Azok a varázslatos 90-es évek..!

2012/12/22. - írta: Modor Tibi

Mennyivel egy őszintébb, vadabb, őrültebb világ volt az! De mindenben. És bizony, akárhogy is nézzük, jobb és vidámabb is volt.

Manapság milyen zenék mennek a rádióban, a tévében, az interneten? Negyedórás sztárok, tehetségtelenség-kutatók bábjai, Fluor Tomi, Kis Jimmy, SP meg ezek... Semmi egyéniség, semmi eredeti, igazi bulizós, jópofa sláger. A 90-es években azért másabb volt. Nem voltak azok sem egy Mozart, de volt tökösség, volt vagányság bennük. Crazy, crazy / Bolond ez a baby / Crazy, Crazy / Hova kell most nézni? Erik, a viking; 4F Club; Ámokfutók; Alvajárók; Hélium; Hip Hop Boys; Bizö Boys; Picasso Branch; Bestiák; Happy Gang - és ezek csak a magyarok. Tied ez a feeling / Tied ez a ritmus... Húzz magadhoz, ha fázol. Van a tengeren egy kis sziget / Ott majd nem zavarok vizet / Elvisz oda egy kishajó / Hidd el, neked is így lesz jó. Minden rejtve rajtam / A lényeg láthatatlan / Légy gyengéd, de hajthatatlan / Érd el azt, hogy látni hagyjam. Szőnyegen a nyikk-nyakk / Nyesegeted őt. Épp egy ilyen bomba baby kell nekem / Vagy a guminőt megveszem. Lépj át velem a fénybe. Ez legalább szex, bébi / Így legalább jó élni. Érzed a ritmust / Vedd át az ütemet / Dübörög a hangfal / Ból egy üzenet.

Akkoriban még nem lehetett bárkiből sztár a Youtube-on vagy akárhol. Kőkeményen megszűrt a szakma, és ha nagyon tehetségtelen voltál, akkor maximum hatalmas protekcióval vihetted csak valamire - hiszen Stefanidu Janula és Szolnoki Péter nem vállalták olcsón a négert.

Manapság az ember diszkóba akar menni, nincs már rendes bulizós zene sehol. Minimál. Még szépíteni se próbálják a helyzetet - hát ez tényleg nagyon minimál. Talán tíz év múlva az új stílust csak simán "crap"-nek fogják hívni? A múltkor véletlenül belehallgattam egy ilyenbe, és egy félórán keresztül nem ment más, csak egy dobalap, és néha rá egy-egy prüntyögés, de ugyanaz a motívum. Nem unják még? Régebben annyi stílus volt... happy hardcore, rave, house - volt ezeknek a számoknak dallama, mondanivalója, kerete, nem csak egy ilyen laptop előtt összedobott szarság volt. Eleve: a DJ-k még tényleg lemezlovasok voltak, ma már alig látsz DJ-t bakelittel dolgozni, mindenki csak laptopról bohóckodik. Szánalom. Rendes slágerzenék voltak húsvér-előadókkal, mint Blümchen, Das Modul, Scooter, Mark 'Oh, Soundlovers, Members of Mayday, Mr. President, E-rotic, 2 Unlimited, Culture Beat, Reel 2 Real, Captain Jack... és még a keményebb műfaj is igényes volt, pl. a Thunderdome meg a Terrordome: nekem megvolt az egész sorozat, és igenis élvezhető, rendesen, kemény munkával összerakott szettek voltak azon is. Mayday, nem hallom, Mayday, nem hallom, ááá. Rave Olimpia, Kalap utca, High Life, Hully Gully, keceli Korona, Szigetszentmiklóson a Speed meg a Küklopsz, Globe!

És még a partidrogok se olyanok voltak, mint manapság. Volt eki meg speed, és az hajtott rendesen - nem is láttál dagadt nőt sehol. Most meg? Dizájnerdrogok, azt se tudod, mit raknak bele, rajtad kísérleteznek, mert a 90-es években azért még minőségi anyagot szállítottak a helyekre, nem lőttél magadba ilyen-olyan szemetet. Most már nagyon vigyázni kell. Fűvel dettó. Akkoriban érezted, hogy rögtön beüt a téma, ma már elszívok egyet-kettőt, semmi. Talán a harmadikra már érzek valamicskét, de ez már nem az.

