A Tegezős Bácsi

2012/05/15. - írta: Modor Tibi

A Tegezős Bácsit mindenki ismeri, hiszen itt van mindenhol körülöttünk - a boltban, a lépcsőházban, a meccsen, a kocsmában. Ötven és a halál között bármelyik korosztály tagja lehet, valójában kortalan. Egy viszont biztos: a nála fiatalabbakat következetesen, lekezelően tegezi, bármi, bárki is legyen. Még talán a rendőrt is.

-Jó napot kívánok!

-Szevasz.

-Viszontlátásra, szép napot.

-Helló.

És nem, nem ajánlaná fel, hogy tegezd vagy hívd Lacinak vagy bárminek. Tegez a rohadt geci, hiszen ő idősebb nálad húsz-harminc évvel. Teljesen lényegtelen persze, hogy te már mondjuk huszonöt vagy harmincöt múltál. A gyereke lehetnél. Ha jól sikerül az első randija, akár az unokája is..! Mert mindegy, hogy két fejjel nagyobb vagy nála - esetleg (!) tanultabb -, őszülsz, kopaszodsz, terhes vagy, kézenfogva viszed a gyerekeket óvodába - a korkülönbség kötelez, örökké csak taknyos maradsz. Öcsi, haver, pubi, aranyom, aranyoskám.

Elvárja a tiszteletet természetesen. Ő nem tegeződik akárkivel - a csendőrpertut leszámítva. Az ő idejében azért máshogy mentek a dolgok. Ő bizony édesanyjának is mindig kezicsókolommal köszönt. Kaptak egy pofont az iskolában, otthon soha nem mondták meg, mert kapták volna a párját visszakézből. Nem is voltak tanárverések. De tisztelni az idősebbeket, azt megtanulták. Ha betöröd a fejedet fiam, hát a saját fejedet töröd be.

És mondja, meséli hőskölteményeit. Mert egy sikertelen zérus, aki soha nem vitte semmire, se akkor, se most. Utolsó, - szerinte - említésre méltó kalandjai a katonaságnál vagy a szakiskolában történtek, és ezt kell hallgatnod sokadszorra. Szigorú, de igazságos tanárok, elképesztő dolgozatírások és feleltetések, kegyetlen papok, spicli munkatársak, fusizások, gebinezések, maszekolások, túlórák, kommunista szombat, éjszakai őrség, havon alvás, ütihá, gyíkhús, kézigránát-dobás - és ha nem robban fel, bizony érte kell menned -, Kocsis Sanyi, Czibor, Tichy, Mészöly, Fazekas, Hajszán, Disztl, Ebedli, Wukovics.

És harsányan röhög az öblöse a buszvezetős, hosszanti csíkos atlétájában, tömött-mákos taxisbajuszával. Ez még talán az utolsó lehetősége az életben, hogy valahol megtisztelve érezheti magát. A korán kívül mást úgyse lehet.

Helló-helló! Szevasz, öcsém.

158 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fidesz = házmesterek pártja 2012.05.15. 18:08:04

@z: kérdés, honnan nézed. Az európai(???) udvariasság szerint annak illene előre köszönni, aki belép valahová. Ugyanakkor volt régen egy olyan, hogy a kereskedőnek kutya kötelessége a betérő vevő seggit is kinyalni, ilyen szempontból valóban az a jogos, ha a kereskedő köszön előre.

De ha már itt tartunk, van pár kereskedői szokás, amitől a falnak megyek:
- bemegyek, hangosan köszönök, fel se néz a Kacsamagazinból
- még be sem érek, már ott ugrál körülöttem, hogy mit akarok, miben segíthet és levakarni sem lehet. (különösen a kínai büfék környékén jellemző mostanában)

sdani 2012.05.15. 18:10:06

@z: A társas kommunikációban alapvető, hogy megadjuk egymásnak a tiszteletet. A vevő is. Csak azért, mert ő hozza a pénzt, nem lesz übermensch, aki előtt térdenállva hajbókolni kell, meg elnézni neki a legparasztabb viselkedést. Az eladókanak nem szabad elkurvulni, hanem éreztetni kell a kedves vevővel, hogy egy fasz, amennyiben ez a tényállás forog fenn. A jelenlegi trend, amit te is képviselsz, elég rossz irányba tereli a közösség értékrendjét.

Mikrobi 2012.05.15. 18:10:11

Inkább tegezős nénik vannak.

pincze 2012.05.15. 18:13:28

Semmi gond , ha egy nálam 20 évvel idősebb letegez , de tőlem elvárja a magázást . Csak a tegezés ne járjon lekezelő stílussal , arroganciával . Az idős embertől sem elfogadható a pökhendiség , az ilyennek csak a maga jár .

Momina 2012.05.15. 18:54:49

@klippan: Ott a pont. Tegeződni is lehet szépen, meg sértőn magázódni is. Mikor rokonságban nagynéni kijelentette, hogy tegezd már le - az akkor másodszorra látott - Béla bácsit, miért tetszikeled, akkor ránéztem az öregre, aki 70 feletti, kimért, de kedves úriember, tudományos fokozattal, ógörögül, latinul olvas, és láthatólag nem tetszett neki, hogy erőltetik köztünk a pertut (bár egy szót sem szólt), akkor nyeltem egyet és azt mondtam, hogy szervusz Béla bátyám. Nem jött ki a számon se a Te, se a szia. Béla bácsi láthatóan megkönnyebbült, kezet csókolt és ennyiben maradtunk :) De mondtam én már férfinek azt is, hogy maga és azt is, hogy Ön, de olyan hangsúllyal, mint a tőrdöfés...

ezanicknevem 2012.05.15. 19:15:05

@Stoney Hill Billy: "ha egy idősebb férfi letegez egy fiatalabbat, az az udvariatlanság, ha a fiatalabb nem tegezi vissza..."

- Tévedés. Ismeretlen felnőttek között a magázódás az alap udvariasság. A tegeződés bizalmasság. Az engedély nélküli tegeződés bizalmaskodás. Értjük a különbséget?

Engem ne tegezzen senki. Csak akivel közeli viszonyban vagyok.

A magázással adom meg a tiszteletet más felnőtteknek. Ha egy idősebb letegez, nem tetszik, de továbbra is magázni fogom, mert az én elveim attól nem változnak, hogy neki nem volt gyerekszobája, vagy ettől jó fejnek gondolja magát. Persze ha felajánlja a tegezést, lehet róla szó, meggondolom. De csak úgy, a viselkedésével nem fogja megszabni, mit csinálok.

