Az ideális főnök

2009/06/24. - írta: Modor Tibi

Természetesen nem célunk az ideális főnök tulajdonságainak felsorolása, inkább csak bemutatunk pár típust, a többit pedig majd ti eldöntitek.

Állásinterúkból ismerős lehet persze:

-Mit jelent az Ön számára az ideális vezető?

-Mindenképpen azt, hogy bármikor lehessen rá számítani. Álljon ki a csapatáért minden körülmények között, és ne veszítse el a fejét soha. Döntsön, határozottan, még akkor is, ha kellemetlen és nagyon nehéz a döntés. Tudja közölni a rossz híreket is. Ne keresse, hanem kínálja a megoldásokat. Fel lehessen nézni rá mind szakmailag, mind emberileg. Tudja kellően motiválni és fejleszteni a beosztottait.

-(na ennek is más céghez kéne mennie...)

Lehetne még tovább sorolni, de szerintem mindenki több olyannal találkozott, aki a fent említett tulajdonságok felét se mondhatta magáénak. Tibor milyenekkel találkozott? Haladjunk hát időrendi sorrendben. 

A vendéglátós mint külön kategória:

Az összes közül a legrosszabb; sokszínű, idegbeteg szemétláda. Testileg és lelkileg is roncs, üvölt, csapkod, még nyugodt, vicces állapotában is élvezettel káromol minden bibliai szereplőt.

Ha valaki a "mesés Nyugat"-ra szeret hivatkozni, itt tegye: Ausztriában, Németországban ugyanilyen vagy még rosszabb vezetőket találhatunk (akik általában egyedüliként nem külföldiek az egységben). Jellemzően még a nála idősebb beosztottakkal is csendőrpertu-viszonyban van. Meneküljünk az összestől. 

A talány:

Nem értjük, hogy kerülhetett oda. Szakmai és nyelvi felkészültsége még a Munkaköri leírásunkban meghatározott követelményeknek sem felel meg. Egyedül határozott fellépése adhat magyarázatot elfoglalt pozíciójára, de néha még az sem. Blöffer

A tanár:

Tulajdonképpen a talány kategória folytatása, de itt legalább tudjuk-sejtjük, hogy emberünk miért van vezető pozícióban.

A legjobb esetben is nyelvtanári végzettségű, ekkor úgy gondolja, hogy borzasztóan jól tud a célnyelven. Sajnos nem meri kijavítani senki, ezért büszke tudatlanságban pöffeszkedik évekig a helyén.

Bicskanyitogatóan kioktató stílusban erőszakolja rá mindenkire a saját vélt igazát, legyen szó levélírásról, csapatépítésről (huhh, erről még lesz szó!), megbeszélésekről, személyi értékelésekről.

-Hát igen, Laura, szép dolog ez a német felső meg a közgazdasági szakközépiskola, de sajnos hiányzik a felsőfokú végzettség, ezen kéne csiszolni, hogy komolyabb terveink lehessenek veled a jövőben!

Saját csapatát osztályfőnökként próbálja összefogni, építeni, formálni, kezelni. Többórás, játékos mítingek személyiségtesztekkel, sosem kért oktatások, bántóan gyakori közös programok.

A szereptévesztő:

A maga módján ez is talány. Egy ilyen lazán haverkodni próbáló, saját feletteseit hátuk mögött azonnal lefikázó ember vajon hogy kerülhetett vezető szintre?

Jellemző rá a diszkréció teljes hiánya, a kiskedvencek azonnali felkutatása és a személyes háló kiépítése. Szakmai tudása védheti meg, no meg az, hogy a közvetlen, haverkodó stílust felfelé is szorgalmasan gyakorolja - sikerrel. 

-Matyesz uram, na ezt a Natáliát figyelgesd meg egy kicsit közelebbről ott a fénymásolónál. Úgy tudom, a csávójával fasírt van. Én apám, sikítva ültetném az arcomra, holnap hajnalig ébren őrizve nyalnám.

