Kommentár nélkül és a folytatásban reménykedve következzék Viplex összeállítása. Csudálatos témakör: a gourmet/gourmand (igen, tudjuk, mi a különbség) és a viszkis után itt egy újabb alkoholos, ismét sommelier-poszt!
Borászat, eme nemes hagyomány és tradíció, mint olyan? A bor könnyed zamata? Gyümölcsösség, játékosság és vibrálás? Lekerekített savak, telt málnaíz? Csalókásan erős lecsengés? Bár az, most hogy felidézem, talán egy paraszthajszállal semlegesebb volt. [sic]
Ez a merlot olyan fesztelenül, már-már szemérmetlenül kínálja magát, hogy az ember belepirul...
Egy rádiós bormagazinban, passzív rádióhallgatás útján hallottam először néhány hallatlanul sznob borászati kifejezést. Azóta gyűjtöm őket, csak úgy fejben. Igazi szenvedély ez, hagyomány és tradíció.
Íme egy válogatás – ezek egytől-egyig borral kapcsolatos kifejezések, semmi közük tehát világítástechnikához, geológiához, földevéshez.
- zamat (Soha ne használjuk az ’íz’ szót!)
- ízkomplexum (ha mégis, csak ebben a formájában)
- csábítás
- ásványosság, mineralitás; ásványos, minerális
- játékos, csalókás; játékosság
- vibrálás
- ISO-kóstolópohár
Alább következik néhány szuperlatívusz. Csak akkor használjuk őket, ha a fenti kifejezéseket már elsajátítottuk, s őket hölgytársaságban magabiztosan tudjuk használni!
- vastag test, befogadó test
- struktúrája hatalmas
- hallatlanul koncentrált, hallatlanul erőteljes
- a tanninok visszafogottak
Most pedig néhány példamondat. Mi egyelőre ne próbálkozzunk saját mondatok előállításával, csak olvassuk el az alábbiakat figyelmesen.
- „Figyeljünk oda a játékosságára”
- „Díszítésében is a mineralitás uralkodik.”
- „Ízében és illatában is a mineráliákra emlékeztet.”
- „Díszítése cassisos, gombás, feketeáfonyás. Lecsengése végtelen.”
(A fenti mondatban a sommelier nagyon helyesen cassist írt feketeribizli helyett, amely egy igen csúnya szó, és mint ilyen, méltatlan eme nemes italhoz. Egyébként figyeljünk oda, hogy idegen hangzású szó mindig legyen a mondatban!)
- „Bár az, most hogy felidézem, talán egy paraszthajszállal semlegesebb volt.”
Vannak aztán mondatok, amelyek megfogalmazásával a megfelelő diploma nélkül hiába is próbálkozunk. A következő mondatokat például a fenti kombinációs módszerrel képtelenek lennénk előállítani. Ezekhez igen nagy gyakorlat, borász diploma, és sok-sok bor kell.
- „… igazán elragadó savak simogatják a szépen telt testet, hosszan búcsúzik a sárgabarack, körte, dió, mazsola.”
vagy
- "A keskeny, magas pohár a fiatal, intenzív fehérboroknak, valamint az ugyancsak friss rozéboroknak kedvez."
Több ponton hangosan felnyihogtam, MÉG akarok olvasni játékos tanninokról, kelekótya ifjonc borokról...
Az utolsó 100 komment: