 

Részletek Turulkheőy-Thewrewk Kadisa professzor dialógusaiból:

 

-Mi voltunk a keresztény Európa védőbástyái, mi óvtuk meg őket a janicsároktól oszt mi volt a hála, Mátyást többet cseszegette a német császár, mint a török szultán.

-De az albánok, a románok és a szerbek is ezt mondják magukról…

-Haggyad má azt a szurtos balkáni csürhét, ilyenekkel emlegetsz minket egy lapon, mind áruló meg gyáva féreg, na talán a szerbekben van valami fantázia, azok legalább tudnak mulatni meg tökös csávók, nem hagyták magukat az amerikaiak ellen sem, bezzeg mi egyből besunnyogtunk a NATO-ba.

-Különben is össze kellett volna fogni a törökkel és jól legyakni a nagy nyugatot a búsba, turáni testéreink kétszer is szövetséget ajánlottak nekünk, el kellett volna fogadni, nem lemészároltatni magunkat.

-De akkor kiátkozta volna a magyar királyt a pápa…

-Pápa, ki az te, már akkor is Tel Avivból, izé Antwerpenből irányították

-Elméletemet alátámasztja, hogy ősi magyar kutyafajták nevei bizonyítottan mind sumer eredetűek, a pásztorkutyáké, a lovakat őrző kutyáké például...

-A sumerek nem is ismerték a lovat, pár évszázaddal később a kassuk vitték be Mezopotámiába.

-Ne nyomasd nekem itt ezt az agymosott eltés judeobolsevik liberális propagandát! Olvass inkább Badinyi Jóst!

-De ő nem is ismeri az ékírást!

-Mi a francnak kell azt ismerni, a rovásírás alapján simán el lehet olvasni

-A rovásírásunk az kazár eredetű, ők meg ugye tudod, hogy….

-Na most húzzá’ innen a búsba kishaver, mer úgy elrendezlek odakinn, hogy attó’ koldulsz, nem vagyok kíváncsi az elitista dumádra!

125 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2011.07.14. 05:57:23

Nagyon tömény, de a poszt jól meg fogta a lényget.
Az egész elcseszett életéért a komcsik, a zsidók, a cigányok tehetnek. Ő nem. Ő a történelem áldozata.

Ez a tipus megtalálható minden párt szervezetében. Kampány időszakban munkára rávenni lehetetlen, ellenben folymatosan bombáz jobbnál jobb ötleteivel,aminek többsége büntetőjogi következményeket von maga után.

Disznó Úr 2011.07.14. 08:09:36

Szerintem nem túl pontos leírás. Az egész úgy néz ki, mint ahogyan azt a Magyar Narancs szerkesztőségében elképzelik.

2011.07.14. 08:16:00

Szép munka, én olyat is ismerek aki kocsma és pia nélkül is hozza ezt a műsort:)
Ezekben sokszor az a legszebb, hogy szidják az előző rendszert, de azt is szeretnék, ha az állam mindent ugyanúgy hozzájuk vágna mint annó és ne kelljen küzdeni semmiért.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2011.07.14. 08:30:54

@Disznó Úr: a kolléga egy szűkebb kör (kocsmatörténész) két alcsoportjáról írt, biztos van ilyen is. De ez nem "a modoros jobbos", ahogy többen gondolják.

akion 2011.07.14. 08:50:03

Minthogy a fentebbihez sajnos nem tudok hozzászólni, csak jelezném, hogy a Rammstein/Laibach -nál hangosan felröhögtem! Kösz, jó volt!

Szocio Pata (kikvogymukblog) 2011.07.14. 09:02:22

Hajjj, ez a Modoros nagy hete volt. És most nem smúzolok, jobbnál jobb posztok! Annyira részletes volt, hogy szinte ott éreztem magam! AZt tudjátok, hogy vannak jobbikos kocsmák? A Corvin mögött az ex Stáhly, és a Thököly Hungáriánál az FSZ LIga. Onnan még a taxi is Jobbik, ha valaki bebasz.

2011.07.14. 09:06:14

2009-ben voltam baráti látogatáson Debrecenben, ottaniak elvittek egy kocsmába, ilyen emberekkel volt tele, de a berendezése is ilyesmikből állt (képek, plakátok..). Barátok mesélték, hogy amikor meghallották, hogy elkapták a cigánygyilkosokat Debrecenben, mindenki azt hitte, hogy ebben a kocsmába történt a dolog, nem pedig a Perényiben.

Győrben meg régebben a Félhordó nevű kocsma volt ilyen kiemelt hely, bár oda inkább az újhullámosok jártak.

KürtiT (Tromb74) 2011.07.14. 09:09:19

@lárvalányhaj: Hát nekem nem is annyira a mozgalmakhoz való vonzódás járt a fejemben. Mostanában találkoztam olyanokkal, akik rendezet (vagy annak látszó) családi háttérel rendelkeznek, produktív tagjai a társadalomnak, sőt egészen szociális lények. Mégis valamiféle zagyva világszemlélettel rendelkeznek.

Erről a vallás szerűségről pedig azt gondolom, hogy a kereszténység is hasonlóan csudabogárságnak tűnhetett mielőtt hozzá adták volna a profi staffot és marketinget.

Szocio Pata (kikvogymukblog) 2011.07.14. 09:34:12

@akion: Ja. A Laibach annyira jól csinálta a paródiát,hogy besorolták jobbos zenekarnak. Hasonlót csinál a Grandpierre, a sámánzenéje "bevonzza" a jobbosokat, mondjuk léptek fel a Magyar Szigeten, ezt talán nem kellett volna.
Egyébként a Stahly krimó zenegépen két VHK lemez is volt (közvetlenül a kb 1000 Kárpátia mellett), életemben ott nyomattam zenegépen VHK-t.

Vuvuzela 2011.07.14. 09:46:46

Badinyi-Jósnak szeretettel küldeném Gyulabá vascsövét.

blur7 2011.07.14. 09:52:00

@KürtiT (Tromb74): Jól látod. Szerintem ugyanannak a jelenségnek a más-más aspektusaira gondoltok. Erre a zagyva világszemléletre használják a "religion a la carte" elnevezést. Ebbe sokminden beleférhet, nem pusztán a klasszikus vallások.

