Kommentár nélkül és a folytatásban reménykedve következzék Viplex összeállítása. Csudálatos témakör: a gourmet/gourmand (igen, tudjuk, mi a különbség) és a viszkis után itt egy újabb alkoholos, ismét sommelier-poszt!
Borászat, eme nemes hagyomány és tradíció, mint olyan? A bor könnyed zamata? Gyümölcsösség, játékosság és vibrálás? Lekerekített savak, telt málnaíz? Csalókásan erős lecsengés? Bár az, most hogy felidézem, talán egy paraszthajszállal semlegesebb volt. [sic]
Ez a merlot olyan fesztelenül, már-már szemérmetlenül kínálja magát, hogy az ember belepirul...
Egy rádiós bormagazinban, passzív rádióhallgatás útján hallottam először néhány hallatlanul sznob borászati kifejezést. Azóta gyűjtöm őket, csak úgy fejben. Igazi szenvedély ez, hagyomány és tradíció.
Íme egy válogatás – ezek egytől-egyig borral kapcsolatos kifejezések, semmi közük tehát világítástechnikához, geológiához, földevéshez.
- zamat (Soha ne használjuk az ’íz’ szót!)
- ízkomplexum (ha mégis, csak ebben a formájában)
- csábítás
- ásványosság, mineralitás; ásványos, minerális
- játékos, csalókás; játékosság
- vibrálás
- ISO-kóstolópohár
Alább következik néhány szuperlatívusz. Csak akkor használjuk őket, ha a fenti kifejezéseket már elsajátítottuk, s őket hölgytársaságban magabiztosan tudjuk használni!
- vastag test, befogadó test
- struktúrája hatalmas
- hallatlanul koncentrált, hallatlanul erőteljes
- a tanninok visszafogottak
Most pedig néhány példamondat. Mi egyelőre ne próbálkozzunk saját mondatok előállításával, csak olvassuk el az alábbiakat figyelmesen.
- „Figyeljünk oda a játékosságára”
- „Díszítésében is a mineralitás uralkodik.”
- „Ízében és illatában is a mineráliákra emlékeztet.”
- „Díszítése cassisos, gombás, feketeáfonyás. Lecsengése végtelen.”
(A fenti mondatban a sommelier nagyon helyesen cassist írt feketeribizli helyett, amely egy igen csúnya szó, és mint ilyen, méltatlan eme nemes italhoz. Egyébként figyeljünk oda, hogy idegen hangzású szó mindig legyen a mondatban!)
- „Bár az, most hogy felidézem, talán egy paraszthajszállal semlegesebb volt.”
Vannak aztán mondatok, amelyek megfogalmazásával a megfelelő diploma nélkül hiába is próbálkozunk. A következő mondatokat például a fenti kombinációs módszerrel képtelenek lennénk előállítani. Ezekhez igen nagy gyakorlat, borász diploma, és sok-sok bor kell.
- „… igazán elragadó savak simogatják a szépen telt testet, hosszan búcsúzik a sárgabarack, körte, dió, mazsola.”
vagy
- "A keskeny, magas pohár a fiatal, intenzív fehérboroknak, valamint az ugyancsak friss rozéboroknak kedvez."
Több ponton hangosan felnyihogtam, MÉG akarok olvasni játékos tanninokról, kelekótya ifjonc borokról...
persicsbalint 2009.09.20. 17:49:44
áááá, hatalmas. köszönjük szépen.
dzsilla · http://budapestkirakat.blog.hu 2009.09.20. 18:23:39
misbelief · http://tevhit.blog.hu 2009.09.20. 20:39:49
usm 2009.09.20. 20:40:58
csandrázik?
Veronka 2009.09.20. 20:42:29
Art Mooney 2009.09.20. 20:45:16
modoros modorosozó attention whore nyelvész-poszt nem lesz?
részleges részeges · http://reszlegesreszeges.blogspot.com/ 2009.09.20. 21:03:44
az meg mire jó?!...
:-S
sorica123 (törölt) 2009.09.20. 21:05:15
.:Philip:. 2009.09.20. 21:10:07
Royaljerry · http://be.net/royaljerry 2009.09.20. 21:12:06
"fás jellegû undefined buké"
Sztem a harmadik szó űbermodoros.
Vegyi Ali 2009.09.20. 21:13:20
elzee 2009.09.20. 21:16:24
Art Mooney 2009.09.20. 21:19:17
1. a poszt rácsodálkozik arra, h a borászok távoli képzettársításokkal dolgoznak a borkóstolásokon (mégis, mivel lehet 200 bor között különbséget tenni?); modorosnak minősíteni _önmagában_ ezt a furcsa nyelvezetet legfinomabban fogalmazva is erőltetett.
2. az attention whore erősebb kifejezés, mint a feltűnési viszketegség, kár h neked ez nem esett le
3. álszent szemforgató viselkedés tagadni, h index-címlapra játszotok. vajon a kritika élessége/megengedő jellege miért esik egybe az index ízlésével? vajon miért szakított a blog a modorosság bemutatásával, helyette az indexre jellemző fikázásba fordulva? na vajon.
raoul_duke 2009.09.20. 21:21:58
elzee 2009.09.20. 21:25:14
cserzett bőrre, ázott szőrmére emlékeztető illatok...
sorica123 (törölt) 2009.09.20. 21:26:35
Az attention whore szó szerint feltűnési kurvát jelent, igen. Örülök, hogy bekaptad a gumicsontot.
Én ugyan nem játszom az index-címlapra, és ennek a rém egyszerű oka részben az, hogy nem tartozom a blog szerkesztői közé. Másfelől viszont miért is kéne a fióknak dolgozni...? Ezt beszéld meg az igazi szerkesztőkkel, nem az én tisztem eldönteni, melyik poszt töltelék, melyik nem.
Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.09.20. 21:29:48
sorica123 (törölt) 2009.09.20. 21:44:04
N.Zoli 2009.09.20. 21:46:09
bolomba (törölt) 2009.09.20. 21:47:12
RAMBO · http://szolo.blog.hu 2009.09.20. 22:01:26
bolomba (törölt) 2009.09.20. 22:05:32
bolomba (törölt) 2009.09.20. 22:06:20
b. á. 2009.09.20. 22:07:21
Regnum Marianum 2009.09.20. 22:09:58
Amúgy nekem is borsódzik a hátam ezektől a kifejezésektől...
sorica123 (törölt) 2009.09.20. 22:17:17
Art Mooney 2009.09.20. 22:30:21
1. te nem ugyanazt a posztot olvastad, amit én. "A posztban a szaktudásukkal [...] jaszkarizó emberek a főszereplők." - hol? idéznéd? a poszt a nyelvi megoldásokat sorolja fel, nem a bormániás pojácákról szól.
2. "Másfelől viszont miért is kéne a fióknak dolgozni...?" - igazi szép alattomos csúsztatás. azt mondtam volna, h a fióknak dolgozzanak? NEM. azt, h ha már _modoros_ blogot írnak, akkor a modorossággal foglalkozzanak. elővenni egy szakma kifejezéseit és röhögni rajta = FAIL.
Art Mooney 2009.09.20. 22:32:58
Art Mooney 2009.09.20. 22:34:58
várom a választ!
lacibor 2009.09.20. 22:42:49
Amúgy meg tartsd ide a poharad, töltök bele egy karcsú Királyleánykát.(hihi)
elzee 2009.09.20. 22:43:31
erre én is kíváncsi lennék... :) Kb. 10 szóban kimerülne a szókincs.
Nálunk meg itt Tarpán0002 2009.09.20. 22:55:40
www.borigo.hu/index.php?cmd=top100cikk&id=00002
zahor103 2009.09.20. 23:04:14
1. tök vicces posztok vannak ebben a blogban
2. szerintem teljesen rendben van, hogy a borászok így beszélnek. Másfelől viszont tök vicces így leírva. Én komolyan veszem és szeretem is, amikor valaki ért a borokhoz. Viszont mosolyogni is tudok a szóhasználatukon.
Mi a baj ezzel? Senki nem akar itt megbántani senkit. Csak egy kicsit szórakozunk. Szóval keep it easy. ;)
raoul_duke 2009.09.20. 23:11:46
1. jó
2. rossz
bonakovacs 2009.09.20. 23:19:17
bor --> TÉTEL
ez a kettő alap, soha nem tévesztendő minden modoros borkostoló számára!!!
Fuse 2009.09.20. 23:21:03
Ezt most azért volt muszály megírnom, mert sztem a kommentek itt arra jók hogy kibővítsék az eredeti posztot, erre minden posztnál az ilyen finnyáskodó, sértődő, harciamazonok hozzászólásai közül kell kivakarni az érttelmes, posztot gyarapító kommenteket.
bonakovacs 2009.09.20. 23:21:42
Ebből is látszik, hogy igenis LEHET normálisan és modorosan beszélni a borokról.
bonakovacs 2009.09.20. 23:22:29
Art Mooney 2009.09.20. 23:27:59
"Ha már nem az eredeti modorossággal foglalkozik akkor ez van" - igen, de meg is kapja érte a beszólást a kommentekben :) megjegyzem, ha már valakinek (khm) egy témára épülő blogja van de már nem jut eszébe semmi, akkor ér ám új blogot indítani más témával! a fikazos.blog.hu még szabad! :)
[...] "hozzászólásai közül kell kivakarni az érttelmes, posztot gyarapító kommenteket." - nos, ha nem tetszenek az ilyen kommentek, akkor "nézz szét máshol a neten körülbelül hárommiliárd másik blog van."
e!
Fuse 2009.09.20. 23:33:35
Art Mooney 2009.09.20. 23:39:52
dr. Erika Zangolna 2009.09.20. 23:40:47
Tessék megérteni, hogy a nyelv képes, és alkalmas arra, hogy az ismeretek és tapasztalatok valamely területének árnyalt, csak hosszú, és sok energiabefektetéssel elérhető mélységében leírjon, és differenciáljon dolgokat.
Tessék megérteni, hogy vannak emberek, akik használnak szakzsargont, mert többet konyítanak valamihez, mint az egyszerű oktondi fikagép.
Lehet a szakzsargonon röhögni, meg pellenglérre állítani, de érdemes elagyalni azon is, hogy nem lehet-e, hogy egyszerűen arról van szó, hogy a tisztelt posztolók és fikázók egyszerűen totálisan tökök az adott témához, és egyszerűbb (stílszerűen) savanyú a szőlő alapon gondolkodni, mint megkóstolni több év alatt sok tucat bort, és elkezdeni konyítani valamelyest hozzá, vagy valamihez, bármihez.
Nem minden írható le fizikai, matematikai algoritmusokban és képletekben. Mit kezdjen az egyszeri borblogolvasó azzal, hogy megadják neki az adott bor kémiai összetételét betűs-számos képletekben? Semmit, kitörölheti a valagát vele, attól ő nem fogja tudni, hogy az adott bor vajon tetszeni fog-e neki vagy sem. Tessék tudomásul venni, hogy számos olyan területe van a világnak, ami nem definiálható objektív képletekben, nem matematizálható, vagy minek. Ezek a területek csak a nyelven keresztül válhatnak megismerhetővé, ezért örüljünk a málnás utóíznek, és a finoman lecsengő tanninnak.
Ne legyünk már ekkora teplákok, gyerekek.
raoul_duke 2009.09.20. 23:45:50
Fuse 2009.09.20. 23:47:06
dr. Erika Zangolna 2009.09.20. 23:50:07
2) ha csak választani akar a 200 féle borból a tescóban akkor azért.
könyv: életedben korlátozott számú könyv elolvasására van időd, hiszen meghasz előbb vagy utóbb. Film dettó. Azért kell, hogy legyen kritika, vagy bárki, aki "értője" a dolognak, hogy ne töltsd a földön feleslegesen az idődet. El tudd dönteni, hogy áldozol-e rá időt, pénzt energiát, vagy sem. Lehet persze minden borból venni egy üveggel, amit kapni lehet, de ahhoz végtelen idő/energia/pénz kell.
raoul_duke 2009.09.20. 23:57:21
forumuser 2009.09.20. 23:58:20
Illetve, ez így nem pontos.
