Olvasói rovat - A tízmillió oktatási miniszter

2010/03/09. - írta: Modor Tibi

Egyik olvasónkkal, Józsival (ez nem AZ a Józsi) ijesztően egy rugóra jár az agyunk: szinte egyszerre készültünk el mindketten a felsőoktatás kritikusait megörökítő írással. Itt van az övé:

Divat lett szidni a magyar felsőoktatást, tízmillió oktatási miniszter országa lettünk. Mindenki ért hozzá, mindenkinek van róla magvas véleménye, mindenki tudja a megváltása kulcsát. És a focipárhuzam nem ér itt véget: "többet kellene edzeni" vs. "többet kellene követelni a diákoktól"; ill. Aranycsapat vs. a „legtöbb egy főre eső Nobel-díjasunk”.

Mindenki kapásból tud olyanról, aki órákra való bejárás nélkül kapott diplomát vagy már a munkahelyen triviális szakmai ismereteknek nem volt a birtokában. Abban is mindenki egyetért, hogy rossz irányba mennek a dolgok, régen (Kádár/Horthy/Ferencz Jóska/Nagy Lajos király király idejében) minden jobb volt. Most meg itt van nekünk ez a bolognai izé, ami végképp megásta a magyar felsőoktatás sírját.

Ma már a takarítónőktől is diplomát és két felsőfokú nyelvvizsgát kérnek. Az egyetemistákat eltartja az állam a tanulmányaik alatt (de szép is lenne...). Bezzeg külföldön kolbászból van az egyetem kapuja is. Magyarországon túlképzés van, nem fér hozzá kétség, meg válság a felsülőoktatásban, bizony. Nincs szükség ennyi kommunikáció szakosra. A mai fiataloknak büdös a munka, inkább a diplomagyár Kacor király főiskolák büfészakjain hereveréznek. Mert ebben az országban mindenkinek minden jár, az ingyenes továbbtanulás is. Pedig egy marketing-kommunikációs menedzsernél többet ér egy jó ács.

Und so fort...

Ha blogokban, fórumokon akár csak tangenciálisan szóba kerül a felsőoktatás, vérre menő viták alakulnak ki a magyar egyetemi-főiskolai képzésről, amit egy Index-címlap csak tovább akcelerál. Ilyenkor szabadjára engedik magukat a fenti közhelyeket, kliséket, könnyen cáfolható tévhiteket szajkózó hozzászóló típusok:

 

A bölcsészgyűlölő

Elvakultan megveti a bölcsészeket és velük rokonnak vélt szakmákat (jogász, marketinges, HR menedzser, PR-os...). Minél kevésbé érti, mivel foglalkozik az adott humán szakterület képviselője, annál jobban lenézi őt és a hivatását. „Komédia (kommunikácó-média) szakosból már Dunát lehetne rekeszteni, közben meg nem találni egy épkézláb kőművest.” Komolyan elhiszi, hogy a "haszontalan" humán irányban továbbtanulók és a fizikai szakmunkára foghatók halmaza 95%-ban átfed. Szenvedélyesen vallja, hogy a humán túlképzés felelős kizárólag még a CNC-esztergályos-hiányért is, sőt, még a globális felmelegedés is a tarisznyások lelkén szárad. Bölcsészdiplomát (pláne kommunikációsat) bárki tudna szerezni, három hónap alatt be lehet vágni a leadott anyagot. De ő maga azért mégsem fogja. Mert csak. A bölcsészek egyenesen büszkék arra, hogy nem értenek valamihez (pl. informatika, matematikai alapműveletek, fizika), pontosabban, hogy semmihez nem értenek.

„A valóságos világról fingjuk sincs, de az általános műveltségről tudjuk, csak humán lehet, senki más nem tud írni-olvasni. „

 

A bölcsészgyűlölő sokszor bezzegműszakis is egyben:

„Volt évfolyamtársam már egyetem második félévétől dolgozott egy jónevű cégnél a minimálbér kétszereséért, a diplomaátadó utáni napon már havi nettó 800 ezerért (+ juttatások). Én is ezt tervezem, miután 23 félév után elvégzem a BME-t, kapkodni fognak utánam a munkáltatók. Igaz, hogy angolul csak műszaki rajzot tudok olvasni. De hát a lexikális humán ismeretek semmit nem érnek ám a való életben! Az általános műveltség eltolódott humán irányba, az iskolában is kívülről kell tudni a mentális problémákkal küszködő alanyi költők hatsorosait, amiket a nemibeteg-gondozó várójában vetettek zsírpapírra. Közben az emberek azt sem tudják, ki írta a Pitagorasz-tételt, vagy mit csinál a tengelykapcsoló. Nietzsche, Spinoza, Derrida? Ugyan már, belőlük nem lehet megélni.”

 

A küldetéstudatos bölcsész

Mi tanítjuk meg írni-olvasni a gyerekedet, mi vagyunk az emberiséget összetartó kultúra letéteményesei, a civilizáció kovásza, nélkülünk visszasüllyedne az emberi faj az állatvilágba. A bölcsészhallgatók lesznek a jövő véleményalkotói. Minden műszakis kocka szakbarbár és kultúrbunkó, rendes könyvet soha nem vesznek a kezükbe, végzetesen alulműveltek, nyelveket nem beszélnek, a helyesírásuk katasztrófa. Nem értünk semmihez, de mi tudunk a legtöbb dologról a leghosszabban beszélni, mi tudhatjuk magunkénak a legátfogóbb tudást. Az életben nemcsak a kézzelfogható, megmérhető és kiszámítható dolgok fontosak. Mi műveljük a nyelvet, mi vagyunk felelősök a kulturális értékekért.

 

A szakmunkás-fetisiszta

„A szomszéd sógora is havonta 800 ezer forintot tisztán megkeres vízvezeték-szerelőként /asztalosként/ mosógépszerelőként, stb. Az igaz, hogy mellette főállása is van, különben az adó és járulékterhek miatt nem érné meg az egész, még okosba' sem.

„Dehogy fog ő adót fizetni! Hogy aztán abból tartsák el a sok ingyenélő egyetemistát? A naplopó főiskolások, egyetemisták végigbuliznak 5-10 évet, bezzeg a józan életű hidegburkolók. A sok EVA-s ügyvéd papíron minimálbért keres, nem úgy, mint az utolsó fillért is bevalló fodrászok.”