Ha egy magamkorú tegez, általában visszategezem, mert egy eladóval nem fogok leállni vitatkozni. Általában nem tiszteletlenségből teszi, csak van egy ilyen hülye szokás, hogy mindenki tegez mindenkit. Már megszoktam. Csak nem tetszik.

@CJKrisz: "Meg van a makacsabb fajta, akinek hiába köszönök, a füle botját nem mozdítja rá, csak löki a süketet. Ezeknek pofátlanul beleköszönök a mondókájukba. Nem egyszer, hanem addig, amíg észre nem veszi magát. Volt már olyan, aki a harmadikra sarkon fordult, és kiment. Pont nem érdekel, az ő pénze nem fog hiányozni, költse inkább illemtanra."

- :))) Ez tetszik. Jól teszed. A bunkó vevők menjenek csak oda, ahol az eladók hajlandóak elviselni a bunkóságukat. Mondom ezt úgy, hogy nem vagyok eladó, csak szimplán ellenzem az udvariatlanságot.

@z: "Ha te ügyfeleket, vevőket fogadsz valahol, akkor az alap, hogy üdvözlöd amikor belép. Ha bántja a lelkedet, hogy az, akiből élsz, nem alattvalóként járul eléd, akkor menj mozdonyvezetőnek."

- Alapvető tévedésben vagy. Az eladó a vevőnek nem a szolgája. A vevő az nem König Kunde. A vevő az egy szerződő fél, aki vásárol. Az eladó meg a bolt tulajdonosának a megbízottja, esetleg a bolt tulajdonosa maga. Tehát ő a másik szerződő fél vagy annak képviselője. Ha egy modortalan tahó vevő nem köszön még akkor se, ha háromszor köszönnek neki, akkor elmehet a fenébe. Ha az elcseszett kis életének a frusztrációit áruházi eladókon akarja leverni, az az ő szegénységi bizonyítványa. Senki sem köteles megalázkodni neki, és ha ez nem tetszik, ne járjon boltba. Menjen és termeljen meg magának mindent, vagy küldje boltba azt, aki hajlandó elmenni neki.

Természetesen az eladónak is illik udvariasnak lenni, mint egyenrangú félnek. De a példában az eladó teljesen udvarias volt.

fidesz = házmesterek pártja 2012.05.15. 19:20:11

@ezanicknevem: téged olvasni kb. olyan, mint egy bigott, vallásos háborodottat.

Parajpuding 2012.05.15. 19:21:41

A Tegezős Bácsi okos. A cikkíróban látja a stílust, az értelmi szintet: "Tegez a rohadt geci..."
Mert ugye aki így bír reagálni egy ilyen piszlicsáré ügyre, annak ezekben komoly hiányosságai vannk. Sőt. Ha igazán ott kezelné a Tegezős Bácsi az ilyen f*szparasztot, akkor eképpen köszönne neki:
Szevasz takonyjancsi! Helló kisp*cs!

ezanicknevem 2012.05.15. 19:29:14

@ezanicknevem: "Ismeretlen felnőttek között a magázódás az alap udvariasság."

- Internetes fórumokon viszont én is tegeződök. :)

@A fidesz a betegek kiirtására készül: "téged olvasni kb. olyan, mint egy bigott, vallásos háborodottat".

- Azt hiszem, nem érted, hogy miről beszélek. Neked külön leírom, hogy én az emberek egymás iránti tiszteletét szeretném látni, és magam is eszerint élek. Kérlek olvasd el a hozzászólásomat még egyszer. Vagy azt csinálsz, ami akarsz, nekem mindegy.

A Fideszt meg ki nem állhatom, sosem szavaztam rájuk és nem is fogok. És ne vedd személyeskedésnek, de vicces a fenti kritikát olvasni olyasvalakitől, akinek az a nickneve, ami neked. Tulajdonképpen bóknak tekinthető. :)

2012.05.15. 19:31:37

Hülyeség. Azért tegez, mert fiatalnak tartja magát. Vagy hülyeségnek tartja a magázódást. Tegezd vissza nyugodtan, örülni fog neki.
És ne mondd róla, hogy geci. Kisköcsög...

ezértregisztráltam 2012.05.15. 19:33:28

@szamojéd szomszéd: ilyesmi lehet a valamilyen kolléga-viszonyban lévő bácsik bajtársias, közvetlenkedő köszönése, pl.: Szervusz, Tanárúr!

A Tyne folyó déli partja 2012.05.15. 19:37:18

@Brother Love: erről eszembe jutott, hogy én se bánom, hogy tegeznek, alapban viszont magáznék egy nálam idősebbet/hivatalos helyen ügyintézőt akkor is, ha kb. velem egykorú. viszont mikor a múltkor otthon voltam, zavart, hogy tegezett anyám varrónője, hiába volt nálam vagy húsz évvel idősebb. hanem mert olyan lekicsinylően beszélt, vagy nem is tudom, hogyan fogalmazzam meg. szerintem jóval fiatalabbnak hitt, mint amennyi vagyok, és olyan leereszkedően jött ki.
másik felől meg, mikor az utcán leszólított a fiatal kiscsaj, hogy felmérést végez, nem zavart, hogy hol tegez, hol magáz (szegény nem tudta eldönteni, mondta is, hogy sokan megsértődnek, ha tegezi őket), mondtam neki, nyugodtan tegezhet. de a fenti varrónő meg olyan leereszkedő volt, hogy zavart.

másik példa: ismerőst kísértem el vásárolni. ismerős volt akkor 30 éves, bement a boltba, mondja az eladólánynak, (az volt kb. 20), hogy szia, meg hogy mit akar. eladólány meg visszafele magázta, kicsit furán jött ki a helyzet.

never again 2012.05.15. 19:42:01

Idősebbeket én sem tudok tegezni, nem áll rá az agyam (én sem tudom feldolgzni, hogy már nem gyerek vagyok???).
Viszont ha egy idősebb ismeretlen olyan csendőrpertus stílusban letegez, istenúccse visszategezem. Avagyon megkérdem tőle, hogy hol őriztünk együtt libát?

fidesz = házmesterek pártja 2012.05.15. 19:44:25

@ezanicknevem: de, pontosan értelek. Te el nem tudod képzelni, hogy a kicsiny világodon kívül más is létezhet. Pl. lehet tisztelettudó valaki a másikkal szemben úgy is, hogy közben tegeződnek.
Mondjuk esetemben egy banki vezérigazgató volt a felső szint, akivel még tegező viszonyban voltam.
Ugyanakkor nemrég beszéltem egy rendőrrel, akiben a magázás ellenére nyoma sem volt tiszteletnek, sőt... (más kérdés, hogy egy rettenetesen primitív "ember" volt az illető, a helyesírása alapján erősen kétlem, hogy valaha leérettségizett)

A Tyne folyó déli partja 2012.05.15. 19:44:30

@Patreides: hát szerintem pl. az én példámban fentebb említett varrónő simán megsértődött volna, ha visszategezem. de a legközelebbi ilyennél eljátszom.

