Kulturkampf

2011/02/21. - írta: Modor Tibi

 

Részletek a hammerfesti blogbiennálén Bronzblog-győztes Zerstörer Rolandnak a Die Wochenfaust tekintélyes és mértékadó kulturális magazinnal készült interjújából.


 

Szabad vagyok, demokrata vagyok. Egy olyan szabadságra és demokráciára vágyó ember vagyok, aki mára egy nem szabad és nem demokrata országban él. Ám nem szabad feladnunk: a művészet mindig is erről szólt. A legkeservesebb kínok közepette születik a legfényesebb igazgyöngy - fel kell vállalni, meg kell vívni ezt a harcot. A magyar blogalkotó, szabadúszó művészek egy emberként tiltakoznak a kormány kultúrpolitikája - kultúrharca - ellen. Ennek világos jele volt Kielboot Endre, Magyarországon kívül világhírű gordonkaművész nyilatkozata a kormány és annak rasszista uszítása, valamint bloggerművészek és szabad gondolkodók tiltakozása juttatásaik jogos megvonása, munkafeltételeik tönkretétele ellen. Utóbbit 38 külföldi kolléga is aláírta - ráadásul szinte teljesen ingyen. Vegyék le a mocskos kezüket Dunkler Mártáról, Wajna Pálról és József Eteléről!

A mai kormány gyűlöli a független bloggerek rétegét, mert az liberális és értelmiségi - milliók rajonganak értük, követik őket nap mint nap és kontrollálhatlan, értékes, valódi tartalmat hoznak létre. Ők ferdítéstől, elfogultságtól, csúsztatástól mentesen írják meg teljes igazságukat. És ez fáj nekik. Népszerűbbek és hatékonyabbak már rég, mint a kormány szócsöve: a szigorúan felügyelt hivatalos média.

A kormány mára már minden támogatást megvont a blogszakmától. A blogszerkesztők fele csődbe jutott, szolgáltatók húzzák le a rolót, az én posztjaimat már csak fű alatt, titokban merik megosztani az olvasók. Pedig nemrég 1-2 jól sikerült írásomat nem egyszer közel százan is elolvasták, és ennek alig fele volt tiszteletreges meg ismerős, rokon. Sajnos lassan nekem is el kell mennem dolgozni, a bloggerségből már rég nem lehet tisztességesen megélni...  kár, hogy nem értek semmihez. Az állami támogatásról aláírt ígéret már csak WC-papírt ér. Még azt sem. Pedig egy társadalom fejlettségéről mindent elmond az, hogy hogy bánik a művészeivel.

És igen, erősen gondolkozom a külföldre távozáson. Feltéve, de nem megengedve, hogy egy másik országban kapok anyagi és szakmai megbecsülést - semmi munkáért sok pénzt, úgy értem. Ez Önökön is múlik, kedves kollegInák. De még meggondolom, mert elnyomottnak lenni se rossz üzlet odahaza, tetszik tudni. Vagy esetleg nem írok többet, passzívan ellenállok. Jól kibasznék mindenkivel, főleg a kormánnyal. 

90 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mitya Ivanov 2011.02.21. 08:07:45

Egy naprakész poszt arról, hogy éppen ki és mikor és milyen alkalomból kap bronzrozsomák díjat, és ennek kapcsán hogyan minősíti antidemokratikusnak azt, amiről személyes érdeksérelem miatt ő maga azt gondolja, hogy antidemokratikus.
És ezt el is mondja lapp nyelven.

Szigi. · http://depechemode.blog.hu 2011.02.21. 09:30:32

Gyönyörű karikatúra a hivatásszerűen rettegőkről, gratula!

azAttis 2011.02.21. 09:34:41

Jó poszt, nagyon betalált! :)

Ez KulturKapmf meg az ingyen pénz hiányából logikusan?! adódó demokráciadefficit engem is megnevettetett, amikor tegnap olvastam a nyilatkozatát.

El Topo (Sgt. Elias) 2011.02.21. 10:10:01

Így is van! Kurva unalmas ez a hivatásos rettegő kompánia! Nézzétek meg, milyen keményen, öntudatosan kiállt a kormány célkitűzései mellett Szekeres Zsolt, a szintén világhírű karnagy. Igaz, hogy az általa igazgatott Nemzeti Főzenekar előtte kapott 300millió forintnyi plusztámogatást. A hazátlan, bitang Halász Iván meg baszódjon meg! Ugatott, el is vontak a Cirkusz-zenekartól 175 millát. Ez van, gyerekek, az emberek erre adtak felhatalmazást. Kétharmad, forradalom, venceremos.

purga · http://horrormirror.blog.hu 2011.02.21. 10:20:17

bruhahaha, ezt most megkapta Béla bácsi:) rövid, velős poszt.
amúgy én is szívesen megélnék bloggerkedésből: kötetlen munkaidő, nincs főnök és voltaképpen a hobbidért kapod a stexet. szal ez a legtutibb:D

2011.02.21. 10:21:13

Az egyik ismert bloggernek Oroszországot javasolnám, hol a vodkavirág nyílik. Ezt a nyelvet beszéli kiválóan, a lovári mellett, de ott komoly igény nincs liberális bloggerekre.
Esetleg visszamehetne Öcsödre tanítani, igaz Öcsödön rossz volt, de legalább együtt lehetne szeretett kisebbségével.

2011.02.21. 10:23:51

@purga: Sőt még válaszolnod sem kell a kommntekre, mert a sok hülye csak tépi a száját, felesleges hozzájuk lealacsonyodni (már ahogy ezt egy másik haver mondta nekem, csak őt idéztem)

El Topo (Sgt. Elias) 2011.02.21. 10:26:15

@El Topo (Sgt. Elias): Eleve milyen név az, hogy Halász Iván? Becsületes magyar ember nem adja a gyerekének azt a nevet, hogy Iván. Nyilván már a szülei is ÁVO-sok voltak. Ez a Halász meg, hát ilyen magyarosított név, érted.

purga · http://horrormirror.blog.hu 2011.02.21. 10:28:40

@Frengi: ööö amúgy van blogom, és elég korrektnek érzem magam a kommentelőkkel szemben, persze ez nem is nehéz, egy kezemen megtudom számolni, h egy-egy poszt esetében mikor ment a hozzászólások számai 100 fölé:D

ja és csak félig-meddig ironizáltam én szívesen élnék meg belőle:D persze az más, aki énblogot ír és amolyan "megmondóembernek" képzeli magát, vagy éppenséggel a posztban leírtak. ezek nagyrészt szánalmasak.

purga · http://horrormirror.blog.hu 2011.02.21. 10:30:34

@El Topo (Sgt. Elias): a "Halász" meg nyilván a proletárságát takarja! Szerintem ezt is direkt átkeresztelték pölö Halassy-ból!

