Olvasói rovat - A budai anyuka

2010/11/07. - írta: Modor Tibi

Szasz Tibi!

A
Homár dérynés posztja inspirált (belepillantva a levélbe, a panaszos "exclusiv stylusa" inkább a legalja - Tibi)

Üdv,

balage_81

 

 




A budai anyuka

Úgy is hívhatnám, hogy milliomosné. Tulajdonképpen az aranyásó idősebb, a projektet már sikeresen letudó megtestesítője. Harmincas, maximum negyvenes anyuka, egy vagy két gyerekkel, akik többnyire 10 évnél fiatalabbak. Természetesen nem dolgozik, arra ott a férje. Ezt normálisnak is veszi: ha már az Ottó igazgatóhelyettes a banknál, inkább nem megy vissza dolgozni (valójában soha nem is akart, csak megvárta, amíg apu befut, aztán leszült két kölyköt). Nem is lenne a típussal semmi baj, ha nem volna olyan átkozottul beképzelt és persze modoros :) Fellelhető a budai plázákban, elegánsabb közértekben meg az óvodák és iskolák környékén reggel 8-tól délután 5-ig. Egyik fő ismertetőjegye a fontoskodó, felsőbbrendű tekintet, illetve, hogy mindig úgy csinál, mintha rengeteg problémája lenne. Közben bámulatos technikával néz át szinte mindenkin, aki nem az ő - elnyert - kasztjából való.

Természetes élőhelye szigorúan a Hegyvidék-Rózsadomb-tengely. Itt éli családjával a felső tízezer gondtalan életét egy száz milla körüli családi házban, ritkábban egy méregdrága lakóparkban. Milliomosné kellően beképzelt (és buta) ahhoz, hogy azt higgye, férje nélküle semmire sem vitte volna. Ennél fogva a pénz közös - az egyébként sikeres és magabiztos menedzser férj otthon legjobb esetben is csak egyenrangú partner, de az állandó shoppingolást vagy a gyerek tök felesleges síruháját nem kifogásolhatja, az tudniillik elvesztett ütközet volna. A budai úrinő úgyis itt fogja meg aput a legjobban: az utódnak mindent meg kell adni, meg is van tehát a legjobb kifogás az örökös költekezésre - illetve ő sem marad otthon egész nap, mert valamit mindig venni kell a kölyköknek.

Egyébként jó kondiban tartja magát, az iskola után irány az edzőterem. A jobb fajta legalább erre figyel, a rosszabb el is hízik, még talán főzni sem hajlandó - oldják meg a szolgák. Apropó személyzet: felsőbbrendűségének tudata leginkább a bébiszitterrel való viszonyban látható. Lekezelő hangon beszél vele, jobb esetben csak lesajnálja, és leereszkedik hozzá. A hívatlan vendégekkel udvariatlan, átnéz rajtuk, a férje üzletfeleivel viszont bármikor bájolog - tudja, hogy ez a szerep része. De nem üti meg a szintjét például a saját személyi edzője és a konditeremben található többi ember sem. Egyébként ravasz nőszemély: azt mondani sem kell, hogy ha kiderülne az igazság, vagyis hogy apu szeretőt tart, hülyére perelné a szerencsétlent. Oké, az egyik alfaj tud róla, de a pénzért cserébe nem törődik vele, a másik meg simán olyan debil, hogy azt hiszi, az nem lehet, hogy valaki más kelljen az ő emberének. A legrosszabb, hogy tényleg van olyan manus, akinek nincs senkije, pedig pénze lenne rá.

A modoros milliomosnénak van még egy roppant idegesítő tulajdonsága: életveszélyesen vezet: tíz légzsákos svéd limuzinját ritkán használja, gyakorlata nincs, így simán lezúzza bárki autóját egy kisebb kereszteződésben vagy a bevásárlóközpont garázsában. A többit innentől a családi ügyvéd intézi, apuci meg bosszúsan legyint. Akkor elkerülhető a baleset, ha a másik autós kellően éber. Ilyenkor viszont kár is volna mutogatással vagy szóban elmagyarázni a szerencsétlennek, mit rontott el. Ahogy azt a szerző egy barátja nemrég kitűnő szociológiai érzékkel megfogalmazta: az ő világában át lehet menni az úton oldalra tekintés nélkül, hétköznap délelőttönként ugyanis a budai plázák környékén alig van más az utakon. Így nem csoda, hogy nem érti, ha az ember a jobbkézszabályról kezd magyarázni neki, meg egyébként is mindig igaza van, miért pont most ne lenne... A szerző a poszt végén jegyezné meg, semmi baja a gazdag nőkkel, annál jobban irritálja viszont némelyikük butasággal kevert önteltsége.

Zárásképpen pedig egy közelmúltbéli élmény, ami egy húszas éveiben járó aranyásó ismerőssel történt meg - egyúttal visszaadta a reményt, hogy pár férfi még észnél van: a hölggyel az általa kierőszakolt esküvő előtt egy ügyvéd jelenlétében, vaskos házassági szerződés révén közölte dörzsölt férje, hogy válás vagy egyéb családi konfliktus esetén egy büdös buznyákot sem kap. Milliomosné-jelölt nyelt egyet, és aláírta a papírt. Majd később rájött, hogy nagyon rácseszett, de akkor már nem volt visszaút, nem akart perelni. Tudta, hogy elbukná a jacuzzis házat és a korlátlan luxust. Az eset arra világít rá, hogy a férfitársadalom modoros, soviniszta tagjainak nem árt figyelniük, ha nehezen megszerzett javaikra veszély leselkedik. Egyúttal ékes példája annak, hogy az aranyásó női populáció létszámának és harácsolásának kordában tartása törvényileg lehetséges, evolúciós szempontból pedig üdvözlendő és kivitelezhető folyamat :)

356 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lárvalányhaj 2010.11.08. 09:13:00

@noirp:

Számomra kicsit olyanok ezek az emberek, mint az emós kamaszok. Furcsán öltözködnek, furcsa helyekre járnak, ennek szemlátomást aránytalanul nagy jelentőséget tulajdonítanak, és valamiért azt gondolják, hogy azért nézek rájuk furcsán, mert irigykedem rájuk, vagy utálom őket. Pedig nem. Észre se veszem a létezésüket, legfeljebb megmosolygom őket, amikor valamelyik példányuk nagy arccal előjön, és elkezdi bizonygatni a saját fontosságát.

Sand Lover 2010.11.08. 09:17:00

@Frengi: Nem értettelek félre, arra céloztam, hogy ha azok, akikről írtál, olyan finom, előkelő urak, akkor vegyenek halkést. De hát nyilván nem előkelőek és nem urak, csak felkapaszkodott középosztály – és annak sem az értelmesebbik része.

Persze aki igazán előkelő és arisztokrata meg miegyéb, az van annyira felvilágosult, hogy sosem érezteti másokkal, hogy ő különb vagy jobb ember lenne, még akkor sem, ha ő ezt belül tudja, és ennyit panemetcircenses megnyilvánulásáról.
Mindenkinek csak jobb, ha az ilyen emberek megmaradnak ott, ahol vannak, nekem ne jöjjenek át ide a SUV-ban büdösíteni.

abc 2010.11.08. 09:21:32

A poszt valóban pár meglévő típust mutat be az irigység eléggé sötét szemüvegén keresztül.