Brushy 2011.07.14. 10:04:37

Én ilyen nemzeti érzelmű liberális izé vagyok, hiszek még a magyar emberben, a passzív ellenállásban, abban, hogy mindenkinek juthatna hely az országban és ami itt egy ideje folyik (mondjuk 100 éve) az nem annyira jó a magyar népnek és akkor még finoman fogalmaztam. Tököm ki van a világgazdasággal, a politikai játszmákkal, az ész nélküli zsidózással, a cigányozással, az évente többször megrendezett holokauszt emléknappal, a szegény rettegő romák meséivel az éhezésről, a félelemben élésükről, a cionista összeesküvésekből, a Kárpátiából, az itthon liberalizmusnak csúfolt népbutításból, "jajj, de szép Erdély"-ből (közben max a falu határáig ment el életében, meg a Balatonra), abból, ha kirakom a magyar zászlót, akkor már rögtön náci vagyok, abból, ha esetleg ki merem jelenteni, hogy "emögött nem feltétlen a zsidók vagy a cigányok állnak", akkor rögtön judeolibsikufárrajvédőhazaáruló" vagyok, abból, ha esetleg ki merem jelenteni, hogy "itt bizony a zsidók és/vagy a cigányok a ludasak", akkor rögtön nácifasisztaordaseszmeújnyilas vagyok, abból, ha el merem mondani származásomat (székely, kun, zsidó, török), akkor társaságtól függően vagyok a fentiek közül bármelyik tetszőleges kombinációja.

Közben meg csak egy kis hülye magyar vagyok, aki békében és nyugalomban akar élni. Annyira szar azt megélni, hogy a nemzeti öntudatra ébredés nagyon sok elkeseredett embernél agresszióval, ész nélküli gyűlölettel, rasszizmussal együtt párosul. A másik oldalon meg a nagy liberalizmus jegyében mindent szabad és ész nélkül kiáltsunk nácit, meg újnyilast, ha valaki ki meri a száján ejteni azt, hogy ... CENSORED ...

Na, köszönten, hogy idehányhattam.

Dzsoni Kráncs 2011.07.14. 10:10:05

Egyes jobbos körökben az István a király már nem menő,sőt egyértelműen kádárista darab,a célja az volt,hogy az új hatalmat(István=Kádár)állítsa a régi helyébe(pogányok=reakciósok).
Koszovót imádni meg azért nem,mert utolsó tolvaj cigány népség.
Amúgy azt nem értem,ha valaki széljobbos,miért kell nemzeti rockot hallgatnia,inkább ajánlom a mos-oit és a lángszórót,amitől a kis Jokonicsi is fél.
Nekem is van egy hasonló kollégám:tarsolylemez,tematikus poló jellemzi öltözékét,állandóan Kárpátiát hallgat,hobbiból íjászkodni kezdett,a rendőröket sünöknek hívja(ez szerintem egy percig se volt vicces és rém elcsépelt már),de történelmi ismeretei 6.-os szinten kimerülnek,képes pl. azon csodálkozni,hogy a második VH után is volt békeszerződés.Fő témái a zsidók és a gazdag Audis,rokkantkártyával,szlovák rendszámmal közlekedő vállalkozók.Legnagyobb lyukra futása pedig az volt amikor a fácsén csatlakozott az El a kezekkel a magánnyugdíj megtakarításainktól-hoz :-)

2011.07.14. 10:11:53

Na, azért azt megnézem, hogy ha majd Németországban újfent nem tiltott, hanem fősodorbeli ideológia lesz a fasizmus/nácizmus, akkor a Rammstein hogyan fogja meghatározni önmagát (és az ideológiáját).

KürtiT (Tromb74) 2011.07.14. 10:12:34

@Brushy: Welcome to the jungle! :D :D :D

KürtiT (Tromb74) 2011.07.14. 10:52:01

@Űrlény Lajos: A nemzetközi piacra termelik a cuccost, egy ilyen überállesz vonal nem lenne jó ötlet részükről.

Brushy 2011.07.14. 10:59:12

@KürtiT (Tromb74): Idézném a nagy klasszikust, Grandmaster Flash - The Message számból az első sort:

"It's like a jungle sometimes it makes me wonder
How I keep from going under"

Komolyan basz, néha tökre kihívás nem bekattanni. Megyek is mindjárt haza, oszt vágok egy kis fát, meg iszok sört, meg Diablozom, hogy megteremtsem a zent.

KürtiT (Tromb74) 2011.07.14. 11:25:39

@Brushy: hát azt jól teszed.

@Professor Pizka: A fejbőr és magozott verzióra legalább van megfelelő, arányos alternatíva: www.youtube.com/watch?v=f7mRG88KPbA

Viszont a kárpátiával kapcsolatban tanácstalan vagyok. Csak a sírva röhögés eszközéhez tudok folyamodni.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.07.14. 12:17:01

Ez most nagyon modoros lesz, de szerintem nem ártana letisztázni, hogy tulajdonképpen mit is jelent a politikában a "jobb" és a "bal". Olyan zavar van erről a fejekben, hogy csak na.

Nagyon leegyszerűsítve így néz ki a dolog:

Jobboldal: individualista, tradicionalista, az emberek közötti társadalmi és vagyoni különbségeket természetesnek tekinti. A tekintély alapja a hagyomány és a pénz. A gazdaságban szabad verseny, korlátozott állami beavatkozás.

Baloldal: kollektivista, progresszív, az emberek közti egyenlőségre törekszik (extrém esetben akár erőszakkal is). A tekintély alapja a "jó szándék és hozzáértés", lásd élcsapat. Állami gondoskodás, irányított gazdaság.

A politikai irányzatok általában két irányból közelítik meg a dolgokat: gazdasági és szociális oldalról. A különböző ideológiák ezeket vegyítik különböző arányban. A legismertebb változatok a következők:

Konzervativizmus: jobboldali gazdaságpolitika, jobboldali társadalompolitika

Liberalizmus: jobboldali gazdaságpolitika, baloldali társadalompolitika

Fasizmus: baloldali gazdaságpolitika, jobboldali társadalompolitika

Szocializmus: baloldali gazdaságpolitika, baloldali társadalompolitika

Okoskatörp out.

KürtiT (Tromb74) 2011.07.14. 12:36:04

@altoid: Nem rossz vázlat, de ez alapján a fideszt a fasizmus kategóriájába sorolnám. Ez pedig nem egészen fedi a valóságot.
Bár talán felesleges pártokra értelmezni a különféle irányzatokat, mert a pártok sem igazán homogének ideológia terén.

Mindenesetre azt leszögezhetjük, hogy konzervatív és szocialista párt ma nem nagyon van magyarországon.

lárvalányhaj 2011.07.14. 13:02:16

@KürtiT (Tromb74):
@altoid:

www.politicalcompass.org/

ezt ismeritek?

Egyébként szerintem az individualizmus és a tradicionalizmus nem igazán egyeztethető össze egymással, mivel a tradíciók is közösségalapúak.

Dzsoni Kráncs 2011.07.14. 13:09:22

A Fidesz és az MSZP inkább érdekcsoportok szája íze szerint politizál és ezt próbálják becsomagolni valamiféle ideológiába,persze a jobbik,sőt az LMP sem különb náluk.A jobbikosok rájöttek,hogy a politika még a zászló és polóárusításnál is nagyobb buli az LMP meg ugyanolyan buborék,mint a Centrum Párt volt.
Minden magyar párt elképzeli a tipikus szavazóját(Fidesz:fiatal,vallásos értelmiségi átlagfizetéssel,három gyerekkel,nemzeti büszkeségtudattal,MSZP:becsületes munkában megfáradt kisnyugdíjas vagy az ordas fasiszta eszméktől rettegő átlagember)valójában mind ugyanolyanok és csak a pénztárcájuk érdekli őket.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.07.14. 13:28:07

@KürtiT (Tromb74): Szerintem a Fidesz konzervatív párt (lásd adócsökkentés, szociális juttatások megvágása), kelet-európai sajátosságokkal (tekintélyelv, etatista hajlamok, külföldi tőkével szembeni bizalmatlanság). A Jobbik, na az klasszikus fasiszta párt, és ezt még csak nem is pejoratív értelemben mondom. Az LMP szerintem szocialista, az MSZP meg maga sem tudja, micsoda (Gyurcsányék inkább a liberalizmus, Szili Katalinék a szocializmus felé húznak)

@lárvalányhaj: van benne igazság, de azért a kollektivizmus inkább a szocialisták és kommunisták ideológiája. Persze a politikában semmi sem teljesen logikus és koherens.

KürtiT (Tromb74) 2011.07.14. 13:54:31

@altoid: A fidesznél kissé bonyolultabb a helyzet. Az öngondoskodásnak is rendesen alá rakott, nem csak a szociális juttatásoknak. A személyi jöv. adó csökkentése pedig inkább egyszerű bűvészmutatványnak tűnik tudván, hogy a hamarosan életbelépő nyugdíj járulék emelés (ami, ugye nem nagyon fog garantálni nyugdíjat is) nagyobb érvágás lesz.

Másrészről a gazdasági szereplők körüli matatás ilyen formája engem nem a konzervatívizmusra emlékeztet.

Nálam valahogy így néz ki a dolog:

Fidesz: Jelenleg a fasizmus jeleit nyomokban mutató, de ideológiailag rugalmas, populista párt. Stabil támogatói az ötvenes háziasszonyokból, akik szerint a Viktor egy nagyon stramm fiatalember. Illetve azokból a férfiakból állnak, akik szerint a Viktor egy nagyon stramm fiatalember.

MSZP(GyF féle): A liberalizmus mentén csetlő-botló, széthullott párt. Akik gazdasági és szociális téren is befuccsoltak kivitelezhető koncepció hiányában. Szavazóik azok a nyugdíjasok, akik szemüveg nélkül nem veszik észre, hogy az utóbbi két évtizedben a párt nevéből eltűnt egy “M” betű. Azok a nők, és férfiak, akik szerint GY. F. egy nagyon stramm fiatalember.

LMP: Egyfajta új liberális szemléletű, populista párt kezdemény, baloldali komponensekkel. Szavazó tábora a jobb híján rájuk szavazók, és a panda mackó és ózon réteg rajongók táborából áll össze.

Jobbik: Nemzetiszocialista párt, akik felismerték, hogy a racionalitáson túl is van élet a földgolyón. Illetve azt, hogy minek bajlódni az értelemmel, amikor néhány dühkitörés is simán hoz 8% szavazót. Rajongóik azok az emberek, akik alapvetően értetlenül állnak a világ, mint jelenség előtt (ennek vagy a szellemi kapacitásban, vagy neurológiai/pszichiátriai problémákban keresendő az oka).

2011.07.14. 13:56:33

@altoid: Az jobboldal etatizmusa nem Kelet-európai sajátosság. Pl. Franciaországra is jellemző.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.07.14. 14:08:31

Húha, én egyszer olvastam Földi Pált. Ha komolyan veszem a könyvet, a végére be kellett volna látnom, hogy valójában a 2. világháborúról csak és kizárólag az antant és az oroszok tehetnek, ja meg persze a zsidók, miközben Hitler kimondottan pacifista volt. Az meg más kérdés, hogy nyilván vannak tévedések és csúsztatások a hivatalos történelemben is, csak a különbség, hogy Földi Pál és a hasonlók a saját verziójukat még csak meg sem próbálják bizonyítani, elég kifejezni, hogy a zsidók és a kommunisták meghamisították a történelmet, és máris mindent elhisznek az olvasók. Egyébként van olyan ismerősöm, akinek a kedvenc történésze, de neki komolyan...

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.07.14. 14:23:42

@Űrlény Lajos: Franciaországra általában jellemző az etatizmus, de a baloldalra inkább, mint a jobboldalra.

@Zabalint: Az én kedvencem Szaniszló Ferenc és echo TV-s eszmefuttatásai. Ez a típusú történészkedés leginkább a Gyűrűk Urából merít ihletet. Gyakorlatilag egy az egyben be lehet helyettesíteni a Magyarokat (sic) a tündékkel (ősi, misztikus eredet), a cigányokat az orkokkal (hoppá, ezt meg is teszik!), a zsidókat meg Sauronnal.

2011.07.14. 14:26:38

@altoid: @KürtiT (Tromb74): itt a pártok magukra aggattak címkéket, de valójában messze állnak a klasszikus besorolástól és a szimpatizánsaik is inkább más szempontok alapján szimpatizálnak velük mint az értékrend.
Persze más kérdés, hogy a klasszikus besorolásokat nem kellene-e újra gondolni a mai viszonyokra szabva.

KürtiT (Tromb74) 2011.07.14. 14:35:10

@Hadrian77: A besorolásokat folyamatosan újra kell gondolni, ez természetes, bár korántsem egyszerű :) A cimke aggatás pedig akkor is iránytű, ha saját magukra tűzögették azokat a pártok, mivel ezek a vélt, vagy valós szavazó tábornak szólnak. Ha egyszerűen populistának nevezném mindegyiket, nem mondanék hülyeséget, de mégse kerülnék közelebb a megoldáshoz.

lárvalányhaj 2011.07.14. 14:35:54

@KürtiT (Tromb74):

"Azok a nők, és férfiak, akik szerint GY. F. egy nagyon stramm fiatalember."

Üres halmaz-e? :P

Nekem az a fő bajom az aktuális áramlatokkal, hogy a progresszív és anti-autoritárius szellemiséget valahogy mindig valami píszískedő, szociálisan (legalábbis szavakban) hiperérzékeny irányzattal sikerül párosítani.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.07.14. 14:39:52

@Hadrian77: Szerintem annyira nem állnak messze, csak mint mindenre, erre is érvényes a "magyar narancs" effektus: kicsit sárga, kicsit savanyú.