Ottlaki Kababám 2012.05.15. 19:50:12

A nagyjából egykorú pestiek magázódnak, a vidékiek tegeződnek. Pont.

A Tyne folyó déli partja 2012.05.15. 19:56:06

@szamojéd szomszéd: s hol van itt a keverés?@munkanelkuli: azok elég tahók. de lehet, hogy már így tanulja a mai ifjúság. az egy dolog, hogy terjed a mindenki tegeződik mindenkivel (pl. net miatt is), de azért az továbbra is bunkóság, ha egy 20-30 éves letegez egy 60-ast.@Haloperidol: szerintem ez amiatt is van, amit munkanélkülinek írtam. hogy egyre jobban terjed a tegezés. és sok tanár se bánja manapság, ha tegezi a gyerek, én se bántam. de attól még bizony meg kéne tanulnia, de azért azt áruld már el, hogy miért is nem taníthatja meg a szülő rá? miért kell mindent átpasszolni a tanárra? @pincze: ez a húsz évvel idősebb dolog csak felnőtt embereknél működik. ha te 12 vagy, ő meg 32, akkor ok, tegezzen. de ha én 37, ő meg 57, akkor igenis tahóság.

Void Bunkoid 2012.05.15. 20:07:29

@keptelen kepkeret: az angolban konkrétan szám-személy szerinti tegezés nincs, VISZONT amikor valaki a másikat a családnevén szólítja, az magázásnak minősül.

Én ezt vettem mindig alapul, ha valaki engem tegezve de a családnevemen említ, akkor minden további nélkül beszólok neki hogy "akkor már talán Bunkoid ÚR, ha magázódsz, hülyegyerek" :P

ezanicknevem 2012.05.15. 20:08:40

@A fidesz a betegek kiirtására készül:
"de, pontosan értelek. Te el nem tudod képzelni, hogy a kicsiny világodon kívül más is létezhet."

- Ej, ej, hiszen te személyeskedsz. :) És ne haragudj, de ezzel a nickkel ezt a mondatot leírni... Tényleg csak a jószándék mondatja velem, hiszen úgy tűnik, egyikünk sem szereti a kormánypártot: változtass a nickeden és a stílusodon, mert így nehéz komolyan venni, amit mondasz. Akár igazad van, akár nem, javaslom, gondold át a megfogalmazást. Tényleg remélem, nem bántottalak meg, nem ez volt a célom. Csak miattad mondom. Buktasd meg a Fideszt, komolyan nagyon fogok neki örülni. De a mostani módszereddel nehéz lesz másokra pozitívan hatnod.

" Pl. lehet tisztelettudó valaki a másikkal szemben úgy is, hogy közben tegeződnek."

- Persze hogy lehet. Hol mondtam, hogy nem? Egyszer már kértelek, hogy olvasd el újra a hozzászólásomat. Talán meg kéne tenned még egyszer, alaposabban.

Persze hogy lehet tisztelettudóan tegeződni. Ha a másik már megengedte. Az meg nem tisztelettudó dolog, ha a beleegyezése nélkül tegezünk le valakit. Érthető?

"Mondjuk esetemben egy banki vezérigazgató volt a felső szint, akivel még tegező viszonyban voltam."

- Gratulálok a felső kapcsolataidhoz, de ez az érveidnek nem ad semmilyen nyomatékot. (Miből gondoltad, hogy ez hatni fog rám?) Ha az igazgató úrral közös megállapodás alapján tegeződtetek, remek. Ha nem, akkor annak a szégyene, aki elkezdte, és annak a baja, aki eltűrte.

"Ugyanakkor nemrég beszéltem egy rendőrrel, akiben a magázás ellenére nyoma sem volt tiszteletnek, sőt... (más kérdés, hogy egy rettenetesen primitív "ember" volt az illető, a helyesírása alapján erősen kétlem, hogy valaha leérettségizett)"

- Ha magázott, akkor már igenis volt benne nyoma tiszteletnek. A magázódás egy udvariassági forma. Az egy másik dolog, hogy lehet, hogy nem tisztelt téged őszintén. Elképzelhető, mert a rendőr is ember, saját gusztussal, én meg nem voltam ott, hogy lássam, kinek van igaza.

De akkor nem az volt a baj, hogy a rendőr úr magázott, sőt. Igazából ez az, ami a javára szól.

Void Bunkoid 2012.05.15. 20:10:32

@Void Bunkoid: illetve rosszul fogalmaztam elnézést...az angolban konkrét szám-személy szerinti tegezés/magázás nincs, na.

aranyláz 2012.05.15. 20:12:44

A minap meló közben megyek be az egyik lépcsőházba, mikor a másikból átszól egy hapsi: "a 2/3-ba van valami?" Mire én jó hangosan ráköszönök, hogy jó napot kívánok! erre ő annyira zavarba jött, hogy aszongya: "csókolom, öö jó napot!" :D

2012.05.15. 20:16:03

Tegezd vissza! Ilyen egyszeru.Hacsak nem a csedorpertu hive vagy.

pincze 2012.05.15. 20:18:50

@A Tyne folyó déli part@A Tyne folyó déli partja: Az egyik embernél jobban rááll a szám a tegezésre , a másiknál érzek egy falat , hogy nem venné ezt jó néven , de leginkább a kölcsönös tiszteleten és udvariasságon múlik az egész . Az én tegezhetlek ne valamilyen hatalom fitogtatási lehetőség legyen .

pucros 2012.05.15. 20:19:48

Hát én kimondottan örülök ha valaki tegez, én azt szeretem.
Persze olyankor én visszategezem, ha száz éves is, mivel ugye egyenlőek vagyunk, tehát a tegezés az implicit egy engedély a tegezésre.
Még senki se sértődött meg, senkinek nem kellett mondanom, hogy de hát te is letegeztél.

2012.05.15. 20:24:57

A 90 eves betegem felajanlotta,hogy legyunk per du.Nos elfogadom de tovabbra is magazom,es magazok mindenkit.Egyszeru: nem kell az igeket ragozni.

Kurvaanyátokat 2012.05.15. 20:44:46

Ja! Szép az egészben, hogy pl. azokkal a kollégákkal, akikkel az átlagosnál közelebbi kapcsolatban voltam, sokszor magázódtunk, pusztán a hecc kedvéért, mintegy kigúnyolandó ezt a magázódós hülyeséget. :D

keptelen kepkeret 2012.05.15. 20:47:04

@w650: Nem fiuka, nem a mellem volt a lenyeg, tenyt kozoltem es benned csak ennyi maradt meg.Velhetoleg eloben se a mondanivalom erdekelne, de ezzel sincs bajom.

Orulok,h egyetertunk:)

Robius77 2012.05.15. 21:19:20

@CJKrisz: Helyes én is ezt csinálom!!

werno 2012.05.15. 21:22:45

Meg vagyok döbbenve ,mennyi HIBRID faragatlan humanoid fogant az elmúlt 2-3 évtizedben , és nem képesek megbirkózni egy-két alapvető illemszabállyal:
1. Két férfi kontextusában az idősebb jogában áll eldönteni, hogy tegez vagy magáz , ha nem gyermek a fogadó fél akkor BUNKÓ ha nem tegezi vissza az idősebbet- csakúgy mint a szerző aki még büszkén posztolja is ezt a baromságot -feltéve ha nem nő.
1/a Árnyalja a helyzetet ha egy 80-90 éves önállóan magát csak nehezen ellátó tegez le egy fiatal felnőttet akkor lehet nem kell visszategezni de nem bűn és nem tilos, persze kell némi intelligencia a helyzetértékeléshez nem bizonyos ,hogy ez a tulajdonság itt adottság :(((
2. Idős férfitől is faragatlanság fiatal felnőtt nőt letegezni ,mert ez a nő joga.
2/a Nagyon idős férfi letegezhet fiatal nőt is (akit már nem érdekelnek a keblek).
3 A nők vonatkozásában nyilván az előbbieket illendő alkalmazni logikusan....

Végezetül: nem válna a szerzőnek hátrányára ha tanulmányozna néhány illemtan könyvet és nem keltené a hangulatot az idősebbek irányába, mert rövidesen Ő is aggastyán lesz (remélem :)) és neokonzervativizmusa miatt nevetség tárgyává válhat.

ps: ha majd 90 évesen letegezlek akkor azt azzal a tudatossággal teszem ,hogy nyugodtan vissza tegezhetsz,persze ha akkor te ezt egy 41 éves nőként fogadod ,nyugodtan felháborodhatsz ,főleg ha a dekortázsod fixírozom.
Leginkább persze akkor jársz el helyesen ha ha elegánsan eltünteted ezt a szar irományt .

Bicepsz Elek77 2012.05.15. 23:03:55

@werno: Ez man kiment a divatbol. Kolompar Gazsi tegez ha lenez, de alazatosan magaz ha nagysagos ur(polgarmester, biro, miniszter stb syb.) vagy. A nok meg 40 alatt megerdemlik a tegezest.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2012.05.15. 23:54:59

@werno: te is te hülye vagy, baszd meg.

"ha nem gyermek a fogadó fél akkor BUNKÓ ha nem tegezi vissza az idősebbet" - de előtte idézhetnél bármelyik illemtankönyvből, hogy ezt hol olvastad.

madám dialektika 2012.05.16. 06:36:54

@Thresher:

"Nyikhaj PhD-st, aki pár évvel idősebb nálam, még azt se, max. ha megkér rá, de még akkor is szokatlan nekem."

Hát én nyikhaj PhD-sként azért tegeződöm a tanítványaimmal, mert az még hülyébben jönne ki, hogyha nálam pár évvel fiatalabb emberekkel (akiknek egy részével együtt söröztem az egyetemi bulikon) tanárnőztetném magam.

werno 2012.05.16. 07:59:53

@Modor Tibi: Tudod nem kell illemtankönyv annak a kialakult -bár ezek szerint általad ismeretlen-illemszokás az ismeretéhez,hogy az idősebb vagy nő kezdeményez tegezést és azt nem elfogadni az az nem visszategezni igen nagy neveletlenség.
Egyébként nyugodt szívvel tudom ajánlani a témában Görög Ibolya könyveit,lapozgasd szorgalommal mert az így felszippantott tudásanyag nagy vákumot tudna betölteni.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2012.05.16. 08:17:06

@werno: kezdeményez = felajánlja. Azt valóban illetlenség visszautasítani.

Viszont ha nem ajánlja fel, csak öcsizget meg tegez automatikusan, akkor ő a tahó. Van még bizony itt vákuum.

Ernoke 2012.05.16. 09:35:33

nem emlékszem, hogy valaha is tapasztaltam volna bárkitől csendőrpertut, úgyhogy ehhez nem tudok mit mondani. azt viszont hatalmas udvariatlan parasztságnak tartom, ha egy kb. velem egykorú ember nem tegez vissza. nem vagy magasabbrendű, mint én, bármennyire is éreztetni akarod...

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2012.05.16. 09:38:34

@werno: nem tudom kelmed ismeri-é a mondást, hogy értem én csak leszarom?

lárvalányhaj 2012.05.16. 09:39:06

A férjemnek igencsak kölyökképe van (kb. 6-8 évvel néz ki fiatalabbnak a koránál), ezért az egyetemen sok tanítványa élből letegezi. Már ez is gáz, de egyes tanítványok akkor sem zavartatják magukat, ha rájuk pirít -- zavartalanul tegezik tovább.

fairwolf 2012.05.16. 09:52:19

Ez a tema egyszerubb itt Bajororszagban. A "bayerisches du" meg idosekkel szemben is elfogadott.

Nemregiben volt egy erdekes precedens: Egy kozlekedesi vallalat buszvezetoje Bajorkent letegezett egy porosz utast. Az eszak nemet egyed ezt rossz neven vette es panaszt nyujtott be. Erre felmondtak a buszvezetonek. A birosag dontese alapjan, a Bajor kultukor sajatossaga az altalanos tegezodes, ezert a felmondas hatalyat veszitette. A sofor azota is dolgozik.
Ettol persze meg lehet a sofor egy taplo paraszt, akinel ez a balhe csak az utolso csepp lehetett a poharban, de tegezodnie meg ennek is SZABAD.

Johnny336 2012.05.16. 10:00:42

Én azokat szeretem, akik nagyon okoskodnak, megkérdik a koromat (27), majd rávágják, hogy ők meg 58. Örvendek.
A kor az egy állapot, nem érdem. Nem a kort tiszteljük, hanem az embert. Ezen aztán meglepődnek.

fairwolf 2012.05.16. 10:28:31

@Johnny336: Ezeknek megemlitendo, hogy ha a kor bolcsesseget es tudast is ad akkor a nyugdijhoz gyarilag kene jarjon a Nobel-Dij.