Amikor meglát egy dohányozni induló csoportot, azonnal - hívatlanul - csatlakozik, és lent is szórakoztatja a Nagyérdeműt minden frissen hallott bizalmas információval, vagy a jelen nem lévők kibeszélésével. 

A korrekt:

Na igen, sokáig azt hittem, hogy csak ilyenek léteznek komoly cégeknél.

Ing, nyakkendő, pókerarc, semmilyen érzelmi megnyilvánulás, bármi is legyen.

-Thomas, én azt hiszem, az EDS-től elfelejtettük lekönyvelni ezt a 20 ezer €-t a zárás előtt, és így a 90+-t buktuk, pedig időben megkaptuk a pénzt...

-Hm, Dirk. Ez most rendkívül kellemetlen helyzetbe hoz minket azért, azt te is látod.

Saját szintű kollégájára vagy másik beosztottjára soha nem tesz negatív kijelentést egy másik beosztott előtt, viszont szemtől szembe dicsérni is évente legfeljebb egyszer hallhatjuk. Az éves személyi értékeléseknél kettesnél (a négyből) jobbat szinte semmire sem ad.

Német nyelvterületen ne lepődjünk meg, ha több ilyennel találkozunk :-))

 

A jóhiszemű pozitív:

Hisz abban, hogy bárkit meg lehet tanítani mindenre, hogy mindenkiből ki lehet hozni a többiekhez mérve is a csúcsteljesítményt.

Amikor a nyilvánvalóan debil és beilleszkedni már több hónapja kénytelen beosztottat már az egész csapat megpróbálja (joggal) fúrni, ő még mindig vígan áll a gyenge mellé és segíti, védi.

-Na Lacus, itt vannak a havi eredményeid. Bár az esetek 60%-ban összetévesztetted a számlát a jóváírással, további 20%-ban pedig rossz vevőre könyveltél, no meg az összegek, pénznemek se nagyon stimmeltek, azért ez még nem annyira katasztrófa. Ugye lesz ez jobb is? Hát meg azért a magáncélú netezést és telefonálást is kicsit vissza lehetne fogni - nem bűn persze, én is intézek ezt-azt munkaidőben, de azért ha már 10-re jársz 9 helyett, ne ezekkel kezdd, oks?

A mártír:

Ő tényleg szakember, esetleg egyenesen a csapat tagja volt régebben, csak kiemelték. Irigylésreméltó tudását azonban képtelen átadni másoknak, és a feladatokat kiosztani, majd azokat nyomonkövetni sem tudja.

Önjelölt Jézus Krisztus. Úgy látja, jobban jár, ha mindent inkább ő csinál meg. Amikor már mindenki a kocsmában vagy otthon henyél, ő még a beosztottak munkáját csinálja, javítgatja és siránkozik.

A stressztől és kimerültségtől rendszeresen hetekre kidől, de javíthatatlan. Vezetőnek alkalmatlan, önromboló, de neki ez kell.

És persze majdnem kihagytuk a - 

Klasszikus modoros főnököt:

Ahogy a 80 szigorúból tudjuk, főnökként lendületes léptekkel bejőve egy szobába, frappáns, sportos kis sziporkákat intéz beosztottjaihoz, akik mellett elmegy.

Igényli és kicsikarja magának az állandó szeretetet, élvezi, hogy minden csipkelődésén én viccén nevetnek.

-Alex! (Igazából Sándor, de jobban szereti, ha Alexnak szólítják) És mikorra kellene ez a riport?

-Tegnapra! Aztán ugye nem felejtjük el azt a huncut kis kintlevőség-jelentést a logisztikás Grétikének?

Ha hölgybeosztottnak kell segítenie, legszívesebben a kolegína válla fölött áthajolva, tolakodóan hozzásimulva kattintgat az egérrel és duruzsol a fülébe kávészagú leheletével.

-No, hol is van, hogy elbújt ez a gonosz opéliszte! System - Umfeld - Lokale Datei - Tabellenkalkulation, ennyi! További óhaj-sóhaj, panasz? Nincs mit, Hercegnőm. Maradjunk annyiban, hogy lógsz egy Bountyval, okézsoké? ;-)

Óhaj-sóhaj, panasz, az nincs. De biztos vannak még feltáratlan főnöktípusok: őket majd máskor vesszük billentyűvégre.