Bőszen bizonygatja: még a saját gyerekét sem szégyellné mondjuk asztalosnak adni, ha úgy alakul. Így, névtelenül és ellenőrizhetetlenül természetesen igen nagy súlya van ennek a kijelentésnek. Szerinte a diplomások valójában nem dolgoznak, csak a csipkézett lelkű melósok tesznek le valamit az asztalra ebben az országban, a mai fiatalok mind menedzserek akarnak lenni, az "igazi" munka büdös nekik. Nem akarja érteni, hogy a minimálbér-közeli bejelentett átlagfizetés, az egészségromboló munkakörülmények és a maszek feketézés helyett miért vonzza jobban a fiatalokat a továbbtanulás.

 

A büszkén nem-diplomás

Lásd még a "nem-hallgató hallgató" szócikket az Egyetemista-határozóban:

Szerinte minden egyetemista fontoskodó, modoros, beképzelt és hülye. Az ilyen szenvedélyes diplomásgyűlölő minden hozzászólásában kényszeresen hangoztatja, hogy bizony diploma nélkül is milyen sokra vitte. Lett volna lehetősége utólag, levelezőn főiskolai oklevelet szerezni, de ebben csakis a magyar felsőoktatásról formázott markáns véleménye akadályozta meg. Különben is, ő már "öreg ahhoz, hogy minimálbérért bohóckodjon". A normálisabb alfaja azért belátja, hogy ezt elsősorban munkatapasztalata, szakmai múltja miatt teheti meg. Kötelező még a „felszopódiplomás” kollégák ócsárolása. A "mi pénzünkből" (mármint a hivatalosan minimálbérre bejelentett alkalmazottak és vállalkozók tömegei adójából) tanulnak az egyetemisták. „Ha külföldre távozik a diplomás, igenis fizesse vissza a taníttatása minden költségét kamatostól!” De ha a 3 éven át, nem bagóért képzett fogtechnikus megy Ausztriába, az szerinte teljesen rendben van.

„Különben is, minden leendő diplomás rögtön azt hiszi, hogy ő fújja a passzátszelet a nemesebbik feléből, ráadásul még erőltetetten jófejkednek is, lazáskodnak, túlgesztikulálnak. A modorosság is eredendően egyetemistabetegség.”

 

A tudálékos hallgató

Pontokba szedve, 16 sorban megváltja a világot, benne a magyar felsőoktatás minden jelenlegi és jövőbeni problémájával. Alapvetően pozitív jelenség , hogy egyáltalán foglalkoztatja a téma (két buli és egy ellógott előadás között), van valamilyen véleménye, amit ráadásul képes bővített mondatokba önteni, mérsékelten jó helyesírással, bár némileg tankönyvízűen. A mai magyar felsőoktatás viszonyaihoz képest ez kiemelkedő teljesítménynek számít tőle. Becsüljük meg a jövő értelmiségét, kicsit alulművelt, kicsit bolognai, de a miénk!

 

A mártír egyetemi oktató

Többnyire késő huszonéves, kora harmincas tanársegéd, PhD-hallgató, esetleg adjunktus. Megalázó fizetésért vesződik az évről évre gyengébb tudásszintű tisztelt hallgatókkal, neki kell az általános iskolai anyagot is az üres fejükbe belevernie. A versenyszférában elhelyezkedő vagy pláne külföldön boldoguló kollégáihoz képest nevetséges összegért teszi mindezt. Szidja a fiatalok hitvány felkészültségét, közben jótékony homályban hagyja a tényt, hogy már az ő generációját is gyengébbnek tartották az előzőhöz képest. Hiába no, 1367 óta csak romlik a színvonal.

A fent linkelt párbeszédes posztot királyi módon egészíti ki Józsi összefoglalója - szívből köszönjük.

124 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gumineaux 2010.03.09. 10:10:35

Modoros egyetemi oktatót most szombaton láttam a Hunyadi téri piacnál. A Fidesznek (vagy Jobbiknak) gyűjtött kopogtatócédulát, csókolgatta az idős piacozó néniket és közben azon siránkozott, hogy x év tanítás után csak _ennyit_ keres.

hüjehalyó · http://www.aldi.hu 2010.03.09. 10:26:04

Ez a kedvencem:
"Én is ezt tervezem, miután 23 félév után elvégzem a BME-t, kapkodni fognak utánam a munkáltatók."
:D

A mártír tanársegédek/adjunktusok siránkozását pedig soha nem értettem. Egyrészt amennyit dolgozniuk kell, ahhoz képest reális a fizetésük, másrészt van évi 46 nap fizetett szabadságuk.

Haibane 2010.03.09. 10:32:09

@hüjehalyó: ahogy te azt elképzeled...

nikkel odeon 2010.03.09. 10:38:57

Nagyon jó a poszt, és a kommentek is. :) A komédiát még nem hallottam, de nagyon tetszik :D.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2010.03.09. 11:08:57

Most mit csináljak, ha a kommunikáció szak anyagát tényleg bárki meg tudja tanulni három hónap alatt?

Persze, van akit tényleg érdekel, akinek tényleg szívügye, ő nyilván sokkal többet tesz bele, mint a szükséges minimum.

De aki csak azért ment, hogy addig se kelljen dolgozni, azt a szintet lehet hozni három hónap alatt, csak minek.

purga · http://horrormirror.blog.hu 2010.03.09. 11:21:30

Én kommunikácó-művelődésszervezőn végeztem és való igaz, h tök könnyű. A 4 év helyett 2 alatt is el lehetett volna végezni.

jürgen baromartz 2010.03.09. 11:24:23

magam jelenleg jogról nyergelek át közgázra.
notórius semmirekellő vagyok.

Bárzongorista · http://www.pecsibalazs.hu 2010.03.09. 11:32:32

És aki mindezeken röhög, az a zenész.
5 év képzés? Azzek, még egy kis Bach-darab eljátszásához is kevés. Úgy 15-20 év után már kezdesz jól zenélni.
És itt jönnek az 5 év után nyafogók???

madame_ambrascet 2010.03.09. 11:33:48

@Püspök utcai gombaszedő: te se jártál még kommunikációra, látszik :P

Néha szinte megbánom, hogy nem oda mentem, komolyan. Amelyik kedves évfolyamtársnő elég törtető és gátlástalan ehhez a szakmához, az már mind benn van vezető tévécsatornáknál, szép pénzért. És ami azt illeti, szopott is érte eleget. (Meglepő módon a sajtótörténet szórótárgy az első évben, egész sokakat kihajítottak róla.)