Senki ne varjon CSAK a kora miatt tiszteletet. 60 eves semmirekello taplok es bunkok is vannak. (Szerencsere tiszteletremelto a tarsadalom szamara ertekes eletet elo idosek is)
Ha valaki mar 40 evesen tobbet tett le az asztalra mint mas 70-vel, akkor ki es mi alapjan meri fel, hogy kinek kell a masikat jobban tisztelni? A kor az adu-asz ha kifogytunk az ervekbol?

2012.05.16. 10:36:10

Eszembe jutott Árpi bácsi, ő is mindenkit tegezett kivétel nélkül, de neki nem szólt be senki érte. Valahogy elnézték neki.
Atributuma ez neki, mint helmit Schmitnek a cigarettázás.

Celtic 2012.05.16. 10:44:11

@m.o.p.: Igy 40 felett en is igy vagyok. Ha letegez, visszategezem. Alapbol magazodassal kezdek altalaban (pl. egy boltba belepve, hiaba 17 eves az elado) vagy a szomszedokkal. Ha tegez en is rogton visszategezem. Eddig meg egyik sem szolt - bar lehet, hoyg nem mert :)

Ezt leszamitva, sokkal jobban orulnek, ha csak tegezes lenne a magyar nyelvben. 10-40 kozott sok kinos helyzet volt, mert nem tudtam eldonteni, magazzam vagy tegezzem - es ohatatlanul vagy en vagy a masik fel kisse megalazva kerult ki a szitubol.

Sztem kb. 5000 pszichologus maradna allas nelkul, ha megszuinne a tegezes-magazas...

m.o.p. 2012.05.16. 10:57:07

@Celtic: Én ezt a hozzáállást 16 évesen kezdtem. Akkor képzelte először egy Cro-magnoni, hogy a csendőrpertu működik. Alapból én is magázom az embereket, függetlenül kortól nemtől, amíg fel nem ajánlja a tegezést.
Nekem tetszik a magázó stílus, azt látom, hogy ebben a formában jobban megválogatják a szavakat. Tegező módban sokan azt hiszik, hogy együtt nőttünk fel...

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2012.05.16. 16:17:53

Nem olyan bonyolult dolog ez a magázódás, csak el kell fogadni, hogy ez az alap. A tegezés - bizalmas közlésmód. Nem szabad ezzel indítani.

Aki dolgozik - magázom. Egy hivatlnokot, rendőrtisztet, orvost nem tegezek le, miért tenném ugyanezt egy élelmiszerbolti eladóval.

A gyerek pedagógusát - magázom. Akkor is, ha nálam 10 évvel fiatalabb és ez az első munkában töltött éve. Majd ha végzett a gyerek, és ő felajánlja, akkor elfogadom.

Internet - tegeződök. Egyértelmű. Emailben viszont már nyilván nem, főleg akkor, ha valakinek vezetéknév.keresztnév@... a címe, és vezet valami komoly blgot, vagy tudomisén.

Szakmán belül, 100 év korkülönbség alatt - tegeződök, ha tehetem.

És még egy: az angol nyelvtanilag magázódik, még családon belül is. A you ugyanis az önöző forma, ami mellől kikopott a thou - ez utóbbi jelenti azt, hogy te. Értelmileg, hangulatilag persze van különbség tegező-magázó nyelvhasználat közt, pl. a vezetéknéven szólítás. Legalábbis én így tudom.

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2012.05.16. 16:21:21

Ja, ha idősebb letegez, visszategezem. Feszélyezettség nélkül. És ettől nem lesz személyesebb, vagy fesztelenebb a viszony. Mármint nem ettől lesz az. Tegezve elküldeni a kurvaanyjába, vagy magázva közvetlennek lenni. Nem lehetetlen.

Ha az én munkahelyemen tegez le valaki, akkor ragaszkodok a magázáshoz. Az én irodámban én döntöm el, hogy milyen formában beszélünk. Ez alól csak az kivétel, ha valaki félig-meddig idegen nyelvként beszéli a magyart. A románok pl. magázódni nem tudnak, ez egy olyan gondolati váltás lenne nekik, amit nem várok el, ha már magyarul szólal meg.

werno 2012.05.16. 17:16:03

@Modor Tibi:
A kezdeményezés az ha tegezve köszönnek,nyugodtan köszönj vissza tegezve

werno 2012.05.16. 18:44:55

A napokban volt szerencsém beszélgetni (tegeződve) egy közismert egyetemi tanárral aki már korábban első találkozásunkkor letegezett ,és annak ellenére hogy évtizednyi korkülönbség és 9-cel több megjelent könyv írható a javára, számomra és számára is a világ legtermészetesebb dolga volt,hogy visszategezzem.
Visszatérve a beszélgetésünkre elmondta,hogy nem régiben részt vett egy beszélgetésen ahol korabeli ismert értelmiségiek, és ismert ifjú konzervatív bloggerek beszélgettek,vitáztak.
Kérdeztem a mit tapasztalt, mert inkább a korántsem konzervatív professzor szellemisége áll közelebb hozzám. Azt mondta ,hogy nagyon értelmes fiatalokkal hozta össze a sors,(még akkor is ha zombivezérlésük okán sok hülyeséget írnak).azonban egy valamin nagyon megdöbbent: nem tegezték vissza és nagyon sértő módon nem tegezték vissza egyikőjüket sem.Sértő volt számára ez a visszamagázódás, mert felháborította ,hogy csendőrpertut feltételeznek róla. Egy idő után úgy gondolta magázódásra vált és ezt úgy teszi ,hogy azok érezzék kényelmetlenül magukat akik az itteni blogger szellemiségének megfelelően képzelték a kommunikációt.

werno 2012.05.16. 18:48:59

@A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél:....a munkahelyemen nem tegeződők -bizonyára börtönőr vagy :)))

A Tyne folyó déli partja 2012.05.16. 18:55:12

@A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél: " Értelmileg, hangulatilag persze van különbség tegező-magázó nyelvhasználat közt, pl. a vezetéknéven szólítás. Legalábbis én így tudom."
igen, de itt is egyre inkább terjed, hogy ismeretlennek is Helloval, vagy Hi-jal köszönsz, és ha tudod a keresztnevét, azon szólítod. kb. ugyanaz, mint otthon a tegeződés elterjedése, itt is terjed a kevésbé formális megszólítás.

KürtiT (Tromb74) 2012.05.16. 18:57:10

Valóságszagú poszt. Tibikém, téged le Tibiztek.

