Olvasói rovat - A "wannabe" zenész

2009/04/04. - írta: Modor Tibi

Győzött a szovjetek hős serege

Századok könnyét így mosta le

Április négyről szóljon az ének...

Bocsánat, köze nincs a bejegyzéshez, de dalra kellett fakadnom.

Mai olvasnivalónkat modoros acidszarkának köszönhetjük: annyira odaadóan írta le a möchtegern-zenész viselkedésjegyeit, hogy arra gyanakszom, ismerjük egymást, neadjisten a szerző egy nagyon közeli ismerőséről mintázta a művet!

A gitáros poszt után örömmel osztom meg Veletek ezt a kis gyöngyszemet.

A wannabe zenész

Általában rendelkezik valamilyen zenei képzettséggel (gitár vagy zongora), de azt már a hajnalok hajnalán föladta. A kudarcot kompenzálva viszont szívesen tetszeleg a mindent tudó zenész szerepében. Jazzt hallgat (és klasszikus zenét, a kettő nagyon közel áll egymáshoz), a Petőfit szarnak tartja, inkább a Jazzyt szereti, de onnan sem mindent. Klasszikusból a huszadik századot szereti, de nagyra tartja Bachot és Mozartot. Otthon külön polcon tartja a jazz cd-it (extrém esetben bakelitek is, amiket a külföldön élő nagybácsi küldözgetett ajándékba az átkosban). Ha csóró, akkor a vinyón vannak a zenék előadó neve - discography nevű mappákban. Büszkén hirdeti, hogy megvan neki Miles Davis összes lemeze, de max kettőt bírt végighallgatni. Ennek ellenére hirdeti, hogy a jazz nem adja könnyen magát: sokat kell hallgatni, míg megszereti az ember; vagy: a jazzhez föl kell nőni.

Sok nevet ismer a nagy zenészek közül, életrajzi információit a wikipédiáról szerzi. Ha társaságban megszólal egy általa ismert dal, akkor a dallamot hangosan fütyülve adja tudtára mindenkinek, hogy ismeri, szereti ököllel legyezve beütni a váratlan helyen felbukkanó ritmusokat; hozzá halkan pamparamozik.

Gyakran jár a Műpába, természetesen a 200 ft-os diákjeggyel. Bár nagy zenerajongó és műkedvelő hírében áll, egyedül még soha nem volt ott. Ha megy, csajt mindig visz magával, akinek magyarázhat. Az első ütemtől fogva feltűnően üti a ritmust a lábával/bólogat. Szóló után mindenkinél hangosabban fütyül/tapsol. A koncert előtt felkészül a zenészek életrajzából, a nagyságukat bizonyító sztorikból. Szereti mutatni, hogy mindenkit ismer, aki számít, és mikor a háttérben megjelenik egy kopaszodó fej, már súgja is: ő a nagy Rocco, nagyon egyedi a basszustechnikája.

Továbbá:

Basszusgitár helyett bőgőt mond, bőgő helyett gordont, harsona helyett pedig pozant.

Megmagyarázza, mi a különbség a trombita, a piszton és a kornett (nem szárnykürt!) között.

Szeret áradozni élete eddig egyetlen külföldi jazzfesztiváljáról, amin ott volt.

Ha mégis zenél, akkor sincs állandó formációja, de mindig elejt egy-két szót valami projektről, aminek nagyon szépen megcsinálja a lemezborítóját/plakátját a feltört photoshopban. Ha gitározik, a dúr és moll hangzatok közé netes kottatárakból kinézett akkordokat csempész. Ettől desszzenésznek gondolja magát.

A funkyt megveti, mert primitívnek tartja; miközben csak ráállt az agya, hogy azt dicsérje mindig, amit nem ért.

A két év szolfézstanulás alatt összeszedett és a wikipédiáról összeollózott zeneelméleti kifejezésekkel hiteti el magáról, hogy ért a zenéhez: dúr szeptim, pedálhang, domináns.

Egyik kedvenc szava: sessionzenész.

Ha az utcán meglát valakinél egy hangszertokot, azonnal tippel, hogy milyen hangszer van benne, és ezt meg is osztja társaival.

Büszke arra, hogy meg tudja különböztetni a különböző hangfekvésű szaxofonok hangját.

