A kényszeres programcsináló

2013/01/01. - írta: Modor Tibi

Mi az, hogy szombat délelőtt van már, ragyogó napsütés, és te még itt fetrengsz, átalszod a napot - gyerünk, felkelni, gyors reggeli, aztán irány:

  • kirándulni
  • a városba
  • bevásárolni
  • takarítani
  • megszerelni
  • segíteni
  • táborba
  • edzésre
  • Anyáékhoz
  • Imiékhöz.

 

Tulajdonképpen bárhová, ami nem otthon. Csak ne a négy fal között punnyadjunk, csak ne azt a szart nyomkodd, ne a tévét bámuld, ne az ágyban rohadj, ne olvasgass, ne a kanapén tunyulj, megőrjítesz!

Alapvetően képtelen mit kezdeni önmagával, nem tudja megtanulni élvezni a semmittevés, regenerálódás, a valódi, gondtalan aktív vagy passzív pihenés gyönyörűségét - jobb esetben magányosan járja a világot minden szabad percében, nehogy esetleg magára maradjon és elgondolkozzon azon, hogy ő valójában mekkora egy üres lélek - ám sajnos legtöbbször mások bevonásával teszi teljessé a rendszeres, kényszeres programcsinálást. Kolosszális módon irritálja, ha bárkit békés ejtőzés közben kell látnia - bármit elkövet annak érdekében, hogy a másikat ebből az áldatlan állapotból kizökkentse. Depresszió! Az lesz az. Maradjunk itthon, legyünk együtt, beszélgessünk csak úgy? Hallatlan. Hol lesznek a közös emlékek?

Vidéki várostúrák, wellnesshétvége, múzeumjárás, színház, mozi, étterem, bár, túrázás, olcsó repülőjegyek, bécsi karácsonyi vásár - és ez még a jobbik eset. Láthatunk valóban érdekes dolgokat, tanulhatunk - persze költhetjük is szépen a pénzt, de legalább mehet a pipa a térképre és rengeteg fénykép a memóriába. A nagyvilági. Rendszerint nő. Mi az, hogy péntek/szombat este van, és nincs még program? Mi van? Be van táblázva, hónapokra előre. Különórák (tánc és egyéb különös művészetek, egzotikus nyelvek), önmegvalósítás (asztrológia, siklóernyő, falmászás), királylány-allűrök (hajdobálás- és buzerálás, fura smink, "nekem jár"-gesztusok). Csak program legyen, és persze valami tuti kis csatos határidőnapló (na jó, talán-talán már okostelefon is lehet), mert képtelenség fejben tartani ezt a sok izgalmas PROGRAMOT.

Súlyosabb eset a kényszeres házimunka és kapcsolódó feladatok végzése, azok másokra történő átruházásával. Ismerős az eset, hogy lemegy venni ezt-azt a közértbe, megjön két teli szatyorral többezer forint elköltése után, miközben még napokig elég lett volna az otthon hozzáférhető készlet? Hogy még hetekre elég tiszta ruhánk van, de mosni, teregetni, vasalni azt kell? Hiszen az otthon nem arra van, hogy otthon legyünk benne, hanem hogy ott dolgozzunk - vagy onnan elmeneküljünk! Programot csináljunk! Szalad a lakás, felemészt a kosz, stócokban áll a mosatlan edény (nem áll - vagy ha mégis, az is azért, mert indokolatlanul összepiszkított párat: ezt tegyük innen oda át, ezt szedjük ki ide, aztán vissza az egész).

Ha munka kell, azt azonnal talál, akárhol. Porszívózás, porolás, viráglocsolás, földcserélés, szemétlevitel, ablakpucolás, párkánytisztítás, vasalás, hajtogatás, lomtalanítás, főzés. Menj le a Keravillba, kéne két százas égő, itt vakoskodunk a szobában megint! Minek fizessek ezért a kis szar Holstein-bordáért kétezret, amikor anyagáron ötszázból kihozom? Persze, anyagáron. A szabadidőd meg az energia (a tiéd meg az áram, gáz, víz) meg ingyen volt? Bevásárlás, kipakolás, bepakolás, előkészítés, tojás, köret, sütés, mosogatás. feketemosogatás. Mindegy. Kiszedi a szekrényből a párhónapos, kivasalt és összehajtogatott ruhákat, mert szekrényszagúak.

De mindegy, ő így biztos jobban érzi magát, a túráztatott családdal meg a kínainyelv-tanfolyammal.

Védekezni ellene? Megváltoztatni? Reménytelen. Ha ismerős, kerüld. Ha családtag: menekülj, költözz el. Menekülj munkába, túlórába, posztgraduális képzésbe, öngyilkosságba. Vagy legyél áldozata egy életen át, és legyen benned mindig az a kis (?) rossz érzés, amikor egy vasárnap kora délután esetleg leülnél a gép elé.

-Mert mit mesélünk majd az unokáknak, mit csináltunk, amikor fiatalok voltunk? Tévéztünk és dugtunk?

-Ja. Bárcsak azt mesélhetnénk. 

92 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

din viesel (törölt) 2013.01.01. 14:05:46

korekkt...

akarcsak az exem "latnam"...

balage_81 reloaded (törölt) 2013.01.01. 14:07:37

kurva jó írás, igazi modoros, ilyenek rég voltak. csak visszajönnek a hagyományok. egyébként a két verzió között nincs átfedés, a turbószingli, aki aputól kapott egy kis garzont nyolcmillióért, na én ezt cosmo-szinglinek hívom és férfi legyen a talpán, aki kibírja 5 percnél tovább. "csajos" bulik, közös nyaralások, sipákolás, hogy nincs pasi, pedig dehogynem, csak a normálisabbja sikítva menekül egy bizonyos életkor fölött, ha meglát egy ilyet. és könnyű kiszúrni, mert már a facebook-fotókból látszik, hogy egy bulipicsa. a háztartási alkalmazott típus már élt a nyolcvanas években is, kádári kispolgár, ne élvezd az életet, az a dekadens nyugat sajátja. dolgozz, legyél "hasznos". borzasztó alfaja a mindig családra vágyó, már 17 évesen anyának, feleségnek készülő példány, akiknél otthon is anyu hordta a nadrágot (apu ezért korán meg is halt/stroke-ot kapott). ez a típus kifog egy balekot, leszül két gyereket és fokozatosan, sunyi módon szívja el a jobb életet remélő férfiállatot. mindhárom típusnak faszkorbácsot.

sztenke 2013.01.01. 14:21:11

Anélkül, hogy kipécéznék bárkit a családomból, csak annyit mondok: telitalálat a poszt.

toi 2013.01.01. 14:24:18

@din viesel: pont ezt akartam írni:)

My name is Buck and I came here to fuck 2013.01.01. 14:36:33

Nagyon "jó" és igaz, én is mintha az egyik exemet látnám. Ha egy héten 1 napot otthon kellett tölteni a totális semmittevéssel (tv, filmnézés, vagy csak úgy egymás karjaiba pihenünk), már tiszta lelki meg idegbeteg volt. Arról a geci sok pénzről már ne is beszéljünk, amit nekem, a Baromnak kellett persze előteremteni az Ő kis állandó kávézásaira, és egyéb faszságaira, amit mindennap a kis művészlelkűnek biztosítani kellett..hát bazdmeg, életem legjobb lépése volt megszabadulni tőle. Az ilyet azóta messzire kerülöm. Strabancoljon a kurva anyjába állandóan az ilyen, de nélkülem.