De a rockzene se volt még elkurvult meg halott, mint mostanság. A Tankcsapdának még igazi kis belevaló, tökös punk szövegei voltak: Mikor a Clinton beül a Lincolnba / Mintha valamit titkolna... még ki merték mondani, hogy néger, de meg azt is, hogy náci. Amióta őket is elkapta a média meg rájuk telepedett a politika, azóta már ők is csak őszes-öreg rockerek. Megszédültek a sok pénztől. Tuti, hogy ők is már jobban örülnének egy új Loki-stadionnak, mint akármi másnak, és ez nem normális. Nem punkokhoz méltó. A Prosectura is már csak a bajkeverőket isteníti, miközben húsz éve még csak azzal foglalkoztak, hogy be is szart a Télapó. Szerintem jobb lett volna,ha annál maradnak. A külföldieknél meg még utoljára dobbant egyet az igazi rockerszív: az Oasis végre tudott újat mutatni, és nem félt visszanyúlni egészen a Beatlesig. A Metallica, a Guns n' Roses még egyszer, utoljára igazi, jó értelemben vett rockzenét voltak képesek összehozni - egyfajta metál-hattyúdalt, kis utolsó közös jutalomjátékot. Aztán jött Marylin Manson meg a Rock and Roll is dead, és úgy is lett. A kurva anyját.

A Kispál meg egyenesen zseniális volt. Zsákmányállat máját mosom egy névtelen patakban, Itt a világ végén csinálnánk egy nagy fotót. Zeneileg, szövegileg, mindenhogyan kifogástalan volt. Sajnos ők sincsenek már, maradtak a magyar zenetörténelem egén egy örök és megismételhetetlen kis csoda, mint valami vattacukor-formájú bárányfelhő a nyári égen.

Meg a ruhák. Cukkoltak mindenkit, hogy holdjáró meg Buffalo - és bizony meg is kérték az árát mindennek. Egy pár Energie-csizma kemény 20-30 rongy között volt már 94 tájékán is, és akkor az emberek sokkal jobban odafigyeltek arra, hogy mit vesznek föl. Kőkeményen dolgoztak, gyűjtögettek, kuporgattak, hogy meglehessen a negyvenezres Replay kabát, és nem a H&M-be meg ilyen helyekre jártak vásárolni alig tízezerért. Eltűnt az igazi minőség, a drága és igényes holmi megszerzése fölött érzett valódi öröm, a ruházkodás mindennapos, olcsó elfoglaltsággá vált, a lányok is beérik egy-egy zarás vagy mangós cuccal. Maga a márka szinte mindegy lett, és a gyerekeket se basztatják a suliban, ha nem 18 ezres pumpás Reebok-cipőben mászkálnak. Egy sima Converse-tornacipő manapság elfogadható viselet, agyrém.

A pornófilmek is. Akkoriban kemény cserealappal kellett rendelkezned vagy két videóval, ha rendes filmeket akartál szerezni valahonnan. Egy-egy jobb, zaftosabb jelenetért végig kellett tekerni a filmet, és a legjobb részeknél szabályosan pauzolni. Ma már a neten mindenhol tobzódik a pornó, és a kamerába nyitogatnak mindent prömer plánban, elveszett az egésznek a varázsa. Semmi keret, semmi sztori, semmi zene, semmi megkomponálás, csak kúrnak - azt is leginkább seggbe - meg tárogatnak a kamerába bele.

Én nem tudom, ti hogy vagytok vele, de én visszasírom azokat az időket... nem tudom, hova halad ez a világ, de jó irányba biztos nem.

Nektek.

34 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SzocsO 2012.12.22. 13:08:05

Fú, de kib***tt szar volt a 90-es évek, de jó, hogy már vége van. Igaz, az amúgy sem magas zenei színvonal azóta tovább hanyatlott, de hát nem csak abból áll a világ (még jó, hogy zenész vagyok :)
Már pár éve éreztem, hogy kezd már az az elkúrt évtized is a nosztalgia-huszárok célpontjává válni, lesz itt még arénás kámbekkoncert a postban felsorolt összes szarnak.

2012.12.22. 13:38:03

ez a világ megérett a pusztulásra

2012.12.22. 13:45:48

És akkor jött a grunge is:) Meg a Clawfinger a Niggerrel és a Do what I say-jel:)
Persze az a techno nem összemérhető a Global Undergrounddal.

Szar az élet, tök a tromf.

Rich.mond 2012.12.22. 13:46:30

@SzocsO: Nagyjából mind elő/visszatérnek. Pl. a Rióban, de az összes fesztivál meg szokott hívni elrettentés és nosztalgia céljából ilyen arcokat.