Gyakran használ részletes műfaji besorolásokat: free jazz, hard bop, de vallja, hogy köztük elmosódnak a határok; kedvenc előadói pedig nem sorolhatók egyikbe sem.

Ha vannak profi zenész ismerősei, akkor kompenzálásként gyakran eljár azok pinceklubban tartott koncertjeire, és a szünetben a zenészekkel haverkodva adja tudtára a világnak, hogy közéjük tartozik.

Kedves acidszarka, mit is mondhatnók? Hálás köszönetünk!

Én egy dolgot tennék hozzá: a Mezzo zenecsatornát, amire egy teljes éven keresztül, minden áldott reggel ébrednem kellett. Borzasztó volt.

Címkék: zene olvasói
66 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ököl 2009.04.04. 12:32:25

tulképp mi is az a funky? ugrom is a wikire :)

öntelt radírpók 2009.04.04. 12:35:21

a funky-t én is megvetem (egyszerűen mert szar), a többi telilatálat :D :D

kisebbik rokk 2009.04.04. 12:37:10

Juj! Egyszer egy koncerten (Danny Cavanagh: modoros-e vajon?) egy ilyen csóka ült a közelemben, és végig büszkén dobolta a ritmust a térdén, de olyan rosszul, olyan helytelenül, olyan irritálóan, hogy majdnem ráordítottam, de végül inkább helyet változtattam. Vajon szól-e neki valaki valaha, hogy nincs ritmusérzéke?

Dzsessz. :-)

cd-r 2009.04.04. 12:38:32

annyira nyomorék dolog állandóan mások "modorosságait" kutatni....

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.04.04. 12:51:56

@cd-r: bocs apám, nekünk már csak ez jutott, ezt dobta a gép, stb. :-)

nuno 2009.04.04. 13:18:34

"Egyik kedvenc szava: sessionzenész."

ez ütött :)

h492019 2009.04.04. 14:18:48

ő ritkán tévedek ide, de az indexcímlap engem is iderántott és nagyrészt magamra ismertem, csak sajnos én még nem voltam a müpában sem. akkor ez azt jelenti, hogy még wannabe zenésznek sem vagyok elég jó?

amúgy persze hogy ez a blog lényege, de jó lenne elolvasni milyen egy igazi zenész.

gytb 2009.04.04. 14:21:05

Oké, a modorosblog idáig is kitolt velem: rávett hogy erősen ritkítsam verbális eszköztáram, de most egy egész témakört bombázott ki :)

KopaszMercis 2009.04.04. 14:40:40

Csotortokon jar garboban dzsessszzt hallgatni es pipazik hozza.

Amugy ez sajnos nem igen utott.. A harsonat a budos koszos tirpak pankok is mondjak pozannak, ahogyan a basszgitart bogonek, ahogyan a session zenesz sem kifejezetten modoros.. foleg nem a "wannabe" magyar mondatba eroltetesehez kepest - total eltorpul.

Kar mert ebbol jot is ki lehetett volna hozni. Felek hogy egy wannabe modoros zenesz irta ezt es nem akarta magat tulsagosan lefikazni :)

dzsefi 2009.04.04. 14:42:28

a Mezzoval mi a baj? éjfél után legtöbbször kurva jó koncerteket adnak, érdemes néha belenézni.
A funk meg szintén nem szar, csak nem a magyar bekktúblekkből és társaiból kell kiindulni, pl ott van Maceo Parker vagy Wynton Marsalis, esetleg George Duke...
ha valakit érdekel, olyan 1.00-tól indul a szám: www.youtube.com/watch?v=YJmIN8RNBUg
egy másik: www.youtube.com/watch?v=NqA5j9fHzAs&feature=related

arrogancia 2009.04.04. 14:51:18

Ez nagyon jó, és prototípusa a wannabe bármilyenművésznek. Képzőművész, költő, filmes, bármi.

Kraszavcsik · http://godollokoli.blog.hu/ 2009.04.04. 15:04:29

Ez zsír volt, sajnos én primitív vagyok és nem nőttem még fel a jazz hez de nekem is van pár ilyen ismerősöm. Őszintln ki a faszt érdekel, hogy ki mit járszik mi a megnevezése ha csak egyszerűen tetszik? Meg jobbdolga is van az embernek minthogy wiki szövegeket magoljon, mert villantani kell, hogy ez az arc aztán azér nagy mer...! Közben meg senki nem hallott még róla, tehát biztos nagy figura:D

pixelatedbear 2009.04.04. 15:11:11

Én nem vagyok zenész, de nagyon szeretem a jazzt is meg a funkyt is (bár tényleg fel kellett hozzájuk nőnöm, hehe).

fu MENNYIRE idegesítenek a posztban felvázolt kárákterek.. korábban szerettem az ilyen faszfejeket beégetni társaságban egy-egy életrajzi stb. adattal, amit én valami miatt tuti pontosabban ismertem.
de aztán ez elmúlt.
Mára már csak annyi maradt meg, hogy ha körülöttem valaki elkezd Jazzy rádióról esdekelni, szó nélkül felpofozom.

bár egyszer erről a rádióadóról már egyszer megírtam itt a véleményem.


(Nem kell valakinek Donald Byrd összes? Bakeliten, nyilván.)

Bisztő Gyalla · http://gyulszi.blog.hu 2009.04.04. 15:20:23

Hogy mi a különbség a trombita, a piszton és a kornett között?

Tronbitát akkor mongyuk eggy enber kukijára, ha nagyra megnőtt, a piszton az, ahova a kultúrenber pisálni jár, a kornett pedig az, ahova a Károj pisál.

FeroxX 2009.04.04. 15:27:36

hehe ez vicces :) a poén, hogy nem csak "jazz és komoly" zenében vannak ilyen arcok (metal-ra gondolok)..

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2009.04.04. 15:27:53

Off:
A szolfézsról jutott eszembe, hogy, általánosban mindig volt 2 csaj az elsö padban, stréberek persze, akik riadt, bepánikolt pislogással, egymás között szem jelbeszéddel kommunikálva, hiperventillációt imitálva egyszerre szóltak Kati néninek, hogy nekik nem jó az örsgyülés szerda délután mert szolfézsra mennek. Kati néni meg persze elengedte öket, de azért hozzátette, hogy lehetnének aktívabbak is. Emiatt a magatartás jegyük év végén ötösröl négyesre redukálódott, amit minden normális ember leszart de ök kisírták maguknak azt a kurva ötöst.

doktorur 2009.04.04. 15:42:35

Szeretem a funkyt és a MEZZO-t! Akkor én mostan vanabi közönség vagyok ha már vanabi zenész nem lehetek??? :)

Bilux67 2009.04.04. 16:02:38

"ő a nagy Rocco, nagyon egyedi a basszustechnikája."

Na, én az egészből csak ezt értettem meg. :-)

gothmog 2009.04.04. 16:08:35

júúj...
több ponton is illik rám a leírás, például a félbehagyott szolfézs is.
Meg újabban Coheed & Cambria-t hallgatok szénné. (bár leválogatva) Lehet hogy wannabe rokker vagyok? Asszem megyek és elásom magam kicsit. Mondjuk térdig.

smalladam 2009.04.04. 16:18:40

@gothmog: Coheed & Cambria? akkor sztem inkább látens meleg:D

(nyugi, mielőtt bármi: régebben én is hallgattam eleget:D)

Bisztő Gyalla · http://gyulszi.blog.hu 2009.04.04. 16:21:32

Ott vannak álitóllag akik hasznájják aszt a szót, hogy vanabi. Szerencsére megmonta nekünk a Ferenc, hogy mit jelent, mer ő tud angolul, és abbol rövidült, hogy Iván a Bilis, aki arra vár, hogy már a vécébe kakálhasson, és sohase fogja megtudni, hogy ő már nem gyerek, mer mentállisan nem sikerül neki, és mindig, amikor jön a krimóba, hozza magával a bilijét, és azzal jár a klotyóba. Eccer összekeverte a korsó sörével.

hejhó-hahó-hóhajhóha (törölt) 2009.04.04. 16:32:55

Na, álljunk csak meg egy józan pillanatra... OK, Mezzo-val gond van, mindegy mi, magánügy...