A poszt meg nagyon találó, de hiányolom a felsőbbrendű jogászt :)

balage_81 (törölt) 2010.03.09. 11:34:24

@purga: üdv a klubban:) én a komm.-t kihagytam, a művelődésszervező elég gyenge önmagában is:)

madame_ambrascet 2010.03.09. 11:35:03

@madame_ambrascet: Jah, a "szopott is érte eleget" nem szó szerint értendő. (Bár ki tudja.)

balage_81 (törölt) 2010.03.09. 11:35:13

egyébként az jutott még eszembe, hogy azért a poszt írója elárulta magát kicsit:

"Alapvetően pozitív jelenség , hogy egyáltalán foglalkoztatja a téma (két buli és egy ellógott előadás között),...."

szóval sztereotípia itt is van ám:)

Kuruttya 2010.03.09. 11:35:30

Az a baj, hogy ez a bölcsész-bashing és bezzegműszaki dolog ez tényleg így van:) Ha modoros, ha nem.

Én tényleg a minimálbér kétszereséért dolgoztam a BME elvégzése közben, és tényleg "kapkodtak" utánam a munkáltatók utána :D (Ami alatt azt kell érteni, hogy bőven lehetett válogatni a jó lehetőségek között. Így a válság közepén.)

IndaMuncher 2010.03.09. 11:38:31

"Nem akarja érteni, hogy a minimálbér-közeli..."

Ez milyen igaz. Jó válogatás szerintem. Kár, hogy nem lehet pontozni a posztokat amúgy.

oriza triznyák 2010.03.09. 11:42:54

Ó igen, a büszkén nem-diplomás a kedvencem. Főleg, amikor az iwiw adatlapon a felsőoktatási intézmény rovatnál be van írva: az Élet.

persicsbalint 2010.03.09. 11:43:19

@El Topo (Sgt. Elias): Igazából Arthur Eddingtont kérdezte meg 1919-ben egy újságíró, miszerint mit szól ahhoz, hogy a világon összesen 3 ember érti az általános relativitáselméletet. Eddington nem válaszolt, mire az újságíró megjegyezte, hogy nem kell szerénykednie, erre Eddington rávágta, hogy ő azon gondolkodik, ki a harmadik.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2010.03.09. 11:47:34

@madame_ambrascet: Nem is, és böszke vagyok rá! :)

Na de komolyra fordítva a szót, ez a hozzáállás onnan van, hogy ha egyszer sikerült az egész számok nemstandard elméletét felfognod, utána már a legtöbb dolog egyszerűnek tűnik. Persze nem az, de annak tűnik.

De ha elég gátlástalan vagy, szinte bármelyik egyetemen könnyedén megkapod a diplomát, és ez nyilván régen se volt másképpen. Csak manapság jóval többen járnak egyetemre, ezért többször szembesülünk vele.

"Végső soron aki csal, az csak magát csapja be.", fejezte be monológját, majd kissé rántott egyet farmermellényén a vállrészbe beakasztott hüvelykujjaival, mintegy nyomatékosítandó az elhangzottakat.

noirp 2010.03.09. 11:54:15

A bölcsészgyűlölőnél idézett két epés sor konkrétan a zenyém...nofene :)
Akkor is ez a véleményem.

Zorita 2010.03.09. 12:02:06

@noirp: itt mindenki megkapja a magáét, nincs kivétel :) szerencsére már én is észbe kaptam 1-2 dolgot illetően, tényleg jó terápia ez a blog :)

Napirajzrajongó 2010.03.09. 12:06:40

Én a siránkozó adjunktus kategóriába sorolom magam, de siránkozni nem szoktam. Ha majd rossz lesz nekem, elmegyek a versenyszférába.

@hüjehalyó: ja, munkaköri leírás szerint 20 óra oktatás, 20 óra kutatás (hogy legyen miről oktatni), és a héten megmaradt idődben foglalkozhatsz azzal, hogy versenyképessé tedd a jövedelmed. A fizetett szabiról meg csak annyit, hogy ez egyrészt igaz, másrészt a kollégáim 90%-a évi 20 nap körül szokott bennhagyni, mert különben nem lenne idejük pénzt keresni. Ajánlom is, hogy olyan egyetemre menjetek tanulni, ahol nyáron is tele vannak a tanszékek, mert ez azt mutatja: az oktatók dolgoznak, és nem csak beszélnek.

borgir 2010.03.09. 12:10:02

@Mitya Ivanov: :) Mindenesetre pofás kis beugratós kérdés lehetne belőle, amolyan "hány villanykörte van a teremben". Lehet én járok rossz társasággal túrázni, hogy megöli a hangulatot egy olyan kijelentés, hogy "andezittufa".

afromagyar · http://afromagyar.blog.hu/ 2010.03.09. 12:14:35

@madame_ambrascet: csak nem a ravaszdi allatrol elnevezett tanarno buktatgat? :)

migueldiez 2010.03.09. 12:17:27

Na, valóban kicsit hajaz arra a villamosos beszélgetésre a felsöoktatásról.
Egyébként az még annyira hiteles,a vélemények, meg a kommentek is pörögnek mögötte, direkt el van mentve könyvjelzönek, ha esetleg pályamódositáson gondokodnék, hogy mire ugyeljek.

mocc 2010.03.09. 12:22:42

Időnként gyakorlati tanárként funkcionálok végzős, vagy ahhoz közelítő egyetemisták-főiskolások körében (mondjuk büfészak az enyém is). Sajnos nem tudom megcáfolni a posztban leírtakat, egyiket-másikat nem értem, hogy (és hol) érettségizhetett le?!

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2010.03.09. 12:25:10

A kedvenc modorosom amúgy az a BME villanykaros hallgató, aki bőszen bölcsészmérnöközik, és nagy szájjal hadovál arról, hogy a közgáz mennyire röhejesen könnyű, de közben valójában végigpuskázta egész egyetemi pályafutását.