A valódi szakértő egyes megnyilvánulásai is vicc tárgyai lehetnek, ha a külső szemlélőnek az az érzése*, hogy a leírások magas szóvirág-koncentrációja valamiféle bennfentességi verseny eredménye, egy olyan versenyé, amelynek egyik célja az, hogy a kíváncsi, ám (egyelőre) hozzá nem értő érdeklődő orra alá dörgölje, hogy "hol a helye". Ez a szakmai fontoskodás nem a borászat privilégiuma, minden szakmának megvannak a maga Én Bennfentes Vagyok Ám-tagjai.
*Szándékosan használtam ezt a szót, mert nem mindig egyértelmű. Ugye, ismerjük azt a szituációt, melyben (mondjuk) három ember ül össze beszélgetni, s közülük kettőnek ugyanaz a szakmája. Ha ők valamilyen szakmai kérdés megtárgyalásába kezdenek, az szándékos kirekesztése a harmadiknak? Néha igen, néha nem.
dr. Erika Zangolna 2009.09.21. 00:05:51
Már kérdés, hogy külön postban elemezendő-e és modorosságnak nevezhető-e a nulla hozzáértésre alapozott kivagyiság? Vagy csak egy kaptafára menő szirszar, amivel olyan lúzerek próbálkoznak, akik képtelenek bármi valódi, fejben hordozott értékkel becsajozni?
dr. Erika Zangolna 2009.09.21. 00:14:30
a kirekesztés az attól függ, hogy a harmadik fél közös akaratukból van-e jelen, vagy odatolakodott. ha ők hívták, akkor nincs mentség, ha szabadulni akarnak tőle, akkor finomabb út, mint nyíltan elzavarni a halál faszára.
Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.09.21. 00:14:38
A sommelier-k pedig így jók, ahogy vannak, ne változtassanak semmin.
Ezt azért olvasd el, ha még mindig nem vágod:
modoros.blog.hu/2009/03/20/parainesis_nyajas_olvasoimhoz
Leiter Jakab · http://leiterjakab.blog.hu 2009.09.21. 00:17:25
A poszton jót röhögtem amúgy.
Art Mooney 2009.09.21. 00:38:22
1. a linkelt posztot elolvasva felmerül a kérdés: miért nem indítotok új blogot, ha már nem tudjátok tartalommal megtölteni a régit? a személyes indexes ismeretséggel az újat is címlapra tudnátok tetetni.
2. nem válaszoltál: mi is lenne az "elfogadható" szókészlet a borok minősítésére, jellemzésére?
Art Mooney 2009.09.21. 00:40:35
szityu 2009.09.21. 01:03:24
Kazal László bemutatja, hogy kell:
www.youtube.com/watch?v=tu-cWQ5po9M
"bukéja van ennek a bornak, elvtársak"
Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.09.21. 01:06:39
1. Hogyne tudnánk tartalommal megtölteni, itt van. Hogy mit közlünk le, azt pedig mi döntjük el. Személyes indexes ismeretség nincs.
2. A jelenlegi teljesen elfogadható, nekem így tetszik.
Art Mooney 2009.09.21. 01:15:56
1. úgy értem, úgy látszik h a _modoros_ blogot a modorossággal foglalkozó posztokkal nem tudjátok megtölteni, a linkelt poszt szerint szándékosan kalandoztok erre-arra - a fenti posztban pld. nem mentek tovább a szakterület kifejezéseinek nyegle kiröhögésénél, ahelyett h a szakterülettel kapcsolatos modorosságot *vennétek górcső alá* (pedig lehetne).
az ismeretséget viszont benéztem, félreolvasva az "ismertséget", ehh.
2. nem értem (vagy ez irónia lett volna?). ha elfogadható a szókészlet, akkor miért ekézitek?
terasz9 · http://www.teremibalazs.hu 2009.09.21. 01:20:02
Belabela 2009.09.21. 01:21:36
Lehet azt mondani, hogy 300 forintosnál drágább bort venni maga a modorosság. Ha ezen túl tudunk lépni, a szakzsargon már nem tűnik modorosnak. A fent kipécézett szavak jó részének egészen konkrét jelentése van kóstoláskor. Ilyen a mineralitás, a gyümölcsösség (bogyósok, csonthéjasok, citrusok), a struktúra (savstruktúra), a testesség, a koncentráltság, a vibrálás. Ez nem hablaty, nem kamuduma, aki szokott borozni, az pontosan érti, milyen jegyekről van szó. Kialakult ennek a szakmának és befogadó világának egy szaknyelve, amin lehet jókat röhögni, csakúgy, mint két nyomdász, két programozó, vagy épp két focirajongó beszélgetésén.
Hallottatok már franciát beszélni? Az egy mekkora modorosság! Szétröhögi az agyát aki hallja. Már aki hem tud franciául. Mert aki tud, az csak akkor röhögi szét az agyát, ha valaki franciául hülyeségeket beszél.
Borügyben nevetségessé akkor válik valaki, ha vetíti az ívet, és dícsérni kezdi az olaszrizling szép, érett tanninjait, meg átszellemülten cuppogva-szürcsölve pakolja egymás után a borblogon olvasott paneleket, de közben meg fogalmatlan.
De hogy mikor nevetséges pojáca valaki, azt nem egy büszke kívülálló fogja megmondani.
A borkóstoló, a nyomdász és a programozó esetében sem.
Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.09.21. 01:40:30
1. Ez egy olvasói levél, ami amúgy nekem nagyon tetszik, de a borászathoz nem értünk sajnos. Ha van kedved, írd meg a szakmai részét, és mi örömmel leközöljük.
2. Nekem tetszik a(z önjelölt) borszakértők szövege, de ettől még modorosnak és viccesnek tartom. Nincs itt semmiféle ekézés, részemről legalábbis biztos nem.
Na most pedig befőtteset fogok játszani, vagyis elteszem magam holnapra! :-D
virágelvtárs 2009.09.21. 02:24:32
"-Érződik benne a bortermelő munkások minden izzadtságcseppje!"