2013.01.01. 14:42:44

En szeretek otthon tevekenykedni de mivel egyedul vagyok ez senkit nem zavar.
Nehez lehet ilyenkor kerulgetni valakit a lakasban. a közös programot sem nagyon ertem . hisz a legtobb dolgot lehet egyedul is csinalni.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.01. 14:53:28

Nekünk mindig van programunk.

Egy példa egy átlagos pihenőnapra:
- ébredés,
- kutya sétáltatása,
- reggelizés,
- kötetlen foglalkozás,
- kutya sétáltatása,
- ebédelés,
- kötetlen foglalkozás,
- kutya sétáltatása,
- vacsorázás,
- kötetlen foglalkozás,
- alvás.

2013.01.01. 16:05:03

A feleségem. Na, megyek is takarítani, mielőtt kiátkoz. Sziasztok.

Leonce 2013.01.01. 16:07:56

A poszt nem a PP-kről , vagyis nem a parti-pics.-ról szól,ők másik kaszt. Ennek a típusnak nincs baráti köre, őket pótolják a programok, tenni-venni valók. Csak egy, azaz egy darab balek (élettárs, pasi, csaj)kell nekik, akire mindezt rázúdíthatja,aki asszisztál ezekhez.

Fenchurch68 2013.01.01. 16:12:39

Ez egy az egyben a volt férjem, érdekes, hogy a kommentekből úgy tűnik, mintha ennek a kategóriának inkább női képviselői lennének. Viszont egy ismerős család van, ahol mindkét szülő "inkább visszafekszem" típus, na velük fordult elő, hogy költöztettük őket, és a lépcsőfordulóban kiborult a mosógépből ötven liter víz meg egy komplett nagymosás.

nyílméregbéka 2013.01.01. 16:23:32

Egy régi haverom (lány) volt nagyjából ilyen. Ha egyedül kellett lennie egy órát, már rosszul lett, ha két találkozó között másfél órája volt, oda már beszervezett valakit, hogy addig se legyen magában. Olykor egy döglesztő munkahét után kimentem hozzájuk, hogy kicsit sörözzünk, beszélgessünk, nézzünk filmeket, ejtőzzünk. Ebből az lett, hogy: menjünk át, hívjuk át, menjünk el, csörögjünk oda, csak öten leszünk, csak tízen leszünk, biliárd, grillezés, ja, még öt kollégát elhívtam, akik itt laknak a szomszédban stb. Valami társ(aság)függősége lehetett- pedig volt pasija, de ha ő épp nem volt otthon, muszáj volt akárkivel, de megtölteni a házat. Félóra békés ejtőzés után már feszülten pattogott, mint akinek bolha ment a fehérneműjébe, brrr....
Igaz, én meg pont az ellenkezője vagyok :-D

A Tyne folyó déli partja 2013.01.01. 16:31:13

nos, a semmittevést, a tényleges semmittevést én se bírom. értsd, azt, hogy fekszem a kanapén, és bámulom a tévét, pláne, mikor egy kicsit sem érdekel a program, ahogy azt az ex elvárta tőlem. vagy hogy nézzem a falat, mikor ő meg alszik a tévén, véletlenül se foglaljam le magam...
de nekem program az olvasás, rejtvény, netezés, akármi itthoni dolog is.

viszont anyám a mindig házimunka kell típus, nálunk otthon az volt a felállás, hogy bármit csinálsz, amit élvezel, az bűn, mert miért nem takarítasz, mosol, stb. stb.

Fenchurch68 2013.01.01. 16:40:51

@A Tyne folyó déli partja: Az teljesen oké, hogy az éppen melletted lévő ember pont aludna, vagy tévézne, vagy netezne, de nem zavarja, ha te inkább túrázol/főzöl/takarítasz/makramézol/néptáncolsz/vérfertőzöl. Az a ciki csak, ha elvárná, hogy ugyanazt csináld/ne csináld, mint ő.

kanyaró 2013.01.01. 16:47:33

...vagy ahogy az idősebbek nyomulnak, pl. a hétvégi házban, megérkezés után:
-kötelező fűnyírás (akkor is, ha frissen nyírt)
-kötelező pakolás szobából (egyikből ki, másikba be)
-kötelező pakolás padlásról (a sok kacat NYOMJA A GERENDÁT!!!)
-kötelező megnézni a nevezetességeket (évről-évre, ugyanazt)

astry because 2013.01.01. 16:56:06

Meg aki mindennap futni, spinningre, anyámtyúkjára jár, ha meg nem, akkor fészbúkon posztolja magát, ahogy épp fut.

Krisztinca · http://krisztinca.blog.hu/ 2013.01.01. 17:04:13

Azért a másik véglet is rohadt idegesítő: punnyadjunk egész nap a tévé és/vagy a laptop előtt, ha mégis kimozdulunk végre ("ne legyünk már O.R.Cs.!! - Otthon Rothadó Család"), nyomkorássza az okostelefonját. Amíg fel nem zavarom a csúszda tetejére a lánya után, hehe.

dukeekud 2013.01.01. 17:12:06

"jobb esetben magányosan járja a világot minden szabad percében, nehogy esetleg magára maradjon és elgondolkozzon azon, hogy ő valójában mekkora egy üres lélek -"

Ja, olyan mint az alkoholizmus, az illeto menekul maga elol, a gondolataitol, mindig kitalal valami intenziv figyelem elterelest, mert retteg attol hogy szembe nezen sajat magaval.
Ennek enyhebb valtozata, amikor valaki, mindig tevere, radiora, zenere alszik el, mert fel attol, a kb 20 perctol amig elalszik, es sotetben, csendben ossze van zarva a sajat gondolataival.

sportos 2013.01.01. 17:13:15

telitalalat a poszt, mintha a ferjemrol irodott volna. haza jon a melobol es 3 perc mulva mar ki van akadva, ha veletlenul epp a kanapen ulok, mert le vagyok halva. mar csutortokon az irant erdeklodik, hogy mit fogunk csinalni hetvegen. az agyamra megy. irritalja, ha a masiknak a kikapcsolodas az az hogy leul es tv-t nez, netezik vagy olvas.

Donald Trump 2013.01.01. 17:22:45

@astry because: nem basztatni a futókat! Ilyen lettem én is kissé. 1 éve még folyamatosan punnyadó egyetemista voltam, ahogy elkezdtem futni, minden punnyadás helyett edzésre mentem. A facebookra posztolásról lassan sikerül leszokni, már nem rakom ki a futásokat. Csak ha verseny volt.

schdl (törölt) 2013.01.01. 17:38:29

Telitalálat.