De például sokkal könnyebben megfeleltethetők a klasszikus mintáknak mint például a Kínai Kommunista Párt. :)

2011.07.14. 14:43:34

@altoid: az emberek ugye ahhoz vonzódnak, amilyennek képzelik magukat, holott nem is olyanok valójában:)

KürtiT (Tromb74) 2011.07.14. 14:49:49

@lárvalányhaj: Jelenleg majdnem üres halmaz, ebben igazad van.

A bizonyos mértékü píszí és szoci emoság jellemzője az anti-autoriter mozgalmaknak. Ezzel nincs is baj. Azzal sokkal inkább, hogy kormány programnak ez baszottul kevés.

...de miután ilyen ambiciókat nem is dédelgetnek, legfeljebb egy esetleges koalició keretein belül, ezért elegendő nekik az a pár százalék, ami a nemzsidózásból, nemcigányozásból, esőerdő megmentésből össze jön.

Gondolj csak bele, a legjobb biznisz nem csinálni semmi fárasztót, majd egy nagyobb párt farvízén behajózni egy kormány koalába. Sika, kasza, léc.

lárvalányhaj 2011.07.14. 15:07:52

@KürtiT (Tromb74):

Azt látom a fő problémának, hogy a multikulti és az európai tolerancia és szabadságjogok kizárják egymást, mert a multikulti révén Európába beszivárgó más kultúrájú csoportok között sok olyan is van, akik olyan értékrendet vallanak, ami gyökeresen ellentétes mindazzal, ami európai. És ennek szóban is, és tettlen is hangot adnak (pl. a nők megerőszakolása és a melegek agyonverése formájában).

KürtiT (Tromb74) 2011.07.14. 15:23:45

@lárvalányhaj: A szabadságok és a tolerancia nem nagyon terjed odáig, hogy legitimizálná a buzi verést, nőerőszakolást. Mondjuk a kannibalizmus sem nagyon fér bele, csupán azért mert egy új-guineai hagyomány őrzés címén jogot formálna rá.

Sok szalon náci szokott azzal érvelni, hogy ha a liberalizmus megengedő, akkor miért nem engedi meg a fajgyűlöletet.

Aszem ezt neked nem kell megmagyarázni.

Emide Buda 2011.07.14. 15:35:23

www.vikingbolt.hu/index2.php?action=outlet Vikingbolt bugyi - francia bugyi
Behajtani Tilos Kivéve Magyarok

Igazán elkötelezett úrhölgyeknek fehérnemű a fenti felirattal. Erre varrjál gombot!

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2011.07.14. 15:35:58

@KürtiT (Tromb74): már készen van a kocsmaliberálisos poszt, abban ezt bővebben kifejtem. A képlet amúgy nagyon egyszerű: ami nekünk tetszik, engedélyezzük-várjuk el - ami nekünk nem tetszik, azt sajnos tiltsuk be.

KürtiT (Tromb74) 2011.07.14. 15:44:10

@Modor Tibi: A kocsma liberálisba bele fér, de a liberálisba már nem annyira.
Sokan értelmezik félre a liberális eszméket, magukat liberálisnak való figurák közül is.

Drog legalizáció például, ugye?

Amúgy az én képletem az, hogy azt szabad, ami másokat nem korlátoz semmilyen jogában. (kábé)

2011.07.14. 15:56:59

@Modor Tibi: ez az elgondolás a kocsmában oldaltól függetlenül mindenki által hangoztatott, de lehet, hogy én voltam régen ilyen helyen...

KürtiT (Tromb74) 2011.07.14. 16:01:20

@Hadrian77: Igen, azt még illet volna hozzá tennem, hogy az amit "én szeretnék azt lehessen" hozzáálás ideológia független.

KürtiT (Tromb74) 2011.07.14. 16:19:37

@Modor Tibi:
www.vikingbolt.hu/img/termekek/big_size.php?magas=511&szeles=365&kep=img-gs-849-3.jpg

a termék melletti felirat a webshoppon:
korabeli nyilas plakát alapján - nem uszít, figyelmeztet!

szóval a kiskapukat azért mindig ki lehet használni :D

2011.07.14. 16:32:32

@KürtiT (Tromb74): a kiskapu a női bugyinál is megvan, a felirat elöl van rajta...:)

lárvalányhaj 2011.07.14. 16:41:34

@KürtiT (Tromb74):

Ami elég undorító viszont, az az, hogy sokáig az a szöveg járta a széljobbon, hogy ők mennyire nem nácik, meg mennyire elhatárolódnak a náciktól, meg hogy ezt csak a ballib rettegők mondják rájuk. Ehhez képest pl. a Kurucon egy ideje rendszeresek a nácimosdató, "Hitlernek nem is egy golyója volt, ezt csak a zsidók terjesztik róla"-jellegű cikkek.

KürtiT (Tromb74) 2011.07.14. 16:51:23

@lárvalányhaj: Hitler munkássága szempontjából irreleváns, hány golyója volt, sokkal érdekesebb, hogy hány kereke.

neccharisnyás útonálló (törölt) 2011.07.14. 18:12:43

Höjj, mikor az ilyenek megtudják, hogy a beszélgetőtársuk diplomás történész..... na ott szabadul el a pokol!:D :D

Ha megszámolom, hányszor szerepel a szövegben az istvánakirály kifejezés, kapok pólót? :)))

2011.07.14. 18:28:19

@lárvalányhaj:

A két csoport jellemzése telitalálat!

2011.07.14. 18:55:55

A második csoport ruházatát ki lehet egészíteni a jól látható helyre tetovált turulmadárral, nagyszentmiklósi kincs részlettel vagy egyéb autentikus ábrával.

neccharisnyás útonálló (törölt) 2011.07.14. 18:57:36

@Hadrian77: Bezerédi tarsolylemez mintázata? Amúgy tök jófej az illető srác, van annyi esze, hogy békén hagyjon az ilyen dolgaival.

2011.07.14. 19:10:32

@neccharisnyás útonálló: például, de vadabb esetben lehet birodalmi sas is horogkereszttel.

Styxx 2011.07.14. 19:15:42

@lárvalányhaj:
"És ennek szóban is, és tettlen is hangot adnak (pl. a nők megerőszakolása és a melegek agyonverése formájában)."
Bizonyos szubkultúrában fordítva üdvözítő.
Abban viszont fenntartom a különvéleményem, hogy az egy állibeláris nézőpont, miszerint: "majd én megmondom a tutifrankót, mi fér még be a szabad véleménnyilvánításba és mi nem."