Magam is a környékén lakom a dolgoknak, nap mint nap itt a környéken is töltöm az életem.
Azt sosem értettem, ha valaki nem ér el valamit az életben, szegényebb sorsból jön illetve ott is marad annak miért fáj, ha vannak akik másképp élnek?
Miért nem tanul abból, hogy más el tud érni valamit ő meg csak a Tesco párizsit a pultban?
Egyszerűbb irigykedni és kitalálni azok a rosszabbak akik sikeresebbek?
Hány és hány kollégámtól kaptam meg a "budai" jelzőt mivel ők valamely vidéki településen születtek és a VIII. ker maga a megváltás volt nekik.

Ez tényleg irigység.

Ezzel nem azt mondom beképzeltnek kell lenni, de a proletár öntudat ne abban merüljön ki aki sikeresebb az biztos sekélyes is, míg a rupótlanok
mindegy plebs-i öntudatukkal lenézik aki nem olyan mint ők.

Nem a tiéd! 2010.11.08. 09:22:19

@lárvalányhaj: Nálunk van intimitás,zsörtölődés, néha ajtócsapkodás...
Igaz én a nejemet már 27 éve ismerem ( de még mindig tud újat mutatni) :)
Egyébként, akiknél elveszett az intimitás, azok nézzék meg az "Egy aszony illata" c. filmet Al Pacinoval. Ami ott elhangzik, az maga a tömény intimitás...

medvedr 2010.11.08. 09:27:36

@panemetcircenses: Jelzem a XII kerületben születtem (jó régen), ott is éltem életem nagy részét, a hozzátartozóim jó része is ott van eltemetve. Ezzel a mentalitással ott csak kevesen élnek, és azok jó része, ha nem az egésze, rettenetesen buta. Butábbak mint a bárki, akit lenéznek. Ja, és Kőbányára járok dolgozni.

873ujr3rk 2010.11.08. 09:30:24

a "proli" címke lemaradt.

Archenemy 2010.11.08. 09:36:22

@abc: Mikor ilyen finoman kimunkált trollkodást látok, mindig arra gondolok, mennyi még a tanulnivalóm :p

T mint T 2010.11.08. 09:36:47

Én egy egy gyerekes, dolgozó budai nő vagyok, de megmondom őszintén, ilyen típussal még nem találkoztam. A házasságba pont hogy én hoztam a többet, de 12 év után ezt eszem ágában sincs vagy lenne hánytorgatni, még ha meg is csalnának. Gyakorlatilag úgy is minden a gyereké.

Ugyanakkor sok olyan férfit ismerek, aki fiatalon "leszakítja a virágot", "beporozza" egyszer-kétszer, kiszakítja a nőt a munkahelyi közegből (gyakran a baráti és családi körből is), házi cselédnek és bébiszitternek alkalmazza, majd amikor 40 éves a hölgy, apucinak meg már fussa a Bömösre vagy a Merdzsóra, akkor talál vele magának másik 20 éves puncit. Ilyenkor anyunak vagy hallgass a neve, vagy ha nem hajlandó apuci által odatálalt hányadékot többet megenni, akkor válás. Onnantól kezdve apuci titkolja jövedelmét, hogy leszorítsa a gyerek- és asszonytartást. Utódairól is csak addig gondoskodik szívesen (értsd, közös nyaralás, taníttatás), amíg új asszonynak nem jön a saját baba, vagy amíg a kamaszok kényelmetlenné nem válnak új puncinak. Öreg anyuci meg egyen zabot.

Nos, én főleg ilyet ismerek - még rokonságon belül is. Ég is a pofája e tipikus pasi miatt a rokonságnak.

Ronda Bözse 2010.11.08. 09:38:06

Budán lakni jó és valóban hatalmas különbség van Újbuda és Újpest lakói között.Mert míg az előbbi megveszi,addig az utóbbi inkább ellopja a 200 ft cuccot a boltból.

cd-r 2010.11.08. 09:40:36

@lárvalányhaj: azért, mert frusztráló a tudat, hogy egyikünk élete sem jelentősebb egy meggyfáénál. ez a réteg drága holmik vásárlásával és egyéb néprétegektől elkülönüléssel próbálja ennek ellentétéről meggyőzni saját magát és a piciny környezetét.

Ronda Bözse 2010.11.08. 09:41:18

@T mint T: Ez nem egy tipikus pasifajta,hanem mindegyik pasi ilyen .Alapvetően az öreg nyanya kevésbé szexi mint egy fiatalabb p..a,de erről nem a férfiak tehetnek,hanem a természet rendezte így a dolgot,valószínűleg evolúciós okok miatt.Nincs kit hibáztatni.

[c] 2010.11.08. 09:47:20

@törpegóré: Rossz önigazoló duma.
Igen, ösztönök vezérelnek minket - egyrészt. Másrészt az különböztet meg minket az állatoktól, hogy ezeket sok esetben felülírhatjuk, felülírjuk tudatos döntésekkel.

T mint T 2010.11.08. 09:47:31

@törpegóré: Remélem, nem. Apám nem ilyen és, ha jól ismerem a férjem, akkor ő sem.
Lehet ezt evolúcióval magyarázni, nem zárkózom el előle. Ha így kell lennie, ám legyen.
De akkor a fenti posztot egészítsük ki a másik nem szemét húzásaival is.
Engem például gyakran szorít le az útról merdzsós-bömös apuka, és érdekes mód, nem anyuka.
Átnézni nem hagyok magamon, se újgazdag, se régi gazdag, se szegény embernek.
Ha én átnézek valakin, akkor azt kiérdemelte (például egy bunkó szomszéd vagy egy tuskóság formájában).
:-)

noirp 2010.11.08. 09:47:41

@lárvalányhaj: Nekem sem.
De ahány menedzserszerű emberrel eddig dolgom volt, mind úgy gondolta, hogy ő süti a Napot. Félreértés elkerülése végett: nem ez a budai típus volt, annál 1-2 számmal kisebbek. Általában a következő dolgokkal indokolják, hogy miért nagy az arcuk:
1) állati nagy felelősség van a nyakukon, ennyi és ennyi milliárd forintokról döntenek.
Reakcióm: helyes, ez valóban így van, de [legyen szó ipari vezetőről] a mérnökeik számára meg egy rossz számítás akár emberhalált okozhat, ergo ők is hurcolnak némi felelősséget.
2) Ő a munkaadó, az ő kenyerét esszük. Majd meghal, hogy fenntartsa a vállalatot/divíziót/intézetet/zöldségesboltot, melynek küldetése...stb.
Reakcióm: ez is így van, de mi is teljesítünk (különben nem ennénk a kenyerét) a magunk területén.
A vállalati filozófiát meg el se kezdje, maradjunk a technológiánál/a kígyóuborkánál pls.
3) Ő nyertes/menedzser típus, ő tud csak igazán teljesíteni, hiszen ő egyenesen vezetésre termett. Ezért és a rettentő sok fáradságért jár neki minden, a swarowski nyakkendőtű is [lesz az brilliáns is nemsoká!]
Reakcióm: mindez igen szép és jó, de mondd: kit és mit menedzselnél, te nyrőtípus, ha nem lenne alattad a sok szerencsétlen lúzer?

Pajszer Művek 2010.11.08. 09:48:37

Egy evet laktam a Vadrózsa utcában, kettőt a Lövőház utcában, egyet a Szilàgyi E. Fasoron. Utáltam arra vezetni, annyi arrogáns, erőszakos embert azóta sem láttam. Komolyan mondom, indexelsz es SOHA nem engednek be. Udvariassagnak nyomat se lattam. Vegul Zugloban vettem lakast nem vagytam Budara.