Legyen egy szép napotok! :-)

Címkék: multi munkahely
35 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Naumov 2009.06.24. 14:42:24

@lárvalányhaj: és ne feledkezzünk meg róla sem
en.wikipedia.org/wiki/Bill_Lumbergh
Aki egyébként még nem látta a filmet, annak mindenképpen ajánlom, remekül mutatja be a multivállalatok munkatársainak életét, számtalan modorossággal fűszerezve. Magyarul "Hivatali patkányok" címen fut, de nem tudom szinkronizálták-e, ami egyébként nem is baj, mert pl. Lumbergh szövegeit nem tudom hogy jól át lehetne-e magyarra ültetni.

IndaMuncher 2009.06.24. 14:53:20

@Naumov: Van szinkronizálva, adták az HBO-n is anno, ha arra gondolok amire te is, bár szerintem nem volt egy nagy film.

Heh, az én managerem a "korrekt" típus. (utálom a "korrekt" szót.) De őszintén jobb is egy ilyen arc, mint a haverkodó.

marcivagyok 2009.06.24. 14:56:53

én nem tudom besorolni a sajátomat, de nagyon jót röhögtem az íráson.
valójában van egyáltalán jó főnök?
és a második látszólag erőltetett kérdés:
-magyarországon van-e jó főnök?

Továbbá keresem a modoros főnököket

Naumov 2009.06.24. 15:21:12

@F.house: Én csak angolul láttam, nekem bejött, talán azért mert magam is multinál robotoló szoftverfejlesztőként jónéhány ponton ismertem rá a saját munkahelyemre. Kollégákkal szervezett sörözős-videózós estén néztük meg, és mivel például az akkori főnökünk is meglehetősen sűrűn állt oda az asztalokhoz és kérdezte meg tőlünk hogy "What's the situation?", úgyhogy sírva röhögtünk amikor megláttuk a filmbeli Lumberghet azt kérdezni hogy "What's happening?"
(egyébként hogy ugyanazt láttuk-e, annak azonosításában támpont lehet hogy Jennifer Aniston volt a női főszereplő)

@marcivagyok: Van. A jó főnök legfontosabb, és nem mellesleg egyetlen ismérve az, hogy tisztában van a saját képességeit illetően, és ebből kifolyólag hagyja hogy a beosztottai csinálják azt, amihez ő nem ért.

afromagyar · http://afromagyar.blog.hu/ 2009.06.24. 16:32:16

Az en jelenlegi fonokom (dan) minden reggel a "how are you, guys?" kerdessel kezd. Kb. hetente lyukadunk ki valamilyen szexista dumanal, lenyegeben barmirol AZ jut az eszebe. _A legyet is ropteben_ tipus.

A volt fonokom (magyar) abszolut indiszkret volt es ezt nagyon utaltam. Meetingeken szorakozott azzal, hogy kikottyantotta masok maganelet. Az enyemet is, a felmondasom utani heten azonnal.

Aztan volt egy (szingapuri), aki nemes egyszeruseggel belehanyt az egyik kollega autojaban a kesztyutartoba egy atmulatott ejszaka utan. Istenem, o igy probalt kozeli kapcsolatot kiepiteni a beosztottakkal.

Na, ez mind nem modorossag, csak mondom.

a katona fehérben 2009.06.24. 16:43:45

Az eddigi 3 legjobb főnökömből 2 nő volt. Véletlen?

Blogger Géza 2009.06.24. 17:16:20

@a katona fehérben: Szerintem véletlen, nekem a nők voltak eddig a legrosszabbak.

Indakukac 2009.06.24. 17:26:42

Az én főnökömet nem tudom, melyik típusokból lehetne összegyúrni! Szakmailag sík hülye, és nem is engedi "felnyittatni a szemét" , tudja, hogy mindenki utálja, mégsem változtat a viselkedésén, sportot űz a beosztottjai megalázásából, tipikus "felfelé nyal, lefelé tapos", csak az ő véleménye a jó, másét meg sem hallgatja. Nemhogy nem áll ki az osztálya mellett, ha valami gond van, rögtön azt mondja, biztos mi rontottuk el...... Folytassam?

scsaba1 2009.06.24. 18:11:41

Huh, a "korrektben" de magamra ismertem...

Eleve nem is értem, hogy miért kellene valakit is megdicsérni azért, mert elvégzi a feladatát... Ezért kapja a fizetését, nem?

cd-r 2009.06.24. 18:12:29

főnöknek csak férfi !
ki akar kiszolgáltatva lenni a percenkénti hangulat ingadozásoknak meg a _nehéz napok_ alatti hisztériának és egyéb magnánéleti frusztrációknak?

funfun 2009.06.24. 18:13:07

János nevű főnök Juan-nak szólíttatja magát. 130 kilós zsírdisznó, de van kedvenc sportja, a tenisz. Ja, meg láttam raftingolni is csapatépítőn... Hobbija pdig a fehérborok elmélyült tanulmányozása.

Circus 2009.06.24. 18:21:16

@cd-r: utálok szexistának tűnni, de egyet kell értsek...
ahány női főnököm volt... na mindegy.
Bár a legtöbb hímnemű se semmi

@Indakukac: nálam ugyanez, annyi különbséggel, hogy ért hozzá, amit eredetileg csinál, de miután több területet fog össze, hát mindent nem ért, de azt hiszi... egyébként a viselkedés kb ugyanez, még szerencse, hogy én viszonylag különálló osztály vagyok... :)

Pegleg 2009.06.24. 18:55:33

Hogy ki jó vagy rossz főnök, ahhoz nincs köze annak, hogy milyen nemű. Aki ennek az ellenkezőjét állítja, az férfi.

lampard69 2009.06.24. 19:18:32

Hú a tanár tipust de utáltam.. Egészséges kollegális viszonyok, összeszokott csapat, aztán megjött ő. (nő)
Innentől kezdve míting míting hátán, psziho baromságok amiket ki tudja melyik picsaújságból olvasott össze, erőltetett csapatépítések, stb.
Engem egyszer megszólt azért, hogy miért másokkal járok ebédelni miért nem egy csapattaggal. Ha megpróbáltam kibújni valami újabb közös program alól (kényszeredett munka utáni sörözés, étterem, csocsó amit utálok) éreztette, hogy nem örül. Egy igazi dagadt 30-as szingli fapina volt nulla magánélettel és el se tudta képzelni, hogy valakinek nem a Cég az élete.
Végül közös erővel sikerült elérni, hogy ne legyen kedve már annyira minket dirigálni és hálistennek elhúzott egy másik banda élére. Aztán persze visszahallottuk az ottaniaktól, hogy azzal kezdte milyen antiszociális volt az előző team:DD

2009.06.24. 19:45:30

Tibi!

Nagyon jó, de tényleg kéne írni főnöknőkről is!

Érdekes lenne még GÓRCSŐ ALÁ VENNI az edzőket is.

Prinzessin Erbsen (törölt) 2009.06.24. 19:50:00

@scsaba1:

azért mert jól esik, és nem kerül semmibe,

a közertben is megköszönöd a tizdeka párizsit, pedig az a munkája és nem is ajándékba kapod.

én németeknél dolgozom, mindig megdicsérnek és mindent megköszönnek (sőt jutalmat is adnak trozdem).
naponta legalább ötvenszer kell mondanom, hogy nicht zu danken,

lehet hogy kultur menschek?