KürtiT (Tromb74) 2011.07.14. 19:19:03

@Hadrian77: Turulos, tarsolylemezes tetko nem annyira jön be, viszont ez a matyó motívum totál menő.

www.tattooed.hu/index.php/component/option,com_datsogallery/Itemid,29/func,detail/id,5459/

Ha lány lennék, és lenne bármi közöm a matyókhoz, már varratnám is.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.07.14. 19:39:13

@Modor Tibi: kocsmajobbos, kocsmaszocialista, kocsmaliberális egykutya. Mindnek az a lényege, hogy harmadkézről való közhelyekből és leegyszerűsített féligazságokból gyúr magának Végső Igazságot.

Kocsmajobber: mert az Ember színe fehér, vágod!
Kocsmaszoci: fizessenek a gazdagok, bazmeg!
Kocsmalibsi: nekem egy náci ne pofázzon gyülekezési jogról!

2011.07.14. 19:44:10

@altoid: kár, hogy nálunk már nincsenek kocsmaroyalisták meg kocsmamonarchisták!

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.07.14. 20:02:48

@Hadrian77: Már hogyne lennének! Nézd meg a kommenteket a Mandineren a Habsburg Ottó halálára írt cikk alatt!

mandiner.blog.hu/2011/07/04/meghalt_a_kiraly_3

KürtiT (Tromb74) 2011.07.14. 20:06:45

@Hadrian77: kocsma monarchisták márpedig vannak. Találkoztam ilyennel is.

Kocsma royalista pedig a parlamentben is. (a videó utolsó negyedében)
szentkoronaradio.com/belfold/2010_05_14_zagyva-gy-gyula-cel-az-apostoli-magyar-kiralysag-video

A képviselő nevéből adódó ziccert inkább nem kihagynám...

2011.07.14. 20:45:39

@altoid: @KürtiT (Tromb74): úgy látszik szűk körben mozgok, szélesíteni kell az ismeretségi körömet. Utoljára nagyanyám volt royalista, de hát ő grófi háznál szolgált lány korában:)

Nadiposzi (törölt) 2011.07.14. 20:52:17

Hogy egy kicsit visszakanyarodjak: Földi Pál (Pali bácsi), aki kb 112 könyvet jegyez Hadik Andrástól A Berlini csatáig lefedve a hadtörténetet, nos, ő egyszerűen nem létezik. Szerintem Nemere István egyik írói alteregója. (Kurt Rieder is ő, meg valami idióta női néven romantikus regényeket is ír, egy grafomán hérosz.) Írt egy fiktív ruszki katona memoárt a II. vh-ból (300 Ft a COOP-ban), abban akkor fogtam gyanút, amikor a váratlanul felbukkanó JagdTiger a lövegtornyát a hősünk páncélosára irányozta. Cöcö.
Ja, meg az alexandra kiadott valami római történelmi regényt, ami Pannóniában játszódik. beleolvastam, mégiscsak szakmába vág, hát óriási baromság az egész. meglepő módon ez is a mester keze műve.

2011.07.14. 21:00:57

@Nadiposzi: hát nem egy Passuth László...

sorica123 (törölt) 2011.07.14. 21:20:45

@KürtiT (Tromb74): vitatkozni pont ezért nem lehet velük akkor sem, ha látszólag elvi-politikai a témafelvetés. Mert vallási kérdésben hótt fölösleges vitatkozni, náluk meg az egész ilyen vallásos jellegű.
@lárvalányhaj: az a stramm, az a stramm, kinek kockafeje van, kinek kocka feje van... az a baj, hogy modoros e vagy sem, de valami stiklije mindegyiknek van. A Gyurcsányt is azért tették oda, hogy legyen egy nagyszájú a másik oldalon is (Megyó után kifejezetten jó ötletnek tűnt, ő mire elkezdett egy mondatot, Orbán már lukat beszélt a hasába). Na, megjelent a színen beszélt a nagyszájával sok nagy ökörséget (nem csak azt, de hát Gyurcsány meg a diplomácia, higgadtság, megbízhatóság?? He? Röpködött ott véletlen terroristázás, meg minden, ami épp eszébe jutott...), az is megutálta, aki az elején még kinézett belőle valamit. Na úgyhogy assejó. Akkor? Hát nem tudom. Ide? Abból a diliházból...? Tényleg tanácstalan vagyok.
@altoid: na fehérembereset ellőtte egy lakótársam is. Mondok aha, és egykilencven, szőke, kékszemű... tele a bakkerom a töpszli, fekete hajú díszárjákkal. Sértődött kuss. Há bocsánat, de még csak nem is kocsmában voltunk, józanul ekkora hülyeséget...:)
@tff: véleményszabadság = nekem szabad ~t nyilvánítani. Amúgy ezt rühellem erősen bármilyen (kocsma vagy egyéb)nackó szemléletben, hogy tolja a becsületsértés-hegyeket, de ha befigyel vaegy ellenoldali ugyanilyen hülye és jól lebozgorozza, összedől a világ. Vagy ha én bekérdezek, hogy hát te meg mi vagy és mit múelsz itt.

KürtiT (Tromb74) 2011.07.14. 21:46:56

@sorica123: Gyurcsány előrángatása nem csak elvi szinten, de gyakorlatilag is jó húzás volt OV ellenében. (mármint pártpolitikai szempontból)
OV az a típus, aki roppant nagy határozottsággal, lendülettel képes mellé beszélni. Ebből a "hívők" nagy része azt érzékeli, hogy milyen jól kivágta magát ez a Viktor, megmondta a tutit.
A jövőben is csak egy karizmatikus figura képes ringbe szállni vele, a puszta észérvek nem elegendőek a győzelemhez. Na most az, hogy a karizmatikus politikus törvényszerűen pszichiátriai eset-e, azt én nem tudom. Csak reménykedni tudok abban, hogy van azért kivétel is.

- Szabina, még egy hosszúlépést, de gyorsba, mer' vattát köpök!

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.07.14. 22:37:16

@Nadiposzi: Nemere bármiről tud könyvet írni. Nagy tudomány az!

