A 2000-es évek, azaz a DVD-évtized

2013/09/02. - írta: Modor Tibi

Az évtizedek lüktetése törvényszerű. Lehet persze korszakokon átívelő, meghatározó kivételeket keresni és találni, de ahogy a Beatles is pont csak 1970-ig húzta, úgy lépett ki Zámbó Jimmy 2001 hajnalára a 90-es évek élő ikonjai közül. A Stones meg a Mode örök; az Edda, Ákos meg a Prosectura se állnak le - de azért mindenki tudja, hogy csak az első (két) album volt az igazi..! Az ABBA 81-ben már nem volt túl friss - asztali gépet meg ki vesz ma már?

Az általános, és szűnni nem akaró alaptétel szerint - miszerint idővel minden egyre csak szarabb lesz -, szerintem pont, hogy minden egyre csak jobb lesz. Ahogy a 90-es éveknél sokkal jobbak voltak a 2000-esek, úgy nem vágyom vissza ma se tíz évvel korábbra, hiába lettünk mi is korosabbak. Most egyszerűen csak jobb, mint akkor - és nagyon remélem, hogy ezt tíz év múlva is ugyanígy elmondhatom majd.

Hogy is kezdődtek? Y2K, Sydney - meg az a bizonyos hajnal, amikor hiába aláztuk a vízben az oroszokat, ezzel egy időben a dánok ellen összeomlottunk a végére? Persze erre emlékszünk, de arra nem, hogy pár hónappal később Bukarestben Európa-bajnokok lettünk, amit azóta se tudtunk megismételni kézilabdában. Meg a három víziarany, amiből az egyiket a banister alatt, a lépcsőn ülve, magyar zászlóval a nyakamban szurkoltam végig egy távoli országban, betárcsázós nettel, NSO-közvetítéssel. Fociban mi történt? Nem sok. Elkezdtek vidéki csapatok bajnokságokat nyerni: Dunaferr, Zete, Loki - sőt, szinte csak ők. Koplárovics, Hajduk Split, majd a Croatia Zagrebből megint Dinamó lett. A Pool 0-3-ról felállva nyer BL-t, de hát ez minket nem érdekel, hiszen utáljuk a külföldi foci csicska rajongóit. Kikapunk Máltán, itthon az észtektől, a románoktól már szinte mindenhol - de azért még utoljára megtelik a Népstadion felső karéja is az olaszok elleni 2-2-re.

Politika? Minden politika. A 2000-es évek az MSZP évtizede voltak. Jutott persze az elejére némi koronaúsztatás, trabantos lövöldözés, Dr. Kende, alig ismert rokonoktól érkező agitációs SMS-ek, de az csak gyorsan múló két év volt. És hát sokan bosszankodtak, de aztán valahogy rájöttünk, hogy legalább nem kell katonának menni - ellenzékinek lenni pedig nem kerül semmibe. A jóléti rendszerváltást mindenki kiélvezte a maga keretein belül, a ZP-ben meg a Szigeten leküldött sörök mögül meg kicsit divatból szidni a komcsikat (akkor még az MSZP volt a komcsi!) sosem ártott. Titokban jól elvolt mindenki - a ma tapasztalt általános hisztéria pár antiszociális idiótán kívül egyszerűen nem volt tapasztalható. Belga, Magyar nemzeti hip-hop, Sickratman - az árkok betemetődtek, a kultúrharc megszűnni látszott. Mi röhögünk, ők röhögnek, együtt röhögünk. A diplomákat megszereztük estin meg levelezőn, jól keresünk, bringával járunk, az utcára odahugyozunk kocsma után - a 301-es parcellában sípoló arcokat meg senki nem vette komolyan. Hogy ki van kormányon? Miért ne szarjam le? Nekem mitől lesz jobb, ha a másik fele? Kevert társaságban nem téma a politika (egészen 2010-ig). Te tényleg fideszes vagy? Tök furcsa, azt hittem, azok ilyen másmilyenek.

Az EU jó, nagyon is. Mármint az EU-tagság. Hiszen akkor már nem vagyok alien, és nem kell az EU-n kívüliek sorába állnom a repülőtéren visszafelé ("hazafelé"), és még pár évig kaján fejjel nézhetem a mellettünk sorakozó románokat. Másegyéb? Biztos lesz majd értelme valamikor, pl. majd ha bevezetjük az eurót. Persze nem csak mi tudjuk ezt, hanem sokan mások is: az iWiW londoni és dublini közösségei hirtelen több tízezresre duzzadnak, bizonyára ők is az elviselhetetlen diktatúra miatt menekülnek hanyatt-homlok, de esetleg csak mégis több pénzt akarnak keresni. Tragikomikus sztorik a szerencsét próbáló, hatalmas arcú legkisebb királyfikról, akik aztán többmillás tartozásokkal tudnak csak hazabotorkálni, azt is szülői segítséggel. Ja igen, mi már ilyenkor kint hédereztünk pár éve biztos állásban, és rengeteg, sosem látott barátot szereztünk hirtelen otthonról. Hm, talán mégis jobb volt az EU-tagság előtt.

Subject: Arschbacken Jani unokaöccse

Szia kedves Józsi!

Mostanában, ha kérdezik mi van velem leginkább azt válaszolom, készülök Skóciába. Na, Arschbacken Janival beszélgettünk, kérdezi mi van velem; "megyek Skóciába". Rögtön téged említett, vegyem fel veled a kapcsolatot, biztos tudsz segíteni, már "öreg róka" vagy "Skóciai magyarként" ;-). Remélem említett (engem), hogy jelentkezek, mert egyáltalán nem akarlak terhelni a saját életemmel valahonnan Magyarországról.