El Topo (Sgt. Elias) 2011.02.21. 10:32:36

@purga: Ne találd már ki, hogy Halassyból! Ezek a rettegők mind ilyen sorstalanok, érted hogy mondom. (behajlított mutatóujjal orrnyereg dörzsölgetés)

2011.02.21. 10:45:31

@purga: Úgy vagyok velük, hogy inkább nem is ovasom egyikük blogját sem, mert amúgy rendes pasik, régen ismerjük egymást, sok sört megittunk együtt, és megértem hogy a kenyéradó gazdájukat kell szolgálni, ezért inkább a szépre emlékezem.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.02.21. 10:48:04

@purga: én még azt is, 10 fölé hányszor ment: 2-szer, de akkor dugtak is a posztban:)

esetleg megírom majd, hogy én annyira mély vagyok, hogy csak a 9 olvasóm érti a művészetem:)

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.02.21. 10:49:19

@El Topo (Sgt. Elias): Topo baszod, te komolyan mondom, állandóan ilyeneken aggódsz, kéred a pofont, direkte olyan blogokra jársz, ahol tudod, hogy beléd kötnek...

nem lehet, hogy kórosan vitatkozó vagy?:)

migueldiez 2011.02.21. 10:51:18

Gyönyörű, egyszerű és sallangmentes közhelyparádé,
amely bemutatja, hogy az ilyen arcok ugyanolyan buta sztereotípiákban gondolkodnak, mint azok, akiken ők maguk nagy hangon számon kérik az előítéletes gondolkodást - mondjuk jogosan de , ugye, mindenki a saját portája előtt...).
Akár hajlamos lennék hinni az ilyen gyógyegereknek, ha nem játszották volna el ötször-hatszor eljátszották a hitelüket. És ugye, aki harmadszorra kiált farkast, annak már senki sem hisz annyira, még ha az a farkas tényleg jön is.

A frissen megalkotott, az abszurditást kimerítő "blogszakma" szót, tartok tőle, előbb utóbb nem csak ilyen fikcionális szövegkörnyezetben, hanem a valóságban is viszont fogjuk látni,
És még egyszer hozzátenném, azért a másik oldal droidjait sem kell félteni. Ahogy - és akkor jöjjön a modoros-Hofi hivatkozás, de ezt ő is idézte valakitől - kis ország, egy csőcselékünk van, azzal kell mindent megoldani.

migueldiez 2011.02.21. 10:55:36

@El Topo (Sgt. Elias):
Nyugi, nem mi vagyunk az ellenség, ez nem a Vastagbőr, itt barátok közt vagy! :P
(Hacsak nem az örökösen, előszeretettel "kettősmércéző" címlaptrollok kommentjeinek kifordított parodiája ez ;) )

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.02.21. 10:56:14

@migueldiez: a blogszakma nem rossz szó, a modoros facebookon már jeleztem, sztem az olyanok az igazán gusztustalanok, mint a gyerekanyag, az óvodapedagógus vagy a mikrostruktúra.

purga · http://horrormirror.blog.hu 2011.02.21. 11:05:48

a "blogszakma" kifejezés valóban már önmagában elég modoros.

egyszer szívesen elmennék egy amolyan "blogger találkozóra" névre szóló meghívóval:) persze egy idő után kínos lenne a sok ismétlődő spontán beszélgetés:

"-Hali! Te melyik blogon publikálsz?
- Én kérlek - büszke mosoly, kiegyenesedés -, a Mosó Masa Kimossa! nevű szociál-politológiai blogot írom, hovatovább konkrétan én vagyok a főszerkesztője (!).
- Aha, értem. Bocs, de még sose hallottam róla. Bár egyszer mintha láttalak volna indexen..."

Legrosszabb esetben az illető ezt viccként fogja fel és próbál "veled együtt" nevetni. :D

(tisztázzuk: én volnék a kérdező) :D

migueldiez 2011.02.21. 11:09:18

A "gyerekanyagot" emlegetőket tényleg péklapáttal csapnám meg, a második az nem annyira borzalmas, talán ez a megnevezés a szakma méltóságát, respektjét hivatott visszaadni - az ilyen törekvésekkel még egyet is értenék, meg ugye tudjuk, régen a falusi tanítóknak vitték a tikot, egybe lesütőtt kacsát is - a mikrostruktúra - asse tudom, mi az (és milyen munkakörnyezetben használják). :)

escargot 2011.02.21. 11:48:09

Semmi esetre se feledkezzünk meg az ilyenkor kötelező modoros kommentelőről is, aki a következők közül választhat random módon:
- Ne piszkítson a saját fészkébe / Hazaáruló (vérmérséklet szerint)
- Nehogymár támogassuk a blogszakmát, amikor rákosok halnak éhen.
- Kiaza zerstörerroland?

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2011.02.21. 11:54:42

@Blassius: nincs ezzel semmi baj, itt szabad a vélemény. Ellentétben azokkal a szabadságharcos blogokkal, ahonnan a véleménye miatt simán kitiltják a másikat, hogy ne zavarja őket a szólásszabadság mellett folytatott izzadságos küzdelemben.

@escargot: az egyik legnépszerűbb magyar blog (ez az) szerkesztőjeként én nagyon szeretnék századannyi pénzt kapni a blogolásért, amennyit egyes FILMESEK kaptak.

escargot 2011.02.21. 12:12:01

@Modor Tibi: Nem mondom, hogy nem értek egyet. (Talán egyszer a blogszakmát is utoléri a méltó elismerés. Addig meg csak az alacsonyabb költségszinttel vigasztalódhatsz.)

