Kedves Fejvadász Embertársam!

2013/08/24. - írta: Modor Tibi

Először is remélem, nem veszed sértésnek, hogy azzal a névvel illetlek téged, amivel te saját magadat. Tudjuk persze, hogy példának okáért afro-amerikai embertársaink egymást (viccelődve) szívesen illetik az n-betűs jelzővel, miközben fehér embertől joggal halálos sértésnek veszik - ám feltételezem, hogy nálad nem kell ezt az analógiát alkalmaznom.

Visszatérve az alapproblémához: igen, természetesen te is zaklató vagy, de annak egy néha hasznos fajtája.

Te még - főleg junioroknak persze - valóban tudsz segíteni a felkészülésben, kiválasztási folyamatban, elvárások összehangolásában, stb. Nekünk - vezetőknek, menedzsereknek - segítségünkre vagy a telefonálgatásban (ezt valamiért betegesen élvezed is), idióták kiszűrésében, nevetséges tesztek, assessment centerek lebonyolításában: elénk már csak a normálisabbja kerül, az is általában rendesen felkészítve.

Eddig okés, csináljátok csak. Bár, ismétlem: nem fogom fel, hogy miért ragaszkodtok ahhoz az agresszív, udvariatlan kommunikációs útvonalhoz, amit telefonálásnak hívunk. Elkopna piciny ujjad, ha esetleg rámírnál? Hátha nem pont egy megbeszélés vagy pisilés közben zavarnál. Ja okés, értem. Te az a fajta vagy, aki szeret feleslegesen locsogni, rabolni a másik idejét (a ti nyelveteken: szeret Emberekkel foglalkozni, kiemelkedő kommunikációs készsége van, humán beállítottságú, érdeklődik a megmagyarázhatatlan iránt, blablabla).

Na még egy: azért jólesik, hogy engem néha megkerestek akármilyen úton-módon, mert ez azt is jelentheti akár, hogy más is lát bennem fantáziát. Incselkedésnek jó, de azért komolyan nem szabad venni az ilyesmit. Nehéz pillanatokban segíthet, akárcsak a szemezés egy kedves idegennel párkapcsolati krízisben, de semmi több.

Tehát, kedves Fejvadász Embertársam, ne nagyon keress, mert munkahelyem kiváló, érdekes, sikeres, a kompenzációs csomag jó, a munkakör és a lehetőségek kiemelkedőek.