Meg hát 56-ot is a Pesti Srácok csinálták, nem a budai zsurpubik. :)
A csaladom regi erdelyi nemesi csalad, diplomas vagyok, ket nyelvbol van szakmai felsom, a csaladom jo resze Ny-E-ban el. a 500 nettobol elek egy honapban es valoszinuleg tobb konyvet olvastam mint ahanyszor a kedves prolizo meleg etelt evett eleteben.

Megis szazszor jobban erzem magam az egyenes, egyszerü es csóró barataim kozott a Fradi meccsen meg a bokszteremben mint a sok műanyag, nyàlfosó budai újgazdag között.

noirp 2010.11.08. 09:48:54

@lárvalányhaj: Jó hasonlat. :) Csodálom a türelmedet: én először bosszankodom, utána röhögök rajtuk, pedig előbb kéne röhögnöm...

noirp 2010.11.08. 09:52:10

@fogyókúra: Elhiszem neked. Nálam (látszik, hogy proli vagyok) megállt ott a számláló, hogy egy nagyváros (Debrecen, Szeged, Győr, SzFvár, etc) nyugodt, rendes, kertvárosi részeiben mennyibe van egy--akár kétszintes--családi ház.
Guggerhegy, uram atyám.
Látszik még valami a panorámából, vagy csak ha a szél vagy nagyobb eső letakarítja a port, szmogot? Ezt most komolyan kérdezem.

Ronda Bözse 2010.11.08. 09:56:50

@T mint T: Az egyetlen értelmes dolog amire egy nő megszületésétől kezdve készülhet az az,hogy bármikor egyedül maradhat és akkor is túl kell élni.Az ok ebben az esetben teljesen lényegtelen.A bizonytalanságra kell készen állni mindig,mindenkor és mindenütt.És ez nehéz,egy nőnek pedig főleg nehéz.

T mint T 2010.11.08. 09:57:40

@Pajszer Művek:
Ez egy kicsit olyan "savanyú a szőlő"-nek tűnik, ahogy így leírtad. De én is laktam Zuglóban, valóban szerettem ott élni. Volt ugyan egy-két valóban proli szomszéd, akik elfelejtettek közös ktg-et fizetni, alkoholizáltak és még mindig úgy akartak élni és besúgni (persze kinek?), mintha a 60-as éveket írtuk volna. De ezen kívül tényleg élhető volt.
Egyéni sikerekhez gratula, bárcsak mindenki vinné ennyire ebben az országban! Bárcsak mindenki olvasottabb lenne! Bárcsak mindenki ilyen szinten élhetne meg a tudásából! Akkor általában a virágzás beindulna az országban!

noirp 2010.11.08. 09:58:24

@törpegóré: Ebben van valami. Sajnos.

T mint T 2010.11.08. 09:59:22

@törpegóré:
Főleg eltartandó gyerekekkel és terhességek, szülés meg kor által elrongált testtel...

medvedr 2010.11.08. 10:00:41

@noirp: Neked valami komplexusod van, esküszöm. A menedzsered is b írhatna a mérnökökről hasonló hangnemben.

Sand Lover 2010.11.08. 10:03:35

@törpegóré: „A bizonytalanságra kell készen állni mindig,mindenkor és mindenütt.”
Sajnos, ez így igaz, de mindenkire vonatkozik, nemcsak a nőkre.
“És ez nehéz,egy nőnek pedig főleg nehéz. “
Na igen, és még rá is tesznek egy lapáttal azzal, hogy a nők eleve kevesebbet keresnek (tudom, vannak kivételek, de általában), többet dolgoznak (otthoni 2.3. műszak), 3 éves GYES propagálása és még sorolhatnám.

T mint T 2010.11.08. 10:03:44

@törpegóré:
Nem önsajnáltatásképp, de azt megemlíteném, hogy gerincsérv maradt vissza a terhességemből.
Bár értelmiségi vagyok, ha akarnék se tudnék többé fizikai munkát végezni emiatt... Nem tudnék Tecsóban polcot pakolni, nem tudnék takarítónő lenni, nem tudnék fittness-edző lenni, nem lovagolhatok többet, stb.
Ezt pl. a férjem megúszta, mivel ugye nem ő volt terhes...

noirp 2010.11.08. 10:06:09

@medvedr: Komplexusa mindenkinek van.
Előbb-utóbb biztos találkozom nem magamutogató vezetőkkel is.
Amúgy meg: biztos ír, csak nem itt, hanem mondjuk valamelyik exkluzív fároszmagazin fórumán.
Hogy a hülye kutatók csak az idejét lopják, a műszakiak morognak és állandóan akadékoskodnak (valóban akadékoskodnak), a marketing képtelen egy épeszű eladási ötlettel előjönni, a kávé hideg és reggel poros volt az asztalom.

Lehet, én leszek a beosztott-Vérnyúl.

fogyókúra 2010.11.08. 10:06:36

@noirp: ha felmész a hegyen a kilátóba, látszik a panoráma. Szerintem ebből a kilátóból van BP-re a legszebb kilátás, Dunával, hidakkal stb.
(11-es busz végállomásától kell felgyalogolni hozzá. Közben megnézheted a vityillókat is, ha érdekel. ;-))

Ronda Bözse 2010.11.08. 10:07:08

@T mint T: Akkor is túl kell élni.Minden ember célja a túlélés és ha ez tudatosul bennünk,akkor rögtön nem fogjuk hibáztatni sem a férjén élősködő budai anyukát,sem a k-t ,aki a férjünk fejét elcsavarta,hisz az ő céljuk is ugyan ez.Az embereket akik körülvesznek bennünket,mindehhez fel lehet használni,sőt fel kell használni.Információ,lelki pátyolgatás a barátok részéről,munka stb.Ebben nincs semmi erkölcstelen sem undorító,minden ember felhasználja embertársait különböző célok érdekében.A harag a gyűlölet hogy így vagy úgy alakult,csak az erőnket szívja el hogy továbblépjünk helyzetekből.Nekem lányom van, és én erre fogom felkészíteni hogy minden bizonytalan az életben és folyton, folyton alkalmazkodnia kell,ami persze nem túl kényelmes.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.11.08. 10:07:43

@medvedr:

Biztosan van neki, ahogy nekem is, de azért tény, hogy az ember egy cégnél nem a technológus dumájától kap mérgezést, hanem inkább a menedzsmenttől.

Achilles 2010.11.08. 10:12:04

Savanyú a szőlő?!

Ronda Bözse 2010.11.08. 10:14:39

@noirp: Talán ha a markatingeseket nem engednéd el ebédelni és éhesen kellene ötleteket gyártaniuk,sokkal kreatívabbak lehetnének.Tudod az ősember is az éhségtől lett ötletgazdag.Továbbá a folytonos mérgelődés sok energiát szív el belőled is,vegyél be egy két leszarom tablettát és meglátod,sokkal tisztább fejjel tudsz majd gondolkodni.

T mint T 2010.11.08. 10:15:34

@törpegóré:
Igazad van, de én nem gyűlöletből írok. Csak a tényszerűség kedvéért,és persze, női szolidaritásból írtam amit írtam.
A lányodat neveld így, engem is mindig az öngondoskodásra nevelt az apám - meg is lett az eredménye (legalább is anyagi szinten egyedül is boldogulnék még 1-2 gyerekkel is).
De egymás kihasználását nem fogadom el Nem tartom minden körülmények között erkölcsileg elfogadhatónak. Ha ezt tanítod kizárólag a lányod, ő lesz az, aki célpontnak fog tekinteni egy családos férfit - a saját boldogulása végett.
Persze nem feltétlenül a férjek fejét elcsavaró puncikat hibáztatom, ha szétdúlnak egy családot - minden ilyesmiben minden fél hibás (még az elhaagyott nő is). De az a férj, aki emiatt lép ki a házasságból, ahol gyerkőcöket hagy ott, az igen is hibáztatható. Már csak naívsága, hiúsága, önzése miatt is. Akárcsak a rokonságomban!

noirp 2010.11.08. 10:18:30

@fogyókúra: Voltam kilátni, és rosszkor...a panoráma egy részét eltakarta a füst, ezért kérdeztem, de akkor csak balszerencsém volt :)

céerem 2010.11.08. 10:19:31

Látszik a posztból, hogy az írója feltételezi: csak idióta, tanulatlan, fennhéjazó buta emberek élnek jó körülmények között, földrajzilag is jól elkülönülve a "többitől". Nyilván azért, mert ő nem ott él és savanyú a szőlő. Persze, valószínű, hogy van példa az ő általa fejtegetett típusra is, de azonnal általánosítani elég szánalmas. Az a "bankigazgató-helyettes" férj is megérdemli az ilyen feleséget, aki képes ilyen nőt elvenni.

Pajszer Művek 2010.11.08. 10:19:40

@T mint T: nem onfenyezesbol irtam. Csak azert mert nem mindenki lesz egybol sznob csak mert kicsit(!) jobban megy. Ez semmi ahhoz kepest amit egyesek keresnek. De ugyanugy elek es ugyanazok a barataim akik eddig.

A pénz könnyen értelmezhető értékhelyettesìtő. Akinek nincsenek valodi ertekei azt megrontja. Mert csak helyettesítő. Mindig az ember a fontos a ruha alatt. Aki a ruháját tolja maga előtt nekem egyszerre gyanús, taszító ès kicsit megesik rajta a szivem hogy mennyire nem lehetnek kapaszkodoi az eletben ha erre szorul.

Ronda Bözse 2010.11.08. 10:20:47

@Morgan LeFay: Mindenre meg van a magyarázat.Gondolj bele ha a nők mindenütt jóval többet keresnének,mi lenne a férfiakkal?Azért a férfi a "bank" hogy a nők beadják a derekukat a párkapcsolatokra,a túlélés reményében.Ez egy leegyszerűsített folyamat:férfibank=nő,család,gyerek=kiszolgáltatottság->még egy nő+gyerek=van még pénz több nőre akkor még egy nő+még egy gyerek.Így vagyunk programozva,az evolúciós cél az emberi faj szaporodása.

noirp 2010.11.08. 10:21:00

@törpegóré: kösz :)
elismerem, sokat füstölgök ezen.

Tudod, mi lenne, ha a markecing éhezne? Javulnának a Milka-és mekdönci-reklámok, már csak a motiváció miatt is :)

barbie83 2010.11.08. 10:21:52

Látszik, hogy az ideírogatók 99 százalékának fogalma sincs, mi az úrnak lenni. Mert prolik vagytok és cselédek. És mivel fingotok sincs az életről, ezért azt hiszitek, ezek a társadalom krémje, pedig ugyanolyan cselédek és prolik, mint ti. Egy igazi úr és felesége mindig kimért, de kedves, bizalmas, de nem bizalmaskodó, megértő, de nem szentimentális, határozott, de nem kegyetlen, ugyanakkor művelt, de ezzel soha nem vág föl és nem utolsósorban igen jó kapcslatot ápol a beosztottjaival, azaz a prolikkal és a cselédekkel, simán közéjük áll és pucolja a vécét, ha az élet úgy hozza. És nem budán lakik, mert az már nagyon tré. Saját, többszáz hektáros birtoka(i) van.

Egy ilyen az ócska, úrizáló prosti mögött, aki majmolja az igazi urakat, mindig egy tolvaj senki, felvágós vakparaszt áll.

Ronda Bözse 2010.11.08. 10:25:11

@T mint T: Pedig te is ki és felhasználod a körülötted lévőket valamilyen formában.Bizonyára van barátnőd,akinek kisírhatod a bajaidat,bizonyára van ismerősöd,akiktől információkat szerzel,esetleg munkát vársz és emiatt tartod a kapcsolatot velük.Nem csak szexuális kihasználás létezik

Archenemy 2010.11.08. 10:28:23

@törpegóré: az evolúciós cél a szaporodás, tehát valójában a putriscigány sokkal sikeresebb, mint bármelyik budai úr

Ronda Bözse 2010.11.08. 10:28:33

@phaszfej-köcsög cenzorok: Szükség van a gazdagokra,ők adnak munkát a tömegnek.Az olyan gazdagokra nincs szükség,akik kiviszik az országból a pénzt,vagy beteszik elfekvő bankszámlákra és élnek céltalanul bele a világba.

lárvalányhaj 2010.11.08. 10:30:16

@noirp:

Ha ezek az emberek így állnak a beosztottaikhoz, akkor rosszul végzik a munkájukat. A menedzsernek ugyanis az a dolga, hogy ösztönözze, motiválja az embereket a cél eléréséhez, javítsa a csapatmunkát stb. A menedzser is akkor lesz sikeres, ha az alá beosztott emberek jól végzik a munkájukat, és ők meg akkor fogják jól végezni, hogyha elégedettek, és jó légkörben dolgozhatnak. Az, aki megalázza és levegőnek nézi a beosztottjait, pont az ellenkezőjét éri el. Ha az én cégemnél lenne ilyen, már csomagolhatna is.

lárvalányhaj 2010.11.08. 10:31:03

@phaszfej-köcsög cenzorok:

Amióta a blog a címlapon van, egyre több arisztokrata látogat ide. Nahát-nahát.

Archenemy 2010.11.08. 10:32:11

@lárvalányhaj: Téged azért többre néztelek, mintsem hogy bedőlj egy jól ismert trollnak (phaszfejnek meg üzenem, hogy király fazon, én mindig szívesen olvasom a hozzászólásait)

Ronda Bözse 2010.11.08. 10:37:34

Az egész világgazdasági krízis megoldható lenne egyetlen törvénnyel,mégpedig ha a bankok nem adnának egy fillér kamatot sem a bent lévő pénzeknek.Attól kezdve,mindenki megpróbálná máshogy fialtatni a pénzét és kivinnék a gazdaságba.

Archenemy 2010.11.08. 10:39:21

@törpegóré: Nem is válaszolsz? Az evolúciós cél a szaporodás, és te ennek szellemében akarod nevelni a lányod, tehát legjobb lenne egy putrishoz adni, akinek szül vagy 10 gyereket, azoknak meg mind lesz további tíz. Beláthatod, hogy evolúciósan ez a legkézenfekvőbb megoldás.

céerem 2010.11.08. 10:43:08

@lárvalányhaj: Az "arisztokratáknak" legalább van releváns iformációjuk a témáról :-).

barbie83 2010.11.08. 10:44:37

Már csak abból is látszik, hogy az idejárók mind prolik és cselédek, hogy hétfőn nincs idejük még írni sem, tehát nem maguk rendelkeznek az idejükkel.