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.02.21. 12:13:38

@migueldiez: a mikrostruktúra kérlek szépen az ún. óravázlat lelke. Egy felépített óra az úgy néz ki, hogy 4-5 mikrostruktúrából kell állnia, mindegyiken belül felépítve a logika láncolatot, ezeket egymáshoz fűzni, sóval-borssal-paprikával fűszerezni és a köcsög gyakorlati vezetődnek (annak a kis gecónak, hát, aki gyereket utoljára a tükörben látott 8 évesen) szája íze szerint tálalni...

2011.02.21. 12:32:24

@vészmadár (pica pica): az mind hogy fér bele a 45 percbe?

csi szi 2011.02.21. 12:37:29

@Modor Tibi: A film az némileg drágább műfaj azért, mint a blogírás. :)
Hogy érdemes-e az egymásnak készülő filmeket forgató rendezőket az adófizetők millióival tömni, az más kérdés. Tény, hogy némelyikük nyugaton is kapni szokott díjakat, Tarrt pedig sok hollywoodi filmes is nagyra tartja. Ettől még sosem lesznek közönségfilmek, amiket gyártanak.
Az is igaz, hogy mindegyikük ballibsi, és nagyrészük "olyanszármazású", és egy, a jelenleg kormányzó kurzust zsigerből gyűlölő szubkultúra részei mindahányan.

2011.02.21. 12:46:55

@vészmadár (pica pica): Jaj, ezt kár volt ide hozni, didaktikából éppen hogy csak átmentem, sokadszorra sem sikerült egy óravázlatot megcsinálnom.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.02.21. 12:52:03

@Hadrian77:

1. jelentés, hiányzók, adminisztráció: 5 perc
2. bevezetés, a téma megjelölése, helye a tananyag struktúrájában: 5 perc

I. mikrostruktúra: A hang mechanikai hullám. (8 perc)
a) hullám fogalma (kulcs: pedriodikusan váltakozó fizikai jellemző)
b) mechanikai hullám (nyomás, kitérés, rezgés)
c) háttérfogalmak: szinuszgörbe

II. mikrostruktúra: hullám jellemzése: 10 perc

a) frekvencia
b) hullámhossz
c) sebesség
d) ezek összefüggése: sebesség = frekvencia sorozva hullámhosszal (+ szemléltetés)
e) amplitudó: fogalom - longitudinális és transzverzális hullámok (videoanyag: 4 perc)
f) polarizáció (fontos: hangnál nincs!!!)

III. egyszerű számítási feladatok (10 perc)

a) Mekkora a hullámhossza a normál zenei A-hangnak levegőben?
b) Ha kalapáccsal megütögetjük a sín, a hang 3,2 másodperc alatt teszi meg a Pécs-Pécsvárad közötti 15,7 km-es távot. Mekkora a hang sebessége vasban?

4. Összefoglalás, gyakorlókérdések, házi feladat, dícséretek, lebaszások, köszönömamaimunkát (5-7 perc)

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.02.21. 12:52:43

@Frengi: én már 6 éve tanítottam, amikor az első óravázlatomat (kényszerítés hatására) megírtam:)

2011.02.21. 12:56:28

Barátnőm hasonló felütésű posztját egyszer úgy fejezte be, hogy "van egy jó hírem: mi vagyunk többen". Na innentől eggyel kevesebben vannak.

Bár nála az a jó, hogy neki akármit írok semmiért nem moderál ki: Az én liberalizmusomban még te is beleférsz, kedves Bors, szokta mondogatni. Meg hogy ha majd akasszák a nácifasitata rasszista antiszemitákat majd szólok az érdekedben egy jó szót, hogy el voltál keseredve, téged csak megtévesztettek.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2011.02.21. 12:56:42

@escargot: ne ijedj meg, nekem ez éppen elég elismerés már most is :)

@csi szi: hát ja. Éljen az önmagát eltartó - öncélú vagy szórakoztató - művészet.

migueldiez 2011.02.21. 12:57:22

@vészmadár (pica pica):
Igen, most már megvan - nem ok nélkül törlődött a memóriából. :)
Azt hiszem, abban megegyezhetünk, hogy aki jó tanár, annak nincs szüksége ilyesmire, aki meg csapnivaló, vagy érdektelen, azon ilyesmi úgy sem fog segíteni (illetve nem is fogja törni magát).
Egy ember jár gyakorlatilag jól vele, aki a tanulmányt megírta/ és publikálta e módszer eredményességéről, keresztülnyomta a szakmai fórumokon, és ezzel haknizza körbe a szakmai konferenciákat is, akár évekig, elvetemültebbje akár évtizedekig.

2011.02.21. 13:00:06

@vészmadár (pica pica): hát én sem önként, gondolhatod, kellett a gyakjegyhez.

Volt egy barátunk, egy egészen normális, kedves fiú, olyan hivatásos naplopó féle. Hallom, hogy most didaktikát tanít egy főiskolán. Gondoltam, hogy végül ilyen helyen köt ki, mert érteni semmihez nem értett, dolgozi sosem szeretett, bár eléggé normálisnak tűnt... amúgy.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.02.21. 13:06:35

@Modor Tibi: hát bezony. Ezentúl nem is tekintem mérvadónak az olyan, mecanetúra által mesterségesen fenntartott álművészeket, mint Haydn, Michelangelo vagy Anakreon:)

2011.02.21. 13:07:52

V@vészmadár (pica pica): Vizsgatanításomon magyarázom a gyerekeknek, hogy ezt most itt szépen összeférceljük, előöltéssel, az az férccel, tudjátok, innen jön a fércmunka kifejezés, nem végleges, csak úgy lazán, hogy majd látszódjon mi is akar lenni valójában.

Meg is kaptam érte a lebaszást, mit képzelek én:
A tanórán a szakkifejezéseket használjuk: előöltés, ilyen szavakat, mint férc nem ismerünk.

Na ekkor gondoltam, hogy talán nem kellene nekem a tanári pályát olyan nagyon erőltetni.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2011.02.21. 13:09:51

@vészmadár (pica pica): mindenkinek van valami hülyesége vagy örök kavics a cipőjében. Valakinek a nemzetek, valakinek a művészet, másnak a labdarúgás :)

2011.02.21. 14:12:39

@vészmadár (pica pica): és ebben hol a fűszerezés?:)

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.02.21. 14:17:34

@Hadrian77: azt nem írja bele az ember, azt élőszóban rakja bele. Én plö azért utálom az óravázlatot, mert ahogy én tanítani gondolok, abban a rendszerben nem lehet meghatározni, egy dolog 5 perc lesz vagy 42. Mert az óra interaktív, és függ a "gyerekanyagtól" is:)

Styxx 2011.02.21. 14:20:34

Hosszú snittek posztja.
A fószer hisztijének a 95%-val én sem értek egyet, de néhány dolgot elég meghökkentően, mondhatni radikális eleganciával tálal.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2011.02.21. 14:31:30

Tisztelt Olvasóim és Blogoszféra-lakók!

Mély megdöbbenéssel olvastam Modor Tibi legutóbbi posztját, és benne a bloggerkolléga nekem tulajdonított szavait.

Bár természetesen nem állítom, hogy kiforgatta a szavaimat, azt se, hogy szándékosan tette mindezt, sőt, azt se, hogy egy alávaló, mocskos kis nácibérenc, azt meg végképp nem, hogy szélkakas takonyhernyó megélhetési blogger lenne, aki kicsinyke jövedelmét alkalmi hullarablással egészíti ki, de úgy érzem, akarva-akaratlanul is félreértett.

Talán a gondolataim magas röpte, talán a kifinomult érvelési technika a ludas, ki tudja, mi lehet az oka, de pont az ellenkezőjét írta le, mint amit én valójában mondani akartam. (A pletykákat megelőzendő, sietnék leszögezni, hogy aljas rágalom, hogy beunikuomztam volna az interjú előtt.)

Természetesen jogi lépéseket is fontolgatok, de titkon bízom benne, hogy européer kultúremberek módjára is tudjuk rendezni ezt az ügyet.

Mély tisztelettel,
ZRoli (bronzblog-győztes)

Fapuma (törölt) 2011.02.21. 14:31:40

Tegyük még hozzá, hogy aaz ilyen lánglelkű demokrata, ez a világító oszLOP (hahaha) nem szalámi és sajt lopásból tartja el családját, bár nyomorog a patásorbán miatt.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2011.02.21. 14:45:50

@Mitya Ivanov:

- Senki sem kérdezte öntől, hogy mit mondott Yossariannak. Mi azt kérdeztük, hogy mit nem mondott. Minket egyáltalán nem érdekel, hogy ön mit mondott Yossariannak. Világos?
- Igenis, ezredes úr.
- Akkor menjünk tovább. Mit mondott Yossariannak?

2011.02.21. 14:49:45

@Fapuma: nem hiteles lánglelkű aki nem nyomorog és éhezik!

GERI87 2011.02.21. 14:58:09

@vészmadár (pica pica):

Én azt nem értem hogy képes vki ennyi blogot elolvasni, kommentelni rá stb egy nap?

Nekem csak a modoros kommentjeinek végigolvasásával elmegy gyakran 1 óra...

vlááá...irodai naplopók:)

Ernoke 2011.02.21. 15:05:24

@Püspök utcai gombaszedő: jaj, hogy én ezt a könyvet mennyire bírom, majdnem elkezdtem idézgetni, aztán rájöttem, mekkora modoros baromság lenne az.:D

2011.02.21. 15:49:17

@Püspök utcai gombaszedő: miért van az, hogy bizonyos könyveket képtelen vagyok kedvelni, még filmen is megnéztem, hátha közelebb kerülök hozzá, de nem, a fiaim ellenben igen.

Reménytelen ....

Ernoke 2011.02.21. 16:10:00

@Frengi: nekem a film is nagyon tetszett, szerintem jól eltalálták benne a karaktereket (pedig ugye ha előbb olvasod a könyvet, blablabla). Alan Arkin pedig, aki öregen is kellemes, akkoriban ritka szép példány volt.:)

Szocio Pata (kikvogymukblog) 2011.02.21. 16:57:34

Az első poszt itt, ami nem tetszik, és le is írom, miért. Tarr Béla tegnapi paródiája ez, paródiával nehéz vitatkozni, de megteszem, mert a tegnapi reakciókon felhúztam az agyam.
Tarr filmjeit lehet utálni.
Tarr Béla nyilatkozatait sem kell szeretni.
Én Tarr Béla filmjeit szeretem, az embert nem annyira. De.
Ő a világon a legismertebb magyar rendező, a szavára komolyan adnak, véleményformáló tényező.
A Berlini fesztivál nem egy mucsaröcsögei verseny, filmszakmailag a legjelentősebb mustra (Cannesban és Velencében inkább a külsőségek dominálnak)
Ott Nagydíjat nyerni nagyon komoly eredmény, 23 ország bejelentkezett forgalmazásra, ami azt jelenti, a filmet többen fogják megnézni, mint az Üvegtigrist és a Valami Amerikát együtt (amelyek egyébként szintén állami támogatásból forogtak)

A nyilatkozatot a Tagesspiegelnek adta, ami szintén nem egy helyi lapocska. Mindez önmagában elég, hogy komolyan vegyék amit mondott.
És amit mondott, az nagyrészt tény. A magyar filmgyártás gyakorlatilag megszűnt. Ez azt jelenti, hogy nem készülnek filmek, és a már elkészül filmeket sem fizeti ki az állam (a szerződések ellenére) Persze kit érdekel néhány elvont művész, de gondoljatok arra a többszáz stábtagra (fényezők, díszlet, stb) akik ezért dolgoztak és ebből szeretnék a családot eltartani!
Tarr Béla a nevükben is felszólalt. És a maga módján jól tette. Miért gondolja bárki, hogy ez politizálás? A világon bárhol minden szakma védi az érdekeit, függetlenül attól, hogy a társadalom mit gondol erről.
Nekem speciel filmbemutatóm úszott el az elmaradt filmszemle miatt, hat évig írtuk a forgatókönyvet, képzelhetitek, mekkora öröm ez, ezért dolgozol és tessék. És nem lett belőle kocsim, se lakásom, éppen csak annyi, hogy a családi kasszát kipótoljuk.
Szóval dühös vagyok, ami a kultúra területén ma zajlik. Utálom azt is, hogy Pálfy-kaliberű emberek úgy mondanak valótlan dolgokat előadásokról, hogy nem is látják, és elnézést sem kérnek utána, mert ez nekik természetes.
Nem hittem volna, hogy ezeket fogom valaha gondolni, mert távolról sem tartom "szoclibnek" magamat (sőt), de sajnos egyet kell értsek Tarr Bélával, és azt sem szeretném, hogy Andy legyen a főfő pénzelosztó, akiről mindenki azt hiszi, hogy "fűdemekkora amrikai producer", miközben ő is a magyar állam pénzét vagy más pénzét seggelte el az utóbbi években, a filmjeibe egy árva garassal sem szállt be!
Bocsánat, hogy hosszú voltam és dühös, de ezt a blogot legalább értelmes emberek írják-olvassák. (természetesen nem várom el, hogy bárki egyetértsen)

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2011.02.21. 17:13:28

@Szocio Pata (kikvogymukblog): japp, ezt megértem, és még az állami támogatást se sajnálom a filmipartól az előző beszólásaimmal ellentétben. A posztot direkt köcsög módon írtam meg.

Elhiszem, hogy a csóka ismert, és hogy a Sátántangó is jó film. És pont ez a baj, hogy van súlya annak, amit mond. Ha művészeinknek az a megoldás, hogy személyes bosszúból folytatják Schultz és Bendit felszólalásait, azt minek állami pénzből támogatni? Ha én a munkaadómat (Bitumex :)) mindenhol besározom, akkor előbb-utóbb csak kirúgnak... ott volt Simonyi András, az amerikai nagykövet (Budapest is the coolest place in Europe) és ezek - szóval visszavehetnének.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2011.02.21. 17:35:18

@Szocio Pata (kikvogymukblog): Ahhoz képest elég hamar vissza is táncolt.

De ez a a-művészeknek-ez-márpedig-jár attitűd ennél jóval általánosabb jelenség, bát valóban sokkal viccesebb, amikor jóval kisebb kaliberű figurák hangoztatják.

Mint ahogy a minden költséget lélegeztetőgépben mérő, kiugrú homlokereszű, kívül díszkeresztény, de belül neokomcsi filiszteus hozzáállás is elbírna egy posztot.

Szocio Pata (kikvogymukblog) 2011.02.21. 17:39:48

@Modor Tibi:
Ja, de szerintem neki nem az ügyeletes kormány, hanem a mindenkori magyar állam a munkaadója. És nem a nemzetet gyalázta, hanem a mostani gyakorlatot kritizálta. Egyébként a győztes Aranymedvés film iráni volt, az sem dicséri feltétlenül a filmjeiben az iráni társadalmat, mégis büszkék lehetnek rá.
Egyébként Tarrt bárikor tudnám kritizálni, amikor milliókat vert el a Londoni férfi forgatásán meg ilyenek, de most valahogy nem megy :)

Styxx 2011.02.21. 17:47:28

@Szocio Pata (kikvogymukblog):
Megértem, hogy K. nagy szopóág, ha valamivel 6 évig molyolsz, aztán meg coki. És ezt Q-ra nem szívesen mondom neked, mert többek között azért is tartalak jó arcnak, mert magunkfajta amatőrökkel neked nem derogál vitatkozni, DE! aki egy, Magyarország méretű és anyagi hátterű országban filmesként szeretne megélni, annak fel kellene fogni, hogy ez is valahol olyasmi, mint a kohászat. Ok. Tarr Béla hatalmas rendező, de ha piaci alapon nem boldogul, akkor ne várjon el állami pénzt. Pályázgasson a világ négy sarkán, keressen mecénást, de ne várja el, hogy egy kis ország adófizetőinek kutya kötelessége a művészi álmainak a megvalósítását dotálni. És ez vonatkozik a sminkesekre, segéd-operatőrökre, stb. mint amit felsoroltál. Ha meg a filmjei hosszú távon hoznak sok nézőt (nyilván így van) akkor keressen ilyen befektetőket.
A nyilatkozata nem annyira szakmai, mint sértett-üldözött hangnemmel jött át. Nem nagyon komálom az ilyen rinyát, kertésznél sem tetszett, de a másik oldalon, pl. Makoveczé se jön be.

Styxx 2011.02.21. 17:51:23

@Szocio Pata (kikvogymukblog):
"Ja, de szerintem neki nem az ügyeletes kormány, hanem a mindenkori magyar állam a munkaadója"
Szerintem meg ez nem kellene. A mindenkori magyar állam ne akarjon manapság olimpiát szervezni, mert azt nagy, gazdag államok engedhetik meg maguknak, bármennyire is szép lenne, és ne akarjon gigaprodukciókat finanszírozni. Szerintem.

Szocio Pata (kikvogymukblog) 2011.02.21. 17:52:21

@Püspök utcai gombaszedő:
Ja, nem jár, semmi nem jár. Ez idáig ok. De miért járt például 25 millás állami MMKA támogatás a kőkeményen kereskedelmi tv RTL új sorozatának pilot adására? Ami ugye RTL profit lesz? Ez például nem művészet, hanem biznisz. Csakhogy kié?

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2011.02.21. 17:56:37

@Szocio Pata (kikvogymukblog): Hát ez az. Nem lehet baltával elemezni egy olyan helyzetet, ahol azok is kapnak állami pénzt, akik maguk is meg tudnák termelni, csak lusták, meg azok is, akiknek másképp nem készülhetnének el a filmjei, meg azok is, akiknek jobb is lenne, ha nem készülnének el a filmjei.

El Topo (Sgt. Elias) 2011.02.21. 18:01:21

@Styxx:
Ezt hagyjuk, hogy Magyarország kicsi, és nem tud eltartani pár filmest! Mert közben Magyarország, ez a kicsi ország mindenkor képes rá, hogy főúri módon eltartsa Pálffy urat, meg mondjuk Pörzse urat, meg Novák urat a parlamentben. Ez a gazdaságilag khmm... nem túl potens ország bármikor kép rá, hogy Lázár úrnak S8-ast béreljen, és tankolja is neki. Eltartja továbbá az összes geci léhűtő feleségét, szeretőjét, fiát-lányát, anyósát. Mindezeket főúrhoz méltó színvonalon.
És akkor Tarr Béla keressen magának szponzort a világ más tájain, mi?

Szocio Pata (kikvogymukblog) 2011.02.21. 18:02:16

@Styxx: Ok-ok. Igazad van sok mindenben. De én délelőtt számolgattam fejben. 23 ország vette meg a forgalmazói jogokat. Az országonkét mondjuk 100 000 nézővel számolva (mozi Tv, dvd) Már 2,3 kopf. Az évi magyar filmtermést nem látták ennyien. De még a Fradi meccsre sem mennek egy idényben ennyien. Azért ez is egy szempont. Persze nem mindegy, ki rinyál.
Én mondjuk nem rinyálok, kis figura vagyok ebben az egészben, (nem is ebből élek, ez úri passzió, akárcsak a blogolás) de ha aláírsz egy szerződést és megdolgozol érte, akkor te is mérges lennél függetlenül attól, hogy ki a munkáltató- a magyar állam vagy egy magáncég.
És most valahogy úgy vagyok vele, hogy nem érdekel, éppen kik vannak hatalmon, de egy állam azért legyen már ennyire jogfolytonos bassza meg! Nem gondolod?

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2011.02.21. 18:07:01

@Szocio Pata (kikvogymukblog): Ha azt sikerülne elérni, hogy az írott szerződés kötelezzen, és ne csak akkor, ha jogerős bírói döntés van róla, vagy ha a kormány épp nem dünt másképp, Magyarország a világ egyik legélhetőbb országa lenne.

Styxx 2011.02.21. 18:09:24

@Szocio Pata (kikvogymukblog):
Persze, pacta sunt servanda, mondjuk a gondolom több száz oldalas jogi förmedvényekben nem kizárt, hogy kibúvót is hagytak, viszont a gyarmatozás, diktatúrázás, hát, szvsz erős.
@El Topo (Sgt. Elias):
Nyilván ezerszer inkább Tarr Béla, mint Pálffy, Lázár és pereputtyai, közpénzluxus-vircsaft stb, de attól, hogy nem támogatom a sikkasztást, még elítélhetem a zsebmetszést is.

Styxx 2011.02.21. 18:16:48

@Szocio Pata (kikvogymukblog):
Engem ami fölbasz, az ilyen (nem sok túlzással) Engem, a nemzetközi sztárrendezőt/írót/építészt/akármit otthon, a diktatúrában a Dunába akarnak lőni.
És nem azért basz föl, mert a mostani kormány alatt sír (szarok rá, többnyire a lábammal szavazok), az is fölbasz, ha valami jobber mondjuk kimegy Székelyföldre (amit egyébként rováslájkolok:-))és ott elkezd fürdősQrválkodva rinyálni, hogy őt a maradékországban elnyomják, mert magyar mer lenni.
Most ki a csipát nyom el M-on bárkit is az elmúlt 150 évben Magyarországon azért, mert magyar? Még örmény kisebbségi képviselő is lehetsz magyarként, úgy, hogy örményül egy konyakot se tudnál kikérni, és puszibevallásra örmények a felmenőid, mint pl. Lányi Zsolt, miután kifutott alóla a megélhetési kisgazdáskodás.

Szocio Pata (kikvogymukblog) 2011.02.21. 18:29:43

Ja, egyetértek. A liberálisok állandó túlhiszterializált nyafogásától is rosszul vagyok. Kiráz a hideg, ha a középszerű Kamondy kifejti, hogy az ügyeletes bukott filmje mekkora tiltakozás az önkény ellen. De.
Olvasd végig a tegnapi index kommenteket a hír kapcsán. Rémületes tényleg. Sötét bunkóság.
Másrészt Tarr Béla mégis Tarr Béla. És nem azért mert szeretjük, nem szeretjük. Nekem tök mindegy, ha a Barátok Közt rendezőjének a filmjeit nézi Brad Pittől Angela Merkelig a világ, akkor neki is azt mondom, hogy respect.

pincze 2011.02.21. 18:53:13

Tehetséges embereknek pénzt kell adni , ha a másik szekértáborhoz tartoznak is , mert színvonalas dolgot tud előállítani , de gyenge vígjátékokba önteni a pénzt nem annyira szükséges .

gyaloghartur 2011.02.21. 18:56:35

Ezüst medvetánc

Bundám ritka, ezüst fajta,
itt-ott tarrság üt ki rajta.
A fejem egy ideje,
fordul csak Berlin fele!

Brumma, brumma, brummadza.

Tar földemről kiszaladtam,
bár két mázsa lánc volt rajtam.
Befűzte az orromba,
az Orbán a goromba!

Brumma, brumma, brummadza!

De én csöppet sem lankadtam,
Turini ló van alattam.
Félig kizsigerelve,
meséltem a Spiegelbe!

Brumma, brumma, brummadza!

Elmondtam a kulturkampfot,
egész Németország paff volt,
hogy Orbánnak fél éve
zsebbe fagyott a keze!

Brumma, brumma, brummadza!

Rendezőnek ingyen kedve,
ki nem érti az a medve.
Ejrópában szégyenfolt
ez az ungarische Volk!

Brumma, brumma, brummadza!

Jobb, ha eltűnik majd innen,
aki nem érti a filmem.
Tudd meg, annak élni kár,
ki filiszter kispolgár.

Brumma, brumma brummadza!

Zúg a Kert és(z) zúg a Nádas,
Schiff is súgja: magyar nyálas!
Attól nőne meg a kasztja,
hogyha magát... (felemeli az európai Hochkultur szintjére!)

Bumma, brumma, brumm MADZAG!

Styxx 2011.02.21. 19:28:12

@Szocio Pata (kikvogymukblog):
"Másrészt Tarr Béla mégis Tarr Béla."
E oké. Messi is Messi attól, ha hülyeségeket nyilatkozik (speciel ő nem szokott) de azért leírhatjuk, ha faszságokat mond.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.02.21. 19:28:29

sajna ez a film nekem vhogy olyan terület, ami majdnem teljesen hidegen hagy, mármint a gondolkodásomat nem hergeli, ahogy semmilyen "vizuális" kifejezési mód sem. Vhogy nem tudok mit kezdeni az olyasmivel, hogy festmény, tánc, film. Már azon túl, hogy szép-szép, meg hogy hűha, élethűen fröccsent a vér. Ezért plö filmből is azt nézem, ami a szememet leköti, lehetőleg mutánsokkal, csöcsökkel, lehet benne pár troll vagy klutyrámötty is. Ha meg lelki folyamatok érdekelnek, akkor olvasom... a szavakat tudom értelmezni, de a képeket nem.