El Topo (Sgt. Elias) 2011.07.15. 08:57:02

Ja, elfelejtettem még valamit, ami fontos a jobbos kocsmabútorokkal kapcsolatban. Bárki, aki nem ért egyet velük, és ki meri nyitni a száját, az ajvékol.
Aki nem tud felhőtlenül örülni a jobbos hegemóniának, az rettegő.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.07.15. 09:50:25

@El Topo (Sgt. Elias): a legutálatosabb tulajdonságuk a lekezelő magabiztosság, amellyel piramidális baromságaikat előadják. Te ezt nem tudod fiacskám, téged meghülyítettek az úgynevezett tények. Meg bazmeg a lófasz-kurvanyád, Györffy György biztos kommunista volt (nem engedték tanítani) amikor fél életét a magyar államalapításnak szentelte és megírta az István király és művét, meg László Gyula is nyilván valami futóbolond lehetett a kettős honfoglalás elméletével.
Ezekhez képest nyilván a Földi meg Bunyevácz-féle ezoterikus történészek mind komoly tudósok. A Hóman-Szekfű meg nyilván egy virágfajta.
A népvándorlás alapfogalmaival, a sztyeppei életmóddal nincs tisztában de azt tisztán látja, hogy mi a sumérok rokonai vagyunk, de az nincs meg neki, hogy mai iraki háború helyszínén kultúrák és államalakulatok követték egymást, hogy az ázsiai sztyeppe az andronovói és a srubnaja-kultúrával ugyanúgy az indoeurópaiak bölcsője, mint a törököké és később a miénk... lófaszt sem tud, csak olvasott valami ponyvát...
és amilyen hülye vagyok képes vagyok rajta mindig felbaszni magam.

raerunk.blog.hu/2010/08/16/turulhering
raerunk.blog.hu/2010/08/16/vallasa_hulye

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.07.15. 10:07:44

@Professor Pizka: Mondom én, a Gyűrűk Ura sokkal szórakoztatóbb olvasmány a törikönyvnél. Viszont itt van egy remekmű, mindenki okulására:

Szerző:Géczy János
Cím:A Királyok Királya
Leírás: Nem elég magyarnak születni, úgy is kell élni! De hogy ez mit jelentett régen, és mit jelenthet ma, arra keresi a válaszokat A KIRÁLYOK KIRÁLYA című regény.

A kereszténnyé vált Római Birodalom a végnapjait éli. A Kárpát - medencébe visszatérnek a szkíta - utód hunok. Mágikus tárgyak, tiltott evangéliumok, forrongó zsinatok tartják izgalomban az embereket.

A regény főszereplője a magyar lélek, amely a történetben egy testvérpár sorsából bontakozik ki.

Buda és Atilla a kora - középkor két magyar királya. Atilla a Nagykirály, a szarvas, Buda a Kisebbik király a sólyom. Velük kezdődően indul nyílegyenes útjára a Turul-ház (Árpád-ház).

Céljuk: egy Kárpát - medence központú, sajátosan magyar, keresztény elveken alapuló, gazdasági szempontból virágzó, katonai erejét tekintve legyőzhetetlen birodalom, és egy új, egységes Európa megteremtése.

Először van jelen a Királyok Királya, a Kardok Kardja és a Koronák Koronája térben és időben egyszerre a Noé utáni földi világban. Kimondhatatlan lehetősége ez az emberiségnek.

Az akkori történéseknek a mai napig ható következményei vannak. De hogy mik is ezek, és hogyan működtetik a világot, azt próbálja feltárni ez a regény.

Atilla hun király koráról olyan regény született, amely mint tanítás, csak magyar nyelven képes megnyílni, és megMAGYARázni azt, amit csak szívvel és lélekkel érthetünk meg az univerzumról.

*
„A KIRÁLYOK KIRÁLYA” című ezen kiadványt Atilla hun király és kora iránt érdeklődő olvasóinknak ajánljuk, amely nem pusztán a száraz adatokat mutatja meg, hanem a nagyobb gyerekeknek is regényszerűen, könnyen olvashatóan foglalja össze két olyan időszak magyar vonatkozású eseményeit, amit - nekünk fájóan - csak sötét középkornak szoktak kényelmesen titulálni.
*
Árpád Vezér címmel Géczy János új, történelmi kalandregénye is megjelent, amelyben a magyarok második bejövetele Árpád életének bemutatásán keresztül elevenedik meg.
*
További érdekes kötet:
Yethan legenda.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.07.15. 10:15:55

ú, ez olyan lehet, mint Drábik János közgazdaságtani alapvetései, illetve Bunyevácz Zsuzsa sumerológiai felfedezései.

A következő augusztus 20. alkalmából felterjeszteni javaslom őket a Horganyzott Colos Cső a Ráhegesztett anyával és a Beleöntött Ólommal tiszti (hetven centisre darabolt) fokozatával kitüntetésre a (dögön lakmározó) Sassal és a (dühtől látott) Csillagokkal

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.07.15. 10:22:18

@Professor Pizka: Hogy áldaná meg őket a Nagy Lóbaszó Szittyaszellem!

lárvalányhaj 2011.07.15. 10:36:26

@Professor Pizka:

A legjobb az, h Drábik a Közgázon tanít...
Bár egy csomó marxista is van ott, köztük elfér :P

El Topo (Sgt. Elias) 2011.07.15. 10:46:59

Nem beszélve Csath Magdolnáról, akit arra szoktak példaként felhozni, hogy jobbikos is lehet okos.
Egyszer láttam a vénasszonyt a Kodolányin előadni, úgy be volt baszva, hogy kettőig nem látott. Két értelmes mondata nem volt, viszont előadását időnként heveny nótázással tarkította.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.07.15. 11:07:12

@altoid:
Kösz a tippet, úgyis éppen Gyűrűk ura reneszánsz van a környezetemben :-)

Vérnyúl, Döme, Dagi, Fufu, avagy a Jó, a Rossz, és 2011.07.15. 11:58:10

ó jajj...

egyszer érkezett a szerkesztőségbe egy levél, hogy reklámozzunk valami aranyasszony-tréninget:
www.naptemplom.eoldal.hu/cikkek/aranyasszony/

Nadiposzi (törölt) 2011.07.15. 12:35:40

Én a pécsi Káptalani borozóban futottam össze egyszer a Bélával, érdemes diliflepnis helytörténésszel, aki szerint az emberi civilizáció bölcsője a Jakabhegyen ringott. Majd egy órán át hallgattam, óriási élmény volt. Kissé kapkodva beszélt, néha latin szavakat kevert az elharapott mondataiba, vagy egy gyors: "ebbe most ne menjünk bele" fordulattal próbálta célirányossá tenni megvadult lepkerajként szerteszárnyaló érveit. Tudta, kevés az ideje, általában a breucus - brennen etimólógiánál elmenekülnek az tőle az emberek. Én nagyon türelmes voltam vele, bevallom rá is értem, meg szórakoztatott is. Ami leginkább megmaradt bennem, az a Jakabhegy és Mezopotámia közti rendszeres vaskereskedelem, melynek bizonyítékai az erdélyi Tatárlakán előkerült ősi agyagkorong, amit a szumír-magyar vasszállító transzportot lemészároló, un. dákómóc népcsoport hajított abba a gödörbe, ahonnan az párezer év múlva, a 60-as években előkerült. A korong ősi szumír-magyar írással írt szállító levél volt.

neccharisnyás útonálló (törölt) 2011.07.15. 12:43:53

@Professor Pizka: Ne szomoríts el. Egy tisztességes jobbikos kocsmatörténésznek igenis illene közösséget vállalnia Hóman Bálinttal. Ha mást nem, ideológiai alapon. Az meg, hogy nincs türelme a száraz, terjengős munkáihoz... hát evvan.

