A Papa szolgálati útra ment

2012/07/10. - írta: Modor Tibi

-Jujj, utazhatsz megint? De jó neked, jujj, Argentína, Kína, Indonézia? Jajj, de sajnállak, te szegény, mindjárt megszakad a szívem... kis hely a bőröndödben van még esetleg?

Mert ugye a céges út az jutalom, elismerés, megtiszteltetés, nyaralás, üdülés, világjárás. És irigykedik a sok hülyepicsa, mert ez életének az értelme: az utazás maga. Nem ám az, hogy ott lehessen vagy bármit átéljen, csak hogy kipipálhassa, hogy kihirdethesse, hogy a felesleges-pózolós képeit közzétehesse. A "pizzai" ferde tornyot két kézzel tartjuk, a piramisokat tenyéren hordozzuk - csücskét összecsippentjük, a fekete-erdei plasztiktehenkét megfejjük meg anyámkínja. Megosztjuk, örülünk, hogy mindenki irigykedik. Hazatérve diavetítés (most talán meg is nézzük, merre jártunk), szállás és utazások megbeszélése a többiekkel, kinek melyik a preferált desztinációja, hol lettünk betegek a kajától, és mennyi proli van, hogy tapsoltak a gépen.

Ja igen, a céges út. Hát álmaink netovábbja egy olyan munkaadó, ahol lehet világot járni, transzferről a repülőre, taxiba, oda, gurulós bőrönd, kicsike munka, és amúgy social event, nyakunkba vesszük a várost. Tök jó lehet egy ilyen, bárcsak én is kaphatnék egy ilyen állást... de engem nem küld senki sehova, csak itt rohadunk ebben az uncsi irodában, az meg folyton megy és rinyál, hogy neki de szar... pedig én úúúgy mennék! Besavanyodom itt, hiszen Horváthországnál messzebb még sose jutottam, és már mindjárt harmincéves vagyok, és nem láttam még semmit.

Hát akkor menjél, bazmeg.

Végeláthatatlan adminisztráció: előleg-igénylés, kitöltés, várakozás. Vízum, útlevél, követség, védőoltás, repülőjegy, foglalások. Taxi, áfás számla, sorbanállás, önkiszolgáló becsekkolás, sorbanállás, még egy becsekkolás, sorbanállás, bőröndleadás, baggage drop-off, sorbanállás, biztonsági ellenőrzés, betanult vetkőzés, öv, aprópénz, óra, mobil tálcára, kabátot, cipőt le, laptopot ki, külön tálcára, dobogó szívvel anakonda átkúszás a kapu alatt, rendben vagyunk, összegyűjtünk mindent - és igen, és mindig van egy gyökér, akinek a kis ásványvizes palackja, szájvize, körömvágó ollója ottfelejtődött a kézipoggyászban. Lenéző, megvető pillantások - hát igen, mennyivel könnyebb lenne az élet, ha a turistaosztály valóban külön repülőterekre és gépekre kerülne, semmi szükség ezekre. Nem lehet ezektől utazni. A dzsettádat legközelebb ne ide vedd fel szerintem.

Transzfer, egyenüzletek egyenéttermekkel, akárhol is vagy a világban. Mindenki designer, minden márkás. Légy te is sikeres, egyedi! Ralph Lauren, Hilfiger, GAP, Lacoste - parfümillat, hatalmas akciók, kényszervásárlások, cigi, póló, illatszer, tömény, méregdrága belga csokik, leplombált szatyrok, átvétel a kapunál. Haverok rendelései, hogy fulladnátok meg. Azt hazudom majd, hogy nem volt. Cipelje anyád. Útlevelet, beszállókártyát kérek itt is. Nahát, magyar? Maga magyar? Az hát. Nahát. Meglepődtél, mi? Te rabszolga. Ilyen szép fehér, szőke árja gyereket is ritkán látsz ilyen búzakék szemekkel, mi? Ráadásul a kiejtésem is tökéletes. Gyanús lettem rögtön, vagy csak irigykedsz? Na add ide azt a pólósörtöt gyorsan, he.

Kényszeres vásárlók mellett kényszeres ivók-evők. Étterem, gyorsétterem, SNACK, rágcsa, kóla, sör, koktél. És máris hugyoznia kell, nem bírja ki. Hiszen MUSZÁJ rengeteget inni, mert mire odaérsz Londonba, KISZÁRADSZ, legalább 8 liter folyadékot fogyasszunk el, lehetőleg a cukros-szénsavasból. Már előtte is. És már ott rohadsz a reptéren négy órája, kiálltál vagy 6 sort, és ott vársz, és hamarosan gate open. De jó lesz majd. Üdvözöljük kedves utasainkat a Malév... járatán, először legyenek kedvesek a... mehetnek a prémiumosok, a gyerekesek, a segítséget igénylők, aztán valamikor majd te. Persze mindegy, mert már ott áll mindenki. Hátha egyszer előfordul az elképzelhetetlen, hogy a gép zsupsz, felszáll, és aki későn állt be a sorba, az bizony ott marad a reptéren. Esetleg beülnek a helyére, mint a moziban. Igen, hülyemagyar mentalitás. Meg hülyenémet, hülyeangol. Á az nem lehet, csak a magyar ilyen hülye. Persze anyám, persze. Csak a magyar. Ja igen, az útlevél még egyszer. Nézzétek meg jó sokszor. Vagy inkább ültessétek be azt a mikrocsipet ide a csuklómba, bánom is én. Csak hagyjatok már. Kellett nekem ez? Miért nem volt nekem jó otthon a fasza kis lakásomban, a reggel 7-es 8-as keléssel, miért kell nekem előre csomagolni több napra, hajnalban indulni, itt szopnom a faszt napokig? Az utazással töltött időmet-energiámat ki fizeti meg? A Jóisten, az.

-Hogy szakadjon meg a szívem, te szegény... utaznod KELL Malaysiára, te...

(Itt kapja az első hatalmas pofont, tüskésgyűrűs ököllel)

Sorra kerülünk, beszállókártya, útlevél, pitty. Folyosó, busz vagy akármi. Várakozás, hely nincs. Gépnél megint torlódás. Chujedach, moin, hello, hola. Hol a helyem, csak a vészkijárathoz ne. Oks, itt elfér az egyetlen kis kézipoggyászom - ez a sok paraszt meg egész sátrakat meg hálózsákokat hozhatott, vagy nem is értem, már nem tudják hova pakolni a szarjaikat. Én rutinos, okos utazó vagyok, nekem elfér itt az előző ülés alatt, király vagyok. Na, csak nem hogy egyedül maradok az ablaknál, juhé! Mindenki csak eljön mellettem, de jó, jajj, ez ne üljön mellém, meg ez se... huh... na és utoljára, a legszutykabb, orrszívós-prüszkölős féreg beül. Szevasz, inkább oda se nézek, a lélegzetemet is visszatartom, nehogy rámküldje a tébécét ez a lárva. Telefon, airplane mode - remélem, tudjátok, mi az... fülhallgató, csak hozzám ne szólj. Üdvözöljük kedves utasainkat a... rövid biztonsági bemutató... örökre beégett szavak-kifejezések: upright position, overhead bins or the seat in front of you... and breathe normally... infants és nem children. Cabin crew take your seats for departure (régen take-off, de ezt biztonsági okokból megváltoztatták). Cabin pressure... in the unlikely event of... felszállunk, ki tudja, látlak-e még valaha, kedves hazám. Ottmaradunk mind az óceánban, a hullámsírban, odaveszünk mind. Kellett ez nekem? A repülés valójában istenkáromlás. Ha a Jóisten azt akarta volna, hogy repüljünk, akkor szárnyakat adott volna nekünk. És ki vagyok én, hogy felülbíráljam Őt? Megérdemeljük a végzetünket. 

És igen, repülési magasság, 37 ezer láb, biztonsági öv kikapcsol. Gyanúsan mozognak a szárnyak. A személyzet csak tetteti a nyugalmat, de ők már TUDJÁK, hogy közel a vég. Azért próbálnak itallal traktálni mindenkit. Adjad csak. Bort, sört, szénsavas vizet, gyümölcslevet. Pff, ez itt mellettem nem tud angolul, mekkora gyökér már. Az ilyen minek utazik egyáltalán. Kávét vagy teát? Hát ha ez neked kávé... na jól van, jó lesz az. Cukor-tejszín maradhat, meghagyom nektek, használjátok egészséggel. És igen, máris sorbanállás a klotyó előtt, ez az. Nehogy bárki dehidratálódjon, nem bírnám megbocsátani magamnak!

Tipikus repülős catering-kajaszag. Már melegítik. És tudod, hogy nem lesz jó, és nem vagy éhes, de mégis megéhezel és várod. Hozzák, osztják, szépen előrecsomagolva. Még választani is lehet, óriási. Chicken or pasta? Nem semmi. Kész álákárt. Fehér zsömlét kérek szépen és mackósajtot baromfipárizsival, téliszalámival, csemege uborkával. Kis műanyagtálak, műanyag eszcájgok, porció vaj, kis péksütemény, csomagolt víz. Tyler Durden is pont erre járt? Aludni? Ilyenkor, itt? Ki tud nyugodtan aludni, amikor bármikor megkezdődhet a zuhanás, majd a végzetes becsapódás? Lehetetlen. Most is rántott egyet a turbulencia. Csak ezt éljem túl. Még egy lökés. Mindenki tök nyugodt. Túlságosan is. Be vannak ők is fosva persze, a szívük megáll, majd hirtelen kalimpál, az agyuk mintha lehullana a sarkukig. Most leálltak a hajtóművek. Kész, vége. És jönnek, csak jönnek. Itatnak, kávéztatnak, etetnek. Vacsora, keksz, snack. Reggeli, keksz, snack, kávé, tea. Egyél, még egyél. Hülyegyerek hogy nézi a felhőket felülről. Már hogyne láttál volna ilyet. Csak alulról, de ugyanaz. Mindegy, fényképezgesd csak, a repülőt meg a repteret is, borzasztóan érdekes. Bárcsak megtelne a memóriád ezekkel a hülyeségekkel.

Na leszállunk? Tényleg? Gyanúsan sokat körözünk. Innen is csúnyát lehet ám esni... na jól van. Bár még itt is belénk rohanhat egy félreirányított jet... na végre. Üdvözöljük Önöket... 23 fok... És igen, már rohannának. Hátha, de hátha most azonnal ki tudnak szállni. Egyszer bárcsak engednék őket így kiszállni a kis lépcső nélkül, de szép lenne... és kezdődik elölről. Rohanás, rohanás, sorbanállás. Útlevélvizsgálat megint. Hol vannak a régi szép idők, amikor még meghívólevél kellett? Business or pleasure? Nézz rám bazmeg, szerinted IDE én élvezetből jövök? Nem vagy te normális, hallod. Mindegy, ez a munkája. Szegény, nem tehet róla. És mindenki megint rohan, hátha a csomagja előbb ér oda, mint mondjuk a repülő. És megvan, igen. Csak annak az okosnak nem, aki a lakáskulcsát is becsekkolta. Hát ezt most talán egy életre megtanultad, hogy mégse kéne. Gurulunk. Nothing to declare, zöld folyosó. Fotocella, hatalmas tömeg. Mindenki ránk vár, szereplünk. Óriási üdvözlő feliratok lelkes családtagoktól, nevek sofőröknél... és taxishiéna. Na de az meg hogy lehet? Hiszen az csak Budapesten van! Nyugaton az ilyesmi elképzelhetetlen. Akkor ez biztos más, csak valakivel összekeverhetett. Vagy ő is magyar. Na hova tovább. Pénz, taxi? Elfogadják a kártyát vajon? Nyomás a szállodába. Már egy napja utazunk, de még sehol nem vagyunk. Diszpécser, célpont, taxi. Előre megmondják az árat. Hát igen, tőlünk nyugatabbra ezt már RÉG megoldották. Persze ő se kapcsolja be az órát, megsértődik, amikor blokkot kérek. Meg csak 10%-ot jattolok. A jattolás az nem balkáni szokás? Nahát, jé. Szálloda, recepció, csak itt hagyjanak már békén, kulcskártya, bitte, dánke. Na legalább itt nem tartja már senki a markát. Végre. És már éjfél múlt, és holnap reggel 8-ra valahogy be kéne érnem az irodába. Tényleg CSAK nyolcra? Igazán figyelmes tőletek. Az nagy baj lenne, ha már 6-ra vagy mondjuk 7-re benézek? Egyszerűen nem tudok megülni a sejhajomon, reggel 5-kor kidob az ágy, olyan sportos vagyok, folyton csak tennék-vennék, szerveznék, instruálnék, pörögnék, mint valami kis búgócsiga. Ezek a férgek itt a szállóban még a wifit is aranyárban mérik. Hiszen az luxus. Persze csak Magyarországon, Nyugaton már a mobilnet helyett is 100 gigás wifi van, ráadásul ingyen.

Hajnali kelés pár óra alvás után, reggeli, feszülő has, rossz közérzet, taxi, iroda, recepció, vendég-belépőkártya, na kezdjük. Milyen volt az út? Kiváló, szuper. Imádok utazni, megtiszteltetés, hogy itt lehetek nálatok, az ország is nagyon tetszik - főleg amit éjszaka láttam belőle a repülőtér és a szálloda között, aztán most az ipartelep felé. Az emberek is nagyon kedvesek, de itt csak bevándorlók élnek, tessék mondani? Akkor dolgozzunk. Action log. Ezt meg ezt meg ezt, majd otthon megcsinálod. Offline visszatérünk rá. És pofázás egész nap, még a mailjeidet se tudod megnézni. Ebéd csakis délben, amikor a legtöbben vannak. A blokkot, a blokkot azt adjad ide. Napidíj, napi keret? Hagyjál már. Hatalmas csöves okosításokat nyomnak a többiek: képesek a kukából is kitúrni a jó kis receipteket, csak hogy valami csecsebecsére szórhassák el a vállalat pénzét. Hiszen ez a minimum, ha már utazniuk kell. Szerinted a csokit majd engedik elszámolni? Hát, inkább próbáld megbeszélni a kasszással, hogy írjon rá valami tök mást. Ebben az étteremben pedig nincs tételes számla, csak tétel + tétel + ital. Ott bármit vehetünk. Más cégeknél nincs elszámolás - megvan az előírt fix keret, aztán azt csinálnak vele, amit akarnak. Képesek tehát keresztülbliccelni-sétálni a városon, csak hogy a buszjegy árát megtakaríthassák. Majd otthon jó lesz valamire. Jelentkezz be ide, meg itt csinálj már rólam képet, hadd ném. Még egyet, az Eamonnal is, olyan cuki.

Pihenés, városnézés? Hát ilyen nem nagyon lesz. Annál inkább lesz kötelezően ajánlott esti social event. Étterem, sörözés. Na de ki fizet? Szokásjog szerint a legmagasabb beosztású. Jaj, ne már, hadd adjam bele én is - képmutató erőlködés, persze nem hagyja. Gavallér ez az úr, főleg a céges kártyájával. Köszönjük szépen, nagyon kedves, nagyon finom volt minden, hatalmas este volt, jól éreztük magunkat. Komolyan? Nem. Hadd menjek inkább most haza, lehetőleg vonattal. És többet ne hívjatok, csak a pénzt küldjétek. Fele is elég lesz, mindenki jól jár. Én költhetem hasznosra, és még jönnöm se kell. Akkor írjuk meg a teendők listáját, okés? Tétel, felelős, határidő, státusz. Otthon mindenki megoldja, és majd a heti telefonkonferenciákon felkövetjük. Mit is oldottunk meg? Semmit, de nagyon szépen haladtunk.

Tibikém, az elszámolásod lassan überfällig, gell? Aztán lassan szólni kéne a Dócinak, hogy foglalja a jegyeteket Szöulba. Sajnos most csak economy fér bele és room-sharing, nem gáz?

75 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bán Jonatán · http://phasfonok.blog.hu/ 2012.07.10. 08:52:04

Exactly.
Ennél akkor gyötrelmesebb az egész, ha a melletted mocorgó, szuszogó proli még beszélgetni is akar.
Ilyen esetekben mindig a "sorry, what?" pókerarcot veszem fel, természetesen én is az akcentus nélküli angolommal, megnyomva a 'w' uah-ját ;-)

Leonard Zelig 2012.07.10. 10:02:12

Malaysiára elég modoros.

Démonmac1 2012.07.10. 10:10:46

Kimondottan tetszett.
Lenne ugyan pár észrevételem, de mindenki egyéni élményként éli meg az utazást.
Kívánom neked, hogy majd egy Budapest-Bécs-Peking triászt egyszerre lenyomni, majd megtanulod hol lakik az atyaúristen:)
Egyébként szerintem simán lehet aludni, az a gáz ha kiskölök kerül melléd, vagy valami dagi aki átlóg.

2s1én 2012.07.10. 10:14:42

Tecc. :-)
Legutóbb magánúton voltam egy európai nagyvárosban rokonokkal szimbiózisban, vagyis alkalmazkodás kényszerben, az sem volt jobb. Kipipáltuk a nevezetességeket oszt annyi.

Tardigrada. 2012.07.10. 10:19:40

demagóg leszek: b+ ha neked ilyen szar, menj árkot takarítani 47000-ért

vincere 2012.07.10. 10:40:07

nagyon szépen összefoglaltad, Tibi! mit fogsz te ezért kapni...
volt pár év, amikor nagyon sokat utaztam munkaügyben, szinte kizárólag hétvégén. a végére már odáig jutottam, h. rühelltem az egész repülést, mit nem adtam volna egy nyugodt hétvégéért a kanapémon...
10 év távlatából már örülök a sok - köztük pár szép - helynek, ahová eljutottam, kár, h. akkor nem tudtam élvezni.
amióta pihenni utazom és hazafelé, teljesen megváltozott a hozzáállásom a repüléshez :)

extrovertalt 2012.07.10. 10:40:08

elsőként látható a follow-up tükörfordítása, azt mondom elfér. fölkövetés:)
zseni a poszt, aki szerint hosszú az olvasgassa az én kommentemet.

offerman 2012.07.10. 10:47:02

@Tardigrada.:

Csatlakozom! Ha valakinek ilyen szar, az minek csinálja? Hogy aztán írhasson egy ezer szavas esszét, arról, hogy "jajjdeszarnekem, és mégi rám irigykedik a sokhülye"?

Rengeteg olyan meló van ahol nem kell utazni sehová, hát olyat kell keresni és nem rinyálni, ennyire egyeszerű. Ja, hogy akkor nem lehet szomórú képpel előadni, h "bakker, megint tájföldön voltam, a tököm tele már vele."? Hát, valamit valamiért. :)

2s1én 2012.07.10. 10:58:59

@offerman: Money, money, money, always money... :-)

kkk666 · http://www.vizvezetekszereles.info/ 2012.07.10. 11:02:19

hosszú utazás repülővel + ki-be csekkolós hacacáré = emberkínzás, legalábbis számomra. emberek, a távoli, másik kontinensre történő utazás felhőtlen élvezete csak talmi propaganda, tapasztalataim szerint. an idiot abroad

Van_mikrohullámú_sütőtök? 2012.07.10. 11:17:43

Az volt már, hogy IT területen meg nincs utazás - ott van VCR (videjó conference room) meg cickó telepresence, rosszabb esetben webcam meg képernyő megosztás (szigorúan ADSL: ők látnak, de neked merő lag), bangladesi mobiltelefonhasználattal...

Mindegy milyen technikával, de legalább 15 perc technikai késés hiszen IT...

Démonmac1 2012.07.10. 11:21:05

"a távoli, másik kontinensre történő utazás felhőtlen élvezete csak talmi propaganda,"
tegyük hozzá: turistaosztályon.

A vipben/1 st c. alhatsz a foteledben:)

Almaspite 2012.07.10. 11:32:06

Én Berlinből hazafelé nem köntörfalaztam, hanem előre megmondtam a mellettem ülő teuton asszonyságnak, hogy ha netántalán el találnék aludni és a horkolásom elnyomná a sugárhajtóművek fülsiketítő dübörgését, akkor nyugodtan rázzon fel, ha zavarja, nem sértődöm meg emiatt...

nyanyus 2012.07.10. 11:42:49

Nagyon jó és nagyon tetszett:))

Kool a Bácsi 2012.07.10. 11:45:00

Te tróger yuppie Tibi, legközelebb a milliós betétek lekötésének gyötrelméről fogsz írni, hogy rohadnál meg. Igen, ahogy fölöttem már érzékletesen rátapintott a kolléga: el lehet menni számlaképes tanárnak a helyi iskolába, akkor örülhetsz, ha Fadd-Domboriig vagy Szilvásváradig kell csak utaznod.

És ezeknek a rétegeknek vastagítjuk a pénztárcáját mostanában a "középosztály felemelése" jegyében, agyrém...

Ja, és én a blogomon ezt már leírtam, szerintem sokkal jobban. Ez sajnos túl hosszú. www.jelentektelenkisszarblogom.blog.hu/legszomj_repules

dr Sör Kálmán · http://orangeorder.blog.hu 2012.07.10. 12:13:38

Én próbálok mindig munkaidőben utazni, addig se kell dolgozni. Hétvégi utazás kizárva. Business/first class is hulladék egyébként, ott is olyan kaját adnak, amit a kutyámnak se dobnék oda.

letmetellyou 2012.07.10. 12:18:05

Haha! Zseniális! :DD 100%

kkk666 · http://www.vizvezetekszereles.info/ 2012.07.10. 12:22:28

@Démonmac1: az lehet, de az átállás, a kaja "élvezete" mindenkinek megadatik. nekem ezek még rosszabbak mint a repülőút. mindez persze egy másik kontinensre való utazás során jelentkezik.

sorica123 (törölt) 2012.07.10. 12:30:53

Modorok harca, kb:) vicces, mert sok ember tényleg felveszi a szerepet és vagy majom turista (irigykedő balfék), vagy sznob, ásítozó juppi lesz (akinek tele a töke az irigykedő balfékekkel, joggal).
Egyszer utaztam repülővel, amúgy csupa olyan helyen voltam, ahova lehet azzal is menni, csak minek. Finnország volt az egyetlen, ahova vicces lett volna vonatozni két napig, röpröp volt, egy átszállással Helsinkiben. Az ellenőrzés nekem normálisabb volt, mint amire számítottam - kolléganőnek nem, mert valami olyan kiszerelésű valamit vitt volna, ami nem tetszett a biztobojzoknak.
Turistáskodni (toronytámasztás, gumitehénfejés stb) annyira nem szeretek amúgy, de pl a repülőből fényképeztem Finnországot, és fenntartom, hogy aki munkakörileg utazik repülővel, az ilyenkor kussoljon nagyokat, mert ő is fényképezett először, csak már nem emlékszik:)
@kkk666: ez is ilyen modoros duma, de a repülésben az a jó, hogy gyors (első párszor érdekes, ha ablaknál ülsz), nem pedig az, hogy keveset cseszegtetik az embert:)

Vérnyúl, Döme, Dagi, Fufu, avagy a Jó, a Rossz, és 2012.07.10. 12:52:52

háháhááá...

három ülés egymás mellett, te vagy a középső, két túlsúlyos utas nyom agyon. előtted egy visító kisgyerek, a hátad mögött egy madárinfluenzás kínai. az egyik túlsúlyos szomszéd az öledbe hány, amikor kiderül, hogy laktózos volt a sajtos makaróni. a másikat pedig a hányás és repülés fóbiája miatt vagy kénytelen akut gyógykezelni.

brüsszelben becsipog a fémjelző. mi másra, mint a merevítetlen melltartód szájbabaszott pántjának a kapcsára. mire hazaérsz, a kölcsönbőrönd egyik kereke le van törve, a becsomagolt rengeteg információs lap a zacskóból kiszórva, fele eltűnve.

hol a picsában van a pótolhatatlan cédé, amit direkt a szervezetnek hoztál haza, nélkülözhetetlen információkkal a csillámfaszlámák szaporodási szokásairól, és az volt a konferencián az utolsó darab, és egy fellow önkéntesnek le kellett tépned a karját, és feldugnod a seggébe, hogy megszerezhesd? naná, hogy a bp airport terminál padozatán fekszik apró darabokra törve.

