Főnök-magyar szótár

2019/09/21. - írta: Modor Tibi

I need your help with... = Kérlek, csináld meg helyettem.

Please work together with Istvan... = Oldjátok meg nélkülem, a készre jelentésig hallani se akarok felőletek.

Ide tudnál jönni egy percre? = Ide tudnál jönni egy órára, hogy utána éjszakáig ezen dolgozz?

Hát akkor gyógyulgass, pihenj sokat. = Tudom, hogy majd megint kicsiny faludból hozod az orvosi igazolást, te mocskos, lógós geci. Hazautazni 500 km-re éppen elég egészséges voltál, mi. Dögölnél bele a meghosszabbított hétvégédbe, a másnaposságodba, a saját magadnak engedélyezett extra tanulmányi szabidba, a "Pesten" felejtett laptopodba.

Most nagyon nem jó, légyszi foglalj be egy félórát a héten. = Most nincs kedvem, még időpontot ajánlani is lusta vagyok, mert a facebookon/belső kommunikátoron csetelek a Lindussal, már beígérte a popsit is.

Embereink jelentik a legértékesebb erőforrásainkat - minden cég ezt mondja, de mi tényleg komolyan gondoljuk.Embereink jelentik a legértékesebb erőforrásainkat - minden cég ezt mondja, és mi se gondoljuk komolyan. Minek invesztálnánk milliárdokat ebbe a sok hálátlan féregbe, akik ötven bruttóért meg egy Túró Rudi-automatáért képesek átigazolni a versenytárshoz? Az emberi erőforrás lineárisan leírható, ámde méregdrága tárgyi eszköz. Jobb esetben forgó. De sajnos a fejvadászok az éves fizetésed 20-30%-át is behúzzák, még akkor is, ha nem válsz be. Aztán ezen a munkaerőpiacon próbálj meg új embert felvenni...

Minden számod megvan, szuper a teljesítményed, de egy kicsit láthatóbbá kéne tenned magad. = Hülye lennék kiemeltetni egy ilyen hálás, csöndes kis cselédet, mint te. Nyallerkodni nem nagyon fogsz, felesleges szereplésre is alkalmatlan vagy szerencsére, úgyhogy dolgozol szépen továbbra is helyettem, én meg ezt a mindig beváló szöveget alkalmazom indokként a bebetonozásodra, hogy érezd, mennyire kegyelmi állapot ez számodra, hogy nálunk, nekem dolgozhass.

In this country... = Ebben az elmaradott, kibaszott kis szar provinciális porfészekben, ahova azért száműztek 3 évre, hogy utána otthon esetleg vihessem valamire.

Maybe it's a cultural thing... = Utolsó kis koszos, velő- és pacalevő dögkutas cigányok vagytok.

A kulturális illeszkedés hiánya = Nem szeretünk, nem jársz velünk cigizni/inni - ezért rúgunk ki.

Ez azért mégis egy munkahely... = Amit magamnak elnézek, neked nem fogom.

And don't stay too long! = Akkor most elmagyaráztam, amin éjjel 10-ig dolgozni fogsz, én megyek haza.

Don't spend too much time on it! = Geci sokáig fog tartani, négyszer visszaküldöm, de jobban örülnék, ha öt percen belül elkészülne ez a reálisan nézve is többnapos feladat.

This is not what the Business was asking for. = Hajtsd végre vakon, amit mondunk, te rosszul idomított majom - és ne kérdezz.

Don't just blindly execute what the Business is asking from you. = Ne hajtsd végre vakon, amit mondunk, te rosszul idomított majom, illetve hát én voltam a hülye, de a kurva anyádat, amiért nekem kell magyarázkodnom. Miért nem kérdeztél?

És jövőre most már tényleg nem tudunk átmenteni szabikat, nem fogunk árnyék-nyilvántartásokat vezetni. = Írd ki papíron, bejönni nem muszáj, de dolgoznod kell egész karácsony alatt, az idei áthozott 2 hét helyett majd 3 hetet viszel át jövőre.

A te felelősséged, hogy megvalósuljon a work-life balance: manage-elni kell az expektációkat. = Ha nem tudod elintézni, hogy a csapatod dolgozzon éjfélig, és ne te, akkor vesztes típus vagy, ergó alkalmatlan erre a pozícióra.

Diversity & inclusion, klímakatasztrófa, karbonsemleges vállalat, Kék Bolygó Planéta. = Őszintén hiszek bármiben, amiben éppen kell - a rengeteg pénz és hatalom érdekében.

A motivációs tényezők között a pénz valójában csak sokadlagos. = Pénzt most se tudunk adni, a többit oldd meg te. Ja, és mínusz egy ember, de a service level ne sérüljön.

Muszáj a társosztályokra bízni a pénzügyi tervezést, ez a valódi empowerment és ownership, sajnos no Hungarian equivalent. = Dolgoztatjuk szerencsétlen mérnököket az átláthatatlan számlatükrön hetekig, hogy utána úgyis annyit nyessünk le, amennyinek a végén ki kell jönnie. És persze az ő felelősségük, hogy hozzák az általunk megvágott keretet, amit majd egész 2020-ban magyarázhatnak, hogy miért nem sikerült.

Lapos szervezet, there's no such thing as a boss, organisational charts or promotions. = Üljél csak szépen az embereid között az influenzás irodában, én is járhatok farmerban, de a versenyképes felsővezetői kocsit, business classt, saját irodát + dellát én megkapom persze, te nem.

Címkék: munkahely
34 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Burgermeister 2019.09.22. 03:11:58

Hát akkor gyógyulgass, pihenj sokat. = Tudom, hogy majd megint kicsiny faludból hozod az orvosi igazolást, te mocskos, lógós geci. Hazautazni 500 km-re éppen elég egészséges voltál, mi. Dögölnél bele a meghosszabbított hétvégédbe, a másnaposságodba, a saját magadnak engedélyezett extra tanulmányi szabidba, a "Pesten" felejtett laptopodba.

Ez milyen igaz es mennyire valós.:(

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2019.09.22. 07:18:10

kevés lett az irónia. talán kivasalták? no english equivalent, sorry.

tpl 2019.09.23. 05:08:59

Ez mekkora proliság. Mintha a "főnök" akkora elérhetetlen, megközelíthetetlen császára lenne az életünkben. Nem lehet, hogy a kisebbségi komplexus motiválta a posztolót a poszt megírására?

Örömhernyó 2019.09.23. 05:50:43

@tpl: Elég sok olyan ember lesz főnök, akinek még egy kisvasutat se lenne szabad vezetni, nemhogy céget, embereket, csapatot. A rabszolgahajcsár főnök nem ritka, nekem volt ilyen főnököm, jellemzően minél inkompetensebb volt, minél alkalmatlanabb, alacsonyabb végzettségű, annál szarabb főnök, szarabb ember, aki felnyalta, felszopta magát.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.09.23. 06:14:29

Szerencsére 2007 óta, hogy beléptem a multik világába, sikerült mindettől mentesítenem magamat. Hogy? Egyrészt a legalacsonyabb pozíciókban vagyok, másrészt meg sose veszem komolyan a hivatalos szöveget.

Harmadrészt a titkom: rá kell jönni melyik az a szám, amit megkövetelnek a közvetlen főnökömtől az ő főnökei, s azt el kell érni, attól kezdve békén hagy.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.09.23. 08:33:56

@Örömhernyó:

Kisfőnökből 3 típus van:
- a lelkes,
- a leszarós,
- az alkalmas.

A lelkes azt hsizi, kb, ő a cég tulajdonosa, így komolyan vesz minden hivatals szöveget. Rossz alatta dolgozni.

A leszarós rövid távon kellemes főnök,de az első komoly probléma alkalmával összeomlik.

Az alkalmas az, aki igyekszik szűrőként viselkedni felfelé és lefelé is. Lefelé összekacsint a cég ellen, felfelé meg megvédi az alattvalóit.

masszazsinfo.hu 2019.09.23. 09:01:46

Ezek szerint minden főnök angol és minden beosztott magyar?

igazi hős 2019.09.23. 09:45:06

Ez most nem lett igazán ütős. Kéne egy profi menedzser Tibi mellé...

midnightcoder2 2019.09.23. 09:45:10

@masszazsinfo.hu: Multiknál általában angol a kommunikációs nyelv a cégen belül. A hazai cég pedig kerülendõ.

room_101 2019.09.23. 10:21:08

A ranglétrán minden vezető a képességeihez mérten eggyel magasabb pozíciót ér el. Mikor a feljebb lépésről döntenek, az addigi pozíciójában elért teljesítményét értékelik, de ez semmi biztosat nem mutat a magasabb pozícióról. Aki nem léphet feljebb, azt jelenti, a mostani pozíciójára alkalmatlan.

driopios 2019.09.23. 10:28:57

Nahát, ez a blog még van?

driopios 2019.09.23. 10:31:15

@MAXVAL bircaman közíró: "2007 óta (...) a legalacsonyabb pozíciókban vagyok"

Innen a sok frusztráció.

Tompahawk · https://rohadtkunyho.blog.hu 2019.09.23. 11:33:17

Amit néhány hosszúnak tűnő rövid év alatt meganultam:
- Diversiity: Egyet gondolsz, egyet érzel a főnökeiddel,
- Inclusion: A pincébe vezető rámpa egy mozgássérültek számára fenntartott budihoz vezet
- Celebration: A főnök rossz vicceket fog ismételni, ha meghallgatod, kapsz kekszet
- Team event: Elrabolunk a családodtól, a barátaidtól, igazságszérumot itatunk veled majd mindezt felhasználjuk ellened
- Open doors policy: Minden egyes elektromos zárhoz külön traininget kell elvégezned
- Risk taking: Balekok, bűnbakok tátognak e horogra kapva
- No retaliation policy: Képzeld el életed legrosszabb tökönrúgását. Szorozd meg ezerrel, majd tedd hozzá, hogy mindehez korrekt kolléga fejet kell vágnod.
- Family friendly workplace: Egy évben egyszer felállítunk ide egy ugrálóvárat, amiben szeretnénk látni a te gyerekeidet is.
- Integrtity: Légy jó mindhalálig, de legalább addig, míg a termelést ki nem szervezzük egy gyerekrabszolgasággal szemben megengedőbb országnak

2019.09.23. 11:35:33

@MAXVAL bircaman közíró: Tehát ha jól értem, a magyarok dolga a szolgaság. Ez jól összecseng a kedvenceiddel, akik az abc elején és a végén vannak.

tpl 2019.09.23. 12:17:30

@Örömhernyó: mégtöbben nem lesznek főnökök, mint lesznek. Az alkalmatlan vezetők egy piaci alapon működő cégnél elvéreznek. Csak azt akartam mondani, hogy ne a főnököd kompetenciája határozza meg a te munkádat, ők jönnek, mennek.

Veszéjben a lyogállamiság ! 2019.09.23. 12:54:37

@driopios: Te legalább a "magad főnöke " vagy. Tehát a csúcson vagy. És nem is fúrhat meg senki..:)))

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.09.23. 13:12:08

@tpl:

A piaci alapon működő cégek pont UGYANÚGY működnek, mint a nem piaci alapú struktúrák. Gyakorlatilag ez csak nagyon kis cégeknél nem így van, mert ott a piaci siker vagy sikertelenség azonnal hat.

A nagy multi viszont simán megengedhet magának szinte bármit. S mivel ez így van, a piaci szabályok nem hatnak, legalábbis közvetlenül nem.

S minden nagyobb struktúrában maga a struktúra önálló életre kell, s immár saját léte az első szempont.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.09.23. 13:18:41

@Tompahawk:

Az utóbbi 12 évben 5 multinál voltam. Mindenhol elhangzott, hogy az illető cég:
- a legjobb, de legalábbis az egyik legjobb a maga üzletágában,
- innovatív, a jövő felé nyitott,
- környezettudatos, zöld, segíti a fenntarthatóságot,
- szociálisan érzékeny, segíti a küzdelmet a társadalmi problémák ellen,
- az alapító, a főtulajdonos, a főrészvényes, stb. filantróp.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.09.23. 13:21:49

@Tompahawk:

Dinamikus csapat = folyamatosan felesleges gyűlések vannak.

Fiatalos csapat = folyamatosan kötelező csapatépítések vannak.

Európai szintű munkakörnyezet = van szék, asztal, 2-3 éves számítógép, be van kapcsolva a fűtés télen, nyáron meg a hűtés, s utalják a bért késés nélkül.

Versenyképes fizetés = pont ugyannyi, amennyit az adott szektorban a konkurrencia fizet.

Izgalmas feladatok = értelmetlen munkafeladatok, felesleges előírások.

Teljesen barátságos munkaórák = túlórázni kell állandóan.

Rugalmas munkaidő = jöhetsz fél órával később, de bent kell maradnod plusz 2-3 órát.

Stabil céges háttér = a cég be van jegyezve a cégbíróságon.

Hosszútávú munkalehetőség = nem leszel kirúgva, ha mindent teljesítesz, s nem kérsz fizetésemelést.

Sákif za morro? 2019.09.23. 13:54:29

@MAXVAL bircaman közíró: "Szerencsére 2007 óta, hogy beléptem a multik világába,"

Hagyjuk a hangosfilmet! Nincs az az idióta főnök, aki elnézné, hogy reggeltől estig az Indexen lógj, és minden kibaszott helyen - teljesen fölöslegesen - kommentelj.

Tompahawk · https://rohadtkunyho.blog.hu 2019.09.23. 13:57:11

@MAXVAL bircaman közíró:

Kreatív csapat - vannak babzsákok,

Rugalmas munkaidő - nem fizetik a túlórát,

SCRUM - Fejetlenül ragasztgatjuk a post-iteket különböző helyekre a falon, és hisszük, hogy ez jó

Standup meeting - Olyan értekezlet, ahol az kell elhadarnod, hogy nincs mondanivalód, mer ha van, azt nem egy standup-meetingen kell megbeszélni. Az ahhoz túl hatékony.

Agilis - Dogmatikus bürokrata

Vevőorientált - Csődközeli

Örömhernyó 2019.09.23. 14:34:22

@tpl: A főnök inkompetenciája a munkámra is hatással van, sőt a szabadidőmre is, meg úgy általában mindenre.
A piaci alapon működő cégeknél se véreznek el a szar főnökök, ha hozzák a beosztottaik az eredményeket, csak közben szarul érzik magukat, kizsigerelve, a kisfőnök meg learatja a babérokat. Ha veszteség van, azért meg mindenki hibás, csak ő nem. Ha nincs elég ember, akkor rálőcsöl a még ott maradókra mindent.
A piaci alapú vállalkozásokban is működik az urambátyám stílus és nem csak Magyarországon. Tegyük meg a tulaj lányának egy barátját kisfőnöknek... Naponta látok ilyeneket.

Örömhernyó 2019.09.23. 14:44:43

@MAXVAL bircaman közíró: @tpl: Igen, multiknál pont olyan nyalás, komaság, csókosság, taposás, helyezkedés megy, mint az állami munkahelyeken, főleg a léhűtőbb pozíciókban.
Amit az állami szektorban protekciónak, nyalásnak, helyezkedésnek, sógor-koma állásba benyomásának mondanak, azt multis közegben networkingnek nevezik.
Volt ilyen haverom, akinek egy nagy multinál dolgozó sógora csinált helyet egyetem elvégzése után és a srác roppant büszke volt arra, hogy ő nem protekcióval, hanem networkinggel szerzett magának munkát.
Mert azok az évfolyamtársai, akik állami szektorban helyezkedtek el, azok protekciósok. Mondtam neki, hogy dehát ő ugyanígy kapott munkát. Erre ő: de multinál ilyen elő se fordulhat, hogy protekció. Networking van. Játék a szavakkal...

Rómaikömény 2019.09.24. 10:17:53

Could you please do this - Do it IMMEDIATELY
István is an extremely hard-working person - Utálom, de hogy mondjam meg
Nyugodtan fordulhatsz hozzám bármivel, ez természetes - Nehogy leállj panaszkodni, mert rövid úton repülsz
Senki nem nézi, mennyit vagy bent, a munka legyen meg - A munka csak akkor lesz "meg", ha haza se mégy soha

FAQlyás Menyét 2019.10.11. 20:01:54

@MAXVAL bircaman közíró: Multinacionális cégnél én is dolgoztam legalacsonyabb pozícióban (árufeltöltőként Tesco áruházban, de ugyanolyan raktárházban is komissiózóként). Mondjuk igaz hogy nem multinál is alacsony pozíciókban dolgoztam. Ja mindezt csak azért írtam le hogy igazat adjak neked, ilyen helyeken tényleg ritkán hangzanak el ilyen mondatok és elvárások - szerencsére.

FAQlyás Menyét 2019.10.11. 20:33:43

@Sákif za morro?: Mondjuk én is kétlem hogy legalacsonyabb pozícióban dolgozik multinál. Eggyel feljebb írtam hogy én ott dolgoztam többször is - esélyünk se lett volna netezni közben.
süti beállítások módosítása