Ronda Bözse 2010.11.08. 10:45:46

@Archenemy: Elkalandoztak a gondolataim másfelé.Én nem az evolúciós cél szellemében akarom nevelni a lányomat,hanem abban a tudatban,hogy legyen készen a folyton változó körülményekre,amik kellemetlenek lehetnek.Hogy ne a düh az irigység,a káröröm és egyéb baromság szívja el az energiáit,hanem képes legyen tisztán gondolkodni a legxarabb helyzetben is és képes legyen nagyon gyorsan túllépni a veszteségeken,mert a saját érdekében muszáj.

lárvalányhaj 2010.11.08. 10:46:08

@törpegóré:

Ez rendben is van, csakhogy az ember mint faj éppen attól lett naggyá, hogy a stratégiája nemcsak a versengésre épül, hanem kooperálni is képes. Az emberi faj éppen azért tudta meghódítani a világot, mert képes volt közösségi normákat bevezetni, és tartani magát hozzájuk, így az egyének, lemondva a rövid távú egyéni céljaik egy részéről, olyan környezetet tudtak maguknak teremteni, ahol hosszú távon is lényegesen jobb körülmények között élhettek. Ha túl sokan lesznek olyanok, akik nem tartják magukat az alapvető normákhoz, és gátlástalanul gázolnak át a többieken, az az egész társadalmat fogja széjjelrohasztani.

A túlélésre tanítással meg csak óvatosan. Nehogy aztán egy szép napon a lányod egy baltával a kezében kopogtasson, hogy elvegye a pénzed. Elvégre az erősebbek maradnak meg, nem?

lárvalányhaj 2010.11.08. 10:46:48

@Archenemy: a többiek is trollok szerintem, akik idejöttek pofázni :)

Ronda Bözse 2010.11.08. 10:52:56

@lárvalányhaj: Igazad van.De a közösségi normák és törvények is csak addig működőképesek,míg van egy általános jólét.Ha ez megszűnik,akkor ezeken mindenki átgázol és csak a saját túlélése fogja érdekelni.Ezért veszélyes ha egy társadalomban túl sok a nagyon szegény illetve éhező ember,mert ott senki (a gazdagok sem) nincsenek biztonságban.Ezt kellene szem előtt tartania a politikai elitnek,de nagyon.

Archenemy 2010.11.08. 10:54:47

@törpegóré: De nem értem... kifejtetted, hogy az evolúciós cél a szaporodás. A te génjeid akkor tudnak a legjobban elterjedni, ha minél több gyereket csinálsz. Lehetséges, hogy erre a korodnál vagy egyéb okoknál fogva már nem vagy alkalmas, ekkor az optimális stratégia a veled közös géneket hordozók (pl. fiatalabb testvérek, gyermekek) gyermekvállalásának elősegítése.

Ha a saját motivációidat visszavezeted evolúciós okokra (pl. hogy miért is normális, hogy egy házasságból kilép egy pasi egy fiatalabb nő miatt), akkor miért nem vagy következetes, és rendeled alá a saját és a lányod életét is az evolúciós céloknak?

Sand Lover 2010.11.08. 10:57:46

@törpegóré: “Gondolj bele ha a nők mindenütt jóval többet keresnének,mi lenne a férfiakkal?”
Nem azt mondom, hogy keressenek jobban, de ugyanazért a munkáért fizessenek ugyanannyit, nem? Akár ffi, akár nő az illető.
“Azért a férfi a "bank" hogy a nők beadják a derekukat a párkapcsolatokra,a túlélés reményében.”
Hm. Akkor ez azt jelenti, hogy akinek ffi létére nincs pénze, az törődjön bele, hogy párkapcsolata sem lesz? Érdekes.

barbie83 2010.11.08. 11:02:28

@Morgan LeFay: Ne izgulj, nemcsak a pénz kell a nőknek, hanem a nagy kemény bré is.

Ronda Bözse 2010.11.08. 11:05:58

@Archenemy: Mert az evolúciós cél a szaporodás és nem az én egyéni célom.Továbbá nem a nőbe van programozva a gének elszórása,hanem a férfiakba.Az optimális stratégia számomra az utódom felkészítése a bizonytalanságra,a könnyed túllépésre annak érdekében,hogy majd a saját utódját képes legyen felnevelni.Továbbá felkészíteni arra hogy ne hibáztasson másokat,mert ez energiapazarlás és a dolgokon úgy sem változtat.Társadalmi erkölcs szerint nem normális hogy egy férfi kilép a házasságból és máshova szórja magvait.Ezt az arab kultúrák megoldották a többnejűséggel,ami valljuk be,sokkal nagyobb biztonságot ad mind a nőknek,mind az utódoknak.Cserébe csak a birtoklási vágyat kell leküzdeniük a feleségeknek.Ezzel most nem azt akarom mondani hogy kizárólag ez lenne a helyes út,de lényegesen biztonságosabb.Minden nő kivétel nélkül a biztonságra törekszik és ennek alapján választ párt magának.És emiatt nem hibáztatható a nincstelen fiatal kislány ha összeáll egy vén kecskével,vagy ha egy egyedülálló elcsábít egy nős embert.

Archenemy 2010.11.08. 11:06:50

@phaszfej-köcsög cenzorok: Ezzel arra célzol, hogy Morgan LeFay duplán esélytelen?

Ronda Bözse 2010.11.08. 11:07:43

@Morgan LeFay: igen.Ezért a szegény görögök "neje" a juh illetve a kecske.) Röhejes de sajnos igaz.

Ronda Bözse 2010.11.08. 11:17:00

A ruppótlan szegény férfiaknak csak akkor van esélye ha:
-baromi jóképű
-kellőképp nagy színész
-empatikusabb mint a többi
-rájön a nő szívéhez vezető útra
-kellőképp hazug és képes elhitetni és szemfény veszteni(csalni)
-beletörődik és elfogad egy kevésbé hibátlan női egyedet.

lehet hogy kegyetlennek tűnik, de szerintem ez így igaz.

Sand Lover 2010.11.08. 11:23:09

@Archenemy: LOL annyira talán mégsem, már ha érted, hogy mondom

Archenemy 2010.11.08. 11:23:52

@törpegóré: "Mert az evolúciós cél a szaporodás és nem az én egyéni célom."

Bocsáss meg, de most akkor te nem evolúciós okokra vezeted vissza mégsem a motivációidat? Vagy ez hogy van, csak a neked kényelmes (pl. csalom a feleségem) motivációkra mutogatsz, hogy "de hát ez az evolúciós késztetés, én nem tehetek róla!!", míg azok, amik zavarnák a szépérzékedet, mondjuk hogy a lányod egy putris cigánynak szül tíz gyereket, ott rögtön "háát, én nem evolúciós szempontokat veszek itt figyelembe, az én egyéni célom nem ez..."