Ne tudjátok meg, milyen élmény VONATON összefutni ilyen fazonnal. Ami ugye egyben crossover a vonaton szájmenést kapó modoros furkóval. Valójában meg egy örökkévalóság a Pokolban, mivel össze vagytok zárva és nem tudsz menekülni.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.07.15. 13:58:05

@Nadiposzi: aszittem a szállításra közbeszerzett hettita harci szekerek tachográfjával machináltak a sofőrök és el kellett tüntetni a tachográf-korongot.

Nadiposzi (törölt) 2011.07.15. 14:23:21

@Professor Pizka:
Tachográf! Ez az! Baszki ez nekem eszembe se jutott.

brutuska 2011.07.15. 14:38:02

Haromtengermosta marhasag emlegetese? Ha raszolsz, hogy egyreszt nem, masreszt egy elolaszosodott francia dinasztiarol van szo, akkor besertodik. II. Andrasnal van meg gaz, keresztes hadjarat, arabok ellen, az nem fer meg a szimpatiaikkal. Pofaznak ossze vissza a kereszteshaborukrol, Runcimanrol bezzeg azt sem tudjak, kicsoda.

neccharisnyás útonálló (törölt) 2011.07.15. 14:51:38

@brutuska: Mondtam már: hosszú és száraz szakirodalomban nem játszik. Csak a rövid és kalandos. Ez a Runciman is érted, mennyi, 4 kiló? Keménykötéssel 5. Hát ki az isten lenne olyan erős ezek közül a hétpróbás izmos betyárok közül, aki egyáltalán le bírná emelni a polcról? Ez a mutatvány csak a huszonéves, vézna leánykáknak megy. :P

csi szi 2011.07.15. 15:15:38

@neccharisnyás útonálló: Még szoktak az emberek beszélgetni a vonaton? Utoljára gyerekkoromban láttam ilyet, hogy egy 2-3 órás vonatút alatt összetegeződtek az emberek (aztán soha többet nem látták egymást, a fácse, de még a mobil is még a sci-fi írók fantáziájában sem nagyon létezett).

neccharisnyás útonálló (törölt) 2011.07.15. 16:44:05

@csi szi: Attól függ, hol szocializálódott emberekkel utazol, milyen messzire.
De az említett figura tényleg a posztban szereplő, aki nagyon büszke a "képregényből szerzett" tudására és egyúttal bárhol bárkinek büszkén akarja fitogtatni is. Még ha a másik antiszoc is, az se zavarja.

csi szi 2011.07.15. 17:02:15

@lárvalányhaj: Nem a zsidók, hanem az angolok terjesztették el róla, amúgy tényleg nem igaz (vagy legalábbis bizonyíthatatlan).

Asidotus 2011.07.16. 14:15:08

Amikor belemerül valamely szélsőjobbos a történelmi mesevilágába, azt szoktam neki mondani, hogy házi használatra én is írtam fantasy szerepjátékot.

Müszélia 2011.07.17. 19:33:19

@Styxx: bácsfi diána egy időben nagy krisnás volt, száriban járkált az utcákon, és mindenkire könyveket akart rásózni. amikor éppen nem, akkor összetett kezekkel járkált, az égre emelte a tekintetét, és könyörgött, hogy neki még vajat se adjanak, mert belehal, ha állati eredetű ételeket kell ennie. valamit ígértek neki, hogy kiküldik belgiumba, ahol ő lesz a szuper nagy nem-tudom-ki, de ebből semmi sem lett, és ettől a hölgy elvesztette az elhivatottságát. csak mondom.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.07.17. 21:07:38

A jobbos kocsmatörténész mellett van még a jobbos kocsmadiplomata is.

Mostanság a jobbos kocsmadiplomaták kedvenc toposza a "Nyugat alkonya". Ugyebár recesszió, adósságválság egyenlő a dekadens nyugati civilizáció bukásával (persze ennek is a zsidók az okai, akik köztudomásúlag egytől egyik spekulánsok és kommunista bankárok). Kína azért fogja átvenni a vezetést, mert őket nem hálózták be a zsidók. Ja, az arabok is feljövőben vannak, mert ők megőrizték az ősi kultúrájukat (többek között ugye ezzel is teszik tönkre Európát, hogy beszivárganak, és nem hajlandóak beilleszkedni), és persze utálják a zsidókat, ami a sikeres nemzeti lét elengedhetetlen feltétele. Persze annak semmi köze az egészhez, hogy a hanyatló Nyugat megveszi tőlük az olajat, meg az iparcikkeket.

A jobbos kocsmadiplomata nagyon drukkol, hogy összeomoljon az euró, de lehetőleg az EU is, hadd ölelje Magyarországot végre kebelére a testvéri Kelet (mondjuk tíz éve még az EU-tagságért drukkolt, de hát akkor még Nyugatról lehetett várni a sok ingyen lóvét). Manapság Kínai Népköztársaság a menő, mert ők jól és korrektül csinálják a dolgokat, nem úgy mint itt a rohadt kommunisták! Sün! (Persze a sok kis sárga majmot a Józsefvárosi piacon utálja, mint a szart)

A jobbos kocsmadiplomata mostanában az oroszokat is csipázza, különösen Putyin szimpi neki, ahogy otthon rendet tart. Meg hát a ratyikat sem engedték felvonulni Moszkvában pávatollal a seggükben, az oroszoknak bezzeg van gerincük!. 56, Ruszkik Haza? - ugyan már, az régen volt, meg különben is, ami utána jött, az sokkal rosszabb - az oroszok mindig is sokkal korrektebbek voltak velünk, mint AZOK. Persze a Wehrmacht-ért és a Horthy-hadseregért rajong. Végül is ők védték meg Európát a barbár vörös hordáktól.

A jobbos kocsmadiplomata, hosszú idő után először, bizakodva tekint a jövőbe. Közeleg az Apokalipszis, a Nyugati zsidó-kommunista-bankár-szabadkőműves világ összeomlik, és a helyén (természetesen egy jó kis világháború után) eljövend a tejjel-mézzel folyó turáni kánaán (ja bocs, az fúj, Magna Hungária!), ahol az oroszlán együtt hál a báránykával (természetesen szigorúan heteroszexuális alapon!), mindenkinek alanyi jogon jár a szlovák (izé, Felvidéki) rendszám, és minden húszéves kigyúrt betyár rokkantnyugdíjat kap!

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.07.17. 21:26:41

@altoid: igen, ez létező típus, az nincs meg, hogy az imádott Kínában lépcsőházanként van budi és lényegében azt a munkát végzik el ott, amelyet az apja és az anyja a gyárban csinált és ami miatt a gyár bezárt. Simán belefér a bezárt Orion és Videoton és Ikarus miatti kesergés, meg a tróger King Long buszok szidása meg a fejlődő kínai gazdaság feltétel nélküli imádata. Mellesleg az MSI megakkolhatja a kedves mamát, most jöttem rá, hogy ezen a tetvedék netbookon nem az a driver van, amilyen wireless kártyát Csangék belepakoltak és humánértelmiségi létemre állhattam neki installálni újat. NB. ezért még azt a marék rizsát sem számítottam fel, amennyiért egy ilyet egy obskúrus sencseni vagy kantoni sweatshopban összeraknak.

lárvalányhaj 2011.07.17. 21:31:54

@altoid:

"Ja, az arabok is feljövőben vannak, mert ők megőrizték az ősi kultúrájukat (többek között ugye ezzel is teszik tönkre Európát, hogy beszivárganak, és nem hajlandóak beilleszkedni), és persze utálják a zsidókat, ami a sikeres nemzeti lét elengedhetetlen feltétele."

Igen, pontosan erről van szó! Ez a legdurvább, h a leggázabb csoportok seggébe is hajlandóak bebújni, ha azok történetesen utálják a zsidókat. Én már azon is röhögtem, amikor minduntalan a szerbeket hozták föl példának, hogy "mennyire kiállnak a nemzetükért". Meg lehet nézni, h ez a "nemzetért való kiállás" milyen sok jót hozott Szerbiának és az ő népének (balkáni háborúk, anyone? :P ). De az, hogy a fundamentalista arabok seggét nyalják, már tényleg mindennek a teteje. Kár, hogy a kedves kis arab barátaik az első adandó alkalommal elpicsáznák őket is.

Kurtz ezredes · http://gyuloltellensegeink.blog.hu 2011.07.17. 21:36:12

@altoid:
Na azért az a germán, aki nyersanyagot vásárol egy természeti néptől... hát az tényleg hanyatlik, csendben teszem hozzá, hála a Magasságosnak.
@lárvalányhaj:
egyszerűbben fogalmazva valóban szörnyen gáz dolog, hogy egy csapat magyar szélsőjobboldali őszinte hévvel tud szurkolni a cigányoknak a fehér ember ellenében, teljesen egyetértek.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2011.07.17. 21:45:49

Jól írjátok.

A turbómagyarokról itt a véleményem:
modoros.blog.hu/2010/09/27/a_magyarkodo

Ez pedig népünk történelme, dióhéjban:
modoros.blog.hu/2011/01/18/hungarikum_ii

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.07.17. 23:03:37

@Kurtz ezredes: Hát igen, Erwin Rommel szégyelné is magát emiatt! :)

@lárvalányhaj: A posztban leírt figura (régies kifejezéssel lumpenproli) bárki seggébe hajlandó belebújni, akitől munka nélkül pénzt, hatalmat, egzisztenciát remél. Az, hogy most éppen jobbos Kelet-rajongó, csupán divatkérdés, a 80-as években ugyanígy imádta Amerikát, előtte véresszájú kommunista volt, azelőtt meg nyilas. Ez egy kelet-európai archetípus, minden politikai oldalon megtalálható (persze mindig az aktuális kormányoldalon van a többségük) és a politikailag elkötelezett értelmiség mindig őket szokta az ellenoldal nevetségessé tételére előhozni (nyilasházmester vs panelproli).

Politikai nézeteik egyetlen konzekvensen vállalt eleme a zsidóellenesség (szerintem egyszerűen azért, mert nekik a "zsidó" megtestesíti mindazt, amire irígyek: vagyon, iskolázottság, társadalmi elismertség).

@Modor Tibi: Ahogy az eredeti posztban, itt sem a "jobbos" a gáz, hanem a "kocsma-"

Nadiposzi (törölt) 2011.07.18. 07:18:20

@altoid:
A jobbos kocsmadiplomata címszó alatt összegyűjtöttek teljes egészében leírják a Magyar Nemzet publicistáinak külpolitikai irányvonalát, talán a Dél-amerikai balos féldiktatúrák iránti szenvedélyes rajongás maradt ki.
Ez ilyen kamaszkori lázadás lehet náluk, egyfajta szellemi pubertás, hisz a kamasz is előszeretettel szidja szüleit, vonja kétségbe képességeiket akár idegenek előtt is, holott mégiscsak ők azok, akik a hátországát, a biztonságát és az egzisztenciáját adják.

a_fater 2011.07.18. 13:16:37

Azért fura, hogy amikor Belgium és Németország tele van mecsetekkel, akkor a régi hobbinácik csak azért arabbarátok, mert azok utálják a zsidókat...

Amúgy sok ember van aki antiszemita és antikomcsi és arabellenes is (ja ez a "szemita" és az "anti" szó jelentéséből is következne nem?)

Markgraf · http://www.legiobrigetio.com 2011.07.20. 10:51:32

@Nadiposzi: Sajna nem. Földi Pál egy nyugalmazott (Néphadsereg!) repülőtiszt, Kurt Reider pedig a valóságban Géczy Zsolt névre hallgat. A Stefan Niemeyer, Pjotr Sztyepanovics Alihanov,Henry Hamilton,Steve Nording álnéven írott borzalmakat viszont nemre követte el.

Nadiposzi (törölt) 2011.07.20. 11:19:08

@Markgraf:
Akkor csak az Alihanovot találtam el. Egy világ dőlt össze bennem. Kösz a pontosítást.

Otido · http://monarchista.blogspot.com/ 2011.11.02. 18:02:25

Félig kidolgozott, rendkívüli mértékben egyoldalú, ezért káros és kóros írás. Sajnálom az elkövetőjét.
Várom ugyanezt a tónus a Szabadság téri emlékmű mellett szimpátiatüntetésbe torkolló nyugdíjasról, a börtönkapun belépő Che Guevara-pólót viselő fiatal titánról, a Wittner-prostizós ügyvédről, az ellenforradalmazós parlamenti képviselőről, a hogyan gondozd a magyarodat írójelöltről is.
Ezekkel együtt hiteles lehetne, talán.
Addig csak egy ócska magyargyűlölő gondolatkísérlet marad az írás, amiből ezeregy kering a neten, természetesen balos szerzőtől.
S jellemzőek a hozzászólások, mihez szolgált szellemi munícióval - ha ezt akarta a szerző, ezt a leszólás áradatot, akkor: "kiváló (dolgozó) írás". Gratulálok.

blur7 2011.11.02. 18:19:40

@Otido: Éppen ebből a hozzászólásból gondolom, hogy nagyon jól sikerült a bejegyzés.
süti beállítások módosítása