@dukeekud: ilyen volt a volt csajom :D

mrbloodbunny · http://mrbloodbunny.blog.hu/ 2013.01.01. 17:38:36

azt jól látom, hogy általában a nők a kényszeres programcsinálók (valószínűleg az örökös "lemaradok valamiről, szabad akarok lenni, fontos vagyok, az életem izgalmas" indíttatástól vezettetve)?

alfa.orionis 2013.01.01. 17:44:26

Véletlenül sem létezik olyan, hogy az ember lánya/fia hagyja a mosogatást és kiül a kertbe egy jó könyvvel vagy egy kellemes punnyadós délután egyszer csak rátör a kutyaszar-szedési kényszer? Vagy egyszerűen örül, ha a barátja/barátnője beállít egy mozijeggyel és a társ nem kap agyhúgykövet, hogy ő marad a gyerekkel? Vagy olyan, hogy szabadnap, szervezett program, gyerekek a mamánál-és inkább otthon maradunk?
A

A Tyne folyó déli partja 2013.01.01. 17:53:10

@Kató néni: elvárta. pont ez volt a bajom. hogy ő alszik a tévé előtt, vagy épp döglik, engem marhára nem köt le, így én vittem magamnak olvasnivalót, vagy rejtvényt, hogy amíg ő tévézik, alszik, lefoglaljam magam. ez őt zavarta, szerinte nekem is tévéznem kellett volna (hogy egy csöppet sem érdekel a forma1, meg a billiárd, amiket nézni szokott, az nem érdekes.) szerinte az közös tevékenység, hogy halálra unom magam, mert ő alszik a tévé előtt. és pont ez az, hogy én lekötöttem volna magam, szóval nem berzenkedtem az ellen, hogy ő mit csinál, őt zavarta, hogy én miért kötöm le magam, míg ő valamivel foglalkozik.

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2013.01.01. 18:17:21

nyihhhhh :D és miután kitakarítottál, megfőztél, kivasaltál és leülnél 10 percre, akkor megkérdezi, hogy mér nem megyünk bevásárolni, mer kéne fél liter tej. hát anyád :D

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2013.01.01. 18:28:03

Az ilyenektől óvjon mindenkit a jóisten.
Ilyen alakok robbantanak ki forradalmakat és háborúkat, tesznek tönkre házasságokat, saját gyermekeiket. Elkülőnítve kéne őket tárolni, amíg meg nem tanulják mi az a kedélyes szemlélődés. A zömük sajnos kényszeres menthetetlen.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.01.01. 18:28:10

a feleségemnek vannak ilyen napjai. Ilyenkor könnyebb vele tartani a programok felénél úgyis elfárad. :)

Dolgozónép 2013.01.01. 18:30:16

Nekem volt egy ilyen feleségem, szerencsére - több mint húsz év után - megszabadultam tőle. Nősüljön meg még egyszer a rosseb.

P1sty 2013.01.01. 18:47:31

@din viesel: Itt is egy volt sorstárs. Exem, aki amúgy látványosan szart a házimunkára, de már kedden görcsben volt, ha azt mondtam, szombatra nincs program betervezve.

dr.pupak30 2013.01.01. 19:03:11

tetszik, vannak ilyenek, egyet is értenék vele, ha nem lennének olyanok akik nem csak feltöltődés érdekében punnyadnának otthon a TV vagy faszbúk előtt, hanem minden hétvégén ez a fő programjuk. főleg az idősebb generációk. az időnk véges, értelmesen kellene felhasználnunk.

pause 2013.01.01. 19:06:29

@doggfather: nálad a pont,legalább nem kell hosszan értekeznem az arany középút fontosságáról:D

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2013.01.01. 19:10:39

nem vakoskodunk, baszod, hanem vaklálunk!

az ilyet rá kell szokatni a fűre már az orvosira, nem a gyepre. attól élhetőre lassul.

RelakS 2013.01.01. 19:20:21

Engem valahogy az irritál, hogy nem ilyen vagyok.
Hazajövök, és blöeeeee..... Aztán nézem, hogy itt poros, ott kupis ... a franc fog vele foglalkozni, mit írtak a fórumon ... ő, hogy már 11? Baxus, megint elment a nap...
Jó, persze, a folyamatos búgócsiga tényleg nem pálya, de ez meg egy kicsit a másik véglet :D

Fenchurch68 2013.01.01. 19:21:42

@A Tyne folyó déli partja: Huhh. Nekem is volt olyan emberem, aki, ha aludt volna - az ő alvásigénye volt napi 12 óra, ami egyáltalán nem gáz megfeszített szellemi munka mellett, viszont az enyém kb. 5 és fél - elvárta volna, hogy én is aluszkáljak mellette. Nekem rendben lett volna, ha vihetek magammal könyvet az ágyba, de zavarta a lapozás... Nem is tartott sokáig a liaison...

cukorrépa 2013.01.01. 20:04:20

a kényszeresnek a családos (gyerekes) változata is durva...

"du. egykor vége a sulinak, a pici akkkor még alszik, de a nagyobbik kóruson van, amíg érte nem tudunk menni. a középső az oviban várja, amíg felvesszük, de háromkor a nagynak eszperantó, aztán fél ötkor kínai is, a középső még csak kézművesfoglalkozásra jár négytől, de amíg a foglalkozásoknak nincs vége (hatkor), nekem pont van egy bő órám beugrani a könyvtárba, leadom a könyveket, visszafele felszedem a kölyköket, mert este közösen mennek néptáncra. fél 9-kor átjön a nagymamam, nekünk még egy mozi vagy színház belefér. tizenegykor hullafáradtan ájulunk az ágyba. kurva fárasztó, de legalább nem unatkoztunk."

kétségbeejtő! a családi köréből szerintem mindenki ismer ilyeneket...

Kinai cuccok blog · http://kinaicuccok.blog.hu 2013.01.01. 20:17:26

Akiknek ilyen gondjai vannak azok nem illenek össze. Nem a másik hibája.

Kelly és a szexi dög 2013.01.01. 20:19:14

a hülye számítógép előtt ülsz!

hatja 2013.01.01. 20:24:25

@dr.pupak30: a fent felsoroltak nagy része viszont nem "értelmes", csak kényszeres, beteges pótcselekvés.

általában az egész amúgy a karrier hiányára vezethető vissza, azok a nők ilyenek pl. akik napi 8 órában pecsételgetnek valami állami hivatalban, és pénteken már 2 órakor leteszik a munkát aztán "előttük a hétvége".