hát kedveseim, akkor köszöntünk benneteket az éves csillámfaszlámák szaporodási szokásai konferenciánkon. mivel csupán egy hónapunk van a konferenciára, így reggel 7-kor kezdjük az ülést, és este 9-ig tartjuk a megbeszélést. dohányozni a klimatizált koporsóban lehet a csillám teremben.

hazafelé a szállodában letiltják a kártyádról az utolsó centet is, két teljes hétre, pedig előre fizettél. a telefonodon már egy fillér sem maradt, mert a bankot próbáltad hívni készpénz híján, holott direkt hagytál 1500 dollárt, hogy bármi baj esetén haza tudj menni. majdnem lekésed a repülőgépet, mert a pofád előtt hagy ott a busz. következő 1 óra múlva. végül nagy kegyesen, harmadik elordibált kérésre hajlandóak nyitni egy check-int, így megmenekülsz, 5 óra múlva már budapesten vagy, de egy kibaszott fillér nélkül, a büdös szájbabaszott éjszakában, még egy kikúrt taxit sem tudsz szerezni, mert nincs miből kifizetni, a bkv bérleted pedig éjfélkor lejárt. telefonálni nem tudsz, pénzed nincs, kártyád letiltva. bliccelsz. elkapnak az ellenőrök. másnap mennél az akácfa utcába, de még mindig le van tiltva a kártyádon a zsé. megesküszöl, hogy soha többé. aztán persze a csillámfaszlámák győznek. és egy év múlva újra indulsz.

driopios 2012.07.10. 12:52:58

Nem bírtam végigolvasni, az baj?

Zorita 2012.07.10. 13:05:08

@driopios: nem baj, elég súlyos írás, nem csoda, ha megráz, nehezen emészted :)

Melchi Zadok 2012.07.10. 13:06:50

én nem csak ezt a posztot, hanem úgy en bloc az egész modoros blogot nem értem.
valaki korrepetáljon plíz!

Semper Fidelis 2012.07.10. 13:11:53

Fú de utáltam röpködni munkaügyben... Azóta is rosszul vagyok a körítéstől, mert nem is maga a repülés, hanem a körítés, na az az undorító. Amit ebben a postban is eléggé plasztikusan láthatunk leírva. Várás-becsekk-kutyafüle, megérkezés, szálloda csekkin csekkáut brr...

Kis ember 2012.07.10. 13:17:40

Én, mint megrögzött hajós, mindig is azt mondtam, hogy az a 80-100.000 tonna szolid acél az ember körül, na az már valami, nem ilyen fostalicska repülő. És átkozom a sorsot, hogy nincs rendes tengerpartunk, ahol be tudnék hajózni, nem vehetek meg akármit, mert "jaj a túlsúly", és egyáltalán!
(Elég modoros volt?)

mojoking77 2012.07.10. 13:20:55

Jajj de fincsi volt mar megint.. Amugy, bar vegytiszta modoros, de megis igaz, a sok nyuszogo fasz probaljon meg egy legitarsasagot preferalni, regisztralni a torzsutas programba, es utazni vele annyit, hogy magassabb prioritasu (Arany-platina faszomsetudjamilyen) utassa valjon. Mar vagy negy eve nem szoptam igazan a repulessel. Veszkijarat/premium economy/upgrade by miles, vagy jobb helyeken eleg megkerdezni az ugyintezot a lounge-ban, van e meg szabad hely a business-en.. Mokas a fiatal, aki meg a kutyajanak sem adna a business kajat.. nos igen. Valoszinuleg otthon Michellin csillagos sefet alkalmaz foallasban, hogy elkeszitse a tizoraijat..

dekás dezső 2012.07.10. 13:28:18

ezt a trágya, gány melót, baszki. meg kell a szívnek szakadni:P
szar a élet, váltsál.

amúgy jó az írás, teljesen átérezhető még egy szuszogó prolinak is:P

zuulululu 2012.07.10. 13:30:40

Jo!
Kiveve a repulon parazas: aki repulon fel az szimplan nyagofogos kis buzi. "jaaaj, lezuhan, jaaaaaj, erzed, remeg a szarna, bazdmeg, ez mar zuhan, ereztem, ti nem erzitek, rosszul vagyo, jaaaj". Azonnal tarkonloves a gecinek!

Eltévelyedés · http://gumimacik.blog.hu/ 2012.07.10. 13:34:47

Az gáz, ha én perverz módon élvezem az ilyesmit? Már a távoli utazást. Mert a kis szaros európai utak tényleg gázok. Fárasztó és még érdekeset se látok, mert Mi van Gdanskban, Párizsban és Frankfurban, ami nincs meg otthon? Elmondom, semmi izgalmas. És igen, a napidíjból inkább valami hasznosat veszek, mint 20 ojrós vacsorát.

Múltkor Hong-Kongba vittek ilyen céges hepajra, és kurvára nem bántam, hogy az 5 csillagos szállodai szarokat kellett ennem. Meg kontrasztban az utcán kapható százforintos menüket. Jó, az utazás a túristaketrecben szopó volt, de rutinosként túl lehet élni, láényeg, hogy a lábadat kinyújthasd.
Csak az ordító kisgyerekektől mentsen meg az úristen, ki kéne írtani mind. Meg az anyját, aki nem szól rá, nem ad neki cumit, nem ragasztja be a száját, nem ad neki pálinkás kenyeret, hogy aludjon már végre a kis buzi kölyke.

Kis ember 2012.07.10. 13:34:50

@zuulululu:
Nem így van.Repülőn félni természetes dolog. Úszni tudok, a hajó oké, futni tudok, a vonat, busz oké, de repülni nem tudok (illetve tudok, de csak lefelé és csak egyszer.
A hajón is fel tudok állni kimenni sétálni, ha bajom van (300 méter hosszú, 25 m. széles), a többi járművön is van hely (legfeljebb a parkolóban), de egy repülőn mit csinálsz, azon kívül, hogy várod a leszállást? Látvány az esetek 90százalékában semmi és azt a gyönyörű faragott halat is ott kellett hagynom Nassauban, mert 12 kiló volt, azaz a hazahozatala egy teljes heti bérem lett volna.
Bezzeg a hajóra annyi súlyt viszek fel, amennyit akarok!

B-rocker (törölt) 2012.07.10. 13:44:01

Minden kibaszot repülön van egy sírós gyerek, akit muszály végig beszopni.

zuulululu 2012.07.10. 13:56:34

"Repülőn félni természetes dolog"

Nem.
Repulon unatkozni, unni, nem kenyelmesnek tartani termeszetes dolog.

De felni? Finom uriholgyeknek esetleg. De egy ferfinek? Buzi? Buzi! Az ilyen meg a liftben is fel, "fobiaja" van a dragamak, hogy sajnaljam a Taigetosz pozitiv buci fejet.
Az ilyenek arra is kepesek hogy tapsolnak mikor landol a gep.

Kis ember 2012.07.10. 14:16:26

@zuulululu:
Hahaha.
Az olyanok írják ezt, aki maximum csártergéppel voltak lasztminiten Görögbe. Naná, a szerbek felett simán átrepül azt annyi. Nem tudtad, hogy légörvénybe (RENDES légörvénybe, éjjel az óceán felett, érted?!) került gépen nincsenek ateisták???
Áh, az IGAZI utazók értik mit mondok, akik meg csak belekóstoltak a légi utazásba, azoknak fogalmuk sincs.

Pan Modry 2012.07.10. 14:37:43

En nem szeretek munkaugyben repulni ha dolgzni is kell, nagyon megutaltam kb 7-8 eve amikor 2 evig tobbet voltam uton mint az irodamba.

Manapsag mar neha megcsinalom hogy elmegyek valami konferenciara ahol mondjuk meghallgatok 2 eloadast, kicsi networking, aztan felvaltva doglok a wellness es a bar reszlegen.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2012.07.10. 15:13:16

Mifelénk, Proliföldén még mindig "cabin crew, seats for take-off, seats for take-off" a mantra. Mi volt a baj vele?

2012.07.10. 15:15:38

Én már meló miatt nem röpködök, inkább a vonat, mert annyi a csomagom.

Tavassszal azonban az Airberlinnel repültem oda-vissza. 4x néztem meg a Cheers ugyan azt a részét, 4x a Scobidoot, szörnyű volt. A Mallorcai nyaraló küzönség sem akár mi, tudnak azért ők is valamit.
Hazafelé már nagyon pocsékul voltam. Ti tudtátok hogy már nincsen zsacskó az ülés előtt az újságoknál? Régebben volt, persze már vagy 30 éve nem volt erre igényem, most sem, csak meg akartam tenni az előkészületeket.

Hamarosan megint megyek, addigra le kell szokni a cigiról, mert Palman, olyan sokat kell gyalogolni a dohányzó helyig, hogy az még nekem is sok. (Oh draga Ferihegy 1. olyan kicsi, az ember rögtön ott van ahol akar.)

Az volt már hogy gép nem marad a levegőben?

Én a reptereket utálom, a gépen már nincs gond, mert egy másfél órás úton is képes vagyok aludni, lehet hogy horkolok is, ki tudja.

2012.07.10. 15:43:29

@Kis ember: Egyszer ajánlottak egy állást Borchenbe, de nem vállatam mert nem voltam hajlandó másfél órát hajókázni Emdentől, útálom a hajót, max Pesten vagy egy hafenrundfahrt Hamburgban.

Pedig most a Costa akciósan hirdeti az útjait, már 300€ körül be lehet fizetni, hát menjen csak aki akar.

/tmp 2012.07.10. 16:31:23

@Kis ember: "Nem tudtad, hogy légörvénybe (RENDES légörvénybe, éjjel az óceán felett, érted?!) került gépen nincsenek ateisták???"
Ezt a logikát követve lezuhant gépen viszont hivők nincsenek.

a_fater 2012.07.10. 17:09:59

Hú, ez az írás most nagyon komoly sebeket tépett fel :-)

Gyűlöltem amikor ezt kellett csinálni, és tényleg basszameg amikor véletlenül éppen lenne kedved és energiád megnézni, hova is hányt el a sors, akkor jön az esti social event, nehogy jól érezd magad.

és főleg Brüsszel és Párizs, mind közül a legundorítóbbak... nagyon találva érzem magam, mint modoros utazásgyűlölő

A Tyne folyó déli partja 2012.07.10. 17:43:42

@Démonmac1: ne is mondd. múlt hétfőn jöttem haza, mögöttem két kiskölyök az anyjukkal, a mögöttem ülő végig rugdosta a székemet unalmában. a mellettem ülő szerencsére csak a végén akart társalogni, először a Duna felett, hogy ugye, koszos, mindezt angolul, mert angolul olvastam, aztán megkérdezte magyarul, hogy beszélek-e, akkor jött nekem azzal, hogy mit csinálnak a zs.i.dók Magyarországgal. szerencsére akkor már szálltunk le, nem kellett sokat hallgatnom.

A Tyne folyó déli partja 2012.07.10. 18:01:15

@vincere: én továbbra is utálom, hiába jövök csak évente egyszer, és haza pihenni. eleve muszáj átszállással (vagy eleve plusz utazással) jönnöm, mert nincs közvetlen járat, aztán átszállás, múlt évben három óra várakozás Heathrown, most Amszterdamon át jöttem, volt 55 perc a transferre, végigrohantam a repülőtéren, transfernél milliónyi ember, sorok, a busz meg a másik oldalon tett le, mint ahol nekem a csatlakozás ment, loholtam át a másik végére. aztán mire Pestről hazaérek, az is beletelik pár órába. @Frengi: KLM-en volt zacskó. meg a British Airwaysen is.

amúgy, utálnám, ha ilyen utazós munkám lenne, a kötelező social event-eket meg pláne. még a szabadidőmben is a kollégákat lássam, és a munkáról beszéljek? kéne a halálnak.

szeme közé, laposan! 2012.07.10. 18:48:25

"room-sharing, nem gáz?" De, az.

