A Devizahiteltelen

2011/08/11. - írta: Modor Tibi

Könnyelmű, pénzügyi analfabéta, adócsaló lenne a magyar társadalom többsége? Alávaló hazugság: elég csak az interneten körülnézni. A fórumokban egymást érik a felelős, előre gondolkozó, pénzügyekben és a közgazdasági folyamatokban otthonosan mozgó magánszakemberek. Mondhatnánk, szinte ők vannak többségben. Előre megmondták: kötelező pénzügytant az iskolákba, hitelt nem vettek fel soha (vagy ha igen, szigorúan forintban), kurva jól keresnek, az utolsó fillérig leadóznak mindent, és általában munkát is adnak másoknak (hogy azokon segítsenek).

Két fő viselkedésforma jellemző rájuk: a siránkozás és a káröröm. A siránkozás azért, mert ők annyi, de annyi pénzt leadóznak becsületesen, nem beszélve a magánnyugdíj-megtakarításukról (amit államosítottak) és az adójukról, járulékaikról - a káröröm, hát az meg mindjárt jön részletesebben.

Az országban bármilyen beruházás vagy fejlesztés az Ő pénzükből, az Ő adójukból történik - és még soha az életben nem történt olyan, hogy ők akármiből jól jöttek volna ki. Az állam úgyis csak azt menti meg mindig, aki nem gondolkodott előre. A magyar pénzforgalom 100%-a ezek szerint tőlük vándorol át másokhoz, ez az élet rendje. Bármi is történjen, az őket pont nem érinti, az nekik nem jó, ahhoz nekik semmi közük.

Persze örömmel beszél lekezelően a nagycsaládosokról (minek csinált annyi gyereket, most az én pénzemből fizetjük a kölykeit), alacsony végzettségűekről (tetszettek volna továbbtanulni, én egyetem mellett három műszakban dolgoztam), léhűtő egyetemistákról (ld. az előbbit), cigányokról (minden előző) - de azért mostanra kikristályosodott az ország mindennemű romlásáért felelős fő réteg: ez pedig a Tékozló Fiúk népes csoportja, a Devizahiteles.

A Devizahiteles viszi csődbe az országot, de azért úgy is kell neki, ő most röhög rajtuk. Megmondta ő már 2006-ban is, hogy ő majd csak akkor vesz fel svájci frankban bármilyen hitelt, ha a fizetését is abban kapja. Hitele eleve nem is volt vagy nincs - ha valaha mégis lett volna, azt forintban vette fel, mert előrelátó volt. És persze nem jött rosszul mellé az állami kamattámogatás sem. Ha mégis, esetleg, kivételes esetekben CHF-hitele lett volna, azt természetesen már visszafizette egy tételben, ahogy látta, hogy kezd szorítani a csizma. És bár ő mindent látott előre, a legritkább esetekben gazdagodott meg pár, utólag pofonegyszerűnek kínálkozó tőzsdei-devizapiaci ügyletből. Valószínűleg azért, mert ő a termelő munkát mindennél többre becsüli, és etikátlannak tartotta volna magát így megszedni.

A Felelős Ember érdeke a gyenge forint: állítása szerint cége exportra termel, vagy esetleg bevásárolt szépen frankból, és most mosolygó jelekkel szurkol az EUR-CHF paritásáért a magyar fórumokon. Megmagyarázza lépten-nyomon, hogy a forint az euróhoz képest valójában még így is túlértékelt; a reális sáv úgy 320-350 között lenne, és az végre az exportnak is jót tehetne! Az elméleti közgazdaságtanból ismert kiherélt, életszerűtlen modelleket (ld. ceteris paribus) követve csakis a devizahitel-állományt, és a hazai termelő vállalatok nagyfokú importkényszerét felejti ki a számításból.

A Devizahiteles a jövőnket zabálja fel, pedig előre lehetett látni az egészet. Szabad felhasználású kölcsönök, plazmatévé, újautó! Erre mentek a CHF-hitelek. Jó, kis számban lakásra, de hát ő akiket ismer, azok kétszer akkora lakásokra-házakra költötték a pénzt, sőt, vettek egyet a gyereknek is, amit aztán ki is adtak évekre. Spekuláltak, jól akartak járni, háromszor akkorát akartak a szükségeshez mérve. Olyan CHF-hiteles talán nincs is, aki 10-12 milliós, első lakást vett volna magának harmincévesen, kizárt. Itt mindenki csak fényűző életet akart élni, kölcsönből mulatni. És hogy emlékszik ő, hogy az ÖSSZES devizahiteles teli szájjal röhögött RAJTA, amiért nem vett fel egy fillért se - de ha mégis, akkor azt forintban tette. Gúnyosan, lefitymálóan beszéltek róla, hülyének nézték. De most fordult a kocka.

Mert ő is szerény ember. Ő már lassan ötvenéves, de még mindig anyjáéknál lakik saját szobában, mert felelősen gondolkodott. Autója csak egy húszéves Aleko, neki az is megteszi. Pedig jól kereső ember! Ezt mindig muszáj kihangsúlyoznia. Addig nem is megy sehova, ameddig nem keresi meg a rávalót.

Egyvalami biztos: a hitelesek egyék meg, amit főztek. Ő majd röhög a sírjukon meg az adósok börtöne előtt. De hogy az Ő pénzéből, az Ő adójából bárkit is megmentsenek, az kizárt! Hiszen amit az állam fizet, az az ő pénze, a felelősen élők befizetései. Amit a bank fizet, az is az ő pénze: a felelősen élő betéteséké. Ő márpedig nem ad belőle senkinek.

Már csak egy dolog marad homályban: miből él ez az ember - és miből fog élni, ha ténylegesen fizetésképtelenné válik az a réteg, aki legális jövedelmének köszönhetően jogosult volt bármilyen jelzáloghitelre?

Mindegy, ő akkor is röhögni fog. Mint Joker.

249 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KürtiT (Tromb74) 2011.08.11. 12:57:40

Ezek az emberek elfelejtik, hogy ha a hitelesek tényleg utcára kerülnek, elvesztik a munkájukat, akkor fognak csak igazán sokba kerülni a társadalomnak.

Kedvenc kifejezésem még a DEVIZAIDIÓTA, illik minnél többször használni.

El Topo (Sgt. Elias) 2011.08.11. 13:03:51

Tibinnyó, nem azért mondom, de nagyjából hónapok óta vártam egy ilyen színvonalú posztra. Ez úgy sikerült, mint amikor mondjuk a régi szép időkben Pege Aladárnak nagyon elsült a keze a bőgőn. Első osztályú, gratulálok!

Az ilyen fórumkópéknak pedig Barcs Miki bácsi kedves szavait küldöm szeretettel: "Édesanyádat kurva nagyra tartom"

Nadiposzi (törölt) 2011.08.11. 13:07:27

Pár éve a D.I. a fórumokon osztotta az észt, hogy hülye lesz ő főbérlőknek fizetni, hiszen a CHF részlete kevesebb egy albérletnél, és ez a 0 önrészből megvett garzon/tuningolt zártkert 25-30-35 év múlva a sajátja lesz.

escargot 2011.08.11. 13:07:47

A szomorúság és feszültség oldására: mekkora (modoros) lúzer az, aki a támogatott forinthitelét azért cserélte piaci devizásra 2008 közepén, mert bántotta, hogy a bank évente mennyi támogatást nyúl utána az államtól?

Mitya Ivanov 2011.08.11. 13:15:37

@El Topo (Sgt. Elias): hát kábé igen

ez egy nagyívű írás lett.

Kiderült belőle, hogy én egy harmadik típus vagyok, aki államilag támogatott lakáshitelt vettem fel, de a válság kezdetén, amikor már kicsit szorított a csizma, én azt is visszafizettem egy összegben. Igaz, hogy nagymamám öröksége kellett hozzá, de akkor is.
rám akkoriban jenhitelt akartak sózni, de inkább köszöntem nem, mert igaz, hogy MSZP kormány volt, de az állam szavában bíztam.

Az viszont alap, hogy soha nem költöttem hitelből semmit, és remélem nem is fogok. Mindent csak akkor veszek meg, ha meglesz rá a fedezet (nem jelzálog)

KürtiT (Tromb74) 2011.08.11. 13:17:26

@escargot: volt ilyen?

@Nadiposzi: Ha albérlebe dobálta volna a pénzt, akkor se nagyon lenne előrébb.
Én, ha éppen szükségem lett volna hitelre, simán felvettem volna CHF hitelt. Számoltam volna kb 25-30% ingadozásra a törlesztőben, de többre nem. Most legyek büszke rá, hogy nem volt rá szükségem?

mrbateman 2011.08.11. 13:17:34

Jut eszembe hogy áll most AZALPESIVALUTA? napok óta hányok ettől a modoros fordulattól.

Azé fasza, h. több tízezer pü-i analfabéta 30 éves időtávú devizaspekulációba kezd, csak az ne tetszik, h. ez nekem is fájni fog.

2011.08.11. 13:18:21

Magyarországon a "'zénadómból" kezdetű nótát fújóknak alapból jár a kilencágú faszkorbács.

S bár ehhez nem értek (pontosabban: ehhez sem), de azért arra kíváncsi vagyok, ha a bankok behajtják (értsd: árverezik) az összes bedőlt devizahiteles lakását/házát, hogyan fog alakulni ez már most is kiváló ingatlanpiac, az hogyan érinti az építőipart, a számtalan (kis)alvállalkozót, beszállítót, kereskedőt, gyártót...

Amúgy érdekelne Csirke72 álláspontja - vajon hol lehet? :)

El Topo (Sgt. Elias) 2011.08.11. 13:21:34

@Brother Love:

Szomorúan. Majd úgy fognak kinézni a lakótelepek, mint Detroitban.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2011.08.11. 13:22:30

@Nadiposzi: @mrbateman: gyerekek, megértem az érzéseiteket, de itt most nem róluk van szó. Beszélhetünk persze Járairól meg bárkiről.

Krisztinca · http://krisztinca.blog.hu/ 2011.08.11. 13:26:41

A devizahitelteleneknek és a CHF-idegeseknek küldeném ezt a "nótát": www.youtube.com/watch?v=AnzEWNUZYNE
:-DDD

escargot 2011.08.11. 13:29:29

@KürtiT (Tromb74): Igen, én. Ráadásul jenben. (Viszont az ingadozás be volt kalkulálva, így nem szorongok, max. egy kicsit kevesebbet költök nem fontos dolgokra.)

KürtiT (Tromb74) 2011.08.11. 13:36:55

@Krisztinca: Ez egy kicsit hosszabb, veretesebb annál, hogy egy szuszra, spontán kijöjjön az emberből. Modoros. :D

El Topo (Sgt. Elias) 2011.08.11. 13:38:57

@Nadiposzi: És nem volt igaza, jóember? Vagy azt akarod mondani, hogy te mondjuk 2005-ben előre láttad, hogy az ALPESIVALUTA majd drágul egy szolid nyolcvan százalékot?
A kibaszott blog.hu meg rohadjon meg! Tibi, ha itthagyom az egész kommentelést a gecibe, akkor majd Szily vállán sírd ki magad!

Krisztinca · http://krisztinca.blog.hu/ 2011.08.11. 13:42:09

@KürtiT (Tromb74): Modorosra modoros káromkodást!! (Cipőt a cipőboltból) :D

mrbateman 2011.08.11. 13:42:28

@Brother Love:
"S bár ehhez nem értek (pontosabban: ehhez sem), de azért arra kíváncsi vagyok, ha a bankok behajtják (értsd: árverezik) az összes bedőlt devizahiteles lakását/házát, hogyan fog alakulni ez már most is kiváló ingatlanpiac, az hogyan érinti az építőipart, a számtalan (kis)alvállalkozót, beszállítót, kereskedőt, gyártót..."

Na látod amennyit kell mégis értesz hozzá!

És éppen ez a fasza, h. most mi legyen? mentsük meg őket a zénadómból...és akkor hol marad a egyes ember rábaszás okán szerzett tanulság (amire azért igencsak szükség lenne), vagy hagyjuk bedőlni az egészet a csába és záporozzanak a makarenkói pofonok, de az általad leírtak miatt az már mindenkinek fájni fog.

Még jó hogy nekem már a bankbetétem is Grazban van! (hej de modoros lett, de ez van)

ON

Nadiposzi (törölt) 2011.08.11. 13:51:16

@El Topo (Sgt. Elias):
A komment második fele nem ment el, mert hogy tiltott valami volt benne.
Na. A folytatásban némi öniróniával megjegyezném, hogy ha a kinézett objektum nem egy német állampolgárságú kiskorú egyén tulajdona lett volna, vagy a másik esetben nem kellett volna megszerezni egy akkor már 4 éve halott bácsi aláírását az osztatlan közös telken fekvő belvárosi garzonhoz, akkor most én is kereshetném, hogy merre van az az Ócsa nevű falu.

KürtiT (Tromb74) 2011.08.11. 13:52:02

@mrbateman: Csupán pedagógiai célzattal hülyeség lenne szópóágra küldeni kicsiny nemzetünket.

Előterjeszteném az ALPESIVALUTA (basszameg, kimondtam) kifejezés használatának pénzbüntetéssel való súlytását. Esetenként 1000 HUF a bírság.
A befolyt összeg megy a hitelesek megsegítésére.

bateman és topo máris csengethet a kasszába.

...Továbbá a komment késleltető automatika emlegetésére is bevezethetnénk valamiféle büntit :)

2011.08.11. 13:53:06

@mrbateman: Épp ezért gondolom, hogy mindenképpen valami kármegosztásnak köll jönnie: szívjanak a bankok is (elvégre az üzleti élet kockázatvállaló szereplői - most nem jött be), a hiteleseket valahogy tényleg meg kell óvni attól, hogy tömegével kerüljenek utcára (nem jószívűségből, a fentiek miatt), ugyanakkor nyilván nekik kell legjobban fájjon, az államnak meg ehhez elsősorban a jogi-igazgatási keretet kellene megteremteni, de valszeg pénzzel is be kell szállnia.
MIndenesetre ka.-ként végképp nem kezdem a 'zénadómból nótát, elég nekem az, hogy szeretnék eladni egy házat, ami előre láthatólag már most sem lesz egyszerű... Persze ez a probléma eltörpül a bedőlt hitelesek bajai mellett.

El Topo (Sgt. Elias) 2011.08.11. 13:59:19

@Brother Love:

A bankok effektíve nem sokat buknának. Tudod mikor láttak devizát ezek a CHF alapú hitelek? Amikor a jó soltvadkerti bor szőlőt.

@KürtiT (Tromb74):

A kommentkésleltető kurva édesanyja nekem megérne egy pár svájci frankot.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.08.11. 14:04:59

@Brother Love: Valamelyik szakértő (egy igazi) azt javasolta, hogy a bedőlt ingatlanok kezelésére létre kéne hozni egy új IKV-t. Így a tulajdonossá váló bankok ezen keresztül bérbeadhatnák őket a már benne lakóknak, akik bár a lakást bukták, így nem kerülnek utcára. A bank cserébe belenyugszik, hogy ha a hitel értéke nagyobb is mint a lakásé jelenleg, nem követelhet többet. Az államnak az a feladata, hogy ennek a törvényes kereteit biztosítsa, és szabályozza a lakbéreket, és csak minimális mértékben szállna be pénznel. Szerintem ez a megoldás nagyjából igazságosan osztaná el a terheket.

escargot 2011.08.11. 14:10:23

@altoid: A terhek szempontjából közel ideális megoldásnak tűnik, a lakásállomány kezelése szempontjából már kevésbé. A bérlemények sorsa amúgy is elég viszontagságos mifelénk, a szétszórt állományt pedig kezelni is problémás lenne. Vagy csak papíron tartoznának egy akolba, és mindenki továbbra is sajátjaként használná, kivéve persze a terhelést-elidegenítést. Úgy működhet.

2011.08.11. 14:46:34

Nagyon jó poszt, egyedül a (huncut) adóforint kifejezést, illetve a "kimentek a tankok, bejöttek a bankok" népi bölcsességet hiányoltam belőle. :)

A helyzet magas labda a kurucoknak: "_annó_ a hitelfelvételekkor a svejcifrank árfolyamát tőzsdei manőverekkel, mesterségesen tartották alacsonyan, persze tudjukkik."

@El Topo (Sgt. Elias):

www.bankweb.hu/cikk.php?id=4022

Mellesleg úgy tudom, hogy a devizahitelek kihelyezésekor a kihelyezett hitelállománytól függő összegű devizával valóban kellett rendelkeznie a bankoknak. A hitelkihelyezések azonban valóban nem ebből történtek.

mrbateman 2011.08.11. 14:46:51

@El Topo (Sgt. Elias):

a bank csak dealerkedik a forrásokkal, 500 éve beveszi a betétet és kihelyezi a pénzt, azóta vannak innovatívabb megoldások is.
Itt most CHF alapú forrást szerzett, amire rárakta a jutalékát és odaadta nekünk, az megint csak objektív, h. ennek a megszerzési költsége alacsonyabb volt, mint a forinté.

Nem értem ezt a nem is volt mögötte CHF opuszt, ami mintha azt feltételezné, h. 2008 nyaráig, folyamatosan fordult a pénzszállító V.ker és Zürich között, illetve épp azt mondja, h. nem fordult, ergo nem is CHF-es a hitel.

Jó esetben pár hónap alatt csinál egy dupla aljat és újra viszonylagos nyugi lesz. Mondjuk a 30 éves futamidő alatt lesz még egyszer-kétszer szopóálarc az biztos. De az is lehet, h. találunk valami giga ritkaföldfém lelőhelyet a Bakonyban, aztán 10:1hez váltják az ALPESIVALUTÁT forintra.

Nadiposzi (törölt) 2011.08.11. 14:49:05

Szeretnék egy falanszterben élni, ahol egy (na jó esetleg két) feladatom lenne. Mindig ugyanaz. Mondjuk öntözném a virágokat. Vagy - hisz akár erre is képes lennék - még akár át is ültetném néha őket. (Kertész leszek..)
Cserébe szolid életszínvonalú, nyugodt, kiszámítható életet kapnék a házirendért és szállásért cserébe. Igazság szerint a legtöbbünknek ez lenne a megfelelő, csak ezt ciki bevallani.

drhlaszlo · http://kskozlony.blog.hu 2011.08.11. 14:54:51

@altoid: @escargot: Így van, csak annyit hadd kérjek, hogy kb. 10 év múlva ne "konszolidálják" az így megvett lakásokat. Sem közpénzből, sem sehogy. Anno, a 90-es években, amikor vicces árakon vette meg a benne lakó az önkormányzati (tanácsi) bérlakását, akkor is elég szép összeget sikerült kivenni a tulaj önkorik zsebéből, viszont a benne lakó ezzel igencsak jól járt. (Közeli rokonom egyik nap 50.000,- Ft-ért megvette a VII. kerületi bérleményt, másnap 3.800.000,- ért eladta, ez volt az önrésze az akkor még otp-s lakáshitelének.)

Mostanra pedig pont ez a réteg úgy lelakta a saját tulajdonú lakását, hogy az köpedelem. Sétáljatok egyet a VI-VII-VIII. kerületben.
Piaci alapú lakbéreket, akkor esetleg.

MoDorka 2011.08.11. 15:08:48

@altoid: úgy tűnik, nem banki szakértő lehetett ez az "igazi"... ;)

tehát aszondja, hogy van egy család, amelynek a havi törlesztője mondjuk 184 235 Ft-ra emelkedett, elveszti a lakás tulajdonjogát, de továbbra is benne lakhat, és mondjuk havi 60 000 Ft bérleti díjat fizet egy olyan lakásért, aminek a piacon a bérleti díja mondjuk 120 000 Ft körül van... (biztos nem lesznek idegesek mások, akik 120 000-at fizetnek a piacon ugyanilyen lakásért :))

és a bankot az állam törvényben fogja kötelezni, hogy nem adhatja el a magántulajdonát képező ingatlant, amelyben a szerencsés család benne lakik? :) és meddig? :) és mi alapján? :)

na mindegy, majd hoznak egy törvényt, szóval a banknak lesz lakása, amivel csak a baja van, de pénze nincs belőle, sőt, a banknak kell a továbbiakban a 60 000 és a 184 235 Ft közötti különbözetet havonta leperkálni, amíg tudja, aztán majd a csődeljárása közben esetleg már az állam mégis megengedi, hogy eladja az ingatlanjait tizedáron, majd ebből megpróbálják valamennyire mindazokat kárpótolni, akiknek a megtakarítását elvitte a banki csőd...

jó terv: a problémát nem oldja meg, de legalább mindenki szív (igaz, legkevésbé a devizahitelesek, végül is az ő megmentésük volt a cél :)), és végre megszabadulunk az összes banktól :P

KürtiT (Tromb74) 2011.08.11. 15:09:48

@mrbateman: 2000.
Bakonyban most voltam, nem találtam értékes ásványi anyagokat, tehát valószínűbb a másik variáció.
Az árfolyam befagyasztással és futamidőhosszabítással még végre lehet azért hajtani egy fejest a mélyvízbe.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.08.11. 15:20:50

@MoDorka: Őőő... Leborulok pénzügyi nagyságod előtt, de a fenti számokat mégis honnan a fenéből vetted??? Ki mondta, hogy egy piacon 120 ezerért kiadható lakást 60 ezerért kell kiadni? Ráadásul, ha 60 ezerért ki lehet venni egy lakást, akkor a piacon is lejjebb mennek a bérleti díjak, nem? Azért van olyan is, hogy piaci önszabályozó mechanizmus. Szóval reálisabban, a bedőlt hiteles ezentúl 184 ezer havi törlesztés helyett fizet mondjuk 110 ezer lakbért. A piacon ennek hatására a bérleti díjak is lemennek 110-re. A bank bukik havi 74 ezret, de ez még mindig jobb, mintha a nyakán maradna egy eladhatatlan, kiadhatatlan lakástömeg, az utcán meg 1 millió friss hajléktalan. Ha a bank bajba kerül emiatt (szerintem nem fog), akkor az állam kompenzálhatja például a bankadó elengedésével.

Nadiposzi (törölt) 2011.08.11. 15:25:00

A futamidő kitolása 100-150 évre, ha a nemzetség kihal, a föld a királyra száll, aki a sókereskedelem monopóliumából, vagy egyes regálék átengedéséből kárpótolja a mohó Fuggereket.

KürtiT (Tromb74) 2011.08.11. 15:27:34

@altoid: A bérleti díjak a másik esetben is lejebb mennek, az ingatlan árakkal együtt. Ha a piacon megjelenik egy rakás kiadó/eladó ingatlan ez törvényszerű.

neccharisnyás útonálló (törölt) 2011.08.11. 15:28:45

@El Topo (Sgt. Elias): Ne is mondd. Nálunk már el is kezdődött. Kaptunk egy kiscsaládot. Épp azon vagyok hogy integráljam őket a társadalomba. Marha jó muri. :/

Na, és ezért állambácsitól kapok valamit? Nopersze. Pedig egy egyszobás, konyhás kis luk igazán nem lenne nagy kérés.

escargot 2011.08.11. 15:32:20

@Nadiposzi: ezt már kitalálták, kolostornak hívják. Rosszabb napjaimon olykor szimpatizálok a megoldással, bár nem hívők számára még nem találtak ki megfelelő szerzetet.

2011.08.11. 15:43:49

Csak azt nem értem, hogy ha valaki nem tudja fizetni a törlesztő részletet, akkor lakbért hogy fizet?

Én valamivel kevesebb hitelt fizetek, mint amennyi most a lakbérem lenne (egy önkor bérlakást hagytam ott ezért a schnäpchenhausért az igaz,az önerőt fedezte amit a lakásért adott a miskolci IKV az is igaz, hogy Miskolc-Búza tér helyett Világvégefalva, de mégis csak jobb Világvége falván nem lenni otthon mint a Búzatéren).Tehát a lakhatás pénzben van.

Az csak a németeknél realitás, hogy ha munkanélküli vagy kifizetik az reális igényt nem meghaladó lakás bérét, vagy ez már nálunk is így megy?

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.08.11. 15:53:40

@Frengi: Úgy, hogy a lakbér mostani viszonyok mellett alacsonyabb, mint a törlesztőrészlet, és nem függ a devizaárfolyamtól. Ráadásul, ha sok neki, akkor bármikor költözhet kisebb, olcsóbb lakásba. Ez a bérlet nagy előnye, ha megvannak hozzá az intézményi feltételek (ezeket kéne megteremteni).

2011.08.11. 16:05:52

@altoid: szerintem Mo. lehetetlen normálisan bérelni. Ha magán személytől bérled az bár mikor kitehet, ha meg önkormányzattól ahhoz meg csak trükkök árán jutsz hozzá, de az sem olcsóbb, csak ott nem lehet felmondani, ha fizeted a bért, de a bér állandóan emelkedik.

A bélettel voltak kalandjaim: egyszer rendőrt kellett hívnom, mert a tulajd be akart jönni a lakásba. Az megkérdezte, hogy a lakbér ki van fizetve?
- egy évre előre - mondtam, na jó akkor lehet távozni, mondta a tulajnak.

Máskor meg miután rendbe raktam egy tök retyó lakást, kiakartam fizeti a bért előre egy évre, mert csak 6 hónapot fizettünk előre. Akkor közölték, hogy nem lehet, mert a 6.hónapra amugy is felakarnak mondani, mert ez házmester lakás, és kell a lakás az uj házmesternek, akit most keresnek éppen. Na ott helyben elvállaltam az állást. Hát nem nagyon tetszett a szövetkezet elnöknének, de nem engedtem kimozdulni az író asztal mellől. Még próbálkozott, hogy talán beszéljem meg a férjemmel, de mondtam, hogy nálunk én hozom a döntést.

Igy lettem én házmester napi 4 órában, meg egy ingyen lakással, csak 3 év után tudtak kirakni, amikor elmentem táppénzre, de már akkor meg volt a másik lakás.

.com 2011.08.11. 16:08:48

@Nadiposzi: van ilyen
Ugy hivjak ; sitt

fikanick 2011.08.11. 16:10:15

Igen, hat azt hiszem joggal nyivakolnak, ugyanis messzirol latszik, hogy mi fog tortenni, nevezetesen a felelotlenek ugyan szivni fognak, de magukkal rantjak az egesz tarsadalmat csokkeno kozponti kifizetesek es novekvo adok formajaban.

Ez sajnos szuksegszeru. Es nem, nincs hitelem, de nem is bosszant a dolog, leven nem otthon fizetek adot, attol meg igy lesz.

Tovabba a devizahiteles tenyleg maradjon csondben (ha mar felelotlen volt, nekem 3 ismerosom kerdezte meg a velemenyem, hogy aztan figyelmen kivul hagyja, most persze sipakol), ha egy 5 eves hitelt nezunk, az eddigi kifizetesei a forinthitelesekei alatt maradnak.

lobaszopiatej 2011.08.11. 16:14:37

ha kis túlzásokkal is de pont magamra ismertem :)

JuveKrisz 2011.08.11. 16:15:58

Én csak azt hiányolom ebből az egész devizahiteles történetből, hogy miért is hatalmasodott el a devizahitel a piacon.
Azért mert az első Orbán kormány által bevezetett állami kamattámogatást a MegyPeti féle kormány eltörölte, mondván, ez túl sokba kerül a költségvetésnek.

Most mennyibe is kerül a devizahitelesek illetve a bankok megsegítése? Mert ugye a devizában eladósodottak ha nem tudnak fizetni, akkor a bankok bukják a betétet, mert valamiből refinanszírozni kell a kihelyezett hiteleket. Ha dőlnek a betétek, az megint csökkenő keresletet eredményez, ez hozza a csökkenő kínálatot, ami egyenlő a GDP csökkenéssel, vagyis lelassul a gazdasági növekedés. Ugyan ezért kell megmenteni most a devizahiteleseket.

Én azért megkérdezném, hogy anno az MSZP utána számolt, hogy ugyanmár miért is került sokba akkoriban a kamattámogatott forinthitel? Ha nem törlik el, nem nyitnak ekkora teret a devizahitelnek, és nincs eladósodás, meg árfolyamfüggőség.
Most nagyságrendekkel nagyobb a megsegítésre fordított összeg, mint akkor a költségvetés ezen eleme volt. Én rajtuk verném le.

Kiszámoló · http://kiszamolo.hu/ 2011.08.11. 16:19:05

@Nadiposzi: Írtam egy posztot erről a blogomban, mi olcsóbb, saját lakás hitelből, vagy albérlet. Kiszámoltam 25 éven át. Szerintem meg fogsz lepődni az eredményen.

kiszamolo.blog.hu/

soulclipse · http://soulclipse.blog.hu/ 2011.08.11. 16:21:56

Szép összeszedett írás.
Ja és sok-sok probléma, én csak egyet kérdeznék pl. és linkelek:
1. A kezelési költség látott valaha (tételezzük fel, hogy a CHF hitelhez a bank CHF-et vett fel)CHF-et, ahol a magyar bankost forintban fizetik? Ugyanis ez is emelkedik a CHF árfolyamával együtt.
2. Az uzsora nem pénzügyi, hanem jogi kategória. A magyar Polgári törvénykönyv megfogalmazása szerint uzsorás szerződés az, ha a szerződő fél a szerződés megkötésekor a másik fél helyzetének kihasználásával feltűnően aránytalan előnyt kötött ki. (Az ilyen szerződés semmis.)

Ebből következően uzsorakamat a hitelezésre irányuló uzsorás szerződésben rögzített kamat, ha annak mértékét a másik fél helyzetének kihasználásával, feltűnően aránytalan nagyságban állapították meg. (wikipedia)
Kollegának kiszámoltuk. A jelenlegi törlesztőrészlettel a hitelen 74 % THM van.???!!!

soproni1 2011.08.11. 16:22:11

@JuveKrisz:

A bankokat senki sem segíti ( banki különadó).

Bármilyen támogatott lakáshitel zsákutca lett volna.

Támogatni beruházást kell, nem közvetlen fogyasztást,hiszen, ha az ember vesz egy lakást, másik már nem kell neki. Ha beruház, akkor dolgoztatja a vagyont, nem dicsekszik vele.

escargot 2011.08.11. 16:28:06

@JuveKrisz: Légy nyugodt, _nagyon_ sokba került a támogatott hitel. Az ingatlannal és állami kezességgel fedezett lakásomra én évi X összeget fizettem be, ehhez az állam még 1,2X-et hozzádobott, így a teljes kamat + kezelési ktg., ami a banknál maradt, mintegy 15% körül volt (ismétlem, egy szinte kockázatmentes hitelre), és ennek több mint felét az állam állta. Évente a lakás értékének több mint 10 százalékát tolták bele a bankba. Ez nagy tömegben igen drága játék.

KürtiT (Tromb74) 2011.08.11. 16:29:56

@Babette_: jogos:) Lehet rá CHF hitelt felvenni?

mojoking77 2011.08.11. 16:34:09

Na, ez tenyleg szep volt.. Honapok ota probalom oltani a fenti allatfaj egyedeit a forumokon, es a kovetkezore jottem ra. A vegytiszta egyedek nagyjabol 75%-a troll. Jo esetben egyszeru hulyegyerekek, akik nem tudnak mit csinalni a nyari szunetben. A maradek 25% a veszelyes idiota, akik ezt ugyanugy nem gondoljak komolyan, viszont az elmult nehany evben annyira becsavarodtak a sajat eletuk eredmenytelensegebe, hogy komoly eredmenynek elik meg azt, hogy most valami masnak is rossz, nem csak nekik... @Mitya Ivanov: Sajnalom, de sajnos te is inkabb az elso faj fele kezdessz huzni, vigyazz nehogy vegleg odakerulj.. Szomoru ezt mondani, hisz valaki halala altal, de egyszeruen szerencses voltal es kesz. Ha nem tortent volna (remelem, nem ugy vetted fel a hitelt, hogy belekalkulaltad az orokseget), akkor most te is ott ulnel a tobbiek mellett, es rohadtul eleged lenne a sok nagyon okosbol, hidd el..

MoDorka 2011.08.11. 16:34:15

@altoid: ez nem számháború, a modell életképessége messze nem azon múlik, hogy 74 v. 124 e :)

a bank akkor tudná gond nélkül benyelni a havi 74 e Ft buktát / devizahitel, ha most havi 74 e Ft-os tiszta nyeresége lenne ezeken a hiteleken!

ehhez képest a valóságban mit gondolsz, mennyi a nyeresége abból a havi 184 e Ft-ból a banknak? te sem hiszed, hogy 74 e Ft?? :) nagyságrendekkel kisebb, pár százalék, ami egy devizahiteles megmentése szempontjából elhanyagolható összeg...

természetesen elvileg a bank tudná finanszírozni más termékek nyereségéből a deviza üzletág veszteségeit, de csak egy bizonyos szintig: kötve hiszem, hogy a mondjuk havi 500 Ft-os számlavezetési díjakból be lehet szedni havi rengetegszer 74 e Ft kiesést...

"Ráadásul, ha 60 ezerért ki lehet venni egy lakást, akkor a piacon is lejjebb mennek a bérleti díjak, nem?
"

Ha_bárki_kivehet egy lakást 60-ért, nem csak az, aki benne lakik, akkor lejjebb mennének az albérletek árai a piacon. (De nem 60-ra, mert az a sok bérlő, aki most 120-at fizet ugyanezért, az fellicitálná vagy 110-ig az árat.)

De ha bárki jelentkezhet a lakások bérleti jogára, akkor hol laknának azok kedvezményesen, akiket meg akartunk menteni? ;)

Ha pedig mégis maradnál az eredeti elgondolásnál, hogy csak a benne lakók bérelhetik alacsony áron a lakást, akkor az milyen mechanizmus alapján hatna drasztikusan a piacra?

De sztem hagyjuk az egészet, semmi modoros nincs benne. :)

hhhhhh 2011.08.11. 16:38:07

6 éve ház vásárláshoz vettem fel hitelt, Forintban. Mikor jártam a bankokat, hogy ki milyen kondíciókkal ad forintalapú hitelt, a pofámba röhögtek, hogy ők csak devizában hajlandók hitelezni, mert az milyen fasza. A végén mégis lett bank, aki Forintban addot hitelt. A devizahitelesek ne nyavajogjanak, fizessenek. Egy percet gondolkodtak volna a hitelfelvétel előtt, akkor tudták volna, hogy a magyar gazdaság pár évtizedes lemaradása a nyugatiak mögött nem fog pár év alatt eltűnni.

/tmp 2011.08.11. 16:41:32

Párbeszédes formában jobb lett volna, nem tudom ez a kis moralizálás és itélkezés amit érezni vélek benne az komoly-e, reméljük nem.

Na de nincs mese, ez rólam szól (persze túlzásokkal).

Még azt beleírhattad volna, hogy bezzeg amikor kurva jól jártak az alacsony törlesztőkkel, akkor nem tolongtak, hogy a forintkölcsönhöz képesti megtakarításukat szétosszák az adófizetők között...

Ugyandehogy (törölt) 2011.08.11. 16:43:15

@KürtiT (Tromb74): sajnos nem, csak providentes hitel van rá. de az forintalapú.

KürtiT (Tromb74) 2011.08.11. 16:45:26

@hhhhhh: az lenne itt a probléma, hogy nem tudnak fizetni.
Az Én előre megmondtam típusú jótanácsokat meg a hajukra kenhetik.

Mitya Ivanov 2011.08.11. 16:49:53

@mojoking77: ha még csak kezdek húzni , akkor az annyira nem gáz szerintem:)
annakidején a támogatott lakáshitelekkel az volt a baj, hogy 5 évig garantálta a bank, hogy nem változtat a kamaton. Nekem ez az öt éves kamatperiódus 2008 őszén járt le, amikor kezdődtek a bajok. Abban volt szerencsém, hogy valaki súgott, hogy az 5 év elteltével most nagyon megváltoztak a kondíciók, és igaz, hogy az állami támogatás megmarad, de a bank erőteljesen érvényesíteni fogja azt a jogát, hogy emelje a törlesztőt. Mindezt úgy, hogy még sokáig a felvett összeg kamatrészét fizettem volna vissza és nem a tőkét. Számokra lefordítva: 6 milliós hitel 20 évre; 46 ezres törlesztő akár 60 ezresre is növekedhetett volna. így inkább visszafizettem családi segítséggel egybe az egészet.

komplikato 2011.08.11. 16:50:05

@Nadiposzi: Én 2007-ben sima baráti vitát folytattam egy friss házaspárral (azóta nem szónak hozzám), mert hasonló felvetésre (hiteles lakás az saját), felvázoltam nekik, hogy amíg nem fizeti ki addig NEM az. Másrészt megkérdeztem, hogy mi van ha elszaladnak az árfolyamok és megnő a havi részlet. Az volt a frappáns válasz, hogy a bank akkor nem adna ilyen hitelt. Erre kérdeztem meg, hogy ugye elolvasta az árfolyamkockázatról szóló részt a szerződésben? Na azóta nem állnak szóba velem. Azt gondolom, hogy az emberek egyszerűen nem akartak tudomást venni az esetleges rossz eshetőségekről, nem pedig arról, hogy nem tudhattak azokról.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2011.08.11. 16:53:04

tippelhetek, hogy ennek a blognak az írói semmihez se értenek és sosem dolgoztak érdemi munkát életükben?

mojoking77 2011.08.11. 16:56:39

@Mitya Ivanov: Valoszinuleg en egyike vagyok a keves szerencsesnek, nekem 2010-ben jart le a kedvezmenyes kamatperiodus, es a 4.21%-ot felemeltek a ko kemeny 4.99%-re, es negy evig ott is fog maradni. Nem jo dolog ez teny, a szomoru az, amikor a sok nagyon okos megmondoember abba nem gondol bele, hogy az emberek altalaban nem uri passziojukbol vettek fel hitelt. az elobb irta az egyik langesz, hogy "bezzeg amikor kurva jól jártak az alacsony törlesztőkkel, akkor nem tolongtak, hogy a forintkölcsönhöz képesti megtakarításukat szétosszák az adófizetők között... " Nagyon remelem, csak poen volt, amivel Tibi posztjat akarta kiegesziteni. Plusz, azert egyik masik itt is csak trollkodni van ugye.. :)

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.08.11. 16:58:23

@MoDorka: Igazad van, fölösleges a részletekről itt a Modoroson vitatkozni, de viszont az érdekelne, hogy milyen alternatív megoldást tudnál? Mert eddig én más megfontolásra méltó ötletet nem hallottam (persze lehet hogy van, akkor viszont tényleg érdekel).

smartdrive 2011.08.11. 16:58:33

Te mennyinél vetted fel, Tibi? 160?

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2011.08.11. 17:01:27

@/tmp: olyan már volt.

modoros.blog.hu/2010/09/17/a_csalados_spekulans
modoros.blog.hu/2010/05/09/a_devizahiteles
modoros.blog.hu/2010/09/01/aki_hulye_haljon_meg_4

Amúgy maximálisan egyetértek. Aki CHF-ben adósodott el, az szívjon. Az én adómból pedig ne építsenek autópályát vidékre, ne adják a czigányoknak, ne adják részeges egyetemistáknak, árterületre építkező, biztosítás nélküli árvízkárosultaknak, rászorulóknak, közszolgáknak, orvosoknak, senkinek. Öngondoskodás a kulcsszó, de hát koptatom én itt a számat hiába, ez a nép még mindig Mohácsot meg Kádár cáratyuskát akar.

KürtiT (Tromb74) 2011.08.11. 17:03:34

@Babette_: egye fene, jó lesz 30 éves futamidővel.
@mojoking77: Igen, ez engem is érdekelne. Hogy lehet jól járni egy hiteltartozással?

Archenemy 2011.08.11. 17:05:39

Képzeljétek, a minap baromira fájt a fejem. Elmentem a dokihoz, mit ajánl, azt mondta, aszpirin a legjobb.

Persze én óvatos voltam, nem hittem neki. Elmentem egy másodikhoz, harmadikhoz, tizedikhez is. Mind az aszpirint ajánlotta. Végül a tizedikkel felírattam magamnak. Kiváltottam a patikában, beszedtem, a fejfájásom elmúlt.

MÁSNAPRA MINDKÉT LÁBAM LEROHADT!!!

Elkúsztam a dokihoz, hogy ez most mi a fasz. Erre felugrott az asztala tetejére, és a jegyzeteit szétszórva nekiállt üvöltözni:

- NEM OLVASTAD EL AZ APRÓBETŰT, FHAAASZ?! OTT VAN, HOGY MELLÉKHATÁSOK LEHETSÉGESEK!!! NEM ÉRTESZ A MIKROBIOLÓGIÁHOZ, FHAAASZ? BÁRKI ELVÉGEZHETI AZ ORVOSIT BAZDMEG, ÉS AKKOR NEM LEHETNE TÉGED ILYEN HÜLYESÉGEKKEL MEGETETNI!!! KÜLÖNBEN IS, FASZNAK VESZEL BE FEJFÁJÁSRA GYÓGYSZERT!!! BAROM!!! ASSZED KÁDÁRKORSZAK VAN MÉG, FHAAASZ, HOGY MAJD A KÉT SZÉP SZEMEDÉRT GYÓGYÍTALAK? AZÉRT ASZPIRINT MONDTAM, THE FHAAASZ, MERT AZUTÁN KAPTAM A LEGTÖBB JUTALÉKOT!!! NAHÁT, ENNYIT SE TUDSZ, HÚZZÁL IS HAZA, THE FHAAASZ!!!

Úgyhogy beláttam, hogy a dokinak igaza van, és hazakúsztam, nedves nyomot hagyva az aszfalton. A világ így működik.

Tedat 2011.08.11. 17:06:12

@Mitya Ivanov:
"Kiderült belőle, hogy én egy harmadik típus vagyok, aki államilag támogatott lakáshitelt vettem fel, de a válság kezdetén, amikor már kicsit szorított a csizma, én azt is visszafizettem egy összegben. Igaz, hogy nagymamám öröksége kellett hozzá, de akkor is. "

Mi kérünk elnézést, amiért nem örököltünk a nagyitól, hogy hitelt fizessünk belőle vissza.

GrG 2011.08.11. 17:09:12

A devizahitel rossz dolog, mondja most mindenki, ellenben nem nagyon volt közgazdász és politikus 4 évvel ezelőtt, aki látta volna, hogy milyen kiterjed és átfogó válság jön. Ergo az átlag devizahiteles nem volt butább, mint az átlag közgazdász/politikus, ami nem éppen hizelgő a második csoportra nézve.

Ami viszont a hatásokat illeti, azért a devizahitelesekből élt az építőipar, az autókereskedők, a kis- és nagykereskedők nagyrésze.
Nézd meg amióta minimális hitel van, nincs építőipar, halódik az autókereskedelem, csődbe ment néhány kereskedő (a kicsik közül most az elektro-worldőt említeném, de nyilván a sarki hentes is megérzi). Azaz, itthon és külföldön a hitelfelvevőkön túl is mindeki jól járt (az állami adóforintokról nem is beszéltünk még).

mojoking77 2011.08.11. 17:14:48

@Tedat:Monduk en orokoltem, de nem volt pofam atvenni azt a 15000 Ft-ot, igy az egesz csalad ugy dontott, hogy odaadjuk a legszegenyebb unokatestverunknek, igy o kapott cca 200 000 Ft-ot az adok megfizetese utan. En, hulye barom, ha tudom hogy ez jon, inkabb kifizettem volna belole a hitelemet.... :)

shushu2 2011.08.11. 17:16:33

Én becsülöm a Devizahiteleseket, nekem nem lenne bátorságom 30 évre belevágni a roulettbe, csak úgy, lesz ami lesz alapon.

KürtiT (Tromb74) 2011.08.11. 17:18:52

@Archenemy: Nem beszélve arról, hogy mire a tizedik dokihoz értél, addigra lerohadt a fejed a fájdalomtól.

@Pici Bob a hangya: Te ugye nem szpemelni jöttél ide, hangyácska?

Nahoten 2011.08.11. 17:19:30

Nem szép dolog kárörvendeni más baján, ez tény.

Ami megütött a posztban az a húszéves Aleko, és hogy még mindig az anyjánál lakik a delikvens.

Ha nincs több pénze másra és nem tud lakást venni, mit csináljon? Vett volna fel Ő is hitelt és veszítette volna el ő is mindenét?

Nem jó ez a helyzet senkinek, de az lenne a megoldás, hogy az aki óvatos volt szintén fizesse a többiek kárát?

Nándo 2011.08.11. 17:20:48

@JuveKrisz: Légy szíves ne idegesíts, te most megint a jövőbelátás képességét kéred számon az MSZP-n, amikor még a múltból sem tanultak soha. :( Azt meg látványosan elfejti itt (és másutt is) mindenki, hogy amikor elburjánzott a devizahitel, akkoriban még úgy volt, hogy a belátható jövőben csatlakozunk az €-hoz, s - szerény véleményem szerint - ez a jövőkép vezette a bankokat abba, hogy baromi nagy hitelálomlányt helyeztek ki mind €-ban, Jenben, s CHF-ben; s akkor most ott vagyunk, hogy az € bevezetést elnapoltuk, az € épp a túlélésért küzd, míg a világgazdaság éppen romokban, már másodjára.

btw, az meg ugye kúrva nagy spílerekre utal, hogy 3 millió ember adójából kamattámogatást adunk a középosztálynak úgy, hogy közben az államadósságot növeljük vele. ennél már csak az a nagyobb nonszensz, amit a fidesz 2010-ben családtámogatásnak nevez: mégpedig, aki kétszer annyit keres, annak a gyereke kétszer annyit ér az államnak. még mindig azon csodálkozom - Orbán Viktorral egyetemben -, hogy ezt a félelmetesen jó adórendszer, hogy a jó büdös életben nem találta fel még egy büdös banánköztársaság sem. :(

Peter T. Sinclare 2011.08.11. 17:24:12

@mrbateman: Majd ha a bankokra is igaz lesz az, ami az átlagpolgárra ebben a fene nagy liberális szabadpiacosdiban, akkor. Értsd: ha azt mondjuk, hogy a rossz befektető megérdemli a csődöt, akkor nehogy már az adófizetők pénzéből mentsük meg azokat a bankokat, amik rossz befektetők voltak, és nem mellesleg a gazdasági világválság kellős közepén is számilliós prémiumokat osztogatnak a saját zembereiknek, ok?

Mert miből indult az egész válság? Valódi fedezet nélküli hiteleket helyeztek ki (virtuális pénzt fektettek be), majd amikor sorra bedőltek a hitelesek, és kezdett a prémium veszélybe kerülni, rinyálni kezdtek, hogy akkor jaj mi lesz a gazdasággal (mi lenne, az állam is hitelezhet, nem kell ahhoz feltétlen kereskedelmi magánbank).

Erre megszavazták a bankmentőcsomagokat. Ez volt a 21. század elejének egyik legnagyobb biznisze. Valós értékkel bíró pénzzel (olyan pénz, ami mögött nem ígéret áll, hanem valódi [termelő] munka) segítették ki a bankokat, amik virtuális pénzt "veszítettek".

Egyébként tényleg remélem, hogy a sok mesterjós pénzügyi gurunak most jól megy az élete, mert tízezerszám vett CHF-et 2005-7 környékén.

mojoking77 2011.08.11. 17:29:33

@Nahoten: Senki nem mondta. Szimplan megfajdul az ember feje a sok onjelolt megmondoembertol. Igen, tudjuk, szajbaverten okosak voltatok.. Nem, mi hulye barmok nem hallgattunk ratok, mikor ti csak segiteni akartatok.. Es vegezetul, NEM, KURVARA NEM erdekel senkit a rosszindulatotok.. Amugy a 20 eves Alekon nekem is megakadt a szemem.. Foleg, hogy tudomasom szerint csak 1995-tol gyartottak :)

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2011.08.11. 17:33:44

@escargot: kibucnak hívják. egy másik rendszerben meg kolhoznak.

lvjtn (törölt) 2011.08.11. 17:34:46

döbenetes a poszt és a reakciók is. nektek nagy többségnek tényleg _ennyire_ savanyú a szőlő? naná, hogy kárörvend az, aki nem vett föl devizahitelt, és bassza a csőrét, ha állami pénzből akarják megmenteni azokat, akik hülyék voltak. egyétek meg, amit főztetek és ne rinyáljatok, mint a fürdős kurvák. akinek forinthitele volt, az simán fizetett évekig másfélszer annyi törlesztőket, mint a devizások, és mégse kellett mentőcsomag nekik és nem siránkozták tele a háromnegyed magyar netet és sajtót

Peter T. Sinclare 2011.08.11. 17:39:36

@Nahoten: A szolidaritásra épülő államban mindig azok fizetik a rászorultak számláit, akiktől van mit elvenni.

A megoldás az lenne, amit Angyal javasolt: legyen rögzített árfolyam, de a bankok a keletkező deficitet lekönyvelhessék a bankadó mértékéig, utána pedig az adóalapjukat csökkenthessék.

Az államnak akkor nem kéne sok tízmilliárdért (adófizetők pénze!) lakóparkot építeni az utcára kerülteknek, a bankok nem buknának pénzt, és az állam bár nem kap néhány milliárdot, nem is ad ki pénzt.

win-win szituáció.

Kár, hogy Zorbánék a gazdáik és saját zsebük érdekében a forintot is simán megshortolták, leszarják, hogy viszonylag egyszerűen mindenki jól járna.

@lvjtn: örülök, hogy egy bibliai ősszörny is osztja itt az észt, de arra még nem gondoltál te nagyon okos pénzügyi zseni, hogy esetleg sokan nem engedhették meg sem a másfél-kétszeres törlesztőrészletet, nem tetszett nekik a 20% feletti kamat sem, és számoltak egy átlag 20-30% körüli árfolyamingadozással?
Mi sem azért vettünk fel CHF hitelt, mert jó kedvünkben nem tudtunk mit csinálni, de az átlagfizetésből nem mindegy, hogy 35e Ft-ot, vagy 65e Ft-ot vonnak le havonta.

Azért az kiderült, hogy te már akkor is minimum 150e Ft nettó felett kerestél havonta. Elárulom, az ország 90%-a nem volt, és most sincs ilyen helyzetben.

Szergej55 2011.08.11. 17:40:07

A devizahiteleseknek csak annyit, hogy tetszettek volna gondolkodni a felvétel előtt. Itt nem a hitel milyenségével, hanem a mennyiséggel volt gond. (Pl. 60 ezer havi nettóra 15 milliót felvesz, és hadd ne soroljam a többit is.)

KürtiT (Tromb74) 2011.08.11. 17:40:20

@Peter T. Sinclare: ha az a bank dőlne be, amiben te tartod a megtakarításaidat,boldog lennél?
@lvjtn: ez a poszt most rólad szól, nem a hitelesekről

zolika78 2011.08.11. 17:44:59

Nem vagyok 50 éves. Nem a szüleimnél lakom, saját lakásom van, amin volt hitel, forint alapú, annak idején 28+4%-os kamattal. De visszafizettem.
Volt autón többször is svájci frank alapú hitelem, de csak annyit vettem fel, amennyit biztosan vissza tudtam fizetni. És már rég visszafizettem. És nem 20 éves alekóm van, hanem most 4 éves az autóm (ideje lecserélni) és újonnan 8m volt az ára.
De kikérem magamnak a cikkbeli hangot. Igenis mindent törvényesen leadózok az utolsó fillérig. Egy forint kamattámgatást sem kaptam soha. Viszont ha hitelt vettem fel, mindig elolvastam az apróbetüs részt is, mielőtt aláírtam volna. És csak annyit vettem fel, amit biztosan vissza is tudtam fizetni.
Ja, a saját lakásomon kívűl van még 2db ház fele a tulajdonomban, egyiken sincs hitel.
És igenis fel vagyok háborodva, hogy az én adómból mentik meg azokat, akik felelőtlenül vettek fel hitelt!

Google 2011.08.11. 17:45:29

Nem tudom, ki emlékszik még arra a reklámra, amikor a banki alkalmazott nem akarja hallani/tudni, mennyit keres, mekkora a jövedelme a hitelt felvenni készülő családnak.
Ma már elmondják banki alkalmazottak, hogyan sarkallták őket a főnökeik arra, minél több hitelest begyűjtsenek. Nyomják kifele azokat a hiteleket.
Felelőssége nemcsak annak van, aki felveszi, hanem még inkább annak, aki adja azt a pénzt. És talán a legnagyobb azé az államé, azé a kormányé, pénzügyi kormányzaté (MNB, PSZÁF, ÁSZ), mely ezt az egész helyzetet tolerálta. Sőt, ennek révén maradt még fenn egy kicsit.
És még egy; addig, míg a devizahitelesnek az érdeke az, minél kevesebbe kerüljön a frank, nem vagyok meggyőződve róla, hogy a banké is az.
Leülni a három szereplőnek kellene - banknak, államnak, hitelesnek - és osztani a terheket. Ahogy lehet. (MSZP-nek semmilyen asztalnál lapot ne osszanak, annál inkább büntetőket!)

Archenemy 2011.08.11. 17:45:29

@Szergej55: Neked is ajánlom, mi történt velem minap a dokinál, ide kattintva megnézheted:
@Archenemy:

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2011.08.11. 17:49:27

@zolika78: én se értem, mire ez a nagy paláver. Én pölö simán beérem abban a 30 nm-es lukban, amit még muteroméktól kaptam. Mehettem volna én is hitelből 60-80 nm-es Magnólia ligetes újépítésűbe, de nem mentem.

Hogy miért nem? Mert előre gondolkodtam, felelősen. Én az Államtól soha a büdös életben egy kanyit nem kaptam, és nem csak a markomat tartom, mint ezek.

Akkoriban mindenki hülyének nézett és a pofámba röhögött. Hát most tessék, most én röhögök.

mojoking77 2011.08.11. 17:51:29

@lvjtn:Troll1. De miert karorvend? Jobban fogja erezni magat tole? Nem erzed picit inkabb szanalmasnak?
Mellesleg sajat magadat is, ha tenyleg igy gondolod. A reszletekbe pedig teljesen feleslegesen ne menjunk bele szazadszor.. Bar tudod mit, menjunk, ha tenyleg akkora penzugyi zseninek erzed magad. Konkret pelda: 20 ev 10 millio, CHF. A felet lassan letoltam, es e honapig sosem kellett annyit fizetnem, mint ha az elejen forintba vettem volna fel. Akkor ez most hogy is van kedves troll baratom.?
@Szergej55: Troll2. Jelenleg nem azok az emberek sirnak, akik az altalad felallitott prototipus egyedei. Ok mar kisirtak magukat egy-ket eve, mikor is bedolt a hiteluk.

2011.08.11. 17:53:49

@KürtiT (Tromb74):

Hihetetlen, hogy még mindig vannak olyanok, akik komolyan veszik a Modorosblogot... :)

De azért remélem, hogy Tibi a "telesiránkozza a netet és a sajtót", vagy a "tetszettek volna gondolkodni" szófordulatoknál jegyzetelt. Lehetne lassan írni egy hőbörgésgenerátor szoftvert is.

Manatwork (törölt) 2011.08.11. 17:57:03

"az utolsó fillérig leadóznak mindent, és általában munkát is adnak másoknak (hogy azokon segítsenek)."
Igen... a modoros kkv tulajdonos, aki szívjóságból ad munkát az embereknek. Az ilyet tudnám szívlapáttal fejbeb.szni de egyből.
Mondja ki őszintén: amíg valaki 1 forinttal több hasznot hoz mint amibe kerül az alkalmazása addig kell, de ha már 10 fillér minusz van rajta akkor ki kell rúgni. Az új MT alapján majd persze azonnali hatállyal.

hiénaf1 2011.08.11. 18:00:16

Én most fizettem ki az utolsó csekket, azaz megszűntem adósnak lenni. Ez a csekk volt a leghúzósabb, pont a másfélszerese annak, amivel 2006-ban indítottam. És ez volt az első olyan csekk, aminek az összege elérte a 2006-ban kikalkulált forintalapú törlesztés értékét. Tehát még így is jobban megérte a CHF, annak ellenére, hogy 2008 vége óta repül a frank, mint a forint. 60 hónapból 59-ben jobban jártam, mint Forintos társaim. Kérdés: - Mit jelent az, hogy "hitelkárosult"? Mert én egyelőre (én példámból kiindulva) csak olyan embereket látok, akiknek csökkent a nyeresége, de nem károsult.
Igaza van a posztnak, utólag mindenki kurva okos -itt jegyzem meg, már négy éve mondom, hogy aranyat kell venni, persze én sem vettem -, de nem hiszem, hogy létezik olyan ember, aki ne lett volna tisztába a CHF és Ft alapú hitel közötti alapvető különbséggel, azaz az alapkamattal, mellékhatásként az árfolyamkockázattal?
Itt hibás az ügyfél is és hibás a hitelközvetítő is, aki a jutalék reményében bármit ráhazudott a kérelemre. A kalkulált törlesztőnek az aktuális jövedelem egy olyan sávjába kellett volna, hogy beférjen, hogy egy 50%-os növekedés ne a fizetésképtelenség helyzetét idézze elő. Mondjuk szerintem nem is lenne semmi baj a megemelkedett részletekkel, ha a családok keresőképessége nem csappan meg a válság hatására. Inkább ez a fő gond idehaza.

Tedat 2011.08.11. 18:00:36

@Kompli:
"Én 2007-ben sima baráti vitát folytattam egy friss házaspárral (azóta nem szónak hozzám), mert hasonló felvetésre (hiteles lakás az saját), felvázoltam nekik, hogy amíg nem fizeti ki addig NEM az."

Ja. Csak épp 2009-ben meg úgy vezette volna be a kormány az ingatlanadót, hogy a hiteles lakásra is teljes adó ment volna. Tehát a lakás a hitelesé.

De ez a szép: ha adózni kell utána, akkor a hitelesé a lakás, ha a banknak jelzáloga van rajta, akkor a banké :-)

Bockó · https://muslimstatistics.wordpress.com/ 2011.08.11. 18:01:28

Könnyelmű, pénzügyi analfabéta, adócsaló lenne a magyar társadalom többsége?

Igen.

bohocmasni 2011.08.11. 18:04:09

„Az elméleti közgazdaságtanból ismert kiherélt, életszerűtlen modelleket (ld. ceteris paribus) követve csakis a devizahitel-állományt, és a hazai termelő vállalatok nagyfokú importkényszerét felejti ki a számításból."

Ez milyen blog? Modoros, vagy érveljünk kitalált ellenfelek kitalált érvei ellen?

komplikato 2011.08.11. 18:08:56

@Tedat: De a legszebb az ingatlan "lízing", mert ott ha nem tudsz fizetni, de mondjuk kifizetted már a 90 vagy 99%-át, akkor a pénzt is bukod és a lakást is. A "sima" hitelesnek meg ott a lehetőség, hogy a felvett 12 milla egy részét térítse a már 6 millát sem érő lakása árából ...

Visegrádi 2011.08.11. 18:09:46

@Bockó: Igen!

Már aki. Nem foglalkoznék a problémával. Azzal senki nem foglalkozott, hogy én vagy 3-4 évig kb. 10 ezer forinttal több részlet adtam fel havonta, mint a svájci frank hiteles ugyanannyi millió után, épp azért, hogy ne kerüljek ilyen helyzetbe.
POfátlanság az egész.

agent_x 2011.08.11. 18:12:49

Nem tudom, az eheti hávégé címoldalát láttátok-e már, de szerintem nagyon jól sikerült fricska. hvg.hu/hetilap

Pszt! 2011.08.11. 18:14:18

A poszt nagy része illik rám, és ezt büszkén vállalom!
Igenis becsülettel adóztam, hitelt soha nem vettem fel, felelősséggel viseltem sorsomat.
Jah, és mélységesen felháborít, hogy ebben a kurva országban mindenkit megsegítenek, aki akarva, vagy akaratlanul hibázik. Az én adómból!!!

2011.08.11. 18:17:31

@Modor Tibi:

Tibi, szerintem ezt inkább hagyjuk, mert te a bitumexes üvegpalotában, business casualben üldögélve színezgeted egész nap az eszkell-tábláidat, meg hetyegsz a háeres picsákkal havi bruttó nyolcszázé’.

Majd ha egyszer a kenyéradó gazdád szájából kiesik az állami csöcs, és nem lesznek mutyizós megrendelések, megfoghatod Te is a lapátnyelet valamelyik építkezésen!!! Akkor aztán megtudod, mi az a MUNKA, kis Barátom!

Remélem gondolsz azért a multik által tönkretett magyar KKV-kra is szombat este, amikor az ezer forintos Kilkennyt kortyolgatod a belvárosi pábban. Más meg ezalatt azt számolgatja, hogy hány szelet parizert tegyen a gyerek zsemléjére!!!! Nem mindenkinek tud anyuci se a segge alá tolni egy pesti lakást. Szóval inkább maradj csendben, kicsi troll!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

2011.08.11. 18:19:43

Én 2003-ban euro hitelre vettem kocsit 245-ös árfolyamon, szépen ki is fizettem, aztán 2006-ban mégis államilag támogatott forint hitellel vettem lakást. Ennek az az előnye, hogy évekre előre kiszámítható mennyit kell fizetni. A többi különösebben nem érdekel.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.08.11. 18:20:41

@Modor Tibi: gondolom nehéz elhinni, de például van olyan, aki azért vett fel személyi kölcsönt, mert kibaszták otthonról vagy meglépett, a szaros pályakezdő fizetése meg havi durván 30 ezerrel volt kevesebb, mint amennyi a rezsije az albérletben. És akkor még nem is evett. És a mutterék sem 30, sem 5 négyzetmétert nem hagytak rá.

Manatwork (törölt) 2011.08.11. 18:24:05

@hiénaf1: Befizetted az utolsó csekket? Még ne örülj, hogy vége a törlesztésednek!!!! Múlt héten volt a pécsi eset aki hétfőn kifizette a maradék hitelt kp-ban és péntekre lett majd fél millió tartozása mert csak akkor könyvelték le hogy vége a hitelének. A PSZÁF szerint a bank teljesen törvényesen járt el ezzel. ABSZURDISZTÁN-ban élünk ne feletjsd el! Úgyhogy az utolsó befizetett csekk miatt még ne örülj.

árnyékgyuri 2011.08.11. 18:24:07

Most én halál komolyan kérdezem: a devizahitelnél, nem az lenne a megoldás, hogy a hitel törlesztője, pontosan a valutaemelkedés százalékáig lehetséges? Mert nekem az a gondom, hogy a frank felment 170-ről 260 ra 53%-kkal, miközben egy törlesztő felment, 66 ezerről 112 ezerre 70%-kal. Én azt nem értem, hogy miért nem erről hoznak törvényt, hogy árfolyamkockázat oké, de a többi az a szerződéskötéskor rögzített költségen menjen. Ez ellen a bankoknak se lehetne egy szava sem.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2011.08.11. 18:26:03

Szerintem itt volt az ideje elkezdeni erényt csinálni abból, hogy valakiket meg kell menteni.

Nagyon helyes, hogy végre szólt valaki azoknak, akik tényleg fizetnek adót, hogy fogják be a pofájukat.

Ez az az ország, ahol a szociálparaziták ugatják le azokat a balfaszokat, akik nem rokik vagy álrokik, akik nem korengedményes nyugdíj mellett dolgoznak, akik fizetnek adót, akik itthon maradtak, akik csak annyi kölköt és adósságot vállaltak, amennyi nem fillérre kicentizte az akkori fizetésüket, akik egy szerződésben az "első törlesztőrészlet" szófordulaton kívül legalább még egy paramétert képesek azonosítani és megérteni - és így tovább.

Jól tette Modor Tibor, hogy pellengérre állította ezeket a barmokat, akik tényleg olyan hülyék, mint Bandi a ló Orvell Állatfarmjában, húzzák az igát ahelyett, hogy két kézzel lapátolnák ki maguknak a közöst.

Sok ilyen faszajó posztot kérnek még a széles néptömegek, hiszen a kommentekből is látszik, hogy annyian áhítoztak már arra, hogy végre jól megmondják helyettük is.

Gaius Plinius Secundus 2011.08.11. 18:31:28

[hőbörgés]

Nem az a gond, hogy a társadalom nem öngondoskodó, sőt még azt sem bánom hogy ennyi-annyi adót fizetek és abból más egészségügyét/oktatását fizetik.

A probléma az hogy tőlem elvárják a szolidaritást azok akik sohasem voltak szolidárisak. Akik több segély, több fizetés akarnak, de nem akarnak beszállni a közösbe. Akik szeretnének valami stabil garantált munkát (akár a közszférában) olyan tudással ami már Kazahsztánban sem versenyképes, szépen kibekkelni 50 évet minimális hozzájárulással az államkasszához (pláne közalkalmazottként lényegében 0), majd korán nyugdíjba menni és hőbörögni még 30 évet hogy kevés a nyugdíj meg hogy ő "megoldozott" érte.

A cigányok ugyan ez, több segély, több lófasz, de ha esetleg beindul az üzlet, akkor előkerül a "cigány vállalkozó" (erről lehetne itt egy jó poszt) feketén foglalkoztatott munkaerők ezrével, számla nélkül, nulla adó/járulék fizetés. A legnagyobb adósok listája is tele van velük.

Addig lehet hőbörögni amíg a minimálbér adómentes, én befizetek évente cc. 5-6 millió Ft adót szerintem pár nyuggernek hozzá tudok járulni a napi kisfröccséhez, tudva hogy nekem már nem is lesz nyugdíjam, a Mari néni és Pista bácsi aki ingyér utazik a buszon/vonaton, a Kalányos Leonárdó aki segílyen éldegél inkább kussoljon be, legalább nyugodt környezetben kereshessem meg a neki fazékba valót. ja, meg tudva hogy csinálva egy Offshore céget Cipruson/Luxembourgban/Virgin Szigeteken évi 4%-os társasági adóval én is könnyedén venném, DE MÉGSE TESZEM, legalábbis egyelőre, pláne elég idegesítő. Ha nem változik meg a helyzet 5 éven belül, az lesz a vége, és majd szépen lassan nem marad adófizető

[/hőbörgés]

2011.08.11. 18:33:09

@Manatwork:

@Manatwork:

"ABSZURDISZTÁN-ban élünk ne feletjsd el!"

Így van, ABSZURDISZTÁN. Minden más csak mellébeszélés.

/tmp 2011.08.11. 18:36:10

@Modor Tibi: Segíts már Tibi, ehhez én nem vagyok elég okos, ez a poszt most a Devizahiteltelenekről szól vagy azokról, akik Devizahiteltelenekről írnak?

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.08.11. 18:38:56

@/tmp: szar dolog, ha nem kapsz vakvezető kutyát, és így nem tudod, mihez tartsd magad?:)

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2011.08.11. 18:41:44

@RAMBO: @vészmadár (pica pica): hát most figyelj, itt mindenki eggyel nagyobbat akart annál, mint amit megengedhetett volna magának. Nekem tökéletesen megfelel pl. Faterom régi (ötéves!!) A3-asa, és nem ugrottam bele semmilyen CHF-hitelbe csak azért, hogy egy vadiúj Z4-et vegyek.

@tff: szar Kilkennyt nem iszom :) Amúgy visszautasítom, hogy nem végeztem soha érdemi munkát - egyszer nyáron dolgoztam építkezésen, vizet és kólát vittem a melósoknak három álló hétig!!

Manatwork (törölt) 2011.08.11. 18:44:39

@Modor Tibi: "építkezésen, vizet és kólát vittem a melósoknak" Ejej.. Tibi bácsi le tetszett bukni a kamu dumával :) semmi piát nem kellett vinni az építkezésen???? Bár, az is lehet hogy a sört olyanra volt bízva aki ne issza el a melósok elől? :)

chilis csokoládé 2011.08.11. 18:52:27

@JuveKrisz:

Szó sincs arról, hogy az 1. orbán kormány által bevezetett állami támogatású lakáshitelt az MSZP megszüntette volna. Ezek a hitelek azóta is futnak.

2011.08.11. 18:53:16

@Modor Tibi: ez az bazz, az élethez is kell stratégia...:)

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.08.11. 18:55:02

@Modor Tibi: tibikém, ugye értetted a kérdést? mi van, ha a puszta megélhetéshez kell a hitel? mert vagy ez, vagy az utca, ami 21 évesen nem éppen alternatíva...

Mc_Fly 2011.08.11. 18:55:05

Mindenki, aki itt kárörömködik a nyomorunkon:
Remélem, egyszer a ti életetek is kilátástalanná válik egyetlen rossz döntés miatt, miközben még röhögnek is rajtatok. Persze ti nyilván mindenhez értetek annyira, hogy soha, semmilyen helyzetben nem fordulhat elő ilyen veletek..

Tudom, ez a modoros, nem erről szól, de az ilyen aljas, kisstílű köcsögöket még itt is nehéz tolerálni.

Diopapa_sok 2011.08.11. 18:59:59

Jah, ne mentsük meg a frankhiteleseket AZ ÉN ADÓMBÓL mert nekem volt annyi eszem, hogy nem vettem fel ilyen hitelt. De az én adómból ne adjanak a költségvetésből a Margit híd felújítására x millárdot mert nem használom, fizessék ki a pestiek. Az én adómból ne rakják rendbe a BKV péznügyeit, sose használom, itt VIDÉKEN még mindíg 30 éves buszokkal járunk és soha egy forint állami támogatást sem kapunk. Az én adómból ne adjanak az egyházaknak egy forintot se, mert nem vagyok vallásos. Az én adómból ne adjanak a kórházaknak/orvosoknak pénzt, mert sosem vagyok beteg. Az én adómból ne adjanak az iskoláknak/pedagógusoknak pénzt, hiszen lám, oda is hiába jártam..... :D

TothLali 2011.08.11. 19:00:15

@Peter T. Sinclare: Ne má! Rászorult, akinek 20 milliós ingatlana van?

Manatwork (törölt) 2011.08.11. 19:03:19

@chilis csokoládé: Futnak bizony. Csak újak nincsenek. A régieknek a kamattámogatása évi 2-300 miliárdba kerül a költségvetésnek. Azaz lényegében az adófizetőknek. A 2-300 milliárdot az egyenlítő blogon olvastam

Mitya Ivanov 2011.08.11. 19:03:37

@Tedat: te is megfogtad a lényeget..de nem lelkifurdalásom miatta

Piréz Vitéz 2011.08.11. 19:08:21

Tibikém, szerintem nyaralnod kéne, mert úgy látom nagyon felforralták az agyvized az aktuális események. Előbb a Jakab Andoros poszt, most meg ez sikerült a bloghoz méltatlanul gyengére: lényegében csak a szokásos, bújtatottan személyeskedő vagdalkozás a gazdaságot egyik irányból egyoldalúan szemlélők részéről.
Igen, néhányan ugyanazt mondják el százszor, ezerszer, de ha egyszer egy rakás ember nem képes megérteni alapdolgokat, akkor mit lehet csinálni?

És ha már itt tartunk nekem az "utcára kerül" kifejezéstől szokott fordulni egyet a gyomrom. F@t kerül utcára: a lakásukból kirakottak albérletbe, szülőhöz, munkásszállóra, külföldre, stb. kerülnek, nem az utcára. Pontosabban néhányan biztos, de rajtuk már úgyse segítene semmilyen csomag.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2011.08.11. 19:13:25

Az a kemény, amikor már elfogytak az önigazolások, kifulladt a másra mutogatás, és nem maradt más vigasz, mint hogy a modorosság vádjának bunkójával csépeljük a nálunk szerencsésebbeket. Annyira szeretnék cserélni veled, Tibi. Fizetném a részleteidet, csak ne nevezzenek modorosnak a véleményemért. :)

mrbateman 2011.08.11. 19:15:39

Én csak annak örülök, h. anno nem lehetett sékelben felvenni a hitelt,...azt a kurva mekkora polgárháború tombolna most már!

Bár így is kilopják éppen alólunk az országot a tudjukkik,...minden előre megírt forgatókönyv szerint zajlik nem is alpesivalutában/sékelben folyósították a hitelt, akkómostmijafaszomatakarnakmég

/tmp 2011.08.11. 19:17:33

@vészmadár (pica pica): Nemtom, Tibi olyan furcsa mostanában, próbálom eldönteni, hogy jó-e ez a poszt vagy szar.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2011.08.11. 19:22:53

@vészmadár (pica pica): persze, de én csak vicceltem. Ilyen akasztófahumorom van mostanában, montipájtonos.

@Kettes: szijaaa ;-))) <3 <3 <3 ceji.

k.g. (törölt) 2011.08.11. 19:29:26

No mi van, Tibi, csak nem vettél fel devizahitelt? :D

igazságos 2011.08.11. 19:33:28

Ez a poszt nagyon álságos, látszik, hogy a posztolónak is van devizehitele, tele általánosításokkal. Persze, akinek nem inge, ne vegye magára, de Magyarország nem tartana 2011-ben ott, ahol, ha nem lenne ennyi felelőtlen hiteles.

@/tmp: szerintem érzi a vesztét, a közelgő game over-t, és megpróbál belerúgni azokba, akiknek nincs hitele, merthogy azok kárörvendők. Ez egy alapvető tulajdonság, a magyar ember sajátja, nem is értem, miért baj az, ha xy kárörvendezik a másikon. Ezen csak az sértődik meg, AKKIN KÁRÖRVENDENEK, és akkor, ha jogos. Mert ha nem lenne jogos, nem itt tartanánk, tartana, kilakoltatás rémével szembenézve.

pincze 2011.08.11. 19:36:32

A virtuális pénzzel tönkretették a világot .

szgy 2011.08.11. 19:41:44

mondjuk egy Magyar Devizahiteleseket Megsegítő Nemzeti Forradalmi Együttműködési Rendszer tuti jó megoldás lenne... :-) :-(

Diopapa_sok 2011.08.11. 19:41:59

@igazságos: Tuti nem tartanánk itt. Fél kézzel megemelnénk a GDP-t a másikkal meg kölcsön adnánk az IMF-nek (by Bödöcs). Annyra jól menne. Tuti.

hiénaf1 2011.08.11. 19:47:22

@Diopapa_sok: Pedig igaza van, tényleg nem itt tartanánk. Nem mindegy, hogy törlesztőre költ a tömeg, ami nem kerül be a gazdaság vérkeringésébe, vagy új ruhát vesz rajta. A gazdasági mozgástér is nagyobb lenne állítólag (nem értek hozzá, de el tudom képzelni), mert nem lenne létszükség relatíve erősen tartani a forintot.

De a kérdés az, hogy akkor hol laknának az emberek? Miből vettek volna lakást, hogy családot alapítsanak?

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.08.11. 20:02:18

@hiénaf1:
"De a kérdés az, hogy akkor hol laknának az emberek? Miből vettek volna lakást, hogy családot alapítsanak?"

Hosszútávon a társadalom több házat tud építeni, amennyiben nem hitelből teszi. Plusz nagyrészt nem is közvetlen a hitelekkel vándorolt ki a legtöbb pénz, hanem nagyrészt adócsaló vállalkozók építették a házakat, és ők meg alkalmazottaik(bár olyan hogy alkalmazott nem volt, az utolsó segédmunkás is alvállalkozó volt) nyilván elköltötték, akár külföldön, akár itthon, de itthon is a mesterségesen erősen tartott HUF miatt jelentős részben külföldi termékekre. Ez mind szép és jó, csak ennek a pénznek a többszörösét a hitelesnek vissza kell fizetnie, és ha még nem is segít az állam ebben(ne tegye!), akkor is az egész társadalomnak kell közvetve előteremtenie ezt, nem csak a hitelesnek, ahogy akkor közvetve az egész társadalom részesült a "könnyen jött pénzből" közvetve.

2011.08.11. 20:06:20

@Modor Tibi:

Hehe, én azt hittem, hogy a pestiség vádját fogod visszautasítani. :))

Az A3 a 19 éves pultosgádzsikhoz tökéletes, brifkó előhúzásánál véletlenül négykarikás slusszkulcsot megvillantani, aztán a parkolóban már úgyis hiába vágja le, hogy rollerral vagy. Ha meg majd megkomolyodsz kicsit, és _kocsit_ veszel helyette, szóljál, leboltoljuk, egyik csajom úgyis folyton új bevásárlóautóért nyúz. :)

Viszont azon gondolkodom, hogy _tényleg_ lehet valami a levegőben, ha már a régi törzsolvasók is kezdik "komolyan" venni, amiket írsz...

makacshalacska 2011.08.11. 20:11:58

Kezdem magam kellemetlenül érezni mert nem vagyok franH! hiteles...rohadjakmegottaholvagyok!demégduplánbalfaszvagyok mert nincs fateromáltalelökött áháromsenincs!Duplafasz!

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.08.11. 20:14:01

Én csak röhögök rajtatok, szerencsétlen lúzereken, akik képesek voltak egy gazdasági világválságba születni! :)))

Én bezzeg már 1899-ben meghaltam, amikor még Monarchia virágzott, Magyarország nagy volt és fejlett, és a svejciakat együtt néztük le a sógorokkal! De hiába, aki olyan lusta, hogy 150 évvel lekési a régi szép időket, az meg is érdemli!!!

Alikam 2011.08.11. 20:17:04

Bocs tibikém, de a legutóbbi válságot is az egyre növekvő hiteleknek lehet köszönni.

Persze mondhatjuk, a bankok hibája, hogy adtak ennyi hitelt minden szarra, és persze mint tudjuk, az ember maga sosem hibázik.

A lakáshitelt még meg is érteném, bár azt hiszem, sokszor a kapkodás vezet oda, hogy hatalmas hiteleket halmoznak fel, mert lehet, lenne lakása, ha egy rokona meghal vagy ilyesmi, de inkább huszonévesen el akarnak rohanni, felvenni 20 milliót aztán meg most kapkodni a fejüket.

Egyet mondok neked tibike, én egyszer vettem fel hitelt az életemben, úgy megszopattak vele - pedig csak pár százezer volt -, hogy soha többé, ha csak nem végszükség. Próbálok normálisan élni, 20 éves kocsival járok, de hát ez van. A lényeg, most figyelj buzikám, az, hogy nekem emiatt - mert előrelátó jópolgár vagyok - senki nem ad lakást, senki nem segít. Pedig nekem is vannak anyagi terheim, nem is kicsik. Csak hát én nem veszek hitelre tévét, hanem ha összegyűlt rá a pénz, egybe lecsengetem.

Hát ennyi a történet.

Ja és igen, aki mindenféle hitelbe belemászik bármiféle előretervezés nélkül az valóban egy idióta pénzügyi analfabéta.

bájgúnár 2011.08.11. 20:20:57

Addig nyújtózkodj míg a takaród ér!Hányszázéves közmondásunk is ez?Ehez ugye nemkell pénzügyi szakembernek lenni.Józan paraszti ész.Viszont sokaknál még ezis hiánycikk!

Parmezanidész · http://bemorgo.blog.hu 2011.08.11. 20:23:18

Némely keserűséget vélek felfedezni a poszt szövegében :) Ja és amikor ma lejjebb ment a frank, és bejelentette a Svájci Jegybank a bejelentenivalót, Tibi megkönnyebbült sóhaja lefújta a hajbeültetésemet.

Kéne egyébként egy modoros devizás is - egy modoros nemdevizás :)

mrbateman 2011.08.11. 20:27:14

@altoid:
Na már megint ti basztátok el, hogy hagytátok azt a nyáladzó őrült Széchenyit mindenféle baromságot irogatni, ott kezdődött minden.
Miért nem maradt az is a lovaknál, meg a fínom bécsi kurváknál, mint rendes magyar nemes!

2011.08.11. 20:30:53

aki nem fizet időben Csepelre kerül

Alikam 2011.08.11. 20:31:27

Igazából egy baja van ennek az országnak. Hogy az idióták vannak többségben mindenhol. Így az idiotizmus elfogadottá válik és a normális emberek alkotta kisebbség kapja meg mindig az idiótáktól az osztást és az erőszakos irányterelést.

Mint ahogy ez a blog is hűen példázza.

2011.08.11. 20:35:29

@altoid: az 1873-as gazdasági válság hogy érintett?:)

Lova 2011.08.11. 20:37:46

Modortibi megint jot nevet a kommenteken. Kell annal biztosabb jele annak hogy jol sikerult a poszt mint hogy ennyi bamba majom komolyan veszi. Hello! Ti sose olvastatok meg modorosblogot? B-)

MoDorka 2011.08.11. 20:41:19

@altoid:
Azt tudom válaszolni, amit Jakab Andor, amikor tőle is ugyanezt kérdezték: majd még gondolkodom a megoldáson, és ha eszembe jut, leírom. ;)

Eddig modoros, aztán meg

OFF:

azt gondolom, az adósságát elsősorban a devizahiteles fizesse meg, és nem kell úgy általában megmenteni minden devizahitelest. Az állam azért van, hogy a rászorulókon segítsen, nem pedig a dev.hiteleseken úgy általában. Azért a kettő nem egy kategória! Aki havi 184 e-t fizet küszködve havonta, annak bőven telni fog egy egyszerűbb albérletre. Van jövedelme (különben nem kapott volna hitelt). Nem lesz földönfutó, hajléktalan, koldus, miért kéne megsegíteni? Azokat a vállalkozókat sem segíti meg senki, akik elbukják vagyonukat, azokat sem, akik a tőzsdén szívnak stb.

Segíteni a rászorulóknak kell, azoknak, akik annyira rossz helyzetbe kerültek, hogy nem tudnának hol lakni. Biztos lenne ilyen is, mert az albérletek ára csillagászati összegre nőne, ha hirtelen tömeges igény lenne rájuk (fellendülne az albérleti és ingatlanpiac, tessék :) - a végén még a bank jó áron tudná eladni a nyakán maradt lakásokat :)).

Szóval, hogyne, segítsen az állam. Akinek nincs hol laknia, az bizonyára örülni fog egy lepukkant szükséglakásnak is. Nyilván sírva megy oda a hiteles a normális lakása után, de legalább van fedél a feje felett, és nem kell érte havi (1)80 e Ft-ot fizetnie. Viszont aki valóban bajban van, és a hajléktalanság réme fenyegeti, annak ez is alternatíva.

És ennek a megoldásnak az is előnye, hogy rögtön kiderülne, hogy tkp. nincs is annyi bajba jutott devizahiteles... Sztem igen kevesen állnának sorba ilyen állami segítségért, és csak azok maradnának, akiknek tényleg nincs más megoldás. (Úgyhogy talán nem is lenne nagy baj, hogy az állam nemigen tud a semmiből nagyszámú szükséglakást biztosítani akkor, mikor még a hajléktalanellátás is gond... :P)

A bank oldaláról: a banknak _pénz_ kell ahhoz, hogy tudja fizetni a megkezdett hitelt, úgyhogy ha az adós nem fizet, akkor_muszáj_ eladni a lakást, mert az legalább ideiglenesen biztosítja legalább ez első x törlesztőrészletet a hátralévőkből. Az azonnali pénzszükséglet miatt minden olyan megoldás, ami nem biztosít a banknak pénzt a kiesett havi törlesztők helyett, eleve halálra van ítélve.

(Ezért is gáz a "szakértő" javaslata. A banknak nem az kell, hogy a nevére legyen írva egy halom eladhatatlan ingatlan, és nem fog bérbeadással foglalkozni. A bank pénzintézet és nem ingatlankezelő, és neki csak _pénz_ kell, semmi mással nem tud mit kezdeni.)

Komplett megoldási tervet naná, hogy nem tudok letenni az asztalra, mert először is, kivagyokénahhoz? :), na meg mert ahhoz konkrét számokat kellene ismerni, meg az ingatlanpiacot, meg a hitelezés folyamatát részletesen; de nagyjából a fenti alapelvek mentén indulnék el, ha nekem kéne megalkotni vmi válságtervet. De nem nekem kell, úgyhogy ráérek itt modoroskodni helyette. :)

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2011.08.11. 20:45:22

Gyerekek, ilyenkor jövök rá mindig, hogy Érdemes csinálni. Megtiszteltetés ilyen - érzelmileg és stilisztikailag egyaránt gazdag - és hasznos Visszajelzésekért dolgozni.

Köszönöm Nektek, komolyan.

venszivar 2011.08.11. 20:46:09

@Archenemy: Szinte én is így jártam,"CSAK"én megvakultam tőlle!ilyenkor mi van,lesz......

Alikam 2011.08.11. 20:46:46

@Lova: a többi kommentelő meg rajtad meg tibin nevet, hogy komolyan veszitek őket. Haha

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.08.11. 20:53:05

@Hadrian77: Áááá, a 19-dik században nem voltak válságok, akkor mindenkinek jól ment, Magyarország nagy volt és erős, nem voltak szinglik, sem buzifelvonulás, és a nők is tudták hol a helyük. Aranykor volt na, csak a hozzád hasonló irígyeknek savanyú a szőlő! Ami most van Abszurdisztánban, az a világ vége, ilyen szar soha nem volt, és nem is lesz!

2011.08.11. 21:08:12

@altoid: Te értesz hozzá, segíts nekem! Tavaly olyan árvizek voltak, hogy a 100 éves legmagasabb vízállások is megdőltek sok helyen. A spekulánsok sortolták az árvizeket vagy a globális felmelegedés miatt ment fel a frank árfolyama most?

Valami Mark Twain írt már jó régen egy regényt, az a címe, hogy Az egymillió fontos bankjegy. Valami hasonló van benne leírva, mint az a 2008 óta tartó mizéria háttere.

Norbi812 2011.08.11. 21:09:19

A kedves blogíró elmehet melegebb éghajlatra.
- diplomám van, tanultam közgázt is (bár sose volt kedvencem), nem vagyok pénzügyi analfabéta
- egy forint hitelt nem vettem fel soha és egyelőre nem is szándékozom
- ahogy a blogíró mondja, "kurva jól keresek" (bár relatív, kinek mi a sok), és minden forint után adózom, rohadt sokat, érdekes, ilyen is van
- autót újat vettem (most tölti be lassan a két évet), koppra kifizetve, nem felelőtlen 10 éves hitelekbe ugrálva
- lakás pár év múlva az én és az asszony pénzéből meg kis családi segítséggel kifizetve, nem hitelre, ami nem kacsalábon forgó palota, hanem max kezdésnek egy panel
- és igenis előrelátó vagyok, bármikor beüthet a krakk, ahogy a válság beütött, ugyanúgy beüthetett volna mondjuk az hogy megrokkanok és ugrik a jó fizu, vagy simplán kirúgnak vagy akármi más
- nyugdíjra spórolok, a reálhozamom kb a nullával egyenlőr "kurva jó kereset" mellett befizetett pénzből
Másoknak is gondolkozni kéne és addíg nyújtózkodni amíg a takaró ér, és nem ilyen hülye blogokat írni.

Visegrádi 2011.08.11. 21:10:44

Te , aki itt beszólsz, mert kritizáljuk, hogy egy felelőtlen hülye voltál. Hát az voltál.
Jól akartál járni? Igaz? Volt forint hitel 2007ben is, képzeld el. Ahogy már írtam én szoptam évekig veled szemben. Most szopj te.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.08.11. 21:10:50

@Hadrian77: A zsidók voltak. Mark Twain is zsidó. Különben hogy a fenébe érthette meg, hogyan működik a pénz?!

igazságos 2011.08.11. 21:13:43

@Modor Tibi: Ugye? Én mindig mondtam, jó tanulni, a blogokra is azért járok. :)

873ujr3rk 2011.08.11. 21:22:56

@Nándo: legkesobb 2007ben kommunikalodott h fene tudja mikor lesz Euro.
illetve, az utolso viszonylag szeles reteg, amely kolt, az az un kozeposztaly, amely most az adocsokkenessel tovabbra is bir kolteni. ha ok sem koltenek akkor belathatoan mindenki ehenhal, mert sem szobafestore, sem autoszerelore, sem nesoroljam kire nem lesz szukseg, ok sem koltenek majd tehat ... es ez a spiral nagyon szar iranyba vezet. bizonyos fokig a fekete penzek feheredesehez is vezet ami azert jo folyamat.

2011.08.11. 21:23:44

@altoid: Ehh, mindig a zsidók járnak jól. Nekünk is kéne egy csodarabbi, aki elmagyarázza ezeket a dolgokat.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2011.08.11. 21:24:38

@Modor Tibi: a mértékletesség és az átgondoltság nekem is éppen eléggé bassza már a csőrömet.

Mindenkinek joga van a lakhatáshoz (természetesen saját újépítésű lakásban, nem használt panelban) és ahoz, hogy plazmatévén nézhesse azt, amint a politikusok egymásra licitálnak, hogy mit kéne még ingyen adni a népnek.

De komolyan, bérlakásba vállaljon gyereket? Busszal járjon melóba? Junosztyon nézze a Barátok köztöt? Ugyan már!

venszivar 2011.08.11. 21:26:21

@igazságos: a rühes hazaáruló hagyma "ehhez"nem ért?neki már nem kell tanulni,csak nem megmurdelt...?igaz,ott ámerikába,Kolumbiába v. Mexikóba jó élet van.....fejheti a meryt is.

mrbateman 2011.08.11. 21:32:47

@Hadrian77:

azt hallottam, h. EZEK már járnak ki Bern-be forint alapú hitelt felvenni
Valami Judapest Swap Found nevű sameszen keresztül megy a dolog, felveszi a forint alapú ALPESIVALUTÁT, abból kifizeti az itthoni CHF alapú hitelét, a kintit meg röhögve fizeti, mert a forint csak romlik, ...ha elkezdene a forint erősödni, akkor ismét rányitna itthon egy CHF hitelt...ja azt nem tud, mert beszüntették (na ebből is látszik, h. a FIDESZ-ben csak gojok vannak...akadályozzák az üzletet)

2011.08.11. 21:37:54

@mrbateman: nem hiába mondta Pázmány Péter, hogy reformátusban megbízni nem szabad, ezek egy húron pendülnek. Vennem kellett volna egy nagyobb tétel Rolexet 150-es árfolyamnál.

Lépes Elek 2011.08.11. 21:39:24

@MoDorka: "Azokat a vállalkozókat sem segíti meg senki, akik elbukják vagyonukat"

Ennyi, nem is kell tovabb ragozni. Lehet minden erintettnek osszebhuzodni. Ettol meg van bennem is megertes, de az en almatlan ejszakaimert sem allt sorba senki, az mas, hogy eppen pozitiv vege lett a tortenetemnek, de nem volt elore biztositva a siker.

Pávor Jál 2011.08.11. 21:39:58

Az árvíz és vörösiszap károsultakon se kéne segíteni. Ugye?

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.08.11. 21:43:35

@mrbateman: Tessék, megoldottad a dilemmát! :) Csak vigyázni kell, nehogy híre menjen, mert akkor az összes devizahiteles rohan Svájcba forinthitelt venni, mire persze felmegy a forint árfolyama, tehát már nem éri meg nekik, és akkor megint az én adómból kell őket megmenteni... Ördögi kör.

mrbateman 2011.08.11. 21:50:58

@Pávor Jál:
azok baszódjanak meg, minek költöznek oda, nem tűnt fel nekik, h. ott van az a bazi nagy tározó, minek vállalt ekkora kockázatot

fakopács 2011.08.11. 21:54:27

Kedves Modor Tibi!

Szégyellem magam, hogy csak akkora házat építettem amit hitel nélkül tudtam, hogy nincs új autóm, hanem 14 éves használt kocsival autózom, hogy bérből élek és be kell osztanom, hogy nincs LCD tévém, nincs laptopom, a telefonom is vagy 5 éves.
Igazad van ha szemét alak vagyok, akkor megérdemlem hogy az én adómból segítsék azokat ki, akik tovább nyújtózkodtak mint a takarójuk ér.
Elnézést kérek hogy spórolok.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.08.11. 22:00:48

@MoDorka: @Lépes Elek: "Azokat a vállalkozókat sem segíti meg senki, akik elbukják vagyonukat"

Miért, szerintetek a bank az nem egy vállalkozás? Ha több hitelt helyez ki, nagyobb kockázattal, mint amennyit kezelni tud (ráadásul egy banknak erre sokkal több eszköze van, mint az egyszeri ügyfélnek), akkor a bank nem érdemli meg, hogy bukjon?

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2011.08.11. 22:03:20

@fakopács: nem vagy szemét alak, hanem egy igazi hős. Főleg, mert feltételezem, hogy a ház építésekor is mindenről számlát kértél és kaptál. Internetezni meg egy Pentium II-ről is tökéletesen lehet. Én is beérem a MacBook Próval, nem kell évente új gép.

@MoDorka: ugye nem bankban dolgozol? :)

Robis 2011.08.11. 22:09:35

Amikor én felvettem a forinthitelem akkor mindenki hülyének nézett. Az is voltam. Nem értem a devizahiteleseket. Aki velem együtt vett fel azonos összeget de deviza alapon, az a mai napig, 1,5M forinttal kevesebbet fizetett eddig mint én. Akkor nem értem mit sírnak, hogy milyen rossz nekik. Még mindíg jobb az egyenlegük, mint az azonos forint hitelesnek. Senki nem fogott pisztolyt a fejükhöz, nem volt kényszer. Lehetett választani. Amit akkor főztek, azt most megeszik. Ja, hogy akkor vegyünk fel több hitelt a minimálbérre. A nagyzolás és a kivagyiság az ment. Így jártak.

mojoking77 2011.08.11. 22:14:08

@Norbi812: @fakopács: Sracok, ha egy pillanatra abbahagynatok sajat magatok fenyezeset, feltennek egy kerdest. Az a kifejezes, hogy funkcionalis analfabeta, mond nektek valamit? Elolvastatok egyaltalan a postot? Ha igen, akkor tokeletesen fennall ratok a fent emlitett dolog, ha nem ,akkor segitek, ez a Tibor azokat a megmondoembereket fikazza, akik teli torokbol uvoltik a letezo osszes internetes forumon, hogy a sok madar most jol megszopta a f aszt, es meg is erdemlik a fergesek, mert ok sokkal okosabbak naluk, es kulonben is...
Ostobak.

tölgyes 2011.08.11. 22:14:52

Ha nem is könnyelmű, de nem látta át a magyarok többsége.. az államuk pedig magára hagyta őket. Nem korlátozta akönnyelmű lépéseket elkövetőket, de még csak nem is figyelmeztetett érdemben.. Érthető módon. Nem VOLT RÁ ERKÖLCSI ALAPJA. ŐK IS ÉSZ NÉLKÜL VETTÉK FEL A PÉNZT!!

mrbateman 2011.08.11. 22:16:51

@Robis:
Ez a hsz tökéletes munka, minden elcsépelt frázis benne van!
A jól beállított esztergagép sem gyártana pontosabb munkadarabot.

MoDorka 2011.08.11. 22:21:11

@Modor Tibi: milyen szemfüles vagy :P

tcom 2011.08.11. 22:21:40

Cinikus post.
Azért az élet rendje mégis az lenne, hogy dolgozunk, fizetést kapunk, aztán vásárolunk és nem az, hogy 30 évre változó kamatozású hitelt veszünk fel. A forint gyengülése nélkül is késhegyen táncolás vállalni havi 40-100ezer forintokat havonta.
Viszont a lakások bérlése drága. Még manapság is egy szinten mozog, ha bérelünk egy lakást vagy ha hitelre vesszük. Akkor meg ki az aki bérli? A legtöbb nyugati országban sokkal drágábbak a lakások, ezért bérelni már jobban megéri.

Cinikus a 20 éves autó emlegetése. Én vásároltam 2006-ban Suzukit, aminek nagy részére CHF hitelt vettem fel. 2008 nyarán (!) összeszedtem segítséggel az összes pénzemet és visszafizettem a hitelét. Ha kell elküldöm a befizetés igazolását!!! Buktam sokat, de a megmaradt pénzből vettem egy 12 éves 900ezres autót, ami még ma is ér 6-700ezret. Pont olyan autót vettem, amennyi pénzem volt rá. Egy 10 éves hagyományos képcsöves TV-m van. Pont olyan, amit meg tudtam akkor vásárolni.

Nem inkább az lenne a normális, ha addig nyújtózkodnánk, amíg a takarónk ér? Új autót hitelre? Minek?

A probléma abban rejlik, hogy a fiatal generációk nem tudnak együtt élni a szüleikkel. Idősek házai konganak, míg a gyerekek egy életre eladósodnak csak hogy ne kelljen együtt élniük senkivel. Ennek oka a "valósítsd meg magad!", "élj a mának", "csinálj karriert", "egyszer élünk" fogyasztói társadalma.

Nyers Fa 2011.08.11. 22:25:22

Gondolom abba sokan belegondoltatok, hogy az emelkedő törlesztőrészletek elviszik a gazdasági növekedést. Ugyanis a hitelesek egyre kevesebbet fogyasztanak, mert a törlesztésre többet kell fordítani. Csökkenő fogyasztás-kisebb árbevétel-szükülő kínálat-kevesebb munkahely-kevesebb adóbevétel-alacsony beruházási hajlandóság-gazdaság további zsugorodása. Lehetne folytatni körbe-körbe.
Lehet itt okoskodni, meg kárörvendeni, de a gazdaság és rajta keresztül az egész ország megszívja a frankárfolyamot az biztos.
Még a bankok is szarul fognak járni, mert egyre kevesebb lesz a megtakarítás (ha nincs megtakarítás, nincs beruházás és kezdődik az egész elölről)

hha96 (törölt) 2011.08.11. 22:26:24

Érdekes, hogy ez itt a tízmillió kurvaokos, előrelátó ember országa. Mégis ott tartunk, ahol...

2011.08.11. 22:30:30

@Modor Tibi:

Annyira köszi mi is, hogy vagy Nekünk, Tibi!

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2011.08.11. 22:30:33

Na ide is beírom.Aki azt mondja,hogy hitelt felvenni felelőtlenség az éljen együtt a bátyámmal!:))Azt meg bírom,hogy ilyenkor mennyi okos ember kerül elő.Én sem vettem fel még soha hitelt (max.anyámtól XD) de nem tépem a számat,hogy milyen faszagyerek vagyok.Ugyanis tudom,hogy BÁRKIVEL előfordulhat,hogy hirtelen szarba kerül.
Lehet holnap valamelyik itteni okoskodónak azt mondja az asszony,hogy:Költözz,mert itt az utódod!

Mérges 1234 2011.08.11. 22:30:47

Nos nekem nincs semmilyen hitelem, van viszont szép lakásom, és egy szép kis Volvom is. (Ami szintén egy szar, talán nagyobb darabb, mint a 4 karikás csoda.... :D)

De ettől függetlenűl (vagy éppen ezért, bár mindenemet legálisan leadózott hosszú ével munkájával szereztem), nem rugok a hitelesbe.

1. A hiteles pörgette a gazdaságot. (No tény felpumpálta az ingatlan árkat is, de ettől most tekintsünk el.)

2. Ha hagyjuk bedőlni a hiteleket, az egész gazdaság összeroppan, az pedig senkinek nem lesz jó.

3. Igen vannak felelőtlen devizahitelesek, még az is lehet, hogy nem is kevesen, de an közöttük egy csomó normális hétköznapi ember, aki csak élni akat, és jobblétet teremteni a családjának.

4. A társadalom ha tetszik ha nem így működik, segíti az elesetteket. Más kérdés, hogy ezzel visszaélni nem szabadna senkinek.

5. Ha csak a bankokra hárítjuk a felelőséget, abba is sokan beledőglenek. (betétek, egyéb bankon keresztüöli befektetések.)

Ennek az egésznek annyi lenne a lényege, hogy valahogy szelektálni kellene a hiteleseket, és úgyanígy kellene tenni a nyilatkozóknak is mindkét oldalon.

A dolog kurvára nem fekete vagy fehér. De ez már mindegy is, mert együtt vagyunk a lekvárban és együtt kell kijönni belőle.

Amúgy az amúgy elkúrt kormányunk is megmondta, csak olyan segítség képzelhető el, amiben egyesek (akár felelőtlen népek), nem jutnak "jogosulatlan előnyhöz". Értve ez alatt, hgyha valaki felvett 20 milliót, nem lesz az ővé az ingatlan 5 ért meg egy kis jajveszékelésért.

Összegezve akora de akkora szarban vagyunk, hogy a fenne sem tudja mi lesz ebből a kiút, egy biztos, k sokan elfognak vérezni, már tényleg csak azok lesznek menthetőek, akik érdemesek rá...

venszivar 2011.08.11. 22:34:40

@Nyers Fa: A bankok,SOHA NEM JÁRTAK,SOHA NEM JÁRNAK,SOHA NEM FOGNAK "ROSSZUL" járni!LEGFELJEBB,néha,ha az az érdekük,akkor azt HAZUDJÁK,hogy ők is áldozatok,ők is vesztettek......Ez nem létezhet!JA persze,ha elsikítják a pénzt!DE ők,ugye,akkor se vesztenek,hisz a MI pénzünk "tűnt" el!Ami náluk van.......a MÁTRIXBA.

DR.version · http://m-12.blog.hu 2011.08.11. 22:36:19

a hitel nem a gonosztol valo, vannak helyzetek amikor muszaj meglepni, mert pl minek egy 50 eves fasznak ferrari, az 20-30-as korosztaly autoja, de ido kell mig az ember osszegyujti ra a penzet

tcom 2011.08.11. 22:39:33

Az ócsai akció a híveknek szól, hogy lássák a kormányunk gondoskodik a bajbajutottakon.
Az is a fideszes balfaszkommandó találmánya, hogy az odatelepülők "élőmunkával" segítik saját házuk építését, meg hogy a kertben majd veteményeznek.

Élő munka? Készház építésnél? "Mennyarrébb, igyál egy sört a nevünkben a kocsmában!!!" Növénytermesztés? A hitelesek általában városi panelokban élnek, életükben nem termesztettek semmit. Vagy majd erre is "haveri" cég?

Magyarisztán újra megmutatja hogyan köll a válságot kezelni.

Nyers Fa 2011.08.11. 22:41:36

@tcom: A hitel mozgatja a világot, ha te nem veszel új autót hitelre, akkor kevesebb autót kell gyártani, akkor embereket kell elbocsátani a gyárból, a bankból, az autó kereskedésből. Ugyanígy igaz ez minden fogyasztási cikkre. Több lenne a munkanélküli mint a dolgozó. A Mol miért vesz hitelből olajcégeket, miért nem addig nyújtózik ameddig a takarója ér? (kicsit falsch példa tudom)

pjm 2011.08.11. 22:44:57

Kedves nem teljesen tisztán látók! Nem hiszitek el, de svájci frankban senki sem adósodott el, csak a magyarországi bankok!!!! A magyar ember forintot kapott és forintban kell visszafizetni a kölcsönt. A gond, hogy a bank viszont frankban vett fel kölcsönt, tehát abban kell visszaadni . Ezt persze nem tudja, mert nem tud csak durva drágán venni, nem másért,mint hogy visszaadhassa. Persze nem forintért veszi, mert azért sz@rt sem adnak a világpiacon amióta a gazdasági szabadságharc megindult. (nem hiszem, hogy bíznának nagyon bennünk.) Valyon miért nem lehet frankban visszafizetni a részleteket? Mert ugye akkor az extraprofit nem jön létre. (átváltási költség, meg a többi kisbetűs furfang.) A kormányzat is a popsijukat nyalja, mert ugye csak egy péntek esti egyéni képviselői indítvány lenne, hogy lehessen visszafizetni frankban is. De ez már a banki zsírosjaniknak nem tetszene, mindjárt nem lenne annyi bca pénfolyam kommendírozva. Szóval nem kell annyira hülyének lenni, a csapdát felállították, a többség birka módjára belement, most meg a kétharmados demokrácia fontosabb dolgokkal van elfoglalva. Ócsán miből is építenek?
Na jó éjt

MoDorka 2011.08.11. 22:47:20

@Doubledecker: szép komment :) látszik, h az írója a korrekt véleményalkotáshoz szükséges távolságból szemléli a problémát ;)

@altoid: de :) bukjon - majd csak megmenti valaki :)

venszivar 2011.08.11. 22:55:51

@version: ha te 90 évig élsz,akkor sem lesz hasonló kocsid!de kívánom neked,hogy akár hány éves tetű vagy!
HOLNAP reggel,öttől szarj s hugyozz magad alá,vakulj meg úgy,hogy csak az orrod hegyét látod!Én,venszivar,meg átmegyek a rühes fejeden a kifizetett Tatámmal.:):D

@Doubledecker: oszt,az miből derül ki s ki dönti el,hogy ki,kik érdemesek rá?persze te biztos!?ez világos,mint a seggem......

Nyers Fa 2011.08.11. 22:57:05

@venszivar: Sajnos a bankok, kiváltképp a magyarországon tevékenykedők rövidlátók. A gyors extraprofit lebeg a szemük elött, társadalmi felelősségtudatuk semmi, nem akarják észrevenni, hogy ha a dolgozó középosztályt bedöntik, akkor nekik annyi.
Vagy dehogy, majd felteszik a kezüket, hogy ők ezt nem látták előre és az állam kisegíti őket, az adófizetők pénzéből.
Persze nekünk egyszerü halandóknak mindent kellene előre látnunk, még a 273Ft-os árfolyamot is. Igazuk van a hőbörgőknek, a devizahiteles ha szarba kerül ne kapjon segítséget, az extraprofitot termelő bank meg igen.

Ugyanott lennénk, ha frankban kellene törleszteni, mert a bankok a költségeket is frankban számolják.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2011.08.11. 22:57:24

@Doubledecker: Én is megdicsértem a kommentedet csak nem ment el.

Mérges 1234 2011.08.11. 23:01:26

@venszivar:

Úy értettem, hogy aki a semmire vett egy rakás pénzt, és esély sincs rá, hogy lehet rajta segíteni azon nem fognak. Nem mert gecik, hanem mert nem lehet, nincs az a pénz. (mondjuk a bank is leírhatna valamennyit, de ennyit ők sem tudnak.)

Nem az emberek minőségét fogják mérlegelni, nem úgy értettem, bocsánat.

De nyilván fel lehet állítani nagyjából objektív mércéket.

tcom 2011.08.11. 23:04:00

@Nyers Fa:

"A hitel mozgatja a világot, ha te nem veszel új autót hitelre, akkor kevesebb autót kell gyártani, akkor embereket kell elbocsátani a gyárból, a bankból, az autó kereskedésből."

Tévedés. Néhány ezer évig el volt az emberiség hitelek nélkül is. 100 éve nem kapott a gyári munkás, meg a paraszt sem hitelt. Mert nem tudta volna visszafizetni.

Néhány ezer évig el volt az emberiség anélkül, hogy hitelre lehetett volna szekeret, hintót, lovat venni.

Hogy a hitelek nélkül kevesebb lenne a termelés, GDP, pénz? Nem kellene hajszolni a fogyasztást! Nem kellene minden áron azért loholni, hogy megvegyük a legújabb hülyeséget, hogy külföldre menjünk nyaralni, hogy nagyobb házat építsünk mint amilyenre szükségünk van... !

És akkor nem kellene annyi hitel. Csakhogy a fogyasztó társadalom ilyen.

Mennyire nevetni fognak ezen 50-100 év múlva. Hogy 2011-ben a kormánynak az volt a legfőbb gondja, hogy a becsődölt devizahiteleseknek lakást építsen. Burlesk lesz a javából.
Akkorra a puszta létfenntartás is probléma lesz. A természetet, a földet más most visszafordíthatatlanul tönkretettük, az ivóvízért harcok mennek. Az élelem ára az egekben lesz. Fűtés a pórnépnek nem lesz.

Látszik mit tud tenni pár száz unatkozó angol tini, vagy londoni "szegény" (!!!) fiatal. Mi lesz ha elfogy az olaj? Ha az alapvető élelmiszerekért sorba kell állni? Mi lesz, ha 50%-os munkanélküliség lesz? Mi lesz a társadalmak többségét kitevő ellátásra szoruló öregekkel?

pjm 2011.08.11. 23:05:01

@Nyers Fa: ezt csak egy pénzember mondja. Ha nem lenne hitel, lenne más, modjuk tőzsde, részvénykibocsájtás, meg satöbbi. A gond főleg az, hogy a nemzeti bank ad kölcsönt az államnak kamatra, aztán az nem tudja visszaadni a kamatot, mert azt honnan venné? Ezért aztán megint vesz fel kölcsönt és abból fizeti a kamatot is. A nemzeti bankoknak nem csak pénzt kellene nyomtatni, hanem meg is kellene szüntetni pénzt. Erre jó egy világháború ott elég sok minden megszűnik. Vagy, mint a húszas években a zsidótörvényekkel, irtsuk ki a pénz tulajdonosát és máris rendben van a költségvetés. Vannak még ötletek, csak egy kicsit a történelemben kell lapozgatni. Szépen bevezetjük az ötéves tervet, államosítjuk a nagyobb gyárakat, állami felügyelő ül a vállalatok élére, miniszteri biztos vigyáz a béremelésre és feszülten figyeljük, vezetőnk mit mond a pártkongresszuson.

2011.08.11. 23:06:55

@Modor Tibi:

Kösz, Tibi, szépen összefoglaltad!
Vásár után okos a paraszt!
A sok fasz, aki arra büszke, hogy sose vett fel hitelt. Ha rajtuk állna, még a világ a rézkorszakot élné.

Ja, mai hír: esett a frank.

KürtiT (Tromb74) 2011.08.11. 23:08:16

Jáj,itt aztán elszabadultak az indulatok.
@Modor Tibi: az van, hogy a poszt már megint halovány mása a kommenteknek. Jó lenne ha össze szednéd magad!6

nu pagagyí 2011.08.11. 23:09:11

Rövidesen Ócsa lesz Magyarország fővárosa. Lakosság száma: 3 millió.

Zsit (nyau és rémizé) · http://ittanyugatihatarszelen.blog.hu 2011.08.11. 23:17:32

@pjm:
izé
én tudok frankban fizetni, ha akarok (néha akarok), semmi sem tiltja

venszivar 2011.08.11. 23:18:35

@Doubledecker: O.K.

@Nyers Fa: Nem rövidlátóak azok!Minden külföldinek BŐVEN megvan a magához való eszük!A pár magyar is csatlakozott s az éppen regnáló kormányok "becsukták" szemüket,fülüket,utólag meg a pofájukat is,ÖRÖKRE!
Hagyták,hogy kizsákmányoljanak,átvágjanak,megnyúzzanak minket.Hazájukba,úgy rúgták volna őket tökön.....De arrafelé ezeket nem is lehet megtenni,no de itt!20 éve szabad a "vásár",de még meddig.....?

tcom 2011.08.11. 23:21:32

@Könnyen elkaptuk, uram!:

Aki hitelt vesz fel egy házra, az abban a házban él, amelyiknek a tégláit még a téglagyárban sincsenek, a sóder a Duna mélyén éli erróziós életét...
Így élünk mi. Leéljük a jövőnket. Ha már most elhasználjuk, amit 10-20-30 év múlva fizetünk ki, akkor valami nem stimmel. Valakinek a végén mégis csak fizetnie kell.

Persze. Magyarország kb 60 éve folyamatosan éli fel az utódai lehetőségeit, jövőjét. Ha tömegesen csődbe mennek ma, akkor a bank nem jut a pénzéhez, behajtja máshol. Mondjuk a vállalkozások nem jutnak hitelhez, vagy csak drágán, a bankbetétes többet fizet a számlája után.
Az állam nagylelkűen osztogat, épít milliárdokért lakótelepekt, mert nem az ő pénze. Az így eltékozolt pénzeket majd megspórolja az oktatások, az egészségügyön. Vagy majd kifizetjük kamatostól az újabb IMF hitelben, vagy népnemzeti kormányunk talál rá módot, hogy elvegye az emberek vagyonát újra.

Nyers Fa 2011.08.11. 23:21:39

@pjm: A nemzeti bank soha nem adott és nem is ad kölcsön az államnak. Ekkora hülyeséget.
A pénzt nem kell megszüntetni, ez is hülyeség.
Ha a jegybanki alapkamatot emelem, készpénzt vonok el, ha csökkentem, készpénzt kell kibocsátanom.
Mert ha magas a kamat, mindenki bankban tartja a pénzét, nincs szükség kp-re. Ha alacsony akkor kell a készpénz, mert mindenki inkább a párnában tartja.

KürtiT (Tromb74) 2011.08.11. 23:30:11

@tcom: ja, valahol ott basztuk el, amikor nem elégedtünk meg a pattintott szakócával, nekünk csiszoltra fájt a fogunk.
A globalizációs átokért is az a rohadék felelős, aki feltalálta a kereket.

hallari 2011.08.11. 23:30:45

Könnyelmű, pénzügyi analfabéta lenne a magyar társadalom többsége? Sajnos ez nem kérdés, az elmúlt 20 év ékesen bebizonyította. Mondom ezt úgy, hogy én is rosszul jártam a svájci frankos hitelemmel.

MoDorka 2011.08.11. 23:32:13

@tcom:

"Ha kell elküldöm a befizetés igazolását!!! "

Légyszi, feltétlenül. ;))

Viszont akkor is simán viszem a pálmát, kenterbe verve az összes mai példamutató, szerény életvitelt folytató kommentelőt: se autóm, se tévém, és még a telefonom is ajándékba kaptam. De egyikről sem tudok igazolást küldeni. :)

Nyers Fa 2011.08.11. 23:38:56

@Nyers Fa: pjm lehet, hogy félreértettelek, a kormányra gondoltál?
A kormány és az állam nem ugyanaz.
Egyébként a kormánynak sem ad kolcsön az MNB.

Doubledeckernek: a bankok üzleti vállalkozások, amit a profitszerzés céljából hoztak létre.
Ugyanúgy mintha te is csinálnál egy Kft-t, a profitszerzés lenne a célod. Nyílván, különben Kht-t csinálnál. Ezek mind Nyrt-k, ami azt jelenti, hogy te is megveheted a részvényeiket(ami nem jelent mást mint, hogy tulajdonrészt vásárolsz, a haszonból részesülsz osztalék formájában), mi ezzel a baj? Az OTP jobb? A részvényeseinek 60% külföldi. Most akkor magyar? Hiszen a tulajdonosai zöme külföldi.

laposhal · https://plakatfiu.com/hu 2011.08.11. 23:45:00

Én devizahitelesként is azt gondolom, hogy valóban nem az állam feladata, hogy szociális lakásokat építsen, lakást felvásároljon, stb. Az viszont felháborító, ahogyan a bankok viselkednek, és az igenis az állam feladata, hogy a felügyelő hatóságokon keresztül ennek véget vessen és a tisztességes üzleti magatartást kikényszerítse a bankokból. Miközben a bankok sírnak, hogy milyen rossz lesz nekik, ha bedől sok devizahiteles 1) most emelik a kamatot! 2) semmilyen rugalmasságot nem tanúsítanak, semmiféle egyéni megegyezésre nem hajlandóak: nem egyeznek meg veled, nem fizetheted ki CHFben se a törlesztőrészletedet, se az esetleges előtörlesztést, viszont ők ülnek a pénzeden Xnapot, akkor is ha előtörlesztesz, meg ültek 2 hónapot az igényléstől az utalásig (nekünk ez alatt 20 Ftot csökkent a CHF), stb. Az egyetlen, amit felajánlottak: futamidőhosszabbítás max 35 évre. Muhaha. Ez felelős viselkedés a bank részéről??? Majd 70 évesen fogom tudni fizetni a részletet?? És anno semmit nem változtathattál a szerződéseden, tetszett, nem tetszett, a bank diktált. Meg se nézhetted, az aláírás előtti pillanatig, amikor ugye már kicsengetted a foglalót. Én most bementem a bankomba, hogy dolgozzunk ki együtt egy hosszútávú stratégiát, mert most tudok fizetni, de ilyen frank mellett hosszú távon nagyon nagy a rizikója, hoyg nem. Először félretájékoztattak, aztán panasztétel után már normálisan beszéltek velem, de ajánlani, akkor se tudtak semmit sea futamidő hosszabbításon kívül, semmit nem hajlandóak a szerződésen változtatni!
Az egyéni felelőtlenségről meg annyit: tegye fel a kezét, aki úgy össze tudott spórolni egy családnak elég nagy lakásra (mondjuk 50-60 nm, nem 120), hogy adózottan dolgozott, nem örökölt senkitől semmit, nem vásárol a rendszerváltáskor fillérekért lakást az önkormányzattól, nem kapott a szüleitől pénzt. Albérelni meg gyerekkel nem lehet, mert egy éves szerződések vannak, 30 napos felmondási idővel, és csótányok rohangálnak a lakásban. Mi próbáltuk, albéreltünk sokáig, és még mielőtt a hitelt felvettük, próbáltunk egy normálisabb albérletet találni: nem lehet, csak akkora pénzért, ami mellett még mindig inkább a kölcsön, még most is...

tcom 2011.08.11. 23:46:55

@KürtiT (Tromb74):

Pedig újra eljöhet a pattintott kőkorszak.

Egyébként kérdezd meg a nagyszüleidet, hogy miből vásároltak régen a boltban, miből építették a házukat?

Vagy miért nem hitelből vették az első Trabantjukat?
Egészen jól elvolt Magyarország a készpénzes időszakban is.

Úgy hogy nem kell itt pattintott kőkorszakozni, még ha te a 28 éveddel nem is emlékszel sokra a gyermekkorodból.

A kőkorszakról annyit, hogy Einsteint megkérdezték egyszer mivel fogják vívni a 3. világháborút. Azt válaszolta, hogy azt nem tudja, de a negyediket kőbaltával az biztos.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2011.08.11. 23:54:37

@tcom: gyá, ezt nem mondod komolyan! Szekrénysor meg merkuros Trabi OTP-részletre az valami pszichedelikus utazás volt csak? :-D

KürtiT (Tromb74) 2011.08.11. 23:56:50

@Nyers Fa: ugyanmá'
A bankokat a tudodkik hozták lètre, hogy kizsigereljék a becsületesen dolgozó embereket. Azt képzeld el, hogy a betéti kamat csak 6% körül van, de ha kölcsönt akarsz felvenni, akkor pofátlanul ráraknak vagy 30-40%-ot.
Olyan ez, mintha a pista zöldséges drágábban adná a paradicsomot, mint amennyiért beszerzi. Pedig ő még dolgozik is,gyakran koszos a keze.

tszelnok 2011.08.11. 23:58:14

„Nekem ne mondja senki, hogy ne legyek kemény! Anyámmal élek, Babettával járok, macskám van és ne is legyek kemény?”

hallari 2011.08.12. 00:09:42

@Modor Tibi: Pedig az én szüleim se vettek semmit hitelre (a lakást leszámítva, de azt is kifizették egy összegben amikor volt a 40%-os elengedési akció), verem is a fejem a falba, hogy miért nem követtem a példájukat...

KürtiT (Tromb74) 2011.08.12. 00:20:55

@tcom: Ez a 28 ugye nem a 2011-74 végeredményére jött ki nálad?
Emlékszem erre a korszakra. Takarékbélyeget gyűjtöttünk, majd évek múlva vissza kaptuk a megtakarított összeget. Annyit, amennyit befizettünk. Geci jó világ volt, mai napig vissza sírom. Az autó vásárlás volt a legjobb. Igényeltél egy fehér 105-ös skodát, mire megérkezett koralpiros lett, de legalább addigra simán összekuporgattad az árát.

tcom 2011.08.12. 00:30:43

@MoDorka:

"Viszont akkor is simán viszem a pálmát, kenterbe verve az összes mai példamutató, szerény életvitelt folytató kommentelőt: se autóm, se tévém, és még a telefonom is ajándékba kaptam. De egyikről sem tudok igazolást küldeni."

No, te egy felelős polgár vagy. =;-)

Még ezt a hozzászólást is füstjelekkel küldted el a szomszédos tanyára, ahol már van számítógép meg internet. =;-D

laposhal · https://plakatfiu.com/hu 2011.08.12. 00:41:36

És tessék, itt lenne egy jó megoldás. vajon miért nem akarja se a kormány, se a bankok? lehet találgatni:

" Pedig - elvileg - létezne ettől jobb és olcsóbb megoldás. Angyal József adószakértő ötlete szerint minden devizahitelesnél be kéne vezetni a rögzített árfolyamot, a gyűjtőszámlákon felhalmozott összeget a bank évente leírhatná a bankadóból annak összegéig, az ezt esetleg meghaladót pedig az adóalapjából. Magyarul ebben az esetben a hiteles és a bank fizetné vissza a hitelt, ( a bank ráadásul a keletkezett extraprofitjából ) az állam az effektív kiadások helyett csak lemondana az egyik adóneme bevételéről. Az egyik zsebébe nem teszi be, a másikból nem veszi ki. Ez a módszer szerinte a mostani 260-270 forintos árfolyamon is tartható lenne. " forrás: varanus.blog.hu/2011/08/10/devizahiteleseknek_gettopolisz

indiscriminating power 2011.08.12. 00:43:33

Ha magassági mámorukban túl sokan veszik elő a hágóvasat kiderülhet, hogy az ugrálóvár építőanyaga főleg levegő, a kompresszor kapacitása nem végtelen, és a kis ablakokon keresztül kevéssé érzékelhető a talaj keménysége. Viszont a felmérések szerint azon járni boldogítóbb. Rohadt fogyasztói társadalom, ennek is akkor kell összeomlania, mikor éppen... ó, csatlakozunk, hehe.

tcom 2011.08.12. 00:55:54

@KürtiT (Tromb74):

"de legalább addigra simán összekuporgattad az árát."

És itt a pont.

Ha a kuporgatás közben valami életbevágóan fontosra kellett a pénz, vagy nem lett jó a termés a konyhakertben, vagy a GMK befuccsolt, vagy a jég elverte a szőlőt, akkor nem siránkozott senki, hanem elővettük az összekuporgatott pénzt elköltöttük a fontosra és vettünk inkább egy használt trabantot készpénzért a vásárban.
És még sem pattintott kőkorszak volt.

MoDorka 2011.08.12. 01:13:25

@tcom:
"No, te egy felelős polgár vagy. =;-)

Még ezt a hozzászólást is füstjelekkel küldted el a szomszédos tanyára, ahol már van számítógép meg internet. =;-D "

Neeem, nem vagyok, mert internet kávézóból küldtem, ha már úgyis be kellett jönnöm a városba devizahitelügyintézni. ;)

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2011.08.12. 01:13:48

@tcom: ez mondjuk jogos, a Kádár-rendszerben nem volt még divat hitelből meg lufipénzből élni, a kormányzat se kuncsorgott hitelekért, külföldön meg még úgy se!

KürtiT (Tromb74) 2011.08.12. 01:17:44

Te most tényleg arra próbálsz rávilágítani, hogy nagyapáink milyen faszájosan menedzselték az életüket?
Nagyapámnak még trabantja se volt, annyira túltengett benne a felelőségtudat.
Néha lelkiismeretfurdalásom is van, mert csak egy egysebességes bringája volt, az enyém meg 14 sebességes. Rohanó ifjúság.
Akkoriban mindenki dolgos, motivált titán volt. Véletlenül se a kocsmában baszta a rezet, vagy ultizta el a fizetését. Ha lett volna chf hitel, azt se vette volna fel. Ha nem lettek vola azok a rohadt kommunisták, akkor most a svájciak aggódnának a HUF hitelük miatt.

2011.08.12. 01:22:39

@Modor Tibi:
és a békekölcsön se volt ám! csak az antikomcsik híresztelik, hogy lejárassák a rákosi kommunizmust!

KürtiT (Tromb74) 2011.08.12. 01:34:54

@Könnyen elkaptuk, uram!: nem hát. A gazdaság olyan faszán vágtatott. Mindenki dolgozott, de ha nem,akkor is volt munkahelye. A tanácsi lakás is csak legenda. Amíg össze nem gyűlt a lakásra való, addig mindenki a szüleinél lakott. Volt hely, mert a szülők meg a nagyszülőknél laktak.

2011.08.12. 01:44:06

@KürtiT (Tromb74):
A barlangban. Vagy a vályogházban.

Tényleg, hallottál arról a sci-fi szerzőről, aki A Hitel című fantasy-t írta? Valami Széchenyi vagy ki.

Mikor élt az? 2006-ban?

kzolika 2011.08.12. 07:27:45

Nem olvastam el minden kommentet, lehet, hogy nem első leszek.
Nekem VAN devizahitelem. CHF-ben. A hitelezés leállítása előtti utolsó pillanatokban vettem fel, nagggyon magas árfolyamon. Ebben a hónapban, 260-nál fizetek először annyit, amennyi a HUF alapú hitelem lenne. És a HUF hitelnél fennáll annak a lehetősége is, hogy tovább nőtt volna, amikor a kamatperiódusoknál újrakalkulálják (a CHF hitelem egyszer csökkent, egyszer nőtt, kb 1-2% mozgással). Ráadásul 29 évesen nem első lakásra, hanem befektetés jelleggel vásárolt lakásra vettem fel, azóta is van rá bérlőm (és számlával van kiadva, adózok belőle). Én úgy számolom, hogy akkor bukom a hitellel, ha a bérleti díj nem fedezi a törlesztőrészletben foglalt kamatot és kezelési költséget. A tőketörlesztés ugyanis megtakarítás. Nekem azért jó a hitel, mert különben képes lennék gyűjtögetni, de amikor összejönne 400 ezer, akkor elmennék Thaiföldre, amikor 1 millió, akkor vennék egy Rolexet, 2 millióból meg egy MX-5-öt. Ergo azért jó a hitel, mert nem költöm olyanra a pénzemet, amit olcsóbb termékkel tudok helyettesíteni és nem is létszükséglet. És mivel van lakástakarék szerződésem is, még előtörlesztési díj nélkül csúnyán elő is fogok törleszteni és pár éven belül máris több tehermentes lakásom lesz. Végül Lilu örökérvényű, már-már modoros mondatával búcsúzom:
Szopjatok le mind!

kzolika 2011.08.12. 07:43:05

@kzolika: Ráadásként: a kormány meg elmehet anyjába, amiért leállította a devizahitelezést. MOST kellene szórni a CHF-hitelt, mint állat. Ha lehetne, még ma vennék egy újabb hiteles lakást 250-es árfolyamnál, aztán 2-3 év múlva 180-200-on visszatörleszteném. Ja, de azt nem lehet, mert esetleg jól járnék.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.08.12. 08:04:56

@kzolika: TE SÖTÉTBEN BUJKÁLÓ FEKETÉZŐ SPEKULÁNS, RESZKESS! :))

neronoise 2011.08.12. 08:06:14

Ez a cikk nekem nem tetszik. Nemcsak azért, mert ezt az embertípust nem tudtam beazonosítani (vélt vagy valós pénzügyi ismeretek, "kurvajól" keres, 50 körüli), hanem azért is, mert szerintem két dolgot csúnyán összemos. Az első a devizahitel. Akkoriban ez volt a "divat", igen sokan választották ezt, és igen, ahogy írtátok, igen sokan jól is jártak vele, akik most szenvednek emiatt (persze ezt is a bankok nyomták, saját érdekből). Sajnálom őket - a magánszemélyeket - , mert akkor még tényleg nem látszódott, hogy válság lesz, stb. Az autókereskedők nem érdekelnek. Nekem forinthitelem van, már a második (az elsőt kifizettem), igen magas, de legalább kiszámítható. Szóval megértem. De ebben a körben megemlíteni az adó rossz felhasználását, az ingyenélőket, szerintem hiba. Az egy teljesen más problémakör. Az, hogy a befizetett adóból és tb-ből semmit sem látszik (rossz utak, magánorvoshoz kell menned, ha normális ellátást akarsz kapni, stb.), hogy a nyugdíjalap drasztikusan le fog csökkenni, és ha 30 körül vagy, akkor nyugdíjas korodra meg fogsz dögleni, ha az államon múlik, tény (nem lesz, aki eltartson, mert a cigányok nem fognak fizetni, az egyetemisták nem fognak fizetni, és aki tud, vállalkozó lesz, minimalizálva a járulékokat). Az is, hogy a közös kasszát sokan csapolják, és maffiaszerűen, mert ilyen a jogrendszerünk. Ez is tény, volt szerencsém belelátni kicsit. Szóval ezt ne kavarjuk már össze a devizahitellel és válsággal.

Ugyandehogy (törölt) 2011.08.12. 08:08:00

@Modor Tibi: igazad van, csak ne felejtsd el, akkor a lakáshitel 3 %-os volt, a személyi és áruvásárlási kölcsönnél meg nem sokat kellett gondolkozzál, mert sem a fizetésedet, sem a kamatokat nem emelték, ki se rúgtak könnyedén, ergo ha felvetted, tudtad, hogy ki fogod tudni fizetni.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2011.08.12. 08:22:58

@Modor Tibi: "yá, ezt nem mondod komolyan! Szekrénysor meg merkuros Trabi OTP-részletre az valami pszichedelikus utazás volt csak? :-D "

igen

es kibaszottul fel kellene mar ebredni belole 20 eve...

a polgarok tulnyomo tobbsegenek nincs meg az anyagi hattere ahhoz, hogy autot, vagy sajat lakoingatlant tartson fent. akkor sem volt, csak akkor kadarnepevel elhitettek, hogy hat megy ez! az mas kerdes, hogy csak ugy mukodott a dolog, hogy kozben vettek fel a hiteleket egymas utan.

most iz azert kell ujra es ujra hiteleket felvenni es novelni az allamadossagot. mert baszki, a magyar nem tanul es nem fogja fel, hogy az van, amiert megdolgozik es ha szart er a munkaja, azert szarral fognak fizetni es nem telik belole meg panelre sem, csak berlakasra elete vegeig. akkor is, ha azt hiszi, hogy neki jar. nem. nem jar. annak jar, aki ki tudja fizetni.

2011.08.12. 08:31:43

Volt itt egyszer egy próbálkozás, hogy frank hamisítással megrengessék egy ország gazdaságát. Meg kéne próbálni újra, hátha most sikerül a régi hibákból tanulva.

schdl (törölt) 2011.08.12. 08:50:20

Mea culpa - CHF-re vettem autót :D Igaz, lakásom már volt, így arra nem kellett. huszonx évesen megértettem, amit az ügyintéző kisasszony mondott, hogy mi az az árfolyam és hogy ez mennyiben befolyásolja a törlesztőrészletet. Most drágább a törlesztőrészlet, de ha kétszer ennyi lenne, azt is tudnám fizetni - akkor mondjuk már nem tudnám azt a pénzt félretenni, értelemszerűen. Nem panaszkodom, nem sírok. "Benne volt a pakliban". Az elmúlt 3 évben kevesebbett fizettem, mintha Forintban vettem volna fel, most kb ugyanannyi. Eddig spóroltam, ha úgytetszik.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2011.08.12. 08:53:08

@schdl: ennyi...

nem is rolad szol az egesz chf haccacare, hanem azokrol, akik ugy vettek fel chf hitelt, hogy "na ennyi havi torlesztot meg eppen ki tudunk fizetni.."

na ezek a..

hogy is irjak fent?

"Könnyelmű, pénzügyi analfabéta"

Nadiposzi (törölt) 2011.08.12. 08:55:26

Matolcsyt a Dunába,
Kázolit a kormányba!
(Hogy egy ismert forradalmi rigmust aktualizáljak.)
@Hadrian77:
Lehet hogy az Ócsai telep csak figyelemelterelés. A könnyűszerkezetes házak alatti kazamatákban pörögnek majd a nyomdagépek, és ontani fogják a frankot.

mrbateman 2011.08.12. 09:08:55

@Hadrian77:
Kéhlek alásan a Téhképészeti Intézetben már hídfőállást építettünk ki, jelenleg megbízható bajtáhsakat kehesünk, akik 1000 fhanos bankóval fizetnének Euhopa különböző thafikjaiban, a visszajáhót pedig hazaküldi.

2011.08.12. 09:43:28

@mrbateman: Hollandiát tessék elkerülni! Egyébként a Hét tonna dollárban is volt egy jó szisztéma a nyugat megregulázására.

CosmoBacsika 2011.08.12. 10:00:15

Ezúton szeretném kérni a főoldal szerkesztőket, hogy a modorost örökre feledjék el. Korábban még élvezettel olvastam a főoldalról idetévedő, a blog valamint az adott poszt célját maximálisan félreértő, azokra vérkomolyan reagáló idióták ömlengését, de be kell valljam belefáradtam, ez már abszolút nem vicces :(

Pontosan ugyanezeket a kommenteket el lehet olvasni még 4-5 másik blogon, ahol feljön ez a téma( csak ott legalább a posztoló is komolyan gondolja amit írt...)

Pusztába kiáltott Emil 2011.08.12. 10:40:41

@Modor Tibi: Baszd meg Tibi ez a post most kurvára talált! Osszad a sok felelőtlen idiótát akik gyulai kolbászra vették fel az alpesi valutát. Az én családom már több generáció óta él vályogházban és nincs is egy fillér hitelünk sem. Igaz, hogy kiröhögtek mikor nem vettem meg az új Ignist de most én nevetek rajtuk! Különben is ha én felelőtlenül viselkedem akkor én is kapok egy házat basszátok meg?

KürtiT (Tromb74) 2011.08.12. 10:46:57

@CosmoBacsika: Ez is benne van a pakliban. Ezt a posztot pl. így kellet volna felvezetni:

FIGYELEM!
A poszt azokról a polgártársainkról szól, akik (most éppen) a devizahitelesekkel kapcsolatban rendelkeznek csípőből előrántott, minden szakmaiságot, racionalitást nélkülöző véleménnyel, probléma megnemoldási javaslattal.
Azokról, akik megmondták előre, akik sokkal okosabbak voltak, akiket soha nem lehet átverni. A bezzeg emberekről.
A poszt nem szól azokról, akiknek megalapozott álláspontjuk van a témával kapcsolatban. Ráadásul attól függetlenül nem szól róluk, hogy egyetértenek vagy sem azzal, hogy a devizahitelesek problémája túlmutat az egyéni problémákon.
A poszt esetenként humort, sőt iróniát tartalmazz. Ha valaki nem érti ezeket, az se baj, csak ne sértődjön meg rajta.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2011.08.12. 11:24:26

@KürtiT (Tromb74): És azt, hogy kinek van megalapozott álláspontja a kérdésben, onnan tudjuk, hogy öööö... nem ír róluk posztot a Tibi. Mert a Tibi nem ítélkezik egy vélemény érvényessége fölött, csak azt állapítja meg, hogy valami modoros vagy sem. Csak a hülye olvasó hiszi azt, hogy azért mert egy vélemény modoros, már téves is. ;-)

2011.08.12. 12:39:35

@KürtiT (Tromb74):

A múltkorihoz oda volt írva, kb. nulla foganattal...

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2011.08.12. 13:12:59

@Babette_: hát ez igaz... akkoriban még volt olyan stabil a NépköztársOság gazdasága, hogy az OTP-n és a szövetkezeteken keresztül meg tudta engedni magának a 3% kamatot, és semmi külső forrás nem kellett ehhez, a kapitalistáktól meg főleg nem. Kiszámíthatóság volt, létbiztonság, megbecsülték az egyszeri melóst. Akkor tudtad, hogy a munkahelyed másnap és két év múlva is meglesz - kivéve persze 89-ben, akkor már csak azt hitted. De korábban tényleg jó volt.

@Pusztába kiáltott Emil: jé, egy testvér :) <3 <3

/tmp 2011.08.12. 14:05:18

@KürtiT (Tromb74): "A poszt azokról a polgártársainkról szól, akik..."

Nem egyszerű megállapítani, hogy miről is szól valójában, nyilván velem van a baj, hiába vagyok a modoros törzsolvasója, úgy érzem a szöveg most nem ad támpontot. Tibi az utóbbi időben mintha csupa ilyen szöveget gyártana, a hozzászólásai is ilyenek, én legalábbis sose tudom mikor beszél komolyan és mikor nem, és ez kezd kicsit uncsi lenni, de mondom, ez valószinűleg az én hibám.

Én kétféleképpen tudom értelmezni ezt a posztot. A jóindulatú értelmezés szerint ez egy duplafenekű írás, éppen hogy nem a devizahiteltelenről szól, hanem a róla írt szinvonaltalan blogbejegyzésekről és publicisztikákról. Például az utolsó előtti bekezdés az valami orbitálisan modoros, ha Tibi ilyet komolyan leír, akkor szarban vagyunk.

A rosszindulatú értelmezés szerint meg ez is csak egy a témában született szinvonaltalan blogbejegyzések közül.

yenoee 2011.08.12. 14:21:58

@ezértregisztráltam: ehh. Pedig már azt hittem, de nem.
:D

Vérnyúl, Döme, Dagi, Fufu, avagy a Jó, a Rossz, és 2011.08.12. 14:38:19

van száz svejci frankom kessben, ki ad többet érte?

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2011.08.12. 14:41:26

@/tmp: nem a mondanivaló a lényeg (mert 100%-ig igaza lehet bárkinek), hanem a stílus. A hőbörgés, közhelyes demagóg nyavalygás az én fő problémám. És az, ahogy kurvára okosnak és frappánsnak képzelik magukat, amikor a már századszorra hallott megmondásokat ismételgetik, egymást egyre jobban felspanolva.

Most ezzel mondtam bárkinek is újat a többé-kevésbé rendszeres olvasók közül?? :) Mert ha igen, akkor baj van!

(miért az én adómból; én tartom el az országot; lehúzzák az emberről a hetedik bőrt is; egyék meg, amit főztek; már megint a nyugdíjasoknak; erre bezzeg van pénz)

Nadiposzi (törölt) 2011.08.12. 14:51:02

@Modor Tibi:
Magyarisztán, Abszurdisztán, következmények nélküli ország, ezért tartunk itt, pénzügyi kultúra, nekünk Mohács kell, bezzeg Nyugaton, az én adómból... Op! látom ez már volt.
Közéleti csevejt már csak a Modoroson érdemes folytatni, ha az ember beleolvas egy un. közéleti blog kommentjeibe, megfájdul a feje. Amúgy szerintem az itteni arcok se okosabbak a nagy átlagnál, csak utálják a közhelyes gondolkodást, mint a pestist.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.08.12. 15:00:03

@Modor Tibi: "egyék meg, amit főztek" - modoros vagy sem, én ezt üzenem az összes gasztrobloggernek!

KürtiT (Tromb74) 2011.08.12. 15:47:48

@/tmp: A modoros devizahiteltelen az én értelmezésemben az az ember, akinek nincs deviza hitele, viszont modoros.
@Nadiposzi: És én hülyébb vagyok az átlagnál is.

/tmp 2011.08.12. 16:55:53

@Modor Tibi: Értem mi a bajod, csak ez így, ebben a stilusban/formában szvsz nem illik a modorosra. Innen úgy néz ki, mintha elragadott volna az indulat és kiléptél a megfigyelő, rendszerező, leíró szerepből.

Legalább az az utolsó két bekezdés ne lenne ott.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2011.08.12. 19:11:41

@/tmp: ja, az tényleg lehet. Lassan már 3 éve tudják nálunk jobban az olvasók, mi illik ide. De Kaya Ibrahimot meg Joszip Totot még régebben nem tudjuk, hol vannak.

@Hadrian77: tessék, b+ :))

Nékem bankbetétem nincs,
Se villám, sem Skodám
Márkám ott a kártyán
Tiéd a Joker, jó komám!

www.youtube.com/watch?v=GICxIBrN_rY

2011.08.13. 13:30:00

Ilyen is csak Kurvaországban/Mutyisztánban történhet meg.

2011.08.13. 14:03:57

@ezértregisztráltam:

Ez már csak annyit érne, mintha a zenészek kottát cserélnének a süllyedő Titanicon.
süti beállítások módosítása