KZsuzsa · http://deepindata.com 2009.06.24. 19:57:38

@cd-r: "ki akar kiszolgáltatva lenni a percenkénti hangulat ingadozásoknak meg a _nehéz napok_ alatti hisztériának és egyéb magnánéleti frusztrációknak?"

imádom az ilyen fantasztikusan általánosító emberkéket...
de inkább egy hisztis nő, mint egy hisztis pasi. Mert abból is akad rendesen.

az írás egyékbént nagyon jóó :)
Nekem még nem sok főnök jutott, és azok is szerencsére a jó fajtából, egy "kisfőnök" volt csak, talán a mártírhoz állt legközelebb, aki azt hitte, rám nincs is szükség, és ő is megcsinálja amit én... nemsoká le is húzta a rolót az a weboldal. Ráadásul csak mikor nem akarta kifizetni az utolsó hónapom, és szóltam a nagyfőnöknek, tudta meg az, hogy én két hónapja már nem is dolgozom nekik (távmunka volt...)
igazi furka volt

Lauri · http://lauri-moonlight.blogspot.com/ 2009.06.24. 20:48:09

Nőből is nagyon sok jó vezető van, csak kikell fogni azokat akik nem éppen "dugatlan picsa" szindrómában szenvednek.
De lényeg a lényeg ez igazán emberfüggő nem pedig nem kérdése... (:

Klárensz 2009.06.24. 21:13:03

Nőből is van jó vezető, de a dugatlan picsa szindrómának nincs férfi megvelelője. Illetve van, csak sokkal kevésbé szembetűnő.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2009.06.25. 09:24:31

Dugatlan picsa szindróma = impotens balfaszság

De ennél csak a fiatal megnyerő manager a rosszabb. Törvényt kéne hozni, hogy 35 alatt senki sem lehet főnök.

gyz 2009.06.25. 11:46:31

@scsaba1: gondolom, az orvosnak sem köszönöd meg, ha megmenti az életed, hiszen azért kapja a fizetését.

jó is ez így, ettől lesz élhetőbb a világ

kzgy 2009.06.25. 11:57:30

Lehet, hogy velem van a baj, de a jó főnökeim közül több volt a nő, mint a férfi + a fiatalabbak (-35) is jobbak voltak, mint az idősek.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2009.06.25. 13:34:04

Főnökeim:

Asszott múmia súlyos személyiségzavarral - 5 éve az Apehnál. ;)
(Valószínűleg tényleg pszichopata volt, nemcsak állandóan tikkelt a szeme, de semmi részvét nem volt benne. Egyszer valaki elvágta az ujját, és ömlött a vér, de ő csak nyomta tovább a lecseszést.) Bunkó, ordítozós, megalázós szemét. Ezzel próbálta - sikertelenül - alkalmatlanságát palástolni. Nem simán utálták, hanem olyan szinten vetették meg, hogy csak na. Meg is érdemelte.
Remélem, nem számít túlzott politizálásnak, ha elmondom, igazi komcsik alatt fölkapaszkodott suttyó lehetett. Mind a modora, mind az egész stílusából csak úgy ömlött a kültelkiség.

Lusta, buta, alkalmatlan középkorú férfi - nem volt sokáig főnök. Félt a beosztottaktól, kerülte a konfliktust, többnyire az irodájában cigarettázott. És folyton kávét akart velem itatni. Nem iszom kávét, ezt többször el kellett neki mondani.

Most ketten is vannak.
Az igazi középkorú nő. Maximalista, szigorú, kicsit rapszódikus, de engem szerencsére kedvel. (Nem ezen a héten, de nem is vagyok topon.) Kicsit talán túl precíz és túl lelkiismeretes.
A másik tizessel idősebb férfi. Amúgy fantasztikus modorosságokra képes. Szinte senki sem bír vele együtt dolgozni, de én kedvelem. Nagyon szórakoztató. Elég igazságtalan viszont. De a legjobb, hogy most is úgy 4 méterre ül tőlem, és nem sejti, hogy róla írok. :) Éppen önmagával vitatja meg a legfrissebb árajánlatot.

blerg 2009.06.25. 14:17:27

szoval ha a rossz fonok ferfi, akkor mindenfele altalanosan rossz (nemsemleges) tulajdonsagok miatt (ld a poszt listajat).

ha a rossz fonok no, akkor azert, mert no.

na ez a szexizmus definicioja.