Thomas Guevara 2012.07.10. 19:22:48

Na aki máshogy gondolja az "álomutazást" vagy szeretne többet megtakarítani és nem "kukázni" a számlákért az jöjjön ide:
www.swisshalley.com/?ref=Tomme

2012.07.10. 21:03:27

A tudományos konferenciára járás annyiban más, hogy az egészet neked kell előfinanszírozni.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2012.07.11. 00:03:23

utazz, paraszt, mert neked is egy balkán a világ!
jó írás, bár tömény, mint egy indiai kiküldetés.

bobsys 2012.07.11. 01:25:21

@Kis ember: Legutobb igaz szarazfold (Kina) felett (de 34000 lab magasan) keveredtunk ilyenbe. Hat mindekiben megallt a szar is, legi kiserok sem jottek elo hanem szijaztak be magukat. Dehat tudod hogy megy ez :)

NoNight · http://anothernonight.blog.hu/ 2012.07.11. 13:30:40

@Kis ember: Ami nem mindegy az az, hogy általában ha a repülő lezuhan, mindenki megy a túlvilágra, a többi járműnél nincs ekkora mortalitás.

A mi cégünknél szerencsére a kiküldetési helyek vonattal is elérhetők, így ezzel nincs probléma. Az viszont egy külön történet, amikor a különféle csókosok és fejesek elmennek mindenféle olyan konferenciára és kongresszusra, ami kb. abból áll, hogy két zabálás között végigunatkozzák valakinek a süketelését és púderponty-mutogatását - és persze nekik nem jut eszébe, hogy aludni a ***-os szálloda is bőven jó, meg hogy busszal is lehet közlekedni a városon belül. Amikor meg konkrét probléma miatt kéne utazni, vagy valóban hasznot hajtó rendezvényekről van szó, akkor bezzeg kezdődik a takarékossági hullám...

petrice 2012.07.11. 15:39:30

Rotálni kell cégen belül az otthonülő és a kiküldetéses irodakukacot, akkor senki nem irigykedik, plusz mindig valaki más hoz cigit a dutyfreeből.

maripán 2012.07.12. 12:20:53

Repulni jo. Mindaddig, amig jokedvedbol es nem muszajbol teszed. Soha nem szerettem repulni, az egesztol felallt a hatamon a szor, de miota hetente jovok megyek mar annyira unom, hogy nincs kedvem utalni.
Mindig atszallassal (Eu-n belul ez a legnagyobb szivas) mert nincs kozvetlen jarat, mar ugy foglalom a jegyem, hogy melyik repteren a legkonyebb atrohanni (igy is elofordul, hogy "gate open" ellenere nem engednek felszallni -> "atfoglaljuk szivesen a kovezkezo jaratra" (anyad) mert mar at sem raktak a csomagomat....3-4 ora semmitteves es kinlodas a repteren. Kinek kell ez?
Semmi bajom, ha maganuton vagyok...de minden mas szivas. Ezerrel.

Rémisztő Pénisztő 2012.07.12. 15:28:31

Az igazi magyarok lóháton mennek Svédországba...

A Tyne folyó déli partja 2012.07.12. 16:23:40

@maripán: jaj, ne idegesíts, átszállással megyek szombaton, idefele volt 55 percem, visszafele van 60. az 55 éppencsak elég volt, remélem, nem lesz baj.

Ernoke 2012.07.12. 17:08:55

én valószínűleg halálomig modoros repülésimádó maradok. az egyik első emlékem, h repülőn ülök, és odavagyok a cukroshabos bárányfelhőkért. azóta is valami hülye boldogság fog el minden egyes alkalommal, amikor beindulnak a motorok. és akárhol ülök, vadul nézegetek kifele, mindegy, h éjszaka van vagy nappal, éppencsakhogy nem sikongatok és tapsikolok, mint akkor kisgyerekként. és imádom, h hoznak kaját, meg lehet teát kérni, ha ráng a gép, azt is imádom, mentem már villámos viharban, azt is imádtam. autóban ülve konstansan rettegek, egyebet kibírok, de repülőn egyszerűen képtelen vagyok félni.

a konferencia se rossz, ha nem alszom el a légkondis szar teremben.:D ha sikerül korán elszabadulni, az ember legalább egyszer évente bír 8 órát aludni egy hideg ágyneműs hotelszobában (mert úgyse lehet mást csinálni ott, itthon meg ugye inkább ilyen 3-4 órák jutnak). ha vacsora van, az se rossz, itthon nincs pénzem vendéglőre, ott viszont a napidíjból megy. ha a szállodában reggeli van, az se rossz, mert ingyen rommá eheti magát az ember gyümölccsel, zöldséggel, müzlivel, joghurttal, szalonnával, sajttal, vajjal, én kurva pofátlan voltam, mikor pár alkalommal voltam.

a repülőterektől és az összes hercehurcájuktól viszont irtózom, de szerintem minden normális ember így van vele. eleve egy repülőtér ocsmány, személytelen hely, én mindent mocskosnak látok-érzek ott, a cipőlevevős hely pluszban kurva büdös is, mondjuk mikor motoznak, azt szeretem.:D a legjobb az lenne, ha kimennék a ház elé, és ott várna a gép. sajnos sokévente van csak lehetőségem repülni. de legutóbb mikor naplementében ment a gép, majdnem könnyekig érzékenyültem, h ennél szebb dolgot elképzelni sem lehet.:)

maripán 2012.07.13. 10:44:54

@A Tyne folyó déli partja:
Hol van 55 perced atszallni? MUC siman 20 perc alatt megoldhato, FRA is megvan 30 perc alatt (kiveve ha a busz a dugoban all a terminal elott:) )
Ha nekem 50-60 percem van, halalos nyugalommal setalok vegig a repter egyik vegetol a masikig.
Sot, meg cigzni is megallok valamelyik boxban.
:)

A Tyne folyó déli partja 2012.07.13. 11:39:35

@maripán: Amszterdamban volt, és előbb át kellett szállni a buszra, ami elvitt a terminál egyik kapujáig, ami pont az épület másik végén volt, mint ahonnan a csatlakozás indult, és kilométeres sorok voltak mindegyik transzfernél. mert ha te volták kettő darab reptéren, akkor már mindent tudsz, mi?