A Tyne folyó déli partja 2013.01.01. 20:25:46

@P1sty: mondjuk, nálunk leginkább az volt a baj (nem csak fent nevezett exnél, másiknál is), hogy én simán elvagyok magamban, csinálok magamnak programot (értsd, nem program-programot, hanem mint írtam, elmolyolok itthon, akár megyek is valahova, semmi gond.( viszont a legtöbb "programom", a hobbijaim egyedül űzendők, olvasás, rejtvényfejtés. így mindig az volt, hogy én ugyan le tudtam (volna) foglalni magam (ha hagyják), de a másik fél ezekben nem tudott részt venni, így folyton az volt, hogy "ma mit csináljunk?"@Kató néni: az enyém főleg ebéd után volt ilyen, neki le kell dőlnie. ok, de nekem miért is? őt meg zavarja, hogy én olvasok. és elvárja, hogy órákon át, míg ő alszik, én nézzem a plafont.

biztos nekem van pechem, de én mindig ilyen pasikba futok bele:)

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2013.01.01. 20:33:51

ma egésznap punnyadás volt
kiengedtem a kutyákat
olvasás
beengedtem a macskákat
olvasás
beengedtem a kutyákat
olvasás
kiengedtem a macskákat
olvasás

bekéne szereznem egy kutya-macska ajtót

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.01.01. 21:11:03

@pause: jaj, megpróbálni meggyőzni nem szabad ezt már régóta tudom. :D

Donjon 2013.01.01. 21:36:58

Hát ex.fele.ségem is has.onló vo.lt. Súlyo.sbítva a csa.ládjával.
Nálu.k mi.ndig min.den körü.lmények kö.zött haszn.osnak ke.ll len.ned, mer.t kü.lönben n.em vag.y az.
Házt.artás-Ke.rt-Nagym.ama-Bev.ásárlás-Mu.nka-Gyere.k.
Kín.omban elkez.dtem fus.izni, de az volt a b.aj, ho.gy ne.m vet.tem ré.szt elég.gé a házta.rtásban. A Fűn.yírás-Fav.ágás-Kert.ásás-Taka.rítás-Vás.árlás-Gye.rek-Ha.vazás tev.ékeny.ségek kevé.snek bizo.n.yultak.
A.mit n.em ért.ek, soh.asem vo.lt nál.uk külö.nösen rend.etlenség, de m.indig fut.ott a la.kás szeri.ntük. Ki se látszó.dtak a mun.kából, de sem.mi látv.ányos ne.m tö.rtént soha.sem (mon.djuk a házi.munka többs.ége il.yen.) az biz.tos, hogy ne.m vol.tak ha.tékonyak, me.rt minde.nen spó.roltak és munk.ával póto.lták a hiá.nyzó pén.zt.
Apó.som foly.ton a műhely.ben vol.t, de soha.sem kerül.t ki onn.an jelent.ős kész.termék. Lehe.t a csavaroka.t válogat.ta. Vélemény.em szerin.t ez a kul.csa a hossz.ú házasság.ának. Soks.zor megk.apta, hogy nem seg.ít a háztartás.ban. Meg soka.t vol.t a mamán.ál, segít.és ürügy.én. Nagyrész.t üldögélt.ek a t.v elő.tt.
Akko.r akadt.am ki amik.or egy ezer.éves járóká.t fe.l akartá.k újíta.ni. A vég.e az le.tt, hog.y csa.k a.z olda.lán lé.vő ru.dak kerül.tek bel.e a vég.termékbe. Gyakorlatila.g felépíte.tt eg.y ú.j járóká.t. Ho.gy n.e legye.n egyszer.ű szétszede.tt eg.y romosa.t, hogy másfélsze.r an.nyi id.őbe kerüljö.n. Minth.a ne.m let.t vol.na pénz.ünk új.ra, de egy használ.t jó állapot.ú se.m le.tt vol.na problé.ma. Ek.kor már nem lak.tam ot.t.
A követ.kező szabály.ok volt.ak:
1.E.gy házas.pár együ.tt csi.nál min.dent és csak.is haszn.os dol.gokat.
2.A követ.kező dol.gok lehet.nek kivét.elek: sé.ta,rokon.látogatás(kizáró.lag felesé.gé), vásár.lás, nézelőd.és, karácsony.kor puzz.le.
3.Mind.egy mit dolgoz.ol, csak ne jár.jon befektetés.sel. (Inká.bb egy év.ben három.szor áthord.tam a fát a tel.ken be.lül, mer.t kép.telen volt após.om megold.ani a fab.etermelő nyíl.ást, amú.gy sem úgy tervez.ték a pin.cét, hogy elf.érjen ben.ne.)
4. Annak ellenére, hogy van megfelelő mennyiségű fa nem fűtünk rendesen, mert mindenki mozog, dolgozik, ezért nem kell, hogy 20 foknál több legyen. Különben is spórolunk.
5.Csak fizikai munkát szabad végezni, aki szellemi tevékenységet végez az lo.p, csa.l, ha.zudik.
6.Hiába csökken a kert mérete évről-évre a kertgondozás mértéke nem csökkenhet.
7. Amit lehet kézi eszközökkel kell elvégezni, nem kellenek az áramzab.áló gépek.
8. Fogyasztani csak para.szti ételeket, szintén spórolás céljából. A család együtt ebédel. Olyan nincs, hogy mondjuk valaki később kiveszi a kaját a hűtőből és megmelegíti.
9. Nassolás kizárva, napi 3 étkezés és kész. Már a joghurt,kakaó,túró rud.i is lu.xus.
10. A gyerek szabadidejében mindig tanul, már egy évesen is kirakózik, vagy kock.ákat rak a nyílás.okba.
11. Nyaralás kizárólag belföldre, max 3 nap. Erdei séta, városnézés. Szigorúan közösen. Férjet érdeklő múzeumok érde.ktelenek.
12. Egyáltalán bármi ho.bbi, szellemi tevékenység tiltott, kivéve, ha mondjuk az öltözködéssel, vagy lakásdekorációval kapcsolatos. Bejöhet még bármilyen ház körül hasznosítható szakma. (asztalos, lakatos, stb.)
13. Sorolhatnám még, de most ennyi jut eszembe. Ezek voltak a legfontosabbak.

2013.01.01. 21:38:20

Ahh, de jó hogy leírtad. Ettől menekültem meg, hét év kellett a belátáshoz! Birka voltam.

Dekatlon 2013.01.01. 21:53:20

Nem csak nőben létezik! Barátnőm exférje ilyen.

Bicepsz Elek 2013.01.01. 22:19:49

Ez a nuklearis csalad atka!!!A regi szep idokben, ahogy a mester is mondotta volt(www.youtube.com/watch?v=a52zbgCyVV4)
"a nok egymast elbasztattak, addig o csinalta a dolgat!"
Amigtorzsbeneltek az emberek, nem volt gond az ilyen dolgokkal. Meg ez a kirandujjunk, mennyunk el valahova, piazzunk, bulizzzunk se volt am!!!!!
Esmi az, hogy hazimunka???? Az a no doga nem???? A ferfi addig mennyen el sorozni a haverokkal, hogy ne legyenlab alatt!!!

