Klasszikus modorosságot követeltetek, gasztronómiát akartatok. Hát parancsoljatok, mindenkinek jó étvágyat kívánok hozzá!
Egyik kedves, neve elhallgatását kérő olvasónk hívta fel figyelmünket a Metró újságban megjelent Erdő a tányérban: tárkonyos gombakrémleves receptjére, ami Marton Levente "ételmesélő" keze munkáját dicséri.
A teljes cikket megtalálhatjátok a hivatkozott oldalon, pár mondatot viszont mindenképpen ki szeretnék ragadni.
Számomra a gomba azért csupa rejtély és mese, mert pillanatok alatt terem a helyén, akárcsak egy erdei tündér, oly hirtelen borítja be az erdők talaját a gombaerdő, hogy az már közel esik a varázslathoz.
...Megbízható, tisztességében megkérdőjelezhetetlen középszerű kishivatalnok a sampinyon, mindig hozza a tőle elvárható ízeket, már amennyiben nem várunk el tőle túl sok ízt.
...
A most következő gombakrémleves gazdag ízét az magyarázza, hogy a gombákat előbb megsütjük, ami hihetetlenül koncentrálttá teszi az ízeket, a citrom és a tárkony pedig úgy illik hozzá, mint beltenyésztett arisztokratákhoz a raccsolás.
...
A tárkony fanyarságával vad tangót járó friss citromlé savanykássága eklektikus ízvilágot teremt, mozgalmasat, mint a mexikóvárosi katedrális vibráló kőhomlokzata. Szinte érződik a tömjénfüst is.
Világbajnok metaforák és vakmerő nyelvi bravúrok: én tényleg élvezettel olvastam a kétségtelenül modoros ételreceptet.
Marton úr mindenképpen megérdemli, hogy még foglalkozzunk vele a jövőben.
Kedves egészségetekre!
A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2009.04.14. 10:38:04
marcivagyok 2009.04.14. 11:22:35
Modorosság a javából:D
különösen úgy, hogy én is Márton vagyok
kocsmáros rudi · http://izomtibor.blog.hu 2009.04.14. 12:00:50
a_fater 2009.04.14. 14:14:32
malackarosszarc 2009.04.14. 17:08:22
imádom amikor a friss bazsalikom egyberottyan a fokhagymával és a puha vaj illata lengi be a gangot
Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2009.04.14. 19:07:17
Az ínyesmester szakácskönyve különben tele van ilyenekkel. Nézzétek csak meg otthon édesanya szakácskönyvei között.
Jaguar 2009.04.14. 21:06:03
... és a mangalica fanok?
Jaguar 2009.04.14. 21:06:50
ifj. Farkas Gyula · http://kosbor.blog.hu 2009.04.14. 22:53:55
Véleményem szerént ízletes eledel, majdnem eléri Bogyó néni üzbég piláfjának színvonalát. Gyanítom, ez után is megnyalnám mind a tíz digitusom.
Jó szelet!
ifj. Farkas Gyula
Nadsat (törölt) 2009.04.14. 23:00:16
Erről az Exit magazin étteremkritikái jutnak az eszembe, ott szoktak panaszkodni, hogy a mittudoménmilyen levélbe göngyölt pirított törpepisztráng káposztás derelyével Leszopoá' módra az egyik I. kerületi flamand étteremben nem elég friss, a másikban szép a "textúrája" de semmi extra nincs benne," tisztességes iparosmunka". Fiataloknak (egyetemisták) szóló magazin létükre mindenkit megszólítanak, csak a célcsoportot nem, ugyanis kétlem, hogy az IBS-es Mágnás Miskákon kívül a hallgatók ilyen helyekre járnának két ZH között...
A gombára amúgy allergiás vagyok, ha ittam előtte, hányok, ha nem, csak fosok tőle.
noirp 2009.04.15. 06:36:11
ufó - tardai arc, modoroschan küldi a szlenget 2009.04.15. 11:30:14
chiliesvanilia.blogspot.com/
itt megtudható többek között, hogy a főzelék az egy intézmény...
jó turkálást meg minden...
szegény embör nem fenékig tejfellel főz... :---))
IndaMuncher 2009.04.15. 11:54:19
"Ha sikerrel maradunk az ehető gombák territóriumában, akkor a legismertebb közöttük a csiperke, amit újabban sampinyonra magyarosítottak."
Magyarosítottak. Ja.
noirp 2009.04.15. 12:55:53
"Nagyon szeretem a török konyha ízeit és alapanyagait (na meg persze a hozzá társított feelinget)".
hát, fene tudja, nekem a feeling mindig rágós marad...
"szombati török-magyar fúziós ebéd"
ifj. Farkas Gyulát nem láttátok?
"Kiváló, sűrű, majdnem fekete, savanykás-édes, intenzív szilva ízű lekvár, amely derelyébe született. Vajas kenyéren is nagyon jó. Kiskanálon is. Esőben is."
Milyen lehet a szilvalekváros eső? Kerepel, mint a jég, vagy mire leér, megpuhul benne a lekvár? Be-e kell előle hoznom a muskátlit az erkérrül?
ufo, hódolat neked, nem bírálat XD
noirp 2009.04.15. 14:51:10
avasarlo.blog.hu/2009/04/14/kistucsok_etterem_balatonszemes
Nem ételmesélő, csak szeretne az lenni. Szinte sajnálom idetenni, mégis ideteszem, mert gonosz vagyok.
ufó - tardai arc, modoroschan küldi a szlenget 2009.04.15. 16:15:16
ha maga nem írja le a chilivanili-t, akkor nem nyomtam volna be...
tudtam, hogy van ilyen blog, de még nem néztem bele soha, mert én az álabeck blog-ot szoktam böngészni, ott mindent egyszerűen leírnak, aszt jónapot...
álabeck-en a legújabb posztban tuskógombáról van szó, amiről még az életbe' nem hallottam, pedig elég sok tuskót látni nap mint nap bárhova is menjen a zember fia-borja...
:--))
noirp 2009.04.15. 17:31:51
(A tuskógomba tényleg finom, csak }{@&#> nehéz szerezni. Tanúsíthatom. Lenyeltem és nem írtam belőle blogggggot :D)
steleto 2010.05.04. 11:37:55