De miért kellett Modor Tibinek egy éven keresztül arra ébrednie!? Miért pont csak egy éven keresztül, miért volt muszáj, miért pont a Mezzo-ra, stb., stb.

Szóval egy ilyen mondatot csak úgy idelökni... Ez már közelíti a büntethetőségi kategóriákat.

hejhó-hahó-hóhajhóha (törölt) 2009.04.04. 16:39:22

KopaszMercis, Blassius, Bisztő Gyalla természetesen ugyanaz az idióta, aki csak azért kommentel irgalmatlan hülyeségeket, hogy szétbassza a posztot. Valami baja lehet megint, mert akkor csinál ilyesmiket....

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.04.04. 16:45:23

@hejhó-hahó-hóhajhóha: jogos, elvarratlan a szál :-)

Amikor kényszerűségből vissza kellett költöznöm egy évre "kiscsaládomhoz", akkor ment a Mezzo minden reggel.

hejhó-hahó-hóhajhóha (törölt) 2009.04.04. 16:51:50

@Modor Tibi:

Pici lányom így mondta anno: Kösösös! (A köz nevében is.)

I'll be Beck! 2009.04.04. 17:18:20

Sajnos aki nem nigger, az nem érthet zenéhez. Nézzétek csak meg, íme a legnagyobb nevek
Palestrina - nigger
Purcell - nigger
Prokofjev - nigger
Offenbach - nigger
Stamitz - nigger
Frantisek Benda - nigger
Kodály - nigger
Albrecht - nigger
Stockhausen - nigger
Nono - nigger
Gyurcsányi - nigger
mind nigger.
A zene egyszerűen nem való fehér ember kezébe.

Tűzvillám (törölt) 2009.04.04. 17:38:15

"Ha megy, csajt mindig visz magával, akinek magyarázhat. "

Logikus-e a következtetés, hogy ez a jazz-zenés modorosság inkább a férfiak között terjed?

Amúgy nekem nincs ilyen ismerősöm, (se fiú, se lány) hála istennek, mert ha lenne, akkor rohadtul idegesítene.
Elég elszenvednem a hirtelen elterjedt póker-imádatot.
(minden ismerősöm póker-mániás, és úgy játszanak, mintha már az óvodában ez lett volna a szokás. A kis vak- nagy vak szavaktól is idegbajt kapok. )

rizla 2009.04.04. 17:43:31

kommentjeit egy zenéről folytatott vitában bármely blogban, youtube-videó alatt, vagy fórumon azzal kezdi, hogy: "én is zenélek, tehát tudom...", vagy "zenészként tudom, hogy..."

KopaszMercis 2009.04.04. 17:52:27

@hejhó-hahó-hóhajhóha:
fu te nagyon kepbe vagy..

Te meselj mar meg, az UFOK miert oltek meg szerinted Keneddyt a CIA-jel es a KGBvel karoltve?

nyomás, nyomás 2009.04.04. 18:16:02

igen-igen, a pókermodorosságról is kérünk egy cikket

KopaszMercis 2009.04.04. 18:29:48

@nyomás, nyomás:
az jo lenne attol teljesen ki vagyok.. annyira keves dolog van amit szeretek ami divatba jon, de a poker rettenetes. Mindegy legalabb lehet mar itthon is zseton keszletet kapni, 4 eve meg fogpiszkaloval kellett jatszani ha otthon hagytam a zsetonokat, ma meg mar minden homlesznek van a nyugati aluljaroban :)

YiDaKi 2009.04.04. 18:31:08

... évekig osztottam egy ilyen fazont egy zenei fórumon.

magyar-magyar szótár 2009.04.04. 19:28:49

Gyűjteményemből:
Sikerült beszélnem egy nővel, aki látta Jimi Hendrixet , a Royal Albert Hall-ban, 1968. februárjában. Látta, mert halani nem túl sokat, hangos volt a [szerinte] ricsaj ezért betömködte a füleit vattával.

A kollégiumi nevelőnk az a fazon volt, aki Slazinger-es teniszlabdásdobozt tartott a kocsija hátsó ablakában ( Kojak-karóra, hogy mást ne mondjak) .. Ő a Jesus Christ Superstar londoni musical változatát látta, de nagyon unalmas volt szerinte.

danesdzsu2 2009.04.04. 19:36:12

@rizla: és fociblogon is zenéről vitatkozik.
;)

drani 2009.04.04. 19:42:06

@pixelatedbear:
nekem az a Byrd album kellene (mp3), amelyiken a Where Are We Going c. szám van.

drani 2009.04.04. 19:43:35

@dzsefi:
a funk tényleg nem szar, de a funky igen :)

mr. 2009.04.04. 19:52:57

első szótól az utolsóig tökéletes
köszönöm

SumQuiSum 2009.04.04. 20:20:31

Nem is tudtam, hogy Rocco Siffredi még basszusgitározik is :)

hejhó-hahó-hóhajhóha (törölt) 2009.04.04. 20:27:40

KopaszMercis, Blassius, Bisztő Gyalla, gothmog, smalladam, Môžeš mi pomôcť?, Tűzvillám, nyomás, nyomás, magyar-magyar szótár, drani, pixelatedbear, stb., stb., is mind ugyanaz pszichopata idióta.

Az az érdekes, hogy itt jobbra fent is több blog az övé, és még számtalan más ismert és nem ismert blogot is fenntart, és a jelek szerint senkinek nem tűnik fel, hogy az illető közönséges grafomán elmebeteg...

És, ha az ilyesmi ilyen mennyiségben lehetséges, akkor az internetes közlés valahol teljesen értelmetlen valami...

hejhó-hahó-hóhajhóha (törölt) 2009.04.04. 20:35:50

Felismerhetősége amúgy igen egyszerű: kommentjeinek általában abszolút semmi értelmük nincs, a koherens, kompetens tartalom nála még a legjobb esetben is legfeljebb szimulált. (Lsd: pl. SumQuiSum).

Magánjáró értelem és tartalomszimulátor.

lkflldnlbn,mq qwmrng (törölt) 2009.04.04. 20:39:12

Ez milyen szar már, bocs...

A funky iszonyat jó, már volt pár TeCső-link, nesztek, ez állat, Tower of Power:

www.youtube.com/watch?v=i9lGMb9DS9A

Mozart iszonyat gyenge, Beethoven mennyivel jobb már:
www.youtube.com/watch?v=iU8_G5s1Zls

A sessionzenész miért gáz?

Na, mindegy, felesleges elemezgetni, hogy miért is hülyeség ez a cikk...

hejhó-hahó-hóhajhóha (törölt) 2009.04.04. 20:46:36

Te vagy egy nagyon hülye, nem a cikk...

rizla 2009.04.04. 20:54:21

@danesdzsu2: rossz helyen és rossz időben mondasz hülyeséget, de értem a célzást, nagyon szellemes vagy!

sarius 2009.04.04. 21:01:15

istenem, honnan ismered a bátyámat?
:)

janomano 2009.04.04. 21:03:10

Kérek szépen beírást. Olyat, hogy:
"Ezzel a szarral hogy lehet kikerülni az index főoldalra"

Külön köszönet azoknak a niceknek, akik már többször lejáratták máshol (is) magukat az egyetemes arroganciájukkal/hülyeségükkel.

sourcerror 2009.04.04. 21:27:20

Egy kis igazi funk:

Bar Kays:
www.dailymotion.com/video/x9677_barkays-holy-ghost_music

Chocolate Milk - Girl callin:
www.youtube.com/watch?v=TLhS_NvX_4c

Chocolate Milk - Hey lover:
www.youtube.com/watch?v=Pcll4hbiDWQ&feature=related

Maggabrain - New wave (igazi hardcore funk; az előzőek csak bemelegítésnek kellettek :) ):
www.youtube.com/watch?v=-ImvLinB-Q0

General Caine - Girls:
www.youtube.com/watch?v=OgwqU4hlX78

sourcerror 2009.04.04. 21:39:22

Wild Cherry - Play that funky music white boy:
www.youtube.com/watch?v=8Qnoh3h6JD8

General Caine - Shake:
www.youtube.com/watch?v=sJ4Ig601qf8

És legyen egy magyar is:
Skorpió - Menetirány:
www.youtube.com/watch?v=QUKFnbOFnwg

Ezt muszáj volt, nehogy szégyen essen a funk becsületén.

