Erdő a tányérban

2009/04/14. - írta: Modor Tibi

Klasszikus modorosságot követeltetek, gasztronómiát akartatok. Hát parancsoljatok, mindenkinek jó étvágyat kívánok hozzá!

Egyik kedves, neve elhallgatását kérő olvasónk hívta fel figyelmünket a Metró újságban megjelent Erdő a tányérban: tárkonyos gombakrémleves receptjére, ami Marton Levente "ételmesélő" keze munkáját dicséri.

A teljes cikket megtalálhatjátok a hivatkozott oldalon, pár mondatot viszont mindenképpen ki szeretnék ragadni.

Számomra a gomba azért csupa rejtély és mese, mert pillanatok alatt terem a helyén, akárcsak egy erdei tündér, oly hirtelen borítja be az erdők talaját a gombaerdő, hogy az már közel esik a varázslathoz.
...

Megbíz­ha­tó, tisztességében megkérdőjelezhetetlen középszerű kishivatalnok a sampinyon, mindig hozza a tőle elvárható ízeket, már amennyiben nem várunk el tőle túl sok ízt.

...

A most következő gombakrémleves gazdag ízét az magyarázza, hogy a gombákat előbb megsütjük, ami hihetetlenül koncentrálttá teszi az ízeket, a citrom és a tárkony pedig úgy illik hozzá, mint beltenyésztett arisztokratákhoz a raccsolás.

...

A tárkony fanyarságával vad tangót járó friss citromlé savanykássága eklektikus ízvilágot teremt, mozgalmasat, mint a mexikóvárosi katedrális vibráló kőhomlokzata. Szinte érződik a tömjénfüst is.

Világbajnok metaforák és vakmerő nyelvi bravúrok: én tényleg élvezettel olvastam a kétségtelenül modoros ételreceptet.

Marton úr mindenképpen megérdemli, hogy még foglalkozzunk vele a jövőben.

Kedves egészségetekre!

Címkék: gasztronómia
18 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

marcivagyok 2009.04.14. 11:22:35

szerintem ennek az a bája, hogy nagyon sekélyes, és többen elképednek, hogy milyen "mélyenszántó" és "eredeti" igy "feldobni a kis szombati metrós-fözősónkat".

Modorosság a javából:D

különösen úgy, hogy én is Márton vagyok

kocsmáros rudi · http://izomtibor.blog.hu 2009.04.14. 12:00:50

ha még egy ilyet el kell olvasnom, vér fog folyni. jó esetben nem a sajátom.

malackarosszarc 2009.04.14. 17:08:22

azért emlékezzünk meg itten Stahl nagyasszonyról aki egyebek között elterjszetette a "dundi fokhagymagerezd és borspuszi" kifejezéseket
imádom amikor a friss bazsalikom egyberottyan a fokhagymával és a puha vaj illata lengi be a gangot

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2009.04.14. 19:07:17

Ez komoly volt, fööleg az utolsó bolddal szedett.
Az ínyesmester szakácskönyve különben tele van ilyenekkel. Nézzétek csak meg otthon édesanya szakácskönyvei között.

Jaguar 2009.04.14. 21:06:03

Broáf!
... és a mangalica fanok?

Jaguar 2009.04.14. 21:06:50

MIVAMMÁ A ZARANYMELLÉNY ELSŐDÍJAZOTTYÁVA?

ifj. Farkas Gyula · http://kosbor.blog.hu 2009.04.14. 22:53:55

Kedves Kommentelők!

Véleményem szerént ízletes eledel, majdnem eléri Bogyó néni üzbég piláfjának színvonalát. Gyanítom, ez után is megnyalnám mind a tíz digitusom.

Jó szelet!
ifj. Farkas Gyula

Nadsat (törölt) 2009.04.14. 23:00:16

"Megbíz­ha­tó, tisztességében megkérdőjelezhetetlen középszerű kishivatalnok a sampinyon, mindig hozza a tőle elvárható ízeket, már amennyiben nem várunk el tőle túl sok ízt."