Az arab kultúrákban (úgy tudom) a többnejűség arra vezethető vissza, hogy a férfiak mentek háborúzni, és így "kihasználatlan" volt egy csomó nő. Társadalmak szokásait is lehet "evolúciósan" nézni; az a társadalom, amelyik ilyen körülmények között engedélyezte a többnejűséget, sikeres lett, amelyik meg ennek ellenére ragaszkodott a monogámiához, az nem.
Egy mai nyugati társadalomban viszont értelmetlen lenne, sőt károsnak gondolom, hogy egy férfi két vagy több nőt "használjon el" élete folyamán, jobb megosztani a gyermekvállalás terhét úgy, hogy az összes férfi kivegye a részét belőle, ne csak a férfiak fele.

mocc 2010.11.08. 11:31:58

Keleti Károly utcai gimnáziumba járva volt szerencsém megismerni és kitapasztalni a fajtát. Az osztálypénz beszedése első évben az én feladatom volt. Naiv vidéki kislányként meglepett, hogy a Duna másik partjáról és Békásmegyerről járókon kívül senki nem tudta időben behozni, csak többszöri kérésre. Ha visszajárt 1-2 Ft, csak és kizárólag a "magasabb szférákból" érkezők követelték, de azonnal az összeget. De azért én adtam útbaigazítást, hogy hogyan lehet ide-oda eljutni tömegközlekedéssel, mert "én arra még csak apa BMW-jével mentem".
Szülői értekezletekre időnként elkísértem anyám, mert kicsit kínosan érezte magát a kalapos, fehér harisnyás-selyemkosztümös, mostjöttemafodrásztól anyukák között, akik megbeszélték egymással, hogy milyen szörnyű parkolási viszonyok vannak a környéken, de nem értették, miről beszél a tanár, pláne nem értették, miért probléma, ha kicsi fiuk a suliban a függönybe törli az orrát/farkát.

Ronda Bözse 2010.11.08. 11:35:15

@Archenemy: Én nő vagyok és már egyszer reprodukáltam magam.Csak azt szerettem volna megértetni nőtársaimmal,hogy felesleges energiapazarlás mások hibáztatása.A láynom tustában lesz vele,mint ahogy úgy általában a nők nagy része tisztában van azzal,hogy ha egy utolsó putris cigánynak szül 10 gyereket,akkor minimálisra csökkennek az esélyei hogy túléljen.Ekkora bakikat mellesleg már maguk a cigányok sem követnek el mostanában,de míg szültek agyra főre,a fő motiváció akkor is a túlélés volt,mert így jutottak csak pénzhez az államtól.Vagy ha lopnak.az előbbi kicsit erkölcsösebb megoldás,nem?Nekem úgy tűnik hogy te szeretnéd megváltoztatni a megváltoztathatatlant.A férfiak máshogy vannak programozva és nem a kisbabák bugyulgatására,az a nő dolga.Ha belegondolsz,akkor a többnejűség a nyugati társadalmakra is tökéletesen igaz,csak illegális formában amiről nem veszünk tudomást.A lényegen nem változtat semmit.

noirp 2010.11.08. 11:37:52

Most újraolvasva az egészet kommentestül azon kezdtem morfondérozni, hogy újgazdag anyuka átfed a control freak-és az atommeghajtású anyukával is, egypár ponton.

Munkanélküli vagy értelmes elfoglaltság nélküli CF-az eredmény hasonló lehet, a gyereknek nincs gyerekkora.
Atommeghajtású: a gyerekében élné ki azt, amit (még mint újgazdagné se) ért el, a gyerek lenne az eszköze; ill. a gyerekkel reprezentál (mint a Millenáris játszóterén plö...vagy Demcsák úrasszony az ő blogján)

Következtetésem: szegény kölök.
Aztán mi lesz belőle? Drogos? Anorexiás? Arrogáns budai anyuka? Golfáramlat-termelő apuka?
Mind lehet.

noirp 2010.11.08. 11:39:04

@törpegóré: a többnejűség is, meg a prostitúció is.

Archenemy 2010.11.08. 11:44:16

@törpegóré: "ha egy utolsó putris cigánynak szül 10 gyereket,akkor minimálisra csökkennek az esélyei hogy túléljen"

Dehogy csökken minimálisra! 10 gyerek sokkal biztosabb túlélést ad a géneknek, mint 2. És a végső lényeg az az, nem az egyén túlélése... különben a fekete özvegyek már kihaltak volna :)

Na mindegy, így visszaolvasva egy kicsit talán támadóbban léptem fel, mint az indokolt volt (nem tudtam, hogy nő vagy, azt hittem, valami gerinctelen pasi mentegeti a saját önzését az evolúció mögé bújva, holott pl. az ösztönöket felülírni képes tudat is evolúciós termék, akárcsak a társadalmi dogmák). Ha tényleg ez a véleményed, elfogadom.

Ronda Bözse 2010.11.08. 11:46:25

@noirp: Az egész világ többnejű.És az erősebb a jobb a gazdagabb a szebb és az okosabb képes lesz a génjeit továbbadni,a hülyébbeknek meg maradnak a kecskék és a juhok.

noirp 2010.11.08. 11:50:52

@lárvalányhaj: Elvben minden így van, ahogy írod (viszont "szürke minden elmélet, ám zöld az élet aranyfája" vagy mi)
De! Elvonatkoztatva a váll.vezetőktől, kicsit. Hány olyan embert ismersz, aki meg bírja állni, hogy a hatalmat, amit kapott, ne demonstrálja? Hogy ha látja, van alatta valaki, akinek kisebb a titulusa vagy akár csak az önbizalma? Nem föltétlen főnök/beosztott viszonyról beszélek, lehet szó orvos/beteg vagy akár házmester/mezei lakó párosításról is.
A legtöbb ember kihasználja a lehetőséget és a kínálkozó nyakra ráül. Rettenetes kevés az, aki nem szorul rá, hogy ezzel kompenzáljon, és/vagy hogy ne magamutogatás útján próbálja erősítgetni magát.
Ha vezetőként is ezt teszi-az marhára nem jó, de egyelőre itt tartunk.
Magam részéről EGY ellenpéldát ismerek, de hát még fiatal vagyok :))
És nem lehet azt mondani, hogy "mert ez abszurdisztán", szvsz a vezetéstudomány (tudomány, hehe) őshazája, az USA is teli van efféle példákkal, nagyotmondással, pofátlan bónuszokkal, presztízs körüli tojástánccal...

noirp 2010.11.08. 11:54:33

@törpegóré: "Pajtás, ne csüggedj! Mindjárt elfelejted a kecskét, amint megismerkedsz a tehénnel"--ígyen Hofi
on:
tudom, hogy a monogámia rettenet ritka, a hajtépés számomra akkor jön, mikor megpróbálják az ellenkezőjét beadni...vagy mikor arra biztatnak: ha férjhez megyek, legyek önfeláldozó és tűrjek, még ha férjemuram időközben a spektroszkóp mintatartójába is...mert az szűk.

Ronda Bözse 2010.11.08. 11:58:06

@noirp: Ez nem más,mint a hierarchikus sorrend azonali,mielőbbi tisztázása egy csoport vagy akár csak 2 ember között.Az okosabb ráhagyja a dolgokat a többiekre és alkalmazkodik.Továbbá ha meghagyod abban a tudatban a portást hogy ő feletetted áll,ezzel örömet szerzel neki és sokkal több mindent elérhetsz nála a hízelgéssel pl.Hasznád fel az emberek hiúságát a céljaidhoz.nekem sokszor bevált már ez a taktika.

Ronda Bözse 2010.11.08. 12:00:58

@noirp: Akkor menj férjhez, ha a tűrés számodra kellemes és nem nyűg.De sose érezd magad biztonságba egy percig sem a férjezettségtől,mert az csak illúzió hogy te úgy biztonságban vagy az utóddal.Az utód sem köti a férfiak nagyrészét.És tényleg nem vagyunk pingvinek,az ember nem monogám.Persze akadnak kivételek is.Csak ritka.