A Tyne folyó déli partja 2011.02.21. 19:31:39

@El Topo (Sgt. Elias): nana, én ismerek egy nagyon jó fej Ivánt, tessék nem bántani!

Szocio Pata (kikvogymukblog) 2011.02.21. 19:32:11

@Styxx:
:)
A Messi egy kurvajó focista, és még szeretném is, ha egyszer az Arsenálban játszana.

A Tyne folyó déli partja 2011.02.21. 19:34:39

@Frengi: filmen sokkal rosszabb...
egyébként Hellertől az Isten tudja c. olvasd el, sokkal jobb,mint a 22-es csapdája.

neccharisnyás útonálló (törölt) 2011.02.21. 20:00:22

Ááááá! Másszon már rá az ilyen idegroncs a gordonkájára! Vagy költözzön a Marsra. Remélem tisztában van vele, hogy szülőföldjének izomból képen csulázásával egyúttal saját jóédes anyukáját is képen csulázza, aki odaszülte.

Amúgy bírom a hivatásos rettegőket. Kínozni. Páratlan gyakorlatuk van sikoltozásban. 8)

NDT · http://nemdomi.blog.hu 2011.02.21. 20:10:37

@gyaloghartur: köszönet ezért a szösszenetért:)
Múltkor (heh, régen volt már persze) linkelte valaki Bede írását, "Ne etessük tovább az artistát!" címmel. Idevág témájában, és vannak benne igazságmorzsák, de pár sorral odébb olyan ordas baromságot ír, hogy teljesen hiteltelenné válik.

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2011.02.21. 20:34:34

Bensőséges hangulatú mini-kibeszélős? Melóhelyen a folyosón kávéval a kézben cigizés közbe sutyorogni és amikor jöb egy idegen jó hangosan ilyeneket mondani, hogy "hát tudod mikor Terikém, az édesanyukájával! Azzal!"

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2011.02.21. 20:46:17

A B-movie kategória közelebb áll hozzám mint ezek a rossz időjárási körülmények között forgatott, hamuszürkearcbőrű, karikás szemű mívészfilmek, amelyekben esetleg érdekes lehet az operatőri munka, de a dráma, a színészi játék ritkábban köt le, mivel agyoncsócsált modernkori zavaros lelkiállapotú faszságokat közöl, amelyekből a kiút nem ezen filmeken át vezet, hanem gyökeresen ellenkező és alapvetően nem egy lefelé hanem egy sokkal inkább felfelé mutató vektor mentén.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2011.02.21. 21:10:24

index.hu/kultur/cinematrix/ccikkek/2011/02/21/tarr_bela_kenytelen_vagyok_elhatarolodni/

Ha ez a mértékadó, elismert lap manipulált - amit így simán elképzelhetőnek tartok, bár az újságírásra ez nem lenne jellemző, hogy csúsztatnának :)) -, akkor felfüggesztem minden korai ítéletemet, és Zerstörer Rolitól elnézést kérek. A poszt így kis módosítással sajnos még mindig elég sokakra vonatkozhat.

lomposfarkas 2011.02.21. 22:26:14

filmklub.postr.hu/a-kormanynak-kell-mennie-nem-nekem-a-der-tagesspiegel-interjuja-tarr-belaval

Olvasom ezt a riportot, mindegy, hogy mennyire pontos, ez csak egy molekulája a kérdésnek. Tökélesen rímel a mostanság egyre divatosabb ballib értelmiségi aláírósdira. Ahogy jönnek a botrányok (filozófus semmirekellők százmilliókért, milliárdos adócsaló filmproducer, stb), hogy éveken teli pofával szívták az állami pénzcsöcsöt, de mikor jön a nyomozás vagy az előzetes, azonnal felhördül a ballibsi/bibsi ajvékolás. Érted? A leleplezett bűncselekményekre is ugyanaz a reflex: antiszemitizmus, diktatúra. Bekövetkezik, amit egyikük sem hitt volna: páran leszakadnak a végtelennek tűnő állami csöcsről. Én se örülnék :)

"És igen, erősen gondolkozom a külföldre távozáson."
Mit nem adnék érte, hogy az efélék végre megmarkolnák becsomagolt böröndjeiket. De érdekes módon hihetetlen jól érzik magukat itt a fasiszta diktatúrában.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.02.21. 22:40:25

Kicsit rímel ez a pint a pár nappal ezelőtti közhelyesre. Rólunk magyarokról köztudott, hogy a nagy magyarok közül Horthy ült a lovon rajta, minden korábbiról csak elbeszélések vannak. Ezen az eseten kívül a magyarok kizárólag a ló valamelyik oldalán fordulnak elő, ha időlegesen megkapaszkodnak a tetején, akkor fordítva ülnek rajta.
Onnantól, hogy állambácsi mindenre ad pénzt, húsz év alatt eljutottunk oda, hogy semmire sem kell pénzt adni. Mindenki szívja a fogát, amikor az asztalos százezer forintért csinál könyvespolcot, a jogász százezer forintért ír szerződést, a könyvelő százezer forintért könyvel stb. Nem emésztettük még meg, hogy mindennek ára van, főleg a szakértelemnek.
Ezért amikor egy filmes azt találja mondani, hogy akkor hatvanmillió, akkor azonnal zsigerből jön a "mi került ezen a fotelen..." szöveg.
A másik dolog viszont az, hogy vannak dolgok, amelyek mindig állami támogatásra fognak szorulni, a magyarság érdekéből. Ilyen például a csillagászat, a zene,a film és még egy csomó hasonló kulturális dolog. Ezek lesznek ismertek, ezeken keresztül tudunk érdeket érvényesíteni.
Elég megnézni, hogy azok a gyűlölt libsibibsi elnyomott művészek milyen érdekérvényesítő képességgel bírnak. Nincs ezzel gond, majd csak lesz olyan világhírű művész is aki nem libsibibsi. Másrészt majd amikro megint a libsibibsik fognak kormányozni, a mostani zseb-krőzusok mennek tüntetni az emberi jogaikért.

amúgy meg, ez a "mértékadó lapban azt nyilatkozta, hogy...és ettől mostmár minden német, beleértve Hermann Krammert, a klingenthali síugrósánc gondnokát lenéz minket" ez nagy parasztvakítás, abból a feltételezéből indul ki, hogy természetesen a Nagy Kultúr Németországban mindenki a berlinálé nagydíjasának a véleményéről olvasgat. Frászt, a legtöbben ott is az aktuális tévés puncika nemi életéről. A "külföldi művész sír" rovatban majd jövő héten lesz egy elnyomott líbiai, aztán egy rossz sorsú meg nem értett chilei, stb.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.02.21. 23:29:53

