Olvasói rovat - A modoros számítógépesonlineboltátvevőüzlet-alkalmazott

2011/04/19. - írta: Modor Tibi

 

Mielőtt belecsapnánk a lecsóba, engedtessék meg nekem, hogy a szerzőről - a sokak számára ismerősen csengő nevű Gorilláról - ejtsek egy-két szót. A Nagybetűs Élet az internet aranykorában csodált személyiségek közül többel is összeboronált már (ld. ÁSÉS brigád) időközben, és ő se kerülte el, hogy idetévedjen.

A szóban forgó úriember már több mint tíz éve napi szinten hülyítette a rutintalan indexes polfórumistákat jobbnál jobb klisécsokrétákkal (akik ezt persze komolyan is vették) - majd egy régi kedvencemet, a közhelyes topikot is megnyitotta sokunk nagy örömére. Sokat köszönhet neki a Modoros, az biztos!

Gorilla úr nemcsak a szóvirágok, hanem a zene terén is kiemelkedőt művel - aki eddig nem szerette a rockabillyt, azt is le fogja nyűgözni a virtuóz pengetési technika. Kösz még egyszer - zene után az olvasmány! Na meg a Fender-gitárosat is ő írta még régebben...

 

USB hosszabbító – Avagy a modoros számítógépesonlineboltátvevőüzlet-alkalmazott

(Látom, hogy a "modoros" jelzőt már nem használjátok, de erre illik szerintem :)

 

Anno, még a 90-es években bepróbálkozott a Gábor Dénessel, hogy legyen felsőfokú végzettsége, de abbahagyta, mert ez a fajta nem képes kötelességtudóan néhány évet végigcsinálni - és azt az iskolát, annak színvonalát különben sem lengte körül túl magasztos hírnév abban az időben. Ő már a 80-as évek végén ott volt a “számítógépesek” elit kohorszában: tudta, mi az Atari, ha valakinek lehalt a gépe később, ő biztosan csinált bootlemezt (mikor délben felébredt) - és a világ azon kiválasztottai közé emelkedett, akik már nagyon korán rájöttek, hogy a Linux jobb, mint a Winfos, mert nem fagy le, és ingyenes. A mirc-korszakban büszkén hírdette, hogy nem használ Windowst, csak Linuxot, a fiókja tele volt flopilemezekkel, a számítógépnek nem volt háza, a vinyók buborékos fólián feküdtek a gép mellett az éppen aktuális “számítástechnikai és fejlesztő Bt." raktárra és szeméttdombra egyszerre emlékeztető munkaállomásain, DOS alatt is dolgozott, ha éppen nem kint dohányzott az ócska fotelekben pártházhamutartóba hamuzva, mutatván ezzel a világnak, hogy a számítógépek, - földi halandó által átláthatatlan és misztikus világa - számára olyan természetes, mint másnak egy szelet vajaskenyér. Rettenetesen sokat hitt magáról, a gépeket átlátni képtelen földi, irodai dolgozókhoz képest borostásan, pulóverben, korpás hajjal - néha körszakállal, de hallatlan önbizalommal - helyezte el magát a gravitációs térben, messze a buta és átlagemberek felett. Ahogy az évek múltak, rádöbbent, hogy a számítógépes tudás lustasággal párosítva nem egy túl értékes valuta, ebből nem lesz karrier, meg ahhoz különben is korán kell kelni és végül fásultságában kikötött ott, amivel olyan sokan találkoztunk, és amit most fiktív néven nevezvén hívjunk csak úgy, hogy a “Computer King Kft webshopjának átvevőüzlete XXIIIII ker Szabó Lajos utca 38/B per alagsor, az utcáról kell bemenni, ki van írva”.

Lehet bent dohányozni, ha nem is látványosan. Nekik.

Érthetetlen módón ezek az üzletek olyan helyen vannak, ahol két forintért lehet a helységet bérelni, de nincs az az élő ember, aki munkaidőben el tud jutni oda, parkolni tud, és még életében hazatalál. Természetesen az üzlet csak hétköznap, 10-17 óra között van nyitva - elkerülendő, hogy normális, átlagos, tisztességesen dolgozó ember esetleg szabadság igénylése nélkül, és munkahelyről való kellemetlen elkéredzkedés nélkül át tudja venni az USB-hosszabító kábelt, amit rendelt. Ennek ellenére – sajnos – bár mindent elkövettek – létezik az az ember. És sajnos ennek az a szörnyű következménye, hogy az egyszercsak oda fog menni, kérni fogja az USB hosszabítót, és ami rosszabb a halálnál…dolgozni kell két percet…

Mikor az ember egy ilyen üzletbe belép, nem nagyon lehet arra számítani, hogy a Gundel ajtónállójához hasonló előzékenységgel fogadják majd. Már az elején feltűnik, hogy aki ott ül annál az íróasztalál (mögötte a polc), az cseppet sem úgy néz ki, mint aki egy üzlet ügyfélszolgálatánál dolgozik, kiszolgálva az ügyfeleket, akik betérnek ide vásárlási célzattal. Mindig olyan érzésem van az ilyen üzletekben, hogy valami magasabbrendű territóriumba tévedtem, aminek titkos, szekta rangját jelenlétemmel csak rontom. Azt is nagy megdöbbenéssel veszem tudomásul, hogy a számítástechnika eme csillagtemplomában, mikor már hajdani számítógépközpontok teljes kapacitását képes hozni egy közepes mobiltelefon – mátrixnyomtató zaja zümmögi be a pinceszobát. “Jaj, hát nem mindegy? Ha akkor jó volt, most is jó… Tökéletesen lehetett vele nyomtatni, most is lehet, számlára alkalmas, nem foguk 19 ezer forintot kiadni tonerért egy lézernyomtatóhóz… Ezek legalább meg vannak csinálva… Ja, hogy te nem érted, miért használjuk? Az a te bajod, a te fejedben van a bibi… Vedd csak a jó cuccokat meg a legújabb Winfost. A számlanyomtató rendszer amúgy is linuxos.” Gondolja magában az agya hátsó tekervényeiben – rólam.

Azzal, hogy beléptem a boltba, szörnyű dolgot követtem el. Olyat, ami az intimszféra legbrutálisabb porbatiprása, a személyes szabadság valóságos megcsúfolása, a másik emberi mivoltának és magánéletének végtelen és megbocsájthtatlan semmibevétele...: Megzavartam a csetelésben. Ezzel önmagában kiérdemeltem a bosszúszomjat, amire az első és leghatékonyabb büntetés az, hogy másfél percig nem vesz tudomást arról, hogy ott vagyok. Csetel, mosolyog rajta, láthatóan kezdi magát kellemetlenül érezni, mert megállíthatatlanul közeleg a csetelés átmeneti megszakításának rettenetes pillanata.

“Helló szia” - Kapásból letegez. Hiszen – bár lehet, hogy 15 évvel idősebb vagyok – ő ül a pultnak azon az oldalán, ahol a számítástechnika ködfelhője őt a fegyelmi bizottság elnökévé, iskolaigazgatói pozícióba avanzsálja, engem pedig Nyilas Misi degradált szerepébe présel és szinte érzem, ahogy feltolul bennem a belső kényszer, hogy ájulásomat megelőzően még könnyesen szipogva odamotyogjam, hogy "Nem akarok debreceni diák lenni....". Persze a tegezésbe becsúszik egy kis cinkosság is, amivel jelzi, hogy a számítástechnika iránti közös érdekődésünk valamifajta sógorkomaság atmoszféráját teremti.

-Kaptam egy emailt, hogy megérkezett az USB hosszabbítóm, és át lehet venni.

-Egy rendelési számot tudsz nekem mondani?

-Hát azt sajnos nem…

-Akkor egy nevet, légyszi.

-Gipsz Jakab.

-Kovács József utca? (Mintha olyan elcseszett sok Gipsz Jakab rendelt volna ebből a boltból USB hosszabbítót)

-Igen.

-Ok, megvan.

Percek telnek el fenyegető némaságban. Ő a gépet nézi – én őt -, az egér is megmozdul, néha egy-egy billentyűt is megnyom. Lelassul az idő, földön túli térbe kerülünk.

Egyszercsak feláll, és két lépéssel odamegy a mögötte lévő polcrendszerhez, ahol két termék van. Egy nagy kék dobozos videokártya, és egy USB hosszabbító. Hihetetlen gondossággal, mint ahogy a kábelrengetegből a robbanás elkerüléséhez elvágandó kábelt próbálja kiválasztani a tűzszerész, úgy próbálja megtalálni a polcon lévő, hatalmas, két termékes káoszban azt, amiért ideérkeztem. Megtalálja.

A valódi és sejtelmes utazás a kozmoszban csak ezekben a pillanatokban kezdődik el. A terméket az asztalra téve megkezdődik egy végtelen, a földi halandó számára amúgy sem érthető speciális és rettenetesen fontos munka. Megindulnak a tudat alatti kérdések a görbült térben, ahová kerültem: “Mi a f@zt csinál ennyi ideig????” Az univerzum teremtése nem tartott ilyen sokáig. Misztikus műveleteket végez a gépen, közben már félig fekve, annyira becsúszva a 10 éves, kiseggelt irodaszékbe, hiszen otthon van… Ez az ő világa, számára nem megy az idő. Mialatt ez zajlik, én vágyakozva szemezek az USB hosszabítóval, ami még elérhetetlen távolságra van, de fizikai valójában már van szerencsém megpillantani, mert eddig egyszer láttam csupán a Computer King Kft. Websopjának oldalán, ahol a nagyítás gombra kattintva kisebb kép jött elő, mint a preview. Ott van az USB elosztó, teljes valójában, fizikailag manifesztálódva, létezik.

Továbbra is bűvöli a monitort, néha gombot is nyom, de nagyon koncentrál. A New York-i Federal Bankban egy nemzetközi devizaátváltásos, nyolcszámjegyű, kormányközi utalás computermunkái nem tartanak ennyi ideig.

Ekkor SMS-t kap. Elolvassa, jót mosolyog a “tök jó poénon” hiszen nyilván valami hasonszőrűtől jött, és – nem hiszem, ha nem látom – a kortárs irodalom avantgard költészetének leíró részeit megszégyenítő gazdagsággal és részletességgel válaszol is rá, - magát cseppet sem zavartatva, hogy ott vagyok – és persze nem okos telefonon, hanem hagyományoson, mert a multibetű gombokon ugye sokkal tovább tart a gépelés. SMS elmegy. “Bocsi” löki oda flegmán.

- Egy nevet kérek szépen /vagy/ Milyen névre írhatom a számlát?
(Mi köze hozzá? Főleg, ha nem is kértem áfás számlát…)

-Gipsz Jakab, Kovács József utca 1/B.

 

Az örökkévalóság elviselhetetlen.

Ekkor megnyom valamit, és felbúg a matrix nyomtató… jó jel, hamarosan vége a dolognak.

Előveszem a húszezrest, ami nálam van.

-Nincs kisebb?

-Nincs. Kártyával nem lehet fizetni?