sosperec 2012.07.13. 12:28:58

Milyen modoros reptereket IATA kodon emlegetni? Es milyen modoros tudni, hogy igy hivjak? :)

maripán 2012.07.13. 14:16:02

@A Tyne folyó déli partja: Nem ezt a kettot ismerem, de ezen a ketton kell a legtobb esetben atszallnom. AMS nem annyira szivas, kivetelt kepez ha csak egy orad van es tengerentulra szallsz at.
Jeleztem, hogy en elsosorben EU-n belul repulok, es ez a ket repter az, ahol a legtobbszor futnom kell.
Altalaban a szivas az, hogy a BUDrol erkezo jaratokat schengenen kivulinek ertelmezik es FRAban speciel a B terminalra erkeztetik de a tovabbindulasod az Arol tortenik. Aki nem ismeri a repteret (nincs tudataban annak mekkora a tavolsag) az siman lemarad. A tobbiek meg a mozgojardan futnak:)

A Tyne folyó déli partja 2012.07.13. 22:28:29

@maripán: szívás még, hogy a hollandok nem ismerik a személyi igazolványt. bezzeg az angol tudta, pedig azok nem szokták. tavaly megkérdezte, hogy ez mi, (Newcastleben, Heathrow-s tudta, de ez csak véletlen lehet.) hollandul meg ráadásul nem is beszélek.

maripán 2012.07.14. 13:43:28

@A Tyne folyó déli partja:
Ez meg nem tapasztaltam mert kizarolag utlevellel utazom:) mindenkeppen vicces lehet

A Tyne folyó déli partja 2012.07.14. 20:21:19

@maripán: visszafele nem volt olyan vészes, most nem voltak kilométeres sorok. legközelebb odafele is hétvégén megyek, hátha akkor kevesebben vannak. a személyit pont ugyanúgy el kell fogadni. a vicc inkább, hogy a self service check in sem ismeri, Pesten...pedig ott van, ki lehet választani, hogy national id. de fel nem ismeri...de a nő megcsinálta helyettem, ha már elfelejtettem becsekkolni idefele. bezzeg odafele nem felejtettem el, erre Newcastle-ben nem működtek a masinák, tök jó.

csi szi 2012.07.20. 17:27:31

@sosperec: Hát azért, hogy Frankfurtot és Münchent takarja ez a kettő, azt nem nehéz kitalálni. :)
Ja, amúgy valóban modoros tudni, hogy IATA kódnak hívják, ilyen kis esőember-szokás:)

Rövid Zárlat 2012.07.20. 21:11:20

Elmondom a frankót ha valaki kevesebbet akar szopni céges úttal. A külsős kollegáktól meg kell kérdezni, hogy ők melyik hotelben laknak; garantáltan olcsóbban, mint ahová téged elszállásoltak. Az utolsó (papíron) napon a repjegyet át kell bookolni későbbre (ez ingyenes), igény szerint 1-2 nappal, arra az időre becsekkolni az occsó hotelbe, és várost nézni orrvérzésig, dönert meg weißwurstot zsömlében zabálni €3-ért. Így van értelme. Szerintem. A szarógépet meg addig ellátja az asszony a barátnőkkel.

Aki a 47 ezres minimálbére miatt sír. 1: tanulni kellett volna; 2: nem azt; 3. mindenki a saját életének a kovácsa, semmi más baromságot nem szabad elhinni - ha rinyálnék egyfolytában hogy milyen szar a munkám, mingyá' felmondok akkor még mindig a három évvel ezelőtti fizetésemet kapnám. Azértartittezazoszágmertsenkisemmerfelállni/asztalracsapni - ha nem találnál munkát két hónapon belül akkor valószínűleg valami olyat tudsz amire kurvára nincs igény, de papírt adott. Grats.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.07.24. 10:20:46

"És irigykedik a sok hülyepicsa, mert ez életének az értelme: az utazás maga. Nem ám az, hogy ott lehessen vagy bármit átéljen, csak hogy kipipálhassa, hogy kihirdethesse, hogy a felesleges-pózolós képeit közzétehesse. A "pizzai" ferde tornyot két kézzel tartjuk, a piramisokat tenyéren hordozzuk.."

Bükfürdőt meg keresik Bükkszentkereszt környékén...

۝merta-X 2012.11.17. 21:31:16

Én kéremszépun multkor asszem két ilyen modorossal utaztam egy hármasülésen, és magam is igen blazírt voltam, na de ezek ba+ olyan blazirtak voltak meg modoros elegánsak, hogy kajak idegesítettek, de nagyon durván. Eleve én olvastam valami regényt, de ezek a tabletjükön néztek valami melócuccot, aztán prezentációt írtak, vagy 3 mondatot 2 óra alatt, aztán céges kirándulásos fotókat mutogattak, hogy ki hogy volt bebaszva, aztán emilt írtak, odáig, hogy Dear Kevin, itt gondolkoztak, megint írtak a prezentációba három szót, megnézték az okostelót, hogy nem e kereste e őket valaki 35 ezer lábon,, aztán az egészet újra kényszeresen. Gecire lapáttal bírtam volna őket agyonverni, pedig kisgyerek sem volt.

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2012.11.18. 11:05:59

@۝merta-X: parkolóházban ilyen élére vasalt arcok 16:9-es szemüvegben hangosan ilyet mondott a zeggyik, hogy "AZT A 12EZER EURÓS pROJEKTET VÉGÜL A LACIÉK HÉTÉR VÁLLALTÁK BE!", gondolom ezzel arra akart utalni, hogy a válság még a MOM park mélygarázsának közönségét is megviseli. Én persze elkezdtem huhogni mint egy nyugdíjas a csajomnak meg egy fószernek akivel ott voltam, hogy "jajistenkém, tud ez a zautomata kécázasból visszaadni?"

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2012.11.19. 13:41:26

@anica inkognitóban: oh, hát amikor a mérőeszközünket kiszállító cég sofőrje felhív, hogy Gyöngyös után akkor merre forduljon, én már mondom is, hogy vissza apám Böpest felé, mert épp Kömlőre mész Komló helyett...

bojlergyulabá (törölt) 2014.03.01. 19:42:57

@csi szi: főleg, hogy nem IATA kód, hanem SITA kód :D esetleg ICAO, de az más^^

Norx 2014.08.21. 11:23:59

@Püspök utcai gombaszedő: az, hogy a nehézgépkezelõ osszekeverhette a felszállási engedéllyel (cleared for take-off). Mint ahogy meg is tortént. Onnantól kiírták az újbeszélbõl (avagy fónia aka phraseology) minden más értelmezését, és departure-rel helyettesítették.
süti beállítások módosítása