Ja, és aki ezt a mondatot ellövi újra és újra, az megint modoros.
hatja 2009.09.21. 02:30:00
zebraman 2009.09.21. 02:40:09
azt sem értettem soha, hogy miért propagálják ennyire az alkohol fogyasztást egy olyan országban, ahol minden tizedik ember alkoholista
szóval a borász nem csupán modoros, hanem alattomos közellenség is, rosszabb, mint egy drogbáró, vagy egy kazánkirály
pappito · http://pappito.com 2009.09.21. 04:55:56
Én szoktam is írni borokról, de nem ilyen tanninosan, hanem inkább csak egy amolyan asszociációs játék gyanánt, hogy mi jut eszembe az izéről-illatáról. Nyilván fogalmatlanul, mert én nem kóstoltam ezer palack bort, nem is akarok sommelier lenni, sőt, a sommelier pajtásomat meg is kértem, hogy ne mondja meg, hogy mit KELL éreznem a borban, hagyjon játszani. Na, meg hozzon bort :)
Jó, azt megkérdezi az ember, hogy milyen hőfokon érdemes inni ezt vagy azt, és tök érdekes hallgatni amikor ő mesél egy borról amit te is kóstoltál, de én nem ismeretterjesztek, csak szórakoztatom magam meg néha az olvasóimat.
Tényleg fura néha, hogy hogy beszélnek, de ez csak nekünk fura, mert nincs a kultúrában, és nem sok használható magyar bor van, ergo ismeretlenek is maradnak, a nép is elvan a koccintóssal, a rendeset meg megisszák a sznobok - már itt is a modorosság.
pappito · http://pappito.com 2009.09.21. 04:57:50
nem az lesz alkoholista, aki esténként vagy ebédhez megiszik egy pohár bort, hanem aki kétliterjével veszi a tablettást.
pappito · http://pappito.com 2009.09.21. 05:08:15
Glg 2009.09.21. 06:07:58
Leiter Jakab · http://leiterjakab.blog.hu 2009.09.21. 06:40:50
Winston Smith 2009.09.21. 06:43:58
A bort nem szagolja az ember, hanem illatolja!
Aki véletlenül szagolásról beszél, az kiesett a játékból.
Tarajos Goethe 2009.09.21. 07:02:03
Ja és ismerek olyan embereket akik arcátlanul jól fizetett állást birtokolnak költségtérítéssel és drága cégautóval pedig a heves seggnyaláson kívül pont annyit lőnek a borhoz ami a postban szerepel !
RAMBO · http://szolo.blog.hu 2009.09.21. 07:09:10
2009.09.21. 07:20:52
MInt ahogy arra is csak hosszas gyakorlás után jöttem rá, hogy a bor ára és minősége között összefüggést keresni is hiába való.
RAMBO · http://szolo.blog.hu 2009.09.21. 07:24:00
A vörösborok fanyar, íze pedig a csersavtól (AKA tannin) származik.
Tehát: mi a gond a savak szóval?
AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2009.09.21. 07:33:24
doszy 2009.09.21. 07:40:03
Nem tökéletes, de ki tudnak ilyenek jönni ki, mint
- zárkózott tölgy lecsengés,
- tüzes avar karima,
- decens feketeribizli színvilág.
:)
doszy 2009.09.21. 07:41:21
Picurigor 2009.09.21. 07:44:44
Talán a postban szereplő dolgok némileg eltúlzottak, de alapvetően a borászok tényleg így fogják meg a borok lényegét.
Az, hogy mi, ehhez nem értők, ezeket a kifejezéseket nem értjük, egy más dolog. Ők egymás közt tökéletesen tudják, miről van szó.
Ez épp olyan, mintha orvosok egymás közt latinul beszélnek egy-egy betegségről. Én azt sem értem.
Werwolf 2009.09.21. 07:44:53
Amanitin2 (törölt) 2009.09.21. 08:11:34
- idejönnek
- megsértődnek
- nekiállnak osztani az eszet á la Gyurcsány, hogy akkor tessék, lehet jobbat mondani.
Beszarás.
Mindezt úgy, hogy konkrétan ez a téma egy galaktikus telitalálat. A 'szakszöveg' röhejes, és aki társaságban előadja, az az esetek felében nem több egy köcsög sznobnál, és lövése nincs arról, amit beszél.
Lukjanyenko 2009.09.21. 08:32:13
scsaba1 2009.09.21. 08:33:30
A savval, csersavval alapvetően semmi. (Tényleg, miért nem lehet egyszerűen csersavaknak hívni a tannint? Így a mezei halandó is értené.) Viszont a ráaggatott jelzőcsokorral annál több. Pontosabban nincs is vele baj, csak vicces és modoros. És ez sem baj, mindenkiben van egy kis modorosság. Én például hajlamos vagyok bezzegezni.
Viszont avval szerintem te is egyetértesz, hogy rengeteg kamu borszakértő van, aki vakteszten kétszer fel sem ismerné ugyanazt a bort. De a borszakértés most "divat", akárcsak a jazz hallgatás (akkor is ha nem is érti) vagy a "Born To Be Wild" divatmotorozás 40-50 évesen, úgy hogy addig egy métert sem motorozott. Ahogy egy tanult kollégám utalt rá egy másik post kommentjei között..
Agent Midnite Cooper 2009.09.21. 08:42:28
Agent Midnite Cooper 2009.09.21. 08:48:23
bekbórd! 2009.09.21. 08:51:19
Brukk 2009.09.21. 08:59:38
Egyébként nekem van borász ismerősöm Szekszárdon, de ezektől a kifejezésektől mentesen, közérthetően és a laikus számára is élvezhetően beszél a borairól.
Másrészt érdemesebb Hamvas Bélát olvasni.
sorica123 (törölt) 2009.09.21. 09:06:45
Blackrock (törölt) 2009.09.21. 09:14:53
Viszont hányingert kapok a bort, meg a borozást körülvevő sznobériától.
Brukk 2009.09.21. 09:16:37
Azt hiszem a paprika-tv-n is volt vele egy adás.
Jó fej és lehet tőle tanulni. De nem ezekel a "jól értesült" szófordulatokkal.
Joe-ból is megárt a shock !!! (törölt) · http://www.tuzelestechnika.net/ 2009.09.21. 09:26:06
Nagyon tetszett, egyesek tényleg azt hiszik, hogy ezzel olyannak tűnnek, int egy felső tízezerbe tartozó értelmiségi. :-)
Mondják ezt a sok szép mondatot és közben majd elolvadnak.
