A Devizahiteltelen

2011/08/11. - írta: Modor Tibi

Könnyelmű, pénzügyi analfabéta, adócsaló lenne a magyar társadalom többsége? Alávaló hazugság: elég csak az interneten körülnézni. A fórumokban egymást érik a felelős, előre gondolkozó, pénzügyekben és a közgazdasági folyamatokban otthonosan mozgó magánszakemberek. Mondhatnánk, szinte ők vannak többségben. Előre megmondták: kötelező pénzügytant az iskolákba, hitelt nem vettek fel soha (vagy ha igen, szigorúan forintban), kurva jól keresnek, az utolsó fillérig leadóznak mindent, és általában munkát is adnak másoknak (hogy azokon segítsenek).

Két fő viselkedésforma jellemző rájuk: a siránkozás és a káröröm. A siránkozás azért, mert ők annyi, de annyi pénzt leadóznak becsületesen, nem beszélve a magánnyugdíj-megtakarításukról (amit államosítottak) és az adójukról, járulékaikról - a káröröm, hát az meg mindjárt jön részletesebben.

Az országban bármilyen beruházás vagy fejlesztés az Ő pénzükből, az Ő adójukból történik - és még soha az életben nem történt olyan, hogy ők akármiből jól jöttek volna ki. Az állam úgyis csak azt menti meg mindig, aki nem gondolkodott előre. A magyar pénzforgalom 100%-a ezek szerint tőlük vándorol át másokhoz, ez az élet rendje. Bármi is történjen, az őket pont nem érinti, az nekik nem jó, ahhoz nekik semmi közük.

Persze örömmel beszél lekezelően a nagycsaládosokról (minek csinált annyi gyereket, most az én pénzemből fizetjük a kölykeit), alacsony végzettségűekről (tetszettek volna továbbtanulni, én egyetem mellett három műszakban dolgoztam), léhűtő egyetemistákról (ld. az előbbit), cigányokról (minden előző) - de azért mostanra kikristályosodott az ország mindennemű romlásáért felelős fő réteg: ez pedig a Tékozló Fiúk népes csoportja, a Devizahiteles.

A Devizahiteles viszi csődbe az országot, de azért úgy is kell neki, ő most röhög rajtuk. Megmondta ő már 2006-ban is, hogy ő majd csak akkor vesz fel svájci frankban bármilyen hitelt, ha a fizetését is abban kapja. Hitele eleve nem is volt vagy nincs - ha valaha mégis lett volna, azt forintban vette fel, mert előrelátó volt. És persze nem jött rosszul mellé az állami kamattámogatás sem. Ha mégis, esetleg, kivételes esetekben CHF-hitele lett volna, azt természetesen már visszafizette egy tételben, ahogy látta, hogy kezd szorítani a csizma. És bár ő mindent látott előre, a legritkább esetekben gazdagodott meg pár, utólag pofonegyszerűnek kínálkozó tőzsdei-devizapiaci ügyletből. Valószínűleg azért, mert ő a termelő munkát mindennél többre becsüli, és etikátlannak tartotta volna magát így megszedni.

A Felelős Ember érdeke a gyenge forint: állítása szerint cége exportra termel, vagy esetleg bevásárolt szépen frankból, és most mosolygó jelekkel szurkol az EUR-CHF paritásáért a magyar fórumokon. Megmagyarázza lépten-nyomon, hogy a forint az euróhoz képest valójában még így is túlértékelt; a reális sáv úgy 320-350 között lenne, és az végre az exportnak is jót tehetne! Az elméleti közgazdaságtanból ismert kiherélt, életszerűtlen modelleket (ld. ceteris paribus) követve csakis a devizahitel-állományt, és a hazai termelő vállalatok nagyfokú importkényszerét felejti ki a számításból.

A Devizahiteles a jövőnket zabálja fel, pedig előre lehetett látni az egészet. Szabad felhasználású kölcsönök, plazmatévé, újautó! Erre mentek a CHF-hitelek. Jó, kis számban lakásra, de hát ő akiket ismer, azok kétszer akkora lakásokra-házakra költötték a pénzt, sőt, vettek egyet a gyereknek is, amit aztán ki is adtak évekre. Spekuláltak, jól akartak járni, háromszor akkorát akartak a szükségeshez mérve. Olyan CHF-hiteles talán nincs is, aki 10-12 milliós, első lakást vett volna magának harmincévesen, kizárt. Itt mindenki csak fényűző életet akart élni, kölcsönből mulatni. És hogy emlékszik ő, hogy az ÖSSZES devizahiteles teli szájjal röhögött RAJTA, amiért nem vett fel egy fillért se - de ha mégis, akkor azt forintban tette. Gúnyosan, lefitymálóan beszéltek róla, hülyének nézték. De most fordult a kocka.

Mert ő is szerény ember. Ő már lassan ötvenéves, de még mindig anyjáéknál lakik saját szobában, mert felelősen gondolkodott. Autója csak egy húszéves Aleko, neki az is megteszi. Pedig jól kereső ember! Ezt mindig muszáj kihangsúlyoznia. Addig nem is megy sehova, ameddig nem keresi meg a rávalót.

Egyvalami biztos: a hitelesek egyék meg, amit főztek. Ő majd röhög a sírjukon meg az adósok börtöne előtt. De hogy az Ő pénzéből, az Ő adójából bárkit is megmentsenek, az kizárt! Hiszen amit az állam fizet, az az ő pénze, a felelősen élők befizetései. Amit a bank fizet, az is az ő pénze: a felelősen élő betéteséké. Ő márpedig nem ad belőle senkinek.

Már csak egy dolog marad homályban: miből él ez az ember - és miből fog élni, ha ténylegesen fizetésképtelenné válik az a réteg, aki legális jövedelmének köszönhetően jogosult volt bármilyen jelzáloghitelre?

Mindegy, ő akkor is röhögni fog. Mint Joker.

249 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

873ujr3rk 2011.08.11. 21:22:56

@Nándo: legkesobb 2007ben kommunikalodott h fene tudja mikor lesz Euro.
illetve, az utolso viszonylag szeles reteg, amely kolt, az az un kozeposztaly, amely most az adocsokkenessel tovabbra is bir kolteni. ha ok sem koltenek akkor belathatoan mindenki ehenhal, mert sem szobafestore, sem autoszerelore, sem nesoroljam kire nem lesz szukseg, ok sem koltenek majd tehat ... es ez a spiral nagyon szar iranyba vezet. bizonyos fokig a fekete penzek feheredesehez is vezet ami azert jo folyamat.

2011.08.11. 21:23:44

@altoid: Ehh, mindig a zsidók járnak jól. Nekünk is kéne egy csodarabbi, aki elmagyarázza ezeket a dolgokat.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2011.08.11. 21:24:38

@Modor Tibi: a mértékletesség és az átgondoltság nekem is éppen eléggé bassza már a csőrömet.

Mindenkinek joga van a lakhatáshoz (természetesen saját újépítésű lakásban, nem használt panelban) és ahoz, hogy plazmatévén nézhesse azt, amint a politikusok egymásra licitálnak, hogy mit kéne még ingyen adni a népnek.

De komolyan, bérlakásba vállaljon gyereket? Busszal járjon melóba? Junosztyon nézze a Barátok köztöt? Ugyan már!

venszivar 2011.08.11. 21:26:21

@igazságos: a rühes hazaáruló hagyma "ehhez"nem ért?neki már nem kell tanulni,csak nem megmurdelt...?igaz,ott ámerikába,Kolumbiába v. Mexikóba jó élet van.....fejheti a meryt is.

mrbateman 2011.08.11. 21:32:47

@Hadrian77:

azt hallottam, h. EZEK már járnak ki Bern-be forint alapú hitelt felvenni
Valami Judapest Swap Found nevű sameszen keresztül megy a dolog, felveszi a forint alapú ALPESIVALUTÁT, abból kifizeti az itthoni CHF alapú hitelét, a kintit meg röhögve fizeti, mert a forint csak romlik, ...ha elkezdene a forint erősödni, akkor ismét rányitna itthon egy CHF hitelt...ja azt nem tud, mert beszüntették (na ebből is látszik, h. a FIDESZ-ben csak gojok vannak...akadályozzák az üzletet)

2011.08.11. 21:37:54

@mrbateman: nem hiába mondta Pázmány Péter, hogy reformátusban megbízni nem szabad, ezek egy húron pendülnek. Vennem kellett volna egy nagyobb tétel Rolexet 150-es árfolyamnál.

Lépes Elek 2011.08.11. 21:39:24

@MoDorka: "Azokat a vállalkozókat sem segíti meg senki, akik elbukják vagyonukat"

Ennyi, nem is kell tovabb ragozni. Lehet minden erintettnek osszebhuzodni. Ettol meg van bennem is megertes, de az en almatlan ejszakaimert sem allt sorba senki, az mas, hogy eppen pozitiv vege lett a tortenetemnek, de nem volt elore biztositva a siker.

Pávor Jál 2011.08.11. 21:39:58

Az árvíz és vörösiszap károsultakon se kéne segíteni. Ugye?

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.08.11. 21:43:35

@mrbateman: Tessék, megoldottad a dilemmát! :) Csak vigyázni kell, nehogy híre menjen, mert akkor az összes devizahiteles rohan Svájcba forinthitelt venni, mire persze felmegy a forint árfolyama, tehát már nem éri meg nekik, és akkor megint az én adómból kell őket megmenteni... Ördögi kör.

mrbateman 2011.08.11. 21:50:58

@Pávor Jál:
azok baszódjanak meg, minek költöznek oda, nem tűnt fel nekik, h. ott van az a bazi nagy tározó, minek vállalt ekkora kockázatot

fakopács 2011.08.11. 21:54:27

Kedves Modor Tibi!

Szégyellem magam, hogy csak akkora házat építettem amit hitel nélkül tudtam, hogy nincs új autóm, hanem 14 éves használt kocsival autózom, hogy bérből élek és be kell osztanom, hogy nincs LCD tévém, nincs laptopom, a telefonom is vagy 5 éves.
Igazad van ha szemét alak vagyok, akkor megérdemlem hogy az én adómból segítsék azokat ki, akik tovább nyújtózkodtak mint a takarójuk ér.
Elnézést kérek hogy spórolok.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.08.11. 22:00:48

@MoDorka: @Lépes Elek: "Azokat a vállalkozókat sem segíti meg senki, akik elbukják vagyonukat"

Miért, szerintetek a bank az nem egy vállalkozás? Ha több hitelt helyez ki, nagyobb kockázattal, mint amennyit kezelni tud (ráadásul egy banknak erre sokkal több eszköze van, mint az egyszeri ügyfélnek), akkor a bank nem érdemli meg, hogy bukjon?

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2011.08.11. 22:03:20

@fakopács: nem vagy szemét alak, hanem egy igazi hős. Főleg, mert feltételezem, hogy a ház építésekor is mindenről számlát kértél és kaptál. Internetezni meg egy Pentium II-ről is tökéletesen lehet. Én is beérem a MacBook Próval, nem kell évente új gép.

@MoDorka: ugye nem bankban dolgozol? :)

Robis 2011.08.11. 22:09:35

Amikor én felvettem a forinthitelem akkor mindenki hülyének nézett. Az is voltam. Nem értem a devizahiteleseket. Aki velem együtt vett fel azonos összeget de deviza alapon, az a mai napig, 1,5M forinttal kevesebbet fizetett eddig mint én. Akkor nem értem mit sírnak, hogy milyen rossz nekik. Még mindíg jobb az egyenlegük, mint az azonos forint hitelesnek. Senki nem fogott pisztolyt a fejükhöz, nem volt kényszer. Lehetett választani. Amit akkor főztek, azt most megeszik. Ja, hogy akkor vegyünk fel több hitelt a minimálbérre. A nagyzolás és a kivagyiság az ment. Így jártak.

mojoking77 2011.08.11. 22:14:08

@Norbi812: @fakopács: Sracok, ha egy pillanatra abbahagynatok sajat magatok fenyezeset, feltennek egy kerdest. Az a kifejezes, hogy funkcionalis analfabeta, mond nektek valamit? Elolvastatok egyaltalan a postot? Ha igen, akkor tokeletesen fennall ratok a fent emlitett dolog, ha nem ,akkor segitek, ez a Tibor azokat a megmondoembereket fikazza, akik teli torokbol uvoltik a letezo osszes internetes forumon, hogy a sok madar most jol megszopta a f aszt, es meg is erdemlik a fergesek, mert ok sokkal okosabbak naluk, es kulonben is...
Ostobak.

tölgyes 2011.08.11. 22:14:52

Ha nem is könnyelmű, de nem látta át a magyarok többsége.. az államuk pedig magára hagyta őket. Nem korlátozta akönnyelmű lépéseket elkövetőket, de még csak nem is figyelmeztetett érdemben.. Érthető módon. Nem VOLT RÁ ERKÖLCSI ALAPJA. ŐK IS ÉSZ NÉLKÜL VETTÉK FEL A PÉNZT!!

mrbateman 2011.08.11. 22:16:51

@Robis:
Ez a hsz tökéletes munka, minden elcsépelt frázis benne van!
A jól beállított esztergagép sem gyártana pontosabb munkadarabot.

MoDorka 2011.08.11. 22:21:11

@Modor Tibi: milyen szemfüles vagy :P

tcom 2011.08.11. 22:21:40

Cinikus post.
Azért az élet rendje mégis az lenne, hogy dolgozunk, fizetést kapunk, aztán vásárolunk és nem az, hogy 30 évre változó kamatozású hitelt veszünk fel. A forint gyengülése nélkül is késhegyen táncolás vállalni havi 40-100ezer forintokat havonta.
Viszont a lakások bérlése drága. Még manapság is egy szinten mozog, ha bérelünk egy lakást vagy ha hitelre vesszük. Akkor meg ki az aki bérli? A legtöbb nyugati országban sokkal drágábbak a lakások, ezért bérelni már jobban megéri.

Cinikus a 20 éves autó emlegetése. Én vásároltam 2006-ban Suzukit, aminek nagy részére CHF hitelt vettem fel. 2008 nyarán (!) összeszedtem segítséggel az összes pénzemet és visszafizettem a hitelét. Ha kell elküldöm a befizetés igazolását!!! Buktam sokat, de a megmaradt pénzből vettem egy 12 éves 900ezres autót, ami még ma is ér 6-700ezret. Pont olyan autót vettem, amennyi pénzem volt rá. Egy 10 éves hagyományos képcsöves TV-m van. Pont olyan, amit meg tudtam akkor vásárolni.

Nem inkább az lenne a normális, ha addig nyújtózkodnánk, amíg a takarónk ér? Új autót hitelre? Minek?

A probléma abban rejlik, hogy a fiatal generációk nem tudnak együtt élni a szüleikkel. Idősek házai konganak, míg a gyerekek egy életre eladósodnak csak hogy ne kelljen együtt élniük senkivel. Ennek oka a "valósítsd meg magad!", "élj a mának", "csinálj karriert", "egyszer élünk" fogyasztói társadalma.

Nyers Fa 2011.08.11. 22:25:22

Gondolom abba sokan belegondoltatok, hogy az emelkedő törlesztőrészletek elviszik a gazdasági növekedést. Ugyanis a hitelesek egyre kevesebbet fogyasztanak, mert a törlesztésre többet kell fordítani. Csökkenő fogyasztás-kisebb árbevétel-szükülő kínálat-kevesebb munkahely-kevesebb adóbevétel-alacsony beruházási hajlandóság-gazdaság további zsugorodása. Lehetne folytatni körbe-körbe.
Lehet itt okoskodni, meg kárörvendeni, de a gazdaság és rajta keresztül az egész ország megszívja a frankárfolyamot az biztos.
Még a bankok is szarul fognak járni, mert egyre kevesebb lesz a megtakarítás (ha nincs megtakarítás, nincs beruházás és kezdődik az egész elölről)

hha96 (törölt) 2011.08.11. 22:26:24

Érdekes, hogy ez itt a tízmillió kurvaokos, előrelátó ember országa. Mégis ott tartunk, ahol...

2011.08.11. 22:30:30

@Modor Tibi:

Annyira köszi mi is, hogy vagy Nekünk, Tibi!

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2011.08.11. 22:30:33

Na ide is beírom.Aki azt mondja,hogy hitelt felvenni felelőtlenség az éljen együtt a bátyámmal!:))Azt meg bírom,hogy ilyenkor mennyi okos ember kerül elő.Én sem vettem fel még soha hitelt (max.anyámtól XD) de nem tépem a számat,hogy milyen faszagyerek vagyok.Ugyanis tudom,hogy BÁRKIVEL előfordulhat,hogy hirtelen szarba kerül.
Lehet holnap valamelyik itteni okoskodónak azt mondja az asszony,hogy:Költözz,mert itt az utódod!

Mérges 1234 2011.08.11. 22:30:47

Nos nekem nincs semmilyen hitelem, van viszont szép lakásom, és egy szép kis Volvom is. (Ami szintén egy szar, talán nagyobb darabb, mint a 4 karikás csoda.... :D)

De ettől függetlenűl (vagy éppen ezért, bár mindenemet legálisan leadózott hosszú ével munkájával szereztem), nem rugok a hitelesbe.

1. A hiteles pörgette a gazdaságot. (No tény felpumpálta az ingatlan árkat is, de ettől most tekintsünk el.)

2. Ha hagyjuk bedőlni a hiteleket, az egész gazdaság összeroppan, az pedig senkinek nem lesz jó.

3. Igen vannak felelőtlen devizahitelesek, még az is lehet, hogy nem is kevesen, de an közöttük egy csomó normális hétköznapi ember, aki csak élni akat, és jobblétet teremteni a családjának.

4. A társadalom ha tetszik ha nem így működik, segíti az elesetteket. Más kérdés, hogy ezzel visszaélni nem szabadna senkinek.

5. Ha csak a bankokra hárítjuk a felelőséget, abba is sokan beledőglenek. (betétek, egyéb bankon keresztüöli befektetések.)

Ennek az egésznek annyi lenne a lényege, hogy valahogy szelektálni kellene a hiteleseket, és úgyanígy kellene tenni a nyilatkozóknak is mindkét oldalon.

A dolog kurvára nem fekete vagy fehér. De ez már mindegy is, mert együtt vagyunk a lekvárban és együtt kell kijönni belőle.

Amúgy az amúgy elkúrt kormányunk is megmondta, csak olyan segítség képzelhető el, amiben egyesek (akár felelőtlen népek), nem jutnak "jogosulatlan előnyhöz". Értve ez alatt, hgyha valaki felvett 20 milliót, nem lesz az ővé az ingatlan 5 ért meg egy kis jajveszékelésért.

Összegezve akora de akkora szarban vagyunk, hogy a fenne sem tudja mi lesz ebből a kiút, egy biztos, k sokan elfognak vérezni, már tényleg csak azok lesznek menthetőek, akik érdemesek rá...

venszivar 2011.08.11. 22:34:40

@Nyers Fa: A bankok,SOHA NEM JÁRTAK,SOHA NEM JÁRNAK,SOHA NEM FOGNAK "ROSSZUL" járni!LEGFELJEBB,néha,ha az az érdekük,akkor azt HAZUDJÁK,hogy ők is áldozatok,ők is vesztettek......Ez nem létezhet!JA persze,ha elsikítják a pénzt!DE ők,ugye,akkor se vesztenek,hisz a MI pénzünk "tűnt" el!Ami náluk van.......a MÁTRIXBA.

DR.version · http://m-12.blog.hu 2011.08.11. 22:36:19

a hitel nem a gonosztol valo, vannak helyzetek amikor muszaj meglepni, mert pl minek egy 50 eves fasznak ferrari, az 20-30-as korosztaly autoja, de ido kell mig az ember osszegyujti ra a penzet

tcom 2011.08.11. 22:39:33

Az ócsai akció a híveknek szól, hogy lássák a kormányunk gondoskodik a bajbajutottakon.
Az is a fideszes balfaszkommandó találmánya, hogy az odatelepülők "élőmunkával" segítik saját házuk építését, meg hogy a kertben majd veteményeznek.

Élő munka? Készház építésnél? "Mennyarrébb, igyál egy sört a nevünkben a kocsmában!!!" Növénytermesztés? A hitelesek általában városi panelokban élnek, életükben nem termesztettek semmit. Vagy majd erre is "haveri" cég?

Magyarisztán újra megmutatja hogyan köll a válságot kezelni.

Nyers Fa 2011.08.11. 22:41:36

@tcom: A hitel mozgatja a világot, ha te nem veszel új autót hitelre, akkor kevesebb autót kell gyártani, akkor embereket kell elbocsátani a gyárból, a bankból, az autó kereskedésből. Ugyanígy igaz ez minden fogyasztási cikkre. Több lenne a munkanélküli mint a dolgozó. A Mol miért vesz hitelből olajcégeket, miért nem addig nyújtózik ameddig a takarója ér? (kicsit falsch példa tudom)

pjm 2011.08.11. 22:44:57

Kedves nem teljesen tisztán látók! Nem hiszitek el, de svájci frankban senki sem adósodott el, csak a magyarországi bankok!!!! A magyar ember forintot kapott és forintban kell visszafizetni a kölcsönt. A gond, hogy a bank viszont frankban vett fel kölcsönt, tehát abban kell visszaadni . Ezt persze nem tudja, mert nem tud csak durva drágán venni, nem másért,mint hogy visszaadhassa. Persze nem forintért veszi, mert azért sz@rt sem adnak a világpiacon amióta a gazdasági szabadságharc megindult. (nem hiszem, hogy bíznának nagyon bennünk.) Valyon miért nem lehet frankban visszafizetni a részleteket? Mert ugye akkor az extraprofit nem jön létre. (átváltási költség, meg a többi kisbetűs furfang.) A kormányzat is a popsijukat nyalja, mert ugye csak egy péntek esti egyéni képviselői indítvány lenne, hogy lehessen visszafizetni frankban is. De ez már a banki zsírosjaniknak nem tetszene, mindjárt nem lenne annyi bca pénfolyam kommendírozva. Szóval nem kell annyira hülyének lenni, a csapdát felállították, a többség birka módjára belement, most meg a kétharmados demokrácia fontosabb dolgokkal van elfoglalva. Ócsán miből is építenek?
Na jó éjt

MoDorka 2011.08.11. 22:47:20

@Doubledecker: szép komment :) látszik, h az írója a korrekt véleményalkotáshoz szükséges távolságból szemléli a problémát ;)

@altoid: de :) bukjon - majd csak megmenti valaki :)

venszivar 2011.08.11. 22:55:51

@version: ha te 90 évig élsz,akkor sem lesz hasonló kocsid!de kívánom neked,hogy akár hány éves tetű vagy!
HOLNAP reggel,öttől szarj s hugyozz magad alá,vakulj meg úgy,hogy csak az orrod hegyét látod!Én,venszivar,meg átmegyek a rühes fejeden a kifizetett Tatámmal.:):D

@Doubledecker: oszt,az miből derül ki s ki dönti el,hogy ki,kik érdemesek rá?persze te biztos!?ez világos,mint a seggem......

Nyers Fa 2011.08.11. 22:57:05

@venszivar: Sajnos a bankok, kiváltképp a magyarországon tevékenykedők rövidlátók. A gyors extraprofit lebeg a szemük elött, társadalmi felelősségtudatuk semmi, nem akarják észrevenni, hogy ha a dolgozó középosztályt bedöntik, akkor nekik annyi.
Vagy dehogy, majd felteszik a kezüket, hogy ők ezt nem látták előre és az állam kisegíti őket, az adófizetők pénzéből.
Persze nekünk egyszerü halandóknak mindent kellene előre látnunk, még a 273Ft-os árfolyamot is. Igazuk van a hőbörgőknek, a devizahiteles ha szarba kerül ne kapjon segítséget, az extraprofitot termelő bank meg igen.

Ugyanott lennénk, ha frankban kellene törleszteni, mert a bankok a költségeket is frankban számolják.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2011.08.11. 22:57:24

@Doubledecker: Én is megdicsértem a kommentedet csak nem ment el.

Mérges 1234 2011.08.11. 23:01:26

@venszivar:

Úy értettem, hogy aki a semmire vett egy rakás pénzt, és esély sincs rá, hogy lehet rajta segíteni azon nem fognak. Nem mert gecik, hanem mert nem lehet, nincs az a pénz. (mondjuk a bank is leírhatna valamennyit, de ennyit ők sem tudnak.)

Nem az emberek minőségét fogják mérlegelni, nem úgy értettem, bocsánat.

De nyilván fel lehet állítani nagyjából objektív mércéket.

tcom 2011.08.11. 23:04:00

@Nyers Fa:

"A hitel mozgatja a világot, ha te nem veszel új autót hitelre, akkor kevesebb autót kell gyártani, akkor embereket kell elbocsátani a gyárból, a bankból, az autó kereskedésből."

Tévedés. Néhány ezer évig el volt az emberiség hitelek nélkül is. 100 éve nem kapott a gyári munkás, meg a paraszt sem hitelt. Mert nem tudta volna visszafizetni.

Néhány ezer évig el volt az emberiség anélkül, hogy hitelre lehetett volna szekeret, hintót, lovat venni.

Hogy a hitelek nélkül kevesebb lenne a termelés, GDP, pénz? Nem kellene hajszolni a fogyasztást! Nem kellene minden áron azért loholni, hogy megvegyük a legújabb hülyeséget, hogy külföldre menjünk nyaralni, hogy nagyobb házat építsünk mint amilyenre szükségünk van... !

És akkor nem kellene annyi hitel. Csakhogy a fogyasztó társadalom ilyen.

Mennyire nevetni fognak ezen 50-100 év múlva. Hogy 2011-ben a kormánynak az volt a legfőbb gondja, hogy a becsődölt devizahiteleseknek lakást építsen. Burlesk lesz a javából.
Akkorra a puszta létfenntartás is probléma lesz. A természetet, a földet más most visszafordíthatatlanul tönkretettük, az ivóvízért harcok mennek. Az élelem ára az egekben lesz. Fűtés a pórnépnek nem lesz.

Látszik mit tud tenni pár száz unatkozó angol tini, vagy londoni "szegény" (!!!) fiatal. Mi lesz ha elfogy az olaj? Ha az alapvető élelmiszerekért sorba kell állni? Mi lesz, ha 50%-os munkanélküliség lesz? Mi lesz a társadalmak többségét kitevő ellátásra szoruló öregekkel?

pjm 2011.08.11. 23:05:01

@Nyers Fa: ezt csak egy pénzember mondja. Ha nem lenne hitel, lenne más, modjuk tőzsde, részvénykibocsájtás, meg satöbbi. A gond főleg az, hogy a nemzeti bank ad kölcsönt az államnak kamatra, aztán az nem tudja visszaadni a kamatot, mert azt honnan venné? Ezért aztán megint vesz fel kölcsönt és abból fizeti a kamatot is. A nemzeti bankoknak nem csak pénzt kellene nyomtatni, hanem meg is kellene szüntetni pénzt. Erre jó egy világháború ott elég sok minden megszűnik. Vagy, mint a húszas években a zsidótörvényekkel, irtsuk ki a pénz tulajdonosát és máris rendben van a költségvetés. Vannak még ötletek, csak egy kicsit a történelemben kell lapozgatni. Szépen bevezetjük az ötéves tervet, államosítjuk a nagyobb gyárakat, állami felügyelő ül a vállalatok élére, miniszteri biztos vigyáz a béremelésre és feszülten figyeljük, vezetőnk mit mond a pártkongresszuson.

2011.08.11. 23:06:55

@Modor Tibi:

Kösz, Tibi, szépen összefoglaltad!
Vásár után okos a paraszt!
A sok fasz, aki arra büszke, hogy sose vett fel hitelt. Ha rajtuk állna, még a világ a rézkorszakot élné.

Ja, mai hír: esett a frank.

KürtiT (Tromb74) 2011.08.11. 23:08:16

Jáj,itt aztán elszabadultak az indulatok.
@Modor Tibi: az van, hogy a poszt már megint halovány mása a kommenteknek. Jó lenne ha össze szednéd magad!6

nu pagagyí 2011.08.11. 23:09:11

Rövidesen Ócsa lesz Magyarország fővárosa. Lakosság száma: 3 millió.

Zsit (nyau és rémizé) · http://ittanyugatihatarszelen.blog.hu 2011.08.11. 23:17:32

@pjm:
izé
én tudok frankban fizetni, ha akarok (néha akarok), semmi sem tiltja

venszivar 2011.08.11. 23:18:35

@Doubledecker: O.K.

@Nyers Fa: Nem rövidlátóak azok!Minden külföldinek BŐVEN megvan a magához való eszük!A pár magyar is csatlakozott s az éppen regnáló kormányok "becsukták" szemüket,fülüket,utólag meg a pofájukat is,ÖRÖKRE!
Hagyták,hogy kizsákmányoljanak,átvágjanak,megnyúzzanak minket.Hazájukba,úgy rúgták volna őket tökön.....De arrafelé ezeket nem is lehet megtenni,no de itt!20 éve szabad a "vásár",de még meddig.....?

tcom 2011.08.11. 23:21:32

@Könnyen elkaptuk, uram!:

Aki hitelt vesz fel egy házra, az abban a házban él, amelyiknek a tégláit még a téglagyárban sincsenek, a sóder a Duna mélyén éli erróziós életét...
Így élünk mi. Leéljük a jövőnket. Ha már most elhasználjuk, amit 10-20-30 év múlva fizetünk ki, akkor valami nem stimmel. Valakinek a végén mégis csak fizetnie kell.

Persze. Magyarország kb 60 éve folyamatosan éli fel az utódai lehetőségeit, jövőjét. Ha tömegesen csődbe mennek ma, akkor a bank nem jut a pénzéhez, behajtja máshol. Mondjuk a vállalkozások nem jutnak hitelhez, vagy csak drágán, a bankbetétes többet fizet a számlája után.
Az állam nagylelkűen osztogat, épít milliárdokért lakótelepekt, mert nem az ő pénze. Az így eltékozolt pénzeket majd megspórolja az oktatások, az egészségügyön. Vagy majd kifizetjük kamatostól az újabb IMF hitelben, vagy népnemzeti kormányunk talál rá módot, hogy elvegye az emberek vagyonát újra.

Nyers Fa 2011.08.11. 23:21:39

@pjm: A nemzeti bank soha nem adott és nem is ad kölcsön az államnak. Ekkora hülyeséget.
A pénzt nem kell megszüntetni, ez is hülyeség.
Ha a jegybanki alapkamatot emelem, készpénzt vonok el, ha csökkentem, készpénzt kell kibocsátanom.
Mert ha magas a kamat, mindenki bankban tartja a pénzét, nincs szükség kp-re. Ha alacsony akkor kell a készpénz, mert mindenki inkább a párnában tartja.

KürtiT (Tromb74) 2011.08.11. 23:30:11

@tcom: ja, valahol ott basztuk el, amikor nem elégedtünk meg a pattintott szakócával, nekünk csiszoltra fájt a fogunk.
A globalizációs átokért is az a rohadék felelős, aki feltalálta a kereket.

hallari 2011.08.11. 23:30:45

Könnyelmű, pénzügyi analfabéta lenne a magyar társadalom többsége? Sajnos ez nem kérdés, az elmúlt 20 év ékesen bebizonyította. Mondom ezt úgy, hogy én is rosszul jártam a svájci frankos hitelemmel.

MoDorka 2011.08.11. 23:32:13

@tcom:

"Ha kell elküldöm a befizetés igazolását!!! "

Légyszi, feltétlenül. ;))

Viszont akkor is simán viszem a pálmát, kenterbe verve az összes mai példamutató, szerény életvitelt folytató kommentelőt: se autóm, se tévém, és még a telefonom is ajándékba kaptam. De egyikről sem tudok igazolást küldeni. :)

Nyers Fa 2011.08.11. 23:38:56

@Nyers Fa: pjm lehet, hogy félreértettelek, a kormányra gondoltál?
A kormány és az állam nem ugyanaz.
Egyébként a kormánynak sem ad kolcsön az MNB.

Doubledeckernek: a bankok üzleti vállalkozások, amit a profitszerzés céljából hoztak létre.
Ugyanúgy mintha te is csinálnál egy Kft-t, a profitszerzés lenne a célod. Nyílván, különben Kht-t csinálnál. Ezek mind Nyrt-k, ami azt jelenti, hogy te is megveheted a részvényeiket(ami nem jelent mást mint, hogy tulajdonrészt vásárolsz, a haszonból részesülsz osztalék formájában), mi ezzel a baj? Az OTP jobb? A részvényeseinek 60% külföldi. Most akkor magyar? Hiszen a tulajdonosai zöme külföldi.

laposhal · https://plakatfiu.com/hu 2011.08.11. 23:45:00

Én devizahitelesként is azt gondolom, hogy valóban nem az állam feladata, hogy szociális lakásokat építsen, lakást felvásároljon, stb. Az viszont felháborító, ahogyan a bankok viselkednek, és az igenis az állam feladata, hogy a felügyelő hatóságokon keresztül ennek véget vessen és a tisztességes üzleti magatartást kikényszerítse a bankokból. Miközben a bankok sírnak, hogy milyen rossz lesz nekik, ha bedől sok devizahiteles 1) most emelik a kamatot! 2) semmilyen rugalmasságot nem tanúsítanak, semmiféle egyéni megegyezésre nem hajlandóak: nem egyeznek meg veled, nem fizetheted ki CHFben se a törlesztőrészletedet, se az esetleges előtörlesztést, viszont ők ülnek a pénzeden Xnapot, akkor is ha előtörlesztesz, meg ültek 2 hónapot az igényléstől az utalásig (nekünk ez alatt 20 Ftot csökkent a CHF), stb. Az egyetlen, amit felajánlottak: futamidőhosszabbítás max 35 évre. Muhaha. Ez felelős viselkedés a bank részéről??? Majd 70 évesen fogom tudni fizetni a részletet?? És anno semmit nem változtathattál a szerződéseden, tetszett, nem tetszett, a bank diktált. Meg se nézhetted, az aláírás előtti pillanatig, amikor ugye már kicsengetted a foglalót. Én most bementem a bankomba, hogy dolgozzunk ki együtt egy hosszútávú stratégiát, mert most tudok fizetni, de ilyen frank mellett hosszú távon nagyon nagy a rizikója, hoyg nem. Először félretájékoztattak, aztán panasztétel után már normálisan beszéltek velem, de ajánlani, akkor se tudtak semmit sea futamidő hosszabbításon kívül, semmit nem hajlandóak a szerződésen változtatni!
Az egyéni felelőtlenségről meg annyit: tegye fel a kezét, aki úgy össze tudott spórolni egy családnak elég nagy lakásra (mondjuk 50-60 nm, nem 120), hogy adózottan dolgozott, nem örökölt senkitől semmit, nem vásárol a rendszerváltáskor fillérekért lakást az önkormányzattól, nem kapott a szüleitől pénzt. Albérelni meg gyerekkel nem lehet, mert egy éves szerződések vannak, 30 napos felmondási idővel, és csótányok rohangálnak a lakásban. Mi próbáltuk, albéreltünk sokáig, és még mielőtt a hitelt felvettük, próbáltunk egy normálisabb albérletet találni: nem lehet, csak akkora pénzért, ami mellett még mindig inkább a kölcsön, még most is...

tcom 2011.08.11. 23:46:55

@KürtiT (Tromb74):

Pedig újra eljöhet a pattintott kőkorszak.

Egyébként kérdezd meg a nagyszüleidet, hogy miből vásároltak régen a boltban, miből építették a házukat?

Vagy miért nem hitelből vették az első Trabantjukat?
Egészen jól elvolt Magyarország a készpénzes időszakban is.

Úgy hogy nem kell itt pattintott kőkorszakozni, még ha te a 28 éveddel nem is emlékszel sokra a gyermekkorodból.

A kőkorszakról annyit, hogy Einsteint megkérdezték egyszer mivel fogják vívni a 3. világháborút. Azt válaszolta, hogy azt nem tudja, de a negyediket kőbaltával az biztos.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2011.08.11. 23:54:37

@tcom: gyá, ezt nem mondod komolyan! Szekrénysor meg merkuros Trabi OTP-részletre az valami pszichedelikus utazás volt csak? :-D

KürtiT (Tromb74) 2011.08.11. 23:56:50

@Nyers Fa: ugyanmá'
A bankokat a tudodkik hozták lètre, hogy kizsigereljék a becsületesen dolgozó embereket. Azt képzeld el, hogy a betéti kamat csak 6% körül van, de ha kölcsönt akarsz felvenni, akkor pofátlanul ráraknak vagy 30-40%-ot.
Olyan ez, mintha a pista zöldséges drágábban adná a paradicsomot, mint amennyiért beszerzi. Pedig ő még dolgozik is,gyakran koszos a keze.

tszelnok 2011.08.11. 23:58:14

„Nekem ne mondja senki, hogy ne legyek kemény! Anyámmal élek, Babettával járok, macskám van és ne is legyek kemény?”

hallari 2011.08.12. 00:09:42

@Modor Tibi: Pedig az én szüleim se vettek semmit hitelre (a lakást leszámítva, de azt is kifizették egy összegben amikor volt a 40%-os elengedési akció), verem is a fejem a falba, hogy miért nem követtem a példájukat...

KürtiT (Tromb74) 2011.08.12. 00:20:55

@tcom: Ez a 28 ugye nem a 2011-74 végeredményére jött ki nálad?
Emlékszem erre a korszakra. Takarékbélyeget gyűjtöttünk, majd évek múlva vissza kaptuk a megtakarított összeget. Annyit, amennyit befizettünk. Geci jó világ volt, mai napig vissza sírom. Az autó vásárlás volt a legjobb. Igényeltél egy fehér 105-ös skodát, mire megérkezett koralpiros lett, de legalább addigra simán összekuporgattad az árát.

tcom 2011.08.12. 00:30:43

@MoDorka:

"Viszont akkor is simán viszem a pálmát, kenterbe verve az összes mai példamutató, szerény életvitelt folytató kommentelőt: se autóm, se tévém, és még a telefonom is ajándékba kaptam. De egyikről sem tudok igazolást küldeni."

No, te egy felelős polgár vagy. =;-)

Még ezt a hozzászólást is füstjelekkel küldted el a szomszédos tanyára, ahol már van számítógép meg internet. =;-D

laposhal · https://plakatfiu.com/hu 2011.08.12. 00:41:36

És tessék, itt lenne egy jó megoldás. vajon miért nem akarja se a kormány, se a bankok? lehet találgatni:

" Pedig - elvileg - létezne ettől jobb és olcsóbb megoldás. Angyal József adószakértő ötlete szerint minden devizahitelesnél be kéne vezetni a rögzített árfolyamot, a gyűjtőszámlákon felhalmozott összeget a bank évente leírhatná a bankadóból annak összegéig, az ezt esetleg meghaladót pedig az adóalapjából. Magyarul ebben az esetben a hiteles és a bank fizetné vissza a hitelt, ( a bank ráadásul a keletkezett extraprofitjából ) az állam az effektív kiadások helyett csak lemondana az egyik adóneme bevételéről. Az egyik zsebébe nem teszi be, a másikból nem veszi ki. Ez a módszer szerinte a mostani 260-270 forintos árfolyamon is tartható lenne. " forrás: varanus.blog.hu/2011/08/10/devizahiteleseknek_gettopolisz

indiscriminating power 2011.08.12. 00:43:33

Ha magassági mámorukban túl sokan veszik elő a hágóvasat kiderülhet, hogy az ugrálóvár építőanyaga főleg levegő, a kompresszor kapacitása nem végtelen, és a kis ablakokon keresztül kevéssé érzékelhető a talaj keménysége. Viszont a felmérések szerint azon járni boldogítóbb. Rohadt fogyasztói társadalom, ennek is akkor kell összeomlania, mikor éppen... ó, csatlakozunk, hehe.

tcom 2011.08.12. 00:55:54

@KürtiT (Tromb74):

"de legalább addigra simán összekuporgattad az árát."

És itt a pont.

Ha a kuporgatás közben valami életbevágóan fontosra kellett a pénz, vagy nem lett jó a termés a konyhakertben, vagy a GMK befuccsolt, vagy a jég elverte a szőlőt, akkor nem siránkozott senki, hanem elővettük az összekuporgatott pénzt elköltöttük a fontosra és vettünk inkább egy használt trabantot készpénzért a vásárban.
És még sem pattintott kőkorszak volt.

MoDorka 2011.08.12. 01:13:25

@tcom:
"No, te egy felelős polgár vagy. =;-)

Még ezt a hozzászólást is füstjelekkel küldted el a szomszédos tanyára, ahol már van számítógép meg internet. =;-D "

Neeem, nem vagyok, mert internet kávézóból küldtem, ha már úgyis be kellett jönnöm a városba devizahitelügyintézni. ;)

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2011.08.12. 01:13:48

@tcom: ez mondjuk jogos, a Kádár-rendszerben nem volt még divat hitelből meg lufipénzből élni, a kormányzat se kuncsorgott hitelekért, külföldön meg még úgy se!

KürtiT (Tromb74) 2011.08.12. 01:17:44

Te most tényleg arra próbálsz rávilágítani, hogy nagyapáink milyen faszájosan menedzselték az életüket?
Nagyapámnak még trabantja se volt, annyira túltengett benne a felelőségtudat.
Néha lelkiismeretfurdalásom is van, mert csak egy egysebességes bringája volt, az enyém meg 14 sebességes. Rohanó ifjúság.
Akkoriban mindenki dolgos, motivált titán volt. Véletlenül se a kocsmában baszta a rezet, vagy ultizta el a fizetését. Ha lett volna chf hitel, azt se vette volna fel. Ha nem lettek vola azok a rohadt kommunisták, akkor most a svájciak aggódnának a HUF hitelük miatt.

2011.08.12. 01:22:39

@Modor Tibi:
és a békekölcsön se volt ám! csak az antikomcsik híresztelik, hogy lejárassák a rákosi kommunizmust!

KürtiT (Tromb74) 2011.08.12. 01:34:54

@Könnyen elkaptuk, uram!: nem hát. A gazdaság olyan faszán vágtatott. Mindenki dolgozott, de ha nem,akkor is volt munkahelye. A tanácsi lakás is csak legenda. Amíg össze nem gyűlt a lakásra való, addig mindenki a szüleinél lakott. Volt hely, mert a szülők meg a nagyszülőknél laktak.

2011.08.12. 01:44:06

@KürtiT (Tromb74):
A barlangban. Vagy a vályogházban.

Tényleg, hallottál arról a sci-fi szerzőről, aki A Hitel című fantasy-t írta? Valami Széchenyi vagy ki.

Mikor élt az? 2006-ban?

kzolika 2011.08.12. 07:27:45

Nem olvastam el minden kommentet, lehet, hogy nem első leszek.
Nekem VAN devizahitelem. CHF-ben. A hitelezés leállítása előtti utolsó pillanatokban vettem fel, nagggyon magas árfolyamon. Ebben a hónapban, 260-nál fizetek először annyit, amennyi a HUF alapú hitelem lenne. És a HUF hitelnél fennáll annak a lehetősége is, hogy tovább nőtt volna, amikor a kamatperiódusoknál újrakalkulálják (a CHF hitelem egyszer csökkent, egyszer nőtt, kb 1-2% mozgással). Ráadásul 29 évesen nem első lakásra, hanem befektetés jelleggel vásárolt lakásra vettem fel, azóta is van rá bérlőm (és számlával van kiadva, adózok belőle). Én úgy számolom, hogy akkor bukom a hitellel, ha a bérleti díj nem fedezi a törlesztőrészletben foglalt kamatot és kezelési költséget. A tőketörlesztés ugyanis megtakarítás. Nekem azért jó a hitel, mert különben képes lennék gyűjtögetni, de amikor összejönne 400 ezer, akkor elmennék Thaiföldre, amikor 1 millió, akkor vennék egy Rolexet, 2 millióból meg egy MX-5-öt. Ergo azért jó a hitel, mert nem költöm olyanra a pénzemet, amit olcsóbb termékkel tudok helyettesíteni és nem is létszükséglet. És mivel van lakástakarék szerződésem is, még előtörlesztési díj nélkül csúnyán elő is fogok törleszteni és pár éven belül máris több tehermentes lakásom lesz. Végül Lilu örökérvényű, már-már modoros mondatával búcsúzom:
Szopjatok le mind!

kzolika 2011.08.12. 07:43:05

@kzolika: Ráadásként: a kormány meg elmehet anyjába, amiért leállította a devizahitelezést. MOST kellene szórni a CHF-hitelt, mint állat. Ha lehetne, még ma vennék egy újabb hiteles lakást 250-es árfolyamnál, aztán 2-3 év múlva 180-200-on visszatörleszteném. Ja, de azt nem lehet, mert esetleg jól járnék.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.08.12. 08:04:56

@kzolika: TE SÖTÉTBEN BUJKÁLÓ FEKETÉZŐ SPEKULÁNS, RESZKESS! :))

neronoise 2011.08.12. 08:06:14

Ez a cikk nekem nem tetszik. Nemcsak azért, mert ezt az embertípust nem tudtam beazonosítani (vélt vagy valós pénzügyi ismeretek, "kurvajól" keres, 50 körüli), hanem azért is, mert szerintem két dolgot csúnyán összemos. Az első a devizahitel. Akkoriban ez volt a "divat", igen sokan választották ezt, és igen, ahogy írtátok, igen sokan jól is jártak vele, akik most szenvednek emiatt (persze ezt is a bankok nyomták, saját érdekből). Sajnálom őket - a magánszemélyeket - , mert akkor még tényleg nem látszódott, hogy válság lesz, stb. Az autókereskedők nem érdekelnek. Nekem forinthitelem van, már a második (az elsőt kifizettem), igen magas, de legalább kiszámítható. Szóval megértem. De ebben a körben megemlíteni az adó rossz felhasználását, az ingyenélőket, szerintem hiba. Az egy teljesen más problémakör. Az, hogy a befizetett adóból és tb-ből semmit sem látszik (rossz utak, magánorvoshoz kell menned, ha normális ellátást akarsz kapni, stb.), hogy a nyugdíjalap drasztikusan le fog csökkenni, és ha 30 körül vagy, akkor nyugdíjas korodra meg fogsz dögleni, ha az államon múlik, tény (nem lesz, aki eltartson, mert a cigányok nem fognak fizetni, az egyetemisták nem fognak fizetni, és aki tud, vállalkozó lesz, minimalizálva a járulékokat). Az is, hogy a közös kasszát sokan csapolják, és maffiaszerűen, mert ilyen a jogrendszerünk. Ez is tény, volt szerencsém belelátni kicsit. Szóval ezt ne kavarjuk már össze a devizahitellel és válsággal.

Ugyandehogy (törölt) 2011.08.12. 08:08:00

@Modor Tibi: igazad van, csak ne felejtsd el, akkor a lakáshitel 3 %-os volt, a személyi és áruvásárlási kölcsönnél meg nem sokat kellett gondolkozzál, mert sem a fizetésedet, sem a kamatokat nem emelték, ki se rúgtak könnyedén, ergo ha felvetted, tudtad, hogy ki fogod tudni fizetni.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2011.08.12. 08:22:58

@Modor Tibi: "yá, ezt nem mondod komolyan! Szekrénysor meg merkuros Trabi OTP-részletre az valami pszichedelikus utazás volt csak? :-D "

igen

es kibaszottul fel kellene mar ebredni belole 20 eve...

a polgarok tulnyomo tobbsegenek nincs meg az anyagi hattere ahhoz, hogy autot, vagy sajat lakoingatlant tartson fent. akkor sem volt, csak akkor kadarnepevel elhitettek, hogy hat megy ez! az mas kerdes, hogy csak ugy mukodott a dolog, hogy kozben vettek fel a hiteleket egymas utan.

most iz azert kell ujra es ujra hiteleket felvenni es novelni az allamadossagot. mert baszki, a magyar nem tanul es nem fogja fel, hogy az van, amiert megdolgozik es ha szart er a munkaja, azert szarral fognak fizetni es nem telik belole meg panelre sem, csak berlakasra elete vegeig. akkor is, ha azt hiszi, hogy neki jar. nem. nem jar. annak jar, aki ki tudja fizetni.

2011.08.12. 08:31:43

Volt itt egyszer egy próbálkozás, hogy frank hamisítással megrengessék egy ország gazdaságát. Meg kéne próbálni újra, hátha most sikerül a régi hibákból tanulva.

schdl (törölt) 2011.08.12. 08:50:20

Mea culpa - CHF-re vettem autót :D Igaz, lakásom már volt, így arra nem kellett. huszonx évesen megértettem, amit az ügyintéző kisasszony mondott, hogy mi az az árfolyam és hogy ez mennyiben befolyásolja a törlesztőrészletet. Most drágább a törlesztőrészlet, de ha kétszer ennyi lenne, azt is tudnám fizetni - akkor mondjuk már nem tudnám azt a pénzt félretenni, értelemszerűen. Nem panaszkodom, nem sírok. "Benne volt a pakliban". Az elmúlt 3 évben kevesebbett fizettem, mintha Forintban vettem volna fel, most kb ugyanannyi. Eddig spóroltam, ha úgytetszik.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2011.08.12. 08:53:08

@schdl: ennyi...

nem is rolad szol az egesz chf haccacare, hanem azokrol, akik ugy vettek fel chf hitelt, hogy "na ennyi havi torlesztot meg eppen ki tudunk fizetni.."

na ezek a..

hogy is irjak fent?

"Könnyelmű, pénzügyi analfabéta"

Nadiposzi (törölt) 2011.08.12. 08:55:26

Matolcsyt a Dunába,
Kázolit a kormányba!
(Hogy egy ismert forradalmi rigmust aktualizáljak.)
@Hadrian77:
Lehet hogy az Ócsai telep csak figyelemelterelés. A könnyűszerkezetes házak alatti kazamatákban pörögnek majd a nyomdagépek, és ontani fogják a frankot.

mrbateman 2011.08.12. 09:08:55

@Hadrian77:
Kéhlek alásan a Téhképészeti Intézetben már hídfőállást építettünk ki, jelenleg megbízható bajtáhsakat kehesünk, akik 1000 fhanos bankóval fizetnének Euhopa különböző thafikjaiban, a visszajáhót pedig hazaküldi.

2011.08.12. 09:43:28

@mrbateman: Hollandiát tessék elkerülni! Egyébként a Hét tonna dollárban is volt egy jó szisztéma a nyugat megregulázására.

CosmoBacsika 2011.08.12. 10:00:15

Ezúton szeretném kérni a főoldal szerkesztőket, hogy a modorost örökre feledjék el. Korábban még élvezettel olvastam a főoldalról idetévedő, a blog valamint az adott poszt célját maximálisan félreértő, azokra vérkomolyan reagáló idióták ömlengését, de be kell valljam belefáradtam, ez már abszolút nem vicces :(

Pontosan ugyanezeket a kommenteket el lehet olvasni még 4-5 másik blogon, ahol feljön ez a téma( csak ott legalább a posztoló is komolyan gondolja amit írt...)

Pusztába kiáltott Emil 2011.08.12. 10:40:41

@Modor Tibi: Baszd meg Tibi ez a post most kurvára talált! Osszad a sok felelőtlen idiótát akik gyulai kolbászra vették fel az alpesi valutát. Az én családom már több generáció óta él vályogházban és nincs is egy fillér hitelünk sem. Igaz, hogy kiröhögtek mikor nem vettem meg az új Ignist de most én nevetek rajtuk! Különben is ha én felelőtlenül viselkedem akkor én is kapok egy házat basszátok meg?

KürtiT (Tromb74) 2011.08.12. 10:46:57

@CosmoBacsika: Ez is benne van a pakliban. Ezt a posztot pl. így kellet volna felvezetni:

FIGYELEM!
A poszt azokról a polgártársainkról szól, akik (most éppen) a devizahitelesekkel kapcsolatban rendelkeznek csípőből előrántott, minden szakmaiságot, racionalitást nélkülöző véleménnyel, probléma megnemoldási javaslattal.
Azokról, akik megmondták előre, akik sokkal okosabbak voltak, akiket soha nem lehet átverni. A bezzeg emberekről.
A poszt nem szól azokról, akiknek megalapozott álláspontjuk van a témával kapcsolatban. Ráadásul attól függetlenül nem szól róluk, hogy egyetértenek vagy sem azzal, hogy a devizahitelesek problémája túlmutat az egyéni problémákon.
A poszt esetenként humort, sőt iróniát tartalmazz. Ha valaki nem érti ezeket, az se baj, csak ne sértődjön meg rajta.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2011.08.12. 11:24:26

@KürtiT (Tromb74): És azt, hogy kinek van megalapozott álláspontja a kérdésben, onnan tudjuk, hogy öööö... nem ír róluk posztot a Tibi. Mert a Tibi nem ítélkezik egy vélemény érvényessége fölött, csak azt állapítja meg, hogy valami modoros vagy sem. Csak a hülye olvasó hiszi azt, hogy azért mert egy vélemény modoros, már téves is. ;-)

2011.08.12. 12:39:35

@KürtiT (Tromb74):

A múltkorihoz oda volt írva, kb. nulla foganattal...

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2011.08.12. 13:12:59

@Babette_: hát ez igaz... akkoriban még volt olyan stabil a NépköztársOság gazdasága, hogy az OTP-n és a szövetkezeteken keresztül meg tudta engedni magának a 3% kamatot, és semmi külső forrás nem kellett ehhez, a kapitalistáktól meg főleg nem. Kiszámíthatóság volt, létbiztonság, megbecsülték az egyszeri melóst. Akkor tudtad, hogy a munkahelyed másnap és két év múlva is meglesz - kivéve persze 89-ben, akkor már csak azt hitted. De korábban tényleg jó volt.

@Pusztába kiáltott Emil: jé, egy testvér :) <3 <3

/tmp 2011.08.12. 14:05:18

@KürtiT (Tromb74): "A poszt azokról a polgártársainkról szól, akik..."

Nem egyszerű megállapítani, hogy miről is szól valójában, nyilván velem van a baj, hiába vagyok a modoros törzsolvasója, úgy érzem a szöveg most nem ad támpontot. Tibi az utóbbi időben mintha csupa ilyen szöveget gyártana, a hozzászólásai is ilyenek, én legalábbis sose tudom mikor beszél komolyan és mikor nem, és ez kezd kicsit uncsi lenni, de mondom, ez valószinűleg az én hibám.

Én kétféleképpen tudom értelmezni ezt a posztot. A jóindulatú értelmezés szerint ez egy duplafenekű írás, éppen hogy nem a devizahiteltelenről szól, hanem a róla írt szinvonaltalan blogbejegyzésekről és publicisztikákról. Például az utolsó előtti bekezdés az valami orbitálisan modoros, ha Tibi ilyet komolyan leír, akkor szarban vagyunk.

A rosszindulatú értelmezés szerint meg ez is csak egy a témában született szinvonaltalan blogbejegyzések közül.

yenoee 2011.08.12. 14:21:58

@ezértregisztráltam: ehh. Pedig már azt hittem, de nem.
:D

Vérnyúl, Döme, Dagi, Fufu, avagy a Jó, a Rossz, és 2011.08.12. 14:38:19

van száz svejci frankom kessben, ki ad többet érte?

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2011.08.12. 14:41:26

@/tmp: nem a mondanivaló a lényeg (mert 100%-ig igaza lehet bárkinek), hanem a stílus. A hőbörgés, közhelyes demagóg nyavalygás az én fő problémám. És az, ahogy kurvára okosnak és frappánsnak képzelik magukat, amikor a már századszorra hallott megmondásokat ismételgetik, egymást egyre jobban felspanolva.

Most ezzel mondtam bárkinek is újat a többé-kevésbé rendszeres olvasók közül?? :) Mert ha igen, akkor baj van!

(miért az én adómból; én tartom el az országot; lehúzzák az emberről a hetedik bőrt is; egyék meg, amit főztek; már megint a nyugdíjasoknak; erre bezzeg van pénz)

Nadiposzi (törölt) 2011.08.12. 14:51:02

@Modor Tibi:
Magyarisztán, Abszurdisztán, következmények nélküli ország, ezért tartunk itt, pénzügyi kultúra, nekünk Mohács kell, bezzeg Nyugaton, az én adómból... Op! látom ez már volt.
Közéleti csevejt már csak a Modoroson érdemes folytatni, ha az ember beleolvas egy un. közéleti blog kommentjeibe, megfájdul a feje. Amúgy szerintem az itteni arcok se okosabbak a nagy átlagnál, csak utálják a közhelyes gondolkodást, mint a pestist.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.08.12. 15:00:03

@Modor Tibi: "egyék meg, amit főztek" - modoros vagy sem, én ezt üzenem az összes gasztrobloggernek!

KürtiT (Tromb74) 2011.08.12. 15:47:48

@/tmp: A modoros devizahiteltelen az én értelmezésemben az az ember, akinek nincs deviza hitele, viszont modoros.
@Nadiposzi: És én hülyébb vagyok az átlagnál is.

/tmp 2011.08.12. 16:55:53

@Modor Tibi: Értem mi a bajod, csak ez így, ebben a stilusban/formában szvsz nem illik a modorosra. Innen úgy néz ki, mintha elragadott volna az indulat és kiléptél a megfigyelő, rendszerező, leíró szerepből.

Legalább az az utolsó két bekezdés ne lenne ott.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2011.08.12. 19:11:41

@/tmp: ja, az tényleg lehet. Lassan már 3 éve tudják nálunk jobban az olvasók, mi illik ide. De Kaya Ibrahimot meg Joszip Totot még régebben nem tudjuk, hol vannak.

@Hadrian77: tessék, b+ :))

Nékem bankbetétem nincs,
Se villám, sem Skodám
Márkám ott a kártyán
Tiéd a Joker, jó komám!

www.youtube.com/watch?v=GICxIBrN_rY

2011.08.13. 13:30:00

Ilyen is csak Kurvaországban/Mutyisztánban történhet meg.

2011.08.13. 14:03:57

@ezértregisztráltam:

Ez már csak annyit érne, mintha a zenészek kottát cserélnének a süllyedő Titanicon.
süti beállítások módosítása