Mint az alkalmi bolti szarka "Bazmeg, ez ilyen olcsó? Hát ilyet lopok."

bajnaigordon 2010.03.09. 12:29:27

Hogy meritek szidni a műszakiakat ti tanulatlan félművelt bölcsészek? Mi visszük az országot a hátunkon ti csak élősködtök, a megtermelt javakból. Jöbb lenne ha keskenyebbre vennétek a pofázmányotokat!

Gazz 2010.03.09. 12:41:02

Azért eléggé lejön, hogy a posztíró bölcsész. Méghozzá a frusztrált, ámde önérzetes fajtából.
:-))))))))

gyz 2010.03.09. 12:42:22

Az ember alapvető igénye, hogy köpködhessen egy másik emberre/embercsoportra, amelyik nem ő. :)

amúgy az a jó ezekben a sztereotípiákban, hogy mindegyikre van legalább egy real-life cáfolatom.

olyat viszont nem igazán láttam, aki komoly szaktekintély vmely téren, és azzal töltené az idejét, hogy a másik szakterületet anyázza vagy akár csak lenézi.

Gumineaux 2010.03.09. 12:43:09

@Püspök utcai gombaszedő: Akkor már:
“Mi visszük az országot a hátunkon VESSZŐ ti csak élősködtök, ITT NINCS VESSZŐ! a megtermelt javakból.”
LOL

semota · http://livewithit.blog.hu 2010.03.09. 12:46:48

@hüjehalyó:

"A mártír tanársegédek/adjunktusok siránkozását pedig soha nem értettem. Egyrészt amennyit dolgozniuk kell, ahhoz képest reális a fizetésük, másrészt van évi 46 nap fizetett szabadságuk."

Hát persze... Van neked fogalmad arról, hogy 1 db másfél órás szemináriumra mennyit kell készülni? És akkor arról még nem is beszéltem, hogy kutatni kell, konferenciákra járni, publikálni, folyamatosan követni a szakirodalmat. Az én szakterületem például olyan, hogy Magyarországon nem nagyon férhető hozzá szakirodalom. Rendszerint külföldre járok szakirodalomért. Ezeket természetesen nem fizeti senki, mint ahogy a konferenciákat sem.
És akkor arról még nem is beszéltem, hogy az alsóbb szinteken mekkora terheléssel dolgoznak az oktatók. Az én férjem pl. tanársegéd, és azért nincs ideje befejezni a PhD-tézisét, mert akkora óraterheléssel dolgozik. (Persze ő valamelyest speciális helyzetben van, mert vannak területek, amikhez csak ő ért, és azokat az órákat nem tudják leosztani másnak.)

Ennek ellenére nem panaszkodom, mert az akadémiai pálya olyan nagy szabadságot ad, ami egy multinál elképzelhetetlen. A légkört, az emberek szellemiségét pedig végképp össze sem lehet hasonlítani.

Gumineaux 2010.03.09. 12:48:27

@BaBek: Lógjál te is, ha ennyire irigyled a jogász kollegát…

2010.03.09. 12:52:44

Kolléganő, aki már 30 éve nyomja a cégnél, fumigálja a két közgázról frissen kikerült macát, hogy minek ehhez egyetem, ugyan az csinálják amit ő.
- Kicsi szivem, ha te nem lennél itt 30 éve, és nem akkor vettek volna föl amikor a még a pártbizottság nevezte ki ide a vezérigazgatót - akivel együtt jártatok a foximaxira- az éretségiddel a portáig nem jutnál és,ha épp most akarnád felvetetni magad a céghez, hát ezért kell az egyetem.

semota · http://livewithit.blog.hu 2010.03.09. 12:56:38

@mf_laca:

te meg hogy lettél 27 évesen adjunktus? még a PhD-képzést is alig fejezted be, nem?

Mitya Ivanov 2010.03.09. 12:57:01

@#s3mot@: az akadémiai pálya szabadsága, igen.
Elég toleráns vagyok, de ismerek egy olyan embert, akinek a főállása az MTA-nál van, hetente 2x kell bemenni, mindenét fizetik, utazást eszközt mindent, és ezeket az infrastruktúrákat döntően a magánvállalkozásban végzett feladatokra használja fel, ami mellesleg grammra ugyanaz, mint ami az MTA-nál a fő feladata.
De igazi korrekt emberként azt mondom: Én nem ítélem el ezt, nem sajnálom tőle a plusz jövedelmet és engem nem zavar, hogy ki hogyan boldogul, ki hogyan kúrja át az államot, mert az állam a balfasz, hogy erre lehetőséget ad.

2010.03.09. 12:59:28

@Mitya Ivanov: meg az utazó professzorok ugye, akik 2-3 egyetemen vannak főállásban, a pénzt mindenhol felveszik, csak órákat nem akarnak tartani, azt leosztják másnak.

Rahsid 2010.03.09. 13:06:47

A legidegesítőbb az a műszakis.Kurva beképzeltek, mindenit lenéznek, pedig csak számolni tudnak, aztán ennyi volt nekik az élet. Lófaszhoz nem értenek.

semota · http://livewithit.blog.hu 2010.03.09. 13:08:46

@Mitya Ivanov:

Ez elég csúnyán hangzik, amit leírtál...
Persze ebben az is benne van, hogyha rendesen megfizetnék az akadémiai dolgozókat, akkor nem kéne mindenféle trükköket bevetni, hogy az ember pénzhez jusson. Hasonló kategória ez, mint az adócsalás.
Ami a másik, hogy az akadémiai világ úgy néz ki, hogy ha átlépsz egy bizonyos szintet, akkor finoman szólva eléggé kitágulnak a lehetőségek. Gondolom, hogy a fenti pasi se tudományos segédmunkatársként nyúlja le az MTA infrastruktúráját.

váj mí 2010.03.09. 13:13:42

@madame_ambrascet: De, szó szerint ;) (Mondjuk, rokonsági fok kizáró, de csak az :) ).

bridgeman 2010.03.09. 13:16:38

- mi az, hogy ellógott előadás? Az előadások nem kötelezőek (szerencsére), így töklegálisan kihagyhatom a felesleges, tankönyvfelolvasós, noch dazu káros előadásokat?
- mi a probléma a bulikkal? Az élet nem csak munka és tanulás
- végül pedig a bolognai rendszer, ha jól meg lenne szervezve, a korábbinál sokkal rugalmasabb és piacképesebb felsőoktatást eredményezne. Szóval ne a rendszert tessék szidni, hanem a székükkel már-már szimbiózisban élő döntéshozókat kéne megrugdosni egy kicsit!