@werno: Éppen most veretem arannyal az aranyveretes farmermellényt. Remélem az L-es nem lesz szűk rád.

A Tyne folyó déli partja 2012.05.16. 18:58:41

@werno: ez játszd el a hetvenéves Józsi bácsival, valószínűleg simán megsértődik. sokan tuti.

werno 2012.05.16. 19:03:20

@A Tyne folyó déli partja: ---és ha a 70 éves Józsi bá ha letegez akkor mi van? Neki kell menni egy ilyen szarsággal ?

werno 2012.05.16. 19:08:12

@KürtiT (Tromb74): .ha XXXL-t írtál volna akkor értelmet is ki tudtam volna hámozni a rébuszodból de így szerintem érthetetlen amit írtál.
ps:Remélem nem Kürti Tom vagy

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2012.05.16. 19:19:06

@werno: a szóban forgó úriembernek meg kell tanulnia, hogy idősebbként fel illik ajánlania a tegezést és nem kapásból letegezni a fiatalabbat.

(Ha csak szopatsz és mondjuk Kurtz vagy, akkor bocs, akkor ügyes)

KürtiT (Tromb74) 2012.05.16. 19:23:07

@werno: De az vagyok. Nem értem, hogy az extraextraextralarge miért érthetőbb, mint a large.
Személyedben kit tisztelhetek?

werno 2012.05.16. 19:54:00

@Modor Tibi: Nem vitatkoznék veled tovább ,ha nem érted, ha azt mondják szia akkor azt mondod szia ez ennyi és nem több4

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2012.05.16. 19:59:53

@A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél: a you eredetét tekintve igazad van, de valójában az igazság az, hogy a mai angol nyelv nem ismeri a magázást és a tegezést, még pontosabban: a beszéd hivatalos/bizalmas jelentésrétegeit NEM a személyes névmással fejezi ki.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2012.05.16. 20:05:50

@werno: Világos. Csak korábban etikett- és protokollkönyveket ajánlottál olvasásra, érdekelne, hogy ez hol szerepel így benne. Mert ott bukik a dolog, hogy kezdeményez = felajánl.

werno 2012.05.16. 20:12:48

@KürtiT (Tromb74): Egyszerűen rossz szemüvegem okán rosszul olvastam amit írtál ,meg kell azonban mondanom jó szemüveggel sem értem teljesen a mellény metafórát.
Pedig ha az a Tom vagy akkor az elmúlt szombaton találkoztunk délelőtt, és ebédkor.

werno 2012.05.16. 20:15:03

@Modor Tibi: Tibor úr megkérném lazulni sziveskedjék.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2012.05.16. 20:22:31

@werno: tehát te is egy csendőrpertus véngeci vagy.

werno 2012.05.16. 20:25:03

@Modor Tibi: .....hát ezt miből sikerült levezetni.
És ha netán az volnék akkor mivégre ez a tudathasadásos tegeződés a részedről ?

A Tyne folyó déli partja 2012.05.16. 20:45:45

@werno: azért nem tegezték vissza, mert az nem úgy működik, hogy kapásból letegez, és akkor tegezzem vissza. tudod, az úgy ILLIK, hogy alapból magázás van,és az idősebb FELAJÁNLJA, hogy KÖLCSÖNÖSEN tegeződjetek. nem kapásból letegez.

A Tyne folyó déli partja 2012.05.16. 20:48:21

@werno: és ezen fog megsértődni a posztban említett úriember. a visszategezésen. bizony.

werno 2012.05.16. 20:49:46

@A Tyne folyó déli partja: .ha hiszed ha nem, ez úgy működik ,csak bátran és legyen önbizalmad :)

zaturek 2012.05.16. 20:51:57

Azért akadnak kivételek.
Szülőfalumban (ami inkább kisváros) sosemlátott idős parasztemberek le szoktak tegezni, ha ismerik a szüleimet. "Hát ismertem apádat!" :)
Kisfiamoznak, meg Lacikámoznak, pedig 39 vagyok.
Nem hogy nem zavar, de még örülök is neki, és eszembe nem jutna, hogy visszategezzem az öregeket.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2012.05.16. 20:56:46

@werno: mindegy, felnyitottad a szememet. Most hazamegyek, és a lépcsőházban lehellózom a velem udvariasan tegezést kezdeményező (engem kommentár nélkül lehellózó) büdös, csámcsogó öreg bácsit :)

werno 2012.05.16. 21:06:27

Ez elképesztő hová lavíroztátok magatokat 10-20 évvel ezelőtt ha valakit letegeztek az volt a világ legtermészetesebb dolga ,hogy kortól nemtől függetlenül visszategezték.
Most miért próbáltok (próbálnak) álproblémákat gyártani ????
Több tíz nálam fiatalabb, sokkal fiatalabb alkalmazottam (inkább kollegám ) van tegezem őket és Ők is tegeznek és ez renkívül normális körülmények közt alakult ki mondan nekik szia mondták szia ,WTF???
Mindeközben a takarítónönk nem mondta nekem ,hogy szia ezért azt mondom neki kezét csókolom,míg partneremmel tegeződik.

werno 2012.05.16. 21:11:07

@Modor Tibi: "büdös, csámcsogó öreg bácsit :)"
Te nem vagy egy kissé modoros ???

KürtiT (Tromb74) 2012.05.16. 22:06:32

@werno: Hát amennyiben nem az apám esetleg az öcsém vagy, akkor szerintem nem én vagyok az.
Ha jól rémlik délelőtt uszodában voltam, ebédkor meg velük találkoztam:)

Az arany farmermellény a modorosság Oscar-díja, erre próbáltam célozgatni.

Egyébként hozzá kell szokni, hogy Modor Tibinek vannak mindenféle parái. Most éppen az orvul tegeződök kerültek sorra, de korábban már voltak a munkahelyen szarók és ki tudja még mi.
Ahogy a posztból is kiderül, a hangsúly a "lefelé" tegeződőkön van. Tehát arról a fajtáról, aki koránál, társadalmi helyzeténél stb. fogva azt gondolja, hogy ő (Ő) mindenkit letegezhet. Ez valóban modoros, bár engem inkább szórakoztat, mint sem bosszantana.