Archenemy 2010.11.08. 12:02:22

@törpegóré: ha maradunk az ösztönvilágban, akkor ezt pasik ugye nem csinálhatják
tekintve hogy az ösztönvilágban az alfahím a legkeresettebb, egy pasi nem alázkodhat meg minden jöttmentnek, sőt neki kell megpróbálnia a másik fölé kerekedni, hogy ezzel is bizonyítsa, ki a basszájbacsávó
nyilván nem akkor, ha ez a túlélés rovására megy

Ronda Bözse 2010.11.08. 12:07:25

@Archenemy: Ha egy nő van az oldalán,aki még nincs becserkészve,akkor nyilván szájba kell vágni a pökkhendi portást és bizonyítani a nő felé.))A cél a magok becsempészése valamilyen formában az emberiség (micsoda nagy szavak!) miatt.)A gond akkor van ha a nőnek nem jön be hogy a szerencsétlen portás kapott egy mokkást,és az fordul meg a fejében hogy ha ez az alfahím képes megütni azt,akkor esetleg őt is,ettől a biztonságérzete semmivé foszlik.

noirp 2010.11.08. 12:22:58

@törpegóré: Nem vagyok férjnél, éppen azért is, mert nehezen alkalmazkodom és mert rühellem ezt a fajta kettős mércét.

"De sose érezd magad biztonságba egy percig sem a férjezettségtől,mert az csak illúzió hogy te úgy biztonságban vagy az utóddal."

Nem saját tapasztalatomból, de mindennap látom: mennyire nem. Ha a pacák tisztességes, akkor megmondja: ez van, kedves, találtam egy jobb puncit, váljunk el békében. Ha nem tisztességes, akkor egyszerűen lelép, te pedig tégy, amit akarsz.
De az állhatatosságukra építeni...
Nem tudom, lehetséges-e. Nagyon ritka eset lehet, ahol igen, de ott-gondolom-a nő ezt érzi is.

Ahol pedig nem, ott sztem nem lenne szabad minden egyebet feladni és csak erre az egy pillérre, a férfira támaszkodni. 200 éve még nyilván lehetett, nehezebb volt a válás, vagy eleve lehetetlen.
De most?

Viszont a baj az, h sok férfi _el is várja_ h (kezdetkor) hagyj ott mindent, mert az ő kis felesége vagy, akinek otthon a helye...

(Csak a saját helyemet nem találom.)

noirp 2010.11.08. 12:25:23

@törpegóré: Ezt is meg kell tanulnom és bizony ez az egyik legdurvább nehézség így pályakezdés után. Most őszintén. Ezért is füstöl a fejem annyit. De hát majd benől a kutacs, ahol még kijön a füst. Muszáj lesz.

Na, próbálom az offolást berekeszteni.

lárvalányhaj 2010.11.08. 12:27:31

@törpegóré:

Azt hallottam, hogy a nemi erőszak a magok becsempészésének rendkívül hatékony módja. Szerintem azzal tudnád bizonyítani, hogy mennyire vagy evolúciósan sikeres, hogyha minden nőt megerőszakolnál, aki szembe jön. Ha van feleséged, ott is alkalmazhatod a kajakbaszás tudományát, és ha eközben bántalmazod és megfélemlíted, akkor küretre se mer elmenni, úgyhogy biztosan szaporodni fogsz.

lárvalányhaj 2010.11.08. 12:34:46

@noirp:

Szerintem ne keseredj el. Ami engem illet, nagyon sokáig biztos voltam abban, hogy soha nem fogok olyan társat találni, aki elfogad olyannak, amilyen vagyok, és támogat a céljaim megvalósításában, ahelyett, hogy korlátozni akarna. Annyira biztos nem vagy nehéz eset, mint amennyire én vagyok, úgyhogy ha nekem sikerült, akkor neked is menni fog :)

[c] 2010.11.08. 12:38:18

@törpegóré: Nézd, én nem tagadom le az ösztönöket, melyek vezérelnek minket. De ha megelégedtünk volna azzal, hogy ezen ösztöneink _igazolják_ és magyarázzák _minden_ döntésünket, cselekedetünket, akkor le sem jöttünk volna a fáról.
Az ember eredendően poligám vagy időszakosan monogám - a nő is, bár a nő ösztönös poligámiája arra az időszakra korlátozódik, amikor meg akar termékenyülni.
Csakhogy: az, hogy engedünk-e ezen ösztöneinknek és milyen mértékben, már tudatos döntés. Például, Ettől vagyunk emberek.
Tisztában vagyok vele, hogy garancia semmire sincs - a párom, aki hűséget ígért, egyszer meggondolhatja magát, illetve átadhatja magát az ösztöneinek, én meg ott állok megfürödve. Többek között ezért sem lennék soha háztartásbeli.

Archenemy 2010.11.08. 12:40:22

@lárvalányhaj: Törpegóré maga is nő; én is azt hittem, hogy pasi.

lárvalányhaj 2010.11.08. 12:41:23

@noirp:

Szerintem az a közös vonás, hogy nagyon sok ambíció szorult beléjük, de nem veszik a bátorságot arra, hogy vállalják a kockázatot, és valami értelmeset kezdjenek az életükkel, hanem másokon keresztül próbálják megvalósítani önmagukat, pokollá téve azok életét.

lárvalányhaj 2010.11.08. 12:41:55

@Archenemy:

húha, ez FAIL. nem vagyok ma formában :-/

lárvalányhaj 2010.11.08. 12:43:05

@antiszociális exlúzer:

Ha gondolkodás nélkül átadnánk magunkat az ösztönöknek, az utcákon csak halottakat és terhes nőket lehetne látni.

[c] 2010.11.08. 12:44:09

@lárvalányhaj: Stimmt. (Valami ilyesmit akartam én is példaként hozni, csak közben véletlenül elküldtem a hsz-t.)

lárvalányhaj 2010.11.08. 12:45:26

@törpegóré:

Biztosan ez a magyarázat arra is, hogy a harmadik világban folyamatosan nő a népesség, Európában pedig csökken.

Archenemy 2010.11.08. 12:49:17

@törpegóré: "az emberiség (micsoda nagy szavak!) miatt"

Nem, nem az emberiség miatt! Az ösztön nem foglalkozik a saját faj mint olyan túlélésével, csak a saját gének reprodukálásával. Pl. egy oroszlánfalka fölött ha egy új hím-csapat veszi át az irányítást, elűzve az öregeket, akkor kinyírják a kölyök-oroszlánokat, hogy a nőstények mihamarabb újra párzóképes állapotba kerüljenek. Ez aligha szolgálja a faj túlélését; annál jobban az újonnan jöttek génjeiét. De számtalan példát lehetne még sorolni.

Véleményem szerint a tudat, intelligencia, ami felülírja az ösztönöket a hosszútávú, nagyobb rálátást igénylő célok miatt, egy újabb evolúciós réteg/eredmény. A félrekefélés régen előnyös volt, de ma (a védekezés miatt) nem az, sőt valamelyest hátrányos, mivel destabilizál egy meglévő kapcsolatot; a tudat dolga ezt felismerni, mert az ösztön erre képtelen.

lárvalányhaj 2010.11.08. 12:52:19

@Archenemy:

Szerintem "a nők biztonságra törekednek" kérdésben kifejtett véleménye sem volt semmivel sem kevésbé önző, és ezt nem vagyok hajlandó elfogadni. Csak nehogy aztán egy szép napon egy saját magánál is gátlástalanabb emberrel kerüljön szembe, és alul találjon maradni.