:D

2010.03.09. 13:20:47

@Rahsid: hát még a gazdászok, azok még többet számolnak!

Pakkolo · http://pakolunk.blog.hu/ 2010.03.09. 13:23:04

hiányolom a jogászokat! azok a legmodorosabbak:)

semota · http://livewithit.blog.hu 2010.03.09. 13:26:00

@bridgeman:

Az a baj, hogy a bolognai rendszert a legtöbb egyetemen felettébb átgondolatlanul vezették be.
Korábban volt egy bevált rendszer, ami évtizedek óta azonos volt, és _működött_. Aztán ezt egyszer csak felforgatták. Az alapelvek nem biztos, hogy rosszak, az a baj, hogy a legtöbb egyetemen kapkodva bevezettek egy átgondolatlan, több sebből vérző rendszert. Nyilván a gyermekbetegségek később elmúlnak, de egyelőre teljes a káosz mindenhol.

Szerintem a bolonyánál nagyobb gáz, hogy a felvételi követelmények túl alacsonyra vannak téve, alapvető ismeretek hiányoznak.

Mitya Ivanov 2010.03.09. 13:30:56

@#s3mot@: de.

általános karrier egyébként, főleg közgazdászok, regionális elemzők körében, hogy az egyetem után elvannak egy ideig ilyen állami helyeken, minisztériumokban, ott kiépítik a kapcsolatrendszerüket, majd kilépnek az állami szférából és a kiépített kapcsolatrendszerrel érvényesítik a tudásukat az állami megrendelésekkel, természetesen már kőkeményen piaci áron.

semota · http://livewithit.blog.hu 2010.03.09. 13:34:05

@Mitya Ivanov:

akkor ezek szerint egyedül vagyok az idealizmusommal :(

Fapuma (törölt) 2010.03.09. 13:50:12

"A modorosság is eredendően egyetemistabetegség" - gyerekek tegyuk a kezunket a szivunkre es valljuk be hogy EZ nem igaz, hiszen az itt kommentelok nagy resze /98,7 %/ is hidegburkolo, acs es vizvezetekszerelo es itt arcoskodik, modoroskodik egesz nap

Zorita 2010.03.09. 13:55:45

@Fapuma: muha, szívemből szóltál tezsvír, na, megyek, átnyalom a pakettot ultrás vízzel még egyszer, mielőtt a főnökúr megszid

Mitya Ivanov 2010.03.09. 13:56:56

@Fapuma:
persze
megyek is a kertbe ásni, tegnap hozták a trágyát, elég volt mára a modoroskodásból meg a sok tudálékos hülyeségből. Ebből nem lesz kenyér és nem megy előbbre a világ, én mondom.

Perillustris 2010.03.09. 14:05:52

„Ha külföldre távozik a diplomás, igenis fizesse vissza a taníttatása minden költségét kamatostól!”

Kiragadott példa, de ez így rendben lenne, nem?

afromagyar · http://afromagyar.blog.hu/ 2010.03.09. 14:08:14

@Mitya Ivanov: mozsma en is megyek a desznyoknak ennyi annyi.

Sadist 2010.03.09. 14:12:27

@Rahsid: A műszakis nem csak számolni tud, arra ott van a számológép (vagy számítógép). A műszakis azt tudja, hogy miért úgy kell kiszámolni. Nagy különbség.
Persze ezt magyarázhatja az ember egy bölcsésznek, aki azt sem képes felfogni mi a különbség a lineáris és a négyzetes függvény között.

sandman ist da 2010.03.09. 14:18:52

nyolcszázezrezés fétis

Pedig tényleg milyen hasznos egy jó marketing meg kommunikáció szakirány. isteni állások vannak. még jobb, ha nem is diploma csak felsőfokú képzés. boltieladó, pizzafutár, kurva

2010.03.09. 14:27:29

@Perillustris: na ezt mindig megkapom, tanultam az állam pénzén ingyen.

A férjem szerint a mérnök az csak huzigálja a vonalakat, a közgazda meg csak számokat ír egymás alá.

Jogász az aki minimum Szegeden végzett, és nem rendes ügyvéd az aki nem volt ügyvéd bojtár, akit nem szalajtottak serért borért tormás kolbászért.

Gumineaux 2010.03.09. 14:28:57

@Sadist: És almát a körtével érdemes-e összehasonlítani?
Már ha érted, hogy mondom.

Fapuma (törölt) 2010.03.09. 14:30:51

... es meg akkor nem is ertekeztunk arrol, mennyire szar a nyugat-europai /eszak-amerikai/ oktatasi rendszer /pedig tenyleg az/, hogy mennyivel jobb a porosz-orosz, mint az angolszasz rendszer, hogy minek az a rengeteg elmeleti tudnivalo, mikor semmi hasznos gyakorlati dologra nem tanit meg az egyetem. stb.

2010.03.09. 14:32:33

Sosem godnoltam volna, hogy egy ügyvédjelöltnek milyen köetezettségei vannak, de egyszer magam is meggyőződtem róla.
Egy éjszaka Deberecenben éjjel-nappal nyitvatartó boltot kerestünk, mert iszákosak vagyunk.
A férjem az éjaszakában összefutott a kolléga jelöltjével: No fiam! Itt a pénz szaladjon el, és hozzon 2 üveg olasz rizlinget! A jelölöt úr, ahelyett hogy elhajtotta volna a kissé kapatos kollégát, otthogyta a társaságot, autóba ugrott, és hozott bort. Mert rendnek muszáj lenni.

noirp 2010.03.09. 15:06:13

@Zzz_: "jó terápia ez a blog"
Az. A röhögés jó a hormonrendszernek :D
Is.
Girbegurba tükrökben csak a kockafejűek nem látnak értékelhető képet :)

noirp 2010.03.09. 15:08:29

@Gazz: Hát legalább önérzetes legyen! Abból lesz 8000 komment. Lásd: A háromnevű embernél :)))

noirp 2010.03.09. 15:10:01

@Fapuma: Én, Noirp tányérszámfejtő leborulok igazad előtt, aztán kapom a gumicsizmát és megyek vissza lapátolni. ;)