Miumiu 2013.01.01. 22:19:51

Meg kell találni az egészséges egyensúlyt. A másik véglet se jó, amikor senkit nem lehet kirobbantani a fotelból, a tévé vagy a számítógép elől.
Kellenek aktív napok, de tudni kell értékelni azt is ha az ember csak otthon van, pihen, olvas, megnéz egy filmet. Ha van valami jónak ígérkező program úgyis adja magát, nem kell kényszeresen generálni, csak azért hogy csináljunk valamit.

Almandin 2013.01.01. 22:20:42

@cukorrépa: És a legidegesítőbb az bennük, hogy mindenkit lustának tartanak, aki nem az ő túlfeszített életstílusukat éli.

heck 2013.01.01. 23:05:39

Nem kell ehhez sok, csak egy tragédia. Közeli társ, családtag elvesztése, halálos betegségből való kigyógyulás és másképp értékelik az időt. Hirtelen nem lesz elég semmire.

pollucs 2013.01.01. 23:21:31

@A Tyne folyó déli partja: biztos, hogy átmentem volna a másik szobába :)

ErtelmetlenSzajkarate (törölt) 2013.01.01. 23:30:54

Helyes válasz:
- Mennyé vazze. Vidd a bőröndödet is.

Orszag 2013.01.01. 23:50:11

@Donjon: Jó hozzászólás, de legközelebb a pontokat irtsd már ki, kérlek, baszomalássan!

pingvin01 2013.01.02. 00:21:41

"[...] jobb esetben magányosan járja a világot minden szabad percében, nehogy esetleg magára maradjon és elgondolkozzon azon, hogy ő valójában mekkora egy üres lélek [...]"... a nap mint nap tévé előtt punnyadók vagy órákat fórumozók bezzeg annyival gazdagabb lelkűek :)
Amúgy nagyrészt tetszett, és engem is megőrjít, ha nem hagynak öt percre leülni olvasni vagy csak úgy beszélgetni.

okostojáska 2013.01.02. 00:58:56

@heck: Van benne valami... én akár napokig tudtam régen punnyadni, visszatekintve évek teltek el szinte semmit tevéssel, azzal a tipikus egyetemi életvitellel. Utólag nagyon sajnálom azokat az éveket. Aztán lassan átfordultam a másik végletbe, ez sem jó. Azt hiszem épp egy olyan dolog miatt, amit írtál...
Évek óta folyamatosan dolgozom, általában hétvégén is (sokszor még többet, szinte pihentető a munkanap), mint egy gép. A napom reggel 8-kor kezdődik és este 10 körül ér véget, csak ami a munka részét illeti, de mindennel együtt, pl utazás. És nem tudok elfáradni, nem tudok igazán kikapcsolni, nem vagyok kimerült sem (sem fizikailag, sem pszichésen), sőt épp ellenkezőleg, egyre többet és többet vállalok. Mintha bennem koncentrálódna az az energia, ami a környezetemben lévő emberekből hiányzik...

fagzal 2013.01.02. 03:51:48

Haha, nem csak az írás jó, hanem a kommentekbe a különböző verziók! A kényszeres futó és azt posztoló. A kényszeres pakoló. Stb.

Igazából mindannyiunkból megvan a lusta semmittevőből és a nyugtalan cselekvőből egy-egy darab, néha ez, néha az jön elő, ez nem is baj, csak mikor eluralkodik, és öncélúvá válik, na az már gáz.

2013.01.02. 08:08:59

Szégyenkezve vallom be: magam a barkácsolós fajtához állok közel. Egyetlen mentségem, hogy 80%-ban ténylegesen szükséges és hasznos dolgokat gyártok-javítok, de azért időnként kell egy kis - fentebb megemlített - csavarválogatás is.
Mindemellett 1-2 napot jó eltölteni filmnézéssel, olvasgatással, netezéssel és persze engem is idegesít a nonstop pezsgő-nyüzsgő idióta: menjünk valahova-csináljunk valamit.
Engem legjobban a kényszeres utazó irritál: mindegy hová, csak utazzon. Persze nem azért, hogy pihenjen, a tengerparton dögöljön, ááá, dehogy! Magáért az úton levésért utazik, a kitűzött célpontokon megtekint mindent (amire előre készül), legyen az sajtpiac vagy egy nemzeti galéria, hogy azután 8 nappal később hullafáradtan és 6 db telefotózott 32 gigás SD kártyával hazaérkezzen.

ggaborx 2013.01.02. 08:15:18

- Mihez lenne kedved?
- Én most kicsit pihennék!
- Rendben, pihenj csak, addig én összeütök valami ebédet!

... 3 perc múlva ...

- Igazán megmozdíthatnád már a segged és segíthetnél krumplit pucolni!

Void Bunkoid 2013.01.02. 08:30:49

Valamennyire azért a "kényszeresek" védelmében felszólalnék.

A következő kategóriák, mégpedig a:

bevásárolni
takarítani
megszerelni
segíteni

tételek azért igazából nem tartoznak bele sztm ebbe a kategóriába.

Aki szingli, és egy 30 négyzetméteres garzonban él, annál ezek ja, lehetnek azok - tekintve, hogy egymagunkban élve igazából anyagilag kifizetődőbb kaját/menüt rendelni, mint egy főre magunknak főzni, valamint az egész lakás rendbe vágható szereléssel-takarítással-mindennel együtt kb nettó EGY ÓRA (60 perc) alatt.

De ha nem egyedül élsz, és nem egy 30 négyzetméteres lakásban, pláne kertes házban, akkor annyiból kelek az ilyen "kényszeremberek" védelmére, hogy akár tetszik akár nem, pl egy kertes háznál IGEN, a szombat azzal telik, hogy a kib*szott házadat tartod rendben. Ha nagy a kert, akkor még a vasárnap egy része is. Ez az ára annak, hogy saját lébenszraumod van, és tőled három méterre nem egy vadidegen ember fosik fröcsögve úgy, hogy te is halld a papírvékony falon át.

Lehet úgy is kezelni, hogy nem csinálsz semmit, de ha kihagysz egy hétvégét vagy neadjisten kettőt, akkor általában a következőre a kedves otthonod egy büdös-mocskos majomfészekké változik - TÉNYLEG, és nem csak egy tisztaságmániás embernek azzá, mindenkinek, amikor is ha kinyújtózol az asztalodon valamelyik kütyüd után, helyette egy méretes porcicát markolsz meg :P, a kertben elszalad a gaz, és már nem fogja vinni a fűnyíró, etc.

Na, az ilyet már nem lehet csak úgy egy nap alatt rendberakni, kénytelen leszel két nap szabadságot kivenni, hogy kitakaríthass :)

Bartush 2013.01.02. 08:43:42

A szüleim jutottak eszembe. Szegények szerettek programot szervezni, de nem mindig, inkább felváltva, hogy senkinek ne legyen jó. Szóval folyton morogtak, mert az egyik éppen otthon maradt volna, a másik meg ment volna valamerre. Én mint gyerek egy ideig nyilván nem tehettem ellene, aztán iskolás lettem. Főleg felsőben nekem folyton tanulni kellett, ha nem akartam velük menni. Ezt az indokot mindkettő elfogadta. Innentől kezdve nyugi volt.
Anyámon még most is gondolkodok, miért volt neki jó, hogy amikor két hetente szabad hétfős volt, végig takarította az egész lakást (az összes könyvet kiszedte, szóval nem egy kis sima takarítás volt), és nekem is mint óvodásnak segíteni kellett. Inkább játszottunk volna, vagy mesélt volna.