@Professor Pizka: Jól esik végre olvasni egy józan, fékezett szájhabzású hozzászólást a témában! :)

Annyit azért még hozzátennék (úgy is mint a Modorosblog félhivatalos antiszemitázója), hogy az egész "libsi-bibsi művészek vs. nemzeti oldal" balhé Kertész Imre Nobel-díjával kezdődött 2005-ben. És bizony akkor a jobberek közt ment az ajvékolás, hogy aszondja "annyi érdemes MAGYAR író van, de EZEK persze csak egymásnak oszogatják a suskát meg a dicsőséget" - nem csoda, hogy Imre bá kissé bepöccent, és mondott pár nem túl kedves dolgot Magyarországról a német sajtóban (ami persze így sem volt szép tőle, viszont róla igazán nem mondható, hogy bármilyen anyagi érdekei fűződtek volna a dologhoz).

Ettől kezdve a balos művészek között divat lett minél durvábban beszólogatni a jobboldalnak - 2010 májusa óta a kormánynak - egyre kevésbé méltányolható hangnemben és szándékokkal. Viszont a jobber közvélemény lassan már autodafét követel a "hazaáruló" értelmiség megrendszabályozására, ami a kívülállók szemében meg pont őket igazolja. Ideje lenne egy kicsit lehiggadni végre, mert egy ilyen iszapbirkózás egyetlen borítékolható eredménye, hogy minden résztvevő tökig sáros lesz!

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.02.21. 23:33:23

@Professor Pizka: az, hogy a poszt szóból miért lett pint a hozzászólásomban, nos ez egy igen érdekes, mélylélektani rétegeket is borzoló kérdés...

Donna Anna · http://operahumor.blog.hu/ 2011.02.21. 23:35:53

Aki bármelyik Fisherre beszólt, az csak hallgassa az Operában minden este, hogyan veri szét a legszebb zenéket a Győriványi, aki kizárólag a fortissimót ismeri, és középszerű.

Esetleg lehet majd még örömködni, mikor Perencz kardot csókolgat meg Szent Korona replikájával dekorálja a Grált.

Persze, már Wagner se jó, a Hollandi bemutatója elmaradt, a Mesterdalnokokban szükséges a békés, bölcs művész Hans Sachsból német dicsőségről hőbörgő hordószónokot faragni. Az, hogy 2013 Wagner-év, senkit nem érdekel. Másutt már javában készülnek rá.

Ja, hogy Verdi-év is? Nem baj, majd nyomatjuk tovább a béna koreográfiájú Nabucco-paródiát meg esetleg a Trubadúrt, ahol a szegény, rongyos kisebbségi Azucena flitteres estélyiben grasszál. Hogy nincs műsoron egy csomó műve? Sebaj.

Brittenről meg szólni se érdemes, hiába lesz centenáriuma, itt nem elég jó az álszent, homofób fideszes-kereszténydemokrata bandának.

Biztos modoros balos vagyok, de ha az operába kontárkodnak bele, az jobban zavar, mint az egyéb ténykedésük.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.02.21. 23:37:07

@altoid: Ami Kertész illeti, a Nobel-díjas műből vagy harminc oldalt olvastam, aztán valahova eltűnt a könyv (valamelyik családtag lehetett a tettes). Bár ha már zsidók és sors és jó leírások, akkor az Avram Bogatir is lehetne Nobel-díjas.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.02.21. 23:43:55

@altoid: Ezeket a hazanyilatkozgató zsidó művészeket igazán megérthetnéd. A német hochkultúrából hazajönni a magyarba...na ott azért döccen egyet a kerék.

lomposfarkas 2011.02.21. 23:53:43

@altoid: Persze, hisz minálunk egyetlen ideológia él át kormányváltásokat, sőt mindegyik tovább is csiszolgatja: a "hergeld egymás ellen a társadalmi csoportokat, így azok egymást fogják marni és soha sem fognak össze, miáltal röhögve irányíthatod és foszthatod ki őket".

lárvalányhaj 2011.02.21. 23:57:22

@altoid:

Az a nagyon szomorú a magyar közbeszédben, hogy összes ilyen jobb sorsra érdemes fogalmat, mint a "haza", a "szabadság", vagy az "erkölcs", kisajátította valamelyik honi érdekcsoport, amely a saját kicsinyes érdekeinek védelmére, a saját kis szaros-hugyos egzisztenciájának bebiztosítására használja fel. Aki azt támogatja, hogy a mi filmeseink kapjanak lóvét, az jó hazafi, aki meg a másik tábor filmeseit részesíti előnyben, az mocskos hazaáruló, ésígytovább, ésígytovább...

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.02.22. 00:54:03

@Donna Anna: Húha...Operát én csak hallgatni bírom, nézni mindig csalódás. Amióta megláttam, hogy Cecilia Bartoli egy gombszemű, kilincsorrú, vállfát nyelt tehén (pardon my french, de tényleg sokkolt) és hogy a hamvas kis szőke cicamica Elina Garanca meg a fekete hajú maca Nyetrebkó milyen ütemben vált túlsminkelt bárisnyává... inkább hallgatom őket. Más kérdés, hogy nálunk az ilyen énekesi színvonal azért sajnos nem gyakori.
Ha már zene és politika, a posztban is megpendítették, hogy az ÁHZ meg a BFZ rivalizálása...hagyjuk már, két jó karmester, két közepesnél jobb zenekar, kaparászik a szemétdomb tetején.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.02.22. 00:57:50

@Professor Pizka: no persze azért őket ketten konkrétan nem zavarnám ki az ágyamból. Ha énekelnek is valamit. És még a virágduetthez sem ragaszkodom, mert az olyan elcsépelt.
www.musicalcriticism.com/recordings/cd-capuleti-0209.shtml

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.02.22. 07:19:30

@Professor Pizka: énekesnőben én inkább Vanilla Ninja párti vagyok, de neveket nem tudok. Az a kis szőke, a 90D-s mellekkel, na az igazi művész:)
süti beállítások módosítása