-Csak készpénz. (Nem azt mondja, hogy kártyával nem lehet, hanem ezt)

 

Ekkor a már említett ótvar székkel elgurítja magát a szomszéd asztalhoz, ahol kulccsal kinyit egy pozdorjalemezből készült, műfunérral borított fiókot (sarkán már kilátszik a pozdorja) és elővesz pénzt, kiderül, hogy mégis tud visszaadni.

Visszaad.

Aláírom az ő példányát, az enyémet nem kell, a nagy lepedőt odaadja. “Ez a garancia is egyben” - mondja. Megköszönöm és elmegyek. Beülök az autóba, és percekbe telik, mire lassan felocsúdok abból a világból, amibe az USB-hosszabbítónak köszönhetően kerültem. Egész hazáig azon gondolkodom, hogy hogy voltam képes egy ilyen vackot egy ilyen boltban megvenni, és átélni ezt az egészet, csak azért, mert 500 Ft-tal olcsóbb volt az Árgépen, mint egy multi elektronikai boltban, ahol megfoghatom, elolvashatom a dobozon a szöveget, megnézhetem, és fél órával később már használhatom otthon…

116 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2011.04.19. 08:06:10

Egy Balu azért valahol mindig jókedélyű , de ezek az arcok rosszkedvűek, mert a bolt pont olyan helyen van ahol egész nyáron nyaralásba induló és onnan visszajövő forgalmat bámulják és amikor kiürül a város akkor döbbennek rá hogy nincs nőjük, se kutyájuk se macskájuk csak pár csetes köcsög és ettől még inkább bebunkulnak.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2011.04.19. 08:09:46

azért multitól mégse vegyünk már aranyáron usb kábelt. csak balu-féle őstermelőktől.

a lusta bolti eladó hihetetlen arcidegrángásokat tud előidézni az urbánusabb emberek orcáján.

2011.04.19. 08:19:23

Az az igazság hogy már a címet sem értem, de a tevékenységet sem tudtam megfejteni. Ha egyszer online akkor miért bolt? Miért kell benni? Vagy ez valami szürreális jelkép, és én nem tudom felfogni? Vagy az online boltot kell átvenni? De akkor hogy jön ide az USB kábel.
Jó: Ok ha csak annyi hogy számítógépes bolt, az ok, az megfogható, utca házszám, eladó, kassza. De egy olnlein shopban csak a géppel beszálget az ember: kosárba, kasszához,fizetési mód, nézze meg a postafiókját ott az igazolás.

Vagy ez olyan mint a magyar Praktiker? Ott láttam ilyent hogy rendelje meg olnline és jöjjön beérte, de azt gondoltam ez valami vicc, mert ha úgyis bemegyek akkor minek rendeljem meg, hacsak nem valami tengeralatjáró hajócsavarra van szükségem, de azt meg online nem árulják.

Hiába na, úgylátszik megint lemaradtam valamiról.

Nadiposzi (törölt) 2011.04.19. 08:28:07

Nekem is volt ilyen tapasztalatom Baluval, de inkább pozitív. Egy videokártyát akartam venni, ő meg rácsavarozott nekem grátisz egy plusz ventillátort, hűtésnek. De a salgópolc, a kibelezett, zümmögő ház nélküli PC-k, az özönvíz előtti monitorok, na az stimmel.
Meg az a finom, lenéző mimika, ami a be nem avatott, buta USER-nek szól, az unott pofa. Pedig a srác amúgy korrekt volt, csak ne éreztem volna végig, hogy én mostan elbasztam az ő napját.

zehu 2011.04.19. 08:40:22

@Frengi: Igen, ez valami olyan, mint a magyar Praktiker. Amúgy ilyet én is szoktam az egyik nagy könyves online-shopnál (direkt nem írtam nevet:)), ha nem rendelek annyit, hogy a kiszállítás ingyen legyen,akko megrendelem online-shopban a könyvet és azt választom, hogy ne postázzák, mert megspórolok xy %-ot a könyv árából, nem kell kiszállítást fizetni és nem szánalmasodok azon, hogy mennyi borravalót adok a futárnak.. Na, ez aztán modoros.

Urban Gorilla · http://urbangorilla.blog.hu/ 2011.04.19. 08:40:29

Frengi: Ez úgy van, hogy az ilyen boltokban nincs megvehető termék, azt hozzák oda, amit online valaki megrendelt, hogy ne legyen költségük, és ne kelljen befektetni semmit árúkészletbe, de személyesen akarja átvenni a vevő, mert a termék árához aránytalanul drága a futár, vagy nem tud szabit kivenni aznapra, mikorra igérik a házhozszállítást, a munkahelyre meg nem tudja rendelni, mert a munkaköre miatt sokszor nincs ott. Ezért vannak ezek a kis átvevőüzletek. Van olyan nagyobb üzlet, ahol a helyszínen is van értékesítés, de ez a típus nem olyan.

Sargabogre 2011.04.19. 08:50:29

pont tegnap volt szerencsém egy ilyenhez. a nagy gépezésben a felére se figyelt, amit mondtam. erre a típusra jellemző még, hogy sose venne olyan cuccot, amit te veszel, fintorogva megjegyzi, hogy "hát arra, amire te használod, végül is jó" és lesajnálóan néz, ha kérdezel valamit. esetleg kijavít, hogy az nem úgy van ám.

hairless chicken 2011.04.19. 09:27:46

rendes esetben az ilyeneken eléggé fel szoktam magam húzni, egyszer véletlenül sikerült is emelt hangon elmagyaráznom, hogy esetleg mi lenne, ha mosolyogna/kedves lenne - végül is azért kapja a zsét, hogy engem kiszolgáljon. Persze olyan távolba révedő - miaszarrólbeszélsz - nemisértemmitmondasz tekintetet kaptam viszonzásul, hogy azt filmezni kellene. azóta öt percig előnyugtatom magam :-)
és ez nem azt takarja, hogy persze itt kint Nyugaton mennyivel jobb, mert itt is volt ilyen esetem (csak itt ki van téve az NHS-nél a falra, hogy bárminemű orális zaklatásért rendőrt hívnak és ez itt már az a kategória).

KürtiT (Tromb74) 2011.04.19. 09:33:24

@hairless chicken: Orális zaklatáson azt érted, hogy az eladót tilos lesmároloni v. megharapni?

lárvalányhaj 2011.04.19. 09:50:05

Gyerekkoromban, amikor még azt hittem, hogy programozó szeretnék lenni, ezek az emberek voltak az idoljaim. Volt a közelben egy számítógépszerviz, aminek különös örömmel nézegettem be az ablakán. Tök irigyeltem azokat a pamutpulóveres, szakállas középkorú férfiakat, akik ott ülnek benn a jó hardverszagban, a kibelezett számítógépek fölött piszmogva, és egymás után szívják a cigarettákat... én is pont ilyen szerettem volna lenni, ha felnövök. (Természetesen szakáll és farok nélkül, de a lényeg azért érthető. :P )

purga · http://horrormirror.blog.hu 2011.04.19. 09:55:50

Ez egy kihaló faj szerencsére, mára leginkább vidékre korlátozódik az állományuk. Az évezred hajnalán még mindenki egy ilyen vállalkozásban látta a "jövőt". De valljuk be, hogy az online (igazi) rendelés, a laptopook/notebookok/netbookok/padek korában a sima, mezei asztali PC már egyre kevesebb háztartásban van jelen. Azt is már kompletten összeszerelve meglehet venni 60 mátyásból a teszkóban. Egy rokon (16 éves unokaöcs) meg mindig akad, aki segít egy kis apanázsért cserébe, ha gond akad.

A poszt ütősebb lett volna egy szervizes problémával: "három hete hoztam be a gépet, mi tart ennyi ideig egy vírustalanításon?!" Erre a válasz a problémától függetlenül általában az, hogy a "az ehhez szükséges szoftver/hardver még nem érkezett meg". Közben még csak rá sem nézett.

Mitya Ivanov 2011.04.19. 09:59:32

nemrégen volt egy ügyem egy ilyen sufniban lakó informatikus kisegérrel, aki egyébként a saját kis birodalmában és a számítógépes témákban úgy beszél az emberrel, mint egy szadista hajlamokkal bíró zsebhitler.
Bementem hozzá, és én voltam a szükséges rossz, aki javítani viszi a gépét, de annak legalább örült, hogy elmondhatta, hogy a memóriatesztelés több, mint 2 órát fog tartani, ami valójában azt jelentette, hogy egy több, mint 2 órás, torrentről leszedett filmet akart az én gépemen megnézni, tesztelés címén. ezt onnan tudom, hogy előbb mentem oda, és egy rongyos forgószékben zabálta a 7days croissantot tiszta morzsa volt körülötte minden.
Hogy milyen filmet nézett, azt nem láttam.

paha · http://paha.blogspot.com/ 2011.04.19. 10:05:19

"ahol a nagyítás gombra kattintva kisebb kép jött elő, mint a preview."

ez a legkeményebb

Papichulo 2011.04.19. 10:28:15

@hairless chicken: Lehet, hogy nalatok "Nyugaton" ezt oralis zaklatasnak hivjak, de mashol a vilagon inkabb "verbalisnak" :)

hairless chicken 2011.04.19. 11:25:35

@Tromb74: @Papichulo: jajmá, de korán volt még :-) és kérlek, ne gyertek azzal, hogy freudi elszólás volt :-) monnyuk jót röhögtem magamon, de ez nem kirívó eset, napjában többször előfordul.
egyébként véresen komolyan vesznek mindent, mert itt akkora a political correctness, hogy ihajj.
abból, hogy a húgyagyú rúni káromkodott egyet a kamerába komoly headline-ok születtek másnap. persze a huligánok kevésbé ártalmasak a gyerekekre nézve (mindezt azért mondom csak, mert az volt az általános konzervatív (????) védekezés, hogy a foci itt családi esemény). az persze...

Styxx 2011.04.19. 11:27:34

Nagyon fasza lett a poszt. Szívlapátfaktor az egekben. Manapság számtech bontósok még ilyenebbek.
Off: a posz-toló Gorilla = az egykori képregényessel?

Papichulo 2011.04.19. 11:34:36

@hairless chicken: Az elmult 10 ev legnagyobb reszet Amerikaban toltottem, vannak nekem is horrortorteneteim a pc tulburjanzasarol... ;) Mar alig varom, hogy osszel visszamehessek...

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.04.19. 11:37:26

@lárvalányhaj: nekem is imponáltak. Ma reggeli problémám az volt, hogy csudajó wifi hálózatunkon minden gépnek tegyem elérhetővé a nyomtatónkat. Különösebb előképzettség nélkül negyedóra alatt kitaláltam. Ilyenkor esik le, hogy micsoda faszverés lehetett egy ilyen szerviz. meg a számítógépcsináló ember, akiről egy másik ősfórumos írt...

hairless chicken 2011.04.19. 11:43:18

@Papichulo: abból sosemelég, mint tudjuk :-), na ne offoljunk tovább

Urban Gorilla · http://urbangorilla.blog.hu/ 2011.04.19. 11:49:46

@purga:
"Azt is már kompletten összeszerelve meglehet venni 60 mátyásból a teszkóban." Nem szabad összeszerelt gépet venni... abba mindent beletesznek, amit külön nem tudnak eladni... Ha igazán jót akarsz, magad szereled össze, és te veszed az alkatrészeket, az legalább nem lesz zsákbamacska. Én szeretem tudni, hogy mit veszek. Sokaknak a számítógép csak szórakozás, DE! van akinek munkaeszköz.

la paloma de la rosa 2011.04.19. 11:51:05

@Professor Pizka: Az, hogy ma már a legtöbb szoftver olyan, hogy szinte bárki két kattintással meg tud oldani bármit, az nem jelenti azt, hogy mindig is így volt. Félre ne érts, nem az ilyen sufniszámtecheseket védem, de azért a mai állapotok alapján ne következtess 5-10 évvel ezelőttiekre. Köszöntem :)

Papichulo 2011.04.19. 11:54:53

@Urban Gorilla: "Ha igazán jót akarsz, magad szereled össze"

Ha meg tenyleg jot akarsz, akkor brand gepet veszel.
Es ha ennel is jobbat, akkor egy Mac-et. :)

ps: johet a flame :)

Urban Gorilla · http://urbangorilla.blog.hu/ 2011.04.19. 11:59:19

@Papichulo:
A brand gépel semmivel sem jobbak. Azért nem fogok kivizetni még egy csomó pénzt, hogy legyen rajta egy jól csengő név... vagy egy alma. Attól az még nem jobb. A különbséget el tudom költeni másra is.

Vérnyúl, Döme, Dagi, Fufu, avagy a Jó, a Rossz, és 2011.04.19. 12:12:49

alma rulez. muhahaharöffröff...

a warezboltban még a szifon is almalogóval van ellátva :)))

Papichulo 2011.04.19. 12:14:06

@Urban Gorilla: "A brand gépel semmivel sem jobbak"

Vagy megis. Egyetlen komoly cegnel sem hasznalnak sufnipc-t. Plusz ugye ott van a support. Meg mondjuk Apple eseteben meg a driver-ekkel sem kell szarakodni. Eleg csak bekapcsolni es tokeletesen megy. Es a munkahoz ez a lenyeg!

Urban Gorilla · http://urbangorilla.blog.hu/ 2011.04.19. 12:27:34

@Papichulo:
Én láttam már Appel gépet, és nem volt jobb.

2011.04.19. 12:31:08

@Urban Gorilla: erre találták ki a csomag kiadó automatát: oda mész éjjel kettőkor is, megmutatod a vonalkódot neki, ha kell fizetni bedugod a kártyád, és kinyílik a kisajtó amiben ott van a cuccod.

Én most vettem egy konyhabútort online, mert a boltban ahol akartam venni, ott is csak rendelték volna, de ki már nem hozzák, csak a boltig. (anyád).
Megrendeltem és 3000ft költségért Szegedről elhozták 1 héten belül olcsóbban, mint a boltban és bevitték a házba is.

A villanykapcsolokkal jobban jártam: hétfőn rendeltem, kedden 10 kr már a lakáson volt, szállítási költség nélkül, mert volt értékhatár, és csak a felébe került mint amiennyiért a szerelő hozta volna.

Én majdnem mindent a neten veszek: laptoptól a kontakt lencséig. A ruhás bolt 3€ bonust ad, ha nem küldöm vissza a cuccot, de általában 1 valami mindig visszamegy, mert van amit csak azért rendelek meg 2x, hogy amelyik jól áll, csak azt tartom meg.

A könyvet a magyar online bolt ide is kihozza 3 nap alatt.

Amugy a poszt érdekes, egyszer én is jártam ilyen helyen, ersze nem ilyen olline bolt volt, csak egy bolt, és műhely.

A pasi névjegyén ez állt: computer buherátor és valóban, mindent megbuherált, nem ismert lehetetlent, pedig akkoriban nagyon csórók voltunk, a gép meg kellett a melóhoz.

Papichulo 2011.04.19. 12:35:38

@Urban Gorilla: En most is Mac-rol irok... es inkabb ezt hasznalom, mint a windows-t, pedig van az is, bar csak a Visual Studio miatt ;)

KZsuzsa · http://deepindata.com 2011.04.19. 12:40:24

már nem azért, de egy USB kábelt nem túl modoros dolog 20ezressel kifizetni?
vagy ezzel akarta megmutatni a kedves szerzo, h neki olyan jól megy, h ilyen kicsi tételt is csak ilyen nagy pénzzel tudja kifizetni? (és mivel online rendelte, ugye még tudta is, pontosan mennyit kell majd fizetnie)
ettől mondjuk a post többi része jó, csak ezen így sikerült fennakadnom :)

Papichulo 2011.04.19. 12:47:52

@Urban Gorilla: Ezt biztos, hogy itt akarjuk megbeszelni?

De ilyesmi:
OS, minoseg, osszeillo/igenyes alkatreszek, kis fogyasztas, support, problemamentesseg, esztetika, ertekallosag...

Van amelyikkel lehet vitatkozni - nem mindenkinek prioritas - de szamomra az OS mindent visz, ez az oprendszerek Lola-T-je :)

Attila1234 2011.04.19. 12:49:20

Na, témánál vagyunk! Jöhet az örök klasszikus téma, a modorosság egyik csúcsa, hogy na vajon melyik rendszer a jobb? A Mac vagy a Windows, avagy PC-e az Apple gép? :D
Már jó ideje tervezem, hogy írok erről a témáról ide egy postot, de tök felesleges, mert az appleblog postja, és az ottani commentek alapból adják magukat. Teljesen felesleges. :)

Urban Gorilla · http://urbangorilla.blog.hu/ 2011.04.19. 12:53:30

@KZsuzsa: Igen, ez nekem is feltűnt. Elég visszatetsző dolog. És akkor még ő kritizál modorosságot... Bár lehet, hogy 15 ezer volt az alkatrész. Azt nem írja.

@Papichulo: hogy érted, hogy support?

IndaMuncher 2011.04.19. 13:03:53

Én viszonylag gyakran fejlesztek PC-t mert szoktam játszogatni. (Én barom, inkább konzolt vennék, vagy játszanék inkább OnLive-on)
De mindig mikor arra kerül a sor, hogy most fejleszteni fogok és be kell menni egy ilyen boltba, rendesen bennem van a gyomorideg.

Szinte előre látom ilyenkor ahogy próbálják rámbeszélni, hogy "három-négyezerrel többet ráfizetsz, már 100x jobbat kapsz."

Aztán persze ha valami nem működik, mehetek megint.

purga · http://horrormirror.blog.hu 2011.04.19. 13:10:41

@Urban Gorilla: én igazából arra utaltam, h a kor embere sokkal jobban ki van szolgálva, mint 10 éve. Persze aki ért hozzá, az jó hogy maga rakosgatja össze a gépét, de az "egyszerű" usernek nem kell többé e téren segítséget kérni.

Papichulo 2011.04.19. 13:27:16

@Urban Gorilla: Support az, hogy bemesz egy Apple Store-ba es azonnal segitenek mindenben. Beviszed a gepet es akar ingyen megjavitjak, felhivnak, hogyha valami dontest kell hozniuk, sokkal jobban kiszolgaljak a vasarlot.

Urban Gorilla · http://urbangorilla.blog.hu/ 2011.04.19. 13:40:33

@Papichulo: Az Apple Care az jelenleg az Magyarországon, hogy felhívhatod a görögöket angolul, és vagy sikerül intézkedned, vagy nem. A boltban meg gyakran nem kevéssé flegmák. A Duna Plaza XMS ben történt az öcsémmel, hogy fél óráig nem akart észrevenni a gyerek, csetelt, nem válaszolt a kérdésre, és aztán idegesen kezébe nyomta a dobozt, hogy ott van a hátulján leírva az összes infó, és folytatta a csetelést. Beírtam az XMS facebook oldalára, de egy órán belül törölték. Persze van, amikor készségesek, de boltja válogatja. A rózsakert starkingban is vártam jó hosszan SMSezésre, az Arénában viszont rendesek. De azért a pénzért, amiket otthagy az ember minimum elvárható a jó kiszolgálás, ami gyakran nem különbözik a posztban írottaktól.

Gaius Plinius Secundus 2011.04.19. 13:46:54

Az Ujlipotvaros tele van ilyenekkel. "A 3 1/2 emeleten vagy, a Weissfeld Mozesne Nagy Ibolya csengot kell megnyomni majd a hatso lepcson a 2-ra menni, es onnan a lifttel"

Vagy a masik eset hogy az iroda felig az utcan van es a kellemes nyari szmog lepi be amint probalok domaint regisztralni. Persze a szekre ulesem pillanataban meggyulok mert be kell zarnia a japan tentacle porno tabokat (20 db) meg a 4chan-t is amig velem foglalkozik.

Papichulo 2011.04.19. 13:48:26

@Urban Gorilla: Most akkor meseljek arrol, hogy az USA-ban milyen egy Apple Store? Azert ne a mo-i viszonteladok (melyeknek ugye semmi koze sincs az Apple-hez) alapjan iteljuk meg egy vilagmeretu ceg termekeinek minoseget! Merthogy itt ugye arrol volt szo.

ps: Amugy ilyenkor ki kell hivni a fonokot es elpanaszolni nekik a tortenteket. Ketlem, hogy ot ne erdekelne az alkalmazottak lustasaga. Ha nem, akkor nagyon szomoru...

pps: Az Apple arai meg csak az alkatreszbol osszerakott pc-k mellett tunnek magasnak, egy hasonlo brand (HP, Sony, stb...) gep is azonos arban van.

hyperborea 2011.04.19. 13:48:51

Hogy visszarángassam kicsit a témát a poszthoz közeli vizekre, nagyon hasonló még a "multi elektronikai boltokban" (mediamarkt és hasonlók) dolgozó munkatárs. Minden harmadik sor végén áll egy számítógép, ők pedig ezekhez vannak kirendelve. Csak akkor nincs ott, amikor épp keresel valamit / kérdeznél valamit, és ha nagynehezen megtalálod, akkor olyan mélyre szántó párbeszédben próbálja a tizenötezres fotópapírt rábeszélni egy korosodó családapára (ráadásul negyed órán keresztül), hogy csak akkor figyelne fel rád, ha tarkón basznád egy billentyűzettel. Ha végül sikerül elkapni egyet épp szabad pillanatokban, akkor hűvösen és érdektelenül közli, hogy a kartávolságra lévő árucikk már nem az ő területe, és hogy keressem meg egy kollégáját a kérdésemmel. Ha el is igazít, akkor vagy ajánl valami drágábbat annál, amit kinéztél (de ezt túl büszke vagy bevallani, ezért megveszed / elrejted az áruház másik végében), vagy továbbirányít a keresett termék felé ilyen formában: "a kasszáktól kicsit vissza", ami nagyjából egy negyvenméteres szakaszt fed le, és semmivel se kerültél közelebb a megoldáshoz.

Urban Gorilla · http://urbangorilla.blog.hu/ 2011.04.19. 13:56:09

@Gaius Plinius Secundus:
Zuglóban is van pár, de igazán a Józsefváros, a klinikák környékén a Tűzóltó utcai részeken az ilyenek melegágya.

@Papichulo:
"Most akkor meseljek arrol, hogy az USA-ban milyen egy Apple Store? "
Igen. Én kanadában éltem 9 évig, nyilván hasonló ahhoz.

"Azert ne a mo-i viszonteladok (melyeknek ugye semmi koze sincs az Apple-hez) alapjan iteljuk meg egy vilagmeretu ceg termekeinek minoseget! " Abból tudok ítélni, amit megtapasztalok. Sajnos itthon ez van Apple vonalon. Kint más van, de az a magyar ember vígasztalja.

"Az Apple arai meg csak az alkatreszbol osszerakott pc-k mellett tunnek magasnak, egy hasonlo brand (HP, Sony, stb...) gep is azonos arban van." Tudom, én is olvastam a MacWikit:)

Styxx 2011.04.19. 14:09:03

@Papichulo: @Urban Gorilla:
Olyan jól tolnátok, hogy tényleg megérne egy önálló posztot a modoros Mac-es esete a modoros PC-sel. Hozzátok képest egy LMP-Jobbik duett béke-nobel-esélyes:-) (ez itt bóknak számít)

Magyarnaba 2011.04.19. 14:09:46

Nem is értem, miért kell csak a számítógép-alkatrészek online kereskedőkre szűkíteni ezt a kört. Én két hete vettem egy porszívót a neten és az átvétel szürreális volt.

Dél-pesti lepukkant ipartelep, fél köbméteres kátyúkkal a belső úton, néhány éve felújított sztálin-barokk épület (természetesen a felhasznált anyagok a szomszédos barkácsáruház legalsó kategóriás termékei közül kerültek ki, mint ahogy a mesterek se lehettek nagyon profik, így hullámos a csempe, vedlik a vakolat).

Nagyon csúnyán néztek, amikor ki akartam próbálni a porszívót... Végülis megvettem, dacára annak, hogy egy másik típusnak a dobozát adták hozzá...

Papichulo 2011.04.19. 14:14:53

@Styxx: Szerintem ez sauerkraut egy tenyleg hevesebb mac-pc vitahoz kepest. Javaslom nezz korul az sg.hu-n vagy az appleblog-on, na ott meg Goring-nek is konnybelabadna a szeme :)

Urban Gorilla · http://urbangorilla.blog.hu/ 2011.04.19. 14:25:36

@Styxx:
Na jó, de ebben az a vicc, hogy én is Mac es vagyok 20 éve, csak nem esett le neki:) Azt akartam ezzel karikírozni, hogy a Mac-l az aspektusból közelítenek, ha a számítógépekhez látszólag nem értő, a PC-sek naívitásával, árttatlanul pislogó kommentelőt látnak:) A Mac az gyakorlatilag a számítástechnikai megviágosodás golyalába, és onnantól kezdve a madártávlat a kötelező nézőpont a pécések irányába:) Egyébként szerintem van a modoroson MAC es poszt, lehet, hogy nem is egy. A "Grafikához értés - arcoskodás" ban is volt róla szó.

la paloma de la rosa 2011.04.19. 14:57:58

@Urban Gorilla: @Papichulo: Ehhez a Mac témához hozzátartozik, hogy kint az USA-ban sokkal olcsóbb. Például amit én kinéztem MacBook pro-t, az apple.com oldalon 1200 dollár, ami átszámítva nagyjából 220 ezer Ft. Namármost ugyanez a modell itthon 350 ezer forint. (Aki dollárban tud gondolkodni: 1200 dollár az 1900 dollárral szemben). 220 ezret még boldogan kifizetnék azért a gépért, de 350-et már akkor sem, ha az életem múlna rajta. Kintről rendelés ugyebár nem játszik, mivel akkor világgaranciát kéne vegyek hozzá, plusz a vám plusz az áfa, plusz a magyar billzet, plusz az európai csatlakozó a töltőhöz, ugyanott vagyok.
Sajnos az átlagmagyar ezt nem engedheti meg magának, amúgy modorosan. :)

totyizselé 2011.04.19. 15:03:35

@la paloma de la rosa: ez nem csak a mac témához tartozik, gyakorlatilag minden technikai cucc olcsóbb kint. biztos mert szarabbul élnek ott az emberek.

Urban Gorilla · http://urbangorilla.blog.hu/ 2011.04.19. 15:10:18

@la paloma de la rosa:
Hát igen, de ott kint minden hasonló termék olcsóbb, számítógépek, hangszerek, de még az autók is majdnem fele annyiba kerülnek, mint itthon. Nyilván ez is az életszínvonal egyik lenyomata. De azért tudni kell, hogy a Mac az ott is drágának számít, ahol én dolgoztam ott is a grafikusok kaptak csak, és azért nem felejtették el velünk éreztetni, hogy milyen drága dolgokat vettek nekünk. Ennek egyszerűen az a magyarázata, hogy az Apple közvetlenül nem hoz forgalomba semmit nálunk, hivatalosan nincs az országban, és ezért boldog boldogtalan ráteszi a hasznát a Mac gépekre.

Itt van az ominózus Mac wiki cikk, ami ezt jól elmagyarázza. http://wiki.beszeljukmac.com/mediawiki/index.php/Miért_drágább_a_Mac

A magyarországi Mac kereskedők viszonylag egyeduralkodók, nem olyan egyszerű Mac dealernek lenni, és részben ez okozza a rendszeresen tapasztalt flegmaságot a részükről. Amiket a posztban írtam, annak egy jelentős részét sajnos a legdrágább Mac üzletekben is tapasztaltam, sőt volt, amit kifejezetten ott éltem át. Ez a poszt egy válogatás az ilyen helyeken szerzett élményekből. Ha valaki egy ilyen boltban dolgozik, és aztán elkerül valami csoda folytán egy apple boltba, nem lesz hirtelen udvarias, sőt a felsőbbrendűsége csak növekszik. Az hozzá tartozik az igazsághoz, hogy egy egy Mac gépért az ember ott hagyja nálunk egy átlagos irodai dolgozó fizetésének a kétszeresét vagy háromszorosát, tartozékokkal az ötszörösét, de kb annyira kezelnek udvariasan, mint a hentes, ahol veszel 10 deka párizsit. Én most a korábbi modellek kiárúsításánál vettem egy MacBook Prot, és véletlen a beszélgetésben egyszer azt mondtam rá, hogy iMac, mert a fél életemet azok között töltöm, és valami elképesztő gúnyos mosollyal, egy lassú pislogással korrigált ki az eladó, de úgy, hogy "... Macbook.. igen... mondjad..." Azt hittem, betakarom azzal a 27-es cinema display-el ami ott volt kiállítva.

2011.04.19. 16:45:38

Nagyon Off: hátha tud valaki segíteni: itt a jobb felső sarokban van egy hirdetés, de ez egy amerikai cég, németül sehol nem találom, de már azzal is ki lennék segítve, ha valaki aki ért hozzá megmondaná, hogy mi ez magyarul. (ez egy padlóburkoló valami, nem mererem kosárba rakni, mert szerintem MO-ra nem igen szállítják.

Gaius Plinius Secundus 2011.04.19. 17:23:24

@Styxx:

Hat a hipster trendek mar kezdenek begyuruzni hozzank is, hamarosan mindenhol ezeket latod mint nyugaton, csak megvolt a par eves keses ahogy lenni szokott...

ugyanazt a szemuveget hordjak, ugyanazt a zenet hallgatjak (de muszaj olyant hallgatni amit te nem persze), intellektuelnek hiszik magukat (ez a beszedstilus amit az index videokban is szoktam hallani, "az affektalo pesti zsidogyerek" cimu, na kb. olyasmi csak egy kis "azert beszelek buzisan hogy megkulonboztessem magam toletek proliktol" is benne van) es persze iPhone, iPad, iMac es minden amit az Apple valaha kifosott na azt muszaj megvenni. Ketlem hogy barmelyikuk tudna miert jo rossz egy Mac a PC-hez kepest. A Mac-esek egyebkent foleg funkcionalis meg ergonomiai dolgokat tudnak csak mondani, de barmelyik Schonhertz-es elmondja miert JOBB a Mac bizonyos dolgokra, es miert jobb a PC masra. De sokkal egyszerubb ha tudjuk, a legtobben ugyis azert vesznek Apple termeket mert rajta van a logo es szep nagyban vilagit. Ha azert veszel PC-t hogy internetezz meg emailezz akkor teljesen mindegy. Nekem szemely szerint hanyhatnekom van az iPhone-tol es hogy ezeknek allandoan babralni meg fotozni meg facebukolni kell veluk. Tenyleg, erdekel barkit is mi a faszt csinal eppen Jozsi? Azert mert kepes volt venni egy iPhone-t most hirtelen fontos lett a velemenye meg az elete?

Egyebkent igen, de egy hipszter post inkabb jo lenne. Ha valaki meg nem hallott ezekrol:

divat-trend.info/hipster-stilus/

Barmelyik nyugat europai szorakozohely tele van ilyenekkel. A legjobb mikor a "mi jobbak vagyunk mi te" attitud oda vezet hogy ugyanott vannak mint te, es kenytelenek veled egy levegot szivni. Ilyenkor rossz rajuk nezni mert hihetetlen erofesziteseket tesznek hogy kibirjak.

Gaius Plinius Secundus 2011.04.19. 17:35:16

@Gaius Plinius Secundus:

bocs termeszetesen a Mac is egy PC.

A mondandom lenyege hogy mindegy mit veszel mert mindegyik tokeletesen alkalmas az atlag usernek.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.04.19. 17:47:44

@Papichulo:
"OS, minoseg, osszeillo/igenyes alkatreszek, kis fogyasztas, support, problemamentesseg, esztetika, ertekallosag..."

Nézzük csak:
OS - igen, nehezebb rá megtalálni a megfelelő szoftvert, mint Windowsra vagy Linuxra.

osszeillo/igenyes alkatreszek - Ugyanolyan alkatrészekből készül, csak ugyanazt harmad áron lehet összeállítani almás márkajel nélkül(legalábbis itthon)

kis fogyasztas - A fogyasztás azon múlik, mi van benne, lásd előző.

support - Ugyanúgy igaz lehet más brand PC-re is, de otthoni felhasználónál ez messze nem elsődleges szempont.

problemamentesseg - Nem tudom, nekem nem szokott sok problémám lenni gépemmel, ha normálisan használom.

esztetika - Ez szubjektív, de azért megjegyzem nem a szépség a fő erénye egy számítógépnek. Inkább egy ronda, de erős gép, mint egy szép de lassú. Azonos áron pedig erősebb más gépet kapsz, mint egy Apple-t.

ertekallosag - Egyik gép sem értékálló, beleértve az Apple gépeket sem. Azzal meg mit érsz, hogy ha 500 ezerért veszel gépet, majd 3 év múlva még mindig 150 ezerért tudod elpasszolni, ahhoz képest ha ugyanilyen tudásút 200 ezerért veszel, és 3 év múlva 50 ezret ér?

Amúgy bizonyos célokra az Apple gépek a legjobbak. De nem az átlag otthoni usernek való, és nem ilyen áron.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.04.19. 17:48:07

@Gaius Plinius Secundus: Bocs, de te meg a modoros Schönhertz-es figuráját adod rendkívül meggyőzően. :)

"De sokkal egyszerubb ha tudjuk, a legtobben ugyis azert vesznek Apple termeket mert rajta van a logo es szep nagyban vilagit" - és akkor mi van? A számítógép nem csak munkaeszköz, hanem fogyasztási cikk is, ergó a dizájn és a felhasználóbarát kialakítás is sokat számít. Az Apple ebben világbajnok, ráadásul minőségi terméket ad a szép csomagolásban, ezért népszerű. A PC meg másért.

Ugyanúgy nem kell leszólni senkit azért, ha Mac-rajongó, mint azért, hogyha nem az. Ez a szép a kapitalizmusban, hogy lehet válogatni, nem?

Gaius Plinius Secundus 2011.04.19. 17:56:37

@altoid:
tulajdonkeppen nem kell adnom a figurat, valojaban a BME-re jartam :D

Meg kupaztam is 4-szer. Hat igen a modorossag meg amolyan infos alap tulajdonsag.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.04.19. 18:03:52

@Papichulo:
De most elsősorban Magyarországról volt szó. Te pedig főleg Magyarországon élőket biztatsz, hogy Apple-t vegyenek. Pedig pont az kell, hogy ne vegyenek, mert akkor talán változnak a dolgok, ha a cégek tudják, a szart nem lehet lenyomni drágán az emberek torkán. De amíg ilyen feltételekkel is megveszik itthon, addig nem fog változni a helyzet.

"pps: Az Apple arai meg csak az alkatreszbol osszerakott pc-k mellett tunnek magasnak, egy hasonlo brand (HP, Sony, stb...) gep is azonos arban van. "

Ez USA-ban még megközelítőleg igaz lehet, de azért erős túlzás. Ha laptopokból indulok ki, itthon egy 600 ezres MacBook kb. a 300 ezres üzleti osztályú Dell vagy Lenovo laptopok tudását hozza. Ráadásul megbízhatóság szerint bőven középmezőny az Apple, pedig az Apple-nek nincs igazán consumer kategóriás laptopja, míg a többieknek az is van, és az is beleszámított ebbe a felmérésbe:
http://gizmodo.com/#!5406415/laptop-reliability-study-asus-and-toshiba-come-out-on-top

@altoid:
A dizájn, a felhasználóbarát kialakítás és hasonlók szubjektív dolgok. Ahogy a márkahűség is. Amikor valaki azt mondja, nem érdemes Apple gépet venni, akkor minden létező objektív szempontból igaza van, kivéve néhány speciális cél esetén, pl. grafikai munka. Ettől még persze érthető, ha valaki szeret egy márkát, vagy a dizájnért van oda, esetleg az iPhone egyszerűségét szereti. Viszont a bajok onnantól kezdődnek, amikor a mac fan a szubjektív meggyőződéséből kiindulva objektívnek tűnő ál-érveléssel próbálja bebizonyítani, hogy az Apple termékek a legjobbak.

Amúgy nem tudom figyeltünk-e arra, miből indult ki ez a vita. Ugyanis ezt írta purga:
"Azt is már kompletten összeszerelve meglehet venni 60 mátyásból a teszkóban."

Ebben pedig nem az volt a lényeg, hogy mindenki teszkós gépet vesz, egyébként 60 ezerből össze is lehet állítani egy otthoni/irodai célokra megfelelőt, hanem az, hogy ma már filléres áru lett a számítógép, nem akkora biznisz, valamint mivel komplett gépeket akár le lehet venni az áruház polcáról, ezért a posztban szereplő típus kihalóban van, hiszen egyre kevesebben csinálnak nagy ügyet a számítógép vásárlásból, meg amúgy is egyre kevesebben vesznek asztali számítógépet.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.04.19. 18:04:21

@Gaius Plinius Secundus: Nincs azzal semmi baj. Ezen a blogon eddig még nem sikerült "nem modoros" emberfajtát felfedezni, bár bízunk benne, hogy minden poszttal közelebb kerülünk az Igazsághoz! :)

Papichulo 2011.04.19. 18:20:05

@Zabalint:
Ahhh, ne haragudj, de nekem most nincs erom ennyi felvetesre reszleteiben valaszolni. De azert 1-2 dolog:

OSX-re tobb a software, mint linuxra es szamomra a Visual Studio kivetelevel minden megtalalhato es szinte minden jobban kezelheto, mint a windows-os analogiaja. Amugy maga az OS szinte minden masban jobb.
Az alkatreszek tenyleg mindig markasak es termekfrissiteskor az akkori legjobbak. Nezdd meg mondjuk az iMac-ben levo 27"-es monitort, Hasonlo minosegu kb annyiba kerul, mint szinte a teljes Mac.
Amugy en nem ajanlottam senkinek a Mac-et, csak elmondtam a velemenyemet. De rajtam kivul is sokan szeretik ezt a markat: www.macworld.com/article/154241/2010/09/asci_2010_report.html

Szerintem hasonlo minosegu Sony v. HP notebook nem olcsobb. Mondhatsz konkret peldakat, de mindegyik rosszabb lesz valamiben, ami joval kevesebbe kerul.

Az Apple consumer szintu notebook-ja a Macbook. $1k alatt amugy sem kaphato normalis minosegu gep. Es most hagyjuk a magyar arakat mert nem is ismerem oket es nem is vennek ilyesmit itthon. Igazabol alkoholon kivul semmit sem veszekek itt.

Na, megyek is a picsaba inni par sort. Szerintem egyhamar nem fogok valaszolni, tulelitek... ;)

ps: amugy gizmodo-s cikket linkelni Apple temaba eleg nagy mereszsegre vall :)

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.04.19. 18:33:36

@Zabalint: @Papichulo: Akkor most levezetem nektek miért teljesen értelmetlen az efajta vita (azon túl, hogy parttalan)

Az Apple egy un. prémium termék, olyasmi mint a kocsiban a BMW. Mint ilyen, két dolgot tud nyújtani:

1, Első osztályú minőséget, néhány olyan innovatív megoldással, amit az olcsóbb termékekbe pillanatnyilag nem érdemes belerakni

2, Lehet vele gizdázni, azaz a birtoklásával megmutatni milyen gazdag, sikeres, trendi vagyok

Az első dolgon nincs mit magyarázni, viszont a másodikat a legtöbben félreértik, azt hiszik, hogy az egy rossz, megvetendő dolog, pedig épp ellenkezőleg! Ugyanis azok a vásárlók, akik hajlandóak kiperkálni a prémium termékért a prémium árat, gyakorlatilag az innovációt finanszírozzák - ez teszi lehetővé azt, hogy kis idő múlva az olcsóbb termékkategóriában is megjelenjenek ugyanazok a funkciók. Ennek köszönhető, hogy ahogy az idő halad, a luxuscikkből tömegcikk lesz, és azt lehet mondani, hogy "mindegy mit veszel mert mindegyik tokeletesen alkalmas az atlag usernek".

Szóval tessék csak megbecsülni a gazdag sznobokat, mert mindannyian sokat köszönhetünk nekik!

Urban Gorilla · http://urbangorilla.blog.hu/ 2011.04.19. 18:35:12

Na ez az a pont, aminél én már csak olvasok és röhögök:)

Egyébként akit ez a téma érdekel, itt gyönyörűen össze van foglalva, és szerintem ezzel le is lehet zárni a sok hülyeséget:
http://wiki.beszeljukmac.com/mediawiki/index.php/Kezdőlap

medvedr 2011.04.19. 19:40:27

Az ilyen nyüves gizdákat, akiket a poszt említ, úgy kezelem, hogy a fiaimat küldöm be.(14, ill. 17) A fiúk egészen ravaszul tudják manipulálni az ilyen alakokat, mert ezekben a fickókban van egy nagy adag hiúság. Természetesen valamilyen játékról indítanak, mert a pulton túl levő - hiába 30 éves, játszik mint atom. Aztán, amikor már egy kis észosztás és a számítógépes hőskor mesélése jön, 3 -4 kérdés, úgy tudommal indítva, egy max két hú de király felsóhajtás, és valamilyen plussz cuccal jönnek el, ami a guru szerint jelentősen javít mindenféle helyzeten. Nem vicc, ezt a szemem láttára elő tudjták adni, ráéreznek kinél lehet. többnyire szervízben, de ilyen boltban is megcsinálták.

blur7 2011.04.19. 20:00:02

@Frengi: Feltehetően nem mind ugyanazt a hirdetést látjuk. IP-cím alapján választja ki egy program, hogy kinek mit hirdessen. Nekem - bármely oldalt is olvassam - már hetek óta Levi's termékeket akarnak eladni. A Google ismer. :)
Erről van szó: mediapedia.hu/adserver

moesko 2011.04.19. 21:07:02

gyáá, a nincskisebb-probléma!!!!!!! ez már otthon is halálra idegesített, csak akkor még nyugtatgattam magam azzal, hogy jajj, előfordul, hogy tényleg csak húszezres van a kasszában. de az hogyan lehetséges, hogy finnországban fél év alatt még nem tudtam akkora címlettel vagy annyira kis helyen fizetni, hogy gond legyen a visszaadás? és ha 4,95öt kell leszámolni apróban, akkorse kérdeznek rá az ötcentesre. nem szeretek csakmagyarországonígyvanozni, de most komolyan csinálják még azt bárhol máshol ebben a témában, mint nálunk?

[c] 2011.04.19. 21:53:53

"a nagyítás gombra kattintva kisebb kép jött elő, mint a preview"

LOL, ez mennyire jellemző :)

csi szi 2011.04.19. 23:45:02

Nehogy már komolyan Mac-PC fight legyen a modoroson, inkább legyen modoros mekes/linuxos/windowsos poszt:)
Ez is jó téma, igen, ezek az alagsorban, esetleg bérelt raktárépületben működő bótok. Ha nem egyszemélyes, akkor mindig van egy pénztáros (lehet, hogy kis fülkében ül, akár üveg mögött, és nő is lehet - sőt találkoztam fiatal csaj eladóval is, talán vevőcsalogatónak vették fel), akinél fizetsz, aztán mehetsz az árukiadóhoz, mert a kettőt külön kell intézni.
A bolt(ok) címe pár évenként változik - néha pár kerülettel odábbra, vagy Bp. másik végére, sőt vidékre, vagy pedig ugyanazon a helyen más néven megy tovább.
Amúgy elég kis árréssel dolgoznak ezek a boltok, a nagykerekből hozott cuccokra túl sokat nem lehet tenni, mert verseny is van (a cool arcok amúgy is nagykerben vásárolnak, vagy neten, fórumokban hirdető "magánvállalkozóktól", akik Bp. különböző forgalmas pontjain megbeszélt időpontban hozzák az árut - pár (tucat) PC-alkatrész elfér kabátban, táskában), nettó áron, természetesen "garanciával". Esetleg nagyobb távolság esetén postáznak.

kláj 2011.04.20. 01:51:16

nem taláááááálom:S miért nem találom azt a két szót?:S
pedig ááá,én kerestem,de lehet már mindegy..:S
így búcsúzok,hogy nincs meg..

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.04.20. 02:31:08

@Papichulo:
"OSX-re tobb a software, mint linuxra"

Ez megalol.

"es szamomra a Visual Studio kivetelevel minden megtalalhato es szinte minden jobban kezelheto, mint a windows-os analogiaja"

De sok embernél ez így nem igaz. Pl. mutass nekem OCAD-et Mac-re. Ja, hogy nem tudod mi az? Nem is kell tudnod, de az emberek többségének simán lehet olyan speciális tevékenysége, amihez Windowsra talál legnagyobb eséllyel szoftvert. Magyar viszonylatban ez különösen igaz, angol nyelvet kicsit sem ismerőknél ez különösen lényeges.

"Az alkatreszek tenyleg mindig markasak es termekfrissiteskor az akkori legjobbak."

"Még mindig mondom: ugyanezt egyedi gépbe is bele lehet tenni, csak harmad áron."

Ok, de akkor ezek után ha hatalmasat tévedsz, reagálj is. Nézzünk csak egy belépő szintű Apple laptopot, 13 colos kijelzővel, és vessük össze egy HP ProBook-al(az elite book ennél magasabb minőségi kategória):
www.edigital.hu/Notebook/Apple_MacBook_white_13_%28z0jq0005q/mg%29_notebook-p57741.html
www.e-bolt.hu/product344909_category2205.html?ASPG

Az Apple core 2 duo procit tartalmaz, a HP i5-öt, azaz egy nagyságrenddel jobb a HP-jé. A memória 2-szer annyi a HP-ben. A vinyó 500-250 a HP javára. A video kártya különböző márkájú, most nem fogok rákeresni melyik a jobb, amúgy ezekhez nem értek, mondjuk múltkor néztem egy 120 ezres Asusban van ilyen, mint ebben az Apple-ben.
Szóval lényegében egy jóval erősebb gép ez a HP. A HP ára 200 ezer, az Apple-é 280 ezer. Amúgy ez az Apple egy sima MacBook, ami consumer kategória, míg a HP már üzleti, tehát totál jogosan összevethettem volna egy 120 ezres géppel is ugyanezt az Apple-t, akkor meg már kijön a több mint 2-szeres ár.

De nézzünk akkor 17 colost is, méghozzá a csúcskategóriából. Egy Macbook Pro és egy HP Elite Book:
www.edigital.hu/Notebook/Apple_MacBook_Pro_15_Core_i7_quad-core_2.2GHz_%28z0m1001a2/mg%29_notebook-p78779.html
www.e-bolt.hu/product320337_category2207.html?ASPG

Itt prociban inkább az Apple a jobb, egy 4 magos i7 van benne, míg a HP-ben 2 magos, de magasabb órajelű. A ram ugyanannyi. A vinyó 750 és 500 az Apple javára. A video kártya viszont a HP-ben van drágább, mert egy Nvidia Quadro FX2800M van benne, ami egy professzionális kártya, míg az Apple-ben egy ATI Radeon HD6750. Összességében hasonló kategóriájú gépekről van szó, a HP 630 ezer, az Apple 757 ezer. Itt valóban már kisebb a különbség, de azért itt is megvan. És ami még fontos, ez a különbség nőne, ha extra garanciát szeretnénk vásárolni az Apple-höz, hiszen az alap garancia csak 1 év. Mellesleg a hazai garanciális ügyintézés az Apple-nél legendásan rossz. Igazából csak totál szubjektív érveket hozhatsz fel amellett, hogy inkább az Apple.

"Es most hagyjuk a magyar arakat mert nem is ismerem oket es nem is vennek ilyesmit itthon. "

Senkit nem érdekel mennyi az USA-ban, amíg nem olyan egyszerű onnan behozni, plusz azért hazai felhasználók többségének a magyar billentyűzet is igénye.

@altoid:

Kevered a szezont a fazonnal. Ugyanis attól, hogy a sznobok finanszírozzák az Apple-t, még nem lesz több pénz a Dell laptopok fejlesztésére. Itt a brandről van szó. Amiről te beszélsz az igaz például egy új proci vagy videokártya megjelenésénél, amikor az akár 200 ezerbe kerül, de van aki megveszi, ezzel kifizeti az innovációt, illetve finanszírozza az ezutáni generáció kifejlesztését. Így tudom 2 évvel később ugyanezt a procit 20 ezerért megvenni. Szóval pl. prociknál ez nagyon igaz, autóknál is, mert amit a Volswagen konszern az Audiba fejleszt, azokat a motorokat a Volswagen és a Skoda autóknál is felhasználja, csak a fejlesztés nagy részét az Audit vásárlók fizetik ki. De az Apple helyzete nem kicsit más, pl. az olcsó kínai tableteket nem az ő licenszük alapján gyártják, és a technológiát sem az Apple-től lopták, legfeljebb az ötletet, de ötletet az Apple is lopott nem kevésszer, szóval azt a részét most hagyjuk.

Mellesleg amit már sznobizmusnak nevezünk, az nem az, hogy a technikai újdonságokért valaki a reális értékéhez képest sokszorosát képes kiadni, hanem azt, ha ugyanazért díszesebb csomagolásban/menőbb márkanévvel többet fizet. Az Apple esetében erről van szó. Nem ők hajtják az innovációt, hanem akik a legújabb procikat, videokártyákat megveszik. Persze, az Apple gépekben is van amelyikben a legújabb van, de most nem arról beszélek, hanem arról amennyivel azonos tudású más márkájú gépnél többe kerül.

csi szi 2011.04.20. 07:11:21

@Zabalint: Ugye tudod, hogy ezt nem itt kéne megvitatni, ahogy mondjuk az új alkotmányról sem itt szokás.

Nadiposzi (törölt) 2011.04.20. 07:21:51

@Zabalint:
(Ásít)
@csi szi:
Pedig az új alkotmány igazán állást foglalhatott volna az Apple - PC, Windows - Linux témában, és azt is beleírtam volna, hogy a Wizard of Wor óta minden kopjuter játék csak önismétlés.

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2011.04.20. 07:30:31

@moesko: jártál Ruoholahti metróállomásnál a Verkkokauppa üzletben? Tudod az a bazinagy számítógép áruház.
Menj le -5. szinten fellelhető szervizbe.
Olyan mint a cikk. Csak hogy lásd Finnország valódi arcát, aztán ülj be a metrobejárat melletti Meritähtibe, ott magyar a tulaj és egyél egy gulyáslevest. Majd elmondja hogy sok hagymával csinálják.

2011.04.20. 07:31:55

@blur7: megfoghatatlan rejtély számomra, hogy honnan tudják, hogy kinek milyen hirdetés kell? A nagytestvér figyel? Honnan tudják hogy lakás felújjításban vagyok? De ha ezt tudják, akkor tudhatnák azt is, hogy nem tudok angolul.

Urban Gorilla · http://urbangorilla.blog.hu/ 2011.04.20. 08:37:14

@csi szi:

Figyelj. A modoros blog kommentelői között vannak a legnagyobb modorosok, és az csak ilyen helyzetekben derül ki. Arra már nem figyel, hogy mi van a blog fejlécében, és nem jön rá, hogy innentől kezdve a blogot rendesen értelmezni tudó emberek rajta már ugyanúgy röhögnek, mint a poszton. Ugyanis az emberek röhögni járnak ide, nem vitatkozni.

Urban Gorilla · http://urbangorilla.blog.hu/ 2011.04.20. 08:49:46

Egyébként nem értem, mit kell ezen vitatkozni, ez a "melyik a jobb" vita 20 éve tart, soha senki nem tudta még eldönteni, de a Mac Wiki-n ott van rá a megfelelő válasz: "Jobb a Mac, mint egy PC? Nem biztos, hogy jobb. Ezt mindenkinek magának kell eldöntenie. Nekünk jobban tetszik."

blur7 2011.04.20. 09:34:32

@Frengi: Akkor még van mit tanulniuk. De csak idő kérdése szerintem, és még a megfelelő nyelvet is tudni fogják. Nekem is angolul jelent meg a reklám, a webáruház Lengyelországban van és európaiaknak hírdet.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.04.20. 09:41:17

@csi szi:
Nem azért, de nem én hoztam a témát. Onnan jött, hogy egy kommentelő leírta, hogy a 60 ezres tecsós gépek és a laptopok korában a blogban szereplő figura kihalóban van. Erre jött a válasz, hogy összeszerelt gépet soha, erre a válasz, hogy brand gépet, de inkább csak az Apple.

Styxx 2011.04.20. 09:44:53

@altoid:
"azok a vásárlók, akik hajlandóak kiperkálni a prémium termékért a prémium árat, gyakorlatilag az innovációt finanszírozzák - ez teszi lehetővé azt, hogy kis idő múlva az olcsóbb termékkategóriában is megjelenjenek ugyanazok a funkciók. Ennek köszönhető, hogy ahogy az idő halad, a luxuscikkből tömegcikk lesz, és azt lehet mondani, hogy "mindegy mit veszel mert mindegyik tokeletesen alkalmas az atlag usernek".

Szóval tessék csak megbecsülni a gazdag sznobokat, mert mindannyian sokat köszönhetünk nekik! "

Ebbe egy olyan gigász, mint a Volkswagen-konzorcium még egy csavart bevisz. Egy csomó fejlesztést előbb nem a prémium kategóriáiba szerel, hanem az alacsonyabb osztályba kvázi "tesztel" még egy kört. Így kerül be korábban pár kütyü mondjuk Golfba vagy Jettaba, és nem Audi S8-ba. Mert mégis kevésbé égő, ha Kovács Úr kocsijába szarik be valami, mint ha Herrn Lézer János frakcióvezetőnél.

Az a szép a modorosban, hogy teli van geci okos kommentelővel ,mint miNK. Szerintem a NASA-nál simén felvettek egy magyarul beszélőt, aki elolvassa minden reggel a modorost kommentestől, és készít egy jelentést:
- Uraim, jelenleg itt tart a tudomány, technika, kortárs filozófia! :-)

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.04.20. 09:52:43

@Urban Gorilla:
Ami engem illet, én üzleti szempontból rendkívüli módon elismerem, amit az Apple csinál. Ilyen ügyesen soha senki nem tudott felépíteni egy márkanevet, hány olyan márkát tudsz, ahol ekkora felárat hajlandóak fizetni egy termékért, meg hány olyan márkát tudsz, amelyiket ennyire hangosan dicsőítenek a hívei mindenütt? Pl. nekem eszembe nem jut mindenütt hangoztatni, amikor kicsit is szóba jön, hogy milyen márkájú a laptopom, és hogy az a tuti, pedig meg vagyok vele elégedve, és nagy eséllyel ugyanilyen márkájút fogok venni legközelebb, bár ez nem biztos.

Nadiposzi (törölt) 2011.04.20. 10:12:16

@Zabalint:
A brandre, a termék marketingjére jó példa az ásványvíz-piac. A víz színtelen, szagtalan, íztelen folyadék, ugye. Namost van olyan majom, aki képes másfélszer, kétszer annyit fizetni, mert mondjuk az víz tökömkúti, és legalább 28,5 mg stroncium van benne.

2011.04.20. 10:14:07

@blur7: azt már megszoktam, hogy a google mail fiókomban itt mindig németül hirdetnek, de ma pesti szállodákat ajánlottak, ami még OK is lenne, de ugyan itt magyar nyelvtanfolyamokat is hirdet, ezekszerint mégsem olvassák el a leveleimet.

Bár arra kíváncsi lennék, hogy bizonyos szavak gyakori ismételgetése, úgyis mint bomba, robbantás meg ilyesmi után mennyi idővel ütne rajtam a terrorelhárítás (jaj, lehet hogy máris kihívtam magam ellen a sorsot?)

2011.04.20. 10:26:38

@Zabalint: Erősen gondolkozom, hogy a következő gépemet egy Aldiban fogom megvenni (mert hogy Tesco itt nincsen) Ugyanis a szuper márkás gépem - nam az almás - 2 év alatt 3x volt szervízben, az árából kettőt tutam volna venni az aldiban.

Igaz, hogy ennek szép a szine, és mindenki megcsodálja,ha előveszem, de volt idő, amikor pl vonaton nem mertem elő venni, mert a kijezője időnként megadta magát, és nem akartam égetni vele magam.

moesko 2011.04.20. 10:35:30

@Blassius: ojjé nyugi, nem hiszem azt, hogy ez itt a kánaán, és talán láttam az ország igazi arcát is köszi: D ugyanis nem helsinkiben élek és számítógépet sem gyakran vásárolok. szóval nem jártam még ott, sőt a következő helsinki kirándulásom alkalmával is előfordulhat, hogy kihagyom: D de elhiszem, hogy olyan mint a poszt, mert nem azt akarom mondani, hogy itt mennyivel jobb minden, de spec a nincskisebb az otthon velem tényleg állandóan előfordult, és itt még soha. ánnyi.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.04.20. 11:48:45

Na igen, aki nálunk is okosabb, az már modoros! :)

Papichulo 2011.04.20. 11:52:35

@Zabalint:
Mindig is lesz az az ember, aki a kinai piacon vasarol, merthogy ugyis mindent Kinaban gyartanak es o nem fizet a markaert, mivel attol nem lesz jobb a minoseg. Es lesz az, aki nem repul LCC-vel, mert ugyan egy legacy legitarsasagnal dragabb a jegy, de nem kell mindenert kulon fizetni, nem kell irdatlan idopontban kimenni a repterre, van IFE, van catering, van C osztaly, van lounge, normalis repterre erkezel es nem kell kuzdeni ha nem kozepen akarsz ulni es hogy emberszamba vegyenek. Nincs ezzel baj, kinek mi teszi boldogga az eletet. En peldaul nem akarok minden egyes nap a tulelesert kuzdeni azzal, hogy megsporoljak par ezer forintot, inkabb elem kenyelmesen az eletemet es hasznalom elegedetten a Mac-et :)

ps: "De sok embernél ez így nem igaz. Pl. mutass nekem OCAD-et Mac-re."
Ugy latom ez valami GIS program. Evekig ilyet fejlesztettem :) Amugy tessek: www.mapdiva.com/ortelius/

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.04.20. 12:59:47

@Papichulo:
"Mindig is lesz az az ember, aki a kinai piacon vasarol, merthogy ugyis mindent Kinaban gyartanak es o nem fizet a markaert, mivel attol nem lesz jobb a minoseg"

De itt nem erről van szó. Vagy szerinted egy HP EliteBook vagy egy Dell Latitude az szar minőségű szutyok? Ezekhez képest az Apple-nél csak a márkát fizeted meg extrán. Tehát messze nem azon vitatkoztunk, hogy consumer vagy business kategóriájú gépek, hanem azon, hogy consumeren belül Apple vs többi, businessen belül Apple vs. többi. Nekem speciel egy márkanév, és egy szubjektív "felhasználói élmény" (nekem nem az Apple adja ezt, hanem más) nem éri meg az extra pénzt.

Az más témakör lenne, hogy vajon az üzleti laptopok és asztali gépek jobbak-e a consumer cuccoknál, én mondjuk ezzel úgy vagyok, hogy átlag usernek consumer laptop, ha nagyon fontos a megbízhatóság, akkor üzleti, asztali gépnél viszont csak cégeknek érdemes eleve márkás gépet vennie, különben inkább egyénileg összeszerelt. Nekem erről ez a véleményem.

"Amugy tessek: http://www.mapdiva.com/ortelius/"

Ez szép és jó, csak azon kívül, hogy adott célra, tájfutó térképek készítéséhez kicsit olyan rakétavetővel verébre módszer, megfelelő jelkulcs készlet sincsen, persze azzal bővíthető. Az Ocad jó példa arra, hogy egy szűk rétegnek készült szoftvert csak a legelterjedtebb platformra fejlesztenek, vagy adott célra legelterjedtebb platformra(utóbbi esetben előfordulhat olyan program is, ami csak Mac-re van). Biztos sok hasonló példát lehetne hozni más területekről.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.04.20. 13:11:55

"En peldaul nem akarok minden egyes nap a tulelesert kuzdeni azzal, hogy megsporoljak par ezer forintot, inkabb elem kenyelmesen az eletemet es hasznalom elegedetten a Mac-et :)"

Szóval aki nem Apple laptopot használ, az minden egyes nap a túlélésért küzd, ugye? Levehetnéd egyszer az almás szemüvegedet, és kiszínesedne körülötted a világ! Nem igaz, hogy Apple=minőség, légyszi még egyszer nézd meg, amit linkeltem, az Apple laptopok meghibásodásban totál középmezőnyt képviselnek, egy olyan mezőnyben, ahol a többi gyártó consumer kategóriás termékei a sima MacBookhoz(tehát nem MacBook Pro) képest fele annyiba se kerülnek, márpedig ez a kategória teszi ki a forgalom legnagyobb részét.

@Frengi:
De laptopot, ha ugyanaz a típus(altípust is beleértve), ugyanolyat kapsz a tescoban is, mint bárhol máshol, és a garanciális feltételek is azonosak. Szóval ha éppen akcióban olcsóbb, mint az árgép szerinti legolcsóbb helyen, akkor simán érdemes megvenni áruházban. Bár megjegyzem, ilyen szökő évente fordul elő. Asztali gép más téma, mert neten rendelve egyedi módon össze lehet szereltetni, mellesleg én már többször számoltam, a hipermarketes gépekhez képest jóval olcsóbban, pl. amit 60 ezerért árulnak, 50 ezerből kijön ugyanazokból a márkátlan alkatrészekből, 60-ból meg ugyanez jobb táppal, jobb alaplappal.

blur7 2011.04.20. 13:56:28

@Frengi: Nekem csak angol nyelven jön a spam itt Magyarországon a Gmailes címre. Potencianövelőt, antidepresszánst és újabban Kindle-t akarnak eladni.
Próbáld ki azoknak a szavaknak a gyakori ismételgetését. De készülj fel a lehető legrosszabbra is, mert az eredmény nem fog elmaradni. :)

lárvalányhaj 2011.04.20. 14:10:02

@Zabalint:

Szerintem a kognitívdisszonancia-redukció rejlik a dolog hátterében. Megveszi az arc az Apple gépet kétszer annyiért, mint egy hasonló paraméterekkel bíró PC-t. Persze az Apple gép is ugyanúgy lefagy, elromlik stb., mint a PC, és a javíttatása is rengeteg pénzbe kerül -- ha viszont elismerné, hogy semmivel sem járt jobban, mintha PC-t vett volna, akkor viszont azzal kellene szembesülnie, hogy kidobott egy valag pénzt a semmire, tehát egy méretes balek. Mivel azonban ezzel nem akar szembesülni, ezért jönnek az ilyen dumák, hogy mennyivel megbízhatóbb meg dizájnosabb, amivel tkp. saját magát győzködi a rajongótábor.

Egyébként a PC is megbízhatóan használható, ha az ember megfelelően tartja karban (defragmentálás, vírusirtá stb.).

666E 2011.04.20. 14:13:58

kicsit elfogult a posztíró. legalábbis olykor ha nincs tisztában a dolgok menetével képes alapból rosszindulatúan feltételezni.
nincs meg a rendelés száma? naná, hogy megkérdi az utca nevét elvégre csupán egy név alapján nem fogja odaadni bárkinek a cuccot. de így, hogy az illető azonosította magát azzal, hogy az utca nevét is tudja, meggyőzte az eladót.
nem kért a vevő számlát, de mégis kiüti neki az eladó? és ehhez kéri a nevet, címet? attól, hogy neked még nem kell a számla, neki muszáj elkészítenie és ezzel igazolnia a vásárlást a könyvelésnek. még ha nem várod meg ő akkor is kiüti magának mert különben bajba kerülhet.
de mindenhol így van még a hotelekben is számlát ütnek ki a szobák után (jó esetben) ha kell a vendégnek, ha nem.

2011.04.20. 14:20:34

@Zabalint: már annak legalább is, aki tudja, hogy hogy kell összeszerelni.

Bár az asztali gépek most olcsók, magam is meglepődtem, mert az egyik fiamnak adtam 500€-t gépre, azzal, hogy nincs több pótoljon hozzá. Asztali gépet vett, akkora monitorral mint egy tévé, de még az asztal is futotta belőle.

Hogy milyen márka, azt ne kérdezd, tudod én vagyok az akitől megkérdezték, hogy milyen gépet vettem, hát bordót, bár a kék is nagyon tetszett.

Hát nálam egészen más paraméterek vannak mint más normális felhasználóknál.

Urban Gorilla · http://urbangorilla.blog.hu/ 2011.04.20. 14:29:47

@666E: :)

"naná, hogy megkérdi az utca nevét'
Az a baj, hogy ő mondja az utcanevet, nem pedig megkérdi. Ez benne a lényeg. Ez így minden, csak nem azonosítás. Valószínűleg csak ez az egy Gipsz Jakab van ott aki ilyen terméket rendelt.