Amúgy a poszt kurva jó :) Főleg amikor a régi árakat és drogokat sírja vissza :)

A Tyne folyó déli partja 2012.12.22. 13:50:04

azt hiszem, én ehhez öreg vagyok.

Donjon 2012.12.22. 13:54:06

És hol marad a Nirvana életérzés? Pop Csajok Satöbbi?

vitaygeorgina 2012.12.22. 14:15:33

Nekem a 90-es évek nagy döbbenetét az okozta, mikor megláttam MC Hammert abban a gatyában (Can't touch this), és azt mondtam, hogy ez annyira ciki, hogy soha nem jut így semmire. Aztán mekkora sláger lett.
És a nőknél meg elterjedt a válltöméses blézer, jaj, de utáltam.
A poszt amúgy vicces, youtube-on lehet látni mindenféle nosztalgikus hozzászólásokat az ilyen eurodance vagy mi a tököm együttesek számai alatt, hogy "ez még igazi zene volt!"

GarneTT 2012.12.22. 15:36:35

remek modorosság a címben a "...!" írásjel, már ha lehet így hívni. Régóta irritál már, de sokan használják. Nyelvtanilag ez nem létező fogás, de bele lehet érezni a pontpontponthoz a "gondolj csak bele" mondatot, míg a felkiáltójelhez az "áhá! ugye, milyen elgondolkodtatók voltak a soraim" életérzést.

A cikk jó, várom az "azok a varázslatos '00-s évek...!" címűt.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2012.12.22. 18:56:01

a populáris hulladék az akkor is populáris hulladék volt. hiába nyomják a slágerrádiók.

sorica123 (törölt) 2012.12.22. 21:06:26

@manson karcsi: ami populáris, az pedig bizony hulladék, óje. Egyébként akkor is volt egy rakás rágógumizene, meg ma is. Lehet rájuk ugrálni, arra valók, ha meg komolyat akarok hallani, akkor mást hallgatok.
@vitaygeorgina: a Hammergatya az nekem még tetszik is, bár tényleg elég idétlen. A válltöméses cuccot sose szerettem, gyerekkoromban menő volt, akkor úgy megszoktam, hogy minden nőn az van, de olyanok, mint egy doboz, én sose venném fel.
@Rich.mond: az áras rész degáz, mintha frankón attól lenne jó egy ruha, hogy mennyi pénzt van képük elkérni érte. Közben ami rasnya és/vagy vacak minőségű volt akkor, az sokpénzé is az volt.

Orszag 2012.12.22. 23:25:20

Azért a ruházkodási stílusok közül kevés vert rá eddig a glam metálra, szerintem.

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2012.12.23. 10:32:57

A 90-es évek volt a globális elbunkeszedés csúcsa, az egyik legszarabb évtized. A 80-as évek királyságát semmiben sem tudta felülmúlni. Egyedül az internet volt király meg a Doom. Zeneisége a hígsugárban fosás nagynyomáson és az erjedt bélszagú böfögés között mozgott. Kábé ennyi jutott eszembe a 90-es évekről. Én kurvára rühelltem.

Rich.mond 2012.12.23. 12:50:12

Szerintem a nyolcvanas évektől semmi sem lehet gázabb (zene és öltözködés), így a kilencvenes évek egy egyértelműen felfelé ívelő szakasz a kétezres évek stagnálásához képest.
A rágógumi zenében az volt a "jó", hogy sem többek, sem kevesebbek nem voltak a "rágógumi zene" kategóriánál. Magyarán kis buzikból nem lettek zsűritagok, sztárok, celebek, címlapfotók -még a Bravoban sem.

a_fater 2012.12.23. 14:53:01

Bakker, hogy mennyi szar szólt már a '90-es években is :D

Ez meg nagyon kemény

www.youtube.com/watch?v=iPHmgj1HZm8

Rich.mond 2012.12.23. 14:58:34

Egyébként méltatlan, hogy nem esett szó az évtized egyik magyar ikonjáról, Dj Sterbinszkyről.
Rajongóinak csak Sterbi.

Balance Of Power 2012.12.23. 16:44:56

Ami a pornót illeti, azért azt ne felejtsük, hogy "neki" köszönhető, hogy ma már nem kell bozótvágó, ha az ember csajozni indul. Igaz, egy ismerős mesélte, hogy az ő szalagavatójukon még akadt olyan hölgy akit úgy kellett kvázi kényszeríteni, hogy leborotválja a hónalját és ez már olyan 2000 körül volt.