Hozzáteszem 12 évig dolgoztam a vendéglátóiparban és ezen belül a borokkal (több éterem és hotel futott a borlapjaimmal)
Mégis azt mondom, hogy ezek a "gyönyörű" mondatok sok esetben a hozzá nem értést palástolják.
Véleményem szerint, ami jó azt nem kell magyarázni, ha esetleg a vendég mond ilyen "szépeket", akkor arra szépen helyeseljünk.
Bélabácsi 2009.09.21. 09:26:52
Ugye egy Bock Józseftöl, egy Polgár Zoltántól avagy egy Szepsy Istvántól nem meglepö, hiszen ök aztán tudják, miröl beszélnek.
A bibi akkor van, amikor jön egy bróker hülyegyerek valami menö étteremben, és a szöke nagymellü macájának magyarázza a tutit akkor, amikor vakkóstoláson egy Tempranillo-t nem tudna megkülönböztetni egy Pinot Noir-tól avagy egy Máslást egy édes Szamorodnitól. No az ilyen arc szájából ne jöjjenek ezek a kifejezések mert az már gáz.
Pár éve volt alkalmam egy ilyen hülyegyereket nyilvánosan is jól megszívatni - összebeszéltem egy pincér haverommal, aki egy totál halott, vagy 10 éve a pincében heverö Bikavérbe belekevert egy kis ribizliszörpöt, megkóstoltattuk az öcsivel mire azt mondta hogy félédes Merlot.....na erröl ennyit.
Ugyan én nem tartom magam szakértönek, egyszerüen csak szeretem a bort, de ennek okán megértem azokat akik okkal, a megfelelö közönségnek és jó helyen használják ezeket a kifejezéseket. Akik csak villognak velük ész és sokszor tudás nélkül, azokat taposni és szívatni kell, mert sznobok és megérdemlik.
Blackrock (törölt) 2009.09.21. 09:27:49
Joe-ból is megárt a shock !!! (törölt) · http://www.tuzelestechnika.net/ 2009.09.21. 09:28:52
Ezek arra jók, hogy parasztvakítsanak !
Én személy szerint fontosabbnak tartottam azt elmondani, hogy szerintem milyen ételhez passzolna, hol lehetne kihozni belőle a legtöbbet.
Mondjuk ennek nem titkolt oka, hogy arra ösztönözzem a másikat, hogy marha jót egyen és többet fizessen.
Bélabácsi 2009.09.21. 09:32:00
Olvass csak utána, mennyi Smirnoff vs. Skyy vs. Absolut vs. Russzkiij Sztandard vita folyamatban, hogy csak egy párat említsek.
Roan 2009.09.21. 09:34:34
Dúzsi Tamás neve ismert a szakmában, s hozzá kell tenni, hogy azon kevesek közé tartozik borászaink között, akinek tanult szakmája a borászat (még a rekonstrukció előtt tanulta). Nos, egyik alkalommal ő mondta egy borestjén (próbálom szó szerint idézni): "Bírom ezeket a somelier-dumákat. A kadarkámra az egyik somelier azt mondta, hogy illata olyan, mint az ázott molnárkabáté. Na, ez egy hülyeség. Ennek az illata pont olyan, mint egy kadarkának lenni kell."
Ezen érdemes elgondolkodni:)
raoul_duke 2009.09.21. 09:38:00
Bélabácsi 2009.09.21. 09:46:50
Két éve egy céges úton (hála az égnek hogy céges út volt, merthogy ha nekem kellett volna azt az estét kifizetni, illetve akárcsak a rám esö részét.....maradjunk annyiban, hogy azon az egy darab estén kábé kéthavi fizetésemet megettem-megittam) egy Versailles melletti ötcsillagos kúrián 11 óra felé már csak mi maradtunk az étteremben, elég jó hangulatban, akkor a sommelier egy kicsit jobban ráért és addig unszolt, hogy leült velünk egy kicsit beszélgetni a francia vörösborokról, illetve azokról, amiröl nekünk volt egy kicsi fogalmunk. Cotes du Roussillon, Saint-Emilion, rajnaiak - ahelyett hogy cirádás kifejezéseket használt volna (kitünöen beszélt angolul, megtehette volna) az egyes borok és évjáratok leírására, csak egyszerü szavakat használt (kerek, nehéz, gyümölcsös stb.) és mindig megtoldotta egy évjárattal és egy ajánlott étellel, nem egyszer valami általa preferált füszerezéssel. A végén pedig ö is elmondta a - szerintem is - nagy, nagy igazságot: az a bor jó, amelyiket az ember szívesen issza, hiszen arra való.
Sákif za morro? 2009.09.21. 09:56:44
Joe-ból is megárt a shock !!! (törölt) · http://www.tuzelestechnika.net/ 2009.09.21. 10:01:15
Na igen!
Ilyennek kell lennie egy jó sommeliernek!
Rengetegszer néztem értetlenül azokra akik túlmisztifikálták a kérdést. Sőt ők meg igazán nem értettek engem, hogy miért egyszerűsítek ennyire!
B*meg, azért, hogy mindenki értse és élvezze!
A vizsgákról meg annyit, hogy egy része vicc! Pár napos , vagy hetes tanfolyam után, mondjuk 50 bor kóstolása után már lehet papírod! Tudom, ilyenem nekem is van ilyesmim. Utána meg hülyének néztek, amikor kijelentettem, hogy még minimum 3-4 év, de inkább 5-6 ismeret bővítés, tanulás és akkor nevezhetem magam, vagy inkább mások elnevezhetnek sommeliernek ( a szakma ismerői közül). Erre a válasz kis hazánkba, hülye vagy te fiam, már most is lehetsz somelier! Ja, akkor még csak 200 féle bort kóstoltam! Nagy tudástár! :-)
Az igazi összehasonlításokhoz (szakmailag) legalább 1000 különböző bor felett beszélhetünk, ez az egyik. A másik meg az, hogy itthon azt hiszik a sommelier dolga, hogy az étteremben kihozza, hát ez kurva nagy tévedés. Az igazi feladatot itthon maximum 15 ember csinálja úgy, ahogy azt kellene.
Azért királyok ezek a rádióműsorok,
hihetetlen mértékű a habiszti-guszti , parasztvakító duma.
Blackrock (törölt) 2009.09.21. 10:32:21
@Bélabácsi: én mondjuk vodka és vodka között csak egy kicsit tudok különbséget tenni ( mondjuk egy smirnoffot azért meg tudok különböztetni egy teszkós vodektől ). De, hogy őszinte legyek mind a kettőnek görény íze van. Bár végül is én nem ízlelgetni akarom a piát, hanem berúgni tőle.:)
@Joe-ból is megárt a shock !!!: na, ez érdekes infó. Eddig azt hittem, hogy a sommelier egy borfajta...azt most kiderül, hogy nem is.:)
Blackrock (törölt) 2009.09.21. 10:33:26
RAMBO · http://szolo.blog.hu 2009.09.21. 11:00:36
raoul_duke 2009.09.21. 11:16:01
A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2009.09.21. 11:17:27
Amúgy elmennek a picsába túlfinomodott szokásaikkal, meg a látványos kóstolásukkal, meg az idétlen Hamvas Béla idézeteikkel! Megnézem, megforgatom, megszagolom (igen, szagolom, bazmeg!), belekortyolok, és örülök neki. Mindenféle színpadias gesztus nélkül, mellőzve a hülyeséget, meg a háromperces "pofázunk róla, ahelyett, hogy ennénk-innánk végre, amúgy is kurva éhesek vagyunk" részeket.
És a tegnapelőtti, kicsit lekozmált lábszárpörkölt mellé (valami vén marhából, kicsit rágós is) galuskával nem fogok 5000 Ft-os Bock-ot bontani, hanem töltök egy pohár 500 Ft-os száraz vöröset. Aztán még kettőt.
A borkultúráért nem elitista sznob-borokkal kellene tenni, hanem az átlagembert kéne
1. Leszoktatni a tablettás borról
2. Rászoktatni az étkezéskor, ételek mellé történő borfogyasztásra.
Blackrock (törölt) 2009.09.21. 11:22:36
Blackrock (törölt) 2009.09.21. 11:36:42
rocaszujo 2009.09.21. 12:02:03
Ha valaki mindig drága meg finom borokat iszik, akkor nem az lesz, hogy megunja őket, és akkor nem tudja értékelni őket?
Nekem olyan volt, hogy régebben majdnem minden hétvégén bélszín volt otthon (nem azért mert rohadt gazdagok voltunk hanem ilyen munkahelyi téma, meg fater erre áldozott) na és állandóan hétvégén az volt a kaja. És úgy meguntam mint az állat. majd az utóbbi 4 évben nem is ettem egyáltalán és 7végén megint és jaaaj hát az egy _ízorgazmus_ volt.
És merem állítani, hogy mikor kostolgatsz egy bort és közben egy borszakértő magyarázza beléd hogy milyen ízeket érezzél egy idő után fogod. Majd empírikus kutatást fogok végezni.!
A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2009.09.21. 12:08:38
Szeretem a bort, és szeretem örömmel, mértékkel inni, szeretek a szőlőre (de nem a munkás izzadtságára) gondolni közben.
Szeretek az ételhez, alkalomhoz illő bort választani, inni.
De ezek a teátrális baromságok, amik kisérik a kóstolást (sokaknál), meg az orbitális marhaságok, amiket mondanak (és erre még büszkék is - ld. nem átallják szaknyelvnek nevezni) az irritál.
RAMBO · http://szolo.blog.hu 2009.09.21. 12:10:47
A pontokba szedett dolgaiddal egyetértek, csak annyit jegyeznék meg, hogy:
- az üveg-kapszula-cimke-dugó együtt legalább 250 forintba kerül üvegenként.
- a szőlő 50 forint kilónként (a legócskább, felvásárolt alapanyag) amiből cca. egy palack bort lehet készíteni.
- a borászat (épület, tartályok, gépek, munkaerő, áram, szállítási ktg. stb.) is legalább 100 forint/üveg,
eddig az előállítás költsége 400 Ft.
- a minimum kiskereskedelmi árrés 25%,
- plusz a jövedéki adó, iparűzési adó, valamint az ÁFA
=>>> szerinted te milyen "bort" iszol a lekozmált pörkölt mellé 500 forintért? Moldova szavaival élve: szocialistát - azaz olyat, ami sohasem látott tőkét.
gyz 2009.09.21. 12:29:01
Amúgy meg az értelmét sem látom. Ha étterembe megyek, megkérdezem, mit ajánlanak ehhez a halhoz, nekem tökéletesen elég ha kihoznak vmit, és megkóstoltatják. Nem kell tannin-bullshit :)
gyz 2009.09.21. 12:29:47
Blackrock (törölt) 2009.09.21. 12:38:16
afromagyar · http://afromagyar.blog.hu/ 2009.09.21. 12:38:58
A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2009.09.21. 12:42:03
Az meg, hogy egy multi vajon önköltséget, vagy annál kevesebbet fizet, erről is ismerhetünk történetet.
A lekozmált pörkölt mellé pedig - ugye egyetértünk - nem való nagy bor! :)
Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.09.21. 12:43:15
gorbe-sminktukor.blog.hu/2009/09/15/szepseg_parfum_illatos_korseta_az_erzekek_birodalmaban
afromagyar · http://afromagyar.blog.hu/ 2009.09.21. 12:56:02
Nyilvan en nem hasznalok olyan kifejezeseket, hogyaszongya "A parfüm csábereje a keserédes citrusokban és a mandarinban rejlik, míg a középjegyek peónia és friss zöld levelek illatát tartalmazzák. Az alapjegyeket igazi gourmand elemek adják: tiramisu, kávé, keksz, sajttorta, keserű csokoládé, melyek sokáig tartó meleg és érzékeny aromát adnak a bőrnek.", de ezt olvasva legalabb nagyjabol el tudom kepzelni (mar ha el tudom), mirol is van _nagyba szo_.
Mer' mondjuk ugy is lehetett volna irni, hogy "savanykas, az igaz, de ott figyel a sutiszag is, vagod?", na de az mivel lett volna jobb?
Nem? De.
Olgicsq 2009.09.21. 13:50:05
Blackrock (törölt) 2009.09.21. 14:05:03
Art Mooney 2009.09.21. 14:39:29
1. lehet h nem fogalmaztam erthetoen. arra celoztam, h ha a _modoros_ blogban a borszakertokkel kapcsolatban olyan poszt jelenik meg (teljesen mindegy h leveliros v sajat), ami a szakkifejezeseiken rohog, nem pedig a modoros borszakertokkel foglalkozik (pedig lehetne), akkor az azt jelenti h nem tudjatok a _modoros_ blogot megtolteni tartalommal.
2. newsflash: ha egy szaknyelv kifejezesein rohogtok a _modoros_blogon, az ekezes.
3. "Nekem tetszik a(z önjelölt) borszakértők szövege, de ettől még modorosnak és viccesnek tartom." - kerlek ird le, h a borkostolok milyen kifejezeseket hasznaljanak, h ne talald modorosnak. a kifejezesek legyenek kepesek 200 kul. bor kozott ertheto kulonbseget tenni es adjanak teret a kreativitasnak hasznalatukkor. gondolom egy nyelvesznek ez nem feladat.
Art Mooney 2009.09.21. 14:52:27
de akkor segitek:
1. a cimlap a fogyasztokat a posztokhoz vezeti. a fogyasztok minosegi tartalmat varnak a termektol. ha ezt nem kapjak meg, teljesen jogosan reklamalhatnak. kikerem magamnak az osszes kritikus neveben, h cikinek legyen cimkezve az, ha mint fogyaszto a posztoktol minosegi tartalmat varok, plane egy bevezetett blog es egy igeretes lead utan.
2. hasonlokeppen teljesen fals gondolat az, h a "cimlapozast" az irigyseg vezerli. a cimlapozok jo reszenek nincs is blogja.
+1: meg ha irigysegrol is lenne szo, az miert ne lenne elfogadhato (elfogadando), mint kommenteloi maganvelemeny? jogod van egy ilyen velemennyel nem egyeterteni.
A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2009.09.21. 15:09:52
Tartok tőle, hogy e remek blog törzsközönsége számára megoldhatatlan volna a feladat, hogy vakpróbával megállapítsa két, egyébként hasonló kifejezéseket használó borkóstoló előadásáról, hogy melyik volt hozzáértő sommelier és melyik parasztvakító kókler.
Amíg pedig a pórnép íly bűnös tudatlanságban tengeti egyszerű életét, addig engedtessék meg a pórnépnek, hogy kikacagja azt, melyet érteni ugyan nem ért, ámbátor felettébb viccesnek talál! Engedtessék meg neki abban a tudatban, hogy Ön - kedves uram - már rég felülemelkedett ezen a szinten, Önt ők már el nem érhetik, nevét be nem sározhatják!
Be nem sározhatják, leszámítva persze azt az esetet, midőn Ön önként le nem száll a Bor Élvezetének Parnasszusáról, meg nem merítkezik ebben a fertőben oly alantas - és Oh tempora, oh mores! - sárdobálástól sem mentes vitába nem kezd, melyben bizton tudja! - csak az erkölcsi győzelem lehet az Öné!
És akkor most úgy, hogy a többiek is értsék:
A faszé' kellett neked itten osztani az eszet, bazmeg!? Azért mer' kívülrő nézve pont olyan hülyeségeket beszélsz, mint aki nem ért hozzá, és amúgy is ki nem szarja le, hogy milyen hülyeségeket kell itten összehordani a borról! Azt bazmeg meginni kell, oszt jót okádni tőle! "Visszafelé sárgarépás jegyeket hordoz ez a TÉTEL, értem???"
Szóval emberien: Idejöttél, sértve érezted magad, beszóltál azoknak, akik a blogot szívesen olvassák, és jó nekik mint aa Maunikashow a bunyó nélkül. Ezek után túlpörögted, hát mit vártál?
sorica123 (törölt) 2009.09.21. 15:30:03
Szerintem ne nagyon strapáld magad... ugyanis továbbra se értem, minek jársz ide a csúnya-ronda-bunkó plebs közé szenvedni. Mi már rég megértettük, amit mondtál, te viszont istennek nem bírsz átállni vox humanára (ha már ugye muszáj hottentottául beszélni, nesze:)).
A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2009.09.21. 15:30:54
Trollkodni, vagy nem trollkodni: ez itt a kérdés.
Akkor troll-e a lélek, ha nem érti
a blognak minden nyűgét és céljait;
vagy ha kiszáll valaki fájdalmad ellen,
és kedvenc hobbidat figurázza ki?
Nyelvész Józsi · http://szleng.blog.hu/ 2009.09.21. 15:41:01
Para Szt. Vakítás/büntetésosztópontkom 2009.09.21. 15:49:31
háteeeeeez... :) riszpekt.
Gázmester 2009.09.21. 16:26:58
Talán már nem annyira aktuális, reggel akartam írni, csak sok volt a meló. Szóval: szerintem ez az egesz AKKOR modoroskodas, ha nem megfelelo kornyezetben hasznaljak. Azzal nyilván nincs gond, ha borászok egymás közt így beszélnek, azzal sem annyira, ha ilyen jellegű TV műsorban, rádióban stb ezt a nyelvet használják: hallgassa akit érdekel, ill. akit érdekel, ezért hallgatja stb.
Talán az a nem mindegy, ha egy olyan társaságban beszél így valaki, ahol annyira nincs képben az átlag arról, h mit takarnak a különféle kifejezések pontosan stb.
Nekem is vannak ilyen barátaim, akik így okoskodnak, ha megkóstolnak egy "szép bort" :) "erős barrique-os íz" és néznek okosan. Csak annyit kellene máshogy tenniük, hogy így fogalmaznak: "tudod, Gázmester, erre szokták mondani, hogy barrique bor, mert ezt tölgyfahordóban érlelik"
Szakmabelieknek tudniuk kell, hogyan magyarázzanak meg dolgokat olyannak, aki nem ért hozzá... emberi nyelven.
Rokonságban vannak egészségügyi végzettségűek. Ha egy beteg családtag állapotáról kérdezem őket, akkor gyakran képesek arra, hogy "MINDKÉT SZÍVREKESZ-SZÖGLETBEN FOKOZOTT PERIBRONCHIALIS KÖTEGEZETTSÉG" ahelyett, hogy azt mondanák, szívritmuszavar (TUDOM, h ez nem azt jelenti, csak úgy kerestem vmi orvosi jelentés szöveget a neten ehhez a példához!)......
Tényleg nem értem ezeket.
Közgazdász vagyok, de nem azzal megyek haza a bevásárlásból, hogy "Drágám! Mikroökönómiai feszültség volt a boltban, tartósodott a keresleti piac", hanem hogy picsába, elfogyott a kenyér.
G.
afromagyar · http://afromagyar.blog.hu/ 2009.09.21. 16:38:05
balra 2009.09.21. 16:56:28
elzee 2009.09.21. 17:05:00
A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2009.09.21. 19:38:49
Szóval minden nyelvnek az lenne az alapja, hogy akik beszélik a nyelvet, azok az egyes kifejezések alatt ugyanazt értsék. Ha pedig ugyanazokat az építőköveket ugyanúgy teszem le egymás után, akkor az ugyanazt kell, hogy jelentse. Ez nem matematika, meg kémia...
Méghogy "szaknyelv"! :)
haggyal 2009.09.21. 21:02:24
aki ezt nem érti, annak egyáltalán nincs humora, vagy túlságosan eltöltekezett önnön nagyságával és borszakértő (legalábbis annak tartja magát).
nagyon szórakoztató volt látni amikor valamelyik tévéműsorban nagynevű borászok és borszakértők próbálták eltalálni 8 mintáról, hogy melyik - melyik. az egyik csapat 5-öt talált el, a másik 3-at. tizenhatból nyolc, (ez egy csecsemőnek, vagy egy pocoknak is kb így sikerülne.), de ők legalább tudtak röhögni magukon.
Belabela 2009.09.22. 01:09:24
Nemá, tényleg divat a jazz-hallgatás? Nekem nem tűnt fel, 25 éve járok jazzkoncertekre, de egyiket sem a Puskás stadionban vagy a Kincsem Parkban rendezték.
Azt írod, vannak, akik jazzt hallgatnak "akkor is, ha nem értik." - Mivan? Mi a sz@rt kell "érteni" a jazzen? Kottát nem ismerő feketék játszották írástudatlan feketéknek, táncolás céljából. Lett ugyan avangárd hajtása is, de a fősodorban az mindig a ritmus, a könnyedség, a sodró lendület maradt. Senkit se láttam még leizzadni, hogy "megértse" a swing, a bebop, a hard-bop nagy előadóit...
Ez valami modorosság lehet, műmájer sznobságnak beállítani a jazzt meg a bort, hogy az ember bebizonytsa, hogy ő mindezek fölött áll, laza, mint a rigalánc, olyan jócsávó, aki megelégszik az élet egyszerű szépségeivel, mint a gyorsbüfés kecsapos spagetti, meg a 300 forintos tablettásbor, de szigorúan csak kólával....
PS: én sok jó borászt meg borértőt hallottam már beszélni a borról, egyikükre sem volt jellemző a kommentekben köpködött fellengzős bullshitting. Mindegyik tök normálisan, egyszerűen fogalmaz, a kezdőknek nagyon szívesen magyarázzák el a borászat alapjait a szőlőfajtáktól a palackozásig. Szinte mindegyik kiemeli, hogy a jó szőlőben ott a jó bor, és a borásznak csak annyi a dolga, hogy ne álljon az útjába, ne variálja túl, ne csessze el. (Jó lenne ilyen szakmai alázatot látni más szakmák képviselőinél is.)
Persze a borkóstolásokon is felbukkannak a Q7-esből meg X5-ösből kiszálló emberbélák, akik akár a borásznak is megmagyarázzák, mit hogy kell a pincében csinálni. De ez nem a borszakma része, hanem a bankárszakmáé...
sorica123 (törölt) 2009.09.22. 07:48:21
akos78 2009.09.22. 08:42:52
- szépen kirajzolódik a pohár oldalán a gliceringyűrű, a bor könnye v. szoknyája
- rendkívül szép kézműves bor
- a bort kicsit pihentetve egy gyümölcsöskert illtavilága nyílik meg... :)
sorica123 (törölt) 2009.09.22. 09:14:23
elzee 2009.09.22. 13:01:21
hogy mondanád másképp? Ha szerinted ez így nem jó, biztos tudsz valami jobbat...
kakamátyás · http://rezegarezega.blog.hu/ 2009.09.24. 11:13:13
szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2009.09.26. 00:24:39
az "illatol" szóhasználat sztem amúgy már túl van a józan észen...
2 dolgot osztanák még meg a nagyérdeművel legutóbbi borfeszt élményeimből:
- aki tapogtja a pohara falát, és nem a száránál fogja, az "mancsol" (ezzel is lebuknak a tahók)
-illetve egy jópofa borász beszólás, ha vki édes vöröset kér (és nem a portóira stb. gondol), ezzel kell visszakérdezni:
-Hány cukorral?
tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.03.03. 09:12:32
jaj de nagyot röhögtem:D
tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.03.03. 11:34:50
egyébéknt gratulálok a stílusodhoz
Donna Anna · http://operahumor.blog.hu/ 2010.07.27. 01:36:19
- száraz = savanyú, mint a csiger, kell a fenének, amúgy is, hogy lehet egy folyadék száraz?
- félszáraz, félédes = félig szar se hús, se hal izé
- édes = az egyedüli, amit megiszom
- fehér - ha nincs jobb, jöhet, de csak könnyű kajához
- rozé - miezakevertvacak, már a színe se tetszik
- vörös - na ide a pörkölthöz, de izibe
- Józsibá házibora, ásványvizes flakonban - köszönjük, Józsibá, nagyon örülünk neki ( ~ majd felhígítjuk forralt bornak, akkor talán nem lyukad ki a gyomrunk ettől a savanyú szartől)
Látnivalóan nem vagyok szakértő. :D
tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.09.06. 22:16:01
kilyukadt tőle a gyomrom
tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.10.16. 21:06:59
tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2021.02.02. 00:13:33