Perillustris 2010.03.09. 15:34:19

@Frengi: Az nem baj. Az a gáz, amikor más országnak hajt hasznot e - volt - diák.

medvedr 2010.03.09. 16:03:31

@#s3mot@: Azért nagy gáz ,hogy a férjed leterhelt. Na de basszus még tanár se bírt lenni, csak tanársegédsségig vitte! Minden műhelyben szívatják a segédet nem?

cd-r 2010.03.09. 16:22:33

@noirp: az én egyik kommentemből is van szó szerinti idézet. igaz, hogy archetipikus diplomásgyűlölő vagyok, kivéve a "mi pénzünkből", "adóforintjaimból" és hasonló kitételek, mert azt nagy ívből leszarom, ki milyen pénzből és meddig tanul.

medvedr 2010.03.09. 16:27:05

Ilyen TDK-kon szokatam modorosan díjakat adni, meg nézni meg bírálni, meg néha kérdezni az ott szenvedőket.Csak óvatosan mert megszívják a témavezetők is néha. Szerintem a színvonal nőtt az én időmhöz képest, nem is kicsit. Amikor harmadéves v. attól följebb voltam , biztosan nem tudtam ilyen szinten előadni, prezentálni, de ilyen mélységig sem ment bele a dolgokba egy diákmunka. Sőt! Pedig amikor mi vizsgáztunk akkor még egy mentő kérdés volt: Nos? Az anatómiánál a csontot meg feldobás közben meg kellett mondani, fajra is, ami azért nem kifejezetten egyszerű. Ma már ezek legendák, az előadás sem kötelező, minden lazult, minden más , de a színvonal meg nem esett, legalábbis kívülről nem látszik úgy. A mostani tanárok, egyetemi emberek tényleg vinnyognak, hogy milyen alacsony szintű emberek jönnek. Elnézve a hallgatókat nem ezt látom. Az igaz, hogy korán dönt, hogy mit akar csinálni, és amit nem akar azt leszarja, de a többiről többet tud , mint én tudtam a legendásan poroszos időkben. Mondjuk a felsőoktatásban a feladataihoz képest (nálunk legalábbis )botrányosan kevés pénz van.

noirp 2010.03.09. 16:42:33

@cd-r: Híres emberek leszünk.

Zorita 2010.03.09. 16:45:31

@medvedr: azok az egyetemi emberek, tanárok szoktak vinnyogni leginkább a színvonal miatt, akik nem tudnak tanítani (sztem)

noirp 2010.03.09. 16:49:41

@medvedr: Téged a vinnyogó nyugalmazott adjunktusok különítménye fog agyonverni, azt hiszem. Hogy jössz ahhoz, hogy véded a hallgatókat :)
Másrészt: a tdk-n azért nem a hallgatóság alsó-pocsék szegmense jelenik meg, talán ezért is vagy elfogult. :)
3 éve végeztem, sokat tdk-ztam és igen,én is egy nagy büdös tróger hallgató voltam, hajlamos az engem nem érdeklő tárgyakba ívben beleszarni. Sajnos v hálisten ezt ki kellett nőnöm...a kellemetlen dolgokon is túl kell esnem, legfeljebb utálkozom...
Még egy (megfigyelés): annak az oktatónak érdemesebb hinni, színvonalcsökkenés ügyében, aki konkrét példát hoz. Az általános vonigálás nem feltétlen igazi.

noirp 2010.03.09. 16:53:27

@Zzz_: ott a pont.
Aki meg tud tanítani, annak meg trauma, ha igazi hülyeséggel találkozik.
És megpróbál a szarból is aranyat csinálni, bár (valljuk be!!) ennek hatásfoka tán maximum 10% [ a csoport 10 legsetétebb hallgatója közül 1-nek felcsillan a szemében valami,úbazmegvégre, végre!!]. Ez az aranycsinálás viszont sokkal munkaigényesebb, mint a mai fiatalokat fikázni.

2010.03.09. 17:01:23

@noirp: sok büdös tróger hallgató van, akit egyéb tulajdonságai (éleslátás, talpraesettség, helyzetfelismerés) segítenek és 3-as diplomával is igen jól tud érvényesülni a szakmájában. Sokan vannak akikből ez hiányzik, de végigseggelik tanulmányaikat summa cum laude, mégsem jutnak egy szintnél feljebb.
Én úgy gondolom, hogy készségeket és felkészültséget, tudást együtt érdemes vizsgálni, hiszen mindegyik kell, de az nem jó ha valamelyik irányba nagyon tolódik az arány egy hallgatónál.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2010.03.09. 17:14:42

@medvedr: Na de hát tédékázni mindig a stréber okostojások mentek, azok most is léteznek, de most már csőre töltött powerpointtal vannak felfegyverkezve és nem félnek használni.

Na de az átlag színvonalat nézd, vagy még inkább azokat, akik épp csak átcsúsznak. Hányan vannak, és mennyit tudnak. Nekik tök ugyanolyan diplomájuk lesz ugyanis, mint bárkinek, aki rendesen tanult.

malkavitamin ventrueknak 2010.03.09. 17:27:48

Áh, a fenébe, kellett nekem tükörbe nézni?
Amúgy, bár egyetemista (elfoglaltinkábbnembulizó bölcsész) vagyok, két dologgal egyetértek. 1. A színvonal romlik. Az évfolyamom (2 fő) rosszabb tanuló az előzőnél (5 fő, színjeles). Az utánunk következő évfolyamból (4 fő) mindenki megbukott egy vizsgán. Az elsősöket még nem láttam. Szó szerint, pedig szükséges lenne legalább hetente egyszer benézniük a könyvtárba. Ez a főszakom, minoromon hihetetlenül ignoráns, műveletlen emberkék vannak, olyan alapszavakat fel kell írni a táblára, hogy hihetetlen. Oké, én is ez a korosztály vagyok, de le tudom írni hibátlanul azt, hogy Crécy... vagy valami...
2. A színvonal javul, de csak bizonyos részleges szakterületeken. A szakomon mindenki egy pici részkérdésben nagyon profi, egy részkérdésben profi, a többiben jó vagy rossz. Tehát van olyan kérdés, amiben én zavarba tudom hozni a tanáraimat, mindet egyszerre, mert csak én foglalkoztam vele. Ami itt szívás, hogy nekünk is külföldre kell mászkálni a szakirodalomért, mert az MTA-ra nem hozzák, pedig mi még csak diákok vagyunk. Iszonyat sokba kerül.
Ja és ez tipikusan az a szak, ami csak önmagát pótolja, "semmiresemjó" bölcsész, de legalább nem kommunikáció szak.
A tanársegédeket meg megvédeném. Lehet, hogy nem tűnik soknak, amit csinálnak, de nagyon is az, és sokszor passzolják át nekik a tanárok azt, ami nem is az ő feladatuk. Pláne azokat sajnálom, akik még mellé elvállalnak olyanokat, hogy szakdolgozati szeminárium, vagy vendégelőadások máshol... Én nagyon bírom a sajátjainkat, akik nem vetik meg a tanulókat, nagyon sokat szoktak nekünk segíteni. Igaz, férfi létükre iszonyat pletykásak, de hát ez van. Ja és akad, aki három éve nem kap fizetést értünk...:S

vincere 2010.03.09. 17:44:49

@afromagyar: akinek Jolán a keresztneve? én nem komm. szakra jártam, de olyan híres volt a városban, h. még én is hallottam róla

semota · http://livewithit.blog.hu 2010.03.09. 17:48:49

@medvedr:

"Ilyen TDK-kon szokatam modorosan díjakat adni, meg nézni meg bírálni, meg néha kérdezni az ott szenvedőket.Csak óvatosan mert megszívják a témavezetők is néha."

Csatlakoznék az előttem szólókhoz, korántsem biztos, hogy a TDK-k reprezentatív példának számítanak a hallgatóság egészére nézve. (Hú, de modoros lett ez a mondat...)

@noirp:

"Még egy (megfigyelés): annak az oktatónak érdemesebb hinni, színvonalcsökkenés ügyében, aki konkrét példát hoz. "

Sajnos konkrét példát is tudnék hozni, nem egyet, nem kettőt.

@Hadrian77:

"sok büdös tróger hallgató van, akit egyéb tulajdonságai (éleslátás, talpraesettség, helyzetfelismerés) segítenek és 3-as diplomával is igen jól tud érvényesülni a szakmájában."

Számomra sokkoló élmény volt, amikor először álltam az asztal másik oldalán. Elsősorban az sokkolt, hogy milyen "arzenállal" operálnak a diákok. Puskázás, plágium, gátlástalan kamuzás gyakorlatilag mindenütt. Egyetemistaként igazi kis stréber voltam (tudományos-fanatikus antinő, bár ebből elsősorban a tudományos-fanatikus igaz - további infókért lásd a Görbe Sminktükör blogot), a vizsgákon tanulással mentem át, puskázni, plagizálni eszembe se jutott volna, fogalmam sem volt erről a világról. Az első félévem végén csak lestem kifele a lukon, hogy akkor most mi van.

semota · http://livewithit.blog.hu 2010.03.09. 17:55:47

@malkavitamin ventrueknak:

ha önmagát újratermeli, akkor nem nyelvszak, kivéve, ha valami holt nyelvről van szó. (szanszkritra tippelnék, bár nem tudom, h szanszkrit szak van-e.) a nemnyelvszakoknál viszont ennyire kis szakról nem tudok. filozófia, esztétika ennél több embert foglalkoztatna.

malkavitamin ventrueknak 2010.03.09. 17:58:01

@#s3mot@:
De, nyelvszak. Assziriológia. Elvileg történész lenne, de sajna inkább filológia... és nem vagyok biztos benne, hogy ennyi nyelven szeretek tudni, de legalább az egyiket nagyon szeretem, és előbb-utóbb a fiúk csak a hadtörténet közelébe engednek...:)
Amúgy elvileg szanszkrit szak önmagában nincs.

semota · http://livewithit.blog.hu 2010.03.09. 17:59:10

@malkavitamin ventrueknak:

ha önmagát újratermeli, akkor nem nyelvszak, kivéve, ha valami holt nyelvről van szó. (szanszkritra tippelnék, bár nem tudom, h szanszkrit szak van-e. klasszika-filológia azért ennél népszerűbb.)
a nemnyelvszakoknál viszont ennyire kis szakról nem tudok. filozófiára, esztétikára lényegesen többen járnak.

semota · http://livewithit.blog.hu 2010.03.09. 18:00:15

@malkavitamin ventrueknak:

na, látod, erre nem gondoltam volna. :) de ez tök jól hangzik.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2010.03.09. 18:01:53

megyek inkább megetetem a disznajokat. az legalább hasznos. nem mint itt a sok szájtépés
troll off.

Fapuma (törölt) 2010.03.09. 18:06:59

@malkavitamin ventrueknak: baszod, le kell irni a tablara hogy hihetetlen? ez hihetetlen, baszod...

igazan szerettem volna ha ifj. Farkas Gyula megszolal az ugyben, de azt hiszem nem fog...

semota · http://livewithit.blog.hu 2010.03.09. 18:24:50

@malkavitamin ventrueknak:

Az a tapasztalatom, hogy az emberek a minort nagy ívben leszarják. Aki kisszakos minort választ, azt nagyon nagyrészt egyáltalán nem érdekli, amit tanulni kell, csak azért veszi föl, hogy meglegyenek a kreditek.

malkavitamin ventrueknak 2010.03.09. 18:28:47

Jogos, az én hibám...
Az csak egyszer fordult elő, viccből (jó humorú fiatal tanár, írta fel a neveket, és mögévéste, hogy "hihetetlen"), bocsánat, elfelejtettem kiszedni a másikat. Eredetileg le akartam írni a sztorit, de meggondoltam magam... úgy látszik, mégis kicsúszott...
Vicces és jellemző eset: most őszi félév végén, vizsga után az egyik tanársegéd sírt a könyvtárban a papírkupacok fölött, részint a röhögéstől. Odamentem, hogy mi a baj... rámutatott az egyik dolgozatlapra. Ez ókori közel-keleti történelem vizsga lehetett, nem szakosoknak... és valaki Aszurbánapli (így leírva) lelkészi pályájáról értekezett másfél oldalon át. Én is melléültem sírni:)

2010.03.09. 18:34:41

@#s3mot@: én anno puskára címszavakat írtam, ha a kérdésre nem ugrott be semmi, ránéztem , és tudtam hol keressek az agyamban.
Ma szkennelnek és kicsinyítenek mindent, nem gondolkodnak, ha van egy feladat kimásolják a puskából akkor is ha más számok vannak benne, vagy másképp kell megcsinálni. Ha egy hülyeséget bedobsz nekik puskának minden gondolkodás nélkül átveszik és használják. A puskázás is intelligencia kérdése! :)

malkavitamin ventrueknak 2010.03.09. 18:34:47

@#s3mot@:
Ez csak nekem minor, másoknak főszak, a történelem, az egyik legnépesebb szak az egyetemen... Én minorként sem merem leszarni, hiába nem boldogulok a számokkal (sok a minorágon a gazdaságtörténet, statisztika, mutató:(volt, hogy egy beugrón a kérdések 60%a ehhez kapcsolódott, háromszor buktam meg rajta)... De azok, akiknek ez a főszak, néha azok is félelmetesen hanyagolják. Egy 150 főre hirdetett, elvileg betelt órán 20 fő a teremben... brrr...

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.03.09. 18:54:12

@Frengi: ...sütött bundás kenyeret a principálisának...

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.03.09. 18:55:43

@Frengi: "ha a kefélést szét lehetne választani leizzadós meg elélvezős részre, a jelölt leizzadna, az ügyvéd pedig elélvezne"

2010.03.09. 19:11:27

@Professor Pizka: azt nem, de...
A férjem együtt bojtárkodott egy kollégájával, és valahogy úgy adódott, hogy ő hamarabb lett ügyvéd 2 héttel.
A vizsga után másnap első dolga volt, hogy a jelöltet elküldje 2 üveg egerszólátiért a Bank büfébe.
Csak hogy tudja mi a dolga.

2010.03.09. 19:14:22

A jelöltet elküldik határozat hirdetésre.

A tárgyaló teremből kilépve azonnal felhivja a principálisát: Ügyvéd úr! Győzött az igazság! Nem baj fiam, majd megfejjebbezzük.

medvedr 2010.03.09. 19:48:50

@#s3mot@: @Püspök utcai gombaszedő: Ez jogos kritika, igazatok van. Egy kis szakról beszélek ahol magas a TDk-sok aránya különböző okokból. A mondandóm akkor valahogy úgy módosulna, hogy amikor az én korosztályom TDK-zott, és az akkori előadások színvonalához viszonyítom a mostaniakat stb. Ennek ellenére nem látom elkeserítőnek , hogy hú de milyen szörnyű hallgatókkal veri a sors az egyetemet. Sok más dolgot kifogásolok a hallgatókban, amiről nem is tehetnek, lehet h. nem is jogos a kifogásom, nem tudom. Szerintem okosak, többnyire jól alkalmazkodnak ahhoz a megváltozott környezethez, ami van nekik. Szóval nem olyan szörnyűek, mint amit az egyetemi mukik összevinnyognak. Nem olyan mérnökpalántákról van szó akik 2re érettségiztek matekból, meg könyvet sem olvasott irodalmárokról stb.

Jaguar 2010.03.09. 21:51:27

@Frengi: ... és nem mondtad a férjednek, hogy ne legyen már ilyen égőn nagyképű alak?

semota · http://livewithit.blog.hu 2010.03.09. 22:12:43

@medvedr:

Nekem egyetemistaként is az volt a problémám, hogy az egyetemen nem igazán leltem szellemi partnerekre. Olyanokra, akikkel értelmesen, értelmes témákról el tudtam volna beszélgetni. Most oktatóként is ugyanezt a szellemi nihilt látom viszont a hallgatók között.

medvedr 2010.03.09. 22:20:40

@#s3mot@: Ez az ő hibájuk vagy a Tiéd?

semota · http://livewithit.blog.hu 2010.03.09. 22:23:17

@medvedr: biztos én nem vagyok jó helyen...

noirp 2010.03.10. 08:58:57

Puskázás...édes istenem...
Mivel úgy láttam, puskát írnio és használni körülményesebb, mint felkészülni, nem nagyon fegyverkeztem. Meg idegeim se voltak hozzá.
Egyszer próbáltam, radiokémia és sugárvédelem nevű tárgyamból.
A puska szépen beépítve feküdt a zsebemben. A legfölső réteg egy öléggé taknyos pézsé volt, gondoltam, azt nem bolygatja más rajtam kívül.
Aztán nem volt idegzetem használni. Saját erőből összeverítékeztem egy hármast, "oszt jónapot".
Viszont buzgón terítettem én is azokat a példasorokat,labordigereket etc.,amiket elvileg "az ungulabugunya tanszék nem ad ki", de azért valahogy kidiffundáltak onnan, és vagy tizenöt éve azokon gyakorolunk a műszaki ungulabugunya zh-ra/laborra, ha át akarunk menni. Külön buli volt kert alatt sunnyogni a fénymásolókhoz és kabátba dugva, buszmenetrendbe hajtogatva stb. vinni a cuccost :)))

noirp 2010.03.10. 09:02:05

jav. írnio=írni.

Rahsid 2010.03.10. 09:46:20

@Sadist: Mért kéne tudnom? Ki nem szarja? Mért hiszitek hogy ti vagytok a világ közepe? Mire fel?

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2010.03.10. 10:05:14

@Rahsid: hát azért, kérem szépen, mert ők hidakat, házakat építenek nekünk, és ott egy pici kis nanométernyi hiba, és összedűl az egész MŰTÁRGY. Ott nem lehet hibázni, nagyvonalúskodni, vérre megy a dolog.

Mitya Ivanov 2010.03.10. 10:07:28

egy politológus, vagy kommunikációs szakértő médiagenya negyedannyit sem tesz hozzá az ország előrehaladásához, mint egy takarítónő.

Celtic 2010.03.11. 15:26:05

@Rich.mond: Namost en a Blikket barmilyen helyzetben kurva nehezen olvasom vegig...Akkor most mi vagyok?
süti beállítások módosítása