2013.01.02. 08:52:16

@Void Bunkoid: Mindezt azzal egészítem ki, hogy a családi ház körüli egyéb karbantartásokat vagy elvégezteted valakivel jó pénzért (aki azután vagy elb***a, vagy nem), vagy magad megcsinálod, mert ha nem teszed, a későbbi költségek hatványozottan nőnek.
Mi egy olyan házat vettünk, amit egy igazi sznob bunkó pár épített 10 éve, tehát elvileg lehetett volna kifogástalan állapotban. Mivel azonban a ház karbantartása helyett síelni jártak, most nagyon sok mindent már cserélni kell, egyszerű karbantartás helyett. Pl. egy fakerítést 2-3 évente ajánlatos lazúrozni (persze nem csak átgányolni), különben 10 év alatt tönkremegy, kiszürkül, repedezik, stb.
Magyarán, családi házhoz vagy nagyon sok pénz, vagy némi aktivitás mindenképpen szükséges. Egyébiránt - mint ahogyan fentebb rámutattak - a ház körül mániákusan tevékenykedő nem feltétlenül hasznos és szükséges tevékenységet végez, ennek az egyik legjellegzetesebb példája a nyolcvanas években dívott, állandó betonozás-falazás. Akkoriban a háztulajdonosok jó része állandóan épített valamit: plusz kocsibeállót, sufnit, nyárikonyhát, kissufnit, műhelybudit, kertiszerszám-tárolót, fűnyírógép-színt, stb. Nekem akkor úgy tűnt, mindegy mit építenek, csak betonozhassanak, mert az így összegányolt építmények jó része utóbb maximum lomtárként üzemelt.

Void Bunkoid 2013.01.02. 09:21:09

@Brother Love: azaz, a kaláka-korszak az állandó építkezésekkel.

Még előtte, a késő hetvenes években ment a házépítés is kalákában, az akkor épült házakra - meg a szakértelemre/kész ház tartósságára, ahogyan épültek - szokta mondani édesapám, hogy "na, ezek azok az építkezések, ahol több sör fogyott, mint malter" :)

Don Quixote de la Ferko 2013.01.02. 09:28:59

@Void Bunkoid:

Ja. Kalákában épült hétvégi házunkban a 70 centis (szomszéd segített, mért, betonbuzi volt az öreg) alapon 2 nap alatt sikerült keresztültolni a 25-ös hilti fúrót. Nehéz azt mondani rá, hogy nem került bele anyag.

2013.01.02. 09:32:59

@Don Quixote de la Ferko: Akkoriban viszonylag egyszerűen megoldható volt, hogy a billencses Zil borítson egy kis sódert, ezt-azt, így valóban, sok esetben inkább erődítmény-, mint házépítés jellegű volt a dolog.

Donjon 2013.01.02. 09:33:03

@Orszag: Bocs a pontokért, de a rendszer kiszűrte a kommentemet és nem értettem, hogy melyik szó rendszerellenes. Ezért kezdtem végigpontozni.

Hogy tisztább legyen a kép. Nekem nincs azzal bajom, hogy valaki karbantartja a házát. Apósomék is csináltak néha valóban hasznos dolgokat: tetőcsere,kerítésfestés,ablakcsere. Az utóbbi extrahasznos, mert dobott a fűtésen egyet.
Csak amikor lerakatjuk a fát az udvar elején, majd velem hordatja fel a telek végére, hogy a szomszédot ne zavarjuk a favágással és a fűrésszel. Majd bepakolni a sufniba, kutyaházba, stb. Végül amikor fűteni kellett kosárban lecipelni a ház elején lévő garázsajtón keresztül. Mivel a központi fűtés nem volt elég hatékony ezért a cserépkályhába is fűtöttünk. Oda is ölben ment be a fa. Kész agybaj volt.
Nálunk otthon megvolt a faledobó ablak, közvetlenül mellé rakattuk a fát, fűrészelés után gravitációs elven betermeltük. Előrelátás több volt.
Másik: A kert kétharmada fű volt, mert már nem bírták a kertet annyira. Természetesen én nyírtam. Volt, hogy 5 percenként kijöttek, hogy ne erőltessem a gépet, mert öreg. Tiszta ideg lettem. segít az ember, jót akar és még csesztetik is érte. az új szegélynyírót nem is adta a kezembe, mert féltette. Pedig otthon sokat kezeltem ilyet. Mondanom sem kell, semmi baja nem lett a fűnyírónak.
Az volt a nézet, hogy mivel megengedték, hogy ott lakjunk, nekik kell dolgozzak teljes időben, annak ellenére, hogy albérletet is fizettünk. És persze sehogy sem volt jó amit csináltál. Szólni nem nagyon szóltak, csak a hátad mögött morogtak. Szinte soha nem volt olyan, hogy légyszi mosogass el. Csak azt hallottam a konyhából, hogy jajj de jó lenne ha valaki elmosogatna. Én erre csak passzívabb lettem.
Meg amikor esti tv-zés volt én inkább félrevonultam letöltöttem valami jó filmet, játékot. ezért is kaptam, mert nem a családdal vagyok.
Kihagytam anyósom tv szabályát:
14.Este csakis a hiradót szabad nézni (kizárólag tv2). 9-kor már ágyban a helye mindenkinek. Apósom ezt rendszeresen megszegte és hajnalig nézte a gagyi filmeket.

Steerio 2013.01.02. 10:14:59

@mrbloodbunny: nem, de különféle szociális okokból jellemzően más életkorban jön a két nemnél a kapuzárási pánik. Valszeg egyszerűen inkább abból az életkorból valók az ismerőseid, amikor ez a nőkre jellemző inkább.

Én a posztban leírt típusból leginkább férfiakat ismerek, családapák ("mit nyomkodod azt a szart fiam, irány a _friss levegő_") nagy jellemzője.

Fenchurch68 2013.01.02. 11:01:46

@ggaborx: Ezért szívlapát jár. Én amúgy is utálnám, ha valaki ott állna és "segítene", míg főzök, szóval inkább aludjon jó mélyen. Majd felébresztem, ha tálalva van...

afromagyar · http://afromagyar.blog.hu/ 2013.01.02. 11:49:45

Hat, ez eleg erdekes, mert van ismerosom (tobbnyire szingli, bar most van baratja), aki bejarta a fel vilagot egyedul, es mikor eljott hozzam hetvegere, lattam, hogy halalra unja magat velunk, mig nekem ezer dolgom volt 2 gyerekkel (+ kozben 8 honapos terhes voltam). Na, szoval hozza kepest en egy otthon punnyado valaki vagyok.
A ferjem segge mar hozzaragadt a szekehez, allandoan a laptopja elott ul, en meg konyorgok neki, hogy mozduljunk mar ki, hozza kepest meg be van sozva a seggem.
Nem beszelve arrol, hogy itthon allandoan porgok, takaritok, legalabbis bizonyos csaladtagjaim szerint, viszont pl nem vasalok es szerintem tulzasba sem viszem a suvickolast, szoval fene tudja, lenyeg az, hogy attol megorulok, ha valaki szobanoveny szinten elvegetal otthon.