Vágási Matyi 2009.04.04. 22:49:43

"ha Rocco berakja lesz rockopera" :)

ern0 · http://linkbroker.hu/ 2009.04.05. 01:30:06

Ha van érdekes jelenség a magyarországi rádiózásban, az a Jazzy. Háttérrádiót akartak csinálni, de mivel a kocsmákból nem tudták kiszorítani a Danubiust meg a Slágert, becélozták a lifteket.

drani 2009.04.05. 10:05:18

@hejhó-hahó-hóhajhóha:
nekem csak egy nickem van, ne keverjél senki közé. Ha pedig valamelyik kommentemet nem tudod értelmezni, kérdezz rá, szívesen segítek.
üdv

hejhó-hahó-hóhajhóha (törölt) 2009.04.05. 10:30:22

@drani:

OK. Úgy néz ki, jogos a morgás. Elnézésed kérem.

pixelatedbear 2009.04.05. 16:19:42

@drani:

btjunkie.org/search?q=black+byrd

ha mp3-ban köll

(amúgy csak vicc volt a bakelites-duma)

Dr. No 2009.04.06. 11:06:16

Modoros filmes (ezen belül modoros művészfilmes, modoros filmesztéta / kritika, modoros kommerszfilmes, modoros "dö uinner íííz....", modoros trashfilmes) poszt mikor lesz?

IndaMuncher 2009.04.06. 13:10:49

A Jazzy alapvetően jól ki van találva de a megvalósítása gáz.
A Wikipédia többször is előtűnik az írásban. Valamiért sokan utálják, sokan már talán modorosnak tartják, de nem értem miért.

@Dr. No: Hajjaj, főleg a kockák a trashfilmesek, akik minden szart megnéznek de csakis egyszer, de azért nem törlik le őket soha.

OFF:
Modoros F1 rajongók mikor lesznek?

sourcerror 2009.04.06. 22:42:26

@F.house: "A Wikipédia többször is előtűnik az írásban. Valamiért sokan utálják, sokan már talán modorosnak tartják, de nem értem miért."

Mert sokan úgy használják, mintha elsődleges forrás volna, holott csak másodlagos.

"Many university lecturers discourage students from citing any encyclopedia in academic work, preferring primary sources;[54] some specifically prohibit Wikipedia citations.[55] Co-founder Jimmy Wales stresses that encyclopedias of any type are not usually appropriate as primary sources, and should not be relied upon as authoritative.[56]"

IndaMuncher 2009.04.07. 10:09:25

@sourcerror: Teljesen érthető, de pl zenei fogalmakat szerintem nem modoros wikipédián nézni, én pl nem gondolnám annak. :)

Maestro 2009.04.07. 11:01:19

nagyjából 11 évesen jazzbuzi lettem és ezt a szintet továbbra is tartom.

A wannabe zenész és a valódi zenész közti különbséget egy jazzklubban egyébként úgy lehet leszűrni, hogy az igazi zenész akár nyáladzik is egy szóló alatt. Nem vicc, menjetek el, nézzétek meg. Én csak önkéntelenül rángatózom, ez van.

modoros-e vagyok? :-o

levi\'s 2009.04.15. 23:43:47

Na igen megvan. Ez vagyok én:)

sourcerror 2009.04.16. 15:28:58

@F.house: A zenei fogalmaknak a youtube-on kell utánanézni :)

kardinálispinty 2009.05.29. 12:10:06

@sourcerror:

mondom hogyan:

heavy metal: taptararaptararaptaptap
black metal: tukatukautukatukahíjjjj
desz-moll-7 Asusgyök3 théta: nyomd le a Crl+Alt+e+AltGr+(shift+1=') nbillentyűket, bal kézzel
riff: amit szájjal előadsz, kérdezik, melyik számra gondolsz
cin: fém levesestányár. Külön hereverés a "jól hozza a cineket" mondatért.

Mozart versus Beethoven: Mozart baszki arisztokratáknak béríró zseni, Beethoven meg egy megkattant kispolgár különc zseni. Hasonlítsuk már össze legközelebb, a tavasz miért menőbb az ősznél, köszi:)

jazz: nem tudja tartani a dobos a kettő-négyet:)
süti beállítások módosítása