Amit a popzenével műveltek, az viszont tényleg gyalázat, mert mondjuk a grunge értékeit fel lehet fedezni 15 évvel később, szemben mondjuk Kozsó ámokfutásaival. "Stefanidu Janula és Szolnoki Péter nem vállalták olcsón a négert." LOL

GrofZero 2012.12.23. 20:37:53

"Hip Hop Boys; Bizö Boys; Picasso Branch; Happy Gang"
A legfosabb ugribugri buzibandák nyúlóstakony produktumait "az még igazi zene volt" kategóriában felhozni telitalálat :D (modoroschan: Priceless!!!)

Rich.mond 2012.12.23. 20:39:36

@GrofZero: És ezeknek megvoltak a külföldi "eredetijei" is a Backstreet Boys, N'Sinc képében.Hűbazmeg, hogy én ezeket hogy gyűlöltem.

2012.12.23. 23:31:52

És a mulatós zene az már smafu? Bezzeg akkor még tudtak igényes lakodalmas zenét csinálni.
Lengyelpiaci kalózkazettákra emlékszik még valaki? Nagyon alap volt.

@Somló November:

Azt azért adjuk meg, hogy az akkori Tankcsapda az tényleg jobb, hitelesebb volt.
www.youtube.com/watch?v=LZzgB-Pj_lo

"Egyedül az internet volt király meg a Doom. "

Igen, az akkori demoscenerek nem politizáltak állandóan... :-)

Vérnyúl, Döme, Dagi, Fufu, avagy a Jó, a Rossz, és 2012.12.24. 08:38:40

a kilencvenes évek azért vót jó, mert akkor még vót turizmus, gyöttek ide a germán turisztok, és le lehetett őket húzni jó kis kemény dojcsmárkkal.

kicsigee 2012.12.24. 12:49:05

90-es évek a zenei elbutulás kezdete, baromira utáltam. A holdjáró és Buffalo cipőknél gusztustalanabb képződményt már nem tudok elképzelni. Mostani csajoknál jó pont, ha felvesznek egy magas sarkút vagy egy "kurvás" csizmát.
Haverjaimmal régen szanaszét röhögtük magunkat ha valakin megláttunk valamilyen gagyi márkájú cuccot.(Replay,Devergo,Energie)
Converse cipő meg 80-as évek vége felé volt menő, ha ne adj isten találtál valahol és még jó is volt rád belekerült egy havi fizudba.

2012.12.24. 13:02:45

A '90-es évek ruháiról jut eszembe, pár napja láttam a Nyugatinál egy fazont originál Hawks dzsekiben. Nagyon komoly volt.

sorica123 (törölt) 2012.12.26. 18:03:24

@Rich.mond: boyband-girlband. A BSB-k meg N'Sync-félék legalább énekelni tudtak, épp csak kibírni nem lehetett a szájbarágós bárgyú gesztusaikat meg az édibédizésüket. De hát a többiek, pláne magyar fiúbandák... bééééna. Csajok ugyanez.
@kicsigee: fúj, bafuló a "butaorrú cipő". A konzervet egy ideig szerettem, bár nekem sose volt eredeti (ugyanolyan textilből van, mint a kínai, drágáér'), de kb 2010-ben végleg eluntam, amikor egész Nyíregyháza egyszerre belebuzult a converse- és hasonló stílusú csukákba csőnadrággal. Csak azzal. Hótthalál unalom.
A gagyimárkák! Mondjuk ma is úgy gondolom, hogy ha már van rajta márka, akkor eredeti legyen. Vagy ne legyen oszt kész, az a legegyszerűbb. Volt rengeteg kamu márka is, egy betűt direkt elütöttek benne, EKKORAA betűkkel Firla meg anyámtyúkja... Mondjuk az Energie-t nem utáltuk, én úgy emlékszem, egy darabig az is rendesen ment - vagy az is olyan volt, hogy a telepi diszkóban menő volt, két kerülettel arrébb meg kinézték. Meg tényleg_ szöveges pólók ekkor jöttek be. Értelmetlen angolos szövegekkel, mint idővel rájöttem.
@tff: originálT:)

HighTroller 2012.12.27. 10:55:05

Na és a bestiák?? :-)

Amúgy ha ma este lenéztek a Tündérgyárba, kőkemény 90-es évek szeánsz lesz, egy haverom zenekara játszik, pont ilyeneket. Kozso, Carpe Diem, 4F Club, stb.

Raze 2012.12.28. 16:12:18

Karácsonykor nem harapnak a trollok, pedig be jó kis téma is ez.

A bosnyákok is biztos rohadtul élvezték a 90-es éveket.