werno 2012.05.16. 22:31:02

@KürtiT (Tromb74):
Ahogy a posztból is kiderül, a hangsúly a "lefelé" tegeződőkön van. Tehát arról a fajtáról, aki koránál, társadalmi helyzeténél stb. fogva azt gondolja, hogy ő (Ő) mindenkit letegezhet. Ez valóban modoros, bár engem inkább szórakoztat, mint sem bosszantana.
Tényleg gázosak vagytok ha ezt így fogjátok fel ,mert csak egy frusztrált kissebségi komplexus foganhat ilyen szófordulatot,hogy "lefelé tegeződés" ,mert értelmes emberek közt ilyen nem lehet a tegezés kezdeményezés mindig lefelé kell legyen ,vagy tán nem ,akit pedig + lefelé+ letegeznek az tegezzen vissza és ez ennyi nem több aki ebből többet gondol az jobb esetben hülye ,rosszabban bipoláris zavarban szenved .
ps nem baj hogy nem te voltál akarattyán a hét végén :)

KürtiT (Tromb74) 2012.05.16. 23:33:10

@werno: Te vagy az első ember, aki kisebbségi komplexussal vádol. Mit meg nem kell érjek:)

A tegezés manapság bizalmas, közvetlen viszonyt feltételez (150 éve kicsit mást jelentett). Ezt meg lehet előlegezni bizonyos esetekben, de az udvarias protokoll mégis az, hogy az egyik fél (idősebb, nőbb) felajánlja, majd a másik (többnyire) elfodja ezt a felajánlást.

Lehet, hogy te leszel az első ember, aki konzervatív világszemlélettel is megvádol, mégis azt kell mondanom ezeknek a formaságoknak van értelme.

Ez a blogokon, fórumokon való tegeződés egy mindenki által elfogadott norma (vannak kivételek persze). Viszont az is egy elfogadott norma, hogy amikor bemész a bankba, hivatalba nem fogod letegezni az ügyintézőt, fiatalabb nálad vagy sem.

És bizony - nézeteim szerint - a közismert egyetemi tanár viselkedet udvariatlanul azzal, hogy minden előkészítés nélkül tegeződni kezdett egy olyan közegben, ahol ennek könnyed viszonzása nehézséget okozott a jelenlévőknek.

KürtiT (Tromb74) 2012.05.16. 23:55:28

@werno: Egyébként még mindig úgy tűnik, hogy drága Tiborunk segítsége ellenére sem tudtad magadévá tenni a "kezdeményez" kifejezés jelentéstartalmát.

Segítek kicsit.
Ha valaki szerelmi viszonyt KEZDEMÉNYEZ egy hölggyel, az nem azt jelenti, hogy beleegyezése nélkül megdugja.

A kezdeményezés természetesen lehet valami felé az első lépés is, de akkor az első lépés mibenléte veti fel a vita lehetőségét.

A fenti példa itt is helytálló. A dugás nem az első lépés még egy alkalmi kapcsolat kibontakozásában sem, ahogyan a közvetlen, bizalmas légkör kialakításában sem a partner csípőből való tegezése az elfogadható kiindulópont.

pruntyike 2012.05.17. 05:42:19

@Ottlaki Kababám: Neked a világ egyszerű. Nem kicsit, nagyon.

pruntyike 2012.05.17. 05:53:15

@keptelen kepkeret: Látom kedvenc szavad az abszolut (így, rövid u-val). Nincs véletlenül a látószögedben valahol egy svéd vodkás üveg? (EDmund Freud)

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2012.05.17. 08:36:07

@Öblös: Jó reggelt, Főnök Úr! Ez igen, már reggel 5-kor talpon tetszik lenni, tengermély tiszteletem.

@KürtiT (Tromb74): Én már rájöttem közben, hogy ő Jakab Andor, és jól csinálja.

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2012.05.17. 13:11:02

@vészmadár (pica pica): na, valami ilyesmit írtam én is. Csak azt nem értem, hogy miért veszi mindenki alapnak azt, hogy az angol tegez? És sokan próbálják ezzel igazolni saját tegeződő világukat, hogy "de hát az angolok..."

Azért, mert a te és az ön ugyanúgy hangzik? You?

Ebből ugyanennyi erővel le lehetne azt is vezetni. hogy az Ön hangzik ugyanúgy, mint a te. Tehát magázódnak...

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2012.05.17. 13:15:12

Ja, tegnap magáztam a 4 és fél éves fiamat. Ez milyen már? (Le kellett szidnom, nem kicsit - nagyon.)

HZ · http://nagyvilag.blog.hu 2012.05.17. 13:52:22

@keptelen kepkeret: Én csak 32 vagyok, de mivel nem szeretem a magázást, mivel a magyar nyelv nagyon logikus, és csak kb 200 éve német mintára hozták be, én még 100 évesen is igyekszem majd tegeztetni magam. A Mátyás királyos történetekben sincs sehol magázás. Ennyit talán a nagybácsik védelmében.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2012.05.17. 15:32:54

@Modor Tibi: annyiban werno-nak sajnos igaza van, bár magam az ilyen illemkönyvi faszságokat vastagon leszarom, hogy ha te felnőtt ember vagy ÉS letegez valaki, akkor azt tegezd vissza, mert egyenlő annak a felajánlásával, hogy tegeződjetek. Evvan.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2012.05.17. 15:41:34

@HZ: a magyar nyelv pont annyira logikus (azaz semennyire), mint bármely más nyelv. De kicsit kifejtve: minden nyelv ismeri a beszélők viszonyának (bizalmas, baráti, hivatalos, stb.) kifejezési lehetőségeit. Továbbmegyek: valamennyi nyelv - hiszen a napi érintkezésben kell használni - igényli is ezt. Abban vannak különbségek, a viszonyt milyen mélységig képes a nyelv megjeleníteni (a tegezés-magázás mindössze két szintet jelez, bizalmas/hivatalos). Na most, vannak nyelvek, ilyen például a mai magyar nyelv, ahol ezt E/2-ben a személyes névmással ÉS az igeragozással jelenítik meg. Vannak nyelvek - ilyen például a mai angol, ahol a nyelvi formulákkal, sablonokkal. Mert állítják ugyan sokan, hogy az angol nem ismer magázást, meg néhányan - nyelvtörténeti okoskodással - hogy tegezést nem ismer, de remélem mindenki képes megérteni, hogy a Pleased to meet you! nem csereszabatos a Hi there! kifejezéssel, habár mindkettő nagyjából egy semmitmondó Üdv-vel egyenértékű. És akkor most nem is emelném ide mondjuk a rangkórságos japán nyelvet, ahol a főneveknek is vagy 5 alakja van, attól függően, milyen viszonyban vagy a tárggyal (a kaptafát más szóval használja a cipész, mint egy gyerek).