Don Quixote de la Ferko 2013.01.02. 11:52:54

@Brother Love:

Akkoriban sem a megoldásokat, ezt-azt kerestem, hanem fizettem azért amire szükségem volt. Akkoriban azért épültek erődítményjellegű házak, mert kicsit olcsóbb volt a jelenleginél sokkal lazább rendszer.

Orszag 2013.01.02. 12:06:42

@Donjon: Köszönöm, mondjuk így is megfejtettem, de pontok nélkül sokkal élvezetesebb. :)

dreia 2013.01.02. 12:06:49

Szerintem majdnem minden ember kényszeres, aztán, amint itt is látszik, az egyik kényszeres megszólja vagy lenézi a másikat, a kényszeres lustálkodó a kényszeres buzgó mócsingot. Aki pedig nem kényszeres, az meg beleeshet abba a hibába, hogy ha ő éppen szorgoskodhatnék, akkor mindenki más nyüzsögjön, és ha pihenne, akkor pihenjen mindenki. Jerome K. Jerome, aki értett a lustálkodáshoz is írja, hogy "belebolondulok, ha más embert aludni látok akkor, amikor én már fönn vagyok."

baby bee (törölt) 2013.01.02. 19:17:58

sógornőm, anyám, anyósom, de legdurvább: szomszéd. 4 gyerekkel össz-vissz másfél napot vannak itthon nyáron. nem láttuk őket tavaly tavasz óta. hogy hogy írnak leckét, esznek, alszanak, rejtély. férjem egyszer megkérdezte az egyik gyereket: hova mentek? nem tudjuk. van kedvetek? nincs. :(

A Tyne folyó déli partja 2013.01.02. 20:04:17

@Donjon: nálunk is ez volt, de azért nem ennyire. de pl. olvasni, bármilyen szellemi tevékenységet űzni az tilos, mert akkor lusta vagy (pedig anyám is rejtvényfejtő, de azt csak akkor szabad, amikor már félholt vagy a háztartási, meg kerti munkáktól.)
sportolni szintén bűn volt, mert az szórakozás. tanulni néha hagytak, de elég gyakran kellett helyette a telekre menni, meg a termények feldolgozásában segítene, ez különösen érettségi előtt volt roppant jó dolog, mikor egész napok mentek el vele. viszont azt elvárták, hogy az eredményeim jók legyenek. lehetőleg úgy, hogy nem foglalkozom vele, mert ugye a szellemi foglalatosság is szórakozás. meg pláne nem olvasok, ha a vizsgára adott kötelezőt olvastam, akkor "ennyire ráérsz?"

a nyolclakásos társasházban a mai napig kizárólag nálunk nincs befüvesítve a kert, csak nálunk termesztődnek növények.@Miumiu: egyetértek.@pollucs: hát de azt nem lehet, mert akkor minek vagyok nála, tudod, akkor az nem közös tevékenység. ha meg ő alszik a tévé előtt, én meg halálra unom magam, az közös tevékenység. de ha én olvasok, akkor őt kihagyom, mert ugye abba nem tud belefolyni.@pingvin01: ennek a változata, mikor valaki képtelen egyedül lefoglalni magát, és folyton beszélgetni akar veled, mikor te mondjuk olvasnál. nekem egy kolléganőm volt ilyen, ha egyszerre voltunk szüneten, egyszerűen kellett keresnem egy lyukat, ahol nyugodtan olvashatok negyed órát (annyi volt a szünet), mert a staff roomban nem lehetett tőle megmaradni, folyamatos beszédkényszere volt.@Void Bunkoid: nekünk is nagy volt a lakás, meg kert volt, meg telek volt. meg háziállatok (cicák), szóval igen, volt dolog.
na de azért nehogy már az ok legyen, hogy soha, semmilyen programod nem lehet, ami nem munka. nálunk nem lehetett olvasni, kártyázni, barátokkal összeülni, rokonokat látogatni, semmit, mert a házimunka. anyám, a mai napig leírja nekem, hogy épp milyen házimunkát végzett el/hagyott félbe/áll neki, mikor jön a msn-re beszélgetni. bármiféle szórakozást úgy tekintettek nálunk, hogy az lustaság, te semmirekellő vagy, és ennyire ráérsz? akárhányszor mondtam volna anyámnak valamit, vagy valamivel hozzá fordultam volna, az volt a válasz, hogy most nem ér rá velem foglalkozni, mert ....és itt jön tetszőleges házimunka.

bontottcsirke 2013.01.02. 20:53:43

A legszebb kifejezés ezekre a programokra, az egyik ismerősöm által használt; pikk-pakk

1. Gyere erre a hétvégére elugrunk az alacsony Tátrába tudok egy fasza kis útvonalat és pikk-pakk ott vagyunk (ötvenszeri eltévedés, túlélőshow, heves kurvaanyázás)

2. Szombaton felugrunk a Rám szakadékra aztán nyolc kilométer, pikk-pakk (elkeveredés, kúszólián, derékigvíz, M-16, vietkong, légitámogatás-kérés)

3. Kifestjük ezt a szobát pikk-pakk aztán este már buli is (festékszín-elbaszás, bénázás, szombaton konyhában alvás)

4. Elugrunk a mamához egy óra alatt végzünk pikk-pakk (hatodik fogás evése, kényszeres beszélgetés, este nyolcra hazaérés)

aztán egy idő után csak annyit mondtam, hogy most nem jó, aztán hozzászokott.

Mukkancs 2013.01.02. 23:12:27

Azért a "lusták" védelmében...ismerősöm,jó barátom..hétközben 12 órás műszakok..7végén családtagoknak segítés,cseréppakolás,disznóvágás,szőlőásás,hordómosás mer' muszáj!!...38 évesen egy ködös hajnalon,egyedül egy koszos utcán összeesve halt meg..4 éves kislányt hagyott maga mögött..ennyit a nagy pörgésről..

lárva 2013.01.03. 15:15:46

@Donjon: itt az volt az alapvető lúzerség, hogy odaköltöztél az apósodhoz. az ilyenből semmi jó nem szokott kisülni.

Rafael Jiménez Valéra (barátoknak csak Rafi) 2013.01.03. 16:42:58

Király poszt. Azt hittem, már csak én nem vagyok ilyen.

Amúgy a poszt netes társkereső picsákok archetípusa.

Semmiben nem elmélyedni, nyüzsögni, 3 kamu diplomát szerezni, randin 4 678 szó / perc sebességgel felfoghatatlan mennyiségű információt rád zúdítani, egyfolytában terveket szövögetni és karriert építeni (és erről beszélni randin, mintha valami retkes állásinterjún lennénk).