  1. Tudom, hogy a képzett, nyelveket beszélő fiatalok - azaz nemzetünk színe-virága - egy 20%-os emelésért akármikor dobbantana egy másik multihoz, hogy ugyanazt az igénytelen munkát csinálja, amit az utóbbi években. Ez természetesen nem én vagyok.
  2. Eleve: ha szolgáltatóközponthoz kerestek embert, akkor légy szíves, engem felejts el. Indulásnak, tanulni jó, akár még pénzt is lehet keresni, de valójában itt a legtöbb munkakör meg folyamatjavítás is arról szól, hogy amit eddig emailben megkaptál, majd kinyomtattál és két ujjal bevitted az Excelbe, azt most már automatizálni fogjátok, szóval én ebben nem kívánok részt venni. Nem kívánok nyugat-európai, ausztrál, amerikai lusta, évi 40 alapszabadsággal rendelkező, pénteken délben hazamenő, jóléti irodisták titkára lenni - nem kívánom távoli országok számomra megfoghatatlan számait elemezgetni, hibákat keresni, rekonsziliálni, egyeztetni, ötödszörre is formázgatni, hajtani, nyomni, beszedni, kergetni, felkövetni.
  3. Alapkövetelmény tehát a szimpatikus és értelmes cégprofil, mindenképpen aktív magyarországi jelenléttel, hozzáadott értékkel (is). Ami nem ilyen, az felőlem mehet Bangalore-ba.
  4. Mi az az értelmes cégprofil? 1. Termelő vállalat, 2. Online (tech).
  5. A pénz nekem másodlagos - sokkal fontosabb, hogy a tevékenység és a munkaköröm értelmesek legyenek, a munka-magánélet egyensúly biztosított legyen, és hogy legyen fejlődési lehetőség. Havi bruttó 700 és egymillió között félúton találkozhatunk, a juttatások pedig nem nagyon érdekelnek, ahogy a kocsi sem. Annak a költségeit is nyomathatjátok a payrollba.
  6. Ahogy kocsi, úgy laptop se kell. Miért? Mert van sajátom, ami sokkal jobb és könnyebb, mint a ti szarjaitok, ráadásul semmi kedvem munkába meg hazafelé cipekednem akármit is. Oldjátok meg, hogy a saját gépemet tudjam rendesen használni - ha akarom, persze. Amennyiben mégis rám akartok sózni valamit, az ne ilyen Dell- meg HP-szerű szar legyen, hanem valami félkilós ultrabook, min. tízórás üzemidővel. Macbook Air, de lehet felőlem más is hasonló paraméterekkel, a hardverfüggőség úgyis annyira XX. század. Ami 5 mp-nél hosszabb ideig bútol, az nem érdekel. A telefonotokat, írógépeteket, faxotokat is megtarthatjátok, nem kell egy újabb ballaszt az életembe, van telefonom.
  7. Ha a cégetek az Excelt leszámítva bármihez - ismétlem: bármihez Microsoft-termékeket használ, akkor sajnos ne fáradj. Leginkább a Google Appset részesítem előnyben, a munkaadó lesz szíves korszerű, felhőalapú alkalmazásokkal dolgozni. Ha Outlookot, Wordöt, Explorert látok, engem nem láttok. Nem mellesleg az Excelre is egyre kevésbé lesz szükség, annyira jön fel a Spreadsheets - amit meg nem lehet makrók nélkül megoldani, azt inkább nem is kelljen.
  8. A munkavégzés helye: Buda elit kerületei, illetve Pesten a Bajcsy-Kiskörút vonalnál nem kijjebb. Ennek két fő oka van, 1. kényelmi szempontok, 2. a cég ne az irodabérleten, tehát ne az alkalmazottakon próbáljon első lépésen spórolni, mert annak rossz üzenete van mindenki felé. Ez az egyik szempont, amit amúgy Nyelvész Józsi barátomtól tanultam, és nem szégyen a dörzsöltebbre hallgatni.
  9. A meritokrácia az alaptétel, magyarul: csakis a tudásod, a hozzáállásod és a teljesítményed számítson az előremenetelnél, a kompenzációnál. Semmiféle társadalmi csoportot, politikai szerveződést ne kezeljetek hátrányosan, de előnyösen se. Éppen ezért semmi szükség "társadalmi felelősségvállalás" címén beleavatkozni egy demokratikus jogállam belpolitikájába, mások származását, szexuális orientációját előnyként vagy hátrányként kezelni. Mivel én se fogom az orrotokra kötni, hogy én milyen ocsmányságokat művelek a párommal, ezért ti se feltétlenül hirdessétek ezt a cég logója alatt. Ha valóban társadalmilag felelős vállalatként szeretnétek működni, akkor válasszátok ki és ismerjétek el a legjobb, leglojálisabb, legszorgalmasabb munkavállalókat - és ne zsákmányoljátok ki őket semmilyen téren.
  10. Az utazásokat legyetek szívesek a szükséges minimumra csökkenteni - ha mégis elkerülhetetlen a céges út, akkor sajnos ragaszkodom a business classhoz. Ez nem holmi úri hóbort a részemről, hanem ha már fél-egynapos repülőutakra kényszerülök a munkakörömben, hétvégéket rááldozva, távol a családomtól és az otthonomtól, akkor az egészségem is megköveteli, hogy ne turistákkal nyomorogjak a várókban és az economyn, hanem ezt a szükséges rosszt hasznosan, a lehető legkényelmesebben tölthessem el. 

Úgyhogy, kedves Fejvadász Embertársam, valószínűleg kitaláltad, hogy Te nem fogsz nekem testhezálló álláskát ajánlani tudni. Ellenben az internetes közösségi portálokon lépten-nyomon csak azt olvasom, hogy nincs lehetőség, nincs munka, menekülnek a fiatalok, stb. - javaslom, hogy kapd el az üstöküket, és piríts rájuk, hogy igenis rengeteg van.

Csak aztán nehogy kiderüljön, hogy lusta, tehetetlen kis dögök.

;-)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása