Olvasói rovat - Az öreg kocka

2012/04/03. - írta: Modor Tibi

Kedves Tibor!

Ezúton küldök egy újabb szösszenetet. Amennyiben úgy ítéled meg, hogy egy ilyen tárgyú írás számot tarthat az olvasók érdeklődésére, kérlek, tedd közzé. A szokásostól eltérően -- s ezzel saját magamat is meglepve -- nem a geci, hanem inkább a nosztalgikus-szeretetteli vonalat domborítottam benne.

Tisztelettel,

Lárva


"Az öreg kocka még a számítógépek hőskorában kezdte az ismerkedést a technikával, akkortájt, amikor a számítógépek egy teljes szobát elfoglaltak. Jellemzően diplomás; mérnöki vagy matematikusi végzettséggel rendelkezik, a szakmát puszta lelkesedésből, autodidakta módon sajátította el. Általában programozó / kutató valamilyen állami intézménynél (SZTAKI, KFKI), számítógépes szerviz munkatársa, egyetemi oktató (a kevésbé ambiciózus fajta, az ambiciózusabbja már inkább a Felfuvalkodott Akadémikus típust erősíti), ritkább esetben számtechtanár.

Az öreg kocka szinte mindig erős dohányos, minimum egy dobozt pusztít el naponta. Kizárólagos tartózkodási helye az iroda, ahol hasonszőrű öreg kockákkal van összezárva, akik hasonló dohányzási preferenciákkal rendelkeznek, így aztán a helyiségben vágni lehet a füstöt. Ezen belül az öreg kocka elsősorban az íróasztalánál tartózkodik, amit általában otthonos rendetlenség ural. Munkája jellemzően abból áll, hogy az íróasztala fölött üldögél és piszmog az éppen aktuális munkájával, legyen az rendetlenkedő tápegység, bugos kód, nagy stóc ZH, vagy publikálásra váró cikk. De bármi is tartozzék az öreg kocka feladatkörébe, valamennyiük közös jellemzője, hogy képes teljesen belefeledkezni a munkájába és sokszor csak akkor hagyja el az irodát, amikor bekopog a portás, hogy már zárná az épületet.

És most vázoljuk fel néhány laza csuklómozdulattal az öreg kocka portréját. Testalkatára nézvést az öreg kocka a fiatalabb geekeknél is megfigyelhető szélsőségeket mutatja: vagy csontsovány, vagy tekintélyes pocakkal büszkélkedhet. Haja nem valami ápolt; frizurája kissé lenőtt, és általában zsíros is. Ez alól csak az a szituáció képez kivételt, ha az öreg kocka kopasz, bár ilyenkor a haja körben az őrült tudósokra jellemző módon égnek mered. A borotválkozást a hosszú évek során sem szerette meg, az így fellépő problémákat szakáll növesztésével hidalta át. Ha valamilyen okból mégsem hordana szakállat, általában erősen borostás. Többnyire vastag, SZTK-keretes vagy tecsós olvasószemüveget hord (ez esetben a dioptriaszámot jelző apró címkét is rajta hagyja), amit, jó kockához méltón, maga javít (gemkapoccsal vagy celluxszal).

Az öreg kocka nehezen nevezhető piperkőcnek. Az ingek híve, amelyekről sokszor hiányzik egy-egy gomb, vagy éppen három- vagy négyféle gomb van rájuk fölvarrva - attól függően, hogy az öreg kocka felesége milyen gombot talált otthon, amikor a legutóbb leszakadt róla az egyik. Hűvösebb időben az öreg kocka az ingeket nagymintás, gépikötött pulóverekkel kombinálja. Ezek színe a lehető legritkább esetben harmonizál az alájuk vett inggel (melynek gallérját kötelező jelleggel kihajtja a pulóverre). Dél felé haladva az öreg kocka öltözete öltönynadrágban folytatódik, esetleg Dang Bao balfaszfarmernadrágban, amely levetve jó eséllyel megáll a sarokban. Az összeállításra az obligát kínai edzőcipő vagy Gyulabá-stílusú stricitopogó teszi fel a koronát (már amennyiben az utóbbi összetett szó a makkos cipőre referál, és nem a stricik által ténylegesen viselt hegyes orrú krokodilbőr- és egyéb lépőkre).

A fiatal és az öreg kockák között az a markáns eltérés fedezhető fel, hogy míg a fiatal kockák tele vannak görcsökkel, frusztrációval, addig az öreg kocka szemlátomást a buddhista bölcseket idéző békében él önmagával és a világgal. Nagy, barna szeme derűsen csillog a sokdioptriás szemüveg mögött, gyakran el is mosolyodik, bár ezt a tekintélyes arcszőrzet miatt nem látni. Társaságban ritkán szólal meg, de ha mégis, akkor valami Yoda mestert idéző bölcsességet dörmög a szakálla alatt.

A habitus- és életszemléletbeli különbség oka - az életkoron kívül - valószínűleg abban rejlik, hogy az öreg kocka más korban szocializálódott. Akkoriban nem az volt a fő elvárás a férfival szemben, hogy party animal legyen, és minden nőt megkúrjon, aki szembe jön, hanem az, hogy találjon egy darab nőt, aki hajlandó hozzá feleségül menni, csináljon neki legalább két gyereket, és lehetőség szerint az egész életét vele élje le. Ez az esetek többségében sikerül is neki, általában már a középiskolában megismerkedik leendő feleségével, egy mérsékelten csinos, ámde csendes-rendes lánnyal, aki szintén nem mëntes a kocka beütéstől. Az egyetem után házasság, legalább két gyerek, többé-kevésbé, de azért általában boldog családi élet. Gyerekei vagy lányok, akiken semmi kockaság nem látszik, vagy pedig fiúk, akik -- amellett, hogy nem egyszer külsőre is hasonlítanak az apukájukra -- még nála is nagyobb geekek: ebben az esetben kocka családról beszélünk."

28 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pruntyike 2012.04.03. 06:48:07

Ez a figura szinte biztonsággal, néha csapatostul előfordul a még meglévő állami szabványügyi és méréstechnikai, tisztiorvosi, élelmiszerbiztonsági, állategészségügyi stb., a Nemzeti Akkreditásciós Testület által akkreditált különböző laboratóriumokban és azok környékén. A körülöttük lévő erotikus aura együtthatója vészesen közelít a zéró felé, bár a különböző, senki más emberfia által nem látogatott laboratóriumok mélyén akár Sade-i mértékű orgiákat rendzehetnének, akkor sem tűnne fel senkinek. Ez a környezet egyszerűen lohasztó, ellentétes egy amerikai felmérés eredményeivel, hogy a leginkább erotikusan felfűtött munkahely a pedagógusoké... Na ja, egy gázkromatográf mégse olyan izgató, mint a padban ülő miniszoknyás tinilányok, stírölő serdülő fiúk, akik naponta átlagban mindösszesen csak 10 000-szer gondolnak a szexre. Még jó, hogy a paidagágászok ennek a feszültségnek a levezetését többnyire (az USA-eli felmérés szerint) a kolleginájukon, kollégájukon eszközlik. Persze, mert a diákkal való szexért az USA-ban sok-sok év börtön jár. (Nem vagyok tananyagmozgató, sem laborban nem dolgozom).

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2012.04.03. 07:07:16

ezek a fickók szürke nájlonzoknit hordanak barna szocreál szandállal a modernebbek pedig vastag frotírt ezekkel a manapság menő merell meg hasonló márkákkal

2012.04.03. 08:22:44

Az utolsó bölények, már nem sokáig találkozunk ilyenekkel:)

rettentó 2012.04.03. 08:50:04

Sajnos, ennek a nőnemű verziójáról nem sok szó esett. Csak annyit mondok, hogy a büdös szájat, és a bajuszt náluk remekül ellenpontozza a szaktudás :-P

Talán sokunkat oktattak ilyen kockák számítástechnikára Commodore-on, XT-ken. Ők már akkor tudták...
Én örülök neki, hogy DOS-on, Nortonon pötyögve, Commodore-on programocskákat írva tanultam a számtechet. Sokkal jobban átlátom a gépem és az oprendszer működését, mint azok az idősebbek, akiket beraktak egy drága gyorstalpalóra valamelyik munkahelyen.

noirp 2012.04.03. 09:53:40

@pruntyike: Mégis le tudod írni, hogy gázkromatográf! gyanús vagy te nekem :)

2012.04.03. 10:45:24

Nagyon kedves, barátnőm villamos mérnök papája jutott eszembe, aki egyszer bevitt bennünket az erőmű számítógép termébe: na az tényleg nagy volt, már lakásban sem számítana garzonnak a térfogata.

lárvalányhaj 2012.04.03. 10:46:07

@rettentó:

nőnemű öreg kockával nem nagyon találkoztam még, azért nem szerepel a leírásban. férfival viszont számossal. az ilyen arcok többsége meglepően jó fej (mármint azok számára meglepően, aki a külső megjelenésből indul ki).

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2012.04.03. 10:57:34

@lárvalányhaj: jófejnek jófejek csak iszonyat nikotinszaguk van a ruhájuk meg áporodott.

Styxx 2012.04.03. 12:04:35

@lárvalányhaj:
Amit hiányolok, az Alföldi papucs.

Amiről nem a jelölt tehet, hanem az opponens-konzulens-vagy amit akartok, Modor, hogy nem linkelte meg a Dang Bao-balfasznadrág forrását, a tudományos műben elvárható idézés szabályainak megfelelően:
modoros.blog.hu/2010/06/02/olvasoi_rovat_az_ember_akinek_elvei_vannak

Az értekezés egyébként hiánypótló, summa cum laude érdemjeggyel minősítem.

Kedves Lárva, nem érdekelne egy öt évre szóló köztisztviselői pozi, ami egyszer megújítható? Pont most van egy üresedés, billencs egy mélt ha igen, részletek priviben.

Mateahos 2012.04.03. 12:08:06

Nyugodt, jó emberek.Kár hogy kihalófélben vannak.Akiket ismerek, azok leszoktak a cigiről.Így egyedül járhatok ki 5 méterre.

hoppá rézimi 2012.04.03. 12:13:56

Nem olvastam végig, mert rohadt unalmas a stílusa, de ahogy átfutottam a szöveget, éppen a tudásról nem esett szó.

Ez a típus valójában NEM ÉRTI a számítástechnikát, hanem csak MEGTANULTA azt. A videókártyát pl. grafikus gyorsítónak hívja, mert azt hiszi, azzal villogtatja meg a szakértelmét, hogy a leghosszabb szavakat használja. Ebben az sem zavarja meg, hogy a valódi szakik valójában mindig rövidített szlenget használnak.
A szoftver részhez ugyanolyan szinten (nem)ért: felrakja (elnézést: FELINSTALLÁLJA A TELEPÍTŐLEMEZZEL) a wint (azaz OPERÁCIÓS RENCCERT), a beállításokat defaulton hagyja, mert fingja sincs, mi mit jelent, és mire van hatással. Ez olyan, mintha az autódban nem állítanád be a vezetőülést, vagy soha nem engednéd le az ablakot, mert felhúzott ablakkal vetted...

Ha egy fiatalabb "szakmabeli" a közelébe kerül, kihúzott pökhendiséggel kezd el száz évvel ezelőtti technikákról beszélni, mert tudja, hogy csak e témában győzedelmeskedhet az ifjú felett. És bár a számítástechnika évente megújul, ő fújol mindent, ami új, amihez nem ért, vagy amihez még sosem találkozott (pl Apple termékek).

hoppá rézimi 2012.04.03. 12:17:30

Előzőhöz:
És mivel a földi halandó még ennyire sem ért a számítástechnikához, nyugodtan előadhatja a földöntúli tudással rendelkező csodabogár szerepét.

comad 2012.04.03. 13:51:10

Csak érintőleges, de egy Murphy jut az eszembe:

A specialista egyre többet tud egyre kevesebbről. A végén már mindent tud a semmiről.

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2012.04.03. 14:44:54

@hoppá rézimi: ja, de amíg te fölényeskedsz meg gyorsan végigkatintasz midnent a telepítés kezdetén addig ő szépen elolvassa, kiszótározza egy 67-es országh szótárból és faszán feltelepíti te meg nem :D

2012.04.03. 14:54:53

Ejjj, épp egy ilyen volt az első oktatóm, aki a QuarXpress, Photoshop rejtelmeibe vezetett be vagy 20 éve.
Loncsos-lompos, zsíroshajú, kockásinges (és büdös) ember.

Ottlaki Kababám 2012.04.03. 15:11:41

@Styxx: Még pontosabb idézés: a Bang Dao típusú balfasznadrág forrása: modoros.blog.hu/2010/01/12/olvasoi_rovat_a_modoros_makettezo

Szívélyes üdvözlettel:

SP

Vérnyúl, Döme, Dagi, Fufu, avagy a Jó, a Rossz, és 2012.04.03. 15:52:41

a felesége matek-fizika vagy kémia-biológia szakos tanár egy reálgimnáziumban. a keze alól kikerülő kölykök a műszakira mennek tovább villamosmérnöknek, vagy az eltére progmatosnak. az oktatást ott kezdik, hogy megtanítanak egy olyan programot írni, ami fraktált alkot képernyőkímélőként. mindig van nála szemléltető eszköznek egy lyukkártya. elképesztő türelmük van még a leghülyébb tanítványhoz is, és szeretnek párhuzamokat vonni a különböző tudományágak között. otthon megvan nekik a galaktika egészen 1972-től. az ajtó fölötti kisablak behúzózsinórja egérből készült. borzasztóan elvont metaforákat használnak gyökerekről, fákról, virágokról.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2012.04.03. 16:33:23

kedves lárva, a vesszőhasználatot ne újmagyar módon műveld.
a többi viszont jó, magamra ismertem.

hoppá rézimi 2012.04.03. 17:48:50

@Somló November: Úgylegyen! :D
Minél alaposabban ismerje csak meg a Tovább, Tovább, OK, Elfogadom, Tovább, Tovább, Tovább, Befejezés, Tovább, OK, Tovább, OK gombok sorrendjének miértjét! :D

KürtiT (Tromb74) 2012.04.03. 18:07:57

@lárvalányhaj: Helyre kis írás. Gratulálok! Nekem egyedül az elnevezés szokatlan kicsit. Valahogy a kocka számomra mindÉg max 40-hez közelítő krapekot juttat az eszembe. Inkább a számtek-szaki vagy hasonló jönne be. Na de ez csak szőrözés, hibátlan munka.

666E 2012.04.03. 18:39:21

Még anno amikor megjelentek a lakossági cd írók (internet még nemigen volt) feltűnt egy hely egy lakótelepi emeletes házak garázsból átalakított boltjai között, ha úgy tetszik a verem ahova pont egy ilyen vackolta be magát.
Az a kupi ami odabenn fogadott tejóég, ez az 1,44-es lemezek szerteszét, tartalmuk már évek óta feledésbe merülhetett, üres gépházak, monitorok egymáson ahová még elférnek (jó részük talán lomizásból lehetett) rajtuk évtizedes por pár ujjnyom kivételével, égett elektronika-szag,kifogyott tollak itt-ott, összekarcolt cd lemezek zsinóron lógva és az egész közepén ott ül ő.
Ruházat már kitárgyalva, szemüveg, szakáll és a kopaszodó hosszú haj kisujj-vékony copfba kötve amíg le nem rohad a befőttes gumi.
Épp valamit nézhet 45 fokban hátradőlve a székén és az egeret szigorúan pad nélkül a vastag combján lavírozza. csak akkor figyel rád ha megszólítod.
- Csókolom, jónapot. Megnézhetem a mostani listát? (ezerér másolható játékok címei sokszor hibásan leírva)
-jja, jajó perszeittvan tessék..
Teljes csönd amíg a vásárló meg nem szólal hirtelen izgalmában:
- mmár meg is van a Carmageddon?
-... he? ja, miazhogy?! Ma eddig 4en is azt kérték. fiam is azzal játszik most otthon.
-ooook, ha most kérem kábé mikorra lesz kész?
-Holnap este 6körül nyitok (ez háromnegyed hetet jelent), addigra magammal hozom.
-Ok, akkor holnap jövök, ezt át is adom..
Előbb felírja az egyik ezredik kis tépett cetlire a játék nevét, majd félrenézve gyorsan átveszi a pénzt és már foglalkozik is a maga dolgával minden egyéb szó nélkül.
Kifele menet még megeresztek egy viszontlátásrát majd becsukom magam mögött az ajtót és megcsap a friss levegő amit odabent már teljesen el is felejtettem.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2012.04.03. 22:28:50

@Modor Tibi: "amit, jó kockához méltón, maga javít (gemkapoccsal vagy celluxszal)."
írnék erről a divatos vesszőhasználatról és a már kikopóban lévő minden mondat végére felkiáltójelet pakoló értelmiségiekről egy poszt, de nincs értelme. hülyék voltak, vannak, lesznek. a net is előbb-utóbb 100%-ban tele lesz velük; az értelmesebbje pedig leszokik a blogokról meg a kommentelgetésről.

pocaklakó minimanó 2012.04.03. 22:45:58

A kockulás nem csupán a számtekesek sajátja. Effélékből minden rendes műszaki iskola termel jópárat szakirányban.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2012.04.03. 23:35:03

@b̶̸͜͠à͜͡c̷̸͟͠h̴̢͠͏t̨͘͢͠e̶̕͞r̵̷̛ḿ̵̛͟͏a̵̸͞ń̸̶: Ez most pont teljesen helyes. Közbevetésnek hívják: vesszővel, gondolatjellel vagy zárójellel is kiemelhetjük a beékelődő mondatrészt.

2012.04.04. 07:48:27

@666E: "kopaszodó hosszú haj kisujj-vékony copfba kötve amíg le nem rohad a befőttes gumi."

No, az ilyen gyöngyszemekért olvasom a Modorost.
süti beállítások módosítása