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2013.01.03. 19:33:11

@Öblös: erről lehetne egy poszt. Ki honnan szerzi az italt, mire esküszik, van -e törzshelye, ivócimborák, italozási szokások, kocsmák népe. De ezek a témák nem sikkesek. Mindent átsző a politika, pedig ha tudnák a zemberek, hogy a fejük fölött dől el minden. Nohiszen.
Úgya'! Mineka'!

stonedraider · http://1sor.blog.hu/ 2013.01.03. 23:55:14

a poszt és a kommentek olvasása után csak annyit mondhatok h kibaszott szerencsés vagyok.

10 éve vagyok nős, van 2 fiúnk. ha punnyadunk akkor punnyadunk. ha mászkálni akarunk akkor mászkálunk. ha rendet rakunk akkor rendet rakunk. bár ezt a tevékenységet a 2 gyerek (8, 3) qrvára leszarja, de zagson, én is ilyen voltam.

a család és a baráti kör is normális, vhogy mindenkiben megvan az egyensúly.

[c] 2013.01.04. 16:22:30

@A Tyne folyó déli partja: "nálunk is ez volt, de azért nem ennyire. de pl. olvasni, bármilyen szellemi tevékenységet űzni az tilos, mert akkor lusta vagy"

Nekem anyósom ilyen típus, kíváncsian várom, mit fog szólni ahhoz, amikor veszünk mosogatógépet. Mert veszünk, ez nem is kérdés.
A kérdés tipikusan az szokott lenni, hogy "azért veszel gépet drága pénzen, hogy házimunka helyett pihengethess?", mintha kikapcsolódni, szórakozni valami nagy bűn lenne.

A Tyne folyó déli partja 2013.01.04. 18:49:23

@Mukkancs: mondjuk, az attól függ,hogy az a pörgés mit is jelent. mert ha folyamatos munkát, meg mászkálást, stb, akkor ok, (értsd, pl. olvasás nincs benne). viszont a tényleges semmittevést, amikor csak ülök és néznem kéne a plafont, azt én se bírom. (vagy a tévét, de nem azért, mert érdekel a program, hanem csak agyatlanul bámulni.)

egyébként nem értek egyet ezzel a mondattal, hogy ha magányosan járja a világot, akkor nem marad magára, hogy a saját gondolataival legyen elfoglalva. mikor egyedül utazik, biciklizik, kirándul az ember, akkor az éppenhogy tök jó alkalom arra, hogy ellegyen a saját gondolataival. az otthoni punnyadásnál miért is foglalkozik a saját gondolataival?

A Tyne folyó déli partja 2013.01.04. 19:08:27

@tea fan: jaj, hát nálunk otthon az volt, hogy ha elmentünk meglátogatni a nagymamát, akkor a mostohaapám szerint az óriási bűn volt, mert "megyünk a mamához finomakat enni". meg egyébként is, ő felsorolta anno, hogy nekem mennyi szórakozásom van, mert én eljártam úszni, meg könyvtárba, meg olvastam, meg rejtvényt fejtettem, meg kártyáztam a szomszédokkal, stb. és ezek főben járó bűnök. de anyám ugyanilyen, mondom neki, hogy elmentünk kirándulni, ezért a hétvégén bizony nem lett nagytakarítva, akkor megszól, hogy hogy képzelem, hogy kirándulok, mikor fel kell mosni. meg amúgy is, tavaly itt volt, vittük mindenhova, kérdeztük, hogy na, menjünk ide pl, mondjuk az állatkertbe Edinburghban? hát az őt annyira nem érdekli (pedig imádja az állatokat), menjünk ide, nézzük meg ezt, azt? hát őt annyira nem érdekli. semmi nem érdekli,csak a házimunka, de ha ezt felhozod neki, akkor megsértődik, hogy nem is, mert ő pl. szívesen kötne, DE NEM ÉR RÁ A HÁZIMUNKA MIATT...egyszerűen minden témát képes a házimunkára visszavezetni.

Vrabecz Fatime 2013.01.04. 22:01:37

@A Tyne folyó déli partja:

Valamelyest megmagyarázza a dolgot, hogy svábok a felmenőid :)

evil demon satan devil 2013.01.05. 10:18:20

exem is ilyen volt, súlyosbítva avval, hogy gyakorlatilag a levelezős fősuli mellett soxor volt munkanélküli, így qrvasok szabadidejében a tanulás helyett állandóan menni kellett erre-arra, míg én heti 60 órákat dolgoztam és 7végén a pihenésnek, szerinte a punnyadásnak az oltárán áldoztam volna inkább
most is szeretem, de rengeteg lóvém elment a fölösleges péntek-szombat esti programokra, mikor muszáj volt elmenni a barátaival talizni, én meg csak piáltam, hogy könnyebben bírjam :)

A Tyne folyó déli partja 2013.01.05. 12:34:21

@Vrabecz Fatime: a mostohaapám nem, de ő is ilyen. de mondom, a konkrét semmittevést én se bírom, de az olvasás, fejtés, az nem semmittevés, és nálunk az is bűn volt, mert az nem munka. meg az is,hogy én most itt netezek, pedig van mosogatnivaló:)

NoNight · http://anothernonight.blog.hu/ 2013.01.09. 11:59:51

Én is sok mindent felismertem ebben a posztban, de ez egy kicsit a körülmények összejátszása is.

Akiről szól, az anyám, ő az, aki mindig azzal csesztet, hogy csak "fekszek" (mert én úgy olvasok), vagy "ülök a karosszékben" (mármint a gép előtt, amin egyébként otthon nincs is net). Tehát ha tehetem, én is megyek elfele - de ebben két másik dolog is benne van: az egyik, hogy ami érdekel, az mindig "terepen" van és az esetek többségében nem Magyarországon, a másik meg, hogy a barátnőmmel mi nem tudunk a "hozzád vagy hozzám" kérdésre jó választ adni a szülők miatt... pedig nekünk is jó lenne néha némi közös nyugalmas semmittevés...

jo.munkasember 2014.03.26. 21:59:48

Exem csaladja, majdnem aposommal az elen. O ennek a csucsa. Vasarnap sem lehet megallni, ha nincs munka vagy elore lebeszelt program akkor johet a default random kirandulas. Mindenki be a kocsiba es el valahova jo messze. Fel a hegy tetejere, olyan nincs, hogy nem erunk fel a csucsra! Nah megjottunk de ne uljetek le mert sotetedik, amugy is sietni kell mert a kutyanak enni kell adni.

+ o meg a megrogzott gyujtogetobe is beletartozott. Tegyuk at masik padlasra (tobb 100nm tarolo) a teligumit mert onnan konnyebb lehozni!!! Oke... Hat itt nincs hely, a flippert azt nem dobjuk ki! Meg a regi ping pong asztal is kellhet meg. Netto 1 ora pakolas es mar lett is hely:)
süti beállítások módosítása