nekem egy klasszikusan modoros, idosebb, uriembereskedo, eleganskodo es galanskodo es egyeb -kodo fonokom van. attol eltekintve h neha az agyamra megy ezzel, teljesen korrektul banik velunk. ja es mindenkitol rengeteg koszonomot kapok. (angliaban dolgozom, itt meg az is brilliant meg lovely, ha odaadsz neki egy papirfecnit)

Vorg a Halhatatlan Báró 2009.06.25. 18:26:50

A vendéglátóstól kíméljen meg az ég! Óriási szarrágók. Szemrebbenés nélkül tapossák ki a beledet, rakják vissza a megmaradt sültkrumplit az edénybe, aztán odaadják egy új vendégnek. Persze, tisztelet a kivételnek. És ordítoznak, idegbetegek.

A volt főnököm, mert most nincs, szóval ő meg úgy szétosztotta a munkát, hogy észre sem vettük és mindent megcsináltunk neki. Nyugilabdázott az irodájában, mi meg szorgoskodtunk. Mindenkit levett a lábáról a sármos mosolyával, nagy lébecmen volt és kihasználógép. Tegyük hozzá, hogy csupa csaj munkaerőt halmozott maga köré. Valahogy egyik kategóriába sem tudom belepasszintani, mondjuk túlontúl idegesnek nem láttam soha. És azért nem mondanám, hogy nem értett a munkájához, csak szerette lepasszolni.

A mostani főnököm egy kis méregzsák és pelussal rohangál, de a legjobb főnök akivel valaha dolgom volt :DDDD

Vorg a Halhatatlan Báró 2009.06.25. 18:28:25

Multiknál elég gyakori, hogy az addig mondjuk mérnökként dolgozó emberkét "kiemelik" és menedzsert csinálnak belőle. Hát ritkán működik jól a dolog. Csajok esetében neurotikus picsa szindróma, fiúknál meg szemétkedés a "régi" csapattagokkal.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2009.06.26. 07:47:27

@Reckl_Amál: szep is lenne... ha meg tehetseges huzzon a francba, gondolom.

Circus 2009.06.29. 23:03:41

@Pegleg:
évekig küzdöttem (férfi létemre) az ilyen besorolás ellen, aztán beletörődtem - valószínűleg csak én vagyok ilyen szerencsétlen, hogy d***tlan picsa főnökeim voltak.

Igen, van rengeteg tapló a hímek között is (lásd a köcsög managernek előretolt kivagyi paraszt, mint jelenelgi kenyéradóm), de az akár percenkénti érthetetlen hangulatingadozás megfizetetetlen élmény. Utáljanak, ha akarnak, azzal tudok élni, de ezzel nem.

Hívj szexistának, ha akarsz, én tudom, nem vagy az, csak, mint mondtam, rossz tapasztalataim vannak.

nácivadász tűsarkúban 2009.06.30. 10:29:33

@Pegleg: ott pont!! (ha valamiért nem jönnek ki vele, vagy nem birják elviselni a kritikát akkor jön a "ba***tlan picsa" duma, ami már önmagában modorosság. Ugyanez férfiaknál sosem merül fel, pedig őket a baszatlanság jobban frusztrája).

cd-r 2009.06.30. 12:41:46

@bombalurina: már amennyiben köcsög az illető, lehet, hogy tényleg frusztrálja a baszatlanság.

cd-r 2009.06.30. 12:42:21

@bombalurina: már amennyiben köcsög az illető, lehet, hogy tényleg frusztrálja a baszatlanság.

Naki vagyok kerdojel 2010.05.30. 21:19:38

@Prinzessin Erbsen (törölt):

"én németeknél dolgozom, mindig megdicsérnek és mindent megköszönnek..."

"lehet hogy kultur menschek?"

Biztos, hogy így van. Legalábbis van ilyen tapasztalatom egy svájci kollégával. Hihetetlenül kedves és udvarias (de nem bántóan, nem TÚL kedves - azt is utálom), mindent megköszön, s amikor én köszönök meg neki valamit, általában ez a válasz: anytime.

Szóval ez tetszik.
süti beállítások módosítása