MilleMiglia 2012.12.30. 21:01:34

Modoros védő-troll-komment:
Ha már zenére lett kihegyezve: Magyarok: Az a szomorú helyzet, hogy egy olyan helyzetben ahol sok különböző korú és ízlésű ismeretlen 20-55 éves ember gyűlik össze (céges buli, esküvő (középosztály), egyetemi buli) még mindig egy Álomhajó, Induljon a banzáj, Balatoni nyár hozza össze legjobban az embereket az új évezred terméséből ez kb. a Pálinkadalra mondható el. Más valahogy úgy látom, hogy az akkori "sztárok" vagy tudtak továbblépni: vagy kőgazdag producerek, média vezérek lettek a háttérben vagy visszamenni az átlagemberek közé, inkább az új évezred tehetségkutatóinak felfedezettjei ill. az előző rendszer csillagai próbálnak mindenképp a reflektorfényben maradni és abból élni.
Külföldi ugyanez, tudod még ki az a Sophie-Ellis Bextor, Alizée, Sub Bass Monster, Sean Paul, Princess,? Bob Sinclair? Laurent Wolf: No stress 2008-ban konkrétan egész nyáron ment. Hovatovább Inna, ezek nem szubkultúrák sztárocskái, hanem hetekig listavezető dalok voltak, tehát a modoros rádió-popzene nemmhallgatók is biztos találkoztak vele.
Remélem jól adom.:)

aaaaaaah 2012.12.31. 11:43:54

ez hogy elesen korulhatarolhato stilusok mint minimal meg pop meg diszko, ez olyan 2000es evek

MilleMiglia 2012.12.31. 11:54:32

A második bekezdés javítása: sub bass monster és a princess magyarok voltak.
Értelmezése: az új évezred első évtizede sem maradandóbb , sőt, mint a 90-es évek zenéje.

A Tyne folyó déli partja 2012.12.31. 12:35:57

@MilleMiglia: én a Sub Bass Monstert tudom, de csak a gyulafirátótisága miatt. a többi neve ismerős, de gőzöm nincs, hogy milyen számaik is voltak.
na és ha listavezető dalaik voltak? akkor se feltétlenül ismerte őket az ember, én se ismerem a mostani listavezető számokat se, ugyanis a rádió, amit hallgatok az alapban nem játssza őket.

kicsigee 2012.12.31. 20:24:47

"Tudod még ki az a Sophie-Ellis Bextor?...."
Csak hozzá állás kérdése. Én például tudom, hogy kicsoda pedig közelebb vagyok a negyvenhez, nem az én korosztályomnak való zene. Viszont szerintem az emberek nagy része azért nem emlékeznek ezekre a zenékre, előadókra mert semmi maradandót nem alkotott. 90-es évektől kezdve instant sztárocskák vannak akik lehet, hogy kapnak 6 Grammy díjat, de pár év múlva eltűnnek a süllyesztőben. Nincsenek legendák.

Okami69 · http://titkosellenallas.puruttya.hu 2013.01.04. 13:43:48

Nem tudom, nekem ha valaki a 90-es évek zenéit említi, valahogy mindig ez jut eszembe:

www.youtube.com/watch?v=5WKa83iK7R4

Celtic 2013.01.06. 16:43:01

Na erdekes, ez egy nagyon jo post volt :) Mar csak abbol kiindulva, hogy nekem a '80-as evek voltak a tinikorom, de nemigen sirom vissza, annyira nem volt jo, akarcsak a '90-es vagy a XXI. szazad elso evtizede.

Otthon voltam 12.30 es 01.05 kozott, volt ember, akit 15 eve nem lattam, ott sirt a vallamon :) de csak egy ember mondta, hogy "ezen a 30-ai Coda koncerten ugyanugy bebasztunk, mint 20 eve, hiaba, a vilag nem valtozik " es egy kicsit el kellett gondolkodnom, hoyg most komolyan beszel-e? De minthogy egy veletlen talalkozasbol kifolyolag a 31-e ejszakajat Vele duamaltam egy kocsmaban, olyan vilagrengeto kerdeskrol vitatkozva, hogy mi is tortent az avarokkal, rajottem, hogy szerencsere csak ironizal es O is csak annak orul, hogy pareve nem latott haverokkal osszefutott, legkevesbe elvezte, hoyg ugyanazon zenekar koncertjen rugott be, mint amikor a huszas evei elejen ez agy szam volt :)

Szoval inkabb idegesitett a posztolo, de azon a jofele modoros modon :) Koszi Tibi es gratula :)
süti beállítások módosítása