Erről az Exit magazin étteremkritikái jutnak az eszembe, ott szoktak panaszkodni, hogy a mittudoménmilyen levélbe göngyölt pirított törpepisztráng káposztás derelyével Leszopoá' módra az egyik I. kerületi flamand étteremben nem elég friss, a másikban szép a "textúrája" de semmi extra nincs benne," tisztességes iparosmunka". Fiataloknak (egyetemisták) szóló magazin létükre mindenkit megszólítanak, csak a célcsoportot nem, ugyanis kétlem, hogy az IBS-es Mágnás Miskákon kívül a hallgatók ilyen helyekre járnának két ZH között...

A gombára amúgy allergiás vagyok, ha ittam előtte, hányok, ha nem, csak fosok tőle.

noirp 2009.04.15. 06:36:11

Modorcsúcs az eszekiszok műfajban a MaNcs Étel, hordó rovata. A tömény sznobkodás magasiskolája, ugyanúgy röhögve olvasom, mint a Szüretet. No és ugyancsak náluk a Chili és vanília-rovat is ott van, az átlagember számára teljesen elérhető alapanyagaival (a vakmurmutér-szemtől az oktaetilporfirinon át a kengurufarkon füstölt kuszkuszig)

ufó - tardai arc, modoroschan küldi a szlenget 2009.04.15. 11:30:14

a netttten is van chili és vanilia...

chiliesvanilia.blogspot.com/

itt megtudható többek között, hogy a főzelék az egy intézmény...
jó turkálást meg minden...

szegény embör nem fenékig tejfellel főz... :---))

IndaMuncher 2009.04.15. 11:54:19

Anyámék is szoktak néha gombát szedni, de néhánynak olyan szar íze szokott lenni, hogy szerintem tuti lehugyozta már akkorra pár vaddisznó, pedig alapvetően szeretem a gombát.

"Ha sikerrel maradunk az ehető gombák territóriumában, akkor a legismertebb közöttük a csiperke, amit újabban sampinyonra magyarosítottak."

Magyarosítottak. Ja.

noirp 2009.04.15. 12:55:53

@ufó - elszáll az agya M/magától: kincsesbányára leltél! Hadd szemezgessek egy kicsit :)

"Nagyon szeretem a török konyha ízeit és alapanyagait (na meg persze a hozzá társított feelinget)".

hát, fene tudja, nekem a feeling mindig rágós marad...

"szombati török-magyar fúziós ebéd"

ifj. Farkas Gyulát nem láttátok?

"Kiváló, sűrű, majdnem fekete, savanykás-édes, intenzív szilva ízű lekvár, amely derelyébe született. Vajas kenyéren is nagyon jó. Kiskanálon is. Esőben is."

Milyen lehet a szilvalekváros eső? Kerepel, mint a jég, vagy mire leér, megpuhul benne a lekvár? Be-e kell előle hoznom a muskátlit az erkérrül?

ufo, hódolat neked, nem bírálat XD

noirp 2009.04.15. 14:51:10

Na, még egy
avasarlo.blog.hu/2009/04/14/kistucsok_etterem_balatonszemes

Nem ételmesélő, csak szeretne az lenni. Szinte sajnálom idetenni, mégis ideteszem, mert gonosz vagyok.

ufó - tardai arc, modoroschan küldi a szlenget 2009.04.15. 16:15:16

@noirp: ugggyan kérem, kartársnő!

ha maga nem írja le a chilivanili-t, akkor nem nyomtam volna be...
tudtam, hogy van ilyen blog, de még nem néztem bele soha, mert én az álabeck blog-ot szoktam böngészni, ott mindent egyszerűen leírnak, aszt jónapot...
álabeck-en a legújabb posztban tuskógombáról van szó, amiről még az életbe' nem hallottam, pedig elég sok tuskót látni nap mint nap bárhova is menjen a zember fia-borja...
:--))

noirp 2009.04.15. 17:31:51

@ufó - elszáll az agya M/magától: möhöhö!

(A tuskógomba tényleg finom, csak }{@&#> nehéz szerezni. Tanúsíthatom. Lenyeltem és nem írtam belőle blogggggot :D)

steleto 2010.05.04. 11:37:55

Belenézegettem.. pont egy gasztroblogon nem tudják, hogy mi az íztelen és az ízetlen között a különbség? Őrület!
süti beállítások módosítása