Archenemy 2010.11.08. 13:00:30

@Archenemy: így megnézve ez egy kurva modoros hozzászólás lett... aligha, annál jobban, számtalan, véleményem szerint, destabilizál. Fúbazmeg.

GERI87 2010.11.08. 13:04:09

@Pajszer Művek:
Én úgy vagyok vele hogy mindkettő típus proli...

Csak az egyik csoró és nincs mivel takargatnia a hülyeségét, a másik meg többnek tud látszani, ami sokszor nem nagyon sikerül meg kilóg a lóláb..

Mindegyik szánalmas tud lenni, de inkább a budai pénzes proli látszat viselkedése, állandó színészkedése elviselhetőbb a számomra mint a fröcsögő pálinkaszagú atlétatrikós embör kivagyisága aki Bömös helyett herélt kipus Swiftel, hamisított kínai márkacuccal feszeng nyakában fuxal..

Mindegyik izzadt, verejtékező létforma de akkormár a budai az legalább sprézi magát:)
Ha érthető...
Látványra az emészthetőbb.

noirp 2010.11.08. 13:09:14

@lárvalányhaj: Egen azt hiszem, ez az. Idővel felfogalmaztam volna idáig :)

Baquatelle de la Force 2010.11.08. 21:31:17

@édeskisvirág: A Millenáris játszótér tényleg borzasztó. Próbáld ki a Franklin utcai játszóteret, mi oda szoktunk járni, a környék legbarátságosabb játszótere. maps.google.com/maps?f=q&source=s_q&hl=en&geocode=&q=franklin+utca,+budapest&ie=UTF8&hq=&hnear=Budapest,+Franklin+utca,+Hungary&z=16

Pajszer Művek 2010.11.08. 23:59:07

www.youtube.com/watch?v=FT9Qy4gy4Ro

Like a Rolling Stone

Once upon a time you dressed so fine
Threw the bums a dime in your prime,
Didn't you?
Yeah, people'd call, say "Beware doll, you're
bound to fall"
You thought they were just kiddin' you
You used to laugh about
Everybody that was hangin' out
And now you don't walk so proud
Now you don't talk so loud
About having to be scrounging
Your next meal

How does it feel
How does it feel
To be on your own
With no direction home
A complete unknown
Just like a rolling stone?

You went to the finest schools all right,
Miss Lonely
But you know you only used to get -
Juiced in it
Nobody taught you how to
Live out on the street
But now you are gonna have to get -
Used to it
You said you'd never compromise
With the mystery tramp, but now you realize
That he's not selling any alibis
As you stare into the vacuum of his eyes
And say: "Do you want to make a deal?"

How does it feel
How does it feel
To be on your own
With no direction home
Like a complete unknown
Just like a rolling stone?

Yeah, the princess on the steeple
All the pretty people
Drinkin', thinkin' that they
Got it made
Exchanging all kinds of precious gifts
But you'd better take that diamond ring,
You'd better pawn it babe
You used to be so amused
At Napoleon in rags and the language that he used
Now go to him now, he calls you, you can't refuse
When you got nothing, you got nothing to lose
You're invisible now, you got no secrets to conceal

How does it feel
How does it feel
To be on your own
With no direction home
A complete unknown
Just like a rolling stone?

KóserKároly 2010.11.10. 23:30:56

Nem a gazdagsággal van a probléma, hanem a viselkedéssel. Pénztől függetlenül... Ezért adok hálát minden egyes nap Istennek, hogy melegnek teremtett és megkímélt a női nemtől. :)

zzzsuzsa 2011.01.16. 23:33:04

Nagyon jó és érdekes a poszt, és a hozzászólások is elgondolkodtatóak! Mi VII.kerületben élünk, de ha átmegyek a budai oldalra a 4-6 sal, már a Petőfi híd budai hídfőjénél látom, mennyire megváltozott a közönség. Jól öltözöttebb, de bizony ridegebb és barátságtalanabb is. Sokkal több a dühös arc a villamoson, nem néznek a másik ember szemébe, ha te rájuk nézel, sértetten, mérges képpel néznek rád. Rettenetesen frusztráltak. hallani olyan felméréseket, hogy a drogozó fiatalok nagy része innen való, ilyen családokból.

д · http://www.hovane.blogspot.com/ 2011.01.20. 15:24:06

"Most szegény és irigy, ha felnő meggazdagszik, sznob lesz. A pénz nem megoldás, csak a tüneteket változtatja meg."

Steinbeck: Rosszkedvünk tele.

sorica123 (törölt) 2011.01.20. 17:45:12

@zzzsuzsa: részben azért lesznek nagyobb sansszal drogosak ezek a fiatalok, mert 'mindent megadunk neked, a segged alá van tolva a kocsi, _elit környéken_ laksz', tehát kuttya köttelességed bazmeg boldognak lenni. Lásd még híres, felkapott arcok között miért ennyi a drogos/piás/pszichésen megzuhant. Az meg a másik, hogy me mé ne, van rá lóvé.
Amúgy én szeretem a budai részt, de pont letojom, hogy melyik része 'elit'. Óbuda, Moszkva téri rész ugyanúgy játszik, sőt jobban, mert véletlenül sem ékszerdoboz. Attól, hogy elitkörnyékeznek meg sznobériából elözönlik Budát, a guta ütöget.

Ernoke 2011.01.21. 08:55:39

@sorica123: azok a fiatalok lényegesen kisebb sansszal lesznek drogfüggők, mint a rossz egzisztenciális helyzetű, alacsony képzettségű alsó rétegekből jövők. nyilván vannak kivételek, de az általam ismert drogfüggők mindegyike lecsúszott családból származik, a legtöbb esetben a szülők is azok (apa iszik, anya gyógyszerezik).

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.01.21. 09:30:58

@Ernoke: @sorica123: Szerintem nem elsősorban az anyagiak számítanak ebben (sem), hanem hogy a szülők törődnek-e a gyerekkel. Ha igen, vsz nem lesz drogos, társadalmi helyzettől függetlenül.

Ernoke 2011.01.21. 10:53:48

@altoid: én ebben szülői konfliktuskezelési-kikapcsolódási mintát látok, némi genetikai hajlammal együtt. és ez független attól, mennyit törődtek a gyerekkel - ahol a szülő keménydrogos, ott a gyereknek is jó esélye van rá. kb. minden második ismerősömnek drogfüggő az apja (az anya kevesebbszer), ebből egy embernek nincs drogproblémája, az összes többinek van. és ezek a családok jellemzően küzdenek a szegénységgel és a munkanélküliséggel is.

Sir Yangus 2021.11.01. 18:25:09

"Az eset arra világít rá, hogy a férfitársadalom modoros, soviniszta tagjainak nem árt figyelniük, ha nehezen megszerzett javaikra veszély leselkedik. Egyúttal ékes példája annak, hogy az aranyásó női populáció létszámának és harácsolásának kordában tartása törvényileg lehetséges, evolúciós szempontból pedig üdvözlendő és kivitelezhető folyamat :)"

Nos, több mint 10 év telt el e sorok óta, ám a mai gazdasági és társadalmi környezetünkben is telitalálat, hiánypótló, megfontolandó. Ezer hálám érte!
süti beállítások módosítása