"neki muszáj elkészítenie és ezzel igazolnia a vásárlást a könyvelésnek. "
melyik jogszabály szerint kell névvel igazolnia, hogy kinek adta el? A egy műszaki űruházban veszem ugyanezt, elég, hogy kapok egy blokkot. Ő odaadja a blokkot, és a kasszába bekerült a pénz. Mi köze az én nevemhez és lakcímemhez? A hentes sem kéri el, pedig két kiló karaj néha drágább, mint egy USB hosszabbító.

666E 2011.04.20. 15:30:12

@Urban Gorilla:
"Az a baj, hogy ő mondja az utcanevet.." hopsz, tényleg. Pedig kérdeznie kéne.

a számlakészítésnél sok helyen nem is maga a papír a lényeg, hanem egyszerűen olyan programot használnak, hogy amikor kiütik a számlát a termékről azt megjegyzi a gép és vezeti. lehet nap végén nyomtatnak valami elszámolásfélét amit összevetnek a leltárral és ha minden rendben akkor nem történt lopás. gondolom ezt nyomtatja ki a könyvelő is meg veti össze a kasszában lévő pénzzel. lehet egy 20 forintos termékre ez macera, de gondolom azért vállalható.

Urban Gorilla · http://urbangorilla.blog.hu/ 2011.04.20. 15:41:37

@666E:
Most az elképzelhető, hogy a számlaadásra rá vannak kényszerítve, de ez nem csökkenti a dolog indiszkréciójának irritáló jelenségét. Ha veszek valahol valamit, jogom van megősizni az anonimitásomat. Arra meg ne kényszerítsen senki, hogyha a saját nevemet nem akarom elmondani, akkor másét hazudjam oda. USB hosszabbítónál nem olyan gáz. Péniszhosszabbítónál már kellemetlenebb:)

Billy_Bright 2011.04.20. 17:30:21

@Styxx:
"Az a szép a modorosban, hogy teli van geci okos kommentelővel ,mint miNK. Szerintem a NASA-nál simén felvettek egy magyarul beszélőt, aki elolvassa minden reggel a modorost kommentestől, és készít egy jelentést:
- Uraim, jelenleg itt tart a tudomány, technika, kortárs filozófia! :-) "

Ez ütött :D

Styxx 2011.04.20. 17:35:48

@Billy_Bright:
Ugye-ugye? Nem csak szépek, hanem okosOk is vagyunk:-)

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.04.20. 18:15:20

@moesko: főleg, hogy a finn billentyűzeten az "é" helyén a "kk" betű van.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.04.20. 19:03:35

@666E:
De én ha jól értettem, ez nem csak átvétel, hanem fizetett is az illető, ráadásul az utcanévre igen/nem választ várt, arra más is mondhatná, hogy igen.

Ami a számlát illeti, tévedsz, elég blokkot adni, amelyen nem szerepel a vevő neve.

"számlakészítésnél sok helyen nem is maga a papír a lényeg, hanem egyszerűen olyan programot használnak, hogy amikor kiütik a számlát a termékről azt megjegyzi a gép és vezeti."

Én egy sokmodulos ügyviteli szoftver fejlesztésében veszek részt, amit műszaki boltok is használnak, nem, nem kell bejegyezni a vevőt, mint partnert, az adatbázisban ilyenkor egy "készpénzes vevő" névre hallgató partnerhez köti, a blokkon meg nem szerepel név.

"lehet nap végén nyomtatnak valami elszámolásfélét amit összevetnek a leltárral és ha minden rendben akkor nem történt lopás. "

Ennek mi köze ahhoz, hogy tárolva van-e a vevő neve? Eladás, névtelen vevővel pontosan tárolva, hogy mit vittek el, ez bőven elég a leltározáshoz.

@Frengi:
"már annak legalább is, aki tudja, hogy hogy kell összeszerelni."

Legtöbb helyen ha kiválasztom mi legyen benne, ingyen összeszerelik. Csak persze nem árt vágni mi jó bele.

moesko 2011.04.20. 21:36:50

@Blassius: okéoké: )

@Professor Pizka:
ha még csak.. az ő helyett meg 'rtt', ű helyett 'nkk': )))

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2011.04.20. 23:32:14

@Styxx: na EZ komment, kérlek! :))))

Holnap hajnalban pedig új poszt, mert fölöttébb fárasztó a többi, köszöntem :)

Celtic 2011.04.21. 12:44:41

@Frengi: "nalunk mar az Interneten is elojegyezheti magat az ugyfelszolgalathoz" Vmelyik ceg (aram, villany, stb) hirdette igy magat...Nemnem, nem "nalunk mar Interneten is intezheti az ugyfelszolgalati dolgokat", hanem csak elojegyezheti magat....

(Es most ctrl-c, mielott elkuldom :)

Celtic 2011.04.21. 13:01:51

@Mitya Ivanov: Pedig igaz. Egy jobb memtestet 24-48 orara ereszt ra az ember. Igaz, kozben barmi mast csinalhat (masik gepen), nincs szukseg beavatkozasra. De nem 100%-os: belefutottam mar, hoyg a memoriamodul es az alaplapi csatlakozo nem fert ossze, mindegyik ment masik alaplappal/modullal. Ilyenkor igazan csunyan tud karomkodni az ember.

De az esetek nagy reszeben par ora memtest utan kibukik, hogy az egyik modul vagy az alaplap a hibas.

2011.04.21. 15:34:16

@Celtic: néha lehet ügyitézni is, de csak ritkán.
De hivatalnak e-mailt nem szabad írni, csak postán, ajánlva, mert az olyan mintha semmit nem írtál volna.

Nekem az otthoni internetes vonatjegy tettszik: vedd meg a neten, aztán menj ki érte az állomásra - azt hittem ez valami vicc, amikor a repjegyet már ki sem kell nyomtatni, addig egy Dughagymafalva-Hajdúhagymáz viszonylatot nem lehet megvenni és kinyomtatni, mert a kalauz nem tuja leolvasni a vonalkódot.

666E 2011.04.21. 17:44:31

@Zabalint:
engem nem érdekel, hogy most a szerencsétlen eladó megtudja a nevem és a címem ha usb hosszabbítót vásárolok. sokra megy vele.
személyiségi jogok? micsoda kiszolgáltatottság kérem szépen.. ennyi erővel egyszerűen csak végigmegyek egy utcán és elolvasom a bejáratonkénti kapucsengőn lévő neveket hisz ki van írva és jéé akár egy egész lakótelep nevét és címét megszerezhetem, de minek?
egyetértek pár óvatossággal, de ilyen szinten szerintem felesleges ombudsmankodni.

Mitya Ivanov 2011.04.21. 18:11:07

@Celtic: pont ez az. memóriateszt nem két órát tart, és amiért én bevittem (sima portalanítás), arra nem kellett memóriatesztet csinálni

Celtic 2011.04.21. 18:27:14

@Frengi: Naja, de meg mindig tizszer jobb, mint az allomason sorba allni a penztarnal... Elotte vmi olyasmi volt, hogy megrendelted neten, aztan max. 24 oraval az utazas elott (!) atvetted a palyaudvaron. Azon nagyot rohogtem en is, total ertelmetlen, ki szeret ketszer kimenni az allomasra?

De ez nem rossz, neten lefoglalom a helyjegyet, kifizetem, aztan az allomason csak beirom a kodot es ott ajegy.

Viccesebb benne, hoyg ugye letezik a mobilszolgaltatomnal az emil2sms, vagyis ha bizonyios emilcimre erkezik leel, tovabbmegy SMS-ben. Elviraban beallitottam ezt a cimet, orultem, hogy a tizszamjegyu kodot nem kell papirra irnom, meg is jott az SMS, tokeletesen olvashato, csak a kod van kicsillagozva....

popotepo 2011.04.21. 20:35:13

ez a fajta mentalitas nem csak a szamitogepeszekre jellemzo. multkor betertem egy dvd boltba, van 1-2-3 olyan film, ami eredetiben kell, a fiatalember jatszott, persze elfoglaltnak mutatta magat, es majdnem lekutyavacakolt, hogy filmet akarok venni eredetiben.

Celtic 2011.04.22. 09:18:43

@Mitya Ivanov: ja, azt nem irtad, hoyg csak portalanitas volt...Hozd be hozzank: kb. egy het mulva ra tudok nezni es egy honap mulva orizsinal 486-ost kapsz vissza :)))

2011.04.22. 12:54:15

Jó volt a poszt, de egyetlen problémája van: a webshopoknak az a lényegük, hogy NINCS boltjuk, hanem csomagot küldenek. Ez benne a biznisz, ezért találták ki, hogy a vevőnek NE kelljen ilyen sufniüzleteket megtalálni.
Ja, hogy postaköltséggel már drágább lenne a cucc, mint az edigitalban megvenni, az a posztoló sóherségének problematikája :)

Urban Gorilla · http://urbangorilla.blog.hu/ 2011.04.22. 13:38:38

@Kulics:

:)
"webshopoknak az a lényegük, hogy NINCS boltjuk"
Nem, nagyon rosszul tudod:), nem ez a lényegük. Hanem az, hogy ne kelljen árukészletet fenntartani, hanem csak azt hozzák ki a nagykerből, amit már biztos, hogy megvett valaki.

"Ez benne a biznisz, ezért találták ki, hogy a vevőnek NE kelljen ilyen sufniüzleteket megtalálni."
Igen, nagyon izgalmas. Ennek ellenére rendelkeznek sufniüzletekkel, és fel is ajánják a személyes átvétel lehetőségét, és ebből kiindulva élnek is vele a vásárlók.

"Ja, hogy postaköltséggel már drágább lenne a cucc, mint az edigitalban megvenni, az a posztoló sóherségének problematikája :)"

Legtöbb esetben az ember nem spórolás miatt választja a személyes átvételt, hanem azért, mert nincs olyan cím, ahova szállítani lehet, úgy, hogy át is tudja venni, hiszen napközben nincs otthon senki, a munkája meg olyan, hogy nem tud irodai címet megadni.

Egyébként örülök, hogy végre valaki előkerült, aki magáraismert a posztban szereplő karakter személyében:)

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.04.22. 22:01:06

@666E:
Igazából engem sem érdekel, csak azt írtam, nem feltétlenül szükséges tudnia az eladónak.

@Urban Gorilla:
"Nem, nagyon rosszul tudod:), nem ez a lényegük. Hanem az, hogy ne kelljen árukészletet fenntartani, hanem csak azt hozzák ki a nagykerből, amit már biztos, hogy megvett valaki."

Ez nem függ össze, azzal hogy webshop-e. Sima számtech boltban sem mindenütt tartanak komoly készletet, legfeljebb némi apróságot(pl. utp kábel), ha pl. laptopot akar valaki, akkor a boltban csak a rendelését tudja leadni. Ugyanakkor webshopban volt már olyan, hogy A napon rendeltem, A+1 napon a futár központjában volt, A+2 napon már nálam.

Amúgy nem egy webshopnál láttam, hogy a csomagot át lehetett venni bizonyos nem olyan üzletággal foglalkozó üzletlánc boltjaiban vagy akármelyik postán. És olyat is láttam, ahol egyáltalán nem volt személyes átvétel lehetősége.
süti beállítások módosítása