Én_vezettem_? 2012.05.17. 19:03:56

"NEM VAGYOK ÉN NÉNIIII!!! " volt már?? Amikor a szerencsétlen gyerek nagy nehezen megtanulja, mert jó esetben megtanítják, hogy gyerekeket, ovistársakat, plusz közeli családtagokat a helyi családi szokás szerint tegezünk, felnőtteket (pláne ismeretleneket) meg nem, hanem csókolom, meg magázás. Aztán a boltba a 22 éves eladó felháborofva kikéri magának a nénizést, vagy a csókolomozást. Vaze, ne a gyereken verjék már le, hogy sajnálják, hogy már nem 13 évesek, múlnak a gyermekévek, nincs visszaút. Fiatal, nagyon fiatal felnőtt egy 18 vagy 19 éves, de bazmeg, felnőtt. Krvára utáltam, amikor kiskoromban a lépcsőházban a csávó a nőjével (akivel együtt lakott már basszus, nem kis gimisek voltak) parádézott, hogy jajj ne csókolomozzál, nem vagyok én még olyan öreg... honnan a búbánatból tudja egy 6 éves, hogy meglett, egymással együttlakó, ivarérett 20onévesek még nem érzik magukat felnőttnek, mert nemtommért most ez a divat, miért kellene tudnia ezt egy kis 6 évesnek. Teljesen összezavarják a gyerekeket, megtanitják illedelmesen köszönni, aztán jól lecseszi egy ismeretlen, hogy miért nem tegezi le az ötéves, a 25 évest. Hát azé.

Én_vezettem_? 2012.05.17. 19:08:37

ja amugy a cikkben leírt jelenséget is teljes szívemből utálom. igen, hatalmas udvariatlanság egy látványosan felnőtt, mit felnőtt, középkorú, aztnemondjam krisztusi korba lépett, 45-höz közelebb mint az érettségiohez, adott esetben többgyerekes felnőttet letegezni, csak mert 10-20-mindegymennyivel fiatalabb. Én komolyan fontolgatom hogy legközlelebb jó hangosan visszategezem, szevaszbazmeg stilusban, de mint tudjuk udvariatlanságra udvariatlansággal válaszolni még nagyobb udvariatlanság.

Szóba jöhet még az "elnzést URAM, ismerjük egymást valahonnan? lehet hogy összetéveszt valakivel??"
mé?
mert tévedésből letegezett, de NEM ŐRIZTÜNK EGYÜTT LIBÁT,

ez utóbbi túlzás?
ki mit alkalmaz? (már akit zavar mint engem)

Styxx 2012.05.17. 19:12:16

@Én_vezettem_?:
ha letegez egy másik felnőttet, akkor visszategezni illik. Ha az illető kizárólag csendőrpertura gondolt, akkor bekaphassa.

Én_vezettem_? 2012.05.17. 19:15:31

@A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél:
"na, valami ilyesmit írtam én is. Csak azt nem értem, hogy miért veszi mindenki alapnak azt, hogy az angol tegez? És sokan próbálják ezzel igazolni saját tegeződő világukat, hogy "de hát az angolok..."

Azért, mert a te és az ön ugyanúgy hangzik? You?

Ebből ugyanennyi erővel le lehetne azt is vezetni. hogy az Ön hangzik ugyanúgy, mint a te. Tehát magázódnak... "

És valóban!!! Volt a régi angolban Te, Thou-nak írták (Thou shalt not kill = ne ölj, ma You should not kill-nek mondanánk), a You volt a többesszám 2. személy illetve a magázódó forma (mint pl az oroszban,frnaciában a mai napig). Azaz igazából midneki magázódik :).
Amugy az angolban is van különbség, a kereszneven szólítás felel meg a tegeződésnek, Kérem, szólítson csak Billnek :)

illetve a Thou shalt not kill

A Tyne folyó déli partja 2012.05.17. 19:24:19

@Én_vezettem_?: én tízévesen nem is mertem tegezni a 18-20 évest, azt hittem, megsértődnének. és gyakorlatilag igazam volt, mert ugye, ők már felnőttek voltak, én meg a gyerek.

de ennek lehetnek fura hajtásai is. a szomszédék kis unokatestvére megszokta, hogy ugye, otthon tegez. ismert születése óta. aztán lediplomáztam, és elkezdtem tanítani az általános iskolában, ahova járt. én voltam 25, ő 10. otthon megszokta, hogy tegez. na de a tanárokat a sulijában nyilván magázta. én meg egy tanár voltam a sulijában. de közben a kicsi kora óta ismert szomszéd is...szegény inkább elfordította a fejét, nem tudta, mit is köszönjön...ugyanígy jártam a másik szomszéd kissráccal is, mikor suliba került, és rájött, hogy van tegezés meg magázás,és a felnőtteket magázzuk, ő is inkább elfordult, nem tudott hova rakni.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2012.05.17. 20:30:22

@Én_vezettem_?: ugyanezt mondtuk: hogy a MAI angol nem tesz különbséget a SZEMÉLYES NÉVMÁS vonatkozásában a viszony bizalmas vagy hivatalos volta között. Mert erre a célra más módszert (fordulatokat, nyelvi paneleket) alkalmaz.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2012.05.17. 20:40:21

@A Tyne folyó déli partja: röhögött két fingás között és bevallotta, hogy ő werno, és amúgy nagy rajongóm.

@vészmadár (pica pica): most már tényleg érdekel az a könyv vagy szabályzat, vagy bármi. Ideológiailag sajnos nem vagyok eléggé képzett. Az általam eddig ismert szakirodalom szerint a felajánlással kezdődik, nem a szimpla letegezéssel.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2012.05.18. 07:02:34

@Modor Tibi: ne bonyolítsd. Ezt 5 millióan így értelmezik és kész. Etikett a seggem.

Müszélia 2012.05.18. 20:04:11

egyetlen európai országban sem csinálnak kabinettkérdést a köszönésből. nem azért megyek be egy boltba, hogy illemtanból vizsgázzak. gyorsan meg akarom venni, kifizetni, lelépni, ennyi.
a köszönés azt jelenti, felhívás további beszélgetésre. nem nézem le a pénztáros csajt vagy nénit, csak nem akarok beszélgetni, sietek. olyan nehéz ezt megérteni?

A Tyne folyó déli partja 2012.05.18. 20:31:54

@Müszélia: miért, ha sietsz, akkor nem tudsz köszönni? elfárad a szád, vagy mi? attól, hogy köszönsz, nem kell vele beszélgetni.

Intizar 2012.05.23. 15:10:05

@z: És az nem alap, hogyha belépek valahová, köszönök? Én még úgy tanultam jóanyámtól.

Intizar 2012.05.23. 15:27:35

@Frengi: Újházy Ede meg mindenkit lemarházott. Amit szabad Jupiternek...
süti beállítások módosítása