Most egy kicsit konkrétabban, két dologban kérnék segítséget, az egyik, hogy október 18-án, amikor megérkezünk Glasgow-ba a repülővel, akkor még maradnánk is egy kicsit körbenézni a városban, túrista szinten, megmerítkezni egy kicsit a Skot levegőben. Szóval szállásügyileg tudsz infoval szolgálni, hol lenne a legolcsóbb (internet cím; ismerős, akinek van egy szabad szobája 5 éjszakára, stb.)?

Átküldöm neked is a CV-met, meg egy kis szöveget, mit dolgozok itthon, stb. Ha tudsz valami munkát ebben a témakörben elsősorban, akkor kérlek oszd meg velem. Persze az egyik fórumon valaki azt mondta, hogy felejtsd el ki voltál otthon (már, hogy mit dolgoztál), itt azt csinálod, amit kapsz. Azért én szeretném Skóciában is hinni, hogy az ember a saját élete irányítója, és nem McDonald's-ban kell dolgoznom, mert azt nem tenném meg.

 

Üdv:

Arschbacken Norbi

.NET programozó

Eközben itthon? Kamu minimálbér, all-inclusive, frankhiteles autó, és szocpolozás helyett lakóparki lakás. És tényleg jó volt, és tényleg tudtuk, hogy ez nekünk jár, és miért is ne engedhetnénk meg magunknak. A jót könnyű megszokni. DVD-k 5-6-7 ezerért: Mátrix, Gladiátor, Titanic (letterboxban adták ki először a férgek, ilyen áron!). A magyar filmeket messiásként várjuk, mindent megveszünk és újranézünk persze. Kiépülnek a házimozi-rendszerek. A parketta elnyeli a hangot, a padlószőnyeg is jobb ennél. Ezt nem veszem meg, mert ezen csak 5.1-esen van rajta a hang, megvárom inkább a DTS-t, leírhatatlan a különbség. 16:9-t akarunk csinálni még az Öveges professzorból is, de aggódunk az egyre olcsóbb DVD-k miatt. Ha minden proli hozzáfér a filmekhez, akkor az minőségromlást fog magával hozni, meglátjátok. Inkább maradjon minden hatezer, az a biztos.

Egyre több, felesleges tárgy. A klasszikus példa (házimozi) mellett GPS, digitális képkeret, elektromos konzervnyitó, elektromos kerékpár, elektromos kés, szódagép. Konyhasziget, sarokkád, háziwellness, masszírkabin - ez mind a tiéd lehet. Cetelem. Praktiker, Bricostore, járólap, laminált padló, medenceszerű mosdókagylók, zuhanykabin, rikítóra festett falak: rózsaszín, narancssárga, lila, piros. Akkor hasznos, mára szinte elfelejtett termékek: asztali PC, digitális fényképezőgép (tokkal, extra memóriakártyával, miniállvánnyal), mp3-lejátszó dokkolóállomással.

Mindenki dagadt. Sör, újjáéledő borkultúra, pálinkához értés. Közös sütögetés, grillezés, BBQ-zás, muffinozás, brownie-zás. Sok Zoli meg Brigi, kevés gyerek. Auchan, Cora - elkezdjük a vizet is a boltban venni. Amire tíz évvel korábban bevásárlásokkor következetes "nem" volt a válasz, azt az Öregek már szó nélkül megveszik.  Fagyi, szalámi, üdítő, sajt. Nőknél alacsony derekú farmer + kilógó tanga és segg, férfiaknál trapéznadrág, Beckham-frizura, felhajtott gallér. 

Nem túl kiemelkedő zenék itthon, de külföldön se jobb a helyzet. Black Eyed Peas, Modjo, Killers, Mando Diao, Scissor Sisters - és persze a korszak hű képviselője: O-Zone. Itthon United, Hooligans, Zanzibár, Kaukázus, Cozombolis, Emil Rulez, Palya Bea, Harcsa Vera, Péterfy Bori... - és egyre több fesztiválzenekar vagy megasztár. Emberek képesek Megasztárt mint zenét hallgatni, úgy általában. Másoknál kialakult a fesztiválra járás mint nyaralás ill. kulturális és szabadidős önmeghatározás. Ami ott van és aki ott fellép, az mind jó. Az élőzene mind jó. A magyar zene meg a magyar film az mind jó. Inni kötelező, enni szintén, és ami ott játszik, azt végigpofázva, sétálgatva, telefonálva meghallgatni. Keverőtől jobbra, 10 méter! Aztán jön az MR2-Petőfi, blogunk egyik kedvelt célpontja, munkásságuk meghatározó. Pesti nők: fenékrázós verzió!

Blogok. Amikor még a blogok akár vicces, civil tartalmak is lehettek - bár már akkor se nagyon hitték a jólértesültek. A Józsi, a Tibi meg a nathanp is olyan rejtőien zseniális, hogy csakis elismert íróköltő lehet, mondjuk egy Sárbogárdi Jolán.

A 2000-es éveknek kétszer lett vége igazán: először 2006 szeptemberében, majd két évvel később, 2008-ban. Kormányváltó hangulat, világválság? Részben. Inkább csak az iPhone és követői tehetnek az egészről. Tudták, hogy ők már ebbe az évtizedbe nem férnek bele, jöjjön a következő.

Mik voltak még a 2000-es évek? Fasz tudja, annyi minden. Olvass vissza 2008-ig, akkor élőben ment.

1 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása